Sunteți pe pagina 1din 149

Dan-Mihai Alexandrescu

Ovidiu Mitu

Alexandru Lctu

Cristian Pristavu

CULEGERE DE TESTE GRIL


PENTRU
PREGTIREA EXAMENULUI DE

REZIDENIAT

IAI
2013

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

Autori:
Dr. Ovidiu Mitu (coord.) medic rezident cardiologie
Dr. Dan-Mihai Alexandrescu medic rezident cardiologie
Dr. Alexandru Lctu medic rezident pediatrie
Dr. Cristian Pristavu medic rezident ATI

Tehnoredactare: Dr. Ovidiu Mitu


Coperta: Tudor Voloeniuc

2013
2

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

CUPRINS
Prefa ..................................................................................................................................... 4
Cuvnt nainte ......................................................................................................................... 5
Metodologia de calcul a punctajului ....................................................................................... 6
Test gril I ............................................................................................................................... 7
Capitolul: Cardiologie
Test gril II ........................................................................................................................... 33
Capitolele: Pneumologie, Reanimare Medical, Neurologie, Boli infecioase, Hepatogastroenterologie
Test Gril III ......................................................................................................................... 56
Capitolele: Chirurgie visceral, Ginecologie-obstetric, Reumatologie, Chirurgie
ortopedic, Oftalmologie, Chirurgie ORL, Geriatrie, Psihiatrie, Psihiatrie pediatric
Test Gril IV ......................................................................................................................... 79
Capitolele: Pediatrie, Medicin intern, Radiologie, Dermatologie, EndocrinologieDiabet-Boli metabolice, Chirurgie urologic, Nefrologie, Hematologie-oncohematologie,
Oncologie
Test gril V ......................................................................................................................... 107
Toate capitolele din tematica de Rezideniat
RSPUNSURI ................................................................................................................... 134
Test gril I ....................................................................................................................... 135
Test gril II ...................................................................................................................... 138
Test gril III .................................................................................................................... 141
Test gril IV .................................................................................................................... 144
Test gril V...................................................................................................................... 147

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

Prefa

Rezideniatul este un examen determinant pentru profesia de medic, cheia unui


nceput al carierei profesionale, dup experiena i cunotinele acumulate n timpul
studiilor universitare.
Pentru asigurarea premizelor reuitei la examenul de rezideniat, studentul trebuie
s se pregteasc i s se antreneze nc ncepnd cu ultimul an de studiu din facultate.
Existena unor ghiduri i instrumente de antrenament este foarte important, pentru a-l
familiariza pe acesta cu metodologia examenului i pentru a-i dezvolta abilitile necesare
spre a trece cu succes n urmtoarea etap.
n prezent, n mod evident, exist mai multe asemenea instrumente utile, ceea ce
ns difereniaz prezenta culegere de teste este un element inedit i anume a fost redactat
de ctre cei care au purtat i ctigat aceast btlie i, de asemenea, beneficiaz i de
referin n specialitate.
Fiind creat de cei care tiu ce presupune nvatul sistematic i derularea unui
examen de rezideniat, cartea ofer prin acest element aparte ingredientul pentru a obine
cheia unui succes.
Consider c acest instrument este unul extrem de util pentru pregtirea examenului
de rezideniat i l recomand tuturor studenilor care doresc s se pregteasc pentru acesta,
dorindu-le mult succes.

Prof. Dr. Vasile Astrstoae,


Rector al Universitii de Medicin i Farmacie
Grigore T. Popa Iai

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

Cuvnt nainte
Dragi colegi,
Aceast carte a aprut ca o necesitate i o ncurajare pentru pregtirea ct mai
temeinic a, zicem noi, celui mai important examen din viaa unui student medicinist, i
anume examenul de Rezideniat. Considerm c este cel mai important deoarece n urma
acestui examen vei alege specialitatea pe care v-o dorii cel mai mult, putnd astfel s v
ndeplinii visul din timpul facultii i ncununarea a 6 ani de studiu intens.
A aprut ca o necesitate deoarece noi, ca proaspei absolveni ai facultii i n
pregtirea intens pentru examenul de Rezideniat, am resimit lipsa unui material scris,
corect, uor de parcurs, prin care s ne verificm cunotinele i s contientizm
informaiile pe care le stpnim bine i asupra crora trebuie s mai insistm. Faptul c
Book des ECN a fost introdus pentru prima oar n 2012, fiind tradus, n unele locuri cu
mici inadvertene, dintr-o carte de pregtire a examenului de Rezideniat din Frana i
prezentat ntr-un mod succint i schematic, toate aceste lucruri au accentuat lipsa unui
asemenea instrument de verificare i aprofundare a cunotinelor.
Tocmai de aceea, cartea conine 1000 de ntrebri, fiind structurat n 5 teste gril,
fiecare cu cte 200 de ntrebri, exact ca la examenul de Rezideniat (50 complement
simplu i 150 complement multiplu). Tematica este mprti n mod echilibrat pe
parcursul primelor 4 teste gril, iar cel de-al cincilea test gril cuprinde ntrebri din toate
capitolele tematicii pentru o verificare general a cunotinelor. Structurate n felul acesta,
testele se dovedesc un instrument eficient de control imediat dup parcurgerea capitolelor
pe rnd, ajutnd astfel mult la sedimentarea informaiilor acumulate. De asemenea, editarea
este fcut n aa fel nct punctajul pentru fiecare test s l calculai uor, iar menionarea
paginii de unde este fcut fiecare ntrebare vine n sprijinul verificrii i aprofundrii
informaiilor.
n plus, am considerat c noi, ca participani receni la examenul de Rezideniat
2012 i cu punctaje obinute mai mari de 800, suntem pregtii s elaborm aceast
culegere n condiiile n care am trecut, fiecare dintre noi, de cel puin cinci ori prin tot
materialul, cunoscnd foarte bine erorile, n aa fel nct aceste grile s nu fie discutabile i
cel mai important, s v ajute n vederea pregtirii ct mai temeinice a examenului.
Aceast iniiativ nu ar fi fost posibil fr sprijinul oferit de ctre Universitatea de
Medicin i Farmacie Grigore T. Popa Iai prin intermediul domnului rector, Prof.
Univ. Dr. Vasile Astrstoae, care a dovedit o preocupare consecvent pentru realizarea de
materiale medicale calitative i o susinere permanent. Mulumim, de asemenea, i
doamnei decan a facultii de medicin, Prof. Univ. Dr. Doina Azoici, care a ncurajat
realizarea acestui proiect nc din faz incipient fiind un sprijin constant i motivant
pentru realizarea acestui material.
Fiind o lucrare care presupune foarte mult atenie i rbdare pentru realizarea
grilelor i cu toat munca i concentrarea intens pentru realizarea unui material calitativ i
impecabil, ne cerem scuze n prealabil dac vei descoperi eventuale mici greeli sau
neconcordane pe parcursul rezolvrii grilelor.
n sperana c materialul v va fi de un real folos n pregtirea examenului de
Rezideniat, v dorim mult succes i, poate mai important dect punctajul, v dorim s
reuii s alegei la final specialitatea pe care v-o dorii cel mai mult!
Autorii

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

Metodologia de calcul a punctajului

Formatul i calcularea punctajului fiecrui test sunt realizate n conformitate cu


metodologiile ultimelor examene de rezideniat (inclusiv cel din 2012).
Fiecare test are 200 de ntrebri tip gril. Toate grilele au 5 variante de rspuns.
Punctajul maxim posibil este 950.
Primele 50 de ntrebri sunt ntrebri tip complement simplu, cu un singur rspuns
corect posibil. Dac se marcheaz mai mult sau mai puin de un singur rspuns, ntrebarea
se anuleaz (0 puncte). Fiecare ntrebare cu rspuns corect se noteaz cu 4 puncte. Aadar,
punctajul maxim dac se rspunde corect la toate grilele tip complement simplu este 200.
Urmtoarele 150 de ntrebri sunt ntrebri tip complement multiplu, cu 2-4
rspunsuri corecte. Dac se marcheaz mai puin de 2 sau mai mult de 4 rspunsuri,
ntrebarea se anuleaz (0 puncte). Fiecare ntrebare care are toate rspunsurile corecte se
noteaz cu 5 puncte. Aadar, punctajul maxim dac se rspunde corect la toate grilele tip
complement multiplu este 750.
Exemple de punctare la ntrebarea tip complement multiplu:
A B C D E rspunsuri corecte A C E
- Dac se marcheaz corect A C E, se primete maximul de 5 puncte, astfel:
ABCDE
X X X
1 1 1 1 1 = 5 puncte
- Dac se marcheaz corect doar A i C, se primesc 4 puncte, astfel:
ABCDE
X X
1 1 1 1 0 = 4 puncte
- Dac se marcheaz corect variantele A, B, D, se primete 1 punct, astfel:
ABCDE
XX X
1 0 0 0 0 = 1 punct
De asemenea, v sftuim s acordai minim 1 or din totalul de 4 ct dureaz
examenul pentru completarea cu buline a rspunsurilor corecte.
Acestea fiind zise, v dorim spor la rezolvarea grilelor i mult succes la Rezideniat!

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

C. Cardioversie combinat (oc


dup doza de ncarcare cu
amiodaron)
D. Anticoagulante pe termen lung
E. Ablaie percutanat prin cateter

Test gril I
Capitolul: Cardiologie
Autor: Dan-Mihai Alexandrescu

5. Blocul atrioventricular de gradul doi


(BAV 2) de tip 2 se caracterizeaz
prin: (41-42)
A. Blocarea unei unde P dup
alungirea
progresiv
a
intervalului PR
B. Undele
P
sunt
blocate
intermitent n timp ce intervalele
PR sunt de durat constant
C. Blocaj permanent al conducerii
atrioventriculare, nicio und P
nefiind urmat de QRS
D. ncetinirea conducerii are loc
doar la nivel hisian
E. Este frecvent simptomatic izolat

COMPLEMENT SIMPLU
1. Care afeciune NU reprezint o
cauz neurologic de pierdere a
strii de contien de scurt durat:
(27)
A. Epilepsie
B. Narcolepsie
C. Vertij
D. Drop-attack
E. AIT n teritoriul vertebro-bazilar
2. Sindromul
Brugada
se
caracterizeaz prin: (32)
A. Bloc de ramur drept foarte tipic
cu supradenivelare evident a
segmentului ST n V1-V2-V3
B. Risc de apariie a torsadei
vrfurilor,
a
fibrilaiei
ventriculare sau a morii subite
C. Cauz
necunoscut,
forme
familiare
D. Mutaie identificat pe canalul
de sodiu, forme familiare
E. Mutaie pe canalul de potasiu
pentru formele familiare

6. n
tratamentul
hipertensiunii
arteriale dup un infarct miocardic
NU se recomand urmatoarea clas
de medicamente: (55)
A. IEC
B. Diuretice tiazidice
C. Betablocante
D. Sartani ( ARA II)
E. Diuretice Anti-aldosteronice
7. Care din urmatoarele variante NU
constituie o cauz a HTA
secundar: (56-57)
A. Consumul de toxice (alcool,
cocain, amfetamine)
B. Feocromocitom
C. Pseudohiperaldosteronism indus
de glicol
D. Acromegalie,
Hipertiroidism,
Hipercalcemie
E. Coarctaia de aort

3. Unda Q n V1,V2,V3 apare n: (36)


A. Preexcitaie ventricular cu
fascicul Kent drept
B. Preexcitaie ventricular cu
fascicul Kent stng
C. Hipertrofie ventricular dreapt
D. Infarct inferior
E. Bloc de ramur dreapt
4. Tratamentul curativ al fibrilaiei
atriale se poate face cu: (40)
A. Amiodaron doz de ncrcare,
apoi doz de ntreinere
B. Aspirin 250 mg/zi sau nimic
dac CHADS=0

8. n tratamentul HTA eseniale vom


utiliza de prim intenie urmtoarele
clase de medicamente cu excepia:
(54)
A. Antihipertensive centrale
B. Diuretice
7

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

C. Betablocante
D. Antagonisti
ai
receptorilor
angiotensinei II (ARA II)
E. Inhibitori calcici
9. HTA sever gradul III
caracterizeaz prin: (52)
A. TAd 100-105 mm Hg
B. TAs >180 mm Hg
C. TAs > 220 mmHg
D. TAd < 110 mmHg
E. TAd 90-99 mmHg

13. Referitor la tahicardia ventricular


este adevrat urmtoarea afirmaie:
(31)
A. Tahicardie cu QRS largi > 120
ms i neregulat
B. Frecvent <100/min sau >
250/min
C. Nesusinut sau susinut ( 15
secunde)
D. Prezena
unei
disociaii
atrioventriculare, a fenomenelor
de captur sau de fuziune
E. Activitate atrial organizat i
regulat
cu
atriograme
retrograde ( negative n DII DIII
i avF)

se

10. Care din urmtoarele variante


referitoare la caracteristicile durerii
toracice acute sau cronice este
adevrat: (59)
A. Durere tip junghi n pericardit
B. Durere cu iradiere intermitent
de la epigastru la gt n angor
C. Durere cu mod de apariie i de
oprire legat de efort n pleurezie
D. Durere cu sediul retro- i
mediosternal n bar sau
cervical n angor
E. Durere
cu
diminuare
a
simptomelor
n
anteflexie
(disecie de aort)

14. Hipertrofia atrial stng


caracterizeaz prin: (35)
A. Unda P bifazic i negativ
V6
B. Unda P bifazic i negativ
V1
C. Unda P120 ms n V3
D. Unda P bifazic i pozitiv
V1
E. Unda P bifazic i pozitiv
DII

11. Troponina
poate
crete
n
urmatoarele afeciuni cu excepia:
(61)
A. Disecie de aort
B. Miopericardit virala
C. Angor instabil complicat cu un
infarct rudimentar
D. Embolie pulmonar(suferin a
ventriculului drept)
E. n toate cazurile de ischemie
funional

se
n
n
n
n

15. n cazul unui pacient cu fibrilaie


atrial nainte de a efectua
cardioversia se va avea n vedere:
(39)
A. Evitarea unei embolii prin
anticoagulare cu heparin timp
de o sptmn
B. Evitarea unei embolii prin
efectuarea
unei
ecografii
transtoracice
C. La pacientul deja corect
anticoagulat
se
efectueaz
cardioversie imediat
D. Cardioversia nu necesit masuri
speciale, ea trebuie efectuat
ntotdeauna ct mai repede
pentru a restabili ritmul sinusal
al pacientului
E. Sunt adevrate variantele A, B,
C

12. Reprezint cauze vasculare ale


lipotimiilor
i
sincopelor
urmatoarele cu excepia: (27)
A. Hipotensiunea arterial
B. Disautonomia neurovegetativ
C. Sincopa vasovagal
D. Hipersensibilitate
sinocarotidian
E. Furt de arter subclavicular
8

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

a dousprezecea or n cadrul
unui
infarct
daca
revascularizarea are loc nainte
de 90 minute
C. Conceptul
de
viabilitate
miocardit nu exist daca este
vorba
de
un
SCA
cu
supradenivelare permanent a
segmentului ST
D. Prezena
unei
cantiti
semnificative
de
miocite
supravieuitoare dupa a asea
a dousprezecea or n cadrul
unei zone necrozate
E. Prezena
unei
cantii
semnificative
de
miocite
supravieuitoare
dup
o
embolie pulmonar

16. Hemiblocul posteroinferior stng


(HBPS) se caracterizeaz prin: (43)
A. QRS ngust > 120 ms
B. Aspect Q1S3
C. Axa QRS >120
D. Este
frecvent
ntlnit
la
subiectul vrsnic
E. Reprezint indicaie formal
pentru
implantarea
unui
pacemaker
17. Care din afirmaiile referitoare la
scintigrafia
cu
Dipiridamol/persatin
este
adevrat: (66)
A. Presupune efort realizabil
B. Nu are valoare localizatoare
C. Nu este interpretabil daca ECG
bazal este anormal
D. Are sensibilitate bun
E. Are specificitate bun

21. Infarctul anteroseptal se vede pe


ECG n urmtoarele derivaii: (69)
A. V1, V2, V3, V4
B. DII DIII aVF
C. V1, V2, V3
D. V1, V2, V3, DII, DIII, aVF
E. V3, V4

18. Nivelul LDL colesterol int n


tratamentul anginei pectorale este:
(66)
A. <1 g/l
B. <1.6 g/l
C. >1 g/l
D. >1.6 g/l
E. Nici una din variante nu este
corect
19. Cea mai frecvent etiologie a
angorului stabil este: (64)
A. Funcional(tahicadie,
bradicardie, anemie, hipoxemie)
B. Ateroscleroza coronar
C. Spasm coronar
D. Coronarit
E. Malformaii congenitale

22. n care din urmtoarele situaii este


indicat fibrinoliza de prim
intenie, ca modalitate de tratament
a SCA ST+: (70)
A. Timpul de deplasare spre sala de
coronarografie
este
prea
lung(peste 90 minute)
B. Infarctul miocardic se nsoeste
de oc cardiogen
C. Infarctul este diagnosticat la
peste 12 ore de la apariie
D. Pacientul este alergic la
streptokinaz
E. Numai varianta B este fals

20. Conceptul de viabilitate miocardic


sau hibernare se refer la: (68)
A. Prezena
unei
cantiti
semnificative
de
miocite
supravieuitoare
dupa
revascularizare
B. Prezena tuturor miocitelor
supravieuitoare dupa a asea

23. Care din urmtoarele medicamente


este contraindicat n caz de infarct
al ventriculului drept: (70)
A. Morfin
B. Anxiolitice
C. Trinitrin
D. Heparin standard sau LMWH
eficace sau bivalirudin
9

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

E. IEC
28. ACOMI compensat presupune o
valoare a IPS de: (78)
A. 0,9 - 1,3
B. 0,75 - 0,9
C. 0,4 0,75
D. <0,4
E. >35 mm Hg

24. Dintre tulburrile de ritm care pot


aparea ca i complicaii precoce ale
infarctului
nu
putem
avea
urmatoarea: (70)
A. Tahicardie ventricular
B. Fibrilaie ventricular
C. Disociere elecromecanic
D. Bloc atrioventricular
E. Bradicardie

29. Care din urmtoarele variante


referitoare
la
fiziopatologia
ischemiei acute a membrelor este
fals: (81)
A. Obliterarea arterial provoac o
anoxie tisular
B. Ischemia provoac o liz
celular(rabdomioliz, necroz
tubular acut)
C. Ischemia provoac o eliberare
de
potasiu
intracelular(hipokaliemie)
D. Ischemia provoac o eliberare
de ioni H+(acidoz metabolic)
E. Cele mai sensibile celule sunt
cele nervoase

25. Care din urmtoarele afirmaii


referitoare la tratamentul SCA STeste adevrat: (73)
A. Coronarografia se realizeaz
dup o sptmn
B. Fibrinoliza nu prezint nici un
interes
C. Pacienilor cu risc sczut li se va
administra anti-GPIIb/IIIa
D. Se utilizeaz analgezice pentru a
stopa durerea
E. Nu vom trata factorii de risc
26. Constituie examenul de referin
preterapeutic dar nu i de
monitorizare
n
cadrul
diagnosticului anevrismului de aort
abdominal,
urmtoarea
investigaie: (75)
A. Ecografia abdominal
B. IRM abdominal
C. CT abdominal
D. Aortografia
E. Ecografia
Doppler
a
trunchiurilor supra-aortice

30.Dac avem de a face cu un pacient


care prezint abolirea pulsurilor
gleznei ocluzia se gsete cel mai
probabil la nivelul: (82)
A. Arterei iliace
B. Arterei femurale superficiale
C. Arterei femurale comune
D. Arterei poplitee
E. Arterelor gambei
31. Factorul natriuretic atrial are
urmtoarele aciuni cu o excepie:
(84)
A. Moduleaz eliberarea de renin
B. Diminueaz
secreia
de
aldosteron
C. Crete secreia de arginin
D. Are efect vasodilatator
E. Are efect diuretic

27. Care dintre afirmaiile urmtoare


referitoare la Trombangeita Buerger
este fals: (77)
A. Boala afecteaz preponderent
brbatul sub 40 ani mare
fumator
B. Afecteaz membrele superioare
C. Nu este una din cauzele rare ale
ACOMI
D. Nu asociaz tulburri trofice
E. Are o evoluie zgomotoas cu
ocluzie acut

32. n insuficiena cardiac sever apare


urmtoarea modificare biologic:
(87)
A. Hiponatremie
10

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

B.
C.
D.
E.

A. Transpunerea valvei aortice n


poziie pulmonar, valva aortic
fiind nlocuit cu o heterogref
B. Transpunerea valvei mitrale n
poziie aortic, valva aortic
fiind nlocuit cu o heterogref
C. Transpunerea valvei pulmonare
n poziie aortic, valva aortic
fiind nlocuit cu o heterogref
D. Transpunerea valvei pulmonare
n
poziie
aortic,
valva
pulmonar fiind nlocuit cu o
heterogref
E. Nici o variant nu este corect

Hipernatremie
Creterea VEM
Scderea VEM
Poligobulia

33. FEVS n insuficiena


sistolic este: (88)
A. < 40 %
B. < 45 %
C. < 50 %
D. <55 %
E. < 60 %

cardiac

34. Tratamentul
de
referin
al
insuficienei cardiace stngi se face
cu: (89)
A. Betablocante(Carvedilol)
B. Antialdosteronice
C. Furosemid
D. IEC
E. Nu exista un tratament de
referin, acesta depinde de
cauza subiacent

38. Boala Osler este provocat de: (97)


A. S. epidemidis
B. Streptococi viridans
C. Streptococi D
D. Streptococi deficieni
E. Toate variantele sunt corecte
39. Care din urmtoarele afirmaii
referitoare la prevenia endocarditei
infecioase este adevrat: (103)
A. Doar pacienii din grupele cu
risc crescut(Grupa A) trebuie s
primeasc
un
carnet
de
profilaxie a endocarditei
B. Ultimele recomandri merg n
direcia
creterii
antibioprofilaxiei sistematice la
toti valvularii
C. Exist 3 grupe de risc : Grupa
A(risc crescut), Grupa B(risc
mediu), Grupa C(risc scazut)
D. Antibioprofilaxia
este
recomandat doar pacienilor
din grupele A i B
E. Singurele
indicaii
de
antibioprofilaxie la nivel dentar
sunt procedurile cu manipularea
regiunii periapicale a dintelui
sau a regiunii gingivale

35. Factori de risc tromboembolic la


pacienii
purttori
de
valve
mecanice sunt urmtorii CU O
EXCEPIE: (96)
A. nlocuire valvular mecanic n
poziie mitral, aortic, sau
pulmonar
B. Fracie de ejecie a ventriculului
stng <35%
C. Stare de hipercoagulabilitate
D. Antecedente
de
accident
tromboembolic
arterial(AVC,
AIT,
ischemie
acut
a
membrelor inferioare)
E. Contrast spontan intens n AS
36. Endocarditele
tardive,
ca
i
complicaie a purttorilor de valve
apar mai frecvent la nivel: (94)
A. Mitral
B. Pulmonar
C. Aortic
D. Tricuspidian
E. Mitral i Aortic

40. Care din urmtoarele etiologii


constituie cauza cea mai frecvent a
pericarditei acute: (105)
A. Infeciile bacteriene altele dect
tuberculoza

37.Intervenia Ross presupune: (93)


11

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

B.
C.
D.
E.

A. Stenoza aortic simptomatic, la


pacienii
far
disfuncie
ventricular stng
B. Stenoza aortic asimptomatic,
la pacienii fr disfuncie
ventricular stng
C. Stenoza aortic simptomatic, la
pacienii
cu
disfuncie
ventricular stng
D. Stenoz aortic asimptomatic,
la pacienii cu disfuncie
ventricular stng
E. Variantele C i D sunt corecte

Tuberculoza
Neoplaziile
Infeciile virale
Pericardita post-infarct

41. Pulsul
paradoxal
Kussmaul
reprezint: (107)
A. Creterea presiunii arteriale n
timpul inspirului(>10 mm Hg)
B. Scderea presiunii arteriale n
timpul inspirului(>10 mm Hg)
C. Scderea presiunii arteriale n
timpul expirului(>10 mm Hg)
D. Creterea presiunii arteriale n
timpul inspirului(<10 mm Hg)
E. Nu se refera la presiunea
arterial

46. Referitor la examenul fizic al


pacientului cu insuficien venoas
cronic,
tehnica
Schwartz
reprezint: (121)
A. Transmiterea vibraiei prin
percuie de-a lungul traseului
varicos ce traduce incontinena
valvelor
B. Palparea pulsurilor distale
C. Evidenierea
sindromului
picioarelor nelinistite
D. La trecerea din poziiei eznd
n ortostatism venele rmn
goale, i dac ele se umplu la
ndeprtarea garoului plasat la
baza coapsei , valvele sunt
incontinente
E. Nici o variant nu este corect

42.Semnul Musette reprezint: (109)


A. Marirerea presiunii arteriale
difereniale
B. Dublu suflu intermitent crural
C. Puls capilar
D. Hippus pupilar
E. Balansarea capului la fiecare
btaie cardiac
43.Tratamentul medical n cazul
insuficienei aortice asociat cu
sindrom Marfan se face cu: (110)
A. IEC
B. Anticalcice:Nifedipin
C. Betablocante
D. Diuretice
E. Variantele A i B sunt corecte

47. Mecanismul fiziopatologic prin care


acioneaz clopidogrelul este
urmtorul: (136)
A. Inhib calea ciclooxigenazei i
reduce
producerea
de
prostaglandin i de tromboxan
B. Blocheaz agregarea mediat de
ctre adenozin difosfat
C. Inhib calea final de agregare
D. Inhib aciunea trombinei
E. Activeaz receptorii GPIIb/IIIa
prin fibrinogen

44.Insuficiena mitral cronic are


urmtoarele
etiologii
cu
excepia(112):
A. Distrofic: Boala Barlow
B. Degenerativ
C. Funional
D. Ischemic(Disecie aortic)
E. Congenital
45.

Reprezint
indicaie
pentru
utilizarea ecografiei cu dobutamin
n doze mici pentru diagnosticul
stenozei aortice: (117)

48. Care din urmtoarele clase de


medicamente pot duce la apariia
edemelor la nivelul membrelor
inferioare: (1346)
12

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

A.
B.
C.
D.
E.

53. Prezena unei faze postcritice


prelungite sau o revenire lent progresiv
la starea de contien normal este
caracteristic sincopei de cauz: (28)
A. Reflex: Sincopa vasovagal
B. Vascular:
Hipotensiune
arterial
C. Cardiac: Bloc atrioventricular
de grad 3
D. Scurt pierdere a cunostinei de
cauz neurologic
E. Scurt pierdere a cunostinei de
cauz metabolic

Inhibitori ai canalelor de calciu


Betablocante
IEC
Antiaritmice(amiodarona)
Antiagregantele plachetare

49. Sufluri organice pot aparea n


urmtoarele
situaii,
CU
EXCEPIA: (1124)
A. Comunicare interatrial
B. Persisten canal arterial
C. Anemie, febr
D. Coarctaie de aort
E. Tetralogie Fallot

54. Explorri de a doua intenie n


diagnosticul lipotimiilor i sincopelor
sunt urmatoarele: (28,29)
A. Electrocardiograma
B. Ecografia cardiac
C. Tilt Test
D. CT Cerebral
E. Masaj
sinocarotidian
dup
verificarea absenei suflului
carotidian

50. Prezint indicaii de administrare a


inhibitorilor anhidrazei carbonice
urmtoarele
patologii,
CU
EXCEPIA: (141)
A. Glaucom acut
B. Pusee de cord pulmonar cronic
C. Glaucom cronic
D. Rau de munte
E. Hipertensiune
intracranian(AVC hemoragic)

55.Este FALS referitor la sensibilitatea


diagnostic a ECG in cadrul sincopelor:
(28)
A. Identific n
mod
direct
mecanismul pierderii cunotinei
de scurt durat: disfunie
sinusal sau BAV de gradul I,
salve de TV
B. Identifica n
mod
direct
mecanismul pierderii cunotinei
de scurt durat: bloc de ram
stng, bloc alternant, bloc
trifascicular
C. Identific semne de cardiopatie
ischemic, hipertrofic sau
dilatativ
D. Nu identific afeciuni aritmice
specifice: Sindrom Brugada,
Sindrom de QT lung, Dispalzie
aritmogen a ventricului drept,
Sindrom WPW
E. Identific semne ale unei
cardiopatii subiacente (galop,
suflu)

Punctaj complement simplu: _____


COMPLEMENT MULTIPLU
51. Tulburrile de ritm care duc la
apariia lipotimiilor i sincopelor sunt
urmatoarele: (27)
A. Tahicardia ventricular
B. Fibrilaia ventricular
C. Torsada vrfurilor
D. Disfuncia sinusal
E. Flutter
52. Bilanul biologic n cadrul
diagnosticului etiologic al lipotimiilor i
sincopelor poate evidenia urmatoarele
modificri, CU EXCEPIA: (28)
A. Diskaliemie
B. Necroz miocardic
C. Intoxicaie cu etilen glicol
D. Hipocalcemie
E. Distiroidie

13

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

56.Flutterul atrial se caracterizeaz prin:


(30)
A. Tahicardie regulat
B. Focar de automatism intra-atrial
C. QRS fine cu excepia blocului
de ramur funcional sau
organic
D. Activitate atrial organizat si
regulat cu o frecven de
300/min
E. Macroreintrare n cadrul atriului
stng

E. n
proporie
mai
mic
extrasistole ventriculare care se
agraveaz la efort
60. Explorrile de prima intenie
utilizate n diagnosticul palipaiilor sunt
urmatoarele cu excepia: (33-34)
A. Ecografia cardiac
B. ECG
C. ECG de efort cu o contribuie
excelent
D. Angiografia ventricular dreapt
E. Explorarea electrofiziologic

57.
Reprezint
etiologii
ale
extrasistolelor
i
tahicardiilor
ventriculare: (31)
A. Cauze cardiace: cardiopatii
ischemice, dilatative, valvulare,
hipertrofice,
restrictive,
congenitale, revarsat pericardic,
postoperator unei chirurgii
cardiace, cord pulmonar
B. Uneori idiopatice
C. Stimulare adrenergic: efort,
stres, temperatur
D. Iatrogene: digitalice, hormoni
tiroidieni
E. Cauze rare: Sindrom Brugada,
Displazie
aritmogen
de
ventricul drept, Sindrom QT
lung

61. n prezena unei TV sau a unei


aritmii maligne atitudinea terapeutic
obinuit este urmtoarea: (34)
A. Tratament medical(amiodaron,
betablocante)
B. Tratamentul cardiopatiei de fond
C. Implantarea unui pacemaker
D. Depistare familial n cadrul
aritmiilor
ventriculare
congenitale
E. Tratament medical cu ajmalina
sau flecainid
62.Un pacient se prezint la medic cu
palpitatii. n urma investigaiilor de
prim intenie (ECG), acestea nu sunt
documentate.
Investigaiile
suplimentare sunt necesare dac exist:
(33)
A. Un mediu familial, profesional
sau sportiv fr risc
B. Tulburri
de
ritm
ventricular(ESV, salve de TV)
C. Argumente
clinice
sau
electrocardiografice pentru o
cardiopatie de fond sau pentru o
aritmie malign
D. O proast toleran
E. Simptome invalidante

58. Sunt tulburarri de ritm atrial


urmatoarele: (31)
A. Extrasistole atriale
B. Fibrilaia atrial
C. Flutterul atrial
D. Tahicardia sinusal
E. Tahicardia Bouveret
59. Extrasistolele ventriculare benigne
se caracterizeaz prin urmatoarele cu
excepia: (34)
A. Stimulare ventricular negativ
B. Explorarea potenialelor tardive
pozitiv
C. Cuplaj tardiv (fenomen R/T )
D. Existena lipotimiei, sincopei
sau a morii subite

63.Care din urmtoarele reprezint


cauze de cretere a segmentului QT:
(37)
A. Hipercalcemie
B. Hiperkaliemie

14

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

E. FiA idiopatic

C. Iatrogenie(antiaritmice,
macrolide, antihistaminice)
D. Sindromul Romano-Ward
E. Sindromul
Jerwell-LangeNielsen

68. Urmtoarele variante referitoare la


indicaiile anticoagulantelor n fibrilaia
atrial sunt adevrate: (40)
A. CHADS2: AVK cu INR ntre 2
i 3
B. CHADS=1: AVK cu INR ntre 1
i 2 sau Aspirin 250 mg/zi n
caz de risc hemoragic sau
tratament cu AVK la pacient
necompliant
C. CHADS=0: Aspirin 250mg/zi
sau nimic
D. n scurt timp, AVK vor fi
nlocuite cu noi antitrombotice
care nu necesit control al INR
(Dabigatran)
E. Anticoagularea este ntotdeauna
continuat o lun dupa conversie

64.Modificri difuze de repolarizare


apar n: (37)
A. Pericardit
B. Bloc de ramura
C. Hipertrofie ventricular
D. Rar
ischemice(cu
excepia
suferinei circumfereniale pe o
stenoz de trunchi comun)
E. Preexcitaie
65.Axa la stnga (-30) NU se
ntlnete n urmatoarele afeciuni: (36)
A. Hipertrofie ventricular stng
B. Infarct lateral
C. Cord verticalizat(BPOC)
D. Hemibloc posterior stng singur
sau cu bloc de ramur dreapt
E. Hemibloc anterior stng singur
sau cu bloc de ramur dreapt

69.Scorul CHADS include: (39)


A. Vrst 75 ani
B. Diabet
C. Hipotensiune
D. Cardiomegalie
E. AVC

66.Este adevarat despre intervalul PR:


(36)
A. PR normal este ntre 100-220
ms, constant de la un ciclu la
altul
B. PR >200 ms stabil fara unde P
blocate n BAV de gradul I
C. PR >200 constant n BAV 2
Wenckebach
D. Alungirea PR n sindromul
WPW
E. Scurtarea PR n sindromul
WPW

70. Printre complicaiile fibrilaiei


atriale avem: (39)
A. Insuficien cardiac
B. Recidive: rare
C. Boal aritmic atrial: asocierea
unei hiperexcitabiliti i a unei
bradicardii
D. Complicaii iatrogene
E. AVC ischemic
71.Sunt afirmaii FALSE referitoare la
modalitaile de scdere a frecvenei
cardiace n fibrilaia atrial: (39)
A. Obiectivul este o frecven
cardiac 80 n repaus i 110
la efort
B. Obiectivul este o frecven
cardiac 60 n repaus i 100
la efort
C. n urgen se recurge la
betablocante

67.Cauze cardiace ale fibrilaiei atriale


sunt urmtoarele: (38)
A. Valvulopatii: mai ales cele
mitrale
B. HTA: cauza numarul 1 doar
daca
apare
i
hipetrofie
ventricular stng
C. Coronaropatii
D. Hipertiroidism, feocromocitom,
etilsm acut
15

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

D. La distan betablocante sau


digitalice cu orientare dup
funcia sistolic
E. Scaderea frecvenei cardiace se
realizez cu anticoagulante

75. Blocul de ramur drept se


evdeniaz pe electrocardiogram prin
urmatoarele semne CU EXCEPIA:
(42)
A. ntrziere n apariia deflexiunii
intrinsecoide >50 ms
B. Aspect S1Q3
C. Anomalii de repolarizare n V2,
V3, V4 (supradenivelare ST i
unde T pozitive)
D. Dispariia undei Q n DI, aVL,
V5, V6
E. ntotdeauna axa QRS este
deviat la dreapta

72.
Urmatoarele
afirmaii
sunt
adevrate
referitoare
la
blocul
trifascicular: (43)
A. Poate
fi
de
etiologie
degenerativ sau poate aprea pe
o cardiopatie evoluat
B. Asociaz BRD + HBAS sau
BRD + HBPS cu un BAV 1 sau
2
C. Conduita
de
urmat
n
majoritatea
cazurilor
implantarea unui stimulator
cardiac
D. Asociaz BRS + BRD sau BRD
+ HBPS/HBAS cu un BAV 1
sau 2
E. Reprezint o tulburare de
conducere atrioventricular

76. Sunt tulburri de conducere


intraventricular urmtoarele: (43)
A. Bloc de ram drept
B. Bloc de ram stng
C. Hemibloc anterosuperior stng
D. Hemibloc posteroinferior stng
E. BAV tip 3
77. HTA de halat alb este definit
prin: (52)
A. MAPA la domiciliu <125/80
mmHg
B. Automasurat<135/85 mmHg
C. HTA la cabinet >160/100
mmHg
D. Nu reprezint HTA izolat
E. Variantele B i D sunt adevrate

73. Sunt etiologii ale blocurilor


atrioventriculare urmtoarele: (42)
A. Sincopa vasovagal
B. Hipokaliemia
C. Congenital (absena conexiunii
ntre nodul atrioventricular i
fasciculul His)
D. Sindromul coronarian acut
E. Iatrogen:digitalicele,betablocan
tele,sartanii

78. Sunt considerai factori de risc


cardiovascular
urmtorii
CU
EXCEPIA: (53)
A. Vrsta >45 ani la brbat i > 55
ani la femeie
B. Diabet doar dac este netratat
C. LDL> 1,60 g/l(4,1 mmol/l)
HDL-colesterol
<0,40g/l(1
mmol/l)
D. Fumat oprit de mai puin de 3
ani
E. Existena
unui
sindrom
metabolic

74. Blocul atriventricular de gradul ntai


(BAV 1) se caracteriz prin: (41)
A. Alungirea intervalului PR peste
200 ms far unde P blocate
B. ncetinirea conducerii la oricare
din
etaje
(nodal,
hisian,
infrahisian)
C. BAV
1
este
frecvent
simptomatic
D. Un BAV 1 poate traduce att o
ncetinire nodal benign, ct i
un bloc distal care evolueaz
spre BAV3
E. Ocazional apar unde P blocate

79.Sunt semne paraclinice de rsunet


ale HTA urmtoarele: (53)
16

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

A. Hipertrofie atrial stng


B. Proteinurie>300mg/24 ore
C. Cretere discret de creatinin
i/sau clearance creatinin < 60
ml/min
D. Grosimea intim-medie >0.9
mm sau plac carotidian
E. Infarct miocardic

83. HTA secundar iatrogen poate fi


indus de urmtoarele medicamente:
(57)
A. AINS
B. Amfetamine
C. Corticoizi
D. Estroprogestative
E. Cocain

80. Examinrile recomandate pentru a


cuta o etiologie curabil (HTA
secundar), pentru a detecta ceilali
factori de risc cardio-vascular i pentru
a depista o afectare a organelor int
sunt urmtoarele, CU EXCEPIA: (54)
A. Acid uric seric
B. Microalbuminemie
C. ECG de efort
D. Fund de ochi daca HTA este
sever
E. Kaliemie fr garou

84.Care din urmtoarele afirmaii


referitoare la feocromocitom sunt
FALSE: (56)
A. Semne
evocatoare:
triada
cefalee-transpiraii-polipnee cu
flush cutanat
B. Tratament
chirurgical
sub
captopril
C. Este o tumoare cu celule
cromatofine, malign n 90%
din
cazuri,
care
secret
catecolamine,
de
sediu
medulosuprarenal n 90% din
cazuri
D. Confirmare uneori dificil prin
dozarea
metanefrinelor
i
normetanefrinelor urinare pe 24
h, ideal n timpul unui puseu de
tensiune
E. Se
realizeaz
explorri
morfologice prin scanner sau
RMN suprarenal, scintigrafie cu
MIBG

81. Care din urmtoarele afirmaii


reprezint
sfaturi
igieno-dietetice
indicate n tratamentul HTA eseniale:
(54)
A. Reducerea consumului de lipide
nesaturate
B. Diminuarea aportului de sare
C. Diminuarea consumului de
alcool i de ceai
D. Normalizarea greutii n caz de
suprasarcin volemic
E. Depistarea i tratarea celorlai
factori de risc (sevraj tabagic,
managementul
diabetului,
tratamentul dislipidemiei)

85.
Semne
evocatoare
pentru
hiperaldosteronismele primare sunt
urmtoarele: (56)
A. Hiperkaliemie sever
B. Hipokaliemie sever
C. Alcaloz metabolic
D. Kaliurez important
E. Acidoz metabolic

82.
Tratamentul
medicamentos
recomandat al HTA eseniale la
subiectul tnr se poate realiza cu
urmtoarele medicamente: (55)
A. Betablocante
B. Diuretice
C. IEC
D. Anticalcice
E. Alfablocante

86.Criza acut hipertensiv este definit


prin: (57)
A. Cretere brutal a presiunii
arteriale peste cifrele obinuite,
n practic, o TAs180 mmHg
i/sau TAd110 mmHg
B. Cretere brutal a presiunii
arteriale peste cifrele obisnuite,
17

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

n practic, o TAs220 mmHg


i/sau TAd130 mmHg
C. Apare la un pacient de obicei
normotensiv (spontan sau sub
efectul
unui
tratament
antihipertensiv)
D. Cretere brutal a presiunii
arteriale peste cifrele obisnuite,
n practic, o TAs180 mmHg
i/sau TAd110
E. Apare la un pacient cu valori ale
HTA crescute permanent(HTA
rezistent)

A.
B.
C.
D.
E.

90. ECG este dificil interpretabil sau


neinterpretabil n urmtoarele situaii:
(60)
A. Daca pacientul este purttor al
unui stimulator cardiac
B. Daca pacientul este sedat
C. Daca este prezent un bloc de
ramur stng
D. Daca pacientul are o hipertrofie
ventricular stng major
E. Daca
pacientului
i
se
administreaz digitalice sau
sufer
de
alte
tulburri
metabolice (diskaliemie)

87.n care din urmtoarele situaii se va


avea n vedere dignosticul de HTA
secundar(pag.55):
A. HTA la subiectul 65 ani
B. HTA la subiectul tnr
C. HTA rezistent
D. HTA malign
E. HTA cu apariie i agravare
rapid

91. Care din urmtoarele afirmaii


referitoare la durerile funcionale sunt
adevrate: (63)
A. Nu reprezint un diagnostic de
eliminare
B. Sunt precordialgii submamare
pongitive
C. Sunt frecvente la femeia tnr
neurotonic
D. Apar la pacienii cu prolaps
valvular mitral
E. Apar la pacienii cu stenoz
mitral

88. Care din urmtoarele afirmaii sunt


FALSE
referitor
la
tratamentul
medicamentos al HTA: (54)
A. Tratamentul debuteaz n caz de
persistent a TA crescute dup
3-6 luni de respectare riguroas
a regulilor igieno-dietetice
B. n caz c TA int nu se atinge
ntr-un termen de cel puin 15
zile este necesar uneori sa se
recurg la biterapie, tri-terapie,
chiar quadri-terapie
C. Cele 5 clase terapeutice de
utilizat de prima intenie sunt:
diuretice, betablocante, IEC,
inhibitori calcici i antagonistii
receptorilor angiotensinei III
(IEC)
D. Debuteaz
numai
cu
monoterapie
E. De a 2 intenie se vor utiliza
aliskiren,
alfablocante
i
antihipertensoare centrale
89. Pulsul paradoxal
urmtoarele afeciuni: (59)

apare

Tamponad
Infarct al ventriculului drept
Embolie pulmonar sever
Coarctaie de aort
Defect septal interventricular

92. Modificarile ECG care apar n


anevrismul ventriculului stng sunt
urmtoarele: (37)
A. Supradenivelare ST discret,
fix, neevolutiv
B. Nu apare unda Q
C. Apare unda T gigant
D. Supradenivelare ST corectat de
trinitrin
E. Apare unda Q cel mai frecvent
n V2V3V4
93.
Dezechilibrul
raportului
aport/consum de oxigen al miocardului
(MVO2) depinde de: (64)

18

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

A.
B.
C.
D.

Nivelul de stres
Medicaie
Frecvena cardiac
Tensiunea
parietal
miocardului
E. Sexul pacientului

D. Tratamentul este contraindicat n


cazul ocului cardiogenic
E. Nu
se
administreaz
betablocante n caz de tahicardie
ventricular susinut

98. Conform clasificrii internaionale


Killip, stadiul II presupune existena
urmtoarelor modificri: (71)
A. Raluri sibilante care nu depsesc
jumatate
din
cmpurile
pumonare
B. Infarct miocardic necomplicat
C. Edem pulmonar
D. Raluri crepitante care nu
depesc jumatate din cmpurile
pulmonare
E. Mortalitate n faza acut: 30%

94. Care din urmtoarele patologii


reprezint contraindicaii ale testelor de
ischemie: (65)
A. Insuficiena cardiac sever
B. Infarct miocardic care dateaz
de mai puin de 5 zile
C. Cardiomiopatia
obstructiv
simptomatic
D. Tulburri de ritm atrial
E. Stenoza
aortic
strns
simptomatic
95. n care din urmtoarele derivaii
apar modificri n caz de infarct
anterior ntins: (69)
A. V1, V2, V3
B. V7, V8, V9
C. DI, aVL
D. V4, V5, V6
E. V3R, V4R, VE

99.Infarctul
ventriculului
drept
beneficiaz de urmtoarele principii de
tratament: (71)
A. Coronarografie de urgen n
vederea unei angioplastii
B. Se administreaz substane
inotrope
C. Se recomand administrarea de
diuretice
D. Se va efectua umplere vascular
(coloizi)
E. Se vor evita derivaii nitrai

96. Care din urmtoarele variante


prinvind creterea CPK-MB sunt
adevrate: (69)
A. Se pozitiveaz la 2 ore
B. Vrful la 12-24 ore
C. Se normalizeaz n ziua 2
D. Se normalizeaz n ziua 3
E. Se pozitiveaz la 12 ore

100. Sunt complicaii precoce ale


infarctului miocardic: (71)
A. Moarte subit prin fibrilaie
ventricular,
asistolie,
bradicardie
sau
disociere
electromecanic
B. Sindrom Dressler
C. Insuficien mitral prin ruptur
sau diskinezie de pilier
D. oc cardiogenic
E. Anevrism ventricular

97. Despre indicaiile tratamentului cu


betablocante n tratamentul sindromului
coronarian acut cu supradenivelare
permanent de segment ST sunt
adevrate urmtoarele: (70)
A. Tratamentul este indicat dac
pacientul prezint HTA sever
B. Tratamentul este contraindicat n
caz de infarct al ventriculului
drept
C. Tratamentul este indicat n caz
de infarct inferior

101. Care dintre urmtoarele patologii


NU reprezint etiologii rare ale
anevrismului de aort abdominal:
(75)
A. Distrofia mediei: boala Marfan,
Elher Danlos
19

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

B.
C.
D.
E.

Boala Horton
Ateroscleroza
Trombangeita Buerger
Boala Takayasu

A.
B.
C.
D.
E.

102. Dintre complicaiie anevrismului


de aort abdominal, sindromul de
fisurare se caracterizeaz prin
urmtoarele semne i simptome:
(76)
A. Durere abdominal spontan,
violent
cu
contractur
abdominal
B. Durere abdominal nsoit de
hemoragie digestiv superioar
C. Mas batant i dureroas la
palpare, uneori de dimensiune
crescut
D. Colaps n general moderat
E. Colaps rapid mortal

Varicele complicate
Coarctaie de aort
Anevrism arterial
Canal lombar strmt
Disecie de aort

106. Care din urmtoarele variante NU


constituie indicaii de tratament n
ACOMI stadiul II: (80)
A. Tratament
antiagregant
plachetar + statine + IEC
B. Se vor iniia proceduri de
reeducare a mersului
C. n caz de ameliorare se va
monitoriza o data la 2 ani
D. Revascularizare mai precoce n
caz de leziune distal
E. Administrare de prostaglandine
i.v.
107. Ischemia acut a membrelor prin
mecanism embolic poate fi
provocat de urmtoarele patologii:
(81)
A. Stenoza mitral
B. Mixom
C. Disecia aortic
D. Cardiomiopatie obstructiv
E. Anevrism arterial

103. Care din urmtoarele variante


reprezint indicaii de tratament
curativ n cazul unui pacient cu
anevrism de aort abdominal:
(76)
A. Anevrism voluminos (diametrul
mai mare sau egal cu 5 cm)
B. Anevrism cu evoluie rapid (+1
cm ntr-un an)
C. Anevrismul este simptomatic
sau complicat
D. Anevrism voluminos (diametrul
mai mare sau egal cu 1 cm)
E. Anevrism cu evoluie lent (+1
cm n 2 ani)

108. Semne neurologice care constituie


un indicator de gravitate n
ischemia acut a membrelor sunt
urmtoarele: (82)
A. Anestezie
B. Deficit motor
C. Hipoestezie
D. Hiperestezie
E. Tulburri trofice cutanate

104. Arterita diabetic prezint


urmtoarele caracteristici: (77)
A. Este mai frecvent
B. Este mai tardiv
C. Asociaz tulburri trofice distale
D. Este mai difuz
E. Nu este influenat de prezena
aterosclerozei

109. Care din urmtoarele elemente


orienteaz
diagnosticul
spre
ischemia acut a membrelor prin
tromboz ateromatoas: (82)
A. Ischemie mai puin sever
B. Ischemie sever franc
C. Toate celelalte pulsuri sunt
prezente
D. Debut acut

105. Diagnosticul diferenial al ACOMI


n prezena claudicaiei intermitente
se realizeaz cu urmtoarele
afeciuni: (78)
20

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

E. Imagini de tromboz pe arterele


patologice

114.Insuficiena cardiac sistolic cu


debit crescut NU apare n: (85)
A. Anemie cronic
B. Caren de vitamin B6
C. Tireotoxicoz
D. Fistul
arteriovenoas
congenital sau dobndit
E. Comunicare
interventricular
congenital sau dobndit

110. Din punct de vedere fiziopatologic


gravitatea
ischemiei
acute
a
membrelor depinde de: (81)
A. Starea
reelei
arteriale
preexistente
B. Nu depinde de prezena unei
tromboze venoase asociate
C. Cantitatea de ioni de H+
eliberat
D. Sediul obstruciei
E. Viteza de instalare

115. Un pacient cu insuficien cardiac


sistolic poate prezenta la asculia
cardiac urmtoarele semne: (86)
A. Tahicardie
B. Semnul Carvalho
C. Galop protosistolic
D. Galop telesistolic
E. Zgomotul 2 accentuat n focarul
pulmonarei ca dovad a unei
HTAP asociate

111. Care din urmtoarele variante


reprezint mecanisme compensatorii
la nivel periferic care apar n
insuficiena cardiac la adult: (84)
A. Activarea sistemului reninangiotensin-aldosteron
B. Activarea secreiei de endotelin
C. Inactivarea
secreiei
de
prostaglandine
D. Activarea secreiei de arginin,
vasopresin
E. Dilatare
si
hipertrofie
a
ventriculului stng

116. Dispneea este foarte probabil de


origine cardiac dac: (87)
A. BNP < 400pg/ml
B. NT-proBNP >2000 pg/ml
C. BNP > 400pg/ml
D. NT-proBNP <2000 pg/ml
E. NT-proBNP < 400pg/ml

112. Efectele negative, duntoare, ale


activrii adrenergice ca mecanism
compensator n insuficiena cardiac
la adult sunt urmtoarele: (84)
A. Tahicardie
B. Creterea presarcinii
C. Efect aritmogen
D. Creterea postsarcinii
E. Creterea muncii cardiace

117. Care din urmtoarele investigaii


se efectueaz sistematic la pacientul
cu insuficien cardiac sistolic la
adult: (87)
A. Hemoleucogram
B. Nu prezint interes dozarea
uricemiei,
calcemiei
i
fosforemiei
C. Serologie HIV 1-2 dac
subiectul este tnr
D. Bandelet urinar
E. Bilan hepatic complet

113. Endocrinopatii cu afectare


miocardic care produc insuficien
ventricular stng prin alterarea
funciei musculare sunt urmtoarele:
(85)
A. Sindrom Conn
B. Feocromocitom
C. Acromegalie
D. Diabet
E. Sindrom Cushing

118.Constituie factori de decompensare


ai insuficienei cardiace sistolice la
adult urmtorii: (88)
A. Tratament bradicardizant sau
inotrop negativ
B. Puseu de hipertensiune
C. Suprainfecie
bronic
sau
pneumonie
21

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

FEVS35%, n ritm sinusal i


un QRS larg(120ms)
C. Pacienii coronarieni de clasa
NYHA II-III cu o FEVS30%
msurat cel puin o lun dup
un infarct sau 3 luni dup un
gest de revascularizare(chirurgie
sau angioplastie)
D. TV susinut spontan, ru
tolerat, n absena anomaliei
cardiace
pentru
care
un
tratament medical sau o ablaie
nu pot fi realizate sau nu au
reuit
E. Apariia unei TV sau a unei FV
n faza acut a unui SCA

D. Prezenta varicelor la nivelul


membrelor inferioare
E. Consum crescut de nicotina
119. Factori de prognostic negativ
biologici ai insuficienei cardiace
sistolice la adult sunt urmtorii: (89)
A. Nivelul BNP sczut
B. Hiponatremie
C. Insuficien renal
D. Hiperbilirubinemie
E. Poliglobulie
120.
Betablocantele
care
dein
autorizaie de punere pe pia n
insuficiena cardiac sunt: (89)
A. Bisoprolol
B. Atenolol
C. Propanolol
D. Labetalol
E. Carvedilol

123. Constituie mijloace de asisten


circulatorie care pot fi utilizate n
timpul puseelor de oc cardiogenic,
refractar la tratamentul farmacologic,
urmtoarele: (91)
A. Implantarea
de
pacemaker
tricameral
B. Asisten circulatorie extern
biventricular
C. Inim artificial total
D. Contrapulsaie aortic
E. Contrapulsaie a venei cave

121. Tratamentul edemului pulmonar


acut cu TAs < 100 mmHg se face
cu: (92)
A. Furosemid 1mg/kg iv cu
repetare, pentru a obine o
diurez de aproximativ 2-3 l
/24h
B. Derivai nitrai intravenos
C. Oxigenoterapie nazal
D. Amine cu activitate inotrop:
dobutamin
E. Anticoagulare preventiv sau
eficient
n
funcie
de
cardiopatia subiacent i factorii
declanatori

124. Pacientul cu insuficien cardiac


diastolic poate prezenta urmtoarele
modificri pe radiografia toracic: (91)
A. Cardiomegalie (ICT> 0.7)
B. Revrsate pleurale
C. Hipertofii atriale si ventriculare
stngi adesea marcate
D. Cardiomegalia este absent
E. Nu
apare
suprancrcare
pulmonar

122. Constituie indicaii de implantare a


unui defibrilator implantabil, ca
modalitate de tratament nefarmacologic
al insuficienei cardiace stngi sistolice
urmtoarele: (90)
A. Stop cardiac prin FV sau TV
fr cauz acut sau reversibil
B. Pacient n clasele NYHA III-IV
sub tratament medical optim
care prezint o cardiopatie cu
ventricul
stng
dilatat(DTDVS>30mm/m2)
i

125. Referitor la administrarea de


digitalice n tratamentul insuficienei
cardiace
sistolice
sunt
FALSE
urmtoarele: (90)
A. Amelioreaz mortalitatea
B. Nu reduce numarul de spitalizri
C. Sunt indicate n caz de fibrilaie
atrial
permanent
cu
transmitere ventricular lent
22

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

D. Nu amelioreaz mortalitatea
E. Reduce numarul de spitalizri

130. Tratamentul insuficienei cardiace


distolice presupune urmtoarele: (91)
A. Este diferit de tratamentul
insuficienei cardiace sistolice
B. Reducerea
ponderal
este
important
C. Controlul hipotensiunii arteriale
D. Restaurarea ritmului sinusal
E. Controlul hipertensiunii arteriale

126.
Transplantul
cardiac
este
contraindicat n urmtoarele situaii:
(91)
A. Vrsta> 60-65 ani
B. HTA precapilar
C. Existena aterosclerozei
D. Existena unei neoplazii
E. Stare psihic compatibil

131. Care din urmtoarele variante


referitoare la SCA (Sindrom
coronarian acut) sunt adevrate:
(67)
A. Definete orice durere toracic
de alur anginoas care survine
de novo, n mod prelungit sau de
agravare recent la un pacient cu
sau fr antecedente coronariene
B. Se asociaz cu supradenivelare
permanent de ST dac trombul
nu este complet ocluziv
C. Apare secundar unei ruperi
(fisuri)
a
unei
plci
ateromatoase, cel mai adesea
tnr
D. Nu apare vasoconstricia
E. Un SCA(ST-) poate evolua ctre
un SCA(ST+)

127. Factori de prognostic negativ


clinici ai insuficienei cardiace sistolice
sunt urmtorii: (89)
A. Cretere n greutate involuntar
B. Cardiopatie ischemic
C. Antecedente de moarte subit
resuscitat
D. Lipotimii, sincope
E. Stadiul NYHA III/IV
128.
Tratamentul
etiologic
al
insuficienei cardiace sistolice se refer
la: (89)
A. Administrarea de IEC
B. Revascularizare n caz de
coronaropatie
C. nlocuire valvular n caz de
valvulopatie
D. Vaccinare
antigripal
i
antipneumococic
E. Implantare de pacemaker

132. Diagnosticul de infarct pe cale de


constituire
se
pune
pe
baza
urmtoarelor semne i simptome: (69)
A. Durere
anginoas
trinitrorezistent de peste 30
minute
B. Durere
asociat
unei
supradenivelri a segmentului
ST
C. Pentru diagnostic este necesar s
avem creteri ale Troponinei si
Mioglobinei
D. Diagnosticul se pune doar atunci
cand apare unda Q pe ECG
E. Durere
anginoas
trinitrorezistent care dureaz
mai puin de 5 minute

129. Sunt afirmaii adevrate referitoare


la tratamentul cu inhibitori de calciu n
tratamentul
insuficienei
cardiace
sistolice: (90)
A. Nu modific prognosticul
B. Reduce mortalitatea
C. Reduce numarul de spitalizri
D. Sunt
recomandai
ca
antihipertensive
de
prim
intenie
E. Se utilizeaz ca antihipertensive
dac HTA persist dup
tratamentul cu diuretice, IEC i
betablocante

133. Markerii de necroz miocardic


sunt utili n urmtoarele situaii: (69)
23

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

A. Pentru a ncepe tratamentul


B. n caz de ndoial asupra
diagnosticului
C. Cu titlu de prognostic (vrf
enzimatic)
D. Cronologic pentru a data
necroza
E. Pentru
a
diferenia
un
SCA(ST+) de un SCA(ST-)

137. Care din urmtoare variante


reprezint indicaii pentru utilizarea
valvelor mecanice: (94)
A. Subiecii tineri<65 ani
B. Pacienii cu risc sczut de
degenerescen pe bioprotez
C. Pacient deja sub tratament
anticoagulant pentru o alt
protez mecanic cardiac
D. Dorina
pacientului
nu
reprezint o indicaie
E. Pacient deja sub tratament
anticoagulant pentru o alt
cauz: disfuncie ventricular
stng sever, FiA, stare de
hipercoagulabilitate

134. n care din urmtoarele derivaii


apar modificri n caz de infarct inferior
extins la ventriculul drept: (69)
A. V1, V2, V3
B. V7, V8, V9
C. DII, DIII, aVF
D. DII, DIII, aVL
E. V3R, V4R, VE

138. Urmtoarele afirmaii legate de


endocardita precoce la purttorii de valve
i proteze vasculare sunt adevrate: (94)
A. Precoce nseamn la mai puin
de 1 lun dup chirurgie
B. Diagnosticul diferenial se face
cu mediastinita
C. Localizarea aortic este de 5 ori
mai frecvent
D. Tratamentul medicamentos este
suficient, neexistnd nevoia unei
intervenii chirugicale pentru
inlocuirea protezei
E. Sunt
datorate
n
special
stafilococului i a bacililor gram
negativi

135. Despre blocurile atrioventriculare


care apar ca i complicaie n
infarctul inferior se pot spune
urmtoarele: (71)
A. Blocul nodal este benign,
tranzitoriu
cu
scpare
ventricular eficace
B. Blocul nodal se trateaz cu
atropin
C. Leziunea se gseste la nivelul
ramurilor fasciculului His
D. n BAV grad 2,3 prost tolerate
se implanteaz de prim intenie
o sond de cardiostimulare
E. Apariia blocului traduce o
necroz ntins

139. Degenerescena bioprotezei este


mai frecvent la: (95)
A. Subiecii tineri
B. Subiecii btrni
C. Pacienii diabetici
D. Pacienii cu insuficien renal
E. Pacienii cu hiperparatiroidie

136. Reprezint tipuri de bioproteze


urmtoarele: (93)
A. Hetererogrefe: pornind de la
valve (sau de la pericard) porcin
sau bovin
B. Homogrefe:
valve
mitrale,
aortice sau pulmonare prelevate
de la cadavru
C. Homogrefe: prelevate de la
pacientul n cauz
D. Bioproteze
stentless:
fr
armtur
E. Valve cu aripioare duble

140. Urmtoarele afirmaii legate de


hemoliza extracorpuscular la purttorii
de valve i proteze vasculare sunt
FALSE: (95)
A. Apare
o
anemie
minim/moderat
asociat
uneori unui subicter conjunctival

24

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

B. Anemia este regenerativ cu


semne
de
hemoliz
(hiperbilirubinemie
liber,
haptoglobin crescut, LDH
ridicat)
C. Nu apar schizocite pe frotiu
D. Hemoliz fiziologic daca
LDH > 2N
E. Formele
importante
sau
evolutive vor trebui s conduc
la cutarea unei dezinserii,
tromboze, sau a unei endocardite

145. Markerii imunologici care apar n


endocarditele subacute sunt: (98)
A. C3-C4-CH50
B. Crioglobulinemie
C. Latex Waaler Rose
D. CRP
E. TFA VDRL
146. Criteriile Duke permit punerea
diagnosticului de endocardit sigur
dac: (99)
A. Sunt prezente 3 criterii minore
B. Examenul
anatomopatologic
regsete
un
aspect
al
endocarditei
C. Sunt prezente 2 criterii majore
D. Sunt prezente 3 criterii minore i
unul major
E. Este prezent un criteriu major i
unul minor

141. Grupul HACEK include urmtorii


germeni: (98)
A. Haemofilus
B. Cardiobacterium
C. Kingella
D. E.coli
E. Brucella
142. Sunt clasificate n grupa A de
cardiopatii cu risc crescut de endocardit
infecioas urmtoarele: (97)
A. Antecedente de endocardit
infecioas
B. Bicuspidie aoric
C. Antecedente de plastie mitral
cu implantare de inel protetic
D. Cardiomiopatie obstructiv
E. Proteze valvulare mecanice

147. Fac parte din criteriile Duke


minore urmtoarele: (99)
A. Febr > 38 C sau <36 C
B. Fenomene imunologice: Nodul
Osler,
pete
Roth,
factor
reumatoid
C. Fenomene vasculare: embolie,
hemoragie
intracracranian,
anevrism micotic
D. Hemoculturi pozitive care nu
rspund criteriilor majore
E. Valvulopatie sau alt condiie
cardiac
favorizant
sau
toxicomanie i.v.

143. Agenii etiologici ai endocarditelor


cu hemoculturi negative sunt urmtorii:
(97)
A. Streptococi deficieni
B. Germeni din grupul HACEK
C. Chlamidia (quintana i henselae)
D. Fungii
E. Streptococ bovis

148. Examene morfologice pentru a


identifica poarta de intrare n
endocardita infecioas sunt urmtoarele:
(99)
A. Scintigrafie osoas/RMN n caz
de dureri rahidiene asociate
B. Ecografie
sau
PET-CT
abdomino-pelvin
C. Radiografie a sinusurilor
D. Body-scanner pentru a cuta
anevrisme micotice sau emboli
septici
E. Radiografie osoas

144. Bilanul clinic al endocarditei


infecioase
poate
evidenia
urmtoarele semne i simptome: (98)
A. Purpur peteial descris clasic
la nivel palmoplantar
B. Febr
C. Hepatomegalie
D. Splenomegalie
E. Anevrisme micotice periferice
25

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

149. Vegetaiile din endocardita


infecioas au risc crescut embolic n
urmtoarele situaii, CU EXCEPIA:
(99)
A. Dimensiunea >10 mm
B. Mobilitate sczut
C. Sediu aortic
D. Forma pediculat
E. Sediu pulmonar

B.
C.

D.
E.

150.Sunt factori de prognostic negativ


ecocardiografici
n
endocardita
infecioas, urmtorii: (100)
A. Vegetaii largi > 15 mm
B. Disfunie sever de protez
C. HTA
D. Stenoz aortic sau mitral
E. Endocardit cu BGN sau fungi

persistente
de
insuficien
ventricular stng sau semne de
proast toleran hemodinamic
Endocardit fungic sau cu
organisme multirezistente
Insuficien cardiac sever sau
rebel secundar unei regurgitri
masive
Endocardit cu risc embolic
crescut
Dezinserie
sau
tromboz
obstructiv de protez

154. ECG n pericardita acut


evideniaz urmtoarele modificri:
(104)
A. Supradenivelare ST difuz, fr
semn n oglind, concav n sus
B. Microvoltaj
constant
(amplitudine QRS<5mm)
C. Supradenivelare a segmentului
PQ, uor de dovedit
D. Tahicardie sinusal, tulburri de
ritm atrial
E. Alternan electric

151. Cauze de febr persistent dupa 7


zile de antibioterapie n cazul
endocarditei
infecioase
sunt
urmtoarele: (101)
A. Flebit
B. Persistena porii de intrare
C. Anevrism micotic
D. Complicaii renale: Insuficien
renal
E. Complicaii
embolice:
Miocardit(emboli
coronari),
abces miocardic, alte embolii
septice (renale, splenice), AVC

155. Examinrile biologice sistematice


realizate pentru diagnosticul pericarditei
acute sunt urmtoarele, CU EXCEPIA:
(105)
A. Sindrom inflamator
B. Bilan tiroidian
C. Dozarea markerilor tumorali
D. Serologie HIV
E. Enzime pancreatice

152. Tratamentul de prim intenie dac


avem de a face cu o endocardit
infecioas pe protez cu hemoculturi
negative se face cu: (102)
A. Penicilin G 12-24 MU/zi
B. Ceftriaxon
C. Vancomicin
D. Rifampicin
E. Gentamicin

156. Diagnosticul ecocardiografic al


tamponadei cardiace se pune pe
existena urmtoarelor semne: (107)
A. Revrsat
n
general
circumferenial i abundent
B. Aspect de swinging heart
C. Adiastolie a cavitilor drepte
D. Variaii importante ale fluxurilor
transvalvulare
n
timpul
respiraiei
E. Aspect n dip-plateau al
presiunilor
intraventriculare
drepte

153.
Tratamentul
chirurgical
al
endocarditei
infecioase
NU
se
realizeaz n extrem urgen n
urmtoarele situaii: (102)
A. IA sau IM severe, secundare
endocarditei, cu semne clinice
26

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

157. Care din urmtoarele afirmaii


referitoare la miopericardit NU sunt
adevrate: (106)
A. Prezentarea clinic este cea a
unei pericardite maligne, asociat
unui tablou de insuficien
cardiac
B. Ecocardiografia este examenul
de elecie pentru diagnostic
C. Pe ECG apare pseudo-unda Q de
necroz
D. Insuficiena
cardiac
poate
ajunge pana la oc cardiogenic
E. Nu se trateaz cu analgezice

161. Cele mai frecvente cauze de


apariie ale pericarditei constrictive sunt:
(107)
A. Pleurezia tuberculoas
B. Pleurezia HIV
C. Pleurezia postradioterapeutic
D. Pleurezia postoperatorie
E. Pleurezia provocat de boli de
sistem:
lupus,
poliartrit
reumatoid
162.

158. Tratamentul simptomatic al


pericarditei acute se face astfel: (106)
A. Antiinflamator
nesteroidian
(aspirin) n doze descresctoare
timp de 3 sptmni
paracetamol n caz de durere
persistent sub aspirin
B. Spitalizare indiferent de forma de
boal
C. Repaus
D. Concediu medical
E. Oprirea
tratamentului
anticoagulant

163.
Caracterizeaz
etiologia
degenerativ
sau
distrofic
a
insuficienei aortice cronice: (108)
A. Este
cea
mai
frecvent
valvulopatie
n
rile
industrializate
B. Afecteaz pacienii peste 60 ani
C. Valvele sunt ngroate, calcificite
i cu mobilitatea diminuat
D. Poate aparea n cadrul bolii
Marfan
E. Insuficiena aortic + dilatarea
aortei ascendente = boala
anuloectaziant

159.
Frectura
pericardic
se
caracterizeaz prin: (104)
A. Zgomot ce persist n apnee
B. Zgomot superficial sistolic
C. Zgomot foarte variabil n timp
D. Zgomot auzit mai bine n decubit
dorsal
E. Zgomot ce apare exclusiv n
tamponad
160.
Diagnosticul
diferenial
tamponadei cardiace se face
urmtoarele afeciuni: (107)
A. Embolie pulmonar masiv
B. Pleurezie stng
C. Miocardit viral
D. Infarct al ventriculului drept
E. Pneumotorax compresiv

Insuficiena aortic acut poate


avea urmtoarele etiologii: (108)
A. Hipertensiune arterial sever
B. Disecia aortic
C. Traumatismul toracic
D. Sifilis
E. Endocardita infecioas acut

164.
Ascultaia
pacientului
cu
insuficien
aortic
evideniaz
urmtoarele semne: (109)
A. Suflu protodiastolic fin, dulce, cu
caracter aspirativ, cu maxim n
focarul aortic, i iradiere spre
apendicele xifoid, de-a lungul
marginii stngi a sternului
B. Click mezositolic urmat de un
suflu telediastolic
C. Suflu holodiastolic n focarul
aortic
D. Suflu diastolic Flint n focarul
mitral

al
cu

27

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

E. Galop protodiastolic: traduce


creterea presiunii telediastolice
a ventriculului stng

B. Este vorba de un prolaps valvular


C. Jocul valvular este limitat cu o
nchidere insuficient a valvei
D. Poate fi de origine ischemic sau
de urigine reumatismal
E. Apare din cauza unei perforri a
valvei

165. Ecografia transesofagian prezint


urmtoarele indicaii n diagnosticul
insuficienei aortice: (110)
A. Slab ecogenicitate
B. Suspiciune de endocardit
C. Insuficien cardiac
D. Dilatarea aortei ascendente
E. Disecie aortic

170. Sunt semne funcionale prezente n


insuficiena mitral urmtoarele: (113)
A. Hemoptizii frecvente
B. Dispnee
C. Durere torac
D. Palpitaii legate de o fibrilaie
atrial,
frecvent
asociat
valvulopatiilor mitrale
E. Astenie , fatigabilitate de efort

166. Reprezint posibile complicaii ale


insuficienei aortice urmtoarele: (110)
A. Moarte subit
B. Endocardit
C. Insuficien cardiac
D. Disecie aortic
E. Tulburri de ritm ventriculare dar
nu i supraventriculare

171.Bilanul clinic al insuficienei


mitrale prin ruptur de cordaje poate
evidenia urmtoarele modificri: (113)
A. Febr n caz de endocardit
B. Durere toracic n caz de infarct
C. Pocnitur n piept (lovitur de
bici) asociat unei dureri toracice
prelungite
D. Nu apare dispnee
E. Dispnee ce trdeaz un edem
pulmonar acut

167. Reprezint indicaii chirurgicale,


urmtoarele criterii ecografice n caz de
insuficien
aortic
sever
asimptomatic: (111)
A. Calcificri
aortice
moderat
severe
B. DTSVS >40 mm
C. FEVS < 50%
D. Aorta ascendent dilatat55 mm
E. DTSVS <45 mm

172. Urmtoarele afirmaii legate de


fiziopatologia insuficienei mitrale sunt
FALSE: (113)
A. n cursul diastolei, sngele este
ejectat n aort i, n mod
retrograd, n atriul stng
B. Regurcitarea provoac o dilatare
a atriului stng
C. n stadiul tardiv apare o
insuficien cardiac stng
D. Ventriculul stng se dilat apoi
se hipertrofiaz
E. n insuficiena mitral acut
datorit
mecanismului
compensator apare creterea
brutal a presiunii n capilarele
pulmonare i apare edemul
pulmonar

168. Care din urmtoarele afirmaii


caracterizeaz boala Barlow: (112-113)
A. Este o patologie rar ce afecteaz
femeia tnr
B. Reprezint etiologia distrofic a
insuficienei mitrale
C. Valvele sunt fine, pelucide,
cordajele sunt alungite
D. Ascultaia percepe un click
mezosistolic urmat de un suflu
telesistolic
E. Valvele prolabeaz n atriul stng
169. Stadiul 2 al clasificrii Carpentier
se caracterizeaz prin: (112)
A. Amplitudinea micrilor valvelor
este crescut
28

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

173. Urmtoarele afirmaii legate de


insuficiena mitral sunt adevrate: (112115)
A. Evoluia este lent, insuficiena
mitral rmne mult timp
asimtomatic
B. n boala Barlow au fost raportate
tulburri de ritm supraventricular
(fibrilaie atrial) i accidente
embolice
C. DTSVS >45 mm reprezint
indicaie de nlocuire valvular
sau de plastie mitral
D. Anvelopa jetului regurgitat se
observ cu ajutorul Doppler-ului
continuu i pulsat
E. Etiologia funcional este cea
mai frecvent

176.

Care din urmtoarele afirmaii


referitoare la boala Mnckeberg NU
sunt adevrate: (116)
A. Reprezint cauza cea mai
frecvent n rndul pacienilor
peste 50 ani
B. Sunt prezente calcificri ale
valvelor care se pot ntinde pe
sept
C. Asociaz dilatarea
aortei
ascendente
D. Este prezent degenerescena
mixoid a valvelor care se
ngroa si devin redundante
E. Poate fi congenital

177. Stenoza aortic prezint urmtoarele


semne funcionale: (117)
A. Angor
B. Suflu mezosistolic ejecional,
aspru, maximal n focarul aortic,
iradiat la nivelul axilei
C. Sincop
D. Palpitaii legate de extrasistole
sau de trecerea n FiA paroxistic
E. Suflu mezosistolic ejecional,
aspru, maximal n focarul aortic,
iradiat la nivelul vaselor gtului

174. Insuficiena mitral acut poate


avea urmtoarele etiologii: (112)
A. Ruptur de cordaje
B. Ischemic n cursul unui infarct
miocardic anterior prin ruptura
unui
vrf
al
pilierului
posterolateral
C. Mixom al atriului stng
D. Endocardit acut prin ruptur de
cordaje
E. Traumatism toracic

178.
Stenoza aortic poate avea
urmtoarele etiologii: (116)
A. Bicuspidia aortic
B. Boala Barlow
C. Sindromul Laubry i Pezzi
D. Reumatism articular acut
E. Stenoza supra- sau subvalvular
congenital

175. Urmtoarele afirmaii legate de


fiziopatologia stenozei aortice sunt
adevrate: (116)
A. Pentru un debit cardiac normal, o
stenoz strns antreneaz un
gradient
mediu
ventricul
stng/aort de 20-40 mm Hg
B. Stenoza strns apare pentru
suprafee mai mici de 1 cm2
C. Debitul cardiac crete insuficient
la efort
D. Angorul se explic doar prin
ateroscleroza asociat unui debit
insuficient la efort
E. Ca o consecin in amonte, apare
hipertrofia ventricular stng
compensatorie

179. Diagnosticul diferenial al stenozei


aortice se face cu urmtoarele patologii:
(118)
A. Insuficiena mitral
B. Cardiomiopatia obstructiv
C. Comunicarea interventricular
D. Coarctaia de aort
E. Persistena canalului arterial
180. Care din urmtoarele patologii
constituie posibile complicaii ale
stenozei aortice: (118)
29

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

A. Insuficiena cardiac
B. Doar
tulburri
de
ritm
ventriculare
C. Endocardit bacterian
D. Embolii calcare
E. Tulburri de conducere de grad
nalt

E. Ridicarea membrelor inferioare


pentru a asigura o drenare
postural n timpul somnului
185. Care din urmtoarele variante
referitoare la riscul hemoragic la pacienii
carora li se administreaz heparin sunt
adevrate: (124)
A. Este mai crescut la pacienii
carora li se administreaz
heparina nefracionat
B. Crete cu vrsta
C. Este crescut de anumite patologii:
insuficien renala sau hepatic
D. Depinde de calitatea respectrii
tratamentului
E. Nu depinde de administrarea
simultan a altor antitrombotice
(antiagregante plachetare)

181. Din punct de vedere fiziopatologic,


returul venos este asigurat prin: (120)
A. Presiunea rezidual a reelei
venoase
B. Pompa muscular sural
C. Presiunea pozitiv generat de
respiraie
D. Continena valvulelor
E. Apsarea boltei plantare
182. Clasa 2 a severitii funcionale a
insuficienei venoase cronice conform
clasificrii Porter asociaz: (121)
A. Insuficien venoas cronic
moderat
B. Prezena semnelor funionale cu
sau fr semne obiective de staz
C. Tulburri trofice evidente fr
ulcer sau fr antecedente de
ulcer
D. Tulburri trofice cu ulcer
E. Insuficien venoas cronic
minor

186.
Trombocitopenia indus de
heparin tip 2 se caracterizeaz prin
urmtoarele, CU EXCEPIA: (125)
A. Are ca mecanism de apariie
agregarea plachetar
B. Apar tromboze arteriovenoase
multiple
C. Poate
fi
progresiv
i
asimptomatic
D. Trombocite >100.000/ml sau >
40%
E. Este rar

183. Sunt afirmaii adevrate referitoare


la ulcerul varicos urmtoarele: (122)
A. Este unic
B. n general este dureros
C. Sediul maleolar extern
D. Margini netede
E. Este de mari dimensiuni

187. Tratamentul hemoragiilor minore


aparute sub tratament cu AVK
(Antivitamina K) se face prin: (126)
A. Spitalizare
B. Vitamina K per os daca INR>6
C. Diminuare sau oprirea tranzitorie
a AVK
D. Administrare de PPSB uman
E. Control al INR la 30 minute dup
administrare de PPSB apoi la 12
ore

184. Tratamentul medical al insuficienei


venoase cronice se realizeaz cu: (123)
A. Medicamente venotonice
B. Crenoterapie
C. Scleroza varicelor cu ageni fizici
sau cu laser
D. Stripping
al
venei
safene
interneexterne

188. Sunt contraindicaii absolute ale


administrarii tromboliticelor, CU
EXCEPIA: (128)
A. AVC ischemic < 6 luni
B. Endocardit infecioas
30

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

C. Sarcin sau prima saptmn


postpartum
D. Disecie aortic
E. Tratament cu AVK

193. Sunt posibile efecte secundare ale


administrrii de furosemid, datorate
hiperaldosteronismului
secundar
urmtoarele: (138)
A. Alcaloz metabolic
B. Hipercloremie
C. Hipocloremie
D. Hipokaliemie
E. Deshidratare extracelular

189. Care din urmtoarele afirmaii


referitoare la heparine, sunt adevrate:
(128-131)
A. n
timpul
tratamentului,
trombocitele se dozeaz o dat pe
sptmn
B. Pot aprea ca i efecte adverse
osteoporoza i hipokaliemia
C. Disecia aortic reprezint o
contraindicaie relativ
D. nainte de tratament se va depista
o anomalie a hemostazei sau a
coagulrii
E. Fondaparinux este obinut izolnd
pentazaharidul

194. Care din urmtoarele patologii NU


constituie indicaii de administrare a
diureticelor tiazidice: (139)
A. Hipercalcemie
B. Hipertensiune arterial
C. Diabet insipid hipotalamic
D. Hipercalciurie
E. Edeme de origine renal, hepatic
sau cardiac
195. Care din urmtoarele afirmaii
referitoare
la
diureticele
care
economisesc potasiu, sunt adevrate:
(139-140)
A. Au efecte antiandrogenice i
inductoare enzimatice
B. Pot fi adevrai antagoniti ai
aldosteronului
(amilorid
i
triamteren) sau pseudoantagoniti
ai aldosteronului (spironolacton)
C. Per os au o durat de aciune
foarte variabil (8-72 ore)
D. Triamterenul
poate
produce
litiaz urinar
E. Sunt indicate n insuficiena
cardiac

190. Factorii de coagulare a cror


producere depind de vitamina K sunt
urmtorii: (132)
A. Protrombina(II)
B. Proconvertina(VII)
C. Factorul antihemolitic B(VIII)
D. Factorul antihemolitic A(IX)
E. Proteina C i S
191.Care din urmtoarele medicamente
diminueaz fixarea proteic a AVK:
(134)
A. AINS
B. Amiodarona
C. Sulfamide
antibiotice
sau
hipoglicemiante
D. Fenitoina
E. Miconazol

196. n tetralogia Fallot avem


urmtoarele modificri: (1124)
A. Comunicare interventricular
B. Stenoz pulmonar
C. Insuficien pulmonar
D. Dextrorotaie cardiac
E. Shunt dreapta-stnga

192. Dintre antiagregantele plachetare,


anti-GPIIb/IIIa se pot administra n
urmtoarele situaii: (137)
A. SCA ST- cu risc crescut
B. SCA ST+ n sala de cateterism n
caz de tromb masiv
C. Angioplastie coronar complex
D. AVC
E. FiA cu risc embolic crescut

197 Semne de insuficien cardiac la


sugar i copil mic sunt urmtoarele:
(1123)
A. Polipnee
B. Falimentul curbei ponderale
31

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

C. Durere toracic
D. Cianoz
E. Tahicardie
198. Edeme unilaterale ale membrelor
inferioare apar n: (1346)
A. Tromboflebit
B. Filarioz
C. Metastaz ganglionar a unui
cancer
D. Erizipel
E. Insuficien venoas
199. Regimul dietetic presupune scderea
proteinelor n urmtoarele patologii:
(1272)
A. Sindrom nefrotic
B. Insuficien cardiac
C. Insuficien renal
D. Hepatopatie alcoolic
E. Obezitate
200. Suflurile cardiace funcionale la
copil au urmtoarele caracteristici
clinice: (1123)
A. Timp ascultatoriu sistolo-diastolic
scurt
B. Invariabil cu poziia i/sau ciclul
respirator
C. Iradiaz foarte puin
D. Intensitate sub 3/6, timbru dulce,
niciodata aspru, rztor
E. Zgomotele cardiace sunt normale
Punctaj complement multiplu: _____
PUNCTAJ TOTAL: _____ / 950

32

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

Test gril II

5. Una dintre urmtoarele variante NU este


un factor declanator al astmului
supraacut: (152)
A. conflict
B. stress psihologic
C. expunere alergenic masiv
D. administrarea de AINS la pacieni
cu
intoleran
la
aceste
medicamente
E. adesea suprainfecia bronic

Capitolele: Pneumologie, Reanimare


Medical, Neurologie, Boli infecioase,
Hepato-gastroenterologie
Autor: Cristian Pristavu
COMPLEMENT SIMPLU

6. Formele de tuberculoz pulmonar sunt


urmtoarele, CU EXCEPIA: (157)
A. tuberculoza pulmonar comun
B. tuberculoza miliar
C. pneumonia tuberculoas
D. pleurezia serofibrinoas
E. SDRA

1. Una dintre urmtoarele variante este


cauz de dispnee acut fr zgomote
anormale: (143)
A. Edemul Quincke
B. EPA
C. Tamponada pericardic
D. Pleurezia masiv
E. Pneumopatia acut infecioas

7. Examenul oftalmologic la pacientul cu


tuberculoz se impune nainte de
instituirea tratamentului cu: (159)
A. izoniazid
B. rifampicin
C. rifabutin
D. etambutol
E. pirazinamid

2. Conform clasificrii NYHA, dispneea la


eforturi uoare apare: (144)
A. n stadiul I
B. n stadiile II, IV
C. Doar n stadiul II
D. n stadiul III
E. n stadiul IV
3. n diagnosticul alergiilor respiratorii la
adult, despre testele cutanate este FALS
urmtoarea afirmaie: (149)
A. caut
prezena
anticorpilor
nespecifici la nivelul macrofagelor
cutanate
B. tehnica cea mai utilizat este pricktestul
C. sunt nedureroase, se realizeaz
rapid
D. sunt sensibile
E. sunt specifice

8. Un pacient diagnosticat cu BPOC, care


prezint VEMS/CV < 0,70, VEMS < 50%
din valorile prezise si semne clinice de
insuficienta cardica dreapta se ncadreaza
n: (163)
A. stadiul II
B. stadiul III
C. stadiul III sau IV n funcie de
valorile PaO2
D. stadiul IV
E. nici una din variantele de mai sus
9. n cazul unei pneumopatii infecioase la
adult, care dintre urmtoarele NU
reprezint indicaie de spitalizare n secia
de terapie intensiv: (170)
A. afectare bilateral sau multilobar
sau progresie
radiografic a
dimensiunii opacitii
B. alcaloz sever (pH< 7,3)

4.Semnele care impun ventilaie spontan


n cazul unui pacient adult cu astm bronic
sunt urmtoarele, cu EXCEPIA: (152)
A. coma
B. stop respirator
C. hipercapnie > 40 mmHg
D. tulburrile de contien
E. respiraia paradoxal
33

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

C. insuficien renal acut care


impune dializ
D. necesitatea catecolaminelor mai
mult de 4 ore
E. polipnee > 30/min

D. se
utilizeaz
oxacilin
+
aminoglicozid
E. se utilizeaz de prim intenie
vancomicin
asociat
cu
gentamicin

10. Se caracterizeaz prin absena


opacitii radiologice pulmonare i
gazometrie normal urmtoarele cauze de
detres respiratorie acut la adult: (176)
A. dispneea laringian
B. embolia pulmonar
C. astmul acut grav
D. pneumotoraxul
bilateral
sau
compresiv
E. edemul pulmonar acut

14. Un lichid pleural este un transsudat


dac: (187)
A. raportul proteine n lichid/proteine
n snge > 0,5
B. raportul proteine n snge/proteine
n lichid > 0,5
C. raportul LDH n lichid/LDH n
snge > 0,6
D. LDH n lichid > dou treimi din
limita superioar normal a LDH
din snge
E. Dac nici una din variantele A,C,D
nu este ndeplinit

11.
Urmtoarea
afirmaie
despre
pneumotoraxul spontan primitiv este
FALS: (183)
A. apare la aduli tineri, longilini
B. are net predominan feminin
C. este determinat de ruptura unei
caviti aerice situate n contact cu
pleura apical
D. 25% dintre pacieni recidiveaz n
urmtorii doi ani
E. 50% dintre pacieni recidiveaz n
urmtorii ase ani

15. Care dintre urmtoarele variante NU


face parte din bilanul iniial al unui cancer
bronho-pulmonar, indiferent de tipul
histologic: (198)
A. Fibroscopia bronic
B. CT cerebral
C. Ecografia abdominal
D. PFR
E. Markeri tumorali
16. Care dintre urmtoarele cancere poate
s dea metastaze pulmonare la mai muli
ani dup un tratament iniial considerat
satisfctor: (200)
A. melanom malign
B. limfoame
C. cancer renal
D. cancer ovarian
E. cancer prostatic

12. Urmtoarele reprezint complicaii


posibile ale unui pneumotorax, CU
EXCEPIA: (185)
A. risc de infecii
B. atelectazie/ dopuri mucoase n
plmnul colabat
C. edem pulmonar a vacuo (frecvent
i grav)
D. complicaii de decubit
E. persistena breei pleurale

17. Insuficiena respiratorie cronic


restrictiv se caracterizeaz gazometric
prin: (203)
A. creterea CPT
B. scderea CPT
C. creterea VEMS
D. diminuarea raportului VEMS/CV
E. diminuarea PEF

13. Tratamentul antibiotic ntr-o pleurezie


purulent la adult: (186)
A. trebuie s fie orientat mpotriva
bacteriilor aerobe
B. dureaz 2-4 sptmni
C. se face cu amoxicilin+ acid
clavulanic,4-6g i.v./24h

34

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

18. Care dintre urmtoarele explorri apare


suplimentar n cazul unui traumatism
toracic, n managementul iniial al unui
pacient stabil comparativ cu un pacient
instabil: (206)
A. radiografia toracic
B. ecografia cardiac transtoracic
C. tomografia toracic cu contrast
D. ecografia cardiac transesofagian
E. fibroscopia bronic

E. creterea secreiei de serotonin i


dopamin la nivelul nucleilor gri
centrali
23. Factorii care agraveaz suferina
neuronal sunt urmtorii, cu EXCEPTIA:
(250)
A. HTA
B. Hipoglicemia
C. Hiperglicemia
D. Acidoza
E. Hipocapnia

19. Contraindicaia pentru tratamentul


antitrombotic preventiv cu LMWH este:
(211)
A. pacienta aflat n post-partum
B. prezena tahicardiei
C. insuficiena renal cu clearance <
30 ml/min
D. insuficena hepatic
E. insuficiena cardiac asociat

24. Sindroamele alterne sunt consecina


unui AVC produs la nivelul: (251)
A. Emisferelor cerebrale
B. Emisferelor cerebeloase
C. Protuberanei bilateral
D. Trunchiului cerebral
E. Talamusului

20. Tratamentul anticoagulant pe via


dup un prim accident tromboembolic are
urmtoarele indicaii, cu EXCEPIA:
(213)
A. anticoagulant de tip lupic
B. deficit de antitrombin
C. deficit de protein C
D. deficit de protein S
E. deficit de factor V

25. n imagistica cerebral semnul


triunghiului vid apare n: (258)
A. Infarctul cerebral de origine
ateromatoas
B. Infarctul cerebral de origine
cardioembolic
C. Hematoamele intracerebrale din
HTA
D. Hemoragia subarahnoidian
E. Tromboza venoas cerebral

21. Doza de adrenalin administrat n


stopul cardiac prin asistolie este: (219)
A. 1 mg i.m. la fiecare 4 min
B. 5-10 mg n 10 ml soluie salin
intra-traheal
C. 1 mg s.c la fiecare 4 min
D. 5-10 mg i.v. la fiecare 4 min
E. 5 mg i.v. la fiecare 4 min

26. Prevenirea vasospasmului ntr-o


hemoragie meningian se face cu: (260)
A. nimodipin
B. bisoprolol
C. tamsulozin
D. verapamil
E. ramipril

22. Care dintre urmtoarele variante


reprezint mecanismul adaptativ comun
tuturor celor 4 tipuri de oc? (220)
A. creterea extraciei de oxigen prin
esuturile periferice
B. scderea extragerii oxigenului prin
esuturile periferice
C. stimularea simpatic
D. stimularea vagal

27. Care dintre urmtoarele tipuri de


cancere pot determina metastaze cerebrale
hemoragice: (274)
A. pulmonar
B. renal
C. mamar
D. colic
E. vezical

35

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

28. O hidrocefalie acut aprut n cadrul


unei tumori cerebrale se trateaz prin:
(274)
A. tratament hiperosmolar
B. rezecia de urgen a tumorii
C. tratament diuretic i antihipertensiv
D. restricie hidrosalin
E. derivaie ventricular extern de
urgen

D. examenele imagistice arat o


afectare alveolo-interstiial
E. prelevatul ideal pentru diagnostic
este lavajul bronhoalveolar
33. Perioada de incubaie n infecia cu
gonococ este: (331)
A. 3 sptmni
B. ase sptmni
C. 2-7 zile
D. 1-3 zile
E. Poate fi foarte lung, corespunztor
perioadei de laten

29. Corticoterapia se asociaz primei


injecii cu antibiotic ntr-o meningit la
copil n urmtoarele situaii, cu o
EXCEPIE: (290)
A. meningita tuberculoas
B. meningita
cu
Listeria
monocytogenes
C. Meningita meningococic
D. Meningita pneumococic
E. Meningita
cu
Haemophilus
influenzae

34. ancrul sifilitic se caracterizeaz prin


urmtoarele, cu o EXCEPIE: (332)
A. este o ulceraie cel mai adesea
unic
B. este indolor, cu margini nete
C. are baza indurat
D. este situat cel mai adesea la nivelul
glandului sau al vulvei
E. poate fi localizat si la nivelul
esofagului

30. Celulita reprezint o etiologie a febrei


acute mai ales la: (311)
A. Pacieni aflai deja n mediul
sanitar
B. Pacieni n vrst
C. Toxicomani pe cale intravenoas
D. Pacientul alcoolic
E. Pacieni provenii dintr-un context
social precar

35. Care dintre urmtoarele variante sunt


ntotdeauna infecii nosocomiale? (340)
A. infeciile urinare
B. pneumopatiile infecioase
C. infeciile de plag operatorie dup
intervenii fr implantare de
material strin
D. infeciile de plag operatorie dup
intervenii cu implantare de
material strin
E. infeciile legate de catetere

31. Care dintre urmtoarele bacterii cu


tropism respirator poate determina un
tablou clinic pseudogripal: (322)
A. VRS
B. Coxiella burnetti
C. S. Pneumoniae
D. Haemophilus influenzae
E. Salmonella typhi

36. La un pacient care prezenta o plag


murdar, vazut tardiv, cu debridare
incomplet strategia teraputic a constat n
rapel + vaccinare ulterioar + Ig G (500
UI) + antibioterapie. Care era statusul
vaccinal al pacientului? (368)
A. ultimul rapel < 5 ani
B. ultimul rapel ntre 5 i 10 ani
C. ultimul rapel > 10 ani
D. vaccinare incomplet
E. vaccinare absent sau nesigur

32. Care dintre urmtoarele afirmaii


despre pneumocistoza pulmonar este
FALS: (327)
A. este infecia oportunist cea mai
frecvent
B. este legat de o bacterie
C. are tabloul clinic al unei
pneumopatii interstiiale febrile

36

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

37. Tratamentul de prim intenie n


septicemiile cu pneumococ, streptococ sau
meningococ se face cu: (374)
A. penicilin G
B. fluorochinolone
C. macrolide
D. amoxicilin
E. ampicilin

B.
C.
D.
E.

diareea > 3 zile


diaree la un subiect imunodeprimat
diareea nosocomial
diaree cu deshidratare sever

42. Unul din agenii etiologici ai


sindroamelor
dizenterice
determin
manifestri
extradigestive
frecvente
(eritem nodos). Acesta este: (406)
A. Campylobacter jejuni
B. Yersinia
C. Shigella
D. Salmonella
E. E. coli

38. Care dintre urmtoarele variante


reprezint definiia corect a diareei acute
la adult: (403)
A. emisia unui scaun apos sau lichid,
survenit brusc
B. emisia de mai mult de 2 scaune
moi sau lichide survenit brusc, cu
durata de mai puin de 14 zile
C. emisia de scaune moi sau lichide ,
indiferent de numrul lor, instalat
insidios,
pe
parcursul
a
aproximativ 14 zile
D. emisia de mai mult de 4 scaune ,
indiferent de consisten survenit
brusc, cu durata de mai puin de 14
zile
E. emisia de mai mult de 4 scaune
moi sau lichide survenit brusc, cu
durata de mai puin de 14 zile

43. n ulcerul gastroduodenal tratamentul


cu IPP per os conform clasificrii Forrest
este indicat n stadiul: (427)
A. cheag aderent
B. IIA
C. IIB
D. IIC
E. Vas vizibil nehemoragic
44.Cauze rare de hemoragii digestive
superioare NU sunt: (428)
A. ulceraii Dieulafoy
B. tumori
C. esofagita peptic
D. wirsungoragia
E. hemobilia

39. Care dintre urmtoarele variante NU


este semn de deshidratare extracelular:
(403)
A. febr
B. pierdere ponderal
C. sete moderat
D. vene jugulare colabate
E. pliu cutanat persistent

45.
Diagnosticul
diferenial
ntre
rectocolit i boala Crohn se face prin:
(439)
A. serologie (pANCA pozitivi n
RCUH, ASCA pozitivi n boala
Crohn)
B. examen
cu
videocapsula
endoscopic
C. CT abdominal cu substan de
contrast hidrosolubil
D. Colonoscopie total cu ileoscopie
E. Examen
histologic:
asocierea
semnelor de inflamaie cronic i a
semnelor de activitate

40. Deshidratarea sever este ntlnit n:


(404-405)
A. holer
B. diareea cu Campylobacter jejuni
C. diareea cu calicivirus
D. yersinioze
E. diareea cu E. coli enteroinvaziv
41. Indicaia comun pentru coprocultura
pe medii selective i pentru examenul
parazitologic al scaunului este: (404)
A. sindromul dizenteric

46. Una dintre urmtoarele variante NU


face parte din bilanul necesar n faa unei
suspiciuni de BICI: (441)
37

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

A.
B.
C.
D.
E.

hemoleucogram
ionogram
uree
CRP
Albumin

radiografia toracic
bronhoscopia
electrocardiograma
gazometria arterial n aerul
ambient
E. scintigrafia pulmonar de ventilaie
perfuzie
A.
B.
C.
D.

47. Explorarea imagistic de prim intenie


n cazul unui icter este: (446)
A. ecografia abdominal
B. CT abdominal
C. Colangio-RMN
D. Ecoendoscopia
E. RMN

52. Ortopneea este ntlnit n urmtoarele


afeciuni, CU EXCEPIA (143):
A. paralizia diafragmatic bilateral
B. astmul acut grav
C. shunt drept-stng
D. sindromul hepato-pulmonar
E. tamponada

48. Care dintre urmtoarele variante NU


este o cauz rar de citoliz cu
transaminaze < 10N? (456)
A. boala celiac
B. amiloidoza
C. hepatita autoimun
D. infiltraia tumoral hepatic
E. boala Wilson

53. Urmtoarele afeciuni sunt cauze de


tuse cronic i prezint pe radiografie o
opacitate localizat: (145)
A. cancerul bronhopulmonar
B. sarcoidoza
C. mucoviscidoza
D. dilatarea localizat a broniilor
E. pneumocistoza la imunodeprimat

49. Infecia spontan a lichidului de ascit


la un pacient cu ciroz se poate trata cu:
(462)
A. ampicilin
B. amoxicilin-acid clavulanic
C. imipenem
D. clindamicin
E. un aminoglicozid de elecie

54. Care dintre urmtoarele variante


reprezint cauze de tuse acut? (145)
A. embolia pulmonar
B. pneumopatia infecioas subacut,
C. edemul pulmonar
D. mucoviscidoza
E. corpii strini

50. Dac un pacient prezint la examenul


clinic prolaps al hemoroizilor interni
permanent i ireductibil el este ncadrat
conform clasificrii Goligher n stadiul:
(474)
A. I
B. II
C. III
D. IV
E. V

COMPLEMENT MULTIPLU

55. Bromura de ipratropium poate fi


utilizat: (147)
A. pentru a
reduce
stimularea
receptorilor tusei
B. pentru a crete pragul sau latena de
reactivitate a cilor aferente
C. pentru a crete pragul sau latena de
reactivitate a centrilor nervoi
D. pentru a crete pragul sau latena de
reactivitate a cilor eferente
E. pentru
a
reduce
contracia
muchilor scheletici implicai n
tuse

51. Examinrile de prim intenie care


trebuie realizate n faa oricrei dispnei
sunt: (142)

56. Dozarea Ig E serice specifice este util


dac: (149)
A. testele cutanate sunt negative

Punctaj complement simplu: _____

38

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

B. examenul clinic este puin evocator


C. exist discordane ntre istoricul
clinic i testele cutanate
D. testele cutanate sunt irealizabile
E. este indicat o desensibilizare
specific

E. radiografia toracic se efectueaz


de fiecare dat la examinarea unui
pacient astmatic
60. Tratamentul astmului acut grav
cuprinde
urmtoarele
posibiliti
terapeutice: (153)
A. Nebulizri cu doze puternice de
beta-2-agoniti cu timp de aciune
foarte rapid
B. Oxigen nazal: 3-4 l/min
C. Corticoizi inhalator
D. Nebulizri de anticolinergice
E. Se reduce hidratarea din cauza
riscului crescut de EPA

57. Atitudinea terapeutic n alergiile


respiratorii la adult cuprinde urmtoarele
mijloace, CU EXCEPIA: (150)
A. n rinitele persistente moderate
pn la severe: de prim intenie se
administreaz antihistaminice
B. n
rinitele
intermitente
sau
persistente uoare: de prim
intenie se utilizeaz corticoterapie
inhalatorie
C. n caz de ineficacitate se asociaz
antihistaminicele i corticoizii
inhalatori
D. Imunoterapia specific se utilizeaz
din stadiul rinitei persistente
moderat spre sever
E. Pot fi utilizate decongestionantele
i anticolinergicele cu aciune
local

61. Care dintre urmtoarele variante


reprezint criterii de astm instabil: (153)
A. creterea frecvenei crizelor
B. sensibilitate mai mare a crizelor la
bronhodilatatoarele obinuite
C. necesitatea
utilizrii
beta-2agonitilor cu durat lung de
aciune n locul celor cu durat
scurt
D. agravarea progresiv a obstruciei
bronice apreciat prin creterea
PEF
E. creterea progresiv a consumului
de beta-2-agoniti

58. Despre astmul acut grav sunt adevrate


urmatoarele afirmaii: (152)
A. este o criz neobinuit prin
intensitatea ei, fr a amenina
prognosticul vital pe termen scurt
B. prezint
semne
de
detres
respiratorie
C. este o criz rezistent la
tratatmentul cu bronhodilatatoare
obinuite
D. gazometric, este o criz cu normo
sau hipocapnie
E. funcional, PEF este mai mic de
30% din valoarea teoretic

62. Dac un pacient cu astm bronic


prezint simptome cotidiene, simptome de
astm nocturn > 2 ori pe lun, utilizare
zilnic de beta-2-agoniti cu durat scurt
de aciune i PEF 80% din valorile
prezise, cu variabilitate de 20-30%, atunci
el poate fi incadrat n stadiul: (155)
A. 3
B. 2
C. Astm persistent uor
D. Astm persistent moderat
E. Astm persistent sever

59. Indicaiile de efectuare a unei


radiografii toracice n astmul bronic la
adult sunt: (152)
A. astmul recent descoperit
B. febr asociat
C. absena rspunsului
clar la
tratament
D. suspiciunea unei complicaii

63. Despre tratamentul astmului bronic la


adult sunt FALSE urmtoarele afirmaii:
(156)
A. n astmul intermitent se face
tratament de fond cu corticoizi
inhalatori n doze mici
39

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

B. tratamentul alternativ n unele


cazuri de astm persistent uor se
face cu cromone inhalatorii sau
antileucotriene
C. n astmul persistent moderat,
tratamentul de fond se face cu
corticoizi inhalatori n doze micimoderate
D. n astmul persistent sever se poate
utiliza omalizumab
E. n astmul persistent sever se poate
utiliza corticoterapia oral pe
termen lung

67. Supravegherea bacteriologic n cursul


unui tratament antituberculos cuprinde:
(160)
A. examen bacteriologic precoce ntre
a zecea i a cincisprezecea zi
B. examen bacteriologic precoce
indicat la bolnavii cu examen
microscopic negativ
C. examen la 2 luni
D. examen la 6 luni
E. examen din 2 n 2 luni
68. Emfizemul pulmonar este definit prin
urmtoarele elemente: (161)
A. lrgire anormal a spaiilor aeriene
B. lrgire reversibil a spaiilor
aeriene
C. afectarea spaiilor aeriene dincolo
de broniolele terminale
D. distrugerea pereilor alveolari
E. fibroz pulmonar

64. Radiografia toracic n tuberculoza


pulmonar comun evideniaz: (157)
A. infiltrate
B. noduli
C. caverne
D. sindrom interstiial micronodular
E. leziuni localizate n lobii superiori
sau n segmentul apical al lobilor
inferiori

69. Emfizemul
centrolobular
se
caracterizeaz prin: (162)
A. pacient peste vrsta de 50 de ani
B. cardiomegalie
C. hiperclaritatea
varfurilor
la
radiografia toracic
D. dispnee inaugural
E. deficit de alfa-1 antitripsin

65. Examenul clinic n tuberculoza miliar


cuprinde urmtoarele variante: (157)
A. febr
B. transpiraii nocturne
C. alterararea rapid a strii generale
D. dispnee n forma evoluat
E. sindrom interstial micronodular
difuz

70. La examenul clinic al unui pacient cu


BPOC NU sunt semne clinice de distensie
toracic: (162)
A. semnul Hoover
B. deplasarea peretelui toracic spre
interior n timpul contraciei
diafragmului
C. semne de HTAP i de IVD
D. creterea
diametrului
anteroposterior al toracelui
E. utilizarea muchilor respiratori
accesori

66. Bilanul biologic nainte de instituirea


tratamentului anti-tuberculos cuprinde
urmtoarele: (158)
A. Hemograma
B. Serologia de depistare HIV,
propus sistematic innd seama de
frecvena
coexistenei
cu
tuberculoza
C. Transaminaze, bilirubin, fosfataze
alcaline, gamma GT
D. Serologia de depistare a hepatitelor
B i C, propus sistematic innd
seama de comorbiditi
E. Creatininemie, natremie, uricemie

71. Care dintre urmtoarele variante sunt


indicaii de efectuare a gazometriei la
pacienii cu BPOC: (163)
A. VEMS < 50% din cel teoretic

40

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

B. Discordan
clinico-funcional
doar dac VEMS < 50% din cel
teoretic
C. Comorbiditate
cardio-vascular
asociat
D. SaO2 <92%
E. PaO2 < 60 mmHg

E. PaO2 60 mmHg nsoit de


hematocrit 55%
76.
Contraindicaiile
interveniei
chirurgicale n BPOC sunt, CU
EXCEPIA: (168)
A. HTAP
B. VEMS mediu la aproximativ 25%
din cel teoretic
C. CPT > 125% din cea teoretic
D. Tabagism persistent
E. Corticoterapie superioar la15
mg/zi continu

72. Criterii clinice de gravitate n BPOC


sunt: (164)
A. oxigenoterapia de lung durat
B. temperatura peste 38,5 oC
C. FC peste 110/min
D. Scderea vigilenei
E. Tulburri recente ale funciilor
superioare

77. Diagnosticul de pneumopatie la adult


se pune pe seama unor semne fizice cum ar
fi: (169)
A. tuse
B. sindrom de condensare clinic
C. tahicardie > 100/min
D. anomalii ascultatorii
E. raluri crepitante localizate

73. Tratamentul farmacologic n BPOC se


poate face cu: (166)
A. bronhodilatatori cu aciune scurt
(fenoterol)
B. bronhodilatatori cu aciune
prelungit (bromura de ipratropium)
C. bronhodilatatori cu aciune scurt
(salmeterol)
D. corticoizi inhalatori n funcie de
caz
E. teofilin i corticoizi orali din ce
n ce mai puin utilizai

78. Factorii de risc de mortalitate ntr-o


pneumopatie infecioas la adult sunt:
(169)
A. vrsta peste 65 ani
B. insuficiena renal acut
C. tratament imunosupresor n ultimul
an
D. antecedentele
de
pneumonie
bacterian
E. viaa instituionalizat

74. Antibioterapia cu amoxicilin/acid


clavulanic sau C3G injectabil n timpul
unei exacerbri a BPOC este indicat n
urmtoarele situaii: (166)
A. VEMS < 50%
B. VEMS > 50% si dispnee de efort
C. VEMS < 30%
D. VEMS > 30%
E. Dispnee la cel mai mic efort sau
dispnee de repaus

79. Care dintre urmtoarele sunt criterii


radiografice
de
spitalizare
ntr-o
pneumopatie infecioas la adult: (170)
A. afectarea mai multor lobi
B. revrsat pleural
C. afectare interstiial bilateral
D. cavitate pe radiografia toracic
E. leucopenie (< 4000 GB/ml) sau
leucocitoz sever (> 20000
GB/ml)

75. Oxigenoterapia de lung durat este


indicat la pacientul cu BPOC n
urmtoarele situaii: (167)
A. PaCO2 50 mmHg
B. PaCO2 60 mmHg
C. PaO2 55mmHg
D. PaO2 60 mmHg nsoit de
HTAP

80. Care dintre urmtoarele variante NU


face parte din scorul CRB65: (170)
A. Cefalee
B. Confuzie
C. Respiraie paradoxal
41

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

D. Vrsta < 65 ani


E. Presiunea arterial sistolic < 90
mmHg

E. Scintigrafia
pulmonar
ventilaie/perfuzie

de

86. Cauze clasice de hemoptizie la un


pacient fost tuberculos sunt: (182)
A. aspergilomul
B. necroza aseptic a maselor
pseudotumorale
C. dilatare postcicatricial a bronhiilor
D. micobacterioza atipic
E. recidiva BK

81. ntr-o pneumopatie infecioas la adult,


instalat la domiciliu, ageni etiologici rar
implicai sunt: (171)
A. Haemophilus influenzae
B. S. aureus
C. Legionella pneumophila
D. Moraxella catarrhalis
E. Bacili Gram negativi

87.
ntr-un
pneumotorax
ntlnim
urmtoarele semne funcionale: (183)
A. matitate bazal franc
B. durere
brutal,
lancinant,
laterotoracic
C. diminuarea transmisiei vibraiilor
vocale
D. dispnee de intensitate variabil
E. chinte dureroase de tuse, mereu
prezente

82. Factorii favorizani pentru o


pneumopatie nosocomial la adult sunt:
(173)
A. vrsta naintat
B. chirurgie abdominal sau pelvin
C. imobilizare prelungit
D. ventilaia artificial
E. insuficiena renal
83. Urmtoarele variante NU fac parte din
triada lui Anthonisen: (175)
A. Creterea temperaturii centrale
peste 39oC
B. Prelungirea fazei productive a tusei
mai mult de 14 zile
C. Creterea volumului expectoraiei
D. Diminuarea dispneei
E. Creterea purulenei expectoraiei

88. Pneumotoraxul spontan secundar poate


complica evoluia urmtoarelor boli
respiratorii: (183)
A. BPOC
B. Mucoviscidoz
C. Pneumopatii cu streptococ sau
Moraxella
D. Infarct pulmonar
E. Nodul reumatoid

84. Care dintre urmtoarele variante


reprezint diagnostice difereniale ale
SDRA la adult: (178)
A. pneumopatia
grav
cu
Pneumocistis carinii
B. fibroza pulmonar idiopatic
C. alveolita alergic extrinsec
D. hemoragia alveolar
E. sarcoidoza

89. n cazul unui revrsat pleural la adult,


urmtoarele variante reprezint semne de
intoleran: (186)
A. Polipnee
B. Paloare
C. Bradicardie
D. Hipotensiune arterial
E. Laterodeviaia zgomotelor inimii

85. Care dintre urmtoarele variante


reprezint examinri de prim intenie
ntr-o hemoptizie: (181)
A. radiografia toracic
B. fibroscopia bronic
C. ecografia cardiac transtoracic
D. CT toracic

90. n cazul unui revrsat pleural la adult,


care dintre urmtoarele variante NU
reprezint cauze de exsudat: (188)
A. Mixedemul
B. Obstrucia venei cave superioare
C. Embolia pulmonar
D. Sindromul Churg-Strauss
E. Pancreatita
42

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

91. Urmtoarele variante reprezint cauze


de pneumopatii interstiiale difuze acute:
(189)
A. pneumopatii oportuniste diverse
B. pneumopatia toxic
C. alveolita alergic extrinsec
D. histiocitoza X
E. SDRA

95. Tratamentul chirurgical de prim


intenie
se
aplic
n
cancerul
bronhopulmonar fr celule mici n
urmtoarele situaii: (199)
A. T1 N0
B. T2 N0
C. T3 N1
D. Stadiul III B
E. Stadiul II

92. Sarcoidoza se caracterizeaz printr-un


sindrom interstiial care la CT toracic
prezint: (189)
A. imagini chistice predominant n
lobii superiori
B. distribuie
peribronic
predominant
C. adenopatii hilare bilaterale i
simetrice
D. adenopatii hilare unilaterale
E. adenopatii mediastinale

96. n cancerul bromhopulmonar fr


celule mici, stadiul IV, care prezint
mutaie activatoare a genei EGFR
tratamentul de prim linie const n: (199)
A. inhibitor al tirozin-kinazei
B. gefitinib
C. pneumonectomie
D. radioterapie intit
E. asocierea ntre o chimioterapie de
atreia generaie i cisplatin

93. Histiocitoza langerhansian se


caracterizeaz prin: (192)
A. afecteaz subiecii ntre 20-40 ani
B. apariia ei nu este influenat de
consumul de tutun, ci numai
evoluia ulterioar
C. imagine de fagure de miere sau
plmni de dantel la CT toracic
D. la LBA se evideniaz celule ce
exprim CD1a
E. diagnosticul se confirm prin
biopsie pulmonar, fiind suficiente
biopsii de mici dimensiuni

97. Care dintre urmtoarele afirmaii


despre tumorile pulmonare secundare sunt
FALSE: (200)
A. miliara metastazic este mai
frecvent n caz de melanom
malign, cancer prostatic, carcinom
medular tiroidian i cancer de ovar
B. miliara metastazic este mai
frecvent n limfoame, cancere de
plmn, sn i stomac
C. adenopatiile mediastinale sunt mai
frecvente n cancerul testicular
D. limfangita carcinomatoas apare n
cancerele de uter, prostat i
pancreas
E. adenopatiile mediastinale sunt
frecvente n cancerele de sfer
ORL, esofag sau bronhopulmonar

94. Circumstane care la un subiect tabagic


de peste 40 ani ar trebui s conduc la
efectuarea unei radiografii toracice sunt:
(197)
A. apariia sau agravarea unei tuse sau
a dispneei
B. episod infecios pulmonar care
treneaz sau recidiveaz n acelai
teritoriu
C. hemoptizia
D. sindromul de cav superior (mai
ales in cancerul bronhopulmonar
fr celule mici)
E. durerea toracic

98. Diagnosticul imagistic prin radiografie


sau CT toracic n miliara metastazic se
bazeaz pe urmtoarele elemente: (200)
A. noduli slab delimitai
B. margine difuz i neregulat
C. cu precdere periferici
D. predominani n lobii inferiori
E. prezena calcificrilor nu exclude
natura tumoral
43

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

99. n tumorile pulmonare secundare


tratamentul nechirugical se folosete de
prim intenie pentru: (201)
A. cancerul testicular
B. cancerul ovarian
C. nefroblastoame
D. limfoame
E. oasteosarcoame

104. Despre ruptura cupolei difragmatice


sunt adevrate urmtoarele: (207)
A. este mai frecvent la dreapta
B. radiografia toracic pune tranant
diagnosticul
C. diagnosticul se
bazeaz pe
tomografia toracic
D. se datoreaz unei compresii
toracice asociate cu o contuzie
abdominal
E. ecografia cardiac transtoracic
este necesar pentru a evidenia
complicaiile cardiace

100. Elemente de prognostic negativ


pentru metastazectomie sunt: (201)
A. metastaze > 5
B. importana semnelor funcionale
C. unilateralitatea metastazelor
D. interval de timp scurt ntre
descoperirea primitivului i apariia
leziunilor secundare pulmonare
E. timp de dublare > 20 zile

105. Urmtoarele reprezint semne


funcionale n tromboza venoas profund:
(210)
A. durere spontan la nivelul gambei
B. durere provocat la nivelul gambei
C. semnul Homans
D. edem inflamator
E. pierderea capacitii de balans a
gambei

101. Insuficiena respiratorie cronic


restrictiv de origine mecanic prin
afectare parietal poate avea urmtoarele
cauze: (203)
A. cifoscolioz
B. spondilartrit anchilozant
C. toracoplastie
D. coast cervical accesorie
E. pectus excavatum

106. Indicaii de spitalizare n tromboza


venoas profund sunt: (210)
A. riscul hemoragic
B. sindromul obstructiv venos sever
C. subfebrilitatea
D. insuficiena renal severa
E. localizare iliac extern

102. Diagnosticul de tulburare ventilatorie


restrictiv are la baz urmtoarele
modificri ale PFR, cu EXCEPIA: (203)
A. diminuarea CPT
B. diminuarea VEMS/CV
C. ntotdeauna diminuarea raportului
DLCO/VA
D. scderea VEMS n aceleai
proporii ca i CV
E. creterea CPT

107. Semnele radiologice n embolia


pulmonar sunt: (211)
A. atelectazia n band
B. supraelevaia domului pleural
C. pneumotoraxul
D. semnul lui Westermarck
E. semnul lui Mahler
108. Care din urmtoarele variante fac
parte dintre elementele cutate n cazul n
care se suspicioneaz o trombofilie? (213)
A. trombocitele
B. cutarea
sindromului
antifosfolipidic
C. proteina C
D. proteina S
E. antitrombina

103. La un pacient cu traumatism toracic


detresa circulatorie poate fi datorat: (206)
A. unui oc cardiogenic legat de o
disecie aortic
B. unui oc hemoragic
C. unei tamponade
D. unei luxaii extrapericardice a
cordului
E. unei rupturi a cupolei diafragmatice
44

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

A. dopamina este un vasoconstrictor


mai eficient dect noradrenalina
B. noradrenalina
este
vasoconstrictorul de referin
C. dobutamina este agentul inotrop de
referin
D. adrenalina este agentul inotrop de
referin
E. adrenalina este agent inotrop i
vasoconstrictor

109. Care dintre urmtoarele variante


reprezint
elemente
de
tratament
simptomatic n embolia pulmonar
masiv? (214)
A. expansiune volemic
B. dobutamin
C. oxigenoterapie
D. tromboliza intravenoas
E. embolectomia chirurgical
110.
n
stopul
cardio-circulator
alcalinizarea
prin
administrare
de
bicarbonat este indicat: (218)
A. dac se presupune c fibrilaia
ventricular a aprut de mai mult
de 4 minute
B. n
caz
de
hiperpotasemie
confirmat
C. la un caz de insuficien renal
dializat la o perioad mare de la
ultima dializ
D. n cazul unei intoxicaii cu
benzodiazepine
E. n cazul unei intoxicaii cu
antidepresive triciclice

114. Care dintre urmtoarele variante


reprezint diagnostice difereniale pentru
AVC: (250)
A. hipoglicemia
B. hiperglicemia
C. epilepsia
D. aura migrenoas
E. encefalopatia uremic
115. Sindromul Wallenberg asociaz:
(251)
A. anestezia hemifeei de partea
leziunii
B. vertij i nistagmus rotator de partea
opus leziunii
C. paralizia hemivlului de partea
leziunii
D. anestezie
termoalgezic
hemicorporal de partea opus
leziunii
E. anestezie
termoalgezic
hemicorporal de partea leziunii

111. Care dintre urmtoarele variante


reprezint semne clinice de oc? (220)
A. tahicardie
B. creterea timpului de recolorare
cutanat
C. insuficiena renal funcional
D. polipneea
E. hipoxia

116. Cauzele care trebuie cutate n cazul


unui infarct cerebral la adultul tnr sunt:
(252)
A. endocardita cu emboli cerebrali
B. disecia unei artere cerebrale
C. cauze imunologice
D. ateroscleroza
E. lipohialinoza
arterelor
mici
perforante

112. Tratamentul inotrop pozitiv este


indicat n urmtoarele situaii: (221)
A. dac s-a concretizat o diminuare a
contractilitii cardiace
B. oc cardiogenic
C. oc anafilactic
D. oc hemoragic
E. oc septic asociat cu un defect
cardiac

117. Examinri biologice care trebuie


realizate de urgen n cazul unui infarct
cerebral sunt: (253)
A. hemoleucogram
B. ionograma sanguin
C. ionograma urinar

113. Despre utilizarea catecolaminelor n


tratamentul
ocului
sunt
FALSE
urmtoarele afirmaii: (223)

45

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

D. bilan hepatic
E. glicemie

122.
Terenuri
favorizante
pentru
trombozele venoase cerebrale sunt: (258)
A. post-abortum
B. contracepia
cu
dispozitiv
intrauterin
C. trombofilia
D. hemopatii subiacente
E. RCUH

118. Semiologia evocatoare de AIT


cuprinde urmtoarele variante: (253)
A. cecitate monocular tranzitorie
B. afazie
C. hemianopsie lateral omonim
D. ataxie cerebeloas
E. tulburri motorii i/sau senzitive
bilaterale

123. Tabloul clinic ntr-o hemoragie


meningian
se
caracterizeaz
prin
urmtoarele: (260)
A. cefalee brutal
B. cefalee de intensitate moderat
C. constant apar semnele Kernig i
Brudzinski
D. uneori apar tulburri de contien
E. uneori poate s apar o criz
convulsiv

119. Tratamentul HTA n faza acut a unui


AVC se indic n urmtoarele situaii:
(254)
A. HTA > 185/110 mmHg n absena
tratamentului trombolitic
B. HTA> 220/120 mmHg
C. HTA asociat cu infarct miocardic
D. HTA asociat cu edem pulmonar
acut
E. HTA asociat cu insuficien renal

124. Urmtoarele sunt complicaii pe


termen mediu ale hemoragiei meningiene:
(261)
A. vasospasm arterial
B. epilepsie
C. sechele motorii sau cognitive, n
funcie de sediul i complicaiile
hemoragiei iniiale
D. complicaii de decubit
E. hidrocefalie cu presiune normal

120. Tratmentul anticoagulant n infarctul


cerebral are urmtoarele indicaii certe:
(254)
A. AIT de origine cardioembolic
cert
B. Disecia arterial extracranian
C. Stenoza extracranian strns
D. Infarctele venoase
E. Stri de hipercoagulabilitate

125. Semne clinice evocatoare pentru un


sindrom de hipertensiune intracranian
sunt: (274)
A. cefalee predominant vesperal
B. grea-vrsturi n jet
C. diplopie cu valoare localizatoare
D. vedere neclar
E. edem papilar bilateral

121.
Despre
hematoamele
intraparenchimatoase
cerebrale
sunt
adevrate urmtoarele afirmaii: (257)
A. sunt situate n teritoriul profund
dac sunt legate de HTA
B. sunt situate n teritoriul lobar dac
sunt legate de HTA
C. sunt situate n teritoriul lobar dac
sunt legate de ruptura unei
malformaii arteriovenoase
D. sunt situate n teritoriul profund
dac sunt legate de angiopatia
amiloid
E. sunt situate n teritoriul corticosubcortical dac sunt legate de
angiopatia amiloid

126. Leziuni intracerebrale n context de


serologie HIV pozitiv pot fi: (275)
A. limfom cerebral
B. tuberculom
C. leucoencefalopatie
multifocal
progresiv
D. leucoaraioza
E. pneumocistoza

46

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

131. Patologii neinfecioase care pot fi


etiologii ale unei febre acute sunt: (310)
A. boli inflamatorii sistemice
B. tumori
C. boli metabolice
D. boala Wilson
E. paludism

127. Despre managementul meningitelor


infecioase sunt FALSE urmtoarele
afirmaii: (289)
A. ntr-o meningit cu pneumococ
tratamentul curativ se face cu
cefotaxim x 15 zile
B. n meningitele cu coci i bacili
Gram negativi tratamentul se face
cu cefotaxim x 7 zile
C. n meningita cu Haemophilus
influenzae tratementul se face cu
cefotaxim 15 zile
D. n
meningita
cu
Listeria
monocytogenes se face profilaxie
cu rifampicin sau rovamicin
E. meningita
cu
Listeria
monocytogenes
se
declar
obligatoriu

132. Cauze de febr acut la pacientul


alcoolic
pot
fi
urmtoarele,
cu
EXCEPIA: (311)
A. pneumopatia prin inhalare
B. virusurile hepatitelor B i C
C. pancreatita acut
D. delirium tremens
E. endocardita dreapt
133. Perioada de contagiozitate n grip:
(321)
A. se ntinde de la dou zile nainte de
apariia semnelor clinice
B. se ntinde de la 6 zile nainte de
apariia semnelor clinice
C. persist 6 zile dup apariia
semnelor clinice
D. este foarte scurt: 1-3 zile
E. se poate prelungi mai mult de 12
zile la imunodeprimai

128.
Semne
encefalitice
n
meningoencefalita herpetic sunt: (291)
A. tulburri de memorie
B. tulburri de vigilen
C. cefalee
D. fonofobie
E. redoarea cefei
129. Leziunile care apar la imagistica
cerebral n meningoencefalita herpetic
au
urmtoarele
caracteristici,
cu
EXCEPIA: (291)
A. leziuni unilaterale
B. leziuni bilaterale
C. leziuni frontale
D. leziuni temporale
E. leziuni parietale
130. Febra se definete prin: (309)
A. temperatur central mai mare
38 oC dimineaa
B. temperatur central mai mare
38,3 oC dimineaa
C. temperatur central mai mare
38 oC seara
D. temperatur central mai mare
38,3 oC seara
E. temperatur central mai mare
38 oC n orice moment al zilei

134. Prodroamele n grip


caracterizeaz prin: (321)
A. sunt specifice
B. artromialgii
C. cefalee
D. apariie brusc
E. astenie

NU

se

135. Factorii intrinseci de care depinde


eficacitatea vaccinului antigripal sunt
urmtorii, cu EXCEPIA: (323)
A. Vrsta
B. Comorbiditile
C. Tratamentele imunosupresoare
D. Sexul
E. Greutatea corporal

de
de
de
de
de

136. Faza simptomatic sau SIDA din


infecia HIV se manifest prin: (325)
A. pneumocistoz
B. tuberculoz
47

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

C. leucoplazie proas
D. zona zoster
E. caexie

E. n toate formele neclasice se


realizeaz cultur pe medii
obinuite

137. Toxicitatea antiretroviralelor utilizate


n tratamentul infeciei HIV este
reprezentat de: (326)
A. toxicitate digestiv
B. toxicitate cutanat
C. toxicitate neuropsihic
D. hepatotoxicitate
E. toxicitate renal

142. Care dintre urmtoarele variante pot


fi forme clinice ale chlamidiozei: (332)
A. Uretritele
B. Cervicitele
C. LGV
D. Forme
neonatale
(keratite
purulente, endoftalmite)
E. Sindromul Fitz-Hugh-Curtis

138. Bilanul iniial n infecia cu HIV


cuprinde: (326)
A. ncrctur viral HIV plamatic
B. hemoleucogram
C. probe de coagulare
D. serologie CMV
E. serologie toxoplasmoz

143. Tratamentul n chlamidioz depinde


de locul infectat i se face astfel: (332)
A. n uretrite i n cervicite:
doxiciclin 1 g per os
B. n uretrite i n cervicite:
azitromicin 200 mg/zi, 7 zile
C. n salpingite: amoxicilin-acid
clavulanic (10 zile) + doxiciclin
(21 zile)
D. n LGV: doxiciclin 200 mg/zi
timp de 21 zile
E. n prostatite i orhiepididimite:
fluorochinolone

139. Semne evocatoare locale ale unei


infecii cu transmitere sexual sunt: (329)
A. dureri pelvine
B. leucoree
C. ancru bucal
D. conjunctivit (neonatal, mai ale n
infeciile cu gonococ i chlamidia)
E. adenopatii inghinale

144. Sindromul Fiessinger-Leroy-Reiter


asociaz: (332)
A. uretrit
B. cervicit
C. conjunctivit
D. uveit
E. poliartrit

140. Principalii factori de risc recunoscui


pentru IST sunt: (329)
A. sexul masculin
B. parteneri sexuali multipli
C. raporturi sexuale tardive
D. antecedente de IST
E. nivel socio-economic nefavorabil

145. Dac la un pacient suspectat de sifilis


se
evideniaz
combinaia
VDRL+/TPHA-, sunt posibile urmtoarele
variante: (333)
A. pacientul are sifilis
B. pacientul se afl n perioada de
incubaie i este necesar FTA
pentru confirmare
C. rezultatul este fals pozitiv
D. pacientul poate avea sindrom
antifosfolipidic
E. pacientul poate prezenta infecie
HIV

141. Despre diagnosticul n infecia cu


gonococ sunt adevrate afirmaiile: (331)
A. este sugerat de examenul clinic n
formele purulente clasice
B. examenul direct nu este concludent
dect la femei
C. examenul direct nu este concludent
dect la brbai
D. la examenul direct se observ
diplococi lanceolai ncapsulai

48

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

146. Tratamentul n sifilis se poate face


dup cum urmeaz: (333)
A. n sifilisul primar se poate
administra doxiciclin 200 mg/zi
timp de 14 zile
B. n sifilisul teriar , n caz de alergie
la penicilin se administreaz
doxiciclin 200 mg/zi timp de 18
zile
C. n sifilisul primar, n caz de alergie
la penicilin se poate administra
azitromicin 1 g n doz unic
D. Neurosifilisul se trateaz cu
peniciln G 18-24 M UI/zi n 6
perfuzii timp de 14-21 zile
E. n sifilisul tardiv, n caz de alergie
la penicilin se administreaz
cotrimoxazol p.o. timp de 21 zile

150. Purpura fulminans asociaz: (371)


A. febr
B. oligurie
C. sindrom meningeal
D. semne encefalitice
E. purpur cu extindere rapid
151. ntr-o septicemie, examene orientate
de examenul clinic sunt: (372)
A. ECBU
B. Hemograma
C. VSH
D. Procalcitonina
E. Examenul citobacteriologic al
sputei
152. Toxicomania este un factor favorizant
pentru septicemiile cu poart de intrare
identificat sau prezumtiv la nivelul:
(373)
A. tegumentelor
B. plamnului
C. endocardului
D. unui focar vascular
E. tubului digestiv

147. Aspectele importante n tetanos sunt:


(367)
A. este determinat de o bacterie
ubiquitar, fastidioas nutritiv i
sensibil la condiiile de mediu
B. bacilul tetanic poate produce o
exotoxin neurotrop
C. boala poate fi mortal
D. exist vaccin cu eficacitate nalt
E. este o boal cu declarare
obligatorie din cauza riscului
epidemic

153. Diagnosticul diferenial al unei


septicemii se face cu: (373)
A. ocul cardiogen
B. ocul hipovolemic
C. embolia pulmonar
D. ocul anafilactic
E. tetanosul

148. Complicaiile tetanosului pot fi: (368)


A. complicaii de decubit, mai ales
escare n punctele de presiune
(zona sacrat, regiunea calcanean)
B. complicaii tromboembolice
C. sindroame disautonome
D. contracturi
generalizate
responsabile de opistotonus
E. decompensarea tarelor

154. n septicemiile cu enterobacterii , n


absena semnelor de gravitate, se recurge
la monoterapie cu: (374)
A. cefotaxim
B. amoxicilin
C. ceftriaxon
D. fluorochinolon
E. aminoglicozid

149. Care dintre urmtoarele variante NU


fac parte din tratamentul simptomatic al
tetanosului? (368)
A. Curarea i debridarea plgii
B. Vaccinarea
C. Alimentaia parenteral
D. Curarizare
E. Anticoagulante profilactic

155.
Supravegherea
biologic
a
tratamentului ntr-o septicemie se face prin
determinarea urmtoarelor elemente: (375)
A. curba termic
B. hemogram
C. procalcitonin
49

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

A. hemoculturi n caz de febr sau


hipotermie
B. hemoleucogram CRP, n caz de
sindrom infecios
C. ionogram
sanguin,
uree,
creatinin sistematic
D. bilan hepatic sistematic
E. cutarea toxinelor din infecia cu
Clostridium difficile

D. CRP
E. Hemostaz
156. Care dintre urmtoarele variante NU
reprezint semne extradigestive ntr-o
diaree acut la adult: (403)
A. sete
B. erupie cutanat
C. palpitaii
D. artalgii
E. dureri abdominale

161. Toxiinfeciile alimentare colective pot


avea ca agent etiologic: (405)
A. E. coli enterotoxigen
B. S. aureus
C. Clostridium perfringens
D. Clostridium difficile
E. Bacillus cereus

157. Care dintre urmtoarele variante


reprezint o urgen n cazul unei diarei
acute la adult? (403)
A. deshidratarea sever
B. prezena semnelor extradigestive
C. semnele de megacolon toxic
D. semnele de iritaie peritoneal
E. femeia insrcinat

162. Modificri biologice tipice n


salmonelozele tifice i paratifice sunt:
(406)
A. leucocitoza
B. leucopenia
C. citoliza hepatic
D. rabdomioliza
E. tulburrile de coagulare

158.
Sindromul
dizenteric
se
caracterizeaz prin: (404)
A. afectare colic prin mecanism toxic
sau toxinic
B. diaree cu scaune numeroase, puin
abundente
C. prezena n scaun de glere, snge,
puroi i/sau debritusuri de mucoas
D. sindrom pseudogripal
E. risc de megacolon toxic sau chiar
de perforaie colic

163. Tratamentul simptomatic al diareii se


face cu: (406)
A. loperamid
B. modulatoare de motilitate cu efect
de ncetinire a tranzitului
C. racecadotril
D. antispasmodice i antalgice
E. antiemetice

159. Urmtoarele variante NU sunt


indicaii pentru examenul parazitologic al
scaunului: (404)
A. diaree > 3 zile
B. diaree la un subiect imunodeprimat
C. diaree persistent sau invaziv
aprut
dup
un
tratament
antibiotic sau chimioterapie
D. suspiciune
de
toxiinfecie
alimentar colectiv
E. diaree la revenirea dintr-un sejur n
zon tropical

164. Antibioterapia intit n caz de


identificare a unui agent infecios
responsabil de diaree se face cu: (407)
A. chinolon p.o. metronidazol n
caz de tablou clinic sever sau
suspiciune de parazitoz
B. macrolid timp de 14 zile n diareea
cu Campylobacter jejuni
C. doxiciclin 200 mg/ zi timp de 7
zile n diareea cu Vibrio cholerae
D. chinolone timp de 5-7 zile n
salmoneloz, shigeloz,yersinioz

160. Care dintre urmtoarele variante sunt


examinri sanguine care se realizeaz ntro diaree la adult: (404)

50

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

E. chinolone timp de 5-7 zile n


diareea cu E. coli serotipul
O157:H7

D. Anticoagulante
E. Prokinetice
169. La anamneza i examenul clinic
efectuate la un pacient la care exist
suspiciunea unei afectri gastroduodenale
argumente n favoarea unui cancer sunt:
(433)
A. prezena unei mase abdominale
B. durere epigastric atipic pentru o
patologie ulceroas
C. alterarea strii generale
D. durere ulceroas tipic
E. prezena unei adenopatii

165. Msurile de reanimare ntr-o


hemoragie digestiv sunt: (426)
A. oxigenoterapie
B. dou ci venoase centrale
C. umplere
vascular
i
chiar
transfuzie n starea de oc
D. monitorizare cardiac, tensional i
a saturaiei periferice a oxigenului
E. endoscopie digestiv superioar
realizat dup o perfuzie lent cu
eritromicin

170. Tratamentul n ulcerul gastroduodenal


presupune: (434)
A. eradicarea H. pylori, dac este
prezent cu tripl terapie de prim
intenie: IPP n doza standard +
amoxicilin + claritromicin timp
de 10-14 zile
B. n caz de ulcer duodenal cu dureri
persistente tratamentul cu IPP se
continu timp de 3 sptmni n
doz standard
C. n caz de ulcer duodenal la un
pacient aflat
sub
tratament
anticoagulant tratamentul cu IPP se
continu timp de 3 sptmni n
doz standard
D. n caz de ulcer gastric tratamentul
cu IPP trebuie urmat timp de 4-6
sptmni n doz dubl
E. controlul
endoscopic
la
6
sptmni n ulcerul gastric este
indispensabil

166.
Despre
endoscopia
digestiv
superioar n urgen sunt adevrate
urmtoarele afirmaii: (427)
A. se efectueaz la pacientul stabil
hemodinamic
B. nu se poate efectua la un pacient cu
tulburri de contien
C. se efectueaz la pacientul a jeun de
6 ore
D. se poate efectua dup golirea
stomacului care poate fi realizat
prin administrarea unei perfuzii
intravenoase lente cu cimetidin
E. se realizeaz cu scop diagnostic,
prognostic i terpaeutic
167. Despre colonoscopia efectuat n caz
de hemoragie digestiv inferioar sunt
adevrate urmtoarele: (428)
A. este una parial adeseori fiind
suficient o sigmoidoscopie
B. nu se poate efectua n urgen
C. se face sub anestezie general
D. colonul se pregtete cu PEG
E. se face cu scop diagnostic i
eventual terapeutic

171. Stenoza, ca i complicaie a ulcerului


gastroduodenal, se caracterizeaz prin:
(435)
A. este o complicaie frecvent
B. localizare preferenial antral
C. caracter ntotdeauna benign
D. tratament medical de prim intenie
E. tratament
endoscopic
sau
chirurgical n caz de eec al
tratamentului medical

168. O hemoragie digestiv inferioar care


apare la un pacient cu cancer de colon
poate fi favorizat de consumul
urmtoarelor medicamente: (428)
A. corticoizi
B. AINS
C. Antiagregante
51

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

172. Rectocolita ulcerohemoragic se


caracterizeaz prin: (439)
A. este
o
boal
inflamatorie
transmural
B. afecteaz constant rectul
C. examen clinic extrem de sugestiv
D. simptomatologia este dominat de
diareea cu glere
i snge cu
evoluie progresiv
E. afectarea uneori a intestinului
subire, cu localizare preferenial
la nivelul ileonului terminal

B.
C.
D.
E.

temperatur vesperal > 38,5 oC


frecven cardiac 90/min
hemoglobin 10,5 g/dl
hemoragia grav

177. Care din urmtoarele afirmaii n


legtur cu sindromul Gilbert sunt
adevrate: (445)
A. reprezint un deficit total de
glucuronoconjugare al bilirubinei
B. are transmitere autozomal recesiv
C. se caracterizeaz printr-un icter cu
evoluie progresiv n paralel cu
naintarea n vrst
D. Hb este normal
E. Bilanul hepatic este normal

173. NU sunt complicaii ale colitei acute


grave: (440)
A. denutriie
B. tromboz venoas profund
C. cancer colorectal
D. megacolon toxic
E. perforaie

178. Care dintre urmtoarele variante sunt


cauze maligne ale icterului de origine
extrahepatic: (446)
A. cancerul pancreatic cefalic
B. obstrucia
cilor
biliare
intrahepatice de origine tumoral
C. ampulomul vaterian
D. colangiocarcinomul
E. colangita sclerozant primitiv

174. Indicaiile pentru coloproctectomia


total cu anastomoz ileoanal n RCUH
sunt (440):
A. colita acut grav rezistent la
tratamentul medical
B. cancerul colorectal
C. displazia de grad nalt
D. rectocolita rezistent la tratamentul
medical
E. fistule sau abcese

179. Manifestri extrahepatice posibile


ntr-o hepatit viral acut sunt: (451)
A. amiloidoza AA
B. poliradiculonevrita
C. anemia hemolitic autoimun
D. pelvispondilita
E. glomerulopatia

175. Complicaiile n boala Crohn pot fi:


(440)
A. acute: fistule/abcese, colit acut
grav
B. subacute:
tromboza
venoas
profund
C. subacute: stenoze digestive
D. pe termen lung: stenoze digestive
E. pe termen lung: cancer, n special
colorectal, dar i de intestin subire
i anus

180. Hepatita acut viral, forma


fulminant, se caracterizeaz prin: (451)
A. apariia unei encefalopatii hepatice
la mai puin de 2 sptmni dup
apariia icterului
B. IP < 50%
C. Mortalitate peste 50% n absena
tratamentului
D. Spitalizare n secii de terapie
intensiv
E. Transplant hepatic n urgen,
respectnd anumite criterii

176. Fac parte din criteriile clinicobiologice pe seama crora se pune


diagnosticul de colit acut grav
urmtoarele: (441)
A. numr de evacuri/24 ore > 6, cu
snge

181. Istoria natural a hepatitei cronice B


prezint urmtoarele faze: (452)
52

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

A. imunotolerana: replicare viral


puternic, transaminaze normale
sau puin crescute
B. imunoeliminarea:
accentuarea
replicrii
virale,
creterea
transaminazelor
C. faza icteric (asimptomatic sau
paucisimptomatic)
D. faza non-replicativ: replicare
viral nedetectabil, transaminaze
normale sau crescute
E. latena clinic: replicare viral
nedetectabil,
transaminaze
normale sau crescute

A. ciroza, dar numai cea de cauz


toxic
B. sindromul Budd-Chiari
C. boala Wilson
D. hepatopatia alcoolic
E. amiloidoza
186. Cauze frecvente de citoliz > 10N
sunt: (456)
A. hepatita toxic
B. litiaza cu migrare de calcul
C. hepatita autoimun
D. ischemia hepatic
E. steatohepatita non alcoolic

182. Care dintre urmtoarele sunt


investigaii necesare pentru a identifica o
contraindicaie definitiv sau temporar
pentru tratamentul antiviral la un bolnav cu
hepatit viral C: (453)
A. ECG
B. Examenul oftalmologic pentru
identificarea unei uveite sau a unei
retinopatii preproliferative
C. Diagnostic biologic de sarcin
D. Elastografie
tranzitorie
unidimensional
E. Anticorpi anti-muchi neted i antiLKM1

187. Care dintre urmtoarele variante


reprezint cauze pentru creterea izolat a
gamma-GT? (458)
A. intoxicaia alcoolic acut
B. intoxicaia alcoolic cronic
C. medicamente
inductoare
enzimatice
D. steatoza
E. ciroza biliar primitiv
188. Care dintre urmtoarele variante
reprezint
semne
de
insuficien
hepatocelular? (460)
A. angioame stelare
B. icter
C. splenomegalie
D. circulaie
venoas
colateral
abdominal
E. eritroz palmar

183. Principalele efecte secundare ale


interferonului sunt: (454)
A. anemia hemolitic
B. trombocitopenia
C. trombocitoza
D. leucopenia
E. sindromul pseudogripal

189. Dac un pacient cu ciroz prezint


asterixis i confuzie, ascit refractar,
bilirubina total ntre 35-50 mol/l,
albumina 40 g/l i indicele de protrombin
55%, acest pacient prezint : (461)
A. scor Child B
B. scor Child =7
C. scor Child C
D. scor Child=9
E. scor Child=11

184. Care dintre urmtoarele virusuri din


grupa Herpes pot cauza hepatite? (454)
A. EBV
B. VRS
C. CMV
D. VHB
E. VZV
185. n care dintre urmtoarele variante
citoliza hepatic este nsoit de un raport
ASAT/ALAT > 1? (455)

190. Care dintre urmtoarele variante sunt


factori declanatori comuni pentru ascita i
sindromul hepatorenal la un pacient cu
ciroz? (462,465)
53

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

A.
B.
C.
D.
E.

alcoolul
tromboza portal
infecia
hemoragia digestiv
carcinomul hepatocelular

A.
B.
C.
D.
E.

191. Urmtoarele variante fac parte din


tratamentul ascitei: (463)
A. hidratare i vitaminoterapie
B. regim hiposodat
C. diuretice distale n doz maximal
de prim intenie
D. puncie evacuatorie cu compensare
sistematic
prin
perfuzie
intravenoas de albumin
E. se pot asocia uneori diuretice de
ans

hidrotoraxul
sindromul hepatopulmonar
hipertensiunea portopulmonar
EPA
Pneumotoraxul

196. Care dintre urmtoarele variante


reprezint complicaii mai rare ale
pancreatitei cronice? (468)
A. icterul obstructiv
B. insuficiena pancreatic exocrin
C. diabetul
D. adenocarcinomul pancreatic
E. wirsungoragia
197. Despre examenele complementare
morfologice utile n pancreatita cronic
sunt adevrate urmtoarele afirmaii: (469)
A. CT-ul abdominal este examenul de
prim intenie
B. CT-ul abdominal este examenul cel
mai performant
C. RMN-ul pancreatic este examenul
de a doua intenie
D. Ecoendoscopia este examenul
indicat pentru detectarea unei
forme incipiente
E. RMN-ul pancreatic este examenul
de prim intenie

192. Care dintre urmtoarele variante


reprezint diagnostice difereniale pentru
encefalopatia hepatic? (464)
A. hemoragia subarahnoidian
B. hematomul subdural
C. AVC
D. Encefalopatia Gayet-Wernicke
E. Hiperglicemia
193. Care dintre urmtoarele variante NU
sunt criterii majore ale sindromului
hepatorenal? (465)
A. creterea creatininei > 130 mol/l
n absena tratamentului diuretic
B. prezena hipovolemiei
C. proteinurie < 0,5 g/24h fr
argumente ecografice pentru o
obstrucie a cilor urinare
D. diurez < 500 cc/24h
E. natremie < 130 mmol/l

198. Care dintre urmtoarele variante fac


parte
din
tratamentul
durerii
n
managementul pancreatitei cronice? (469)
A. enzimoterapia
B. sevrajul alcoolic
C. insulinoterapia
D. anastomoza pancreaticojejunal
E. protez canalar

194. Factorii declanatori posibili pentru


un sindrom hepatorenal sunt: (465)
A. infecia
B. hepatita alcoolic acut
C. hemoragia digestiv
D. carcinomul hepatocelular
E. puncia ascitei cu volum mare
necompensat

199. Atitudinile posibile n patologia


hemoroidal intern sunt: (474)
A. abstenia terapeutic
B. reguli igienodietetice i tratament
medical
C. tratamente instrumentale
D. tratament chirurgical: incizie sau
mai ales excizie
E. tratament
chirurgical:
hemoroidectomie
clasic

195. Complicaiile pleuropulmonare ale


cirozei sunt: (466)
54

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

hemoroidopexie
elastic

sau

ligatura

200. Tratamentele instrumentale posibile


n patologia hemoroidal intern sunt:
(474)
A. scleroza
B. tehnica Longo
C. fotocoagularea cu infraroii
D. ligatura elastic
E. ligatura sub control Doppler a
arterelor hemoroidale
Punctaj complement multiplu: _____
PUNCTAJ TOTAL: _____ / 950

55

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

Test Gril III

4. Tratamentul indicat n caz de


tumora
malign
esofagian
metastatic este: (487)
A. Esofagectomie
B. Esofagectomie precedat de
chimioterapie
C. Radiochimioterapie exclusiv
D. Instalarea unei endoproteze
E. Chimioterapie exclusiv

Capitolele: Chirurgie visceral,


Ginecologie-obstetric, Reumatologie,
Chirurgie ortopedic, Oftalmologie,
Chirurgie ORL, Geriatrie, Psihiatrie,
Psihiatrie pediatric
Autor: Ovidiu Mitu

5.

COMPLEMENT SIMPLU
1. Care dintre urmtoarele afirmaii
privind tratamentul etiologic al
cancerului de colon ocluziv este
FALS: (478)
A. Rezolvarea de urgen a
ocluziei
B. Reechilibrarea i stabilizarea
funciilor vitale (management
medical)
C. Hemicolectomie carcinologic
dreapt
cu
anastomoz
ileorectal
D. Cancer perforat cu peritonit
intervenia Hartmann
E. Cancer cu distensie cecal
major: colectomie subtotal cu
anastomoz ileorectal

Din tratamentul paliativ al


tumorilor de pancreas fac parte
urmtoarele, cu EXCEPIA: (490)
A. Analgezice
B. Corticoizi
C. Tratament pentru prurit
D. Proteze duodenale
E. Renutriie

6. Care dintre urmtoarele NU


reprezint
complicaii
ale
traumatismului hepatic: (492)
A. Hemobilie
B. Biliom
C. Coleperitoneu
D. Carcinom hepatocelular
E. Embolie gazoas n caz de
plag de vene suprahepatice
7. Care dintre urmtoarele este cauz
de ocluzie de intestin subire prin
trangulare: (495)
A. Volvulus de cec
B. Corp strin
C. Sindromul Ogilvie
D. Diverticul Meckel
E. Fecalom

2. Care dintre urmtoarele TNM-uri


corespunde stadiului IIIA n
cancerul de stomac: (479)
A. T3N1M0
B. T3N2M0
C. T3N0M0
D. T2a/bN0M0
E. T1-3N3M0

8. n caz de plastron apendicular, care


este cea mai bun opiune
terapeutic: (500)
A. Tratament medical iniial i
apendicectomie la distan
B. Apendicectomie imediat
C. Drenaj percutanat
D. Laparotomie i lavaj peritoneal
abundant
imediat
ce
diagnosticul a fost confirmat
E. Nici una de mai sus

3. Care dintre urmtoarele este


indicaie terapeutic n CHC
avansat non-metastatic Child A:
(483)
A. Rezecie
B. Chimioembolizare
C. Sorafenib per os
D. Tratament paliativ
E. Transplant hepatic
56

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

9. Hernia crural (femural) are


orificiul: (504)
A. Exteriorizat
prin
fascia
transversalis
B. Deasupra arcadei crurale
C. Exteriorizat
prin
orificiul
inghinal profund
D. Sub arcada crural, medial de
vasele femurale
E. La nivelul inelului ombilical
lrgit

A.
B.
C.
D.
E.

10. Care afirmaie este adevrat


privind litiaza biliar: (508)
A. Abcesul subhepatic este o
complicaie
a
colecistitei
cronice
B. Piocolecistul este o complicaie
a litiazei pe calea biliar
principal
C. Regimul alimentar hipercaloric
reprezint un factor de risc
D. 80%
din
calculi
sunt
simptomatici
E. Durerea tipic este n flancul i
n fosa iliac dreapt

12000/mm LDH de 3 ori


valoarea normal ASAT de 9
ori valoarea normal
La 48 de ore bicarbonaii
scad cu 6 mmol/l PaO2 este 80
mmHg ureea crete cu 2,2
mmol/l
calcemia este 2,5
mmol/l hematocritul nu scade,
rmnnd n limite normale
retenia de fluide estimat este
6 l.
Care este scorul Ranson?
5
6
7
8
9

14. Care este cauza principal


pancreatitei cronice? (467)
A. Hipercalcemia cronic
B. Autoimun
C. Obstructiv
D. Litiaza biliar
E. Alcoolul

15. Care afirmaie privind infecia


necrozei
pancreatice
este
adevrat: (515)
A. Survine tipic n a 3 sptmn
B. Germenii principali sunt S.
pneumoniae i H. influenzae
C. Mortalitatea este sczut (12%)
D. Este o complicaie major a
cancerului de pancreas
E. Tabloul clinic este intens i
caracteristic

11. n tratamentul litiazei cii biliare


principale, cel mai sensibil tip de
examinare este: (512)
A. ERCP
B. RMN abdominal
C. Bili-RMN
D. Ecografia abdominal
E. Ecoendoscopia
12. Peritonita fr germeni corespunde
unei peritonite: (517)
A. Primitive
B. Secundare
C. Teriare
D. De origine hematogen
E. Postoperatorii

16. Urmtoarele afirmaii


privind
prima ecografie n sarcin sunt
adevrate, cu EXCEPIA: (523)
A. Depisteaz
precoce
unele
malformaii severe
B. Depisteaz trisomia 21 prin
msurarea translucenei nucale
C. Se face diagnosticul precoce al
sarcinilor multiple
D. Se confirm/corecteaz vrsta
sarcinii

13. Un pacient internat cu suspiciunea


de pancreatit acut prezint: (514)
- La internare glicemie de 9
mmol/l (pacientul nu este
diabetic) V 60 ani leucocite
57

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

E. Se realizeaz ntre sptmnile


17-20 de amenoree

facilita ieirea acesteia din vagin


este delivrena: (550)
A. Spontan
B. Dirijat
C. Natural
D. Artificial
E. ntrziat

17. Prevenia
medicamentoas
a
recidivei preeclampsiei se face cu:
(527)
A. Corticoizi
B. Paracetamol
C. Bromocriptina
D. Aspirina
E. Nicardipin

22. Hipomenoreea nseamn: (559)


A. Cicluri prea neregulate i prea
rare
B. Sngerare n afara menstruaiei
C. Absena menarhei
D. Menstruaie n cantitate mic
E. Menstruaie prea abundent

18. Care dintre urmtoarele NU este


cauz de hemoragie genital n al 2
i al 3 trimestru de sarcin: (529)
A. Placenta praevia
B. Sarcina extrauterin
C. Hematomul retroplacentar
D. Rupture uterin
E. Moartea fetal intrauterin

23. Este cauz cervical de hemoragie


genital n afara sarcinii: (584)
A. Fibromul uterin
B. Chistul ovarian
C. Adenomioza
D. Endometrita
E. Ectropion

19. Obiectivele glicemice n diabetul


gestaional sunt: (532)
A. Glicemia jeun < 0,95 g/l i
glicemia la 2 ore dup fiecare
mas < 1,2 g/l
B. Glicemia jeun < 1,2 g/l i
glicemia la 2 ore dup fiecare
mas < 1,6 g/l
C. Glicemia jeun < 1,4 g/l i
glicemia la 2 ore dup fiecare
mas < 2 g/l
D. Glicemia jeun < 0,7 g/l i
glicemia la 2 ore dup fiecare
mas < 1 g/l
E. Glicemia jeun < 1,2 g/l i
glicemia la 2 ore dup fiecare
mas < 2 g/l

24. Este factor major de risc pentru


cancerul endometrial: (561)
A. Obezitatea
B. Infecia cu HPV
C. Multiparitatea
D. Sindromul premenstrual
E. Sindromul ovarului polichistic
25. Vaginita bacterian se trateaz cu:
(576)
A. Econazol ovule
B. Metronidazol
C. Spun alcalinizant
D. Cefepim
E. Oseltamivir

20. Tratamentul medicamentos pentru


sarcina extrauterin const n
administrarea de: (535)
A. Aspirin p.o.
B. Corticoizi i.v.
C. Metrotrexat i.m.
D. Vitamina B12 i.m.
E. Nicardipin i.v.

26. Femeilor aflate la menopauz i


care prezint un chist benign, le
este recomandat dozajul: (588)
A. CA 125
B. CA 15-3
C. CA 12-2
D. CA 19-9
E. CA 55

21. Delivrena ajutat de tragerea


cordonului ombilical pentru a
58

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

27. Despre
chisturile
funcionale
ovariene, este adevrat c: (598)
A. Necesit
administrarea de
anticoncepionale
B. Toate chisturile funcionale
sunt foliculare
C. Nu dispar niciodat spontan
D. Dispar spontan n cteva luni
(1-3)
E. Tratamentul de referin este
anexectomia

C. T1-T2
D. L4-L5
E. Cozii de cal
32. Face parte din clasa coxibilor:
(646)
A. Aspirina
B. Ketoprofen
C. Indometacin
D. Diclofenac
E. Celecoxib

28. Tratamentul
adjuvant
al
carcinomului ductal mamar este:
(604)
A. Chimioterapia
B. Hormonoterapia
C. Radioterapia extern a snului
restant
D. Imunoterapia
E. Agoniti GnRH

33. Tratamentul prelungit cu AINS se


indic n: (646)
A. Bursit
B. Tendinit
C. Gut
D. Spondilit
E. Trauma sportive
34. Stadiul Garden II al fracturii de
femur nseamn: (655)
A. Varus cu ruptur complet
B. Varus cu persistena unui
angrenaj
al
articulaiei
posterioare
C. Fr deplasare
D. Valgus
E. Nici una de mai sus

29. Care afirmaie privind poliartrita


reumatoid (PR) este adevrat?
(628)
A. ntotdeauna prezint semne
extraarticulare
B. Nu exist PR fr artrit sau
sinovit
C. Rar se prezint ca un
reumatism inflamator cronic
distructiv
D. Lichidul
inflamator
intraarticular este septic i cu
cristale
E. Nu exist un mod de evaluare
standardizat a PR

35. Afeciunea ocular n care semnele


funcionale sunt reprezentate de
durere, fotofobie, lcrimare i
blefarospasm este: (683)
A. Uveita anterioar acut
B. Endoftalmita
C. Glaucom neovascular
D. Keratita acut
E. Neuropatia optic retrobulbar

30. Care este scorul T caracteristic


osteopeniei: (636)
A. ntre -1 i -2,5
B. -2,5
C. -2,5 + 1 fractur prezent
D. > -1
E. ntre -1,5 i -2

36. Neuropatia
optic
ischemic
anterioar acut reprezint prima
manifestare oftalmologic a bolii:
(681)
A. Lyme
B. Horton
C. Takayasu
D. Marfan
E. Chagas

31. Mduva spinrii se termin la


nivelul: (625)
A. L1-L2
B. S1-S2
59

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

37. Este FALS despre episclerit: (687)


A. Roeaa nu dispare dup
aplicarea unui vasoconstrictor
B. Adeseori idiopatic
C. Roeaa este localizat
D. Tratamentul
presupune
corticoterapie local
E. Roeaa dispare dup aplicarea
unui vasoconstrictor

43. mbtrnirea neuro-cognitiv se


caracterizeaz prin: (777)
A. Creterea timpului de reacie
B. Creterea ateniei
C. Creterea capacitii de nvare
D. Scderea timpului de reacie
E. Creterea volumului substanei
albe
44. Sarcopenia reprezint: (777)
A. Creterea esutului adipos
B. Scderea masei musculare
C. Scderea forei musculare
D. Insulinorezistena
E. Scderea capacitii intelectuale

38. Stadiul congestiv din otita medie


acut presupune: (717)
A. Colecie retrotimpanic
B. Perforaie
a
membranei
timpanice
C. Timpan bombat, mat
D. Relief osicular invizibil
E. Timpan hiperemiat

45. Tulburarea
conversiv
se
caracterizeaz prin: (918)
A. Bilan somatic patologic
B. Simptome simulate
C. Ireversibilitatea simptomului
D. Personalitate histrionic
E. Prezena unei cauze organice

39. Care dintre urmtoarele NU este


otalgie de origine otologic: (716)
A. Pericondrita
B. Parotidita
C. Mastoidita
D. Catar tubar
E. Otita medie acut

46. Care este antidepresiv inhibitor


selectiv ai recaptrii serotoninei i
noradrenalinei? (915)
A. Paroxetina
B. Venlafaxina
C. Escitalopram
D. Sertralina
E. Clomipramina

40. Herpangina
are
urmtoarea
etiologie viral: (727)
A. Virusul herpes simplex
B. Virusul Coxsackie A
C. Enterovirus
D. Calicivirus
E. Rotavirus

47. Fobia colar se caracterizeaz


prin: (916)
A. Copii cu dificulti colare
B. Pierderea interesului pentru
coal
C. Apariia treptat a fobiei,
nainte de 5 ani
D. Evoluia este nefavorabil n
toate cazurile
E. Afecteaz cu preponderen
bieii

41. Angina ulceroas sifilitic se


trateaz de prim intenie cu: (726)
A. Azitromicin
B. Amoxicilin-acid clavulanic
C. Benzatin benzilpenicilina G
D. Penicilina V
E. Nitrofurantoin
42. Epistaxisul reprezint sngerarea
cu origine: (737)
A. Digestiv
B. Respiratorie
C. Neurologic
D. n fosele nazale
E. Oftalmologic

48. Post-partum blues apare


natere: (924)
A. La 2-8 sptmni
B. n ziua 15
60

dup

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

C. ntre zilele 3-5


D. La 2-3 luni
E. Nu apare niciodat

anastomoz
coloanal
cu
ileostomie de protecie
C. n cazul cancerului de rect
mediu i inferior, se va aplica
un tratament neoadjuvant, n
caz de leziune T3-T4 i/sau N+
D. n cazul cancerului de rect
mediu i inferior, intervenia
chirurgical se realizeaz la 6-8
sptmni dup finalizarea
radioterapiei
E. Radiochimioterapia
din
cancerul de rect mediu i
inferior const din 75 Gy
asociat cu gemcitabin timp de
6 sptmni

49. Motricitatea spontan, anarhic,


asimetric este prezent la copil de
la: (995)
A. 3 luni
B. 9 luni
C. Natere
D. 1 an
E. 3 ani
50. Pica reprezint la copii: (998)
A. Regurgitarea alimentelor parial
digerate
B. Incapacitatea de a mnca n
mod corespunztor
C. Ingerarea de pmnt, vopsele,
hrtii, ghips etc.
D. Tulburare
ce
afecteaz
abilitile de comunicare
E. Dificulti de nvare

53. Manifestrile clinice ale formei


necomplicate
din
cancerul
colorectal sunt: (475)
A. Tulburri de tranzit
B. Aprare abdominal
C. Rectoragie/melen
D. Febr
E. Alterarea strii generale

Punctaj complement simplu: _____

54. Care dintre urmtoarele sunt


caracteristici clinice ale cancerului
de stomac: (479)
A. Dureri n hipogastru
B. Disfagie
C. Vrsturi postprandiale
D. Sindroame
paraneoplazice
(flebit, acanthosis nigricans,
anemie hemolitic)
E. Rectoragie

COMPLEMENT MULTIPLU
51. Care sunt factori de risc ai
cancerului colorectal? (475)
A. Rectocolita ulcerohemoragic
B. Diverticuloza
C. Acromegalia
D. Antecedente heredocolaterale
de sindrom Peutz-Jeghers
E. Sindromul HNPCC
52. Care dintre urmtoarele afirmaii
sunt
adevrate
n
cazul
tratamentului cancerului rectal?
(478)
A. n cazul cancerului de rect
superior, se realizeaz, printre
altele colectomie stng,
rezecie total de rect i excizie
total de mezorect
B. n cazul cancerului de rect
superior, se realizeaz, printre
altele colectomie stng,
rezecie parial de mezorect i

55. Care dintre urmtoarele afirmaii


sunt FALSE privind confirmarea
diagnostic i bilanul extinderii
din cancerul de stomac: (480)
A. Ecoendoscopia
este
indispensabil pentru toate
leziunile superficiale
B. Markerii tumorali cutai sunt
CA 19-9, Ag CSC
C. Endoscopia
digestiv
superioar permite localizarea
cancerului

61

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

D. PET-CT este un examen de


referin pentru diagnostic
E. CT cervico-toraco-abdominopelvin realizeaz un bilan local

B.
C.

56. Care dintre urmtoarele afirmaii


sunt corecte privind cancerul de
stomac: (479-480)
A. Mai mult de 90% reprezint
adenocarcinoame
B. Ulcerul gastric este un factor de
risc
C. n caz de gastrectomie total,
trebuie
sa
administrm
vitamina B12 i.m. toat viaa
D. n cancerul antral este indicat
o gastrectomie total, cu
anastomoz esojejunal
E. n alte localizri ale cancerului
gastric,
este
indicat
gastrectomia
4/5,
cu
anastomoz gastrojejunal

D.
E.

examinri imagistice, n caz de


ficat cirotic
Nodul > 2 cm cu aspect tipic
sau cu -FP > 200 ng/ml
PBH trebuie realizat n orice
circumstan
Nodul < 1 cm colaborat cu FP < 200 ng/ml
Nodul
de
2
cm,
cu
hipervascularizare evident la 2
examinri imagistice, n caz de
ficat cirotic

59. Sunt corecte afirmaiile privind


metastazele hepatice: (483-484)
A. Metastazele metacrone sunt
diagnosticate n acelai timp cu
cancerele primitive
B. Metastazele metacrone sunt
diagnosticate dup tratamentul
pentru cancerul primitiv
C. De cele mai multe ori prezint
bilan hepatic anormal
D. La
ecografie
sunt
hipo/isoecogene, cu halou
hipoecogen circumferenial
E. Dac aspectul i tabloul clinic
sunt tipice, nu se recomand
PBH sistematic

57. Care afirmaii sunt adevrate n


privina
tumorilor
hepatice
benigne: (481-482)
A. Hemangiomul
este
asimptomatic, cu depistare
ntmpltoare i probe hepatice
normale
B. Chistul biliar apare cel mai
frecvent la femeile ntre 20-50
ani
C. Adenomul se manifest prin
durere n jumtate dintre cazuri
D. Dac
diagnosticul
de
hiperplazia nodular focal este
sigur, cea mai indicat este
abinerea terapeutic
E. Dac diagnosticul de adenom
este sigur, cea mai indicat este
abinerea terapeutic

60. Factori de risc n tumorile de


esofag sunt: (485)
A. Intoxicaia
alcoolotabagic
pentru carcinomul epidermoid
B. Esofagul
Barrett
pentru
adenocarcinom
C. Achalazie
D. Lupus eritematos diseminat
E. Antecedente
de
esofagit
caustic
61. Pricipiile de tratament n cancerul
de esofag sunt: (486)
A. Pentru tumorile superficiale
(T1) esofagectomie
B. Tumor rezecabil pe esofag
cervical doar chimioterapie
C. Tumor rezecabil pe esofag
toracic,
stadiul
II

58. n
carcinomul
hepatocelular
(CHC), confirmarea diagnosticului
prin PBH NU este necesar n caz
de: (482)
A. Nodul
de
1
cm,
cu
hipervascularizare evident la 2

62

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

esofagectomie,
precedat
uneori de chimioterapie
D. Tumor rezecabil pe esofag
toracic, stadiul III, carcinom
epidermoid

radiochimioterapie exclusiv
E. Tumor rezecabil pe esofag
toracic,
stadiul
III,
adenocarcinom

radiochimioterapie exclusiv

A.
B.
C.
D.
E.

Disfagie
Vrsturi postprandiale tardive
Alterarea strii generale
Tuse la deglutiie (pe cale fals)
Disfonie (paralizia nervului
recurent stng)

66. Care sunt cele mai afectate organe


n traumatismele abdominale: (491)
A. Splina
B. Rinichiul
C. Colonul transvers
D. Vezica urinar
E. Ficatul

62. Sunt
caracteristici
clinice
particulare ale cancerului de cap de
pancreas: (489)
A. Icter progresiv
B. Vezicul
biliar,
mare,
palpabil
C. Dureri n epigastru/celiace
D. Angiocolangita
E. Prurit

67. Care sunt criterii de tratament


medical n caz de traumatism
abdominal: (491)
A. 5 uniti de mas sanguin
transfuzate
B. Stabilitate hemodinamic
C. Nu prezint indicaii de
intervenie n caz de urgen
D. Instabilitate hemodinamic
E. Plag penetrant n hipocondrul
drept sau stng

63. Care dintre urmtoarele sunt


contraindicaii ale exerezei n
cancerul de pancreas: (489)
A. Icter moderat
B. Alterare major a strii
generale
C. Carcinomatoz peritoneal
D. Metastaze
E. Dilatare uoar de canal
Wirsung

68. Sunt msuri de realizat n caz de


plag nepenetrant abdominal:
(493)
A. Laparotomie exploratorie
B. Profilaxia tetanosului
C. Antibioprofilaxie
D. Debridare
E. Sutura plgii

64. n clasificarea TNM din cancerul


de pancreas, care afirmaii sunt
adevrate: (488)
A. T0 tumor in situ
B. T1 tumor limitat la
pancreas < 2 cm n cel mai
mare diametru
C. T2 tumor limitat la
pancreas < 2 cm n cel mai
mare diametru
D. T3 tumor extrapancreatic
fr afectare de trunchi celial
sau
arter
mezenteric
superioar
E. N0 ganglioni neevaluai

69. Legat de mecanismul ocluziilor


digestive, care dintre urmtoarele
afirmaii sunt adevrate: (494)
A. Prin trangulare, riscul de
necroz a peretelui este n mai
puin de 12-24 ore
B. Obstrucia se caracterizeaz
prin hiperperistaltism reactiv
C. Mecanismul funcional este
legat de diminuarea activitii
peristaltismului intestinal
D. Prin trangulare se produc
leziuni vasculare tardive

65. Manifestrile clinice n cancerul de


esofag sunt reprezentate de: (486)
63

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

E. n trangulare, durerea este


intens

A.
B.
C.
D.
E.

70. Care dintre urmtoarele sugereaz


diagnosticul de gravitate n
sindromul ocluziv: (495)
A. Pneumoperitoneu
B. Dilatarea cecului < 5 cm
C. Aeroportia
D. Vrsturi precoce i moderate
de tip bilios
E. Pneumatoza parietal

Mucocel apendicular
Limfadenit mezenteric
Sarcoidoz
Cancer de colon
Hepatit

75. Manifestrile clinice n apendicit


sunt: (499)
A. Febr (37,5-38,5C)
B. Durere n fosa iliac stng
C. Infiltrare hematic a flancurilor
D. Aprare abdominal
E. Greuri, vrsturi

71. n sindromul ocluziv, pacientul


prezint indicaie de tratament
chirurgical n caz de: (496)
A. Eec al tratamentului medical
B. Prezena semnelor de severitate
C. Durere moderat
D. Oprire precoce a tranzitului
intestinal
E. Vrsturi precoce

76. Examinarea unei hernii inghinale


necomplicate se caracterizeaz
prin: (505)
A. Mas inghinal dureroas
B. Mas inghinal impulsiv la
tuse
C. Mas inghinal reductibil
D. Mas care poate fi situat n
scrot
E. Mas inghinal inflamat

72. n volvulusul de sigmoid, tabloul


de ocluzie se caracterizeaz prin:
(497)
A. Meteorism voluminos difuz
B. Meteorism voluminos asimetric
C. Absena aspectului obinuit
granitat al sigmoidului
D. Niveluri colice n U inversat pe
Rx abdominal simpl/CT
E. Pneumoperitoneu

77. Care sunt factori de risc pentru


hernia ombilical: (504)
A. Alcoolismul cronic
B. Obezitatea
C. Hepatita acut viral
D. Ciroza cu ascit
E. Dializa peritoneal
78. Colecistita acut prezint: (510)
A. Icter
B. Durere n hipocondrul drept,
mai mult de 6 ore
C. Sindrom inflamator
D. Lipaza normal
E. La ecografie perete vezicular
ngroat (> 4 mm)

73. Care dintre urmtoarele reprezint


metode de tratament n sindromul
Ogilvie: (498)
A. Tratament medical al ocluziei
B. Tratament etiologic
C. Tratament chirurgical imediat
ce diagnosticul a fost confirmat
D. n absena semnelor de
severitate suprimarea ocluziei
prin diverse metode
E. n prezena semnelor de
severitate colo-exsuflare sau
laparotomie exploratorie

79. Sunt adevrate despre tratamentul


litiazei veziculare necomplicate:
(509)
A. Intervenia chirurgical se
organizeaz la rece
B. Tratamentul etiologic este
reprezentat de colecistectomia
laparoscopic

74. Diagnosticul
diferenial
n
apendicit se poate face cu: (500)
64

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

C. Se
realizeaz
i
o
colangiografie intraoperatorie
D. Tratamentul
postoperator
special este dificil de realizat i
urmat
E. Intervenia chirurgical se
realizeaz n 12 ore de la
debutul simptomelor

C. Prelevarea
de
probe
bacteriologice multiple
D. Tratamentul cauzei
E. Lavajul cavitii abdominale
84. Care sunt etiologiile responsabile
de 80-90% din cazurile de
pancreatit acut: (513)
A. Mucoviscidoza
B. Litiaza vezicular
C. Hiperlipidemia
D. Alcoolul
E. DCPA

80. Sunt adevrate despre ileusul biliar:


(511)
A. Secundar unei fistule ntre
vezicula biliar i duoden
B. Calculul se va bloca n colon i
va
provoca
o
ocluzie
funcional
C. Clinic,
prezint
semnele
ocluziei prin obstrucie
D. Icterul este prezent de la
nceput i este intens
E. Imagistic,
calculul
apare
hiperdens n fosa iliac dreapt

85. Durerea pancreatic este: (513)


A. Cu iradiere spre posterior
B. Epigastric
C. Calmat
de
anteflexia
trunchiului
D. Cu iradiere spre zona inghinal
E. Transfixiant
86. Care sunt complicaii locale ale
pancreatitei acute? (515)
A. oc septic
B. Abcese
C. Insuficien multiorganic
D. Infecia necrozei pancreatice
E. Colecii

81. Angiocolangita: (512)


A. Se caracterizeaz prin triada
Charcot
B. Nu prezint sindrom inflamator
C. Se caracterizeaz prin urin
deschis la culoare i scaune
normal colorate
D. Prezint aprare abdominal i
tulburri de tranzit
E. Este o septicemia de origine
biliar

87. Tabloul clinic din pancreatita


cronic se caracterizeaz prin:
(468)
A. Dureri pancreatice, declanate
de mese sau alcool
B. Examen clinic bogat n semne
i simptome
C. Pierdere ponderal moderat
frecvent
D. Echimoze periombilicale
E. Context subiect etilic, vrst
medie

82. Peritonita postoperatorie va fi


evocat n toate cazurile de abatere
de la evoluia postoperatorie
normal i n special n caz de: (518)
A. Vrsturi
B. Febr
C. Tulburri de cunotin, agitaie
D. Secreii purulente prin cicatrice
E. Dureri abdominale uoare

88. Insuficiena pancreatic endocrin


se poate manifesta prin: (468)
A. Diaree cronic
B. Maldigestie cu steatoree
C. Diabet ( insulino-necesitant)
D. Hiperglicemii frecvente
E. Hipoglicemii frecvente

83. Tratamentul etiologic al peritonei


cuprinde: (518)
A. Laparotomie/laparoscopie
B. Antiobioterapie
local,
intraabdominal
65

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

D. Markerii serici
trimestru
E. nimea uterului

89. Tratamentul
complicaiilor
pancreatitei cronice se poate realiza
astfel: (469)
A. Insuficiena
pancreatic
exocrin enzimoterapie
B. Diabet

insulinoterapie
frecvent necesar
C. Pleurezie corticoizi i
decorticare pleural
D. Pseudochist supraveghere,
tratament endoscopic, chiar
chirurgical
E. Compresiune de organ
tratament
endoscopic
sau
chirurgical

primul

93. Suspectm o preeclampsie n cazul


unei HTA de novo asociate cu
urmtoarele semne: (525)
A. ASAT de 3 ori sub valoarea
normal
B. Trombocite < 150 000/mm
C. Retard de cretere intrauterin
D. Edeme aprute brutal
E. Hematurie
94. Antihipertensivele utilizate n
tratamentul hipertensiunii arteriale
gestaionale sunt: (526)
A. Labetalol
B. Nicardipin
C. IEC
D. ARA II
E. Aliskiren

90. n primul trimestru de sarcin:


(521)
A. Btile inimii ftului sunt
auzibile cu urechea liber
B. Btile inimii ftului nu sunt
auzibile cu stetoscopul lui
Pinard
C. Luarea n greutate este absent
sau minim
D. nlimea uterului nu este
msurabil
la
palparea
abdominal
E. Proteinuria normal este > 3,5
g/zi

95. Urmtoarele sunt indicaii pentru


ntreruperea sarcinii: (527)
A. Edem pulmonar acut
B. Trombocite < 50 000/mm
C. Eclampsie
D. Risc de avort tardiv
E. Hematom retroplacentar
96. Acronimul sindromului
provine de la: (528)
A. Hemoragii
B. Lipazemia crescut
C. Citoliza hepatic
D. Trombopenia
E. Hemoliza

91. Examenele paraclinice obligatorii


n timpul primei consultaii din
sarcin sunt: (522)
A. Grupa i factorul Rh
B. VDRL & TPHA
C. Depistarea
biochimic
a
sarcinilor cu risc de trisomie 21
D. Serologie HIV, CMV
E. Proteinuria i glicozuria

HELLP

97. Etiologii ale metroragiei n primul


trimestru de sarcin sunt: (529)
A. Sarcina oprit n evoluie
B. Mola hidatiform
C. Hematomul retroplacentar
D. Sarcina extrauterin
E. Avortul spontan

92. Riscul combinat pentru trisomia 21


se calculeaz n funcie de
urmtorii parametrii: (523)
A. Vrsta pacientei
B. Dimensiunea
translucenei
nucale n primul trimestru
C. Vrsta sarcinii (n sptmni)

98. Hematomul
retroplacentar
caracterizeaz prin: (530)
A. Uter moale
66

se

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

B.
C.
D.
E.

Uter contractat
RCF normal
Anomalii ale RCF
Apariia n contextul unei
preeclampsii/traumatism
abdominal/consum de cocain

102.
Tabloul clinic al sarcinii
extrauterine
nerupte
se
caracterizeaz prin: (534)
A. Dureri pelvine moderate
B. Durere violent sincopal
C. Semne de anemie i oc
D. Metroragie la nceputul sarcinii
E. Mas laterouterin palpabil
uneori la tueul vaginal

99. Este adevrat despre diabetul


gestaional: (531)
A. Malformaiile
sunt
mai
frecvente
B. TTGO la 100 g de glucoz se
mai
numete
i
testul
OSullivan
C. Macrosomia este o consecin
fetal i neonatal
D. Frecvena
apariiei
malformaiilor depinde de
echilibrul glicemic dinainte de
concepere
E. Copiii vor fi predispui la
obezitate

103.
Semne
ecografice
ale
sarcinii extrauterine sunt: (534)
A. Semn direct hematosalpinge
B. Semn direct vizualizarea unui
sac gestaional extrauterin
C. Semn indirect vizualizarea
unui sac gestaional intrauterin
D. Semn indirect col uterin
dilatat
E. Semn indirect hemoperitoneu
104.
Diagnosticul diferenial al
sarcinii extrauterine nerupte se face
cu: (535)
A. Ruptura unui anevrism al
arterei splenice
B. Ruptura unui chist hemoragic
C. Torsiunea anexial
D. Avortul
E. Vulvovaginita

100.
Dup depistarea diabetului
gestaional, se vor urmri anumite
principii dietetice: (532)
A. Alimentaia va conine 50%
glucide (mai ales cu index
glicemic mic i fibre)
B. Insulinoterapia va fi preferat
de la nceput dac glicemia
jeun > 1,3 g/l
C. Raia energetic total va fi
repartizat pe 3 mese i 3
gustri
D. Alimentaia va conine 50%
proteine
E. Greutatea mamei n sarcin
trebuie stabilizat, preferabil
sczut

105.
Sunt
adevrate
despre
prezentaia ftului: (549)
A. Este prima parte a ftului care
se prezint la strmtoarea
superioar a bazinului
B. Prezentaia cefalic este o
prezentaie distocic
C. Prezentaia cu capul n flexie
maxim este cea mai eutocic
D. Prezentaia pelvin poate fi n
ezut complet sau incomplet
E. Prezentaia transversal este cu
umrul, oblic

101.
Factori de risc ai sarcinii
extrauterine fr contracepie sunt:
(533)
A. Alcoolismul
B. Tabagismul
C. Endometrioza pelvin
D. Tratamentul cu clomifen citrat
E. Vrsta < 20 ani

106.
Sunt
adevrate
despre
cardiotocografie: (550)
A. Identific
anomalii
ale
dinamicii uterine

67

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

B. Ritmul cardiac fetal bazal este


ntre 120-160 bti/minut
C. Decelerrile
semnific
ncetiniri scurte ale ritmului de
baz
D. Hipertonia uterin nseamn
creterea
intensitii
contraciilor
E. Oscilaiile normale ale ritmului
cardiac fetal sunt ntre 30-50
bti/minut

C. Frotiul
cervicovaginal
Papanicolau
D. Biopsia din masa cervical
E. Histerectomia
111.
Fibroamele uterine pot fi
tratate prin: (585)
A. Agoniti GnRH
B. Embolizarea arterelor uterine
C. Histeroscopie
cu
rezecia
fibromului
D. Miomectomie
prin
laparotomie/laparoscopie
E. Sterilet
cu
eliberare
de
progestativ

107.
Sunt
afirmaii
FALSE
legate de post-partumul normal:
(551)
A. Dac femeia alpteaz, prima
menstruaie survine la 3 luni
dup natere
B. Dac femeia nu alpteaz,
prima menstruaie survine la
10-12 sptmni dup natere
C. La consultaia postnatal se va
verifica absena complicaiilor
D. Nu se mai prescrie contracepie
E. n
caz
de
simptome
urinare/perineale, se prescriu
exerciii
de
tonifiere
a
perineului

112.
Sunt opiuni de tratament
ale
hemoragiilor
genitale
cataclismice: (586)
A. Vitamina B12 i.m.
B. Antifibrinolitic
C. Sulfat de protamin
D. Estrogeni n doze mari prin
plasture transdermic aplicat
pentru 72 ore
E. Embolizare arterial
113.
Sunt
adevrate
despre
hemoragiile genitale din timpul
sarcinii: (584)
A. Ruptura uterin apare la natere
B. Placenta praevia apare n
trimestrul 1
C. Sarcina extrauterin apare n
trimestrul 1
D. Hematomul
retroplacentar
apare n trimestrele 1-2
E. Avortul spontan apare n
trimestrul 1

108.
Tratamentul
sindromului
ovarului polichistic conine: (559)
A. Antiinflamatoare
B. Metformin
C. Anticoncepionale orale
D. Clomifen citrat
E. Drilling ovarian chirurgical
109.
Sunt
adevrate
despre
sindromul premenstrual: (561)
A. Dismenoreea
B. Predomin dup fiecare natere
C. Iritabilitatea, tulburrile de
somn
D. Meteorismul abdominal
E. Diagnosticul este paraclinic

114.
Endometrita
caracterizeaz prin: (577)
A. Aprare abdominal
B. Dureri abdominopelvine
C. Prurit vulvovaginal
D. Context: post-partum,
avort
E. Leucoree
purulent
murdar

110.
Sunt contraindicate n caz
de metroragie: (561,585)
A. Histerosalpingografia
B. Biopsia endometrial
68

se

postsau

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

115.
Sunt complicaii pe termen
mediu-lung ale infeciilor genitale
nalte: (578)
A. Endometrit cronic
B. Recidive
C. Aderene pelvine
D. Sarcina extrauterin
E. Infertilitate tubar

120.
Hemoragia intrachistic se
caracterizeaz prin: (599)
A. Aprare muscular
B. Durere pelvin
C. Hemoperitoneu
D. Posibilie stri subfebrile
E. Sindrom inflamator moderat
121.
Cancerul ovarian poate fi
depistat prin urmtoarele semne:
(599-600)
A. Metroragie
B. Colecie pericardic
C. Dureri pelvine
D. Adenopatii periferice inghinale
E. Tulburri digestive

116.
Vulvovaginita prin Candida
albicans se caracterizeaz prin:
(576)
A. Depozite albicioase
B. Cervicit
C. Dispareunie
D. Leucoree alb, inodor
E. Leucoree gri, urt mirositoare

122.
n caz de confirmare a
tumorii epiteliale ovariene maligne,
complet rezecabil spontan, se
realizeaz: (600)
A. Anexectomie bilateral
B. Histerectomie total
C. Omentectomie
D. Biopsii peritoneale etajate
E. Cistectomie

117.
Natura organic a unui chist
ovarian se caracterizeaz prin:
(588)
A. Component solid
B. Perete gros
C. Caracter multilocular
D. Diametrul chistului 6 cm
E. Component lichid
118.
Chistectomia
ovarian
laparoscopic se recomand n caz
de: (589)
A. Febr
B. Chist funcional depistat recent
C. Chist cu aspect organic
evideniat de ecografie
D. Modificri morfologice ale
chistului
E. Cretere n volum a chistului

123.
Adenofibromul
mamar:
(601)
A. Prezint mastodinie ciclic
cronic
cu
agravare
premenstrual
B. Apare la femeile tinere
C. Prezint adenopatii axilare
homolaterale
D. Crete riscul de cancer de sn
E. n caz de dubii, se realizeaz o
biopsie sub ghidaj ecografic

119.
Adenomioza: (589)
A. Se
poate
asocia
cu
endometrioz pelvin sau cu
fibrom uterin
B. Reprezint infiltrarea zonei
jonciunii cu esut endometrial
n cadrul miometrului
C. Prezint dismenoree
D. Se trateaz cu antiinflamatoare
steroidiene
E. Poate invada complet uterul

124.
Sunt factori de risc pentru
cancerul mamar: (602)
A. Pubertate tardiv
B. Absena alptrii
C. Obezitatea
D. Menopauz precoce
E. Prima sarcin tardiv
125.
Sunt tratamente adjuvante
pentru cancerul mamar: (603-604)

69

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

A. Suprimarea funciei ovariene cu


GnRH la femeia tnr
B. RE+, tamoxifen dac femeia
este la menopauz
C. RE+,
antiaromataz
dac
femeia nu este la menopauz
D. Imunoterapie n caz de
supraexprimare HER2
E. Chimioterapie adjuvant n
orice situaie

D. Fibroza pulmonar
E. Sindromul Felty
130.
Care dintre urmtoarele boli
fac
parte
din
grupul
spondilartropatiilor? (634)
A. Spondilita anchilozant
B. Poliartrita reumatoid
C. Sindromul SAPHO
D. Artrita psoriazic
E. Lombocruralgia

126.
Privind tabloul clinic al
poliartritei reumatoide (PR), care
dintre afirmaiile urmtoare sunt
adevrate? (629)
A. Afecteaz
interfalangienele
distale
B. Afecteaz
interfalangienele
proximale
i
metacarpofalangienele
C. PR este o poliartrit cronic
dac manifestrile dureaz mai
mult de 6 luni
D. Predomin la femei, cu vrsta
de debut n jur de 50 de ani
E. Exist i alte moduri de debut
forma febril, alterarea strii
generale

131.
Care
afirmaii
sunt
adevrate
privind
tratamentul
spondilitei anchilozante: (634-635)
A. n afectri axiale sau ale
entezelor

administrm
tratament cu metotrexat
B. AINS reprezint tratamentul
cheie al spondilartropatiei
C. n
artrita
periferic

administrm metotrexat sau


sulfasalazin
D. Tratamentul nemedicamentos
nu este important
E. Pentru formele avansate i
severe chirurgie rahidian
132.
Care
afirmaii
privind
osteoporoza sunt adevrate? (636)
A. Este o maladie difuz a
scheletului
B. Forma primar este boala
osoas fragilizant cea mai
frecvent
C. La terapia medicamentoas,
trebuie adugate i msurile
igieno-dietetice
D. Este o boal dureroas difuz
E. Trebuie prevenit riscul de
cdere

127.
Care dintre urmtoarele sunt
bioterapii anti-TNF: (631)
A. Infliximab
B. Rituximab
C. Kineret
D. Adalimumab
E. Etanercept
128.
Care sunt autoanticorpii
utilizai n diagnosticarea PR: (628)
A. Ac anti-ADN
B. Ac anticardiolipine
C. Ac anti-CCP
D. Factorul reumatoid
E. Ac anti-RNP

133.
Sunt endocrinopatii cu
impact asupra osului i care
cauzeaz osteoporoz secundar:
(637)
A. Mastocitoza sistemic
B. Hipotiroidism netratat
C. Hiperparatiroidism primar
D. Hipercorticism endogen

129.
Care sunt complicaiile
sistemice ale PR? (630)
A. Sindromul Caplan
B. Nodulii reumatoizi
C. Limfomul T
70

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

E. TS faa posterioar a braului


i antebraului

E. Hipogonadism prelungit
134.
Care dintre
medicamente sunt
(638)
A. Zolendronat
B. Raloxifen
C. Alendronat
D. Teriparatid
E. Ibandronat

urmtoarele
bifosfonai:

139.
Este
adevrat
despre
lomboradiculalgia
comun
necomplicat: (625)
A. Durerea este de tip inflamator
B. Nu exist febr
C. Este o urgen terapeutic
D. Examenul clinic poate fi
completat de radiografii simple
E. Hernia de disc este una dintre
cauze

135.
Este
adevrat
despre
teriparatid: (639)
A. Se administreaz p.o., timp de
48 de luni
B. Este folosit mai ales pentru
osteoporoza sever
C. Scade riscul de fracturi de old,
dar nu i de fracturi vertebrale
D. Este un fragment recombinant
1-34 de hormon paratiroidian
E. Aparine familiei SERMs

140.
Este adevrat despre calea
intramuscular de administrare a
AINS: (647)
A. Este rareori justificat
B. Biodisponibilitatea i.m. este
mai mare ca cea p.o.
C. Se poate prescrie n patologii
cronice, pentru o durat lung
D. Prezint interes foarte sczut
E. Dup
administrarea
i.m.
continum cu administrarea i.v.
(indometacin)

136.
Care medicamente sunt
indicate dup 70 ani, cnd riscul de
fractur de old este dominant?
(640)
A. Ranelatul de stroniu
B. Raloxifen
C. Bifosfonat
D. AINS
E. Corticoizi

141.
Sunt
adevrate
despre
antiinflamatoare: (645)
A. AINS
au
i
proprieti
antialergice
B. AINS acioneaz prin inhibarea
cii prostaglandinelor
C. Se pot prescrie 2 AINS
simultan
D. A se evita AINS dac pacientul
este sub AVK
E. Exist 2 tipuri de AINS:
selective i non-selective

137.
Sunt indicaii de tratament
chirurgical n sindromul de tunel
carpian: (627)
A. Acroparestezie nocturn
B. Deficit motor
C. Semne de denervaie la EMG
D. Atrofie muscular n loja tenar
E. Manevra Phalen pozitiv

142.
Sunt reacii adverse
corticosteroizi: (648-649)
A. Osteonecroza aseptic
B. Hiperpotasemia
C. Infecii oportuniste
D. Vergeturi
E. Obezitate faciotroncular

138.
Fac parte din semiologia
afeciunii radiculare C7: (626)
A. ROT tricipital
B. TM muchii extensori ai
antebraului pe bra
C. ROT bicipital
D. TM muchii flexori ai
antebraului pe bra

la

143.
Sunt contraindicaii ale
infiltrrii cu corticosteroizi: (650)
71

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

Tulburri de coagulare
Hipersensibilitate la excipieni
Infecie activ
Patologie
inflamatorie
intraarticular
E. Bursite, tendinite

A. Sunt mai dese la biei


B. n
dezlipirea
epifizar,
clasificarea se face conform
Salter-Harris
C. Tratamentul lor nu are diferene
fa de cel de la adult
D. Apar i n caz de maltratare sau
fragilitate genetic
E. n fractura n butoia de unt, se
observ urme vizibile de
fractur

A.
B.
C.
D.

144.
Pot fi msuri adjuvante n
terapia prelungit cu corticozi:
(649)
A. Bifosfonai
B. Potasiu
C. Aport crescut de NaCl
D. Calciu
E. Vitamina D

149.
Legat de particularitile
terapeutice ale fracturilor la copii,
sunt adevrate: (664)
A. Exist risc de epifiziodez
postoperatorie
B. Se indic kinetoterapia
C. Tratamentul cel mai frecvent
este cel ortopedic
D. Nu apar complicaii de
rigiditate sau flebita
E. Se
indic
prevenia
trombembolic

145.
Sunt fracturi extraarticulare:
(653)
A. n cruce
B. Goyrand-Smith
C. Pouteau-Colles
D. Cunean extern
E. Galeazzi
146.
Sunt
complicaii
ale
fracturii extremitii inferioare de
radius: (654)
A. Compresie de nerv cubital
B. Deschidere cutanat
C. Postoperator infecia zonei
operate
D. Decompensarea
tarelor
la
pacientul vrstnic
E. Sindrom de compartiment al
lojelor

150.
Flegmonul
digital
se
caracterizeaz prin: (669)
A. Inflamarea periunghial sau
pulpar
B. Durere la extensia pasiv a
degetului
C. Creterea volumului degetului
D. Deget ncovoiat din cauza
tensiunii dureroase
E. Durere electiv de-a lungul
nveliului

147.
Diagnosticul pozitiv al
fracturii extremitii superioare a
femurului la adult se caracterizeaz
prin: (655)
A. Deformare n cazul fracturii
angrenate
B. Impoten funcional n cazul
fracturii angrenate
C. Durere
D. Radiografii seriate de bazin
E. Deformare, cu excepia fracturii
angrenate
148.

151.
n
flegmonul
digital,
tratamentul se realizeaz astfel:
(670)
A. Antibiotice de spectru larg timp
de 21 de zile
B. n stadiul 2 deschidere n Z a
degetului
i
sinovectomie
digital
C. Stadiul 3 presupune lichid
limpede
D. n stadiul 2 tendonul apare
necrotic

Fracturile la copil: (664)


72

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

E. n stadiul 1 ablaie prin 2


contraincizii de la extremiti

156.
Sunt semne funcionale i
clinice ale glaucomului acut prin
nchiderea unghiului: (682)
A. Pstrarea acuitii vizuale
B. Cefalee, greuri, vrsturi
C. Mioz cu camer anterioar
larg
D. Hipertonie ocular major
E. Unghi nchis la gonioscopie

152.
Examenul
oftalmologic
bilateral i comparativ evalueaz:
(678)
A. Segmentul anterior la lampa cu
fant
B. Acuitatea vizual de aproape
C. Reflexul fotomotor direct i
consensual
D. Fundul de ochi cu pupila n
mioz
E. Acuitatea vizual de deprtare

157.
Sunt etiologii ale keratitei
acute: (684)
A. Sindrom de ochi uscat
B. Cauze iatrogene
C. Bacteriene
D. Parazitare
E. Boala Horton

153.
Pot fi etiologii ale afectrii
brutale a vederii pe ochi rou i
dureros: (678-679)
A. Ocluzia arterei centrale a retinei
B. Uveita anterioar acut
C. Endoftalmita
D. Keratita acut
E. Dezlipirea de retin

158.
Este adevrat despre uveita
anterioar acut: (684)
A. Se evideniaz efectul Tyndall
B. Bilanul minimal este pozitiv n
toate cazurile
C. Ochiul este rou, dureros
D. Se adiministreaz bolus i.v. de
metilprednisolon
E. Colirurile midriatice au i rol
de prevenire a apariiei
sinechiilor

154.
Ocluzia arterei centrale a
retinei se caracterizeaz prin: (679)
A. Dispariia reflexului fotomotor
direct
B. Prognostic ocular foarte bun
C. Edem papilar i retinian
ischemic
D. Scderea brutal i profund a
acuitii vizuale
E. Dispariia reflexului fotomotor
consensual

159.
Ocluzia venei centrale a
retinei: (680)
A. Prezint 2 forme edematoas
i ischemic
B. Se poate diagnostic prin
angiografia cu fluorescein
C. Prezint, ca semn clinic, vene
subiri i filiforme
D. Are
printre
etiologii

ateroscleroza
E. Prezint scderea acuitii
vizuale

155.
Neuropatia
optic
retrobulbar prezint urmtoarele
semne: (681)
A. Deficit al reflexului pupilar
aferent
B. Pstrarea acuitii vizuale
C. Ochi rou i dureros
D. Fr durere la mobilizarea
globului ocular
E. Papil normal la fundul de
ochi

160.
Este
adevrat
despre
conjunctivit: (686)
A. Secreiile clare sunt de origine
bacterian
B. Secreiile purulente sunt de
origine viral
C. Prezint senzaia de corp strin
73

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

D. Prezint o congestie ocular


difuz
E. Senzaia de nisip n ochi este
un semn funcional

E. Piele cu aspect
eritematos

lucios

166.
Otita
seromucoas
are
urmtoarele caracteristici: (719)
A. Diagnosticul se pune cel mai
uor n cazul copiilor
B. Prezint un exudat seromucos
inflamator, neinfecios
C. Se manifest, n general, prin
hipoacuzie nedureroas
D. Timpanul este translucid cu
secreie seroas
E. Exist
o
disfuncie
a
permeabilitii trompei lui
Eustachio

161.
Conjunctivita viral se
caracterizeaz prin: (686)
A. Prurit foarte intens
B. Secreii clare
C. Tratament cu colire antiseptice
D. Scderea acuitii vizuale
E. Apariie bilateral i context
epidemic
162.
Sunt etiologii ale scleritei:
(687)
A. Tuberculoza
B. Tetanos
C. Spondilita anchilozant
D. Boala Wegner
E. Sarcoidoza

167.
Indicaiile paracentezei din
otita medie acut pentru precizarea
bacteriologic sunt: (721)
A. n cazul complicaiilor
B. Pe fond imunodepresiv sever
C. n caz de eec al primului
tratament
D. La copii mai mici de 3 luni
E. La aduli

163.
Inervaia senzitiv a urechii
externe este asigurat de: (716)
A. Plexul cervical superior
B. Nervul auriculotemporal
C. Nervul timpanic
D. Nervul Wrisberg
E. Nervul IV

168.
Reprezint etiologii ale
anginei pseudomembranoase: (722)
A. Angina Vincent
B. Difteria
C. Herpangina
D. Mononucleoza infecioas
E. ancru sifilitic

164.
Este adevrat despre otita
media acut: (717)
A. Febra este mereu ntlnit la
aduli
B. Principalul semn clinic este
otalgia
C. Cauza principal este cea
infecioas
D. Se poate remarca tinitusul
E. Reprezint inflamaia mucoasei
urechii externe

169.
Flegmonul periamigdalian
are urmtoarele semne clinice:
(724)
A. Trismus
B. Membrane false ngroate
C. ncurbarea vlului palatin
D. Edem al uvulei
E. Erupie vezicular

165.
Examinarea clinic din otita
extern relev: (718)
A. Durere la micarea pavilionului
i introducerea otoscopului
B. Relief
timpanic
osicular
invizibil
C. Otoree purulent
D. Hipoacuzie de percepie

170.
Amigdalectomia
este
propus n cazul: (727)
A. Recidivei
flegmonului
periamigdalian
B. A 2 episoade de angin ntr-o
iarn
74

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

C. A 3 episoade de angin pe
parcursul a 2 ierni
D. A 4 episoade de angin/iarn,
n 2 ierni consecutive
E. A 2 episoade de angin ntr-un
interval de 9 luni

E. Poate apare la femei datorit


schimbrilor
impregnrii
hormonale
175.
Boala Rendu-Osler: (739)
A. Este o cauz local a
epistaxisului
B. Este o angiomatoz autosomal
dominant
C. Este responsabil de sngerri
recidivante
D. Se pot utiliza ca tratament - Ac
anti VEGF
E. Prezint malformaii vasculare
mucoase i extramucoase

171.
Angina
difteric
se
caracterizeaz prin: (725)
A. Membrane neaderente
B. Membrane false ngroate
C. Posibil paralizie velopalatin
D. Ulceraie amigdalian
E. Adenopatii cervicale bilaterale
172.
Sunt afirmaii adevrate
despre angina Vincent: (726)
A. Ulceraia amigdalian este
nedureroas, bilateral
B. Semnele generale sunt deseori
marcate
C. Ulceraia amigdalian este
acoperit de o fals membran
gri neaderent
D. Tratamentul
se
face cu
penicilina V
E. Se datoreaz infeciei cu
streptococ beta hemolitic de
grup A

176.
mbtrnirea
fenomen: (776)
A. Inevitabil
B. Progresiv
C. Lent
D. Evitabil
E. Reversibil

este

un

177.
Sunt cauze ale mbtrnirii:
(776)
A. Factori extrinseci
B. Factori intrinseci
C. Lipsa stresului
D. Factori metabolici
E. Alterarea ADN-ului

173.
Hemostaza din epistaxis se
poate realiza prin: (737-738)
A. Tamponarea
suprafeei
vestibulare
B. Administrarea de heparin
C. Tamponament posterior
D. Tamponament anterior
E. Arteriografie i embolizare

178.
mbtrnirea cardiac se
caracterizeaz prin: (776)
A. Creterea numrului de miocite
B. Hipertrofia ventricular stng
C. Creterea
complianei
miocardului
D. Insuficien cardiac n toate
cazurile
E. Sporirea contribuiei sistolei
atriale la umplerea ventriculului

174.
Epistaxisul esenial: (739)
A. Este frecvent ntlnit la
adolescenii de sex masculin
B. Are n prim plan rinitele i
sinuzitele
C. Este o sngerare la nivelul petei
vasculare
D. Se trateaz cu anticorpi
monoclonali

179.
mbtrnirea
aparatului
respirator se caracterizeaz prin:
(777)
A. Diminuarea
suprafeei
schimburilor gazoase
B. Creterea eficacitii tusei
C. Scderea funciilor ciliare
75

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

D. Asocierea vrstei cu expunerea


la factorii de mediu
E. Creterea volumelor pulmonare
mobilizabile

C. Comportamentul pacientului n
viaa
cotidian
nu
este
modificat
D. Apare mai ales la brbai
E. Odat diagnosticat, nu se
vindec niciodat

180.
Managementul pacientului
geriatric trebuie s cuprind: (781)
A. Reconstituirea anamnezei
B. EEG
C. Examen clinic complet
D. Cunoaterea
tratamentului
pacientului
E. Tueul rectal i EKG

184.
Managementul tulburrii de
panic se realizeaz astfel: (914)
A. Tratament simptomatic cu
inhibitori selectivi ai recaptrii
serotoninei, timp de 12
sptmni
B. Betablocante selective, timp de
1 an
C. Cutarea i tratarea unei cauze
organice acute
D. Psihoterapie de susinere
E. Tratament simptomatic cu
benzodiazepine, maxim 12
sptmni

181.
Riscul iatrogen este mai
crescut la persoanele n vrst
datorit: (781)
A. Creterii masei musculare
B. Polipatologiei i polimedicaiei
C. Unor probleme de respectare a
tratamentului
D. Modificrilor capacitii de
eliminare a medicamentelor
E. Modificrilor farmacocinetice
caracteristice vrstei

185.
Tulburarea
anxioas
generalizat
are
urmtoarele
caracteristici: (914)
A. Pacientul
reuete
s-i
controleze preocuprile
B. Simptomele persist mai mult
de 6 luni
C. Anxietatea apare voluntar
D. Boala Parkinson este un
diagnostic diferenial
E. n evoluie, se poate croniciza

182.
Compulsiile
se
caracterizeaz prin: (916-917)
A. Contiina caracterului morbid
al tulburrii
B. Pierdere de timp important (>
1 h/zi)
C. Nu au consecine asupra
activitilor
profesionale,
sociale
D. La copii, compulsiile n stare
pur nu se ntlnesc niciodat
E. Sunt resimite ca excesive,
neadecvate

186.
Agorafobia
se
caracterizeaz prin: (915)
A. Conduite de evitare
B. Contientizarea
caracterului
morbid al tulburrii
C. Reprezint teama de spaii
largi, de mulime
D. Evoluia este invariabil ctre
schizofrenie
E. Persoane
sau
obiecte
contrafobice

183.
Sunt afirmaii adevrate
despre tulburarea de panic: (913914)
A. Declanat de diveri factori
stresani
B. Sunt evitate anumite situaii
pentru a preveni declanarea
unui nou atac de panic

187.
Sunt factori de stres n
tulburarea de adaptare: (921)
A. Dificulti sociale
B. Probleme profesionale
76

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

192.
Sunt afirmaii adevrate
despre depresia postpartum: (924)
A. Nu
necesit
tratament
medicamentos
B. Poate prelungi un post-partum
blues
C. Recidiva apare n 100% din
cazuri
D. Statusul socio-economic sczut
este un factor de risc
E. Astenia, iritabilitatea, fobia de
impulsie sunt elemente de
diagnostic

C. Probleme familiale
D. Tulburri alimentare
E. Tulburri de somn
188.
Sunt afirmaii adevrate
despre starea de stres acut: (919)
A. Apare dup mai mult de o lun
de la eveniment
B. Flash-back, comaruri
C. Retrire spontan sau provocat
D. Anxietate, tulburri de somn
E. Sexul masculin este un factor
de risc
189.
Sunt
comorbiditi
ale
tulburrii
obsesiv-compulsive:
(917)
A. Schizofrenia
B. Depresia
C. Hipotiroidismul
D. Sindromul Gilles de la Tourette
E. Ticuri cronice

193.
Sunt afirmaii adevrate
despre psihoza puerperal: (925)
A. Primiparitatea este un factor de
risc
B. Tromboflebita cerebral este un
diagnostic diferenial
C. Apare n primele 5 zile de la
natere
D. Prezint risc de suicid i
infanticid
E. Tratamentul
presupune
spitalizare

190.
Depresia din timpul sarcinii:
(922)
A. Prezint simptome precum
astenie, disforie, anhedonie
B. Are evoluie ctre schizofrenie
C. Prezint vrsturi incoercibile
D. Sunt identificate evenimente
stresante
E. Se caracterizeaz prin episod
delirant acut

194.
Sunt afirmaii adevrate
despre enurezis: (998)
A. Miciunile
sunt
pariale,
voluntare
B. Forma secundar este mai
frecvent
C. Apariia este nocturn
D. Diabetul este un diagnostic
diferenial
E. Evoluia este nefavorabil

191.
Sunt afirmaii adevrate
despre managementul tulburrilor
psihice din perioada sarcinii: (923)
A. Se realizeaz psihoterapie de
sprijin
B. n primul trimestru, se prescriu
n mod regulat medicamente
pshitotrope
C. Spitalizare n caz de risc
suicidar
D. Haloperidolul face parte din
clasa butirofenonelor
E. Mama i copilul nu mai
necesit
supraveghere
la
natere

195.
Despre encoprezis se poate
afirma: (998)
A. Defecarea este voluntar
B. Se poate asocia cu constipaia
C. Se amelioreaz cu tratament
D. Forma primar este mai
frecvent
E. Fecalomul este un diagnostic
diferenial
196.
Autismul infantil Kanner
are urmtoarele caracteristici: (999)
77

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

A. Tulburri
de
coordonare
motorie
B. Apare mai ales dup vrsta de 7
ani
C. Agresivitate, automutilare
D. Izolare, tulburri de limbaj
E. Absena contactului vizual
197.
Sunt cauze ale ntrzierii
achiziiilor corespunztoare vrstei
la copii: (997)
A. Deficit auditiv, vizual
B. Encefalopatii cromozomiale
C. Retard mintal dac IQ < 30
D. Tulburri psihotice
E. Boala Hirschprung
198.
Sunt
diagnostice
difereniale ale autismului Kanner:
(999)
A. Mericism
B. Surditate
C. Cecitate
D. Sindrom Rett
E. Sindrom X fragil
199.
Cele
mai
frecvente
dificulti de nvare la copii sunt
cele de: (1001)
A. Scris
B. Jucat
C. Calcul matematic
D. Relaionare
E. Citit
200.
Sunt
tulburri
de
comportament la copii: (999)
A. Tulburarea hiperkinetic cu
deficit de atenie
B. Tulburarea de tip opoziiesfidare
C. Tulburarea de conduit
D. Encoprezis, enurezis
E. Mericism, pica
Punctaj complement multiplu: _____
PUNCTAJ TOTAL: _____ / 950

78

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

A. E. Coli poate fi considerat unul


din germenii cei mai frecveni
responsabili de producerea unei
infecii maternofetale
B. Semnele clinice specifice sunt
evidente n cadrul aceste
categorii de vrst: diaree,
vrsaturi, deshidratare intens
C. Amixocilina poate fi luat n
considerare n cadrul triplei
antibioterapii, considerat a fi
msur de prim intenie la
copiii sub 6 sptmni
D. Spitalizarea n cazul copilului
ntre 6 sptmni i 3 luni este
indicat n cazul suspectrii
unei infecii bacteriene severe
E. n cadrul managementului tipic
intr efectuarea, printre altele, a
unei hemograme, PCR i a unei
puncii lombare

Test Gril IV
Capitolele: Pediatrie, Medicin
intern, Radiologie, Dermatologie,
Endocrinologie-Diabet-Boli
metabolice, Chirurgie urologic,
Nefrologie, Hematologieoncohematologie, Oncologie
Autor: Alexandru Lctu
COMPLEMENT SIMPLU
1. Este
ADEVRAT
despre
alimentaia copilului de la natere
pn la 4-6 luni: (1028-1029)
A. Prezena
proteinelor
cu
proprieti protectoare de tip
IgG reprezint unul dintre
beneficiile acestui tip de
alimentaie
B. Suplimentele necesare sunt
vitamina K zilnic i vitamin D
o data pe sptaman, atta timp
ct alptarea de ctre mam
este exclusiv
C. n cazul existenei unor
intolerane, laptele de soia,
capr, iap pot fi luate n
considerare ca alternativ, fiind
adaptate
pentru
aportul
nutritional al sugarului
D. Laptele fr lactoz este
utilizat, printre altele, n caz de
realimentare
dup
gastroenterocoit sever, la
copilul de peste 3 luni
E. Laptele hipoalergenic este
obinut prin hidroliza partial a
proteinelor din laptele de vac
i se folosete n caz de alergie
la laptele de vac

3. Sunt elemente clinice caracteristice


pentru o infecie urinar la un copil
peste 3 luni urmtoarele, CU
EXCEPIA: (1040)
A. Vrsturi
B. Poliurie
C. Disurie
D. Urin tulbure sau hematurie
E. Sensibilitate
abdominal
anormal
4. Unul dintre urmtoarele reprezint
criteriu de spitalizare n cazul
diareei acute i a deshidratrii la
sugari i copii: (1050)
A. Deshidratare mai mic de 10%
B. Coexistena unei boli acute
C. Copil provenit din sarcin
gemelar
D. Vrsta mai mic de 5 luni
E. Dificulti de monitorizare
5. n cazul vrsturilor la sugar i
copil, n cadrul anamnezei, sunt
avute n vedere urmtoarele, CU
EXCEPIA: (1062)
A. Caracteristicile vrsturilor

2. Precizai care dintre urmtoarele


afirmaii cu privire la febra acut la
copilul cu vrsta sub 3 luni este
FALS: (1039)
79

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

vor institui de urgen antivirale


de tipul amantadinei

B. Semne
digestive
sau
extradigestive asociate
C. Consum de toxice
D. Consecinele asupra pacientului
(deshidratare, denutriie)
E. Vrsta
i
antecedentele
persoanle i familiale

9. Efectuarea unei radiografii toracice


n caz de bronit acut la copil se
indic in caz de, CU EXCEPIA:
(1100)
A. Copil febril cu raluri crepitante,
subcrepitante i/sau tahipnee
(n afara broniolitelor)
B. Diagnostic diferenial ntre
bronit i pneumopatie
C. Penumonii recidivante
D. Suspiciune de inhalare de corp
strain
E. Diagnostiul unui sindrom de
detres respiratorie acut

6. Este
manifestare
paroxistic
neepileptic ce trebuie eliminat n
cazul convulsiilor la sugar si copil:
(1079)
A. Lipotimia
B. Micri piramidale
C. Sincopa
D. Mioclonii
i
manifestri
senzitive
E. Detresa
respiratorie
prin
inhalare de corp strin

10. Tratamentul n cazul astmului


alergic intermitent la copil: (1093)
A. Se realizeaz cu doze mici de
corticoizi inhalatorii
B. Corticoizii inhalatori in doze
mici trebuie asociati cu beta-2
mimetice descurt durat
C. Tratamentul de fond se instituie
doar naintea unui efort
important
D. Nu se realizeaz tratament de
fond
E. Tratamentul de fond se
ajusteaz n funcie de numrul
exacerbrilor dintr-un an

7. Caracterizeaz epilepsia grand mal:


(1083)
A. Este un tip de epilepsie
criptogenetic
B. Debuteaz n jurul vrstei de 7
ani
C. Pe EEG se observ aspectul de
vrf-und de 3 Hz
D. Este caracterizat de prezena
crizelor
tonico-clonice
generalizate
E. Prezint farmacorezisten
8. Este adevrat cu privire la
managementul rinofaringitei la
copil: (1068)
A. Tratamentul este cu amoxiciln
timp de 6 zile, sistematic
B. Tratamentul antibiotic local cu
colir este justificat doar n caz
de conunctivit purulent
C. O complicaie bacterian (otit,
sinuzit) poate fi sugerat de
febr persistent mai mult de 5
zile sau evoluie prelungit
peste 7 zile
D. Spltura foselor nazale se va
realiza cu ser glucozat
E. n caz de febr se vor realiza
culturi din secreiile nazale se

11. Examinrile
complementare
realizate n cazul unei pielonefrite
la copil pot arta: (1105)
A. Prezena leucocituriei i a
nitriilor pe bandeleta urinar
B. Leucocitoz
cu
monocite
crescute
C. Sindrom inflamator depistat
prin
dozarea
citokinelor
proinflamatorii
D. Vrsaturi relatate de prini
E. Tulburri
hemodinamice
(creterea
timpului
de
recolorare cutanat)

80

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

12. Sunt criterii de severitate ntr-o


cetoacidoz diabetic la copil, CU
EXCEPIA: (1110)
A. Hiperglicemie major
B. Deshidratare sever
C. Tulburri hemodinamice
D. Hipercapnie
E. Vrsta sub 5 ani

15. Sunt germeni digestivi implicai n


producerea infeciilor urinare la
adult prin contaminare ascendent:
(1286)
A. Staphylococcus sp.
B. E. Coli
C. Streptococcus sp.
D. Kingella sp.
E. Corynebacterium sp.

13. Este
adevrat
despre
managementul obezitii la copil:
(1121-1122)
A. Prezena unei obeziti comune
nu necesit nicio examinare
complementar
B. Initial se recomand controale
regulate o dat la dou luni,
timp de 6 luni
C. Se urmrete stabilizarea IMC
n obezitatea de gradul 2
D. Anamneza si examenul clinic
permit
excluderea
unei
obeziti
endocrine,
responsabil n unele cazuri de
ncetinirea creterii staturale
E. Activitatea fizic influeneaz
factorii de risc dependeni de
excesul ponderal

16. Este factor de risc pentru


pielonefrita acut primitiv: (1288)
A. Vrsta sub 50 de ani
B. Antecedente heredocolaterale
de infecie urinar
C. Polichistoz renal
D. Contraceptive orale
E. Tratament cu ovule
17. Msuri asociate n caz de retenie
acut de urin: (1295)
A. Realizarea unei ionograme
urinare
B. Montarea
unui
cateter
suprapubian
C. Suprimarea lichidelor pentru
evitarea unei redicive
D. Prevenia poliuriei osmotice
E. Sondare uretral

14. Este adevrat despre retardul de


cretere intrauterin n cadrul
evalurii i ngrijirii nou-nscutului
la termen: (1033)
A. Este cu att mai sever cu ct
apare mai trziu n timpul
sarcinii,
datorit
afectrii
organelor care se dezvolt n
ultim instan
B. Poate fi suspectat prenatal (prin
examinri antropometrice)
C. Una dintre complicaii poate fi
hipercalcemia ca tulburare
metabolic
D. Sarcina multipl poate fi
considerat o cauz fetal de
apariie a RCIU
E. Hipertensiunea
arterial
matern nu influeneat apariia
RCIU

18. Litiaza uric: (1312)


A. Este prima ca frecven n
rndul litiazelor urinare
B. Calculii pot avea o cretere
rapid, uneori voluminoas
C. ntre factorii favorizani se
numr pH-ul alcalin
D. Infecia cu Proteus poate fi
considerat un factor favorizant
E. Calculi sunt radiotraspareni i
netezi
19. Diagnosticul clinic in hipertrofia
benign de prostat: (1316)
A. La tueul rectal, semnul
Chevassu este pozitiv
B. Prostata apare neregulat i
dureroas

81

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

C. Apar semne funcionale urinare


iritative: disurie, jet urinar
intrerupt
D. Poate fi prezent retenia
vezical cronic
E. Scorul IPSS evalueaz impactul
asupra funciei renale

D. Poate aprea ginecomastie, prin


secretia de AFP (alfa-fetoprotein)
E. Apare durere testicular de tip
senzaie de greutate
23. Managementul n cazul unei tumori
de rinichi: (1326)
A. Nefrectomie
parial
sau
tumorectomie renal n caz de
tumor < 4cm
B. Nefrectomie lrgit n caz de
tumor metastatic
C. Antiangiogenetice n prim
intenie
la
tumorile
nemetastatice
D. Nefrectomia lrgit presupune
ablaia rinichiului, conservnd
ntotdeauna suprarenal
E. Tratamentul simptomatic se
poate referi la tratarea unei
hipocalcemii

20. Diagnosticul de certitudine n cazul


unei tumori de prostat: (1320)
A. Se face prin biposii prostatice
transuretrale
B. Prostatita cronic poate fi una
din principalele complicaii ale
biopsiei prostatice
C. Are la baz descoperirea
adenopatiilor inghinale
D. Biopsiile
prostatice
se
realizeaz sub anestezie local
E. Se realizeaz cte o biopsie
pentru fiecare lob, pentru a
evita nsmnarea
21. Examinrile n cazul unei tumori
de rinichi: (1324)
A. Ecografia renal i abdominal
este examenul de referin
B. Puncia-biopsie renal se face
n mod sistematic
C. La uro-CT se caut, printre
altele, prezena adenopatiilor
lomboaortice
D. Studiul rinichiului contorlateral
se face numai n cazul unei
tumori metastatice
E. Ecografia renal i abdominal
relev o tumor omogen i
hiperecogen

24. Sunt
anticorpi
anti-antigene
nucleare solubile: (1136)
A. Anticorpii anti-CCP
B. Anticorpii anti-ADN
C. Anticorpii anti-RNP
D. Factorul reumatoid
E. Anticorpii anti-telomer
25. Este adevrat cu privire la
monitorizarea n lupusul eritematos
diseminat: (1141)
A. Clinic, se bazeaz pe prezena
sau absena a 4 criterii ACR
B. Paraclinic,
este
luat
n
considerare afectarea organelor
C. Sunt dozai principalii parametri
imunologici: Ac anti-Sm i Ac
anti-SSA i anti-SSB
D. Tratamentul
cu
hidroxiclorochin
impune
control oftalmologic semestrial
E. Cel puin o dat la 2 luni trebuie
verificate probele renale (de
preferat
raportul
proteinurie/creatininurie)

22. n cazul tumorilor de testicul:


(1328)
A. Vrful de frecven este la
brbaii peste 50 de ani
B. Este necesar instituirea unui
program de depistare n mas
C. Un examen testicular normal
exclude
suspiciunea
de
diagnostic

82

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

26. Este indicaie de examen CT


cerebral: (1152)
A. Scleroza multipl n plci
B. Patologia neuroinfecioas
C. Crize
epileptice
farmacorezistente
D. Tumor cerebral
E. Tulburri
ale
strii
de
contien

definitiv dac se observ


absena remisiunii dup 6 luni
E. Tratamentul cu iod-131 este
mai eficient dac gua este mai
voluminoas
30. Este
adevrat
despre
hipertiroidismul
indus
de
amiodaron de tip I: (1223)
A. Scintigrafia tiroidian este
adeseori fixant
B. Ecografia
Doppler
arat
hipovascularizaie tiroidian
C. Exist o distrugere inflamatorie
a tiroidei prin toxicitatea
amiodaronei
D. Tratramentul se bazeaz pe
corticoizi
E. Ecografia Doppler este normal

27. Printre altele, ecografia abdominal


este indicat n urmatoarea
patologie: (1153)
A. Pancreatit
B. Apendicit
C. Diverticulit
D. Peritonit
E. Sngerare abdominal
28. Este adevrat despre infeciile
bacteriene foliculare: (1168-1169)
A. Foliculita are ca leziune
elementar o macul centrat
pe un fir de pr, superficial i
care se rupe repede
B. Tratamentul furunculului are n
vedere doar cu antibiotice
locale
C. Furunculoza
reprezint
o
aglomerare de furuncului, cu
febr i adenopatii
D. Antibioterapia antistafilococi
preferat
n
tratamentul
formelor
complicate
ale
furunculilor este de tipul
penicilinei G
E. Furunculul este nsoit de stare
general conservat i apirexie

31. Sunt
complicaii
ale
hipotiroidismului: (1225)
A. Foarte
frecvent
com
mixedematoas
B. Insuficien aortic
C. Tulburri de ritm cardiac
D. Depresie
E. Insuficien coronarian n
special la sfritul tratamentului
32. Caracterizeaz
diagnosticul
diabetului de tip 1: (1236)
A. Agitaie neobinuit
B. Slbire
C. Dureri lombare
D. Debut lent al simptomelor
(cteva luni)
E. Vrst de obicei naintat

29. Caracterizeaz tratamentul guei i


nodulului tiroidian: (1217)
A. Tratamentul frenator al axului
tireotrop
se
face
cu
propiltiouracil
B. Tiroidectomia
total
este
indicat n cazul guilor recente
C. Hipocalcemia temporar este o
complicaie a tiroidectomiei
D. Paralizia recurenial ca i
complicaie a tiroidectomie este

33. Sunt
factori
favorizani
ai
cetoacidozei diabetice: (1239)
A. Patologie pulmonar
B. Tratament cu AINS
C. Sarcina
D. Supradoz de insulin
E. Neadministrarea unei doze de
antidiabetice orale
34. Nefropatia diabetic: (1245)

83

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

A. Incidena de apariie este direct


proporional cu timpul scurs
de la apariia diabetului
B. Controlul inadecvat al tensiunii
poate reprezenta un factor de
apariie i de progres
C. Nefropatia
incipient
este
caracterizat de o filtrare
glomerular nc normal
D. Unul
dintre
obiectivele
tratamentului l reprezint
mentinerea TA sub 140/90
mmHg
E. Msurile igienodietetice se
refer la reducerea aporturilor
glucidice si potasice

E. Emfizem panlobular
38. Sunt examinri complementare
sistematice n caz de obezitate la
adult: (1278)
A. Uricemie
B. Test de efort ECG
C. Gazometrie arterial
D. Teste
de
funcionalitate
respiratorie
E. Poligrafie ventilatorie nocturn
de depistare
39. Necroza tubular acut: (1351)
A. Este o cauz funcional de
insuficien renal acut
B. Se prezint fr albuminurie,
hematurie sau HTA
C. Diureza
este
afectat
ntotdeauna
D. Puncia-biopsie
renal
se
efetueaz sistematic
E. Evoluia este cel mai adesea
spre insuficien renal cronic

35. Este adevrat cu privire la


hemoglobina glicozilat HbA1c:
(1249)
A. Se msoar la fiecare 4 luni
B. Poate fi nlocuit de msurarea
galactozaminei
C. Valorile normale sunt ntre 7 i
9%
D. Uricemia poate fi o cauz de
eroare
E. Reprezint cel mai bun
indicator pentru riscul de
complicaii

40. Sunt complicaii ale insuficienei


renale cronice: (1353)
A. Cardio-vasculare:
endomiocardit
B. Metabolice: hiperuricemie, dar
niciodat gut
C. Hipocalcemie tardiv
D. Hipermenoree
E. Hipofosfatemie

36. Sunt factori de risc cardio-vasculari


ce trebuie investigai n caz de
diabet zaharat de tip 1 sau 2 la
adult: (1253)
A. Vrsta >55 ani la brbat i >65
ani la femeie
B. Consumul cronic de alcool
C. HTA permanent, numai cea
netratat
D. HDL-colesterol <0,4 g/L pentru
sexul masculin
E. Microalbuminurie > 30 mg/24h

41. Sindromul Alport: (1366)


A. Prezint cel mai frecvent
transmitere
autozomal
dominant
B. Este o boal ereditar legat de
o anomalie de structur a
colagenului VI
C. Evolueaz spre insuficien
renal acut
D. Asociaz
un
sindrom
glomerular cu episoade de
hematurie, hipoacuzie i uneori
afectare ocular
E. Se ncadreaz n nefropatiile
vasculare,
fiind
afectat

37. Sunt complicaii respiratorii ale


obezitii la adult: (1276-1277)
A. Dispnee de repaus
B. BPOC
C. Hipoventilaie alveolar
D. Infecii respiratorii
84

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

structura colagenului din intima


vaselor de snge

D. Aspectul imagistic standard este


de
leziuni
osoase
osteocondensante
E. Examenul CT relev infiltraie
difuz a mduvei

42. Este adevrat despre sindromul


glomerulonefritei rapid-progresive:
(1352)
A. Este caracterizat de existena
unei proliferri intracapilare
B. Sidromul
Goodpasture:
depozite granulare
C. Absena depozitelor lineare n
boala Wegener, Chrug Strauss
D. Cauze
postinfecioase:
miocardite infectioase
E. Este o urgen nefrologic

46. Este adevrat despre principalii


factori de risc n producerea
cancerelor: (1426)
A. Fumatul este implicat n
producerea sarcomului Kaposi
B. Radiaiile ionizante produc
cancer de vezic urinar
C. Clorura de vinil este implicat
n producerea cancerului de
ficat
D. Arsenicul este factor de risc
pentru producerea cancerului
pulmonar
E. Praful de lemn a fost incriminat
pentru dezvoltarea leucemiilor

43. Caracterizeaz anemia normo- sau


macrocitar: (1377)
A. Dozarea
fierului
este
fundamental la primul consult
B. Principalele
cauze
sunt
inflamaia
cronic
i
mielodisplaziile
C. Testul Coombs direct este una
din examinrile cu caracter
etiologic
D. Dozarea GMP este un examen
cheie
E. Haptoglobina crescut confirm
hemoliza

47. Diagnosticul
paraclinic
n
leucemiile acute arat: (1434-1435)
A. Hemoleucograma poate fi n
unele cazuri normal
B. Examinarea medular arat o
mduv srac n celule i
bogat n megacariocite
C. Examinarea medular arat o
mduva osoas cu cel puin
20% blati
D. Prezena t (9,22) este asociat
cu un prognostic favorabil
E. Sindromul de liz tumoral
asociaz
hiperkaliemie,
hipofosfatemie, hipercalcemie,
hiperuicemie

44. Sunt factori dependeni de vitamina


K: (1383)
A. I, II, IV, X
B. II, V, VII, X
C. II, VIII, XI, XII
D. II, VII, IX, X
E. I, V, IX, XII

48. Sunt
adevrate
urmtoarele
afirmaii
despre
diagnosticul
leucemiilor limfoide cronice, CU
EXCEPIA: (1436)
A. LLC este o proliferare limfoid
policlonal
B. Proliferarea din LLC este
constituit din limfocite tinere,
cu morfologie anormal

45. Caracterizeaz
simptomatologia
osoas n mielomul multiplu: (1390)
A. Apare un sindrom dureros la
nivelul oaselor plate i lungi
B. Durerile sunt cu caracter
mecanic
C. Fracturile patologice apar n
special la nivelul coloanei
vertebrale cervicale

85

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

C. n 95% din cazuri, lifocitele


proliferate din LLC au fenotip
B
D. Stadiul A al clasificrii Binet
beneficiaz
de
abstinen
terapeutic
E. Clasificarea Binet cuprinde 3
stadii: A, B, C

legume, apoi fructe fierte,


cereale i apoi proteine animale
E. Laptele de continuare este
indicat dup vrsta de 1 an
52. Alimentaia de la 1 la 3 ani este
caracterizat
de
urmtoarele:
(1030)
a. Este
necesar
meninerea
aportului lactat de 500 ml/zi
b. Este recomandat evitarea doar
a buturilor dulci
c. Numrul de mese indicat este
de 3 pe zi
d. Se va continua diversificarea
e. Se va folosi lapte de cretere
sau lapte integral

49. Caracterizeaz boala Hodgkin:


(1438)
A. Apare la vrstnic
B. Apar afectri extraganglionare
(digestive, ORL)
C. Apare la copil
D. Forma scleronodular este cea
mai frecvent form
E. Exist 5 forme histologice

53. Despre alimentaia la sugar i copil


se poate afirma: (1028-1029)
A. Dup mplinirea vrstei de 4-6
luni pn la vrsta de 1 an:
lapte de cretere
B. Alimentaia lactat exclusiv
rspunde nevoilor nutriionale
ale sugarului
C. Introducerea cerealelor cu
gluten se face la 4 luni
D. n perioada de tranziie i
diversificare
se
continu
suplimentarea cu vitamina K
E. Necesarul de calciu la vrsta de
1 an este de 600 mg/zi

50. Caracterizeaz Limfomul Burkitt:


(1439)
A. Afecteaz persoanele n vrst
B. Afecteaz n special brbaii
C. Asociaz un risc mare de
sindrom de liz tumoral
D. Nu
prezint
afectri
extraganglionare
E. Reprezint o treime din LNH
Punctaj complement simplu: _____
COMPLEMENT MULTIPLU
51. Cu privire la alimentaia sugarului
i copilului de la 4-6 luni la 1 an
este adevrat: (1029)
A. Diferisificarea se ncepe dup
vrsta de 1 an, laptele singur
putnd
acoperi
totalitatea
nevoilor
nutriionale
ale
copilului
B. Numrul de mese trebuie
crescut,
ntruct
nevoile
nutriionale cresc o dat cu
vrsta
C. Se continu suplimentarea cu
vitamina D
D. Ordinea
introducerii
alimentelor
n
cadrul
diversificrii este urmtoarea:

54. Boala Kawasaki este caracterizat


de: (1041)
A. Febr pe o durat mai mare de
5 zile
B. Exantem
C. Conjunctivit aseptic
D. Erupie polimorf
E. Adenopatie retroauricular
55. Sunt semne de deshidratare
extracelular la sugari i copii:
(1049)
A. Sete puternic
B. Hipotonia globilor ocular
C. Scderea timpului de recolorare
cutanat
86

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

D. Tahicardie
E. Depresia fontanelei

D. Eliminarea
unei
cauze
chirurgicale:
ecografie
abdominal,
radiografie
abdominal pe gol
E. Colonoscopie n caz de cauz
mecanic suspectat

56. Reprezint cauze parazitare de


diaree acut la sugari i copii
infecia cu: (1051)
A. Campylobacter jejuni
B. Cryptosporidium hominis
C. Entamoeba hystolytica
D. Taenia solium
E. Vibrio cholerae

60. Encefalita post-infecioas: (1080)


A. Prezint anomalii neurologice
puin importante
B. Debuteaz n mod progresiv
C. La examenul CT sunt prezente
hipodensiti difuze
D. Tulburrile de contien apar
nc de la nceput
E. Pe EEG apar unde lente difuze

57. Despre stenoza piloric la sugar i


copil este FALS: (1063)
A. Diagnosticul este confirmat de
examenul baritat
B. Poate
aprea
alcaloz
hipocloremic
C. Apetitul
este
pstrat,
contrastnd cu oprirea creterii
ponderale
D. Vrsturile
sunt
n
jet,
abundente, imediat postprandial
E. Predomin la sexul masculin

61. Imagistica cerebral n cazul unei


crize epileptice: (1081)
A. Examenul CT se realizeaz la
distan n caz de retard
psihomotr, criz parial, EEG
atipic
B. Examenul EEG este efectuat n
urgen n caz de examen clinic
evocator pentru SHU
C. EEG se realizeaz n timpul
somnului, daca vrsta < 3 ani
D. Examenul RMN se realizeaz
la distan n caz de examen
clinic anormal
E. Prezena
tulburrilor
de
contien impune efectuarea n
urgen a unui examen CT

58. Sunt baze ale puericulturii ce vor fi


explicate prinilor: (1034)
A. Necesitatea suplimentrii cu
vitamina K
B. Supravegherea
greutii
(cretere n greutate de 25-30
g/zi)
C. Supturi ntre 5 i 10 minute din
fiecare sn
D. Consult obligatoriu la 10 zile
de via
E. Recomandarea de paracetamol
n caz de febr

62. Schema de terapie insulinic la


copilul autonom presupune: (1111)
A. 2 injecii pe zi
B. Insulin cu aciune rapid
nainte de mese
C. Gustare la ora 10
D. Insulin cu aciune lent seara
E. 2/3 din doza total dimineaa,
1/3 seara

59. Examinrile complementare din


cadrul vrsturilor cronice la sugar
i copil sunt: (1063)
A. Cutarea unui focar infecios:
PCR, hemogram, radiografia
toracelui, PL, examen SU
B. CT cerebral pentru decelarea
unei hipertensiuni intracraniene
C. Bilan
hepatic
pentru
diagnosticul unei hepatite

63. Convulsiile febrile simple la copil:


(1080)
A. Apar asociate cu febr i cu
semne de infecie intracranian

87

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

B. Criza convulsiv tonico-clonic


generalizat are o durat de mai
puin de 15 minute
C. Dezvoltarea psihomotorie este
normal
D. Anamneza relev prezena
antecedentelor neurologice
E. Vrsta de apariie a convulsiilor
febrile este de peste 6 ani

C. Examinrile complementare de
cele mai multe ori nu sunt
necesare
D. Tusea convulsiv este un
diagnostic diferenial
E. Criteriu de gravitate: epuizare
respiratorie
67. Sunt criterii de gravitate n caz de
pneumonie la sugar i copil: (1100)
A. Vrsta mic
B. Imunodepresie
C. Insuficien respiratorie
D. Patologie cronic cardiac
E. Insuficien renal

64. Dup aspectul local, anginele


copilului se clasific astfel: (10681069)
A. Angine eritematoase: simpla
congestie
eritematoas
a
amigdalelor
B. Angine
eritemato-pultacee:
amigdalele eritematoase sunt
acoperite total de o pelicul
albicioas
C. Angine ulcero-necrotice sau
ulceroase: trebuie suspectat o
mononucleoz infecioas cu
EBV sau difterie
D. Angine veziculoase: etiologia
cea mai frecvent este cea
viral
E. n cazul unor ulceraii bilaterale
ntr-o angin ulceroas sau
ulcero-necrotic se sugereaz
agranulocitoz, relevnd o
leucemie

68. Principalele cauze de pneumonii la


sugar i copil sunt infeciile cu:
(1100-1101)
A. Virusuri
B. Mycoplasma pneumoniae
C. Stafilococcus aureus
D. Streptococcus pneumoniae
E. Neisseria meningitides
69. Este FALS despre astmului alergic
la copil: (1092)
A. Astmul este nsoit de atopie
familial
B. Este necesar realizarea unei
anchete alergologice
C. Prick-testul cutanat permite
testarea sensibilitii de tip 1
D. Testele multialergenice cu
rspuns global sunt indicate la
copilul sub 36 de luni
E. Dozarea IgE totale este inutil
la copilul peste 36 de luni

65. Caracterizeaz astmul controlat la


copil: (1096)
A. Simptome
diurne

1/
sptmn
B. Limitarea activitilor: uoar
C. Utilizarea beta2 agonitilor:
2/ sptmn
D. Exacerbri uoare
E. VEMS/PEF normal

70. Tratamentul rinitei alergice la


copil: (1093)
A. Profilaxie antibiotic pentru
evitarea infectrii secreiilor
nazale
B. Se
realizeaz
eviciunea
alergenic
C. Este recomandat imunoterapia
nespecific
D. Tratamente
medicamentoase
locale: corticoizi inhalatori

66. Broniolita acut la sugar: (1099)


A. Este precedat de o faz de
rinofaringit
B. Cel mai frecvent este de
etiologie bacterian

88

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

E. Decongerstionante,
antihistaminice

E. Simptome nocturne: > 2 nopi


pe lun n astmul persistent
sever

cromone,

71. Caracterizeaz dispneea n astmul


moderat la copil: (1095)
A. Apare cnd vorbete
B. Apare la mers
C. Alimentaia este normal
D. Poziia
preferat
este
clinostatismul
E. Sugar prea linitit, ipete mai
scurte

75. Cistita la copil este caracterizat de


urmatorele, CU EXCEPIA:
(1106)
A. Este un diagnostic rar ntlnit n
adolescen
B. Durerea lombar este absent
C. Semne urinare pe prim-plan:
disurie,
polakiurie,
dureri
abdominale
D. Examenul cu bandelet urinar
este pozitiv
E. Febra constant prezent este
tratat
cu
antipiretice
(acetaminofen)

72. Sunt parametri care definesc


controlul astmului la copil: (1096)
A. Limitarea activitilor
B. Prezena
i
numrul
exacerbrilor
C. Utilizarea
corticoizilor
inhalatori
D. Simptome diurne
E. Raportul VEMS/PEF

76. n faza iniial a managementului


terapeutic n caz de cetoacidoz
diabetic la copil: (1110)
A. Se administreaz insulin i.v.
continuu
B. Rehidratarea se face urgent, pe
cale oral
C. Pentru
umplerea
patului
vascular se folosete soluie
NaCl 20ml/kg n 20 de minute
D. Doza de insulin se adapteaz
n funcie de nivelul glicemiei
determinate din sngele venos
E. Insulina
se
administreaz
subcutanat

73. n prezena unui rspuns slab la


evaluarea la 1-2 ore n cazul unei
crize de astm bronic la copil:
(1097)
A. Este indicat administrarea de
corticoterapie inhalatorie n
doze ridicate
B. Se
administreaz
oxigenoterapie
C. Este necesar monitorizarea
continu
D. PEF>30%
E. PaCO2>45mmHg

77. Sunt semne adrenergice


hipoglicemie la copil: (1110)
A. Tahipnee
B. Transpiraii
C. Tulburri de contien
D. Tremurturi
E. Tahicardie

74. Este adevrat despre stadiile


astmului alergic: (1093)
A. Astm intermitent: simptome
diurne 1 sau 2 zile/sptmn
B. Astm persistent uor spre
moderat: exacerbri 2 n
ultimele 6 luni
C. Exacerbri 0-1 pe an n cazul
astmului persistent uor spre
moderat
D. Reprecusiuni
asupra
asctivitilor zilnice: niciuna n
astmul intermitent

de

78. Regimul alimentar din cadrul


managementului pe termen lung la
copilul diabetic cuprinde: (1111)
A. 50% glucide cu absorbie lent
B. Insulin cu aciune rapid
nainte de mese

89

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

C. Limitarea
consumului
de
glucide cu absorbie rapid
D. 30% proteine
E. Limitarea abaterilor alimentare

D. Este
necesar
verificarea
calitii alimentaiei
E. Examinarea clinic are loc la
10 zile dup nastere

79. Obezitatea la copil poate determina


apariia unor complicaii precoce
sau tardive astfel: (1121)
A. Respiratorii: BPOC
B. Osteoarticulare: genum varum
C. Morfologice:
adipomastie,
vergeturi
D. HTA, dislipidemii
E. Hiperinsulinism

83. Este adevrat despre prematuritatea


nou-nscutului: (1032)
A. Presupune o vrst gestaional
< 37 sptmni
B. Sarcina multipl poate fi o
cauz fetal
C. Cauza
este
ntotdeauna
descoperit, ajutnd astfel la
managementul ulterior
D. Exist un risc major de
hipotermine i hiperglicemie
E. Prematuritatea mare presupune
o vrst gestaional < 28
sptmni

80. Scorul
APGAR
evalueaz
urmtorii parametri: (1031)
A. Activitate cardiac
B. Pulsoximetria
C. Geamtul respirator
D. Tonusul
E. Reactivitatea

84. Bilanul sistematic n caz de


infecie materno-fetal cuprinde:
(1033)
A. PCR
B. Hemograma
C. Examen sumar de urin
D. Radiografia toracelui
E. Examen cu bandeleta urinar

81. Este ADEVRAT despre scorul


APGAR: (1031)
A. Mai mare de 6: normal
B. Mai mic de 5: moarte aparent
C. ntre 4 i 7: suferin sever
D. Valoarea scorului APGAR se
calculeaz la 0, 1, 3, 5 i 10
minute
E. Msoar adaptarea la viaa
extrauterin

85. Sunt cauze principale de detres


respiratorie neonatal: (1033)
A. Infecia faringian
B. Inhalare de lichid amniotic
C. Malformaii
(hernie
diafragmatic,
imperforaie
anal)
D. Boala membranelor hialine la
nou-nscutul la termen
E. ntrzierea resorbiei lichidului
pulmonar

82. Caracterizeaz managementul nounscutului la termen n primele


zile: (1032)
A. Nou-nscutul nu trebuie s
piard mai mult de 8% din
greutatea initial i trebuie s
revin la greutatea de la natere
n primele 8 zile
B. Fenilcetonuria este o boala
congenital depistabil i cu
tratament accesibil
C. Pentru depistarea precoce a
icterului se msoar valoarea
bilirubinei totate din sngele
venos

86. Principalele riscuri fetale n caz de


diabet gestational sunt: (1034)
A. Prematuritatea
B. Macrosomia
C. Moartea ftului n uter
D. Hiperglicemiile neonatale
E. Microsomia

90

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

87. Tratamentul de atac n caz de


pielonefrit la copil: (1106)
A. Se face cu ceftriaxon timp de 24 zile
B. Aminoglicozidele se pot asocia
n caz de uropatie malformativ
cunoscut
C. n caz de semne ce indic
prezena infeciei cu enterococ,
amoxicilina se nlocuiete cu
ceftriaxona
D. Prezena
sindromului
septicemic impune asocierea la
tratament a gentamicinei
E. Aminoglicozidele
asociate
tratamentului se administreaz
p.o.

D. La percuie se percepe matitate


E. Diagnosticul va fi confirmat de
puncia pleural
91. Sunt factori de risc pentru
dezvoltarea alergiilor respiratorii la
copil: (1092)
A. Stresul psihologic
B. Polenuri, acarieni, mucegaiuri
C. Infeciile respiratorii
D. Subnutriia ca factor endogen
E. Antigene
susceptibile
s
declaneze un raspuns imun
mediat de IgA
92. Caracterizeaz astmul uor la copil
conform GINA 2006: (1095)
A. Dispneea apare cnd vorbete
B. Frecvena cardiac este ntre
100 i 200/minut
C. Vorbirea este normal
D. Utilizarea muchilor respiratori
accesorii este neobinuit
E. Clinostatistmul este tolerat

88. Atitudinea terapeutic n caz de


diaree acut i deshidratare la
sugari i copii presupune: (1051)
A. Realimentarea trebuie s fie
precoce
B. Antibioterapie sistematic, cele
mai
multe
cauze
fiind
bacteriene
C. Se indic laptele fr lactoz n
caz de teren fragil
D. Hidrolizat de proteine din lapte
de vac la copii peste 3 luni
E. Reguli
igieno-dietetice
ca
tratament curativ

93. Examinrile complementare din


cadrul cetoacidozei diabetice la
copil: (1110)
A. Ionograma sangvin
arat
hipernatremie si hiperpotasemie
B. Printre altele, este confirmat
cetoacidoza
C. Poate fi prezent o insuficien
renal funcional
D. Pe ECG se observ semne de
diskaliemie
E. Se
poate
ntlni
o
hiperproteinemie

89. Sindromul West: (1083)


A. Este un sindrom criptogenetic
B. La
examenul
EEG

hipsaritmie
C. Debuteaz n jurul vrstei de 3
ani
D. Apar spasme n flexie
E. Se mai numete epilepsia
mioclonic sever a sugarului

94. Sunt factori favorizani urologici


pentru infeciile urinare la adult:
(1286)
A. Reflux vezico-uretral
B. Polichistoz renal
C. Diureza slab
D. Diareea
E. Corp strin intravezical

90. Pleuropneumopatiile la sugar i


copil: (1101)
A. Prezint un tablou infecios i
respirator frust
B. Sunt
prezente
durerile
abdominale importante
C. Murmurul vezicular este abolit

95. Semne clinice n cistita acut


simpl la adult pot fi: (1287)
91

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

A.
B.
C.
D.
E.

A. Colica
renal
simpl
beneficiaz de tratament cu
spitalizare
B. n colica renal complicat se
dreneaz de urgen urina prin
montarea unei sonde uretrale
C. n caz de febr, n colica renal
complicat se administreaz
antibioterapie parenteral
D. Este necesar tratarea unei
eventuale hipokaliemii prezente
ntr-o colic renal complicat
E. Ablaia calculului este indicat
n caz de prezena unui calcul >
6 mm

Polakiurie
Urin limpede
Niciodat hematurie
Arsuri micionale
Febr moderat

96. Caracterizeaz
examinrile
i
tratamentul prostatitei cronice:
(1290)
A. Ecografia endorectal poate
decela calcificri ale peretelui
vezicii urinare
B. Spermocultura i ECBU sunt
contraindicate n caz de
prostatit cronic
C. Antibioterapia se poate face cu
fluorochinolone per os
D. La o lun dup oprirea
tratamentului se efectueaz
ECBU de control
E. Ciclinele nu sunt recomandate
datorit
unei
difuziuni
puternice intraprostatice

100. Diagnosticul diferenial al unei


litiaze urinare n faa unei colici
nefretice se face cu: (1314)
A. Compresie
extrinsec
(de
exemplu
fibroz
retroperitoneal)
B. Litiaz biliar
C. Pancreatit cronic
D. Pneumopatie
E. Parazit ca obstacol endoluminal

97. Sunt complicaii ce pot aprea dup


o pielonefrit acut: (1289)
A. oc septic
B. Rinichi polichistic
C. Pionefroz
D. Sindrom nefrotic
E. Abcese renale

101. Despre drenajul urinei n retenia


acut de urin este adevrat: (1295)
A. Sondajul
uretral
este
contraindicat
n
caz
de
hematurie
B. Cateterul suprapubian se poate
obstruciona frecvent
C. Monarea
unui
cateter
suprapubian
se
realizeaz
numai
dup
confirmarea
reteniei printr-o ecografie
vezical
D. Cateterul suprapubian este
contraindicat n caz de tumor
vezical
E. Prin sondajul uretral nu se
poate
efectua
proba
de
clampare

98. Modificrile tractului urinar n


timpul sarcinii sunt: (1290-1291)
A. Estrogenii favorizeaz refluxul
vezico-ureteral
B. Progesteronul
inhib
perisataltismul cilor urinare
C. Prin dextrorotaie uterin apare
compresia ureterului drept
D. ntinderea
ureterelor
favorizeaz refluxul vezicoureteral bilateral
E. Progesteronul
favorizeaz
stagnarea urnei
99. Caracterizeaz tratamentul litiazei
urinare la adult: (1313)

102. Sunt complicaii ale litiazei


urinare la adult: (1315)
A. Insuficiena renal cronic
B. Nefropatia interstiial
92

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

C. Urinom
D. Infecie urinar
E. Ruptura cii excretoare

D. Calcularea clearance-ului de
creatinin
E. CT pelvin

103. Este adevrat despre managemetul


medical n hipertrofia benign de
prostat: (1317)
A. Alfa-blocantele pot determina
hipotensiune ortostatic
B. Eficacitatea inhibitorilor de 5alfa-reductaz se observ dup
aproximativ 6 luni
C. Alfa-blocantele acioneaz prin
diminuarea volumului prostatic
D. Tratamentul se ncepe cu
monoterapie
E. Se indic inierea sa n cazul
unui tratament chirurgical euat

106. Sunt factori de risc pentru


producerea cancerului de prostat:
(1319)
A. Hipertrofia benign de prostat
B. Antecedente
familiale
de
cancer de sn
C. Nitrozaminele
D. Tratament cu androgeni
E. Tratament cu estrogeni
107. Complicaiile
principale
ale
punciei-biopsie prostatice sunt:
(1320)
A. Hematurie
B. Melen
C. Prostatit acut
D. Infecie urinar
E. Rectoragii

104. Sunt FALSE afirmaiile despre


tratamentul
chirurgical
n
hipertrofia benign de prostat:
(1318)
A. Rezecia
transuretral
a
prostatei are risc de ejaculare
retrograd constant
B. Este indicat n caz de eec al
tratamentului medical bine
efectuat
C. Prin incizia cervicoprostatic se
retrage adenomul, se deschide
colul
i
ejacularea
este
conservat
D. O alternativ a tratamentului
chirurgical poate fi monatarea
unei endoproteze Fabian
E. Tumora de vezic asociat
impune
renunarea
la
tratamentul
chirurgical
i
abordarea
unei
terapii
medicamentoase
cu
alfablocante

108. Este adevrat despre stadiul


localizat al tumorilor de prostat:
(1321)
A. Poate beneficia de tratament
curativ
B. Se clasific TNM astfel: T1/T2,
N0, M0
C. Beneficiaz de radio-hormonoterapie prelungit
D. Prostatectomia total ca mijloc
terapeutic se poate solda cu
anejaculare constant
E. Beneficiaz de radioterapie
prostatic conformaional
109. Sunt factori de risc pentru apariia
tumorilor de rinichi: (1323)
A. Alcoolismul
B. Stenoza arterei renale
C. Nefroangioscleroza malign
D. Dializa cronic
E. Transplantul renal

105. n monitorizarea pacienilor cu


hipertrofie benign de prostat se
folosesc urmtoarele: (1318)
A. Debitmetria
B. Dozarea ureei plasmatice
C. ECBU

110. Sunt indicaii de punci-biopsie


renal pentru diagnosticul unei
tumori renale: (1324)

93

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

A. Se
efectueaz
sistematic,
naintea oricrui tratament
B. Suspiciune de limfom
C. Pacient cu risc chirurgical
ridicat
D. Dup tratamentul adjuvant,
pentru verificarea eficienei
tratamentului
E. Stadializarea Binet

114. Sunt diagnostice difereniale n


caz de tumori testiculare: (1328)
A. Varicocel
B. Orhit
C. Criptorhidie
D. Hidrocel
E. Epididimit
115. Este FALS despre chistul renal:
(1327)
A. Este o tumor renal benign
foarte frecvent
B. La ecografie se observ o
imagine hiperecogen, bine
vascularizat
C. La examenul CT apare
imaginea unei leziuni cu contur
regulat
D. Tratamentul aplicat este unul
conservator
E. Chistul renal este o leziune
simptomatic n majoritatea
cazurilor

111. Este adevrat despre clasificarea


TNM a tumorilor de rinichi: (1325)
A. O tumor T1 este mai mic de
7 cm i limitat la rinichi
B. Tumora T4 se ntinde dincolo
de fascia lui Gerota i/sau la
suprarenal
C. N1 presupune afectarea a cel
mult 2 ganglioni
D. n T2, tumora este limitat la
rinichi
E. T4
presupune
invadarea
organelor nvecinate
112. Urmtoarele afirmaii despre
angiomiolipom sunt adevrate:
(1326-1327)
A. Este
o
tumor
mezenchimatoas malign
B. Tumora este compus din esut
muscular neted, vase sangvine
i esut gras
C. La imagistic apare aspectul
hiperecogen, hipodens
D. Este cea mai frecvent tumor
solid a richiului
E. Apare exclusiv unilateral

116. Examinrile complementare n


cazul unei tumori de testicul:
(1329)
A. Ecografia Dopler deceleaz o
mas neomogen, hipoecogen
B. Markerii serici tumorali se
dozeaz
n
cadrul
diagnosticului i la 2 sptamni
dup orhidectomie
C. Testiculul controlateral este
explorat n mod sistematic
D. Biopsia
testicular
este
indispensabil, ghidnd decizia
terapeutic
E. Bilanul extinderii tumorale se
realizeaz dup tratamentul
chirurgical

113. Oncocitomul: (1327)


A. Este o tumor benign
B. Diagnosticul diferenial cu
cancerul de rinichi este evident
C. La imagistic se observ o
cicatrice la periferia leziunii
D. Explorarea chirurgical este
necesar
E. Beneficiaz de clasificarea
Bosniak (de la I la IV)

117. Managementul
imediat
al
tumorilor testiculare: (1329)
A. Se bazeaz pe tratament
chirurgical
B. Se
realizeaz
clamparea
prealabil
a
cordonului
spermatic

94

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

C. La
4
sptmni
dup
orhidectomie
se
dozeaz
markerii tumorali
D. Orhidectomia se realizeaz pe
cale scrotal
E. Preoperator
se
realizeaz
bilanul extinderii

121. Examenul citobacteriologic urinar


n infeciile urinare la adult: (12861287)
A. Se face la 2 ore de la ultima
miciune
B. Se colecteaz primul jet de
urin
C. Contaminarea n prezena mai
multor
germeni
poate
determina
apariia
unei
bacteriurii fr leucociturie
D. Se face pe urina din 24 de ore
E. n caz de bacteriurie fr
leucociturie poate fi vorba de
un nceput de infecie

118. Este adevrat despre tratamentele


complementare n tumorile de
testicul: (1330-1331)
A. Att tumorile seminomatoase,
ct i cele non-seminomatoase
beneficiaz de hormonoterapie
B. Tumorile non-seminomatoase
sunt radiosensibile
C. n stadiul N3 sau M1
polichimioterapia se face cu
metotrexat,
bleomicin
i
vincristin
D. Seminomul este chimio- i
radiosensibil
E. n stadiul localizat N0, M0 se
face radioterapie e zonelor
lomboaortice

122. Este adevrat despre anticorpii


anti-antigene nucleare solubile:
(1136)
A. Anticorpii
anti-RNP
sunt
asociai bolii mixte de esut
conjunctiv
B. Anticorpii anti-SSA i anti-SSB
sunt specifici pentru lupus
C. Sindromului CREST i sunt
asociai anticorpi anticentromer
D. Pot fi anti-ECT sau anti-ENA
E. Anticorpii antihistone apar n
lupusul indus medicamentos

119. Sunt complicaii cu impact vezical


ale unei hipertrofii benigne de
prostat: (1317)
A. Retenie acut de urin
B. Litiaz de staz
C. Diverticuli vezicali
D. Reflux vezico-ureteral
E. Hematurie

123. Este adevrat cu privire la


principiile
de
tratament
i
monitorizare pe termen lung a unei
boli autoimune: (1137)
A. Doar tratamentul simptomatic
nu este niciodat suficient
B. Corticoterapia este deseori
necesar, ns cu moduri variate
de prescriere
C. Imunosupresoarele se indic n
formele corticosensibile
D. Este
necesar
suprimarea
factorilor declanatori
E. n bolile inflamatorii ale tubului
digestiv se poate avea n vedere
inumoterapia cu anti-TNF-

120. Caracterizeaz infeciile urinare


nosocomiale: (1291)
A. Este al doilea tip de infecie
nosocomial ca frecven
B. Prezena diareei este un factor
de risc
C. Pstrarea
unei
diureze
importante poate fi un mijloc
de prevenie
D. Germenii sunt cel mai des
multirezisteni
E. Sexul masculin este mai afectat

124. Sunt criterii ale ACR pe baza


crora se pune diagnosticul de
lupus eritematos diseminat: (1138)
95

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

A. Ulceraii
ale
mucoaselor
nazofaringiene sau orale
B. Fotofobie
C. Pleurezie sau pericardit
D. Artrite erozive ce afecteaz cel
puin dou articulaii periferice
E. Afectare hematologic: anemie
megaloblastic

D. Este necesar prezena a cel


puin dou semne clinice
E. Poate fi primar sau secundar,
caz n care este asociat n
principal cu lupusul eritematos
diseminat
128. Examenul CT este recomandat n
urgen
pentru
urmtoarele
patologii: (1151)
A. Invaginaie intestinal acut la
copil
B. Embolie pulmonar
C. Compresiune medular cu
tulburri sfincteriene
D. Hemoragie subarahnoidian
E. Com

125. Este FALS cu privire la afectrile


cutanate n lupusul eritematos
diseminat: (1138)
A. Este cea mai rar afectare
B. Se pot distinge forme de lupus:
acut, supraacut, cronic
C. Lupusul acut se limiteaz n
general la afectri cutanate
exclusive
D. Se poate asocia i sindromul
Raynaud
E. La examinarea n IF a biopsiilor
cutanate se caut depozite de
IgD, IgA i de complement

129. Sunt adevrate indicaiile pentru


examinrile imagistice n funcie de
patologie: (1153)
A. EPA: radiografie de torace
B. Pneumopatie: RMN toracic
C. Diverticulit:
CT
abdominopelvian
D. Disecie de aort: Angio-CT
toracic
E. Traumatism cranian cu pacient
asimptomatic: CT cerebral

126. Afectarea renal n lupusul


eritematos diseminat: (1139)
A. Este o afectare interstiial
B. Impune dozarea la fiecare
consult a creatininemiei
C. Afectarea clasic este de tip
sindrom nefrotic pur
D. Clasa 2 de nefropatie lupic
presupune o afectare mezangial
E. Leziunile din clasele 3, 4 i 5
necesit
un
tratament
imunosupresor pe cale general

130. Sunt
examene
indicate
n
patologia urinar: (1154)
A. CT abdominal n colica renal
B. RMN renal n pielonefrita
complicat
C. Ecografie renal de prim
intenie n colica renal
D. Ecografie renal n tumora
renal metastatic
E. Radiografia renal n tumora de
uretere

127. Sindromul antifosfolipidic este


caracterizat astfel: (1142)
A. Cel puin dou episoade ntr-un
an de tromboz venoas
profund sau arterial sau a
vaselor mici
B. Cel puin o moarte fetal dup
sptmna a 10-a de sarcin, cu
ft normal la autopsie
C. >=
3
avorturi
spontane
consecutive
nainte
de
sptmna a 10-a de sarcin cu
un bilan exhaustiv negativ

131. Este adevrat cu privire la


efectuarea unui examen CT: (1149)
A. Existena n antecedente a unui
oc anafilactic sau edem
Quincke dup administrarea
unei substane de contrast
iodate impune interzicerea

96

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

B.

C.

D.

E.

administrrii pe viitor a oricrei


substane de contrast
n caz de diabet, se vor opri
administrarea biguanidelor 48
de ore dup examen, fr a fi
nevoie oprirea acestora nainte
de examen
Prezint risc de malformaii
fetale la gravida n primul
trimestru
Dup examen se va verifica
ntotdeauna nivelul creatininei
n snge
n cazul unui nivel al clearanceului de creatinin < 30 ml/min
este
contraindicat
administrarea de substan de
contrast iodat

C. Factori favorizani pot fi:


limfedem, insuficien venoas
D. Este precedat de o stare febril
(39-40 grade), frisoane
E. Rar poate aprea bilateral
135. Sunt complicaii generale ale
erizipelului: (1170)
A. Septicemie
B. Flebit
C. Complicaii post-streptococice
D. Fasceit necrotizant
E. Boala tromboembolic
136. Fasceita necrotizant afirmaii
adevrate: (1170)
A. Este o urgen medical
B. Este nsoit de o alterare
major a strii de sntate
C. Apariia ei este favorizat de
administrarea corticoterapiei
D. Se prezint local prin zone
hiperestezice
E. Este prezent un sindrom
inflamator major

132. Examenele
imagistice
recomandate n cazul unei embolii
pulmonare sunt: (1153)
A. Radiografie toracic
B. Endoscopie bronic
C. Scintigrafie pulmonar
D. Angio-CT toracic
E. Ecografie transtoracic.

137. Tratamentul
candidozelor
presupune: (1171)
A. Tratament antifungic local timp
de 6 sptmni pentru unghii i
2-4 luni pentru piele i mucoase
B. Tratament
general
cu
griseofulvin
C. Toalet cu spun cu pH neutru
D. Tratament
general pentru
formele profuze
E. Tratament antifungic local se
poate face cu imidazoli sau
terbinafin

133. Este adevrat cu privire la


realizarea unui examen RMN:
(1150)
A. Prezena oricrui tip de valv
cardiac
reprezint
o
contraindicaie absolut pentru
efectuarea examenului
B. Lipsa iradierii este unul din
avantaje ale examenului
C. Este un examen cu o durat
scurt-medie de desfurare
D. Semantica radiologic: hipo/izo-/hipersemnal
E. Se efectueaz obligatoriu jeun

138. Sunt afirmaii adevrate despre


pitiriazisul versicolor: (1172)
A. Este o afeciune cauzat de
Tricophyton
B. Este
caracterizat
de
o
contagiozitate redus
C. Sunt prezente macule cu
scuame fine, de culoare roz, ce
devin hipocrome

134. Erizipelul este caracterizat de:


(1169-1170)
A. Placard nedureros, cu extindere
centripet
B. Poarta de intrare poate fi
constituit de ctre un impetigo

97

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

E. Ca prim intenie se dozeaz


doar fT4

D. La examenul cu lampa Wood,


apare fluorescen verde
E. Afecteaz n special adultul n
vrst

143. Sunt principii generale de


tratament n hipertiroidism: (1222)
A. Tratament n spital
B. Repaus, ntreruperea activitii
profesionale
C. Contracepie eficient
D. Sedare cu benzodiazepine
E. Inhibitori ai canalelor de Ca2+

139. Caracterizeaz cretinismul, ca


form clinic de gu: (1216)
A. Retard mintal reversibil
B. Tulburri neurologice, motorii:
tetraplegie spastic
C. Tulburri
neurologice,
senzoriale: surditate
D. Hipotiroidism frust
E. Mixedem, retard statural

144. Este
adevrat
despre
monitorizarea
eficienei
tratamentului n hipertiroidism:
(1222-1223)
A. fT4 la 10 zile de la nceperea
tratamentului
B. Adaptarea
dozelor
de
antitiroidiene de sinteza se face
n funcie de TSH
C. n al doilea moment: TSHus +/fT4 la 3 luni
D. Scopul
tratamentului
este
normalizarea fT4, apoi a TSH.
E. Uneori, dup un timp de la
debutul tratamentului, poate
aprea hipotiroidism

140. Sunt
examinri
biologice
complementare n caz de gu:
(1216)
A. dozarea
anticorpilor
antireceptori pentru TSH (boala
Basedow)
B. TRH
C. fT3, fT4
D. dozarea anticorpilor anti-TPO
i anti-TG
E. ioduria/24 de ore, util pentru
depistarea excesului de iod
141. Sunt caracteristici ale nodulului
tiroidian suspect: (1219)
A. Nodul hiperecogen
B. Hipervascularizaie la ecografia
Doppler
C. Halou complet
D. Prezena microcalcifierilor n
nodul
E. Chist anecogen

145. Sunt parametri urmrii n cadrul


monitorizrii
toleranei
la
tratamentul cu ATS: (1223)
A. fT3
B. fT4
C. TSH
D. LDH
E. HCG

142. Caracterizeaz
diagnosticul
hormonal
de certitudine n
hipertiroidism: (1221)
A. Examenul
de
confirmare:
TSHus sczut
B. Un fT4 sczut cu un TSH
normal
corspunde
unui
hipertiroidism frust
C. Dozarea fT4 este necesar
pentru urmrirea tratamentului
D. Dozarea fT3 nu are nicio
relevan n hipertiroidism

146. Sunt semne de hipometabolism n


caz de hipotiroidism: (1224)
A. Tablou de demen
B. Macroglosie
C. Amenoree
D. Constipaie
E. Hipoglicemie
147. Sunt anomalii biologice din cadrul
unui hipotiroidism: (1225)
A. Hipokaliemie
B. Anemie macrocitar
98

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

C. Hipertrigliceridemie
D. LDH crescut
E. Hipercolesterolemie
148. Principalele
cauze
hipotiroidism sunt: (1225)
A. Exces de iod
B. Infiltrativ
C. Post-abortum
D. Autoimun
E. Caren de iod

D. Este un diabet iatrogenic,


cortico-indus
E. Apare naintea vrstei de 20 de
ani
de
152. Sunt
cuprinse
n
bilanul
sistematic al diabetului de tip 2:
(1238)
A. Dozarea fierului seric i a
transferinei
B. Serologia hepatitei B
C. Nivelul de TSH
D. Nivelul transaminazelor
E. Formula leucocitar, ca indice
al infeciilor

149. Este adevrat despre tratamentul


hipotiroidismului: (1226)
A. Se poate face fie la spital, fie n
regim ambulatoriu, n funcie
de importana factorilor de risc
hepatici
B. Tratamentul ncepe cu o doz
de atac, dup care dozele se
scad progresiv
C. Durata tratamentului: pn se
ajunge la eutiroidie, apoi se
ntrerupe
D. naintea nceperii tratamentului
i schimbrii posologiei, ECG
obligatoriu la pacienii n vrst
i cu insuficien coronarian
E. Administrarea
are
loc
dimineaa, a jeun

153. Caracterizeaz
clinica
cetoacidozei diabetice: (1239)
A. Instalare brutal mai ales la
brbai
B. Cuprinde dou faze: cetoza
simpl i cetoacidoza
C. Hipotermia,
favorizat
de
cetoz, poate masca un sindrom
infecios
D. Este posibil evitarea agravrii
cetozei spre acidoz
E. Deshidratarea global legat de
diureza osmotic predomin pe
sectorul intracelular

150. Caracterizeaz diabetul zaharat de


tip 1 lent (LADA): (1237)
A. Se observ prezena mutaiei
genei HNf1
B. Insulinodependena apare rapid,
dup 2-3 ani de la debut
C. Debutul este asemntor ca la
diabetul de tip 2
D. Sunt prezeni anticorpii antiGAD65
E. Debutul
cetozic
necesit
tratament cu insulin

154. Sunt perturbri biologice ale


cetoacidozei: (1240)
A. pH arterial < 7,30
B. glicemie plasmatic > 2,50 g/L
C. bicarbonat > 15 mmol/L
D. deficit anionic > 10 mmol/L
E. corpi
cetonici
plasmatici
prezeni
155. Rehidratarea hidroelectrolitic din
cadrul tratamentului cetoacidozei
diabetice: (1240)
A. Se adapteaz n functie de sex
B. Se face cu ser NaCl izotonic
ct timp glicemia este peste
1,90 g/L
C. Nu se va administra bicarbonat
dac pH-ul este > 7

151. Diabetul de tip MODY 3: (1237)


A. Prezint
o
transmitere
autozomal recesiv
B. Apare mutaia genei GAD65
C. Carena de insulin necesit
insulinoterapie
99

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

D. Dac glicemia este < 2,50 g/L,


se va utiliza ser glucozat 5%
cu NaCl sau chiar glucoz
10%
E. n cazul apariiei asterixisului
se vor administra soluii
macromoleculare

microanevrisme, exsudate i
hemoragii
C. Pentru un diabetic cu o
evoluie de peste 25 de ani,
care nu a dezvoltat retinopatie,
sunt puine riscuri s mai
dezvolte pe viitor aceast
complicaie
D. Forma cea mai sever este
maculopatia ischemic prin
ocluzia extins a capilarelor
maculare
E. Principalele tipuri de tratament
sunt: medical, chirurgical i cu
laser

156. Este advrat cu privire la coma


hiperosmolar: (1241)
A. Apar cetogeneza i lipoliza
moderate
B. Poate aprea insuficiena
renal acut funcional
C. Osmolaritatea este peste 350
mmol/L
D. Sunt prezente cetonemia i
acidoza crescute
E. Pare mai ales la pacienii cu
diabet de tip 1 neglijat

160. Este adevrat despre tratamentul


retinopatiei diabetice: (1245)
A. Tratamentul
medical
presupune un bun control al
glicemiei i al tensiunii
arteriale
B. Tratamentul cu laser este
indicat n toate retinopatiile
neproliferative
C. n
caz
de
leziuni
microvasculare responsabile
de exsudaie este indicat
fotocoagularea focal
D. Prezena neovaselor este o
indicaie
de
injecii
intravitreene cu anti-VEGF
E. Tratamentul chirurgical poate
fi luat n considerare n
anumite situaii

157. Examinrile complementare ntr-o


com hiperosmolar arat: (12411242)
A. Glicemie > 3 g/L
B. pH arterial > 7,30
C. bicarbonat plasmatic > 10
mmol/L
D. cetonemie
i
cetonurieimportante
E. hiperosmolaritate
>
320
mOsm/kg
158. Sunt factori favorizani ai unei
acidoze
lactice
legat
de
administrarea de metformin: (1243)
A. Insuficien cardiac
B. Hipocapnie
C. Insuficien renal
D. Insuficien hepatic
E. Stri de oc

161. Neuropatia diabetic: (1246)


A. Este o complicaie pe termen
scurt a diabetului zaharat
B. Mono-, multinevritele apar
mai des dect polineuropatia
C. Tulburrile
motorii
sunt
excepionale i tardive
D. Afectarea apare distal la
inceput
E. Debuteaz cu partestezii i
dizestezii predominant n
timpul zilei

159. Retinopatia diabetic: (12441245)


A. Este o complicaie pe termen
lung a diabetului zaharat la
adult, fiind o macroangiopatie
B. n stadiul neproliferativ se
ntlnesc dilatri capilare,

100

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

162. Sunt complicaii macroangiopatice


ale diabetului zaharat la adult:
(1247)
A. Insuficiena valvular
B. Insuficiena coronarian
C. Afectarea
trunchiurilor
supraaortice
D. Arteriopatia
membrelor
superioare
E. Infarctul miocardic

E. Coapsele i zona lombar sunt


zone de absorbie lent a
insulinei
166. Sunt obiective ale tratamentului n
diabetul de tip 2: (1251)
A. Reducerea excesului de esut
adipos: regim hipolipidic,
hipoglucidic, hipocaloric
B. Creterea
sensibilitii
musculare la insulin
C. Creterea secreiei de insulin
prin
administrarea
de
metformin
D. Promovarea activitii fizice
cu scopul creterii sensibilitii
musculare la insulin
E. Diminuarea
degradrii
glucagonului hepatic prin
administrarea de glinide

163. Sunt stadii ale arteriopatiei


membrelor
inferioare,
dup
clasificarea Leriche: (1247)
A. Stadiul
1:
claudicaie
intermitent
B. Stadiul 4: durere de decubit
C. Stadiul
2:
claudicaie
intermitent
D. Stadiile 2 i 3 ntotdeauna
simptomatice
E. Stadiul 3: durere de decubit

167. Monitorizarea
biologic
n
managementul pe termen lung al
complicaiilor
microi
macroangiopatice ale diabetului de
tip 2: (1253)
A. Microalbuminurie 1 dat pe
semestru
B. Bilan lipidic 1 dat la 3 luni
C. Creatinemie 1 dat pe an
D. Calculul
clearance-ului
creatininei 1 dat la 6 luni
E. Glicemie venoas a jeun 1
dat pe an

164. Este adevrat despre malul


perforant plantar la diabetici:
(1248)
A. Are tendin de recidiv n
anumite condiii
B. Este o ulceraie cutanat n
general dureroas
C. Marginile plgii sunt dure,
neregulate
D. Corespunde capului primului
metatarsian
E. Reprezint o complicaie
macroangiopatic

168. Sunt contraindicaii ale chirurgiei


bariatrice n cazul obezitii la
aduli: (1279)
A. Tulburri cognitive severe
B. Tulburri severe i instabile
ale
comportamentului
alimentar
C. Eecul unui tratament medical,
nutriional,
dietetic
sau
pshioterapeutic aplicat corect
timp de 6-12 luni
D. Afeciuni care pun n pericol
prognosticul vital pe termen
scurt i mediu

165. Tratamentul cu insulin n


diabetul de tip 1: (1250)
A. Insulinele ultrarapide i rapide
acoper nevoile din timpul
unui efort
B. Insulinele intermediare i lente
acoper nevoile preprandiale
C. Schema terapeutic trebuie s
fie conceput n funcie de
obiective i de acceptarea
pacientului
D. Alergiile, ca efecte secundare,
apar foarte rar
101

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

E. IMC > 40 kg/m2 sau IMC > 35


kg/m2 cu cel puin o
comorbiditate susceptibil de a
fi
ameliorat
n
urma
chirurgiei

B.

C.
169. Caracterizeaz
tratamentul
insuficienei renale acute de cauz
obstructiv: (1350)
A. Drenaj urinar doar n caz de
tulburri de contien
B. Cateter suprapubian n caz de
obstacol supravezical
C. Prevenirea
hemoragiei
vezicale a vacuo
D. Urgen chirurgical n caz de
febr asociat
E. Nefrostomie n caz de obstacol
supravezical

D.

E.

i blocante ale canalelor de


calciu
Corectarea anemiei se face
prin corectarea eventualelor
carene de vitamina D
Este important corectarea
unei
eventuale
acidoze
metabolice
Controlul
bilanului
fosfocalcic se poate face
printr-un regim limitat n
fostai i administrarea de
chelatori de fosfat
O eventual anemie se poate
corecta i prin administrarea
de
EPO
recombinat,
intramuscular

173. Sunt reguli de nefroprotecie n


insuficiena renal cronic: (1356)
A. Controlul aportului de sare
mai mare de 6 g/zi
B. Controlul presiunii arteriale <
140/90 mmHg
C. ncetarea
consumului
de
alcool
D. Supraveghere
medical
regulat o dat la 3 luni,
dac RFG este 30 ml/min
E. Limitarea
aportului
de
proteine ntre 0,8 i 1g/kg/zi

170. Sunt cauze de insuficien renal


acut prerenal: (1351)
A. Deshidratare extracelular prin
pierderi digestive
B. Insuficien cardiac
C. Insuficien suprarenalian
D. Fibroz retroperitoneal
E. Litiaz urinar
171. Sunt adevrate afirmaiile despre
nefropatia
interstiial
acut:
(1351-1352)
A. Este cea mai frecvent cauz
de insuficien renal acut
organic
B. Diureza este adesea conservat
C. Cel mai des este incriminat un
mecanism imunoalergic
D. Semnele alergice sunt n mod
constant prezente
E. Puncia-biopsie renal se
efectueaz n mod sistematic

174. Sunt semne clinice de uremie:


(1357)
A. Crampe
B. Rar: pericardit uremic
C. Prurit
D. Iritabilitate
E. Diaree
175. Sunt indicaii absolute pentru
initierea
epurrii
extrarenale:
(1357)
A. Hipovolemie ce nu poate fi
corectat
cu
soluii
macromoleculare
B. Acidoz metabolic sever
C. Hipokaliemie rezistent la
tratamentul medical
D. Sindrom uricemic

172. Este adevrat despre mijloacele


terapeutice
pentru
ncetinirea
progresiei insuficienei renale
cronice: (1355)
A. Controlul presiunii arteriale i
a proteinuriei se face de
preferat cu diuretice tiazidice
102

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

E. Pericardit uremic

A. Poate aprea encefalopatie


B. Este
prezent
retinopatia
hipertensiv stadiul IV sau V
C. Apare
o
insuficien
ventricular dreapt cu HTAP
D. Este esenial n 50% din cazuri
E. Printre
altele,
apare
hipokaliemia

176. Sunt
nefropatii
glomerulare
neproliferative: (1365)
A. Nefropatia cu IgA
B. LES
C. Diabet
D. Amiloidoz
E. Vasculite cu ANCA

181. Din punct de vedere clinic,


sindromul anemic este caractarizat
de: (1376)
A. Dispnee
B. Agitaie
C. Redoare a cefei
D. Suflu cardiac sistolic n focarul
mitral
E. Vertij

177. Caracterizeaz glomerulonefritele


membrano-proliferative: (1366)
A. Exist o proliferare celular
mezangial
B. Este un grup heterogen de
glomerulopatii
C. Apare de obicei un sindrom
nefrotic pur
D. Pot fi forme primare sau
secundare
E. Poate aprea un sindrom
nefritic

182. Sunt cauze ale carenei mariale:


(1377)
A. Deficit
de
producere
a
transferinei
B. Sngerare
ginecologic

spaniomenoree
C. Sngerri voluntare rar
D. Boala celiac
E. Simptomatologie digestiv

178. Este adevrat despre boala


embolilor cu cristale de colesterol:
(1368-1369)
A. Tratamentul
anticoagulant
poate fi considerat o etiologie
B. Simptomatologia apare dup un
interval liber de trei sptmni
de la factorul declanant
C. Pot aprea mialgii i dureri
abdominale
D. Poate
fi
prezent
hipereozinofilia i un sindrom
inflamator
E. n caz de febr,semne generale,
trebuie
luat
n
calcult
administrarea de AINS

183. Sunt
cauze
de
anemie
aregenerativ normocitar: (1378)
A. Alcoolism
B. Leucemie acut
C. Inflamaie cronic
D. Mielodisplazii
E. Disfuncie tiroidian
184. Anemiile sunt clasificate astfel:
(1376-1378)
A. Reticulocite < 150000/mm3
anemie aregenerativ
B. Reticulocite >= 100000/mm3
anemie regenerativ
C. VEM <= 80 fl anemie
microcitar
D. Hb 13g/dL la femeie
anemie
E. VEM > 80 fl anemie
macrocitar

179. Sunt etiologii ale sindromului


hemolitic-uremic: (1369)
A. Infecia cu E. coli O157:H7
B. Poliartrit reumatoid
C. Sclerodermie
D. Cancer
E. Nefropatie vascular
180. Sunt adevrate afirmaiile despre
nefroangioscleroza malign: (1368)
103

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

185. Examinrile de baz pentru


explorarea hemostazei sunt: (1383)
A. Timp de sngerare: hemostaza
primar
B. Timp
de
protrombin:
hemostaza secundar, calea
intrinsec
C. TCA: hemostaza primar
D. Fibrinogen:
hemostaza
secundar, calea comun
E. Trombocite:
hemostaza
definitiv

E. Prezena a cel puin dou din


cinci criterii CRAB
189. Este adevrat despre criteriile
CRAB: (1393)
A. Sunt necesare cel puin trei
criterii
pentru
a
pune
diagnosticul
de
mielom
multiplu
B. Creatinina seric > 173 mmol/L
C. Anemie cu Hb < 2 g/dL fa de
limita inferioar a valorii
normale sau < 10 g/dL
D. Leziuni
osoase:
osteocondensare,
osteofite
marginale, osteoporoz
E. Plasmocitoz medular > 10%

186. n caz de PT normal i TCA


prelungit, este vorba despre: (1383)
A. Un deficit de factor VII
B. Un deficit de factor XI
C. Coagulare
intravascular
diseminat
D. Administrare de AVK
E. Hemofilie B

190. Sunt alterri moleculare implicate


n carcinogenez: (1422)
A. Activarea cilor de transducie
a
semnalului,
permind
proliferarea celular
B. Potenialul de imortalizare cu
inactivarea telomerazei
C. Potenial de neoangiogenez
D. Independena n raport cu
semnalele de stimulare a
creterii
E. rezistena la apoptoz

187. Sunt complicaii hematologice n


mielomul multiplu: (1391)
A. Anemie, o cauz frecvent fiind
sindromul infecios
B. Sindrom de hipervscozitate
sangvin
C. Sindrom
hemoragic
prin
activitatea anti-X a amiloidozei
AL
D. Trombopatie
indus
de
hiperproteinemie
E. Boala
von
Willebrand
dobndit.

191. Din punct de vedere histologic,


cancerele pot avea urmtoarele
origini: (1423)
A. Dezvoltate
din
epiteliul
malpighian: cancer al cilor
tractului urinar
B. Tumorile mixte au prognosticul
contingentului tisular cu cea
mai ridicat malignitate
C. Tumori
cu
origine
neuroectodermic: glioame
D. Tumori
cu
origine
mezoectodermic:
neuroblastom
E. Carcinoame
epidermoide:
melanoame

188. Sunt criterii diagnostice pentru


mielomul multiplu: (1393)
A. Prezena n ser i/sau n urin a
unei proteine monoclonale (cu
excepia
unul
mielom
nesecretant)
B. Prezena a cel puin unuia din
criteriile CRAB
C. Prezena unei plasmocitoze
medulare < 10%
D. Prezena
unei
proteine
monoclonale n ser >= 3g/100
ml

192. n apariia cancerului pot fi


implicai urmtorii factori: (1427)
104

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

A. EBV carcinom nazofaringian


B. HPV cancere ORL
C. Infecia cu virusul hepatitei
VHB, VHC, VHD, VHE
carcinom hepatocelular
D. HHV8 sarcomul Kaposi
E. HTLV1, HTLV2 leucemii

hepatic,
meningeal,
testicular
C. Febra este inconstant
D. Hiperleucocitoza blastic nu
are semne clinice dect atunci
cnd este major
E. Semnele clinice ale leucostazei
sunt respiratorii, neurologice

193. Sunt adevrate urmtoarele despre


factorii genetici de risc: (1428)
A. n sindromul Lynch 1 apare
mutaia genei APC
B. Mutaia
genelor
BRCA1/BRCA2
determin
producerea de cancer mamar i
de endometru
C. NEM asociaz anomalia genei
RET
D. Lynch 2 este un cancer de
colon izolat.
E. Sindromul
Li-Fraumeni
asociaz mutaia genei p53

196. n dignosticul paraclinic al


leucemiilor acute: (1434-1435)
A. Hemoleucograma
este
ntotdeauna
anormal:
hiperleucocitoz,
anemie
regenerativ
B. Imunofenotiparea poate arta
markeri mieloizi
C. Clasificarea morfologic a
LAM: stadiul monoblastic LAM5b=difereniat
D. Evidenierea prin PCR a
anomaliilor genetice are rol
doar prognostic
E. Liza tumoral asociaz LDH
ridicat

194. Este adevrat cu privire la


diagnosticul leucemiilor acute:
(1434)
A. Precursorii medulari prezint
un blocaj al maturrii intr-un
stadiu imatur (blati)
B. Este prezent sindromul tumoral
(coagulopatie)
C. LAM secundar poate aprea n
urma evoluiei unui sindrom
mielodisplazic
sau
mieloproliferativ
D. LAM poate fi de novo,
secundar sau indus de
citotoxice i/sau radioterapie
E. Tratamentul specific vizeaz:
infeciile,
hemoragiile,
leucostaza

197. Este adevrat cu privire la


leucemiile acute: (1434-1435)
A. Markerii
eritrocitari
sunt:
glycophorina A, CD36
B. Mortalitatea imediat prin
hemoragie cerebromeningeal
i/sau detres respiratorie este
ridicat
C. Starea clinic poate fi dominat
de un sindrom hemoragic prin
coagulopatie de consum
D. Imunofenotiparea are rolul
evidenierii
anomaliilor
citogenetice cu rol prognostic i
terapeutic
E. Markerii granulocitari sunt
CD41, CD42, CD61

195. Diagnosticul clinic al leucemiilor


acute vizeaz: (1434)
A. Semnele clinice specifice sunt:
anemie,
infecii,
sindrom
hemoragic
B. Proliferarea blastic poate avea
urmtoarele
localizri:

198. Este adevrat despre leucemia


limfoid cronic: (1436)
A. Debutul este lent progresiv,
aprnd la pacieni tineri
B. Printre complicaiile infecioase
se afl pneumopatia
105

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

C. Diagnosticul diferenial se face


cu leucemia cu tricoleucocite
D. Limfocitele B exprim cel mai
adesea un lan greu de tip IgM
E. Mielograma arat o infiltrare cu
leucocite mari
199. Diagnosticul limfoamelor maligne
presupune: (1438)
A. Deteriorarea strii generale:
febr, transpiraii nocturne,
scdere n greutate
B. Sindrom tumoral: adenopatie,
mas tumoral lent progresiv
(sindrom ocluziv)
C. Proliferrile limfomatoase au
loc doar n detrimentul esutului
limfoid ganglionar
D. Localizrile extraganglionare
ale sindromului tumoral pot fi:
digestive, ORL, mediastinale
E. Sindromul de ven cav
superioar reprezint o urgen
200. Este adevrat despre limfoame
maligne, CU EXCEPIA: (14381439)
A. Prezint forme ganglionare
mediastinale
B. Limfomul Burkit apare la copii
sau la pacieni n vrst
C. Limfoamele B cu celule mari
sunt un grup omogen de LNH
(limfom non Hodgkin)
D. n limfoamele B cu celule mari
nu
apar
afectri
extraganglionare
(digestive,
ORL)
E. Sindromul de liz tumoral
duce la eliberare important de
fosfor
Punctaj complement multiplu: _____
PUNCTAJ TOTAL: _____ / 950

106

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

A. Presiunea arterial sistolic


gamb peste 50 mm Hg
B. Presiunea arterial sistolic
glezn sub 50 mm Hg
C. Presiunea arterial sistolic
glezn peste 30 mm Hg
D. Presiunea arterial sistolic
gamb sub 50 mm Hg
E. Nici o variant nu este corect

Test gril V
Toate capitolele din tematica de
Rezideniat
Autori:
Ovidiu
Mitu,
Dan-Mihai
Alexandrescu, Alexandru Lctu, Cristian
Pristavu

la
la
la
la

5. Tratamentul alternativ la pacientul


coronarian stabil n caz de
contraindicaie sau de proast
toleran clinic la betablocante se
face cu: (66)
A. Bivalirudin
B. Ivabradin
C. Alt betablocant
D. Aspirin
E. Irbesartan

COMPLEMENT SIMPLU
1. Eretismul cardiac reprezint: (32)
A. Variaia respiratorie a ritmului
cardiac la pacientul neurotonic
B. O cauz vascular a lipotimiei i
a sincopei
C. Percepia unei btai cardiace
intense, puternice, rapid sau
ectopic
D. Percepia unei btai cardiace
intese i puternice, fr a fi
rapid sau ectopic
E. Simptomatologie ce corespunde
palpitaiilor

6. Agenii
microbiologici
care
provoac forme acute, emboligene
de endocardit sunt: (97)
A. Stafilococii aureus i epidemidis
B. Bacilii gram negativi
C. Streptococii deficieni
D. Enterococii faecium sau faecalis
E. Germenii
atipici
i/sau
intracelulari: Coxiella burneti,
Brucella, Clamidia, micoplasma,
Bartonella

2. Tratamentul de prim intenie a unei


crize acute hipertensive sau a HTA
malign se realizeaz cu: (57)
A. Derivai nitrai
B. Nicardipin
C. Alfablocante(Uralpidil)
D. Labetolol
E. Furosemid

7. Tratamentul de elecie n caz de


prolaps valvular pur const n: (115)
A. Plastie mitral
B. Tratament medical
C. nlocuire
valvular
prin
bioprotez
D. Intervenia Bentall
E. Intervenia chirurgical nu este
recomandat

3. Frecvena maxim teoretic se


calculeaz
dup
urmtoarea
formul: (65)
A. 200 vrsta
B. 220 - vrsta
C. 185 - vrsta
D. FMT= 185 btai/
minut
indiferent de vrst
E. FMT= 140 bti/min

8. Care din urmtoarele investigaii


constituie examenul fundamental
care
confirm
diagnosticul,
etiologia i evalueaz severitatea
stenozei aortice: (117)
A. Ecografia cardiac transtoracic

4. Referitor la tabloul clinic de


ischemie critic sau de ischemie
permanent cronic numai o
variant este adevrat: (78)
107

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

B. Ecografia
cardiac
transesofagian
C. Cateterismul cardiac
D. Ecografia cu dobutamin n
doze mici
E. ECG

12. n funcie de durata i evoluia unui


acces de fibrilaie atrial se vorbete
de FiA persistent atunci cnd: (38)
A. Accesul nu se reduce dect cu o
cardioversie
B. Accesul se reduce spontan n
mai puin de o sptman
C. Nu se poate sau nu se dorete
reducerea
D. Etiologia este idiopatic
E. Accesul se reduce spontan n
mai mult de o sptman

9. Tratamentul
farmacologic
al
insuficienei cardiace sistolice NU se
face cu: (90)
A. Diuretice
B. Betablocante
(carvedilol,
bisoprolol)
C. Digitalice
D. Anticoagulante (antivitamine K)
E. Antiaritmice de clasa I

13. Durerea toracic acut tip junghi


apare n: (59)
A. Angin pectoral
B. Disecie aortic
C. Pericardit
D. Afectarea pleural
E. Spasm esofagian

10. Referitor la etiologia tuberculoas


a pericarditei sunt
adevrate
urmtoarele
afirmaii
CU
EXCEPIA: (106)
A. Reprezint o etiologie rar
B. Prezentare insidioas cu evoluie
puin zgomotoas a unui
revrsat important
C. Apare de obicei pe un teren
imunodeprimat,
pacient
cu
transplant
D. Tratamentul antituberculos este
efectuat timp de 1 an, corticoizii
nu sunt de interes
E. Complic
o
tuberculoz
pulmonar

14. n astmul bronic la adult, PEF sau


VEMS peste 80% din valorile
prezise este intlnit n: (155)
A. doar n stadiul 1
B. doar n stadiul 2
C. stadiul 3
D. stadiul 4
E. stadiile 1 i 2
15. Urmtorul NU este semn de alarm
care s impun ventilaie mecanic
la un pacient cu BPOC (164):
A. tulburri de contien
B. epuizare respiratorie
C. PaO2 < 60 mmHg
D. PaCO2 > 70 mmHg
E. Absena ameliorrii rapide n
ciuda oxigenoterapiei

11. Reprezint indicaii de utilizare a


tromboliticelor, CU EXCEPIA:
(127-128)
A. Tromboz ocluziv a protezei
valvulare n cazul pacienilor cu
risc operator crescut
B. Infarctul miocardic diagnosticat
n primele 90 min
C. Embolia pulmonar complicat
cu oc hemodinamic
D. Ocluzia unui cateter venos
central cu camer
E. AVC ischemic n faza acut
respectnd unele contraindicaii

16. Tratamentul abcesului pulmonar se


realizeaz cu: (171)
A. Amoxicilin 1g/8h
B. Amoxicilin 1g/8h + acid
clavulanic
C. Ceftriaxon
1g/24h
+
fluorochinolone
active
pe
pneumococ
D. Cefotaxim 1g/8h + eritromicin
i.v. 1g/6h
108

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

E. Imipenem
+
30mg/kgc/zi

vancomicin

21. Tratamentul n neuropaludism se


face cu: (292)
A. chinin
B. aciclovir i.v. 10 mg/kg x 3/zi,
21 zile
C. aciclovir p.o. 10 mg/kg x 3/zi,
21 zile
D. oseltamivir
E. chinidin

17. Baza tratamentului n cancerul


bronhopulmonar cu celule mici este
reprezentat de: (199)
A. chirurgie
B. radioterapie
C. chimioterapie
D. hormonoterapie
E. gefitinib

22. Diagnosticul n chlamidioz se pune


prin: (332)
A. PCR,
B. Examen microscopic direct
C. Cultur pe mediu specific
pentru c bacteria se dezvolt
greu
D. Cultur pe medii obinuite
E. Serologie, foarte relevant
pentru diagosticarea formelor
comune

18. Una dintre urmtoarele variante NU


face parte dintre explorrile care
vizeaz confirmarea diagnosticului
n embolia pulmonar: (211)
A. radiografia toracic
B. scintigrafia
pulmonar
de
ventilaie /perfuzie
C. angiografia pulmonar
D. angio-CT spiralat al arterelor
pulmonare
E. ecografia venoas a membrelor
inferioare

23. Antibioterapia empiric, indicat n


principal n diareea cu aspect
invaziv, se face cu: (407)
A. chinolon i.v.
B. ampicilin metronidazol n
caz de tablou clinic sever sau
suspiciune de parazitoz
C. chinolon p.o. metronidazol
n caz de tablou clinic sever sau
suspiciune de parazitoz
D. ampicilin aminoglicozid n
caz de tablou clinic sever sau
suspiciune de parazitoz
E. macrolid
n
cazul
unei
suspiciuni de diaree cu
Campylobacter jejuni

19. Tratamentul simptomatic n oc se


face cu scopul obinerii: (221)
A. unei presiuni arteriale sistolice >
100 mmHg
B. unei presiuni arteriale diastolice
> 65 mmHg
C. unei frecvene cardiace > 65/min
D. unei presiuni arteriale medii >
65 mmHg
E. unei presiuni arteriale medii <
65 mmHg
20. Un pacient care prezint sindrom
piramidal bilateral, rs i plns
spasmodic, tulburri de fonaie i
deglutiie, mers cu pai mici,
tulburri sfincteriene i demen ar
putea avea: (252)
A. sindrom Wallenberg
B. sindrom altern
C. sindrom cerebelos
D. infarct lacunar
E. sindrom pseudobulbar

24. Arteriografia celiomezenteric este


indicat n: (428)
A. hemoragia digestiv superioar,
dac hemoragia persist i este
abundent
B. hemoragia digestiv inferioar,
cu colonoscopie normal, care
persist
dar
este
puin
abundent
C. hemoragia digestiv inferioar
cu colonoscopie normal, dac
109

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

hemoragia persist i este


abundent
D. hemoragia digestiv inferioar,
chiar
dac
colonoscopia
identific o surs de sngerare
deoarece esxist posibilitatea
unor hemoragii sincrone la
nivelul intestinului subire
E. hemoragia digestiv indiferent
de sediu

A.
B.
C.
D.
E.

Pelvin
Retrocecal
Mezoceliac
Laterocecal
Subhepatic

29. Principala complicaie a herniilor


este: (505)
A. Infecia
B. trangularea
C. Ileusul reflex
D. Hemoragia digestiv
E. Icterul

25. La un pacient cu ciroz survenit n


urma unei hepatite cronice virale B
n cadrul strategiei terapeutice se
prefer ntotdeauna: (452)
A. monoterapie cu interferon
pegilat pe durata de un an
B. monoterapie cu interferon
pegilat timp de 12 sptmni,
urmat de o cuantificare a
viremiei pentru a stabili dac se
continu tratamentul pn la un
an
C. biterapie interferon + ribavirin
D. entecavir sau tenofovir
E. lamivudin

30. Triada Charcot reprezint: (512)


A. Colestaz + citoliz + sindrom
inflamator
B. Febr + aprare abdominal +
vrsturi
C. Durere biliar + oc + aerobilie
D. Durere biliar + febr + icter
E. Icter + colestaz + sindrom
inflamator
31. Este semn asociat al preeclampsiei
severe: (525)
A. Diurez > 40 ml/h
B. Proteinurie < 1 g/zi
C. Dureri precordiale
D. Trombocitoz
E. Cefalee persistent

26. Care dintre urmtoarele variante


NU
reprezint
o
examinare
complementar menit s contribuie
la excluderea unui diagnostic
diferenial
al
encefalopatiei
hepatice? (464)
A. glicemia
B. ECBU
C. Alcoolemia
D. Bilan
hidroelectrolitic
sistematic
E. CT cerebral
27. Este tratament non-curativ al
carcinomului hepatocelular: (483)
A. Transplant hepatic
B. Rezecie chirurgical
C. Sorafenib
D. Distrugere local
E. Vaccinare anti-VHB

32. O
femeie
se
prezint
la
dumneavoastr cu suspiciunea de
sarcin
extrauterin.
Are
7
sptmni de amenoree, hCG este
2500 UI/l, progesteronul este 8
ng/ml, durerile abdominale sunt
spontane, hematosalpingele este de
2 cm, hemoperitoneul are 0 ml.
Care este scorul Fernandez la
aceast pacient? (535)
A. 12
B. 13
C. 14
D. 15
E. 16

28. Cea mai frecvent poziie anatomic


a apendicelui este: (499)

33. Care afirmaie despre menstruaie


este adevrat? (559)
110

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

Sngele este coagulabil


Dureaz maxim 3 zile
Ciclul menstrual are 6 faze
Prima menstruaie se numete
menarh
E. Menstruaiile ciclice apar deabia dup pubertate

B. Survine
n
urma
unui
eveniment traumatizant
C. Apare dup pubertate
D. Afecteaz mai ales adulii
E. Tulburarea nu poate exacerba

A.
B.
C.
D.

39. Este adevrat despre clasificarea


cancerelor: (1423-1425)
A. Markerii tumorali au valoare
pentru prognostic n funcie de
nivelul lor
B. Clasificarea Breslow ia n
calcul suprafaa pielii invadat
de ctre melanom
C. Pentru tumorile germinale,
valoarea LDH ajut la stabilirea
unui diagnostic i a unui
prognostic
D. Carcinoamele epidermoide sunt
dezvoltate din epiteliul de
tranziie
E. Neuroblastomul
i
nefroblastomul sunt tumori cu
origine ectodermic

34. Caracterizeaz
papilomul
intraductal: (602)
A. Este o tumor malign
B. Nu se realizeaz explorri
diagnostice imagistice
C. Determin uneori galactoragie
D. Se dezvolt din esutul adipos
al snului
E. Se indic imunoterapie n caz
de supraexprimare HER2
35. Tratamentul de fond de referin n
poliartrita reumatoid este: (630)
A. Leflunomida
B. Adalimumab
C. Rituximab
D. Sulfazalina
E. Metotrexat

40. Este FALS despre anemie i


tratamentul
carenei
mariale:
(1378)
A. Se administreaz fier per os
timp de 4 luni
B. Durerile abdominale pot fi o
complicaie a tratamentului
C. Eficacitatea tratamentului se
urmreste
prin
dozarea
transferinei
D. Eritroblastopenia reprezint o
cauz de anemie aregenerativ
normocitar
E. Inflamaia cronic poate cauza
o anemie microcitar

36. n cazul unei fracturi osteoporotice


vertebrale,
tratamentul
trebuie
nceput dac scorul T este: (639)
A. < -2,5
B. < -1
C. > 1
D. < -2,5 + alte fracturi
osteoporotice
E. > -1
37. Care este elementul principal al
tabloului clinic din otita extern?
(718)
A. Otoreea
B. Febra
C. Hipoacuzia
D. Otalgia
E. Tinitusul

41. Caracterizeaz ocluzia acut a


arterei renale: (1369)
A. Apare o HTA acut
B. Este ntlnit creterea CPKMB
C. ntre simptome este descris o
insuficien renal acut cu
hematurie microscopic

38. Este adevrat despre anxietatea de


separare: (920)
A. Conduita de evitare dispare la
maturitate
111

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

D. Este indicat puncia-biopsie


renal din zonele ischemice
decelate prin ecografie Doppler
E. Exist un risc minim de
transformare malign a zonelor
slab perfuzate

A. Scintigrafia nu este indicat


dac TSH-ul este normal sau
sczut
B. Nodulii
suspeci
apar
hiperecogeni
la
ecografia
tiroidian
C. Dispneea asociat traduce
compresia nervului laringeu
recurent
D. Chistul de duct hipoglos este un
diagnostic diferenial
E. Tirocalcitonina se dozeaz n
mod sistematic

42. Este FALS despre monitorizarea n


cazul tumorilor de testicul: (1331)
A. Din punct de vedere clinic este
important
instituirea
autopalprii testiculului la care
s-a localizat tumora
B. Se urmte nivelul markerilor
serici
C. Se efectueaz CT toracoabdomino-pelvin
D. Testiculul controlateral este
important de urmrit
E. Sunt
vizate
complicaiile
chimioterapiei

46. Este adevrat despre obezitatea la


aduli: (1276-1279)
A. Glicemia a jeun, creatininemia
i EGC n repaus sunt examene
complementare sistematice
B. Sindromul premenstrual este o
complicaie endocrin
C. By-pass-ul gastric este o
tehnic chirurgical reversibil
D. n evaluarea pacientului obez
sunt importante antecedentele
de patologii cardio-metabolice
(diabet,
dislipidemii,
hipotensiune arterial)
E. Gastroplastia cu inel ajustabil
poate avea ca i consecin
sindromul Dumping

43. n infeciile urinare la adult: (12871291)


A. Este important tratarea unui
factor favorizant n caz de
cistit acut simpl
B. Vrsta mai mic de 55 de ani
este un factor de risc pentru
pielonefrita acut
C. Prostatita acut evolueaz cu
febr deseori moderat
D. n
tratamentul
infeciilor
urinare asociate sarcinii se
utilizeaz betalactaminele
E. Constipaia este un factor de
risc pentru infeciile urinare
nosocomiale

47. Este adevrat despre dermatofitoze:


(1171-1172)
A. Kerionul este o tricofiie
supurat, aprut datorit unui
rspuns imun deficitar al gazdei
B. Dermatofitoza
ungheal
cuprinde
onicomicoz
i
onichie secundar
C. Examenul cu lampa Wood arat
fluorescen absent pentru
dermatofitoza cu Microsporum
D. Tratamentul cu antifungige
locale se face pe o durat de 18 sptmni
E. Plcile din dermatofitoza pielii
glabre sunt uor de difereniat
de eczema numular

44. Sunt complicaii ale tiroidectomiei:


(1217)
A. Embolie grsoas
B. Hipercalcemie temporar
C. Pneumomediastin
D. Criz acut tireotoxic
E. Paralizie vagal bilateral
45. n cazul unui nodul tiroidian: (12181220)

112

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

D. Simptomele pot s apar n


repaus
E. Incapacitate de a efectua vreo
activitate fizic fr simptome

48. Sunt riscuri ale radiografiei: (1149)


A. Examen invaziv, n cazul
arteriografiei
B. Operator dependent
C. Radioactivitate
D. Cost ridicat
E. Disecie arterial, n caz de
arteriografie

52. Sindromul Laubri i Pezzi asociaz


urmtoarele modificri: (108)
A. Insuficien aortic
B. Comunicare interatrial
C. Comunicare interventricular
D. Insuficien mitral
E. Stenoz mitral

49. n lupusul eritematos diseminat:


(1138-1141)
A. Afectarea hematologic ca i
criteriu
ACR
presupune
leucopenie < 1,5 G/L constatat
de 2 ori
B. Artralgiile i artritele afecteaz
n special articulaiile mari
(oldul, umrul)
C. Anticorpii antifosfolipidici sunt
obligatoriu cutai
D. Tratamentul LED se bazeaz n
primul
rnd
pe
hidroxiclorochin,
un
imunomodulator
imunosupresor
E. Purpura reumatoid poate fi
luat
n
considerare
ca
diagnostic diferenial la adultul
vrstnic

53. Care variante, referitoare la


etiologia distrofic a insuficienei
mitrale, sunt adevrate: (112)
A. Se mai numete si boala
Mnckeberg
B. Patologie frecvent, afecteaz
femeia n vrst
C. Degenerescen
mixoid
a
valvelor care se ngroa i
devin redundante
D. Valvele prolabeaz n atriul
stng, cordajele sunt alungite
E. Valvele i cordajele sunt
ngroate,
calcificate
i
retractate
54. Antibioprofilaxia la pacienii cu
endocardit se poate face cu
urmtoarele medicamente: (103)
A. Amoxicilin 2 g per os n ora
de dup un gest dentar cu risc
crescut
B. Amoxicilin 2 g per os n ora
care precede un gest dentar cu
risc crescut
C. Clindamicin 600 mg per os n
ora care precede un gest dentar
cu risc crescut
D. Triamfenicol 600 mg per os n
ora care precede un gest dentar
cu risc crescut
E. Ceftriaxon 1g per os n ora care
precede un gest dentar cu risc
crescut

50. Sunt convulsii ocazionale la sugar i


copil: (1080)
A. Intoxicaii endogene: sindromul
de sevraj
B. Tulburri
hidroelectrolitice:
hipoglicemie/ hipercalcemie
C. Traumatice: hematom epidural
D. Vasculare: AVC la sugar
E. Infecioase: adenovirus
Punctaj complement simplu: _____
COMPLEMENT MULTIPLU
51. Dispneea clasa III NYHA se
caracterizeaz prin urmtoarele: (86)
A. Limitare franc a activitilor
B. Dispnee ca urmare a eforturilor
fizice importante
C. Fr jen de repaus
113

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

59. n care din urmtoarele tipuri de


efort poate aprea sincopa reflex:
(27)
A. Miciune
B. Defecaie
C. Strnut
D. Digestie
E. Tuse

55. Regimul
igieno-dietetic
al
insuficienei cardiace presupune
urmtoarele masuri: (89)
A. Regim strict fr sare
B. Activitate fizic moderat
C. Diminuarea consumului de
alcool
D. Restricie hidric n caz de
hiponatremie de diluie
E. Vaccinare
antigripal,
antipneumococic

60. Fibrilaia atrial se caracterizeaz


prin: (30)
A. Multiple microreintrri n cele
dou atrii
B. Tahicardie
neregulat
cu
excepia BAV de gradul III
supraadugat
C. QRS nguste, cu excepia
blocului de ramur funcional
sau organic
D. Fr activitate atrial organizat
sau regulat
E. Transmitere la ventriculi 2/1,
3/1, 4/1 uneori n mod
variabil

56. Insuficiena mitrala cronic poate


avea urmtoarele etiologii: (112)
A. Degenerativ
B. Distrofic: sindrom Marfan
C. Funcional
D. Boli de sistem: Sclerodermie
E. Ischemic
57. Constituie principii de tratament n
cazul rupturii varicelor membrelor
inferioare i a apariiei hemoragiei,
urmtoarele: (122)
A. Medicamente venotonice
B. Intervenie
chirugical
cu
scleroza varicelor
C. Ridicarea membrului afectat
D. Pansament compresiv
E. Crenoterapie

61. Ritmul joncional se caracterizeaz


prin
urmtoarele
modificri
electrocardiografice: (35)
A. Bradicardie joncional prin
paralizie sinusal: unda PQRS
B. Tahicardie joncional: QRS
nguste rapide i regulate 140220/min
C. Bradicardie joncional prin
bloc atrioventricular: unda P
QRS
D. Tahicardie joncional: Unde P
retrograde
(negative
n
derivaiile inferioare), care
succed QRS
E. Tahicardie joncional: QRS
largi lente i regulate

58. Hiperaldosteronismele primare se


caracterizeaz prin: (56)
A. Reprezint o cauz de HTA
secundar
B. Ca mecanism fiziopatologic
apare creterea produciei de
aldosteron cu inhibiia secreiei
de renin
C. Natremia rmne normal
D. Una din cauze este dat de
hiperplazia
bilateral
a
suprarenalelor (sindrom Conn)
E. Trebuie
facut
diagnosticul
diferenial
cu
pseudohiperaldosteronismul
indus de glicirizin

62. Cardioversia imediat


fibrilaiei atriale se
urmtoarele situaii: (40)
A. FiA necomplicat
snatos i datnd de
de 24-48 ore

114

n cazul
face n
pe cord
mai puin

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

A. HTA rezistent reprezint un


eec al scderii TA sub msuri
igieno-dietetice asociate unei
triterapii antihipertensive dintre
care un diuretic de ansa
B. HTA rezistent reprezint un
eec al scderii TA sub msuri
igieno-dietetice asociate unei
triterapii antihipertensive dintre
care un inhibitor al enzimei de
conversie al angiotensinei
C. HTA
rezistent
trebuie
difereniat de o eventual HTA
secundar neelucidat
D. n cazul HTA rezistente trebuie
luat n discuie eventuala
nerespectare sau modificare a
regulilor
igieno-dietetice,
administrarea unor medicamente
care cresc TA i suprasarcina
volemic
E. HTA rezistent nu poate aprea
la un pacient care prezint apnee
a somnului

B. FiA la un pacient deja corect


anticoagulat
C. FiA la pacientul tnr
D. FiA prost tolerat care justific
o conversie de urgen (oc
cardiogenic)
E. Doar daca este vorba de FiA
paroxistic
63. Care din urmtoarele afirmaii
referitoare la BAV 2, sunt
adevrate: (41-42)
A. Apare ncetinirea conducerii la
oricare din etaje (nodal, hisian,
infrahisian),
care
este
responsabil de blocarea uneia
sau mai multor unde P n mod
intermitent
B. n BAV tip Wenckebach apare
blocarea intermitent a undei P
n timp ce intervalele PR sunt de
durat constant
C. n BAV tip Mobitz undele P
sunt blocate dup alungirea
progresiv a intervalului PR
D. BAV 2 este rar simptomatic
izolat
E. Sediul blocului este frecvent
nodal n tipul Wenckebach i
este mai ales distal n formele
Mobitz

66. Medicamentele recomandate n


tratamentul hipertensiunii arteriale
n sarcin sunt urmtoarele: (55)
A. Metildopa
B. Labetalol
C. Inhibitori calcici
D. Betablocante
E. IEC (ARA II daca exist
intoleran la IEC)

64. Urmtoarele valori tensionale se


ncadreaz n HTA uoar - gradul
I: (52)
A. TAs: 140 mm Hg, TAs: 95 mm
Hg
B. TAs: 160 mm Hg, TAs: 99 mm
Hg
C. TAs: 155 mm Hg, TAs: 90 mm
Hg
D. TAs: 180 mm Hg, TAs: 105 mm
Hg
E. TAs: 135 mm Hg, TAs: 85 mm
Hg

67. Sunt afirmaii adevrate, referitoare


la dozajul D-Dimerilor n cadrul
bilanului paraclinic al durerii
toracice
acute
sau
cronice,
urmtoarele: (61)
A. Este o modalitate de diagnostic
foarte sensibil
B. Prezint specificitate sczut,
datorit numeroaselor rezultate
fals-negative
C. Se realizeaz dac suspectm o
embolie pulmonar
D. Se realizeaz dac suspectm o
flebit

65. Care din urmtoarele afirmaii


referitoare
la
hipertensiunea
arterial rezistent sunt FALSE:
(55)
115

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

E. Un rezultat negativ exclude


diagnosticul
de
embolie
pulmonar sau flebit

D. Depistarea restenozei coronare


se
face
prin
control
coronarografic sistematic
E. La pacientul coronarian stabil,
cu
afectare
monosau
bitroncular,
tratamentul
medical
optim
asociat
controlului factorilor de risc
cardio-vasculari da rezultate la
fel de bune ca i angioplastia
coronarian

68. Disecia aortic se caracterizeaz


prin urmtoarele: (62)
A. Tratamentul
indicat
este
chirugical de urgen n
diseciile tip B (fr afectarea
aortei ascendente) deoarece rata
de mortalitate spontan este de
1% pe or
B. Apare n context de sindrom
Marfan, sarcin sau HTA
C. Tratamentul indicat este medical
n diseciile tip A (cu afectarea
aortei ascendente) i const n
controlul optim tensional
tratament endovascular
D. Este important sa apreciem
extinderea la coronare (infarct),
la valva aortic (IA acut), la
pericard, la aorta abdominal i
la ramurile ei
E. Diagnosticul este confirmat prin
ecografie
cardiac
transesofagian
i/sau
prin
angioscaner

70. Modificrile
evolutive
ale
electrocardiogramei care apar n
infarctul miocardic sunt: (69)
A. Iniial apare unda Q asociat
supradenivelrii segmentului ST
B. Unda Q de necroz apare spre a
asea or i se adncete paralel
cu regresia supradenivelrii
segmentului ST
C. Dup normalizarea segmentului
ST, unda T se inverseaz, apoi
se
repozitiveaz
(uneori
incomplet) la 6 sptmni
D. Infarctul semirecent este definit
pe ECG printr-o und Q
profund
asociat
unei
supradenivelari ST minore
E. Unda Q de necroz apare n ziua
a patra i se adncete paralel cu
regresia
supradenivelrii
segmentului ST

69. Care din urmtoarele afirmaii


referitoare
la
revascularizarea
percutanat
prin
angioplastie
asociat implantrii de stent, din
cadrul managementului terapeutic al
anginei pectorale i infarctului, sunt
adevrate: (66-67)
A. Aceast metod este propus
leziunilor
coronare
tehnic
accesibile (cu atat mai uor cu
ct leziunea este mai scurt,
regulat
i
proximal),
responsabile de o ischemie
B. Stenturile active au risc sczut
de tromboz de stent
C. Biterapia aspirin-clopidogrel
trebuie urmat un an pentru
stenturile active, respectiv o
luna pentru stenturile inactive

71. Despre anevrismul de aort


abdominal (AAA) sunt adevrate
urmtoarele afirmaii: (75-77)
A. Clinic, evideniem o mas
abdominal sau retroperitoneal
nepulsatil, expansiv, indolor
cu suflu, lateralizat la dreapta
B. Clinic, semnul De Bakey
traduce poziia subrenal a
anevrismului
C. Diagnosticul paraclinic include
doar efectuarea unei ecografii
abdominale i a aortografiei
D. Ischemia colic poate aprea ca
i complicaie a tratamentului
chirurgical
116

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

E. Complicaiile AAA pot fi:


ruptura, compresiile, emboliile
i grefa bacterian

76. Sunt factori clinici de prognostic


negativ ai insuficienei cardiace
sistolice urmtorii: (89)
A. Vrsta naintat
B. Cardiopatia ischemic
C. Stadiul III/IV NYHA
D. Pierdere n greutate involuntar
E. Anemia

72. Constituie ageni etiologici ai


arteriopatiei cronice obliterante a
membrelor inferioare urmtoarele
patologii: (77)
A. Ateroscleroza n 90% din cazuri
B. Boala Horton
C. Colagenozele
D. Boala Behet
E. Trombangeita Buerger

77. Care din urmtoarele afirmaii


referitoare la insuficiena cardiac
diastolic sunt FALSE: (91)
A. Etiologia poate fi reprezentat
de pericardita constrictiv
B. Fiziopatologic avem un tablou
de insuficien cardiac care
rezult dintr-o cretere a
rezistenei
la
umplerea
ventricular i care conduce la
semne congestive pulmonare
C. Funcia sistolic a ventricului
stng
poate
fi
sczut
(FEVS<40%)
D. Tratamentul este diferit de cel al
insuficienei cardiace sistolice
E. Radiografia
pulmonar
evideniaz
prezena
cardiomegaliei

73. Din punct de vedere fiziopatologic


ischemia acut a membrelor
provoac urmtoarele modificri:
(81)
A. Acidoz respiratorie
B. Alcaloz metabolic
C. Liz celular (rabdomioliz,
necroz tubular acut)
D. Hiperkaliemie
E. Acidoz metabolic
74. Caracterizeaz sindromul Dressler
urmtoarele afirmaii: (72)
A. Pericardit cu artralgii i
sindrom inflamator
B. Pericardit aparut tardiv la 3
saptmni dupa un infarct
miocardic
C. Pericardit aparut precoce dup
un infarct miocardic
D. Evoluie
simpl
sub
antiinflamatoare
E. Reprezint
o
complicaie
mecanic precoce a infarctului
miocardic

78. Caracterizeaz complicaiile care


pot aprea la purttorii de valve i
proteze vasculare: (94-95)
A. Tromboza protezelor reprezint
o complicaie frecvent care
apare cu precdere la protezele
mecanice
B. Endocarditele se mpart n:
precoce (<1 an dup chirurgie)
i tardive (>1 an dup chirurgie)
C. Accidentele hemoragice sub
AVK vizeaz n principal
purttorii de valve mecanice
D. Hemoliza
extracorpuscular
mecanic
este
considerat
fiziologic daca LDH <2N
E. Dezinseriile de protez sunt
confirmate
prin
ecografie
cardiac
transtoracic
i
transesofagian

75. n insuficiena ventricular prin


tulburri ale funciei pomp, doar
suprasarcin de volum, apare n
urmtoarele situaii: (85)
A. Hipertiroidism
B. Insuficien mitral acut
C. Comunicare
interventricular
congenital sau dobndit
D. Insuficien aortic acut
E. Hipertensiune arterial
117

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

83. Trombocitopenia Tip 1 indus de


heparin se caracterizeaz prin:
(125)
A. Conduita de urmat presupune
continuarea administrarrii de
heparin
i
dozarea
trombocitelor odat la 3 zile
B. Apare ntre a 2-a i a 5-a zi
C. Este frecvent progresiv i
benign
D. Administrarea de heparin este
oprit i se continu cu AVK
E. Are ca mecanism de apariie
agregarea plachetar

79. Sunt clasificate n grupa B de


cardiopatii cu risc mai puin ridicat
de
endocardit
infecioas
urmtoarele: (97)
A. Valvulopatii:
Insuficien
aortic,
Stenoz
aortic,
Insuficien mitral
B. Bicuspidie aoric
C. Antecedente de plastie mitral
cu implantare de inel protetic
D. Cardiopatii
congenitale
cianogene neoperate (tetralogia
Fallot)
E. Cardiomiopatie obstructiv

84. Sunt semne de insuficien cardiac


la copilul mai mare urmtoarele:
(1123)
A. Durere toracic
B. Palpitaii
C. Dispnee de efort
D. Dificulti de supt
E. Sincop

80. Bilanul clinic al pacientului cu


endocardit
infecioas
poate
evidenia
urmtoarele
semne
periferice: (98)
A. Fals panariiu Osler
B. Noduli Roth la fundul de ochi
C. Hepatomegalie
D. Splenomegalie
E. Eritem nodos

85. Edemele bilaterale aprute la un


pacient cu denutriie proteic sever
necesit efectuarea urmtoarelor
investigaii paraclinice: (1346)
A. Dozarea proteinelor
B. Dozarea albuminei
C. Depistarea proteinuriei prin
folosirea bandeletei urinare
D. Dozarea prealbuminemiei
E. Dozarea transferinei

81. Sunt etiologii rare ale pericarditei


acute, urmtoarele: (106)
A. Infecia tuberculoas
B. Pancreatita acut
C. Poliartrita reumatoid
D. Lupus eritematos sistemic
E. Infecia cu adenovirus, HIV sau
enterovirus
(coxsackie,
echovirus)

86. Care din urmtoarele patologii


constituie indicaii de utilizare ale
diureticelor osmotice: (141)
A. Hipertensiune arterial
B. Edeme cerebrale
C. Hipertensiune ocular acut
D. Insuficien renal
E. Ru de munte

82. Care din modificrile aprute pe


ECG de efort sunt indicaii pentru
inlocuirea valvei aortice la pacienii
asimptomatici: (119)
A. Subdenivelarea ST marcat
(>2mm)
B. Imposibilitate de a atinge 80%
din FMT
C. Apariia bradicardiei
D. Aritmie ventricular (TV>4
ESV consecutive)
E. Slab cretere (<20mmHg) sau
cdere TAs la efort

87. Hemoragiile
minore,
ca
i
complicaie a tratamentului cu
trombolitice, se caracterizeaz prin:
(124)
A. Pot fi hematoame sau puncte la
locul punciei
118

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

D. 24-48 g/24h formoterol


E. Budesonid 800-2000 g/24h

B. Pot
fi
hemoragii
cerebromeningeale
C. Tratamentul este simptomatic
D. Tromboliza este continuat
E. Poate fi vorba de un epistaxis

92. Cazuri particulare, care necesit


adaptarea
tratamentului
antituberculos, sunt urmtoarele: (159)
A. pacientul
care
prezint
antecedente de hepatit viral B
sau C
B. femeia nsrcinat
C. subiectul HIV sub tratament
antiretroviral
D. copilul
E. pacientul
care
prezint
antecedente de silicoz

88. Dac un pacient prezint dispnee


expiratorie cu wheezing i/sau raluri
bronice, atunci diagnosticul poate
fi: (143)
A. EPA
B. Decompensare acut a BPOC
C. Pneumopatie acut infecioas
D. Embolie pulmonar
E. Pneumopatie
de
hipersensibilitate

93. Care dintre urmtoarele variante


sunt semne de alarm la un pacient
cu BPOC care impun ventilaie
mecanic? (164)
A. somnolena
B. scderea vigilenei
C. tuse ineficient
D. semne de oc
E. absena ameliorrii rapide n
ciuda oxigenoterapiei

89. Moleculele
antitusive
trebuie
administrate cu mare precauie n
caz de: (147)
A. hipersecreie bronic
B. pacient vrstnic
C. copil mic
D. pacient
cu
insuficien
respiratorie cronic
E. sarcin
90. Rinita intermitent moderat spre
sever se caracterizeaz prin: (148)
A. simptome < 4 zile pe
sptmn
B. simptome > 4 sptmni
C. somn perturbat
D. activiti sociale i de recreere
normale
E. simptome jenante

94. Care dintre urmtoarele variante


reprezint criterii biologice de
spitalizare ntr-o pneumopatie acut
la pacientul adult? (170)
A. leucocitoza
sever
peste
20000Gb/ml
B. insuficiena renal
C. temperatura 40 oC
D. trombopenia
E. scderea TCA

91. Dac un pacient cu astm bronic


prezint
simptome
cotidiene,
simptome de astm nocturn > 2 ori
pe lun, utilizare zilnic de beta-2agoniti cu durat scurt de aciune
i PEF 80% din valorile prezise,
cu
variabilitate
de
20-30%,
tratamentul de fond al pacientului
cuprinde: (156)
A. corticoizi inhalatori n doz
moderat la forte
B. fluticazon 400-1000 g/24h
C. beclometazon 200-800 g/24h

95. Explorrile biologice n legioneloza


pulmonar la adult evideniaz:
(172)
A. hiponatremie
B. limfocitoz
C. citoliz hepatic
D. creterea CPK
E. proteinurie
96. Semnele radiologice de gravitate
ntr-un pneumotorax sunt: (184)

119

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

A. mediastinul deplasat n partea


contralateral
B. nivelul hidroaeric
C. desaturarea
D. pneumotoraxul bilateral
E. semnele de deglobulinizare

tomografiei
toracice
cu
substan de contrast
C. Ecografia transtoracic permite
un studiu precis al istmului
aortic
D. Un oc violent cu fractur
sternal i decelerare trebuie s
duc la cutarea leziunilor de
dezinserie a trunchiului arterial
brahiocefalic
E. Leziunile observate n ruptura
de istm aortic merg de la
leziunea intimei la ruptura
aortic franc i total

97. Alveolita limfocitar este ntlnit


n: (190)
A. sarcoidoz: cretere moderat a
limfocitelor, cu predominan
net a limfocitelor CD8
B. pneumopatia
de
hipersensibilitate:
cretere
semnificativ a limfocitelor, cu
predominana
net
a
limfocitelor CD8
C. limfom
D. lupus
E. pneumopatia medicamentoas
98. Tratamentul n sindomul
superior se face cu: (199):
A. anticoagulante
B. radioterapie
C. corticoizi
D. oxigenoterapie
E. chimioterapie

101.Evaluarea riscului n embolia


pulmonar se face innd cont de
urmtoarele criterii: (212)
A. hipotensiunea arterial
B. tahicardia
C. disfuncia cardiac dreapt
vizibil la ecografie
D. disfuncia cardiac dreapt
evideniat
prin
creterea
nivelului BNP
E. creterea
concentraiei
plasmatice a troponinei I sau C

cav

102.Despre reanimarea specializat n


stopul
cardio-circulator
sunt
adevrate urmtoarele afirmaii:
(218)
A. adrenalina
este
singura
catecolamin indicat n caz de
asistolie
B. adrenalina exercit o aciune
batmotrop pozitiv
C. adrenalina
reinstaleaz
presiunea arterial sistolic de
care
depinde
perfuzarea
coronar
D. adrenalina
are
aciune
vasodilatatoare
E. lidocaina reprezint alternativa
la amiodaron ca tratament
antiaritmic

99. Urmtoarele variante reprezint


diagnostice
difereniale
ale
nodulilor multipli necanceroi de
cauz infecioas: (201)
A. tuberculoz
B. aspergiloz
C. sarcoidoz
D. legioneloz
E. criptococoz
100.Despre leziunile mediastinale n
cadrul unui traumatism toracic sunt
adevrate urmtoarele afirmaii:
(207)
A. Pneumomediastinul reprezint
o urgen vital, necesitnd
intervenie
chirurgical
imediat
B. n ruptura de istm aortic,
diagnosticul se pune pe baza

103.Tratamentele adjuvante ale ocului


septic sunt: (222)
A. antihistaminicele
120

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

B.
C.
D.
E.

108.Diagnosticul diferenial pentru


meningita infecioas poate fi fcut
cu urmtoarele variante:(291)
A. meningismul
B. reacia meningian
C. meningite postradioterapie
D. meningite tumorale
E. meningite imunoalergice

corticoizii
proteina C activat
proteina S activat
antibioterapia

104.Un pacient cu infarct cerebral care


prezint la examenul neurologic
hemineglijen,
hemiasomatognozie, anosodiaforie,
anosognozie poate avea urmtoarele
localizri ale infarctului: (251)
A. infarct sylvian complet n
emisferul dominant
B. ocluzia
arterei
cerebrale
mijlocii sau a carotidei interne
n emisferul minor
C. infarct sylvian superficial n
emisferul minor
D. infarct sylvian superficial n
emisferul dominant
E. infarct sylvian profund

109.Examene paraclinice orientative


care trebuie realizate n cazul unei
febre persistente sunt: (311)
A. hemogram
B. VSH
C. Transaminaze
D. Hemoculturi
E. Serologii virale i bacteriene
110.Care dintre urmtoarele variante
fac parte dintre inhibitorii de
neuramidinaz
utilizai
n
tratamentul gripei: (322)
A. Darunavir
B. Oseltamivir
C. Lopinavir
D. Zanamivir
E. Abacavir

105.Msurile de neuroprotecie sunt


urmtoarele, cu EXCEPIA: (253)
A. combaterea hipoxiei
B. combaterea hipotermiei
C. combaterea hipoglicemiei
D. combaterea HTA
E. combaterea hiperglicemiei

111.Cancerele solide cele mai frecvente


ntlnite n evoluia infeciei cu HIV
sunt: (327)
A. limfoamele
B. cancerul pulmonar
C. cancerul de col uterin
D. cancerul de canal anal
E. sarcomul Kaposi

106.Hematoamele
cerebrale
intraparenchimatoase din HTA pot
fi asociate cu: (257)
A. leucoencefalopatie multifocal
progresiv
B. lacune vechi
C. hipertrofie ventricular stng
D. microsngerri
E. retinopatie

112.Despre tratamentul n infecia cu


gonococ sunt FALSE afirmaiile:
(331)
A. se face cu Peniciln G 1 MUI x
4 zi, i.m.
B. se face cu doxiciclin 200 mg/zi
timp de 7 zile
C. se poate face i cu azitromicin
1 g n priz unic
D. se prefer tratamentul rapid cu
ceftriaxon 250 mg i.m.
E. se face tratament cu ceftriaxon
50 mg/kg/zi timp de 7 zile

107.Triada Hakim i Adams este


constituit
din
urmtoarele
elemente: (261)
A. rs i plns spasmodic
B. tulburri de fonaie i deglutiie
C. mers cu pai mici
D. tulburri sfincteriene
E. deteriorare cognitiv

121

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

E. sindrom
inexplicat

113.Reacia
Herxheimer
se
carcterizeaz prin: (333)
A. poate s apar n sifilisul
primar i secundar
B. febr
C. erupie cutanat i mucoas
D. poliadenopatii
E. convulsii
tonico-clonice
generalizate

infecios

sever

117.Despre hemoragiile diverticulare


sunt
adevrate
urmtoarele
afirmaii: (428)
A. cauza cea mai frecvent este
reprezentat de cancerul de
colon
B. sunt favorizate de consumul de
aspirin sau AINS
C. apar mai frecvent n cursul unei
diverticuloze
D. sngerarea este de obicei
ntrerupt
n
momentul
efecturii colonoscopiei
E. se poate ncerca hemostaza
endoscopic

114.La un pacient care prezint o plag


extins, murdar, cu corp strin, se
aplic
urmtoarea
strategie
terapeutic: (369)
A. La pacientul cu ultimul rapel <
5 ani, se administreaz doar
antibioterapie
B. La pacientul cu ultimul rapel
ntre 5 i 10 ani se face doar
rapel
C. La pacientul cu ultimul rapel >
10 ani se face doar rapel
D. La pacientul cu vaccinare
incomplet se face rapel +
vaccinare ulteriar + IgG (250
UI)
E. La pacientul cu vaccinare
incomplet se face vaccinare
complet +IgG (500 UI) +
antibioterapie

118.Manifestri extradigestive asociate


cu BICI care evolueaz n paralel cu
puseele sunt: (441)
A. pelvispondilita reumatismal
B. uveitele
C. tromboza venoas profund
D. aftoza bucal
E. artrita
119.Examene paraclinice de a doua
intenie care trebuie efectuate ntr-o
colestaz intrahepatic sunt: (446)
A. feritinemia i coeficientul de
saturaie al transferinei
B. ecoendoscopia
C. autoanticorpi
D. puncia biopsie hepatic de
prim intenie
E. serologii virale

115.Factori favorizani comuni pentru o


septicemie cu punct de plecare la
nivelul endocardului, tegumentului
sau al unui focar vascular sunt:
(373)
A. cateter venos
B. valvulopatie
C. toxicomanie
D. sarcina
E. arsuri

120.Indicaiile de tratament antiviral la


un pacient cu hepatit cronic viral
B sunt: (452)
A. creterea persistent a ALAT
cu viremie detectabil
B. scor Metavir A2 i/sau F2
C. pacienii
cu
manifestri
extrahepatice VHB
D. ciroza compensat cu ALAT >
3N
E. ciroza decompensat

116.Indicaiile coproculturii pe medii


selective sunt: (404)
A. sindromul dizenteric
B. diaree > 7 zile n ciuda unui
tratament antibiotc adaptat
C. diaree cu deshidratare sever
D. diaree nosocomial
122

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

C. Insuficiena multiorganic este


o complicaie general
D. Pancreatitele acute benigne au
o evoluie favorabil n cteva
zile
E. PET-CT efectuat n primele 12
ore permite calcularea scorului
Balthazar

121.Care dintre urmtoarele variante


NU fac parte din bilanul de prim
intenie n investigarea unei citolize
< 10N: (456)
A. ceruloplasmina
B. Ac anti-transglutaminaz
C. Coeficient de saturaie al
transferinei
D. AgHBs
E. IDR

126.Sunt afirmaii adevrate legate de


peritonite: (517)
A. Peritonita cu fungi este teriar
B. Peritonita fr germeni este
primar
C. Tuberculoza
corespunde
peritonitei secundare
D. Peritonita
secundar
corespunde unei perforaii de
organ cavitar
E. Infecia ascitei este o peritonit
secundar

122.Cauze mai rare de ciroz hepatic,


care se vor cauta n a doua intenie
sunt: (459)
A. steatohepatita nonalcoolic
B. ciroza biliar primitiv
C. ficatul cardiac
D. hemocromatoza genetic
E. deficit ereditar de alfa-1antitripsin
123.Infecia spontan a lichidului de
ascit se poate caracteriza prin
urmtoarele semne clinice: (462)
A. febr
B. hipotermie
C. dureri abdominale
D. constipaie
E. encefalopatie

127.Care din afirmaiile privind


pseudochistul
din
pancreatita
cronic sunt adevrate: (468)
A. Nu apar dureri
B. Este o colecie extra sau
intrapancreatic
de
lichid
pancreatic
C. Nu poate regresa spontan
D. Compresiunea de organ este o
complicaie a pseudochistului
E. Poate cauza ascit pancreatic

124.Care dintre urmtoarele variante


pot reprezenta cauze de pancreatit
cronic? (467)
A. hipercalcemia
cronic
n
contextul unei hipoparatiroidii
B. pancreatita limfoplasmocitar
sclerozant
C. tumor care obstrueaz canalul
pancreatic principal
D. hipercolesterolemia familial
E. alcoolul

128.Principiile de tratament din


cancerul de colon non-ocluziv sunt
urmtoarele: (477)
A. n cancerul de colon drept se
restabilete continuitatea prin
anastomoz ileocolic
B. n caz de invazie ganglionar,
se propune o chimioterapie
adjuvant
C. Colectomia
carcinologic
presupune margini de cel puin
5 cm de o parte i de alta a
leziunii
D. n cancerul de colon stng se
restabilete continuitatea prin
anastomoz ileoanal

125.Sunt afirmaii adevrate despre


pancreatita acut: (513-515)
A. Durerea
pancreatic
este
hipogastric, cu iradiere ctre
zona inghinal
B. Examinrile biologice permit
calcularea scorului Ranson
123

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

E. Realizarea unei stomii este


mereu necesar n cazul
interveniilor programate

A.
B.
C.
D.
E.

129.Markerii tumorali folosii pentru


confirmarea diagnostic n cancerul
de pancreas sunt: (489)
A. CA 125
B. CA 15-3
C. CA 19-9
D. Ag CSC
E. ACE

134.n volvulusul de cec: (498)


A. Apar niveluri colice n U
inversat la CT
B. Costipaia este un factor de risc
C. Apare meteorismul voluminos
difuz
D. Vrsturile sunt frecvente
E. Tabloul este de ocluzie prin
trangulare a colonului

130.Sunt afirmaii adevrate despre


traumatismul hepatic: (492)
A. Se evoc sistematic pentru toate
traumatismele abdominale
B. Citoliza poate fi un semn
biologic evocator
C. La
pacientul
stabil
hemodinamic, se poate ncerca
embolizarea arterial
D. La
pacientul
instabil
hemodinamic,
se
practic
laparotomie de urgen
E. Coleperitoneul poate fi o
complicaie

135.Caracterizeaz
distrofia
fibrochistic a snului (mastoza):
(601)
A. Prezint mastodinie ciclic
cronic
cu
agravare
premenstrual
B. Este o tumor malign mamar
C. Nu crete riscul de cancer de
sn
D. Tratamentul
const
n
progestative p.o. sau topice
E. Mrimea chisturilor e variabil
n funcie de momentul ciclului

131.Reprezint cauze de ocluzie prin


obstrucie a colonului: (495)
A. Fecalom
B. Sindromul Ogilvie
C. Corp strin
D. Volvulus de cec
E. Cancer de colon

136.Tratamentul
menometroragiei
asociate cu adenomioza const n:
(585)
A. Aspirin
B. Sterilet
cu
eliberare
de
progestativ
C. Agoniti GnRH
D. Antifibrinolitice
E. Histerectomie

132.Ecografia abdominal din litiaza


vezicular
necomplicat
evideniaz: (509)
A. ngroarea peretelui vezicular
B. Absena
lichidului
liber
pericolecistic
C. Dilatare
de
ci
biliare
intrahepatice
D. Perete vezicular nengroat
E. Calculi hiperecogeni cu con de
umbr
133.Tipurile principale
parietale sunt: (504)

de

Ombilicale
Inghinale
Diafragmatice
Subhepatice
Pelvine

137.Piosalpingele se caracterizeaz
clinic prin: (577)
A. Dureri abdominopelvine
B. Leucoree murdar, purulent
C. Mas latero-uterin dureroas
la tueul vaginal
D. Apare ntotdeauna post-partum
sau post-avort
E. Febr

hernii

124

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

138.Sunt cauze de metroragie n afara


sarcinii: (560)
A. Adenomioza
B. Chist ovarian
C. Sarcina molar
D. Ectropion
E. Fibrom uterin

E. Pentru prevenirea recidivelor


sulfat de magneziu
143.NU sunt considerate fracturi
osteoporotice: (637)
A. Vertebrale lombare
B. De craniu
C. Vertebrale cervicale
D. De femur proximal
E. Fractura Pouteau-Colles

139.Debutul travaliului are urmtoarele


caracteristici: (549)
A. Poate fi precedat de pierderea
dopului mucos
B. Contracii uterine dureroase i
regulate
C. Modificri cervicale
D. Poate fi precedat de ruptura
pungii apelor
E. Anomalii ale ritmului cardiac
fetal

144.Sunt afirmaii adevrate despre


spondilita anchilozant: (634)
A. Afectarea
radiologic
sacroiliac este un argument
cert de diagnostic
B. ntotdeauna
exist
semne
extraarticulare asociate
C. Tratamentul a fost revoluionat
de apariia anti-TNF-alfa
D. RMN-ul coloanei vertebrale i
al zonei sacroiliace este foarte
util
E. Sensibilitatea la corticoizi este
un test de diagnostic

140.Sunt
indicaii
de
tratament
chirurgical n sarcina extrauterin:
(535)
A. Dureri abdominale uoare
B. Hemodinamica instabil
C. Imposibilitatea de tratament
ambulator
D. Scor Fernandez 13
E. Beta-hCG plasmatic < 3000
UI/l

145.Sunt
contraindicaii
pentru
administrarea AINS: (646)
A. Dureri radiculare
B. Tulburri hemoragice
C. Alergie
cunoscut
la
medicament
D. Guta
E. Insuficien renal acut

141.Sunt elemente suplimentare care se


administreaz femeii nsrcinate:
(524)
A. Fier (n sarcina gemelar)
B. Vitamina B6
C. Acid folic
D. Fosfor
E. Vitamina D

146.Factorul reumatoid se poate


pozitiva i n urmtoarele situaii:
(628)
A. Sindromul Sjogren
B. Insuficien cardiac
C. Vrstnici
D. Sarcoidoz
E. Reumatismul psoriazic

142.Sunt afirmaii adevrate despre


eclampsie: (528)
A. Poate fi prima manifestare a
preeclampsiei
B. Nu survine post-partum
C. Se va trata fr a atepta
rezultatul CT
D. Tratament
hipotensor

nicardipin i.v.

147.Sunt afirmaii adevrate despre


diagnosticul pozitiv n fracturile
extremitii inferioare a radiusului:
(653)
A. Apare durere i impoten
funcional
125

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

B. Deformarea pumnului n dos


de furculi dac deplasarea
este antero-extern
C. La radiografia din fa se poate
analiza linia bistiloid
D. La radiografia din profil se
poate analiza orientaia glenei
radiale
E. Fractura extraarticular cu
deplasare posterioar se mai
numete fractura lui Galeazzi

152.Sunt afirmaii adevrate despre


miringita viral: (718)
A. Este diagnostic diferenial al
otitei medii acute
B. Se asociaz, de obicei, cu
meningita viral
C. Pavilionul
auricular
se
decoleaz
D. Apare o durere intens
E. Se
observ
flictene
pe
membrana timpanic

148.Sunt complicaii ale infeciilor


acute de pri moi: (669)
A. Artrita
B. Pneumonia bacterian
C. Tetanos
D. Decompensare
pe
teren
favorizant
E. Endocardita

153.Tabloul
clinic
din
angina
eritemato-pultacee
evideniaz:
(722)
A. Faringita eritematoas
B. Hipertrofia amigdalelor
C. Depunere pultacee albicioas,
neaderent pe amigdale
D. Ulceraie amigdalian foarte
dureroas
E. Febr

149.Sunt cauze vasculare ale anomaliei


brutale de vedere cu ochi alb, calm,
nedureros: (678)
A. Neuropatia optic retrobulbar
B. Ocluzia arterei centrale a retinei
C. Uveita anterioar acut
D. Dezlipirea de retin
E. Ocluzia venei central a retinei

154.Tratamentul anginei difterice se


poate realiza cu: (725)
A. Corticoterapie i.v.
B. Antimicotic p.o. fluconazol
C. Antibiotic i.v. penicilin G
D. Vaccinare
E. Seroterapie de urgen i.m.

150.Uveita
anterioar
acut
se
caracterizeaz prin: (684)
A. Amputarea brutal, nedureroas
a cmpului vizual
B. Ochi rou dureros
C. Hipertonie ocular major
D. Efectul Tyndall
E. Sinechii irido-cristaliene

155.Sunt cauze posibile de apariie a


otitei medii acute: (717)
A. Manifestare a unei boli
sistemice
inflamatorii
(granulomatoza Wegener)
B. Consecina unei schimbri
brutale de presiune
C. Efect advers al terapiei cu
corticoizi
D. n cele mai multe cazuri,
etiologia este idiopatic
E. De natur infecioas (viral,
bacterian)

151.Tratamentul glaucomului acut prin


nchidere de unghi se poate realiza
astfel: (683)
A. Bolus de corticoizi i.v.
B. Iridotomie ca tratament curativ
C. Pe cale local cu beta-blocante,
derivai de adrenalin
D. Ageni miotici pilocarpina
E. Injecie
intravitrean
cu
vancomicin

156.Caracterizeaz
mbtrnirea
funciei renale: (777)
A. Crete activitatea sistemului
renin-angiotensin-aldosteron
n repaus
126

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

B. Scade capacitatea de diluare a


urinei
C. Scade fluxul sangvin renal
D. Scade numrul de nefroni
E. Scade
capacitatea
de
concentrare a urinei

161.Sunt diagnostice difereniale ale


encoprezisului: (998)
A. Epilepsia
B. Boala Hirschprung
C. Diabet
D. Fecalom
E. Malformaii

157.Sunt afirmaii adevrate despre


pacientul vrstnic: (779)
A. Pacientul sufer de multiple
boli cronice evolutive
B. Bolile pacientului pot interfera
unele cu altele
C. Tratamentul unei boli poate
preveni decompensarea altei
boli
D. Un simptom poate fi explicat
prin mai multe boli
E. Datorit
vulnerabilitii,
pacientul nu mai reacioneaz
normal ntr-o situaie acut

162.Sunt afirmaii adevrate despre


dezvoltarea normal a copilului:
(995-997)
A. La natere percepe formele i
lumina
B. La 2 luni st n ezut fr
sprijin
C. Lalalizare dup 12 luni
D. Control sfincterian nocturn de
la 5-6 ani
E. La natere, activitatea motric
este subordonat reflexelor
primare

158.Sunt elemente de diagnostic n


post-partum blues: (924)
A. Astenie
B. Delir
C. Plns
D. Risc de infanticid
E. Devalorizare

163.Este FALS despre factorii de risc


principali n producerea cancerelor:
(1426-1427)
A. O hiperestrogenie relativ
crete riscul de cancer de sn
(nuliparitate sau prima sarcin
nainte de 30 de ani)
B. Expunerea la ultraviolete este
responsabil
de
apariia
melanoamelor prin lezarea
indirect a ADN-ului
C. Melanoamele i cancerele de
piele sunt n scdere la
populaia occidental datorit
msurilor de protecie adoptate
tot mai frecvent
D. Principalele tipuri de virus
HPV oncogene sunt tipurile 16
i 18
E. Carcinomul
hepatocelular
survine dup o infecie acut cu
virusurile VHB i VHC

159.Sunt afirmaii adevrate despre


tulburarea conversiv: (918)
A. Se evideniaz o cauz organic
B. Pacientul este indiferent fa de
tulburrile sale
C. Simptomele sunt simulate
D. Simptomatologia este tipic
histrionic
E. Simptomul este ireversibil i
invariabil
160.Fobia social se caracterizeaz
prin: (915)
A. Anxietate crescut
B. Inhibiie comportamental
C. Teama de spaii largi, de locuri
publice
D. Teama de a vorbi n public
E. Complicaii

depresie,
dependene

164. n cadrul limfoamelor maligne:


(1439)

127

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

A. Stadiul I din clasificarea Ann


Arbor afectare ganglionar
supra i subdiagrafmatic
B. Stadiul B din clasificarea Binet
amenie i trombopenie
C. Clasificare Ann Arbor stadiul
IV afectare medular
D. Stadiul II din clasificarea Ann
Arbor cel puin dou teritorii
ganglionare afectate, de aceeai
parte a diafragmei
E. Clasificarea Binet: stadiul A
mai puin de 3 arii ganglionare
afectate

E. La nivelul sistemului nervos


apare neuropatie central
168.Este FALS despre terapiile de
substituie n insuficiena renal
cronic: (1356)
A. Hemodializa se poate realiza la
domiciliu sau ntr-un centru
specializat
B. Dializa peritoneal poate avea
durat nelimitat
C. Denutriia cu hipoalbuminemie
reprezint o contraindicaie
principal a dializei peritoneale
D. ansa de supravieuire a
pacienilor cu transplant renal
este mai mic la cei cu
comorbiditi comparativ cu
pacienii fr comorbiditi
E. nceputul terapiei de substituie
este condiionat de apariia
semnelor clinice de uremie

165.Despre diagnosticul n leucemiile


limfoide cronice este FALS: (1436)
A. Managementul este ghidat de
clasificarea Ann Arbor
B. Pentru stadiile A i B
abstinena terapeutic este
regula
C. LLC este o proliferare limfoid
monoclonal
D. Celulele
proliferate
sunt
limfocite T n proporie de 95%
E. n
cadrul
diagnosticului
paraclinic, mielograma arat o
infiltrare cu monocite

169.Sunt
nefropatii
glomerulare
primare: (1365)
A. LGM (leziuni glomerulare
minime)
B. Amiloidiza AA
C. HSF (hialinoza segmentar i
focal)
D. Lupus eritematos diseminat
E. Nefropatia cu IgA

166.Sunt cauze de PT sczut i TCA


normal: (1383)
A. Deficit de factor XI
B. Insuficien hepatic
C. Caren alimentar
D. Colestaz
E. Tratament cu heparin

170.Este
adevrat
despre
nefroangioscleroza zis benign:
(1368)
A. Apare insuficien renal cu
agravare rapid
B. La ecografie: rinichi de talie
mic, contur omogen i regulat
C. Este prezent hematuria
D. Proteinuria este redus
E. Apare hipertrofie ventricular
dreapt

167.Amiloidoza AL: (1392)


A. Este prezent o infiltrare cu
lanuri
grele
monoclonale
solubile
B. Infiltrarea este prezent la nivel
renal, cardiac, nervos, digestiv,
articular
C. Semn
quasi-patognomonic:
hematom periorbitar
D. Infiltrarea cardiac este cea mai
frecvent i are prognosticul cel
mai sumbru

171.Sunt FALSE afirmaiile despre


stenoza arterei renale: (1367)
A. Insuficiena renal cronic se
amelioreaz dup introducerea
tratamentului cu IEC/ARA2
128

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

B. Este prezent o hiperkaliemie


de origine renal
C. Apare o proteinurie < 1g/24h
D. Angio-CT spiral cu substan
de contrast este o examinare
nefrotoxic, dar de referin,
care permite realizarea unui
gest terapeutic
E. HTA este sever, rezistent la
tripl terapie

D. Bilanul de extensie obligatoriu


cuprinde scintigrafia osoas i
disecie ilioobturatoare
E. Grupul
de
risc
ridicat
presupune PSA > 20 ng/mL
175.Clasificarea TNM a cancerului de
prostat: (1321)
A. T2a 50% dintr-un lob
B. T2c
afectarea
veziculelor
seminale
C. T1b fragmente de rezecie de
prostat, mai mult de 5% dintre
fragmente
D. Nx ganglioni neafectai
E. M1b metastaze metaviscerale

172.n pielonefrita acut: (1288-1289)


A. Severitatea pielonefritei nu este
corelat cu gradul dilatrii
pielocaliceale
B. Radiografia abdominal simpl
dovedete absena obstruciei
C. Pielonefrita acut obstructiv
nu beneficiaz de tratament al
obstacolului n urgen
D. Biterapia n caz de semne
generale importante se face cu
fluorochinolone
sau
C3G+aminoside
E. Dac febra persist dup 24 de
ore de la tratament, se indic
efectuarea uro-CT

176.Boala Von Hippel-Lindau: (1323)


A. Este o boal ereditar cu
transmitere autozomal recesiv
B. Asociaz tumor de sac
endolimfatic
C. n majoritatea cazurilor apare la
brbatul n vrst
D. Carcinomul renal este cel mai
adesea unilateral
E. Poate fi prezent un hemangiom
cerebelos

173.Prevenirea recidivelor de litiaz


urinar la adult se face astfel:
(1314)
A. Cur de diurez, acidifierea
urinei n litiaza calcic
B. Alcalinizarea urinei n litiaza
cistinic
C. ECBU la fiecare 3 luni
D. Dezinfecie urinar n litiaza
fosfoamoniacomagnezian
E. Tratament hipouremiant n
litiaza uric

177.Caracterizeaz
managementul,
evoluia i monitorizarea n cazul
cancerului de rinichi: (1326)
A. Dup
nefrectomie
lrgit,
supraveghere uree, CRP i
RMN abdominal
B. Dup chirurgie conservatoare,
supraveghere creatininemie, CT
abdominal
C. Antiangiogenicele
se
administreaz per os
D. Se are n vedere tratamentul
simptomatic:
hipercalcemie,
HTA
E. Antiagiogenicele
se
administreaz n asociere cu o
nefrectomie
de
reducie
tumoral

174.Caracterizeaz bilanul de extensie


al tumorilor de prostat: (1320)
A. Se realizeaz n mod sistematic
B. Grupul de risc intermediar
presupune PSA 10 ng/mL
C. Toate cazurile beneficiaz de
RMN prostatic cu sond
endorectal

178.Caracterizeaz
metabolic: (1276)
129

sindromul

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

A. Obezitate ginoid
B. Hipertensiune arterial
C. Dislipidemie
hiper
colesterolemie
D. Insulinorezisten
E. Hiperuricemie

B. n cadrul bolii Basedow la


auscultaie se percepe un thrill
C. Dozarea fT3 nu are nicio
relevan
D. Nodulul cald i izolat
sugereaz adenom toxic
E. n cazul hipertiroidismului
post-partum scintigrafia este
alb

LDL-

179.Este
adevrat
despre
macroangiopatii n diabetul zaharat
de tip 1 i 2 la adult: (1244-1247)
A. n
retinopatia
diabetic,
monitorizarea cu examen fund
de ochi se face o dat la doi ani
B. Nefropatia
incipient
este
caracterizat
de
tensiune
arterial normal
C. n neuropatia diabetic, pe plan
electrofiziologic, alterrile sunt
la nceput motorii, apoi
senzitive
D. Printre manifestril digestive
ale neuropatiei vegetative apare
diareea diabetic: motorie,
predominant diurn
E. n cadrul neuropatiei vegetative
poate aprea hipotensiune
ortostatic

182.n cazul hipertiroidismului indus de


amiodaron: (1223)
A. Scintigrafia poate fi normal n
hipertiroidismul de tip I
B. n hipertiroidismul de tip II
tratamenul se bazeaz pe
antitiroidiene de sintez
C. Hipertiroidismul de tip I apare
pe o patologie tiroidian
preexistent
D. Scintigrafia tiroidian este
hiperfixant n hipertiroidismul
de tip II
E. Fiziopatologia
este
asemntoare pentru cele dou
tipuri de hipertiroidii
183.Sunt forme clinice de gu: (12151216)
A. Gua simpl
B. Gua endemic (exces de iod)
C. Gua pandemic
D. Gua sporadic
E. Noduli unici sau multipli

180.Este FALS despre tulburrile


trofice i complicaiile infecioase
din diabetul zaharat la adult: (1248)
A. Pot aprea infecii cutanate:
streptcocii (furuncule)
B. Osteoartropatia
diabeticului
precede n general un mal
perforant plantar
C. Pielonefrita subacut este de
cele
mai
multe
ori
simptomatic, cu febr trenant
D. Malul perforant plantar este o
leziune n general indolor
E. Micozele
se
localizeaz
exclusiv la nivelul mucoasei
genital sau bucal

184.Diagnosticul diferenial al unui


nodul tiroidian se face cu: (1219)
A. Chist dermoid
B. Gua endemic
C. Focar de tiroidit n variant
nodular
D. Laringocel
E. Hematocel
185.Este adevrat despre tratamentul
erizipelului: (1170-1171)
A. Se face exclusiv n regim de
internare datorit riscului mare
de contagiozitate

181.n
cadrul
diagnosticului
hipertiroidismului: (1221-1222)
A. Durerea
cervical
cronic
sugereaz tiroidita De Quervain

130

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

D. Wirsungo-RMN se efectueaz
n caz de pancreatit
E. n
caz
de
sngereare
abdomninal,
prin
CT
abdominopelvian
se
vizualizeaz un hematom pe
achiziia cu injectare

B. Tratamentul etiologic se face cu


monoantibioterapie probabilist
per os cu continuare i v la 48
de ore de la debutul febrei
C. Tratamentul preventiv include
contenia
elastic
pentru
prevenia
sau
tratarea
limfedemului
D. n caz de alergie la peniciline,
se pot folosi macrolidele sau
sinergistinele
E. Durata tratamentului pentru
erizipelul necomplicat este de
10-14 zile

189.Bilanul iniial n lupus include


urmtoarele,
CU
EXCEPIA:
(1142)
A. Dozarea de uree, creatinin,
acid uric
B. Factor reumatoid, crioglobulin
C. Radiografie toracic, ECG,
ecocardiografie
D. Trigliceride,
glicemie
postprandial
E. CPK,
LDH,
calcemie,
electroforeza proteinelor serice

186.Caracterizeaz
tomografia
cu
emisie de pozitroni: (1150)
A. Nu are riscuri
B. Limite: analiz bidimensional
de sumaie
C. Are risc de decompensare a
unei insuficiene renale cronice
D. Avantaje: foarte sensibil
E. Contraindicaii:
sarcina
i
alptarea

190.Din punct de vedere biologic, in


SAFL: (1142)
A. Poate exista o fals serologie
VDRL pozitiv
B. Trebuie cutai trei anticorpi i
cel puin doi din cei trei trebuie
s fie detectai cel puin de 2 ori
la un interval de peste 12
sptmni
n
titruri
semnificative
C. Anticardiolipinele izotipuri IgD
i IgM sunt detectate prin
tehinca PCR
D. Anticoagulantul
lupic
are
activitate antitrombinic
E. TCA poate fi normal n
prezena unei anticardiolipine
sau a unui anti-beta-2-gp-1

187.n cadrul patologiei coloanei i


mduvei spinrii se indic: (1152)
A. Tumorile
osoase
sunt
investigate prin radiografii,
scintigrafie, CT sau RMN
B. RMN n caz de spondilodiscit
C. Rahialgiile beneficiaz de CT
sau PET n caz de eec al
tratamentului medical
D. Radiculalgiile vor fi examinate
prin scintigrafie osoas
E. CT n urgen n caz de
compresiune medular
188.Este FALS despre imagistica n
patologia abdominopelvian: (1153)
A. n caz de apendicit este indicat
sistematic CT abdominopelvian
B. Patologia cilor i a veziculei
biliare beneficiaz de colangioCT
C. n ischemia vascular este
indicat
RMN
abdominopelvian

191.Examenul cu bandelet urinar n


cazul unei pielonefrite la copil:
(1105)
A. Este
examinarea
complementar
de
prim
intenie
B. Prezint o mare specificitate:
daca este negativ, exclude
diagnosticul

131

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

C. Examenul nu este indicat n


cazul sugarilor sub 3 luni
D. n caz de antibioterapie
anterioar, dac examenul este
negativ,
nu
este
exclus
diagnosticul
E. Pozitivitatea
examenului
impune realizarea unor alte
examinri complementare

A. Diagnostic sigur n caz de


glicozurie + cetonemie
B. Diagnostic
posibil
dac
glicemia plasmatic > 11
mmol/L
C. Confirmarea
caracterului
autoimun
prin
decelarea
anticorpilor anti-GAD
D. Cetoacidoza este confirmat de
un pH < 7,30
E. 2 glicemii a jeun > 7mmol/L
confirm existena diabetului

192. Este
adevrat
despre
managementul anginelor la copii:
(1069)
A. TDR pozitiv impune iniierea
tratamentului antibiotic cu
cefalosporine de generaia a IIIa pe o perioad de 6 zile
B. TDR negativ i n absena
factorilor de risc pentru RAA
impune administrarea unui
tratament doar simptomatic:
antalgice i antipiretice
C. n caz de alergie la amoxicilin
se prescrie o cefalosporin de
generaia a II-a sau a III-a, timp
de 4 sau 5 zile, in funcie de
tipul de preparat
D. n
caz
de
angin
pseudomembranoas cu aspect
atipic, sunt necesare examinri
special: exsudat faringian,
hemogram si seologia EBV
E. Macrolidele
sunt
contraindicate, datorit riscului
crescut de dezvoltare a
rezistenei

195.Caracterizeaz sindromul LennoxGastaut (1083)


A. Este un tip de epilepsie
idiopatic
B. Apare n primul an de via,
fiind o epilepsie sever
C. Apare pe fondul unor leziuni
cerebrale preexistente
D. Crizele pot fi tonice axiale,
generalizate
tonico-clonice,
tonice nocturne
E. Este prezent retardul intelectual
196.Sunt semne neuroglicopenice la
copilul cu diabet zaharat: (1111)
A. Convulsii
B. Anxietate
C. Tulburri de deglutiie
D. Parestezii
E. Tulburri de echilibru
197.Face parte din examenul clinic al
nou-nscutului la termen: (1032)
A. Examen
cardio-vascular:
verificarea normalitii timpului
de recolorare cutanat (< 3 s), a
ombilicului (dou vene i o
arter), auscultaie pulmonar
(frecvena
normal:
5060/minut)
B. Verificarea
aspectului
organelor genitale externe: la
fetie sunt normale leucoreea,
chiar metroragia
C. Evaluarea tonusului muscular
pasiv

193.Tratamentul la domiciliu dup o


criz de astm la copil implic:
(1097)
A. Se evalueaz necesitatea unui
tratament de fond
B. Beta2-adrenergice inhalator
C. Corticoterapie oral pe termen
lung
D. Oxigenoterapie
E. Asisten ventilatorie
194.Diagnosticul de laborator
diabetul zaharat la copil: (1109)

132

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

D. n cazul unei febre greu tolerate


se indic puncie lombar
E. Antibioterapia de prim intenie
n caz de febr greu tolerat se
realizeaz cu amoxicilin-acid
clavulanic, timp de 5 zile

D. Reflexe
arhaice
nu
au
importan n examenul clinic
E. Endoscopie
digestiv
superioar pentru a verifica
absena atreziei esofagiene
198. Sunt cauze metabolice de vrsturi
acute la sugar i copil: (1062)
A. Aminoacidopatii
B. Insuficien renal acut
C. Cetoacidoz diabetic
D. Tulburri hidroelectrolitice
E. Toxice sau medicamentoase

200. Despre bilanul de extensie a


limfoamelor agresive la adult este
FALS: (1439)
A. Se
efectueaz
endoscopie
digestiv superioar
B. ECG i ecocardiografie dup
antraciclin
C. Se efectueaz PET/CT pentru
limfom difuz cu celule B mari
D. Ionogram
sangvin:
uree,creatinin seric, acid uric
E. Se efectueaz serologie HTLV1

199. Cu privire la febra acut la copilul


ntre 3 i 36 de luni este FALS:
(1039-1040)
A. Msurarea temperaturii se face
la nivel rectal
B. Infecia respiratorie sau ORL
reprezint cea mai frecvent
cauz
C. Febra fr semne de gravitate,
care dureaz mai mult de 24 de
ore reprezint o indicaie de
examinri paraclinice

Punctaj complement multiplu: _____


PUNCTAJ TOTAL: _____ / 950

133

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

RSPUNSURI

134

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

48.
49.
50.
51.
52.
53.
54.
55.
56.
57.
58.
59.
60.
61.
62.
63.
64.
65.
66.
67.
68.
69.
70.
71.
72.
73.
74.
75.
76.
77.
78.
79.
80.
81.
82.
83.
84.
85.
86.
87.
88.
89.
90.
91.
92.
93.
94.
95.
96.
97.

Test gril I
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
21.
22.
23.
24.
25.
26.
27.
28.
29.
30.
31.
32.
33.
34.
35.
36.
37.
38.
39.
40.
41.
42.
43.
44.
45.
46.
47.

C
D
A
E
B
B
C
A
B
D
A
C
D
B
C
C
D
A
B
D
C
A
C
D
B
C
D
B
C
E
C
A
A
D
A
C
D
B
E
D
B
E
C
D
C
A
B
135

A
C
E
A,C,E
C,D
D,E
B,C,D
A,B,D,E
A,C,D
B,C,E
A,B,C
B,C,D,E
A,C,D,E
A,B,D
B,C,D,E
C,D,E
A,D
B,C,D
B,E
A,C
A,C,D,E
A,B,E
A,C,D,E
B,C,E
A,B,C
A,C,D
A,B,D
A,C,D,E
A,B,C,D
A,B
A,B
C,D
A,C,E
B,C,E
A,B,C
A,C,D
A,B,C
B,C,D
A,C
B,C,D,E
B,C,D
A,B,C
A,C,D,E
B,C,D
A,E
C,D
A,B,C,E
A,C,D
B,C
A,B,D

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

98. D,E
99. A,B,D,E
100.A,C,D
101.B,C,D
102.C,D
103.A,B,C
104.A,C,D
105.B,C,D
106.C,D,E
107.A,B,E
108.A,B,C,E
109.A,E
110.A,D,E
111.A,B,D
112.C,D,E
113.B,C,D
114.B,C,E
115.A,B,E
116.B,C
117.A,C,D,E
118.A,B,C
119.B,C,D
120.A,E
121.A,C,D,E
122.A,C,D
123.B,C,D
124.B,D
125.A,B,C
126.A,D
127.B,C,D,E
128.B,C
129.A,E
130.B,D,E
131.A,C,E
132.A,B
133.B,C,D
134.C,E
135.A,B
136.A,B,D
137.A,C,E
138.B,E
139.A,C,D,E
140.B,C,D
141.A,B,C
142.A,C,E
143.A,B,D
144.B,D,E
145.A,B,C,E
146.B,C,D
147.B,C,D,E

148. A,C,D
149. B,C,E
150. A,B
151. A,B,C,E
152. C,D,E
153. A,B,D
154. A,D,E
155. B,C,E
156. A,B,C,D
157. A,B,E
158. A,C,D,E
159. A,C
160. A,D,E
161. A,C,D
162. B,C,E
163. A,D,E
164. A,D,E
165. A,B,D,E
166. A,B,C
167. C,D
168. B,D,E
169. A,B
170. B,C,D
171. A,B,E
172. A,C,D,E
173. A,C,D
174. A,D,E
175. B,C,E
176. A,C,D,E
177. A,C,D
178. A,D,E
179. A,B,C
180. A,C,D,E
181. B,D,E
182. A,C
183. A,D,E
184. A,B,C
185. B,C,D
186. A,C,D
187. B,C
188. B,C,E
189. C,D,E
190. A,B,E
191. A,C,E
192. A,B,C
193. A,C,D
194. A,C
195. A,D,E
196. A,B,E
197. A,B,D,E
136

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

198.A,B,C,D
199.A,C
200.C,D,E

137

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

48. D
49. B
50. D
51. A,C,D
52. C,D
53. A,D
54. A,C,E
55. A,D
56. C,D,E
57. A,B,D
58. B,C,E
59. A,B,C,D
60. A,B,D
61. A,E
62. A,D
63. A,C
64. A,B,C,E
65. A,C,D
66. A,C,E
67. A,C,D
68. A,C,D
69. A,B,C
70. C,E
71. A,C,D
72. B,C,D,E
73. A,D,E
74. C,E
75. C,D,E
76. B,C
77. B,C,D,E
78. A,D,E
79. A,B,D
80. A,C,D
81. B,C,D,E
82. A,D,E
83. A,B,D
84. A,D
85. A,B,D
86. A,C,E
87. B,D
88. A,B,D,E
89. A,D,E
90. A,B
91. A,B,E
92. B,C
93. A,C,D
94. A,B,C,E
95. A,B,C,E
96. A,B,E
97. A,B,E

Test gril II
1. C
2. D
3. A
4. C
5. E
6. D
7. D
8. D
9. B
10. A
11. B
12. C
13. C
14. E
15. E
16. C
17. B
18. C
19. C
20. E
21. B
22. C
23. D
24. D
25. E
26. A
27. B
28. E
29. B
30. C
31. B
32. B
33. C
34. E
35. E
36. D
37. D
38. B
39. A
40. A
41. B
42. B
43. D
44. C
45. D
46. C
47. A
138

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

98. C,D,E
99. A,B,D,E
100. A,B,D
101. A,B,C
102. B,C,E
103. B,C,E
104. C,D
105. A,B,C
106. A,B,D
107. A,B,D
108. B,C,D,E
109. A,B,C
110.B,C,E
111. A,B,D
112. A,B,E
113. A,D
114. A,C,D
115. A,C,D
116. A,B,C
117. A,B,E
118. A,B,C,D
119. B,C,D
120. A,D
121. A,C,E
122. A,C,D
123. A,D,E
124. B,D
125. B,D,E
126. A,B,C
127. C,D,E
128. A,B
129. A,C,E
130. A,D
131. A,B,C
132. A,C,D
133. A,C
134. A,E
135. D,E
136. A,B,E
137. A,B,C,D
138. A,B,D,E
139. A,B,E
140. B,D,E
141. A,C
142. A,B,C,E
143. C,D,E
144. A,C,E
145. C,D,E
146. A,B,D
147. B,C,D

148. B,C,E
149. A,B
150.A,C,E
151. A,E
152. A,C,D
153. A,B,C
154.A,C,D
155. B,D,E
156. A,C,E
157. A,C,D,E
158. B,C,E
159. C,D
160. A,B
161. B,C,E
162. B,C
163. A,B,C
164. B,D
165. A,C,D
166.A,C,E
167. C,D,E
168. C,D
169. A,C,E
170. B,C,E
171. D,E
172. B,D
173. B,C
174. A,B,C,D
175. A,C,E
176. A,C,D
177. B,D,E
178. A,C,D
179. B,C,E
180. A,C,D,E
181. A,D,E
182. A,C
183. B,E
184. A,C,E
185. B,D
186. A,B,D
187.B,C,D
188. A,B,E
189. A,D
190. A,C,D
191. A,B,E
192. B,C,D
193. B,D,E
194. A,B,C,E
195. A,B,C
196. A,D,E
197. A,C,D
139

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

198. A,B,D,E
199. A,B,C
200. A,C,D

140

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

48. C
49. C
50. C
51. A,C,D,E
52. C,D
53. A,C,E
54. B,C,D
55. B,D
56. A,B,C
57. A,C,D
58. A,B,E
59. B,D,E
60. A,B,C,E
61. C,D
62. A,B,E
63. B,C,D
64. B,D
65. A,C,D,E
66. A,E
67. B,C
68. B,C,D,E
69. B,C,E
70. A,C,E
71. A,B
72. B,D
73. A,B,D,E
74. A,B,C
75. A,D,E
76. B,C,D
77. B,D,E
78. B,C,D,E
79. A,B,C
80. A,C,E
81. A,E
82. B,C,D
83. A,C,D,E
84. B,D
85. A,B,C,E
86. B,D,E
87. A,C,E
88. C,E
89. A,B,D,E
90. B,C,D
91. A,B,E
92. A,B,D
93. B,C,D
94. A,B
95. A,B,C,E
96. C,D,E
97. A,B,D,E

Test gril III


1. C
2. A
3. B
4. E
5. B
6. D
7. D
8. A
9. D
10. C
11. E
12. C
13. B
14. E
15. A
16. E
17. D
18. B
19. A
20. C
21. C
22. D
23. E
24. A
25. B
26. A
27. D
28. C
29. B
30. A
31. A
32. E
33. D
34. C
35. D
36. B
37. A
38. E
39. B
40. B
41. C
42. D
43. A
44. B
45. D
46. B
47. E
141

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

98. B,D,E
99. A,C,E
100. A,B,C
101. B,C,D
102. A,D,E
103. B,E
104. C,D
105. A,C,D,E
106. A,B,C
107. B,D
108. B,C,D,E
109. A,C,D
110. A,C
111. A,B,C,D
112. B,D,E
113. A,C,E
114. B,D,E
115. B,C,D,E
116. A,C,D
117. A,B,C,D
118. C,D,E
119. A,B,C,E
120. B,D,E
121. A,C,D,E
122. A,B,C,D
123. B,E
124. B,C,E
125. A,D
126. B,D,E
127. A,D,E
128. C,D
129. A,B,D,E
130. A,C,D
131. B,C,E
132. A,B,C,E
133. C,D,E
134. A,C,E
135. B,D
136. A,C
137. B,C,D
138. A,B,E
139. B,D,E
140. A,D
141. B,D,E
142. A,C,D,E
143. A,B,C
144. A,B,D,E
145. B,C
146. B,C,D,E
147. C,D,E

148.
149.
150.
151.
152.
153.
154.
155.
156.
157.
158.
159.
160.
161.
162.
163.
164.
165.
166.
167.
168.
169.
170.
171.
172.
173.
174.
175.
176.
177.
178.
179.
180.
181.
182.
183.
184.
185.
186.
187.
188.
189.
190.
191.
192.
193.
194.
195.
196.
197.
142

A,B,D
A,C,D
B,C,D,E
A,B,E
A,B,C,E
B,C,D
A,C,D
A,E
B,D,E
A,B,C,D
A,C,E
A,B,D,E
C,D,E
B,C,E
A,C,D,E
A,B,D
B,C,D
A,C,E
B,C,D,E
A,B,C,D
B,D
A,C,D
A,D
B,C,E
B,C,D
A,C,D,E
A,C,E
B,C,D,E
A,B,C
A,B,D,E
B,E
A,C,D
A,C,D,E
B,C,D,E
A,B,E
A,B
C,D,E
B,D,E
A,B,C,E
A,B,C
B,C,D
A,B,D,E
A,C,D
A,C,D
B,D,E
A,B,D,E
C,D
B,C,E
A,C,D,E
A,B,D

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

198.
199.
200.

B,C,D,E
A,C,E
A,B,C

143

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

48.
49.
50.
51.
52.
53.
54.
55.
56.
57.
58.
59.
60.
61.
62.
63.
64.
65.
66.
67.
68.
69.
70.
71.
72.
73.
74.
75.
76.
77.
78.
79.
80.
81.
82.
83.
84.
85.
86.
87.
88.
89.
90.
91.
92.
93.
94.
95.
96.
97.

Test gril IV
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
21.
22.
23.
24.
25.
26.
27.
28.
29.
30.
31.
32.
33.
34.
35.
36.
37.
38.
39.
40.
41.
42.
43.
44.
45.
46.
47.

D
B
B
E
D
C
D
B
E
D
A
D
A
D
B
C
D
E
D
D
C
E
A
C
B
E
A
E
C
A
D
B
C
B
E
E
C
A
B
C
D
E
C
D
A
C
C
144

B
D
C
C, D
A, D, E
B, E
A, C, D
D, E
B, C
A, D
A, B, C, D
B, C
A, C, D, E
C, D, E
B, D
B, C
A, D, E
C, E
A, C, D, E
A, B, C, D
A, B, D
D, E
B, D, E
A, E
A, B, D, E
B, C, E
B, D, E
A, E
A, C
B, D, E
A, C, E
C, D, E
A, D, E
D, E
B, D
A, B
A, B, C, D
B, E
A, B, C
A, B, D
A, C
A, B, D
B, D, E
A, B, C
C, D, E
B, C, D, E
B, E
A, D
C, D
A, C, E

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

98.
99.
100.
101.
102.
103.
104.
105.
106.
107.
108.
109.
110.
111.
112.
113.
114.
115.
116.
117.
118.
119.
120.
121.
122.
123.
124.
125.
126.
127.
128.
129.
130.
131.
132.
133.
134.
135.
136.
137.
138.
139.
140.
141.
142.
143.
144.
145.
146.
147.

B, C, D, E
C, E
A, D, E
B, D, E
C, D, E
A, B, D
C, E
A, C
B, D
A, C, E
A, B, D, E
D, E
B, C
A, B, D, E
B, C, D
A, D
B, E
B, E
A, C, E
A, B, C
D, E
A, B, C, E
B, C, D
C, E
A, C, D, E
B, D, E
A, C
A, B, C, E
D, E
C, E
B, D, E
A, C, D
A, C
B, C, E
C, D, E
B, D
C, D, E
A, C, E
B, E
D, E
B, C, D
C, E
A, D
B, D
A, C
B, C, D
C, D, E
B, C, E
A, C, D
B, E

148.
149.
150.
151.
152.
153.
154.
155.
156.
157.
158.
159.
160.
161.
162.
163.
164.
165.
166.
167.
168.
169.
170.
171.
172.
173.
174.
175.
176.
177.
178.
179.
180.
181.
182.
183.
184.
185.
186.
187.
188.
189.
190.
191.
192.
193.
194.
195.
196.
197.
145

A, B, D, E
D, E
C, D
C, E
A, C, D
B, D
A, B, D, E
C, D
A, B, C
B, E
C, D
B, D, E
A, C, D, E
C, D
B, C, E
C, E
A, D
C, D, E
B, D
C, E
A, B, D
C, D, E
A, B, C
B, C
C, D
A, D, E
A, B, C
B, E
C, D
B, D, E
A, B, C, D
A, C, D
A, D, E
A, E
C, D, E
B, C, D
A, C
A, D
B, E
C, D, E
A, B
B, C
A, C, E
B, C
A, B, D
A, C, E
A, B, C, D
B, D, E
B, C, E
A, B, C

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

198. B, C, D
199. A, E
200. B, C, D

146

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

48. E
49. C
50. D
51. A,C
52. A,C
53. C,D
54. B,C
55. B,D,E
56. A,C,D
57. C,D
58. A,B,C,E
59. A,B,E
60. A,B,C,D
61. A,B,D
62. A,B,D
63. A,D,E
64. A,C
65. A,B,E
66. A,B,C,D
67. A,C,D
68. B,D,E
69. A,C,E
70. B,C,D
71. B,D,E
72. A,B,C,E
73. C,D,E
74. A,B,D
75. B,C
76. A,B,C,D
77. C,D,E
78. B,C,D,E
79. A,B,E
80. A,B,D
81. B,C,D
82. A,B,D,E
83. B,C,E
84. A,B,C,E
85. A,B,D,E
86. B,C
87. A,C,D,E
88. A,B
89. B,C,D
90. A,C,E
91. A,B,D,E
92. B,C,D
93. A,C,D,E
94. A,B,D
95. A,C,D,E
96. A,B,D
97. B,C,D,E

Test gril V
1. D
2. B
3. B
4. D
5. B
6. A
7. A
8. A
9. E
10. D
11. B
12. A
13. D
14. E
15. C
16. B
17. C
18. A
19. D
20. E
21. A
22. A
23. C
24. C
25. D
26. B
27. C
28. D
29. B
30. D
31. E
32. A
33. D
34. C
35. E
36. B
37. D
38. B
39. C
40. C
41. A
42. A
43. D
44. D
45. E
46. A
47. D
147

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

98. A,C,D,E
99. A,B,E
100. B,D,E
101. A,C,D,E
102. A,B
103. B,C
104. B,C
105. B,D
106. B,C,D,E
107. C,D,E
108. A,B,D,E
109. A,B,C,D
110. B,D
111. B,C,D
112. A,B,C,E
113. B,D
114. B,D
115. A,C
116. A,C,E
117. B,D,E
118. B,D,E
119. A,C,E
120. A,B,E
121. A,B,E
122. B,C,E
123. A,B,C,E
124. B,C,E
125. B,C,D
126. A,D
127. B,D,E
128. A,B,C
129. C,E
130. A,B,D,E
131. A,C,E
132. B,D,E
133. A,B
134. B,C,D,E
135. A,D,E
136. B,D
137. A,B,C,E
138. A,B,D,E
139. A,B,C,D
140. B,C,D
141. A,C,E
142. A,C,D,E
143. B,C
144. A,C,D
145. B,C,E
146. A,C,D,E
147. A,C,D

148.
149.
150.
151.
152.
153.
154.
155.
156.
157.
158.
159.
160.
161.
162.
163.
164.
165.
166.
167.
168.
169.
170.
171.
172.
173.
174.
175.
176.
177.
178.
179.
180.
181.
182.
183.
184.
185.
186.
187.
188.
189.
190.
191.
192.
193.
194.
195.
196.
197.
148

A,C,D,E
B,E
B,D,E
B,C,D
A,D,E
A,B,C,E
C,D,E
A,B,E
B,C,D,E
A,B,D,E
A,C,E
B,D
A,B,D,E
B,D,E
A,E
A, B, C, E
C, D
A, B, D, E
C, D
B, C
B, D, E
A, C, E
B, D
A, B, D
C, D
B, D
C, D, E
A, C
B, E
C, D, E
B, D
B, E
A, B, C, E
D, E
A, C
A, D, E
C, D, E
C, D, E
D, E
A, B
A, B, C, E
A, C, D
A, E
A, D, E
B, C, D
A, B
C, D, E
C, D, E
A, E
B, C

Culegere de Teste Gril pentru Pregtirea Examenului de Rezideniat

198.
199.
200.

B, C, D, E
A, C, E
B, D

149