Sunteți pe pagina 1din 9

LESSON PLAN IN GRADE 8 ENGLISH

OBJECTIVES
At the end of the days lesson, 85% of the students are expected to:
1. participate actively in the class discussion,
2. understand the lesson effectively and efficiently,
3. appreciate the moral lesson embedded on the drama Villa For
Sale,
4. develop the ability to creatively express in the form of
dramatization,
5. construct dramatic script or improvisation.

I.

SUBJECT MATTER
Drama: Villa For Sale by Sacha Guitry
Literature Focus: Nature, Elements and Genres of Drama
References: www.cbsenotes.com, Textbook, Villa for Sale- English
one-act Play
Directed by Jikku Chacko,
http://en.wikipedia.org/wiki/Sacha_Guitry
Materials: Power Point Presentation, Video Clip, Sound Box
Teaching Strategies: Cooperative Learning, Simulation, Lecture
Discussion, Experiential Learning, Think-PairShare, Role Playing
Values Integrated: We reap what we sow

II.

PROCEDURE

TEACHER
A. Preliminary Activities

Greetings

Opening Prayer

Classroom Arrangement

Checking of Attendance

STUDENTS

Will respectfully greet


back to the teacher.
The assigned student will
lead the prayer for today.
Will
check
around
classroom for any trash.
Will raise their right hand
and say present when
around.

B. Motivation
Picture Parade (Teacher presents pictures of beautiful houses.)
Asks students to write down what are some specific features they
want for their dream house.
Activity
a. Watch a short drama entitled Villa For Sale
b. Reflect on the following questions:
1. Juliette says "................... now I have only one thought that
is to get the wretched place off my hands. I would sacrifice
it at any price", Did she stick to her words? Why / Why not?
2. Do you like/dislike Gaston? Give your reasons.
3. What do you think is the moral lesson of the video?
c. All for the Best
Students share answers to the following questions and complete
the paragraph about the theme of the play.
Answer the following questions briefly.
1. Why does Jeanne want to buy a villa?
2. Why is Gaston not interested in buying the villa in the
beginning?
3. Mrs. Al Smith makes many statements about the French.
Pick out any two and explain them.
4. Who is better in business - Juliette or Gaston? Why?
Copy and complete the following paragraph about the theme
of the play using the clues given in the box below. Remember
that there are more clues than required.

sell, buying, house, enthusiastic, comes, 200


thousand francs, taking, favor, get, sleeps,
money, 300 thousand francs, unhappy, in-laws,
walks in, strikes, keep
Juliette, the owner of a Villa wants to ____________ it as she is in
need of

_____________. Moreover, she is not in _____________ of the house.


Jeanne and
Gaston, a couple visits her with the aim of _____________ the Villa.
While Jeanne is
__________ about buying, Gaston detests the idea as he does not
want his
___________ in that house. Also, he finds the asking price of
____________ to be expensive. When Jeanne and Juliette went
around the house, another customer
____________and starts talking to Gaston ___________him to be
Juliette's husband.
Gaston ____________ a deal with the customer by which he is able
to give
____________ to the owner and _______________ one thousand
francs for himself.

d. Inspiration
Recall someone whom you admire for his/her good characters
that lead him/her achieve his/her dream.

e. Good character? Is it within you? (Think,Pair,Share)


Work in pairs and interview how they developed their good
characters.

C. Presentation
Out from the video presentation and activities that you have
previously done, what do you think is our lesson for today?
(About possessing good characters, drama)

FUN GAME (Simulation) The class will be divided in 6 groups.


Teacher will utter significant lines from the drama that they
have viewed. The students goal is to write down the name of
character who uttered the lines.

D. Discussion / Analysis:

PowerPoint Presentation about the Nature, Elements


and Genres Drama.
Teacher will ask students to group themselves (with 5
members in each group). Each of the group will be
assigned to a particular task.
1. 1st group discover the setting of the drama Villa For
Sale.
2. 2nd group discover the characters.
3. 3rd group discover the plot.
4. 4th group discover the theme.
5. 5th group discover the style.
Students will share their discovery on the SETTING,
CHARACTER, PLOT, THEME AND STYLE of the drama Villa For
Sale.
The teacher will correct/add/support the discovery of the
students.
E. Generalization
The students will work in pairs and write down what are the
good characters that each of them has and they wish to
have. Discuss the theme of the drama.

IV.

EVALUATION (Short Quiz)

Multiple Choice. Write the letter that corresponds to


your answer.
1. Is written with the intention of its eventual performance
before an audience.
a. Farce
b. Theme
c. Drama
d. Actors
2. A stage where actors are in the middle of the audience
who are generally raised up to look down on the acting
area whose shape is usually circular or square.
a. Proscenium Stage
b. Arena Stage
c. Open Stage

d. End stage
3. Identifies information about the place, such as
geographical location, social, cultural, political
background or period when the event took place.
a. Exposition
b. Conflictc. Middle d. Beginning
4. Is the final major component of the story which brings
the condition back to its stability.
a. Conflictb. Middle c. Ending d. Exposition
5. Refers to the mode of expression or presentation of the
play which points out the playwrights position or
viewpoint in life.
a. Plot
b. Style c. Character
d. Element
6. Is a type of drama that shows the downfall and
destruction of noble or outstanding person.
a. Melodrama
b. Tragedy
c. Comedy
d. Farce
7. Is a type of drama intended to interest and amuse the
audience rather than make them deeply concerned
about the events that happen.
a. Comedy
b. Melodrama
c. Farce d.
Tragedy
8. Lays out the series of events that form the entirety of
the play.
a. Setting
b. Plot
c. Character
d.
Style
9. It embraces all aspects that can be gleaned from the
characters world or environment as exemplified by the
economic status, occupation or trade, creed, familial
affiliation of the characters.
a. Physical
b. Psychological
c. Organic
d. Social

10.
Is a chronological sequence, events arrangement
where actions continuously take place as an end result
of the previous action.
a. Episodic
b. Realism
c. Non-Realism
d.
Organic
Answers: 1. c / 2. b /3. d / 4. c / 5. d / 6. a / 7. c / 8. b / 9. d / 10. d

V.

ASSIGNMENT (Group Work with 5 members)


The students will create their own ending of the drama
Villa For Sale. They will present it in the form of drama
implicating good characters or values. They will be graded
according to their group performance next meeting. Props,
creativity and team work must be observed.

Prepared by:
Deborah Anne B. Pacan
BSE 3rd year student,

Select words from the box to describe the characters in the


play as revealed by the following lines. You may take the
words from the box given on the next page.

Lines from the Play


1.

2.

3.

4.
5.

6.

One hundred thousand


francs
if necessary and that's only
twice what it cost me.
If you don't want the house,
tell me so at once and we'll
say no more about it.
No! I am very fond of your
family, but not quite so fond
as that.
Quite so. I have, but you
haven't.
I have never cared such a
damned little about
anybody's opinion.
On the principle of people
who
like children and haven't
any
can always go and live near
a
school.

Speaker

Quality Revealed
greedy

Gaston

7.

8.

9.

The garden is not very


large, but you see, it is
surrounded by other
gardens.
I will be philanthropic and
let you have it for two
hundred thousand.
I have been thinking a lot
about clever your Papa and
Mamma. You see, I am
really unselfish.

Juliette

clever

VILLA FOR SALE (summary)


This play is considered as a one-act-play and it was written by
Sacha Guitry. It is a comic play that delights the audience. It starts
with a comic conversation between the maid and her lady "Joliet".
This conversation reveals how the relationship between the master
and his servant was at that time. It seems simple and somehow
comic since the maid offers her lady act with here in a film as a
cooker despite the lady was rich. In addition, the maid says that
lady seems comic when she wears a dress. This comic situation
shows us how they fond in acting and even the maid who asks her
lady to allow her to act. She says that even the butcher became an
actor. She discusses her lady about the money and how they may
gain. This discussion shows that they were interested in collecting
the money in any way. However, Gaston is not an exception. He is
ready to make any opportunity may come to him to gain money. At
first, he insists not to buy the villa. He uses all the means to prevent
his wife buying it. He accuses his wife that she wants the villa for
her parents and her tribes!. Then, he offers a very cheap price
which means that he doesnt want to buy it. But, when the chance
came to him, he made use it in a clever and witty way. His wit
cleverness and diplomatic way in speech were perfect in managing
the situation. Moreover, his wit and his perfect controlling of the
situation, made him win the villa in addition to one hundred

thousand francs. Consequently, we can get many lessons that


Sacha wants to deliver to the audience that we need to have the
skills of the management of each situation. Sometimes, we find
ourselves obliged to try all means to control our life and even these
means may be illegal. Man has to make use any chance which may
change his life. Another point that the playwright want to shed the
light on, is that money has a very strong power that can change
anyone completely. Gaston was completely different after the
chance had approached him.

Phone ringing.
Hotel Clerk: Sutera Harbour Hotel, good morning!
Guest: Hi. I have a reservation for tonight.
Hotel Clerk: And your name?
Guest: It's Nelson. Charles Nelson. <pHotel Clerk: Okay. Mr. Nelson. That's
a room for five, and . . .</p
Guest: Excuse me? You mean a room for five dollars? I didn't know the
special was so good.
Hotel Clerk: No, no, no. According to our records, a room for five guests
was booked under your name.
Guest: No. No. Hold on. There must be some mistake.
Hotel Clerk: Okay. Let's check this again. Okay, Mr. Charles C. Nelson for
tonight . . .
Guest: Ah. There's the problem. My name is Charles Nelson, not Charles C.
Nelson. [Uhh] You must have two guests under the name.