Sunteți pe pagina 1din 119

CUPRINS

1. Noiuni fundamentale.

2. Sistemul periodic al elementelor

3. Nomenclatura substanelor chimice...

14

4. Reacii chimice..

28

5. Reacii cu transfer de protoni - acizi i baze Brnsted Lowry

37

6. Reacii cu transfer de electroni - acizi i baze Lewis

48

7. Reacii redox.

52

8. Reacii de nlocuire...

57

9. Reacii n chimia organic

58

10. Soluii

64

11. Legtura chimic 72


12. Interacii intermoleculare..

86

13. Aplicaii..

92

14. Bibliografie........

120

1. Noiuni fundamentale
Molecula este cantitatea cea mai mica dintr-o substan care poate exista n stare
liber i care posed proprietile substanei respective.
Atomul este cea mai mic parte dintr-un element chimic care pstreaz proprietile
acestuia.
Masa atomic a unui element este raportul dntre masa atomic a elementului
respectiv i 1/12 din masa atomic a izotopului 12C.
Substanele care prin metode chimice obinuite nu pot fi descompuse n alte
componente i nici nu pot fi compuse din alte substane se numesc substane simple sau
elemente. Substanele care rezult prin combinarea a dou sau mai multe elemente se
numesc substane compuse sau combinaii. Prin descompunerea unei substane compuse
pot rezulta elemente sau alte substane compuse. In timp ce numarul substanelor compuse
este foarte mare numarul elementelor este restrns. Dup proprietile pe care le au
elementele se mpart n metale i nemetale, dar exist i elemente care prezinta proprieti
din ambele clase. Prin unirea a doua sau mai multe elemente ntr-o substan compus,
acestea nu i pastreaz proprietile elementare, substana nou creat avnd proprieti
diferite de cele ale componentelor elementare. Trebuie facut distincia ntre substan
simpla (H2) i elementul (H) din care este format.

1.1. Legile fundamentale ale chimiei


a. Legile ponderale
1. Legea conservrii masei formulat n 1748 de catre Lomonosov (aspectul
conservrii masei) i de Lavoisier (aspectul conservrii elementelor) se poate enunta astfel:
suma maselor substanelor care intr ntr-un proces chimic este riguros egal cu suma
maselor substanelor care rezult din acel proces. In procesele chimice nu se creeaz i nu
se distruge materie, aceasta doar se transform. Este o lege universal pentru toate formele,
proprietile i manifestrile materiei i face parte dintr-un principiu mai general
conservarea materiei i energiei (E = mc2).
Mai trziu se va dovedi c energia nu poate fi creat i nici distrus, dar poate fi
transformat dintr-o form n alta. Astzi se cunoate c i n procesele nucleare, materia

poate fi transformat n energie i energia n materie. In procesele chimice i fizice simple,


obinuite ns legile conservrii materiei i energiei rmn valabile, separat.
Legea conservrii masei se verific asa cum ii spune i numele numai n uniti de
mas i nu cnd este vorba de alte modaliti de msurare a cantitii de substan (de
exemplu n volume):
H2 + O2 H2O
2g + 16g = 18g
1 vol + 0.5 vol 1 vol
Aceast lege st la baza formulelor, ecuaiilor i calculelor chimice. Din punct de
vedere filozofic aceasta lege afirm i dovedete caracterul continuu i indestructibil al
materiei n continu transformare.
2. Legea proporiilor constante (definite) a fost formulat de Proust n 1805 astfel:
indiferent pe ce cale se obine o combinaie chimic, componentele ce o alctuiesc se unesc
ntotdeauna n proporii de mas constante. dac unul din componente este n exces, atunci
excesul rmne nereacionat. In compuii chimici, elementele chimice se combin
ntotdeauna n proporii de mas constante (definite). De exemplu apa poate fi obinut pe
mai multe cai:
H2 + O2 H2O
2

16 = 1:8

NaOH + HCl NaCl + H2O


C2H2 + 5/2 O2 2 CO2 + H2O
dar n toate cazurile raportul de mas H:O = 1:8
Aceast lege nu se aplic n cazul compuilor naturali nestoichiometrici (ex FeS2,
ZnO) sau a compuilor intermetalici nestoichiometrici.
De asemenea ntr-o reacie raportul de masa al reactanilor este constant:
2 NaOH + H2SO4 Na2SO4 + 2 H2O
80

: 98 =

40:49

Aceast lege ne permite s stabilim dac o reacie este stoichiometrica sau nu,
respectiv stabilirea reactantului n exces.
Exemple:
4.9 g H2SO4 reacioneaza cu 6 g NaOH. S se arate dac reacia este totala.
R: 0.5 moli NaOH n exces.

Reacioneaza a g H2SO4 cu b g KOH. S se deduc valoarea raportului pentru ca


reacia s fie total.
R: a/b = 98/112 = 49/56 = 7/8
3. Legea proporiilor multiple a fost enunat de Dalton n 1804 i se refer la
modul de combinare a dou substane simple (elemente) care pot forma ntre ele mai multe
combinaii chimice. Ea arat c dac dou elemente se unesc pentru a forma mai multe
combinaii chimice, atunci diferitele mase ale unui component care se unesc cu aceeai
mas a celuilalt component se gsesc ntre ele n raporturi simple i mici. De exemplu n
cazul oxizilor azotului:
N2 O

28:16 = 14:8 sau 1:1

NO

14:16 = 14:16 sau 1:2

N2O3

28:48 = 14:24 sau 1:3

NO2

14:32 = 14:32 sau 1:4

N2O5

28:80 = 14:40 sau 1:5

Deci aceeai cantitate de azot se combin cu o cantitate de oxigen cu care se afl n


raport de 1:2:3:4:5 (numere ntregi i mici).
4. Legea proporiilor echivalente a fost formulat de J.B. Richter n 1802 astfel:
elementele i combinaiile chimice reacioneaz ntre ele i se substituie reciproc n
raporturi stricte de echivaleni.
Echivalentul chimic este numrul care arat cantitatea n grame dintr-un element
sau substan care se combin cu, sau poate nlocui 8g oxigen sau 1g hidrogen.
Echivalentul gram reprezint masa de substan n grame numeric egal cu
echivalentul chimic. De exemplu n HCl, raportul H:Cl = 1 : 35.5, deci echivalentul chimic
al clorului este 35.5.
1.2. Legile gazelor i legile volumetrice
Legile gazelor
Denumirea de gaz i are originea n grecescul chaos, Jan Baptista Van Helmont
(1577-1644) fiind cel care a studiat substanele asemanatoare aerului, i a denumit n acest
fel substanele fr form i fr volum. Alchimitii obineau destul de des astfel de
substane misterioase vapori sau aer, dar erau greu de studiat i observat i foarte usor
de ignorat.

Van Helmont a fost primul care a studiat gazele i vaporii pe care i-a obinut, i n
special gazul rezultat n urma combustiei lemnului, pe care l-a denumit gas sylvestre gaz
din lemn.
In 1643 fizicianul italian Evangelista Torricelli (1608-1647) a demonstrat c aerul
exercit o presiune ce poate fi egalat de o coloan de mercur de 76 cm, inventnd n
acelai timp i barometrul. In acest fel aerul (i n general gazele) a devenit mai puin
misterios. Aerul avea mas, la fel ca i lichidele sau solidele i este diferit de acestea prin
densitatea mult mai scazut.
Presiunea exercitat de ctre masa aerului atmosferic a fost exemplificat n mod
stralucit de ctre fizicianul german Otto von Guericke (1602-1686). Acesta a inventat o
pomp care reuea s evacueze aerul dintr-o incint astfel nct presiunea interioar s nu
mai fie egal cu cea din exterior. In 1654 Guericke a construit dou semisfere metalice ce
puteau fi unite etan pe ntreaga circumferint. Din sfera astfel realizat a fost evacuat
aerul cu ajutorul pompei inventate anterior. Semisferele au rmas unite din cauza presiunii
aerului din exterior chiar i dup ce au fost ataai mai muli cai la fiecare dntre ele
(acetia trgnd cu toata puterea n direcii opuse). In momentul n care aerul a fost readmis
n incint cele dou semisfere s-au desfcut sub propria greutate.
In urma acestui experiment un tanar chimist irlandez, Robert Boyle (1627-1691), a
nceput s lucreze la proiectarea i obinerea unei pompe de aer mai bun dect cea
realizat de Guericke. Pentru aceasta el a realizat necesitatea unei mai bune etaneiti a
pistoanelor n cilindrii. Dar cu cresterea etaneitii cretea i frecarea ntre piston i
cilindru, fapt ce conducea la o funcionare greoaie a pompei. Pentru a mpca cele doua
tendine Boyle a realizat o pomp care implica un cilindru de sticl i piston din mercur. In
urma studierii acestui tip de piston Boyle a descoperit prima lege a gazelor (publicata n
1660):
pV = k (ct)

p=

k
V

Volumul unui gaz variaz invers proportional cu presiunea care este exercitat
asupra lui. Boyle nu a menionat c temperatura trebuie meninut constant pentru ca
aceast lege s fie valabil. In anul 1680 fizicianul francez Edme Mariotte (1630-1684) a
demonstrat c legea este valabil numai cu condiia ca temperatura s fie constant, i din
aceast cauz legea este cunoscut sub numele de legea Boyle-Mariotte.

Aceast descoperire reprezint unul din pasii cei mai importani fcui n direcia
nelegerii structurii materiei i de asemenea din punct de vedere al progresului tehnic.
Din punct de vedere tiinific, faptul c un gaz este compresibil a reprezentat prima
dovad a existenei atomilor. Incompresibilitatea lichidelor i solidelor nu aducea nicio
dovad c materia este format din atomi sau este continu pur i simplu. Comprimarea
aerului de ctre Boyle dovedea c acesta era format din particule ntre care exist spatiu
liber, iar prin comprimare se micora acest spaiu, aducndu-se particulele mai aproape.
Din moment ce gazele i vaporii diverselor substane se comport n acest mod, deci sunt
formai din particule, atunci i substanele lichide sau solide (din care provin vaporii) sunt
constituite din aceleai particule. Astfel la dou milenii dup ce grecii au imaginat pentru
prima oar atomii, se putea vorbi despre o dovad a existenei acestora. Din acel moment
teoria atomist a materiei a nceput s fie susinut de tot mai muli oameni de tiin.
5. Legea volumelor constante, enunat de Gay-Lussac n 1808, reprezint o
generalizare a observaiilor experimentale privind variaia volumelor substanelor gazoase
care particip la reacii chimice. Volumul a dou gaze care se pot combina pentru a forma
un compus definit, masurate la aceeai temperatur i aceeai presiune, se gasesc ntre ele
ntr-un raport simplu; volumul compusului rezultat n faz gazoasa este n raport simplu cu
fiecare din volumele gazelor reactante.
N2 + 3 H2 2 NH3
N2 : H2 = 1:3; N2 : NH3 = 1:2; H2 : NH3 = 3 : 2
6. Legea lui Avogadro, enunat n 1811 astfel: volume egale de gaze, la aceeai
temperatur i presiune, conin acelai numr de molecule. Pentru a formula aceast lege
Avogadro a fost nevoit s fac anumite ipoteze:
- cele mai mici particule din care sunt formate gazele hidrogen, clor, oxigen i azot
nu sunt atomi, ci molecule formate din cte doi atomi;
- moleculele substanelor elementare sunt formate din atomi identici, pe cnd
moleculele combinaiilor sunt formate din atomi diferii.
1 vol hidrogen + 1 vol clor = 2 vol acid clorhidric
1 molecul hidrogen + 1 molecul clor = 2 molecule acid clorhidric
Pentru a respecta legea conservarii masei (deoarece se obin dou molecule de acid
clorhidric dintr-o molecul de hidrogen i una de clor) rezult c moleculele de clor i
hidrogen trebuie s conin cel puin 2 atomi din fiecare element.

Una din cele mai importante aplicaii ale acestei legi const n faptul c dac
volume egale din gaze diferite n aceleai condiii conin acelai numr de molecule,
diferite gaze ce conin acelai numr de molecule n condiii identice ocup acelai volum.
Volumul ocupat de un mol dintr-un gaz la 0oC i presiune 1 atm este de 22.414 L. Cu
ajutorul acestei legi s-a putut determina numrul de particule dintr-un mol de gaz ca fiind
NA = 6.0231023.
Aplicaii:
Ce volum ocup n condiii normale a) 2g hidrogen; b) 7g azot; c) 51g amoniac?
Ct cntaresc n condiii normale a) 22.4 L CO2; b) 5.6 L SO2 ?
Tot cu ajutorul acestei legi s-a realizat i determinarea masei moleculare a gazelor:
-

prin intermediul densitatii - volume egale conin un numr egal de molecule


deci

GA M A
=
, unde G reprezint masa gazului, iar M masa molecular.
GB M B

Cum acest raport reprezint i densitatea relativ a lui A fa de B rezult c


MA = dMB. De obicei densitatea relativ se calculeaz fa de hidrogen sau
fa de aer. In cazul aerului trebuie calculat o masa moleculara medie
(0.232(O2) + 0.828(N2) = 28.9).
-

din volumul molar - un mol de gaz ocup 22.414L deci M = V

Aplicaii:
-

tiind c 1L de oxigen cntarete n condiii normale 1.429g, s se determine


masa molecular a oxigenului.

tiind c n condiii normale 250 mL gaz cntresc 0.3125g, s se determine


masa molecular a gazului.

Care este formula molecular a fosforului dac densitatea vaporilor sai fa de


aer este 4.27 (MP = 31)?

7. Legea Mendeleev Claperyron sau ecuaia de stare a gazelor raportat la un mol


de gaz :
pV =RT
sau n general pentru n moli de gaz:
pV = nRT
Din aceast ecuaie masa molecular a unui gaz poate fi calculat ca fiind:
M = mRT/pV

2. Sistemul periodic al elementelor


Gruparea elementelor ntr-o form apropiat de cea cunoscut astzi este opera
ctorva chimisti care au observat periodicitatea anumitor proprieti i au reuit s
ordoneze elementele cunoscute la acea dat (secolul XIX). In 1863 un geolog francez A. E.
Bguyer de Chancourtois a ordonat elementele cunoscute pe o list n funcie de masa
atomic. Lista a fost nfurat pe un cilindru obinndu-se astfel prima reprezentare 3D a
sistemului periodic.
In acelasi timp, n Anglia, chimistul de 32 de ani John A. R. Newlands a observat
de asemenea c grupele se repet din 8 n 8 elemente, denumind acest fenomen regula
octavei prin analogie cu notele muzicale. Societatea Englez de Chimie a considerat
aceast propunere ca fiind absurd i munca acestuia a fost ignorat timp de mai multi ani.
Chimistul rus Dmitrii I. Mendeleev 1868 i cel german Lothar Meyer 1869, lucrnd
independent, au aranjat elementele cunoscute pe sapte coloane n ordinea cresterii masei
atomice. Cele doua sisteme sunt similare, dar diferenele subtile dintre ele sunt foarte
importante. Intruct Mendeleev a reuit publicarea cu un an mai devreme, iar sistemul
propus de acesta dei mai ndrzne a reuit s se dovedeasc mult mai util, a ramas n
istoria chimiei ca fiind cel care a creat sistemul periodic al elementelor (figura 1).

Figura 1. Sistemul periodic al elementelor propus de catre Dmitrii I. Mendeleev


In acest tabel se observ n mod clar relaia periodic dintre grupele chimice i ca o
confirmare a veridicitii acestuia se observ csuele libere corespunzatoare elementelor
9

ce nc ii asteptau descoperirea. Chiar dac este vechi de aproape 150 ani, tabelul lui
Mendeleev nc seaman foarte mult cu cel pe care l folosim astazi (figura 2).

Figura 2. Sistemul periodic al elementelor utilizat astazi


Exist mai multe formulri alternative pentru sistemul periodic al elementelor,
fiecare ncercnd s includ ct mai multe informaii ntr-o form ct mai usor de folosit:

Figura 3. Sistemul propus de ctre Timmothy Stowe

10

Figura 4. Sistemul propus de ctre Thoedor Benfey

Sistemul periodic reprezint practic baza pentru nsuirea noiunilor de chimie.


Fiecare element are un numr atomic i n consecin o poziie fix n sistemul periodic i
de aici i se poate prezice comportamentul chimic: cum va reaciona cu alte elemente, ce fel
de compui va forma, i ce fel de proprieti fizice va prezenta.
La baza sistemului periodic al elementelor st legea periodicitii proprietilor (lege
ce recunoate observaia empiric a variaiei periodice a anumitor proprieti cu numrul
atomic):
-

configuraia electronic a atomilor variaz periodic odat cu creterea numrului


atomic Z;

n consecin toate proprietile atomice ce depind de structura nveliului


electronic vor varia ntr-un mod periodic.

Legea variaiei periodice a proprietilor este o lege fundamental a chimiei, dar


tabelul periodic nu reprezint dect o ncercare de a aranja elementele astfel nct
periodicitatea s fie ct mai bine exemplificat, ntr-o manier folositoare. Orice
aranjament al elementelor ce respect ordinea creterii numarului atomic i grupeaz

11

elementele n funcie de proprietile lor similare poate constitui o reprezentare a


sistemului periodic.
Dou sunt principiile care stau la baza alctuirii oricarui sistem periodic:
-

elementele pot fi grupate n funcie de proprietile lor asemntoare,

fiecare element este unic i prezint proprieti specifice, diferite de cele ale
celorlalte elemente.

Spre exemplu, hidrogenul difer de toate celelalte elemente prin proprietile lui,
ceea ce a dat nastere la disputa privind locul su n tabelul periodic: deasupra metalelor
alcaline sau deasupra halogenilor? In realitate hidrogenul ar trebui reprezentat n ambele
locaii, sau aa cum a devenit o obinuin, are locul lui special n tabelul periodic.
Probleme similare pot fi ridicate i n cazul altor elemente.
Sistemul periodic folosit n momentul de fa este format din iruri orizontale, numite
perioade, n numr de 7 i coloane verticale, numite grupe, n numr de 18. O clasificare
mai veche mprea cele 18 grupe n 8 grupe principale (blocul s i blocul p) i 10 grupe
secundare (blocul d). Elementele din blocurile s i d sunt considerate metale, n timp ce
blocul p conine atat metale ct i nemetale.
Intre structura electronic a atomului i poziia elementului n sistemul periodic
exist o strns corelaie. Numrul straturilor electronice al unui atom este egal cu numrul
perioadei. Numrul electronilor de pe ultimul strat al atomului ne indic numrul grupei:
-

pentru elementele din grupele 1 i 2 numrul electronilor de pe ultimul strat este


egal cu numrul grupei

Ca: 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 4s2 ultimul strat este notat cu 4, deci elementul este n
perioada a patra; n stratul 4 exist 2 electroni ntr-un orbital de tip s, deci elementul este n
grupa a doua.
-

pentru elementele din grupele 13-18 numrul electronilor de pe ultimul strat +10
este egal cu numrul grupei.

Al: 1s2 2s2 2p6 3s2 3p1 - ultimul strat este notat cu 3, deci elementul este n perioada a
treia; n stratul 3 exist 3 electroni (2 ntr-un orbital de tip s i 1 ntr-un orbital de tip p),
deci elementul este n grupa 13.
Br: 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 3d10 4s2 4 p5 - ultimul strat este notat cu 4, deci elementul este
n perioada a patra; n stratul 4 exist 7 electroni (2 ntr-un orbital de tip s i 5 ntr-un
orbital de tip p), deci elementul este n grupa 17. Atenie: substratul 3d, dei se ocup cu

12

electroni dup substratul 4s, are energie mai mic dect acesta dup ocupare i va fi
trecut lng celilali orbitali din stratul 3, sub forma 3s 3p 3d, naintea lui 4s.
-

pentru elementele din grupele 3-12 numrul electronilor de pe ultimul strat i


substratul d aflat n curs de ocupare este egal cu numrul grupei.

Ti: 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 3d2 4s2 - ultimul strat este notat cu 4, deci elementul este n
perioada a patra. In stratul 4 exist 2 electroni ntr-un orbital de tip s. Stratul 3 nu este
complet ocupat, orbitalii 3d avnd doar 2 electroni. Deci n total exist 4 electroni n
substratul d n curs de ocupare i n ultimul strat, deci elementul este n grupa 4.
Important este faptul c sistemul periodic ne ajut s observam i s apreciem
diversele variaii sau similariti ce apar ntre elemente, acestea fiind cele care n fapt ne
ajut s conceptualizm sistemul periodic. Totusi chiar dac se observ similariti n
cadrul unui grup de elemente nu nseamn c totul este omogen n cadrul acelui grup. Spre
exemplu este bine cunoscut asemnarea ntre sodiu i potasiu, n multe cazuri acesta
elemente sau compui ai lor putndu-se substitui cu succes. Nu acelai lucru se ntmpl i
dac vrem s utilizm potasiu n locul sodiului la uscarea solvenilor organici.
Problema ridicat de tabelul periodic este c de cele mai multe ori este prezentat la
nceputul studiului chimiei, moment n care proprietile elementelor (pe a cror variaie
periodic este construit tabelul) sunt putin studiate, practic studiul chimiei ncepnd cu
concluziile. Mai mult, n momentul n care sunt studiate proprietile elementelor acestea
nu sunt prezentate individual ci mai degrab ca facnd parte dintr-o familie de elemente, o
grup sau o perioad.
Prezentarea tabelului periodic far a fi aprofundate mai ntai proprietile elementelor
nu ajut la nelegerea acestuia i mai mult induce ideea c tabelul periodic este singura
form posibil de a organiza elementele.
Ceea ce trebuie s se neleag este ca Mendeleev nu a descoperit sistemul periodic ci
legea periodicitii, tabelul creat de acesta fiind numai o reprezentare posibil a acestei
legi. Sisteme periodice pot fi alctuite pentru a reprezenta oricare dintre proprietile
periodice. Astfel se pot obine sisteme periodice bazate pe ordinea ocuprii cu electroni, pe
straturi i substraturi sau pe distribuia proprietilor chimice.

13

3. Nomenclatura substanelor chimice


Lavoasier este cel care mpreun cu ali trei chimiti francezi a pus bazele
nomenclaturii chimice i a schimbat multe din denumirile elementelor n ceea ce
cunoatem astzi. Berzelius este cel ce a introdus sistemul de abrevieri bazat pe simboluri
(prima liter a denumirii elementului urmat eventual de o a doua). Inaintea lui, Dalton a
mai ncercat o reprezentare simbolic a elementelor dar bazata pe simboluri geometrice.
Nomenclatura substanelor anorganice difer n mod fundamental de nomenclatura
substanelor organice, dar n ambele cazuri pentru o bun nelegere a nomenclaturii
trebuie neleas mprirea acestora n clase distincte (e.g. acizi, baze, sruri, oxizi etc
pentru substanele anorganice).
Substanele simple poart ntotdeauna numele elementului din care sunt formate
(e.g. oxigen, hidrogen, clor etc).
Acizii, conform teoriei BrnstedLowry, sunt acele substane care pot ceda protoni
H+, iar bazele sunt acele substane capabile s accepte protoni. In urma reaciei dintre un
acid i o baz rezult o sare i ap.
Acizii se pot mpri n hidracizi i oxiacizi. Hidracizii sunt acei acizi care au
atomul de hidrogen legat n mod direct de atomul nemetalic (e.g. HCl, H2S, HI etc).
Denumirea hidracizilor se realizeaz prin utilizarea cuvntului acid urmat de denumirea
elementului + sufixul -hidric:
HCl

acid clorhidric

H2S

acid sulfhidric

HF

acid fluorhidric

HI

acid iodhidric

Oxiacizii sunt acei acizi n care atomul de hidrogen este legat de un atom de oxigen,
acesta fiind la rndul sau legat de un atom central cu caracter nemetalic.
Denumirea oxiacizilor se realizeaz n mod asemntor, prin utilizarea cuvntului
acid urmat de denumirea elementului + un sufix. In cazul n care elementul central cu
caracter nemetalic se poate afla n mai multe stri de oxidare, sufixul pentru starea minim
de oxidare va fi os, iar pentru starea maxim de oxidare va fi ic.
H2SO3

acid sulfuros

S.O. pentru S este +4

H2SO4

acid sulfuric

S.O. pentru S este +6


14

H3PO4

acid fosforic

S.O. pentru P este +5

H3PO3

acid fosforos

S.O. pentru P este +3

Pentru elementele care nu au mai multe stri de oxidare se utilizeaz sufixul


corespunztor starii maxime, ic (H3BO3 acid boric).
Exerciiu:
Denumii urmtorii acizi HNO3 i HNO2. Scriei formula corespunztoare
denumirii acid carbonic.
In cazul n care elementul cu caracter nemetalic poate avea mai mult de dou stri
de oxidare pozitive n denumirea acidului se vor introduce i prefixe, -hipo pentru starea de
oxidare minim i per pentru starea de oxidare maxim.
HClO

acid hipocloros

S.O. pentru Cl este +1

HClO2

acid cloros

S.O. pentru Cl este +3

HClO3

acid cloric

S.O. pentru Cl este +5

HClO4

acid percloric

S.O. pentru Cl este +7

Denumirea bazelor se realizeaz prin utilizarea cuvintelor hidroxid de urmate de


denumirea elementului sau ionului:
NaOH

hidroxid de sodiu

Ca(OH)2

hidroxid de calciu

NH4OH

hidroxid de amoniu

Dac elementul poate avea mai multe stri de oxidare atunci denumirea se va face
prin utilizarea cuvntului hidroxid urmat de denumirea elementului + un sufix. In cazul
n care elementul este n starea minim de oxidare va fi sufixul este os, iar pentru starea
maxim de oxidare sufixul va fi ic.
Fe(OH)2

hidroxid feros

S.O. pentru Fe este +2

Fe(OH)3

hidroxid feric

S.O. pentru Fe este +3

Denumirea se poate realiza i asemntor cu cazul anterior prin indicarea strii de


oxidare cu cifre romane n paranteze rotunde:
Fe(OH)2

hidroxid de fer(II)

S.O. pentru Fe este +2

Fe(OH)3

hidroxid de fer(III)

S.O. pentru Fe este +3

Exerciiu: Denumii urmtoarele baze Al(OH)3 i Mg(OH)2. Scriei formula


corespunztoare denumirii hidroxid de beriliu.

15

Denumirea srurilor se va face n funcie de proveniena lor. Daca sarea provine de


la un hidracid, denumirea se realizeaz prin citirea numelui elementului care provine de la
hidracid (anionul) + sufixul ura urmat de particula de i denumirea elementului
(ionului) provenit de la baz (cationul).
NiCl2

clorura de nichel

MgS

sulfura de magnziu

NH4Br

bromura de amoniu

In cazul n care cationul poate avea mai multe stri de oxidare, denumirea se va
realiza n acelai mod i se va indica starea de oxidare a cationului prin cifre romane n
paranteze rotunde:
FeCl2

clorura de fer(II)

S.O. pentru Fe este +2

FeCl3

clorura de fer(III)

S.O. pentru Fe este +3

Denumirea se poate realiza i prin citirea numelui elementului care provine de la


hidracid (anionul) + sufixul ura urmat de denumirea elementului cationul + un sufix. In
cazul n care cationul este n starea minim de oxidare va fi sufixul este oas, iar pentru
starea maxim de oxidare sufixul va fi ic.
FeCl2

clorura feroas

S.O. pentru Fe este +2

FeCl3

clorura feric

S.O. pentru Fe este +3

Exerciiu:
Denumii urmtoarele sruri CuCl2 i CuI. Scriei formula corespunztoare
denumirii fluorur de calciu.
In cazul n care sarea provine de la un oxiacid denumirea se realizeaz citind
numele elementului cu caracter nemetalic care provine de la oxiacid + un sufix, urmat de
particula de i denumirea elementului (ionului) provenit de la baz (cationul). Dac
elementul care provine de la oxiacid este n starea maxim de oxidare sufixul va fi at, iar
dac este n starea minim de oxidare sufixul va fi it.
O alt modalitate de a memora modul n care se realizeaz denumirea este sa se
plece de la numele oxiacidului i s se nlocuiasc sufixul specific acelui acid cu cel
specific srii (HNO3 acid azotic; NaNO3 azotat de sodiu sau HClO4 acid percloric;
KClO4 perclorat de potasiu).
CaSO4

sulfat de calciu

S.O. pentru S este +6

CaSO3

sulfit de calciu

S.O. pentru S este +4

16

NaNO3

azotat de sodiu

S.O. pentru S este +5

NaNO2

azotit de sodiu

S.O. pentru S este +3

Pentru elementele cu caracter nemetalic care nu au mai multe stri de oxidare se


utilizeaz sufixul corespunztor starii maxime, at (CaCO3 carbonat de calciu)
Exerciiu:
Denumii urmtoarele sruri NH4NO3 i KNO2. Scriei formula corespunztoare
denumirii clorat de calciu.
Pentru hidracizii sau oxiacizii care pot ceda mai muli ioni de hidrogen, precum
acidul sulfhidric H2S sau acidul sulfuric H2SO4, n cazul n care nu sunt cedai ambii
protoni se va obine o sare acid. Denumirea se va face n mod corespunztor prin
inserarea cuvntului acid, respectiv acid nainte de particula de.
NaHS

sulfura acid de sodiu

NaHSO4

sulfat acid de sodiu

S.O. pentru S este +6

NaHSO3

sulfit acid de sodiu

S.O. pentru S este +4

NaHCO3

carbonat acid de sodiu

Dac acidul poate ceda mai mult de doi protoni, spre exemplu acidul fosforic
H3PO4, atunci denumirea va contine fie numrul de protoni rmai sub forma cuvintelor
monoacid sau diacid, sau va conine numarul de ioni provenii de la baza (cationi). In cazul
n care toti protonii au fost cedai se poate face meniunea neutru.
NaH2PO4

fosfat diacid de sodiu

S.O. pentru P este +5

Na2HPO4

fosfat monoacid de sodiu

S.O. pentru P este +5

Na3PO4

fosfat (neutru) de sodiu

S.O. pentru P este +5

NaH2PO4

fosfat monosodic

S.O. pentru P este +5

Na2HPO4

fosfat disodic

S.O. pentru P este +5

Na3PO4

fosfat trisodic

S.O. pentru P este +5

sau

O alt modalitate de denumire este menionarea numrului de protoni nlocuii sub


forma prefix + cuvintele bazic de + nume cation, unde prefixul va indica numrul sub
forma mono, di, tri.
NaH2PO4

fosfat monobazic de sodiu

S.O. pentru P este +5

Na2HPO4

fosfat dibazic de sodiu

S.O. pentru P este +5

Na3PO4

fosfat tribazic de sodiu

S.O. pentru P este +5

17

In cazul n care i cationul metalic poate avea mai multe stri de oxidare, se va
meniona starea de oxidare prin cifre romane n paranteze rotunde, sau se va folosi numele
cationului + un sufix (-ic pentru starea de oxidare maxim i os pentru starea de oxidare
minim).
Fe(NO2)2

azotit de fer(II)

S.O. pentru Fe este +2

Fe(NO3)3

azotat de fer(III)

S.O. pentru Fe este +3

CuSO4

sulfat cupric

S.O. pentru Cu este +2

Cu2SO3

sulfit cupros

S.O. pentru Cu este +1

sau

Exerciiu:
Denumii urmtoarele sruri CaHPO4 i Ca3(PO4)2. Scriei formula corespunztoare
denumirii sulfat acid de sodiu.
Oxizii sunt n principiu combinaii ale oxigenului cu metale sau nemetale. Ei se
mpart n funcie de produsul unei ipotetice reacii cu apa n: oxizi bazici (ar da natere
unei baze Na2O); oxizi acizi (ar da natere unui acid CO2); oxizi indifereni (nu
reacioneaza cu apa cum ar fi CO) i oxizi salini sau micti (pot fi privii ca produs al
combinrii unui oxid acid cu unul bazic CaO + SiO2 = CaSiO3; Fe3O4 etc).
Na2O + H2O 2 NaOH oxid bazic
SO3 + H2O H2SO4 oxid acid
CO + H2O nu reacioneaz oxid indiferent
Oxizi precum Al2O3 care teoretic dau natere prin reacie cu apa unei substane
amfotere (Al(OH)3), se numesc amfoteri (pot reaciona i cu acizi i cu baze) Atenie
anumii oxizi nu reacioneaz cu apa deoarece sunt insolubili Al2O3, SiO2 etc.
Al2O3 + 6 HCl 2 AlCl3 + 3 H2O
Al2O3 + 2 NaOH + 3 H2O 2 Na[Al(OH)4]
Oxizii se pot mpri i n oxizi ionici (n general vor fi oxizi bazici) i oxizi
covaleni (n general oxizi acizi).
Denumirea oxizilor se face simplu prin menionarea cuvintelor oxid de +
elementul nsoitor, la care se adaug starea de oxidare cu cifre romane n paranteze
rotunde (dac exista mai multe stri de oxidare).
Na2O

oxid de sodiu

FeO

oxid de fer(II)

S.O. pentru Fe este +2

18

Fe2O3

oxid de fer(III)

S.O. pentru Fe este +3

O alt modalitate de denumire nc utilizat este cea prin care n locul cifrelor
romane se utilizeaz sufixe, -os pentru starea de oxidare inferioar i ic pentru starea de
oxidare superioar.
FeO

oxid feros

S.O. pentru Fe este +2

Fe2O3

oxid feric

S.O. pentru Fe este +3

Pentru oxizii micti denumirea trebuie s in cont de ambele componente


FeOFe2O3 (sau Fe3O4)

oxid feroferic

S.O. pentru Fe sunt +2 i +3

Pentru oxizii nemetalelor denumirea se formeaza prin adugarea unui prefix la


cuvintele oxid de i numele nemetalului. Prefixul indic numrul de atomi de oxigen din
molecul mono-, di-, tri- etc.
CO

monoxid de carbon

CO2

dioxid de carbon

SO3

trioxid de sulf

Exerciiu:
Denumii urmtorii oxizi CaO i P2O5. Scriei formula corespunztoare denumirii
dioxid de azot.
Dac exist posibilitatea de a obine mai muli oxizi covaleni cu un nemetal, atunci
pentru evitarea confuziei se va indica prin prefix i numrul de atomi ai nemetalului: NO
monoxid de azot; N2O monoxid de diazot; NO2 dioxid de azot; N2O3 trioxid de
diazot; N2O4 tetraoxid de diazot; N2O5 pentaoxid de diazot.
Prefixe care s indice numrul se folosesc i n cazul combinaiilor ntre dou
nemetale: PCl3 triclorur de fosfor; PCl5 - pentaclorur de fosfor; SF6 hexafluorur de
sulf;
In tabelele de mai jos sunt sumarizate informaiile despre nomenclatura substanelor
anorganice.
Tabel 1. Formarea denumirii bazelor
Exemple
KOH hidroxid de potasiu
Mg(OH)2 hidroxid de magneziu
Fe(OH)2 hidroxid de fer(II)

Denumire general
hidroxid de + numele metalului
(dac metalul are valen variabil, valoarea
acesteia se precizeaz n parantez)

Al(OH)3 hidroxid de aluminiu


19

Tabel 2. Formarea denumirii hidracizilor i srurilor acestora


Hidracizi formul i denumire

Sruri formul i denumire

HCl acid clorhidric

NaCl - clorur de sodiu


CaCl2 clorur de calciu
FeCl2 clorur de fer(II)

HI acid iodhidric

CuI iodur de cupru(I)


KI - iodur de potasiu

HF acid fluorhidric

FeF3 - fluorur de fer(III)

H2S acid sulfhidric

Al2S3 sulfur de aluminiu


FeS sulfur de fer(II)
NaHS - sulfur acid de sodiu

Denumire general
acid + numele nemetalului + hidric

numele nemetalului +ur de +numele


metalului

Tabel 3. Formarea denumirii oxiacizilor i srurilor acestora


Oxiacizi formul i denumire

Sruri formul i denumire

HNO2 acid azotos

NaNO2 azotit de sodiu

HNO3 - acid azotic

NaNO3 azotat de sodiu

H2SO4 - acid sulfuric

FeSO4 - sulfat de fer(II)


Fe2(SO4)3 - sulfat de fer(III)
Na2SO4 - sulfat de sodiu
NaHSO4 - sulfat acid de sodiu

H2SO3 - acid sulfuros

CuSO3 sulfit de cupru(II)


Cu2SO3 - sulfit de cupru(I)
K2SO3 - sulfit de potasiu
KHSO3 - sulfit acid de potasiu

Denumire general
acid + numele nemetalului + sufix

numele nemetalului + sufix de + numele


metalului

S.O. inferioar sufix = os

S.O. inferioar sufix = at


20

S.O. superioar sufix = ic

S.O. superioar sufix = it

Tabel 4. Formarea denumirii oxizilor

Metale

Exemple

Denumire general

K2O oxid de potasiu

oxid de + numele metalului

MgO oxid de magneziu

(dac

FeO oxid de fer(II)

valoarea

Al2O3 oxid de aluminiu

parantez)

metalul

are

acesteia

valen
se

variabil,

precizeaz

Nemetale

CO monoxid de carbon
CO2 dioxid de carbon

prefix + oxid de + numele nemetalului

P2O5 pentaoxid de fosfor


SiO2 dioxid de siliciu

NOMENCLATURA n CHIMIA ORGANICA


A nva chimie se aseamn oarecum cu a nva o limb strin: nti nvei
alfabetul, apoi mai multe cuvinte, apoi valoarea acestora substantive, verbe, adjective,
pentru ca apoi s ncepem s formm propoziii i mai apoi fraze, de la cele mai simple la
cele mai complicate. Cu aceste noiuni de baz nsuite vom putea s comunicm n
limba nou nvat; mai nti la nivel mnimal, apoi folosind construcii din ce n ce mai
complicate astfel nct la un moment dat s ne putem ordona comunicarea i s o facem din
ce n ce mai logic. i cum i limba matern o perfecionm continuu, o limb strin va
trebui mereu antrenat........
O fraz a autorilor unui binecunoscut tratat de Chimie Organic, tradus i n limba
romn, afirm c: In multe privine problema nomenclaturii este cea mai dificil n
cadrul nsuirii chimiei organice i este principalul vinovat pentru trista faim pe care i-a
creat-o de a fi doar un lung ir de denumiri de memorat. (J.B. Hendrickson, D.J. Cram,
G.S. Hammond, Chimie organic, Editura tiinific i Enciclopedic, Bucureti, 1976,
p.113). Nimic mai adevrat, mai ales c denumiri raionale, construite pe baza regulilor
stabilite de IUPAC - International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC) se
ntreptrund cu denumiri comerciale sau cu denumiri clasice, rmase n vocabularul
chimitilor. Acid formic, acid butiric, glucoz, sunt nume de compui construite n funcie
de originea acestor produi (acidul formic a fost izolat din furnici, acidul butiric din unt)
21

sau n funcie de o proprietate pe care o au, de exemplu cea de a fi dulce (glucoza). Iar dac
adugm i o serie de denumiri comerciale intrate in uzul curent de exemplu aspirina, nu
acid acetilsalicilic, denumire derivat la rndul ei de la acid salicilic, alt denumire
comun! atunci avem o nou dovad despre justeea afirmaiei profesorilor americani.
Scopul sistematizrii nomenclaturii este acela de a nlesni comunicarea ntre toi cei
care vorbesc limba chimiei, indiferent de limba matern folosit, astfel nct intotdeauna
unei anumite structuri unice s i fie asociat un singur nume.
Principiul de baz const n a forma numele unui compus folosind drept rdcin numele
catenei hidrocarbonate de baz pe care o conine; apoi se denumesc, dup anumite regului,
ca prefixe sau sufixe, grupele funcionale sau alte catene laterale ataate catenei de baz.
Exact ca n limba german n care de multe ori substantivele se formeaz din
ataarea a mai multe substantive cu nteles individual propriu, iar n final rezult un nou
substantiv, cu neles nou. De exemplu Gewehr nseamn puc, iar Maschine, main.
Prin alturarea lor rezult Maschinengewehr, care nseamn puc mitralier. Tot aa n
chimia organic etanul este o hidrocarbur, un gaz, iar alcool denumete o clas de
compui ce conine grupe OH. Din alturarea celor dou nume rezult etanol, un compus
care se n rudete i cu etanul i cu alcoolii, dar care se asociaz unei singure formule,
CH3CH2OH.
Nu vom intra n amnunt n aplicarea tuturor regulilor propuse de IUPAC, ci vom
oferi regulile de eseniale care stau la baza formrii numelui unui compus chimic organic.
Rdcina fiecrui nume este dat de numrul de atomi de din catena principl;
catena principal este catena cea mai lung (cu cel mai mare numr de atomi de carbon)
din molecul.
De la 1 la 5 atomi de carbon acetia au denumiri proprii, de la C6 n sus denumirile
sunt greceti.
Nr.atomi

Prefix

C1

met-

C2

et-

C3

prop-

C4

but-

C5

pent

C6

hex
22

C7

hept

C8

oct-

C9

non-

C10

dec-

C11

undec-

C12

dodec-

n cazul n care catena principal este o hidrocarbur aromatic se folosete drept


rdcin denumirea acesteia.
Natura catenelor se indic prin sufixe:
SUFIX

TIP CATEN

NUME

-an

caten saturat

alcan

-en

dubl legtur

alchen

-in

tripl legtur

alchin

-il

indic un radical provenind de la o caten

alchil, alchenil, alchinil

oarecare
Dac n combinaii apar duble sau triple legturi de mai multe ori se folosesc
denumirile greceti drept prefix pentru a indica acest lucru: di-, tri-, tetra-, penta- etc.
Grupele funcionale pot fi indicate ca prefixe sau sufixe
GRUP FUNCIONAL

PREFIX

SUFIX

Acid carboxilic

carboxi-

acid -oic

Alcool

hidroxi-

-ol

Aldehid

oxo-, formil-

-al, -carboxaldehid

Amid

carboxamido-

-amid, -carboxamid

Amin

amino-

-amin

Eter

alcoxi- sau ariloxi-

Halogenur

halo-

Ceton

oxo- sau ceto-

-on

Mercaptan

mercapto-

-tiol

Nitril

ciano-

-nitril, -carbonitril

Nitro

nitro-

Azot cuaternar

-oniu, -iniu

23

Dac n combinaii apare aceeai grup funcional sau acelai radical de mai multe
ori se folosesc denumirile greceti drept prefix pentru a indica acest lucru: di-, tri-, tetra-,
penta- etc.
Poziiile de legare a catenelor laterale, a grupelor funcionale sau a legturilor
multiple se indic prin numere corespunztoare respectivelor poziii.
Pentru a denumi moleculele complexe se parcurg urmtorii pai:
1. se identific catena cea mai lung, cea care conine nesaturarea i grupele funcionale;
2. se identific eventualele legturi multiple din caten;
3. se identific grupele funcionale;
4. se numeroteaz catena ncepnd de la captul care are cele mai mici numere pentru
nesaturare sau grupe funcionale;
5. se genereaz numele compusului astfel:
a. se alege numele i tipul catenei principale, ca rdcin a numelui compusului;
b. se adaug numerele poziiilor, numrul aceluiai tip de grupe funcionale i
denumirile grupelor funcionale;
c. se genereaz numele compusului aeznd n ordine alfabetic substituenii, apoi
rdcina numelui.
Grupa carboxil i derivaii ei funcionali se vor afla mereu n poziia 1.
d. Pentru catenele laterale complexe, care conin la rndul lor legturi multiple sau
grupri fncionale se face o numerotare separat. Acesta ncepe de la atomul de carbon
legat de catena principal.
EXEMPLE
1. Izomerii compusului C3H4Cl2

Cl

Cl

Cl

Cl

Cl

Cl

Cl
a

Cl

Catena principal conine 3 atomi de carbon i nu poate prezenta izomerie de


caten; deci rdcina este prop-. Fiind un compus saturat sufixul este an.
Avem 2 substitueni identici, atomi de clor. Numerotarea o vom face conform
regulii de mai sus.
a. 1,2-dicloropropan, evident nu 2,3-dicloropropan
24

b. 1,3-dicloropropan
c. 1,1-dicloropropan, nu 3,3-dicloropropan
d. 2,2-dicloropropan

2. Numele compusului de mai jos este:

Catena principal conine 7 atomi i poate conine dubla legtur sau numai legturi
simple. Rdcina va fi hept-. Care din cele dou posibiliti le vom alege?

3
2

6
7

Conform regulii stabilite, vom alege formula din dreapta, cea care conine legtura
dubl. Prin urmare sufixul care se ateaz va fi en. Cum legtura dubl este plasat ntre
atomii 2 i 3, alegem primul numr, deci 2. Ataat catenei principale este o caten cu 3
atomi de carbon neramificai, adic un rest n-propil, legat n poziia 4.
Numele compusului va fi 4-n-propil-hept-2-en. (Nu am inut cont de posibilitatea
existenei izomerilor cis trans sau a izomerilor optici).

3. Izomerii corespunztori formulei C5H10


Nesaturarea echivalent care arat diferena dintre numrul de atomi de hidrogen
ai moleculei considerate fa de hidrocarbura saturat cu acelai numr de atomi de carbon
este 1. Acesta poate proveni de la o dubl legtur sau de la un ciclu.
Posibilitile sunt redate mai jos:

25

a i b sunt simplu de denumit:


a. 1-penten

b. 2-penten

c, d i e au catena principal de 4 atomi. Toi vor fi derivai de buten. Izomerul c.


are drept substitueni un rest metil i un rest etil, legai n aceeai poziie.
c. va fi 1-etil-1-metilbuten-1.
d. 3-metilbuten-1.
e.: 2-metil-buten-2.
Compuii f-i sunt cicluri saturate, deci ei vor conine prefixul ciclo i sufixul an.
Astfel:
f. ciclopentan
g. metil-ciclobutan
h. 1,1-dimetilciclopropan
i. 1,2-dimetilciclopropan

4. Vanilina, aroma de vanilie, are formula de mai jos:


H

OCH3
OH

Grupa aldehidic este prioritar, deci ea se va afla n poziia 1. Grupa metoxi n


poziia 3, iar grupa fenolic n 4. Numele IUPAC este 4-hidroxi-3-metoxibenzaldehid sau
1-formil-4-hidroxi-3-metoxibenzen.
Exist cazuri n care se folosesc n continuare denumiri comune ale substanelor,
mai ales atunci cnd denumirea sistematic nu prezint avantaje comparativ cu cele
comune.

26

Anilin va fi mereu mai uor de folosit dect recomandatul aminobenzen,


benzaldehid, va fi preferat 1-formilbenzen, iar epiclorhidrin va fi folosit mai des dect 1cloro-2,3-epoxipropan.
Iar pentru a indica poziiile relative a doi substitueni ataai unui nucleu aromatic
se folosesc n continuare denumirile orto, meta i para.
CH3

CH3

CH3
OH

OH
OH
2-hidroxitoluen

3-hidroxitoluen

orto-crezol

4-hidroxitoluen

meta-crezol

para-crezol

Poziiile orto, meta, para nu au legtur cu poziia fiecrui substituent pe nucleu; ci


se refer la poziiile relative ale substituenilor.
Un defoliant cu o istorie interesant este 2,4,6-T -2,4,6-tricloro-fenol - este un
ierbicid cu o istorie interesant. Structura sa conine o grup OH i 3 atomi de clor. Poziia
relativ a substituenilor este indicat mai jos.
orto

orto
OH
Cl

Cl

para
meta

meta

Cl

27

4. Reacii chimice
Reaciile chimice reprezint o problem fundamental a chimiei deoarece prin ele
se realizeaz interconversia milioanelor de compui chimici, conducnd la noi substane de
importan capital. Numrul de reacii chimice la care particip compuii anorganici este
mult mai mare dect numrul compuilor existeni.
O reacie chimic la nivel molecular reprezint un proces n care specii chimice se
ciocnesc astfel ncat se vor rupe una sau mai multe legturi chimice i se vor forma una sau
mai multe legaturi noi.
Atacul iniial al unei molecule pleac, de obicei, de la un centru de sarcini negative
dintr-o molecul, care realizeaz o atracie asupra unui centru de sarcini pozitive dintr-o
alt molecul. Modificarile ulterioare rezult din deplasarea electronilor dintr-un loc n
altul i formarea de noi legturi, modificndu-se astfel legturile iniiale.
In multe dintre reacii exist ioni spectatori. Acetia sunt ioni care se regsesc n
soluie i nainte i dup reacie, ei neparticipnd la reacie:
CH3COO- + HCl CH3COOH + Cl- reacia scris fra ioni spectatori
CH3COONa + HCl CH3COOH + NaCl cu ioni spectatori
CH3COOK + HCl CH3COOH + KCl cu ali ioni spectatori
Ag+ + Cl- AgCl reacia scris fra ioni spectatori
AgNO3 + HCl AgCl + HNO3 - cu ioni spectatori
AgNO3 + NaCl AgCl + NaNO3 cu ali ioni spectatori
Cu + 4 H+ + 2 NO3 Cu2+ + 2 NO2 + 2 H2O reacia scris fra ioni spectatori
Cu + 4 H+ + 2 NO3 + 2 NO3 Cu(NO3)2 + 2 NO2 + 2 H2O cu ioni spectatori
Reaciile chimice se pot clasifica dup mai multe criterii:
-

natura efectului produs (exoterme sau endoterme)

dup sensul de desfurare (totale sau reversibile)

starea de agregare a reactanilor sau produilor (gaz, lichid sau solid)

viteza de reacie (lente sau rapide)

felul particulelor transferate (protoni, electroni, ioni, molecule)

natura procesului chimic

28

Energie

Energie

Produsi de reactie

Reactanti
E

Reactanti
Produsi de reactie
Reactie ENDOTERMA

Reactie EXOTERMA

Desfasurarea reactiei

Desfasurarea reactiei

Toate reaciile sunt nsoite de un efect termic. Daca n cursul reaciei se degaj
energie atunci transformarea este exoterm. Dac n cursul reaciei se consum energie
atunci efectul care nsoete procesul este endoterm. Reaciile endoterme sunt favorizate de
creterea temperaturii, iar reaciile exoterme sunt favorizate de scderea temperaturii.
Schematic, foarte simplu, se poate compara energia reactanilor cu cea a produilor de
reacie. Intr-un proces exoterm produii de reacie au o energie mai mic fa de reactani,
diferena fiind resimi ca efect termic (energie eliberat sub form de cldur). Dac
reactanii au energie mai mic fa de produii de reacie atunci procesul este endoterm.
Dup starea de agregare a reactanilor i produilor de reacie avem: reacii n faz
omogen gazoas, lichid sau solid sau reacii eterogene gaz lichid, gaz-solid, lichidsolid, sau gaz-lichid-solid.
Faz omogen gazoas sinteza amoniacului: N2 + 3H2  2NH3
Faz omogen lichid NH4OH + HF NH4F + H2O
Faz omogen solid 3 C + S + 2 KNO3 3 CO2 + K2S + 2 N2
Reacii eterogene gaz solid CO2 + NaOH NaHCO3
Reacii eterogene gaz lichid CO2 + H2O  H2CO3
Reacii eterogene lichid solid H2O + Na2O 2 NaOH
Reacii eterogene gaz lichid solid

2 Fe + H2O + 3/2 O2 2 FeO(OH)

Dup felul particulelor transferate putem avea:


-

reacii cu transfer de electroni (redox)

KClO3 + 6 HCl KCl + 3 Cl2 + 3 H2O


Ox1 + Red2  Red1 + Ox2
29

Sau semireacii:
Ox + e-  Red
Acceptor + e-  Donor
-

reacii cu transfer de protoni (acid-baz)

NaOH + HCl NaCl + H2O


Baza1 + Acid2  Acid1 + Baza2
Baza + H+  Acid
Acceptor + H+  Donor
-

reacii cu transfer de ioni

CuSO4 + Fe FeSO4 + Cu
BaCl2 + Na2SO4 BaSO4 + 2 NaCl
-

reacii cu transfer de liganzi (complexare)

NiCl2 + 6 NH3 [Ni(NH3)6]Cl2


M + L  ML
ML + L  ML2.
Dup viteza de reacie putem avea reacii lente sau reacii rapide (prin adugarea de
catalizatori o reacie lent poate deveni rapid):
H2O2 H2O + O2 - reacie lent, dar poate deveni rapid prin adaugarea de MnO2.
H2SO4 + Ca(OH)2 CaSO4 + 2 H2O (reacie rapid prin definiie reaciile acid baz
sunt rapide)
De asemenea tot dup viteza de reacie putem clasifica reaciile ca avnd constante
de vitez de ordinul I, II sau III.
Pentru un proces simplu:
A+BC+D
Exist de fapt dou reacii concurente, la echilibru cele dou reacii ce au loc n
sens invers avand viteze egale (v1=v2; deci starea de echilibru este una dinamic).
v1 = k1[A][B]
v2 = k2[C][D]
La echilibru v1 = v2 deci k1[A][B] = k2[C][D], deci
reprezint constanta de echilibru.

30

k1 [C ] [ D]
=
= K , unde K
k 2 [ A] [ B]

Exemplu:
Pentru sinteza HI din H2 i I2 la 445oC indiferent c pornim de la un amestec
hidrogen iod sau de la acid iodhidric pur, n timp se atinge starea de echilibru conform
graficului:

(HI)1.0
0.8

0.6

0.4

0.2

0.0

Timpul min 50

100

S se afle concentraia HI la echilibru stiind c K are valoarea 2.


Alt exemplu clasic este cel al sintezei apei din hidrogen i oxigen. Un amestec de
oxigen i hidrogen la temperatura camerei nu reacioneaz, dei d.p.d.v. termodinamic nu
este la echilibru. Acest fapt se datoreaz ineriei chimice a legturilor existente n H2 i O2.
Reacia ns odat iniiat printr-o scnteie de exemplu, are loc exploziv:
H2 + O2 H2O
Reacia este total la temperaturi 1200oC i este complet deplasat spre stnga la
temperaturi de peste 4000oC. Aceast reacie apare ca fiind reversibil numai n intervalul
de temperatur 1200-4000oC.
Printre factorii care pot influena viteza unei reacii chimice se numr:
temperatura, presiunea sau catalizatorii. In general prin adugarea acestor factori viteza de
reacie crete. Dar toi aceti factori pot afecta i echilibrul chimic al reaciei.
Conform principiului lui Le Chatelier n momentul n care un sistem este supus
unei constrngeri el va evolua n acea direcie n care efectele acelei constrngeri sunt
minime. Deci pentru o reacie exoterm, creterea temperaturii va defavoriza reacia, iar
pentru o reacie endoterma, cresterea temperaturii va favoriza deplasarea echilibrului spre
dreapta.
31

3 H2 + N2  2 NH3 (t = 300oC, presiune 1000 atm, catalizator Fe2O3)


In acest caz prin cresterea presiunii echilibrul este deplasat spre dreapta.
Dar exist cazuri n care crestem viteza de reacie i atingem echilibrul mai repede
prin creterea temperaturii, dar acel echilibru este deplasat spre stnga, reacia fiind
exoterm.
Dup sensul de desfurare reaciile pot fi:
-

pariale (reversibile) reacii care au loc pn la atingerea echilibrului dinamic.


Echilibru se poate deplasa spre stnga sau spre dreapta prin modificarea
condiiilor de reacie (temperatur, presiune, exces dintr-un reactant);

totale (ireversibile) cu degajare de gaze, cu formare de precipitate sau cu


formare de substane greu disociabile.

Deplasarea echilibrului spre dreapta ntr-o reacie se poate realiza prin nelegerea
regulilor enunate de Berthollet. Regulile lui Berthollet se refer la modul practic n care o
reacie se poate transforma dintr-o reacie la echilibru ntr-o reacie total.
1. Doi ioni se pot elimina dintr-un sistem atunci cnd formeaz un compus greu
solubil (de exemplu precipitarea AgCl n reacia HCl + AgNO3 AgCl + HNO3)
2. Doi ioni se pot elimina dintr-un sistem atunci cnd formeaz o molecul volatil
(obinerea amoniacului din CaO + NH4OH NH3 + Ca(OH)2)
3. Doi ioni pot fi ndeprtai din sistem atunci cnd se formeaz o molecul puin
disociat (CH3COONa + HCl CH3COOH + Na+ + Cl-)
4. Doi ioni sunt eliminai din sistem cnd formeaz ioni compleci. De exemplu
[Ag(NH3)2]OH; Na3[FeF6] (din FeCl3 i NaF); reactivul Nessler K2[HgI4].
Dup natura procesului chimic exist patru mari clase de reacii (unele dintre ele
putnd apoi fi mprite n subclase):
-

combinare A + B AB unde A i B pot fi substane simple sau substane


compuse

2 NO + O2 2 NO2
P4O10(s) + 6 H2O(l) 4 H3PO4(aq)
Reaciile de combustie intr parial n aceast clas, dar exist i excepii:
S + O2 SO2
2 Mg + O2 2 MgO
C2H5OH + O2 CO2 + H2O

32

descompunere AB A + B (pot fi procese redox sau nu)

Descompunerea se poate realiza pn la substane simple sau substane compuse:


2 H2O 2 H2 + O2
2 HgO 2 Hg + O2
2 KClO3 2 KCl + 3 O2
CaCO3 CaO + CO2
Urmtoarele reacii nu sunt nsa reacii de descompunere ci de disociere n soluie:
NaCl(s) + 6 H2O Na+(H2O)6 + ClNH4Cl(s) NH4+(aq) + ClHNO2 H+(aq) + NO2-(aq)
Unele reacii de descompunere sunt de fapt reacii de disproporionare:
3 Cl2(g) + 6 OH-(aq) 5 Cl- + ClO3-(aq) + 3 H2O(l)
4 KClO3(s) KCl(s) + 3 KClO4(s)
-

substituie AB + C AC + B

Att reacii de substituie obinuite ct i reacii ale acizilor cu metale de exemplu.


HCl + Fe FeCl2 + H2
CuCl2 + Fe FeCl2 + Cu
-

dublu schimb AB + CD AC + BD

Implic o discuie separat, ntruct majoritatea au loc n soluie apoas i deci


substanele sunt disociate n ioni sau nu. Aici se ncadreaz reaciile de precipitare, dar i
reaciile de neutralizare, solvoliz etc.
Ba(NO3)2 + H2SO4 BaSO4 + 2 HNO3
2 NaCl + H2SO4 Na2SO4 + 2 HCl
Dar reacii precum 2 NaNO3 + H2SO4 Na2SO4 + 2 HNO3 nu pot fi considerate ca
avnd loc ntruct substanele scrise n stnga i n dreapta sunt total disociate n soluie i
deci vom avea doar un amestec de ioni. Pn cnd nu se extrage o pereche de ioni din
sistem reacia nu are loc.
In tabelul 5 este prezentat o clasificare mai larg a reaciilor dup natura procesului
chimic.

Tabelul 5. Clasificarea reaciilor chimice


Tipul de reacie

Exemple

Observaii

33

C
HgO 180

Hg + O2
o

480 C
Ag2O
2 Ag + O2
o

C
NH4NO2 t
N2 + 2 H2O

1
Descompunere
termic

t oC

NH4NO3 N2O + H2O

Temperatura

de

descompunere

natura

produilor obinui variaz


n

funcie

de

natura

reactantului.

C
N2H4 t
N2 + 2 H2
o

C
3 N2H4 t
4NH3 + N2
o

C
(NH4)2Cr2O7 t
N2 + Cr2O3 + 4 H2O
o

C
2KMnO4 t
K2O + 2 MnO2 + 3/2 O2

t >700oC CO
t <700oC CO
2

O2

C
Na + O2 t
Na2O2

La t > 700oC CO2 este redus


la CO

Li formeaz Li2O

Combinare

laborator a N2 respectiv O2.

Spre deosebire de Na i K,

Aplicaii la obinerea n

t C
i Li + O2 Li2O

Dei Cr i Mo fac parte din

combustie
o

C
Cr + Cl2 t
CrCl3

aceeai grup a sistemului

periodic, stabilitatea strilor

C
Fe + Cl2 t
FeCl3
o

C
Mo + Cl2 t
MoCl6

de oxidare difer (Cu(III) i


Mo(VI))
Aplicaii

Fe + CuSO4 FeSO4 +Cu

3
Substituie

recuperarea

industriale

la

cuprului

din

soluii reziduale ce conin


CuSO4

2 Na[Au(CN)4] + Zn Na2[Zn(CN)4] + 2 Au Aplicaii


+ 2 (CN)2

industriale

la

extracia aurului
Reflect

F2 + NaX NaF + X2 (X = Cl, Br, I)

variaia

caracterului acid n grupa


halogenilor

8 HCl + KMnO4 5/2 Cl2 + MnCl2 + 4 H2O

Redox

Aplicaie

la

obinerea

clorului gazos n laborator

34

C
3 F2 + S t
SF6 (inert chimic)
o

700 C
F2 (exces) + Re
ReF7
o

C
Cr + F2 (exces) t
CrF6 (instabil)

F2 solicit stri superioare


de oxidare, uneori instabile
pentru elementele respective

3 Au + 12 HCl + 3 HNO3 3 H[AuCl4] + 3 Dizolvarea aurului n ap


NO + 6 H2O

regal

3 AuCl AuCl3 + 2 Au (t > 420oC)


Hg2Cl2 Hg + HgCl2

Proprieti

caracteristice

compuilor

Hg(I),

Cu(I),

Au(I)
Srurile

de

Cu(I)

se

pstreaz n prezena unei

5
Disproporionare

Cu2Cl2
CuCl2 + Cu

mici

cantiti

de

cupru

metalic

comproportionare

4H3PO3 3 H3PO4 + PH3


2 H3PO2 H3PO4 + PH3
NH4NO2 N2 + 2 H2O

Atentie

SO2 + 2 H2S 2H2O + S

KClO3 nu intr n aceast

reacia

HCl

categorie

6
Solvoliz
hidroliz

SOCl2 + 4 NH3(l) SO(NH2)2 + 2 NH4Cl

Conform

NaCl + NH3(l) NaNH2 + NH4Cl

disociere:

2 NaCl + 2 SO2(l) Na2SO3 + SOCl2

2NH3(l)  NH2- + NH4+

i H[AuCl4] + H2O H[AuCl3OH] + HCl

2SO2(l)  SO2+ + SO32-

echilibrelor

de

H[AuCl3OH] + 3H2O H[Au(OH)4] + 3HCl


BiCl3 + H2O BiOCl + 2 HCl

2H2O  HO- + H3O+

PCl5 + 4 H2O H3PO4 + 5 HCl

7
Neutralizare

H3PO4 + 2 NaOH Na2HPO4 + 2 H2O

H3PO4 este un acid foarte


slab n treapta a treia
Datorit caracterului de acid

H3BO3 + NaOH Na[B(OH)4]

Lewis

al

H3BO3,

neutralizare se formeaz o
specie tetracoordinat

35

la

Na2SO3 + SOCl2 2 NaCl + 2 SO2(l)

i n solveni neapoi, prin

NaNH2 + NH4Cl NaCl + 2 NH3(l)

reacii de neutralizare se
refac moleculele de solvent

KI + HgI2 K2[HgI4]

Reactiv

Nessler

(identificarea NH4+)

B(C6H5)3 + NaC6H5 Na[B(C6H5)4]

Reactiv

Kalignost

(identificarea K+)

Complexare
AlOH3 + KOH K[Al(OH)4]

Aplicaii n chimia analitic

Ni(OH)2 + 6 NH3 [Ni(NH3)6](OH)2

la separarea ionilor Al3+ i


Ni2+

9
Precipitare

BaCl2 + H2SO4 BaSO4 + 2 HCl

Aplicaii n chimia analitic,

AgNO3 + HCl AgCl + HNO3

se formeaz precipitate cu

Pb(NO3)2 + 2 KI PbI2 + 2 KNO3

Ps

10-10

(BaSO4),

respectiv Ps = 1.7710-10
(AgCl)

36

5. Reacii cu transfer de protoni - acizi i baze Brnsted Lowry


Identificarea acizilor i bazelor s-a efectuat initial n mod ntmpltor, cu ajutorul
simurilor umane: acizii aveau gust acru, ineptor, iar bazele sunt amare i alunecoase la
pipit. Denumirea de acid provine din latinescul acere (neptor, acidulat). Denumirea de
baz este controversat i putin probabil s provin din termenul latin bassus (jos), iar
denumirea de alcalii provine din arabul al-qily (cenua plantelor aceasta coninnd
carbonat de sodiu i de potasiu).
Primul acid izolat (n jurul anului 1200) a fost acidul sulfuric, obinut prin
nclzirea vitriolului verde (FeSO47H2O) i condensarea vaporilor n ap. Prin
amestecarea acestuia cu azotat de potasiu i nclzire se obineau vapori care dizolvai n
ap formau acid azotic. Prin adugarea de clorur de amoniu se obinea aqua regia (apa
regal).
Primul care a ncercat s formuleze o teorie a acizilor i bazelor a fost Antoine
Lavoisier (1777), care a considerat c acizii sunt substane ce contin oxigen (numele de
oxygen nsemnnd generator de acizi).
In 1772 Joseph Priestley a descoperit acidul clorhidric prin tratarea clorurii de sodiu
cu acid sulfuric concentrat. Gazul format a fost numit acid muriatic (muria saramura). In
1774, Carl Scheele a nclzit noul acid cu dioxid de mangan i a obinut un gaz galben
verzui, neccios. Soluiile acestui gaz odata expuse la lumin ddeau natere la oxigen i
n soluie rmnea acidul clorhidric (muriatic). Din aceast cauz Claude Berthollet, n
1785, a denumit elementul (clorul) acid oximuriatic.
Abia n 1810 Davy a demonstrat c nu toi acizii conin oxigen n molecula lor i nu
toate substanele ce conin oxigen n molecul prezint i proprieti acide. Abia peste
muli ani Justus Liebig a propus ca doar acele substane n care hidrogenul poate fi nlocuit
cu un metal s fie considerate acizii. Aceast definiie a fost considerat bun pn cnd
Svante Arrhenius, n 1887, n susinerea tezei de doctorat, apoi n articolele publicate n
1894 i 1899, a menionat faptul c acizii sunt substane ce dau nastere la ioni de hidrogen
(H+) n soluie, iar bazele sunt substane ce dau natere la ioni hidroxid (principiul tezei de
doctorat fiind acela c substanele se gsesc sub form de ioni n soluie). Aceast teorie
explica destul de bine reaciile acid-baz, dar nu putea explica de ce amoniacul sub form
de gaz avea caracter bazic. De asemenea se observ c solventul nu joaca nici un rol n
37

aceasta definiie. Un acid deci se va comporta ca un acid n orice fel de solvent, ceea ce nu
este adevrat. Spre exemplu acidul clorhidric dizolvat n ap are proprieti acide, dar
dizolvat n benzen nu disociaz i nu mai prezint nicio proprietate acid. De fapt aa cum
avea s se demonstreze mai trziu solventul joac un rol cheie n definirea proprietilor
acidobazice ale unei substane.
De asemenea aceast teorie nu putea explica de ce anumite soluii ale srurilor sunt
acide, iar altele sunt bazice, n condiiile n care numai sarea exist dizolvat n ap. Nu n
ultimul rnd protonul nu poate exista ca atare n ap (concentraia sa fiind estimata la
10-130 M).
In 1923 Johannes Nicolaus Brnsted (Danemarca) i Thomas Martin Lowry
(Anglia) au publicat aceeai teorie, preciznd c transferul protonului de la o specie
chimic la alt specie reprezint caracteristica fundamental a reaciilor acid baza. Astfel
acizi vor fi acele substane capabile s cedeze protoni, iar baze acele substane capabile s
accepte protoni.
Anumite substane, precum Al(OH)3 sau ZnO au caracter amfoter, adic
reacioneaz i cu acizi si cu baze:
Al(OH)3 + 3 HCl AlCl3 + 3 H2O
Al(OH)3 + NaOH Na[Al(OH)4]
ZnO + 2 HCl ZnCl2 + H2O
ZnO + 2 NaOH + H2O Na2[Zn(OH)4]
Un caz particular de amfoterism este reprezentat de substanele amfiprotice. Dac o
substan poate ceda sau accepta protoni n acelai timp, ea se numete amfiprotic, adic
se comport att ca acid ct i ca baz (H2O, NH3, H2S, aminoacizii spre exemplu).
H2O + H2O  H3O+ + HONH3 + NH3  NH4+ + NH2In ap protonul nu exist ca atare ci legat de o molecul de ap sub forma H3O+.
Deoarece exist trei atomi de hidrogen echivaleni ntr-o astfel de molecul, rezult c
transferul protonului este foarte rapid n cursul reaciilor acid-baza.

H
O
H

Figura 5. Procesul de tunelare al protonului n ap


38

Acizi i baze conjugate. Ecuatia unei reacii acid baz propus de Brnsted are
forma general:
Acid1 + Baza2  Baza1 + Acid2
unde Baza1 reprezint baza conjugat a Acid1 iar Acid2 reprezint acidul conjugat al Baza2.
De asemenea ns aceste perechi se pot considera i n mod invers, neexistand o deosebire
fundamental ntre acid i acid conjugat sau baz i baz conjugata.
Exemplu:

CH3COOH + HO- CH3COO- + H2O


Acid1 + Baza2 Baza1 + Acid2

Deci molecula de ap este acidul conjugat al bazei HO-, iar CH3COO- este baza
conjugat a acidului CH3COOH. Intruct CH3COO- este o baz, aceasta poate reaciona cu
acizi:
CH3COO- + HCl CH3COOH + ClBaza1 + Acid2 Acid1 + Baza2
Dac acidul este tare, atunci baza conjugat va fi slab, iar daca acidul este slab,
baza conjugat va fi tare. Astfel, pentru acidul tare HI, baza conjugat slab este I-, iar
pentru baza tare HO-, acidul conjugat slab este H2O.
Acid

Baza conjugat

HF acid fluorhidric F- - fluorur

Baz

Acidul conjugat

NH3 - amoniac

NH4+ - amoniu

HNO3 acid azotic

NO3- - azotat

H2O - ap

H3O+ - hidroniu

H2O - ap

HO- - hidroxil

Cl- - clorur

HCl acid clorhidric

HS- - sulfur acid

S2- - sulfur

HS- - sulfur acid

H2S acid sulfhidric

Clasificarea unei substane ca acid sau baz depinde de reacia la care particip.
HSO4- (ionul sulfat acid) este acid fat de NaOH, dar este baz fata HClO4.
HO- este o baz conjugat a apei, dar este n acelai timp i acidul conjugat al O2-.
NaHSO4 + NaOH Na2SO4 + H2O

HSO4- este acid n aceast reacie

NaHSO4 + HClO4 H2SO4 + NaClO4

HSO4- este baz n aceast reacie

Tria acizilor Brnsted se exprim prin constanta de aciditate Ka:


HA + H2O  A- + H3O+

K=

a H O + a A
3

a HA a H 2O

unde ax reprezint coeficientul

de activitate. Pentru soluii diluate activitatea unei substane se poate aproxima cu valoarea
concentraiei molare, iar pentru ap valoarea este constant.
39

Deci vom avea K a =

[H 3O + ] [ A ]
.
[ HA]

pKa = -lg Ka

Pentru reacia H2O + H2O  H3O+ + HO- Kw = [H3O+][HO-] = 10-14


In apa pur concentraia [H3O+] = [HO-] = 10-7. pH-ul se definete ca fiind
-lg[H3O+], deci pentru apa pur pH = 7. Dac ntr-o solutie concentraia [H3O+] este mai
mare dect 10-7 atunci valoarea pH-ului va fi mai mic dect 7. Orice valoare n intervalul
0-7 este considerat acid i orice valoare n intervalul 7-14 este considerat bazic.
Substanele cu pKa mai mic ca zero (Ka > 1) sunt considerate acizi tari, iar
substanele cu pKa mai mare dect zero (Ka < 1) sunt acizi slabi (verificnd n relaia de
calcul pentru Ka se observ deci c acizii tari sunt acei acizi ce sunt disociai n ap, n timp
ce acizii slabi nu disociaz la dizolvarea n ap. Ca o consecin baza conjugat a unui acid
tare va fi o baz slab i baza conjugat a unui acid slab va fi o baz tare.
Dac lum n considerare gradul de disociere al unui acid n ap (1 fiind total
disociat i 0 nedisociat):
-

acizii tari au un grad de disociere mai mare dect de 0.5;

acizii medii au un grad de disociere cuprins ntre 0.01 i 0.5;

acizii slabi au un grad de disociere mai mic dect de 0.01.


Acizii poliprotici sunt specii chimice ce pot ceda mai muli protoni, reacia de

neutralizare avnd loc n trepte. De obicei Ka1 > Ka2 (pKa1 < pKa2). Empiric s-a constatat
c pentru oxiacizii ce contin dou grupari OH la acelasi atom, pKa2 este cu 5 uniti mai
mare ca pKa1 (independent de natura ionului central). Acest fapt se datoreaz apariiei unei
sarcini negative dup prima treapt de ionizare, smulgerea celui de al doilea proton avnd
loc mai dificil.

Efectul de nivelare al apei. In ap cel mai tare acid este specia H3O+ i cea mai
tare baz este specia HO-. Indiferent de natura substanelor dizolvate n ap, acidul cel mai
tare rmne H3O+ i cea mai tare baz va fi HO-. Acizii tari n ap disociaza total i deci se
gsesc sub forma A- + H3O- (nu exist sub forma nedisociat HA n ap). Deci spre
exemplu n ap nu se poate face diferen ntre tria a doi acizi precum HI i H2SO4. Pentru
aceasta avem nevoie de un solvent mai acid care s-i diferenieze.
Dac schimbm solventul cu unul mai bazic spre exemplu, atunci acizii care n ap
se manifestau ca acizi slabi vor deveni acizi tari, iar bazele tari din apa vor deveni baze
slabe n noul solvent.

40

Efectul de nivelare apare pentru valori pKa < 0 i anume pentru acizii tari. Pentru
pKa cuprins ntre 0 i 14 apa poate constitui un solvent care s ierarhizeze tria acizilor
respectivi. Ce se ntmpl nsa pentru pKa >14? Substana respectiv nu disociaz n ap.
Deci pentru a observa eventuale proprieti acide ne trebuie un alt solvent mai bazic.
Constanta de autoprotoliz a solventului este cea care determin intervalul n care
pKa este nivelat sau nu.

Tipuri de acizi i baze. Variatia aciditatii Brnsted.


Exist doua mari clase de acizi. Acizii n care atomul de hidrogen este legat de
oxigen i acizii n care atomul de hidrogen este legat direct de un element central
(hidracizii).
Dac numarul hidracizilor este mic (existnd cate un hidracid pentru fiecare
element din grupele 6 i 7) numrul oxiacizilor este impresionant mai mare.
Pentru hidracizi aciditatea crete n perioad de la stnga la dreapta, pe msur ce
elementul posed un caracter mai electronegativ, iar n grup aciditatea crete de sus n jos
pe msur ce crete volumul atomic, legtura format fiind din ce n ce mai slab i deci
protonul poate fi cedat mai uor. Cel mai puternic hidracid este HI. Dei HF atac sticla,
acesta este considerat un acid slab.
HI > HBr > HCl > HF > H2S >> H2O >> NH3
caracter acid

amfoter caracter bazic

Pentru oxiacizi situaia este ceva mai complicat. Aciditatea acestora provine de la
hidrogenul legat de oxigen ntr-o grupare OH. Acest proton se numete hidrogen acid
pentru a-l deosebi de eventualii atomi de hidrogen legai de atomul central sau de ali atomi
ai moleculei. Exista trei clase de acizi ce contin grupri hidroxilice:
1.

Aquaacizii protonul acid este coninut de o molecul de ap coordinata la


un ion metalic central:
E(OH2)aq + H2O  [E(OH)]- + H3O+ ;
spre exemplu [Fe(OH2)6]3+ - aquaacidul hexaaqua fier (III).
Tria acestor acizi este influenat de sarcina ionului metalic i raza acestuia.
[FeII(H2O)6]2+ este un acid mai slab fa de [FeIII(H2O)6]3+. Sarcina mai mare
i volumul mai mic pentru ionul Fe(III) face ca legtura Fe-O s fie mai
puternic i slbete legtura O-H, n consecina protonul este cedat mai
usor.

41

2.

Hidroxiacizii protonul acid este situat la o grupare OH fr a exista i


grupri =O (oxo): Si(OH)4 acidul silicic; B(OH)3 acidul boric

3.

Oxiacizii protonul acid se afl la o grupare OH n vecinatatea creia se


gsesc una sau mai multe grupari oxo: H2SO4, HNO3, HClO4. Tria
oxiacizilor crete pe msur ce elementul central are o stare de oxidare mai
mare, mai multe grupari oxo (atrag electronii de pe atomul central) i un
volum mai mic. In consecina tria oxiacizilor crete n perioad de la stnga
la dreapta i n grup de jos n sus.

Cele trei clase se pot considera ca fiind etape succesive n procesul de deprotonare
al unui aquaacid:
H2O-E-OH2 HO-E-OH HO-E=O
Din clasa oxiacizilor fac parte i:
- peroxiacizii (H2SO5 acid peroxosulfuric; H2S2O8 acid peroxodisulfuric)
oxiacizi n care exist o legtura O-O
- piroacizii (H2S2O7 acid pirosulfuric; H2B4O7 acid tetraboric sau piroboric;
H6Si2O7 acid disilicic sau pirosilicic) sunt oxiacizi obtinui n mod teoretic prin
condensarea mai multor molecule ale unui oxiacid (eliminarea apei prin nclzire)
H2SO4 + H2SO4 H2S2O7 + H2O
H3PO4 + H3PO4 H4P2O7 + H2O
- polioxiacizii (H2SnO6) atomul central este legat de ali atomi de acelai tip
(H2S4O6 acid tetrationic).
Regulile lui Pauling privitoare la aciditate:
1. pKa ~ 8 5p pentru acizi de forma OpE(OH)q
2. pentru pKa-uri succesive (q>1) valorile cresc cu 5 unitati
In consecin hidroxiacizii neutri cu p = 0 au valori pKa ~ 8, oxiacizii cu o grupare
oxo au valori pKa ~ 3, iar cei cu dou grupri oxo au pKa ~ -2. In baza acestor reguli au
putut fi determinate anomalii structurale (existena atomilor de hidrogen legai direct de
atomul central de exemplu). In consecin, oxiacidul cel mai tare este HClO4 cu o valoare
pKa calculat conform regulilor lui Pauling pKa = -7 (valoarea real este -8).
HClO4 > HClO3 > H2SO4 > HNO3 > HIO3 > H2SO3 > H3PO4
crete caracterul acid
i bazele pot fi mprite n:

42

- baze tari (NaOH, KOH, CsOH) i


- baze slabe (NH4OH, Al(OH)3, Be(OH)2).
Dup natura lor, bazele pot contine grupri HO- sau nu:
-

hidroxizi bazici (NaOH; KOH) sau amfoteri (Al(OH)3; Zn(OH)2);

oxihidroxizi AlO(OH); FeO(OH);

sruri bazice - PbCO3Pb(OH)2, 2CuCO3Cu(OH)2;

baze care nu conin gruparea HO- - CO32-; C6H5-NH2; C5H5N;

Acizii i bazele se pot mpri i dup numrul de protoni cedai sau acceptai:
-

acizi monoprotici HCl; HNO3; HF; HClO4;

acizi diprotici H2SO4; HOOC-COOH; H2CO3;

acizi tri- i poliprotici H3PO4; C6H8O7 (acidul citric);

baze monoacide NaOH, NH4OH;

baze diacide Mg(OH)2; Ca(OH)2;

baze triacide Al(OH)3)

Din punctul de vedere al sarcinii existente acizii i bazele se mpart n cationici,


neutri i anionici, conform tabelului 6.
Tabel 6. Clasificarea acizilor i bazelor dup sarcina electric
HCl, H2SO4, CH3-COOH, etc.;
neutri

HCl + H2O  H3O+ + ClA1

Acizi

anionici

B2

A2

B1

HSO 4 , H2PO 4 , HPO 24 , etc.


HSO 4 + H2O  H3O+ + SO 24
H3O+, NH +4 , etc.

cationici

H3O+ + NH3  H2O + NH +4


A1

B2

B1

A2

NH3, H2O
neutre
Baze
anionice
cationice

NH3 + HCl  NH +4 + ClHO-, Cl-, SO 24 , H2PO 4 , HCO 3 , CO 32 , etc.


HSO-4 + H+  H2SO4
H3N+-CH2- CH2-CH2-NH2

43

Superacizii
Prin modificarea structurii anumitor acizi se poate modifica tria acestora,
obinndu-se n general acizi cu o trie superioara.
Astfel se poate modifica i tria unor acizi organici, precum acidul acetic. Prin
introducerea unor atomi puternic electronegativi care s atrag electronii (cum ar fi F sau
Cl) se poate crete aciditatea:

H
H

Cl

O
C

Cl

O
C

Cl

O H

La fel prin nlocuirea unei grupri HO- din acidul sulfuric cu un atom de fluor, F,
mai electronegativ, se obine o deplasare a electronilor n molecula nou format (HSO3F acid fluorosulfuric) care duce la o cretere spectaculoas a aciditii. Valoarea
pKaHSO3F = -10 fa de pKaH2SO4 = -3 sau pKaHClO4 = -8.

O
S

S
H

C
F

O
F

Reacii de hidroliz. Avnd n vedere c acizii (i bazele) se mpart n dou


categorii, slabi (parial disociai n ap) i tari (complet disociai n ap), srurile rezultate
n urma reaciei dintre un acid i o baz vor fi de patru feluri:
1. Sruri provenite de la un acid tare i o baz tare (AT.BT). Aceste sruri nu pot
suferi reacii de hidroliz. Ele se dizolv n ap, printr-un proces fizic, pH-ul
soluiei rezultate fiind egal cu 7.
Intruct acidul este tare, n ap va fi complet disociat (la fel i n cazul bazei):
HCl + H2O Cl- + H3O+
NaOH + H2O Na+(aq) + HOIn urma reaciei stoichiometrice dintre cele dou substane rezult clorura de sodiu,
cantitile de H3O+ i HO- fiind egale i neutralizndu-se reciproc.
HCl + NaOH Na+ + Cl- + H2O
Clorura de sodiu se dizolv n ap, dar nu hidrolizeaz.
2. Sruri provenite de la un acid tare i o baz slab (AT.BS). Aceste sruri sufer
reacii de hidroliz, soluiile avnd un caracter slab acid, pH < 7.
44

O astfel de sare este clorura de amoniu, NH4Cl. Aceasta provine de la acidul tare
HCl i baza slab NH4OH. In momentul dizolvrii, NH4Cl sufer reacia de hidroliz:
NH4Cl + H2O  NH4OH + HCl
Astfel dintr-un mol de NH4Cl rezult un mol de NH4OH i un mol de HCl. Cum
HCl este acid tare, complet disociat, rezult ca vom obine un mol de H3O+ n ap.
Deoarece NH4OH este o baz slab, aceasta va fi doar parial disociat n ap, i putem
nota cu x cantitatea de grupri HO- generate, unde x < 1. Deoarece gruprile HO- sunt
neutralizate de H3O+, rezult ca doar o cantitate x de H3O+ va fi consumat, restul
gruprilor H3O+, adic 1-x rmn n soluie, n consecin pH-ul fiind uor acid.
3. Sruri provenite de la un acid slab i o baz tare (AS.BT). Aceste sruri sufer
reacii de hidroliz, soluiile avnd un caracter slab bazic, pH > 7.
Un exemplu de sare provenit de la un acid slab i o baz tare este acetatul de sodiu
CH3COONa. Aceast sare sufer reacia de hidroliz cnd este dizolvat n ap:
CH3COONa + H2O  CH3COOH + NaOH
Astfel dintr-un mol de CH3COONa rezult un mol de CH3COOH i un mol de
NaOH. Cum NaOH este o baz tare, va fi complet disociat n ap i deci se va obtine un
mol de HO-. CH3COOH este un acid slab, parial disociat n ap, deci vom avea doar o
cantitate y de protoni pui n libertate, unde y < 1. Deoarece gruprile H3O+ sunt
neutralizate de HO-, rezult ca doar o cantitate y de HO- va fi consumat, restul gruprilor
HO-, adic 1-y rmn n soluie, n consecin pH-ul fiind uor bazic.
4. Sruri provenite de la un acid slab i o baz slab (AS.BS). Aceste sruri sufer
reacii de hidroliz, soluiile avnd un caracter slab acid sau slab bazic n
funcie de tria relativ a acidului i bazei.
O astfel de sare este acetatul de amoniu, CH3COONH4. Aceasta provine de la
acidul slab CH3COOH i baza slab NH4OH. In momentul dizolvrii, CH3COONH4 sufer
reacia de hidroliz:
CH3COONH4 + H2O  CH3COOH + NH4OH
Cum ambele substane vor fi parial disociate n ap, va conta care din ele va
disocia mai puternic (x < y sau x > y) pentru a putea stabili valoarea pH-ului. In orice caz
diferena ntre cele dou valori fiind foarte mic, i pH-ul va fi foarte puin deplasat fa de
valoarea 7.

45

Exerciiu:
Se dau urmtoarele sruri: KCl, NH4NO3, C2H5COOK, Na2S, AlCl3. Precizai care
dintre soluiile acestor sruri vor avea caracter bazic i care vor fi acide.

Tipuri de reacii ale acizilor


Proprietile acizilor pot fi ilustrate prin mai multe tipuri de reacii:
-

reacii acid baz

HCl + NaOH NaCl + H2O


-

reacii cu metale

Acizii reacioneaz n general cu metalele aflate naintea hidrogenului n seria de


activitate. Exist i excepii n care metalul se acoper cu un strat protector de oxid sau
sare, compact, inert fa de aciunea ulterioar a acidului, fenomen care se numete
pasivare. In cazul n care acidul are i caracter oxidant (H2SO4, HNO3 etc) sau se adaug n
mediul de reacie un agent oxidant, este posibil i reacia cu metale aflate dup hidrogen
n seria de activitate.
HCl + Fe FeCl2 + H2
HCl + Cu nu reacioneaz
8 HNO3 + 3 Cu 3 Cu(NO3)2 + 2 NO + 4 H2O
Dei Cr, Fe sau Al reacioneaz uor cu HNO3 diluat, n cazul adugrii de HNO3
concentrat suprafaa metalic se acoper cu un strat compact de oxid care protejeaz restul
metalului de atacul acidului, i spunem c aceste metale se pasiveaz n HNO3 concentrat.
Co i Ni sunt de asemenea pasivate de HNO3 concentrat. In mod similar Pb i W se
pasiveaz n H2SO4 (plumbul se acoper cu un strat de PbSO4, solubil n H2SO4 doar dac
are o concentraie mai mare de 70%).
-

reacii cu oxizi metalici

Oxizii metalici n general au caracter bazic i n consecin reacioneaz uor cu


acizii:
CaO + H2SO4 CaSO4 + H2O
MgO + 2 HCl MgCl2 + H2O
-

reacii cu sruri

Acizii pot reaciona cu sruri ale acizilor mai slabi sau cu sruri ale altor acizi tari
dac n urma reaciei rezult un precipitat sau un gaz.
CH3COONa + HCl CH3COOH + NaCl (CH3COOH este acid slab, HCl este acid tare)

46

Na2S + 2 HCl 2 NaCl + H2S (H2S este acid mai slab fa de HCl)
Na2CO3 + H2SO4 Na2SO4 + H2O + CO2 (H2CO3 este un acid slab i instabil)
2NaCl +H2SO4 Na2SO4 + 2HCl (HCl i H2SO4 n ap au aceeai trie; HCl gaz)
BaCl2 + H2SO4 BaSO4 + 2 HCl (BaSO4 este precipitat deci prsete sistemul)
AgNO3 + HCl AgCl + HNO3 (AgCl este precipitat deci prsete sistemul)

47

6. Reacii cu transfer de electroni - acizi i baze Lewis


La baza conceptului Lewis st reacia de formare a unui complex A B, n care A
(avnd orbitali vacanti) se leag de :B prin perechea de electroni a acestuia. In accepiunea
lui Lewis acizii sunt acele substane care accept electroni, iar bazele sunt substane care
cedeaz electroni.
Toi acizii Brnsted sunt i acizi Lewis i toate bazele Brnsted sunt i baze
Brnsted. De fapt corect este s se spuna ca acizi i bazele Brnsted prezint i aciditate
sau bazicitate Lewis. Reaciile de tip acid baz sunt definitorii pentru substanele care
prezinta aciditate Brnsted, i aceste substane particip la puine reacii n care s nu-i
manifeste acest caracter. In cazul acizilor i bazelor Lewis aceste reacii nu sunt definitorii,
ele putnd s participe la o varietate de tipuri de reacii.
Protonul (H+) prezint i aciditate Lewis ntruct poate accepta electroni, iar ionul
hidroxil HO- prezint bazicitate Lewis ntruct poate ceda electroni. In consecin, teoria
aciditatii formulat de Brnsted poate fi considerat un caz particular al teoriei enunate de
Lewis.

Clasificarea speciilor chimice care prezint aciditate sau bazicitate de tip Lewis
O clasificare simpl a substanelor ce prezint aciditate Lewis poate fi fcut n
modul urmator:
1. Cationii metalici - pot primi o pereche de electroni pui la dispozitie de o baz
(spre exemplu compuii coordinativi). In compui precum [Fe(H2O)6]3+ sau [Co(H2O)6]2+
ionul metalic accept electronii pe orbitali vacanti (orbitali hibrizi sp3d2 sau d2sp3), de la
atomul de oxigen al apei. Practic toate combinaiile complexe se obin n urma unor astfel
de procese.
2. O molecul cu octetul incomplet i poate realiza completarea acestuia prin
acceptarea unei perechi de electroni.
BH3 + :NH3 H3B :NH3 (reacii asemanatoare se pot scrie pentru diveri compui ai
borului BBr3, B(CH3)3 etc)
Exist i n cadrul teoriei Lewis substane ce pot aciona ca acizi sau ca baze n
funcie de reacie. Se pot distinge urmtoarele cazuri:
a. Molecule ce prezint att centre deficitare n electroni ct i centre donoare de
electroni pot forma legturi intra sau inter moleculare.
48

Spre exemplu, BF3 este o molecul deficitar n electroni, dar aciditatea Lewis este
scazut ntruct orbitalul vacant al borului (hibridizat sp2) este deja implicat ntr-o legtur
delocalizat cu atomii de fluor.

F
B
F

Legaturi intermoleculare de tip acid baza Lewis apar n molecule precum BeCl2:
Cl

Cl

Be

Cl

Be

Be

Cl

Cl

Cl

AlCl3 n faz gazoas se afl sub forma dimerului Al2Cl6, aceeai dimerizare putnd
fi observat i n cazul Al2Br6 (AlF3 este substan ionica):
Cl
Cl

Cl

Cl
Al

Al
Cl

Cl

BH3 este un caz aparte, el dimerizeaz formnd B2H6 n care apar legturi
bielectronice tricentrice (structura este asemntoare cu cea a Al2Cl6).
Din motivele artate anterior n seria halogenurilor borului aciditatea cea mai mare
este prezent n cazul BCl3 (cu ct halogenul este mai electronegativ cu att deficitul
electronic pe atomul de bor este mai pronunat, dar n cazul BF3 apar legturi
intramoleculare care stabilizeaz molecula). In cazul Cl sau Br orbitalli 3p i respectiv 4p
nu mai pot forma legturi stabile cu orbitalul 2p al B (orbitalii devenind din ce n ce mai
mari i mai difuzi, nu se poate realiza o bun suprapunere a acestora, diferena energetic
fiind mare ntre ei). Astfel, chiar i BI3 prezint o aciditate Lewis superioar BF3.
BCl3 > BBr3 > BI3 > BF3
In cazul halogenurilor aluminiului, stabilizarea compuilor are loc prin schimbarea
hibridizrii de la sp2 la sp3 urmat de dimerizare (probabilitatea formrii de legaturi fiind
redus).
b. Molecule precum SnCl2 pot da natere unor specii care au att caracter de acid
ct i de baz Lewis:
SnCl2 + Cl- [:SnCl3]49

[:SnCl3]- + Mn(CO)5 Cl3Sn:Mn(CO)5


sau
[:SnCl3]- + Cl- [:SnCl4]2Molecule precum SO2 care prezint electroni neparticipani pe mai multe tipuri de
atomi (i la S i la O) pot funciona ca baze Lewis fie prin atomul de S fie prin cel de O, n
funcie de condiiile de reacie.
3. O molecul sau un ion cu octetul complet si poate rearanja electronii de valen
i poate accepta o pereche suplimentar de electroni de la o baz.
La formarea HCO3-, molecula de CO2 sufer rearanjri, carbonul devenind deficitar
n electroni, accept o pereche de electroni de la atomul de oxigen al ionului HO- i se
comport ca un acid Lewis:

+
C

HO

C
OH

Condiiile eseniale pentru ca o astfel de rearanjare s aib loc sunt existena


legturilor duble (sau triple) pentru c rearanjarea presupune ruperea unor legaturi de tip
, i aceste legturi trebuie s fie polare astfel nct ruperea s se fac heterolitic.
La obinerea H2SO4, SO3 nu se dizolv direct n ap ci n H2SO4 conform schemei
urmtoare:
O

HO

HO
O

O
O

OH

O
S

OH

4. O molecul sau un ion i poate extinde octetul (adic i modific hibridizarea


de la sp3 la sp3dn) pentru a putea accepta n continuare perechi de electroni. O condiie
esenial este ca atomul central s posede orbitali vacanti de tip d, deci trebuie s fie cel
puin din perioada a treia a sistemului periodic.
SiO2 + 4 HF SiF4 + 2 H2O
SiF4 + 2 HF H2[SiF6]
SbF5 + 2 HF [SbF6][H2F]
Reacii asemntoare se pot scrie pentru SiX4, AsX3, PX5.

50

5. O molecul cu nveli electronic complet poate folosi unul din orbitalii


moleculari de antilegatur pentru a accepta o pereche de electroni de la o baza Lewis.
TCNE (tetraciano etilena) accept electronii n orbitalii de antilegatur vacani *.
In mod asemntor se comport i acidul picric.

Tipuri de reacii acid baza Lewis


1. Reacii simple de combinare
A + :B A:B
BF3 + :NH3 F3B-NH3
SO3 + :O(CH3)2 O3S-O(CH3)2
Aceste reacii sunt n general exoterme, perechea de electroni donat de baz fiind
de obicei dintr-un orbital de antilegatura, deci mai bogat n energie:
OMAL

LUMO
HOMO

OML

2. Reacii de deplasare
B:A + :B :B + B:A
R

F
O

R
F +

F
O

Atomul de azot cu o electronegativitate mai mic dect cea a oxigenului prezint o


bazicitate mai mare i deci cedeaz mai usor electroni pentru a forma legtura cu BF3.
3. Reacii de dubla deplasare:
B:A + B:A B:A + B:A
Exemplu: R3Si-I + AgBr R3Si-Br + AgI
Reacia are loc pentru c AgI prezint o solubilitate mai scazut dect cea a AgBr.

51

Variaia aciditii i bazicitii Lewis este influenat de civa factori importani:


sarcina sau starea de oxidare, volumul, electronegativitatea, natura substituenilor,
existena legturilor , efectele sterice.
Cu ct sarcina este mai mare cu att un cation va prezenta aciditate mai mare. In
consecin Fe3+ este mai acid fa de Fe2+. Un atom central mai electronegativ va ceda mai
greu electroni i deci va prezenta o bazicitate mai redus. Grupele i atomii legai de
atomul central pot modifica proprietile acido-bazice ale substanei prin micorarea sau
creterea densitii electronice. O densitate electronic mai mic va determina o bazicitate
de tip Lewis mai redus. Astfel NF3 are o bazicitate mai mic comparativ cu NH3 (atomii
de fluor au caracter electronegativ puternic, deci vor atrage electronii de pe azot).

7. Reacii redox
Reaciile redox sunt tot reacii cu transfer de electroni, dar n care ntotdeauna
exista cel putin dou elemente care i modific starea de oxidare (n cazul reaciilor acid
baz Lewis nu se modific starea de oxidare). In reacia dintre un agent oxidant i un agent
reductor nu se va forma un aduct, ci mai multe substane noi, deci nu se va putea vorbi de
o reacie de tip Lewis.
n chimie se ntlnesc un numr foarte mare de reacii cu transfer de electroni
numite i reacii de oxido-reducere (redox). Aceste reacii se realizeaz printr-un transfer
de electroni de la un ion la altul. Orice proces redox se poate scrie sub forma a dou
semireacii
Ox1 + Red2  Red1 + Ox2
sau semireacii:
Ox1 + e-  Red1

reacie de reducere; oxidantul se reduce

Red2  Ox2 + e-

reacie de oxidare; reductorul se oxideaz

Reaciile care se petrec cu cedare de electroni sunt reacii de oxidare, iar reaciile de
reducere sunt reaciile care se petrec cu acceptare de electroni. Deci, reaciile de
oxidoreducere constau ntr-un transfer de electroni de la reductor la oxidant.

Oxidantul produce oxidarea, n procesul de oxidare el reducndu-se, fiind un


acceptor de electroni. Cnd spunem ca o substan se reduce, nseamn c i micoreaz
(i reduce) starea de oxidare. Dintre oxidani fac parte: nemetale (O2, Cl2, F2, S), ioni
52

metalici la trepte superioare de oxidare (Fe3+, Hg2+, etc.), sruri cu ioni poliatomici care
conin elemente cu stare de oxidare maxim (KMnO4, K2Cr2O7, K2CrO4), ap oxigenat,
peroxizi, HNO3 i H2SO4 concentrat, etc.

Reductorul produce reducerea, el oxidndu-se prin donarea de electroni.


Dintre reductori fac parte: metalele, cationii n treapt inferioar de oxidare (Fe2+, Sn2+,
etc.), nemetale n trepte inferioare de oxidare (S2-, H2PO2-, etc.), H2, C, CO, H2S, HCl.
Exemple de reacii redox:
H2 + O2 H2O
H2 1e- H+ |2
S.O.

+1

cedeaz electroni, deci se oxideaz, are caracter reductor

O2 +2 e- O2- |1
S.O.

-2

accept electroni, deci se reduce, are caracter oxidant

Intruct ntr-o reacie redox numrul de electroni cedai trebuie s fie egal cu cel
acceptai, trebuie stabilit cel mai mic multiplu comun (ntre electronii implicai n
semireacia de oxidare i cei din semireacia de reducere), i apoi multiplicat fiecare dintre
semireacii astfel nct sa se obin egalitatea dorit. Coeficienii de multiplicare sunt n
acelai timp si coeficienii procesului redox.
Pentru a putea scrie o reacie redox este foarte important s putem stabili starea de
oxidare, notat cu S.O. (numit i numr de oxidare, N.O.). Starea de oxidare reprezint
sarcina formal a unui atom pentru care considerm toate legturile ca fiind 100% ionice.
El se calculeaz ca suma sarcinilor pozitive i negative ale unui atom, care indic indirect
numrul de electroni pe care atomul i-a acceptat sau cedat. n compuii covaleni se
atribuie un numr de oxidare negativ elementului cu electronegativitate mai mare i numr
de oxidare pozitiv elementului cu electronegativitate mai mic. De ex. n HCl, N.O. pentru
Cl este -1, iar pentru H este +1. Pentru calcularea numerelor de oxidare se ine cont de
urmtoarele reguli:
-

substanele elementare au S.O. zero: H20, O20, Cl20, S0, Na0, Cu0, Fe0, etc.;

n compuii ionici numerele de oxidare sunt egale cu sarcina electric a ionului: Na+,
Ca2+, Al3+, O2- etc.;

hidrogenul n compuii covaleni are S.O. +1, de ex.: H+Cl-, H2+O2-. n hidruri
metalice, hidrogenul are S.O. -1, de exemplu: Li+H-;

53

oxigenul n compui covaleni sau ionici are S.O. -2 de exemplu: H2+O2- ; Ca2+O2-;
In toi compuii care au legturi peroxo (O-O) precum H2O2, Na2O2 etc. S.O. este
-1; In compuii cu fluor, OF2, oxigenul fiind mai puin electronegativ ca fluorul, va
avea S.O. +2.

metalele au ntotdeauna S.O. pozitive;

suma algebric a strilor de oxidare ntr-o substan compus neutr este zero, de
ex.: Ca+2O2-. Suma algebric a strilor de oxidare ntr-un ion poliatomic este egal
cu sarcina ionului.
Pentru a stabili S.O. ntr-un compus oarecare, va trebui sa comparm

electronegativitile elementelor. Legturile ntre elemente cu electronegativiti diferite


sunt considerate covalene polare, adic electronii nu aparin n mod egal celor doi atomi,
ci sunt deplasai spre elementul mai electronegativ, determinnd o sarcin formal negativ
la acesta i pozitiv la cel mai puin electronegativ.
H1+-Cl1- ; O2-=S4+=O2- ; H31+N3- ; C2+=O2- ;
Pentru o substan poliatomic, H2SO4 spre exemplu, se vor trece valorile S.O.
pentru oxigen i hidrogen, i se va tine cont c molecula sa fie neutr. S.O. pentru O este
-2, pentru H este +1, deci pentru S o calculam n felul urmtor S.O. atomi = 0
S.O.S + 4S.O.O + 2S.O.H = S.O.S 8 + 2 = 0; deci S.O.S = + 6.
Pentru ioni poliatomici S.O. se calculeaz n mod asemntor. Spre exemplu
Na3PO4, conine ioni de Na+ cu S.O. +1 i ionul PO43- cu sarcina -3. S.O. PO43- = -3.
Cum S.O. pentru O este -2, rezult S.O. pentru P este + 5.
Daca legtura este realizat ntre atomi de acelai fel atunci electronii nu sunt
deplasai, covalena este nepolar, i deci sarcina pe fiecare atom este 0. Din acest motiv
substanele elementare au S.O. 0.
H0-H0 H20; O0=O0 O20
In cazul unor legturi O-O precum cele din H2O2, legtura este covalent nepolar,
deci aceast legtur nu aduce nicio contribuie la valoare S.O. pentru oxigen. De aceea
S.O. a oxigenului va fi -1, aa cum rezult din contribuia generat de legtura H-O:
H1+-O1--O1--H1+
In mod asemntor se calculeaz contribuia fiecrei legturi n substanele
organice. Spre exemplu n acidul formic, atomul de carbon este legat de ali trei atomi.
Numrul de oxidare n legtura C-H va fi -1 pentru C i +1 pentru H. Numrul de oxidare

54

n legtura C=O va fi +2 pentru C i -2 pentru O. Numrul de oxidare n legtura C-OH se


va calcula innd seama de existena legturii O-H. Intruct S.O. total a oxigenului este -2,
i numrul de oxidare al H este +1, rezult c numrul de oxidare al C este +1 n aceast
legtur. Prin nsumarea tuturor valorilor numerelor de oxidare pentru fiecare legtura a
atomului de C rezult S.O. +2.

2O

1+
H

1+ 2+
H
C
O2Dac discutm despre aldehida acetic, aceasta are doi atomi de carbon. Pe legtura
C-C se consider c nu avem vreo deplasare electronic i deci contribuia la S.O. va fi 0.
Atomul de C legat doar de atomi de H, va avea S.O. -3. Atomul de C din gruparea
aldehidic este legat de un atom de O cu S.O. -2, deci va avea un numr de oxidare
corespunztor acestei legturi +2. In legtura cu atomul de H cu S.O. +1, atomul de C va
avea un numr de oxidare -1. Prin nsumarea celor dou valori rezult S.O. pentru C
aldehidic +1.
1+
H
1+ 3H
C
1+
H

H1+
C

1+
O2-

ntr-o reacie redox se schimb ntotdeauna S.O. pentru cel puin dou elemente.
Pentru egalarea unei reacii redox se ntocmete sistemul redox, astfel nct numrul
de electroni cedai s fie egal cu numrul de electroni acceptai. De exemplu:
MnO2 + HCl MnCl2 + H2O + Cl2
Se calculeaz numerele de oxidare care se scriu deasupra elementelor i se alege
sistemul redox (elementele care se oxideaz i se reduc), calculndu-se numrul de
electroni cedai i acceptai:
Mn4+ + 2 e- Mn2+ accept electroni, deci se reduce S.O. de la +4 la +2, are
caracter oxidant
Cl1- -1 e- Cl20 cedeaz electroni, deci se oxideaz, are caracter reductor.
Cele dou semiecuaii redox se nmulesc pentru a obine numrul de electroni
indicat de cel mai mic multiplu comun. In cazul de faa prima semiecuaie se nmulete cu

55

1 i a doua semiecuaie se nmulete cu 2. Coeficientul pentru substana care conine Mn4+


va fi 1 i coeficientul pentru substana care conine ionii Cl1- (HCl) va fi 2.
Se egaleaz apoi restul atomilor care nu au suferit fenomenul de oxido-reducere.
MnO2 + 4 HCl MnCl2 + 2 H2O + Cl2
Pentru efectuarea egalrii se respect urmtoarea ordine:
-

elementele care au schimbat strile de oxidare;

cationii metalelor din grupa I, II, III, etc. principale;

anionii monoatomici i poliatomici n care elementele nu i-au schimbat starea de


oxidare (ex.: Cl-, NO-3, SO42- );

atomii de hidrogen i oxigen care nu au participat la fenomenul de oxidoreducere.


n cazul moleculelor diatomice participante la cuplul redox, dac numrul de atomi

rezultai din sistem este impar, se dubleaz coeficienii, de exemplu:


Al + HCl AlCl3 + H2
Al0 - 3 e- Al3+

|1

H1+ + 1 e- H20

|3

Al + 3 HCl AlCl3 + 3/2 H2 |2


Reacia devine: 2 Al + 6 HCl 2 AlCl3 + 3 H2
Factorii care influeneaz reaciile de oxido-reducere sunt: mediul de reacie,
catalizatorii, temperatura.
Spre exemplu aceeai reactani n vor da natere la produi diferii n funcie de
natura mediului de reacie: acid, neutru sau bazic.
5 Na2SO3 + 2 KMnO4 + 3 H2SO4 5 Na2SO4 + K2SO4 + 2 MnSO4 + 3 H2O
3 Na2SO3 + 2 KMnO4 + H2O 2 MnO2 + 3 Na2SO4 + 2 KOH
Na2SO3 + 2 KMnO4 + 2 KOH Na2SO4 + 2 K2MnO4 + H2O
Se numesc amfolii redox substanele care au n componen ioni monoatomici sau
poliatomici, care sunt sau conin elemente n trepte intermediare de oxidare, i de aceea se
pot comporta n diverse reacii, fie ca oxidani fie ca reductori, n funcie de caracterul
oxido-reductor al substanei cu care reacioneaz (ex. O22-, Hg22+, SO32-, NO2-).
De exemplu ionul NO2- funcioneaz:
- ca oxidant:
NO2- + e- + 2H+  NO + H2O

E0 = + 1,00 V
56

- ca reductor:
NO2- + H2O  NO3- + 2e- + 2H+

E0 = -0,34 V

8. Reacii de nlocuire
Metalele sunt aezate dup potenialele lor standard de oxidare n seria potenialelor
electrochimice. Fiecare metal dislocuiete din combinaii, ionii metalelor care l urmeaz n
serie, transformndu-se el nsui n ion i este dislocuit din compui de metalele care sunt
naintea lui n serie.
Pentru ca un metal s-i manifeste caracterul su electropozitiv (oxidndu-se),
trebuie s reacioneze cu o specie chimic capabil s accepte electronii cedai (reducnduse).
Reacia de oxido-reducere va decurge cu att mai uor cu ct metalul (reductor)
are un caracter mai electropozitiv, iar reactantul (oxidant) are un caracter mai
electronegativ.
Metalele cu cele mai importante aplicaii practice sunt aranjate n urmtoarea
ordine, conform seriei de activitate a metalelor (Seria Beketov-Volta) expresie calitativ a
activitii metalelor fa de hidrogen (figura 6):

Figura 6. Seria Beketov-Volta


E0 este potenialul redox standard la 25 0C i 1 atm al electrodului de hidrogen.
Metalele sunt aezate n serie, n ordine descresctoare a capacitii lor de a dislocui
alte elemente din combinaii, n ordinea scderii oxidabilitii i a caracterului reductor.
Mg + ZnCl2 MgCl2 + Zn
Zn + FeSO4 ZnSO4 + Fe
Fe + CuSO4 FeSO4 + Cu
Cu + 2AgNO3 Cu(NO3)2 + 2Ag
Cu + HgCl2 CuCl2 + Hg
57

9. Reacii n chimia organic


O reacie chimic implic, n toate cazurile, desfacerea unor legturi i refacerea
lor, prin redistribuirea electronilor din stratul de valen, indiferent dac se formeaz
legturi ionice, prin donare de electroni, sau, prin punere n comun de electroni, formarea
de covalene.
Atunci cnd efectum o reacie chimic n laborator imaginm o reet prin care
stabilim toi parametrii reaciei: reactanii, raportul molar n care se afl acetia, solventul,
regimul de temperatur i presiune, timpul de reacie etc. Iar la sfritul reaciei stabilim
care sunt metodele de separare i purificare ale produsului dorit. Ceea ce vedem atunci
cnd lucrm ntr-un balon de sticl sunt reactanii i solventul care eventual i schimb
culoarea, spumeaz, formeaz un precipitat i n plus putem msura parametri de reacie ca
temperatura sau presiunea. i apoi stim cum s prelucrm masa de reacie. Ce nu putem
vedea ns este modul n care are loc ruperea unor legturi i formarea altora noi, cu toate
c aceast latur a problemei ne intereseaz n mod deosebit. Stiind cum se rup i refac
legturile n anumite reacii ne va permite s prezicem modul n care se va comporta o
substan asemntoare n condiii de reacie asemntoare. Vom putea face deci predicii
despre reactivitatea anumitor substane. Acest lucru ne-ar permite s imaginm reacii noi
i s ncercm s obinem compui noi, fr a lucra la ntmplare.
Chimia s-a dezvoltat pn n secolul XX n acest mod, prin ncercri repetate, de
multe ori cu eecuri usturtoare i rareori cu succese remarcabile, care au condus la
dezvoltarea acestei tiine. La nceputul secolului trecut, odat cu nelegerea modului n
care legturile chimice se transform, s-au putut imagina mecanismele intime prin care are
loc trecerea unui compus n altul. Practic am putut arunca o privire n interiorul unei
reacii i s vedem cum decurge transformarea respectiv. Exact ca atunci cnd scriem
un text la computer: dac apsm o testa, de exemplu a tim aciunea pe care am fcut-o
i vedem pe ecran rezultatul afiat: litera a. Fr o pregtire de specialitate nu tim exact
ce se ntmpl n interiorul computerului, cunoatem doar aciunea i vedem rezultatul.

Teoria controlului este o ramur interdisciplinar a tiinelor inginereti i a matematicii


care se ocup de comportatrea sistemelor dinamice i care se ocup cu imputurile n sistem
i cum comportamentul sistemului se modific n funcie de un feedback. Obiectul teoriei
58

controlului este acela de a controla rspunsul unui sistem astfel nct acesta s urmreasc
un anume semnal de control. Schematic funcionarea unui astfel de sistem este redat mai
jos:

Valori de intrare

Valori de iesire
SISTEM
feedback

Ceea ce se ntmpl n interiorul sistemului ne este necunoscut; referitor la


exemplul reaciei chimice sau la scrisul la calculator sistemul este o cutie neagr i
bnuim doar c valorile de intrare sunt controlate pentru a obine rspunsul dorit. Dac n
cazul scrisului la calculator totul pare simplu, n cazul reaciilor chimice s-a constatat c nu
numai factori externi msurabili sunt responsabili de rezultatul final al reaciei, ci exist o
sum de factori interni ai sistemulul care determin produsul final. A privi n interiorul
sistemului i de a putea descrie pas cu pas modul n care are loc reacia se numete

mecanismul de reacie al unei transformri; cunoatere acestora este un domeniu de


interes n studiul chimiei.
Cum se desfoar reaciile chimice vei avea timp s aflai, pentru moment s ne
rezumm la unele aspecte generale.
Pentru ca o legtur chimic s se rup este necesar o anume cantitate de energie.
Aceast energie numit energie de disociere face ca ntre cei doi atomi X i Y distana s
fie att de mare nct nu i mai putem considerai a fi legai. Principiul Franck Condon
descrie relaia care exist ntre distana dintre atomi i energia de legtur.

Energie

energie de disociere

Distanta interatomica

59

Exist o distan minim pn la care nucleele se pot apropia datorit repulsiei


dintre nuclee. Pe msur ce distana crete energia scade pn la o valoare minim i care
corespunde lungimii legturii formate ntre cele dou nuclee. Dac distana crete n
continuare se ajunge pn la un moment n care cele dou nuclee nu mai sunt legate.
Energia corespunztoare acestei valori este energia de disociere a legturii, energia
necesar desfacerii unei legturi.
Modul n care se rupe o legtur covalent depinde de mai muli factori, dar n
principal de polarizarea legturii respective, de diferena de electronegativitate dintre cei
doi atomi.
Dac legtura este omogen sau cu diferene mici de electronegativitate ntre atomi:
H-H, Cl-Cl sau C-C n general, ruperea se va face simetric; fiecare dintre cei doi atomi
rmne cu cte un electron. Aceast tip de rupere a legturii este o rupere homolitic. Prin
acest tip de rupere se formeaz doi radicali liberi. Evident reacia invers, cea dintre doi
radicali este posibil i se numete coligare.

.X + Y.

X Y

Dac ntre cei doi atomi exist o diferen de electronegativitate legtura va fi


polar iar perechea de electroni va aparine mai mult unuia dintre atomi (cel mai
electronegativ). Acest tip de legturi se rupe asimetric, astfel nct perechea de electroni va
aparine unuia dintre atomi, iar cellalt nu va mai poseda vreun electron care s provin de
la legtura iniial. i n acest caz reacia invers este posibil, se numete coordinare i
amintete de formarea legturilor coordinative.

.. X_ + Y +

X Y

Acest tip de rupere este uzual i pentru legturile C-C din chimia organic, ruperea
avnd loc sub influena sub influena substituenilor atomilor de carbon. Efectele pe care
substituenii le exercit sunt inductive sau electromere o s vedei aceste efecte cnd vei
studia chimia orgnic; de remarcat c efectele pot preexista sau pot aprea n timpul
reaciilor. Prin astfel de ruperi se formeaz un anion i respectiv un cation, iar dac speciile
ncrcate electric provin de la atomi de carbon ei vor fi carbanioni sau carbocationi.
Aceeai clasificare se poate face i n cazul legturilor multiple (legturi ); i n
cazul acestor legturi ruperea se poate face homolitic sau heterolitic.

60

..
Rupere homolitic a unei legturi

..

Rupere heterolitic a unei legturi


In funcie de natura speciilor care sunt generate n recie radicali n cazul ruperilor
homolitice i cationi sau anioni n cazul ruperilor heterolitice reaciile nsi pot fi
homolitice sau heterolitice. n general, orice reacie poate fi descris ca fiind o reacie
dintre un reactant (R) i un substrat (S) care conduce la formarea de produi i poate fi
scris sub forma:

R + S

Modul n care se atribuie unuia dintre reactani denumirea de reactant i celuilalt


cea de substrat este legat de fraza conform creia ntr-o reacie sub influena reactantului
R substratul S se transform n produsul P.
Toate tipurile de reacii pot fi clasificate n funcie de natura reactanilor i a
substraturilor.
Reactanii pot fi:
- radicali, R., specii de reactani care posed un electron nemperecheat. Unul dintre
atomii dintr-un radical posed are un electron mai puin n stratul de valen, de exemplu
R3C., H3C., RO. etc. Tot drept radicali sunt catalogai atomii liberi de clor sau brom, Cl.,
Br..
- electrofilii, E+, sunt reactani care au un deficit de electroni la centrul de reacie i
au afinitate pentru speciile bogate n electroni. Dei notai E+ electrofilii posed ori o
sarcin pozitiv ori un orbital vacant n care poate fi plasat o pereche de electroni de la
substrat. Exemple de electrofili cu sarcin sunt: NO2+, Cl+, Br+, NO+, H+ , iar electrofili
fr sarcin sunt acizi Lewis: SO3, AlCl3, AlBr3.
- nucleofilii, Nu:-, sunt reactani care posed o sarcin negativ sau o pereche de
electroni neparticipani i care au afinitate fa de centre de reacie cu deficit de electroni.
Exemple de nucleofili cu sarcin sunt HO-, RO-, CN-, Cl-, Br-, n timp ce nucleofili care
posed o pereche de electroni neparticipani sunt: H2O:, :NH3, :NR3 etc.
61

Substraturile reaciilor chimice sufer, sub influena reactanilor, o serie de


schimbri n legturile atomilor de carbon din centrul de reacie. Centrul de reacie este
acel atom sau grup de atomi care este implicat n formarea sau ruperea de legturi chimice.

Reaciile de substituie sunt acele reacii n care un atom sau un grup de atomi este
rupt de la centrul de reacie iar locul su este luat de un alt atom sau o alt grupare de
atomi.

Reaciile de adiie sunt reaciile n care numrul de atomi sau grupe de atomi de la
atomul de carbon se mrete.

Reaciile de eliminare sunt reaciile n care numrul de atomi sau grupe de atomi
de la atomul de carbon scade.

Transpoziiile sunt o categorie aparte de reacii n care are loc rearanjarea a


scheletului de atomi dintr-o molecul.
Numele oricrui mecanism din chimia organic poate fi format, de cele mai multe
ori, denumind transformarea pe care o suport substratul i reactantul sub care are loc
aceast transformare. Astfel sunt posibile urmtoarele transformri:
1. reacii de substituie
a. substituie electrofil;
b. substituie nucleofil;
c. substituie radicalic.
2. reacii de adiie
a. adiie electrofil;
b. adiie nucleofil;
c. adiie radicalic.
3. reacii de eliminare
a. eliminare unimolecular;
b. eliminare bimolecular.
4. transpoziii
a. transpoziii cu mecanism ionic;
b. transpoziii cu mecanism radicalic;
La aceste reacii se adaug o serie de reacii cu mecanism concertat numite no
mechanism reactions n care paii unei reacii nu au putut fi evideniai.
Pentru a uura nelegerea pailor oricrui mecanism de reacie implic:

62

a. generarea reactantului,
b. formarea unui intermediar de reacie, n cazul reaciilor radicalice propagare;
c. formarea produsului de reacie, n cazul reaciilor radicalice ntrerupere.
Nu n toate cazurile vom gsi fiecare dintre etape, de exemplu hidroliza n mediu
bazic a unui derivat halogenat se efectueaz n soluie de hidroxid de metal alcalin.
Reactantul, ionul hidroxil HO- se adaug n ap, el nu va fi generat.

R Cl

HO-/H2O

R OH

Sau, n cazul unei reacii de substituie nucleofil bimolecular, cnd nu exist un


intermediar de reacie procesul avnd loc printr-o stare de tranziie, se poate accepta c
intermediarul este starea de tranziie nsi.
R CH2Cl

HO-/H2O

RCH2

OH

=
Nu: +

Nu

Nu

+ D:

Cu toate acestea, folosit ca model general, acest mod de abordare a mecanismelor


de reacie creeaz premiza nvrii, pas cu pas, a chimiei organice.

63

10. Soluii
Soluiile sunt amestecuri omogene a dou sau mai multe substane. Soluiile pot fi
saturate sau nesaturate (dup cantitatea de substan dizolvat).
In mod clasic o soluie este format dintr-un solvent (substana care dizolv) i un
solvat (substana care se dizolv). Exist att soluii gazoase (de cele mai multe ori privite
ca amestecuri de gaze), lichide ct i solide (aliaje). In prezentul capitol vom discuta doar
soluiile lichide.
Dac solventul este un lichid n general, solvatul poate fi un gaz, un lichid sau un
solid:
-

soluia de HCl conine un gaz dizolvat n ap. La fel i CO2, H2S sau O2 se
dizolv n ap;

soluia de H2SO4 conine un lichid dizolvat n ap. La fel i se dizolv i HNO3,


C2H5OH sau CH3COOH;

soluia de NaCl conine un solid dizolvat n ap. La fel se dizolv i alte solide
precum zahrul, NH4Cl sau AgNO3.

Cel mai simplu mod de exprimare a concentraiei unei soluii este concentraia
procentual. Concentraia procentual reprezint masa de substana dizolvat n 100 g
soluie. Astfel oetul spre exemplu, o soluie de acid acetic cu concentraie de 5%, va
conine 5 g acid acetic n 100 g soluie.
Problemele legate de concentraia procentual au ca scop determinarea masei de
substan dizolvat, a masei de soluie sau a concentraiei procentuale. Pentru a determina
oricare dintre necunoscute se va folosi regula de trei simple.
Exemple:
S se afle concentratia procentual a unei soluii care conine 20g NaCl n 100g H2O.
R: Masa de soluie rezultat prin dizolvarea NaCl n H2O va fi de 120g.
120 g soluie (ms) contin 20 g NaCl (md)
100 g soluie conin x g NaCl
x = md100/ms = 20100/120 = 16.66 g NaCl, deci Cp = 16.66%
O soluie CuSO4 cu concentraia 5% i masa de 500 g este nclzit pn cnd pierde
100g H2O. S se afle concentraia final a soluiei.

64

R: Se va determina masa de CuSO4 dizolvat n soluie i ntruct prin evaporare se


pierde doar ap, rezult c aceeai mas de CuSO4 se va regsi i n soluia final.
100g soluie conin 5 g CuSO4
500 g soluie conin x g CuSO4
x= 5500/100 = 25 g CuSO4
Soluia final are 500g-100g = 400g
400 g soluie conin 25 g CuSO4
100 g soluie conin y g CuSO4
y = 25100/400 = 6.25 g CuSO4, deci Cp = 6.25%
400 g soluie de NaOH cu concentraia 10%, se adaug peste 500 g soluie HCl cu
concentraia 8%. S se afle concentraia soluiei rezultate.
R: Soluia final va avea masa cumulat a celor dou soluii, 400+ 500 = 900 g
solutie.
Reacia care are loc este: NaOH + HCl NaCl + H2O
Conform reaciei 40 g NaOH reacioneaz cu 36.5 g HCl, rezultnd 58.5 g NaCl
Soluia de NaOH conine x g NaOH:
100 g soluie conin 10 g NaOH
400 g soluie conin x g NaOH
x = 10400/100 = 40 g NaOH
Soluia de HCl conine y g HCl
100 g soluie conin 8 g HCl
500 g soluie conin y g HCl
x = 8500/100 = 40 g HCl
In consecin HCl se afl n exces, 40 -36.5 = 3.5 g HCl n exces.
In soluia final vom avea 58.5 g NaCl i 3.5 g HCl
900 g soluie conin 58.5 g NaCl i 3.5 g HCl
100 g soluie conin w g NaCl i z g HCl
w = 58.5100/900 = 6.5 g NaCl, deci CpNaCl = 6.5%
z = 3.5100/900 = 0.3(8) g HCl, deci CpHCl = 0.3(8) %

65

Intruct n laborator cntrirea unor soluii este un proces mai dificil fa de


masurarea direct a volumului, din considerente practice au fost introduse dou noi moduri
de exprimare a concentratiei soluiilor: concentraia molar i concentraia normal.
Concentraia molar sau molaritatea reprezint cantitatea de substan dizolvat
(numrul de moli) ntr-un litru de soluie (1000 cm3).
Problemele legate de concentraia molar au ca scop determinarea numrului de moli
de substan dizolvat, a volumului de soluie sau a concentraiei molare. Pentru a
determina oricare dintre necunoscute se va folosi regula de trei simple.
Exemple:
S se afle numrul de moli de NaOH continui n 2 L soluie cu concentraia 0.5M.
R: Valoarea concentraiei, 0.5M, nseamn c ntr-un litru de soluie se gsesc 0.5
moli NaOH.
1 L soluie conine 0.5 moli NaOH
2 L soluie conine x moli NaOH
x = 20.5/1 = 1 mol NaOH (40 g NaOH), deci concentraia molar CM = 1M.
Pentru a putea trece din concentraie molar n cea procentual i invers avem nevoie
de densitatea soluiei. Dac n exemplul anterior considerm densitatea soluiei = 1.1
g/cm3 atunci putem calcula concentratia procentual. Pentru aceasta vom face pe rnd toate
transformrile necesare.
2 L soluie conin 1 mol NaOH
2000 cm3 soluie conin 40 g NaOH (am transformat L n cm3 i molii n grame)
2200 g soluie conin 40 g NaOH (am transformat cm3 n grame cu ajutorul
densitii)
100 g solutie contin y g NaOH
y = 40100/2200 = 1.81 g NaOH, deci CpNaOH = 1.81%
S se afle concentraia molar a unei soluii de acid sulfuric concentrat (Cp = 98%,
= 1.84 g/cm3).
R. Intruct cunoatem concentraia procentual i densitatea putem calcula rapid
molaritatea soluiei prin transformri succesive:
100 g soluie conin 98 g H2SO4

66

54.34 cm3 soluie contin 1 mol H2SO4 (am transformat g n cm3 cu ajutorul densitii)
1000 cm3 soluie conin x moli H2SO4
x = 11000/54.34 = 18.4 moli H2SO4, deci concentraia molar este CM = 18.4 M
Concentraia normal sau normalitatea reprezint numrul de echivaleni de
substan dizolvat ntr-un litru de soluie (1000 cm3). Numrul de echivalenti se
calculeaz mprind masa de substan la masa unui echivalent gram (Eg).
Echivalentul gram se calculeaz n mod diferit n funcie de tipul de substan.
Echivalentul gram pentru acizi i baze este egal cu masa molar mprit la numrul de
protoni cedai sau acceptai. Pentru substantele care particip la o reacie redox,
echivalentul gram se calculeaz ca fiind masa molar mprit la numrul de electroni
cedai sau acceptai. Pentru sruri, oxizi etc echivalentul gram se calculeaz ca fiind masa
molar mprtit la numrul de ioni metalici nmultit cu valena acestora.
Egacizi/baze = M / nr. H+cedai/acceptai
Egredox = M / nr. e-cedati/acceptai
Egsruri = M / (nr. cationivalena cationului)
Tabelul 7. Moduri de calculare a valorii echivalentului gram
echivalentul
reprezint
Pentru elemente

gram

Exemple: pentru

raportul

H=1/1=1, pentru

dintre masa atomic (A)


i

valena

Eelement = A / v

(v)

O=16/2=8,
nuclidul

elementului (starea de

12

pentru
C=12/4

=3 etc.

oxidare)
echivalentul
reprezint
Pentru acizi

gram

Exemple:

raportul Eacid

pentru

= HCl = 36.5, pentru

dintre masa molar (M) Macid/nr.H+cedai

HNO3 = 63, pentru

i numrul protonilor

CH3COOH = 60 etc

(H+) cedai
echivalentul
Pentru baze

reprezint

gram

Exemple:

raportul Ebaz

Mbaz

nr.HO-reactionate.

dintre

67

pentru

/ NaOH = 40, pentru


NH4OH = 35 etc

masa molar (M) i


numrul

gruprilor

hidroxid reacionate
echivalentul

Exemple:

gram reprezint raportul Esare=Msare/nr.catio


dintre masa molar (M) ni
Pentru sruri

produsul

numrul

NaCl = 58.5, pentru

valena CaCl2

dintre cationului
valena

pentru

55.5,

pentru AlF3 = 28
etc

cationului
echivalentul

Exemple:

gram reprezint raportul Eredox = Msubst/


dintre masa molar (M)
Pentru

nr.e-transferai.

reacii i numrul de electroni


cedai sau acceptai

redox

pentru

H2O2 = 17, pentru


KMnO4 = 158 sau
52.6 sau 31.6 n
functie

de

electroni

ci
sunt

transferai (1, 3 sau


5)

Exemple
S se calculeze valoare echivalentului gram pentru Mg(OH)2, HCl, CaCl2.
R: EgMg(OH)2 = 29; EgHCl = 36.5; EgCaCl2 = 55.5
S se calculeze concentraia normal a unei soluii de acid sulfuric concentrat (Cp =
98%, = 1.84 g/cm3).
R. Intruct cunoatem concentraia procentual i densitatea putem calcula rapid
normalitatea soluiei prin transformri succesive:
100 g soluie conin 98 g H2SO4 (masa unui EgH2SO4 = 98/2 = 49g)
54.34 cm3 soluie contin 2 echivaleni H2SO4
1000 cm3 soluie conin x echivaleni H2SO4
x = 21000/54.34 = 36.8 moli H2SO4, deci concentraia normal este CN = 36.8 M
Verificnd rezultatul CM i CN pentru H2SO4 se poate observa o relaie direct ntre
concentraiile molare i normale ale substanelor care particip n reacii cu schimburi de
particule: CN = pCM, unde p este numrul de particule cedat sau acceptat.
68

Se poate observa uor c modul de calcul al echivalentului gram depinde de tipul de


reacie n care este implicat o anumit substana. Echivalentul-gram se definete n funcie
de reacia chimic la care particip elementul, ionul, substana compus pentru care se
determin aceast mrime. Dac luam spre exemplu dou reacii ale H2SO4:
H2SO4 + NaCl NaHSO4 + HCl, EgH2SO4 = M / nr. H+cedai = 98/1 = 98
H2SO4 + BaCl2 BaSO4 + 2 HCl, EgH2SO4 = M / nr. H+cedai = 98/2 = 49
Deci pentru aceeai substan, implicat n acelai tip de reacie (dublu schimb), dar
cu reactanti diferii, putem avea valori diferite ale echivalentului gram i deci valori diferite
ale normalitii aceleiai soluii. Ce se ntmpl cu echivalentul gram pentru substanele
care pot participa la diferite tipuri de reacii? HNO3 este un acid, dar are i caracter
oxidant, deci n reaciile acid-baz vom calcula echivalentul gram ntr-un fel i n reaciile
redox il vom calcula ntr-un alt mod. In consecin rezult c normalitatea soluiei se
modific n funcie de tipul de reacie la care particip soluia respectiv. Pentru a evita
astfel de confuzii s-a introdus un nou mod de exprimare a concentraiei soluiilor, titrul.
Titrul unei soluii reprezint masa de substan dizolvat dintr-un cm3 de soluie i
se exprim n g/cm3 (atenie a nu se confunda cu densitatea).
Exerciiu:
S se calculeze titrul pentru o soluie de NaOH cu concentraia molar 1M.
R: 1L (1000 cm3) soluie conine 1 mol NaOH sau 40 g NaOH
1 cm3 soluie conine x g NaOH
x = 140/1000 = 0.0400 g/cm3, deci T = 0.0400 g/cm3
O soluie poate avea o concentraie orict de mica, aceasta putnd tinde la zero. O
soluie cu concentraie zero, este o soluie infinit diluat, sau putem spune ca aceasta
conine doar solvent. Poate concentraia soluiilor sa ia orice valoare superioar? Raspunsul
este nu. Din exemplele studiate anterior se observ c soluia de H2SO4 concentrat, 98%
are o molaritate de 18.4 i o normalitate de 36.8. HNO3 pur, 99.9% are o concentraie
molar de ~ 24M. Deci acestea sunt valorile maxime, i nu putem obtine o soluie de
H2SO4 sau HNO3 cu molaritatea 50, aa cum nu se poate obine o soluie cu concentraia
250%.
Nu toate substanele se dizolv la fel de uor. Pentru acidul sulfuric, H2SO4,
concentraia maxim este 98%, pentru acidul clorhidric, HCl, este 37%, iar pentru acidul
azotic, HNO3, concentraia uzual este 68%. Masa maxim de substan care se poate

69

dizolva n anumite condiii ntr-un solvent se numete solubilitate. Spre exemplu la 20oC o
soluie apoas de NaCl poate conine maxim 359 g/L. O soluie n care exist dizolvat
cantitatea maxima de solvat posibil n condiiile date, se numete soluie saturat. Orice
cantitate de solvat adugat n plus fa de solubilitatea maxim va rmne nedizolvat,
soluia fiind deja saturat. Dac msurm solventul n litri, atunci solubilitatea va fi
exprimat n g/L, iar dac solventul este msurat n grame solubilitatea se va exprima n
general pentru 100 g solvent sub form de procente. O solubilitate de 25% nseamn c
100 g solvent dizolv maxim 25 g solvat n condiiile date (atenie a nu se confunda cu
concentraia procentual). Solubilitatea unei substane depinde de mai muli factori, printre
care: temperatura, presiunea, pH-ul i natura solventului.
Solubilitatea substanelor solide crete n general cu creterea temperaturii, n timp
ce solubilitatea gazelor scade pe msur ce crete temperatura i scade presiunea.
Explicai de ce vara, n perioadele foarte clduroase exista riscul ca petii dintr-un
lac s moar. De ce dup deschiderea unei sticle de ap carbogazoas apar bule de gaz pe
perei? De ce zahrul se dizolv rapid n ceai cald, dar lent n limonad rece?

S se afle concentraia procentual a unei soluii saturate de NaCl tiind c


solubilitatea este de 35.9%. Considernd densitatea apei 1 g/cm3 i ca volumul soluiei nu
se modific n urma dizolvrii, calculai concentraia molar a soluiei.
R: Solubilitatea exprimat n procente nseamn c 100 g ap dizolv 35.9 g NaCl.
Deci 35.9 g NaCl se vor regsi n 135.9 g soluie.
135.9 g soluie conin 35.9 g NaCl
100 g soluie conin x g NaCl
x = 10035.9/135.9 = 26.41 g NaCl, deci CpNaCl = 26.41%
100 g ap = 100 cm3 i pentru c nu se modific volumul soluiei n urma
dizolvrii, rezult c 100 cm3 soluie vor conine 35.9 g NaCl. 1L (1000 cm3) soluie va
conine de 10 ori mai mult, deci 359 g NaCl. Masa molar a NaCl = 58.5, deci numrul de
moli este 6.13, deci CMNaCl = 6.13M.
Solubilitatea AlCl3 n ap la 20oC este 45%, iar la 60oC este 50%. Ce mas de AlCl3
trebuie adugat la 500g soluie saturat de AlCl3 la 20oC pentru a obine o soluie saturat
de AlCl3 la 60oC?

70

R: Solubilitatea exprimat n procente nseamn c 100 g ap dizolv 45 g AlCl3.


Deci 45 g AlCl3 se vor gsi n 145 g soluie. Pentru temperatura de 20oC avem urmtoarele
relaii:
145 g soluie conin 45 g AlCl3
500 g soluie conin x g AlCl3
x = 50045/145 = 155.17 g AlCl3
Soluia la 60oC va conine deci 155.17 g AlCl3, plus cantitatea necunoscut y pe
care o adugm ca s obinem o soluie saturat. Solubilitatea maxim de 50% nseamn c
100 g ap dizolv 50 g AlCl3. Deci cele 50 g AlCl3 se vor regsi n 150 g soluie. Pentru
temperatura de 60oC avem urmtoarele relaii:
150 g soluie conin 50 g AlCl3
(500 + y) g soluie conin (155.17 + y) g AlCl3
150(155.17 + y) = 50(500+y)
465.51 + 3y = 500 +y
y = 17.24 g AlCl3 trebuie adugate pentru a obine soluia saturat la 60oC.

71

11. Legtura chimic


Sub form de atomi liberi pot exista numai gazele nobile, din grupa a VIII
principal. Stratul lor de valen este complet ocupat cu electroni. Toate celelalte elemente
tind spre configuraii de gaz nobil, indiferent dac acest fapt se manifest prin cedare sau
acceptare de electroni sau prin punere n comun de electroni.
Regula care guverneaz modificarea numrului de electroni din atomi pentru a
forma configuraii mai stabile, de gaz nobil, este regula octetului. Dac un anume atom
cedeaz, accept sau pune n comun electroni depinde de poziia atomului n tabelul
periodic al elementelor.
Orice compus, indiferent de natura legturilor pe care le conine, este neutru din
punct de vedere electric.

Legturi ionice
Elementele din grupele I i II principale posed unul, respectiv doi electroni n
stratul de valen. Este de ateptat, fapt confirmat de experimente, ca ei s poat pierde
uor aceti electroni i s formeze specii chimice ce conin sarcini pozitive, numii

cationi,. Configuraia acestor cationi sunt identice cu cele ale gazelor nobile (grupa VIII)
din perioada anterioar.
Exemplu
11Na

: 1s22s22p63s1 11Na+ : 1s22s22p63s0 + e- (10Ne : 1s22s22p6)

20Ca

: 1s22s22p63s23p64s2 20Ca2+ : 1s22s22p63s23p64s0 + 2 e- (18Ar : 1s22s22p63s23p6)


Elementele din grupele VII i VI principale posed, n stratul de valen, cu unul,

respectiv doi electroni mai puin dect gazul nobil din aceeai perioad. Ei pot accepta
pierde uor aceti electroni i s formeze specii chimice ce conin sarcini negative, numii

anioni.. Configuraia acestor anioni sunt identice cu cele ale gazelor nobile (grupa VIII)
din perioada respectiv.
Exemplu
17Cl
16O

: 1s22s22p63s23p5 + e- 17Cl- : 1s22s22p63s23p6 (18Ar : 1s22s22p63s23p6)


: 1s22s22p63s23p4 + 2 e- 16O2- : 1s22s22p63s23p6 (18Ar : 1s22s22p63s23p6)
Un compus care conine cationi i anioni compus ionic i care este neutru din

punct de vedere electric va conine un numr egal de sarcini negative i pozitive, indiferent
72

de la ce cationi i anioni provin. De la ionii de mai sus se pot forma urmtorii compui:
NaCl, CaCl2, Na2O i respectiv CaO. Toi compuii conin un numr egal de sarcini
pozitive i negative. n NaCl sarcina pozitiv a ionului de sodiu este compensat de sarcina
negativ a ionului de clor, iar n CaCl2 sarcina dublu pozitiv a ionului de calciu este
compensat de doi anioni de clor. Legtura chimic care se formeaz ntre cationi i anioni
se numete legtur ionic. Legtura ionic este de natur electrostatic, foarte puternic
i nu este orientat n spaiu. Ea st la baza reelelor ionice care sunt agregate
tridimensionale de ioni.
In cristalele de sare de buctrie, NaCl, fiecare ion de sodiu este nconjurat de ase
anioni de clor i la rndul su un anion de clor este nconjurat de ase cationi de sodiu.
Perechile nvecinate de ioni nu pot fi individualizate, iar compusul exist numai n stare
solid.
Atunci cnd clorura de sodiu este dizolvat n ap se formeaz ioni liberi. Existena
ionilor n soluii este dovedit de capaciatea unei soluii de sare de a conduce curentul
electric. Vei vedea cum, sub influena curentului electric, dintr-o soluie de sare se pot
obine elementele pure ce constitutie soluia respectiv. Procesul se numete electroliz iar
legile care guverneaz procesul vor fi discutate n cadrul cursului de electrochimie pe care
l vei urma n anul III de studiu. Din clorura de sodiu se obine att clor, ct i sodiu
metalic.
Proprietile compuilor ionici sunt:
- starea de agregare, compuii ionici fiind de cele mai multe ori, la temperatura
camerei substane solide, cristaline.
- punctele de topire i de fierbere sunt ridicate. De asemenea densitatea acestor
compui este ridicat.
- solubilitatea n solveni polari, mai ales n ap.
- conductibilitatea electric a soluiilor i topiturilor de compui ionici. In stare
solid combinaiile ionice nu sunt buni conductori ai curentului electric.

Legturi covalente
Pentru atomii din grupele principale I, II, VI i VII cedarea sau acceptarea de
electroni explic multe dintre proprietile acestor elemente, dar nu pe toate. De asemenea
nu poate fi explicat faptul c milioane de compui din chimia organic nu sunt substane

73

ionice. Sau, cum ar trebui s se comporte un atom situat n grupa IV principal, de


exemplu carbonul: s se transforme, prin cedare de electroni n ioni C4+ i s ajung astfel
la configuraia atomului de heliu sau accepte 4 electroni, s formeze un anion C4- i s
ajung la configuraia atomului de neon? In ambele cazuri densitatea de sarcin ar fi
extrem de mare i ionii sunt foarte instabili.
Pentru a putea explica aceste observaii teoria lui Lewis pleac de la conceptul c
prin punerea n comun de electroni din stratul de valen un element se poate completa
octetul (dubletul). Se formeaz astfel o legtur covalent ce conine doi electroni i care
aparin, n egal msur, celor doi atomi de la care au provenit. Ambii atomi i
completeaz astfel octetul (dubletul). Cel mai simplu exemplu este atomul de hidrogen.
Pentru a ajunge la configuraia heliului el poate accepta un electron i s formeze n ion
hidrur H:-, sau poate pierde un electron i s formeze un cation, H+ care este de fapt un
proton liber. Nici una dintre speciile de mai sus nu apare liber, ci doar n cursul reaciilor
sau n unii compui. Hidrogenul se prezint sub forma unor molecule formate din doi
atomi, molecul diatomic, H2.
Fiecare dintre atomii de hidrogen a pus n comun electronul pe care l are, iar
perechea de electroni format aparine n egal msur fiecrui atom. Astfel fiecare atom
are, simultan, configuraia atomului de heliu.

H. +

H .. H

H.

. H
.

In acest mod s-a format o molecul covalent stabil n care cei doi atomi de
hidrogen se leag prin intermediul perechii de electroni. Spre deosebire de compuii ionici,
n moleculele covalente legtura format nu va fi desfcut de factori externi cum ar hi
dizolvarea n cazul legturii ionice dect n cazul unor reacii chimice; atunci cnd
molecula ncetez s mai existe ca entitate individual.
De exemplu metanul CH4, un gaz n care atomul de carbon central formeaz patru
covalene cu cte un atom de hidrogen. Cele patru perechi de electroni completeaz octetul
atomului de carbon i, n acelai timp, fiecare dintre cele patru perechi de electroni
completeaz dubletul celor patru atomi de hidrogen implicate n molecula de metan.
Ruperea oricrei legturi implic distrugerea moleculei de metan i formarea altor
74

compui chimici. Spre exemplu n reacia cu oxigenul are loc arderea cnd se rup toate
legturile C-H i se formeaz dioxid de carbon i ap (vapori de ap). Reacia o facei
singuri ori de cte ori aprindei aragazul!
Cum ar putea fi explicat faptul c atomii din aceast grupa a VII-a fluor, clor,
brom iod se regsesc i ei sub form de molecule diatomice: F2, Cl2, Br2, I2? Ca i atomii
din perioada a doua, grupele V i VI, N2 i O2. Atomul de clor, de exemplu, nu se poate
gsi liber! Explicaia acestui fapt este acceai ca i n cazul moleculei de hidrogen: cei doi
atomi de clor pun n comun cte un electron pentru a-i completa, fiecare, octetul.

. ..
:.Cl.

.. .. ..
. . Cl . . .
. . .. ..

...Cl..:

.. .. ..
. . . Cl . .
. . .. ..

.. ..
:.Cl.:.Cl.:

..
..
..

.. . . .. .
... .
.
Cl . . . Cl . .
.
.. . . . . .. ..

Legturile care se formeaz se numesc legturi i se formeaz prin


ntreptrundere direct ntre orbitali.
Atomul de oxigen are 6 electroni n stratul de valen iar n molecula diatomic
neutr fiecare dintre atomi are un octet complet de electroni. Pentru aceasta trebuie ca
fiecare dintre atomi s pun n comun cte doi electroni. Se formeaz implicit dou legturi
covalente, corespunztor unei legturi covalente duble. Una dintre legturi este o legtur
, cealalt, care se formeaz prin ntreptrundere lateral este o legtur .

Atenie, nu exist legturi fr legturi !

..
: O. .

.. ..
.. O
. . ..

..
..
..

.. ..
.. O
. . ..

..O..:

.. ..
.O.::.O.

..
..
..

.. .
.. O
.. .
75

.. .
. ..
..

.. .
.O
.. .

..
..
..

In molecula diatomic de azot trebuie ca fiecare atom s pun n comun trei


electroni pentru a forma trei legturi covalente, astfel nct octetul fiecrui atom s fie
complet.

.
: N. .

.. ..
.. N
. . ..

.
.. .
.

.
. .
. .N
. .
.

. N..:

: N ::: N :

..
..
..

.. . . . .
. . N . ... . N
.. . . . .

..
..
..

In molecula de azot exist o legtur i dou legturi .

Atenie, ntre doi atomi nu poate exista mai mult de o legtur !


In toate exemplele de mai sus perechile de electroni puse n comun aparin n egal
msur celor doi atomi, iar legtura este nepolar.
Reprezentarea unei perechi de electroni care formeaz o covalen se face,
convenional, printr-o liniu. Bineneles c unei legturi duble sau triple i corespund
dou, i respectiv trei liniue.

H
Cl

Cl

H C

O O

N N

H
Pentru substanele ionice n care legtura se formeaz prin cedare, respectiv
acceptare de electroni NU se folosete acest mod de scriere. O substan de tip Na-Cl NU
ARE SENS, ea pu i simplu NU EXIST!
Dac ns ntre cei doi atomi care pun n comun electroni exist o diferen mare de
electronegativitate, perechea de electroni va fi mai puternic atras de atomul mai
electronegativ. ntr-o legtur covalent format ntre un atom de carbon i unul de clor n
care perechea de electroni va fi atras mai puternic de atomul mai electronegativ.
Urmarea va fi c legtura covalent va fi polarizat, iar o astfel de legtur este o
legtur covalent polar. Fiecare dintre cei doi atomi primete o sarcin electric parial

care se noteaz cu + sau -. Atunci cnd vei studia reaciile din chimia organic vei
vedea modul n care polaritatea moleculei influeneaz reactivitatea moleculelor.

76

Existena a doi poli induce apariia unui moment de dipol n acest tip de legturi.
Momentul de dipol al moleculelor se noteaz , poate fi msurat i reprezinta suma
vectorial a momentelor de dipol ale tuturor legturilor.
In seria derivailor halogenai ai metanului momentul de dipol este diferit de zero n
clorura de metil, clorura de metilen, cloroform i este zero n tetraclorura de carbon.
Cl
C

Cl

Cl

Cl

Cl

Cl
Cl

Cl

C Cl
Cl

clorura de metil
0

clorura de metilen
0

cloroform

tetraclorur de carbon

=0

Fiecare legtur clor carbon este polar i primii trei derivai sunt molecule
polare. In tetraclorura de carbon fiecare legtur n parte este polar, dar, n ansamblul ei,
molecula este nepolar, pentru c suma vectorial a momentelor de dipol ale legturilor CCl din molecula simetric este nul.
Probleme legate de apariia de orbitali moleculari i de alte particulariti ale
legturii covalente nu fac obiectul prezentului curs.

Legturi covalent coordinative


n legturile covalente ntlnite pn acum fiecare dintre atomii participani
contribuie cu unul sau mai muli electroni la formarea legturii, astfel nct fiecare dintre
atomii participani s posede un strat de valen complet (dublet sau octet).
Dac la formarea legturii particip ns un atom care posed un orbital ce
acomodeaz o pereche de electroni i un alt atom care are un orbital liber se poate forma
un tip special de covalen: legtura covalent coordinativ. Odat format aceast
legtur are aceleai carceteristici ca toate celelalte legturi covalente din molecul; ea
difer de o legtur covalent doar prin modul n care s-a format, nu prin caracteristicile
sale.
Exemplul clasic este molecula de amoniac NH3. Octetul atomului de azot este
satisfcut de trei electroni provenii de la cte un atom de hidrogen, n acelai timp fiecare
atom de azot are dubletul satisfcut de cte un electron provenind de la atomul de azot.

77

Atomul de azot are o pereche de electroni neparticipani pe care o poate ceda unui
ion de hidrogen (proton), formnd astfel o legtur covalent coordinativ. n ionul de
amoniu ns toate legturile sunt identice.

H N +H

+
H N N

Acest tip de legtur se ntlnete cel mai des n combinaiile complexe, n care
orbitalii liberi ai unor atomi sau ioni metalici se completeaz cu perechi de electroni
provenind de la molecule sau ioni care conin perechi neparticipante de electroni.
Hidroxidul tetraamino cupric [Cu(NH3)4](OH)2 sau reactivul Tollens, hidroxidul
diaminoargentic [Ag(NH3)2]OH sunt compui care conin legturi covalent-coordinative.
Legturile covalent-coordinative se reprezint prin sgei ce pleac de la atomul
care cedeaz electroni la atomii care i accept. Ftalocianina de cupru este un pigment
albastru larg utilizat n diverse domenii lacuri i vopsele, nregistrarea electronic a
datelor, electronic etc. i conine dou legturi covalent coordinative. Acestea sunt,
evident, reprezentate cu sgei, de la atomii care cedeaz perechi de electroni (azot n cazul
acesta) spre atomii care accept perechile de electroni (cupru).

N
N
N

N
N

Cu
N

N
N

RECAPITULARE
Atomii se pot lega ntre ei prin diverse tipuri de legturi. Practic exist dou situaii
extreme:
- atunci cnd un atom cedeaz sau accept unul sau mai muli electroni, atomul
primind astfel o sarcin electric, + sau - . Speciile ionice care apar astfel, cationi (+) sau
anioni (-), se atrag electrostatic i formeaz combinaii ionice. Legturile ionice nu sunt
orientate n spaiu, iar compuii au puncte de topire i fierbere ridicate i sunt solubile n
solveni polari, mai ales n ap;
78

- atunci cnd doi atomi pun n comun cte un electron se formeaz o legtur
covalent. Legtura covalent este orientat n spaiu, iar orice perturbare a unei legturi
covalente conduce la formarea unui compus nou.
Formarea unor legturi covalente multiple duble sau triple implic existena a
dou tipuri de legturi covalente:
- format prin ntrepturundere frontal ntre 2 orbitali;
- format prin ntrepturundere lateral ntre 2 orbitali.
Intre doi atomi nu poate exista dect o legtur , dar pot exista mai multe legturi !!!
ATENTIE! Un atom poate forma mai multe legturi , dar nu cu acelai atom.
In etilen H2C=CH2 fiecare dintre atomii de carbon este legat de cellalt atom de
carbon printr-o legtur i una , dar prin alte dou legturi de doi atomi de hidrogen.
Fiecare atom de carbon formeaz 4 covalene, trei i una .

HIBRIDIZAREA
Se cunoate faptul c o legtur covalent se formeaz prin ntreptrunderea unor
orbitali atomici genernd un orbital molecular n care 2 electroni gravitez n jurul
nucleelor celor 2 atomi. Iar tria unei legturi este cu att mai mare cu ct ntreptrunderea
orbitalilor este mai mare. Dac privim acest fapt, fr a intra n amnunt, am spune c ntrun compus care formeaz mai multe legturi de acelai tip exist legturi mai puternice i
unele mai slabe n funcie de tipurile de orbitali atomici care particip la formarea legturii.
In cazul atomului de carbon distribuia de electroni este redat n diagrama de mai jos:

E
2p

2s
1s

La formarea de covalene vor participa orbitalii din sttratul de valen, stratul 2. Cei
4 electroni sunt distribuii n orbitalul s i n 2 dintr orbitalii p. Se observ c ntre aceti
orbitali exist o diferen de energie. Urmarea logic ar fi c ar trebui s se formeze
79

covalene de trie diferit. Dar metanul (CH4), care formeaz legturi prin ntreptrunderea
orbitalilor 2s i 2p din atomul de carbon cu orbitalii 1s din atomii de hidrogen. Dar nu
exist nici o dovad c legturile covalente formate ar diferi n vreun fel din punct de
vedere energetic sau geometric. Unghiul ntre legturile C-H din molecula de metan este de
109o 28 i nu de 90o dup geometria celor 2 orbitali de tip p care ar fi implicai. Cele 4
legturi C-H sunt identice. Acest lucru poate fi explicat doar dac ne imaginm c toi
orbitalii din stratul 2 s se contopeasc formnd 4 orbitali identici.

hibridizare

sp3

Din cei 3 de tip p i 1 orbital de tip s sunt generai 4 orbitali hibrizi care au
caracter de orbital s i caracter de orbital p. Aceti orbitali nou formai vor purta
denumirea de orbitali hibrizi sp3 .
3

Pentru ca molecula s fie ct mai stabil, energia sistemului trebuie s fie minim,
iar cei 4 orbitali hibrizi trebuie s fie distribuii ct mai uniform n spaiu. Iar pentru cele
patru elemente (orbitalii hibrizi sp3) aranjarea optim, de energie minim, este cea cu
orbitalii orientai spre vrfurile unui tetraedru regulat, cu un unghi de 109o 28 ntre
orbitali.
In molecula de CH4 atomul de carbon este legat prin 4 legturi covalente de 4 atomi
de hidrogen. Legturile se formeaz prin ntreptrunderea frontal a orbitalilor hibrizi sp3
din atomul de carbon cu orbitalii s din atomii de hidrogen. Acest tip de legtur covalent
este denumit legtur . Legtura permite rotaia liber a atomilor n jurul axei
legturii.
Folosind mecanica cuantic se confirm de fapt observaiile fcute de vant Hoff i

le Bel nc de la 1874 i care, din raiuni geometrice, propuneau un model tetraedric pentru
valenele atomului de carbon.

80

Cauza acestei comportri o reprezint tendina orbitalilor atomici de a se


ntreptrunde maxim la trecerea n orbitali moleculari de legtur.
Contopirea unor orbitali atomici, de energie diferit, n orbitali hibrizi, de energie
egal, este o proprietate a atomilor n general, i astfel i ali atomi din perioada a 2-a sunt
hibridizai sp3.
De exemplu ionii BH4-, NR4+ sau moleculele coninnd electroni neparticipani ca
de exemplu H2O sau NH3. Cei doi ioni de mai sus au cte patru legturi i acelai numr
de electroni ca i metanul. Sarcina atomilor centrali variaz datorit numrului Z al
atomului central.

N+

_
B
H

H
H
H
H
H
H
H
H
Cunoaterea tipurilor de orbitali hibrizi, geometria lor ofer un instrument de lucru
util i rapid, orice structur organic putnd fi imaginat uor.
81

Dac una dintre axe este ocupat de orbitalul p nehibridizat, rmne ca ceilali trei
orbitali, de energie egal, s ocupe planul format de celelalte dou axe. Acesta observaie
precum i aceea c energia minim a sistemului se atinge atunci cnd orbitalii de energie
egal sunt distribuii ct mai simetric n spaiu conduce la faptul c cei trei orbitali hibrizi
sunt situai n acelai plan, cu unghiuri de 120o ntre ei i formnd un unghi de 90o cu
orbitalul p nehibridizat. . Aceasta conduce la concluzia c poate exista un nou tip de
hibridizare care implic un orbital s i doi orbitali p. Este hibridizarea sp2 .

E
p

hibridizare

sp2
s

Geometria planar n cazul hibridizrii sp2 este redat n figura de mai jos.
z

82

Urmarea acestei geometrii atomice este aceea c doi atomi hibridizai sp2 vor fi
legai ntre ei cu dou tipuri de legturi covalente. Cele de tip sunt formate de orbitalii
hibrizi prin ntreptrundere frontal; cel de al doilea tip de legturi covalente se formeaz
prin ntrptrundere lateral a orbitalilor p nehibridizai i sunt denumite legturi .
Legturile confer rigiditate legturii, iar planul format de legtura este perpendicular
pe cel format de cele legturi .

Dac dou dintre axe sunt ocupate de orbitali p nehibridizai, rmne ca ceilali doi
orbitali, hibridizai, deci de energie egal, s ocupe axa rmas liber. tiind c energia
minim a sistemului se atinge atunci cnd orbitalii de energie egal sunt distribuii ct mai
simetric n spaiu disponibil este uor de intuit c cei doi orbitali hibrizi sunt situai n

lungul aceleiai axe (colineari), cu unghiur de 180o ntre ei. Cei doi orbitali nehibridizai
formeaz ntre ei un unghi de 90o. Acest tip de hibridizare se numete, dup orbitalii
atomici implicai, hibridizare sp.

E
p

E
p
hibridizare
sp

Doi atomi hibridizai sp vor fi legai ntre ei prin trei legturi covalente dintre care
una este o legtur , iar celelalte dou sunt legturi .

83

Recapitulare
S rezumm din nou:
1. n molecule de tipul CH4 nu exist diferene ntre cele patru legturi C-H. In
conformitate cu regulile de ocupare cu electroni ele provin de la cei 4 orbitali ai stratului de
valen: de la orbitalul 2s i respectiv orbitalii 2p, mai bogai n energie. Pentru ca cele 2
informaii s fie simultan corecte este necesar ca cei patru orbitali s se contopeasc n
orbitali hibrizi sp3. Exist astfel 4 orbitali de energie egal, fiecare ocupat cu cte un
electron.
2. Geometria orbitalului hibrid respect att geometria orbitalului s ct i pe cea a
orbitalilor p. Conine ca i orbitalul p doi lobi, dar ecetia nu sunt egali, unul dintre ei fiind
mai mare, n conformitate cu geometria orbitalului s.
3. Cei patru orbitali hibrizi sp3 sunt orientai spre vrfurile unui tetraedru regulat. Ei
adopt cea mai simetric geometrie posibil, astfel nct energia sistemului s fie minim.
4. Cei patru orbitali hibrizi sp3 pot forma cu ali orbitali atomici hibrizi sau nu legturi prin ntreptrundere frontal. Lungimea unei legturi C-C este de 1,39.
5. Cei patru orbitali de pe stratul 2 al atomului de carbon pot prezenta i alte tipuri
de hibridizare, n funcie de numrul de orbitali atomici care particip la hibridizare.
6. Prin contopirea orbitalului s cu doi dintre orbitalii p se formeaz 3 orbitali hibrizi

sp2.
7. Cei trei orbitali hibrizi sp2 sunt coplanari i pot forma trei legturi cu ali atomi.
Legturile vor fi la rndul lor coplanare, cu unghiuri de 120o ntre ele. Perpendicular pe
acest plan se afl orbitalul p nehibridizat.
8. Orbitalii p nehibridizai din atomi hibridizai sp2, pot forma, prin ntreptrundere
lateral, un nou tip de legtur, legtura . Planul legturii va fi perpendicular pe planul
legturilor . Dac legtura permite rotaia liber n jurul axei, planul legturii este
rigid i nu permite rotaia liber; o consecin a acestui fapt este posibilitatea apariiei
izomeriei cis trans n molecule ce conin duble legturi.

84

9. Lungimea legturii C=C este de 1,31, mai mic dect legtura C-C, n
concordan cu contribuia mai ridicat a orbitalului s la formarea orbitalului hibrid sp2.
10. Existena unei legturi CC se explic prin hibridizarea sp a celor doi atomi de
carbon. Cei doi orbitali hibrizi sp, provenii de la orbitalul s i unul dintre orbitalii p, sunt
coliniari, iar cei doi orbitali p de la fiecare atom de carbon pot forma, prin ntreptrundere
lateral, dou legturi perpendiculare ntre ele.
11. Lungimea legturii CC este de 1,21, n conformitate cu proporia mai
ridicat de orbital s care contribuie la orbitalul hibrid sp.

85

12. Interacii intermoleculare


Pe lng legturile clasice care exist ntre atomi sau ioni, moleculele pot participa
la formarea unor legturi intermoleculare, existena acestora fiind responsabil pentru
existena diverselor proprieti fizice precum punct de topire, punct de fierbere, viscozitate
etc.
Interaciile de tip van der Waals sunt interacii intermoleculare, de tip electrostatic,
care apar ntre specii chimice (ioni, molecule) independente. Formarea fazelor condensate
(lichid sau solid) ale speciilor neutre, abaterile gazelor de la o comportare ideal, efectul
Joule-Thomson (rcirea gazelor n momentul destinderii) se datoreaz acestui tip de
interacii.
Interaciile de tip van der Waals sunt mult mai slabe fa de covalenele normale.
Chiar si legturile de hidrogen au doar ~10% din energia unei legturi covalente. Forele
van der Waals variaz invers proporional cu (distana)7 acionnd pe distane foarte mici i
sunt aditive - se aseamn cu legtura ionic i nu pot fi saturate precum o covalen,
manifestndu-se uniform n jurul moleculelor.
Exist mai multe tipuri de interacii van der Waals, corespunztoare diverselor
situaii:
1. Fore de dispersie London). Sunt interacii care apar n toate tipurile de
substane (polare sau nepolare), fiind totodat singurul tip de interacii care apare ntre
moleculele nepolare. Aceste interacii apar datorit unor fluctuaii temporare ale densitii
electronice dintr-o molecul, care duc la apariia unor momente de dipol. Acestea provoac
la rndul lor apariia unor momente de dipol indus n moleculele vecine, etc. Rezultatul va
fi apariia unor interacii de atracie, ntre dipolii temporari (figura 7).
Aceste fore acioneaz la orice temperatur i n orice tip de substan. Nici la 0K
aceste fore nu dispar. Forele de dispersie London sunt cu att mai puternice cu ct masa
molecular a substanei este mai mare (mai muli electroni nseamn o probabilitate mai
mare de a exista fluctuaii ale densitii electronice).

86

Figura 7.
a)

molecule

nepolare

(stare

iniial)

b) apariia unui moment de dipol


temporar

c) prin inducie apare un moment


de dipol i n moleculele vecine.
Intre molecule apar interacii
dipol-dipol
2. Interaciile de orientare de tip Debye. Sunt interacii de tip dipol-dipol
permanent i apar doar ntre molecule polare. Dipolii tind s se orienteze datorit forelor
de atracie i de repulsie existente, orientarea fiind perturbat permanent de agitaia
termic. In timp, se realizeaz un echilibru descris printr-o distribuie statistic a
momentelor de dipol (figura 8).

Figura 8. Orientarea moleculelor prin interacii dipol-dipol (Debye)


3. Fore de inducie de tip Kesson. Aceste interacii apar ntre molecule polare i
moleculele nepolare i se pot suprapune peste forele de orientare de tip Debye. Moleculele
nepolare pot dobndi un moment de dipol indus, sub aciunea cmpului electric al
moleculelor polare (asemntor cu fenomenul ilustrat n figura 7c). Forele de inducie sunt
independente de temperatur i variaz direct proporional cu polaritatea.
Intre moleculele polare acioneaz simultan toate cele trei tipuri de fore van der
Waals, iar energia i tria interaciilor va fi cu att mai mare cu ct moleculele sunt mai

87

polare. Intre moleculele nepolare acioneaz numai forele de dispersie London i deci tria
interaciilor va fi mai sczut. In consecin, moleculele nepolare vor avea cele mai mici
puncte de topire i de fierbere (pentru compui cu mase moleculare asemntoare).
Spre exemplu n grupa gazelor rare punctele de topire cresc de la Ne spre Xe, n
aceeai direcie n care crete i masa molecular (sunt numai fore de dispersie London).
Gaz rar

Ne

Ar

Kr

Xe

p.t. (oC)

-248,6

-189,4

-156,6

-111,5

In general, cu ct greutatea molecular a unei substane este mai mic, cu att volatilitatea
acesteia este mai mare i temperaturile de fierbere i de topire sunt mai mici.
Intre moleculele mici i foarte polare sunt dominante forele de orientare Debye, iar
ntre cele cu volume mari sau cele care sunt uor polarizabile sunt dominante forele de
dispersie London.
Datorit forelor de atracie van der Waals existente, moleculele tind s se apropie
foarte mult unele de celelalte, pe msur ce agitaia termic le permite. Dar pe msur ce se
apropie unele de altele, nveliurile electronice ajung prea apropiate i apar repulsiile
interelectronice ntre molecule concretizate n fore van der Waals de repulsie. Forele de
repulsie se manifest n cazul comprimrii gazelor spre exemplu, sau la scderea
temperaturii pe msur ce moleculele sunt aglomerate de forele de atracie van der Waals,
iar n stare solid, forele de repulsie echilibreaz forele de atracie astfel nct molecula s
se plaseaze la o anumit distan intermolecular de echilibru.

Figura 9. Structura stratificat a grafitului.

88

Unele proprieti ale substanelor lichide sau solide se explic prin existena
interaciilor van der Waals. In cazul grafitului, clivajul i aspectul unsuros al acestuia se
explic prin distrugerea uoar a legturilor van der Waals dintre straturi i alunecarea
acestora paralel unul fa de cellalt, figura 9.
Pe fiecare plan generat de atomii de carbon apare un orbital de tip extins, generat
de orbitalii p nehibridizai ai fiecrui atom de carbon. Legturile dintre planuri se
realizeaz prin intermediul interaciilor slabe de tip van der Waals, iar la clivaj, planurile
succesive se pot deplasa uor unul fa de altul. Aceast structur explic conductibilitatea
electric i termic, culoarea i clivajul grafitului.

Legtura de hidrogen
Legtura de hidrogen se poate defini ca fiind legtura care apare ntre un atom de
hidrogen care este legat de un atom puternic electronegativ (F, O, N) i atomul puternic
electronegativ al altei molecule din imediata apropiere a acestuia. Intruct atomul de
hidrogen este legat de un atom puternic electronegativ, legtur va avea o polaritate
crescut, i avem o separare de sarcin mare. Centrul pozitiv care apare pe atomul de
hidrogen va putea forma o legtur cu un centru negativ al altei molecule prin intermediul
electronilor neparticipani. Conform acestei definiii, n aceast categorie sunt incluse
legturile NH---N, i OH---O, FH---F, dar sunt excluse legturi precum Cl-H---Cl sau
HS-H---SH2 legturi care intr n sfera interaciilor dipol-dipol.
Existena legturii de hidrogen a fost teoretizat mai ales pentru a explica asocierile
moleculare observate la ap, alcooli, fenoli, amine, amoniac, acid fluorhidric, acizi
organici etc.
Legturile de hidrogen dei sunt mult mai slabe dect legturile covalente, au totui
o influen puternic asupra proprietilor moleculelor respective. Se poate observa n
figura 10 variaia punctelor de fierbere pentru hidrurile din grupele 16 i 17. Pentru
elementele din perioadele 3-5 variaia este normala, punctele de fierbere crescnd cu
creterea masei moleculare. Pentru elementele din perioada a doua se observ o variaie
anormal a punctelor de fierbere, n sensul c sunt mai mari dect ar fi fost normale. Acest
fapt se datoreaz existenei legturilor de hidrogen n aceste substane, legturi ce necesit
un consum sporit de energie pentru a fi rupte, deci o temperatur de fierbere mai mare.
In tabelul de mai jos sunt trecute valorile energiilor pentru legturile de hidrogen
formate de N, O i F. Aa cum era de ateptat energia legturii de hidrogen crete de la N

89

la F pe msur ce elementul devine mai electronegativ i realizeaz o separare de sarcin


mai mare. Se poate pune ntrebarea de ce dac energia legturii de hidrogen este mai mare
n cazul atomului de F fa de atomul de O, H2O are punctul de fierbere mai ridicat fa de
HF?

.
.

Temperatura fierbere

H2O

HF

.
.
.
.
. .

H2Te

H2Se

H2S

HI

HBr

HCl

Figura 10. Variaia punctelor de fierbere pentru hidrurile elementelor din grupele 16 i 17

NH3

H2 O

HF

Energia legturii de H (kJ/mol)

17

22

29

p.f. (oC)

-33

100

19

Molecul

Pentru a putea explica aceast anomalie trebuie s ne reamintim faptul c fluorul


are trei perechi de electroni neparticipani n molecula de HF, n timp ce oxigenul are dou
perechi de electroni neparticipani n molecula de H2O. Este evident c i numrul de atomi
de hidrogen este diferit ntre cele dou molecule. Variaia anormal observat n cazul apei
se poate explica uor dac lum n considerare numrul de legturi de hidrogen care pot sa
se formeze. Astfel n timp ce n cazul HF se poate forma doar o legtur de hidrogen /
molecul, n cazul H2O se pot forma dou legturi de hidrogen / molecul. In consecin
numrul mai mare de legturi de hidrogen conduce la un punct de fierbere mai ridicat.

90

Dei legtura de hidrogen are la baz fenomenul de polarizare, nu este totui o


legtur de natur electrostatic pur ci are parial un caracter asemntor legturii
covalente deoarece:
-

este dirijat n spaiu;

se satureaz.

Legturile de hidrogen pot s apar i n interiorul aceleiai molecule (legturi


intramoleculare), caz n care proprietile fizice ale substanei se modific n mod
corespunztor:

O
N

O
N
O

p.t. = 970C

p.t. = 450C

91

OH

13. Aplicaii
1. Indicai care din urmtoarele afirmaii este adevrat?
a) atomii nu au mas proprie;
b) masa atomic relativ a unui element reprezint raportul dintre masa atomic a
elementului respectiv i 1/12 din masa atomic a izotopului 12C;
c) substanele simple au moleculele formate din atomi diferii;
d) substanele compuse au moleculele formate din atomi identici;
e) legtura covalent ntr-o molecul se realizeaz prin cedare/acceptare de electroni de la
un atom la altul.
2. Care din urmtoarele afirmaii este adevrat?
a) materia este prezent doar sub form de particule;
b) materia se regsete doar n stare solid;
c) materia se regsete sub form de substane sau energie;
d) materia exist doar sub form de energie;
e) materia nu are form sau culoare.
3. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la metale, sunt adevrate?
a) toate se prezint numai n stare solid;
b) sunt transparente;
c) sunt bune conductoare de cldur i electricitate;
d) nici un metal nu prezint rezisten mecanic;
e) nici un metal nu se poate prelucra mecanic.
4. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la nemetale, este adevrat?
a) sunt substane solide, lichide sau gazoase la temperatura obinuit;
b) nu sunt bune conductoare de cldur i electricite;
c) cele solide sunt incolore;
d) cele gazoase sunt colorate;
e) toate prezint rezisten mecanic.
5. Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate?
a) elementele sunt alctuite numai din particule indivizibile, numite molecule;
b) atomii unui element au proprieti identice;
c) atomii diferitelor elemente au proprieti identice;
92

d) atomii nu particip la reaciile chimice;


e) molecula este cea mai mic particul din componena unei substane simple.
6. Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate?
a) masa molecular este dat de suma maselor atomice ale elementelor componente;
b) masa molar reprezint cantitatea n moli dintr-o substan, numeric egal cu masa
molecular a acelei substane;
c) masa molecular reprezint cantitatea n grame dintr-un element, numeric egal cu
masa atomic relativ a elementului;
d) volumul molar reprezint volumul ocupat de un mol de substan gazoas la
temperatura de 0 K i presiunea de 10 atmosfere;
e) obinerea combinaiilor chimice se face prin analiz chimic, iar descompunerea unei
combinaii n vederea identificrii elementelor sale componente se numete sintez
chimic.
7. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la echivalentul chimic, sunt adevrate?
a) pentru o sare, echivalentul chimic este dat de raportul dintre masa molecular a srii i
valena anionului;
b) pentru orice element, echivalentul chimic se poate calcula ca suma dintre masa atomic
i valena elementului respectiv sau numrul su de oxidare;
c) pentru acizi, echivalentul chimic este dat de raportul dintre masa molecular i
bazicitatea acidului considerat;
d) pentru baze, echivalentul chimic rezult din raportul dintre masa molecular i
aciditatea bazei respective;
e) echivalentul gram reprezint cantitatea exprimat n grame dintr-un element sau dintr-o
substan compus care se poate combina (sau substitui) cu 1 g hidrogen sau cu 8 g
oxigen.
8. Selectai denumirile corecte ale formulelor chimice de mai jos:
a) dioxid de carbon, CO2;
b) dioxid de azot, N2O;
c) dioxid de sodiu, NO2;
d) dioxid de sulf, SO3;
e) oxid de diazot, N2O5.
9. Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate?

93

a) un mol dintr-o substan conine 6,0231023 molecule;


b) numrul de molecule dintr-un mol de substan este variaz n funcie de temperatur;
c) formula brut a unei substane indic doar felul atomilor constitueni fr a preciza
numrul acestora;
d) formula molecular a unei substane precizeaz numrul i tipul atomilor ce compun
acea molecul;
e) ntotdeauna formula brut a unei substane este identic cu formula molecular a
substanei.
10. Masa electronului este:
a) mult mai mic dect cea a protonului sau a neutronului;
b) egal cu a protonului;
c) mai mare ca a neutronului;
d) egal cu numrul de mas al atomului de hidrogen;
e) egal cu suma dintre masa neutronului i a protonului.
11. Numrul atomic sau numrul de ordine (Z) reprezint:
a) numrul electronilor din stratul exterior;
b) numrul protonilor din nucleu;
c) numrul electronilor i neutronilor;
d) numrul protonilor, electronilor i neutronilor;
e) numrul protonilor i numrul neutronilor din nucleu.
12. Sarcina electric a protonului este:
a) negativ;
b) egal cu sarcin electric a neutronului;
c) egal cu zero, protonul fiind neutru;
d) egal cu numrul de mas al deuteriului;
e) pozitiv.
13. Izotopii sunt:
a) specii de atomi, care au numrul atomic i numrul de mas diferite;
b) specii de atomi, care au acelai numr de mas i numere atomice diferite;
c) specii de atomi, care au acelai numr atomic i acelai numr de mas;
d) specii de atomi, cu acelai numr atomic i cu numere de mas diferite;
e) specii de atomi, ce difer prin numrul de protoni i neutroni.

94

14. Sarcina electric a nucleului este determinat de suma:


a) sarcinilor electrice ale protonilor;
b) sarcinilor electrice ale protonilor i electronilor;
c) sarcinilor electrice ale protonilor, neutronilor i electronilor;
d) masei protonilor i a masei atomice;
e) numrului protonilor i a numrului atomic.
15. Numrul atomic sau sarcina nuclear (Z) indic:
a) numrul de protoni din nucleul unui atom i corespunde numrului de ordine al
elementului respectiv n sistemul periodic;
b) numrul total de protoni i neutroni din nucleul unui atom;
c) numrul total de neutroni i electroni dintr-un atom;
d) suma neutronilor din nucleul unui atom i a numrului de mas;
e) masa atomic a unui element chimic.
16. Nucleonii sunt:
a) protonii i neutronii;
b) protonii i electronii;
c) electronii i neutronii;
d) protonii, neutronii i electronii;
e) electronii, protonii, neutronii i mezonii.
17. ntr-un atom, numrul electronilor este:
a) egal cu numrul protonilor;
b) dublu fa de cel al neutronilor;
c) egal cu suma protonilor i neutronilor;
d) egal cu numrul de mas;
e) egal cu masa atomic.
18. n nveliul electronic al unui atom sunt:
a) electroni;
b) protoni;
c) neutroni;
d) electroni i protoni;
e) electroni i neutroni.
19. Elementul chimic reprezint specia de atomi care are:

95

a) acelai numr atomic;


b) acelai numr de mas;
c) acelai numr de electroni pe ultimul strat;
d) acelai numr de neutroni;
e) toate afirmaiile sunt corecte.
20. Izotopii unui element difer ntre ei prin:
a) numrul de neutroni;
b) numrul de electroni;
c) numrul de protoni;
d) suma protonilor i electronilor;
e) numrul atomic.
21. Seria chimic, ce conine izotopii aceluiai element chimic, este:
a)

12
14
16
6C,
7N,
8O;

b)

12
14
16
6C,
6N,
6O;

c)

234
235
238
92U,
92U,
92U;

d)

35
19
80
17Cl;
9F;
35Br;

e)

16
16
16
8O;
9O;
10O.

22. Cel mai greu izotop al hidrogenului conine n nucleu:


a) doi protoni;
b) un proton i un neutron;
c) un proton i doi neutroni;
d) un proton i trei neutroni;
e) doi protoni i un neutron.
23. ntr-un anion, numrul electronilor este:
a) egal cu al protonilor;
b) mai mare dect cel al protonilor;
c) mai mic dect cel al protonilor;
d) egal cu al neutronilor;
e) egal cu suma protonilor i neutronilor.
24. ntr-un ion divalent pozitiv, M2+, numrul electronilor este:
a) cu dou uniti mai mic dect numrul protonilor;
b) cu dou uniti mai mare dect numrul protonilor;

96

c) egal cu cel al protonilor;


d) egal cu cel al neutronilor;
e) egal cu suma protonilor/ i neutronilor.
25. Mai muli atomi diferii, dar care au aceeai sarcin nuclear se numesc:
a) ioni;
b) anioni;
c) izotopi;
d) particule elementare;
e) compus chimic.
26. Nu este corect afirmaia:
a) numrul straturilor electronice ale unui atom este indicat de numrul perioadei din care
face parte elementul respectiv;
b) fiecare perioad ncepe cu un metal alcalin i se termin cu un gaz rar;
c) elementele la care se completeaz cu electroni orbitalii de tip s sau p ai ultimului strat
(ns i np) se gsesc n grupele principale ale sistemului periodic;
d) elementele tranziionale au electronul distinctiv ntr-un orbital de tip p;
e) lantanidele i actinidele au electronul distinctiv ntr-un orbital de tip f.
27. Perechea de ioni pentru care configuraia electronic a cationului este diferit de cea a
anionului este:
a)

11Na

b)

+
19K

i 17Cl

c)

4Be

d)

3+
13Al

i 9F

e)

3+
13Al

i 17Cl

2+

i 9F
i 1H

28. Electronii cuplai reprezint:


a) doi electroni cu spin opus, dintr-un orbital atomic;
b) electronii acceptai de un atom la formarea unui anion;
c) electronii cu spin opus, din doi orbitali diferii;
d) doi electroni cu acelai spin, din orbitali diferii;
e) electronii ns1 ai metalelor alcaline.
29. Cei 5 orbitali de tip d conin maximum:
a) 10 electroni;

97

b) 2 electroni;
c) 4 electroni;
d) 6 electroni;
e) 3 electroni.
30. Stratul K:
a) este cel mai apropiat de nucleu i deci, are energia cea mai mic;
b) este cel mai deprtat de nucleu i deci, are energia cea mai mare;
c) reprezint statul de valen pentru toi atomii;
d) se mai noteaz i cu cifra 0;
e) poate fi ocupat cu maximum 4 electroni
31. Configuraia electronic a azotului (Z = 7) este:
a) 1s2 2s2 2p3;
b) 1s2 2s2 2p4;
c) 1s2 2s2 2p5;
d) 1s2 2s4 2p1;
e) 1s2 2s2 2p4 3d2.
32. Elementul al crui atom are 6 electroni n orbitalii 2p este:
a)

6C

b)

8O

c)

10Ne

d)

9F

e)

5B.

33. Elementul al crui atom are 5 electroni n orbitalul 3d este:


a)

20Ca;

b)

23V;

c)

28Ni;

d)

25Mn;

e)

21Sc.

34. Numrul maxim de electroni din orbitalii f este:


a) 2;
b) 6;
c) 10;

98

d) 14;
e) 7.
35. Numrul de orbitali f dintr-un nivel este:
a) 1;
b) 3;
c) 5;
d) 7;
e) 2.
36. Afirmaia corect este:
a) numrul maxim de electroni dintr-un strat este 2n2;
b) numrul maxim de electroni dintr-un substrat este 2n;
c) numrul maxim de electroni dintr-un strat este 2n;
d) numrul maxim de electroni cedai de un atom depinde de masa lui atomic;
e) numrul maxim de electroni acceptai de un atom nu depinde de configuraia lui
electronic.
37. Afirmaia corect este:
a) ntr-un orbital poate exista maximum un electron;
b) orbitalii de energie egal se ocup succesiv cu cte doi electroni;
c) electronul distinctiv tinde s ocupe n atom orbitalul vacant cu energie minim;
d) ocuparea straturilor se face independent de energia lor;
e) ocuparea substraturilor se face independent de energia lor
38. Elementul cu Z = 21 este situat n sistemul periodic n:
a) perioada a 2-a, grupa I A;
b) perioada a 3-a, grupa a III-a A;
c) perioada a 4-a, grupa a III-a B;
d) perioada a 4-a, grupa I A;
e) perioada a 3-a, grupa I B.
39. Afirmaia incorect este:
a) elementul 3Li formeaz un ion pozitiv cu configuraie de dublet;
b) elementul 21Sc este primul din seria 3d;
c) elementul 55Cs are 5 electroni n substratul 5s;
d) elementul He are Z = 2;

99

e) elementul 9F are 5 electroni n stratul p.


40. Afirmaia incorect, referitoare la orbitalii 4p este:
a) ocuparea acestora cu electroni ncepe dup elementul 30Zn (4s2 3d10);
b) sunt complet ocupai cu electroni la elementul 36Kr (4s2 3d10 4p6);
c) ocuparea cu electroni se face n ordinea cresctoare a energiei: 4s 3d 4p;
d) sunt n numrul de 5;
e) pot fi ocupai cu maximum 6 electroni.
41. Numrul de elemente din perioada a 3-a a sistemului periodic este:
a) 8;
b) 6;
c) 10;
d) 18;
e) 28.
42. Care din urmtoarele substraturi (subnivele) electronice nu exist?
a) 3p;
b) 3d;
c) 3f;
d) 4d;
e) 4f.
43. Numrul straturilor (nivelelor) electronice ale unui atom este indicat de:
a) numrul de ordine al elementului;
b) numrul grupei din care acesta face parte;
c) numrul grupei (numai pentru cele principale);
d) numrul perioadei din care acesta face parte;
e) numrul atomic al elementului.
44. Orbitalii de tip f apar ncepnd cu stratul:
a) 2;
b) 3;
c) 4;
d) 5;
e) 6.

100

45. Care dintre urmtoarele elemente sau ioni prezint trei electroni n substratul 3p? (Se
d Z pentru: P = 15, N = 7, O = 8, Al = 13)
a) P3;
b) N;
c) O2;
d) P;
e) Al.
46. Particulele cuprinse n nucleul izotopului radioactiv al oxigenului 188O* sunt:
a) Numai 10 protoni;
b) Numai 8 neutroni;
c) Numai 8 protoni;
d) 18 neutroni i 8 protoni;
e) 8 protoni i 10 neutroni.
47. Formulele corecte ale fluorurilor elementelor din perioada a 2-a a sistemului periodic
sunt:
a) LiF, BeF2, BF3, CF4, NF3;
b) LiF, BeF2, BF3, CF4, NF5;
c) Li2F, BeF3, BF4, CF5, NF6;
d) LiF, BeF3, BF5, CF9, NF3;
e) LiF, BeF2, AlF3, CF4, NF3.
48. Care din urmtoarele afirmaii sunt false?
a) atomul este divizibil i are o structur complex;
b) toate particulele care alctuiesc un atom se numesc particule fundamentale;
c) atomul este format din nucleu i nveli electronic;
d) protonii i neutronii formeaz nucleul atomului;
e) ntr-un atom, numrul electronilor este diferit de numrul protonilor.
49. Afirmaia incorect este:
a) elementele din grupele principale au electronii distinctivi n orbitalii de tip s sau p;
b) metalele tranziionale din perioada a 4-a au electronul distinctiv n orbitalii 4d;
c) lantanoidele au n curs de completare orbitalii 4f;
d) fierul este un metal tranziional;
e) halogenii au configuraia electronic a ultimului strat ns2 np5.
101

50. Cnd orbitalii de tip d ai unui substrat (subnivel) sunt complet ocupai, conin:
a) 6 electroni;
b) 8 electroni;
c) 10 electroni;
d) 12 electroni;
e) 14 electroni.
51. Deuteriul este:
a) izotopul cel mai greu al hidrogenului;
b) izotopul cel mai uor al hidrogenului;
c) un atom cu 1 proton i 2 neutroni n nucleu;
d) un atom cu 1 proton i 1 neutron n nucleu;
e) un atom fr neutroni n nucleu.
52. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la numrul de mas, sunt adevrate?
a) suma numrului de electroni i a numrului de neutroni, N din nucleu se numete
numr de mas;
b) suma numrului de electroni i a numrului de protoni, Z din nucleu se numete numr
de mas;
c) suma numrului de protoni, Z i a numrului de neutroni, N din nucleu se numete
numr de mas;
d) numrul de mas se noteaz cu Z;
e) pentru calcule, dac se cunosc Z i A, rezult c n nucleul unui atom se gsesc Z
protoni i (A - Z) electroni.
53. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la numrul lui Avogadro (NA), sunt
adevrate?
a) reprezint numrul de grame de substan dintr-un echivalent chimic, n condiii
normale de presiune i temperatur;
b) reprezint numrul de molecule (atomi sau ioni) dintr-un mol de substan (atomi sau
ioni) sau dintr-un volum molar de gaz, n condiii normale de presiune i temperatur;
c) are valoarea exact 22,415 L;
d) are valoarea convenional adevrat 6,0232310 particule/mol;
e) reprezint numrul total de protoni i neutroni din atom.

102

54. Se consider metalele: 11Na, 19K, 37Rb, 3Li,

55Cs.

Caracterul metalic al acestora crete

n ordinea:
a) Na, K, Rb, Li, Cs;
b) Na, Rb, Li, K, Cs;
c) Li, Na, Rb, Cs, K;
d) Li, Rb, Na, K, Cs;
e) Li, Na, K, Rb, Cs.
55. n sistemul periodic, caracterul electropozitiv al elementelor variaz astfel:
a) scade n perioada de la stnga la dreapta i n grupele principale, de jos n sus;
b) crete n perioada de la dreapta la stnga i n grupele principale, de jos n sus;
c) crete n perioada de la stnga la dreapta i n grupele principale, de sus n jos;
d) crete n perioada de la stnga la dreapta i n grupele principale, de jos n sus;
e) scade n perioada de la dreapta la stnga i n grupele principale, de jos n sus.
56. Tria acizilor oxigenai ai elementelor din perioada a 3-a crete n ordinea:
a) HClO4, H2SO4, H3PO4, H4SiO4;
b) H3PO4, H4SiO4, HClO4, H2SO4;
c) H4SiO4, H3PO4, H2SO4, HClO4;
d) H4SiO4, H3PO4, HClO4, H2SO4;
e) H3PO4, H2SO4, H4SiO4, HClO4.
57. n sistemul periodic, caracterul electronegativ al elementelor variaz astfel:
a) scade n perioada de la stnga la dreapta i n grupa, de jos n sus;
b) scade n perioada de la stnga la dreapta i crete n grupa de sus n jos;
c) crete n perioada de la dreapta la stnga i n grupa, de sus n jos;
d) crete n perioada de la dreapta la stnga i scade n grupa de jos n sus;
e) crete n perioada de la stnga la dreapta i n grupa, de jos n sus.
58. Numrul de mas (A) reprezint:
a) suma protonilor i neutronilor din nucleu;
b) suma protonilor, neutronilor i a electronilor;
c) masa molecular;
d) suma maselor protonilor i electronilor;
e) suma protonilor din nucleu.
59. Aranjai n sens cresctor al bazicitii urmtorii compui:

103

a) NaOH, Al(OH)3, Ca(OH)2, KOH;


b) NaOH, Ca(OH)2, Al(OH)3, KOH;
c) Al(OH)3, Ca(OH)2, NaOH, KOH;
d) KOH, Ca(OH)2, Al(OH)3, NaOH;
e) KOH, NaOH, Ca(OH)2, Al(OH)3.
60. n sistemul periodic, elementele chimice sunt plasate n ordinea creterii:
a) numrului atomic;
b) masei atomice;
c) numrului de mas;
d) numrului de neutroni;
e) caracterului metalic.
61. Sistemul periodic este alctuit din:
a) 18 grupe, 7 perioade;
b) 8 grupe, 7 perioade;
c) 10 grupe, 7 perioade;
d) 14 grupe, 6 perioade;
e) 18 grupe, 6 perioade.
62. n seria de mai jos, cel mai accentuat caracter metalic l prezint elementul:
a)

13Al

b)

3Li

c)

80Hg

d)

55Cs

e)

82Pb.

63. Variaia razelor atomice n sistemul periodic are loc astfel:


a) razele atomice scad n grup de sus n jos i n perioad, de la stnga la dreapta;
b) razele atomice cresc n grup de sus n jos i n perioad, de la stnga la dreapta;
c) razele atomice scad n grup de sus n jos i cresc n perioad, de la stnga la dreapta;
d) razele atomice cresc n grup de sus n jos i scad n perioad, de la grupa I A, la grupa
a VIII-a A;
e) razele atomice variaz continuu, fiind proprieti neperiodice.
64. Elementele din aceeai perioad a sistemului periodic, prezint:
a) numr diferit de straturi electronice;

104

b) acelai numr de straturi electronice;


c) acelai numr de electroni de valen;
d) acelai numr de electroni pe ultimul strat;
e) acelai numr de electroni pe substraturile ultimului strat.
65. Elementele din aceeai grup principal a sistemului periodic, prezint:
a) un numr egal de straturi;
b) orbitali diferii n ultimul strat;
c) acelai numr de electroni pe ultimul strat;
d) acelai numr de substraturi;
e) numr egal de straturi i numr egal de electroni.
66. Fluorul (Z = 9), atomul cu electronegativitatea cea mai mare dintre toate elementele
sistemului periodic, are cel mai pronunat caracter:
a) acid;
b) bazic;
c) amfoter;
d) deficitar n electroni;
e) oxidant.
67. Seria format numai din specii chimice cu caracter amfoter este:
a) BaO, Mg(OH)2, Pb(OH)2;
b) Zn(OH)2, Al2O3, Ba(OH)2;
c) Na2O, H2O, H4SiO4;
d) ZnO, CaO, PbO, Al2O3;
e) H2O, Be(OH)2, Al(OH)3.
68. Seria care conine numai elemente cu caracter electronegativ este:
a) Li, F, S, O;
b) Na, S, O, I;
c) F, S, O, Br;
d) Al, S, Cl, P;
e) Si, Mg, P, S.
69. Caracterul electrochimic al unui element este determinat de:
a) suma protonilor i electronilor;
b) suma protonilor i neutronilor;

105

c) numrul izotopilor;
d) masa atomic;
e) poziia n sistemul periodic i configuraia electronic a elementului.
70. Dintre substanele de mai jos, cel mai tare acid este:
a) H2S;
b) HF;
c) H2Se;
d) HClO4;
e) HCl.
71. Afirmaia incorect este:
a) caracterul bazic al hidroxizilor NaOH, Mg(OH)2, Al(OH)3 variaz n acelai sens cu
caracterul metalic al elementelor respective;
b) caracterul acid al oxiacizilor H2CO3, HNO3,

HClO4 crete

cu creterea

electronegativitii elementelor respective;


c) Mg(OH)2 este o baz mai tare dect Ba(OH)2;
d) tria hidracizilor HF, HCl, HBr, HI variaz n sens invers cu variaia
electronegativitii halogenilor;
e) elementele

33As

51Sb

sunt semimetale i genereaz acizi sau hidroxizi cu caracter

amfoter.
72. Singurul halogen, care poate fi nlocuit din halogenuri MX, de ctre ceilali trei
halogeni, este:
a) Cl;
b) Br;
c) I;
d) F;
e) N.
73. Tria oxiacizilor din perioada a 3-a variaz n ordinea:
a) HClO4 > H2SO4 > H3PO4;
b) scade n sistemul periodic de la stnga la dreapta;
c) H3PO4 > H2SO4 > HClO4 > H4SiO4;
d) H2SO4 > HClO4 > H3PO4 > H4SiO4;
e) H3PO4 > H2SO4 > H4SiO4 > HClO4.

106

74. Dintre hidroxizii elementelor din perioada a 3-a, singurul care are un caracter amfoter
este hidroxidul de:
a) calciu;
b) sodiu;
c) magneziu;
d) potasiu;
e) aluminiu.
75. Dintre atomii elementelor din grupele principale, cea mai mare raz atomic o are:
a)

55Cs;

b)

56Ba;

c)

1H;

d)

53I;

76. Sodiul (Z = 11) este un element:


a) puternic electronegativ, cu cea mai mare temperatur de topire dintre toate elementele
sistemului periodic i cu caracter semimetalic pronunat;
b) puternic electronegativ, cu caracter metalic pronunat;
c) puternic electronegativ, cu caracter nemetalic pronunat;
d) puternic electropozitiv, cu caracter nemetalic pronunat;
e) puternic electropozitiv, cu caracter metalic accentuat.
77. Numrul atomic (Z) i masa atomic (A) sunt:
a) constante universale identice pentru toate elementele chimice din sistemul periodic;
b) proprieti chimice legate strict numai de nveliul de electroni al atomilor;
c) proprieti periodice (cu variaii n grupe i respectiv perioade);
d) proprieti ale elementelor, legate de structura nucleului;
e) constante fizico-chimice.
78. Tria hidroxizilor de-a lungul unei perioade a sistemului periodic:
a) crete n acelai sens cu creterea caracterului electropozitiv;
b) crete n acelai sens cu creterea caracterului electronegativ al elementelor chimice;
c) nu depinde de caracterul electropozitiv i electronegativ al elementelor chimice;
d) rmne, cu mici excepii, constant;
e) crete de stnga la dreapta (de la grupa I A, la grupa a VII-a A), ca urmare a creterii
tendinei de oxidare a metalelor.

107

79. Care dintre urmtoarele substane conduce curentul electric?


a) NaCl topit;
b) H2SO4 sol.1N;
c) KOH sol.1N;
d) KCl sol.1N;
e) toate rspunsurile sunt corecte.
80. Care din urmtorii conductori electrici sunt considerai conductori ionici?
a) Cu;
b) Al;
c) Fe;
d) NaCl topit;
e) Ag.
81. Care din urmtoarele substane sunt considerate izolatori?
a) Al;
b) K;
c) S;
d) Fe;
e) NaCl topit.
82. Care din afirmaiile urmtoare sunt false?
a) substanele se dizolv n solveni cu polaritate asemntoare;
b) apa are molecule polare i dizolv numai substane cu structur polar;
c) lichidele cu molecule nepolare (CCl4, C6H6) sunt solveni pentru substane cu structur
nepolar;
d) uleiul se dizolv n ap;
e) lichidele care nu formeaz soluii ntre ele se numesc nemiscibile.
83. Care din urmtoarele afirmaii sunt incorecte?
a) dou lichide care se dizolv unul n altul sunt miscibile;
b) lichidele care nu formeaz soluii ntre ele sunt nemiscibile;
c) solubilitatea gazelor n lichide crete cu creterea temperaturii;
d) prin rcirea soluiilor saturate are loc procesul de cristalizare;
e) solubilitatea gazelor n lichide crete cu creterea presiunii.
84. O soluie cu concentraia 1M de HNO3 conine:

108

a) 0,5 g HNO3 dizolvate ntr-un litru de soluie;


b) 0,5 moli HNO3 dizolvat n 1000 g soluie;
c) 12,6 g HNO3 dizolvate n 1000 mL soluie;
d) 31,5 g HNO3 dizolvate n 1000 g ap;
e) 0,5 moli HNO3 dizolvat n 500 mL de soluie.
85. Care din seriile urmtoare de substane conin doar specii al cror echivalent este egal
cu masa molecular:
a) NaOH, KOH, HCl;
b) AgBr, NaHCO3, Cr(OH)3;
c) Mg, HCl, CaCO3;
d) AlCl3, Ba(OH)2, FeO;
e) Na3PO4, H2CO3, CsF.
86. Care din seriile urmtoare conin numai substane el cror echivalent gram este o
treime din masa molecular (respectiv masa atomic) a substanei:
a) Na3PO4, FeCl3, Al(OH)3;
b) K2CrO4, AgNO3, Be(OH)2;
c) AlCl3, Fe, ZnSO4;
d) NaNO3, BaCO3, NiCl2;
e) SnS, Cr(OH)3, NH3.
87. Care din seriile urmtoare conin numai substane al cror echivalent gram este o
esime din masa molecular a substanei:
a) K2Cr2O7, Al(NO3)3, CoCl3;
b) FeCO3, GaCl3, K3[Fe(CN)6];
c) Al2(SO4)3, Bi2S3, Cr2(SO4)3;
d) FeSO4, Ca3(PO4)2, KClO3;
e) Pb3O4, TiCl4, Ca3P2.
88. Relaia ntre concentraia molar i normal pentru o soluie de sulfat de aluminiu este:
a) CN=1/3 CM;
b) CN=1/2 CM;
c) CN=1/6 CM;
d) CN=6 CM;
e) CN=3 CN.

109

89. Relaia ntre concentraia molar i normal pentru acidul sulfuric este:
a) CM = 2 CN;
b) CM = CN;
c) CM = 3 CN;
d) CM = 1/3 CN;
e) CM = CN.
90. Relaia ntre concentraia molar i normal pentru acidul fosforic este:
a) CM=2 CN;
b) CM=1/2 CN;
c) CM=6 CN;
d) CM=1/3 CN;
e) CM=3 CN.
91. Relaia ntre concentraia normal i molar pentru o soluie de hidroxid de bariu este:
a) CN=1/2 CM;
b) CN=CM;
c) CN=3 CM;
d) CN=1/3 CM;
e) CN=2 CM.
92. Relaia ntre concentraia normal i molar pentru o soluie de sulfat de sodiu este:
a) CN=CM;
b) CN=2 CM;
c) CN=3 CM;
d) CN=1/2 CM;
e) CN=1/3 CM.
93. Relaia ntre concentraia normal i molar pentru o soluie de azotat de bariu este:
a) CN=6 CM;
b) CN=1/2 CM;
c) CM=3 CN;
d) CN=2 CM;
e) CN=1/3 CM.
94. Relaia ntre concentraia normal i molar pentru o soluie de iodur de potasiu este:
a) CM = 2CN;

110

b) CN = CM;
c) CM = 1/3 CN;
d) CN = 5 CM;
e) CM = 1/6 CN.
95. Care sunt concentraiile procentual i normal ale unei soluii de acid sulfuric 3 M
care are =1,18 g/cm3?
a) 24,91%, 6 N;
b) 24,91%, 1,5 N;
c) 34,70%, 6 N;
d) 34,70%, 1,5 N;
e) 24,91%, 3 N.
96. Precizai volumul de soluie de acid sulfuric 98% cu =1,83 g/cm3 necesar pentru a
prepara 250 mL soluie 2 M.
a) 27,32 mL;
b) 53,50 mL;
c) 250,51 mL;
d) 12,35 mL;
e) 8,51 mL.
97. Care sunt concentraiile molar i normal ale unei soluii de acid sulfuric 30% cu

=1,307 g/cm3?
a) 4 M; 8 N;
b) 2,6 M; 3,2 N;
c) 1,3 M; 0,65 N;
d) 3,9 M; 7,8 N;
e) 3,9 M; 1,95 N.
98. Se amestec 400 cm3 soluie acid sulfuric 0,8 N cu 600 cm3 soluie de acid sulfuric 1,6
M. Care este concentraia molar a soluiei obinute?
a) 1,12 M;
b) 1,55 M;
c) 0,65 M;
d) 1,55 M;
e) 3,21 M.
111

99. Precizai cantitatea de permanganat de potasiu pur care se gsete n 1800 mL soluie
de concentraie 0,2 M?
a) 56,88 g KMnO4;
b) 11,55 g KMnO4;
c) 2,24 g KMnO4;
d) 50,68 g KMnO4;
e) 11,1 g KMnO4.
100. Ce cantitate de substan dizolvat conine un volum de 100 mL soluie de HNO3 0,1
N?
a) 63 g HNO3;
b) 6,3 g HNO3;
c) 0,63 g HNO3;
d) 37,5 g HNO3;
e) 3,75 g HNO3.
101. Ce concentraie procentual are soluia obinut prin dizolvarea a 25 g NaOH n 475 g
ap?
a) 5,26%;
b) 5%;
c) 2,56%;
d) 4,75%;
e) 9%.
102. O soluie de H3PO4 cu volumul de 1 litru conine 98 g H3PO4. Care din urmtoarele
afirmaii sunt adevrate?
a) soluia are concentraia 3 N;
b) soluia are concentraia 1 M;
c) soluia are concentraia 3 M;
d) soluia are concentraia 0.1 N;
e) soluia are concentraia 12 N.
103. O soluie de H2SO4 cu volumul de 1 litru conine 98 g H2SO4. Care din urmtoarele
afirmaii sunt adevrate?
a) soluia are concentraia 0.1 M;
b) soluia are concentraia 1 N;

112

c) soluia are concentraia 2 N;


d) soluia are concentraia 0,5 N;
e) soluia are concentraia 2 M.
104. O soluie conine 0,8 g NaOH n 50 mL soluie. Care din urmtoarele afirmaii sunt
adevrate?
a) soluia are concentraia 0,4 N;
b) soluia are concentraia 0,2 M;
c) soluia are concentraia 0,2 N;
d) soluia are concentraia 0,8 M;
e) soluia are concentraia 2 N.
105. Acizii sunt substane care:
a) pun n libertate protoni;
b) pun n libertate electroni;
c) pun n libertate neutroni;
d) accept protoni;
e) accept electroni.
106. n reacia cu amoniacul, apa manifest caracter:
a) acid;
b) bazic;
c) neutru;
d) oxidant;
e) reductor.
107. O soluie cu pH=10 are caracter:
a) acid;
b) neutru;
c) amfoter;
d) bazic;
e) oxidant.
108. Care din urmtorii acizi este monobazic?
a) sulfuric;
b) fosforic;
c) azotic;

113

d) sulfhidric;
e) arsenic.
109. Care din urmtoarele concentraii n ioni de hidroniu corespunde unei soluii acide?
a) 710-5;
b) 10-7;
c) 310-9;
d) 510-11;
e) 810-12.
110. Care din urmtoarele concentraii n ioni hidroxil corespunde unei soluii bazice?
a) 810-10;
b) 510-9;
c) 310-8;
d) 10-7;
e) 210-5.
111. Care din urmtoarele concentraii n ioni hidroniu corespunde unei soluii neutre?
a) 810-2;
b) 510-4;
c) 310-5;
d) 10-7;
e) 910-10.
112. Apa este o substan cu caracter:
a) oxidant;
b) reductor;
c) acid;
d) bazic;
e) amfoter.
113. O soluie cu pH=3 are caracter:
a) acid;
b) neutru;
c) amfoter;
d) bazic;
e) oxidant.

114

114. Bazele sunt substane care:


a) pun n libertate protoni;
b) pun n libertate electroni;
c) pun n libertate neutroni;
d) accept protoni;
e) accept electroni.
115. Care din urmtoarele sruri care hidrolizeaz, provin de la o baz tare i un acid slab?
a) Na2S
b) Al2(SO4)3
c) SnCl2
d) Bi(NO3)3
e) ZnSO4.
116. Care din urmtoarele sruri care hidrolizeaz, provin de la un acid tare i o baz
slab?
a) NH4CO3;
b) NaHSO4;
c) Na3PO4;
d) Na2S;
e) AlCl3.
117. Soluia rezultat la hidroliza compusului sulfur de sodiu, Na2S are caracter bazic,
deoarece:
a) se formeaz acidul slab H2S i NaOH, baz tare;
b) Na+ este un acid foarte slab;
c) este o sare care provine de la un acid tare i o baz tare;
d) se formeaz un acid tare i o baz slab;
e) coloreaz n rou, indicatorul turnesol.
118. Care din urmtoarele sruri hidrolizeaz, iar soluia apoas rezultat are caracter slab
acid?
a) Na2S;
b) NH4Cl;
c) Na2SO4;
d) (NH4)2S;

115

e) NaCl.
119. Definiia corect pentru o anhidrid acid, este:
a) un oxid nemetalic, care n reacie cu apa formeaz acizi;
b) un oxid metalic, care n reacie cu apa formeaz acizi;
c) un oxid nemetalic sau metalic, care n reacie cu apa formeaz acizi;
d) un oxid nemetalic, care n reacie cu apa formeaz baze;
e) un oxid nemetalic, care n reacie cu apa formeaz numai acizi tari.
120. Prezena ionului SO42- n mediul de reacie, poate fi pus n eviden cu ajutorul unei
soluii de:
a) NaCl;
b) HCl;
c) BaCl2;
d) CaSO4;
e) AgNO3.
121. Referitor la reaciile redox, este corect afirmaia:
a) oxidantul accept protoni;
b) reductorul cedeaz protoni;
c) oxidantul accept electroni;
d) reductorul accept electroni;
e) numrul electronilor cedai este mai mare dect cel al electronilor acceptai.
122. Care din reaciile urmtoare este de tip redox?
a) NH4Cl NH3 + HCl (uoar nclzire)
b) NH3 + HNO3 NH4NO3
c) CuSO4 + 2NaOH Cu(OH)2 + Na2SO4
d) Fe + 2HCl FeCl2 + H2
e) Cu(OH)2 + 4NH3 [Cu(NH3)4](OH)2
123. Care din reaciile urmtoare nu este de tip redox?
a) obinerea HCl din elemente
b) obinerea H2 din Zn + HCl
c) obinere Cl2 din MnO2 + HCl
d) reacia HCl + AgNO3
e) obinerea FeCl3 din Fe i Cl2
116

124. Care dintre urmtoarele perechi de reactani pot reaciona unul cu cellalt?
a) Cu + Zn2+
b) Cu + Fe2+
c) Cu2+ + Hg
d) Cu2+ + Bi
e) Cu + Hg2+
125. Reacia n care nu are loc un proces redox este:
a) K2Cr2O7 + C Cr2O3 + CO + K2O
b) (NH4)2Cr2O7 Cr2O3 + N2 + H2O (la cald)
c) NaNO3 NaNO2 + O2
d) Pb(NO3)2 PbO + NO2 + O2
e) NH4Cl + CaO CaCl2 + H2O + NH3
126. Care din urmtoarele substane prezint caracter oxidant?
a)

H2;

b)

F2;

c)

fosforul;

d)

H2S;

e)

NaF.

127. Care din urmtoarele substane prezint caracter reductor?


a)

PbO2;

b)

KMnO4;

c)

K2Cr2O7;

d)

Carbonul;

e)

Ozonul.

128. Amfolii redox sunt substanele:


a)

KI;

b)

H2O2;

c)

H2;

d)

K2CrO4;

e)

HNO3.

129. Care din urmtoarele substane funcioneaz ca agent oxidant?


a) Carbon;
117

b) Fosfor ;
c) Siliciu ;
d) PbO2;
e) Tiosulfaii.
130. n care din urmtoarele reacii chimice redox, coeficienii stoechiometrici sunt corect
stabilii?
a)

6 HNO3 + S H2SO4 + 6 NO2 + 3 H2O

b)

4 NH3 + 4 O2 2 N2 + 6 H2O

c)

Cu + 2 H2SO4 CuSO4 + SO2 + 2 H2O

d)

2 KBr + 2H2SO4 2 Br2 + 2 SO2 + 2H2O + K2SO4

e)

2 FeSO4 + 2 KMnO4 + H2SO4 Fe2(SO4)3 + K2SO4 + 2MnSO4 + H2O

131. n care din urmtoarele reacii chimice redox, coeficienii stoechiometrici sunt corect
stabilii?
a) MnSO4 + 2 PbO2 + H2SO4 HMnO4+ 2 PbSO4 + H2O
b) 2 MnSO4 + 2 PbO2 + HNO3 2 HMnO4+ PbSO4 + Pb(NO3)2 + H2O
c) NaNO2 + K2Cr2O7 + 4 H2SO4 NaNO3 + Cr2(SO4)3 + 2 K2SO4 + H2O
d) 2 KMnO4 + 16 HCl 2 MnCl2 + 5 Cl2 + 2 KCl + 8 H2O
e) 2 CrCl3 + 3 KNO3 + 5 Na2CO3 3 Na2CrO4 + 3 KNO2 + 5CO2 + 6NaCl
132. n care din urmtoarele reacii chimice redox, coeficienii stoechiometrici sunt corect
stabilii?
a) 5Na2SO3 + 2KMnO4 + H2SO4 5Na2SO4 + K2SO4 + 2MnSO4 + H2O
b) Na2SO3 + 2KMnO4 + KOH Na2SO4 + K2MnO4 + H2O
c)

Na2SO3 + 2KMnO4 + H2O Na2SO4 + MnO2 + KOH

d) 2MnSO4 + 5Br2 + 16KOH 2KMnO4 + 16KBr + 2K2SO4 + 8H2O


e) 5H2C2O4 + 2KMnO4 + 3H2SO4 2MnSO4 + K2SO4 + 10CO2 + 8H2O

118

Rspunsuri aplicaii
1-b

28-a

55-a

82-d

109-a

2-c

29-a

56-c

83-c

110-e

3-c

30-a

57-e

84-e

111-d

4-a

31-a

58-a

85-a

112-e

5-b

32-c

59-c

86-a

113-a

6-a

33-d

60-a

87-c

114-d

7-e

34-d

61-a

88-d

115-a

8-a

35-d

62-d

89-b

116-e

9-a

36-a

63-d

90-d

117-a

10-a

37-c

64-b

91-e

118-b

11-b

38-c

65-c

92-b

119-c

12-e

39-c

66-e

93-d

120-c

13-d

40-d

67-e

94-b

121-c

14-a

41-a

68-c

95-a

122-d

15-a

42-c

69-e

96-a

123-d

16-a

43-d

70-d

97-a

124-e

17-a

44-c

71-c

98-a

125-e

18-a

45-d

72-c

99-a

126-b

19-a

46-e

73-a

100-c

127-d

20-a

47-a

74-e

101-b

128-b

21-c

48-e

75-a

102-b

129-d

22-c

49-b

76-e

103-c

130-c

23-b

50-c

77-d

104-a

131-d

24-a

51-c

78-a

105-a

132-e

25-c

52-c

79-e

106-a

26-d

53-b

80-d

107-d

27-e

54-e

81-c

108-c

119

BIBLIOGRAFIE

1. Brbulescu, G., Teste de chimie, Editura Teora, Bucureti, 1995


2. Caraman, C., Miftode, M., Culegere de teste pentru admitere, Chimie anorganic,
Tipografia UMF. Gr. T. Popa, Iai, 1997
3. Chiru, L., Ilie, F., Cojocaru, L., Bacalaureat-2002, Chimie anorganic. Teste,
Editura Humanitas Educaional, Bucureti, 2002
4. Guran, C., Chimie anorganic, Editura Printech, Bucureti, 2001
5. Guran, C., Berger, D., Oprea, O., Dumitru, F., Chime anorganic, Aplicaii, Editura
Printech, Bucureti, 1999
6. Guran, C., Jitaru, I., Chimie anorganic Probleme, ntrebri, Rspunsuri, Editura
Tehnic, Bucureti, 1995
7. Mihil, V., Vlad, M., Nistor, M., Bclea, D., Culegere de probleme de Chimie
anorganic i general pentru bacalaureat i concursuri colare,

Editura All,

Bucureti, 2000
8. Popescu, F., Popescu, M., Bejenariu, I., ntrebri, teste gril i probleme de Chimie
Anorganic, Editura All, Bucureti, 1999
9. NegreanuPrjol, T., Stoicescu, I., Chimie general i anorganic. Teste gril,
Editura Printech, Bucureti, 2014
10. Stoica, L., Guul, M., Guran, C., colaboratori, Chimie anorganic. Teste gril,
Editura Printech, Bucureti, 1999
11. Tama, M., Oprean, L., Biologie vegetal, Chimie anorganic, Editura Medical
Universitar Iuliu Haeganu, Cluj Napoca, 2000
12. Vlcu, R., Perianu, t., Ginar, I., Cioczanu, I., Cenue, Z., Probleme de
Termodinamic chimic, Editura Tehnic, Bucureti, 1998

120