Sunteți pe pagina 1din 10

CONGRESUL NAIONAL AL STUDENILOR FARMACITI

PROBA DE APTITUDINI CLINICE


.

CAZ CLINIC NR. 1


I. S., 39 ani, sex feminin, 67 kg, 165 cm, febr 39,4 C,
frison, durere colicativ n lojele lombare. Sarcin n evoluie
(vrsta gestaional 32 sptmni). TA 120/80 mm Hg, frecvena
cardiac 65/min, EKG normal.
Dg.: Litiaz renal. Colic renal. Infecie urinar cu Eschericia coli
(cultur pozitiv din urin). Hematurie microscopic. Anemie feripriv.

Date paraclinice:
Hematii (/mm3): 3,9 . 106 (valori normale:
4 -5 . 106 )
Hemoglobin (g%): 9,8 (valori normale:
11,5-15 )
Leucocite (/mm3): 18600 (valori normale:
4000-10000)
Hematocrit (g%): 34,6 (valori normale:
37-47 )
ALAT (U/l): 23 (valori normale: < 55)
ASAT (U/l): 32(valori normale: < 40)
Trigliceride (mg%): 112 (valori normale:
40-160)
Colesterol (mg%): 185 (valori normale:
160-220)

HDL-colesterol
(mg%):
0,58
(valori
normale: > 0,4)
Sideremie (mol/l): 6,7 (valori normale:
9-30)

Rp.:
mg)

Cerine:
comentai
prescripia
medical
(concordana cu diagnosticul, mod de
administrare, reacii adverse, posibile
interaciuni);
dac este cazul, propunei alternative
pe care le considerai corecte;
precizai mecanismul de aciune a
substanelor prescrise precum i a
medicamentelor alternative propuse
(dac este cazul).

/Co-trimoxazol

Antibiograma:
Amoxicilin + acid clavulanic R
Co-trimoxazol: S
Doxiciclin: S
Gentamicin: S
Colistin: S
Eritromicin: R
Ceftriaxon: S
Ciprofloxacin: S
Cefuroxim: S

cpr. (400 +80

D.S. int. 2 X 1/ zi
/Ibuprofen cpr. 200 mg
D.S. int. 3 X 1 /zi
/Drotaverin cpr. 40 mg
D.S. int. 3 X 1 /zi
/Glutamat feros cpr. film. 100
mg

D.S. int. 3 X 1 /zi


/Acid folic cpr. 5 mg
D.S. int. 1/zi

CONGRESUL NAIONAL AL STUDENILOR FARMACITI


PROBA DE APTITUDINI CLINICE

CAZ CLINIC NR. 2

drept.

B. M., 22 ani, sex masculin, 93 kg, 185 cm, esut muscular


hipertrofic (sportiv de performan), abuz ndelungat de steroizi
anabolizani.
Dg.: Acnee nodular polichistic, oligospermie, infecie pulmonar
cu Mycoplasma pneumoniae. Astm de efort. Entors a genunchiului

Date paraclinice:
Hematii (/mm3): 5,9 . 106 (valori normale:
4,5 -5, 5. 106 )
Leucocite (/mm3): 14700 (valori normale:
4000-10000)
Hematocrit (g%): 49,2 (valori normale: 3747 )
ALAT (U/l): 72 (valori normale: < 55)
Rp.:

B,

ASAT (U/l): 85 (valori normale: < 40)


Trigliceride (mg%): 112 (valori normale: 40160)
Colesterol (mg%): 285 (valori normale:
160-220)
HDL-colesterol (mg%): 0,37 (> 0,4)
CK(u/l): 225 (valori normale: 30-200)
D.S. int. 2 X1/ zi

/Isotretinoin cp. 10 mg
D.S. int. 2 X 1/ zi
/Doxiciclin cp. 100 mg
D.S. int. 2 X 1 /zi, prima
zi,
apoi 1/zi timp de 14 zile
/Salbutamol cpr. 4 mg
D.S. int. 3 X 1/ zi
/Acid acetilsaicilic cp. 500 mg
D.S. int. 3 X 1/ zi
/Diclofenac gel 5%
D.S. ext. aplicaii locale
/Supliment vitaminic (complex
vitaminele A, D, K, minerale)

Cerine:
comentai
prescripia
medical
(concordana cu diagnosticul, mod de
administrare, reacii adverse, posibile
interaciuni);
dac este cazul, propunei alternative
pe care le considerai corecte;
precizai mecanismul de aciune a
substanelor prescrise precum i a
medicamentelor alternative propuse
(dac este cazul).

CONGRESUL NAIONAL AL STUDENILOR FARMACITI


PROBA DE APTITUDINI CLINICE

CAZ CLINIC NR. 3


F. G., 52 ani, sex masculin, 102 kg, 185 cm, fumtor cronic
Dg.:
Arteriopatie
obliterant.
Angin
pectoral.
BPOC.
Hipertensiune
arterial
grad
II.
Disfuncie
erectil.
Hipercolesterolemie. Hipertrofie benign de prostat
Examen clinic: TA 180/90 mm Hg, frecven cardiac 87/min, prob
de efort pozitiv
Date paraclinice:
Hematii (/mm3): 5,6 . 106 (valori normale:
4,5 -5, 5. 106 )
Leucocite (/mm3): 10700 (valori normale:
4000-10000)
Hematocrit (g%): 47,2 (valori normale: 3747 )
ALAT (U/l): 54 (valori normale: < 55)

ASAT (U/l): 45 (valori normale: < 40)


Trigliceride (mg%): 152 (valori normale: 40160)
Colesterol (mg%): 312 (valori normale:
160-220)
HDL-colesterol (mg%): 0,34 (> 0,4)

Rp.:

/Pentoxifilin cp. 400 mg


D.S. int. 3 X 1/ zi
/Metoprolol cpr. 50 mg
D.S. int. 2 X 50 mg/zi
/Nitroglicerin retard cpr. 2,5
mg
(Nitromint)
D.S. int. 2 X 2,5 mg /zi
/Teofilin retard 250 mg
D.S. int. 1 compr. Seara
/Finasterid cpr. 5 mg
D.S. int. 1 cpr. /zi
/Ipratropiu bromur (Atrovent)
D.S. int. 3 X 1 pufuri/zi
/Sildenafil citrat (Viagra) 50 mg
D.S. int. 1 compr. la
nevoie
(max. 3/sptamn)

/Simvastatin 40 mg
D.S. int. 1 compr. /zi

Cerine:
comentai
prescripia
medical
(concordana cu diagnosticul, mod de
administrare, reacii adverse, posibile
interaciuni);
dac este cazul, propunei alternative
pe care le considerai corecte;
precizai mecanismul de aciune a
substanelor prescrise precum i a
medicamentelor alternative propuse
(dac este cazul).

CONGRESUL NAIONAL AL STUDENILOR FARMACITI


PROBA DE APTITUDINI CLINICE

CAZ CLINIC NR. 4


R. S., 25 ani, sex feminin, 72 kg, 168 cm
Dg.: Epilepsie. Crize de tip grand mal. Tulburare anxioas.
Leucoree (se identific n secreie Tricomonas vaginalis i Candida
albicans)
Examen clinic: TA 120/85 mm Hg, frecven cardiac 77/min,
cord, plmni relaii normale.
Date paraclinice:
Hematii (/mm3): 4,6 . 106 (valori normale:
4,5 -5, 5. 106 )
Leucocite (/mm3): 10700 (valori normale:
4000-10000)
Hematocrit (g%): 37,2 (valori normale: 3747 )
ALAT (U/l): 34 (valori normale: < 55)

ASAT (U/l): 35 (valori normale: < 40)


Trigliceride (mg%): 152 (valori normale: 40160)
Colesterol (mg%): 162 (valori normale:
160-220)
HDL-colesterol (mg%): 0,64 (> 0,4)

Rp.:

/ Carbamazepin (Finlepsin) cpr.


200 mg
D.S. int. 3 X 1/zi
/Alprazolam (Xanax) cpr. 0,5 mg
D.S. int. 3 X 1/zi
/Fluconazol (Diflucan) 100 mg
D.S. int. 1 compr./zi timp
de 7 zile
/Metronidazol cpr. 500 mg
D.S. int. 2 X 1/zi timp de
7 zile
Contraceptiv
oral
estroprogestativ (Logest)
pe termen
lung

Cerine:
comentai
prescripia
medical
(concordana cu diagnosticul, mod de
administrare, reacii adverse, posibile
interaciuni);
dac este cazul, propunei alternative
pe care le considerai corecte;
precizai mecanismul de aciune a
substanelor prescrise precum i a
medicamentelor alternative propuse
(dac este cazul). n cazul n care
pacienta dorete n viitor s rmn
nsrcinat
care
este
sfatul
dumneavoastr?

CONGRESUL NAIONAL AL STUDENILOR FARMACITI


PROBA DE APTITUDINI CLINICE

CAZ CLINIC NR. 5


N. C., 26 ani, sex feminin, 56 kg, 168 cm
Dg.: Miastenia gravis. Colic renal recidivant pe fond de litiaz oxalic.
Sindrom depresiv
Examen clinic: TA 120/85 mm Hg, frecven cardiac 75/min, cord, plmni
relaii normale.
Date paraclinice:
Hematii (/mm3): 4,6 . 106 (valori normale:
4,5 -5, 5. 106 )
Leucocite (/mm3): 10700 (valori normale:
4000-10000)
Hematocrit (g%): 37,2 (valori normale: 3747 )
ALAT (U/l): 34 (valori normale: < 55)

ASAT (U/l): 35 (valori normale: < 40)


Trigliceride (mg%): 152 (valori normale: 40160)
Colesterol (mg%): 162 (valori normale:
160-220)
HDL-colesterol (mg%): 0,64 (> 0,4)
Glicemie: 120 mg% (valori normale: 80110)

Rp.:
/Piridostigmin cpr. 30 mg
D.S. int. 3 X 2/zi
/Prednison cpr. 5 mg
D.S. int. 1/zi, dimineaa
/Tramadol cp. 50 mg
D.S. int. 2 X1 compr./zi
/Hidroclorotiazid cp. 25 mg
D.S. int. 2X1/ zi
/Bromur de butilscopolamoniu
cpr. 10 mg
D.S. int. 3 X 1/ zi
/Fluoxetin cp. 20 mg
D.S. int. 2 X 1/ zi

Cerine:
comentai
prescripia
medical
(concordana cu diagnosticul, mod de
administrare, reacii adverse, posibile
interaciuni);
dac este cazul, propunei alternative
pe care le considerai corecte;
precizai mecanismul de aciune a
substanelor prescrise precum i a
medicamentelor alternative propuse
(dac este cazul). n cazul n care

CONGRESUL NAIONAL AL STUDENILOR FARMACITI


PROBA DE APTITUDINI CLINICE
pacienta dorete n viitor s rmn
nsrcinat
care
este
sfatul
dumneavoastr?

CAZ CLINIC NR. 6


D. F., 59 ani, sex feminin, 83 kg, 168 cm; TA: 155/95; frecven
cardiac 40/min; infecie gripal
Dg.: HTA grad 2; Cardiopatie ischemic ; Tromboz venoas
profund.
Date paraclinice:
Hematii (/mm3): 4,9 . 106 (valori normale: 45 . 106 )
Leucocite (/mm3): 12200 (valori normale:
4000-10000)
Creatinin (mg%): 1,17 (valori normale:
0,6-1,4)
Hematocrit (g%): 38,2 (valori normale: 3747 )
ALAT (U/l): 86 (valori normale: < 55)
Rp.:

ASAT (U/l): 42 (valori normale: < 40)


Trigliceride (mg%): 125 (valori normale: 40160)
Colesterol (mg%): 230 (valori normale:
160-220)
Glicemie (mg%): 101
INR determinat: 3,4 (valori int ntre 2-3)
K+ (mmol/l): 5,4 mmol/l (valori normale:
3,8-5,1)

/Spironolacton cpr. 25 mg
D.S. int. 2 X 1/zi
/Verapamil cpr. 40 mg
D.S. int. 2 X 1/ zi
/Atenolol cpr. 50 mg
D.S. int. 2 X 1/ zi
/Acenocumarol cpr. 4 mg

D.S. int. zilnic


/Gel cu heparin
Aplicaii locale

CONGRESUL NAIONAL AL STUDENILOR FARMACITI


PROBA DE APTITUDINI CLINICE
Se administreaz n plus:
/Ibuprofen (200 mg) +
pseudoefedrin (20 mg)
D.S. int. 1 cpr./zi
Cerine:
comentai
prescripia
medical
(concordana cu diagnosticul, mod de

administrare, reacii adverse, posibile


interaciuni);
dac este cazul, propunei alternative
pe care le considerai corecte;
precizai mecanismul de aciune al
substanelor prescrise precum i al
medicamentelor alternative propuse
(dac este cazul).

CAZ CLINIC NR. 7


I.M., 49 ani, sex masculin, 83 kg, 170 cm; TA: 165/95; frecven
cardiac 70/min;;
Dg.: Diabet zaharat tip II; HTA grad 2; Cardiopatie ischemic; Atrit
a genunchiului acutizat; Claudicaie intermitent (ca urmare
arteriopatiei periferice)
Date paraclinice:
Leucocite (/mm3): 10800 (valori normale:
4000-10000
Hematocrit (g%): 48,2 (valori normale: 3747 )
ALAT (U/l): 97 (valori normale: < 55)
ASAT (U/l): 75 (valori normale: < 40)
Trigliceride (mg%): 280 (valori normale: 40160)

Colesterol (mg%): 220 (valori normale:


150-220)
Glicemie (mg%): 115
Hemoglobina glicozilat(%): 6,6 (valori
normale: <6,5)
K+: 3,6 mmol/l (valori normale: 3,8-5,1)
CK(U/l): 185 (valori normale: 30-200)
INR: 2,8 (valori int: ntre 2-3)

CONGRESUL NAIONAL AL STUDENILOR FARMACITI


PROBA DE APTITUDINI CLINICE
Rp.:

/Metformin cpr. 500 mg


D.S. int. 3 X 1/ zi
/Glipizid cp. 5 mg
D.S. int. 2 X 1 /zi
/Enalapril cp. 10 mg
D.S. int. 2 X 1/ zi
/Atenolol cpr. 50 mg
D.S. int. 2 X 1/zi
/Acenocumarol cp. 4 mg
D.S. int. / zi
/Isosorbid mononitrat retard cpr.
film. 10 mg
D.S. int. 2 X1/ zi

n plus se administreaz:
/Piroxicam 15 mg
D.S. int. 1/ zi
/Pentoxifilin cpr. cp. 400 mg
D.S. int. 3 X 1/ zi
/Simvastatin cpr. 10 mg
D.S. int. 1/ zi
Cerine:
comentai
prescripia
medical
(concordana cu diagnosticul, mod de
administrare, reacii adverse, posibile
interaciuni);
dac este cazul, propunei alternative
pe care le considerai corecte;
precizai mecanismul de aciune a
substanelor prescrise precum i a
medicamentelor alternative propuse
(dac este cazul).

CAZ CLINIC NR. 8


R.M., 59 ani, sex masculin, 93 kg, 180 cm; TA: 165/95;
frecven cardiac 85/min (sub trtament cronic cu amiodaron
pentru fibrilaie atrial); Eutiroidian la examenul clinic
endocrinologic
Dg.: Fibrilaie atrial; HTA grad 2; BPOC; Artrit a articulaiei
scapulo-humerale acutizat
Date paraclinice:
Leucocite (/mm3): 10800 (valori normale:
4000-10000)
Hematocrit (g%): 46,2 (valori normale: 3747 )
ALAT (U/l): 57 (valori normale: < 55)

ASAT (U/l): 45 (valori normale: < 40)


Trigliceride (mg%): 120 (valori normale: 40160)
Colesterol (mg%): 220 (valori normale:
150-220)
Glicemie (mg%): 105
8

CONGRESUL NAIONAL AL STUDENILOR FARMACITI


PROBA DE APTITUDINI CLINICE
K+: 4,9 mmol/l (valori normale: 3,8-5,1)
CK(U/l): 185 (valori normale: 30-200)

INR: 3,1 (valori int: ntre 2-3)

Rp.:

n plus se administreaz:
Se administreaz n plus:
/Betametazon
susp.
inj.
(fosfat 4 mg +
dipropionat 3 mg)
(Diprophos)
D.S. i.articular 1 fiol/zi, 5 zile
Cerine:
comentai
prescripia
medical
(concordana cu diagnosticul, mod de
administrare, reacii adverse, posibile
interaciuni);
dac este cazul, propunei alternative
pe care le considerai corecte;
precizai mecanismul de aciune a
substanelor prescrise precum i a
medicamentelor alternative propuse
(dac este cazul).

/Amiodaron cpr. 200 mg


D.S. int. 1/ zi
/Enalapril cp. 10 mg
D.S. int. 2 X 1/ zi
/Ipratropiu bromur aerosoli
D.S. un puf la nevoie
/Acenocumarol cp. 4 mg
D.S. int. / zi
/Indapamid SR cpr. 1,5 mg
D.S. int. 1/ zi

S-ar putea să vă placă și