Sunteți pe pagina 1din 169

GRILE CU ITEMI DE EVALUARE

Nr.
crt.
1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

Nr.
crt.
11.

Modulul 2. Comunicare profesional


Prof. Marcu Doina Itemi de evaluare
Procesul de comunicare cuprinde urmtoarele elemente:
a) Emitorul
b) Mesajul
c) Receptorul
Limbajul de comunicare poate fi:
a) Verbal
b) Nonverbal prin limbajul corpului
c) Paraverbal prin folosirea tonalitii, accenturii, ritmului de vorbire
Forme ale comunicrii scrise sunt:
a) Referatul
b) Raportul
c) Limbajul culorilor
Elemente ale comunicrii nonverbale:
a) Limbajul trupului
b) Limbajul culorilor
c) Referatul
Receptorul este persoana care:
a) Primete mesajul
b) Transmite mesajul
c) Asculta mesajul
Dialogul este o discuie controlat ntre dou sau mai multe persoane cu scopul de a:
a) Transmite informaii
b) Obine informaii
c) Rezolva probleme de sntate
Comunicarea prin telefon este o form de comunicare:
a) Verbal
b) Scris
c) Mimico-gestual
Comunicarea grafic este utilizat pentru:
a) Evidenierea anumitor aspecte
b) Ofer o cantitate mai mare de informaii
c) Crearea ambiguitii
Prin tcere oamenii comunic:
a) Aprobarea
b) Admiraia
c) Dezaprobarea
Comunicarea profesional n domeniul sanitar se efectueaz ntre:
a) Asistent medic
b) Asistent bolnav
c) Asistent asistent
Modulul 10. Mediu i sntate
Asistent medical Cotea Maria Itemi de evaluare
Dup clasificarea Organizaiei Mondiale a Sntii poluanii aerului pot fi:
a) Iritani, fibrozani
b) Toxici, cancerigeni

12.

13.

14.

15.

16.

17.

18.

19.

20.

Nr.
crt.
21.

22.

23.

c) Infectani
Principalele boli infecioase care se transmit prin ap sunt:
a) Bacterioze
b) Viroze
c) Parazitoze
Afeciuni neinfecioase produse prin ap sunt:
a) Intoxicaia hidric cu nitrai
b) Gu endemic
c) Hipoglicemie
Masurile de igienizare a unitilor colare vizeaz:
a) Spaiul i mobilierul colar corespunztor
b) Aprovizionarea cu apa
c) Posibilitile de ventilaie, nclzire, iluminat
Educaia sanitara a elevilor reprezint:
a) Proces de informare i nzestrare cu noiuni privind sntatea
b) Atitudini i obinuine privind sntatea
c) Elevii nu necesit educaie sanitar
Prevenirea bolilor infecioase n coli se face prin:
a) Triaj epidemiologic
b) mpiedicarea contactului ntre un copil bolnav i colectivitate
c) Izolarea copilului bolnav
Poluarea solului poate fi:
a) Biologic
b) Chimic
c) Organic
Dezinfecia apei trebuie s ndeplineasc urmtoarele condiii:
a) S nu lase urme periculoase pentru consumator
b) S nu modifice caracterele organoleptice
c) S fie eficient
Dintre msurile de prevenire i combatere a contaminrii aerului fac parte:
a) Dezinfecia cu ajutorul radiaiilor ultraviolete
b) Pulverizarea unor substane antibacterian
c) Ventilaia ncperii prin aer rece i uscat
Educaia sanitar se efectueaz prin urmtoarele mijloace:
a) Mas-media
b) Filme, conferine pe teme medicale
c) Conferine
Modulul 11. Educaie pentru sntate
Asistent medical Postelnicu Mihaela Itemi de evaluare
Sntatea este:
a) Starea de bine fiziologic dependent de micro i macroclimat meninut prin ngrijiri
medicale.
b) Starea de echilibru bio-psiho-social dintre organism i mediu.
c) Starea de echilibru a organismului cu sau fr boal sau infirmitate.
Pentru asigurarea dezvoltrii ngrijirilor primare de sntate sunt necesare urmtoarele
domenii de studiu i aciune:
a) Identificarea ngrijirilor primare de sntate.
b) Iniierea personalului sanitar i al pacienilor n ngrijiri primare de sntate.
c) Recuperarea social i economic a sntii bolnavilor.
ngrijirile primare de sntate sunt:

24.

25.

26.

27.

28.

29.

30.

Nr.
crt.
31.

32.

33.

34.

a) ngrijiri eseniale de sntate.


b) ngrijiri accesibile i acceptabile ca cost.
c) ngrijiri ce urmresc tratarea bolilor.
Strategia Sntate pentru toi n Secolul 21 aparine:
a) Organizaiei Mondiale a Sntii
b) Consiliului Internaional al Nurselor
c) Organizaiei Naiunilor Unite
Prin stil de via se nelege:
a) Condiiile materiale, economice i sociale ale oamenilor
b) Totalitatea activitilor care compun viaa unei persoane, a unei colectiviti
c) Organizarea vieii materiale i spirituale
Principalii indicatori ai modului de via sunt:
a) Natura muncii, ocupaia, profesia i durata ei
b) Educaia i calificarea profesional
c) Condiiile de igien i asisten sanitar
Sunt factori determinani ai sntii:
a) Stilul de via, modul de via
b) Mediul ambiant, factorul biologic
c) Sistemul ngrijirilor de sntate
Dintre riscurile autoasumate care afecteaz sntatea persoanelor fac parte:
a) Tabagismul, abuzul de alcool, consumul de droguri.
b) Alimentaia excesiv, dezechilibrat, subnutriia, sedentarismul.
c) Promiscuitatea sexual, practicile sexuale riscante
Funciile majore ale educaiei pentru sntate sunt:
a) Funcia sanogenic
b) Funcia prevenional
c) Funcia cognitiv
Medicina omului sntos urmrete:
a) Promovarea unei alimentaiei sntoase
b) Formarea unor deprinderi igienice la fiecare persoan
c) mbuntirea condiiilor de mediu la locul de munc i aplicarea tuturor msurilor
care privesc protecia muncii
Modulul 13. Bazele tiinei nursingului
Asistent medical Postelnicu Mihaela Itemi de evaluare
Asistenta medical necesit pentru exercitarea profesiei:
a) Caliti morale.
b) Caliti fizice
c) Caliti profesionale.
Prima coal de asistente medicale a fost nfiinat de ctre:
a) Virginia Henderson.
b) Florence Nightingale.
c) Hanne Hansen.
Demersul de planificare al ngrijirilor presupune:
a) Stabilirea prioritilor de ngrijire.
b) Stabilirea necesarului de materiale.
c) Stabilirea tehnicilor de ngrijire.
Etapele procesului de ngrijire sunt:
a) Culegerea datelor, analiza datelor culese.
b) Fixarea obiectivelor de ngrijire i aplicarea ngrijirilor.
c) Evaluarea interveniilor aplicate.

35.

36.

37.

38.

39.

40.

41.

42.

43.

44.

45.

46.

Evaluarea interveniilor asistentei medicale reprezint:


a) judecat asupra progresului pacientului n raport cu interveniile aplicate.
b) Semnele i simptomele pe care le prezint pacientul.
c) Stabilirea gradului de dependen
Asistentul medical este pregtit s fie capabil:
a) S rezolve probleme curente, s obin informaii medicale i tehnice, s desfoare
activiti diferite independente, dependente, interdependente, s fie creativ.
b) S acorde ngrijiri primare, secundare i teriare de sntate.
c) S fac profilaxie infecioas, s aplice tratamente indicate.
Empatia reprezint calitatea asistentei medicale de:
a) Identificare cu demersul de ngrijire.
b) Identificare total afectiv i psihic cu echipa de ngrijire.
c) Transpunere n pielea bolnavului.
Funcia de cercetare este:
a) Funcie de natur interdependent.
b) Funcie de colaborare intersectorial.
c) Funcie preventiv.
Funcia educativ a asistentei medicale este o funcie:
a) De natur independent.
b) De natur dependent.
c) De natur interdependent.
Funciile specifice asistentei medicale sunt:
a) Preventiv, curativ, recuperatorie.
b) Curativ, preventiv, de susinere, de promovare i de pstrare a sntii.
c) Preventiv, curativ, recuperatorie, de promovare a sntii i de susinere a
independenei pacientului.
Componentele eseniale ale unui model conceptual sunt:
a) Valorile i postulatele.
b) Elementele profesionale scop, obiective, rol profesional, surse de dificultate,
intervenii, consecine.
c) Probleme de dependen.
Nevoia fundamental reprezint:
a) O nevoie de satisfacere a strii de bine.
b) O necesitate vital, esenial fiinei umane.
c) O stare de siguran social.
Rolul profesiei de asistent medical este:
a) De suplinire a strii de dependen.
b) De susinere a strii de boal.
c) De satisfacere a nevoilor pacientului.
Scopul etapei de analiz a datelor este:
a) Stabilirea prioritilor de ngrijire.
b) Stabilirea nevoilor nesatisfcute.
c) Precizarea comportamentului bolnavului.
Cea mai veche culegere de deontologie de care s-au legat civilizaiile occidentale este cea
cunoscut sub numele de:
a) Declaraia lui Hipocrate
b) Jurmntul lui Hipocrate
c) Miracolul grec
Medicul hindus Tsharaka relateaz pentru prima dat n istoria medicinii:
a) Calitile i ndatoririle acestor asisteni medicali
b) Funciile i ndatoririle acestor asisteni medicali

47.

48.

49.

50.

51.

52.

53.

54.

55.

56.

57.

58.

59.

c) Calitile, funciile i ndatoririle acestor asisteni medicali


Cel mai renumit reprezentant al evului mediu, Paracelsius, se ocupa de:
a) Alchimie, astrologie, estic, filosofie i psihologie
b) Alchimie, astrologie, etica i psihologie
c) Astrologie, etica i psihologie
Din secolul al XVII-lea au aprut epidemiile tot mai dese n orae deoarece:
a) Condiiile de via i igien se deteriorau din cauza aglomeraiei
b) Asistenii medicali nu aveau drept de practic n centrele urbane
c) Exista un singur centru medical n fiecare centru urban
Prima coal medical n Germania a fost construit:
a) La nceputul secolului XVIII
b) La mijlocul secolului XIX
c) n secolul XX
Rzboaiele, mai ales din secolul XIX, au dus la:
a) Stagnarea dezvoltrii tehnicilor de ngrijire
b) Micorarea numrului de cadre medicale i dezinteresul total n ceea ce privete
dezvoltarea tehnicilor de ngrijire
c) Dezvoltarea medicinii concomitent cu dezvoltarea ngrijirii
Crucea Roie a fost nfiinat n:
a) 1864.
b) 1923.
c) 1756.
Consiliul Internaional al Surorilor Medicale s-a nfiinat n 1899 la:
a) Londra.
b) Paris.
c) New York.
Descoperirea cu privire la funcia inimii si felul n care circula sngele a fost realizat de:
a) Medicului englez William Harvey
b) Americanul Cushing
c) Sud-africanul Christian Barnard
ntr-o serie de experimente strlucite pe animale i oameni, Harvey a demonstrat:
a) C bacilul microscopic al antrax-ului putea cauza omului o maladie fatal.
b) Cum circula sngele prin corp.
c) C expunerea la anumite microorganisme ar putea fi generatoare de boli
Prima transfuzie de snge la om a fost efectuat n anul 1668, de ctre medicul:
a) Andreas Vesalius
b) Jean Baptiste Denis
c) Callista Roy
C.I.N. nseamn:
a) Catedra Intern de Nursing
b) Cancelaria Internaional de Nursing
c) Consiliul Internaional al Nurselor
Rolul propriu al asistentei medicale vizeaz:
a) Stabilirea procesului de ngrijire
b) Supravegherea clinic a bolnavului i a efectelor terapeutice.
c) Participarea i colaborarea la aplicarea diverselor tehnici invazive de ngrijire.
Rolul delegat al asistentei medicale vizeaz:
a) Favorizarea integrrii i reintegrrii n familie sau societate.
b) Aplicarea prescripiilor medicale.
c) ndeplinirea rolului necesit deprinderi i capaciti profesionale.
Rolul propriu al asistentei medicale vizeaz:

60.

61.

62.

63.

64.

65.

66.

67.

68.

69.

70.

a) Supravegherea clinic a bolnavului i a efectelor terapeutice.


b) Aplicarea ngrijiri medicale sub prescripie medical.
c) Compensarea parial sau total a lipsei sau diminurii autonomiei.
Rolul delegat al asistentei medicale vizeaz:
a) Uurarea suferinei i asistarea individului n ultimele momente de via.
b) Participarea i colaborarea la aplicarea diverselor tehnici invazive de ngrijire.
c) Stabilirea procesului de ngrijire.
Conform Conferinei de la Viena (1988), unul dintre rolurile asistentului medical generalist
este:
a) Aplicarea independent a tratamentelor pacienilor cronici.
b) Favorizarea integrrii i reintegrrii n familie sau societate a pacienilor.
c) Fundamentarea activitii medicale pe nevoi de sntate
Aciuni de suplinire realizat de asistenta medical presupune
a) Ajutarea pacientul de a-i gsi mijloace pentru rezolvarea problemelor.
b) Promovarea sntii i prevenirea mbolnvirilor.
c) Transmiterea informaiilor despre boal, tratament, ngrijiri, recuperare.
Istoria profesiei medicale studiaz evoluia istoric a triadei:
a) Boal-bolnav-personal medical
b) Bolnav-asistent medical-medic
c) Asistent medical-medic-director
n perioad primitiv, cnd se formeaz primul nucleu al medicini, apare:
a) Vindectorul.
b) Medicul.
c) Nursa.
n cultura egiptean templul:
a) Era, de asemenea, un serviciu ambulatoriu, cu medici ce consultau i studeni ce
nvau.
b) Reprezenta strict un loc pentru purificarea sufletului.
c) Era un serviciu ambulatoriu, unde erau ntlnii doar medici ce consultau.
Cele mai vechi cri de medicin cunoscute provin din:
a) Cultura chinez
b) Cultura egiptean
c) Cultura aztec
n Egipt, vocaia femeilor o constituia:
a) Moitul.
b) Transcrierea n manuscrise a simptomelor bolii i prescripii medicale.
c) Urmrirea ndeaproape a modului de selecie a mncrii, modul de cretere i
sacrificarea a unor animale, dieta, depozitarea excrementelor i a gunoaielor,
izolarea, carantina i dezinfecia.
n cultura indienilor maya, cu scop medical erau recomandate:
a) Bile cu abur.
b) Sacrificarea tinerilor i tinerelor.
c) Extrgea cu mna inima adulilor mori.
n concepia sa, prin ceea ce numim azi teorie umoral, Hipocrate recunotea:
a) Existena a patru umori: sngele, flegma sau limfa, fierea galben i fierea neagr
b) Expune opinia revoluionar pentru acel timp, dup care, un medic, prin observarea
unui numr mare de cazuri, poate prevedea evoluia ulterioar a unei boli
c) A contribuit la eliberarea medicinii de superstiii i misticism
Cel mai vestit medic al Greciei antice, considerat i printele medicinii a fost:
a) Hipocrate
b) Heraclide

c) Aesklepios
Nr.
crt.
71.

72.

73.

74.

75.

76.

77.

78.

79.

80.

81.

82.

Modulul 14. Fiina uman i nursingul


Asistent medical Cotea Maria Itemi de evaluare
Problemele de dependen ale nevoii de a respira pot fi:
a) Obstrucia cilor respiratorii
b) Dispneea
c) Alterarea vocii
Ca manifestri de dependen n alterarea vocii ntlnim:
a) Polifagie
b) Afonie
c) Disfonie
Circulaia inadecvat se poate manifesta prin modificri ale:
a) Frecvenei pulsului
b) Ritmului pulsului
c) Amplitudinii pulsului
Frecvena respiraiei la persoana adult este:
a) 14-16 respiraii/min
b) 16-18 respiraii/min
c) 18-22 respiraii/min
Hipoxia reprezint:
a) Scderea cantitii de O2 n snge
b) Scderea cantitii de O2 n esuturi
c) Scderea cantitii de CO2 n snge
Interveniile asistentei medicale pentru administrarea oxigenului sunt:
a) Dezobstruarea cilor respiratorii
b) Introducerea sondei nazale i fixarea ei
c) Fixarea debitului de O2 /min
Factorii biologici care influeneaz pulsul sunt:
a) Vrsta, alimentaia
b) Emoiile, plnsul
c) nlimea corporal
Respiraia este favorizat de:
a) Poziia eznd i ortostatic
b) Poziia eznd i clinostatic
c) Poziia decubit lateral.
Alimentaia i hidratarea inadecvat prin deficit se poate manifesta prin:
a) Anorexie
b) Disfagie
c) Cretere ponderal
Alimentaia i hidratarea inadecvat prin surplus se poate manifesta prin:
a) Scdere ponderal
b) Bulimie
c) Polifagie
Sursele de dificultate de ordin fizic n satisfacerea nevoii de a elimina pot fi:
a) Intoxicaii alimentare i medicamentoase
b) Lipsa de cunotine
c) Alterarea mucoasei intestinale.
Dintre problemele de dependenta ale nevoii de a elimina fac parte:
a) Retenia urinar
b) Diaforeza

83.

84.

85.

86.

87.

88.

89.

90.

91.

92.

93.

94.

c) Diareea
Tulburrile de emisiune urinara se pot manifesta prin:
a) Poliuria, oliguria
b) Enurezis, polakiuria
c) Nicturia, disuria
Incontinena urinar reprezint:
a) Incapacitatea vezicii urinare de a-i goli coninutul
b) Eliminare incontient, involuntar de urin
c) Miciuni involuntare nocturne
Pentru urmrirea bilanului lichidian asistentul medical msoar zilnic:
a) Eliminrile prin urin, scaun, vrsturi, drenaje
b) Temperatura corporal
c) nlimea pacientului
Vomica reprezint:
a) Vrstur cu coninut alimentar
b) Eliminarea unor colecii de puroi sau exsudat din cile respiratorii
c) Hemoptizie
Persoana sntoas este capabil:
a) S execute micri de abducie, adducie, flexie, extensie
b) S ia poziie ortostatic, clinostatic, eznd
c) S se deplaseze cu cadru
Manifestrile de dependen ale imobilitii sunt:
a) Anchiloza, crampa
b) Micri necoordonate
c) Atrofia muscular
Obiectivele urmrite n cazul mobilizrii pacientului grav sunt:
a) Stimularea circulaiei sanguine
b) Stimularea metabolismului
c) Stimularea respiraiei
Problemele de dependen ale nevoii de a-i menine temperatura corpului n limite
normale sunt:
a) Hipotermia
b) Hipertiroidia
c) Hipertermia
Starea de hipotermie este determinat de:
a) Pierderea excesiv de cldur
b) Creterea arderilor din organism
c) Intensificarea metabolismului
Pacientul cu hipertermie prezint:
a) Tegumente palide
b) Frisoane
c) Tegumente calde
Echilibrul dintre termogenez i termoliz - homeotermia se realizeaz prin mecanisme
fizice:
a) Evaporarea, radiaia, conducia, convecia
b) Vasodilataia, vasoconstricia
c) Reducerea proceselor metabolice din organism
Alterarea integritii pielii i mucoaselor se manifest prin:
a) Excoriaii, fisuri, vezicule
b) Alopecie
c) Ulceraii, escare

95.

96.

97.

98.

99.

100.

101.

102.

103.

104.

105.

106.

Cauzele care favorizeaz apariia escarelor de decubit sunt:


a) Igiena defectuoas
b) Meninerea pacientului timp ndelungat n aceeai poziie
c) Cutele lenjeriei de pat sau de corp
Comunicarea eficient la toate nivelurile (senzorial, motor, intelectual i afectiv) este
influenat de:
a) Integritatea organelor de sim, organelor fonaiei i aparatul locomotor
b) Gradul de inteligen al persoanei
c) Anturajul i cultura persoanei
Pot fi manifestri de dependen la nivel senzorial:
a) Hipoacuzie, anosmie
b) Poliuria, nicturia
c) Cecitate, hipoestezie
Afazia este manifestarea comunicrii ineficiente care privete:
a) Scderea masei musculare
b) Tulburarea sensibilitii pielii
c) Incapacitatea de a pronuna cuvintele
Amnezia reprezint o tulburare de:
a) Memorie
b) Gndire
c) Percepie
Problemele de dependen care apar prin nesatisfacerea nevoii de realizare a individului pot
fi:
a) Devalorizarea
b) Neputina
c) Dificultatea de a se realiza
Pacientul care-i satisface autonom nevoia de recreere prezint urmtoarele manifestri de
independen:
a) Satisfacie
b) Destindere
c) Amuzament
Frecvena respiraiei variaz n funcie de:
a) Vrst, sex
b) Poziie, temperatura mediului ambiant
c) Clim, anotimp
Dispneea Kussmaul este:
a) O respiraie n patru timpi, o inspiraie profund urmat de o scurt pauz i o
expiraie scurt, zgomotoas, dup care urmeaz o alt pauz scurt
b) O respiraie accelerat
c) O perturbare ritmic i periodic a respiraiei
Dispneea Cheyne-Stockes este:
a) O respiraie ampl, profund
b) O perturbare ritmic i periodic a respiraiei
c) O respiraie cu amplitudini crescnde pn la maximum i apoi scznd pn la
apnee, ce dureaz 10-20 secunde
Obiectivele asistentului medical n ngrijirea pacientului care expectoreaz urmresc:
a) Pacientul s nu devin surs de infecie nosocomial
b) Pacientul s aib cile respiratorii permeabile
c) Pacientul s beneficieze de microclimat optim
Interveniile asistentului medical n ngrijirea pacientului cu stare depresiv constau n:
a) Readucerea persoanei la timpul prezent

107.

108.

109.

110.

111.

112.

113.

114.

115.

116.

117.

118.

b) Sublinierea necesitii ngrijirilor personale


c) Comunicarea tuturor evenimentelor petrecute n familie
Cele 14 nevoi fundamentale sunt definite de cadrul conceptual al:
a) Lucreiei Titirc
b) Virginiei Henderson
c) Abraham Maslow
Modificri ale frecventei pulsului pot fi:
a) Apneea
b) Tahicardia
c) Bradicardia
Creterea frecvenei numrului de respiraii pe minut se numete:
a) Hiperventilaie
b) Tahipnee
c) Hipoventilaie
Rolul asistentei medicale este:
a) S asigure ngrijirea pacientului n raport cu indicaiile medicului
b) S ajute persoana bolnav s-i recapete sntatea
c) S suplineasc persoana bolnav pentru satisfacerea nevoilor sale
Manifestarea de dependen reprezint:
a) Semn observabil care permite identificarea strii de dependen
b) Incapacitatea persoanei de a-i satisface una din nevoile fundamentale
c) Lipsa de cunotine a persoanei asupra modului n care s-i satisfac nevoile
fundamentale
Procesul de ngrijire reprezint:
a) Metoda care permite acordarea de ngrijiri
b) Un mod tiinific de rezolvare a problemelor pacientului pentru a rspunde nevoilor
sale fizice, psihice sau sociale
c) Un mod de asigurare n serie a ngrijirilor acordate pacientului
Diagnosticul de ngrijire cuprinde:
a) Descrierea procesului patologic
b) Enunul problemei de dependen, a sursei de dificultate i a manifestrii de
dependen
c) Enunul manifestrii de dependen
Obiectivul de ngrijire poate fi definit astfel:
a) Descrierea comportamentului pe care l ateptm de la pacient
b) Evaluarea ngrijirilor
c) Protocol de ngrijire
Interveniile asistentului medical n caz de insuficien respiratorie acut sunt:
a) Permeabilizarea cilor respiratorii
b) Administrarea de oxigen
c) Aezarea pacientului n poziie semieznd.
Eliminarea vrsturii cu snge se numete:
a) Hemoptizie
b) Hematemez
c) Hematom
Hemoragiile de la nivelul pielii pot fi sub form de:
a) Peteii
b) Echimoze
c) Escoriaii
Care din urmtoarele tipuri de dispnee se ntlnete n com?
a) Dispneea Kussmaul

b) Ortopnee
c) Dispneea Cheyne-Stockes
Nr.
crt.
119.

120.

121.

122.

123.

124.

125.

126.

127.

128.

129.

130.

Modulul 15. Semiologie medical


Dr. Roman Irina Itemi de evaluare
La inspecia snilor se urmrete:
a) Culoarea tegumentelor
b) Simetria
c) Greutatea
Hemoptizia:
a) Conine snge rou aerat
b) Conine snge digerat
c) Apare dup efortul tuse
Rectoragia apare n:
a) Cancerul renal
b) Cancerul rectal
c) Hemoroizi
Hematuria apare n neoplasm:
a) Renal
b) Vezical
c) De prostat
Polidipsia:
a) Reprezint exagerarea senzaiei de sete
b) Apare n diabet zaharat, diabet insipid
c) Apare n hipertensiune arterial
Vrstura de origine central:
a) Apare n edemul cerebral
b) Senzaia de grea lipsete
c) Senzaia de grea precede vrstura
Vrsturile matinale apar n:
a) Sarcin
b) Hipertensiune arterial
c) Etilism cronic
Durerea n epigastru apare n:
a) Gastrita acut
b) Ulcer duodenal
c) Pancreatita acut
La inspecia abdomenului se urmrete:
a) Aspectul tegumentelor
b) Deformri
c) ocul apexian
La palparea profund a formaiunilor abdominale se urmrete:
a) Dimensiunea
b) Consistena
c) Sensibilitatea
Edemul renal:
a) Este alb, moale, pufos
b) Las godeu
c) Temperatura tegumentelor este normal
Durerea retrosternal apare n:
a) Angina pectoral

131.

132.

133.

134.

135.

136.

137.

Nr.
crt.
138.

139.

140.

141.

142.

b) Infarctul miocardic
c) Colica biliar
n bolile cardiace apar urmtoarele tipuri de facies:
a) Pletoric
b) Mitral
c) Cianotic
La auscultaia cordului se deceleaz:
a) Subcrepitante
b) Sufluri sistolice i diastolice
c) Frecturi pericardice
n funcie de orar tusea poate fi:
a) Vesperal
b) Matinal
c) Nocturn
Edemul cardiac este:
a) Cianotic
b) Dureros
c) Rece
Examenul reflexelor osteo-tendinoase se face cel mai frecvent la nivelul:
a) Rotulian
b) Achilian
c) Plantar
La inspecia tegumentelor se poate identific:
a) Formaiuni tumorale profunde
b) Icter
c) Cianoz
Metodele de efectuare a anamnezei sunt:
a) Observarea
b) Interogatoriul
c) Ascultarea
Modulul 15. Semiologie medical
Asistent medical Cotea Maria Itemi de evaluare
Anamneza cuprinde:
a) Istoricul bolii actuale
b) Antecedente personale i heredo-colaterale
c) Condiii de via i munc
Metodele fizice folosite la realizarea examenului clinic general sunt:
a) Inspecia, auscultaia
b) Palparea, percuia
c) Interviul, explorarea clinic
Inspecia general poate evidenia modificri ale:
a) Tegumentelor
b) Strii de nutriie
c) Strii psihice
Simptome de ordin general ntlnite n afeciunile aparatului respirator sunt:
a) Ameeal, cefalee
b) Durere toracic, dispnee
c) Tuse, expectoraie
Manifestri funcionale n afeciunile aparatului digestiv pot fi:
a) Somnolen

143.

144.

Nr.
Crt.
145.

146.

147.

148.

149.

150.

151.

152.

153.

b) Tulburri de apetit
c) Tulburri de tranzit
Semnele sunt:
a) Manifestri obiective produse de boal
b) Observate de bolnav i completate de cadru medical prin propriile simuri
c) Sinonime cu manifestrile de dependen
Sindromul reprezint:
a) Un grup de simptome care exprim o stare patologic
b) Un grup de simptome care apare n mai multe boli
c) O investigaie paraclinic
Modulul 16. Tehnici de nursing i investigaii
Asistent medical Postelnicu Mihaela Itemi de evaluare
Escarele de decubit sunt leziuni tegumentare care:
a) Apar la bolnavii imobilizai la pat timp ndelungat.
b) Sunt tulburri trofice cauzate de insuficienta irigare a esuturilor
c) Pot fi prevenite prin schimbarea poziiei bolnavului imobilizat cel puin o dat la 2
ore
Se consider stare de independen cnd:
a) Pacientul se mobilizeaz singur.
b) Pacientul nu se poate mica singur
c) Pacientul i satisface singur nevoia de a se mica
Pacientul are poziie pasiv dac:
a) Se mobilizeaz singur.
b) Este ajutat de alte persoane n schimbarea poziiei
c) Reuete s i mite doar membrele superioare
Gastrostoma este o metod de alimentaie:
a) Activ
b) Pasiv
c) Artificial
Diareea se caracterizeaz prin:
a) Peristaltismul intestinal diminuat
b) Pierderi de apa i electrolii
c) Scaunele lichide sau semilichide
Sonda Faucher se folosete pentru :
a) Evacuarea stomacului
b) Spltura gastric
c) Sondaj duodenal
Sterilizarea la etuv se recomand doar pentru:
a) Instrumentarul metalic
b) Sticlrie de laborator
c) Sonde
Temperatura de sterilizare la Poupinel este de :
a) 140-1500 C
b) 180-2000 C
c) 160-1800 C
n procedura de recoltare a urinei din 24 de ore trebuie respectate urmtoarele condiii:
a) Asigurarea unui recipient cu numele pacientului, numrul salonului i numrul
patului
b) Pregtirea doar de recipiente sterile
c) Recipientele pregtite trebuie sa fie curate

154.

155.

156.

157.

158.

159.

160.

161.

162.

163.

164.

165.

166.

Pentru efectuarea procedurii punciei venoase avem nevoie de:


a) Antiseptic, tampoane de vat, mnui
b) Ac de puncie, garou
c) Stetoscop, tensiometru
Msurarea frecvenei cardiace se poate face cu:
a) Cronometru
b) Ceas cu secundar
c) Cardiomonitor
Pentru gastroscopie se pregtete:
a) Gastroscopul
b) Rectoscop
c) Cistoscop
Pentru aspiraia nazo-faringian avem nevoie de:
a) Aspirator
b) Sonde sterile.
c) Mnui sterile
Auscultarea zgomotelor din interiorul organismului se face cu:
a) Specul auricular.
b) Stetoscop biauricular.
c) Spatul chirurgical.
Examinarea conductului auditiv extern se face cu:
a) Specul obstetrical.
b) Specul auricular.
c) Specul nazal.
Oxicianura de mercur 1% este folosit la:
a) Splturi oculare.
b) Splturi vezicale.
c) Splturi gastrice.
Alcoolul se folosete la dezinfecia:
a) Plgii.
b) Tegumentelor.
c) Mucoaselor.
Materialul textil se sterilizeaz la:
a) Autoclav, 30 minute, 1040 C 1,5 atm.
b) Autoclav, 30 minute, 1330 C 2 atm.
c) Etuva cu aer cald, 1290 C 1,5 atm., 30 minute.
Pensa Pan este o pens:
a) Anatomic.
b) Chirurgical.
c) Hemostatic.
Examenul macroscopic de urin determin:
a) Volumul urinar.
b) Sedimentul urinar.
c) Reacia pH.
Poziia bolnavului pentru clisma evacuatoare este:
a) Decubit lateral stng.
b) Ginecologic.
c) Semieznd.
Reacia Rivalta este pozitiv cnd lichidul este:
a) Exsudat.
b) Transsudat.

167.

168.

169.

170.

171.

172.

173.

174.

175.

176.

177.

178.

c) Hemoragic.
Flectarea antebraului pe bra dup executarea puncie venoase:
a) Favorizeaz revrsarea sngelui.
b) Produce hematom local.
c) Oprete sngerarea.
Pentru evidenierea venelor jugulare se procedeaz astfel:
a) Se aplic staz de garou.
b) Se face compresiune digital pe traiectul venei, deasupra locului punciei.
c) Se aeaz pacientul n decubit dorsal, cu capul lsat s atrne.
Pentru executarea reaciei Rivalta, produsul recoltat se amestec cu ap distilati:
a) 1-2 picturi de acid sulfuric.
b) 1-2 picturi de acid acetic glacial.
c) 1-2 picturi de acid clorhidric.
Stopul respirator este urmat de stop cardiac n:
a) 1-3 minute.
b) 10-30 minute.
c) 30-50 secunde.
Absena pulsului la carotid confirm:
a) Prezena stopului cardiac.
b) Prezena stopului respirator.
c) Instalarea strii de colaps vascular.
Pansamentul compresiv este o metod de hemostaz definitiv pentru:
a) Vasele mici.
b) Hemoragiile parenchimatoase.
c) Hemoragiile venoase.
Hemostaza provizorie se obine prin:
a) Compresiune digital direct.
b) Compresiune la distan digital sau cu garou.
c) Forcipresura.
n hemoragia exteriorizat lezarea vasului se produce:
a) ntr-un organ cavitar.
b) ntr-o cavitate nchis.
c) n afara organismului.
n hemoragia extern lezarea vasului se produce:
a) ntr-un organ cavitar.
b) ntr-o cavitate nchis.
c) n afara organismului.
n hemoragia intern lezarea vasului se produce:
a) ntr-un organ cavitar.
b) ntr-o cavitate nchis.
c) n afara organismului.
Prin ce se caracterizeaz o luxaie:
a) ntinderea capsulei i ligamentelor articulare.
b) Pierderea permanent a raporturilor anatomice normale dintre suprafeele
articulare.
c) ntreruperea continuitii osoase.
Modulul 17. Protecia i securitatea n munc
Asistent medical Cotea Maria Itemi de evaluare
Infeciile nosocomiale sunt contractate in:
a) Uniti sanitare

179.

180.

181.

182.

183.

184.

185.

186.

187.

188.

189.

190.

b) coli
c) Colectiviti
Infeciile intraspitaliceti frecvente n secia de chirurgie sunt cu:
a) Piocianic
b) Meningococ
c) Stafilococ
Scopul Precauiunilor Universale este:
a) Combaterea IN (infecii nosocomiale)
b) Prevenirea IN cu cale de transmitere sanguin la locul de munc
c) Tratarea IN n secia de boli infecioase
Profilaxia mbolnvirilor profesionale i protecia muncii n unitile sanitare se face
respectnd:
a) Normele generale i speciale de protecie a muncii
b) Precauiunile Universale
c) Evitarea riscurilor
Pentru prevenirea infeciilor cu transmisie digestiv se va evita:
a) Atingerea tegumentelor bolnavului
b) Contactul bolnavilor cu vesela altor bolnavi
c) Contactul bolnavilor cu alimentele altor bolnavi
n selectarea deeurilor rezultate din activitatea medicala se respecta:
a) Cod galben - deeuri periculoase
b) Cod negru - deeuri nepericuloase
c) Colectarea deeurilor neptoare n cutii de carton
Caz de expunere profesional reprezint:
a) Orice persoan din sistemul sanitar care a suferit o expunere accidental
b) Orice persoan din sistemul sanitar care vine in contact cu pacientul
c) Orice persoan din sistemul sanitar care se mbolnvete
Accident de munc nseamn:
a) Accidentul suferit de orice persoana, ca urmare a unei aciuni ntreprinse din proprie
iniiativ pentru salvarea de viei omeneti
b) Accidentul suferit de o persoan aflat n ndeplinirea atribuiilor de serviciu, ca
urmare a unei agresiuni
c) Accidentul suferit n concediul de odihn
Pentru manevrarea materialelor i instrumentelor sterile se poate utiliza:
a) Mna acoperit cu mnua steril
b) Mna splat cu ap i spun
c) Pensa de servit
Dezinfecia este metod de distrugere a:
a) Agenilor infecioi de pe tegumente, mucoase, obiecte i din ncperi
b) Paraziilor de pe obiecte
c) Insectelor transmitoare de infecii
Splarea de decontaminare a minilor se face cu:
a) Ap i spun
b) Ap, spun, frecare cu periua, uscare i aplicare de alcool
c) Ap, spun, frecare cu periua, uscare
Soluia antiseptic are urmtoarele proprieti:
a) Distruge microorganismele de pe tegumente i mucoase, fr a le altera
integritatea
b) Nu are efect pe tegumente
c) Este mai concentrat dect soluia dezinfectant
Pentru manevrarea unor soluii dezinfectante, personalul medical respect msurile de

191.

192.

193.

Nr.
crt.
194.

195.

196.

197.

198.

199.

200.

201.

protecia muncii utiliznd:


a) Mnui de cauciuc
b) Mti de protecie
c) Ochelari de protecie
Sunt expui mai frecvent infeciilor nosocomiale:
a) Pacienii vrstnici, tarai
b) Pacienii supui manevrelor invazive
c) Pacienii internai de urgen n spital
Materialul moale pentru efectuarea pansamentului se sterilizeaz la:
a) Autoclav
b) Poupinel
c) Prin fierbere
Circuitele funcionale n unitile sanitare respect urmtoarele elemente:
a) Circuitul aseptic indic sensul de circulaie pentru protecia mpotriva infeciilor
b) Circuitul septic asigur condiii de protecie mpotriva infeciilor
c) ntre circuitul septic i cel aseptic funcioneaz principiul neseparrii circuitelor
Modulul 18. Administrarea medicamentelor
Asistent medical Scoranu Elena Itemi de evaluare
Administrarea medicamentelor este o funcie a asistentului/asistentei medicale :
a) Delegat
b) Autonom
c) Interdependent
Medicamentele sunt preparate farmaceutice administrate cu scop de:
a) Prevenire a mbolnvirilor
b) Vindecare a bolilor
c) Investigaie a organismului
Rolul asistentei medicale n administrarea parenteral a medicamentelor const n:
a) Administrarea medicamentului prescris
b) Prescrierea medicamentul pe foaia de observaie
c) Efectuarea injeciilor intramusculare (im.) i intravenoase(iv)
Pregtirea bolnavului pentru administrarea medicaiei const din:
a) Informarea i luarea consimmntului
b) Explicarea efectelor adverse
c) Nu este necesar nici o pregtire special
Medicamentele administrate pe cale oral acioneaz:
a) Local
b) General
c) Respirator
Nitroglicerina se administreaz:
a) Pe cale rectal
b) Sublingual
c) Prin instilaie ocular
Doza maxim are asupra organismului efect:
a) Terapeutic
b) Toxic
c) Letal
Medicamentele administrate pe cale rectal au efect:
a) Purgativ
b) Calmare a durerii
c) Antiinflamator

202.

203.

204.

205.

206.

207.

208.

209.

210.

211.

212.

213.

Nr. crt.

Sub ce form se administreaz medicamente pe cale respiratorie:


a) Comprimate i drajeuri
b) Gaze
c) Lichide fin pulverizate
Metodele de administrare a medicamentelor pe suprafaa tegumentelor sunt:
a) Badijonarea
b) Inhalaia
c) Aplicare de unguente
Locurile de elecie a injeciei subcutanate pot fi:
a) 1/3 medie la bra faa extern
b) Flancurile laterale abdominale
c) 1/3 medie faa antero-extern la coaps
Accidentele injeciei intravenoase pot fi:
a) Perforarea venei
b) Flebalgie
c) Injectare paravenoas
Absorbia medicamentelor administrate intravenos se face n:
a) 5 - 10 min
b) 10- 20 min
c) Instantaneu
Pe cale intravenoas se pot administra soluii medicamentoase:
a) Izotone
b) Uleioase
c) Hipertone
Incidentele injeciei intradermice pot fi:
a) Perforarea venei
b) Injectare subcutanat
c) Revrsarea lichidului n afara tegumentului
Scopul injeciei intramusculare este:
a) Alimentar
b) Explorator
c) Terapeutic
Injecia intravenoas la sugar i copilul mic se poate efectua la nivelul:
a) Venelor epicraniene
b) Venelor jugulare
c) Arterei carotide
Regimul alimentar al bolnavului tratat cu Prednison va fi:
a) Hiposodat
b) Hiperproteic
c) Hipoglucidic
Regulile de administrare a antibioticelor sunt:
a) Respectarea dozei i ritmului
b) Testarea sensibilitii pacientului nainte de nceperea tratamentului
c) Prevenirea efectelor adverse
Antibioticele sunt medicamente cu efect:
a) Anticoagulant
b) Sedativ
c) Bactericid i bacteriostatic
Modulul 21. Epidemiologie i sntate public
Dr. Teodorescu Irina Itemi de evaluare

214.

215.

216.

217.

218.

219.

220.

221.

222.

Nr.
crt.
223.

224.

Epidemiologia se ocup cu:


a) Studiul rspndirii bolilor i strilor epidemiologice n colectivitile umane
b) Eliberarea protocoalelor de tratament n bolile transmisibile
c) Studiul eficacitii antibioticelor n tratamentul infeciilor virale
Procesul epidemiologic reprezint:
a) Interaciunea agentului patogen cu organismul gazd
b) Totalitatea factorilor i mecanismelor implicate n apariia, extinderea i evoluia
unei boli infecioase ntr-o populaie
c) Totalitatea agenilor patogeni implicai n apariia bolilor transmisibile
Starea de receptivitate reprezint:
a) Capacitatea organismului de a face infecia sau boala
b) Proprietatea organismului de a nu face infecia sau boala
c) Starea organismului indus de vaccinare
Manifestarea epidemic este caracterizat prin:
a) mbolnviri acumulate ntr-un anumit spaiu, n timp scurt i care depete
estimrile
b) Numr redus de mbolnviri, dar constant n timp i spaiu
c) Apariia de cazuri dispersate, fr o legtur aparent
Infeciile respiratorii acute au ca etiologie:
a) Doar virusuri
b) Doar bacterii
c) Virusuri, riketsii, chlamidii, bacterii, fungi, protozoare
Localizarea epidemiologic specific n infeciile respiratorii acute este:
a) La nivelul alveolelor pulmonare i al mucoasei tractului respirator
b) La nivelul mucoasei nazale
c) Doar la nivelul mucoasei bucale
Natalitatea este fenomenul demografic:
a) Al frecvenei naterilor, raportat la populaia feminin de vrst ntre 15-49 ani
b) Al frecvenei nou nscuilor vii ntr-o populaie
c) Care reprezint componenta negativ a micrii naturale a populaiei
Mortalitatea infantil n Romnia este:
a) De 3 ori mai mare dect n rile Europei de Vest i Centrale
b) La fel ca n rile Europei de Vest i Centrale
c) Mai mic dect n rile Europei de Vest i Centrale
n Romnia, principalii factori comportamentali care influeneaz negativ starea de
sntate sunt:
a) Fumatul, consumul de alcool i consumul de droguri
b) Sedentarismul i alimentaia bogat n hidrocarburi
c) Consumul excesiv de antibiotice i sedative
Modulul 21. Epidemiologie i sntate public
Asistent medical Postelnicu Mihaela Itemi de evaluare
Epidemiologia:
a) Este un domeniu al tiinelor medicale
b) Se ocup cu studiul problemelor fundamentale ale procesului epidemiologic
c) Se refer la boli transmisibile sau netransmisibile cu rspndire n mas
Procesul epidemiologic reprezint:
a) Totalitatea factorilor, fenomenelor, mecanismelor biologice naturale i sociale care
concur la apariia, extinderea i evoluia bolilor la nivelul populaiei
b) Denumirea generic pentru microorganisme unicelulare cu dimensiuni
microscopice sau inframicroscopice

225.

226.

227.

228.

229.

230.

231.

232.

Nr.
crt.
233.

234.

c) Rezultatul ptrunderii n organism a unui agent patogen capabil s se nmuleasc i


s induc leziuni anatomopatologice
Factorii care favorizeaz procesul epidemiologic sunt:
a) Factori naturali
b) Factori socio-economici
c) Factori psihici
Endemia reprezint:
a) Cazuri sporadice de mbolnvire
b) Cazuri repetate de mbolnvire ntr-o colectivitate, fr legtur epidemiologic
ntre ele
c) Cazuri numeroase de mbolnviri ntr-o colectivitate, cu legtur epidemiologic
ntre ele
Epidemia reprezint:
a) Cazuri sporadice de mbolnvire
b) Cazuri de boal ce cuprind ri i continente, cu legturi evidente ntre ele
c) Cazuri numeroase de mbolnviri ntr-o colectivitate, cu legtur epidemiologic
ntre ele
Ancheta epidemiologic preliminar:
a) Are caracter de urgen
b) Poate fi efectuat i de ctre asistentul medical
c) Este o sarcin a medicului epidemiolog
Transmiterea bolilor pe cale digestiv se poate face prin:
a) Contact direct, prelungit, cu sursa de infecie
b) Ap i alimente contaminate
c) Mini murdare i igien deficitar
Profilaxia toxiinfeciilor alimentare se poate realiza prin:
a) Asigurarea de alimente necontaminate
b) Respectarea normelor igieno-sanitare privind transportul, depozitarea, prepararea
i distribuirea de alimente n sector public
c) Examene medicale periodice i la angajare n sectorul alimentar
Receptivitatea reprezint:
a) Particularitatea organismului de a fi susceptibil de a face o anumit boal
b) Rezistena organismului la o anumit boal
c) Producerea de anticorpi ca reacie de rspuns imun la apariia unui antigen
Boala diareic acut se manifest:
a) Epidemic
b) Pandemic
c) Sporadic
Modulul 22. Principii de baz ale cercetrii
Prof. Radu Ruxandra Itemi de evaluare
Cercetarea tiinific i dezvoltarea tehnologic are trei diviziuni principale:
a) Cercetarea tiinific fundamental, aplicat i dezvoltarea tehnologic i transferul
tehnologic.
b) Cercetare tiinific medical, legal i critic.
c) Cercetare tiinific fundamental, aplicat i surogat.
Dintre modalitile i procedeele folosite n cercetare sunt:
a) Analogia, adic observarea de asemnri ntre problema de rezolvat i o alt
problem a crei soluionare este cunoscut
b) Generalizarea, presupune c atunci cnd o problem e stufoas, se poate schia o versiune
simplificat, ce s cuprind datele ei eseniale

235.

236.

237.

238.

239.

240.

241.

Nr.
crt.
242.

243.

244.

245.

c) Metoda lui Eminem, unde se presupune c problema este rezolvat i se calculeaz


de-a-ndoaselea
O bun tem de cercetare trebuie s fie:
a) Ct mai complex i stufoas, ca s ascund deficitul intelectual al cercettorului
b) Cercetat de alt cercettor
c) Simpl, specific, conceput i redactat nainte de nceperea studiului
Pentru o cercetare corect sunt recomandate:
a) Munca de teren, anchetele, cercetarea documentar i experimentul.
b) Doar munc de teren
c) Doar anchete i experimente pe fiine vii
Etapa efecturii cercetrii presupune:
a) Strngerea datelor i nregistrarea informaiilor
b) Unul din momentele de odihn ale cercettorului
c) O analiz succint a anchetelor efectuate
n cercetarea bibliografic se pot ntlni mai multe suporturi, precum:
a) Hrtie, Internet, DVD.
b) Creion, stilou, radier.
c) MemoryStick, CD.
Un articol tiinific presupune o structur astfel:
a) Introducere (pentru ce munc a fost fcut), metode (cum a fost realizat
cercetarea), rezultate (ce s-a observat) i discuii (ce cred eu despre munca mea).
b) Introducere (prezentarea cercettorului), cuprins (menionarea succint a etapelor de
cercetare), ncheiere (prezentarea bibliografiei).
c) Prezentare tabelar a etapelor cercetate.
Cunoaterea tiinific numr urmtoarele trsturi:
a) Este empiric i permite verificarea empiric,
b) Este normativ i nu este transmisibil,
c) Este general i provizorie.
Analogia reprezint:
a) Anticiparea sau deducerea prin calcule a strii de legtur sau corelare a obiectelor
naturale sau a evenimentelor bazate pe cunotinele dobndite pn n acel moment
b) O proiectare a unei experiene controlate, cu scopul validrii sau invalidrii unei
ipoteze sau predicii fcute anterior
c) Compararea unor obiecte naturale sau fenomene nefamiliare
Modulul 23. Pneumologie i nursing specific
Dr. Ivan Mihaela Itemi de evaluare
Urmtoarele cauze pot determina dispneea laringian:
a) Edemul pulmonar acut
b) Edemul Quincke
c) Pleurezia masiv
Care dintre urmtoarele explorri nu fac parte din diagnosticul BPOC:
a) Electrocardiogram
b) Gazometria
c) Ecografia Doppler vascular
Sunt adevrate urmtoarele privind emfizemul panlobular
a) Poliglobulie
b) Cardiomegalie
c) Brbat tnr
Semnele de insuficienta respiratorie acuta nu cuprind:
a) transpiraii, polipnee

246.

247.

248.

249.

250.

251.

252.

253.

254.

255.

256.

257.

b) dureri abdominal
c) tiraj intercostal
Care dintre urmtoarele explorri trebuie realizate de prim intenie n caz de dispnee:
a) Radiografia toracic fa
b) Radiografia toracic profil
c) Gazometria arterial
Bronita cronic simpl are urmtoarele caracteristici
a) Tuse i expectoraie cronic fr dispnee
b) VEMS>80%
c) obstrucie persistent a cilor aeriene mici
Sunt adevrate urmtoarele cu privire la emfizemul panlobular :
a) Afecteaz toate structurile lobilor
b) Se datoreaz toxicelor exogene
c) Dispnee absenta
n tratamentul BPOC se utilizeaz urmtorii bronhodilatatori cu aciune scurt
a) Formoterol
b) Bromur de ipratoripium
c) Bromur de tiotropium
Probele funcionale respiratorii au urmtoarele valori n funcie de stadiul BPOC:
a) Stadiu IV - VEMS < 50% din cel teoretic
b) Stadiu IV - VEMS < 30% din cel teoretic
c) Stadiu II - VEMS ntre 50-80%
Care dintre urmtorii nu reprezint pneumalergeni :
a) Cini
b) Pisici
c) Pianjeni
Care dintre urmtoarele afirmaii nu este adevrat despre simptomatologia astmului?
a) Wheezing
b) Tuse
c) Apare la amiaz
Care dintre urmtoarele afirmaii legat de examenul fizic nu este adevrat la pacientul cu
astm
a) ngroarea mucoasei nazale
b) Sinuzit
c) Raluri subcrepitante
Astmul persistent moderat se caracterizeaz prin :
a) Simptome cotidiene
b) VEMS < 40% din valorile prezise
c) Alterarea somnului
Diagnosticul de astm se pune prin :
a) prin anamneza : episoade recidivante de dureri toracice, dureri retrosternale, tuse
hemoptoic
b) istoric de atopie personala sau familiala (rinita sau dermatita atopic)
c) agravarea simptomelor in prezenta unor alergeni
Semnele respiratorii de gravitate in cadrul astmului la adult sunt:
a) dificultatea de a vorbi sau de a tui
b) transpiraii
c) contractura muchilor intercostali
Tratamentul de fond al astmului persistent sever include:
a) corticoizi inhalatori in doze nalte
b) bronhodilatatori cu aciune prelungita

258.

259.

260.

261.

262.

263.

264.

265.

266.

267.

268.

269.

270.

c) antihistaminice
Examenul clinic al unui sindrom de revrsat pleural relev:
a) Accentuarea murmurului vesicular
b) Accentuarea transmiterii vibraiilor vocale
c) Matitate decliv
Nu reprezint semne funcionale ale pneumotorecelui :
a) Dispnee de intensitate variabil
b) Durere n bar
c) Durere brutal
Semnele radiologice de gravitate ntr-un pneumotorace sunt:
a) Mediastin deplasat pe partea contralateral
b) Cupol diafragmatic convex
c) Brid pleural
Un lichid pleural este un exsudat n urmtoarele condiii:
a) Raport proteine n lichid/proteine n snge > 0,5
b) Raport LDH n lichid/LDH n snge > 0,6
c) Raport proteine n lichid/proteine n snge < 0,5
Reprezint cauze de transsudat :
a) Urinotorace
b) Mixedemul
c) Sindrom nefrotic
n pneumotorace, insuficiena respiratorie acut este marcat de :
a) Desaturare
b) Paloare
c) Cianoz
Medicament contraindicat n sarcin:
a) Rifabutina
b) Rifampicina
c) Pirazinamida
Nu reprezint localizare extrapulmonar a tuberculozei :
a) Ganglioni
b) Rinichi
c) Miocard
Care dintre urmtoarele afirmaii privind tuberculoza este fals :
a) Agentul patogen este bacilul Koch
b) Forma pulmonar este rar
c) Tratamentul const n asociere de antibiotice timp de mai mult de 6 luni
IDR este caracterizat, cu excepia :
a) Citire 1 de 6 mm i citire 2 de 10 mm nu nseamn viraj
b) Citire 1 de 4 mm i citire 2 de 10 mm nseamn viraj
c) Se injecteaz pe faa anterioar a braului
Tratamentul TBC la pacienii cu HIV nu include:
a) Pirazinamid
b) Rifampicin
c) Isoniazid
Tuberculoza pulmonar comun se manifest prin:
a) transpiraii nocturne
b) hemoptizie
c) tuse prelungite
n tratamentul antituberculos administrat adultului se regsesc urmtoarele preparate:
a) Etambutol

271.

272.

273.

274.

275.

276.

277.

278.

279.

280.

281.

282.

283.

b) Pirazinamida
c) Acidul clavulanic
Localizarea tuberculozei extrapulmonare cuprinde :
a) Pericardit
b) Meningit
c) Afectare splenic
Confirmarea tuberculozei prin cultur se face pe urmtoarele medii:
a) mediu solid Lowenstein-Jensen
b) mediu lichid Bactec
c) pe mediu solid in 9-16 zile
TBC se manifest prin infiltrate, noduli i caverne n urmtoarele zone :
a) Segmente apicale ale lobilor superiori
b) Segmente bazale ale lobilor inferiori
c) Segmente apicale ale lobilor inferiori
Femeia nsrcinat diagnosticat cu TBC se trateaz cu :
a) Pirazinamid
b) Etambutol
c) Rifampicin
Radiografia toracic n tuberculoza miliar este caracterizat de :
a) Revrsat pleural
b) Sindrom interstiial micronodular difuz i intens
c) Nodul sub 3 mm
Dispneea expiratorie cu wheezing i/sau raluri bronice nu cuprinde:
a) raluri sibilante sau ronflante
b) decompensare acuta a BPOC
c) EPA la vrstnic sau tnr
Sunt cauze de dispnee cronic :
a) Acidoza metabolic
b) BPOC
c) Pericardita cronic
Care dintre urmtorii sunt factori de risc pentru BPOC:
a) Pisica
b) Deficit de alfa 1 antitripsin
c) SO2
Care dintre urmtoarele afirmaii nu este adevrat?
a) Astmul este o afeciune inflamatorie cronic a cilor aeriene
b) Simptomele sunt asociate cu sindrom restrictiv
c) Inflamaia este asociat cu hiperreactivitate bronic
Diagnosticul de astm se stabilete cel mai adesea prin:
a) examen clinic
b) radiografie toracica
c) ecografie cardiaca
Pneumotoraxul spontan secundar apare intr-una din urmtoarele situaii:
a) Traumatism toracic
b) BPOC
c) Postpuncie pleural
Transsudatul nu este cauzat de :
a) Urinotorace
b) Embolie pulmonar
c) TBC
Urmtoarele medicamente pot cauza revrsate pleurale:

a) Alprazolam
b) Bromocriptina
c) dandrolena
Nr.
crt.
284.

Modulul 23. Pneumologie i nursing specific


Asistent medical Bararu Tania Itemi de evaluare
Pregtirea bolnavului n vederea punciei pleurale oblig, pentru prevenirea ocului vagal, la
administrarea cu 20-30 minute naintea procedurii de:
a) Adrenalin subcutanat
b) Atropin subcutanat
c) Codein per os
285. Dispneea reprezint:
a) Greutate n respiraie
b) Respiraie agonic
c) Creterea frecvenei respiratorii
286. Oxigenoterapia constituie:
a) Un medicament
b) Unul dintre tratamentele hipoxiei
c) O inhalaie terapeutic
287. Eliminarea n urma unui efort de tuse a unui snge rou ,aerat se numete:
a) Hematemez
b) Hemoptizie
c) Hemostaz
288. Obiectivele de ngrijire stabilite n cazul unei hemoptizii sunt:
a) Asigurarea unei respiraii optime
b) Calmarea anxietii
c) Intervenii pentru oprirea sngerrii
289.1. Recoltarea sngelui pentru gaze sanguine se realizeaz prin:
a) Puncie venoas
b) Puncie capilar
c) Puncie arterial
290.2. Accidentele injeciei intravenoase sunt:
a) Hematomul
b) Embolia gazoas
c) Flegmonul
291.3. Oxigenoterapia:
a) Se efectueaz n toate formele de insuficien respiratorie acut
b) Nu necesit dezobstrucia prealabil a cilor aeriene
c) Se realizeaz cu oxigen umidificat prin barbotare
292. Manifestrile de dependent n afeciunile pulmonare nu includ:
a) Durerea toracic violent
b) Dispneea
c) Polakiuria
293. Legat de testarea tuberculinic cutanat sunt adevrate afirmaiile, mai puin:
a) Injectarea trebuie fcut pe faa anterioar a antebraului, la unirea 1/3 superioar
cu 2/3 inferioare
b) se injecteaz strict intradermic 0,1 ml din soluia de 20 U/ml
c) Reacia tuberculinic < 10 mm este considerat negativ; diagnosticul este de
infecie tuberculoas prezent
294. Supravegherea pacientului dup efectuarea fibroscopiei va consta n:
a) Urmrirea funciilor vitale

295.

296.

297.

298.

299.

300.

301.

302.

303.

304.

305.

306.

b) Urmrirea caracterului i cantitii expectoraiei


c) Interzicerea alimentaiei timp de 24 ore
Testarea capacitii pulmonare se va realiza pentru:
a) Detectarea prezenei/absenei unei disfuncii respiratorii
b) Evaluarea n timp a funciei pulmonare sau a tratamentului
c) Evaluarea ratei respiratorii
La pacienii aflai sub tratament permanent cu anticoagulante orale (Trombostop) este
interzis:
a) Recoltarea de hemoculturi prin puncie venoas
b) Administrarea tratamentelor injectabile intravenoase
c) Administrarea tratamentelor injectabile intramusculare
Despre cordul pulmonar cronic se pot face urmtoarele afirmaii:
a) Determin hipertensiune arterial pulmonar
b) Nu evolueaz niciodat spre complicaii
c) Se nsoete de grade variate de insuficien respiratorie
Alegei afirmaiile corecte referitoare la pleurezii:
a) Reprezint acumularea intrapleural de lichid cu caracter de exsudat
b) Lichidul poate fi nchistat n pleur compartimentat
c) Acumularea de lichid este consecutiv unui proces inflamator al foielor pleurale
n cazul suspicionrii unei tuberculoze pulmonare secundare este necesar:
a) Realizarea unei radiografii pulmonare
b) Recoltarea a 3 eantioane de sput pentru examenul bacteriologic
c) Testarea la tuberculin
Sunt implicai n etiologia cancerului bronhopulmonar urmtorii factori:
a) Fumatul reprezint cauza major
b) Oxigenoterapie prelungit
c) Factorii profesionali: azbest, uraniu, crom, nichel
Pleurezia tuberculoas nu necesit pentru confirmarea diagnosticului urmtoarea explorare:
a) IDR la tuberculin
b) Arteriografie
c) Examenul lichidului pleural
Pentru confirmarea diagnosticului de tuberculoz pleural este necesar:
a) Biopsia pleural
b) Radiografia toracic
c) Examenul citologic, biochimic i bacteriologic al lichidului pleural
Educaia pentru sntate a pacienilor cu tuberculoz pulmonar include urmtoarele
msuri:
a) Contientizarea caracterului contagios, transmisibil al bolii
b) Contientizarea caracterului cronic i incurabil al bolii
c) Importana respectrii schemei terapeutice n ambulatoriu i a controalelor periodice
pentru prevenire a recidivelor
Msurile speciale de ngrijire acordate pacienilor cu pneumonii bacteriene includ:
a) Poziionare alternativ n Fowler i Trendelenburg
b) Tapotaj toracic pentru facilitarea expectoraiei i prevenirea atelectaziilor
c) Oxigenoterapie intermitent, cu oxigen umidificat, 3-4 l/min.
Evaluarea pacientului cu afeciuni pulmonare implic urmtoarele etape:
a) Culegerea datelor
b) Planificarea interveniilor de ngrijire
c) nregistrarea i analiza datelor
Conduita practic n urgen n criza sever de astm bronic implic
a) Internare obligatorie

307.

308.

309.

310.

311.

312.

313.

314.

315.

316.

317.

318.

b) Oxigenoterapie pe sond nazal/masc cu oxigen umidificat, 5-6 1/min


c) Bronhodilatatoare - aerosoli MDI i corticoterapie parenteral
Care din semnele de mai jos sunt revelatoare ntr-o hemoptizie?
a) Hemoptizia apare dup un acces de tuse
b) Sngele din hemoptizie este incoagulabil, ca zaul de cafea
c) Sngele este aerat, amestecat cu elemente caracteristice sputei
Ce elemente ale sngelui cresc n cazul unei infecii acute?
a) Hematiile
b) Leucocitele polinucleare i n special neutrofilele
c) Trombocitele
Cum se numete puncia prin care se extrage lichid din cavitatea pleural
a) Pleural
b) Pericardic
c) Toracocentez
Dispneea:
a) Poate fi paroxistic
b) Poate fi prezent n afeciuni cardiace
c) Poate fi un simptom al unei afeciuni respiratorii
Procesul de nursing, n afeciunile pulmonare, cuprinde urmtoarele etape:
a) Aplicarea interveniilor nursing
b) Stabilirea diagnosticelor medicale
c) Culegerea datelor
Toracocenteza:
a) Reprezint stabilirea unei legturi ntre cavitatea pleural i mediul exterior
b) Are scop explorator
c) Are scop evacuator
La pacientul dispneic:
a) Se administreaz oxigen
b) Se monitorizeaz permanent funciile vitale
c) Se administreaz sedative
Manifestarea de dependen principal n criza de astm bronic este:
a) Tusea seac
b) Tusea productiv purulent
c) Dispneea expiratorie paroxistic
Care din urmtoarele gesturi terapeutice pot fi incriminate n declanarea la adult a unui
acces sever de astm bronic (stare de ru astmatic) ?
a) Abuz de simpatomimetice administrate inhalator
b) Suprimarea brusc a corticoterapiei
c) Corticosteroizi administrai intravenos
La pacientul cu insuficien respiratorie acut, prima msur pe care trebuie s o aplice
asistenta medical este:
a) Administrarea de antibiotice
b) Administrarea de oxigen
c) Administrarea de expectorante
Care din afirmaiile de mai jos sunt adevrate n legtur cu lichidul pleural dintr-o
pleurezie serofibrinoas tuberculoas ?
a) Conine limfocite peste 80 %
b) Se poate resorbi spontan
c) Se reface rapid dup toracenteza evacuatorie
Care din urmtoarele afirmaii referitoare la testul tuberculinic sunt reale ?
a) Citirea rezultatului se face la 72 ore

319.

320.

321.

322.

323.

324.

325.

326.

327.

328.

329.

330.

b) Virajul tuberculinic nseamn un prim test pozitiv, urmat de un al doilea cu


rezultat negativ
c) Reacia pozitiv are diametrul de peste 10 mm
Administrarea de medicamente expectorante este contraindicat n:
a) Hemoptizie
b) Bronhopneumonie
c) Criza de astm bronic
La pacientul cu hemoptizie nu se administreaz:
a) Medicaie anticoagulant per os
b) Medicaie hemostatic
c) Trombostop
Dispneea paroxistic expiratorie apare n:
a) Tuberculoz pulmonar
b) Sindromul de revrsat pleural lichidian
c) Criza de astm bronic
Manifestarea de dependen cea mai frecvent n broniectazie este:
a) Bronhoree purulent
b) Hemoptizia
c) Tusea seac
Referitor la pleurezia neoplazic sunt reale urmtoarele afirmaii:
a) Frecvent, lichidul pleural este n cantitate mic
b) Lichidul pleural se reface rapid dup toracocentez evacuatorie
c) Frecvent, lichidul pleural este n cantitate mare, sanguinolent
Beneficiile instituirii oxigenoterapiei imediate sunt
a) Ameliorarea hipertensiunii arteriale
b) Corectarea hipoxemiei
c) Reducerea dispneei
Interveniile asistentei medicale dup efectuarea punciei-biopsie pleural presupune:
a) Administrarea de antalgice i hemostatice
b) Nu este necesar supravegherea pacientului
c) Monitorizarea funciilor vitale
Pregtirea pacientului pentru fibroscopie presupune:
a) Administrarea medicaiei cardiace i respiratorii
b) Premedicaie: diazepam, codein, antibiotice
c) ECG i spirometrie
Dup efectuarea fibroscopiei, asistenta medical
a) Nu va efectua nici o intervenie
b) Va ateniona pacientul c este posibil s prezinte hemoptizie
c) Va administra oxigen
La pacientul cu tuberculoz, tratamentul tuberculostatic va fi
a) Administrat dimineaa, sub direct observare (DOT)
b) Administrat ntr-o faz iniial, de atac i una de continuare
c) Administrat ntr-un ritm intermitent
Asistenta medical, n aplicarea tratamentului tuberculostatic
a) Va evita contactul cu pacientul
b) Va convinge pacientul i familia acestuia c numai un tratament corect i complet
asigur vindecarea i previne recidivele
c) Trebuie s fie amabil i prietenoas cu pacientul
Asistentul medical are obligaia, n activitatea sa, de a lua consimmntul de la urmtoarele
persoane:
a) Pacient contient i cu discernmnt critic

331.

332.

333.

334.

335.

336.

337.

338.

339.

340.

341.

342.

343.

b) Rudele de gradul 1 ale unui pacient incontient


c) Rudele de gradul 1 ale unui pacient contient
Diaforeza reprezint:
a) metod de investigare a activitii cardului
b) transpiraie n cantitate mare
c) hemoragie vaginal
Tusea bitonal apare n:
a) Pneumonie acut
b) Pleurezie purulent
c) Pareza corzilor vocale
Hemoptizia nu apare n:
a) Emfizem pulmonar
b) Stenoz mitral
c) Astm bronic
Dispneea este definit ca fiind :
a) oprirea respiraiei
b) ptrunderea aerului n plmni
c) respiraie anevoioas
Dispnee cu scderea ritmului respirator este :
a) tahipnee
b) bradipnee
c) polipnee
Vomica reprezint:
a) manifestare de dependen ntlnit n abces pulmonar
b) vrstur alimentar
c) eliminarea unei colecii de puroi sau exsudat din cile respiratorii.
Hipoxia reprezint:
a) creterea oxigenului n sngele circulant
b) creterea CO2 n sngele circulant
c) scderea oxigenului n sngele circulant
Obiectivele de ngrijire n BPOC vizeaz:
a) administrarea de lichide calde
b) combaterea obstruciei, inflamaiei, spasmului
c) combaterea insuficienei respiratorii
Sputa din astmul bronic este:
a) mucopurulent
b) ruginie
c) alb-sidefie cu aspect perlat.
Tratamentul crizei astmatice vizeaz:
a) administrarea de bronhodilatatoare i corticoterapie
b) administrarea de oxigen
c) drenaj postural
Manifestrile de dependen n pneumoniei pneumococice cuprind urmtoarele simptome:
a) vomica, febra 37,5 - 38 grade, greaa
b) expectoraie mucopurulent , febra n platou
c) frison unic , febra 39-40, junghi toracic
n perioadele febrile din pneumonia pneumococic se recomand, mai puin
a) repaus la pat, regim hidro-zaharat bogat n vitamine
b) regim alimentar desodat
c) consum excesiv de lichide
Expectoraia n pneumonia pneumococic este :

344.

345.

346.

347.

348.

349.

350.

351.

352.

353.

354.

355.

a) roie - ruginie , vscoas, aderent


b) sidefie - perlat
c) spumoas , aerat
Spirometria evalueaz:
a) volumele pulmonare dup efort
b) funcia pulmonar i eficacitatea tratamentului
c) riscul interveniilor chirurgicale cunoscute ca afectnd funcia pulmonar
Accidentele toracocentezei pot fi urmtoarele:
a) lipotimie, colaps
b) pneumotorax
c) hematemeza
Depistarea precoce a contaminrii cu bacil Koch se face prin:
a) IDR la tuberculina
b) IDR Cassoni
c) IDR Dick
ngrijirile acordate unui pacient cu hemoptizie sunt urmtoarele:
a) repaus la pat
b) linitirea i calmarea pacientului
c) administrarea de lichide calde
Profilaxia tuberculozei cuprinde urmtoarele:
a) ameliorarea condiiilor de via
b) depistarea precoce a bolii
c) vaccinarea antigripal
n hemoptiziile mijlocii, cantitatea de snge eliminat de pacient dup tuse este de:
a) 50 - 100 ml
b) 100 - 300 ml
c) 500 - 1000 ml
Testarea funciei pulmonare impune
a) purtarea de haine care s nu mpiedice expansiunea toracelui/abdomenului
b) evitarea administrrii de medicaie bronhodilatatoare
c) Evitarea fumatului cu cel puin o or nainte
Contraindicaiile spirometriei sunt
a) subfebrilitatea
b) hemoptizia
c) anevrismul cerebral
Pregtirea pacientului pentru nebulizare implic
a) Educarea pacientului n ceea ce privete abandonarea fumatului nainte de
nebulizare
b) ca pacientul s nu vorbeasc pe durata administrrii
c) poziia de decubit in timpul administrrii
Medicamentele ce pot fi utilizate pentru nebulizare sunt
a) corticosteroizii
b) expectorante/mucolitice
c) adrenalina i Xilin
Oxigenoterapia
a) Este indicat cnd hipoxemia este dovedit prin pa O2<60 mm Hg sau SaO2<90%
aerul ambient
b) Are indicaii controversate n mucoviscidoz i pneumoconioze
c) Este contraindicat n afeciuni cardiac.
Alegei afirmaiile adevrate
a) Canula nazal nu este frecvent utilizat n administrarea oxigenului

b) Masca facial simpl de oxigen asigur un FiO2 de 0.40-0.60


c) monitorizarea oxigenoterapiei se realizeaz utiliznd gazometria arterial
Nr.
crt.
356.

357.

358.

359.

360.

361.

362.

363.

364.

365.

366.

367.

Modulul 24. Cardiologie i nursing n cardiologie


Dr. Costin Anca Itemi de evaluare
Stenoza mitral se caracterizeaz clinic prin:
a) Dispnee
b) Hemoptizii
c) Embolii arteriale
Complicaiile cardiace ale hipertensiunii arteriale sunt:
a) Angina pectoral
b) Hipotensiune arterial
c) Insuficiena cardiac
Factorii de risc ai anginei pectorale sunt:
a) Bradicardia
b) Diabetul zaharat
c) Dislipidemiile
Tratamentul infarctului miocardic acut n perioada iniial include:
a) Oxigenoterapia
b) Trombolitice
c) Mobilizare precoce
Insuficiena mitral se caracterizeaz prin trecerea anormal, n sistol, a sngelui:
a) Din ventriculul stng n atriul stng
b) Din ventriculul drept n atriul drept
c) Din atriul stng n ventriculul stng
Durerea din infarctul miocardic acut (IMA) se caracterizeaz prin :
a) Localizare retrosternal
b) Nu iradiaz
c) Nu cedeaz la nitroglicerin
Boala varicoasa are ca etiologie:
a) Vrsta peste 25 ani
b) Sexul feminin
c) Ereditatea
Tabloul clinic n stenoza aortic se caracterizeaz prin:
a) Dispnee
b) Angina pectoral
c) Sincop
Hipertensiunea arteriala secundar apare n:
a) Afeciuni renale cronice
b) Afeciuni endocrine
c) Afeciuni genitale
Tratamentul din infarctului de miocard acut (IMA) vizeaz:
a) Repaus la pat, combaterea durerii, tratament anticoagulant
b) Blocani ai canalelor de calciu, regim igieno-dietetic
c) Trombolitice, antalgice.
Factorii declanatori ai bolii tromboembolice sunt:
a) Traumatisme venoase
b) Actul operator
c) Actul obstetrical
Tratamentul anginei pectorale se face cu:
a) Nitrai

368.

369.

370.

371.

372.

373.

374.

375.

376.

377.

378.

379.

380.

b) Inhibitori ai enzimei de conversie


c) Diuretice
Factorii predispozani pentru infarctul miocardic acut (IMA) sunt:
a) Efortul fizic
b) Stresul
c) Medicaia trombolitic
Complicaiile neurologice ale hipertensiune arterial (HTA) sunt :
a) Insuficiena cardiac
b) Tromboza cerebral
c) Hemoragia cerebral
Durerea din Angina pectoral se caracterizeaz prin:
a) Dureaz peste 20 minute
b) Iradiaz n membrul superior stng
c) Nu cedeaz la nitroglicerin
Insuficiena cardiac stng se caracterizeaz clinic prin:
a) Jugulare turgescente
b) Dispnee
c) Tuse
Factorii de risc ai anginei pectorale sunt:
a) Ateroscleroza
b) Fumatul
c) Sedentarismul
Tratamentul n urgen al infarctului miocardic acut (IMA) cuprinde:
a) Combaterea durerii
b) Administrare de antibiotice
c) Oxigenoterapie
HTA (hipertensiunea arterial) secundar poate fi determinat de :
a) Pielonefrit cronic
b) Contraceptive orale
c) Regim hiposodat
Simptomele hipertensiunii arteriale (HTA) sunt:
a) Cefalee pulsatil
b) Cianoz
c) Ameeli, scotoame
Insuficiena cardiac dreapt se caracterizeaz clinic prin:
a) Hepatomegalie
b) Hemoptizii
c) Edeme
Tratamentul hipertensiune arterial (HTA) se poate face cu:
a) Decontracturante
b) Diuretice
c) Blocani ai canalelor de calciu
Factorii de risc pentru ateroscleroz sunt:
a) Hipoglicemiile
b) Diabetul zaharat
c) Contraceptivele orale
Regimul igieno-dietetic n insuficien cardiac:
a) Regim hiposodat
b) Evitarea alimentelor bogate n grsimi
c) Limitarea efortului fizic
Complicaiile bolii varicoase sunt:

381.

Nr.
crt.
382.

383.

384.

385.

386.

387.

388.

389.

390.

391.

a) Tromboflebit
b) Hemoragii interne
c) Ulcer varicos
Pacienii predispui la apariia endocarditelor sunt:
a) Pacieni cu protez valvular
b) Pacieni cu malformaii congenitale cardiace
c) Pacieni cu malformaii congenital renale
Modulul 24. Cardiologie i nursing n cardiologie
Asistent medical Postelnicu Mihaela Itemi de evaluare
Angina pectoral de efort:
a) Se manifest prin durere retrosternal i iradiaz n membrul superior pe marginea
cubital.
b) Criza dureaz mai puin de 15 minute.
c )Cedeaz la repaus i nitroglicerin.
Ca msur de urgen n EPA se aplic:
a) Aspiraia secreiilor.
b) Mobilizarea bolnavului.
c )Administrarea de Mialgin 1 f i.m. sau i.v.
Angina pectoral instabil:
a) Crizele dureroase sunt prelungite (peste 15 minute).
b) Durerea este mai intens dect n angina de efort.
c )Simptomele cedeaz la administrarea de Nifedipin.
Angiocardiografia reprezint:
a) Examinarea interiorului vaselor i a cavitilor inimii cu ajutorul substanei de contrast.
b) Evidenierea arterelor periferice cu ajutorul substanelor de contrast.
c )Evidenierea arterei aorte cu ajutorul substanei de contrast.
Anticoagulantele nu se administreaz la pacient cu:
a) IMA.
b) Ulcer duodenal.
c )Accident vascular cerebral.
Ateroscleroza:
a) Determina ngroarea peretelui i ngustarea lumenului arterial.
b) Este mai frecvent la femei.
c )HTA i obezitatea sunt factori de risc.
Atitudinea de urgen n angina pectoral vizeaz:
a) Repaus absolut la pat.
b) Nitroglicerin 1 tb. sublingual.
c )Electrocardiogram.
Boala varicoas se caracterizeaz clinic prin:
a) Oboseal n membrele inferioare.
b) Crampe nocturne.
c )Agitaie psihomotorie.
Bolnavul cu infarct de miocard se transport:
a) Cu fotoliu rulant.
b) Cu cruciorul.
c )Pe jos sau cu liftul.
Care dintre urmtoarele examene radiologice ale cordului se execut cu ajutorul
substanelor de contrast:
a) Radioscopie cardiac.
b) Angiocardiografia.

392.

393.

394.

395.

396.

397.

398.

399.

400.

401.

402.

403.

404.

c) Coronarografie.
Durerea din angina pectoral are caracter:
a) Constrictiv.
b) Difuz.
c )Sufocant.
Durerea din angina pectoral de efort are urmtoarele caractere:
a) Durere retrosternal ce iradiaz n membrul superior stng.
b) Nu cedeaz la administrarea de nitroglicerin.
c )Dureaz mai mult de 45 minute.
Durerea din angina pectoral se caracterizeaz prin:
a) Sediul retrosternal cu iradiere n mna stng, pe marginea cubital a minii stngi
pn la ultimele 2 degete.
b) Dureaz 4-24 ore.
c )Cedeaz la nitroglicerin sublingual.
Educaia pentru sntate a bolnavilor hipertensivi vizeaz:
a) Educarea privind un regim de via echilibrat, evitarea stresului.
b) Combaterea obezitii, suprimarea fumatului.
c )Combaterea infeciilor generale sau locale.
Educaia sanitar a bolnavului cu tromboflebit vizeaz:
a) Purtarea ciorapilor elastici.
b) Masajul periodic al membrelor inferioare.
c )Diet hiperglucidic.
Electrocardiograma reprezint:
a) nregistrarea biocurenilor la nivelul cordului.
b) nregistrarea biocurenilor la nivelul creierului.
c )nregistrarea biocurenilor la nivelul muchilor.
Explorrile cardiovasculare au ca scop:
a) Stabilirea funcionalitii inimii i vaselor sanguine.
b) Evidenierea tulburrilor funcionale cardio-vasculare.
c )Stabilirea deficitului funcional endocrin.
Factori de risc coronarian:
a) Obezitate.
b) Subnutriie.
c )Fumat.
Factorii declanatori ai IMA sunt:
a) Expunere la frig, efort fizic intens, mese copioase, stres.
b) Septicemii, endocardit infecioas.
c )Tuberculoz, boli reumatismale.
Insuficiena cardiac dreapt prezint urmtoarele simptome:
a) Cianoz.
b) Hipertensiune sistolic.
c )Edemele.
nregistrarea grafic a zgomotelor produse n timpul unui ciclu cardiac se numete:
a) Scintigram cardiac.
b) Spirogram.
c )Fonocardiogram.
Msurarea presiunii venoase se efectueaz cu:
a) Aparatul spirograf.
b) Manometrul Claude.
c )Tensiometrul.
Obiectivele de ngrijire a bolnavului cu endocardit infecioas vizeaz:

405.

406.

407.

408.

409.

410.

411.

412.

413.

414.

415.

416.

a) Combaterea infeciei.
b) Asigurarea confortului fizic i psihic.
c )Tratarea cariilor dentare.
Apexocardiograma nregistreaz:
a) Zgomotele produse n cursul unui ciclu cardiac.
b) nregistrarea grafic a ocului apexian.
c )nregistrarea ultrasunetelor strbtute i reflectate la nivelul cordului.
Aritmiile cardiace produse prin tulburri de conducere se numesc:
a) Extrasistole.
b) Flutter.
c )Blocuri.
Cum se numete examenul bacteriologic care poate pune diagnosticul de certitudine n
endocardita bacterian?
a) Hemocultur.
b) Urocultur.
c )Coprocultur.
Locul punciei pericardice n cazul evacurii lichidului este:
a) Spaiul V intercostal stng, la 6 cm de marginea sternului.
b) Spaiul VI-VII la jumtatea distanei dintre linia axilar anterioar i cea
medioclavicular stng.
c) La extremitatea apendicelui xifoid, bolnavul fiind aezat n poziie semieznd.
Valoarea normal a presiunii venoase msurate cu manometru Claude este egal cu:
a) 10-12 mm ap.
b) 10-12 cm ap.
c )200-400 mm ap.
Pulsul central se msoar n cazul tulburrilor de ritm i se noteaz n foaia de temperatur
cu:
a) Culoare albastr linie continu.
b) Culoare roie linie discontinu.
c )Culoare roie linie continu.
n insuficiena cardiac bolnavul va fi aezat n poziia:
a) Semieznd.
b) Ortopnee.
c )Decubit lateral.
Durerea precordial din angina pectoral are urmtoarele caracteristici:
a) Sediul retrosternal
b) Dureaz > de 24 h
c) Iradiaz n membrul stng pe marginea cubital pn n ultimele dou degete
Care din urmtorii factori se consider de risc n bolile cardiovasculare:
a) Hipercolesterolemie
b) Diabetul zaharat
c) Regim lacto-vegetarian
Pregtirea bolnavului pentru ecografie cardiac const n:
a) Dimineaa pe nemncate
b) Raderea pilozitilor i clism evacuatoare
c) Nu necesit pregtire special.
EKG (electrocardiograma)Holter reprezint:
a) nregistrarea zgomotelor cordului
b) nregistrarea continu pe 24 h a EKG-ului (electrocardiogramei)
c) nregistrarea imagini inimii pe un film radiologic.
Cateterismul cardiac este o metod de investigaie:

417.

418.

419.

420.

421.

422.

423.

424.

425.

426.

427.

428.

a) Invaziv
b) Inofensiv
c) Neinvaziv
EKG (electrocardiograma) se execut:
a) Obligatoriu dimineaa pe nemncate
b) Dup repaus cel puin 15 min nainte de efectuare
c) n caz de urgen nu conteaz ora sau dac bolnavul a mncat
Angiocardiografia este metoda de investigaie a cavitilor inimii care se efectueaz:
a) Prin cateterism cu substan de contrast la radiologie
b) Cu ultrasunete
c) Cu izotopi radioactivi la medicin nuclear
Pregtirea bolnavului pentru cateterism const n:
a) Recoltarea TS (timp de sngerare),TC (timp de coagulare), glicemie
b) Electrocardiogram, radiografie cardio-toracic, ecocardiografie
c) Clisma evacuatoare.
Heparina este un medicament cu efect:
a) Antiinflamator
b) Anticoagulant
c) Antiinfecios
Cile de administrare ale Digoxinului sunt:
a) Oral
b) Percutanat
c) Perfuzia intravenoas
Msurarea pulsului periferic la membrele inferioare se efectueaz cu:
a) Tensiometru
b) Stetoscopul
c) Oscilometru
Poziia bolnavului cu insuficien cardiac n pat este:
a) Ortopnee
b) eznd, semieznd
c) Decubit dorsal fr pern
Regimul alimentar al bolnavului cu insuficien cardiac este:
a) Uor digerabil
b) Hiposodat
c) Hipolipidic
Fraxiparina i Clexanul se administreaz pe cale:
a) Oral
b) Subcutanat, cu meninerea pliului n timpul injectrii
c) Intradermic
Intoxicaia cu Digoxin prin supradozare se recunoate dup:
a) Tulburri de ritm
b) Vedere n galben
c) Hemoptizie
Electrostimularea miocardului se poate efectua cu:
a) Oximetru
b) Pace-maker
c) Aparatul EKG (electrocardiograf) - Holter
Bolnavul cu arterita prezint urmtoarele probleme de dependen:
a) Claudicaie intermitent
b) Lipsa pulsului la artera pedioas
c) Picioare reci.

429.

430.

431.

432.

433.

434.

435.

436.

437.

438.

439.

440.

441.

Medicaia de elecie a bolnavului cu insuficien cardiac este constituit din:


a) Tonice cardiace
b) Diuretice
c) Sare fr sodiu
HTA (hipertensiunea) n stadiul IV are valoarea de:
a) 140/90 mmHg
b) 210/120 mmHg
c) 160/100 mmHg
Fonocardiograma reprezint:
a) nregistrarea pulsului periferic
b) nregistrarea zgomotelor cordului
c) nregistrarea biocurenilor cordului
Intervenia de urgen n criza de angin pectoral:
a) Sngerare
b) Nitroglicerin (NTG), nitromint spray sublingual
c) Diuretice intravenos
Resuscitarea cardio-pulmonar se realizeaz prin:
a) Perfuzie intravenoas
b) Respiraie artificial
c) Masaj cardiac extern
Tahicardia paroxistic supraventricular se manifest prin:
a) Reducerea frecvenei pulsului la 50 bti/min.
b) Creterea frecvenei la 100 - 150 pulsaii/min.
c) Anxietate
Electrocardioversia reprezint:
a) Stimularea artificial a inimii cu ajutorul pace-maker-ului;
b) Administrare intravenoas n urgen a Digoxinului
c) Aplicarea unui oc electric extern cu scopul de a converti inima n ritmul su normal
sinusal.
Pulsul central se msoar:
a) La artera radial
b) n regiunea precordial
c) La artera pedioas
Problemele de dependen ale unui bolnav cu insuficiena cardiac sunt:
a) Dispneea de efort, de repaus, de decubit
b) Palpitaii sau tulburrile de ritm
c) Edemele
Pericardiocenteza reprezint:
a) Puncia pleural cu scop evacuator
b) Puncia pericardic cu scop evacuator
c) Puncia abdominal cu scop evacuator.
La externare pacientul va primi:
a) Doza de medicamente pe o sptmn
b) Recomandrile date de medic
c) Scrisoarea ctre medicul de familie i biletul de ieire
Documentele necesare internrii bolnavului n spital:
a) C.I. (carte de identitate), buletin de identitate
b) Bilet de trimitere de la medicul de familie
c) Adeverin de salariat, student, elev, omer, cupon pensie.
Bradicardia se manifestat prin:
a) Creterea numrului de respiraii/ min.

442.

443.

444.

445.

446.

Nr.
crt.
447.

448.

449.

450.

451.

452.

453.

b) Scderea frecvenei pulsului sub 50 de bti /min.


c) Scderea valorilor tensiunii arteriale
Valoarea normal a pulsului la adult este cuprins ntre:
a) 60 - 80 pulsaii /min.
b) 130 - 140 pulsaii /min.
c) 16 -18 pulsaii/min.
Arterele membrului superior la care se poate msura pulsul sunt:
a) Carotida
b) Jugulara
c) Radiala i humeral.
Tensiunea arterial se noteaz cu:
a) Linie roie continu
b) Coloan haurat cu rou
c) Linie neagr discontinu
Tensiunea arterial se msoar cu:
a) Sfigmomanometru i stetoscop
b) Tensiometru Riva-Rocci
c) Tensiometru electronic
Valoarea normal a tensiunii arteriale la adult este:
a) 60 - 80/ 40 - 50 mmHg
b) 110 - 140/ 60 - 90 mmHg
c) 240/ 120 mmHg
Modulul 25. Gastroenterologie i nursing n gastroenterologie
Dr. inic Theodor Itemi de evaluare
Glandele salivare mari sunt:
a) Parotide
b) Paratiroide
c) Subfrenice
Care din urmtoarele segmente aparine tubului digestiv:
a) Laringe
b) Pancreas
c) Faringe
Care din urmtoarele glande sunt anexe ale tubului digestiv:
a) Vezicula biliara
b) Tiroida
c) Pancreasul
Ce fel de glanda este considerata vezicula biliara:
a) Endocrina
b) Exocrina
c) Nu este glanda
Ce fel de glanda este considerat pancreasul:
a) Endocrina
b) Exocrina
c) Mixta
Esofagitele pot avea ca etiologie:
a) HTA
b) Ingestia de substane acide(HCl)
c) Ingestia de substane bazice(NaOH)
Tratamentul refluxului gastro-esofagian poate cuprinde:
a) Administrarea de IPP

454.

455.

456.

457.

458.

459.

460.

461.

462.

463.

464.

465.

466.

b) Mese reduse cantitativ dar crescute numeric


c) Administrarea de diuretice
Tratamentul ulcerului gastric poate cuprinde:
a) Administrare de AINS
b) Administrarea de IPP
c) Administrarea de diuretice
Tratamentul ulcerului gastric determinat de Helicobacter Pylori poate cuprinde:
a) Tripla terapie cu amoxicilin + clarithromicina + IPP
b) Tripala terapie cu amoxicilin + Augmentin + AINS
c) Tripla terapie cu Amoxicilina+diuretic+ipp
Investigaiile imagistice pentru diagnosticul ulcerului gastric sunt:
a) Endoscopia digestiva inferioara
b) Endoscopia digestiva superioara
c) Endoscopia digestiva medie
Complicaiile ulcerului gastric sunt:
a) HDS (hemoragie digestiv superioar)
b) HDI (hemoragie digestiv inferioar)
c) Malignizare
Etiologia ulcerului duodenal poate cuprinde:
a) Infecia cu Helicobacter Pylori
b) Infecia cu streptococ -hemolitic
c) Nu se poate preciza exact etiologia
Complicaiile ulcerului duodenal sunt:
a) Malignizare
b) HDS (hemoragie digestiv superioar)
c) HDI (hemoragie digestiv inferioar)
Etiologia bolilor inflamatorii intestinale este:
a) Excesul de lipide alimentare
b) Excesul de sare,zahr,grsimi
c) Necunoscut, numai suspicionat
Tratamentul bolilor inflamatorii intestinale poate cuprinde:
a) Tripla terapie cu amoxicila +clarithromicina + ipp
b) Administrarea de diuretice
c) Folosirea agenilor imunomodulatori
Diagnosticul bolilor inflamatorii intestinale poate cuprinde:
a) Efectuarea unei electrocardiograme
b) Efectuarea unei ecocardiografii
c) Colonoscopia
Tabloul clinic al pancreatitei acute poate cuprinde:
a) Rectoragii
b) HDS (hemoragie digestiv superioar)
c) Hiperglicemie
Tratamentul pancreatite acute poate cuprinde:
a) Administrarea de AINS
b) Administrarea de IPP
c) ERCP
Pancreatita cronic este:
a) O inflamaie acut la nivelul pancreasului
b) O inflamaie cronic la nivelul pancreasului
c) O inflamaie cronic la nivelul veziculei biliare
Investigaiile imagistice in pancreatita cronica pot cuprinde:

467.

468.

469.

470.

471.

472.

473.

474.

475.

476.

a) Determinarea Helicobacter Pylori


b) Ecografia abdominala
c) Ecoendosopia
Tratamentul pancreatitei cronice poate cuprinde:
a) Regim igieno-dietetic
b) Administrare de diuretice
c) Suplimentarea deficitului enzimatic prin administrare de lipaza
Etiologia hepatitelor cronice poate cuprinde:
a) Infecia cu HPV
b) Infecia cu VHB
c) Infecia cu VHC
Identificarea VHC se face prin :
a) Anticorpi specifici anti HCV
b) Antigene specifice HCV
c) Efectuarea testelor specifice din urin
Manifestrile clinice ale hepatitelor cronice pot cuprinde:
a) Sindrom neuroasteniform
b) Inapeten
c) Icter
Tratamentul hepatitelor cronice poate cuprinde:
a) Regim igieno-dietetic
b) Tratament chirurgical
c) Tratament medicamentos
Care din urmtoarele investigaii ne pot ajuta n stabilirea diagnosticului diverselor afeciuni
gastroenterologice:
a) Urografia
b) Computer tomograf
c) Colangiopanctreatografia retrograda endoscopica
Modulul 25. Gastroenterologie i nursing n gastroenterologie
Asistent medical Mihalache Alina Itemi de evaluare
Prin definiie, noiunea de ulcer reprezint:
a) O pierdere de substan a peretelui digestiv, afectnd muscularis mucosae
b) O pierdere de substan a peretelui digestiv, pn la seroas
c) O pierdere de substan a peretelui digestiv, pn la tunica muscular
Urmtoarele afirmaii sunt adevrate:
a) Consumul de aspirin favorizeaz secreia acid gastric
b) Mecanismele fiziopatologice ale apariiei ulcerului sunt axate pe dezechilibrul dintre
factorii de agresiune a mucoasei i cei de protecie a acesteia
c) Incidena ulcerului gastric i duodenal a nregistrat o cretere n ultimii 20 de ani
Durerea ulceroas tipic:
a) Sediu epigastric
b) Iradiere posterioar spre coloana vertebral
c) Caracter tip cramp sau foame dureroas
Urmtoarele afirmaii sunt false:
a) Endoscopia digestiv superioar (EDS) este explorarea cea mai important n
diagnosticul ulcerului
b) EDS permite prelevarea de biopsii antrale i fundice pentru
identificarea Helicobacter pylori indiferent de localizarea ulcerului
c) EDS permite prelevarea de biopsii duodenale pentru excluderea unui cancer, innd
cont c acesta poate mima ulcerul

477.

478.

479.

480.

481.

482.

483.

484.

485.

486.

487.

488.

489.

Complicaiile ulcerului sunt:


a) Refluxul gastro-esofagian
b) Hemoragia
c) Perforaia
Bolile inflamatorii intestinale apar cu frecventa maxima in intervalul de vrsta:
a) 5-20 ani
b) 20-30 ani
c) c) 15-30 ani
Boala Crohn afecteaz:
a) Anusul
b) Cavitatea bucala
c) Ileonul
n patologia autoimuna se poate indica urmtorul tratament:
a) Tratament simptomatic
b) Corticoterapie
c) Imunosupresoare
Creterea izolata a GGT se ntlnete cu predominan n:
a) Etilismul cronic
b) Hepatite medicamentoase
c) Hepatita virala acuta
Care dintre urmtoarele afirmaii cu privire la hemoragia digestiv superioar (HDS) sunt
adevrate:
a) Se poate manifesta prin hematemez
b) Se poate manifesta prin melen
c) Se oprete deseori spontan
Care dintre urmtoarele afirmaii cu privire la HDS sunt false:
a) Este deseori grav
b) Hemoragia provine din tubul digestiv situat n aval de unghiul duodeno-jejunal
c) Se poate manifesta prin melen i/sau rectoragii
Care dintre urmtoarele afirmaii despre hepatita viral A sunt adevrate:
a) Este determinat de un virus ADN
b) Contaminarea este fecalo-oral
c) Diagnosticul se bazeaz pe serologia IgM anti-VHA n faza acut
Colestaza intrahepatic are drept etiologie urmtoarele entiti:
a) Obstrucia caii biliare principale
b) Distrugerea canaliculelor biliare
c) Obstrucia cailor biliare intrahepatice
Etiologia icterului de origine extrahepatica este reprezentata de urmtoarele afeciuni:
a) Litiaza biliara
b) Colangita sclerozanta primitiva
c) Ciroza hepatica
Hemoragia digestiva superioara este o urgenta hepatogastroenterologica care prezint
urmtoarele caracteristici:
a) Se manifesta prin hematemeza si/sau melena
b) Se poate prezenta cu rectoragie daca este abundenta
c) Provine din tubul digestiv situat in aval de unghiul duodeno-jejunal
Hemoragia digestiva inferioara are urmtoarele caracteristici:
a) Se manifesta prin rectoragie si/sau melena
b) Dominata de hemoragiile diverticulare si angiodisplazii
c) Nu se oprete spontan
Diagnosticul diferenial al hemoragiei digestive superioare se face cu :

490.

491.

492.

493.

494.

495.

496.

497.

498.

499.

500.

501.

a) Hemoptizia
b) Sngerare auriculara sau bucala
c) Vrsturi cu coninut rou (sfecla roie, vin)
Examenele endoscopice ale tubului digestiv sunt:
a) Gastroscopia
b) Rectoscopia
c) Colonoscopia
Pentru examenul radiologic al stomacului se folosete ca substan de contrast:
a) Odiston
b) Pobilan
c) sulfat de bariu 150 g plus 250 ml ap
Pentru examenul radiologic al tubului digestiv se folosete ca substan de contrast:
a) Lipiodol
b) Gastrografin
c) Sulfat de bariu
Irigografia se execut dup umplerea colonului cu substan radioopac introdus pe cale:
a) Ascendent
b) Descendent
c) Parenteral
Endoscopia gastroduodenal se face cu:
a) Fibrogastroscop
b) Sonda Metras
c) Fibrocolonoscop
Pregtirea bolnavului pentru rectoscopie presupune:
a) Regim hiposodat
b) Clism evacuatoare
c) Administrare de medicamente antalgice
Pentru rectoscopie bolnavul poate fi aezat n poziie:
a) eznd
b) Genupectoral
c) Decubit dorsal cu genunchii flectai i deprtai
Examenul bacteriologic din materiile fecale se numete:
a) Bilicultur
b) Coprocultur
c) Urocultur
Paracenteza este puncia:
a) Pleural
b) Peritoneal
c) Vezical
Locul punciei abdominale poate fi:
a) Fosa iliac stng n punctul Monroe Richter
b) Pe linia axilar posterioar
c) La mijlocul liniei ombilico-pubian
Poziia bolnavului pentru paracentez poate fi:
a) eznd la marginea patului
b) Decubit dorsal, cu trunchiul uor ridicat, la marginea stng a patului
c) Decubit lateral, pentru ca punctul de evacuare s fie ct mai decliv
Alimentaia bolnavului cu hemoragie digestiv superioar se face:
a) Oral
b) Perfuzabil
c) Prin sond gastric

502.

503.

504.

505.

506.

507.

508.

509.

510.

511.

512.

513.

514.

Irigoscopia este un examen:


a) Radiologic
b) Endoscopic
c) Ecografic
Colonoscopia este un examen:
a) Radiologic
b) Endoscopic
c) Echografic
ngrijirile de urgen n colica biliar sunt:
a) Repaus la pat
b) Administrare de antispastice
c) Regim alimentar comun
n ulcerul gastroduodenal sunt necesare urmtoarele examene:
a) Radiologice
b) Endoscopice
c) Scintigrafia hepatic
La sfritul tubajului gastric cu histamin se obin:
a) 3 probe
b) 9 probe
c) 12 probe
La sfritul tubajului duodenal Meltzer-Lyon se obin:
a) 3 probe
b) 9 probe
c) 12 probe
n hepatomegalie puncia hepatic se execut pe linia:
a) Medioclavicular dreapt,sub rebordul costal
b) Linia axilar mijlocie stng
c) Linia ombiloco-pubian,la jumtatea distanei
Hemoragia digestiv superioar se exteriorizeaz prin:
a) Hemoptizie
b) Hematemez
c) Melen
Pentru tubaj gastric la adult sonda va fi nghiit pn la diviziunea de:
a) 45-55 cm
b) 60-65 cm
c) 70-75 cm
Pentru tubaj duodenal la adult sonda va fi nghiit pn la diviziunea de:
a) 45 cm
b) 70 cm
c) 75 cm
Probele recoltate la tubajul duodenal Meltzer-Lyon,n ordinea scurgerii sunt:
a) Bila C,B,A
b) Bila B,A,C
c) Bila A,B,C
Reacia Adler se execut pentru determinarea prezenei hemoragiilor oculte din:
a) Vrstur
b) Urin
c) Materii fecale
Poziia bolnavului pentru puncia hepatic poate fi:
a) Decubit ventral, braul drept sub cap
b) Decubit dorsal, braul stng ridicat

515.

516.

517.

518.

519.

520.

521.

522.

Nr.
crt.
523.

524.

525.

526.

c) Decubit lateral stng, braul drept deasupra capului


Pregtirea bolnavului pentru puncie hepatic cuprinde:
a) Efectuarea testelor de coagulare
b) Tratament cu medicamente hemostatice
c) Alimentaie bogat n lipide
Regiunile abdominale superioare sunt:
a) Hipocondrul drept
b) Epigastrul
c) Hipocondrul stng
Sondajul gastric se execut cu scop:
a) Explorator
b) De aspiraie
c) De alimentaie
Pregtirea pacientului n vederea determinrii hemoragiilor oculte permite:
a) regimul lacto-finos
b) preparatele din carne
c) medicaia pe baz de fier
Metodele imagistice folosite pentru explorarea intestinului gros sunt :
a) colonoscopia
b) computer tomograf
c) scintigrafie
Investigarea funciei hepatobiliare poate fi efectuat prin determinarea:
a) electroforezei
b) VSH-ului
c) amilazei serice
Precizai care dintre afirmaii sunt adevrate:
a) pentru esofagoscopie este nevoie de dou asistente
b) examenul endoscopic se face n condiii de semiobscuritate
c) pacientul poate mnca n dimineaa examinrii endoscopice
Contraindicaiile endoscopiei capsulare cu videopilula M2A sunt:
a) pacienii purttori de pace-maker
b) pacienii cu tulburri de deglutiie
c) ambele cazuri
Modulul 26. Nefrologie, urologie i nursing n afeciunile renale
Dr. inic Theodor Itemi de evaluare
Care din urmtoarele afirmaii despre rinichi sunt adevrate:
a) Sunt organe extraperitoneale
b) Sunt glande datorita funciei endocrine
c) Sunt organe nepereche
Care sunt funciile rinichiului:
a) Exocrina
b) Excretorie
c) Reglatoare
Glomerulonefrita acuta are ca etiologie:
a) Infectia streptococica
b) Infecii bacteriene
c) Etiologie necunoscuta
Tabloul clinic al glomerulonefritei acute poate cuprinde:
a) Hematurie
b) Proteinurie

527.

528.

529.

530.

531.

532.

533.

534.

535.

536.

537.

538.

539.

c) Leucociturie
Complicaiile glomerulonefritei acute pot cuprinde:
a) HTA
b) EPA
c) IRC(BRC)
.Insuficienta renala acuta reprezint :
a) O boala acuta
b) O boala cronica acutizata
c) O boala cronica simpla
Etiologia insuficientei renale acute poate cuprinde:
a) Consumul de IECA
b) Stenoza de artere renale
c) Adenom de prostata
Clinica insuficientei renale acute poate cuprinde:
a) Oligoanurie
b) Hematurie
c) Proteinurie
Tratamentul insuficientei renale acute poate cuprinde:
a) Echilibrare hidro-electrolitica
b) Hidratare adecvata
c) Hemodializa in cazul IRA severa
Despre IRC(BRC) sunt adevrate urmtoarele afirmaii:
a) Este o boala acuta
b) Este o patologie cronica
c) Etiologia nu este cunoscuta
Etiologia IRC(BRC) cuprinde:
a) Consumul ocazional de AINS
b) HTA
c) Diabet gestaional
Care din urmtorii factori sunt etiologici pentru IRC(BRC) :
a) Diabetul zaharat
b) Diabetul insipid
c) Diabetul gestaional
Clinica IRC(BRC) poate cuprinde:
a) poliurie
b) HTA
c) Tabloul uremiei
Tratamentul IRC(BRC) poate cuprinde:
a) Hemodializa
b) Dializa peritoneala
c) Dializa retroperitoneal
Etiologia infeciilor urinare poate cuprinde:
a) Infecia cu E. coli
b) Infecia cu streptococul -hemolitic
c) Nu se cunoate agentul etiologic
Diagnosticul de certitudine al unei infectii urinare se face pe baza :
a) Sumarului de urina
b) Urografiei
c) Uroculturii
Tratamentul infeciilor urinare cuprinde:
a) Regim hidric adecvat

540.

541.

542.

543.

544.

545.

546.

547.

548.

549.

550.

551.

552.

b) Antibioterapie conform antibiogramei


c) Antibioterapie aleatorie
Varicocelul este:
a) O dilataie venoasa a arterelor spermatice
b) O dilataie arteriala a venelor spermatice
c) O dilataie venoasa a venelor spermatice
Adenomul de prostata este:
a) O tumora benigna
b) O tumora maligna
c) Un cancer benign
Investigaia biologic de baza pentru identificarea eventualelor probleme prostatice este:
a) Determinarea PSA
b) Determinarea VSH
c) Determinarea TSH
In scopul diagnosticului patologiei prostatei ne pot ajuta urmtoarele investigaii
a) Ecografia abdominala
b) Radiografia abdominala pe gol
c) Determinarea PSA total si PSA liber
Etiologia litiazei renale poate cuprinde:
a) Creterea srurilor minerale urinare
b) Variaii ale pH-ului
c) Suprasaturaia urinei in urai,oxalai si fosfai
Tabloul clinic al litiazei renourinare poate cuprinde
a) Durere colicativ
b) Polakiurie
c) Hematurii
Investigaiile folosite in diagnosticul litiazei renale pot cuprinde
a) Radiografie de sinusuri
b) Ecografie abdominala
c) Radiografie renala simpla
Tratamentul litiazei renale poate cuprinde:
a) Regim hidric adecvat
b) Regim alimentar srac in proteine si sare
c) Tratament urologic
Despre tuberculoza renala sunt adevrate urmtoarele:
a) Nu se cunoate etiologia
b) Etiologia poate cuprinde infecia cu streptococ -hemolitic
c) Are ca agent etiologic bacilul Koch
Investigaiile folosite in diagnosticul tuberculozei renale pot cuprinde:
a) Examen cito-bacteriologic al urinei
b) Ecografia abdominala
c) CT
Tratamentul tuberculozei renale poate cuprinde:
a) Antibioterapie conform antibiogramei
b) Antibioterapie standard pentru tuberculoza
c) Nu necesita antibioterapie
Rinichiul polichistic reprezint:
a) O infectie a pielonului renal
b) O afeciune congenitala renala
c) O boala ireversibila ce conduce spre BRC (IRC)
Investigaiile folosite in diagnosticul diverselor malformaii congenitale renal pot cuprinde:

a) Determinarea VSH
b) Ecografia abdominala
c) Colonoscopia
Nr.
crt.
553.

554.

555.

556.

557.

558.

559.

560.

561.

562.

563.

Modulul 26. Nefrologie, urologie i nursing n afeciunile renale


Asistent medical Ouatu Elena Itemi de evaluare
Incontinena urinar poate fi:
a) De stres sau de efort
b) Tranzitorie
c) Permanent
Alimentaia bolnavului cu afeciuni renale este:
a) Hiposodat, hipoproteic
b) Normosodat,hipoproteic
c) Hiposodat, hiperproteic
Proba Addis-Hamburger studiaz:
a) Hematiile din urin
b) Leucocitele din urin
c) Ureea urinar
Supravegherea bolnavului cu sond Foley const n:
a) Notarea zilnic a funciilor vitale i vegetative
b) Supravegherea sondei i a pungii colectoare
c) Observarea faciesului
Pielografia reprezint:
a) Examenul radiologic al rinichiului
b) Examenul radiologic cu substan de contrast administrat i.v.
c) Examenul radiologic cu substan de contrast administrat prin cateter ureteral
Conduita de urgen n colica renal este:
a) Aplicaii calde locale
b) Bi calde timp de 30-40 min
c) Aplicaii reci locale
Care din urmtoarele manifestri sugereaz un traumatism renal:
a) Durerea lombar
b) Hematuria macroscopic
c) Vrsturile
Obiectivele ngrijirii pacienilor cu I.R.A. (insuficien renal acut) sunt:
a) Corectarea dezechilibrului hidro-electrolitic
b) Suplinirea a funciei renale prin hemodializ
c) Reechilibrarea funciei renale
Urografia reprezint:
a) Examen radiologic al aparatului renal folosind substana de contrast Odiston i.v.
b) Examen radiologic al aparatului renal folosind substana de contrast iodur de sodiu
10% injectat prin cateterism ureteral
c) Examen radiologic al vezicii urinare
Sediul hematuriei macroscopice se precizeaz prin:
a) Proba celor trei pahare
b) Proba Addis Hamburger
c) Proba Zimnitki
Diagnosticul de certitudine n infeciile urinare este dat de:
a) Examen sumar de urin
b) Urocultur
c) Valoarea ureei i a rezervei alcaline

564.

565.

566.

567.

568.

569.

570.

571.

572.

573.

574.

575.

576.

Investigaiile radiologice ale aparatului renal sunt:


a) Radiografia simpl
b) Pielografia
c) Urografia
Examinrile endoscopice ale aparatului renal sunt:
a) Cistoscopia
b) Cistografia
c) Arteriografia
Interveniile asistentei medicale n ngrijirea bolnavului cu traumatisme renale vizeaz:
a) Combaterea ocului
b) Toaleta plgilor
c) Transportul la spital
Sediul durerii n colica renal este:
a) Hipogastrul
b) Hipocondrul drept
c) Regiunea lombar cu iradiere caracteristic de-a lungul ureterului spre organele
genitale externe
Piuria reprezint:
a) Prezena albuminei n urin
b) Prezena puroiului n urin
c) Prezena sngelui n urin
Regimul renal este:
a) Hipoproteic
b) Hiperglucidic
c) Hipersodat
Interveniile autonome ale asistentei medicale n ngrijirea pacientului cu edeme sunt:
a) Alimentaie desodat
b) Msurarea zilnic a greutii corporale
c) Msurarea zilnic a diurezei
Sondele uretrale sunt:
a) Faucher, Kocher
b) Nelaton, Thieman
c) Einhorn, Faucher.
Examenul sumar de urin normal prezint:
a) Albumin absent
b) Glucoz absent
c) Flora microbian prezent
Dozrile hormonale din urin se fac din:
a) Urin proaspt
b) Urina din 24 h
c) Urina de diminea
Pregtirea bolnavului pentru recoltarea uroculturii const n:
a) Toaleta genital extern cu ap i spun
b) Dezinfecia meatului urinar cu alcool iodat
c) Hiperhidratare
Examenul bacteriologic din urin este:
a) Hemocultur
b) Coprocultur
c) Urocultur
Eliminarea urinei continuu, involuntar, incontient se definete prin:
a) Inapeten

577.

578.

579.

580.

581.

582.

583.

584.

585.

586.

587.

588.

589.

b) Incontinen urinar
c) Anurie
n retenia de urin se va efectua:
a) Puncie venoas
b) Spltura gastric
c) Sondaj vezical
Sondajul evacuator urinar la femei se execut cu sonda:
a) Faucher
b) Nelaton
c) Einhorn
Incidente i accidente n spltura vezical:
a) nfundarea sondei
b) Traumatisme
c) Hemoragii
Spltura vezical se face n condiii de:
a) Asepsia materialelor
b) Asepsia minilor
c) Asepsia manevrelor
Hidrocelul este:
a) inflamaia acut sau cronic a testiculelor;
b) inflamaia epididimului;
c) inflamaia prostatei
Prin nefrectomie se nelege:
a) drenarea vezicii urinare;
b) ndeprtarea chirurgical a unui rinichi;
c) fragmentarea calculilor renali
Cateterismul vezical este o intervenie de urgen indicat n:
a) retenie acut de urin;
b) pielonefrit
c) postoperator
ngrijiri postoperatorii indicate n afeciunile renale sunt:
a) calmarea durerii;
b) supravegherea funciilor vitale;
c) recoltarea periodic a uroculturii i prevenirea infeciilor
Varicocelul afecteaz:
a) funcia testicular;
b) venele spermatice;
c) prostata
Pregtirea bolnavului pentru ecografie de prostat const n:
a) administrare de crbune medicinal cu o zi nainte
b) se recomand consum de lichide 1 - 2 l nainte cu 30 min. i s nu urineze;
c) se administreaz Odiston iv. 1 fiol.
Care din medicamentele de mai jos modific culoarea urinei
a) nitroglicerina
b) furazolidonul
c) albastru de metilen
Profilaxia litiazei renale nainte i dup litotriie:
a) respectarea regimului alimentar;
b) cur de lichide ap plat, ceai diuretic;
c) nu sunt necesare precauii deoarece calculii nu se refac
Problemele care pun n pericol viaa unui pacient cu traumatisme renale sunt:

590.

591.

592.

593.

594.

595.

596.

597.

598.

599.

600.

601.

a) hemoragia intern
b) hematuria
c) echimozele
Analizele hematologice se recolteaz n:
a) Seringi sterile cu heparin
b) Vacutainere cu capac mov i EDTA
c) Vacutainere cu capac.
Urocultura se recolteaz:
a) Din urina colectat pe 24 ore
b) Din punga colectoare de urin la pacientul cu sond permanent
c) Din mijlocul jetului urinar de la prima miciune, dup toaleta organelor genitale.
Pregtirea pacientului pentru radiografia renal simpl se face astfel :
a) 2-3 zile alimentaie colecistochinetic
b) 2-3 zile alimentaie neflatulent
c) 2-3 zile alimentaie desodat
Cistoscopia reprezint :
a) examinarea radiologic a vezicii urinare
b) examinarea endoscopic a vezicii urinare
c) examinarea radiologic a aparatului renal
Obiectivele ngrijirii pacientului cu Insuficien renal acut sunt:
a) corectarea dezechilibrelor hidro-electrolitice
b) asigurarea unei diete echilibrate
c) asigurarea regimului desodat
Rolul autonom al asistentei medicale n supravegherea pacientului cu sond urinar
permanent este:
a) notarea funciilor vitale si vegetative
b) supravegherea tuburilor de dren i a tuburilor colectoare
c) efectuarea splturilor vezicale cu soluii antiseptice
Pregtirea bolnavului pentru nefrogram const n :
a) regim hipoproteic,hiposodat
b) medicaie sedativ
c) nu necesit pregtire prealabil
Prin hemodializ se nelege:
a) epurarea sngelui n afara organismului cu ajutorul rinichiului artificial
b) form de circulaie extracorporal a sngelui
c) circulaia lichidului prin cavitatea peritoneal
Proba de diluie urinar se face:
a) dup un regim srac n lichide
b) dup un regim de hiperhidratare
c) dup un regim normohidric
Recoltarea urinei pentru proba Addis-Hamburger se face astfel:
a) din prima urin de diminea, dup toaleta organelor genitale
b) din urina eliminat n 24 ore
c) din urina eliminat dup un repaus la pat de 3 ore
Semnul godeului se observ n :
a) deshidratare
b) inflamaie
c) edem periferic
Regimul alimentar bogat n carne
a) acidific urina
b) scade aciditatea urinar

602.

603.

604.

605.

606.

Nr.
crt.
607.

608.

609.

610.

611.

612.

613.

c) scade densitatea urinar


Izostenuria reprezint
a) tulburare de miciune
b) densitate urinar de 1010,constant
c) valoare normal a densitii urinare
n care din situaiile de mai jos densitatea urinar scade sub 1005
a) aport mare de lichide
b) diabet zaharat
c) oc hemoragic
Urocultura se consider pozitiv
a) cnd exist peste 10 000 de germeni pe ml urin
b) cnd exist 5000 germeni pe ml. urin
c) cnd exist sub 50 germeni pe ml. Urin
Urografia este contraindicat:
a) la femeile gravide
b) la bolnavii cu metastaze renale
c) la bolnavii cu litiaz renal
Creatinina crete peste valoarea normal de 1 mg.
a) insuficiena renala acut
b) uremie
c) litiaz renal
Modulul 27. Chirurgie general i nursing n chirurgia general
Dr. Velicescu Cristian Itemi de evaluare
Furunculul este:
a) Un proces infecios produs de stafilococ
b) Un proces infecios produs de streptococ
c) Are caracter intens necrozant
Diagnosticul paraclinic n UGD (ulcer gastro-duodenal):
a) Examen radiologic cu bariu
b) EDS
c) EDI
Colica renal:
a) Este o durere lombar paroxistic
b) Se nsoete ntotdeauna de febr, frison
c) Durerea iradiaz ctre mezogastru i lamb
Herniile:
a) Apar n zone slabe ale peretelui abdominal
b) Apar dup intervenii chirurgicale anterioare
c) Se pot complic cu strangulare i necroz
Pneumotoraxul poate fi:
a) nchis
b) Deschis
c) Asociat cu hemotoraxul
Complicaii postoperatorii imediate ale aparatului respirator
a) Edemul glotei
b) Infarctul miocardic acut
c) Embolia pulmonar
Complicaiile postoperatorii ale aparatului renal sunt:
a) Ischemia renal
b) Retenia acut de urin

614.

615.

616.

617.

618.

619.

620.

621.

622.

623.

624.

625.

626.

c) Insuficiena renal cronic


Complicaiile abdominale postoperatorii sunt:
a) Ocluzia dinamic
b) Ocluzia mecanic
c) Pancreatita acut
Parametrii monitorizai n secia de ATI sunt:
a) Diureza
b) Starea de contien
c) Febra
Dup timpul scurs de la agresiune plgile pot fi:
a) Superficiale
b) Penetrante
c) Recente
HDS (hemoragia digestiv superioar):
a) Se manifest prin melen
b) Se manifest prin hematemez
c) Poate fi cauzat de cancer gastric
Traumatismele abdominale pot fi
a) nchise
b) Deschise
c) Poate aprea sindromul mixt
Corectarea deficitului proteic se face prin:
a) Regim alimentar hiperproteic
b) Administrare de snge
c) Albumin
Complicaiile abdominale postoperatorii sunt:
a) Ocluzia dinamic
b) Fistule
c) Pancreatita acut
Dup factorul etiologic plgile sunt
a) nepate
b) mpucate
c) Nepenetrante
Cauzele HDS sunt:
a) Enterocolita acut
b) Diverticulita colonic
c) Varicele esofagiene
Examenele imagistice n HDS sunt:
a) Rx. cu bariu
b) Rx. abdominal simpl
c) EDS
Voletul costal:
a) Rezultatul fracturii a mai mult de 3 coaste
b) Rezultatul fracturii a mai mult de 2 coaste n cele puin 2 locuri diferite
c) Determin balans mediastinal
Explorarea tubului digestiv se realizeaz prin:
a) Examen radiologic
b) Examen endoscopic
c) Oscilometrie
Asepsia este o metod:
a) De prevenie

627.

628.

629.

630.

631.

632.

633.

634.

635.

636.

637.

638.

639.

b) Curativ
c) Profilactic
Tehnicile de sterilizare sunt:
a) Autoclavare
b) Cldura uscat
c) Ultrasunete
Sterilizarea la pupinel se efectueaz:
a) 140 grade
b) 100 grade
c) 180 grade
Abcesul cald:
a) Este o infecie difuz
b) Este o colecie purulent
c) Apar semnele celsiene
Semne locale n apendicita acut:
a) Durere n FID
b) Contractura abdominal
c) Hiperestezie cutanat
Herniile:
a) Tratamentul este medical
b) Apar dup intervenii chirurgicale anterioare
c) Se pot complica cu strangulare i necroz
Complicaii postoperatorii imediate ale aparatului respirator:
a) Edemul glotei
b) Sindrom de aspiraie
c) Embolia pulmonar
Erizipelul:
a) Apare febr, frison
b) Apare placardul erizipeloid
c) Cele mai afectat regiuni sunt toracele i membrele
Factorii de agresiune implicai n UGD sunt:
a) Hipersecreia gastrinei
b) Refluxul gastroesofagian
c) Refluxul duodeno-gastric
HDS (hemoragia digestiv superioar):
a) Se manifest prin melen
b) Se manifest prin hematemez
c) Poate fi cauzat de cancer de colon
Dup timpul scurs de la agresiune plgile pot fi:
a) Vechi
b) Penetrante
c) Recente
Voletul costal:
a) Se imobilizeaz n urgen
b) Rezultatul fracturii a mai mult de 2 coaste n cele puin 2 locuri diferite
c) Determina balans mediastinal
Din punct de vederea al localizrii ocluziile pot fi:
a) Mecanice
b) nalte
c) Joase
Semnele ocului hipovolemic sunt:

a) Tahicardie
b) HTA
c) Bradipnee
Nr.
crt.
640.

641.

642.

643.

644.

645.

646.

647.

648.

649.

650.

651.

Modulul 27. Chirurgie general i nursing n chirurgia general


Asistent medical Cotea Maria Itemi de evaluare
Care dintre stomele de mai jos este sinonim cu ACN (anus contra naturii):
a) Colecistectomie
b) Colostomie
c) Coledocotomie
Pregtire special pentru intervenie, necesita bolnavii cu boli cronice, cum ar fi:
a) Insuficienta hepatica, diabet zaharat
b) Obezitate, malnutriie,
c) Hipocalcemie, hipoglicemie
Complicaii postoperatorii tardive, pot fi:
a) Eventraii, escare
b) Aderente
c) Parestezii, paralizii
Dintre interveniile delegate ale as. medical din secia de chirurgie fac parte:
a) Efectuarea toaletei pariale
b) Recoltarea analizelor de laborator
c) Injecii, perfuzii, transfuzii
Investigaiile paraclinice n abdomenul acut sunt:
a) Analize de laborator ale sngelui
b) Radiografia pulmonara
c) Echografia abdominal
Aspectele patologice ale plgii operatorii care trebuie semnalate sunt:
a) Eritemul i tumefierea esuturilor
b) Dehiscenta plgii
c) Mirosul fetid
Hidratarea organismului poate fi realizat pe cale:
a) Oral
b) Respiratorie
c) Parenteral
Manifestri de dependen n peritonita acut, pot fi:
a) Greaa, vrsturi
b) Febra, frison
c) Anorexie
Complicaii pulmonare postoperatorii pot fi:
a) Aerofagia
b) Pneumonia
c) Edemul pulmonar acut
ngrijirea postoperatorie a bolnavului cuprinde:
a) Pregtirea general a bolnavului
b) Supravegherea postnarcotic
c) ngrijirea postoperatorie n secie
Tratamentul de elecie in apendicita acut este:
a) Antibioterapia
b) Apendicectomia
c) Electroterapia
Principiile unui bun pansament sunt:

652.

653.

654.

655.

656.

657.

658.

659.

660.

661.

662.

663.

a) S fie umed
b) S fie absorbant
c) S nu depeasc plaga
Temperatura de sterilizare la Poupinel este de :
a) 140-150C
b) 180-200C
c) 160-180C
Pentru efectuarea punciei venoase avem nevoie de:
a) Ac de puncie, garou, holter,tvi renal
b) Ac de puncie, garou, holder,tvi renal
c) Cmp steril, pungi colectoare.
Urmtoarele analize de laborator se recolteaz prin puncie venoas:
a) Hemoleucograma,glicozurie,creatinina
b) Viteza de sedimentare a hematiilor,fibrinogenul
c) Glicemia,coprocultura,ionograma.
Soluia antiseptic are urmtoarele proprieti:
a) Distruge microorganismele de pe tegumente i mucoase, fr a le altera integritatea
b) Nu are efect pe tegumente
c) Este mai concentrat dect soluia dezinfectant
Manifestrile de dependenta din colica biliara sunt:
a) Durere in hipocondru drept cu iradiere in membrul inferior drept
b) Durerein bara
c) Durere n epigastru cu iradiere n umrul drept
Pregtirea preoperatorie a pacientului cu Peritonita acuta cuprinde:
a) Recoltarea hemoculturii
b) Analize de laborator,investigaii radiologice,toaleta si raderea pilozitilor
c) Sondajul vezical
Hemocultura se recolteaz:
a) Dimineaa pe nemncate
b) n plin puseu febril
c) Dup instituirea antibioterapiei
Faa de tifon folosit la bandajare se conduce:
a) De la dreapta la stnga
b) De la stnga la dreapta
c) Cu fata de derulare n jos
Paracenteza este contraindicat n:
a) Sarcin
b) Hidronefroz
c) Ascit
Complicaii digestive postoperatorii pot fi:
a) Meteorism abdominal
b) Vrsturi
c) Insomnie
Forma cea mai grav de infecie local este:
a) Foliculita
b) Abcesul cald
c) Flegmonul
Mobilizarea precoce postoperatorie previne:
a) Constipaia
b) Escarele de decubit
c) Pneumonia hipostatic

664.

665.

666.

667.

668.

669.

670.

671.

672.

673.

674.

675.

676.

Aseptizarea plgilor se face cu:


a) Ap oxigenat
b) Rivanol
c) Betadin
Hemostaza provizorie const n:
a) Compresiune manual sau digital la distan
b) Ligatur chirurgical de urgen
c) Aplicarea garoului
Aplicarea garoului ntr-o hemostaz provizorie trebuie s respecte urmtoarele principii:
a) Garoul se aplic deasupra sngerrii n caz de hemoragie arterial
b) Garoul se aeaz pe traiectul vasului pe un rulou de fa meninut maxim 2h
c) Garoul se menine minim 8h
Semnele n hemoragie intern sunt:
a) Stare de lipotimie, hipotensiune
b) Tahicardie, tegumente palide,reci,hipotensiune arterial
c) HTA, bradicardie
Intervenia chirurgical poate fi amnata n:
a) Viroza respiratorie, grip
b) Apariia menstrei la femei
c) Febr 38-390 C
Complicaiile postoperatorii imediate pot fi:
a) Eventraia
b) Septicemia
c) Hemoragia
Acumularea sngelui n cavitatea peritoneal reprezint:
a) Hematemez
b) Hemoperitoneu
c) Hemotorax
Pentru ca un pansament s fie corespunztor trebuie s ndeplineasc urmtoarele condiii:
a) S acopere i s protejeze plaga
b) S absoarb secreiile din plag
c) S opreasc circulaia sngelui n sectorul afectat
Pregtirea preoperatorie const din:
a) Pregtire general
b) Pregtire local
c) Pregtire anestezic
n dimineaa interveniei chirurgicale asistenta are n vedere urmtoarele:
a) ntreruperea alimentaiei
b) ndeprtarea protezelor dentare mobile
c) Golirea vezicii urinare
Pregtirea preoperatorie se face n funcie de:
a) Felul interveniei i timpul avut la dispoziie
b) Starea fiziologic a pacientului
c) Bolile asociate
ngrijirile postoperatorii au drept scop:
a) Restabilirea funciilor organismului
b) Prevenirea infeciilor
c) Cicatrizarea normal a plgii
Pentru instalarea pacientului la pat,asistenta pregtete:
a) Salonul i patul

677.

678.

679.

680.

681.

682.

683.

684.

685.

686.

687.

Nr.
crt.
688.

b) Materiale pentru reanimare i supravegherea pacientului


c) Nu sunt necesare pregtiri speciale
Dup anestezie general pacientul este aezat n pat pn la trezire, n poziie:
a) Decubit dorsal cu capul ntr-o parte
b) Decubit ventral
c) Semieznd
Dup oprirea vrsturilor pacientul este alimentat:
a) Cantiti mici de ceai din or n or
b) Supe strecurate de zarzavat
c) Lapte, smntn, fric
n caz de meteorism abdominal postoperator se recomand:
a) Introducerea tubului de gaze
b) Clisma evacuatorie
c) Administrare de soluie glucozat prin perfuzie
Obiectivele urmrite n interveniile chirurgicale de urgen sunt:
a) Evitarea pericolelor(tratamentul ocului)
b) Susinerea funciilor vitale i vegetative
c) Recoltarea sngelui pentru examen de laborator
Pacientul cu stenoza piloric pentru intervenia pe intestin necesit:
a) Spltur gastric
b) Reechilibrare hidroelectrolitic
c) Dezinfecia cilor respiratorii
Dup rahianestezie poziia pacientului n pat este:
a) Semieznd timp de 8 h
b) Decubit dorsal fr pern timp de 6 h
c) Decubit lateral timp de 8 h
Fixarea pansamentului se face cu:
a) Leucoplast
b) Mastisol
c) Fei de tifon
Msuri de prevenire a escarelor de decubit sunt:
a) Schimbarea poziiei pacientului din 2 n 2 ore
b) Toaleta i masajul regiunii predispuse
c) Folosirea colacilor de cauciuc nvelii n material textil
Efectuarea clismelor cu scop evacuator se face pentru:
a) Evacuarea coninutului intestinului gros
b) Pregtirea pentru intervenii chirurgicale
c) Pregtirea pentru alimentare i hidratare
Examenele de laborator obligatorii naintea interveniilor chirurgicale sunt:
a) TS (timp de sngerare), TC (timp de coagulare), Ht (hematocrit), Hb (hemoglobin)
b) Grup sanguin i factor Rh
c) Probe hepatice i electroforez
Caracteristicile durerii n pancreatita acut sunt:
a) Durere intens n bar n etajul superior abdominal
b) Durere n epigastru ca o lovitur de pumnal cu iradiere dorsal
c) Durere n hipocondrul drept,nsoit de greuri i vrsturi
Modulul 28. Chirurgie toracic, cardiovascular i nursing specific
Dr. Roman Irina Itemi de evaluare
Agentul etiologic al chistului hidatic este:
a) Staphylococcus aureus

689.

690.

691.

692.

693.

694.

695.

696.

Nr.
crt.
697.

698.

699.

700.

b) Pneumocystis carini
c) Taenia echinococcus
Tratamentul radical al chistului hidatic poate fi:
a) Chirurgical
b) Radioterapic
c) Medicamentos
Principalele simptome ale trombembolismului pulmonar sunt:
a) Durerea toracic intens
b) Hemoptizia
c) Hematemeza
n traumatismul toracic cu fracturi costale, la palpare se poate decela:
a) Durere n punct fix
b) Crepitaii osoase
c) Absena murmurului vezicular
Tulburrile fiziopatologice aprute n cazul unui traumatism toracic sunt:
a) Insuficiena respiratorie acut
b) Insuficiena cardio-circulatorie acut
c) Constipaia
Diagnosticul pozitiv al Tetralogiei Fallot presupune:
a) Cianoza generalizat
b) Radiografia toracic
c) Cateterismul cardiac
Anevrismul arterial reprezint:
a) Dilatare parial a peretelui arterial
b) Micorarea calibrului arterial
c) Depunerea de plci de aterom pe pereii arteriali
Diagnosticul pozitiv de fractur sternal se bazeaz pe:
a) Durere n punct fix
b) Echimoz i tumefacie
c) Radiografie toracic
Tratamentul conservator al varicelor prevede:
a) Evitarea ortostatismului
b) Medicaie venotrop
c) Intervenie chirurgical
Modulul 28. Chirurgie toracic, cardiovascular i nursing specific
Asistent medical Bararu Tania Itemi de evaluare
Conduita de urgen n pneumotorax presupune:
a) Drenaj pleural aspirativ
b) Repaus la domiciliu
c) Administrare de antibiotice
Diferena de nivel dintre cavitatea pleural drenat i bateria de aspiraie va fi de:
a) 30 cm
b) 50 cm
c) 45 cm
Toracoscopia reprezint:
a) Vizualizarea spaiului pleural
b) Drenarea unei colecii endo-bronice
c) Vizualizarea parenchimului pulmonar
Interveniile autonome de ngrijire n hemoptizie presupun:
a) Asigurarea confortului termic

701.

702.

703.

704.

705.

706.

707.

708.

709.

710.

711.

b) Monitorizarea clinic a funciilor vitale respiraie, tensiune arterial , stare de


contien
c) Injecie intrapleural
Drenajul pleural este indicat pentru evacuarea:
a) Unei colecii pleurale purulente
b) Unui hemotorax spontan
c) Unui pneumotorax iatrogen
n cazul drenajului pleural complicaiile ce pot aprea sunt:
a) Emfizem subcutanat
b) Ieirea sau nfundarea drenului
c) Dureri articulare
n empiemul pleural, pacientul poate prezenta ca i probleme de dependen:
a) Febra ridicat
b) Dispnee i durere
c) Fatigabilitate
n vederea efecturii unui cateterism cardiac, pacientul va fi sftuit:
a) S ntrerup tratamentul cu anticoagulante
b) S continue tratamentul anticoagulant
c) S suprime alimentaia n ziua interveniei
n afeciunile aparatului cardio-vascular simptomatologia va cuprinde:
a) Durerea precordial
b) Edeme i cianoz
c) Palpitaii i dispnee
Eliminarea unei cantiti mari de secreie pulmonar cu aspect de lichid limpede ca apa de
stnc, cu gust slciu reprezint:
a) Hemoptizie
b) Hematemez
c) Vomic
Administrarea oxigenului se va realiza utiliznd:
a) Ochelari pentru oxigen
b) Masca facial
c) Cort de oxigen
Toracocenteza reprezint:
a) Stabilirea unei legturi ntre cavitatea pleural i mediul exterior, prin intermediul
unui ac de puncie
b) Stabilirea unei legturi ntre cavitatea peritoneal i mediul exterior, prin intermediul
unui ac de puncie
c) Stabilirea unei legturi ntre cavitatea pericardic i mediul exterior, prin intermediul
unui ac de puncie
Manifestri de dependen prezente n afeciunile din secia de chirurgie toracic i
cardiovascular sunt
a) Junghi toracic, tuse uscat , hemoptizie
b) Tahicardie, scderea TA, dispnee progresiv
c) Dureri abdominale, cefalee, cecitate
Interveniile delegate ale asistentei medicale n secia de chirurgie toracic i cardiovascular
sunt
a) Administrarea medicaiei
b) Supravegherea drenurilor
c) Administrarea oxigenului
Pregtirea preoperatorie a pacientului presupune
a) Pregtire psihic

712.

713.

714.

715.

716.

717.

718.

719.

720.

721.

722.

b) Pregtire biologic
c) Pregtire educaional
Pentru urmrirea diurezei pacientului n postoperator se va utiliza sonda
a) Thieman
b) Foley
c) Faucher
Pentru desprinderea din plaga a compreselor, atunci cnd acestea sunt foarte aderente,
folosim:
a) Apa oxigenat
b) Cloramin
c) Alcool medicinal.
n ce situaii poate aprea flebita?
a) Dup injectare de substane iritante
b) Dup cateterizare ndelungat a venei
c) Dup administrare de ser fiziologic
Ce accidente se pot produce cnd evacuam rapid cantiti mari de lichid prin puncie
toracic?
a) Hemoragie ex vacuo
b) Greuri si vrsturi
c) Hematurie
Care sunt factorii de risc incriminai n tromboembolismul pulmonar :
a) Obezitatea, varice, imobilizarea prelungita, fumatul, alcoolemia
b) Sindroame neoplazice, obezitatea, tulburri ale circulaiei membrelor inferioare,
sarcina, alcoolemie
c) Tulburri ale circulaiei venoase la nivelul membrelor inferioare, obezitate, sarcina,
imobilizare prelungita, sindrom neoplazic, chirurgie in sfera micului bazin si chirurgie
ortopedica, stri septice
Mobilizarea postoperatorie precoce:
a) Este contraindicata de rutina
b) Previne tromboflebita profunda
c) Este indicata doar in cazurile cu traumatisme ale membrelor inferioare
Lichidele sunt permise de regula:
a) Dup 4-6 ore postoperator
b) Dup 72 ore postoperator
c) Nici una de mai sus
n zilele II-III postoperator:
a) Nu se urmrete tranzitul intestinal,
b) Se urmrete plaga si tuburile de dren
c) Se scot firele tegumentare
Medicamentul util, administrat i.v. n criza grav de astm bronic este:
a) Prednison
b) Hemisuccinat de hidrocortizon
c) Ketotifen
Oxigenoterapia:
a) Se efectueaz in prezenta dispneei de efort
b) Nu este necesar dezobstrucia prealabil a cilor aeriene
c) Are indicaie in insuficienta respiratorie acuta si utilizeaz oxigen umidificat prin
barbotare
Alegei afirmaiile adevrate dintre enunurile de mai jos
a) Cu 30 minute nainte de toracoscopie se va administra bolnavului Atropin 1 mg. s.c.
sau i.m. i Diazepam 5-10 mg im. (dac nu exist contraindicaii)

723.

724.

725.

726.

727.

728.

729.

730.

731.

732.

733.

b) Suprimarea drenului se va face la 24 ore dup ce nu a mai evacuat aer sau cnd
cantitatea de lichid drenat scade < 50 ml/24 ore
c) Nu este nevoie de supravegherea zilnic a drenajului
Poziia pacientului n vederea realizrii toracostomiei va fi:
a) eznd pentru toracotomia efectuat n spatiul IV-V i.c pe linia medio-axilar
mijlocie
b) Decubit dorsal - pentru toracotomia efectuat pe cale anterioar
c) Decubit lateral pe partea sntoas - n cazul abordului pe linia axilar mijlocie
Pentru investigarea inimii drepte, n cateterismul cardiac, calea de introducere a cateterului
va fi:
a) Artera periferic
b) Vena periferic
c) Oricare dintre ele
Alegei afirmaiile adevrate dintre enunuri le mai jos:
a) n cateterismul cardiac, dac se utilizeaz vasele de snge de la nivelul piciorului
pacientul nu trebuie s se dea jos din pat 4 6 dup procedur
b) Arteriografia pune n eviden o stenoz, o dilatare (anevrism) sau o alt anomalie
vascular
c) Cateterismul cardio-vascular este un examen invaziv (chirurgical) care ofer
informaii corecte i exacte asupra inimii, arterele coronare, aorta i a oricrui vas
din orice parte a corpului
Puncia pericardic:
a) nseamn ptrunderea cu un ac n cavitile cordului
b) Este ptrunderea cu un ac n cavitatea pericardic
c) Stabilete legtura ntre cavitatea pericardic i atriul drept
Vomica reprezint:
a) Eliminarea de secreii gastrice n cantitate redus
b) Eliminarea de secreii provenind de la nivelul tubului digestiv
c) Eliminarea de secreii traheo-bronice n cantitate mare
Traheostomia se execut n caz de:
a) Brohopeumonie
b) Obstrucie supraglotic cu corpi strini
c) Edem glotic care nu cedeaz la tratament
Diagnosticul de chist hidatic se stabilete pe baza:
a) Spirografiei
b) IDR Cassoni
c) Computer Tomografie
Pneumotoraxul reprezint:
a) Ptrunderea aerului n cavitatea pleural
b) Ptrunderea sngelui n mediastin;
c) Prezena lichidului n pleur.
Operaia de protez de valvul mitral const:
a) Refacerea valvulei mitrale afectate
b) nlocuirea valvulei mitrale cu o valvul artificial
c) Dilatarea arterei ateromatoase
Defibrilarea electric se aplic ca o msur de urgen n:
a) Obstrucia cilor respiratorii
b) Stop cardiac
c) Fibrilaie ventricular/tahicardia ventricular
Msuri de urgen aplicate n stopul cardiac:
a) Defibrilare electric

734.

735.

736.

737.

738.

739.

740.

741.

742.

743.

744.

745.

746.

b) Masajul cardiac
c) Sngerare
Intervenii de urgen specifice n secia de chirurgie toracic:
a) Dezobstruarea cilor respiratorii
b) Intubaia oro-traheal
c) Traheostomia
Pregtirea preoperatorie a bolnavului pulmonar const:
a) Administrare de expectorante i mucolitice
b) Corectarea dezechilibrelor, a anemiei
c) Clism evacuatoare
ngrijirea bolnavului cu traheostomie:
a) Prevenirea infeciilor
b) Aspirarea secreiilor
c) Educaia pacientului purttor de sond de traheostomie
Calmarea durerii postoperatorii n primele ore se face :
a) Ser glucozat
b) Urgendol sau Tramadol IM.
c) Mialgin IM. sau IV.
Mobilizarea pacientului operat pe cord deschis se va face:
a) Imediat postoperator;
b) Evitndu-se sprijinirea n coate la ridicarea din pat
c) Sub supravegherea asistentului medical
ngrijirea imediat a bolnavului operat pe cord se face:
a) La salon
b) La serviciul ATI
c) La domiciliu.
Operaia de varice se indic:
a) Cnd membrele inferioare devin inestetice;
b) Cnd apar frecvent complicaii flebite, ulcer varicos;
c) Cnd dorete pacientul.
Regimul igieno dietetic n arterit obliterant:
a) Evitarea grsimilor animale n alimentaie
b) Reducerea lichidelor
c) Renunarea la fumat
Boli pulmonare care se trateaz chirurgical:
a) Bronhopneumonia;
b) Chistul hidatic pulmonar;
c) Cancerul bronhopulmonar n stadiul 1 - 2
Problemele de dependen considerate urgene ale bolnavului pulmonar sunt:
a) Hemoptizia
b) Hematuria
c) Vomica
Complicaiile arteritei sunt:
a) Gangrena halucelui
b) Infecia
c) Hemoptizia
Problemele de dependen ale pacienilor cu varice sunt:
a) Inapeten.
b) Durere la membrele inferioare
c) Mrirea de volum a membrului afectat
Defibrilarea - cardioversia reprezint:

747.

748.

749.

750.

751.

752.

Nr.
crt.
753.

754.

755.

756.

757.

a) Stimularea artificial a inimii cu ajutorul pace-maker-ului;


b) Administrare i.v. n urgen a Digoxinului
c) Aplicarea unui oc electric extern cu scopul de a converti inima n ritmul su normal
sinusal.
Complicaiile varicelor sunt:
a) Tromboflebita
b) Ulcer varicos
c) Deformri articulare
Xilina sau lidocaina este:
a) Un sedativ
b) Antihipertensiv
c) Antiaritmic
Pericardocenteza reprezint:
a) Puncia peritoneala cu scop evacuator
b) Puncia pericardic cu scop evacuator
c) Injecia intracardiac
Bolnavul cu arterita prezint urmtoarele probleme de dependen:
a) Durere n gambe
b) Claudicaie intermitent la mers
c) Picioare reci.
Chist hidatic este provocat de infestarea organismului cu:
a) Bacil Koch;
b) Taenia echinococcus un parazit transmis de cine;
c) Virusul gripei aviare .
Prin lobectomie se nelege:
a) Transplant de plmn;
b) ndeprtarea pe cale chirurgical a unui lob pulmonar;
c) ndeprtarea unui plmn.
Modulul 29. O.R.L. i nursing O.R.L.
Dr. Georgescu Nicolae Itemi de evaluare
Cum numim un sindrom secretoriu nazal cu alterarea calitativ a secreiei?
a) Rinoree
b) Hidroree
c) Polipnee
Disfagia sugereaz o boal a:
a) Nasului
b) Faringelui
c) Laringelui
Disartria sugereaz o boal:
a) Oftalmologic
b) Otolaringologic
c) Neurologic
Rinoliii sunt corpi strini ai:
a) CAE (conductului auditiv extern)
b) Faringelui
c) Cavitilor nazale
Adenoidita reprezint hiperplazia amigdalei:
a) Palatine
b) Tubare
c) Faringiene

758.

La otoscopie, n otita medie acut supurat, timpanul este:


a) Rou
b) Bombat
c) Perforat

Nr.
crt.
759.

Modulul 29. O.R.L. i nursing O.R.L.


Asistent medical Popa Mihaela Itemi de evaluare
Exssudatul faringian se recolteaz:
a) eprubeta port tampon
b) eprubeta Howell
c) eprubeta Westergreen
Urmtoarea afirmaie este fals:
a) otoscopia este obligatorie la nceputul splturii auriculare
b) otoscopia este obligatorie la sfritul splturii auriculare
c) nu se efectueaz otoscopie in cadrul splturii auriculare
Laringoscopia indirecta se realizeaz cu:
a) oglinda laringiana
b) Optotip
c) otoscop
Materialele necesare rinoscopiei anterioare sunt:
a) prosop, tvi renal, specul nazal
b) prosop,otoscop, tvi renal
c) prosop, tvi renal, spatul lingual
Pentru extragerea mai uoara a dopului de cerumen se recomand:
a) instilarea de apa oxigenata la 37:C
b) soluii de ser glucozat la 37:C
c) ambele variante sunt corecte
Indicaiile splturii auriculare sunt:
a)dop epidermic, dop de cerumen, corpi strini
b)dop pandemic,corpi strini, dop de cerumen
c)dop de cerumen, corpi strini, mnui nesterile
Urmtoarea afirmaie este corect:
a) consultul pacientului cu afeciuni ORL se realizeaz cu acordul acestuia
b)consultul pacientului cu afeciuni ORL nu necesita n mod obligatoriu acceptul
acestuia
c) consultul pacientului cu afeciuni ORL este obligatoriu i nu necesita obinerea
acordului pacientului
Antibiograma se recolteaz:
a) dup administrarea unui antibiotic din grupa cefalosporinelor
b) dup administrarea unui antibiotic din grupa penicilinelor
c) naintea administrrii antibioticelor, indiferent de clasa
Poziia pacientului pentru spltura auricular este:
a) eznd pe scaun
b) decubit ventral
c) genu-pectoral
Prin bucofaringoscopie se vizualizeaz:
a) mucoasa bucal, starea danturii, oro-faringele
b) mucoasa auriculara, starea danturii, oro-faringele
c) mucoasa intestinala, starea danturii, oro-faringele
Rinoreea purulent bilateral ar fi caracteristic pentru:
a) corp strin

760.

761.

762.

763.

764.

765.

766.

767.

768.

769.

770.

771.

772.

773.

774.

775.

776.

777.

778.

Nr.
crt.
779.

780.

781.

b) traumatism cranian
c) rinita
Daca bolnavul vorbete ,, optit l etichetam ca avnd:
a) disartrie
b) disfonie
c) afonie
Prin CAE se scurge o secreie - spunem c pacientul are:
a) otalgie
b) otoree
c) otodinie
Cum se precizeaz diagnosticul ntr-o sinuzit?
a) prin otoscopie
b) prin laringoscopie
c) prin rinoscopie
Dup consult, medicul ORL-ist a stabilit diagnosticul de dop de cerumen. Care ar fi soluia?
a) tratament medical
b) extragerea chirurgicala
c) spltura auriculara
Greutatea in deglutiie este:
a) disfagie
b) distonie
c) dispnee
Pacientii cu alergii rinosinusale trebuie sa evite:
a) aerosolii
b) praful
c) polenul
Care este distanta normala la care se percepe vocea soptita?:
a) 1m
b) 3m
c) 5m
In epistaxis pozitia bolnavului poate fi:
a) semisezand
b) decubit dorsal
c) decubit ventral
Bandajarea nasului se numeste:
a) capastru
b) capelina
c) prastie
Modulul 30. Oftalmologie i nursing n oftalmologie
Itemi de evaluare
Factorii favorizani ai keratitelor bacteriene ulcerative sunt reprezentani de:
a) Afeciuni palpebrale
b) Conjunctivite
c) Distrofii corneene
Tratamentul keratititei produse de virusul varicelo-zosterian const n :
a) Tratament etiologic cu Aciclovir
b) Tratament patogenic cu corticosteroizi n administrare local
c) Tratament simptomatic cu cicloplegice
Conjunctivita alergic sezonier se manifest clinic prin:
a) Senzaie de corp strin

782.

783.

784.

785.

786.

787.

788.

Nr.
crt.
789.

790.

791.

792.

793.

b) Prurit
c) Rinoree
Diagnosticul unei plgi oculare penetrante include:
a) Creterea important a acuitii vizuale
b) Hipotonie ocular
c) Modificri ale pupilei (pupil deformat)
Tratamentul medical local al dacriocistitei acute const n administrarea de :
a) Antiseptice i antibiotice n coliruri i unguente
b) Splturi ale cilor lacrimale cu antibiotice
c) Comprese calde
n iridociclite, debutul afeciunii este acut, pacienii avnd urmtoarele acuze subiective:
a) Dureri oculare
b) Lcrimare i fotofobie
c) Creterea acuitii vizuale
Tratamentul blefaritelor const n:
a) ndeprtarea scuamelor i crustelor
b) Splturi ale marginilor pleoapei
c) Instilaii de antiseptice uoare i antibiotice antistafilococice
Factorii de risc n apariia glaucomului primitiv cu unghi deschis sunt:
a) Excavaia mare a discului optic
b) Vrsta
c) Scderea presiunii intraoculare
Cataractele secundare pot fi asociate cu:
a) Diabetul zaharat
b) Sindromul Down
c) Utilizarea rar a corticosteroizilor
Clinic, cataractele adultului se manifest prin:
a) Creterea acuitii vizuale la distan
b) Vedere nceoat noaptea sau la lumin puternic
c) Aberaii n perceperea culorilor
Modulul 30. Oftalmologie i nursing n oftalmologie
Asistent medical Popa Mihaela Itemi de evaluare
Scopul masajului ciliar este:
a) aseptizarea zonei ciliare
b) aseptizarea glaucomului
c) aseptizarea canalului lacrimal
Betadin in concentraie de 1,25% se folosete pentru:
a) spltura auriculara
b) instilaii oculare, pentru minimalizarea infeciilor pre- i postoperatorii
c) igienizarea regiunii palpebrale
Unguentele si soluiile pentru instilaii conin:
a) 1 antibiotic + 1 corticoid
b) 2 antibiotice + 1 corticoid
c) 2 antibiotice + 2 nitrii
Flacoanele cu soluie pentru instilaii sunt valabile:
a) 4 sptmni de la achiziia acestora
b) 2 sptmni din momentul deschiderii
c) 1 sptmna din momentul deschiderii
Miopia :
a) se trateaz cu antibiotic

794.

795.

796.

797.

798.

799.

800.

801.

802.

803.

804.

805.

806.

b) este un viciu de refracie


c) este o boala parazitara
Ochiul emetrop:
a) este ochiul miop
b) este ochiul normal
c) are punctum remotum la infinit
Keratit:
a) este inflamaia corneei
b) este inflamaia carotidei
c) poate fi data de lentilele de contact
Orjeletul:
a)se trateaz obligatoriu cu antibiotic
b)este inflamaia glandei sebacee a pleoapei
c)este inflamaia glandei sudoripare a pleoapei
Dacriocistita:
a) inflamaia glandei lacrimale
b) este o boala ereditara
c) se trateaz prin dezobstrucia canalului lacrimo-nazal
Recoltarea de secreii oculare se realizeaz cu:
a) eprubeta port tampon
b) seringa de 10 ml
c) eprubeta cu capac mov
Urmtoarea afirmaie este corect:
a) creatinina serica se recolteaz pe eprubeta de culoare roie
b) creatinina este un parametru caracteristic secreiilor nazale
c) n afeciunile oftalmologice nu este necesar a se determina creatinina seric
Urmtoarea afirmaie este corect
a) recoltarea de secreii oculare se realizeaz dup spltura oculara
b) recoltarea de secreii oculare se realizeaz dup instilare de mydryum
c) recoltarea de secreii oculare se realizeaz naintea efecturii toaletei locale
Consultul pacientului cu afeciuni oftalmologice se realizeaz:
a) cu acceptul acestuia
b) nu necesita acceptul/acordul pacientului
c) dup sedarea pacientului
Urmtoarea afirmaie este falsa:
a) oftalmoscopia se realizeaz n camera obscura,pupila este n midriaza
b) oftalmoscopia se realizeaz n camera intens luminoasa, pupila este n midriaza
c) oftalmoscopia se realizeaz cu ajutorul oftalmoscopului
Spltura oculara se efectueaz cu:
a) ser fiziologic 0.9%
b) apa oxigenata
c) ser glucozat hipoton
Oftalmoscopia se realizeaz cu ajutorul urmtoarelor instrumente:
a) tensiometru
b) oftalmoscop
c) otoscop
Din categoria examenelor funcionale ale ochiului, fac parte:
a) CT,RMN
b) CT,RMN,oftalmoscopia
c) explorarea acuitii vizuale, a cmpului vizual si determinarea simului cromatic
Tonometrul este:

807.

808.

809.

Nr.
crt.
810.

811.

812.

813.

814.

815.

816.

817.

a) un instrument de determinare a tensiunii arteriale


b) un instrument de determinare a tensiunii intraoculare(TIO)
c) un instrument de determinare a simului cromatic
Pacientul cu glaucom necesita:
a) alimentatie hiposodata
b) evitarea eforturilor fizice
c) lentile de contact
Exoftalmia reprezinta:
a) dilatarea pupilelor
b) marirea de volum a globilor oculari
c) marirea de volum a pleoapelor
Manifestarile de dependenta ale pacientului cu cataracta senila sunt:
a) scaderea progresiva a acuitatii vizuale
b) secretie oculara abundenta
c) dureri oculare si perioculare

Modulul 31. Hematologie i nursing n hematologie


Dr. Cheaito Diana Itemi de evaluare
n analizele de laborator scderea VEM-ului indic:
a) Macrocitoz
b) Hipercromie
c) Microcitoza
n analizele de laborator scderea HEM-ului indic:
a) Macrocitoz
b) Anizocitoz
c) Hipocromie
Anemia prin deficit de fier este :
a) Macrocitar i hipocrom
b) Microcitar i hipocrom
c) Normocitar i normocrom
n anemia feripriv, rezultatele paraclinice relev:
a) Scderea capacitii totale de legare a transferinei (CTLT)
b) Creterea capacitii totale de legare a transferinei (CTLT)
c) Scderea HEM-ului
Efecte adverse ntlnite n timpul tratamentului cu fier per os:
a) Urina hipercrom
b) Scaune nchise la culoare
c) Tulburri de tranzit intestinal
Se recomand transfuzia n caz de:
a) Precipitare sau agravare a insuficienei cardiace
b) Valoarea Hb este de 11 g%
c) Valoarea Hb este mai mic de 7 g%
Anemiile prin alterarea metabolismul fierului sunt:
a) Anemiile din afeciunile cornice
b) Anemiile feriprive
c) Anemiile din afeciunile hepatice
Anemiile prin alterarea sintezei de AND sunt:
a) Anemiile feriprive
b) Anemiile aplastice
c) Anemiile prin deficit de Vitamin B12

818.

819.

820.

821.

822.

823.

824.

825.

826.

827.

828.

829.

830.

Absorbia de Vitamin B12:


a) Depinde de prezena Factorului Intrinsec (FI)
b) Are loc la nivel gastric
c) Are loc la nivelul ileonului
Deficitul de acid folic produce:
a) Anemie microcitar hipocrom
b) Anemie macrocitar normocrom
c) n timpul sarcinii defecte de tub neural la ft
n anemia prin deficit de acid folic i Vitamin B12 analizele paraclinice relev:
a) VEM crescut
b) HEM sczut
c) Sideremie sczut
Prin definiie, anemiile hemolitice constituie afeciunile care au caracteristic comun:
a) Scderea duratei de via a hematiilor
b) Asociaz o cretere a eritropoiezei
c) Asociaz un deficit al eritropoiezei
Drepanocitoza:
a) Este o forma de anemie hemolitic
b) Este caracterizat prin hematii n form de secar
c) Este caracterizat prin hematii n form de microsferocite
n anemiile hemolitice:
a) Apare icterul
b) Crete bilirubina indirect
c) Scade haptoglobina seric
Leucemiile acute sunt date de:
a) Proliferarea malign a celulelor Stem hematopoietice
b) Proliferarea malign a celulelor mature
c) Proliferarea malign a plasmocitelor
Pentru diagnosticul cert al leucemiilor se efectueaz:
a) Hemoleucograma
b) Puncia medular
c) Formula leucocitar
Simptome datorate insuficienei medulare in leucemii:
a) Sindromul anemic
b) Sindromul dispeptic
c) Sindromul hemoragic
Leucemia limfatic cronic este:
a) Proliferarea malign a granulocitelor cu aspect imatur
b) Proliferarea malign a eritrocitelor cu aspect matur
c) Proliferarea malign a limfocitelor cu aspect relativ matur
Leucemia mieloid cronic este:
a) Proliferarea malign a granulocitelor cu pstrarea capacitii de maturare si
funcionale
b) Proliferarea malign a limfocitelor cu pstrarea capacitii de maturare si funcionale
c) Proliferarea malign a mieloblatilor cu pierderea capacitii de maturare
Mielomul multiplu este:
a) proliferare maligna a limfoblatilor
b) proliferare maligna a granulocitelor
c) O proliferare maligna a plasmocitelor cu producie anormal de imunoglobuline
n mielomul multiplu analizele paraclinice arat:
a) proteinurie Bence-Jones

831.

832.

833.

834.

835.

836.

837.

838.

839.

Nr.
crt.
840.

841.

842.

b) hipocalcemie
c) O hiperproteinurie
Manifestri in mielomul multiplu:
a) Dureri osoase
b) Litiaza renal
c) Insuficiena cardiac
Boala Hodgkin este
a) Form de leucemie
b) Form de anemie
c) Un limfom malign
Boala Hodgkin:
a) Afecteaz seria granulocitar
b) Afecteaz seria trombocitar
c) Afecteaz seria limfocitar
Hemofilia este o afeciune:
a) Genetic legat de cromozomul Y
b) Dobndit legat de cromozomul X
c) Genetic legat de cromozomul X
Semne clinice n hemofilie:
a) Dureri osoase
b) Hemartroz
c) Hematoame
Consecinele cardiovasculare a unei anemii netratate sunt:
a) Creterea debitului cardiac
b) Scderea debitului cardiac
c) Stare de hiperdinamism
Complicaii pe termen lung a anemiilor:
a) Modificri ale fanerelor
b) Creterea elasticitii tegumentului
c) Tulburri urinare
Tratamentul cu fier n anemia feripriv:
a) Se oprete dup normalizarea hemogramei
b) Se ine pn la normalizarea simptomelor
c) Se continu 8-10 luni dup normalizarea hemogramei
Tulburrile nervoase apar n:
a) Anemia prin deficit de acid folic
b) Anemia prin deficit de Vitamin B12
c) Anemia feripriv
Modulul 31. Hematologie i nursing n hematologie
Asistent medical Pduraru Oana Itemi de evaluare
Puncia venoas se efectueaz pentru:
a) Administrare de medicamente intravenos
b) Sngerare n caz de edem pulmonar
c) Recoltare de snge venos
n cazul punciei venoase bolnavul este aezat n poziie:
a) Decubit dorsal
b) Decubit ventral
c) Genupectoral
Puncia venoas la adult se efectueaz n:
a) Venele de la plica cotului

843.

844.

845.

846.

847.

848.

849.

850.

851.

852.

853.

854.

b) Orice ven care poate fi puncionat


c) Artera femural sau artera radial
Locurile de elecie ale punciei capilare sunt:
a) Pulpa degetului
b) Lobul urechii
c) Halucele la copil
Recoltarea sngelui prin puncie capilar presupune:
a) neparea pulpei degetului i recoltarea primei picturi
b) Aseptizarea locului punciei cu alcool nainte i dup recoltare
c) Recoltarea sngelui dup ce prima pictur a fost tears.
Accidentele survenite n urma injeciei intravenoase sunt:
a) Flebalgia
b) Supuraia septic
c) Hematomul.
Este adevrat c:
a) Repetarea injeciei n aceeai ven se face tot mai central fa de punciile anterioare
b) Injecia intravenoasa se efectueaz n poziie de decubit dorsal
c) Dup scoaterea acului se menine compresiune local 3 5 minute
Injectarea paravenoas a soluiei se manifest prin:
a) Durere accentuate
b) Tumefacie
c) Embolie uleioas
Injecia intravenoas cuprinde urmtorii timpi de execuie:
a) Puncionarea venei
b) Injectarea soluiei medicamentoase
c) Aezarea pacientului n poziia decubit dorsal
Un accidentat care are grupa AB(IV) Rh negativ i are nevoie de transfuzie poate primi snge:
a) AB(IV) Rh negativ
b) A(II) Rh negativ
c) B(III) Rh negative
Accidentele produse datorit transfuziei unui snge incompatibil poate duce la:
a) oc hemolitic
b) Anurie
c) Insuficien renal acut.
Ce tratamente aplicam n cazul unor accidente posttransfuzionale uoare (cefalee, febr,
urticarie, frison uor etc.)?
a) Perfuzie cu ser fiziologic sau glucozat 5%
b) Termofor (buiot) cu ap cald i o bun acoperire a bolnavului n caz de frison
c) Antitermice, antihistaminice, antalgice la recomandarea medicului
Proba Jeanbreau arat c sngele donatorului nu este compatibil cu sngele primitorului:
a) Dac se constat o aglutinare ct de mic
b) Dac se constat o omogenitate perfect
c) Dac se constat apariia de mici grunji
Accidentele datorate unor greeli tehnice de administrare a sngelui sunt:
a) Embolia gazoas
b) ocul hemolitic
c) Edemul pulmonar acut prin administrarea unei cantiti mari de snge.
Tratamentul de urgen al anemiei post-hemoragice necesit:
a) Administrare de fier
b) Oxigen
c) Transfuzie de snge integral

855.

856.

857.

858.

859.

860.

861.

862.

863.

864.

865.

866.

867.

Anemia feripriv beneficiaz de tratament cu:


a) Vitamina B12
b) Preparate din fier
c) Mas eritrocitar
Simptomele anemiei feriprive sunt:
a) Cefalee, tulburri de memorie
b) Bradicardie
c) Tegumente palide albstrui
Au efect anticoagulant:
a) Heparin
b) Manitol
c) Trombostop
n anemia feripriv se constat:
a) Hemoglobin, hematocrit sczut
b) Hemoglobin, hematocrit crescut
c) Hemoglobin sczut, hematocrit n limite normale.
Hemofilia este:
a) O tulburare de cretere a factorilor de coagulare
b) O afectare a factorilor de coagulare
c) O boal genetic transmis de la mam la fiu.
Examenul bacteriologic din snge se numete:
a) Urocultura
b) Coprocultura
c) Hemocultura
Recoltarea sngelui pentru determinarea VSH-ului se face:
a) n vacutainere cu dop de culoare neagr, cu anticoagulant
b) Fr staz de garou
c) Direct pe ac n eprubet, fr anticoagulant
Cum se recolteaz sngele pentru dozarea fibrinogenului:
a) Snge venos cu citrat de sodiu
b) Snge venos cu heparin
c) Snge venos fr anticoagulant
Recoltarea sngelui pentru examene serologice se face:
a) n sering heparinat
b) Direct n eprubet, fr sering
c) n recipiente sterile cu medii de cultur
Ca precauii generale de recoltare a sngelui se respect urmtoarele principii:
a) Dac pacientul se afl sub tratament cu heparin fracionat (din 12 n 12 ore),
recoltarea se va efectua la jumtatea intervalului dintre cele dou administrri
b) Acul din vena puncionat se scoate numai dup ce s-a desfcut garoul de staz
c) Nu se recolteaz snge imediat dup administrarea intravenoas a diverselor soluii.
Sistemele de recoltare a sngelui respect urmtoarele coduri de culori:
a) Vacutainere cu capac rou, fr aditivi
b) Vacutainere cu capac negru, cu citrat de sodiu 3,8%
c) Vacutainere cu capac verde, cu heparin
Poziia bolnavului pentru puncia sternal este:
a) ginecologic;
b) opistotonus;
c) decubit dorsal cu trunchiul uor ridicat.
Se pot transfuza:
a) snge total;

868.

869.

870.

871.

872.

873.

874.

875.

876.

877.

878.

879.

880.

b) componente sanguine;
c) derivai plasmatici.
Proba de compatibilitate direct se face ntre:
a) Sngele primitorului i sngele donatorului;
b) plasma primitorului i sngele donatorului;
c) plasma primitorului i plasma donatorului.
Un pacient cu grupa 0(I) RH pozitiv ce fel de snge poate primi:
a) grupa 0(I) RH pozitiv;
b) grupa A(II) RH negativ;
c) grupa 0(I) RH negativ.
Anemia Biermer(pernicioas) este determinat de:
a) carena de vitamina B6;
b) malabsorbia de vitamina B12;
c) carena de fier.
Pentru evitarea ocurilor posttransfuzionale se fac determinri:
a) naintea oricrei transfuzii a grupelor sanguine i a factorului Rh;
b) Ale probelor de compatibilitate;
c) Ale factorilor de coagulare.
Tabloul clinic al anemiei Biermer cuprinde:
a) Limba roie, depapilat, lucioas;
b) Paloare;
c) Tulburri digestive.
Anemia feripriv beneficiaz de tratament cu:
a) Acid folic;
b) Vitamin B12;
c) Substitutiv cu preparate de fier.
n anemia acut posthemoragic bolnavul prezint:
a) Hipotensiune;
b) Tahicardie;
c) Hemoglobina sczut.
Primul ajutor n anemiile posthemoragice constau n:
a) Identificarea sursei hemoragiei i aplicarea metodelor de hemostaz;
b) Repleia volemic cu soluii cristaloide/coloidale n perfuzii;
c) Administrarea de mas eritrocitar, la indicaia medicului.
n tratamentul leucemiilor acute se utilizeaz:
a) Citostatice;
b) Grefa de mduva;
c) Transplant de celule stem.
Tabloul clinic al anemiei feriprive cuprinde:
a) Paloare tegumentar;
b) Cefalee;
c) Pierderea apetitului, n special la copii.
Hemofilia este:
a) afeciune de snge ereditar legat de cromozomul X;
b) Datorat lipsei factorilor de coagulare;
c) Transmis recesiv i legat de sex.
Rolul asistentei medicale n ngrijirea bolnavului cu hemofilie const n:
a) Recoltarea sngelui pentru determinarea grupului sanguin i factorului Rh.;
b) Administrarea de globin antihemofilic n perfuzie;
c) Evitarea injeciilor intramusculare.
Anemiile hemolitice:

881.

882.

883.

884.

885.

Nr.
crt.
886.

887.

888.

889.

890.

891.

a) Se datoreaz distrugerii exagerate a globulelor roii(hemoliz);


b) Unul din simptome este icterul hemolitic;
c) Se corecteaz prin transfuzii de snge,corticosteroizi, imunoglobulin.
Urmtoarele medicamente au efect anticoagulant:
a) Glucoza 33%;
b) Trombostop;
c) Heparina.
Alimentaia bolnavului n afeciunile hematologice trebuie s fie:
a) Hiperglucidic;
b) Cu coninut sczut n vitamine;
c) Hipercaloric.
Formula leucocitar reprezint:
a) Exprimarea procentual a elementelor figurate;
b) Exprimarea grafic a eritrocitelor;
c) Exprimarea procentual a hemoglobinei.
Protocolul terapiei cu snge i derivai presupune:
a) Determinarea grupei sanguine i a Rh.;
b) Proba de compatibilitate direct;
c) Se nclzete nainte de administrare doar plasma proaspt congelat.
Printre complicaiile generale posttransfuzionale se numr:
a) Suprancrcare volemic;
b) Transfuzarea sngelui incompatibil;
c) ncrcarea cu glucoz.
Modulul 32. Ortopedie, traumatologie i nursing specific
Dr. Georgescu Nicolae Itemi de evaluare
Marcai elementele care v conduc spre diagnosticul de comoie i nu spre cel de contuzie
cerebral:
a) Amnezie
b) Modificri minore ale funciilor vegetative i vitale
c) De scurt durat (minute)
Marcai semnele care n acest caz v ndreapt spre diagnosticul de volet costal i nu spre cel
de fracturi pluricostale:
a) Durere intens pe grilajul costal n inspir i expir
b) O poriune din grilajul costal se nfund (paradoxal) n inspir
c) Prezint i semne de IRA (insuficien respiratorie acut)
Alegei afirmaia care se potrivete cu manifestrile i interveniile din pneumotoraxul
deschis:
a) Bolnavul se sufoc (insuficien respiratorie acut marcat)
b) Exist o plag toracic cu traumatopnee
c) Ca gest de prim ajutor se practic puncia pleural
Primul ajutor la un bolnav cu suspiciune de fractur a rahisului ar fi:
a) Degajarea n bloc
b) Imobilizarea pe targ n decubit dorsal
c) Transport obligatoriu n aceast poziie
Suspectai o fractur instabil de bazin. Pentru a evita o complicaie (n acest caz hemoragie
retroperitoneal) alegei cel mai simplu i util mijloc dintre cele trei menionate mai jos:
a) Degajarea i aezarea pe targ modular
b) Strngerea pelvisului cu o ptur (sau cearaf) trecute n jurul crestelor iliace
c) Pantalonul pneumatic antioc
Mobilitatea anormal din entorsele grave se poate obiectiviza prin:

892.

893.

894.

895.

896.

897.

898.

899.

Nr.
crt.
900.

901.

902.

a) Artroscopie
b) RMN (rezonan magnetic)
c) Radiografie n poziie meninut
Manevra de reducere a unei luxaii trebuie fcut:
a) Urgent
b) Cu anestezie
c) Prin mobilizarea brusc i forat a articulaiei luxate
Alegei i marcai, din enumerarea de mai jos, semnele clinice de certitudine din fracturi:
a) Durere i impoten funcional
b) Deformare i scurtare
c) Mobilitate anormal i crepitaie osoas
Primul ajutor corect n cazul unei fracturi presupune:
a) Reducerea i aplicarea unui aparat gipsat
b) Axarea i aplicarea unei atele Kramer
c) Axarea i aplicarea unor mijloace improvizate de imobilizare
Alegei ecuaia corect din enumerarea de mai jos:
a) Fractur stabil = tratament conservator
b) Fractur instabil = tratament chirurgical
c) Fractur deschis = fixator extern
Care este sensul devierii genunchiului n cazul deformaiei genu valgum:
a) Spre nuntru
b) Spre nafar
c) Spre ndrt
Pentru stadializarea tumorilor osoase primitive aven nevoie de:
a) Biopsie
b) Imagistic medical
c) Scintigrafie
Pentru tratamentul unei tumori primitive osoase maligne ar fi de preferat:
a) Tratamentul conservator
b) Tratamentul chirurgical
c) Combinarea celor dou metode
Care ar fi cea mai sigur metod de descoperire a unei metastaze osoase (tumori osoase
secundare):
a) Radiografie
b) RMN (rezonan magnetic)
c) Scintigrafie
Modulul 32. Ortopedie, traumatologie i nursing specific *
Asistent medical principal liceniat Mihai Dana Rspuns
Prezenta lichidului in exces intr-o articulaie, se numete:
a) hemartroza
b) hidartroza
c) bursita
Artroscopia reprezinta:
a) vizualizarea articulaiei utiliznd radiaiile Roentgen
b) imaginea in micare obinuta prin expunere la raza Roentgen
c) endoscopia articulara
Urmtoarele intervenii sunt delegate, cu excepia:
a) asigurarea alimentaiei
b) pregtirea preoperatorie
c) aplicarea aparatului gipsat

903.

904.

905.

906.

907.

908.

909.

910.

911.

912.

913.

914.

915.

La efectuarea radiografiei osteoarticulare:


a) se obine consimmntul scris
b) se ndeprteaz obiectele radioopace din zona expusa
c) pacientul va fi sedat
Contraindicaiile RMN sunt urmtoarele, cu excepia:
a) claustrofobia
b) pacient cu pace-maker
c) femeia in perioada fertila
Explorarea scintigrafica utilizeaz:
a) izotopi radioactivi
b) raze Roentgen
c) cmp electromagnetic
Din lichidul sinovial se fac analize:
a) hematologice
b) imunologice
c) bacteriologice
Lichidul sinovial se recolteaz:
a) prin puncie osoasa
b) prin puncie articulara
c) prin puncie venoasa
Ca mijloc de imobilizare provizorie se utilizeaz:
a) atela Kramer
b) atela gonflabila
c) aparat gipsat
Pentru imobilizarea definitiva se utilizeaz:
a) aparatul gipsat
b) osteosinteza
c) atela Kramer
Identificai interveniile autonome:
a) efectuarea pansamentului
b) pregtirea pentru operaie
c) mobilizarea pacientului
Pentru puncia articulaiei umrului bolnavul va fi aezat:
a) decubit dorsal
b) decubit lateral, pe partea opusa umrului puncionat
c) decubit ventral
Pentru puncia tibiei, poziia pacientului va fi:
a) decubit ventral
b) n ezut, la marginea mesei
c) decubit dorsal
Analizele minime, obligatorii, pentru puncia osoasa, sunt:
a) transaminazele
b) hemoleucograma
c) factorii de coagulare
Imobilizarea unei fracturi, presupune:
a) prinderea articulaiei de-o parte si alta a zonei fracturate
b) meninerea unui garou, maxim 2 ore
c) internarea in spital
Urmtoarele afirmaii legate de entorsa sunt adevrate:
a) trebuie redusa in maxim 6 ore
b) este o afeciune traumatica articulara

916.

917.

918.

919.

Nr.
crt.
920.

921.

922.

923.

924.

925.

926.

c) poate fi imobilizata in aparat gipsat


Urmtoarele afirmaii legate de luxaie sunt false:
a) trebuie redusa in maxim 6 ore
b) este o afeciune cronica articulara
c) se rezolva doar prin imobilizare in aparat gipsat
Urmtoarele probleme de dependenta se ntlnesc in imobilizarea in ghips toraco-brahial
drept:
a) imposibilitatea de a se deplasa
b) dificultate in a se alimenta
c) dificultate in a se mbrca i dezbrca
Metoda extensie continue se utilizeaz in:
a) fracturi cominutive
b) fracturi cominutive cu distrugere tegumentara
c) entorsa de genunchi
Aparatul gipsat brahi-antebrahi-palmar predispune la:
a) hipotrofia muchiului pectoral
b) redoarea articulaiei cotului
c) leziuni cutanate
Modulul 33. Reumatologie i nursing n reumatologie
Dr. Costin Anca Itemi de evaluare
Atingerea articular din reumatismul articular acut se caracterizeaz prin urmtoarele
aspecte:
a) Poate fi mono- sau poliarticular
b) Este migratorie i fugace
c) Prinde articulaiile mici, ntr-o succesiune lent
Despre coreea Syndenham din reumatismul articular acut sunt adevrate urmtoarele
afirmaii:
a) Survine n special la copii cu vrsta ntre 9 i 12 ani
b) Apare imediat dup infecia streptococic
c) Manifestrile caracteristice constau din tulburri de coordonare i tulburri de scris
Eritemul marginat din reumatismul articular acut se manifest ca o erupie cutanat:
a) Localizat pe trunchi, fa sau coapse
b) Dureroas
c) Pruriginoas
Semnele de inflamaie acut din reumatismul articular acut se manifest prin:
a) Scderea VSH-ului (viteza de sedimentare a hematiilor)
b) Leucocitoz i creterea nivelului seric al proteinei C reactive
c) Un numr crescut de polimorfonucleare n lichidul articular
Cele mai frecvente simptome de debut n poliartrita reumatoid sunt urmtoarele:
a) Redoare articular matinal prelungit
b) Poliartralgii episodice
c) Tumefieri articulare
Manifestrile extraarticulare care apar n cazurile mai severe de poliartrita reumatoid
constau din:
a) Noduli reumatoizi subcutani
b) Irit, iridociclit i sclerit
c) Adenopatiei
Indicaiile corticoterapiei n poliartrita reumatoid sunt:
a) Prezena vasculitei
b) Ineficiena antiinflamatoarelor nesteroidiene

927.

928.

929.

930.

931.

Nr.
crt.
932.

933.

934.

935.

936.

937.

938.

c) Tratarea efectelor secundare ale altor medicamente


Durerea lombar sau fesier aprut n spondilita anchilozant se caracterizeaz prin:
a) Debut insidios i durat de cel puin 3 luni
b) Apariie de regul n prima jumtate a nopii
c) Ameliorare dup exerciiu fizic i agravare dup repaus prelungit
Tratamentul bolii artrozice urmrete:
a) ndeprtarea durerii
b) Creterea mobilitii n articulaiile suferinde
c) mpiedicarea progresiei bolii
Manifestrile articulare ale reumatismului articular acut:
a) Poliartrita acut
b) Poliartrita fugace
c) Nu exist manifestri articulare
Manifestrile generale n reumatismul articular acut sunt :
a) Febr mare (40C)
b) Subfebrilitate
c) Inapeten
Cauzele favorizante pentru apariia reumatismului articular acut sunt:
a) Condiii de via insalubre
b) Lipsa educaiei sanitare
c) Srcia
Modulul 33. Reumatologie i nursing n reumatologie
Asistent medical Prlog Elena Itemi de evaluare
Reumatismul este o afeciune care intereseaz:
a) Oasele lungi
b) Oasele scurte
c) Articulaiile
O articulaie este alctuit din:
a) Cartilaje articulare
b) Capsul articular i ligamente
c) Sinovial care secret lichidul sinovial
Micrile articulare sunt de mai multe feluri:
a) De alunecare
b) De rostogolire
c) De rsucire
Artrozele au caracter:
a) Degenerativ
b) Inflamator
c) De infirmitate
Reumatismul abarticular are caracter:
a) Inflamator
b) Degenerativ
c) De infirmitate
Spondiloza este o afeciune reumatismal a coloanei:
a) Cervicale
b) Lombare
c) Dorsale
Artroplastia este:
a) Boal reumatismal
b) Explorare funcional

939.

940.

941.

942.

943.

944.

945.

946.

947.

948.

949.

950.

951.

c) Intervenie chirurgical
Osteoporoza este:
a) Rarefierea oaselor
b) Concentrarea esutului osos
c) Fractura oaselor lungi
Osteofitele sunt:
a) Oasele mici
b) Mici excrescene osoase
c) Inflamaii osoase
Artroscopul este:
a) Endoscop
b) Dozator de calciu
c) Aparat cu lentile
Reacia ASLO are urmtoarele valori normale:
a) 100-200 UI
b) 1000-2000 UI
c) 2000-3000 UI
Lichidul sinovial se recolteaz de:
a) Medic
b) Asistenta medical
c) Nu se recolteaz
n afeciunile reumatismale manifestrile generale ar putea fi:
a) Durerea
b) Impoten funcional
c) Oboseala
Bolile reumatismale afecteaz urmtoarele aparate i sisteme:
a) Osteo-articular
b) Aparat cardio-vascular
c) Aparat digestiv
Bolile inflamatorii ale articulaiilor pot fi:
a) Acute
b) Cronice
c) Vindecabile
Bolile reumatismale degenerative se numesc:
a) Artroze
b) Spondiloze
c) Coxartroze
Bolile reumatismale abarticulare sunt:
a) Periartrita scapulo-humeral
b) Reumatismul articular acut
c) Discopatia lombar
Bolile metabolice cu influen asupra articulaiilor pot fi:
a) Guta
b) Obezitatea
c) Reumatismul articular acut
Exsudatul faringian la un pacient cu reumatism articular acut prezint:
a) Streptococ beta-hemolitic
b) Stafilococ auriu
c) Candida albicans
Pentru prevenirea artrozelor se recomand:
a) alimentaie sntoas echilibrat

952.

953.

954.

955.

956.

957.

958.

959.

960.

961.

962.

963.

964.

b) Meninerea greutii corporale ideale


c) Prevenirea tulburrilor metabolice
Pentru prevenirea artrozelor se evit urmtorii factori:
a) Traumatici
b) Posturi vicioase
c) Eforturi exagerate
Profilaxia secundar diferitelor forme de reumatism se face prin:
a) Controale periodice
b) Evitarea frigului
c) Evitarea umezelii
Tratamentul antireumatic se face cu:
a) Antiinflamatorii nesteroidiene
b) Barbiturice
c) Antibiotice
n bolile reumatismale se recomand:
a) Injecii intraarticulare
b) Tratament kinetic
c) Mobilizare
Pentru administrarea Penicilinei se vor respecta urmtoarele:
a) Testarea sensibilitii organismului la penicilin
b) Administrarea penicilinei dup antibiogram
c) Administrare de antitermice
n perioada febril a reumatismului articular acut se recomand urmtorul regim alimentar:
a) Hidrozaharat
b) Lacto-finos
c) Hiperprotidic
Se folosete ca antiinflamator n spondiloz:
a) Algocalmin
b) Fenilbutazon
c) Ampicilin
Profilaxia reumatismului articular acut se face prin:
a) Controlul periodic al exsudatului faringian
b) Asanarea focarelor de infecie amigdaliene
c) Tratarea purttorilor sntoi de streptococ beta-hemolitic
Rolul asistentului medical n efectuarea injeciei intra- i periaarticulare:
a) Pregtirea bolnavului, a locului punciei i a materialelor necesare procedurii
b) Execuia puncie i injectarea medicamentului
c) Servirea medicului i supravegherea pacientului pe tot parcursul procedurii
Spondilita ankilopoetic este o boal a:
a) Coloanei cervicale i toracale
b) Coloanei lombare
c) Articulaiilor costo-sternale
Poliartrita reumatoid se manifest prin:
a) Redoarea articular matinal
b) Tumefacie articular
c) Scdere ponderal
Reumatismul degenerativ se manifest:
a) n copilrie
b) La 20 de ani
c) La persoanele peste 40 de ani
Artroza se manifest prin:

965.

966.

967.

968.

969.

970.

971.

972.

973.

974.

975.

976.

a) Atrofia articulaiilor cu limitarea micrilor


b) Dureri articulare
c) Deformri articulare
Tratamentul etiologic al reumatismului articular acut se face cu:
a) Penicilin
b) Eritromicin
c) Tetraciclin
n artroze se recomand:
a) Electroterapie
b) Hormonoterapie
c) Insulinoterapie
Lombosciatica se trateaz prin:
a) Intervenii chirurgicale
b) Administrare de antiinflamatorii nesteroidiene
c) Antalgice, decontracturante
n spondilita ankilopoetic se recomand:
a) Antiinflamatorii nesteroidiene
b) Kinetoterapie
c) Antalgice
Artroza genunchiului se numete:
a) Coxartroz
b) Cifoz
c) Gonartroz
Artroza vertebrelor se numete:
a) Lordoz
b) Cifoz
c) Spondiloz
Complicaia major ale reumatismului articular acut este:
a) Cardita reumatismal
b) Calus vicios
c) Osteoscleroza
Excrescena osoas de esut spongios dezvoltat pe seama periostului se numete:
a) Osteofit
b) Osteoblast
c) Osteocit
Moldaminul se injecteaz la interval de:
a) 24 ore
b) 5 zile
c) 30 zile
Pentru evidenierea streptococului beta-hemolitic se recomand:
a) Examen sumar de urin
b) Exsudat faringian
c) Examenul lichidului cefalorahidian
n poliartrita reumatoid leziunile obstructive se ntlnesc n:
a) Stadiul I
b) Stadiul II
c) Stadiul III
Prin reumatism degenerativ se nelege:
a) Artrita
b) Artroza
c) Miozita

977.

978.

979.

980.

981.

982.

983.

984.

985.

986.

987.

988.

989.

Examenul radiologic al oaselor i articulaiilor poate pune n eviden:


a) Osteoporoza
b) Osteoscleroza
c) Osteofitoza
Artroscopia pune n eviden:
a) Cavitatea articular
b) Cartilajul hialin
c) Diafiza osoasa
Examinarea mobilitii articulare se face cu:
a) Artroscopul
b) Goniometrul
c) Fibrogastroscopul
n bolile reumatismale se recomand:
a) Fonocardiograma
b) Electrocardiograma
c) Ecografie abdominal
Durerile articulare se accentueaz:
a) Prin micare
b) La frig
c) La cldur
Ameliorarea durerilor din afeciunile reumatismale se face prin:
a) Repaus
b) Aplicaii calde
c) Aplicaii reci
Atrofia muscular se ntlnete n urmtoarele boli reumatismale:
a) Poliartrita reumatismal
b) Spondilita ankilopoetic
c) Reumatism articular acut
Care este cauza deformrii articulare n bolile reumatismale?
a) Prezena osteofitelor
b) Osteoporoza
c) Calus vicios
Tumefacia articulaiei se caracterizeaz prin:
a) Rubor
b) Calor
c) Tumor
Impotena funcional n micare apare n urmtoarele situaii:
a) Inflamaii articulare
b) Inflamaii musculare
c) Anchiloza articular
Redoarea articular reprezint:
a) nepenirea articulaiilor
b) Reducerea mobilitii articulare
c) Roea local
Obiectivele ngrijirii pacientului cu afeciuni reumatismale:
a) Meninerea temperaturii corpului n limite fiziologice
b) Absena durerilor articulare
c) Prevenirea complicaiilor
Educaia pacienilor cu afeciuni reumatismale cuprinde:
a) Control periodic
b) Respectarea tratamentului prescris

990.

Nr.
crt.
991.

c) Tratarea infeciilor streptococice


Se recomand diet desodat n tratament cu:
a) Antiinflamatorii
b) Antalgice
c) Cortizon

Modulul 34. Dermatovenerologie i nursing specific


Dr. Duceag Letiia Itemi de evaluare
Precizai care dintre urmtoarele leziuni sunt primitive:
a) Pustula, tuberculul, goma
b) Crusta, scuama, fisura, ulceraia
c) Pata, papula, macula, vezicula, flictena
992. Piodermita este o infecie cutanat de etiologie:
a) Viral
b) Bacterian
c) Fungic
993. Zona Zoster este o afeciune cutanat:
a) Parazitar
b) Viral
c) Produs de virusul varicelo-zosterian
994. Boal caracterizat prin prezena unor vezicule cu lichid incolor, dispuse de-a lungul
traiectului nervilor intercostali, la care se asociaz durere i prurit, se numete:
a) Nevocarcinom
b) Tricofiie
c) Zona Zoster
995. Care dintre urmtoarele afeciuni sunt dermatoze alergice?
a) Chistul sebaceu, radiodermit
b) Eczem atopic, urticarie, leucoplazie
c) Eczem atopic, urticarie, prurigo
996. Ce fel de afeciuni sunt onixis i perionixis?
a) Dermatofiii ale regiunilor proase
b) Onicomicoze
c) Dermatoze buloase
997. Care dintre micozele regiunilor proase ale scalpului este cea mai grav?
a) Tricofiia
b) Microsporia
c) Favusul
998. Precizai semnele patognomonice ale scabiei:
a) Prurit nocturn
b) Leziuni de grataj
c) anul scabios vizibil pe piele
999. n producerea psoriazisului sunt implicai urmtorii factori:
a) Factorii ereditari i imuni
b) Factorii endocrini
c) Stresul i noxele
1000. Tumorile cutanate, cu dezvoltare rapid, invadnd esuturile din jur, cu posibilitatea de a
recidiva dup extirpare sau de a da metastaze, sunt:
a) Tumori benigne
b) Leziuni precanceroase
c) Tumori maligne
1001. Care dintre urmtoarele caracteristici aparin verucilor vulgare (negii)?

a) Sunt epitelioame benigne


b) Se pot cauteriza
c) Sunt contagioi
1002. Sindromul seboreic are urmtoarele caracteristici:
a) Este localizat predilect n regiunea facial
b) Asociaz acneea i pustule
c) Pielea este gras, lucioas i prezint comedoane
1003. Diagnosticul etiologic n HIV / SIDA se bazeaz pe:
a) Testul ELISA
b) Teste hematologice
c) Teste bacteriologice
Nr.
Modulul 34. Dermatovenerologie i nursing specific
crt.
Asistent medical Ciobanu Florentiona Itemi de evaluare
1004. Papulele sunt:
a) Vezicule cu lichid
b) Modificri ale hipodermului
c) Pete vasculare congenitale
1005. Eritemul are culoarea:
a) Roie
b) Galben
c) Violacee
1006. Coloraia roie violacee a extremitilor degetelor este:
a) Onicoz
b) Congestie
c) Cianoz
1007. Excoriaia se mai numete i:
a) Contuzie
b) Zgrietur
c) Ragad.
1008. Care din urmtoarele sunt anexe ale pielii:
a) Prul i unghiile
b) Glandele sudoripare
c) Glandele sebacee.
1009. Pentru a-i ndeplini rolul ei, pielea are nevoie de o condiie principal, aceasta este:
a) Sensibilitatea tactic
b) Integritatea ei
c) Sensibilitatea termic
1010. Educaia sanitar pentru prevenirea afeciunilor dermatologice se refer la:
a) Igiena tegumentelor i mucoaselor
b) Igiena anexelor pielii
c) Hidratarea corespunztoare
1011. Afeciunile dermatologice pot apare in urmtoarele circumstane:
a) Infecii virale
b) Infecii fungice
c) Contactul cu alergeni
1012. Elementele urticariene:
a) Pot lua orice localizare
b) Nu pot lua orice localizare
c) Respect regiunea abdominal liber de elemente ntotdeauna
1013. Individul cu scabie:

1014.

1015.

1016.

1017.

1018.

1019.

1020.

1021.

1022.

1023.

1024.

1025.

a) Nu prezint prurit
b) Prezint prurit localizat
c) Prezint prurit exacerbat nocturn
Veziculele pe fond eritematos, care dup rupere las suprafaa umed i prin uscare cruste
galben-brune, sunt caracteristice n:
a) Scabie
b) Urticarie
c) Impetigo
Bolile unghiilor sunt:
a) Pelada
b) Onicoz
c) Tricofiia
Prevenirea intertrigoului se face prin:
a) Splarea i limpezirea zonelor predispuse
b) Aplicaii locale de alcool 70
c) Presterilizare corect
Biopsia cutanat const n:
a) Recoltarea unui fragment de piele
b) Examinarea histopatologic
c) Testare prin scarificare
Care din urmtoarele sunt investigaii i examene de laborator n afeciuni dermatologice:
a) Examenul micologic
b) Examenul citologic
c) Imunofluorescena
Rolul asistentei medicale in realizarea unor investigaii i examene de laborator este de a:
a) Pregti materialele necesare
b) Pregti psihic i fizic pacientul
c) Recolta produsele patologice
Prevenirea extinderii leziunilor considerm a fi:
a) Obiectiv de ngrijire
b) Problem a pacientului
c) Manifestri de dependen
In tratamentul local se aplic i mixturi care au aciuni:
a) Emoliente
b) Antipruriginoase
c) Antiinflamatoare
Bile ce se efectueaz n unele afeciuni dermatologice realizeaz:
a) ndeprtarea crustelor
b) Fricionarea cutanat
c) Hidratarea cutanat
Crioterapia utilizeaz:
a) Azot lichid sau zpad carbonic
b) Tinctur de iod
c) Pung cu ap foarte rece
n afeciunile dermatologice, obiectivele cuprinse n planul de ngrijire vizeaz:
a) Ameliorarea durerii
b) Prevenirea complicaiilor
c) Reintegrarea socio-profesional
Educaia pacientului cu afeciuni dermatologice se refer la:
a) Msuri de prevenire a transmiterii boli
b) Necesitatea pstrrii unei igiene riguroase

c) Nu sunt necesare msuri deosebite de prevenire


1026. Printre interveniile asistentei medicale atunci cnd ngrijete un pacient cu o afeciune
dermatologic se afl i:
a) Aplicarea tratamentului local
b) Modalitile de ndeprtare a resturilor dup aplicarea tratamentului local
c) Pregtirea pentru un tratament chirurgical
1027. Care din urmtoarele sunt probleme poteniale ale pacientului cu boal dermatologic:
a) Alterarea integritii pielii
b) Modificarea funciei cardio-respiratorie
c) Alterarea imaginii corporale
1028. Aprecierea aspectului tegumentelor, mucoaselor i anexelor se efectueaz pe baza datelor
despre:
a) Culoare, stare de hidratare
b) Turgor, leziuni cutanate, secreie sudoral
c) Igiena personala
Nr.
Modulul 35. Boli infecto-contagioase i nursing specific
crt.
Dr. Teodorescu Irina Itemi de evaluare
1029. Virusul gripal se caracterizeaz prin:
a) Marea variabilitate antigenic
b) Rezistena crescut imediat
c) Secreie de factori toxici celulari
1030. Evoluia spre cronicizare este prezent n infecia cu :
a) Virus hepatic A
b) Virusul hepatic B
c) Virusul hepatic C
1031. Mycobacterium tuberculosis se poate evidenia n:
a) Sput
b) LCR
c) Biopsie ganglionar
1032. Tabloul clinic al scarlatinei include:
a) Febra
b) Enantem caracteristic
c) Exantem caracteristic
1033. n prezent diagnosticul de rujeol se pune prin:
a) Izolarea virusului
b) Prezena imunoglobulinelor specifice M n ser
c) Examen clinic
1034. Diagnosticarea rubeolei la gravide este important ntruct virusul poate determina:
a) Febra, astenie, vrsturi, inapeten
b) Malformaii congenitale la ft
c) Avort sau naterea prematur
1035. Pentru stabilirea diagnosticului de infecie HIV, se recolteaz o prob de snge pentru
determinarea Ac anti HIV1,2:
a) La 2 sptmni de la contactul sexual presupus infectat
b) La 2 luni de la contactul sexual presupus infectat
c) La cel puin 3 luni de la contactul sexual presupus infectant
1036. Spunei dac urmtoarea afirmaie este corect infecia HIV/SIDA poate fi diagnosticat
clinic pe baza simptomatologiei specific,att n faza precoce ct i n faza tardiv:
a) Da
b) Nu

c) Parial adevrat
1037. Prin frecven i severitate, gripa este cea mai importanta viroz respiratorie:
a) Adevrat
b) Fals
c) Parial adevrat
1038. Din punct de vedere clinic gripa se caracterizeaz prin:
a) Debut brusc cu febr , frisoane , mialgii, dureri n globii oculari
b) Debut brusc cu febr, frisoane, senzaie de grea, vrsturi
c) Debut brusc cu febr, cefalee, astenie , tuse cu expectoraie
1039. Tusea convulsiv este o boal infecioas acut caracterizat prin:
a) Exantem si enantem specific
b) Accese de tuse paroxistic
c) Inspir zgomotos caracteristic
1040. Parotidita epidemic se caracterizeaz prin tumefierea glandelor parotide situate:
a) Retroauricular
b) Submandibular
c) Preauricular
1041. Pneumoniile bacteriene sunt determinate cel mai frecvent de :
a) Stafilococ
b) Pneumococ
c) E. Coli
1042. Scarlatina este o boal infecioas acut determinat de tipuri toxigene de:
a) Streptococ hemolitic gr. A
b) Streptococ hemolitic gr. B
c) Streptococ hemolitic gr. C
1043. Care din urmtoarele afirmaii caracterizeaz exantemul din scarlatin:
a) Elementele micropapuloase, eritematoase
b) Respectarea faa, palmele i plantele
c) Se asociaz cu enantem caracteristic
1044. Rujeola se caracterizeaz clinic prin:
a) Debut progresiv, fr febr
b) Catar oculo-nazal i laringo-traheal
c) Erupie maculo eritematoas generalizat
1045. Toxiinfeciile alimentare sunt caracterizate prin:
a) Incubaie de ordinul orelor
b) Senzaia de grea i vrsturi numeroase
c) Fenomene toxice generale
1046. Aspectul scaunului n dizenterie este:
a) Semiconsistente,verde ,cu mucus
b) n cantitate mic, cu mucus, cu snge i puroi
c) Semiconsistente, n cantitate mare, acolic
1047. Infecia cu virusul urlian afecteaz:
a) Glandele parotide
b) Testiculele
c) Sistemul nervos central
1048. Din punct de vedere clinic, angina difteric se caracterizeaz prin:
a) Febr i astenie marcat
b) False membrane pe fond de edem i adenopatie
c) Debut treptat cu senzaie de grea i vrsturi
1049. Agentul etiologic al tusei convulsive este:
a) Stafilococul auriu

b) Bordetella pertussis
c) Bacillus antracis
Nr.
Modulul 35. Boli infecto-contagioase i nursing specific
crt.
Asistent medical Macovei Simona Itemi de evaluare
1050. Totalitatea investigaiilor ntreprinse cu scopul descoperirii cauzelor apariei i rspndirii
unui focar de boal infecioas transmisibil constituie:
a) Ancheta epidemiologic
b) Raportarea lunar
c) Dezinfecia n focar
1051. Starea de rezisten la infecie reprezint:
a) Imunitate
b) Alergie
c) Anergia
1052. Factorii epidemiologici principali sunt:
a) Izvorul epidemiologic
b) Cile de transmitere
c) Animalele sntoase
1053. Culegerea datelor pentru diagnosticul bolilor infecioase are n vedere:
a) Datele epidemiologice
b) Datele clinice
c) Datele paraclinice
1054. Chimioterapicele i antibioticele administrate n tratamentul bolilor infecioase au efecte:
a) Bacteriostatic
b) Bactericid
c) Fungicid
1055. Totalitatea msurilor aplicate pentru prevenirea i extinderea bolilor reprezint:
a) Patogene
b) Profilaxie
c) Anergie
1056. Intradermoreaciile ajut la:
a) Evidenierea receptivitii contacilor la anumite boli
b) Evidenierea anticorpilor
c) Evidenierea structurilor antigenice
1057. Perioada de incubaie a bolii infecioase este reprezentat de intervalul de timp:
a) Dintre momentul dispariiei manifestrilor clinice de boal i vindecarea complet
b) Dintre momentul contactului infectat i apariia primelor simptome de boal
c) Cnd se manifest toate semnele i simptomele bolii infecioase
1058. Febra reprezint:
a) Creterea temperaturii corpului peste 38 C
b) Scderea temperaturii corpului sub 36 C
c) Hipertermia
1059. Diferena dintre temperatura matinal i temperatura vesperal care nu depete 1 C
definete:
a) Febr remitent
b) Febr continu
c) Febr intermitent
1060. Febra recurent se definete prin:
a) Febr continu de cteva zile, alternnd cu perioade afebrile
b) Curb termic total atipic
c) Febr n platou

1061. Erupiile tegumentare se numesc:


a) Enanteme
b) Exanteme
c) Adenopatii
1062. Recidiva unei boli infecioase reprezint:
a) Repartiia manifestrilor clinice ale bolii n timpul convalescenei
b) Reparaia bolii dup vindecare
c) Apariia de noi simptome n timpul evoluiei bolii
1063. Pentru examene serologice din snge se recolteaz:
a) 5-10 ml snge venos cu sau fr substane anticoagulante
b) 5-10 ml snge venos fr anticoagulant pentru a permite separarea serului
c) Snge capilar obinut prin neparea pulpei degetului sau a lobului urechii sau
clciului la sugar
1064. Pentru pictura groas:
a) Se recolteaz snge prin puncie capilar
b) Se depune 3 picturi de snge pe lam care se amestec circular timp de 1-2 minute
pentru a obine o pictur cu diametrul de 1,5 cm
c) Snge venos simplu sau heparinat
1065. Recoltarea scaunului pentru coprocultur se poate face :
a) Cu ajutorul spatulei coprocultorului din poriunile modificate ale scaunului
b) Direct din ampula rectal cu ajutorul sondei Nelaton
c) Din scaunul captat i dezinfectat
1066. Pentru urocultur urina se recolteaz:
a) Dimineaa ,dup toalet local,n recipient steril
b) Din mijlocul jetului urinar
c) Prin sondaj vezical
1067. Exantemul bacteriologic din bil se numete:
a) Urocultur
b) Coprocultur
c) Bilicultur
1068. Profilaxia bolilor infecioase se realizeaz prin:
a) Aciuni care mpiedic apariia bolilor infecioase
b) Aciunea care limiteaz extinderea bolilor deja aprute
c) Aciunea care reduc rezistena organismului la infecii
1069. Profilaxia specific a bolilor infecioase se realizeaz prin:
a) Imunizarea activ cu vaccinuri
b) mbuntirea condiiilor de via i de munc
c) Supravegherea i controlul factorilor epidemiologici
1070. Dezinfecia terminal se aplic:
a) n timpul spitalizrii bolnavului
b) La sfritul bolii
c) Convalescena i purttorilor sntoi
1071. Examinarea medical a populaiei cu scopul descoperirii bolnavilor cu afeciuni infectocontagioase i a purttorilor de germeni se definete ca:
a) Anchet epidemiologic
b) Triaj epidemiologic
c) Izvor epidemiologic
1072. Triajul epidemiologic se poate face :
a) Permanent sau periodic
b) Ocazional
c) Zilnic n colectiviti de copii constituite

1073. Calea de administrare a vaccinurilor este:


a) Calea intramuscular pentru vaccinarea antitetanic(ATPA)
b) Calea subcutanat pentru vaccin antirujeolic, vaccin antitific
c) Calea oral pentru vaccin antipoliomielitic
1074. Contraindicaiile vaccinrii sunt:
a) Bolile acute ,boli cu deficit imun ,persoanele infectate cu HIV
b) Copii cu tulburri neurologice, gravide , persoane cu reacii anafilactice n
antecedente
c) Persoane cu afeciuni cronice care cresc semnificativ riscul de mbolnvire sau de
evoluie grav a unei boli infecioase
1075. Imunoprofilaxia pasiv se realizeaz prin:
a) Administrarea de imunoglobuline
b) Seroterapia
c) Vaccinoterapia
1076. Infecia nosocomial este:
a) Infecie prezent n momentul internrii n spital
b) Infecia aprut la un bolnav dup 48 de ore de la internare
c) Infecie aprut la domiciliu, dup externare
1077. Transmiterea infeciilor nosocomiale se pot face datorit:
a) Contactul direct cu sursa de infecie
b) Rezistenei sczute a organismului la infecii
c) Condiiilor de spitalizare necorespunztoare
1078. Tumor, dolor, calor , rubor sunt:
a) Erupii tegumentare
b) Manifestrile inflamaiei
c) Enanteme
1079. Locul msurrii temperaturii la adult poate fi :
a) Rect,vagin
b) Axil, plica inghinal, cavitate bucal
c) Conduct auditiv extern,tegumente
1080. Tabloul clinic al scarlatinei include:
a) Febra
b) Enantem caracteristic
c) Exantem caracteristic
1081. Mycobacterium tuberculosis se poate evidenia n:
a) Sput
b) LCR
c) Biopsie ganglionar
1082. Aspectul scaunului n dizenterie este:
a) Semiconsistente,verde ,cu mucus
b) n cantitate mic, cu mucus, cu snge i puroi
c) Semiconsistente,n cantitate mare,acolic
1083. Infecia cu virusul urlian afecteaz:
a) Glandele parotide
b) Testiculele
c) Sistemul nervos central
1084. Toxiinfeciile alimentare sunt caracterizate prin:
a) Incubaie de ordinul orelor
b) Senzaia de grea i vrsturi numeroase
c) Fenomene toxice generale
1085. Agentul etiologic al tusei convulsive este:

1086.

1087.

1088.

1089.

1090.

1091.

1092.

1093.

1094.

1095.

1096.

1097.

a) Stafilococul auriu
b) Bordetella pertussis
c) Bacillus antracis
Culegerea datelor pentru diagnosticul bolilor infecioase are n vedere:
a) Datele epidemiologice
b) Datele clinice
c) Datele paraclinice
Chimioterapicele i antibioticele administrate n tratamentul bolilor infecioase au efecte:
a) Bacteriostatic
b) Bactericid
c) Fungicid
Rujeola se caracterizeaz clinic prin:
a) Debut progresiv,fr febr
b) Catar oculo-nazal i laringo-traheal
c) Erupie maculo eritematoas generalizat
Din punct de vedere clinic, angina difteric se caracterizeaz prin:
a) Febr i astenie marcat
b) False membrane pe fond de edem i adenopatie
c) Debut treptat cu senzaie de grea i vrsturi
Intradermoreaciile ajut la:
a) Evidenierea receptivitii contacilor la anumite boli
b) Evidenierea anticorpilor
c) Evidenierea structurilor antigenice
Perioada de incubaie a bolii infecioase este reprezentat de :
a) Intervalul de tip dintre momentul dispariiei manifestrilor clinice de boal i
vindecarea complet
b) Intervalul de timp dintre momentul contactului infectat i apariia primelor
simptome de boal
c) Intervalul de timp cnd se manifest toate semnele i simptomele bolii infecioase
Tabloul clinic n toxiinfeciile alimentare,este dominat de :
a) Febr
b) Vrsturi
c) Diaree
Febra recurent se definete prin:
a) Febr continu de cteva zile,alternnd cu perioade afebrile
b) Curb termic total atipic
c) Febr n platou
Pentru examene serologice din snge se recolteaz:
a) 5-10 ml snge venos cu sau fr substane anticoagulante
b) 5-10 ml snge venos fr anticoagulant pentru a permite separarea serului
c) Snge capilar obinut prin neparea pulpei degetului sau a lobului urechii sau
clciului la sugar
Recoltarea scaunului pentru coprocultur se poate face :
a) Cu ajutorul spatulei coprocultorului din poriunile modificate ale scaunului
b) Direct din ampula rectal cu ajutorul sondei Nelaton
c) Din scaunul captat i dezinfectat
Pentru urocultur urina se recolteaz:
a) Dimineaa ,dup toalet local,n recipient steril
b) Din mijlocul jetului urinar
c) Prin sondaj vezical
Exantemul bacteriologic din bil se numete:

1098.

1099.

1100.

1101.

1102.

1103.

1104.

a) Urocultur
b) Coprocultur
c) Bilicultur
Profilaxia specific a bolilor infecioase se realizeaz prin:
a) Imunizarea activ cu vaccinuri
b) mbuntirea condiiilor de via i de munc
c) Supravegherea i controlul factorilor epidemiologici
Examinarea medical a populaiei cu scopul descoperirii bolnavilor cu afeciuni infectocontagioase i a purttorilor de germeni se definete ca:
a) Anchet epidemiologic
b) Triaj epidemiologic
c) Izvor epidemiologic
Contraindicaiile vaccinrii sunt:
a) Bolile acute ,boli cu deficit imun ,persoanele infectate cu HIV
b) Copii cu tulburri neurologice,gravide ,persoane cu reacii anafilactice n
antecedente
c) Persoane cu afeciuni cronice care cresc semnificativ riscul de mbolnvire sau de
evoluie grav a unei boli infecioase
Imunoprofilaxia pasiv se realizeaz prin:
a) Administrarea de imunoglobuline
b) Seroterapia
c) Vaccinoterapia
Infecia nosocomial este:
a) Infecie prezent n momentul internrii n spital
b) Infecia aprut la un bolnav dup 48 de ore de la internare
c) Infecie aprut la domiciliu,dup externare
Transmiterea infeciilor nosocomiale se pot face datorit:
a) Contactul direct cu sursa de infecie
b) Rezistenei sczute a organismului la infecii
c) Condiiilor de spitalizare necorespunztoare
Pentru prevenirea reaciilor adverse de intoleran local sau oc anafilactic, naintea
administrrii antibioticelor se recomand:
a) Anamnez atent i complet
b) Supravegherea atent 15 minute a pacientului cruia i s-a injectat antibioticul
c) Pregtirea trusei de urgen pentru intervenie n caz de oc anafilactic

Nr.
Modulul 36. Endocrinologie i nursing n endocrinologie
crt.
Dr. Crbunaru Daniel Itemi de evaluare
1105. Alegei rspunsurile corecte:
a) Gigantismul reprezint o hipersecreie de STH, ce apare la vrsta de 25-30 ani
b) n acromegalie apar modificri ale masivului facial frunte ngust, arcade
sprncenare i zigomatice proeminente
c) Splenomegalie, hepatomegalie n acromegalie
1106. Deficitul de LH i FSH produce:
a) Oligomenoree, hipomenoree, amenoree
b) Creterea interesului pentru sexualitate
c) Cderea parului axilar i pubian
1107. Semne de nanism hipofizar:
a) Insuficient dezvoltare a craniului i a minilor
b) Dezvoltare sexual precoce
c) ntrziere pubertar (2-6 ani)

1108. Sindromul Cushing se caracterizeaz prin urmtoarele semne clinice:


a) Hipertrofie muscular
b) Hipertensiune arteriala sistolo-diastolic
c) Obezitate
1109. Alegei afirmaiile corecte legate de simptomele care apar n hiperaldosteronismul primar:
a) Semnul clinic care atrage atenia este hipertensiunea arteriala asociata cu
hipokaliemia.
b) Apar simptome musculare
c) Apare oliguria
1110. Tratamentul medicamentos al hiperaldosteronismului primar consta n:
a) Este indicat in hiperplazia adrenal bilateral, n adenoame care nu au indicaii
operatorii
b) Se administreaz un diuretic care creste eliminarea de K
c) Se administreaz spironolacton
1111. Diagnosticul de feocromocitom se bazeaz pe:
a) Prezenta semnelor clinice - hipertensiune + cefalee + tahicardie + transpiraii
b) Prezenta semnelor clinice hipotensiune+bradicardie+tegumente reci
c) Dozarea catecolaminelor (adrenalina, noradrenalina) i metaboliii lor
1112. Insuficiena corticosuprarenal cronic se manifesta prin:
a) Hipertensiune arteriala
b) Astenie
c) Melanodermie
1113. Tabloul clinic in hipotiroidie se caracterizeaz prin:
a) Peristaltism intestinal crescut
b) Facies n lun plin
c) Cardiomegalie
1114. Diabetul insipid este definit de urmtoarele elemente:
a) Un sindrom poliuropolidipsic determinat de deficit n sinteza, transportul i
eliberarea hormonului antidiuretic
b) Este determinat de hipersecreia de vasopresina
c) Tabloul clinic este dominat de 2 simptome poliuria, polidipsia
1115. Transpiraiile apar in:
a) Feocromocitom
b) Hipotiroidie
c) Hipertiroidism
1116. Care din urmtoarele afirmaii legate de acromegalie nu sunt corecte?
a) Boala apare intre 30-50 ani
b) Dismorfie la debut
c) Se descriu 3 sindroame: tumoral, endocrino-metabolic i gonadal
1117. Gigantismul se caracterizeaz prin:
a) Sindrom de hiperfuncie hipofizar somatotrop
b) Creterea (alungirea) membrelor, a capului cu alungirea oaselor faciale
c) Ritmul de cretere este mai accentuat nainte de pubertate i scade la pubertate
1118. Diabetul insipid se caracterizeaz prin:
a) n formele uoare diureza este de 2-3 l/24 ore
b) n formele uoare diureza este de 4-5 l/24 ore
c) Densitatea urinei este sczut 1001-1005
1119. Etiologia nanismului hipofizar este determinat de:
a) Tuberculoza pulmonar
b) Meningita tuberculoas i meningoencefalite acute
c) Iradiere

1120. Sindromul Cushing se caracterizeaz prin urmtoarele semne clinice:


a) Depunerea esutului adipos la nivelul gatului
b) Localizare esutului adipos la nivelul membrelor
c) Cicatrizare dificil
1121. Excesul de aldosteron determin:
a) Retenia de Na prin aciunea la nivelul tubului contort distal al nefronului cu
hipernatriemie
b) Eliminarea urinara crescuta de Na
c) Hipokaliemia
1122. Tabloul clinic al hiperaldosteronismului primar se caracterizeaz prin:
a) Hipertensiune + sindrom neuromuscular + sindrom poliuro-polidipsic =
hiperaldosteronism
b) Sindromul cardiovascular HTA, modificri EKG
c) Sindromul digestiv ulcerul gastric
1123. Care dintre afirmaiile urmtoare legate de feocromocitom sunt corecte?
a) Este o tumoare a corticosuprarenalei secretant de acetilcolin
b) Este o tumoare derivat din celulele cromafine ale medulo-suprarenalei, secretante
de catecolamine
c) Tumorile derivate din celule cromafine extraadrenale sunt denumite
paraganglioame
1124. Tabloul clinic in feocromocitom consta in urmtoarele simptome:
a) Poliurie
b) Hipertensiunea arteriala paroxistica sau hipertensiunea arteriala permanenta
c) Hipertensiune + cefalee + tahicardie + transpiraii este in 90 % dintre cazuri
determinata de feocromocitom
1125. Insuficiena corticosuprarenala cronica se caracterizeaz prin urmtoarele:
a) Se mai numete i boala Addison
b) Consecina afectrii unilaterale a corticosuprarenalelor
c) Consecina insuficienei primare, globale a funciei corticosuprarenalelor
1126. Simptomele din insuficiena corticosuprarenal cronic sunt urmtoarele:
a) Astenia
b) Hipertensiunea arteriala
c) Melanodermia
1127. Insuficiena corticosuprarenal cronic poate fi:
a) Primar cnd apare un deficit de ACTH
b) Teriar cnd este un deficit de CRH
c) Primar cnd sunt afectate corticosuprarenalele
1128. Tabloul clinic in hipotiroidie se caracterizeaz prin:
a) Infiltraie mucoid a tegumentelor i fanerelor
b) Temperatura corpului este crescut i bolnavii sunt clduroi
c) Lentoarea psihica(bradipshie), manifestat prin somnolen, torpoare, ncetinire a
proceselor mintale i greutate n vorbire (bradilalie)
1129. Bolnavii cu mixedem se caracterizeaz prin:
a) Au o nfiare caracteristic
b) Absena infiltraiei tegumentelor
c) Faa are aspect de "lun plin"
1130. Edemul endocrin se caracterizeaz prin:
a) Apare n mixedem
b) Este dur
c) Las foarte greu godeu
1131. Insuficiena adenohipofizar este definit prin urmtoarele caracteristici:

1132.

1133.

1134.

1135.

1136.

1137.

1138.

1139.

a) Un deficit al produciei de hormoni adenohipofizari


b) Prin deficit i de STH
c) Insuficiena adenohipofizar poate fi datorat lipsei stimulrii de ctre hipotalamus.
Sindromul Cushing exogen se caracterizeaz prin urmtoarele:
a) Este de natur iatrogen
b) Datorat tratamentului cu glucocorticoizi
c) Apare n cazul tratamentului cu ACTH
Care din afirmaiile despre hipertensiunea arterial paroxistic din feocromocitom sunt
adevrate?
a) Circumstane declanatorii : efort fizic (chiar minim), compresie abdominal, mas
copioas,
b) Cefaleea nsoete criza hipertensiv i are localizare occipital sau frontal
c) Apar i transpiraii
Deficitul de mineralocorticoizi determin:
a) Hipernatremie
b) Hipertensiune
c) Hiperkaliemie
Hipertiroidia poate fi determinat de:
a) Adenomul hipofizar
b) Tiroidita autoimun
c) Tiroidita de iradiere
Hipertiroidia se poate manifesta prin urmtoarele simptome:
a) Pierdere n greutate(rapid i nsemnat)
b) Termofobie
c) Hipersudoraie
Boala Graves-Basedow se caracterizeaz prin:
a) Una din principalele forme clinice de tireotoxicoz
b) Cuprinde triada simptomatic: sindrom tireotoxic gu - exoftalmie
c) Exoftalmia reprezint proeminena globilor oculari
Hipoparatiroidia se caracterizeaz prin:
a) Hipersecreia de parathormon
b) Hiposecreia de ADH
c) Apariia de crize de tetanie
Criza de tetanie se caracterizeaz prin:
a) Contracturi dureroase la nivelul musculaturii scheletice
b) Apare numai spontan
c) Relaxarea muchilor flexori de obicei simetric

Nr.
Modulul 36. Endocrinologie i nursing n endocrinologie
crt.
Asistent medical Pduraru Oana Itemi de evaluare
1140. Dozrile urinare hormonale se fac din:
a) Urina proaspt
b) Urina din 24 de ore
c) Urina de diminea
1141. Regimul alimentar din diabetul insipid exclude:
a) proteinele n exces
b) glucide n exces
c) alimente srate.
1142. Pentru recoltarea urinei cu scopul determinrii AVM(acid vanilmandelic) trebuie respectate
urmtoarele:
a) bolnavul va consuma o dieta hiperglucidic, cu ciocolat, cacao, citrice

1143.

1144.

1145.

1146.

1147.

1148.

1149.

1150.

1151.

1152.

1153.

1154.

1155.

b) se interzice cu 3 zile nainte consumul de ciocolat i citrice


c) urina captat se pstreaz n vase colorate.
Recoltarea spermei pentru determinarea spermatogramei se face:
a) dimineaa naintea eliminrii urinare
b) dup o abstinen de 3-5 zile
c) n vas steril nclzit la temperatura corpului
Pregtirea pacientului pentru determinarea metabolismului bazal const din:
a) 3 zile dieta fr sare
b) 3 zile diet fr lichide
c) ntreruperea medicaiei sedative sau excitante
Tratamentul hipertiroidismului const din:
a) administrare de iod radioactiv
b) administrare de medicaie simptomatic, iod radioactiv i tratament chirurgical
c) tratament chirurgical
Tratamentul hormonal injectabil se face:
a) intramuscular profund
b) subcutanat
c) intradermic
Scintigrafia tiroidian
a) Se efectueaz n laboratoarele de medicin nuclear;
b) Se bazeaz pe capacitatea tiroidei de a capta iodul radioactiv;
c) Necesit o pregtire psihica cu 3 luni nainte de examen.
Explorarea corticosuprarenalei const n determinarea
a) 17-cetosteroizilor (17-CS);
b) 17-hidroxicorticosteroizilor (17-OHCS);
c) Ioduriei.
Evaluarea funciei pancreasului endocrin se face prin:
a) determinarea glicozuriei;
b) determinarea glicemiei;
c) testul de toleran la glucoz administrat oral.
Reflexograma Achilian folosete:
a) Fotomotograful;
b) Ciocanul de reflexe;
c) Spirograful.
n hipoparatiroidism se administreaz:
a) Calciu;
b) Vitamina D;
c) Sedative n criz.
Diabetul insipid se caracterizeaz prin:
a) Poliurie;
b) Polifagie;
c) Polidipsie.
Hirsutismul reprezint:
a) O consecin a produciei excesive de hormon sexual masculin;
b) exces de pilozitate n zone care n mod uzual la femei nu ar trebui s existe ;
c) Absena pubertii.
Testosteronul este un hormone secretat de:
a) Tiroid;
b) Ovar;
c) Testicul.
Tahicardia de peste 100 bti/minut se ntlnete n:

a) Hipertiroidie;
b) Criza tireotoxic;
c) Hipotiroidie.
1156. Tiroidectomia este:
a) Ablaia chirurgical parial sau total a glandei tiroide;
b) alterare grav a tiroidei;
c) Terapia cu hormon tiroidian.
1157. Temperatura bazal:
a) Reprezint temperatura interna a corpului n condiii bazale;
b) Se msoar numai dimineaa vaginal sau rectal;
c) Apreciaz momentul ovulaiei i funcia progesteronic.
1158. Terapiile specifice n afeciunile endocrine presupun administrare de:
a) Insulin;
b) ACTH(hormon adrenocorticotrop);
c) Cortizon.
Nr.
Modulul 37. Boli metabolice, de nutriie i nursing specific
crt.
Dr. Stana Bogdan Itemi de evaluare
1159. Care din urmtoarele afirmaii sunt specifice diabetului zaharat de tip 2:
a) Pacienii sunt n general slabi
b) Antidiabeticele orale sunt ineficiente
c) Se ntlnete n special la pacieni peste 40 de ani
1160. n evaluarea paraclinic a sindromului metabolic este necesar dozarea:
a) Transaminazelor
b) Fosfatazei alcaline
c) Glicemiei jeun
1161. Sunt tipuri de diete folosite n tratamentul obezitii:
a) Dieta cu deficit de 500 kcal/zi
b) Dieta de 3000 kcal/zi
c) Dieta cu deficit de 1000 kcal/zi
1162. Un pacient prezint o glicemie jeun de 136 mg/dl; pe lng aceasta, ce condiie din
urmtoarele de mai jos mai trebuie s ndeplineasc pacientul pentru a fi diagnosticat cu
diabet zaharat?
a) nc o glicemie jeun < 126 mg/dl
b) O glicemie 200 mg/dl (11,1 mmol/l) la 2 ore dup administrarea a 75 g glucoz
(TTGO testul de toleran la glucoz oral)
c) nc o glicemie jeun > 110 mg/dl
1163. Urmtoarele sunt sedii predilecte pentru apariia tofilor gutoi:
a) Pavilionul urechii
b) Coloana vertebrala
c) Olecran
1164. Identificarea sindromului metabolic presupune evaluarea urmtorilor parametri:
a) Obezitatea abdominal
b) Hipertensiunea arterial
c) Intolerana la glucoz
1165. Care din urmtoarele afirmaii sunt specifice diabetului zaharat de tip 1:
a) Antidiabeticele orale sunt eficiente
b) Se ntlnete in special la pacieni peste 40 de ani
c) Este o boala autoimuna
1166. n gut alimentele ce trebuie evitate n special sunt:
a) Fructele i legumele proaspete

b) Carnea de animal tnr i alimentele de origine marin


c) Alimentele bogate n lipide
1167. Sindromul metabolic se definete prin urmtoarele componente:
a) Dislipidemie
b) Hipertensiune arterial
c) Obezitatea
1168. Elementul declanator al bolii celiace este:
a) Glucoza
b) Fructoza
c) Glutenul
Nr.
Modulul 37. Boli metabolice, de nutriie i nursing specific
crt.
Asistent medical Bararu Tania Itemi de evaluare
1169. Recoltarea glicemiei se poate realiza prin:
a) Puncie arterial
b) Puncie capilar
c) Puncie venoas
1170. Legat de profilul glicemic, orele de determinare a glicemiei sunt:
a) 6, 10:30, 12, 15:30, 18, 24 , 3
b) 6, 12, 15:30 , 18:30 , 21:30 ,
c) 6, 10:30, 12, 15:30,18, 21:30, 3
1171. Manifestrile de dependen ce apar n afeciunile metabolice sunt
a) Durere articular
b) Hipotensiune arterial i bradicardie
c) Tofi gutoi
1172. Recoltarea glicemiei se face pe anticoagulant, coninut n vacutainerul:
a) De culoare roie
b) De culoare gri
c) De culoare galben
1173. Testul de toleran la glucoz va fi efectuat atunci cnd:
a) Glicemia este 100mg/dl la repetri succesive
b) Glicemia este > de 126 mg/dl la repetri succesive
c) Glicemia este > de 200mg/dl
1174. naintea efecturii TTGO (test de toleran la glucoza oral) pacientul:
a) Va avea un regim alimentar echilibrat
b) Nu este nevoie de regim alimentar
c) Va consuma mai muli carbohidrai
1175. Administrarea insulinei se face, obinuit, prin injecie:
a) Intravenoas
b) Subcutanat
c) Intradermic
1176. Interveniile autonome desfurate de asistentul medical n secia de boli metabolice i
nutriie va cuprinde:
a) Administrarea de insulin
b) Educaia pacientului n ceea ce privete regimul alimentar
c) Comunicarea i obinerea complianei pacientului la tratament
1177. Administrarea insulinei se face:
a) Cu 30 minute nainte de mas
b) Dup fiecare prnz
c) Nu este important momentul administrrii
1178. n diabetul zaharat (DZ) sunt adevrate afirmaiile:

1179.

1180.

1181.

1182.

1183.

1184.

1185.

1186.

1187.

1188.

a) Este un sindrom caracterizat prin hiperglicemie cronic


b) n DZ franc: glicemia jeun 126mg% la 2 determinri n aceleai condiii
c) Glicozuria apare numai n diabetul zaharat dezechilibrat metabolic
Legat de administrarea insulinei este adevrat c:
a) Este necesar alternarea locului de administrare, pentru prevenirea lipodistrofiei
b) Este necesar evitarea administrrii insulinei n regiuni ce urmeaz a fi solicitate
imediat prin efort fizic intens
c) Insulina poate fi administrat cu orice fel de sering
Competenele cadrului mediu n ngrijirea pacienilor cu diabet zaharat n ambulatoriu
constau n:
a) Educaia pacientului pentru meninerea echilibrului glicemic: regim alimentar,
micare fizic
b) Educaia referitoare la ngrijirea piciorului diabetic
c) Educaia referitoare la recunoaterea i aplicarea msurilor de prim ajutor n caz de
hipoglicemie
Conduita de urgen n coma diabetic cuprinde:
a) Administarea de insulin rapid subcutanat i intravenos
b) Administrarea perfuziei cu ser fiziologic 9
c) Nu este necesar nici o intervenie pn la spitalizarea pacientului
Diagnosticul de diabet zaharat (DZ) poate fi pus n caz de:
a) Glicemie jeun 126mg% la dou determinri n aceleai condiii
b) Glicemia la 2h la TTGO (test de toleran cu glucoz oral): 140-200 mg%
c) Glicemia la 2h la TTGO: > 200 mg%
Care din afirmaiile legate de obezitate sunt adevrate:
a) Este o boal caracterizat prin creterea greutii corporale pe seama esutului
adipos
b) Pentru aprecierea gradului obezitii se folosete indicele de mas corporal (IMC)
c) Obezitatea este definit printr-un IMC 30kg/m2
Diabetul zaharat se caracterizeaz la testul de toleran oral la glucoz prin valori ale
glicemiei plasmatice la 2 ore:
a) < 110 mg/dl
b) > 150 mg/l
c) > 200 mg%
Coma hipoglicemic poate fi declanat cnd:
a) Este crescut doza de insulin care se administreaz
b) Este sczut doza de insulin care se administreaz
c) Pacientul consum alcool
Educaia pentru sntate a pacientului obez va cuprinde:
a) Asigurarea unei alimentaii echilibrate, fr excese calorice
b) Educaie n sensul respectrii regimul hipocaloric
c) Evitarea sedentarismului i a supraalimentaiei
Alegei afirmaiile adevrate, legate de gut, dintre enunurile de mai jos:
a) Guta este o boal metabolic caracterizat, biologic, prin hiperuricemie
b) Viscerele, mezelurile, conservele de carne, carnea de vit, de pasre, se exclud
c) n gut avem aport de alimente bogate n proteine, cu coninut redus de lipide i
dulciuri concentrate
Obiectivele terapeutice importante n sindromul de slbire sunt:
a) Pacientul s-i reduc greutatea corporal n raport cu greutatea ideal, n funcie
de sex i vrst
b) Pacientul s-i recapete pofta de mncare, s recupereze deficitul ponderal
c) S se previn apariia complicaiilor infecioase sau de alt natur

1189. Printre obiectivele de ngrijire ale unui pacient cu diabet zaharat, se regsesc:
a) Obinerea controlului metabolic optim prin mijloace dietetice i farmacologice
b) Prevenirea apariiei complicaiilor metabolice acute;
c) Obinerea complianei pacientului i familiei acestuia la programul terapeutic
1190. Tratamentul comei hipoglicemice se face cu:
a) Glucagon
b) Analogi de insulin
c) Glucide rapid absorbabile
1191. Manifestrile de dependen n coma hipoglicemic sunt:
a) Halen acetonic
b) Transpiraii
c) Tremurturi
1192. Sunt factori favorizani ai cetoacidozei diabetice:
a) Stresul chirurgical sau traumatic
b) ntreruperea tratamentului insulinic n diabetul zaharat tip 1
c) Hipertensiunea arterial
1193. Cetoacidoza diabetic:
a) Reprezint o complicaie metabolic acut secundar deficitului de insulin
b) Se caracterizeaz prin hiperglicemie i concentraie crescut de corpi cetonici n
snge
c) Se caracterizeaz prin acidoz metabolic
1194. Pentru refacerea deficitului de ap n cetoacidoza diabetic se va administra:
a) Iniial NaCl 9 sau 4,5 dac natremia > 150mEq/l
b) Apoi se introduce glucoz izoton (5%) sau hiperton (10-20%) dac glicemia scade
sub 300 mg%
c) Soluii coloidale dac TA este mai mic de 100 mmHg
1195. Manifestrile de dependent ce apar n boala celiac sunt:
a) Scdere n greutate i astenie
b) Diaree cu steatoree
c) Edeme, glosit i anemie
1196. Recomandrile privind optimizarea stilului de via la un pacient cu diabet zaharat tip 2
includ urmtoarele:
a) Efectuarea exerciiilor fizice i renunarea la fumat
b) Evitarea consumului de grsimi animale i dulciuri rafinate
c) Interzicerea consumului de alcool
1197. Determinarea hemoglobinei glicozilate se recomand a se efectua la un interval de:
a) 2-4 luni
b) 3-6 luni
c) 6-9 luni
1198. Legat de valoarea hemoglobinei glicozilate aceasta:
a) Nu ne aduce informaii despre valoarea glicemiei
b) Reprezint standardul de aur pentru monitorizarea glicemiei
c) Reflect o medie a valorilor glicemiei pe o perioad de 2-3 luni
1199. Pentru efectuarea testului de toleran la glucoz, pacientul:
a) Va primi 75 gr glucoz dizolvat n ap rece
b) Va primi un prnz copios
c) Nu va consuma nimic cu cel puin 10 ore nainte de efectuarea testului
1200. Nu este necesar a se efectua testul de toleran la glucoz n:
a) Valori ale glicemiei bazale constant normale
b) Diabet zaharat secundar administrrii de hormoni
c) Valori ale glicemiei bazale mai mari de 126 mg/dl la dou determinri

Nr.
Modulul 38. Nutriie i dietetic
crt.
Dr. Stana Bogdan Itemi de evaluare
1201. La un sugar normal dezvoltat, greutatea ar trebui s devin dublul greutii de la natere la
vrsta de:
a) 2 luni
b) 4 luni
c) 6 luni
1202. Standardul de aur n nutriia sugarului l reprezint:
a) Laptele de vac
b) Laptele de capr
c) Laptele matern
1203. Deficiena aportului proteic la sugar poate determin urmtoarele:
a) ncetinirea creterii
b) Obezitate
c) Edeme
1204. La copilul mic, pentru prevenirea anemiei careniale este necesar suplimentarea cu:
a) Vitamina D
b) Fier
c) Magneziu
1205. Aprecierea statusului nutriional la copil se poate face prin urmtoarele metode:
a) Msurarea perimetrului cranian
b) Deviaii standard
c) Indice de mas corporal
1206. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate cu privire la nutriia n perioada de adolescent:
a) Necesarul energetic este mai mic dect la celelalte vrste
b) Nu apar modificri ale obiceiurilor alimentare i ale stilului de via
c) Adolescena este o perioad critic n dezvoltarea obezitii.
1207. Un adult normal are urmtoarea repartiie a principiilor nutritive:
a) 25-30% glucide, 55-60% lipide, 15-20% proteine
b) 25-30% proteine, 55-60% glucide, 15-20% lipide
c) 25-30% lipide, 55-60% glucide, 15-20% proteine
1208. Dintre substanele interzise n timpul sarcinii se enumer:
a) Glucidele
b) Lipidele
c) Alcoolul
1209. Osteoporoza poate fi prevenit la persoanele vrstnice prin suplimentarea dietei cu:
a) Fier
b) Vitamina D i calciu
c) Carne alb
1210. Dintre urmtoarele recomandri nutriionale, valabile la persoanele n vrst, una nu este
adecvat:
a) S consume o gam ct mai larg de alimente
b) S evite abuzul de alcool, cofein, automedicaie
c) S mnnce ct mai multe glucide.
Nr.
Modulul 38. Nutriie i dietetic
crt.
Asistent medical Foca Maria Itemi de evaluare
1211. Alimentarea activ se face:
a) n sala de mese
b) n salon la pat

c) n sala de tratamente
1212. Sunt alimentai pasiv urmtoarele categorii de bolnavi:
a) Imobilizai n aparat gipsat pentru traumatisme de membre inferioare
b) Tetraplegici
c) Adinamici, caectici.
1213. n funcie de starea sa bolnavul va fi hrnit:
a) Activ
b) Pasiv
c) Artificial
1214. Alimentaia artificial se poate realiza cu:
a) Can, linguri
b) Sond gastric sau duodenal
c) Perfuzie
1215. Alimentarea pe cale parenteral se poate face:
a) Intramuscular
b) Intravenos
c) Intradermic
1216. Dieta bolnavului cu hemoragii digestive superioare va fi:
a) Hidric
b) Lacto-finoas
c) Hiperproteic
1217. Alimentaia bolnavului obez presupune:
a) Scderea cantitii de calorii din alimentaie
b) Alimentaie hipoglucidic
c) Supraalimentaie
1218. n caexie bolnavul va fi:
a) Subalimentat
b) Alimentat normocaloric
c) Supraalimentat
Nr.
Modulul 40. Calitatea serviciilor de nursing
crt.
Asistent Barblat Oana Itemi de evaluare
1219. Conceptul de calitate presupune:
a) Calitatea profesional i interpersonal
b) Calitatea interpersonal, total i a serviciilor
c) Calitatea profesional, interpersonal i total
1220. Alegei afirmaiile corecte:
a) Standardele de calitate reprezint nivelul de performan observabil, realizabil,
msurabil, agreat de profesioniti i observabil de ctre populaia creia i se
adreseaz
b) Standardele de calitate descriu sisteme, funcii, procese i activiti stabilind inte de
atins pentru furnizorul de servicii medicale
c) Standardele de calitate sunt instrumente care furnizeaz informaii cu privire nivelul,
amploarea, gravitatea unei probleme
1221. Fac parte din cele nou variabile (dimensiuni) ale calitii:
a) Continuitatea, sigurana, repetarea procedurilor de diagnostic i tratament
b) Eficacitatea, eficiena, continuitatea serviciilor medicale
c) Continuitatea, procedurile de diagnostic, eficiena
1222. Indicatorii de calitate sunt utilizai n vederea:
a) mbuntirii calitii n scop de evaluare i cercetare
b) Diagnosticrii unei situaii

c) Evalurii comparative a dou sau mai multe caracteristici


1223. Dintre metodele de evaluare a calitii ntr-o unitate sanitar fac parte:
a) Observarea serviciilor
b) Evaluarea satisfaciei pacientului
c) Ancheta pacientului
1224. Fac parte din funciile managementului calitii serviciilor de ngrijire:
a) Planificarea calitii
b) Organizarea activitii referitoare la calitate
c) Controlul calitii
1225. Indicatorii pot fi:
a) De acces
b) De rezultat
c) De proces
1226. Identificai afirmaiile corecte:
a) Fora de munc motivat i adecvat pregtit este un element de baz pentru
furnizarea de servicii de sntate de bun calitate
b) Resursele umane din sntate constituie cea mai puin costisitoare resurs din
sistem
c) Principalele scopuri ale managementului resurselor umane din sistemul de sntate
privesc mobilizarea, motivarea i dezvoltarea capacitilor personalului
1227. Fac parte din obiectivele nucleelor de calitate pe termen scurt:
a) Autoevaluarea activitii din punct de vedere a calitii serviciilor medicale furnizate
b) Modificarea comportamentului personalului prin creterea ateniei acordate
pacientului
c) Realizarea unui clasament al unitilor sanitare cuprinse n studiu
1228. n procesul de mbuntire a calitii putem utiliza urmtoarele instrumente:
a) Brainstorming
b) Diagrama Paretto
c) Diagrama cauz-efect
1229. Identificai elementele care sunt parte a performanei ngrijirilor de sntate acordate de
asistentul medical:
a) Eficacitatea ngrijirilor
b) Disponibilitatea asistentului medical
c) Acceptarea vizitelor aparintorilor n afara programului de vizite
1230. Factorii care influeneaz cererea de personal sanitar sunt:
a) Numrul i structura populaiei
b) Factorii genetici, de mediu i stilul de via
c) Schimbrile n practica medical
1231. Identificai factorii interni care pot afecta oferta de for de munc din sistemul de sntate:
a) Schimbrile demografice
b) Mobilitatea forei de munc
c) Nivelul de salarizare
1232. Planul de personal se refer la:
a) Posturile care se vor crea
b) Evaluarea performanei i potenialului angajailor
c) Recrutarea, surplusul sau pensionarea
1233. Metodele cel mai frecvent utilizate n evaluarea extern a calitii sunt:
a) Auditul extern
b) Evaluarea satisfaciei pacientului
c) Benchmarking-ul

Nr.
crt.
1234.

1235.

1236.

1237.

1238.

1239.

1240.

1241.

1242.

1243.

Modulul 44. Cercetare n nursing


Prof. Radu Ruxandra Itemi de evaluare
Cercetarea:
a) Reprezint un studiu amnunit, efectuat n mod sistematic, cu scopul de a
cunoate ceva.
b) Reprezint o investigaie.
c) Cuprinde tipurile de cercetare fundamental, aplicativ, dezvoltarea tehnologic i
inovarea.
Tema de cercetare i gsete originea:
a) n experiena cadrelor didactice i a ndrumtorilor cercettorului.
b) n curiozitatea cercettorului.
c) n experiena profesional a cercettorului.
Un bun proiect de cercetare trebuie s fie:
a) Vechi, fiindc lucrurile nvechite sunt la mod
b) Nou
c) Ales de alii, n consecin nu mai e nevoie s verificm dac exist ali cercettori
care s-au aplecat asupra subiectului
Cercetarea bibliografic are dou etape, astfel:
a) Prima etap este de cercetare bibliografic propriu-zis, iar a doua etapa const n
lectura critic, activ, a publicaiilor selectate.
b) Prima etap este de cercetare fizic, iar a doua etapa este de cercetare analogic.
c) Este doar o etap.
Cercetarea bibliografic propriu-zis reprezint:
a) Analiza gramatical a publicaiilor care se refer la subiectul n discuie.
b) Identificarea publicaiilor care se refer la subiectul n discuie.
c) Lectura tuturor titlurilor cu referire la subiectul n discuie.
Conflictul de interese apare cnd evaluatorul:
a) Este aplicant, coaplicant sau co-semnatar al propunerii
b) Nu are o legtura de rudenie sau administrativ cu solicitantul
c) Este din aceeai instituie/institut sau aparine aceluiai centru de cercetare de
unde face parte aplicantul
Cnd vorbim despre tema de cercetare ne gndim:
a) La o tem de cercetare, bun de analizat de ctre cercettor
b) La dou mari tipuri de teme de cercetare care corespund la dou mari categorii de
studii (studiu descriptiv i studiu analitic)
c) La patru mari tipuri de teme de cercetare (studiu criptic, studiu mistic, studiu paralel
i studiu empiric)
Etapa interpretrii rezultatelor presupune:
a) Citirea dosarului medical.
b) Prelucrarea implicaiilor datelor adunate de-a lungul efecturii cercetrii
c) Analiza spaio-temporal a comportamentului cercettorului n cadrul echipei
medicale.
Pirateria tiinific reprezint:
a) Asumarea fals a unor merite prin nsuirea sau publicarea rezultatelor cercetrii
efectuate de membri aceleiai echipe (sau a unei echipe strine) sub nume propriu.
b) Copierea sub forma copy-paste a diverse materiale tiinifice fr a fi ncadrate
corespunztor i menionat sursa.
c) Nu exist aa ceva n Romnia.
Protocolul final:
a) Descrie metoda studiului propus, justificarea obiectivelor, de la ipoteza pn la
constrngerile metodologice i care definete condiiile de realizare i desfurare.

1244.

1245.

1246.

1247.

1248.

1249.

1250.

1251.

1252.

1253.

b) Este ultima etap a cercettorului.


c) Analizeaz lexico-gramatical bibliografia aleas.
Planul de cercetare:
a) Reprezint intenia cercettorului n scris sub forma unui Cuprins al viitoarei
lucrri de cercetare.
b) Cuprinde obiectivele cercetrii.
c) Este ultima etap a procesului de cercetare.
Dintre modalitile i procedeele folosite n cercetare sunt:
a) Analogia, adic observarea de asemnri ntre problema de rezolvat i o alt
problem a crei soluionare este cunoscut.
b) Generalizarea, presupune c atunci cnd o problem e stufoas, se poate schia o
versiune simplificat, ce s cuprind datele ei eseniale.
c) Metoda lui Eminem, unde se presupune c problema este rezolvat i se calculeaz
de-a-ndoaselea.
Cercetarea tiinific i dezvoltarea tehnologic are trei diviziuni principale:
a) Cercetarea tiinific fundamental, aplicat i dezvoltarea tehnologic i
transferul tehnologic.
b) Cercetare tiinific medical, legal i critic.
c) Cercetare tiinific fundamental, aplicat i surogat.
Printre principalele cauze de deces la precolari i colari:
a) Gastroenterite, HTA, SIDA, BPOC
b) Cancer, omucideri, sinucideri, SIDA
c) Anomalii congenitale, infecii respiratorii, SIDA, accidente
Trivaccinul MMR este un vaccin:
a) Se face de trei ori n aceeai lun
b) Previne simptomele rujeolei
c) Antirujeolic-parotidit epidemic-rubeol
Principala boal care determin cea mai mare rat a mortalitii este:
a) Cancerul
b) Boala cardiovascular
c) Ciroza
Aportul total de calorii pentru un individ normoponderal, ce desfoar o activitate zilnic
moderat este de:
a) Aproximativ 30 de calorii / kg corp / zi
b) Aproximativ 40-50 de calorii / kg corp / zi
c) Aproximativ 45 de calorii / g corp / zi
Activitatea medical poate fi analizat din mai multe puncte de vedere, precum:
a) Locaie i dotare, actorii din relaia terapeutic, eficiena relaiei medicale
b) Nivelul complianei
c) Stimulii externi, corectitudinea datelor din dosarul medical, locaie.
Iatrogenia este:
a) O stare fizic a pacientului determinat de atitudinea medicilor i personalului
sanitar.
b) O stare psihic a pacientului determinat de atitudini ale personalului sanitar.
c) O stare psihic reactiv a pacientului determinat de atitudini greite ale medicilor
i personalului sanitar.
Hipercompliana const n:
a) Exces de adeziune a pacientului la prescripiile medicale pe fondul unei relaii de
dependen excesiv i grad redus de asumare i autonomie a pacientului.
b) n reducerea adeziunii pacientului la prescripiile medicului, situaie n care
pacientul reduce/ignor prescripiile medicale.

1254.

1255.

1256.

1257.

1258.

1259.

1260.

1261.

1262.

1263.

1264.

1265.

1266.

c) Recunoaterea importanei urmrii corecte a prescripiilor medicale.


Anorexia:
a) Este caracterizat prin dorina de se hrni;
b) Reprezint o tulburare a conduitei alimentare;
c) Este o boal provocat de muctura unui animal.
Simptomele anorexiei includ:
a) Frica de a ctiga n greutate
b) Frica de lumin
c) Schimbarea culorii prului.
Obezitatea este:
a) O minor problem de sntate a secolului trecut
b) O boal a inimii
c) O stare patologic sau fiziologic cu potenial patologic
Obezitatea poate fi:
a) Alergic i transmisibil.
b) Dureroas i morbid.
c) Simpl, morbid i hipotalamic.
Alcoolul acioneaz predominant:
a) La nivelul picioarelor.
b) Pe sistemul nervos
c) La nivelul ombilicului.
Faza prealcoolic presupune:
a) Obiceiul de a se relaxa cu butura;
b) Perioada cnd persoana nu bea;
c) Stri de colaps, tulburri cognitive.
Stadiile clinice la stres sunt:
a) De oc i de contraoc.
b) De alarm, de rezisten specific i de epuizare.
c) Este doar un stadiu, de rezisten specific.
Agresorii psihici sunt:
a) Stimulii olfactivi.
b) Nu exist.
c) Stimulii verbali.
Dependena de droguri se definete ca:
a) Stare fizic sau psihic ce rezult din interaciunea unui organism cu o substan.
b) O curiozitate de a ncerca o substan medicamentoas n lipsa unei afeciuni.
c) Un act de teribilism ce se manifest doar o zi.
Sevrajul se refer la:
a) Senzaia de bun dispoziie obinut artificial.
b) Simptomele fizice i psihice ce apar cnd un individ este privat de un drog la care a
devenit dependent.
c) Auto-administrarea repetat de droguri.
Metoda reprezint:
a) Un mijloc de descoperire a unui aspect al adevrului
b) Se refer la analiza cantitativ a documentelor
c) Un mijloc prin care se caut s se rspund la ntrebri de tipul cum?
Dintre metodele de cercetare, recomandate sunt:
a) Munca de teren, anchetele, cercetarea documentar i experimentul.
b) Nici una.
c) Doar anchete i experimente pe fiine vii.
Observaia conine:

1267.

1268.

1269.

1270.

1271.

1272.

1273.

1274.

1275.

a) Date despre comportament


b) Expresiile comportamentale
c) Date stabile i variabile
Observaia se poate defini ca:
a) O not de rigoare n interpretarea documentelor, ce depete planul impresiei.
a) Urmrirea intenionat i nregistrarea exact, sistemic a diferitelor manifestri
comportamentale ale individului sau colectivitii
b) Modul prin care se poate msura gradul de preocuparea i apreciere a temei de
cercetare.
Experimentul este:
a) Analiza materialului bibliografic n condiii de stres
b) Provocarea unui fapt psihic, n condiii bine determinate cu scopul de a verifica o
ipotez.
c) Activitatea realizat n condiii artificiale unde subiectul uman este testat continuu.
Analiza de coninut:
a) Se refera la analiza cantitativa a documentelor
b) Se refera la analiza calitativ a documentelor
c) A mai fost numita i tratarea cantitativa a unui material simbolic calitativ
ntrebrile nchise dintr-un chestionar se refer la faptul c:
a) Permit alegerea dintre mai multe variante de rspuns prestabilite
b) Rspunsul la ele este formulat liber de subiect
c) Nu au rspuns
Avantajele i dezavantajele interviului ca tehnica de cercetare sunt:
a) Flexibilitatea, posibilitatea de a obine rspunsuri specifice la fiecare ntrebare;
b) Costul ridicat
c) Asigurarea unor rspunsuri personale, fr intervenia altora;
Rspunsul la chestionare este influenat de:
a) Personalitatea celui anchetat;
b) Tema chestionarului
c) Starea de sntate a anchetatorului.
O bun tem de cercetare trebuie s fie:
a) Ct mai complex i stufoas, ca s ascund deficitul intelectual al cercettorului;
b) Cercetat de alt cercettor;
c) Simpl, specific, conceput i redactat nainte de nceperea studiului;
Un articol tiinific presupune o structur astfel:
a) Introducere (pentru ce munc a fost fcut), Metode (cum a fost realizat
cercetarea), Rezultate (ce s-a observat) i Discuii (ce cred eu despre munca mea).
b) Introducere (prezentarea cercettorului), Cuprins (menionarea succint a etapelor
de cercetare), ncheiere (prezentarea bibliografiei).
c) Prezentarea tabelar a etapelor cercetate.
Cunoaterea tiinific numr urmtoarele trsturi:
a) Este empiric i permite verificarea empiric,
b) Este normativ i nu este transmisibil,
c) Este general i provizorie.

Nr.
Modulul 45. Ginecologie i nursing n ginecologie
crt.
Dr. Ilea Ciprian Itemi de evaluare
1276. Examenul vaginal cu valvele poate evidenia:
a) Coloraia mucoasei vaginale
b) Aspectul colului uterin
c) Sngerare, leucoree

1277. Inspecia snilor poate evidenia:


a) Eventualele asimetrii
b) Fenomene inflamatorii
c) Retracie mamelonar
1278. Principalele simptome in ginecologie sunt reprezentate de:
a) Sngerare
b) Durere
c) Leucoree
1279. Simptomatologia fibromului uterin poate fi reprezentat de:
a) Durere
b) Hemoragie
c) Tulburri ale ciclului menstrual
1280. Examinarea tip screening pentru detecia cancerului de col uterin este reprezentat de:
a) Test Papanicolau
b) Ecografie
c) Mamografie
1281. Triada diagnostic n cancerul de col uterin (diagnostic de certitudine) este reprezentat de :
a) Test Papanicolau colposcopie biopsie
b) Ecografie colposcopie - RMN (rezonan magnetic)
c) Ecografie CT (computer tomograf) RMN (rezonan magnetic)
1282. Factorii de risc implicai n etiopatogenia cancerului de col sunt reprezentai de:
a) Infecia HPV (Papiloma Virus Uman)
b) Parteneri sexuali multipli
c) Debutul precoce al vieii sexuale
1283. Polimenoreea, reprezint o tulburare a menstruaiei:
a) n exces
b) n minus
c) Absent
1284. Dispareunia reprezint:
a) Sensibilitate dureroas n timpul contactului sexual
b) Sensibilitate dureroas asociat menstruaiei
c) Sensibilitate dureroas asociat miciunii
1285. Cauzele leucoreei pot fi reprezentate de:
a) Infecie genital
b) Dezechilibru hormonal
c) Igiena deficitar
1286. Factorii de risc asociai cancerului de endometru sunt reprezentai de:
a) Obezitate
b) Hipertensiune arteriala , diabet zaharat
c) Perimenopauza
1287. Diagnosticul de certitudine n cancerul de endometru este realizat numai prin:
a) Examen anatomopatologic al produsului biopsic
b) Examen ecografic
c) Examen clinic
1288. Amenoreea fiziologic este asociat cu:
a) Sarcina
b) Menopauza
c) Fibrom uterin
1289. Amenoreea primar apare n:
a) Tumori sistem nervos central (cerebrale)
b) Malformaii ale aparatului genital

c) Neoplasm de col uterin


1290. Simptomatologia bolii inflamatorii pelvine acute poate fi reprezentat de:
a) Dureri hipogastrice
b) Stri febrile
c) Leucoree purulent
Nr.
Modulul 45. Ginecologie i nursing n ginecologie
crt.
Moa Bolot Mariana Itemi de evaluare
1291. Semnele clinice dominante ale sarcinii extrauterine sunt:
a) Durerea
b) Hemoragia
c) Hipertermia
1292. n cadrul sarcinii ectopice, sunt situaii in care oul nu se nideaza n afara cavitaii uterine:
a) Istmica
b) Interstiiala
c) Cervicala.
1293. nveliul cutanat al labiilor mici este lipsit de:
a) Glande sebacee
b) esut adipos
c) Glande Bartholin.
1294. Care pot fi considerate malformaii vaginale:
a) Septuri mediane transverse
b) Hipoplazia sau vagin dublu
c) Fornixul posterior, triunghiul lui Pawlick
1295. Consistenta colului uterin la femeile care nu sunt gravide, trebuie sa fie:
a) Dura
b) Elastica
c) Ferma
1296. Uterul este dureros n:
a) Sarcina extrauterina
b) Endometrita puerperala
c) Flegmonul uterin
1297. Sensibilitatea sau durerea o ntlnim n:
a) Procese congestive pelviene
b) Sarcina extrauterina
c) Hematocel, prezenta septurilor vaginale
1298. n perioada de pubertate flora vaginala este:
a) Flora banala
b) Flora poliforma
c) Flora cu bacili Doderlein
1299. Cnd este indicat sa se efectueze biopsia de col:
a) Atunci cnd epiteliul exocervical este roz-strlucitor
b) Cnd sunt aspecte colposcopice suspecte
c) Cnd sunt leziuni macroscopice ulcero-vegetante
1300. Ce tipuri de biopsii de col pot fi practicate:
a) Biopsia dirijata unica sau multipla
b) Biopsia inelara, conicizatia
c) Biopsia de endometru
1301. Relaii sexuale protejate nseamn:
a) Folosirea prezervativului
b) Folosirea unei diafragme spermicide

c) Celibatul
1302. O femeie cu anticorpi HIV:
a) Are anse intre 15% - 50% de a transmite virusul ftului
b) Trebuie sa fac ntrerupere de sarcina
c) Poate alpta copilul.
1303. Cum se transmit BTS predominant:
a) Prin snge
b) Prin contact sexual neprotejat
c) Folosirea de vaccinuri n comun
1304. Primele manevre n efectuarea splaturilor vaginale sunt:
a) Se izoleaz patul cu muama si aleza
b) Se aseaza pacienta in poziie ginecologica
c) Se acoper regiunea anala cu un strat de vaselina.
1305. Dup temperatura lor splaturile vaginale se mpart n:
a) Splaturi reci, pana la 20 de grade
b) Splaturi caldute, pna la 32 -33 de grade
c) Splaturi calde, pana la 40- 45 de grade.
1306. Tabletele si ovulele spermicide trebuie introduse in vagin:
a) Cu 10 minute nainte de contactul sexual
b) Pana la 30 de minute
c) Cu 5 minute nainte
1307. Profilaxia cancerului genital la femei sub contracepie hormonala se face prin:
a) Examen genital periodic
b) Frotiu citi-hormonal, colposcopie
c) Radiografie toracica
1308. Care sunt limitele ph-ului secreiei vaginale:
a) 3 4
b) 3,5 5
c) 3 6.
1309. Vaginita atrofica va fi suspectata in urmtoarele situaii clinice:
a) Menopauza
b) Lactaie
c) Utilizarea de anticoncepionale orale
1310. n tehnica efecturii tratamentelor parenterale este obligatoriu:
a) Splarea simpla a minilor
b) Splarea antiseptica a minilor
c) Nici o splare prealabila a minilor, doar utilizarea de mnui de unica folosina
1311. Bufeurile caracteristice menopauzei sunt datorate:
a) Unei scderi acute de estrogeni
b) Unei scderi acute de progesteron
c) Unei scderi de FSH
1312. Specificai un mijloc terapeutic indicat n cancerele ovariene:
a) Chirurgia
b) Iradiere externa
c) Hormonoterapia
1313. Diferenierea dintre fibroame uterine si tumori ovariene se face prin:
a) Histerometria
b) Ecografie
c) Radiografie abdominala pe gol
1314. Precizai care este forma histologica cu cea mai mare frecventa printre neoplaziile colului
uterin:

a) Carcinomul epidermoid
b) Adenocarcinomul
c) Sarcomul botrioid
Nr.
Modulul 46. Obstetrici nursing n obstetric
crt.
Dr. Ilea Ciprian Itemi de evaluare
1315. Semnele prezumtive ale sarcinii includ:
a) Amenoreea
b) Tulburri neurovegetative
c) Modificri la nivelul snilor
1316. Tulburrile neurovegetative din cursul sarcinii se manifest sub form de:
a) Greuri, vrsturi
b) Labilitate psihic
c) Sialoree
1317. Semnele de certitudine ale sarcinii cuprind:
a) Ascultarea btilor cordului fetal
b) Perceperea micrilor fetale de examinator
c) Examinarea ecografic
1318. Examinarea ecografic n trimestrul I poate ajuta la:
a) Confirmarea diagnosticului de sarcin
b) Confirmarea localizrii ectopice a sarcinii
c) Diagnosticarea opririi n evoluie a sarcinii
1319. Frecvena normal a cordului fetal la termen este cuprins ntre:
a) 120-160 b/min.
b) 160-180 b/min
c) 90-110 b/min
1320. n cadrul consultaiilor prenatale se urmrete:
a) Diagnosticul de sarcin
b) Prognosticul de evoluie a sarcinii i a naterii
c) Data probabil a naterii
1321. Factorii din mediu extern cu rol n influenarea prognosticului de evoluie a sarcinii sunt
reprezentai de:
a) Alimentaie
b) Factori climaterici
c) Emoii negative
1322. Perioada I-a a naterii este reprezentat de:
a) Dilataia colului uterin
b) Expulsie
c) Delivren
1323. Perioada a II-a a naterii este reprezentat de :
a) Dilataia colului uterin
b) Expulsie
c) Delivren
1324. Supravegherea clinic a lehuziei imediate implic urmrirea :
a) Involuiei uterine
b) Puls
c) Tensiune arterial
1325. Cauzele cele mai frecvente ale avortului spontan n trimestrul I sunt :
a) Anomalii cromozomiale
b) Infecii materno-fetale
c) Malformaii uterine

1326. Complicaiile avortului delictual (criminal) sunt:


a) Infecioase
b) Hemoragice
c) Infertilitate
1327. Complicaiile posibile ale nou nscutului prematur cuprind:
a) Detresa respiratorie
b) Pareze, paralizii
c) Hemoragii cerebrale
1328. Complicaiile fetale n cazul patologiei hipertensive asociate sarcinii cuprind:
a) ntrzierea n creterea intrauterin
b) Suferina fetal acut
c) Moartea ftului in utero
Nr.
Modulul 46. Obstetric i nursing n obstetric
crt.
Asistent medical Cotea Maria Itemi de evaluare
1329. Printre modificrile morfofuncionale ale organismului n timpul sarcinii se afl:
a) Creterea metabolismului
b) Decalcifierea sistemului osteoarticular
c) Creterea numrului de miciuni
1330. Modificri locale n timpul sarcinii apar la:
a) Aparatul cardiovascular
b) Uter, col uterin
c) Glanda mamar
1331. Investigaii paraclinice efectuate n timpul sarcinii sunt:
a) Investigaii ultrasonice
b) Examene de laborator, examenul lichidului amniotic
c) Examene radiologice n primul trimestru de sarcin
1332. Consultaia prenatal se efectueaz:
a) Standard pentru toate gravidele
b) Doar la prima sarcin
c) Difereniat pentru gravidele cu risc
1333. Examenele de laborator recomandate la prima consultaie prenatal sunt:
a) Determinarea grupei sangvine i a Rh-ului
b) Examen serologic pentru sifilis,toxoplasmoza,rubeola,etc.
c) Examenul bacteriologic al sputei
1334. Pentru prevenirea naterii premature , asistentul medical sftuiete gravida:
a) S nu fac splturi vaginale
b) S evite ortostatismul i efortul prelungit
c) S bea multe lichide
1335. Travaliul are trei etape:
a) Perioada de dilataie, perioada de expulsie, perioada de delivren
b) Ruperea membranelor, perioada de dilataie, expulsia
c) Expulsia, perioada de delivren, lehuzia
1336. Interveniile asistentului medical din timpul travaliului sunt:
a) Supravegherea funciilor vitale
b) Supravegherea BCF (btile cordului fetal) la 30 apoi la 15
c) Urmrete succesiunea contraciilor
1337. Globul de siguran se formeaz:
a) n primele 2 ore de la natere
b) n primele 6 sptmni de la natere
c) n perioada alptrii

1338. Gravida cu risc obstetrical poate prezenta complicaii ca:


a) Grea, vrsturi
b) Distocii osoase
c) Distocii de prezentaii
1339. Placenta inserat pe segmentul inferior al uterului se numete:
a) Placenta accreta
b) Placenta hemoragic
c) Placenta praevia
1340. Indicaii pentru naterea prin cezarian sunt:
a) Prezentaia transvers
b) Prezentaia pelvin
c) Prezentaia cranian
1341. Conduita terapeutic a sarcinii ectopice const n:
a) Supravegherea medical permanent
b) Intervenie chirurgical pentru extirpare
c) Efectuarea avortului terapeutic
1342. In Disgravidia tardiv apar urmtoarele manifestri de dependen:
a) HTA, cefalee sever
b) Edeme, tulburri auditive
c) Polifagie
Nr.
Modulul 47. Puericultur, pediatrie i nursing specific
crt.
Dr. Iablonschi Mariana Itemi de evaluare
1343. Care este perioada de nou-nscut ?
a) 0-7 zile
b) 0-21 zile
c) 0-28 zile
1344. Care este creterea ponderal a sugarului n primele 4 luni de via?
a) 750 g/lun
b) 500 g/lun
c) 400 g/lun
1345. Vaccinul BCG se administreaz:
a) Subcutanat
b) Intradermic
c) Intramuscular
1346. Urmtoarele afirmaii despre icterul fiziologic al nou-nscutului sunt adevrate:
a) Apare la 24-48 ore de la natere
b) Hiperhemoliza fiziologic este cauza principal
c) Scaunele i urinele sunt normale
1347. Factorul determinant al malnutriiei sugarului este :
a) Prematuritatea
b) Dismaturitatea
c) Greeli alimentare cantitative i calitative
1348. Ce reprezint raportul ntre greutatea reali greutatea ideal (Gr/Gi):
a) Indice de nutriie
b) Indice de dezvoltare
c) Indice ponderal
1349. Sunt cauze favorizante pentru rahitism:
a) Prematuritatea
b) Diversificarea tardiv
c) Vrst mic

1350. Urmtorii factori favorizani sunt mai frecvent ntlnii la sugarul cu anemie carenial:
a) Prematuritate
b) Gemelaritate
c) Asfixie la natere
1351. Diareea acuta de etiologie infecioas poate fi dat de urmtorii ageni:
a) E. Coli
b) Salmonella
c) Schigella
1352. Tratamentul Giardiazei se efectueaz cu:
a) Ciprofloxacin
b) Metronidazol
c) Ibuprofen
1353. Care dintre urmtoarele afirmaii n legtur cu broniolit acut este incorect?
a) Etiologia este viral
b) Este caracteristic sugarului mic
c) Antibioticele reprezint tratamentul de prima alegere
1354. Angina acut streptococic se caracterizeaz prin urmtoarele:
a) Disfagie
b) Febra>38,50 C
c) Adenopatie submandibular
1355. Diagnosticul de infecie urinar se stabilete cnd n urocultur se izoleaz:
a) ntre 10 000 -100 000 germeni/ml
b) ntre 1000 -10 000 germeni/ml
c) > 100 000 germeni/ml
1356. Care din urmtoarele elemente reprezint factori favorizani ai infeciei urinare la copil?
a) Tratament cu antibiotice
b) Vrsta mic
c) Malformaii de ci urinare
1357. Sindromul nefrotic pur se caracterizeaz prin:
a) Proteinurie de tip selectiv
b) Hematurie mai mult de 1 luna de la debut
c) HTA (hipertensiune arterial) persistent
1358. Care din urmtoarele afirmaii este fals la sindromul nefrotic la copil ?
a) Vrsta medie de debut ntre 2-5 ani
b) Debut frecvent insidios cu edeme palpebrale i gambiere
c) Evoluia este frecvent recidivant
1359. Care din urmtoarele malformaii congenitale de cord sunt cianogene permanent:
a) Transpoziia de mari vase
b) Tetralogia Fallot
c) Defect septal interatrial
1360. Care din urmtoarele malformaii congenitale de cord reprezint urgene neo-natale?
a) Transpoziia de mari vase
b) Defect septal ventricular
c) Canal atrio-ventricular
1361. Urmtoarele aspecte se ntlnesc n convulsiile febrile la copil:
a) Apar pentru prima dat n context febril
b) Durata crizei > 15 minute
c) Nu se realizeaz starea de ru convulsiv
1362. Tabloul clinic al anemiei feriprive la copil include :
a) Paloarea tegumentelor
b) Limfadenopatie

c) Modificri trofice la nivelul pielii si fanerelor


Nr.
Modulul 47. Puericultur, pediatrie i nursing specific
crt.
Asistent medical Cotea Maria Itemi de evaluare
1363. Temperatura normal a nou nscutului i sugarului are valori cuprinse ntre:
a) 36,2-37,8:C
b)35-36:C
c) 38-39:C
1364. Msurarea temperaturii la nou nscut si sugar se efectueaz:
a) cavitatea axilar
b) cavitatea rectal
c) plica inghinal
1365. Locurile de recoltare a sngelui la copilul mic si sugar:
a) vena jugular
b) fata plantar a halucelui pentru puncia capilar
c) prin venesecie
1366. Alimentaia mixta se recomand in:
a) hipogalactie
b) agalactie
c) cnd mama are diabet
1367. Tahipneea este considerat la nou nscut intre:
a) 16-18 respiraii / min
b) 55-60 respiraii / min
c) 10-12 respiraii / min
1368. Pulsul la nou nscut si sugar se msoar cu:
a) index, mediu si inelar
b) numai cu 2 degete
c) cu stetoscopul
1369. Culoarea normal a scaunului la sugar este:
a) galben deschis
b) brun nchis
c) negru lucios
1370. Baia general a nou nscutului se efectueaz:
a) imediat dup natere
b) dup cderea cordonului ombilical si cicatrizare
c) la o lun
1371. Vaccinarea BCG se efectueaz in primele 3-4 zile de via pe cale:
a) intramuscular profund 0.5 ml
b) intradermic 0.1 ml in 1/3 medie bra fata externa
c) picturi orale
1372. Durerea la sugari si copilul mic se apreciaz dup:
a) plns
b) rs
c) frecatul picioarelor si a corpului
1373. Factorii de risc pentru malformaiile congenitale ale copilului sunt:
a) rubeola sau gripa in timpul graviditii
b) alcoolismul mamei
c) alimentaia mamei
1374. Copilul mic se examineaz dezbrcat in poziia:
a) decubit dorsal
b) eznd

c) in ortostatism
1375. Locurile de elecie ale punciei venoase la copil sunt:
a) venele de la aplica cotului
b) venele epicraniene
c) venele jugulare
1376. Radioscopia pulmonar la sugar se efectueaz:
a) copilul suspendat in hamuri in faa ecranului
b) in poziie eznd
c) inut de mama si asistent
1377. Greutatea normala a nou nscutului este de:
a) 1000-1500 gr
b) 3000-3500 gr
c) 2000-2500 gr
1378. Diversificarea alimentaiei cu sup de legume si finosul cu lapte incepe de la vrsta:
a) 1 an
b) 4 luni
c) 9 luni
1379. Administrarea vitaminei D in primele 18 luni are scopul de a preveni:
a) anemia
b) angina streptococica
c) rahitismul
1380. Valoarea normala a pulsului la nou nscut este:
a) 30-40 b/min
b) 60-80 b/min
c) 130-140 b/min
1381. Prematurul se alimenteaz cu:
a) pipeta sau seringa
b) prin gavaj
c) la sn
1382. Regimul alimentar la copilul cu diaree este:
a) mucilagiul de orez
b) sup de morcovi
c) ceai de menta
1383. Manifestrile de dependen ale copilului cu bronhopneumonie pot fi:
a) Diaree, vrsturi
b) Febr, tuse chinuitoare, dispnee expiratorie, bti ale aripilor nazale, cianoz
perioro-nazal
c) Dispnee, hematemez
1384. Tratamentul bronhopneumoniei poate fi:
a) Profilactic, simptomatic
b) Etiologic
c) Imunologic
1385. Dispneea cu creterea frecvenei respiraiei este:
a) Polipnee
b) Tahipnee
c) Tahicardie
1386. Agentul patogen cauzal al bronhopneumoniei poate fi:
a) Candida albicans
b) Bacilul Piocianic
c) Pneumococul
1387. Semnul instalrii suprainfeciei la copil este:

1388.

1389.

1390.

1391.

1392.

1393.

1394.

1395.

1396.

1397.

1398.

1399.

a) Polifagie
b) Hipertermia
c) Disfagia
Dintre obiectivele de ngrijire a copilului cu bronhopneumonie fac parte:
a) Permeabilizarea cilor respiratorii superioare
b) Alimentaie echilibrat
c) Chimioterapie
Printre copiii predispui la mbolnviri pulmonare pot fi:
a) Subalimentai
b) Alimentai natural
c) Distrofici
Prevenirea infeciilor nosocomiale n seciile de pediatrie se face prin:
a) Respectarea precauiilor universale
b) Respectarea circuitelor funcionale
c) Educaia sanitar a pacienilor i/sau nsoitorilor
Ca reguli de administrare ale antibioticelor la copil amintim:
a) Respectarea somnului copilului
b) Respectarea dozei, orarului i cii de administrare
c) Administrarea la copil se face pe Kgcorp/zi
Dintre primele ngrijiri acordate nou-nscutului n sala de natere fac parte:
a) Dezobstruarea cilor respiratorii superioare
b) Aprecierea scorului Apgar
c) Secionarea i ligaturarea cordonului ombilical
Modificrile nou-nscutului fr semnificaie patologic sunt:
a) Scderea fiziologic n greutate
b) Icterul mecanic
c) Icterul fiziologic
Prima vaccinare BCG se face n maternitate :
a) La nou-nscuii sntoi cu greutate peste 2500g
b) n primele 4-8 zile
c) La toi nou nscuii fr excepie
Diversificarea alimentaiei sugarului presupune:
a) Respectarea principiului selectivitii i progresivitii
b) Introducerea n alimentaie a sucurilor de fructe
c) Introducerea de noi alimente la vrsta de 3-4 luni
Factorii care influeneaz creterea i dezvoltarea copilului sunt:
a) Familia, nutriia
b) Activitatea fizica,mediul
c) Starea de sntate a prinilor
Dentiia definitiv apare la vrsta de:
a) 3-5 ani
b) 8-9 ani
c) 6-7 ani
Primele ngrijiri ale nou-nscutului sunt:
a) Legarea i secionarea cordonului ombilical
b) Aspirarea secreiilor din cavitatea bucal i cavitatea nazal
c) Cntrirea, msurarea taliei i a perimetrelor
La natere tegumentele nou nscutului sunt acoperite de:
a) Secreii sanguinolente
b) Transpiraii reci
c) Vernix caseosa.

1400. ngrijirea copilului spitalizat vizeaz:


a) Diminuarea manifestrilor de dependen legate de boal
b) Prevenirea complicaiilor
c) Izolarea copilului de familie
1401. ntrzierea declanrii primei respiraii a nou nscutului se numete:
a) Hipoxie
b) Apnee tranzitorie
c) Asfixie alb
1402. Manifestrile de dependen ce apar n rinofaringit acut la sugar sunt:
a) Febra, inapetena
b) Somn agitat, secreii nazale muco-purulente
c) Polifagie.
1403. Tetania copilului este cauzat de:
a) Deficit de calciu
b) Deficit de vitamine
c) Ablactare
1404. Modificrile fiziologice ale nou nscutului la termen sunt:
a) Icterul fiziologic, scderea ponderal
b) Criza hormonal
c) Sete accentuata, creterea ponderal
1405. Imunizrile active se fac:
a) Dup calendarul stabilit de Ministerul Sntii
b) Dup calendarul stabilit de medicul de familie
c) Pentru creterea rezistentei specifice a organismului
1406. Principalele imunizri active sunt:
a) Vaccinarea antirujeolic
b) Vaccinarea B.C.G
c) Vaccinarea antipoliomielitic
1407. Insuficiena respiratorie acut la copil poate fi:
a) De cauz pulmonar
b) De cauz extrapulmonar
c) Mixt
1408. n boala diareic acut a sugarul prezint:
a) Colici abdominale
b) Tenesme vezicale
c) Scaune apoase
1409. Primele semne de rahitism se manifest la vrsta:
a) 8-12 luni
b) 3-6 luni
c) Cnd sugarul se ridic n picioare.
1410. Administrarea antibioticelor la copil se face:
a) Intradermic
b) Intravenos
c) Per os
Nr.
Modulul 48. Neurologie i nursing n neurologie
crt.
Dr. Vialaru Raluca Itemi de evaluare
1411. Sunt modificri ale tonusului muscular:
a) Hipertonia
b) Hipertrofia
c) Hipotonia

1412. Poziia coco de puc acompaniaz frecvent una din urmtoarele afeciuni:
a) Hemiplegia flasc
b) Coreea
c) Meningita
1413. Ticurile sunt:
a) Micri stereotipe
b) Atenuate de somn
c) Atenuate de emoii
1414. Sunt semne de iritaie meningean:
a) Proba Romberg
b) Redoarea cefei
c) Proba moritii
1415. n polineuropatia alcoolic:
a) Apare hipoestezia n oset
b) Nu apare hipoestezie
c) Simptomele diminu odat cu administrarea de vitamine din grupul B
1416. Urmtorii factori sunt implicai n declanarea unei crize migrenoase:
a) Lumina
b) Ciclul menstrual
c) Ereditatea
1417. Cefalalgia din migrena cu aur se caracterizeaz clinic prin:
a) Durere intermitent
b) Durere puternic, pulsatil
c) Durere vie, de scurt durat
1418. Boala Parkinson se caracterizeaz clinic prin urmtoarele acuze:
a) Rigiditate
b) Tremurturi
c) Akinezie
1419. Tabloul clinic al bolii Parkinson mai poate cuprinde:
a) Tulburri cognitive
b) Hemiplegie
c) Dureri difuze
1420. Tratamentul bolii Parkinson include:
a) Medicaie antiepileptic
b) Agoniti dopaminergici
c) Intervenii chirurgicale
1421. Crizele epileptice pariale sunt determinate de descrcri neuronale paroxistice pornind:
a) De la ambele emisfere cerebrale
b) De la un singur emisfer
c) Din cerebel
1422. Criza de grand mal presupune urmtoarele etape:
a) Faza tonic
b) Faza clonic
c) Faza cefalalgic
1423. Sunt condiii de apariie a strii de ru epileptic urmtoarele:
a) ntreruperea lent a tratamentului
b) Mersul pe jos
c) ntreruperea brusc a tratamentului
1424. Urmtoarele investigaii paraclinice sunt frecvent folosite pentru diagnosticarea epilepsiei:
a) EEG (electroencefalografia)
b) EMG (electromiografia)

c) EKG (electrocardiograma)
1425. Msurile specifice aplicate n cadrul infarctului cerebral presupun:
a) Tratament anticoagulant
b) Tratament trombolitic
c) Tratament preventiv
1426. Sunt factori de risc pentru apariia unui accident vascular cerebral urmtorii:
a) Sedentarismul
b) Dislipidemiile
c) Creterea VSH-ului (viteza de sedimentare a hematiilor)
1427. Urmtoarele investigaii paraclinice sunt folosite pentru orientarea diagnosticului unui
accident vascular cerebral:
a) Examenul echo-Doppler
b) Arteriografia
c) Radiografia de coloan cervical
1428. Urmtoarele sunt semne clinice prezente n hemoragia cerebral acut:
a) Pstrarea strii de contiin
b) Coma
c) Cefalee ce precede coma
1429. Urmtoarele toxice pot induce com:
a) Tutunul
b) Oxidul de carbon (CO)
c) Alcoolul
1430. Coma este:
a) Pierderea scurt a strii de contiin
b) Starea de somnolen
c) Diminuarea/ suprimarea perceptibilitii i reactivitii subiectului
1431. Comoia cerebral se soldeaz cu:
a) Scurta abolire a strii de contiin
b) Alterarea strii de contiin pentru cel puin o or
c) Necroza esutului cerebral
Nr.
Modulul 48. Neurologie i nursing n neurologie
crt.
Asistent medical Gurzun Nicu Itemi de evaluare
1432. Manifestarile de dependenta ale unui pacient cu leziuni ale lobului frontal sunt:
a)tulburari in articulatia vorbirii, tulburari de comportament, paralizii
b) tulburari privind aprecierea volumului si formelor obiectelor
c)halucinatii, tulburari de echilibru,tulburari de orientare in spatiu
1433. Cerebelul are rol in :
a) pastrarea echilibrului static si dinamic , coordonarea miscarilor fine
b) realizarea sensibilitatii generale
c) integrarea organismului in mediul inconjurator
1434. Micrile coreice sunt:
a) micri involuntare lente
b) micri involuntare dezordonate brute i rapide
c) contracii involuntare brute ale unui muchi sau grup de muchi
1435. Faciesul n paralizia facial este caracterizat prin:
a)Se terg pliurile nasolabiale , lacrimile se scurg pe obraz, ochiul nu mai clipete, iar
bolnavul nu poate fluiera sau umfla obrazul.
b) Gura, nasul, ochii exprim o mimic pentru rs, n schimb fruntea exprim
tristeea.
c) faa este rotunjit, dolofan, cu obrajii roii dnd o impresie de falsa sntate

1436. Poziia coco de puc este specifica pentru:


a) tetanos
b)meningita
c)boala Parkinson
1437. In epilepsie pacientul prezint:
a) crize tonice-clonice
b) amnezia crizei
c) crize de personalitate, devine violent, agresiv
1438. In edemul cerebral , pacientul va fi alimentat si hidratat:
a) fr restricie de lichide si alimente
b) limitare de lichide si limitare de sare
c) limitare de glucide, fr limitare de sare
1439. Explorarea RMN cranio-cerebral a pacientului necesita in mod curent :
a) anestezie generala
b)repaus la pat dup explorare 6 ore in decubit dorsal
c)anamneza specifica pentru depistarea unor contraindicaii: pacemeker, proteze
metalice
1440. In miastenia gravis printre manifestrile de dependenta gsim:
a) tulburri respiratorii
b)tulburri de memorie, tulburri de vedere
c) tulburri psihotice, tulburri ale strii de contienta
1441. Afazia reprezint :
a) pierderea capacitaii de concentrare, diminuarea ateniei
b) imposibilitatea de a exprima sau de a nelege cuvintele
c) alterarea timbrului vocii care devine bitonal sau surda
1442. Pregtirea pacientului pentru examinarea CT si RMN cu substana de contrast a sistemului
nervos presupune si :
a) abord venos, anamneza specifica pentru depistarea alergiei la iod
b) cu 3 zile nainte este interzisa medicaia , pacientul trebuie sa aib scalpul curat
c) pregtirea psihica a pacientului pentru combaterea efectelor claustrofobiei
1443. Manifestrile de dependenta ale unui pacient cu hipertensiune intracranian cuprind:
a) cefalee, vertij, vrsturi , tulburri vizuale, tulburri ale strii de contienta
b)bradichinezie, alopecie, delir, rinolicvoree, otolicvoree,
c) crize tonice clonice generalizate, echimoze bilaterale palpebrale, akinezie ,epistaxis
1444. Obiectivele de ngrijire ale pacientului cu boala Parkinson sunt:
a) pacientul sa fie capabil sa-si aminteasc activitile pe care trebuie sa le
desfoare zilnic
b) pacientul sa nu mai prezinte iluzii , halucinaii , agitaie, perplexitate zilnic
c) pacientul sa se strduiasc sa-si amelioreze mobilitatea fizica
1445. Pacientul suferind de Alzheimer in stadiu incipient prezint urmtoarele manifestri de
dependenta:
a) tulburri de memorie, tulburri ale controlului sfincterelor
b) tulburri de memorie , tulburri de orientare in timp si spaiu
c) tulburri de memorie , tulburri ale funciilor vitale
1446. Pacientul cu traumatism vertebro-medular la nivel cervical se transporta:
a) In decubit dorsal pe un plan tare, capul ridicat cu 15-30 grade fata de trunchi.
b) In poziia in care a fost gsit, pe un plan tare
c) In decubit dorsal pe un plan tare, dup instalarea unui guler cervical.
1447. In criza epileptica grand mall interveniile asistentului medical sunt :
a) linitete pacientul vorbindu-i din fata acestuia pentru ca pacientul sa nu ntoarc
capul

1448.

1449.

1450.

1451.

1452.

1453.

b) se deplaseaz imediat dup ajutor si pentru a aduce medicamente anticomiiale


c) asigura supravegherea si previne autolezarea pacientului
Sunt accidente ale punciei rahidiene:
a)diplopie, edem cerebelos, scderea tensiunii arteriale
b) soc reflex, soc postpunctional, durere vie in membrele inferioare
c) spargerea eprubetei cu LCR recoltat in timpul transportului la laborator
Paraplegia reprezint:
a) paralizia membrelor superioare
b)paralizia membrelor inferioare
c) paralizia membrelor superioare si inferioare
Electroencefalograma reprezint:
a) o examinarea a sistemului nervos cu ajutorul razelor roentgen
b)o examinare a sistemului nervos cu ajutorului cmpului magnetic
c) o examinare a sistemului nervos cu ajutorului curentului electric
Miocloniile sunt:
a) micri involuntare lente
b) micri involuntare dezordonate brute i rapide
c) contracii involuntare brute ale unui muchi sau grup de muchi
Opistotonusul este specific pentru :
a) tetanos
b)meningit
c)tetanie
Moartea cerebrala se poate diagnostica cu precizie prin:
a) computer tomograf cranio-cerebral
b)electroencefalogram
c)rezonana magnetica nuclear

Nr.
Modulul 49. Psihiatrie i nursing n psihiatrie
crt.
Dr. Vialaru Raluca Itemi de evaluare
1454. Sunt tulburri calitative ale gndirii:
a) Ideea dominant
b) Ideea important
c) Ideea obsesiv-fobic
1455. Este o tulburare de voin:
a) Hiperbulia
b) Hiperprosexia
c) Hipermnezia
1456. Un pacient cu un IQ de 35-40 are diagnosticul de:
a) Oligofrenie uoar
b) Oligofrenie medie
c) Oligofrenie sever
1457. Oligofrenia este o boal ce se diagnosticheaz la:
a) Btrni
b) Aduli
c) Copii
1458. Un pacient diagnosticat cu depresie prezint:
a) Nivel cognitiv minim
b) Halucinaii mai ales auditive
c) Diminuarea interesului i a plcerii
1459. Riscul suicidal este mai mare la pacienii cu urmtoarele afeciuni psihiatrice:
a) Anxietate

1460.

1461.

1462.

1463.

1464.

1465.

1466.

1467.

1468.

1469.

b) Depresie
c) Schizofrenie
Psihoterapia este indicat n tratamentul:
a) Demenei
b) Depresiei uoare
c) Oligofreniei
Sunt simptome pozitive n schizofrenie:
a) Tulburrile de limbaj
b) Delirul
c) Incoerena gndirii
Tulburrile cognitive n demen presupun:
a) Afazie
b) Agnozie
c) Abulie
Pot s apar tulburri de memorie la pacienii cu:
a) Demen
b) Oligofrenie
c) Depresie
Tratamentul demenei vasculare presupune:
a) Administrarea de antidepresive
b) Administrarea de psihotrope diferite
c) Tratamentul bolii de baz
Sunt simptome maniacale din tulburarea afectiv bipolar urmtoarele:
a) Sentiment de inutilitate
b) Scdere a nevoii de somn
c) Logoree
Sunt simptome depresive:
a) Tristee uoar
b) Insomnie ocazional
c) Pierderea interesului i a plcerii
Tolerana este fenomenul caracterizat prin:
a) Nevoia creterii cantitii drogului pentru obinerea aceluiai efect
b) Nevoia imperioas de a consuma drogul
c) Prezena transpiraiilor, tremurului i a halucinaiilor
Sevrajul alcoolic se manifest clinic prin:
a) Cefalee
b) Tremor al extremitilor
c) Greuri i vrsturi
Sunt tulburri de personalitate urmtoarele:
a) Tulburarea de personalitate depresiv
b) Tulburarea de personalitate narcisist
c) Tulburarea de personalitate obsesiv-compulsiv

Nr.
Modulul 49. Psihiatrie i nursing n psihiatrie
crt.
Asistent medical Diaconeasa Marcela Itemi de evaluare
1470. Sunt tulburri de vorbire :
a) Compulsiunile
b) Dislogiile
c) Dislaliile
1471. Ideile delirante pot fi mprite n:
a) Tulburri de afect i distimii

1472.

1473.

1474.

1475.

1476.

1477.

1478.

1479.

1480.

1481.

1482.

1483.

b) Delir cu caracter depresiv i delir cu caracter expansiv


c) Paratimii i fobii
Polifagia poate semnifica:
a) Tendina ingerrii fr discernamnt de alimente necomestibile
b) Refuzul de alimente
c) Exagerarea patologic a consumului de lichide
n decompensrile cu agresivitate crescut din psihopatii, se pot administra:
a) Neuroleptice sedative
b) Corticosteroizi
c) Antispastice
Pacienii cu psihopatie paranoid pot prezenta:
a) Tulburri de coordonare
b) Crize convulsive urmate de com
c) Personalitate dizarmonic, bnuitoare, suspicioas
Personalitatea structurat dizarmonic de tip schizoid prezint:
a) Teatralism n exprimare i comportament
b) Oboseal la eforturi obinuite
c) Bizarerii n gndire i tendin de a adera la convingeri excentrice religioase
n alcoolism, pacientul poate prezenta:
a) Stare fizic i psihic alterate,cu tulburri cronice de comportament
b) Ticuri, ce se accentueaz la emoii
c) Preocupare fa de murdrie sau bacterii
Beia convulsiv ( epilepsia alcoolic ) este :
a) Intoxicaie alcoolic cronic
b) Halucinoz alcoolic
c) Intoxicaie alcoolic acut
Sevrajul etanolic se caracterizeaz prin:
a) Insomnie, vise terifiante, iritabilitate, impulsivitate
b) Transpiraii, HTA, tahicardie
c) Paralizii respiratorii
Sindromul oniric reprezint:
a) ngustarea cmpului contiinei
b) Manifestare paroxistic motorie cu debut exploziv
c) Stare de vis patologic ce invadeaz realitatea bolnavului
Delirium tremens :
a) Este o urgen medical i psihiatric major
b) Debutul este acut , cu febr i tulburri de contien
c) Reprezint o stare confuzional grav, cu dezorientare temporo- spaial, cu
incoeren n gndire, amnezie, halucinaii
Tratamentul crizelor de epilepsie alcoolic presupune:
a) Anticonvulsivante i antiedematoase cerebrale
b) Antiemetice i antispastice
c) Hipotensive i antitermice
Sunt simptome ale dependenei narcotice:
a) Midriaza, tahicardia, tahipneea
b) Bradicardia, HTA, pupilele miotice punctiforme
c) Hipotensiunea arterial, reducerea ritmului respirator
Din etiologia sindromului catatonic fac parte:
a) Neurastenia
b) Depresiile psihotice
c) Strile toxico-septice

1484. n agitaia maniacal, fenomenele psihopatologice principale sunt:


a) Excitaia psihic i motorie
b) Tulburarea luciditii
c) Manifestri halucinator- delirante
1485. Dintre simptomele sevrajului din cocainomanie, fac parte:
a) Halucinaiile cu euforie
b) Aritmiile cardiace
c) Convulsiile generalizate
1486. Tulburrile psihice tardive post traumatice pot fi:
a) Demena post traumatic
b) Epilepsia post traumatic
c) Toxicomania post traumatic
1487. Tumorile temporale pot determina:
a) Mutism akinetic
b) Surdomutitate
c) Epilepsie cu crize paroxistice
1488. Acrofobia semnific.
a) Teama de ntuneric
b) Teama de locuri nalte
c) Teama de spaii deschise
1489. Pacientul care umple spaiile albe din memorie cu evenimente imaginare, bizare i lipsite de
consecven:
a) Confabuleaz
b) Minte
c) Are halucinaii
1490. Riscul de suicid este maxim n cazul:
a) Depresiei simple , de tip nevrotic
b) Depresiei reactive
c) Depresiei endogene
1491. Repetarea frazelor pe care ceilali le-au spus , se numete:
a) Autism
b) Balbism
c) Ecolalie
1492. La anamnez, pacientul i exprim convingerea ferm c va fi omort de ctre securitate.
Acest exemplu ilustreaz:
a) Halucinaie
b) Delir de persecuie
c) Idee delirant de autoacuzare
1493. Vrsta de debut a schizofreniei este n majoritatea cazurilor:
a) Pn n 35 ani
b) Dup 50 ani
c) Dup 65 ani
1494. Exacerbarea instinctului sexual la femei, se numete:
a) Nimfomanie
b) Satiriazis
c) Hiperbulie
1495. Bizareria semnific:
a) Pervertirea unor aciuni comportamentale sau a gesturilor simple
b) Grad accentuat de comportri manieriste
c) Acte motorii necoordonate
1496. Thanatofobia semnific:

1497.

1498.

1499.

1500.

1501.

1502.

1503.

1504.

1505.

1506.

1507.

1508.

a) Teama de mulime
b) Teama de microbi
c) Teama de moarte
Pica, tulburare a instinctului alimentar, semnific:
a) Pervertirea senzaiei de foame( consum de var, nisip, cret)
b) Exagerarea patologic a instinctului alimentar
c) Refuzul de alimentare, motivat prin ideea de otrvire
Bradipsihia reprezint:
a) Repetarea obsedant a unui cuvnt sau a mai multor cuvinte
b) ncetinirea proceselor gndirii
c) Scderea funciilor mnezice
Dispariia fluxului ideativ se ntlnete n:
a) Manie, isterie
b) Intoxicaii cu alcool
c) Somnambulism, demen
Marcai rspunsul corect:
a) Diazepamul se injecteaz i.v. lent
b) Fenobarbitalul se injecteaz i.v. lent
c) Se amestec fenobarbitalul cu Diazepamul i se injecteaz i.v. foarte lent
Ce elemente caracterizeaz eclampsia?
a) HTA, edeme periferice, edem cerebral
b) Hipotensiune arterial
c) Apare numai dup a patra sarcin
Semnele i simptomele caracteristice sevrajului etanolic sunt:
a) Anorexie, edem cerebral, autism
b) HTA, tahicardie, anorexie, iritabilitate
c) Ambivalen, hiperestezie
Schizofrenia se poate caracteriza prin:
a) Oligofrenie
b) Depresie major
c) Ambivalen afectiv
Gndirea forat, face parte din delirul ntlnit n:
a) Paranoia
b) Demen
c) Schizofrenie
Epilepsia, cu crize convulsive generalizate, tonico-clonice, este:
a) Epilepsie petit mal
b) Epilepsie grand mal
c) Epilepsie focal
Pot fi tulburri de memorie:
a) Hipermneziile
b) Ideile obsesive
c) Paramneziile
Fenobarbitalul este contraindicat n:
a) Sarcin i lactaie
b) Intoxicaie cu alcool
c) Epilepsie
Diazepamul este indicat n tratamentul urmtoarelor afeciuni:
a) Miastenie
b) Nevroze
c) Psihopatii decompensate

1509. Pacientul cu sindrom catatonic este:


a) Euforic, jovial, cnt, danseaz
b) Imobil, inert, conserv spontan atitudinile imprimate pasiv(flexibilitate ceroas)
c) n stare de com de gradul IV
1510. Factorii care pot determina demena sunt:
a) Alcoolul
b) Tetraplegia
c) Treponema pallidum
1511. Percepia senzorial fals, in absena unui obiect real, semnific:
a) Halucinaie
b) Stupor
c) Compulsiune
1512. Psihopatiile apar, in general, la vrsta:
a) Copilriei
b) Adult
c) Adolescen
1513. Senzaiile dureroase, difuze, trite penibil i contient de ctre bolnav se numesc:
a) Cogniie
b) Cenestopatii
c) Agnozii
1514. Reflectrile greite ale realitii, care domin contiina bolnavului, se pot numi:
a) Idei prevalente
b) Extaz
c) Idei delirante
1515. Demena senil poate apare:
a) Dup vrsta de 65-70 ani
b) ntre 35-40 ani
c) nainte de 35 ani
1516. Demenele presenile pot debuta:
a) Dup 80 ani
b) nainte de 65 ani
c) Dup 70 ani
1517. Din etiologia oligofreniilor, fac parte:
a) Sindromul Down
b) Meningoencefalitele
c) Intoxicaiile acute cu alcool
1518. Idioia este o form de:
a) ntrziere mintala grav
b) Demen senil
c) Schizofrenie
1519. n tratamentul crizei de isterie asistentul medical, are obligaia:
a) De a susine bolnavul
b) De a administra sedative bolnavului
c) De a antrena pacientul n discuii stresante, pentru a verifica tolerana la stress
1520. Paranoia poate fi definit ca fiind:
a) Psihoz cronic endogen
b) Form de oligofrenie
c) Nevroz
Nr.
crt.

Modulul 50. Anestezie terapie intensivi nursing specific


Dr. Ilea Ciprian Itemi de evaluare

1521. Consultul preanestezic are rol n:


a) Evaluarea problemelor medicale ale pacientului (risc anestezic)
b) Stabilirea unui contact cu pacientul
c) Informarea asupra tehnicii anestezice
1522. Medicaia preanestezic are ca scop:
a) ndeprtarea anxietii
b) Sedare
c) Prevenirea ocului operator
1523. Pregtirea general preoperatorie cuprinde:
a) Pregtire psihic
b) Pregtire general
c) Pregtire local
1524. Anestezia general cuprinde:
a) Pierderea contiinei
b) Analgezie total + somn profund
c) Relaxare muscular
1525. Anestezia subarahnoidian (rahianestezia) are ca indicaie:
a) Intervenii pe perineu
b) Intervenii chirurgicale diagnostice n jumtatea inferioar a corpului
c) Intervenii pe cord deschis
1526. Avantajele anesteziei loco-regionale sunt:
a) Anestezie intit
b) Pstrarea contiinei
c) Pre de cost redus
1527. Principalele substane anestezice folosite la anestezia local sunt:
a) Procain, Novocain
b) Lidocain (Xilin)
c) Haloperidol
1528. Anestezia local const n:
a) Infiltrarea anestezicului perilezional
b) Injectarea anestezicului intravenos
c) Badijonarea tegumentelor cu anestezic
1529. Dispneea din insuficiena respiratorie poate fi:
a) Obstructiv
b) Restrictiv
c) Mixt
1530. Oliguria patologic poate aprea n:
a) Insuficiena renal cronic
b) Glomerulonefrite acute/cornice
c) Arsuri, hemoragii
1531. Primul ajutor dat pacienilor aflai n stop cardio-respirator cuprinde:
a) Acces rapid
b) Suport vital de baz
c) Suport vital avansat
Nr.
Modulul 50. Anestezie terapie intensiv i nursing specific
crt.
Asistent medical Bararu Tania Itemi de evaluare
1532. Administrarea cortizonului impune un regim alimentar care va fi ntotdeauna:
a) Hipocaloric
b) Hipersodat
c) Desodat

1533. Valoarea normal a potasiului este:


a) 25-27 mEq/l
b) 94-111 mEq/l
c) 3,5-5,5 mEq/l
1534. Tulburarea echilibrului acido-bazic prin exces de baze se numete:
a) Acidoz
b) Alcaloz
c) Anorexie
1535. La un pacient internat n secia ATI sunt evaluate :
a) Funciile vitale
b) Bilanul hidric
c) Ionograma sanguin
1536. Cile de administrare a antibioticelor sunt urmtoarele, cu excepia:
a) Oral
b) Intramuscular i intravenoas
c) Intradermic
1537. Accidentele injeciei intravenoase sunt
a) Embolia gazoas
b) Flebita
c) Nodulul aseptic
1538. Atitudinea terapeutic n cazul hipervolemiei, pentru corecia reteniei hidrosaline instalate
va consta din:
a) Diet hiposodat cu restricie de lichide
b) Administrarea de furosemid
c) Consum de alimente conservate
1539. n cazul instalrii hiponatremiei se va administra :
a) Ringer lactat
b) Soluie NaCl 0,9%
c) Soluie salin NaCl 3% -5%
1540. Tabloul clinic n alcaloza metabolic cuprinde:
a) Bradipnee
b) Scderea ca<4,5 mg/l
c) Fasciculaii
1541. Valoarea normal a sodiului este:
a) 130 mEq/l
b) 145 mEq/l
c) 155 mEq/l
1542. Pentru meninerea libertii cilor aeriene, se va evita cderea limbii prin:
a) Subluxaia mandibulei
b) Inseria canulei orofaringiene
c) Scoaterea protezei
1543. n cazul n care se suspecteaz leziune la nivelul coloanei cervicale se va realiza:
a) Hiperextensia capului
b) Subluxaia mandibulei
c) Aplicarea gulerului cervical
1544. Administrarea drogurilor n resuscitarea cardio-respiratorie se realizeaz prin:
a) Abordare venoas periferic sau central
b) Injectare intracardiac
c) Injectare intraosoas
1545. Manevrele de resuscitare se vor institui cnd se va constata:
a) Stare de incontien

1546.

1547.

1548.

1549.

1550.

1551.

1552.

1553.

1554.

1555.

1556.

1557.

1558.

b) Absena respiraiei sau respiraie agonic


c) Absena pulsului la nivelul arterelor mari - carotid, femural
Resuscitarea cardio-respiratorie reprezint:
a) Un sistem standardizat de manevre, tehnici i droguri
b) Masaj cardiac extern
c) O circulaie i respiraie spontan
Suportul vital de baz cuprinde:
a) Asigurarea libertii cilor aeriene
b) Asigurarea ventilaiei
c) Asigurarea circulaiei
Algoritmul resuscitrii cardio-respiratorii a fost enunat de:
a) Virginia Henderson
b) Florence Nightingale
c) Peter Saffar
Lanul supravieuirii cuprinde:
a) Recunoaterea unui stop cardiorespirator i anunul la 112
b) Suportul vital de baz i defibrilarea, iniiate precoce
c) Accesul rapid la suport vital avansat
Prima etap a suportului vital de baz este:
a) Administrarea de droguri
b) Realizarea permeabilitii cilor aeriene
c) Defibrilarea
Hiperextensia capului se realizeaz cnd:
a) Este necesar permeabilizarea cilor respiratorii
b) Suspicionm o fractur de coloan cervical
c) Nu exist suspiciune de coloan vertebral
Dac victima nu rspunde la stimuli, nu respir:
a) Se solicit ajutor
b) Se ncepe masajul cardiac extern
c) Se aeaz pacientul n poziie de siguran
Raportul compresii toracice/ventilaii este de:
a) 15/2
b) 30/2
c) 5/2
Resuscitarea cardio-respiratorie va fi continuat pn cnd:
a) Sosete ajutor calificat
b) Victima ncepe s respire normal
c) Dup 10 minute se ntrerupe resuscitarea
Prin ce injecie se poate administra o soluie hiperton?
a) Intramuscular
b) Intravenoas
c) Subcutanat
Soluiile utilizate pentru rehidratare i remineralizare sunt:
a) Soluia izotonic de NaCl
b) Glucoz soluie izoton 5%
c) Supe i compoturi
Adjuvanii cilor aeriene sunt:
a) Calea oro-faringian
b) Tripla manevr Saffar
c) Sonda nazofaringian
Pipa oro-faringian:

1559.

1560.

1561.

1562.

1563.

1564.

1565.

1566.

1567.

1568.

1569.

1570.

a) Se utilizeaz la pacientul contient


b) Permite aspiraia secreiilor
c) Este un adjuvant al cilor aeriene
Primele msuri n cadrul resuscitrii cardio-respiratorii la pacientul n stare de stop cardiorespirator sunt reprezentate de:
a) Masajul cardiac extern
b) Monitorizarea EKG
c) Administrarea de furosemid intravenos
Hipernatremia se manifest prin:
a) Exces de Na peste 150 mEq/l
b) Sete i hiperemia feei
c) Tahicardie i agitaie ce poate progresa spre convulsii
Hipopotasemia are urmtoarele manifestri:
a) Crampe musculare
b) Greaa i fatigabilitate
c) Nivelul redus de K sub 3 mEq/l
Hiponatremia se manifest prin:
a) Cefalee, confuzie
b) Anxietate
c) Na peste 130 mEq/l
Accidentele abordului venos periferic pot fi:
a) Hemoragiile intratoracice prin lezarea arterei subclavie
b) Extravazarea fluidului prin perforaia venei cu hematom la locul punciei
c) Flebita de cateter
Abordul vascular este folosit de regul pentru atingerea urmtoarelor obiective:
a) Recoltarea de probe biologice
b) Administrarea medicamentelor
c) Reumplere volemic i reechilibrare electrolitic i acido-bazic
Accidentele transfuzionale i posttransfuzionale sunt:
a) Incompatibilitate de grup O, A, B.
b) Tamponad cardiac
c) Hemoliz intravascular
Soluiile cristaloide utilizate pentru hidratarea i mineralizarea organismului sunt:
a) Soluia izoton de NaCl
b) Soluia Ringer
c) Dextran 70
Soluiile coloide utilizate pentru reechilibrarea volemic sunt:
a) Soluia hiperton de glucoz
b) Dextran 40
c) Dextran 70
ocul cardiorespirator poate fi determinat de:
a) Hipovolemie, cel mai frecvent determinate de o hemoragie
b) Pneumotorax compresiv
c) Tamponad cardiac
Alegei afirmaiile adevrate:
a) Utilizm termenul de cardioversie pentru livrarea sincronizat cu complexul QRS a
unui oc extern
b) Energia utilizat n defibrilare depinde de curentul utilizat: bifazic sau monofazic
c) Livrarea unui oc electric extern nesincron cu complexul QRS denumete defibrilarea
Energia utilizat n defibrilare cnd se utilizeaz curent bifazic va fi:
a) 360 J, 360 J, 360 J

1571.

1572.

1573.

1574.

1575.

1576.

1577.

1578.

1579.

1580.

1581.

1582.

b) 200 J, 300 J, 360 J


c) 300 J, 300 J, 360 J
n obstrucia cilor aeriene vom ntlni urmtoarele manifestri de dependen:
a) Stare de incontien
b) Cianoz, stridor
c) Disfonie, tuse
Cile de rehidratare a organismului sunt urmtoarele:
a) oral
b) nazal
c) c) perfuzia endovenoas
Interveniile nursing n caz de degertur sunt:
a) se aeaz pacientul ntr-un loc cald
b) se nclzete bine aria degerat
c) se administreaz treptat buturi calde i dulci
Materialele necesare abordului venos periferic percutan sunt:
a) garou
b) ace de puncie venoas
c) soluie antiseptic
Care din urmtoarele manevre aparin tehnicii punciei venoase periferice ?
a) se monteaz garoul
b) se dezinfecteaz zona
c) se abordeaz vena tangenial avansnd progresiv n profunzime pe traiectul
venos
Se va utiliza calea intravenoas n cazurile n care:
a) se ateapt un efect lent instalat
b) medicamentul este o soluie hiperton
c) este necesar perfuzarea soluiilor pentru reechilibrare volemic
Sondajul vezical:
a) este indicat n retenia acut de urin
b) se efectueaz cu bolnavul n decubit lateral stng
c) nu necesit msuri riguroase de asepsie
Interveniile nursing n cazul pacientului imobilizat la pat sunt:
a) efectueaz exerciii pasive
b) profilaxia escarelor
c) suplinete pacientul n satisfacerea nevoilor, cnd este necesar
Stopul cardiac poate fi determinat de
a) pneumotorax
b) fibrilaie ventricular
c) c) toxiinfecie alimentar
Selectai asocierile corecte
a) hematemeza = vrstur cu snge
b) pareza = paralizia celor patru membre
c) hipoxemie = scderea oxigenului n snge
Compresiile toracice la un adult trebuie sa realizeze o depresie a sternului de :
a) 1 - 2 cm
b) 3 - 4 cm
c) 4 - 5 cm
Dezavantajele intubaiei oro-traheale (IOT) sunt :
a) necesitatea de instruire speciala i experiena
b) agravarea leziunilor de coloana cervical
c) permite aspirarea cilor aeriene inferioare.

1583. Urmtoarele medicamente i soluii se pot administra pe sonda IOT, cu excepia :


a) Xilina
b) bicarbonat de sodiu
c) adrenalina
1584. Frecvena compresiilor toracice la un adult n stop cardio-respirator este de:
a) 60 / minut
b) 80 / minut
c) 100 / minut
1585. Hiperextensia capului pentru deschiderea cilor aeriene la pacientul comatos nu se
efectueaz dac exist urmtoarele situaii:
a) cdere de la nlime
b) accident rutier
c) hemoragie digestiv superioar
1586. Manevrele de suport vital de baza pot fi efectuate de ctre :
a) de orice persoan instruit n acest sens
b) exclusiv de ctre medici
c) exclusiv de ctre medici i asisteni
1587. Pe linia venoasa de ateptare/medicaie se folosete :
a) glucoza 10 %
b) ser fiziologic
c) Dextran 40
1588. Manevrele SVB - suport vital de baz - includ urmtoarele:
a) activarea sistemului de urgen (112)
b) compresiile toracice externe
c) deschiderea i meninerea ca atare a cilor aeriene superioare
1589. Succesiunea corecta a aciunilor in cadrul resuscitrii la adult este :
a) verificarea strii de contienta, eliberarea cailor aeriene, verificarea respiraiei,
verificarea circulaiei, efectuarea respiraiei artificiale si a masajului cardiac
b) verificarea strii de contienta, eliberarea cailor aeriene, verificarea respiraiei,
efectuarea compresiilor toracice externe, efectuarea ventilaiilor
c) verificarea strii de contienta, eliberarea cailor aeriene, verificarea respiraiei,
verificarea circulaiei, efectuarea compresiilor toracice externe
Nr. crt.
1590.

1591.

1592.

1593.

Modulul 51. Conduit n urgene medico chirurgicale


Dr. Pleca Mircea Itemi de evaluare
Conduita de urgen n orice form de insuficien respiratorie acut presupune:
a) Controlul i asigurarea permeabilitii cilor aeriene
b) Permeabilizarea cilor respiratorii n obstruciile subglotice
c) Respiraie artificial dac bolnavul nu are respiraie spontan
Conduita de urgen n pneumotoraxul spontan este:
a) Aezarea bolnavului n poziie semieznd
b) Repaus complet, inclusiv repaus vocal
c) Combaterea durerii
Conduita de urgen n edemul pulmonar acut (EPA) cardiogen este:
a) Instalarea bolnavului n poziie eznd pe scaun, fotoliu sau la marginea patului
b) Curarea cavitii bucale
c) Administrare de sedative
Semnele clinice n stopul cardio-respirator sunt:
a) Absena respiraiei
b) ncetarea btilor inimii
c) Mioz, cu globii oculari mobili

1594.

1595.

1596.

1597.

1598.

1599.

1600.

1601.

1602.

1603.

1604.

1605.

1606.

Manevrele de stimulare vagal practicat n tahicardia atrial paroxistic sunt:


a) Manevra Valsalva
b) Masajul sinusului carotidian
c) Provocarea unei vrsturi
Atitudinea de urgen n criza de angin pectoral (AP) este:
a) Oprirea imediat a efortului fizic
b) Administrarea de Nitroglicerin sublingual
c) Administrarea per os a unei fiole de Algocalmin pentru combaterea durerii
Conduita de urgen n colica biliar este:
a) Repaus la pat
b) Analgezice
c) Antispastice
Conduita de urgen n pancreatita acut n faza prespitaliceasc este:
a) Calmarea durerii abdominale prin administrarea unei fiole de Algocalmin
b) Ghea pe abdomen
c) Hidratarea bolnavului per os
Conduita de urgen n ocluzia intestinal este:
a) Administrarea de purgative
b) Instalarea unei sonde de aspiraie nazo-gastric
c) Administrarea de opiacee pentru combaterea durerii
Conduita de urgen n colica renal cuprinde:
a) Repaus la pat
b) Calmarea durerii prin cldur local
c) Hidratarea per os a bolnavului
Msurile de urgen n strile comatoase sunt:
a) Prevenirea i combaterea insuficienei respiratorii acute:
b) Crearea accesului la o ven i instalarea un ei perfuzii
c) Aprecierea funciilor vitale i vegetative
Conduita de urgen n coma diabetic este:
a) Determinarea glicemiei sau glicozuriei prin teste rapide
b) Administrarea de insulin intravenos
c) Administrarea de 20-30 ml glucoz hiperton (20-40%)
Conduita de urgen n intoxicaiile acute exogene este:
a) Evacuarea coninutului gastric i intestinal
b) Splarea tegumentelor i a mucoaselor
c) Administrarea de antidot
n intoxicaia acut cu monoxid de carbon apar urmtoarele simptome:
a) Pierderea contienei
b) Respiraie Cheyne-Stockes
c) Convulsii
Msurile de urgen n coma cu monoxid de carbon sunt:
a) Scoaterea imediat din mediul toxic
b) Aezarea bolnavului n decubit lateral
c) Oxigenoterapie
n intoxicaia cu ciuperci se practic:
a) Provocarea de vrsturi
b) Spltur gastric cu lichide dulci i srate sau crbune activat
c) Administrarea unui antidot specific
n intoxicaia cu alcool metilic se practic:
a) Provocarea de vrsturi
b) Spltur gastric cu soluie 4% bicarbonat de sodiu

1607.

1608.

Nr. crt.
1609.

1610.

1611.

1612.

1613.

1614.

1615.

1616.

1617.

1618.

c) Administrarea de alcool etilic 50% n doze de 0,75 ml/Kgcorp


Conduita de urgen n eclampsie este:
a) Evitarea mucrii limbii
b) Eliberarea cilor respiratorii
c) Administrarea de sulfat de magneziu intravenos
Conduita de urgen n ocul anafilactic este:
a) Aplicarea de garouri
b) Injectarea subcutanat sau intravenoas de adrenalin 1%
c) Plasarea bolnavului n poziie Trendelenburg (poziie de oc)
Modulul 51. Conduit n urgene medico chirurgicale
Asistent medical Postelnicu Mihaela Itemi de evaluare
Edemul pulmonar acut se manifest prin:
a) Tulburri digestive grave.
b) Dispnee intens.
c) Tuse cu expectoraie hemoptoic.
Msurile de urgen aplicate n EPA presupun:
a) Instalarea unei perfuzii.
b) Sngerare sau ligaturarea de membre.
c) Mialgin 1 f i.m. sau i.v.
Astmul cardiac este:
a) Dispnee de efort.
b) Dispnee paroxistic, de obicei nocturn.
c) Dispnee de repaus.
Colapsul este:
a) O stare de oc compensat.
b) O stare de oc decompensat.
c) O insuficien circulatorie acut.
Criza de astm cardiac se recunoate dup:
a) Polipneea inspiratorie.
b) Bradipnee expiratorie.
c) Expectoraia rozat, spumoas.
Dilataia peretelui arterial pe o zon limitat sau n totalitatea circumferinei aortei, este:
a) Seciune de aort.
b) Stenoz de aort.
c) Anevrism de aort.
Prin encefalopatie hipertensiv acut se nelege:
a) Un sindrom clinic tranzitoriu, acut, determinat de o criz hipertensiv.
b) Acumularea anormal de lichid n spaiul intrapericardic.
c) Obstrucia arterei pulmonare.
Colica biliar se percepe ca:
a) O durere puternic n epigastru.
b) O durere puternic n hipogastru.
c) O durere puternic n hipocondrul drept.
Conduita de urgen n ulcerul perforat const din:
a) Aplicare de pung cu ghea pe abdomen.
b) Administrare de purgative sau clism.
c) Analgezice majore.
Conduita de urgen n intoxicaiile acute se aplic n funcie de:
a) Natura toxicului.
b) Existena antidotului.

1619.

1620.

1621.

1622.

1623.

1624.

1625.

1626.

1627.

1628.

1629.

1630.

1631.

c) Cantitatea de toxic i calea lui de ptrundere.


Accidentele masajului cardiac extern sunt:
a) Fracturi costale, fracturi sternale.
b) Hemotorax, pneumotorax.
c) Tromboflebit, edem pulmonar acut.
Ce tipuri de oc se caracterizeaz prin hipovolemie?
a) ocul de garou, ocul alergic-medicamentos.
b) ocul hemoragic.
c) ocul prin arsuri, ocul operator.
Eficiena resuscitrii cardio-respiratorii se apreciaz prin:
a) Apariia pulsului la carotid.
b) Dispariia midriazei i apariia reflexului oculomotor.
c) Recolorarea instantanee a tegumentelor.
n hemoragia extern venoas:
a) Sngele este rou nchis i curge continuu.
b) Sngele este rou aprins i nete sincron cu btile inimii.
c) Sngele mustete.
n hemoragia extern, arterial:
a) Sngele este rou nchis.
b) Sngele este rou aprins i nete sincron cu btile inimii.
c) Sngele mustete.
Msurile de reanimare n oprirea funciilor vitale se vor aplica n primele:
a) 1-2 ore.
b) 3-8 minute.
c) 30-40 minute.
Hemostaza definitiv se realizeaz cu:
a) Aplicarea garoului.
b) Pansament compresiv.
c) Ligatur chirurgical.
Hemostaza realizat cu ajutorul unei pense hemostatice Pan se numete:
a) Pansament compresiv.
b) Forcipresura.
c) Ligatur vascular.
n ocul anafilactic se administreaz de urgen:
a) Adrenalin.
b) Miofilin.
c) Perfuzii cu soluii saline.
Crepitaii la palparea toracelui apar n:
a) Pleurezie.
b) Fracturi costale.
c) Pneumonie.
Contuzia parietal a arterei duce la:
a) Tromboz arterial.
b) Compromiterea continuitii peretelui arterial.
c) Hematom intramural.
Cu scopul eliminrii corpilor strini din cile respiratorii superioare la pacienii contieni
aduli, se practic:
a) Manevra de lovire n spate, victima fiind aplecat nainte.
b) Manevra Heimlich de mpingere abdominal.
c) Aspirarea prin laringoscop cu aspiratorul i pensa Magill.
Simptoamele generale ntr-o hemoragie masiv sunt:

1632.

1633.

1634.

1635.

1636.

1637.

1638.

1639.

1640.

1641.

1642.

1643.

a) Greuri, vrsturi, diaree.


b) Tahicardie, hipotensiune arterial, tahipnee.
c) Poliurie, polidipsie, polifagie.
Factorii determinani ai ocului sunt:
a) Durerea, depresia psihic, diareea.
b) Hemoragia, naterea, arsurile.
c) Insomnia, oboseala.
Durata meninerii hemostazei provizorii este:
a) 6 ore.
b) 2 ore.
c) 30 minute.
Scderea volumului de snge circulant se numete:
a) Hipotimie.
b) Hipovolemie.
c) Hipotrofie.
Care din factorii de mai jos sunt favorizani n apariia ocului?
a) Frigul i cldura excesiv.
b) Antrenamentul la efort fizic.
c) Denutriie i oboseal fizic.
Care dintre manoperele de mai jos trebuie prima ntreprins n cursul resuscitrii
respiratorii?
a) Asigurarea i meninerea libertii cilor respiratorii.
b) Oxigenoterapia.
c) Stimularea centrilor corticali deprimai.
Contraindicaiile masajului cardiac sunt:
a) Leziuni grave ale peretelui toracic cu fracturi costale.
b) Hemoragie masiv intrapericardic i tamponada inimii.
c) Fractur de bazin.
Hemoragia arterial este recunoscut dup:
a) Culoarea rou-aprins a sngelui, jet ritmat sincron cu btile inimii.
b) Culoarea rou-nchis.
c) Jetul lene a sngelui.
n funcie de gravitatea afeciunii , scopul i distana transportului, pacientul se transport
cu:
a) Targa, crucior
b) Ambulanta, elicopter
c) Autobuz, tren
n poziii de decubit dorsal pot fi transportai:
a) Bolnavii cu insuficien respiratorie
b) Bolnavii cu traumatisme ale membrelor inferioare
c) Accidentaii suspeci de fractur a coloanei vertebrale
Poziia pacientului n stare de com pe timpul transportului este:
a) Decubit dorsal, cu capul n lateral
b) Decubit ventral
c) Decubit lateral stng
Un transport necorespunztor al pacientului poate determina:
a) Transformarea fracturii nchise n fractur deschis
b) Producerea unui oc traumatic
c) Ameliorarea strii generale.
Primul ajutor la locul accidentului const n:
a) Aprecierea strii de contien

1644.

1645.

1646.

1647.

1648.

1649.

1650.

1651.

1652.

1653.

1654.

1655.

1656.

b) Securizarea locului
c) Aprecierea funciilor vitale
Primul ajutor n fractura deschis cu hemoragie const n:
a) Oprirea hemoragiei
b) Protejarea plgii, imobilizarea provizorie a fracturii
c) Imobilizarea definitiv a fracturii
Manifestrile de dependen prezentate de pacientul cu hemoragie intern sunt:
a) Hipertensiune arterial, bradicardie
b) Tahicardie, hipotensiune arterial, tegumente reci, palide
c) Stare de lipotimie.
Un bun pansament este acela care:
a) Protejeaz plaga de ageni microbieni
b) Folosete soluii cu antibiotice
c) Este n permanen umed
Respiraia artificial eficient presupune:
a) Hiperextensia capului, eliberarea cilor respiratorii
b) Masajul cardiac
c) Luxarea mandibulei, pensarea nasului.
Masajul cardiac extern se execut:
a) Aplicnd podul palmei pe 1/3 inferioar a sternului
b) Aplicnd podul palmei pe 1/3 superioar a sternului
c) Nu conteaz locul unde se aplic
Masajul cardiac extern este contraindicat n:
a) Leziuni grave ale peretelui toracic
b) Embolie gazoas masiv
c) Stop cardiac.
ocul anafilactic apare n cursul reaciilor alergice la:
a) Alimente
b) nepturi de insecte
c) Medicamente.
ocul hipovolemic poate fi provocat de:
a) Hemoragii
b) Intoxicaii
c) Arsuri pe suprafee mari ale corpului
Primul ajutor n caz de entors const n:
a) Combaterea durerii
b) Imobilizarea provizorie
c) Mobilizarea pacientului.
Manifestrile de dependen din hemoragiile interne pot fi:
a) Extremiti reci, puls accelerat
b) Tahipnee superficial
c) Hipertensiune arterial
Hemostaza provizorie poate fi realizat prin:
a) Pansament compresiv
b) Aplicarea garoului
c) Administrarea de antibiotice.
n cazul unei hemoragii venoase garoul va fi plasat:
a) La rdcina membrului
b) Deasupra plgii hemoragice
c) Sub plaga hemoragic
Hemoragiile exteriorizate considerate urgente majore sunt:

1657.

1658.

1659.

1660.

1661.

1662.

1663.

1664.

1665.

1666.

Nr. crt.
1667.

1668.

a) Hematemez
b) Metroragie
c) Gingivoragie
Otoragia poate fi prezent n:
a) Contuzie cerebral
b) Comoie cerebral
c) Fracturile bazei craniului
Primul ajutor n cazul contuziei cerebrale presupune:
a) Transportul la spital pentru ngrijiri
b) Prevenirea asfixiei victimei
c) Meninerea permeabilitii cilor respiratorii
Este contraindicat spltura gastric n:
a) Intoxicaia cu sod caustic
b) Intoxicaia cu insecticide
c) Intoxicaia cu ciuperci
Conduita de urgen n intoxicaia cu alcool etilic const n:
a) Spltur gastric cu soluie de bicarbonat de sodiu
b) Provocare de vrsturi
c) Tratamentul ocului
Atitudinea de urgen n caz de electrocutare const n:
a) Transportul urgent la spital
b) ntreruperea curentului electric
c) ndeprtarea victimei de surs de curent
Primul ajutor n muctura de arpe vizeaz:
a) ncetinirea ritmului de intrarea n circulaie a veninului
b) Administrarea antidotului
c) Transportul direct la spital
Conduita de urgen n caz de eclampsie const n:
a) Eliberarea cilor respiratorii
b) Oxigenoterapie continu
c) Monitorizare continu a funciilor vitale i vegetative
Msurile de urgen la primele semne ale intoxicaiei cu ciuperci sunt:
a) Administrare de buturi calde
b) Provocarea de vrsturi
c) Spltura gastric cu crbune activ
Medicamentul de elecie n ocul anafilactic este:
a) Algocalmin
b) Adrenalin
c) Atropin
Cauzele frecvente ale politraumatismelor sunt:
a) Accidentele rutiere
b) notul
c) Agresiunile fizice
Modulul 52. Gerontologie, geriatrie i nursing specific
Dr. Crbunaru Daniel Itemi de evaluare
Geriatria se caracterizeaz prin urmtoarele:
a) recuperarea persoanelor vrstnice
b) se ocupa cu bolile de nutriie
c) se ocupa cu prevenia, diagnosticul, tratamentul bolilor i a dizabilitilor
Prezbiopia se caracterizeaz prin:

1669.

1670.

1671.

1672.

1673.

1674.

1675.

1676.

1677.

1678.

1679.

a)este o modificare fiziologica a procesului de mbtrnire


b) diminuarea puterii de acomodare a ochiului in special pentru vederea de
aproape
c) cristalinul se ngroa si pierde din elasticitate,
Infarctul miocardic la btrni se caracterizeaz prin:
a) simptomul de debut este durerea precordiala
b) frecventa infarctelor miocardice silenioase, descoperite pe EKG
(electrocardiogram)
c) La vrstnici, IMA (infarct de miocard acut) debuteaz prin dispnee
HTA este un factor de risc pentru:
a) afeciunile cronice renale
b)afeciunile digestive
c) fibrilaia atrial
Principiile tratamentului HTA la vrstnici sunt urmtoarele:
a) se utilizeaz doar monoterapia, fiind cea mai eficienta si fr efecte adverse
b) se iniiaz terapia cu doze mici de medicament
c) utilizarea medicamentelor cu aciune de lunga durata
Demena se caracterizeaz prin:
a) are evoluie acuta, rapida, cu afectarea tranzitorie a funciei intelectuale
b) afecteaz in special memoria si orientarea
c) cauza cea mai frecventa este boala Alzheimer
Somnul se caracterizeaz prin urmtoarele:
a) ncetinirea ritmului cardiac si respirator
b) creterea temperaturii corpului cu aproximativ 0,5-1C
c) btrnii au nevoie de mai mult timp sa adoarm, nregistreaz mai multe
episoade de trezire pe parcursul nopii
Refluxul gastroesofagian la vrstnici se caracterizeaz prin:
a)datorat creterii peristaltismului
b)are ca factor favorizant ntrzierea in evacuarea gastrica
c) pirozis i regurgitaii acide
Simptomele si complicaiile diabetului zaharat sunt urmtoarele:
a) poliurie, polifagie si polidipsie.
b) in absenta tratamentului, hiperglicemia nu conduce la complicaii redutabile
termen lung
c) afectarea microcirculaiei din diabet determina neuropatie, retinopatie
Obezitatea se caracterizeaz prin:
a) obezitate uoara (gradul I): + 30%;
b)obezitate moderata (gradul al II-lea): >50%.
c) factor de risc pentru infarctul miocardic acut, insuficienta cardiaca
Alegei rspunsul corect legat de HTA la vrstnici:
a) HTA eseniala poate avea o cauza renovasculara
b) in unele cazuri, in ciuda unor valori tensionale crescute, semnele clinice sunt
aproape inexistente
c)tratamentul urmrete scderea brusca a tensiunii arteriale
Alegei rspunsul corect din urmtoarele afirmaii:
a)obezitatea este considerata factor de risc pentru diabetul zaharat de tip
insulinodepent
b) diuretice tiazidice, reprezint un factor de risc in apariia diabetului zaharat
c) diagnosticul de diabet zaharat se face prin determinarea glicemiei a jeun >= 126
mg%, in absenta simptomelor sau la doua determinri diferite
Amnezia se caracterizeaz prin urmtoarea afirmaie:

1680.

1681.

1682.

1683.

1684.

1685.

1686.

1687.

1688.

1689.

1690.

1691.

a)pierderea doar pariala a memoriei, cu instalare ntotdeauna subit


b)apare n cazul lipsei de vitamina B2
c)poate fi retrograda i se refer la tergerea amintirilor anterioare unei traume
Alegei rspunsul corect din urmtoarele afirmaii:
a)indicele de masa corporala reprezint raportul dintre greutate si nlime
b)supraponderal nseamn: IMC =20,5 - 24,9
c)obezitatea este factor de risc pentru apneea de somn
Cancerul gastric se caracterizeaz prin:
a) are ca simptome - creterea in greutate, greaa
b) are ca factor de risc atrofia gastrica
c) are ca simptome - dureri abdominale, anorexie
Incontinena urinar poate fi:
a) de stres ca urmare a unei reacii cum ar fi o schimbare psihologic
b) incontinena definitiv cel mai frecvent este de cauza neurogen
c)incontinenta de stres sau de efort consta in pierderea involuntara de urina, dup
un efort de tuse, rs, strnut
Tratamentul refluxului gastroesofagian consta n:
a) blocante H2
b) cel mai des folosite sunt cele cu aciune prokinetica Omeprazol
c) inhibitori de pompa de protoni lansoprazol
Incontinena fecal se caracterizeaz prin urmtoarele:
a) pierdere involuntara a materiilor fecale si a gazelor prin orificiul anal
b)poate fi determinata de demente, accidente vasculare cerebrale, afeciuni ale
mduvei
c)constipaia cronica nu face parte din etiologie
Durerea din IMA (infarct de miocard acut) la vrstnici se caracterizeaz prin:
a)frecvent ntlnita la vrstnici
b) are caracter de jena sau disconfort
c)absenta sa este datorata dezvoltrii reelei anastomotice
Alegei afirmaiile corecte legate de demente:
a)diabetul zaharat, hipercolesterolemia sunt factori de risc in demente
b)dementele pot fi doar vasculare(ischemice)
c) sunt afectate in special memoria si orientarea
Factorii care influeneaz mbtrnirea umana sunt:
a)factorii de mediu
b)factorii genetici
c)factorii somatici
Abdomenul acut se caracterizeaz prin:
a)determinat de lezarea unuia sau mai multor organe abdominale
b)apare in tumori, ocluzii prin strangulare - hernii strangulate, ocluzii prin volvulus
c) evoluia si prognosticul sunt ntotdeauna bune
Ulcerul peptic la vrstnici se caracterizeaz prin:
a)determinat de Helicobacter pylori
b)determinat de diuretice
c)la vrstnici, diagnosticul bolii ulceroase poate fi dificil datorita comorbiditatilor si
tratamentelor
Factorii de risc in infarctul miocardic la vrstnici sunt:
a)diabetul zaharat
b)obezitatea cel mai frecvent factor de risc la btrni
c)HTA
Obezitatea se caracterizeaz prin:

1692.

1693.

1694.

1695.

1696.

1697.

1698.

1699.

1700.

1701.

a) factorii genetici, sedentarismul intra in etiologia obezitii


b) obezitatea este considerata factor de risc pentru artroza
valorile tensiunii arteriale, riscurile de cancer
c) obezitatea nu este considerata factor de risc pentru accidentul vascular cerebral
Alegei rspunsurile corecte din afirmaiile de mai jos:
a)indicele de masa corporala reprezint raportul dintre greutate si nlimea
individului
b) obezitate moderata (gradul al II-lea): >50%.
c) se considera greutate normala daca IMC = 18,5 - 24,9
Tratamentul diabetului zaharat consta in:
a) dieta si exerciiul fizic
b) Un control glicemic bun nseamn - glicemia a jeun intre 100-120 mg/dl , chiar
140 mg/dl la cei cu complicaii cronice
c) medicaia hipoglicemianta cuprinde doar antidiabeticele orale
Nefropatiile medicamentoase la btrni pot determinate de:
a) acid acetilsalicilic
b) norfloxacina
c) meticilina
Factorii favorizani ai infeciilor urinare la btrni sunt:
a) scderea imunitii
b) adenomul de prostata
c) cateterismul vezical
Germenii microbieni implicai in infeciile urinare la btrni sunt:
a) Proteus,
b) Escherichia coli este cel mai des ntlnit in infeciile urinare la vrstnici
c) Enterococcus
Infecia se propaga la nivelul tractului urinar:
a)pe cale directa - din uretra in vezica urinara
b) pe cale hematogena - germenii patogeni pot ptrunde in snge de la un alt focar
de infectie din organism
c)pe cale ascendenta - prin cateterism uretro-vezical
Simptomele ce apar in adenomul de prostata sunt urmtoarele:
a)dureri la nivelul hipogastrului
b) miciuni dificile, dureroase, polakiurie
c)greuri
Complicaiile ce pot sa apar in adenomul de prostata sunt:
a)nu apar complicaii
b) infecii urinare
c) retenie acuta de urina
n infeciile urinare la btrni tratamentul consta in:
a)administrarea de antibiotice cu spectru larg
b)norfloxacina
c)Amoxicilina
Accidentul vascular cerebral se caracterizeaz prin:
a) cauza majora de morbiditate si mortalitate
b)poate fi de natura hemoragica AVC hemoragic
c) senzaie de slbiciune sau paralizie a fetei, braului sau piciorului

Nr.
Modulul 52. Gerontologie, geriatrie i nursing specific
crt.
Asistent medical Mihalache Alina Itemi de evaluare
1702. Factorii favorizani n sindromul de imobilizare al vrstnicului sunt:

1703.

1704.

1705.

1706.

1707.

1708.

1709.

1710.

1711.

1712.

1713.

1714.

a) Vrsta
b) Tipologia neuropsihic
c) Conduita anturajului familial i social
n criza de adaptare, tulburrile la nivelul aparatului cardio-vascular sunt:
a) Palpitaii, ameeli
b) Dureri precordiale
c) Apatie
Regimul igieno-dietetic al unui diabetic vrstnic cuprinde:
a) Trei mese principale
b) Dou gustri ntre mese
c) Micare n limita afeciunilor existente
Normal frecvena pulsului la vrstnic este:
a) 40 pulsaii /min
b) 90 pulsaii /min
c) 120 pulsaii /min
Prin senescen se nelege:
a) Senilitate
b) mbtrnire
c) Demen
Cea mai frecvent problem urinar la vrstnic este:
a) Retenia de urin
b) Anuria
c) Incontinena urinar
Cauzele care favorizeaz apariia escarelor de decubit sunt:
a) Igiena deficitar
b) Meninerea corpului n aceeai poziie timp ndelungat
c) Cutele lenjeriei de pat i de corp
Riscul apariiei fracturilor la vrstnici se datoreaz:
a) Hipoglicemiei
b) Osteopeniei
c) Osteoporozei
Apariia tulburrilor psihice la btrni este favorizat de:
a) Pensionare
b) Decesul unuia dintre parteneri
c) Conflicte ntre generaii
Factorii determinani ai sindromului de imobilizare la vrstnici sunt:
a) Accidentele vasculare cerebrale
b) Stresul, anxietatea
c) Fracturile, interveniile chirurgicale
Persoana vrstnic este expus pericolelor pentru c prezint:
a) Mobilitate redus
b) Deficiene senzoriale
c) Apetit preferenial
Cauzele crizelor de adaptare ale vrstnicilor sunt:
a) Schimbarea locuinei preluarea n locuina copilului
b) Mutarea n instituii de ocrotire
c) Internarea n spital
Deficienele senzoriale ale vrstnicilor pot fi la nivelul:
a) Vzului
b) Auzului
c) Simului tactil

1715. Grupele de vrstnici cu risc suicidal crescut sunt:


a) Vrstnicii depresivi
b) Persoanele suferinde de boli cornice
c) Persoanele izolate i cu stare material deficitar
1716. Factorii determinani ai insuficienei sfincteriene anale la vrstnici sunt:
a) Modificri n centri superiori ai SNC
b) Modificri ale cilor nervoase
c) Modificri ale receptorilor anali
1717. Tulburrile de la nivelul aparatului cardiovascular n criza de adaptare a vrstnicului sunt:
a) Palpitaii
b) Ameeli
c) Dureri precordiale
1718. Tulburrile de nutriie ntlnite la persoanele n vrst sunt:
a) Anorexie
b) Negativism alimentar
c) Depresie
1719. Tulburrile cardiovasculare ntlnite la persoanele n vrst sunt:
a) Palpitaii
b) Modificri ale TA
c) Hipoacuzie
1720. Tulburrile psihice ntlnite la persoanele n vrst sunt:
a) Agitaie psihomotorie
b) Depresie
c) Anxietate
1721. Interveniile menite s previn efectele negative ale imobilizrii persoanelor vrstnice sunt:
a) Schimbarea periodic a poziiei
b) Igiena tegumentelor
c) Masajul
1722. Spitalizarea, internarea n cmin spital a persoanei vrstnice constituie un stres afectiv i
duce la:
a) Dezorientare
b) Confuzie
c) Adaptare dificil
1723. Problemele bolnavului vrstnic sunt:
a) Deficit nutriional cauzat de lipsa danturii
b) Stare depresiv cauzat de neadaptarea la rolul de pensionar
c) Alterarea imaginii de sine cauzate de modificrile fiziologice evidente
1724. Schimbrile fiziologice care nsoesc mbtrnirea sunt:
a) Scderea acuitii vizuale
b) Scderea acuitii auditive
c) Insomnie
1725. Educaia pentru sntate efectuat persoanei vrstnice vizeaz:
a) Evitarea surmenajului psihic
b) Alimentaie echilibrat, bogat n fructe, legume, lactate, vitamine
c) Aplicarea msurilor de prevenire a mbolnvirilor acute
1726. Materialele necesare efecturii igienei cavitii bucale la bolnavii incontieni sunt:
a) Deschiztor de gur steril
b) Tampoane pe porttampoane sterile
c) Ap boricat, glicerin boraxat

1727. Poziia bolnavului contient pentru a i se efectua toaleta bucal este:


a) Poziie semieznd
b) Poziie decubit lateral
c) Poziie dorsal
1728. nainte de a ncepe toaleta bolnavului asistenta medical va verifica:
a) Starea general a bolnavului
b) Tensiune arterial, puls, temperatur, respiraie
c) Posibiliti de mobilizare a bolnavului
1729. Toaleta cavitii bucale are drept scop:
a) Profilaxia cariilor dentare
b) Profilaxia infeciilor cavitii bucale
c) Obinerea strii de bine a bolnavului
1730. Aciunea frigului asupra ntregului organism este:
a) Vasoconstricie periferic
b) Vasodilataie compensatorie n profunzime
c) Efect anesteziant
1731. Aciunea cldurii asupra ntregului organism este:
a) Efect calmant
b) Hipotensiv, antispastic
c) Crete excreia renal i secreia gastric
1732. Cldura aplicat local produce urmtoarele efecte:
a) Hiperemie
b) Efect antispastic
c) Aciune calmant
1733. Contactul direct i prelungit al termoforului cu pielea bolnavului poate produce:
a) Arsuri
b) Escare
c) Leziuni de congelare
1734. Indexul Katz evalueaz :
a) realizarea a 6 activiti zilnice de ngrijire personal
b) realizarea a 3 activiti zilnice de ngrijire personal
c) nu are importan numrul
1735. Scala LAWTON evalueaz capacitatea de a realiza :
a) activiti de ngrijire personal mai complexe
b) activiti de ngrijire personal de rutin
c) nu evalueaz nici o capacitate
1736. Evaluarea funcional a vrstnicului trebuie fcut :
a) la o zi de la internare
b) ct mai repede de momentul internrii
c) nu are importan momentul
1737. Incontinena urinar a vrstnicului poate fi cauzat de :
a) confuzie
b) deshidratare
c) reducerea mobilitii
1738. Incontinena urinar a vrstnicului poate fi :
a) temporar
b) permanent
c) c) semipermanent
1739. Incontinena urinara a vrstnicului poate fi simptom i pentru :
a) AVC
b) calculi urinari

c) infecii ale tractului urinar


1740. Incontinena fecal a vrstnicului e favorizat de :
a) dieta neadecvat
b) deficiene neurologice
c) administrarea laxativelor pe termen lung
1741. Adaptarea injeciei intramusculare la vrstnic presupune :
a) alegere acului
b) tehnica opririi sngerrii
c) aceleai condiii ca pentru adultul tnr
1742. Factorii cauzali ai cderilor la persoana vrstnic sunt:
a) recuperrile incomplete
b) utilizarea unor medicamente
c) hipotensiunea ortostatic
1743. Perioada de 75-85 ani reprezint:
a) perioada de longevitate
b) perioada de btrnee
c) perioada de vrstnic
1744. Btrneea reprezint:
a) etap fiziologic a vieii
b) boal
c) mpletirea celor dou
1745. Geriatria se ocup cu:
a) studiul proceselor de mbtrnire
b) cercetarea aspectelor patologice ale mbtrnirii
c) ambele variante
1746. Schimbrile fiziologice care nsoesc mbtrnirea apar la nivelul :
a) funciilor vitale
b) tegumentelor
c) nu exist schimbri fiziologice
1747. Procesul de ngrijire a vrstnicului presupune:
a) identificarea problemelor de dependen
b) stabilirea unui plan de ngrijire
c) existena unei echipe medicale de specialitate
1748. Simptomele sugestive pentru BOALA ALZHEIMER :
a) tulburri de vorbire
b) modificri de personalitate
c) obiecte puse n locuri adecvate
Nr. crt.
1749.

1750.

1751.

Modulul 53. Oncologie i nursing n oncologie


Dr. Cheaito Diana Itemi de evaluare
Simptome in cancerul bronhopulmonar:
a) Tusea seaca rebela la tratament
b) Wheezing
c) Hematemeza
Semne date de extensia loco-regionala a cancerului bronhopulmonar:
a) Ocluzie intestinala
b) Disfonie
c) Disfagie
Cea mai utila investigaie diagnostic a pentru cancerul bronhopulmonar este:
a) Radiografia pulmonara
b) CT

1752.

1753.

1754.

1755.

1756.

1757.

1758.

1759.

1760.

1761.

1762.

1763.

1764.

c) Bronhoscopia
Simptome in cancerul esofagian:
a) Aritmii cardiac
b) Eructaii
c) Disfagie
In stadiul avansat al cancerului esofagian apare:
a) Disfonie
b) Afazie
c) Tuse la deglutiie
Metoda de diagnostic a cancerului esofagian este:
a) Radiografia cu bariu
b) CT cu substana de contrast
c) Endoscopia cu biopsii
Factori de risc in cancerul gastric:
a) Gastrita cronica atrofic
b) Gastrectomia
c) Infecia cu H. pylori
Simptome in cancerul gastric:
a) Vrsturi postprandiale
b) Rectoragii
c) Dispnee
Metoda de elective pentru diagnosticul de cancer gastric este:
a) RMN cu substana de contrast
b) Radiografia baritat
c) Endoscopia cu prelevare de biopsii
Semne si simptome in cancerul de colon:
a) Melena
b) Meteorism
c) Disfagie
Metoda screening in cancerul de colon:
a) Endoscopia cu prelevare de biopsii
b) Colonoscopia cu prelevare de biopsii
c) Tranzit baritat
Pentru confirmarea diagnosticului de cancer rectal se face:
a) Tueu rectal
b) Endoscopie cu prelevare de biopsii
c) Rectosigmoidoscopie cu prelevare de biopsii
Colangiocarcinomul este:
a) Proliferarea maligna a hepatocitelor
b) Proliferarea maligna a celulelor care formeaz colonul
c) Proliferarea maligna a celulelor cailor biliare
Semne in hepatocarcinom:
a) Hepatomegalia
b) Durere in hipocondru stng
c) Ascita refractara
Metoda de screening in hepatocarcinom la populaia cu risc este:
a) Biopsia hepatica
b) Ecografia hepatica
c) RMN
Factori de risc in cancerul pancreatic:
a) Diabet zaharat

1765.

1766.

1767.

1768.

1769.

1770.

1771.

1772.

1773.

1774.

1775.

1776.

1777.

b) Pancreatita cronica
c) Hepatita cronica
Semne clinice in cancer de cap de pancreas:
a) Colecist destins
b) Durere in bara
c) Icter progresiv cu prurit
Semne clinice in cancer de corp si coada de pancreas:
a) Colecist destins
b) Durere in bara
c) Icter progresiv cu prurit
Factori de risc in cancerul mamar:
a) Menarha precoce
b) Sarcina la vrsta tnra
c) Menopauza precoce
Semne clinice in cancerul mamar:
a) Mamelon retractat
b) Secreie mamara serosanguinolent
c) Durere pericardica
Metoda screening in cancer mamar:
a) Puncia glandei mamare
b) Mamografia
c) CT
Simptome in cancerul ovarian:
a) Tulburri urinare
b) Tulburri cardiac
c) Dispareunia
Simptome in cancerul de col uterin:
a) Metroragia
b) Leucoree cu miros fetid
c) Dureri in fosele iliace
Testul screening pentru cancerul de col uterin:
a) Colposcopia
b) Tueul rectal
c) Frotiul Babe Papanicolau
Simptome in cancerul de endometru:
a) Leucoree roz cu aspect de zeama de carne
b) Metroragii
c) Tulburri cardiace
Metoda de screening in cancerul de prostate:
a) Tueul rectal
b) Biopsia prostate
c) Ecografia intrarectal
Simptome in cancer testicular:
a) Hemospermia
b) Durere la nivel testicular
c) Tulburri de erecie
Simptome in cancerul de prostate:
a) Hemospermia
b) Polakiuria
c) Tulburri de tranzit
Cele mai frecvente tumori cerebrale sunt:

1778.

1779.

1780.

1781.

Nr. crt.
1782.

1783.

1784.

1785.

1786.

1787.

1788.

1789.

a) Neurinoamele
b) Glioamele
c) Meningioame
Simptome in tumorile cerebrale:
a) Cefalee
b) Convulsii
c) Creterea de volum a craniului
Coriocarcinomul placentar are originea din:
a) Celulele vilozitilor coriale
b) Celulele cordonului ombilical
c) Celulele arterelor placentare
Feocromocitom este proliferarea maligna a celulelor din:
a) Corticala suprarenala
b) Corticala renala
c) Medulara suprarenala
Triada clasica in feocromocitom:
a) Tahicardie, transpiraii abundente si cefalee
b) Bradicardie, transpiraii si cefalee
c) Anxietate, agitaie, cefalee
Modulul 53. Oncologie i nursing n oncologie
Asistent medical Lupu Virginia Itemi de evaluare
Tumorile se clasifica in:
a) Benigne
b) Maligne
c) Gigante
Tumorile benign pot fi:
a) Neinvazive
b) Compresive
c) Nemetastazante
Factorii etiologici in neoplasm pot fi:
a) Ereditari
b) Exogeni
c) Endogeni
Neoplasmele ereditare cele mai frecvente sunt:
a) Cancerul mamar si ovarian
b) Leucemiile
c) Cancerele colorectale
Care din urmtoarele manifestri pot fi semnale de alarma in diagnosticul neoplasmului:
a) Modificri de tranzit obinuit cu tulburri digestive
b) Hemoragii digestive
c) Hemoptizii, metroragii
Metodele de tratament cunoscute in neoplasm sunt:
a) Tratamentul chirurgical
b) Radioterapia
c) Chimioterapia
Tratarea durerii in neoplasm se poate face cu urmtoarele medicamente:
a) Fortral
b) DHC (Dihidrocodein fosfat)
c) Preparate morfinice
Tratamentul hemoragiilor in neoplasm se poate face cu:

1790.

1791.

1792.

1793.

1794.

1795.

1796.

1797.

1798.

1799.

1800.

1801.

a) Hemostatice
b) Pansamente compresive
c) Antispastice
Cancerul este un esut:
a) De neoformaie ce se infiltreaz in structurile normale
b) Cresc rapid, se infiltreaz in esuturile din jur
c) Dau metastaze prin vasele de snge si limfatice
Tumorile maligne:
a) Sunt alctuite din esuturi normale sub aspect histologic
b) Cresc rapid, se infiltreaz in esuturile din jur
c) Dau metastaze prin vasele de snge si limfatice
Etiologia in cancere poate fi:
a) Factori endogeni
b) Factori exogeni
c) Factori ereditari
Certitudinea diagnosticului de cancer se face pe:
a) Baza examenului histopatologic
b) Baza examenului radiologic
c) Baza examenului clinic
Viruii cu potenial cancerigen sunt:
a) Virusul hepatitei B si C
b) Virusul HIV
c) Virusul Papiloma
Simptomatologia in faza clinica este:
a) Anorexie, uneori selective pentru carne si pine
b) Slbire accentuata peste 10 kg
c) Stare de oboseala
Undele radioactive distrug:
a) Celulele tumorale
b) esuturile sntoase din jur
c) Nu distrug esuturile
Calea de administrare a citostaticelor este:
a) Calea orala
b) Calea parenterala
c) Intracavitar prin instilaii intravezicale, in cavitatea pleurala
Masurile de protecie pentru personalul medical sunt:
a) Halate cu mneci lungi si manete
b) Masca faciala pentru filtrarea aerosolilor
c) Ochelari de protecie
Problemele de dependenta ntlnite la pacienii cu afeciuni oncologice sunt:
a) Multiple si variate
b) Condiionate de sediul tumorii
c) Condiionate de prezenta metastazelor
Obiectivele de ngrijire ale asistenilor medicali la pacienii cu afeciuni oncologice sunt:
a) Corespunztoare problemelor de dependenta ale pacientului
b) Multiple si variate
c) Condiionate de capacitatea pacientului de a lupta cu boala
Chimioterapia:
a) Blocheaz diviziunea celulara
b) Blocheaz dezvoltarea tumorii
c) Blocheaz dezvoltarea metastazelor

1802.

1803.

1804.

1805.

1806.

1807.

1808.

1809.

1810.

1811.

1812.

1813.

1814.

Tratamentul profilactic in cancerul bronhopulmonar este:


a) ndeprtarea factorilor de risc : fumat, substane cancerigene
b) Depistarea radiologica precoce
c) Tratament corect al infeciilor bronice
Tabloul clinic in cancerul colonului drept:
a) Timp de 6 luni 1 an pacientul este asimptomatic
b) Frecvent diaree, balonare
c) Scdere in greutate, anorexie, febra
Complicaiile cancerului gastric sunt:
a) Perforaia venoasa profunda
b) HDS, metastaze hematogene
c) Stenoza pilorica, metastaze limgative
Cele mai cunoscute cancere ereditare sunt:
a) Osteosarcomul
b) Cancerul mamar si ovarian
c) Cancere colo-rectale
In timpul tratamentului cu citostatice se recomanda:
a) Consum de alimente in cantitati mici de mai multe ori pe zi
b) Sa bea lichide nainte si dup masa, nu in timpul mesei
c) Se vor evita mirosurile care deranjeaz fum de igara, parfum etc.
Reacii adverse ale radioterapiei sunt:
a) Oboseala, inapetena, greaa, voma
b) Astenie, anemie, febra, eritem
c) Afte, herpes ulceraii, gingivite, paradentoze
Asistentului medical din serviciul de oncologie ii revin urmtoarele sarcini:
a) Sa cunoasc efectele secundare ce apar in urma radioterapiei
b) Sa fac educaia sanitara pacientului si familiei
c) Sa manifeste multa rbdare si nelegere fata de bolnav
Imunoterapie BCG este practicata:
a) In cancerele vezicale superficiale
b) In cancerul de sn
c) In cancerul de endometru
Radioterapia reprezint o metoda de tratament al cancerului ce folosete:
a) Efectul citotoxic al radiaiilor ionizante
b) Efectul paliativ al factorilor imunitari
c) Doza de iradiere
Radioterapia poate fi aplicata:
a) In timpul interveniei chirurgicale
b) naintea interveniei chirurgicale
c) Postoperator, avnd caracter adjuvant
Asistenta medicala care lucreaz in serviciul de oncologie trebuie sa:
a) Cunoasc efectele secundare care apar in urma radioterapiei
b) Ofere informaii pacienilor legate de tratament
c) Explice care efecte adverse sunt definitive si care se remit dup terminarea
tratamentului
Chimioprofilaxia este contraindicate in:
a) Afeciuni neoplazice in stadiul terminal
b) Cazul pacienilor caectici
c) Nu are contraindicatii
Frecvente reacii adverse ale chimioterapiei sunt:
a) Greturi, varsaturi

1815.

1816.

1817.

1818.

1819.

Nr. crt.
1820.

1821.

1822.

1823.

1824.

1825.

b) Scderea hemoglobinei cu apariia anemiei


c) Sngerri datorate scderii numrului de trombocite
Tratamentul chimioterapic va fi suspendat, temporar, daca:
a) Numrul trombocitelor scade sub 80 000/mm3
b) Numrul monocitelor este sczut
c) Numrul leucocitelor scade sub 3 000/mm3
Rolul asistentului medical in administrarea chimioterapicelor consta in:
a) Identificarea problemelor actuale si poteniale si sa se consulte cu membrii echipei
pluridisciplinare
b) ncurajarea pacientului de a se implica in planificare, execuie si evaluarea
interveniilor
c) Furnizarea de informaii sumare despre chimioterapie si efectele sale la nivelul de
nelegere al pacientului
In orice forma de tratament oncologic se va urmri:
a) Valoarea trombocitelor
b) Valoarea hemoglobinei
c) Valoarea glicemiei
Pentru recoltarea VSH-ului avem nevoie de:
a) 2 ml de snge in eprubeta mov fara anticoagulant
b) 1,6 ml de snge in eprubeta neagra cu citrat de sodiu 3,8%
c) 2 ml de snge in eprubeta galbena cu anticoagulant
Ce nelegem prin sonda a demeure?
a) Sonda fixata, lsata timp ndelungat in vezica urinara
b) Dilatarea uretrei stricturate cu ajutorul sondelor
c) Sonda introdusa nainte de miciunea de dimineaa
Modulul 54. ngrijiri paliative
Dr. Roman Irina Itemi de evaluare
Cile de transmitere ale bolii SIDA sunt:
a) Snge i produse biologice infectate
b) Contact sexual infectant
c) Materno-fetal
n general, conduita terapeutic n bolile neoplazice se realizeaz prin:
a) Suport psihologic
b) Terapie propriu-zis a bolii
c) Controlul i tratamentul simptomelor asociate bolii
Accidentul vascular cerebral apare cu predilecie la:
a) Copii
b) Btrni
c) Hipertensivi
Bolnavul n stare de com profund are urmtoarele semne:
a) Nu reacioneaz la excitani
b) Reflexele sunt abolite
c) Funcii vitale prezente
Dintre comele metabolice fac parte:
a) Coma uremic
b) Coma diabetic
c) Coma postepileptic
n general, semnele btrneii sunt:
a) Capacitate fizic n regresare
b) Deteriorare intelectual

1826.

1827.

1828.

1829.

Nr. crt.
1830.

1831.

1832.

1833.

1834.

1835.

1836.

1837.

c) Marginalizare social
Tratamentul durerii la persoanele vrstnice se poate realiza prin:
a) Mijloace nefarmacologice
b) Terapie medicamentoas
c) Psihoterapie
Din punct de vedere medical din definiia morii fac parte urmtoarele elemente:
a) Oprirea reversibil a funciilor vitale
b) Oprirea ireversibil a respiraiei i circulaiei
c) Oprirea ireversibil a funciei sistemului nervos central
Semnele sigure de moarte sunt:
a) Rigiditate
b) Lividitate cadaveric
c) Deshidratare
Suportul psiho-social al unui pacient cu boal neoplazic se poate realiza prin:
a) Asigurarea unei sli de integritate funcional i fizic
b) Reintegrarea lor profesional i social
c) Suportul n a-i exprima tririle sufleteti
Modulul 54. ngrijiri paliative
Asistent medical Scoranu Elena Itemi de evaluare
ngrijirile paliative pot fi acordate n:
a) Clinica de oncologie
b) La domiciliu in familie
c) Spitale de profil
Echipa de ngrijiri paliative este alctuit:
a) Asisteni medicali generaliti
b) Medici oncologi i hematologi
c) Psihologi, preoi, voluntari
Obiectivele ngrijirilor paliative sunt:
a) Alinarea durerii
b) Susinerea psihologic
c) Ameliorarea calitii vieii
Durerea frecvent ntlnit la pacienii gravi se asociaz cu:
a) Grea i vrsturi
b) Insomnii
c) Tulburri psihice
Medicaia adjuvant a durerii n faza terminal:
a) Antidepresive
b) Anticonvulsivant
c) Antialergic
Cistostomia sau urostomia se aplic ca intervenie paliativ n cazul:
a) Tumori maligne de rect
b) Tumoare metastatica de stomac
c) Tumoare maligna vezical stadiul IV.
Funcia autonom sau independent a asistentului medical const din:
a) Executarea tratamentului recomandat de medic
b) Executarea ngrijirilor igienice bolnavului
c) Efectuarea educaie pentru sntate pe timpul internrii i la externarea
bolnavului
Asistenta medical este calificat s ngrijeasc:
a) Copii sntoi

1838.

1839.

1840.

Nr. crt.
1841.

1842.

1843.

Nr. crt.
1844.

1845.

1846.

1847.

b) Bolnavi copii, tineri, aduli, vrstnici


c) Bolnavi n faza terminal
Identificai manifestrile de dependen n nevoia de a comunica:
a) Afonia
b) Limbajul cursiv, coerent
c) Disfazia
Care sunt factorii care pot determina alegerea profesiei de asistent medical?
a) Numai avantajele materiale
b) Dorina de a ajuta oamenii n suferin
c) Dorina de realizare profesional
Funcia delegat a asistentului medical const din:
a) Executarea tratamentului recomandat
b) Executarea ngrijirilor igienice
c) Captarea dejectelor bolnavului
Modulul 54. ngrijiri paliative
Asistent medical Bararu Tania Itemi de evaluare
ngrijirile paliative asigur ndeplinirea nevoilor pacienilor:
a) A cror boal nu mai rspunde la tratament curativ
b) Indiferent de vrst, sex, naionalitate, religie, stare social i care au o
afeciune care la un moment dat nu mai beneficiaz de tratament curativ sau
acesta nu mai este eficient
c) De vrst avansat cu patologii multiple
Asistentul medical prin culegerea datelor trebuie s pun n eviden urmtoarele
informaii:
a) Antecedentele familiale
b) Condiiile de via i munc
c)Aportul sczut de sare,
n cazul pacienilor cu colostom rolul asistentei medicale const n:
a) nvarea pacientului s pstreze o igien local riguroas
b) Informarea bolnavului asupra regimului alimentar adecvat
c) Punerea la dispoziia pacientului a informaiilor necesare despre curenia
personal, desfurarea activitii,etc.
Modulul 55. Nursing comunitar
Dr. Pleca Mircea Itemi de evaluare
Triajul epidemiologic n coli se efectueaz:
a) La nceputul anului colar
b) La nceputul fiecrui semestru
c) Ori de cte ori este necesar
Prin ap se pot transmite urmtoarele boli:
a) Lambliaz
b) Hepatita tip A
c) Febra tifoid
Concentraia maxim admis n nitrai a apei este:
a) 100 mg/litru
b) 40-45 mg/litru
c) 75 mg/litru
Examenul medical la angajare n sectorul alimentar const n:
a) Examen medical general
b) Reacia serologic pentru sifilis

1848.

1849.

1850.

1851.

Nr. crt.
1852.

1853.

1854.

1855.

1856.

1857.

1858.

1859.

c) Coprocultur
Dezinfecia apei cu substitueni chimici se face cu:
a) Substane clorigene
b) Ozon
c) Aciunea bactericid a ionilor metalelor
Indicatorii sanitari ai apei potabile sunt:
a) Organoleptici (miros, gust)
b) Fizici (culoare, transparen, temperatur)
c) Chimici (reacie neutr, oxigen, sruri minerale)
Condiiile ideale de amplasare ale unui spital sunt:
a) Cu ferestrele spre sud
b) Cu zone bogate de vegetaie
c) La periferia centrelor urbane
Se consider indicator chimic al aerului viciat:
a) Oxigenul
b) Dioxidul de carbon
c) Oxidul de carbon
Modulul 55. Nursing comunitar
Asistent medical Bararu Tania Itemi de evaluare
Caracteristicile familiei sunt :
a) Este un sistem social
b) Are parametri structurali
c) Are caracter holistic
Comunitatea reprezint:
a) Un grup de indivizi n care o problem comun poate fi identificat i rezolvat
b) Un grup de indivizi cu acelai stil de via
c) Un grup de indivizi avnd acelai interes social
Starea de sntate a comunitii este influenat de:
a) Factori ambientali
b) Factori biologici
c) Serviciile de sntate
Nivelele de intervenii ale ngrijirilor de sntate sunt:
a) ngrijiri primare
b) ngrijiri teriare
c) ngrijiri paliative
ngrijirile primare de sntate sunt:
a) ngrijiri de sntate comunitare
b) Parte integrant a sistemului de sntate
c) Primul nivel al contactului dintre indivizi,familie i comunitate
Limita de competen a asistenei comunitare:
a) Nu este limitat la o vrst sau grup de diagnostic
b) Este continu
c) Nu se limiteaz la asistena episodic
n realizarea procesului de ngrijire, interveniile asistentului medical comunitar vizeaz:
a) Informarea familiei i indivizilor asupra strii de sntate
b) Intervenii n funcie de rspuns
c) Educarea familiei i individului privind ngrijirea sntii
n cadrul ngrijirilor primare de sntate, nursingul are:
a) Rol secundar
b) Rol central

1860.

1861.

1862.

1863.

1864.

1865.

1866.

Nr. crt.
1867.

1868.

1869.

1870.

c) Nici un rol
Holismul, teoria filozofic bazat pe ideea c un ntreg nu se reduce la suma prilor
sale,reprezint:
a) ngrijire la nivel fizic
b) Noiunea nu se refera la ngrijirea pacientului
c) ngrijirea ca un tot
Funciile asistentului medical sunt:
a) Funcii cu caracter independent
b) Funcii cu caracter dependent
c) Funcii cu caracter interdependent
Alte funcii ale asistentei medicale sunt:
a) Funcia educativ
b) Funcia economic
c) Funcia de cercetare
La indicaia medicului asistenta medical:
a) Observ comportamentul bolnavului
b) Este alturi de indivizi
c) Administreaz tratamente
Identificai calitile morale i profesionale ale asistentei medicale din enunurile de mai
jos:
a) Contiinciozitate n munc
b) Pstrarea secretului profesional
c) Punctualitatea i ndeplinirea sarcinilor n timpul turei
Asistenta medical are rol n:
a) Educaia sanitar
b) Administrarea vaccinurilor
c) Recuperarea pacienilor i susinerea psihic a acestora
Dintre ngrijirile, n caz de mbolnvire a individului, aplicate de asistenta medical
menionm:
a) Urmrirea pacienilor i semnalarea oricror modificri n starea acestora
b) Sarcini igieno-sanitare i dietetice
c) Adnotri n foaia de observaie
Modulul 56. ngrijiri la domiciliu
Dr. Pleca Mircea Itemi de evaluare
ndeprtarea insectelor parazitare prezente pe bolnav se face:
a) Prin metode fizice
b) Prin metode chimice
c) Prin metode combinate
Administrarea medicamentelor pe cale oral la un pacient imobilizat la pat se face:
a) n decubit dorsal
b) n decubit ventral
c) n poziie eznd sau semieznd
Bilanul ngrijirilor aplicate la domiciliu cuprinde:
a) Analiza periodic a nevoilor
b) Reevaluare clinic periodic
c) Gradul de satisfacere a nevoilor pacientului
Escarele se previn prin urmtoarele metode:
a) Schimbarea poziiei pacientului la 2-3 ore
b) Schimbarea lenjeriei de pat i de corp ori de cte ori este nevoie
c) Masajul zonelor expuse, numai pe tegumentul curat, n prealabil splat

1871.

1872.

1873.

1874.

1875.

1876.

Nr. crt.
1877.

1878.

1879.

1880.

1881.

1882.

Criza de epilepsie la domiciliu comport:


a) Poziie decubit ventral
b) Poziie decubit lateral
c) Plasarea unui rulou textil ntre arcadele dentare
ngrijirea la domiciliu se face:
a) Benevol
b) Obligatoriu
c) Pe baza unui contract n care se precizeaz dreptul i obligaiile prilor
Echipa de ngrijire la domiciliu este format din:
a) Medic
b) Asistent medical
c) Infirmier
Tratamentul medicamentos la domiciliu se face:
a) La ore fixe
b) Postprandial
c) La indicaia medicului
Metodele de ngrijire igienic se practic:
a) Zilnic
b) Sptmnal
c) Ori de cte ori este necesar
Tratamentul la domiciliu cuprinde:
a) Terapie medicamentoas
b) Psihoterapie
c) Ergoterapie
Modulul 56. ngrijiri la domiciliu
Asistent medical Pduraru Oana Itemi de evaluare
Depistarea insectelor parazite prezente pe bolnav se face:
a) Numai la prima vizit la domiciliu
b) Prin control periodic, prin dezbrcarea bolnavului de propriile haine
c) La fiecare examinare medical, pe toat perioada de ngrijire
Deparazitarea bolnavului se face prin aplicarea unei metode:
a) Mecanice
b) Fizice
c) Chimice
Din categoria paraziilor fac parte:
a) Puricii
b) Cpuele
c) Pduchii
Toxoplasmoza:
a) Este o boal produs de un parazit
b) Este o boala care afecteaz ftul, provocnd avort spontan sau natere de copii cu
malformaii
c) Se produce n urma contactului cu solul poluat sau a pisicilor infectate.
Giardiaza:
a) Este o boal parazitar ntlnit la om, ct i la animale
b) Manifestat prin dereglri digestive
c) Pentru deparazitare se folosete un dezinfectant cu spectru larg.
Acordarea serviciilor de ngrijire la domiciliu autorizate:
a) Se efectueaz conform planurilor individualizate de ngrijire
b) Se acord i se deconteaz de casa de asigurri tuturor persoanelor, la solicitarea

1883.

1884.

1885.

1886.

1887.

1888.

1889.

1890.

Nr. crt.
1891.

1892.

1893.

acestora
c) Se acord bolnavilor dependeni, parial dependeni i independeni
ngrijirile medicale la domiciliu, autorizate, se acorda de ctre:
a) Medici de orice specialitate
b) Asisteni medicali, n limita competentelor
c) Medici de familie.
Recomandarea pentru efectuarea serviciilor de ngrijiri medicale la domiciliu se face de
ctre:
a) Medicii de specialitate din ambulatoriul de specialitate, numai pentru asiguraii
aflai n stadiu terminal ca urmare a unor afeciuni oncologice sau accident
vascular cerebral
b) Medicii de specialitate aflai in relaii contractuale cu casa de asigurri de
sntate, la externarea bolnavilor asigurai din spital
c) Asistenii medicali, de orice specialitate.
n funcie de gradul de dependen, bolnavul ngrijit la domiciliu poate fi:
a) Total dependent
b) Parial dependent
c) Independent.
Recomandarea de ngrijire la domiciliu:
a) Se ntocmete in trei exemplare
b) Este ntocmit de ctre reprezentantul legal al furnizorului de ngrijiri medicale
c) Este valabila 5 zile calendaristice de la data emiterii.
Unitatea sanitar care asigur asistena sanitar curativo-profilactic prin internare este:
a) Ambulatoriul
b) Preventoriul
c) Spitalul
Policlinica:
a) Asigur i organizeaz asistena medical curativ i profilactic ambulatorie
b) Asigura depistarea si tratarea formelor incipiente de boala
c) Prin serviciile de specialitate efectueaz examinri medicale la angajare
Cabinetele medicale individuale cu medici de familie:
a) Asigur prevenirea mbolnvirilor
b) Asigur asisten medical primar prespitaliceasc
c) Asigur asisten medical profilactic ambulatorie
Activitatea medical din spital se desfoar:
a) Conform graficului
b) n program de 2 ture, 12/24 ore
c) n program continuu, pe trei ture
Modulul 56. ngrijiri la domiciliu
Asistent medical Bararu Tania Itemi de evaluare
Care dintre afirmaiile de mai jos sunt valabile pentru asistena medical la domiciliu:
a) Face parte din asistena medical primar
b) Este specific activitilor din cadrul medicinii familiei
c) Corespunde conceptului holistic
n asistena medical la domiciliu asistentul medical are ca sarcini:
a) Verificarea trusei medicale necesar pentru aceste intervenii
b) Efectuarea de vizite programate la domiciliul pacienilor, mai ales copii, gravide,
persoane nedeplasabile
c) Selectarea dintre apelurile primite pe acelea despre care informeaz medicul
Care dintre urmtoarele activiti de ngrijire se pot efectua la domiciliu?

a) Monitorizarea dializei peritoneale


b) Efectuarea hemodializei
c) Recoltarea produselor biologice

RSPUNSURI
Modulul 2. Comunicare profesional * Prof. Marcu Doina - rspuns
1.
5.
9.

a,b,c
a,c
a,b,c

2. a,b,c
6. a,b
10. a,b,c

3.
7.

a,b
a,

4.
8.

a,b
a,b

Modulul 10. Mediu i sntate * Asistent medical Cotea Maria - Rspuns


11. a,b,c
15. a,b
19. a,b,c

12. a,b,c
16. a,b,c
20. a,b,c

13. a,b
17. a,b,c

14. a,b,c
18. a,b,c

Modulul 11. Educaie pentru sntate * Asistent medical Postelnicu Mihaela - Rspuns
21. b
25. a,b
29. a,b

22. a,b
26. a,b,c
30. a,b,c

23. a,b
27. a,b,c

24. a
28. a,b,c

Modulul 13. Bazele tiinei nursingului * Asistent medical Postelnicu Mihaela - Rspuns
31. a,b,c
35. a
39. c
43. ac
47. b
51. a
55. b
59. c
63. a
67. a

32. b
36. a,b,c
40. c
44. a,b
48. a
52. a
56. c
60. b
64. a
68. a

33. a
37. c
41. a,b
45. b
49. b
53. a
57. a
61. c
65. a
69. a

34. a,b,c
38. a,b
42. b
46. c
50. c
54. b
58. b
62. a
66. b
70. a

Modulul 14. Fiina uman i nursingul * Asistent medical Cotea Maria - Rspuns
71. a,b,c
75. b
79. a,b
83. b,c
87. a,b
91. a
95. a,b,c
99. a
103.a,c
107.b
111.a
115.a,b,c

72. b,c
76. a,b,c
80. b,c
84. b
88. a,c
92. b,c
96. a,b,c
100.a,b,c
104.b,c
108.b,c
112.b
116.b

73. a,b,c
77. a,c
81. a,c
85. a,b
89. a,b,c
93. a,b
97. a,c
101.a,b,c
105.a,b,c
109.b
113.b
117.a,b

74. b
78. a
82. a,b,c
86. b
90. a,c
94. a,c
98. c
102.a,b
106.a,b
110.a,b,c
114.a
118.a

Modulul 15. Semiologie medical * Dr. Roman Irina - Rspuns


119.a,b
123.a,b
127.a,b
131.a,b,c
135.a,b,c

120.a,c
124.a,b
128.a,b,c
132.b,c
136.b,c

121.b,c
125.a,c
129.a,b,c
133.a,b,c
137.a,b,c

122.a,b,c
126.a,b,c
130.a,b
134.a,b,c

Modulul 15. Semiologie medical * Asistent medical Cotea Maria - Rspuns


138.a,b,c
142.b,c

139.a,b
143.a,b,c

140.a,b,c
144.a,b

141.b,c

Modulul 16. Tehnici de nursing i investigaii * Asistent medical Postelnicu Mihaela - Rspuns
145.a,b,c

146.a,c

147.b,c

148.c

149.b,c
153.a,c
157.a,b,c
161.b
165.a,b
169.b
173.a,b
177.b

150.a,b
154.a,b
158.b
162.b
166.a
170.a
174.a

151.a,b
155.a,b,c
159.b
163.c
167.a,b
171.a
175.c

152.c
156.a
160.a,b
164.a
168.b,c
172.a
176.b

Modulul 17. Protecia i securitatea n munc * Asistent medical Cotea Maria - Rspuns
178.a
182.b,c
186.a,c
190.a,b

179.a,c
183.a,b
187.a
191.a,b

180.b
184.a
188.b
192.a

181.a,b,c
185.b
189.a
193.a

Modulul 18. Administrarea medicamentelor * Asistent medical Scoranu Elena - Rspuns


194.a
198.c
202.b,c
206.c
210.a,b

195.a,b,c
199.b
203.a,c
207.a,c
211.a,b,c

196.a,c
200.a
204.a,b,c
208.b,c
212.a,b,c

197.a,b
201.a,b,c
205.a,b,c
209.c
213.c

Modulul 21. Epidemiologie i sntate public * Dr. Teodorescu Irina - Rspuns


214.a
218.c
222.a,b,c

215.b
219.a

216.a
220.b

217.a
221.a

Modulul 21. Epidemiologie i sntate public * Asistent medical Postelnicu Mihaela - Rspuns
223.a,b,c
227.c
231.a

224.a
228.a,b
232.c

225.a,b
229.a,b,c

226.b
230.a,b,c

Modulul 22. Principii de baz ale cercetrii * Prof. Radu Ruxandra - Rspuns
233.a
237.a
241.c

234.a,b
238.a,c

235.c
239.a

236.a
240.a,c

Modulul 23. Pneumologie i nursing specific * Dr. Ivan Mihaela - Rspuns


242.b
246.a,b,c
250.b,c
254.a,c
258.c
262.a,b,c
266. b
270. a,b
274. b,c
278. b,c
282. c

243.c
247.a,b
251.c
255.b,c
259.b
263.a,c
267. c
271. a,b,c
275. b,c
279. b
283. b,c

244.c
248.a,b
252.c
256.a,b
260.a,c
264. c
268. b
272. a,b
276. c
280. a,b

245.b
249.b
253.c
257.a,b
261.a,b
265. c
269. a,b,c
273. b,c
277. b,c
281. b

Modulul 23. Pneumologie i nursing specific * Asistent medical Bararu Tania - Rspuns
284.b
288.a,b,c
292.c
296.c
300.a,c
304.a,b,c
308.b
312.a,b,c
316.b
320.c

285.a
289.c
293.c
297.a,c
301.b
305.a,c
309.a,c
313.a,b
317.a,b
321.a

286.a,b,c
290.a,b
294.a,b
298.a,b,c
302.a,c
306.a,b,c
310.a,b,c
314.c
318.a,c
322.b,c

287.b
291.a,c
295.a,b
299.a,b,c
303.a,c
307.a,c
311.a,c
315.a
319.a
323.c

324.a,b,c
328.a,b
332. c
336. a,c
340. a,b
344.b,c
348.a,b
352.a,b

325.a,c
329.b,c
333.a,c
337.c
341.c
345.a,b
349.b
353.a,b,c

326.a,b,c
330.a,b
334. c
338. b,c
342.b,c
346.a
350.a,b,c
354.a,b

327.b,c
331.b
335.b
339.c
343.a
347.a,b
351.b,c
355.b,c

Modulul 24. Cardiologie i nursing n cardiologie * Dr. Costin Anca - Rspuns


356.a,b,c
360.a
364.a,b
368.a,b
372.a,b,c
376.a,c
380.a,c

357.a,c
361.a,c
365.a
369.b,c
373.a,c
377.b,c
381.a,b

358.b,c
362.a,b,c
366.a,b,c
370.b
374.a,b
378.b,c

359.a,b
363.a,b,c
367.a
371.b,c
375.a,c
379.a,b,c

Modulul 24. Cardiologie i nursing n cardiologie * Asistent medical Postelnicu Mihaela - Rspuns
382.a,b,c
386.b,c
390.a,b
394.a,c
398.a,b
402.c
406.c
410.b
414.c
418.a
422.c
426.a,b
430.b
434.b,c
438.b,c
442.a
446.b

383.c
387.a,c
391.b,c
395.a,b
399.a,c
403.b
407.a
411.a,b
415.b
419.a,b
423.a,b
427.b
431.b
435.c
439.b,c
443.c

384.a,b
388.b
392.a
396.a,b
400.a
404.a,b
408.c
412.a,c
416.a
420.b
424.a,b,c
428.a,b,c
432.b
436.b
440.a,b,c
444.b

385.a
389.a,b
393.a
397.a
401.a,c
405.b
409.b
413.a,b
417.b,c
421.a,c
425.b
429.a,b,c
433.b,c
437.b
441.b
445.a,b,c

Modulul 25. Gastroenterologie i nursing n gastroenterologie * Dr. inic Theodor - Rspuns


447.a
451.c
455.a
459.b
463.b,c
467.a,c
471.a,c

448.c
452.b,c
456.b
460.c
464.b,c
468.b,c
472.b,c

449.c
453.a,b
457.a,c
461.c
465.b
469.a

450.c
454.b
458.a
462.c
466.b,c
470.a,b,c

Modulul 25. Gastroenterologie nursing n gastroenterologie * asistent medical Mihalache


Alina - Rspuns
473.c
477.b,c
481.a,b
485.b,c
489.a,b,c
493.a
497.b
501.b
505.a,b
509.b,c

474.a,b,c
478.c
482.a,b
486.a,b
490.a,b,c
494.a
498.b
502.a
506.b
510.a

475.a,c
479.a,b,c
483.b,c
487.a,b
491.c
495.b
499.a,c
503.b
507.a
511.b,c

476.c
480.a,b,c
484.,b,c
488.a,b
492.b,c
496.b,c
500.b,c
504.a,b
508.a
512.c

513.c
517.a,b,c
521.a,b

514.c
518.a
522.c

515.a,b
519.a,b,c

516.a,b,c
520.a,b

Modulul 26. Nefrologie, urologie i nursing n afeciunile renale * Dr. inic Theodor - Rspuns
523.a
527.a,b
531.a,b,c
535.a,b,c
539.a,b
543.a,c
547.a,b,c
551.b,c

524.b,c
528.a
532.b
536.a,b
540.c
544.a,b,c
548.c
552.b

525.a,b
529.a,b,c
533.b
537.a
541.a
545.a,b,c
549.a,b,c

526.a,b,c
530.a,b,c
534.a
538.c
542.a
546.b,c
550.b

Modulul 26. Nefrologie, urologie nursing n afeciunile renale * Asistent medical Oautu Elena Rspuns
553.a,b,c
557.c
561.a
565.a
569.a, b
573.b
577.c
581.a
585.b
589.a,b
593.b
597.a
601.a
605.a

554.a
558.a,b
562.a
566.a, b, c
570.a, b, c
574.a
578.b
582.b
586.b
590.a,b
594.a,b,c
598.b
602.b
606.a

555.a,b
559.a,b
563.b
567.c
571.b
575.c
579.a, b, c
583.a
587.b,c
591.b,c
595.a,b
599.c
603.a

556.a,b
560.a,b,c
564.a, b, c
568.b
572.a, b
576.b
580.a, b, c
584.a,b,c
588.a,b
592.b
596.c
600.c
604.a

Modulul 27. Chirurgie general i nursing n chirurgia general * Dr. Velicescu Cristian - Rspuns
607.a,c
611.a,b,c
615.a,b,c
619.a,b,c
623.c
627.a,b,c
631.c
635.a,b
639.a

608.a,b
612.a,c
616.c
620.a,b,c
624.b,c
628.c
632.a,b,c
636.a,c

609.a
613.b
617.a,b,c
621.a,b
625.a,b
629.b,c
633.a,b,c
637.a,b,c

610.a,c
614.a,b,c
618.a,b,c
622.c
626.a,c
630.a,c
634.a,c
638.b,c

Modulul 27. Chirurgie general i nursing n chirurgia general * Asistent medical Cotea Maria Rspuns
640.b
644.a,b,c
648.b,c
652.c
656.c
660.a,b
664.a,b,c
668.a,b,c
672.a,b,c
676.a,b
680.a,b,c
684.a,b,c

641.a,b
645.a,b,c
649.b,c
653.b
657.b
661.a,b
665.a,c
669.c
673.a,b,c
677.a
681.a,b
685.a,b

642.a,b
646.a,c
650.b
654.b
658.b
662.c
666.a,b
670.b
674.a,b,c
678.a,b
682.b
686.a,b

643.b,c
647.a,b,c
651.b
655.a
659.b
663.a,b,c
667.a,b
671.a,b
675.a,b,c
679.a
683.a,b,c
687.a

Modulul 28. Chirurgie toracic, cardiovascular i nursing specific * Dr. Roman Irina - Rspuns
688.c

689.a

690.a,b

691.a,b

692.a,b
696.a,b

693.a,b,c

694.a

695.a,b,c

Modulul 28. Chirurgie toracic, cardiovascular i nursing specific * Asistent medical Bararu Tania Rspuns
697.a
701.a,b,c
705.a,b,c
709.a,b
713.a,b
717.b
721.c
725.a,b,c
729.b,c
733.a,b
737.b,c
741.a,c
745.b,c
749.b

698.b
702.a,b
706.c
710.a,b,c
714.a,b
718.a
722.a,b
726.b
730.a
734.a,b,c
738.b,c
742.b,c
746.c
750.a,b,c

699.a
703.a,b,c
707.a,b,c
711.a,b
715.a
719.b
723.b,c
727.c
731.b
735.a,b
739.b
743.a,c
747.a,b
751.b

700.a,b
704.a,c
708.a
712.b
716.c
720.b
724.b
728.c
732.b,c
736.a,b,c
740.b,c
744.a,b
748.c
752.b

Modulul 29. O.R.L. i nursing O.R.L. * Dr. Georgescu Nicolae - Rspuns


753.a
757.c

754.b
758.c

755.b,c

756.c

Modulul 29. O.R.L. i nursing O.R.L. * Asistent medical Popa Mihaela - Rspuns
759.a
763.a
767.a
771.b
775.b,c

760.c
764.a
768.a
772.c
776.c

761.a
765.a
769.c
773.c
777.a

762.a
766.c
770.b
774.a
778.c

Modulul 30. Oftalmologie i nursing n oftalmologie * Dr. Anastasescu Antoaneta - Rspuns


779.a,b,c
783.a,b,c
787.a,b

780.a,b,c
784.a,b
788.b,c

781.a,b,c
785.a,b,c

782.b,c
786.a,b

Modulul 30. Oftalmologie i nursing n oftalmologie * Asistent medical Popa Mihaela - Rspuns
789.a
793.b
797.c
801.a
805.c
809.a

790.b
794.b,c
798.a
802.b
806.b

791.a
795.a
799.a
803.a
807.a,b

792.b
796.b
800.c
804.b
808.b

Modulul 31. Hematologie i nursing n hematologie * Dr. Cheaito Diana Rspuns


810. c
814. b,c
818. a,c
822. a,b
826. a,c
830. a,c
834. c
838. c

811. c
815. a,c
819. b,c
823. a,b,c
827. c
831. a,b
835. b,c
839. b

812. b
816. b
820. a
824. a
828. a
832. c
836. a,c

813. b,c
817. c
821. a,b
825. b
829. c
833. c
837. a

Modulul 31. Hematologie i nursing n hematologie * Asistent medical Pduraru Oana - Rspuns
840. a,b,c
844. b,c
848. a,b,c
852. a,c
856. a,c
860. c

841. a
845. a,c
849. a
853. a,b,c
857. a,c
861. a,b

842. a,b
846. a,b,c
850. a,b,c
854. c
858. a
862. a

843. a,b,c
847. a,b
851. b,c
855. b
859. b,c
863. b

864. a,b,c
868. b
872. a,b,c
876. a,b,c
880. a,b,c
884. a,b

865. a,b,c
869. a
873. c
877. a,b,c
881. b,c
885. a,b

866. c
870. b
874. a,b,c
878. a,b,c
882. c

867. a,b,c
871. a,b
875. a,b,c
879. b,c
883. a

Modulul 32. Ortopedie, traumatologie i nursing specific * Dr. Georgescu Nicolae - Rspuns
886. b,c
890. b
894. b,c
898. b

887. b,c
891. a
895. a,b,c
899. b

888. b
892. a,b
896. a

889. a,b,c
893. b,c
897. a,b,c

Modulul 32. Ortopedie, traumatologie i nursing specific * Asistent medical principal liceniat
Mihai Dana Rspuns
900. b
904. c
908. a,b
912. c
916. a

901. c
905. a
909. a,b
913. c
917. b,c

902. a
906. b,c
910. c
914. a
918. a,b

903. b
907. b
911. a
915. b,c
919. b,c

Modulul 33. Reumatologie i nursing n reumatologie * Dr. Costin Anca - Rspuns


920. a,b
924. a,b,c
928. a,b,c

921. a,c
925. a,b,c
929. a,b

922. a
926. a,b,c
930. a,c

923. b,c
927. a,c
931. a,b,c

Modulul 33. Reumatologie i nursing n reumatologie * Asistent medical Prlog Elena - Rspuns
932. c
936. a,b,c
940. b
944. a,b,c
948. a,c
952. a,b,c
956. a,b
960. a,c
964. a,b,c
968. a,b,c
972. a
976. b
980. a,b
984. a,b,c
988. a,b,c

933. a,b,c
937. a,b,c
941. a,c
945. a,b
949. a
953. a,b,c
957. a,b
961. a,b
965. a,b
969. c
973. b
977. a,b,c
981. a,b
985. a,b,c
989. a,b,c

934. a,b,c
938. c
942. a
946. a,b,c
950. a
954. a,c
958. b
962. a,b
966. a
970. a,b,c
974. b
978. a,b
982. a,b
986. a,b,c
990. c

935. a,c
939. a
943. a
947. a,b,c
951. a,b,c
955. a,b,c
959. a,b,c
963. c
967. b,c
971. a
975. c
979. b
983. a,b
987. a,b

Modulul 34. Dermatovenerologie i nursing specific * Dr. Duceag Letiia - Rspuns


991. a,c
995. c
999. a,b,c
1003. a

992. b
996. b
1000. c

993. b,c
997. c
1001. a,b,c

994. c
998. a,b,c
1002. a,b,c

Modulul 34. Dermatovenerologie i nursing specific * Asistent medical Ciobanu Florentina Rspuns
1004.
1008.
1012.
1016.
1020.
1024.
1028.

a,c
b
b,c
a,b
a,b
a,b
a,b

1005.
1009.
1013.
1017.
1021.
1025.
1029.

c
a,b,c
c
a,b
a,c
a,b

1006.
1010.
1014.
1018.
1022.
1026.
1030.

b
a,b,c
b
a,b,c
a,b,c
a,b,c

1007.
1011.
1015.
1019.
1023.
1027.
1031.

a,b,c
a
a,b
c
a
a,c

Modulul 35. Boli infecto-contagioase i nursing specific * Dr. Teodorescu Irina - Rspuns

1032.
1036.
1040.
1044.
1048.

a
b,c
a
b
a,b,c

1033.
1037.
1041.
1045.
1049.

b,c
b,c
a
a
b

1034.
1038.
1042.
1046.

a,b,c
c
b,c
a,b,c

1035.
1039.
1043.
1047.

a,b,c
b
c
b,c

Modulul 35. Boli infecto-contagioase i nursing specific * Asistent medical Macovei Simona Rspuns
1050.
1054.
1058.
1062.
1066.
1070.
1074.
1078.
1082.
1086.
1090.
1094.
1098.
1102.

a
a,b
a,c
b
a,b,c
b
a,b
b
b
a,b,c
a,b
b
a
b,c

1051.
1055.
1059.
1063.
1067.
1071.
1075.
1079.
1083.
1087.
1091.
1095.
1099.
1103.

a
b
b
b
c
b
a,b
a,b,c
a,b,c
a,b
b
a,b
b
a,b,c

1052.
1056.
1060.
1064.
1068.
1072.
1076.
1080.
1084.
1088.
1092.
1096.
1100.
1104.

a,b
a,b
a
a,b
a,b
a,b,c
b,c
a,b,c
a,b,c
b,c
b
a,b,c
a,b
a,b,c

1053.
1057.
1061.
1065.
1069.
1073.
1077.
1081.
1085.
1089.
1093.
1097.
1101.

a,b,c
b
b
a,b
a
a,b,c
a,b,c
a,b,c
b
a,b,c
a
c
a,b

Modulul 36. Endocrinologie i nursing n endocrinologie * Dr. Crbunaru Daniel - Rspuns


1105.
1109.
1113.
1117.
1121.
1125.
1129.
1133.
1137.

b,c
a,b
b,c
a,b
a,c
a,c
a,c
a,b,c
a,b,c

1106.
1110.
1114.
1118.
1122.
1126.
1130.
1134.
1138.

a,c
a,c
a,c
b,c
a,b
a,c
a,b,c
c
c

1107.
1111.
1115.
1119.
1123.
1127.
1131.
1135.
1139.

a,c
a,c
a,c
b,c
b,c
b,c
a,b,c
a,b,c
a

1108.
1112.
1116.
1120.
1124.
1128.
1132.
1136.

b,c
b,c
b,c
a,c
b,c
a,c
a,b,c
a,b,c

Modulul 36. Endocrinologie i nursing n endocrinologie * Asistent medical Pduraru Oana Rspuns
1140.
1144.
1148.
1152.
1156.

b
c
a,b
a,c
a

1141.
1145.
1149.
1153.
1157.

a,c
b
a,b,c
a,b
a,b,c

1142.
1146.
1150.
1154.
1158.

b,c
a
a,b
c
a,b,c

1143.
1147.
1151.
1155.

b,c
a,b,c
a,b,c
a,b

Modulul 37. Boli metabolice, de nutriie i nursing specific * Dr. Stana Bogdan - Rspuns
1159.
1163.
1167.

c
a,c
a,b,c

1160.
1164.
1168.

c
a,b,c
c

1161.
1165.

a,c
c

1162.
1166.

b
b

Modulul 37. Boli metabolice, de nutriie i nursing specific * Asistent medical Bararu Tania
Rspuns
1169.
1173.
1177.
1181.
1185.
1189.
1193.
1197.

b,c
b
a
a,b
a,c
a,b,c
a,b,c
b

1170.
1174.
1178.
1182.
1186.
1190.
1194.
1198.

c
a
a,b,c
a,c
a,b,c
a,c
a,b,c
b,c

1171.
1175.
1179.
1183.
1187.
1191.
1195.
1199.

a,b,c
b
a,b
a,b,c
a,b
a,b,c
a,b,c
a,c

1172.
1176.
1180.
1184.
1188.
1192.
1196.
1200.

b
b,c
a,b,c
c
b,c
a,b
a,b
a,b

1204.

Modulul 38. Nutriie i dietetic * Dr. Stana Bogdan Rspuns


1201.

1202.

1203.

a,c

1205.
1209.

b,c
b

1206.
1210.

c
c

1207.

1208.

1214.
1218.

b,c
c

Modulul 38. Nutriie i dietetic * Asistent medical Foca Maria - Rspuns


1211.
1215.

a,b
b

1212.
1216.

b,c
a

1213.
1217.

a,b,c
a,b

Modulul 40. Calitatea serviciilor de nursing * Asistent Barblat Oana - Rspuns


1219.
1223.
1227.
1231.

c
a,b
a,b
c

1220.
1224.
1228.
1232.

a,b
a,b,c
a,b,c
a,c

1221.
1225.
1229.
1233.

b
a,b,c
a,b
a,b,c

1222.
1226.
1230.

a,b,c
a,c
a,b,c

1237.
1241.
1245.
1249.
1253.
1257.
1261.
1265.
1269.
1273.

a
b
a,b
b
a
c
c
a
a,c
c

Modulul 44. Cercetare n nursing * Prof. Radu Ruxandra - Rspuns


1234.
1238.
1242.
1246.
1250.
1254.
1258.
1262.
1266.
1270.
1274.

a,b,c
b
a,b
a
b
b
b
a
a,b,c
a
a

1235.
1239.
1243.
1247.
1251.
1255.
1259.
1263.
1267.
1271.
1275.

b,c
a,c
a,b
c
a
a
a
b
b
a,b,c
a,c

1236.
1240.
1244.
1248.
1252.
1256.
1260.
1264.
1268.
1272.

b
b
a,b
c
c
c
b
a,c
b
a,b

Modulul 45. Ginecologie i nursing n ginecologie * Dr. Ilea Ciprian - Rspuns


1276.
1280.
1284.
1288.

a,b,c
a
a
a,b

1277.
1281.
1285.
1289.

a,b,c
a
a,b,c
a,b

1278.
1282.
1286.
1290.

a,b,c
a,b,c
a,b,c
a,b,c

1279.
1283.
1287.

a,b,c
a
a

Modulul 45. Ginecologie i nursing n ginecologie * Moa Bolot Mariana Rspuns


1291.
1295.
1299.
1303.
1307.
1311.

a,b
b,c
b,c
b
a,b
a

1292.
1296.
1300.
1304.
1308.
1312.

b,c
b,c
a,b
a,b
b
a

1293.
1297.
1301.
1305.
1309.
1313.

b
a,b
a
a,b
a
b

1294.
1298.
1302.
1306.
1310.
1314.

a,b
b
a,c
a,b
a
a

Modulul 46. Obstetric i nursing n obstetric * Dr. Ilea Ciprian Rspuns


1315.
1319.
1323.
1327.

a,b,c
a
b
a,b,c

1316.
1320.
1324.
1328.

a,b,c
a,b,c
a,b,c
a,b,c

1317. a,b,c
1321. a,b,c
1325. a,b,c

1318. a,b,c
1322. a
1326. a,b,c

Modulul 46. Obstetric i nursing n obstetric * Asistent medical Cotea Maria Rspuns
1329.
1333.
1337.
1341.

a,b,c
a,b
a
b

1330.
1334.
1338.
1342.

b,c
a,b
b,c
a,b

1331. a,b
1335. a
1339. c

1332. a,c
1336. a,b,c
1340. a,b

Modulul 47. Puericultur, pediatrie i nursing specific * Dr. Iablonschi Mariana - Rspuns
1343.
1347.
1351.
1355.
1359.

c
c
a,b,c
c
a,b

1344.
1348.
1352.
1356.
1360.

a
c
b
c
a

1345.
1349.
1353.
1357.
1361.

b
a,b,c
c
a,c
a,c

1346.
1350.
1354.
1358.
1362.

a,b,c
a,b
a,b,c
b
a,c

Modulul 47. Puericultur, pediatrie i nursing specific * Asistent medical Cotea Maria - Rspuns
1363. a
1367. b
1371. b

1364. b
1368. b
1372. a,c

1365. a,b
1369. a
1373. a,b

1366. a,c
1370. b
1374. a,b

1375.
1379.
1383.
1387.
1391.
1395.
1399.
1403.
1407.

b,c
c
b
b
b,c
a,b,c
c
a
a,b,c

1376.
1380.
1384.
1388.
1392.
1396.
1400.
1404.
1408.

a
c
a,b
a,b
a,b,c
a,b,c
a,b
a,b
a,c

1377.
1381.
1385.
1389.
1393.
1397.
1401.
1405.
1409.

b
b
a,b
a,c
a,c
c
b
a,c
b

1378.
1382.
1386.
1390.
1394.
1398.
1402.
1406.
1410.

b
a,b,c
c
a,b,c
a,b
a,b,c
a,b
a,b,c
b,c

Modulul 48. Neurologie i nursing n neurologie * Dr. Vialaru Raluca - Rspuns


1411.
1415.
1419.
1423.
1427.
1431.

a,c
a,c
a
c
a,b
a

1412.
1416.
1420.
1424.
1428.

c
a,b
b,c
a
b,c

1413.
1417.
1421.
1425.
1429.

a,b
b
b
a,b
b,c

1414.
1418.
1422.
1426.
1430.

b
a,b,c
a,b
a,b
c

Modulul 48. Neurologie i nursing n neurologie * Asistent medical Gurzun Nicu Rspuns
1432.
1436.
1440.
1444.
1448.
1452.

a
b
a
c
b
a

1433.
1437.
1441.
1445.
1449.
1453.

a
a,b
b
b
b
b

1434.
1438.
1442.
1446.
1450.

b
b
a,c
c
c

1435.
1439.
1443.
1447.
1451.

a
c
a
c
c

1457.
1461.
1465.
1469.

c
b,c
b,c
b,c

Modulul 49. Psihiatrie i nursing n psihiatrie * Dr. Vialaru Raluca - Rspuns


1454.
1458.
1462.
1466.

a,c
c
a,b
c

1455.
1459.
1463.
1467.

a
b,c
a,c
a

1456.
1460.
1464.
1468.

b
b
c
b,c

Modulul 49. Psihiatrie i nursing n psihiatrie * Asistent medical Diaconeasa Marcela - Rspuns
1470.
1474.
1478.
1482.
1486.
1490.
1494.
1498.
1502.
1506.
1510.
1514.
1518.

b,c
c
a,b
b
a,b
c
a
b
b
a,c
a,c
c
a

1471.
1475.
1479.
1483.
1487.
1491.
1495.
1499.
1503.
1507.
1511.
1515.
1519.

b
c
c
b,c
c
c
b
c
c
a,c
a
a
b

1472.
1476.
1480.
1484.
1488.
1492.
1496.
1500.
1504.
1508.
1512.
1516.
1520.

a
a
a,c
a
b
b
c
a
c
b,c
c
b
a

1473.
1477.
1481.
1485.
1489.
1493.
1497.
1501.
1505.
1509.
1513.
1517.

a
c
a
b,c
a
a
a
a
b
b
b
a,b

Modulul 50. Anestezie terapie intensiv i nursing specific * Dr. Ilea Ciprian - Rspuns
1521. a,b,c
1525. a,b
1529. a,b,c

1522. a,b
1526. a,b,c
1530. a,b,c

1523. a,b,c
1527. a,b
1531. a,b,c

1524. a,b,c
1528. a

Modulul 50. Anestezie terapie intensiv i nursing specific * Asistent medical Bararu Tania Rspuns
1532.
1536.
1540.
1544.
1548.
1552.

c
c
a,b,c
a,c
c
a,b

1533.
1537.
1541.
1545.
1549.
1553.

c
a,b
b
a,b,c
a,b,c
b

1534.
1538.
1542.
1546.
1550.
1554.

b
a,b
b
a
b
a,b

1535.
1539.
1543.
1547.
1551.
1555.

a,b,c
a,b,c
b
a,b,c
a,c
b

1556.
1560.
1564.
1568.
1572.
1576.
1580.
1584.
1588.

a,b
a,b,c
a,b,c
a,b,c
a,b,c
B,c
A,c
c
a,b,c

1557.
1561.
1565.
1569.
1573.
1577.
1581.
1585.
1589.

a,c
a,b,c
a,c
a,b,c
a,c
a,c
c
A,b
c

1558.
1562.
1566.
1570.
1574.
1578.
1582.
1586.

b,c
a,b
a,b
b
a,b,c
a,b,c
A,c
a

1559.
1563.
1567.
1571.
1575.
1579.
1583.
1587.

a,b
b,c
b,c
a,b
a,b,c
A,c
b
a,b,c

Modulul 51. Conduit n urgene medico chirurgicale * Dr. Pleca Mircea - Rspuns
1590.
1594.
1598.
1602.
1606.

a,b,c
a,b,c
b
a,b,c
a,b,c

1591.
1595.
1599.
1603.
1607.

a,b,c
a,b
a,b
a,b,c
a,b,c

1592.
1596.
1600.
1604.
1608.

a,b
a,b,c
a,b,c
a,b,c
a,b,c

1593.
1597.
1601.
1605.

a,b
a,b
a,b
a,b

Modulul 51. Conduit n urgene medico chirurgicale * Asistent medical Postelnicu Mihaela
Rspuns
1609.
1613.
1617.
1621.
1625.
1629.
1633.
1637.
1641.
1645.
1649.
1653.
1657.
1661.
1665.

b,c
a,c
a
a
c
a,c
b
a,b
a,c
b,c
a,b
a,b
c
a,b,c
b

1610.
1614.
1618.
1622.
1626.
1630.
1634.
1638.
1642.
1646.
1650.
1654.
1658.
1662.
1666.

b,c
c
a,c
a
b
b,c
b
a
a,b
a
a,b,c
a,b
a,b,c
a,b,c
a,c

1611.
1615.
1619.
1623.
1627.
1631.
1635.
1639.
1643.
1647.
1651.
1655.
1659.
1663.

a
a
a,b
b
a
b
a,c
a,b
a,b,c
a,c
a,c
a,c
a
a,b,c

1612.
1616.
1620.
1624.
1628.
1632.
1636.
1640.
1644.
1648.
1652.
1656.
1660.
1664.

b,c
c
b,c
b
b
b
a
b,c
a,b
a
a,b
a,b
a,b
b,c

Modulul 52. Gerontologie, geriatrie i nursing specific * Dr. Crbunaru Daniel - Rspuns
1667.
1671.
1675.
1679.
1683.
1687.
1691.
1695.
1699.

a,c
b,c
a,c
c
a,c
b,c
a,b
a,b,c
b,c

1668.
1672.
1676.
1680.
1684.
1688.
1692.
1696.
1700.

a,b
b,c
a,c
c
a,b
ab,
c
a,b,c
a,b,c

1669.
1673.
1677.
1681.
1685.
1689.
1693.
1697.
1701.

b,c
a,c
b
b,c
b,c
a,c
a,b
b
a,b,c

1670.
1674.
1678.
1682.
1686.
1690.
1694.
1698.

a,c
b,c
b
b,c
a,c
a,c
a,b,c
b

Modulul 52. Gerontologie, geriatrie i nursing specific * Asistent medical Mihalache Alina
Rspuns
1702.
1706.
1710.
1714.
1718.
1722.
1726.
1730.
1734.
1738.

a,b,c
b
a,b,c
a, b, c
a, b
a, b, c
a, b, c
a, b, c
a
a,b

1703.
1707.
1711.
1715.
1719.
1723.
1727.
1731.
1735.
1739.

a,b
c
a,c
a, b, c
a, b
a, b, c
a, b
a, b, c
a
a,b,c

1704.
1708.
1712.
1716.
1720.
1724.
1728.
1732.
1736.
1740.

a,b,c
a,b,c
a,b
a, b, c
a, b, c
a, b, c
a, b, c
a, b, c
b
a,b,c

1705.
1709.
1713.
1717.
1721.
1725.
1729.
1733.
1737.
1741.

b
c
a, b, c
a, b, c
a, b, c
a, b, c
a, b, c
a, b
a,b,c
a,b

1742. a,b,c
1746. a,b

1743. b
1747. a,b,c

1744. a
1748. a,b

1745. b

Modulul 53. Oncologie i nursing n oncologie * Dr. Cheaito Diana - Rspuns


1749.
1753.
1757.
1761.
1765.
1769.
1773.
1777.
1781.

a,b,
a,c
c
c
a,c
b
a,b
b
a

1750.
1754.
1758.
1762.
1766.
1770.
1774.
1778.

b,c
c
a,b
a,c
b
a,c
a
a,b

1751.
1755.
1759.
1763.
1767.
1771.
1775.
1779.

c
a,b,c
b
b
a
a,b
b
a

1752.
1756.
1760.
1764.
1768.
1772.
1776.
1780.

b,c
a
c
a,b
a,b
c
a,b
c

Modulul 53. Oncologie i nursing n oncologie * Asistent medical Lupu Virginia Rspuns
1782.
1786.
1790.
1794.
1798.
1802.
1806.
1810.
1814.
1818.

a,b,c
a,b,c
a,b,c
a,b,c
a,b,c
a,b,c
a,b,c
a,c
a,b,c
b

1783.
1787.
1791.
1795.
1799.
1803.
1807.
1811.
1815.
1819.

a,b,c
a,b,c
b,c
a,b,c
a,b,c
a,b,c
a,b,c
b,c
a,c
c

1784.
1788.
1792.
1796.
1800.
1804.
1808.
1812.
1816.

a,b,c
a,b,c
a,b,c
a,b
a
a,b,c
a,b,c
a,c
a,b,c

1785.
1789.
1793.
1797.
1801.
1805.
1809.
1813.
1817.

a,b,c
a,b
a
a,b,c
a,b,c
a,b,c
a
a,b
a,b

Modulul 54. ngrijiri paliative * Dr. Roman Irina Rspuns


1820. a,b,c
1824. a,b
1828. a,b

1821. a,b,c
1825. a,b,c
1829. a,b,c

1822. b,c
1826. a,b,c

1823. a,b,c
1827. b,c

Modulul 54. ngrijiri paliative * Asistent medical Scoranu Elena Rspuns


1830. a,b,c
1834. a,b
1838. a,c

1831. a,b,c
1835. c
1839. b,c

1832. a,b,c
1836. b,c
1840. a

1833. a,b
1837. a,b,c

Modulul 54. ngrijiri paliative * Asistent medical Bararu Tania Rspuns


1841. a,b,c

1842. a,b

1843. a,b,c

Modulul 55. Nursing comunitar * Dr. Pleca Mircea Rspuns


1844. a,b,c
1848. a,b,c

1845. a,b,c
1849. a,b,c

1846. b
1850. a,b,c

1847. a,b,c
1851. b

Modulul 55. Nursing comunitar * Asistent medical Bararu Tania Rspuns


1852.
1856.
1860.
1864.

a,b
a,b,c
c
a,b,c

1853.
1857.
1861.
1865.

a,b,c
a,b,c
a,b,c
a,b,c

1854.
1858.
1862.
1866.

a,b,c
a,b,c
a,b,c
a,b,c

1855. a,b,c
1859. b
1863. c

Modulul 56. ngrijiri la domiciliu * Dr. Pleca Mircea - Rspuns


1867. a,b,c
1871. c
1875. a,c

1868. c
1872. c
1876. a,b,c

1869. a,b,c
1873. a,b

1870. a,b,c
1874. c

Modulul 56. ngrijiri la domiciliu * Asistent medical Pduraru Oana - Rspuns


1877.
1881.
1885.
1889.

b,c
a,b
a,b,c
a,b,c

1878.
1882.
1886.
1890.

a,b,c
a,c
a,c
a,b,c

1879. a,b,c
1883. a,b,c
1887. c

1880. a,b,c
1884. a,b
1888. a,b,c

Modulul 56. ngrijiri la domiciliu * Asistent medical Bararu Tania - Rspuns


1891. a,b,c

1892. a,b

1893. a,c