Sunteți pe pagina 1din 64

www.ibpsguide.

com

Score Booster - Important 1000 GK Questions for SBI Clerk Mains 2016

1).National Fire Service Day is observed on ________.


a) April 15th
b) April 14th
c) May 15th
d) May 14th
e) None of the above
Answer: b)
2). Which state Assembly unanimously approved the
Prohibition of Social Boycott Bill?
a) Gujarat
b) Kerala
c) Telangana
d) Maharashtra
e) Himachal Pradesh
Answer: d)
3). India and ___________ signed a MoU for cooperation and
mutual assistance in development of ports.
a) North Korea
b) South Korea
c) Sri Lanka
d) Oman
e) Singapore
Answer: b)
4). Which Country was the world's largest remittance recipient
in 2015 said by World Bank?
a) India
b) Russia
c) Japan
d) Germany
e) China
Answer: a)
5). RBI decided to cut the minimum maturity period of masala
bonds to ________.
a) 1 year
b) 2 years
c) 3 years
d) 4 years
e) 7 years
Answer: c)
6). Australia batsman Dean Jones has appointed as chief coach
of the _________ cricket team.
a) Pakistan
b) Bangladesh
c) Zimbabwe
d) West Indies
e) UAE
Answer: a)
7). Prime Minister NarendraModi released two commemorative
coins on the eve of 125th birth anniversary of
Dr.BabasahebBhimraoAmbedkar. The denominations of the
coins were
a) Ten-rupee and One hundred and twenty-five rupee
b) Ten-rupee and Hundred rupee coins
c) Ten-rupee and One hundred and fifty rupee
d) Ten-rupee and Fifty rupee
e) None of the above
Answer: a)
8). Indiasigned a MoU with which among the following
countries in the field of Fisheries.
a) Pakistan
b) Bhutan
c) Bangladesh

d) Malaysia
e) Sri Lanka
Answer: c)
9). According to the report compiled Electronics major by
Huawei, India placed at the ____ position among 50 different
countries in a Global Connectivity Index (GCI).
a) 32nd
b) 44th
c) 38th
d) 42nd
e) 29th
Answer: b)
10). South Pacific island nation ____ has become the 189th
member of the International Monetary Fund (IMF) and the
World Bank.
a) Nauru
b) Majuro
c) Bikini
d) Bagao
e) Tiga Island
Answer: a)
11). Which Indian bank is introducing a wafer thin SIM sleeve
enabled payments solutions for the feature phone?
a) Axis Bank
b) HDFC Bank
c) Yes Bank
d) ICICI Bank
e) None of the above
Answer: c)
12). Leading Chip maker AMD ties up with ______ to enter Indian
electronics sector for chip manufacturing.
a) HSMC
b) TSMC
c) UMC
d) Micron
e) None of the above
Answer: a)
13). Airports Authority of India asks ________ to pay Rs 15 crore
of duesup by more than its bank guarantee amount of over Rs
30 crore.
a) Air India Express
b) GoAir
c) IndiGo
d) SpiceJet
e) TajAir
Answer: b)
14). _______ has become the world's fastest convertible car after
reaching a top speed of 265.6 mph.
a) Hennessey Venom GT
b) Bugatti Chiron
c) Bugatti Veyron Super Sport
d) SSC Ultimate Aero
e) None of the above
Answer: a)
15). Who has been appointed as the liaison officer for Jammu
and Kashmir?
a) Nripendra Mishra
b) S. Jayashankar
c) AjitDobhal
d) RatanWattal
e) None of the above
Answer: d)

www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com | Copyright 2016 All Rights Reserved. IBPS GUIDE
Powered By- BASE Institute, PH- 08122002636

www.ibpsguide.com
16). Delhi government bans sale of all forms of chewable
tobacco for _______ year(s).
a) 1 year
b) 3 years
c) 5 years
d) 1.5 years
e) 2 years
Answer: a)
17). Himachal Pradesh is celebrating _______ Himachal Day on
April 15.
a) 68th
b) 67th
c) 69th
d) 70th
e) 71st
Answer: c)
18). The government said that banks have been asked to
calculate revised amount of pension following the recent _____
per-cent hike in Dearness Relief (DR).
a) 2%
b) 6%
c) 8%
d) 12%
e) 5%
Answer: b)
19). Government has reconstituted Indira Gandhi National
Centre for Arts (IGNCA) board. Who has been appointed as
Chairman of the Board.
a) Ram Bahadur Rai
b) Dakshinaranjan Basu
c) Vikram Chandra
d) David Dev Das
e) Santosh Kumar
Answer: a)
20). India and _________ have agreed to enhance collaboration on
tackling offshore tax evasion and increase co-operation in
sharing of cross-border tax information.
a) Germany
b) Japan
c) China
d) USA
e) None of the above
Answer: d)
21). US Secretary of Defense Ash Carter announced that they
have started joint patrols with
a) Indonesia
b) Philippines
c) South Korea
d) Japan
e) Malaysia
Answer: b)
22). The female boxer who was named as one of the eight
ambassadors for the upcoming World Championships by the
International Boxing Association (AIBA).
a) Lila Ali
b) Tracy Byrd
c) Jane Couch
d) Mary Kom
e) None of the above
Answer: d)
23). World Bank and ________ Sign First Co-Financing Framework
Agreementto approve about USD 1.2 billion.
a) Asian Development Bank
b) African Development Bank

c) European Investment Bank


d) Asian Infrastructure Investment Bank
e) Islamic Development Bank
Answer: d)
24). In order to settle most of its loans, Jaypee group offers _____
acre land to banksto avoid putting a non-performing asset
(NPA) tag on the two Jaypee group companies namely
Jaiprakash Associates Limited (JAL) and Jaypee Infra.
a) 2200
b) 2150
c) 1950
d) 2500
e) 2750
Answer: a)
25). Manika Batra and Soumyajit Ghosh have qualified for 2016
Rio Olympics. They belong to which sports.
a) Archery
b) Diving
c) Table Tennis
d) Hockey
e) Volley Ball
Answer: c)
26). Which state has
launched
the
Bhimrao
Ambedkar Awas Yojana for
widows?
a) Jammu and Kashmir
b) Meghalaya
c) Uttarakhand
d) Jharkhand
e) Gujarat
Answer: d)
27). The Food Safety and
Standards Authority of India
(FSSAI) has allocated _____
towards modernisation of 82
state
government-owned
laboratories over the next 2-3 years.
a) Rs.550 cr
b) Rs.750 cr
c) Rs.500 cr
d) Rs.650 cr
e) Rs.520 cr
Answer: c)
28). According to the latest economic census the state that has
the maximum number of woman entrepreneurs in the country
is
a) Tamil Nadu
b) Andhra Pradesh
c) Kerala
d) Karnataka
e) Maharashtra
Answer: a)
29). The only state where the Food Security act is yet to be
implemented is
a) Telangana
b) Nagaland
c) Bihar
d) Tripura
e) Manipur
Answer: b)
30). Panagarh Air Force Base of West Bengal was renamedafter
former IAF chief _____.
a) Arjan Singh

www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com | Copyright 2016 All Rights Reserved. IBPS GUIDE
Powered By- BASE Institute, PH- 08122002636

www.ibpsguide.com
b) Arup Raha
c) Norman Anil Kumar Browne
d) Fali Homi Major
e) None of the above
Answer: a)
31). A US jury has slapped two Tata Group companies Tata
Consultancy Services and Tata America International Corp
with a _________ fine in a trade secret lawsuit filed against them.
a) $940 million
b) $950 million
c) $960 million
d) $970 million
e) $945 million
Answer: a)
32). Volodymyr Groysman appointed as the new Prime Minister
of which country?
a) Hungary
b) Bulgaria
c) Ukraine
d) Turkey
e) Latvia
Answer: c)
33). A Low-cost career Air Pegasus would invest ______ in 201617 to expand operations and connect more cities across south
India.
a) Rs 90 crore
b) Rs 200 crore
c) Rs 300 crore
d) Rs 400 crore
e) Rs 100 crore
Answer: e)
34). Scientists create world's strongest material. The name
given to the material is
a) Dimando
b) Graphene
c) Magnesine
d) Alluminine
e) None of the above
Answer: b)
35). Award-winning photographer, Malick Sidibe, has died at
the age of 80. He belongs to which country?
a) Liberia
b) Mali
c) Angola
d) Niger
e) Mauritania
Answer: b)
36). The government has decided to increase minimum wages
to _____ rupees per month for contract labourers across the
country.
a) 10,000
b) 9500
c) 8500
d) 12000
e) 15000
Answer: a)
37). Free Wi-fi services were launched at Bhubaneswar railway
station.The station will be the second station to be covered
under the free Wi-Fi project. The first station covered under this
project was
a) Bangalore
b) Ahmadabad
c) Mumbai Central
d) New Delhi

e) Chennai
Answer: c)
38). Name the major exercise conducting in the deserts of
Rajasthan to evaluate the capability of the Army to strike deep
into enemy territory in an integrated air-land battle
environment.
a) Varuna
b) IBSAMAR
c) AviaIndra
d) Surya Kiran
e) Shatrujeet
Answer: e)
39). French President Francois Hollande announced ______ in aid
for Lebanon over the next three years as it currently hosts over
a million Syrian refugees.
a) 100 million
b) 200 million
c) 300 million
d) 400 million
e) 500 million
Answer: a)
40). aThe first legally recognised Pastafarian wedding
concluded in ______. The wedding, held on a pirate boat, was
officiated by a pirate.
a) Nelson, New Zealand
b) Oamaru, New Zealand
c) Dunedin, New Zealand
d) Akaroa, New Zealand
e) Timaru, New Zealand
Answer: d)
41). Who gets Mumbai Press Clubs lifetime achievement
awardAwarded by The Mumbai Press Club RedInk Award for
Lifetime Achievement in Journalism?
a) BarkhaDutt
b) T N Ninan
c) AmbaGoswami
d) ArunShourie
e) PalagummiSainath
Answer: b)
42). Which steel major has rolled out a secure carpooling
platform for its employees, thus becoming one of the first
companies in the manufacturing sector?
a) Steel Authority of India
b) Tata Steel
c) VISA Steel
d) JSW Steel
e) None of the above
Answer: b)
43). Name the humanoid robot that can speak, show microexpressions and move eyes and body that was unveiled by
researchersat the University of Science and Technology of
China.
a) Kia Kia
b) Mia Mia
c) JiaJia
d) LiaLia
e) None of the above
Answer: c)
44). India finished as runners-up in the 25th Sultan Azlan Shah
Cup. Which team won the cup?
a) Australia
b) New Zealand
c) Malaysia
d) Canada

www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com | Copyright 2016 All Rights Reserved. IBPS GUIDE
Powered By- BASE Institute, PH- 08122002636

www.ibpsguide.com
e) Japan
Answer: a)
45). Mercedes' NicoRosberg took pole at the 2016 Chinese
Grand Prix. He belongs to which Country?
a) Argentina
b) Germany
c) Netherlands
d) Poland
e) Italy
Answer: b)
46). International Day for Monuments and Sites observed on
April 18th with theme for the year 2016 is
a) Heritage, a shared wealth of humankind
b) Heritage of Commemoration
c) World Heritage Convention
d) The Heritage of sport
e) None of the above
Answer: d)
47). ThrissurPooram is a traditional festival celebrated in which
state?
a) Andhra Pradesh
b) Kerala
c) Gujarat
d) Haryana
e) Meghalaya
Answer: b)
48). The state that which
announced
the
medical
allowance
to
employees
would be increased by 10%,
and the dearness allowance
by 6% is ______. This would
put an additional cost of
315.34 crore annually on the
state exchequer.
a) Haryana
b) Punjab
c) Karnataka
d) Maharashtra
e) Tamil Nadu
Answer: a)
49). Union government to compensate of __________ for SC/ST
victim of gang rape, murder or an acid attack including 47
offences.
a) Rs.8.5 lakh
b) Rs.5 lakh
c) Rs.7.5lakh
d) Rs.6 lakh
e) Rs.7lakh
Answer: a)
50). Infosys cofounder S Gopalakrishnan launched a new app
that chronicles the fascinating journey of the Indian IT
industry since the 1950s. Name the app.
a) Paramahamsa
b) Rajahamsa
c) Itihaasa
d) Yaaden
e) Saphalata
Answer: c)
51). According to the latest reports released, which is the best
country in the world to raise children?
a) Finland
b) Denmark
c) Norway

d) Switzerland
e) None of the above
Answer: b)
52). Who has appointed as Director General, Fire Services, Civil
Defence and Home Guards?
a) Prakash Mishra
b) M Akhaya
c) BinyanandJha
d) PC Thakur
e) Arun Kumar Ray
Answer: d)
53). Which bank is going to raise over 178 crore by issuing
shares to Life Insurance Corporation on a preferential basis?
a) Bank of Baroda
b) Indian Overseas Bank
c) UCO Bank
d) Dena Bank
e) Oriental Bank of Commerce
Answer: e)
54). _____ has collaborated with Google to provide health
information under the latter's Health Card project.
a) Apollo Hospitals
b) Nova Speciality Hospitals
c) Global Health City
d) BGS Global Hospitals
e) MIOT Hospitals
Answer: a)
55). Name the first ever Indian gymnast to qualify for Olympics.
a) Pranathi Das
b) DipaKarmakar
c) Priti Das
d) TumpaDebanath
e) PranathiNaik
Answer: b)
56). Railways will shortly be launching phone ticket cancellation
service. What is the number dedicated to cancel their reserved
tickets booked through counters?
a) 139
b) 149
c) 115
d) 165
e) 123
Answer: a)
57). Technical Committee on Large Scale Integration of
Renewable Energy in India is headed by
a) Kalraj Mishra
b) Ananthkumar
c) PiyushGoyal
d) ChaudharyBirender Singh
e) Radha Mohan Singh
Answer: c)
58). According to the study conducted by Assocham-SREI, which
state tops in Public Private Partnership project investments?
a) Madhya Pradesh
b) Andhra Pradesh
c) Himachal Pradesh
d) Uttar Pradesh
e) Arunachal Pradesh
Answer: d)
59). With which country does Uttar Pradesh Government shared
contributions to enhance the Road Connectivity of about 400
Kms in major district in Uttar Pradesh State?
a) Peru
b) Philippines

www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com | Copyright 2016 All Rights Reserved. IBPS GUIDE
Powered By- BASE Institute, PH- 08122002636

www.ibpsguide.com
c) Cambodia
d) Poland
e) Germany
Answer: b)
60). Which state government made it mandatory to have a
barcode and hologram on liquor bottles to eliminate the
problem of spurious liquor?
a) Maharashtra
b) Gujarat
c) Punjab
d) Jammu and Kashmir
e) Assam
Answer: a)
61). The 14th meeting of the Foreign Ministers of the Russian
Federation, the Republic of India and the People's Republic of
China was held in
a) Saint Petersburg
b) Beijing
c) Ahmadabad
d) Moscow
e) None of the above
Answer: d)
62). World Bank and UNICEF announced establishment of new
alliance that aims to make ________ programme a global policy.
a) Primary EducationDevelopment
b) Secondary EducationDevelopment
c) Early Childhood Development
d) Technical EducationDevelopment
e) None of the above
63). Reliance Jio announced that the Bay of Bengal Gateways
subsea cable network spread over _________ was operational.
a) 7,100 km
b) 8,100 km
c) 6,100 km
d) 7,800 km
e) 8,800km
Answer: b)
64). A novel, simple, low-cost device that quickly diagnoses
septicaemia at bedside has been developed by the researcher
belongs to
a) IIT Kanpur
b) IIT Rorkee
c) IIT Chennai
d) IISC Bangalore
e) IIT Delhi
Answer: e)
65). Robert Key, who played 15 Tests for his country,
announced his retirement from professional cricket. He plays
for which country?
a) Australia
b) New Zealand
c) England
d) Zimbabwe
e) South Africa
Answer: c)
66). Name the Emmy-winning actressthe star of US sitcom
Everybody Loves Raymond, who has passed away at the age of
90.
a) Doris Roberts
b) SonarikaBhadoria
c) Jennifer Winget
d) DrashtiDhami
e) None of the above
Answer: a)

67). The Union government has earmarked _______ crore to clean


up Bengalurus polluted lakes.
a) Rs.750
b) Rs.800
c) Rs.850
d) Rs.650
e) Rs.550
Answer: b)
68). Panasonic India and AES India Private Limited announced
an agreement to construct a 10 MW energy storage array at
Panasonic's Technopark manufacturing facility in which state of
India?
a) Punjab
b) Sikkim
c) Haryana
d) Gujarat
e) Maharashtra
Answer: c)
69). Name the Indian-Americannominated by US President
Barack Obama as the countrys next envoy to Chad.
a) George Sudarshan
b) V Mohan Reddy
c) Geeta Pasi
d) Ruchi Shangavi
e) Swapna Chattopadhya
Answer: c)
70). The emergency imposed after the Paris attacks in
November 2015 and has been extended twice until 26 May.
Again French PM Manuel Valls said that France will seek to
extend the emergency in the country till the end of
a) June
b) July
c) August
d) September
e) None of the above
Answer: b)
71). A Trilateral Memorandum of Understanding (MoU) has
been signed in Science and Technology among Sri Lanka,
a) India and Bangladesh
b) Japan and China
c) China and India
d) India and Japan
e) Japan and Bangladesh
Answer: d)
72). World Bank Group President Jim Yong Kim announced that
the World Bank Group will invest _______ US dollars over 5 years
in education projects that directly benefit adolescent girls.
a) 0.5 billion
b) 1.5 billion
c) 2.5 billion
d) 3.5 billion
e) 4.5 billion
Answer: c)
73). Who among the following was appointed by State
government of Goa as its new Lokayukta?
a) P.K. Mishra
b) Bhaskar Khulbe
c) T. V. Somanathan
d) Tarun Bajaj
e) Debashree Mukherjee
Answer: a)
74). Who among the following appointed as Kerala-based
Rubber Boards chairman?
a) S Vijay Kumar

www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com | Copyright 2016 All Rights Reserved. IBPS GUIDE
Powered By- BASE Institute, PH- 08122002636

www.ibpsguide.com
b) A Ajith Kumar
c) K Dhiraj Kumar
d) M Vikram Kumar
e) D Satish Kumar
Answer: b)
75). Rahul Johri recently appointed as Chief Executive Officer at
a) All India Tennis Association
b) All India Football Federation
c) All India Chess Federation
d) Board of Control for Cricket in India
e) Athletics Federation of India
Answer: d)
76). Which bank becomes as the first private sector bank to
open dedicated branch for start-ups?
a) South Indian Bank
b) Karur Vysya Bank
c) ICICI Bank
d) IDBI Bank
e) RBL Bank
Answer: e)
77). Which bank becomes the top mobiliser under Gold
Monetisation Schemewhich was launched by Prime Minister
Narendra Modi in November?
a) State Bank of India
b) Central Bank of India
c) Punjab National Bank
d) Punjab and Sind Bank
e) Andhra Bank
Answer: c)
78). The making of India: The untold story of British Enterprises
authored by
a) Kartar Lalvani
b) Amish Tripati
c) Rohinton Mistry
d) Ashwin Sanghi
e) Suketu Mehta
Answer: a)
79). President Pranab Mukherjee honoured Professor Ge Fuping
with the George Grierson prize for his remarkable works done
for the propagation of Hindi abroad. He belongs to which
country?
a) Japan
b) China
c) Malaysia
d) Singapore
e) None of the above
Answer: b)
80). Which travel search app has launched '1-Tap Cab Booking'
feature that lets users book cabs without a stable internet
connection or GPS?
a) Entrain
b) Sunscreen
c) Tipulator
d) Ixigo
e) Travel Safe
Answer: d)
81). Name the legendary mentor to some of Silicon Valleys most
important entrepreneurs and executives including Steve Jobs
and Larry Page, who has died at age 75?
a) Bill Campbell
b) Sean Harper
c) Julian Scharman
d) Mike Sigal
e) Seth Berman

Answer: a)
82). Civil Services Day is being observed on
a) 22nd April
b) 23rd April
c) 21st April
d) 24th April
e) 21st August
Answer: c)
83). Satellite communication provider TechnoSatComm said
that _____ Metro Rail Corporation has awarded a 10-year
contract to it to provide free Wi-Fi services.
a) Kolkata
b) Mumbai
c) Bengaluru
d) Pune
e) Delhi
Answer: e)
84). The Union Cabinet approved for signing of a Memorandum
of Understanding (MoU) between India and _________ on
technical cooperation in the field of capacity building,
benchmarking and bilateral exchange in infrastructure
engineering.
a) Bhutan
b) Nepal
c) Sri Lanka
d) Bangladesh
e) Myanmar
Answer: a)
85). India is expected to buy 145 M777 Howitzers for _______ to
prepare its Mountain Strike Corps.
a) $750 million
b) $650 million
c) $700 million
d) $600 million
e) None of the above
Answer: a)
86). Which state government has notified the Affordable Plotted
Housing Policy 2016 for low and medium standard towns under
DeenDayal Jan AwasYojana.
a) Maharashtra
b) Madhya Pradesh
c) Punjab
d) Haryana
e) Chhattisgarh
Answer: d)
87). Punjab CM ParkashBadal distributes health insurance cards
& approves _____ crorefor road sector.
a) Rs 950 crore
b) Rs 750 crore
c) Rs 650 crore
d) Rs 850 crore
e) Rs 700 crore
Answer: b)
88). India ranks ____ out of 180 countries listed in the World
Press Freedom Index 2016, released by NGO Reporters without
Borders.
a) 134
b) 135
c) 133
d) 128
e) 110
Answer: c)

www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com | Copyright 2016 All Rights Reserved. IBPS GUIDE
Powered By- BASE Institute, PH- 08122002636

www.ibpsguide.com
89). Who among the following persons has been conferred with
one of the highest awards of Cyprus for his work in a number of
senior roles within the Commonwealth Secretariat?
a) AmitavBanerji
b) Kapil Sharma
c) Lakshmi Mittal
d) Indira Nooi
e) Asghar Khan
Answer: a)
90). Which among the following payment system company has
announced its partnership with BookMyShow to offer the
fastest and secure digital payments option for movie lovers?
a) PayUIndia
b) Citrus Pay
c) FreeCharge
d) Pay Pal
e) PayZippy
Answer: c)
91). Name the cruise missile that is test-firedRussian
Militaryfrom the Kapustin Yar practice range in the Astrakhan
Region as part of drill.
a) Sturgeon
b) Sampson
c) Switchblade
d) Iskander
e) None of the above
Answer: d)
92). What was the theme of the International Mother Earth Day
that was celebrated on 22 April 2016 across the world?
a) Trees saves the Earth
b) Trees for the Earth
c) Its our turn to lead
d) Earth: Space for living
e) None of the above
Answer: b)
93). Which among the following countries is going to sign a joint
manufacturing contract with India for 200 Ka-226T light utility
multirole helicopters before the end of 2016?
a) Japan
b) Canada
c) China
d) Russia
e) USA
Answer: d)
94). The month-long SimhasthaKumbhmela, the largest
congregation of Hindus, began in
a) Nasik
b) Ayodhya
c) Badrinath
d) Kushinagar
e) Ujjani
Answer: e)
95). Which countries government has introduced the Electronic
Travel Authorization Visa (e-visa) for Indian tourists on a short
visit to the country?
a) Malaysia
b) Philippines
c) UAE
d) France
e) Russia
Answer: a)
96). Suresh Babu appointed as the next Ambassador of India
a) Taiwan
b) Mongolia

c) Thailand
d) Vietnam
e) Armenia
Answer: b)
97). Who has been awarded with one of Frances highest
honourOfficier de lOrdre des Arts etLettres (Order of Arts and
Letters)?
a) KailashSatyardhi
b) Honey Singh
c) Tara Gandhi
d) NandanNilekani
e) None of the above
Answer: c)
98). TIME released the list of 100 most influential people which
featured six Indians. Who among the following is not included in
the list?
a) RaghuramRajan
b) Priyanka Chopra
c) SaniaMirza
d) NarendraModi
e) SunitaNarain
Answer: d)
99). India has overtaken China as the world's top destination for
foreign direct investment by attracting greenfield capital
investment worth ____ billion dollars in 2015.
a) 72
b) 59
c) 63
d) 86
e) 101
Answer: c)
100). Which among the
following
browsers
introduced
free
and
unlimited Virtual Private
Network (VPN) feature into
its desktop browser, making
it the first major browser to
offer an integrated VPN?
a) Opera
b) Safari
c) UC browser
d) Firefox
e) Omni web
Answer: a)
101). India is going to play their first day-night Test against
______ later this year, announced by BCCI secretary Anurag
Thakur.
a) Australia
b) South Africa
c) New Zealand
d) Pakistan
e) West Indies
Answer: c)
102). Khongjom Day is the day observed every year by which
state remembering the war heroes who had sacrificed their lives
fighting against the British to protect freedom of the state?
a) Mizoram
b) Manipur
c) Nagaland
d) Maharashtra
e) Madhya Pradesh
Answer: b)

www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com | Copyright 2016 All Rights Reserved. IBPS GUIDE
Powered By- BASE Institute, PH- 08122002636

www.ibpsguide.com
103). Government has set-up a Sub Committee to interact with
the trade and industry on the imposition of Central Excise Duty
on jewellery. The committee is headed by
a) Ashok Lahiri
b) Ratnakar Gangopadhaya
c) Vijay Kumar Chawhan
d) Priyatam Sethi
e) None of the above
Answer: a)
104). Union Minister for Chemicals and Fertilizers Ananta
Kumar announced that centre to provide Plastic Park to which
state?
a) Telangana
b) Mizoram
c) Andhra Pradesh
d) Kerala
e) Haryana
Answer: c)
105). India said it has formally ratified the World Trade
Organization's Trade Facilitation Agreement (TFA), aimed at
easing customs procedures to boost commerce. India is the _____,
WTO member to accept the TFA.
a) 78th
b) 76th
c) 77th
d) 79th
e) 82nd
Answer: b)
106). Japan tested its own stealth plane to become the __________
nation in the world to test stealth jets.
a) First
b) Second
c) Third
d) Fourth
e) Fifth
Answer: d)
107). Jaspal Bindra is appointed as the new Executive Chairman
of
a) Bajaj Group
b) Tata Group
c) Hinduja Group
d) Centrum group
e) None of the above
Answer: d)
108). The Small Industries Development Bank of India (SIDBI)
sanctioned _____ crore rupees to 30 venture funds through the
government-financed India Aspiration Fund for funding earlystage startups.
a) 1000
b) 2000
c) 500
d) 850
e) 1100
Answer: a)
109). Indian documentary that wins bronze medal at New York
Festivals is
a) The True Cost
b) Miditechs Undercover Asia: Girls for Sale
c) Look at us now, Mother!
d) The Economics of Happiness
e) Benaras: The Unexplored Attachments
Answer: b)

110). Which among the following companies has become the


first Indian company to join a global energy campaign headed
by an international non-profit group?
a) Mahindra and Mahindra
b) TCS
c) Bajaj Auto Ltd
d) Tata Motors Ltd
e) Hero MotorCorp Ltd
Answer: a)
111). Which among the following airlines has entered into a
strategic partnership with software services firm TCS for a
range of IT services, including application maintenance services
and airport infrastructure support?
a) Spice Jet
b) Jet Airways
c) IndiGo
d) Vistara
e) AirAsia India
Answer: d)
112). A mosque in Kerala has decided to allow the entry of
Muslim women for the first time in its history. Name the
mosque.
a) Central Mahallu Mosque
b) Thazhathangady Juma Mosque
c) Mishkal Mosque
d) Malik Dinar Mosque
e) Cheraman Juma Masjid
Answer: b)
113). The World Bank said it will lend Ecuador ________ million
dollars to speed up the aid to victims of the 7.8 magnitude
earthquake that hit the country's northern coast.
a) $ 150 million
b) $ 75 million
c) $ 85 million
d) $ 96 million
e) $ 100 million
Answer: a)
114). Who among the following has been appointed as the new
Director of Film and Television Institute of India (FTII)?
a) Bhupendra Kainthola
b) J R M Power
c) Obaidur Rehman
d) S. Sarkar
e) R. V. V. Krishna Rao
Answer: a)
115). Shri Bishwadip Dey was appointed as the High
Commissioner of India to
a) Venezuela
b) Trinidad and Tobago
c) Guyana
d) Saint Lucia
e) Dominica
Answer: b)
116). Who among the following has become the first
Ambassador for Girl Child (AFGC) under Beti Bachao Beti
Padhao (BBBP) Project?
a) P. C Sarma
b) Sanjay Kumar Srivastsva
c) Urvashi Gulati
d) Pankaj Kumar
e) None of the above
Answer: d)
117). Who has been named Indian Contingents goodwill
ambassador for the 2016 Rio Olympics?

www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com | Copyright 2016 All Rights Reserved. IBPS GUIDE
Powered By- BASE Institute, PH- 08122002636

www.ibpsguide.com
a) Sharukh Khan
b) Amitabh Bachan
c) Kamal Hasan
d) Salman Khan
e) Rajinikanth
Answer: d)
118). Google I/O conference 2016 is going to be held in the
month of
a) May
b) June
c) July
d) August
e) None of these
Answer: a)
119). Name the Singapore Airlines, which is going to launch in
India in May.
a) Silk Air
b) Scoot
c) Jet Star Asia Airways
d) Tigerair
e) None of the above
Answer: b)
120). NASA has awarded a ____ million dollar contract to
Washington-based Aerojet Rocketdyne to develop an advanced
Solar Electric Propulsion (SEP) system for deep-space missions.
a) $67
b) $53
c) $96
d) $60
e) $70
Answer: a)
121). Who among the following cab aggregators has entered
into a partnership with Gujarat Tourism and FICCI in
Ahmedabad city to facilitate training for driver-partners?
a) OLA
b) Meru
c) Easy Cabs
d) Uber
e) Taxi for sure
Answer: d)
123). Patratu Vidyut Utpadan Nigam Limited is a 8000MW
power plant is going to come up in which state?
a) Uttarakhand
b) Maharashtra
c) Jharkhand
d) Haryana
e) Andhra Pradesh
Answer: c)
124). Investments through participatory notes, P-Notes, into the
country's capital markets increased to ____ crore in March.
a) Rs 2.23 lakh
b) Rs 2.32 lakh
c) Rs 2.56 lakh
d) Rs 2.82 lakh
e) Rs 2.18 lakh
Answer: a)
125). Who among the following has won the silver medal in the
Mens Skeet event of the ISSF Shooting World Cup in Rio De
Janerio?
a) Sen Keshav
b) Anjali Bhagwat
c) Samaresh Jung
d) Mairaj Ahmed Khan
e) None of the above

Answer: d)
126). Commerce Minister Nirmala Sitharaman informed the Lok
Sabha that India has banned the import of milk and milk
products from which country after finding them substandard?
a) USA
b) China
c) Brazil
d) France
e) Germany
Answer: b)
127). Senior legislator Gopal Roy was today appointed as leader
of Congress Legislative Party in
a) Tamil Nadu Assembly
b) Tripura Assembly
c) Nagaland Assembly
d) Uttar Pradesh Assembly
e) None of the above
Answer: b)
128). The government has approved an interest rate of ____ percent on the Employee Provident Fund (EPF) for 2015-16.
a) 8.7%
b) 8.9%
c) 7.5%
d) 8.75%
e) 7.9%
Answer: a)
129). David and Simon Reuben have topped the annual Britain
rich list, 'The Sunday Times Rich List 2016', with a fortune of
13.1 billion (approximately $18.9 billion). They belong to
a) Ahmadabad
b) Bengaluru
c) Mumbai
d) Chennai
e) Hyderabad
Answer: c)
130). The International Monetary Fund has said that oil
exporting countries in West Asia lost a staggering ___ billion
dollars in revenue due to lower oil prices last year.
a) 380
b) 365
c) 350
d) 390
e) 400
Answer: d)
131). Identify the Android-powered digital voice recorder
aimed at legal and medical professionals which was launched by
Phillips?
a) Air Voice
b) SpeechAir
c) Digi Voice
d) Digi Record
e) None of the above
Answer: b)
132). Who won the Barcelona Open which was held recently?
a) Rodger Federer
b) Novak Djokovic
c) Andy Murrey
d) Stan Wawrinka
e) Rafel Nadal
Answer: e)
133). World Intellectual Property Day 2016 was on 26 April
2016 observed across the world with the theme
a) Get up, Stand up, for music
b) Designing the Future

www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com | Copyright 2016 All Rights Reserved. IBPS GUIDE
Powered By- BASE Institute, PH- 08122002636

www.ibpsguide.com
c) Digital Creativity: Culture Reimagined
d) Movies a Global Passion
e) Encouraging Creativity
Answer: c)
134). Heart of Asia (HoA) conference with the objective of
bringing peace and stability to Afghanistan and speeding up its
reconstruction with a focus on enhancing investment and
connectivity to the country began at
a) New Delhi
b) Dhaka
c) Kolkata
d) Herat
e) Kabul
Answer: a)
135). Name the Indo-Mongolia joint military training exercise
commenced at Mangolia.
a) Maitree
b) Ausindex
c) Ex ekuverin
d) Nomadic Elephant
e) Able response
Answer: d)
136). Which state government recently, has decided to give free
laptops to first 500 meritorious students?
a) Sikkim
b) Haryana
c) Punjab
d) West Bengal
e) Nagaland
Answer: b)
137). A National Emergency Response System is soon to be
launched in the country. The number dedicated for it was
a) 110
b) 112
c) 115
d) 114
e) 121
Answer: b)
138). The Central Pollution Control Board (CPCB) has identified
which city as the noisiest city in the country?
a) Mumbai
b) New Delhi
c) Chennai
d) Bangalore
e) None of the above
Answer: a)
139). Which bank has tied
up with Indiabulls Housing
Finance Ltdfor a corporate
agency agreement?
a) Birla Sun Life
Insurance
b) Exide
life
Insurance
c) HDFC Life
d) PNB Metilife
e) SBI life insurance
Answer: c)
140).
Motorola
has
announced a special ___
themed variant of its Moto G Turbo Edition smartphone.
a) Sachin Tendulkar
b) M S Dhoni
c) Rahul Dravid

d) ViratKohli
e) Chirs Gayle
Answer: d)
141). Commonwealth Judo Championships 2018 is hosted by
a) Japan
b) India
c) Bangladesh
d) Sri Lanka
Answer: b)
142). Former Prime Minister BanharnSilpa-archa was died on
23 April 2016. He is the PM of which country?
a) Cambodia
b) Vietnam
c) Laos
d) Myanmar
e) Thailand
Answer: e)
143). The first Pasteurised Human Milk Bank 'Amaara', was
launched by Fortis La Femme in collaboration with the Breast
Milk Foundation in _______.
a) New Delhi
b) Chennai
c) Trivandrum
d) Ahmedabad
e) Lucknow
Answer: a)
144). Government to divest ________ stake in National
Hydroelectric Power Corporation (NHPC)through a two-day
offer for sale.
a) 11%
b) 12%
c) 12.36%
d) 11.36%
e) 11.5%
Answer: d)
145). Fantastic Beasts and Where to Find Them is the book
written by
a) Kazuo Ishiguro
b) Martin Aims
c) Ian McEwan
d) A. S. Byatt
e) JK Rowling
Answer: e)
146). Nelson Mandela statue unveiled in Palestines Ramallah
and the area was renamed 'Nelson Mandela Square'. The statue
is ______ feet tall.
a) 50 foot
b) 20 foot
c) 35 foot
d) 80 foot
e) 30 foot
Answer: b)
147). Name the Information and Broadcasting Minister of India?
a) Sushma Swaraj
b) Kalraj Mishra
c) Arun Jaitely
d) Ravi Sankar Prasad
e) Thaawar Chand Gehlot
Answer: c)
148). The National Bank for Agriculture and Rural Development
(NABARD) in the last week of April 2016 sanctioned a loan of
_______ crore rupees to Haryana State Warehousing Corporation
(HSWC).
a) 1000

www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com | Copyright 2016 All Rights Reserved. IBPS GUIDE
Powered By- BASE Institute, PH- 08122002636

10

www.ibpsguide.com
b) 2000
c) 3000
d) 3500
e) 2500
Answer: a)
149). The Mumbai Press Club bestowed the RedInk Award for
Lifetime Achievement in Journalism on
a) T N Ninan
b) C Vidyasagar Rao
c) Devendra Fadnavis
d) K Ashok Kumar
e) None of the above
Answer: a)
150). Cadbury chocolates maker Mondelez inaugurated a Rs
1,265-crore plant in
a) Andhra Pradesh
b) Telangana
c) Maharashtra
d) Odisha
e) Haryana
Answer: a)
151). Japanese commercial vehicle maker Isuzu Motors on
Wednesday opened its first manufacturing facility in India at
a) Telangana
b) Andhra Pradesh
c) Tamil Nadu
d) Karnataka
e) Kerala
Answer: b)
152). Amanullah Khan who died recently is
a) Journalist
b) Comedian
c) Politician
d) Musician
e) Business Man
Answer: c)
153). Which state has approved five per cent interest
subvention to flood-hit traders with effect from 1st April this
year?
a) Jammu and Kashmir
b) Haryana
c) Bihar
d) Rajasthan
e) Meghalaya
Answer: a)
154). Which state Government is going to start to buy short
term power procurement through e-auction with nine biddings?
a) Uttar Pradesh
b) Andhra Pradesh
c) Maharashtra
d) Uttarakhand
e) Odisha
Answer: d)
155). Ministry of Railways has pledged to set up a ______
crorerupees safety fund called Rashtriya Rail SanrakshaKosh
which aimed to strengthen safety measures on the rail network
to prevent accidents.
a) 1 lakh crore
b) 2 lakh crore
c) 3 lakh crore
d) 4 lakh crore
e) 5 lakh crore
Answer: a)

156). Who among the following appointed as amicus curiae to


implement Justice RM Lodha committee recommendations?
a) ArvindSubramaniam
b) GopalSubramaniam
c) VinodSubramaniam
d) Ajay Subramaniam
e) Gaurav Kumar
Answer: b)
157). Indian Railways proposes to harness 1,000 MW of solar
and 150 MW of wind energy by
a) 2019
b) 2023
c) 2020
d) 2025
e) None of the above
Answer: c)
158). Uber announced that Arianna Huffington, the Founder and
editor-in-chief of The Huffington Post, will join the companys
board of directors. Name the Uber CEO.
a) Travis Kalanick
b) Alec Oxenford
c) Renil Reddy
d) BhavishAgarwal
e) VinnetTaneja
Answer: a)
159). Allan Donald, will join Australia as their bowling coach for
their tour of Sri Lanka, Cricket Australia has confirmed. He is the
former cricketer of which country?
a) West Indies
b) South Africa
c) New Zealand
d) England
e) Australia
Answer: b)
160). Jagendra Singh gets press club award for bravery in
Journalism. He belongs to which state?
a) Haryana
b) Punjab
c) Maharashtra
d) Uttar Pradesh
e) Madhya Pradesh
Answer: d)
161). Name the seventh and last in the series of Indian Regional
Navigation Satellite System (IRNSS) launchedsuccessfully by
Indian Space Research Organisationfrom Andhra Pradesh's
Sriharikota spaceport?
a) IRNSS 1A
b) IRNSS 1G
c) IRNSS 1D
d) IRNSS 1C
e) None of the above
Answer: b)
162). Famous cartoonist V T Thomas, popularly known as Toms,
passed away following a brief illness. He belongs to which state?
a) Tamil Nadu
b) Andhra Pradesh
c) Kerala
d) Odisha
e) Meghalaya
Answer: c)
163). To which country did India extended a Line of Credit
(LoC) of 1 billion US dollars during the countrys foreign
minister on a three-day state visit to India from 27 April to 29
April 2016.

www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com | Copyright 2016 All Rights Reserved. IBPS GUIDE
Powered By- BASE Institute, PH- 08122002636

11

www.ibpsguide.com
a) Taiwan
b) Mongolia
c) Turkey
d) Yemen
e) Belarus
Answer: b)
164). Which state government recently declared 10%
reservation in higher education institutions and government
jobs for the economically backward members?
a) Andhra Pradesh
b) Maharashtra
c) Kerala
d) Gujarat
e) Odisha
Answer: d)
165). Which state topped in Direct tax collection in FY15 of 2.77
lakh crore out of the total national direct tax collection of 6.96
lakh crore?
a) Madhya Pradesh
b) Chhattisgarh
c) Maharashtra
d) Jharkhand
e) Uttar Pradesh
Answer: c)
166). The RajyaSabha passed the Industries (Development and
Regulation) Amendment Bill, 2015. The bill seeks to amend the
Industries (Development and Regulation) Act,
a) 1941
b) 1951
c) 1961
d) 1971
e) 1981
Answer: b)
167). _____ and China have launched production of a new variant
of the JF-17B multi-role combat jet, according to reports.
a) India
b) Sri Lanka
c) Bangladesh
d) Myanmar
e) Pakistan
Answer: e)
168). Which country has developed a new electronic paper,
which has been heralded as "the world's first graphene
electronic paper?
a) China
b) India
c) USA
d) Japan
e) France
Answer: a)
169). Identify the Indian academician who has been appointed
to United Nations' University Council by the United Nations.
a) Krishna Kumar
b) Radha Kumar
c) Madhavkumar
d) VenuGopal
e) Madhusudhan Kumar
Answer: b)
170). Name the women's rights activist from Swat valley of
Pakistan, became the recipient
of yet another prestigious award when she was bestowed with
the Nelson Mandela GraaMachel Innovation Award 2016 in
Bogota, Colombia.
a) Zubaida Jalal Khan

b) FaredaShaeed
c) Tabassum Adnan
d) HinaJillani
e) SairaAfzalTarar
Answer: c)
171). Name the author of the book Blood on my Hands:
Confessions of Staged Encounters which was released recently?
a) SS Kohli
b) Vikram Seth
c) Nirad C Chaudhuri
d) Lakshmi Seghal
e) KishalayBhatacharjee
Answer: e)
172). GarimaChaudhary belongs to which among the following
sports?
a) Judo
b) Chess
c) Badminton
d) Golf
e) F1 Racer
Answer: a)
173). Which municipal council becomesto first to have digilocker?
a) Jalgaon
b) Ahmednagar
c) Rourkela
d) Solapur
e) Latur
Answer: b)
174). National Bank for Agriculture and Rural Development
(NABARD) has entered into collaboration with which countries
government for a special programme on 'Soil Protection and
Rehabilitation for Food Security'?
a) France
b) Japan
c) Italy
d) Germany
e) Malaysia
Answer: d)
175). Union government make it mandatory to allot how much
per cent of total cost of any highway project for road safety?
a) 0.2
b) 0.5
c) 1
d) 2
e) 3
Answer: c)
176). Which state Cabinet approved 5% interest subsidy for
flood-hit traders?
a) Maharashtra
b) Jammu and Kashmir
c) Haryana
d) Rajasthan
e) Karnataka
Answer: b)
177). Minister of State for Culture and Tourism, Mahesh Sharma
said that a memorial for NetajiSubhas Chandra Bose, depicting
his life and freedom struggle, would be built in
a) Itanagar
b) Gandhinagar
c) Ranchi
d) Mumbai
e) New Delhi
Answer: e)

www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com | Copyright 2016 All Rights Reserved. IBPS GUIDE
Powered By- BASE Institute, PH- 08122002636

12

www.ibpsguide.com
178). UNICEF and which state branch of Indian Medical
Association (IMA) has joined hands to promote safe and healthy
practices for improving maternal and child health in the state?
a) Kerala
b) Karnataka
c) Haryana
d) Madhya Pradesh
e) Nagaland
Answer: a)
179). In a first for any state in India, the Maharashtra
Government today launched a web-based application that will
enable tribals to get caste validity certificates online. Name the
web-application.
a) Adi Chakra
b) Adi Param
c) Avunu
d) AntarJal
e) None of the above
Answer: b)
180). Who among the following becomes Rio olympics goodwill
ambassador?
a) Sushil Kumar
b) Mary Kom
c) Abhinav Bindra
d) SainaNehwal
e) None of the above
Answer: c)
181). BookMyShow to let users book tickets on credit. The
amount can be paid back in how many days?
a) 15
b) 25
c) 35
d) 45
e) None of the above
Answer: e)
182). The Indian women recurve archery team on Friday
defeated which country to set up a gold-medal clash with
Chinese Taipei?
a) Germany
b) South Korea
c) Japan
d) China
e) United States
Answer: a)
183). Which state is set to become the first State in the country
to make all of its urban areas Open Defecation Free by October
2nd this year, marking the two years of the launch of Swachh
Bharat Mission by Prime Minister NarendraModi.
a) Madhya Pradesh
b) Andhra Pradesh
c) Telangana
d) Maharashtra
e) Odisha
Answer: b)
184). Brazilian steel major Gerdau Steel plans to invest up to
1,000 crore in adding capacity in its existing plant in
a) Nagaland
b) Meghalaya
c) Andhra Pradesh
d) Nagaland
e) None of the above
Answer: c)
185). Which country increased the minimum wage in the
country by 30% amid triple-digit inflation?

a) Guyana
b) Brazil
c) Colombia
d) Venezuela
e) Costa Rica
Answer: d)
186). International Workers day observed on
a) May 1st
b) June 1st
c) May 2nd
d) May 5th
e) June 2nd
Answer: a)
187). Name the Indian-American journalist was felicitated with
a prestigious award today by US President Barack Obama and
First Lady Michelle during the annual White House
Correspondents Dinner in Washington.
a) SuchetaDulal
b) Kanchana Gupta
c) Neela Banerjee
d) K. M. Mathew
e) None of the above
Answer: c)
188). RamkumarICICI banks executive director and board
member quits recently. Who took charge in his place?
a) Rajiv Sabharwal
b) VishakhaMulye
c) ChandaKochhar
d) Vijay Chandok
e) M K Sharma
Answer: d)
189). Union government has raised interest rate on employee
provident fund (EPF) contributions to _____ for 2015-16 against
8.7 per cent approved by the Finance Ministry.
a) 8.8 per cent
b) 8.9 per cent
c) 9 per cent
d) 9.1 per cent
e) 9.2 per cent
Answer: a)
190). With which country
does the Mumbai based
Reliance Defence has inked a
pactto collaborate on a range
of military products.
a) Romania
b) Belarus
c) Hungary
d) Greece
e) Ukraine
Answer: e)
191).
Giant
duck-billed
dinosaur fossil in ____ sets
world record.
a) Japan
b) China
c) France
d) Germany
e) None of the above
Answer: b)
192). Vijender Singh is related to which sport?
a) Archery
b) Swimming
c) Boxing

www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com | Copyright 2016 All Rights Reserved. IBPS GUIDE
Powered By- BASE Institute, PH- 08122002636

13

www.ibpsguide.com
d) Wrestling
e) Judo
Answer: c)
193). N Chandrababu Naidu, Andhra Pradesh CM has launched
Chandranna Bima Yojana, which benefits which of the following
category?
a) Women employees
b) Senior citizens
c) Government employees
d) Working class people
e) Children education
Answer: d)
194). Who among the following has been elected as the Fellow
of the Royal Society?
a) Rajiv Gauba
b) Sriram Ramaswamy
c) Shri Satender Kumar
d) Nandhini Singla
e) Deepak Kashyap
Answer: b)
195). With which of the following countries India has recently
signed an Air Service Agreement to introduce direct flights
between the coutries?
a) Australia
b) Canada
c) Iceland
d) New Zealand
e) None of these
Answer: d)
196). Which IT giant has recently inaugurated the Saudi Arabias
first all women business and technology park (WBP)?
a) Infosys
b) Wipro
c) TCS
d) HCL
e) Microsoft
Answer: b)
197). Which of the following state government has recently
signed a MoU with the IIT Delhi for setting up an IIT in the state?
a) Manipur
b) Assam
c) Jammu and Kashmir
d) Meghalaya
e) Nagaland
Answer: c)
198). Worlds largest telescope called, Thirty Metre Telescope
(TMT) has planned to be build at ______.
a) Kamet
b) Hardeal
c) Rimo
d) Ladakh
e) Chaukamba
Answer: d)
199). Name the first cruise ship which sails from US to Cuba in
over 50 years?
a) The Atlanta
b) The Adonia
c) The Argenta
d) The Abanda
e) The Alfansa
Answer: b)
200). Who has been newly appointed as the Information and
Broadcasting Secretary?
a) Ajay Mittal

b) Pankaj Kumar
c) Suresh Babu
d) Rahul Johri
e) Geeta Johri
Answer: a)
201). Vikram Malhotra is related to which of the following
sports?
a) Hockey
b) Badminton
c) Squash
d) Tennis
e) Basketball
Answer: c)
202). Who is the winner of Russian Grand Prix?
a) Nico Rosberg
b) Lewis Hamilton
c) Sebastian Vettel
d) Fernando Alonso
e) Jenson Button
Answer: a)
203). The World Press Freedom Day was observed across the
world on _____ with the theme Access to Information and
Fundamental Freedoms - This Is Your Right!
a) May 1st
b) May 2nd
c) May 3rd
d) May 4th
e) None of the above
Answer: c)
204). The National Highways Authority of India (NHAI) plans to
raise _____ crore through the issue of bonds in the financial year
2016-17.
a) 55000
b) 65000
c) 75000
d) 85000
e) 155000
Answer: a)
205). According to online learning site Coursera, with 1.3
million registered learners, India is the third largest e-learning
market globally after the US and China. According to the report
which city has more number of e-learners in India?
a) Hyderabad
b) Bangalore
c) New Delhi
d) Mumbai
e) Chennai
Answer: b)
206). Indian Railways signed a Memorandum of Understanding
(MoU) with forest departments of which states to plant 5 trees
alongside Railway Track on Railway Land Boundary?
a) Punjab and Jharkhand
b) Punjab and Maharashtra
c) Haryana and Maharashtra
d) Haryana and Punjab
e) Haryana and Jharkhand
Answer: d)
207). Which among the following state government is setting up
a Spices Park? The estimated outlay of the park is Rs. 31 crore.
a) Andhra Pradesh
b) Gujarat
c) Telangana
d) Karnataka
e) None of these

www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com | Copyright 2016 All Rights Reserved. IBPS GUIDE
Powered By- BASE Institute, PH- 08122002636

14

www.ibpsguide.com
Answer: c)
208). Japan has pledged _____ billion dollars initiative to promote
development in the Mekong region, which encompasses parts of
Vietnam, Laos and Thailand through which the river flows.
a) 4
b) 8
c) 9
d) 7
e) 10
Answer: d)
209). Who became the Brand Ambassador of world famous
Swiss luxury watch maker Hublot.
a) Rohit Sharma
b) Virat Kohli
c) Shikar Dhawan
d) Ajinkya Rahane
e) Umesh Yadav
Answer: a)
210). The former cricketer who accepted Indian Olympic
Association's invitation to be India's Goodwill Ambassador at
the 2016 Rio Olympics is
a) Anil Kumble
b) Rahul Dravid
c) Virendra Shewag
d) Mohammad Kaif
e) Sachin Tendulkar
Answer: e)
211). The BCCI nominated whom for the Rajiv Gandhi Khel
Ratna award.
a) Virat Kohli
b) Ajinkya Rahane
c) Ravichandran Ashwin
d) Ravindra Jadeja
e) None of the above
Answer: a)
212). The Chief Executive Officer (CEO) of Dell, Michael Dell,
announced that the tech firm's $70 billion merger with which
data storage company, and will be called Dell Technologies.
a) Caringo
b) EMC
c) Digitiliti
d) Nasuni
e) Nimbus
Answer: b)
213). Which state government is going to launch
NagarodayAbhiyan on the lines of Gramoday Se Bharat
UdayAbhiyan in the state in July August?
a) Maharashtra
b) Madhya Pradesh
c) Rajasthan
d) Meghalaya
e) None of the above
Answer: b)
214). According to SocialCops' analysis of World Bank data,
India ranks ___ of 210 countries on electrification with 78.7% of
its population having access to electricity.
a) 142
b) 96
c) 137
d) 182
e) 111
Answer: c)
215). Who was appointed Managing Director (MD) of Bharti
Retail?

a) ShantaunNarayen
b) Syed B Ali
c) Ashok Vemuri
d) Kishore Biyani
e) None of the above
Answer: d)
216). Which sports car manufacturer on Monday appointed its
Chairman Sergio Marchionne as the new CEO?
a) Ferrari
b) Fornasari
c) Alke
d) FIAT
e) ALFA ROME
Answer: a)
217). Which team has appointed Jose Francisco Molina Jimenez
as their Head Coach for ISL-2016?
a) Kolkata
b) Pune
c) Gujarat
d) Bangalore
e) Hyderabad
Answer: a)
218). Which state government recently, launched Smart Village
program to improve public facilities in the villages?
a) Maharashtra
b) Andhra Pradesh
c) Gujarat
d) Tamil Nadu
e) Assam
Answer: c)
219). There is only one per cent water left in dams in
Marathwada region, Aurangabad Divisional Commissioner
UmakantDangat. Where does this draught hit Marathwadaare
dam located?
a) Maharashtra
b) Haryana
c) Punjab
d) Madhya Pradesh
e) Rajasthan
Answer: a)
220). Who won the World Snooker Championship?
a) Stuart Bingham
b) Judd Trump
c) Shaun Murphy
d) Mark Selby
e) Mark Allen
Answer: d)
221). Which cricket ranked
top in the ICC T20I
Rankings?
a) Australia
b) India
c) New Zealand
d) South Africa
e) West Indies
Answer: c)
222). Anil Ambani-led Reliance Power has received in-principle
approval from which countries government for the first phase of
a 3,000 MW Liquefied Natural Gas (LNG)-based power plant in
the country?
a) Sri Lanka
b) Bangladesh
c) Bhutan
d) Myanmar

www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com | Copyright 2016 All Rights Reserved. IBPS GUIDE
Powered By- BASE Institute, PH- 08122002636

15

www.ibpsguide.com
e) None of the above
Answer: b)
223). Which state government has decided to provide a total of
6 thousand crore rupees loan to 20 lakh 50 thousand farmers
during this Kharif season?
a) Haryana
b) Odisha
c) Maharashtra
d) Karnataka
e) Manipur
Answer: b)
224). The Supreme Court (SC) Collegium, headed by Chief
Justice of India TS Thakur, recommended transfer of
Uttarakhand High Court Chief Justice KM Joseph to ______ high
court.
a) Karnataka
b) Telangana
c) Andhra Pradesh
d) Punjab
e) Chandigarh
Answer: c)
225). The European Central Bank (ECB) announced that it will
permanently stop producing the ____________ banknote by the end
of 2018.
a) 50 euro
b) 100 euro
c) 1000 euro
d) 500 euro
e) None of the above
Answer: d)
226). Who has been appointed the new Chief of Naval Staff and
will assume charge on May 31, said a Defence Ministry
spokesperson?
a) Sunil Lanba
b) Robin K Dhowan
c) Devendra Kumar Joshi
d) Sureesh Mehta
e) None of the above
Answer: a)
227). Which bank has appointed S. Mahalingam as a nonexecutive chairman of the Bank?
a) City Union Bank
b) ICICI Bank
c) Axis Bank
d) Standard Chartered Bank
e) Kotak Mahindra Bank
Answer: a)
228). Which bank has opened IFSC Banking unit at Gujarat
International Finance Tec-City (GIFT) City recently to become
the fourth bank to open its IFSC Banking Unit (IBU)?
a) Yes Bank
b) Kotak Mahindra Bank
c) Federal Bank
d) ICICI Bank
e) None of the above
Answer: b)
229). Ace Against Odds is the autobiography of
a) RafelNadal
b) SaniaMirza
c) Maria Sharapova
d) Serena Williams
e) Victoria Azarenka
Answer: b)

230). Which IT major has opened up access to a five-qubit


quantum computing processor located in New York through a
new free cloud service.
a) DELL
b) Microsoft
c) Oracle
d) IBM
e) None of the above
Answer: d)
231). Name the Veteran politician and former MLA, who was
elected to the Nagaland Legislative Assembly twice, passed
away in Dimapur ?
a) K. Mohan Rao
b) R. Vikram Mehta
c) R. LisenAo
d) M. Lakshman
e) None of the above
Answer: c)
232). AhmetDavutoglu PM of which country announce his
resignation?
a) Syria
b) Turkey
c) Greece
d) Romania
e) Georgia
Answer: b)
233). Which of the following days was observed on 6th May
globally?
a) International Press Freedom day
b) International No Diet Day
c) International Energy Day
d) International Family Day
e) None of the above
Answer: b)
234). Lok Sabha passes the Insolvency and Bankruptcy Code Bill
2016. The Bill is based on the recommendations of the Joint
Parliamentary Committee on the Insolvency and Bankruptcy
Code, 2015 chaired by
a) Bhupender Yadav
b) Chakravarty
c) Chandra Shekar
d) Hanumantha Rao
e) K Kannan
Answer: a)
235). Expanding the high speed Internet network facility
Railway Minister Suresh Prabhu has launched the Googles free
Wi-Fi service facility in
a) Vijayawada
b) Raipur
c) Kachiguda
d) All the above
e) None of these
Answer: d)
236). Recently which state government has decided to dig one
lakh deep bore wells to ensure that the farmers of the droughthit areas are able to save their crops at the time of drought?
a) Uttar Pradesh
b) Maharashtra
c) Rajasthan
d) Odisha
e) Gujarat
Answer: d)

www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com | Copyright 2016 All Rights Reserved. IBPS GUIDE
Powered By- BASE Institute, PH- 08122002636

16

www.ibpsguide.com
237). The Union Government announced Committee on Yoga
Education in Universities has recommended seven programmes
for implementation in universities. The committee is headed by
a) Bikram Choudhury
b) H R Nagendra
c) Vikarm Seth
d) Hari Charan
e) None of the above
Answer: b)
238). Which country is set to print its own version of the US
dollar in order to ease a cash shortage in the country?
a) Botswana
b) Mozambique
c) Zambia
d) Angola
e) Zimbabwe
Answer: e)
239). Which country is set to get the world's first strictly adultsonly sex-themed amusement park?
a) Paraguay
b) Brazil
c) Argentina
d) Venezuela
e) Uruguay
Answer: b)
240). mVisa is a card-less solution which facilitates payment
by scanning the QR code displayed at the merchant outlet or
from the merchants mobile is launched by
a) ICICI Bank
b) Punjab National Bank
c) State Bank of India
d) Axis Bank
e) None of the above
Answer: c)
241). Name the Indian who won the Commonwealth Short Story
Prize for 2016, for the Asia region?
a) Parashar Kulkarni
b) Vijay Kulkarni
c) Prakash Kulkarni
d) Pramod Kulakarni
e) None of the above
Answer: a)
242). India has secured ____ position in the 2016 Foreign Direct
Investment Confidence Index.
a) Tenth
b) Eleventh
c) Fifteenth
d) Ninth
e) Sixth
Answer: d)
243). Union government has released ________ crore to droughthit States under MGNREGA in 2016-17, the Parliament was
informed by the Union Agriculture Minister Radha Mohan Singh.
a) 9875
b) 9367
c) 9500
d) 9700
e) 9300
Answer: b)
244). Public Sector undertaking, Bharat Heavy Electricals Ltd
has commissioned 500 MW thermal power unit at Bokaro
Thermal Power-A Station of Damodar Valley Corporation (DVC)
in
a) Jharkhand

b) Uttarakhand
c) Mizoram
d) Tripura
e) None of the above
Answer: a)
245). Union inter-ministerial Board of Approval (BoA) approved
the proposal of ____ to set up an IT/ITeS special economic zone
(SEZ) in Bengaluru in an area spread over 4 hectares.
a) Samsung
b) Dell
c) Infosys
d) LG
e) Wipro
Answer: c)
246). India and ___ have decided to exchange sports persons,
coaches, experts and administrators to improve the standard of
the game in both nations.
a) China
b) Japan
c) Malaysia
d) Philippines
e) None of the above
Answer: b)
247). Who among the
following elected as the PM of
Ireland?
a) Welsh:
PrifWeinidogCymru
b) David Cameron
c) H.F Verwoerd
d) Enda Kenny
e) None of the above
Answer: d)
248). Sadiq Khan has been elected the new Mayor of which city,
boosting Labour party
a) Paris
b) London
c) Cambridge
d) Reading
e) Sheffield
Answer: b)
249). The Householder, the Star, authored by film journalist
Aseem Chhabra is the biography of
a) Sonam Kapoor
b) Dilip Kumar
c) Rajesh Khana
d) Shashi Kapoor
e) Raj Kapoor
Answer: d)
250). Which bank has joined with Transfast Remittance LLC for
facilitating online inward remittance to India in Rupees for their
NRI customers based in USA?
a. DLB Bank
b. ICICI Bank
c. Federal Bank
d. RBL Bank
e. City Union Bank
Answer: c)
251). Which bank has been awarded with Excellence Award on
Empowering MSMEs 2016?
a. Corporation Bank
b. Indian Overseas Bank
c. Oriental bank of Commerce
d. United Bank of India

www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com | Copyright 2016 All Rights Reserved. IBPS GUIDE
Powered By- BASE Institute, PH- 08122002636

17

www.ibpsguide.com
e. UCO Bank
Answer: a)
252). A new species of stick insect of the genus Phryganistria
measuring 62.4 centimetres, which was discovered in
a. Nigeria
b. Kenya
c. Mali
d. Uganda
e. China
Answer: e)
253). World red cross day is observed on
a. May 5th
b. May 9th
c. May 8th
d. May 7th
e. None of these
Answer: c)
254). Name the train launched by Indian Railways for pilgrims
to visit Shirdi, Tirupati, JagannathPuri, Gangasagar,
BaidyanathDham and Jyotirlingams among others.
a. Bharat Darshan
b. Bharat Prayan
c. Bharat Yatra
d. Bharat Paryatak
e. None of the above
Answer: a)
255). Union Labour Minister Bandarudattatreya has informed
that the banks in Telangana state will provide ______ crore
rupees loans to the poor under Mudra Yojana.
a. 600
b. 6000
c. 650
d. 6500
e. None of the above
Answer: b)
256). Recently, which state
government
has
issued
orders to set up a 'Monkey
Rescue and Rehabilitation
Centre' in Adilabad district,
at a cost of 2.21 crore?
a) Nagaland
b) Telangana
c) Maharashtra
d) Andhra Pradesh
e) None of the above
Answer: b)
257). Name the Australian University which has declared two
agreements with India in the area of medical technology to
figure out major health challenges in India.
a. The University of Melbourne
b. The University of Sydney
c. The University of New South Wales
d. Victorias Swinburne University
e. Monash University
Answer: d)
258). Name the Indian-origin person who elected to Singapore
Parliament?
a) MuraliPillai
b) Kishore Pillai
c) SantoshPillai
d) MukeshPillai
e) None of the above

Answer: a)
259). Which bank has decided to open an international banking
unit (IBU)at the International Financial Services Centre (IFSC)
in Gandhinagar.
a) United Bank of India
b) City Union Bank
c) Federal Bank
d) IDBI Bank
e) None of the above
Answer: d)
260). Which state police has been awarded the National Award
for Smart Policing instituted by FICCI for its SMS-based Vehicle
Monitoring System?
a. Mizoram
b. Tripura
c. Meghalaya
d. Odisha
e. Nagaland
Answer: e)
261). VineshPhogat and Sakshi Malikhave qualified for Rio
Olympics. They belong to which sport?
a) Badminton
b) Archery
c) Cycling
d) Water-pole
e) None of the above
Answer: e)
262). Which state government has decided establish the Asias
first Rice Technology
Park?
a) Kerala
b) Gujarat
c) Karnataka
d) Maharashtra
e) Madhya Pradesh
Answer: c)
263). Actor Mahesh Babu, has adopted his ancestral village
Burripalem, under the Smart Village - Smart Ward programme.
The village is in which district of Andhra Pradesh?
a) Krishna
b) Guntur
c) East Godavari
d) West Godavari
e) Chittoor
Answer: b)
264). The single emergency number that will be operational
throughout India from January 1, 2017 to help people reach
immediate services of police, ambulance and fire department is
a) 110
b) 111
c) 112
d) 113
e) 114
Answer: c)
265). A five day cultural festival in ______ organised by India to
observe the 155th birth anniversary of Rabindranath Tagore
has been inaugurated.
a) Egypt
b) Sudan
c) Yemen
d) Bhutan
e) Vietnam
Answer: a)

www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com | Copyright 2016 All Rights Reserved. IBPS GUIDE
Powered By- BASE Institute, PH- 08122002636

18

www.ibpsguide.com
266). iPhone maker Apple, which recently touched $1 billion in
revenue from India, has named whom as its new country
manager?
a) Vikram Kaul
b) Sanjay kaul
c) Mahesh Kaul
d) Vijay Kaul
e) None of the above
Answer: b)
267). Name the urban cooperative bank that has donated of Rs
one crore towards relief work drought conditions in various
parts of Maharashtra.
a) Nutan Nagarik Sahakari Bank
b) Punjab & Maharashtra Co-operative Bank
c) Thane Bharat Sahakari Bank
d) Abhyudaya Co-operative Bank
e) Saraswat Co-operative Bank
Answer: e)
268). Minister of State for Labour and Employment Bandaru
Dattatreya said that inoperative Employees Provident Fund
accounts have a total of about
a) 43000cr
b) 40000cr
c) 45000cr
d) 52000cr
e) 53000cr
Answer: a)
269). Who among the following actors awarded with leading
actor at BAFTA Awards 2016?
a) Chirstiane Bale
b) Leonardo DiCaprio
c) Sean Bean
d) Tom Hardy
e) None of the above
Answer: b)
270). India is ranked at the _____ position in crony-capitalism
with crony sector wealth accounting for 3.4 per cent of the gross
domestic product (GDP).
a) 7th
b) 9th
c) 11th
d) 13th
e) 15th
Answer: b)
271). Who among the following wins the Madrid Masters 2016?
a) Andy Murray
b) Novak Djokovic
c) Rafel Nadal
d) Rodger Federer
e) None of the above
Answer: b)
272). Canelo Alvarez retained his World Boxing Council (WBC)
middleweight title after handing British contender Amir Khan.
He belongs to which country?
a) Brazil
b) Peru
c) Canada
d) USA
e) Mexico
Answer: e)
273). Actor Mahesh Babu, has adopted his ancestral village
Burripalem, under the Smart Village - Smart Ward programme.
The village is in which district of Andhra Pradesh?
a) Krishna

b) Guntur
c) East Godavari
d) West Godavari
e) Chittoor
Answer: b)
274). The single emergency number that will be operational
throughout India from January 1, 2017 to help people reach
immediate services of police, ambulance and fire department is
a) 110
b) 111
c) 112
d) 113
e) 114
Answer: c)
275). A five day cultural festival in ______ organised by India to
observe the 155th birth anniversary of Rabindranath Tagore
has been inaugurated.
a) Egypt
b) Sudan
c) Yemen
d) Bhutan
e) Vietnam
Answer: a)
276). iPhone maker Apple, which recently touched $1 billion in
revenue from India, has named whom as its new country
manager?
a) Vikram Kaul
b) Sanjay kaul
c) Mahesh Kaul
d) Vijay Kaul
e) None of the above
Answer: b)
277). Name the urban cooperative bank that has donated of Rs
one crore towards relief work drought conditions in various
parts of Maharashtra.
a) Nutan Nagarik Sahakari Bank
b) Punjab & Maharashtra Co-operative Bank
c) Thane Bharat Sahakari Bank
d) Abhyudaya Co-operative Bank
e) Saraswat Co-operative Bank
Answer: e)
278). Minister of State for Labour and Employment Bandaru
Dattatreya said that inoperative Employees Provident Fund
accounts have a total of about
a) 43000cr
b) 40000cr
c) 45000cr
d) 52000cr
e) 53000cr
Answer: a)
279). Who among the following actors awarded with leading
actor at BAFTA Awards 2016?
a) Chirstiane Bale
b) Leonardo DiCaprio
c) Sean Bean
d) Tom Hardy
e) None of the above
Answer: b)
280). India is ranked at the _____ position in crony-capitalism
with crony sector wealth accounting for 3.4 per cent of the gross
domestic product (GDP).
a) 7th
b) 9th
c) 11th

www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com | Copyright 2016 All Rights Reserved. IBPS GUIDE
Powered By- BASE Institute, PH- 08122002636

19

www.ibpsguide.com
d) 13th
e) 15th
Answer: b)
281). Who among the following wins the Madrid Masters 2016?
a) Andy Murray
b) Novak Djokovic
c) Rafel Nadal
d) Rodger Federer
e) None of the above
Answer: b)
282). Canelo Alvarez retained his World Boxing Council (WBC)
middleweight title after handing British contender Amir Khan.
He belongs to which country?
a) Brazil
b) Peru
c) Canada
d) USA
e) Mexico
Answer: e)
283). World Migratory Bird Day (WMBD) is being observed
across the world on the second weekend in May. The theme for
the year 2016 is
a) Celebrate Birds In Culture
b) Go Wild Go Birding
c) Why Birds Matter? The Benefits of Birds to Humans
and Nature
d) Stop the Illegal Killing, Taking and Trade of Migratory
Birds
e) Spread Your Wings for Bird Conservation
Answer: d)
284). Who has been released a commemorative coin of hundred
rupees and a circulation coin of ten rupees forMaharana Pratap?
a) Ram Kripal Yadav
b) Sanwar Lal Jat
c) Mahesh Sharma
d) Nihalchand
e) Manoj Sharma
Answer: c)
285). Hindustan Aeronautics Limited has completed
Kumudvathi river rejuvenation project near Nelamangala in
Bengaluru rural district. The project is worth of ____________
crores.
a) Rs.4.77
b) Rs.5.77
c) Rs.4.70
d) Rs.5.70
e) Rs.4.55
Answer: a)
286). Which state government recently, launched the Direct
Benefit Transfer scheme for farmers and pledged digging of at
least one lakh bore wells to improve irrigation facilities.
a) Kerala
b) Odisha
c) Meghalaya
d) Karnataka
e) Haryana
Answer: b)
287). Which Union Ministry launched a web-based application
on Integrated Waste Management System?
a) Consumer Affairs
b) Health and Family welfare
c) Food processing industries
d) Rural Development
e) Environment

Answer: e)
288). Union Ministry for Water Resources launched nine
projects for rural sanitation initiatives for conservation of River
Ganga in Sahibganj of which state?
a) Uttar Pradesh
b) West Bengal
c) Uttarakhand
d) Jharkhand
e) Bihar
Answer: d)
289). President Obamasigned a National Legacy Act into law
officially making an animal as countrys first national mammal.
Name the mammal.
a) Chlamyphoridae
b) Bison
c) Pilosa
d) Rodents
e) Sciuridae
Answer: b)
290). The Odisha government has constituted a three-member
State Food Commission.Who among the following named as its
chairman?
a) Ranglal Jamuda
b) Satyapal Jain
c) Ram Gopal Jamuda
d) Vital Jamuda
e) None of the above
Answer: a)
291). The Reserve Bank of India (RBI) released Draft Guidelines
for on tap Licensing of Universal Banks in the _______ Sector.
a) Industrial
b) Public
c) Private
d) Primary
e) None of the above
Answer: c)
292). Who among the following scientists was awarded a grant
of SGD 3 million (about 14.7 crore rupees) by Singapores
National Research Foundation (NRF).
a) Atul Kumar
b) Manindra Agarwal
c) Manvendra K Singh
d) Padmanabhan Balaram
e) None of the above
Answer: c)
293). The National Technology Day is being celebrated every
year on May 11 by the Ministry of Science & Technology with
theme Technology enablers of Startup India. The event is
celebrated in
a) Bangalore
b) Mumbai
c) Ahmedabad
d) New Delhi
e) Varanasi
Answer: d)
294). Which state, recently, has been announced the 'Agri
Business Policy-2016'.The policy announced subsidies for food
processing projects and loans for those wanting to establish
food processing units.
a) Maharashtra
b) Gujarat
c) Haryana
d) Madhya Pradesh
e) Uttar Pradesh

www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com | Copyright 2016 All Rights Reserved. IBPS GUIDE
Powered By- BASE Institute, PH- 08122002636

20

www.ibpsguide.com
Answer: b)
295). Which state became the first state in the Northeast to
introduce a financial literacy course through the National Stock
Exchange (NSE) in schools?
a) Tripura
b) Manipur
c) Nagaland
d) Assam
e) Meghalaya
Answer: c)
296). India is currently developing infrastructure projects
worth ______ billion dollars in the South Asian region to improve
connectivity.
a) $3
b) $5
c) $7
d) $9
e) $11
Answer: b)
297). Who was appointed as Additional Solicitor General (ASG),
recently?
a) Atma Ram Nadkarni
b) Narendra Kumar
c) Vijay Malhotra
d) KiranNadkarni
e) None of the above
Answer: a)
298). Which among the following asset management companies
has appointed SankaranNaren as a Director on the Board of
ICICI Prudential Asset Management Company, with effect from
April 2016?
a) IDBI
b) HSBC
c) ICICI
d) IDFC
e) DHLF
Answer: c)
299). Actress Priyanka Chopra has ranked ___ in the list of
'Millennial Leaders around the World' by 'U.S. News', an
American media company.
a) 12
b) 15
c) 9
d) 21
e) 32
Answer: c)
300). Who among the following actress has been ranked
number one on the 'Times 50 Most Desirable Women 2015'.
a) DeepikaPadukone
b) Priyanka Chopra
c) Sunny Leone
d) KanganaRanaut
e) Katrina Kaif
Answer: b)
301). Which state has recently, received the Best Indian
Destination for Wildlife Award. The award was presented by the
Lonely Planet Group.
a) Madhya Pradesh
b) Karnataka
c) Haryana
d) Maharashtra
e) Telangana
Answer: a)

302). Name the web-based on-demand home beauty and styling


startup that was recently acquired by classifieds platform Quikr.
a) Urbanclap
b) LocalOye eye
c) Amber
d) Salosa
e) None of the above
Answer: d)
303).The Uttar Pradesh government gave approval forthe
development of nearly 200-km long bicycle highway from
a) Aligarh to Agra
b) Agra to Etawah
c) Kanpur to Lucknow
d) Agra to Mathura
e) None of the above
Answer: b)
304). According to a World Health Organisation report released
recently, which city is the most polluted city in the world?
a) Iran's Zabol
b) India's Gwalior
c) India's Delhi
d) India's Patna
e) India's Raipur
Answer: a)
305). Government body National Pharmaceutical Pricing
Authority has fixed the ceiling price of ______ drug formulations
including those for the treatment of cancer and diabetes.
a) 39
b) 42
c) 54
d) 61
e) 65
Answer: c)
306). Who was elected unopposed as the ICC's first independent
Chairman for two years?
a) Mustafa Kamal
b) Shashank Manohar
c) Adnan Zaidi
d) Sharad Pawar
e) None of the above
Answer: b)
307). Who among the following accepted the Indian Olympic
Association's offer to become the Goodwill Ambassador for Rio
Olympics?
a) Amitabh Bachan
b) Sharukh Khan
c) Kamal Hasan
d) A R Rehman
e) Sonu Nigam
Answer: d)
308). Who among the following is the author of the book Chaos
and Caliphate: Jihadis and the West in the Struggle for the
Middle East?
a) Neil Jordan
b) Charlie Jane Anders
c) Patrick Cockburn
d) Emily Henry
e) Amber Sparks
Answer: c)
309). UN report has forecasted Indias economy is projected to
grow _________ % for the year 2016.
a) 7.1
b) 7.2
c) 7.3

www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com | Copyright 2016 All Rights Reserved. IBPS GUIDE
Powered By- BASE Institute, PH- 08122002636

21

www.ibpsguide.com
d) 7.4
e) 7.5
Answer: c)
310). Who among the following has been recommended for the
Dronacharya Award by the Hockey India?
a) Nihar Ameen
b) Swatantar Raj Singh
c) Harbans Singh
d) CR Kumar
e) None of the above
Answer: d)
311). Tony Coziercricket writer, commentator and
journalist,died aged 75. He belongs to which country?
a) West Indies
b) Australia
c) New Zealand
d) Zimbabwe
e) England
Answer: a)
312). Who among the following recommended for Arjuna
Award by Hockey India?
a) Ritu Rani
b) VR Raghunath
c) Dharamvir Singh
d) Only A and B
e) All the above
Answer: e)
313). Which state government recently announced that the
government is going to build 7,52,863 toilets in the next four
years?
a) Andhra Pradesh
b) Odisha
c) Bihar
d) Maharashtra
e) Himachal Pradesh
Answer: c)
314). Which state government declared drought in over 29000
villages of the state, most of them in parched Marathwada and
Vidarbha regions.
a) Madhya Pradesh
b) Maharashtra
c) Telangana
d) Gujarat
e) Haryana
Answer: b)
315). International Criminal Court Day is observed on
a) May 13th
b) June 17th
c) April 13th
d) May 15th
e) August 15th
Answer: b)
316). The world's largest cargo plane, the Antonov An-225
Mriya, landed for the first time in India. In which airport the
flight has landed?
a) LokpriyaGopinathBordoloi International Airport
b) LokNayakJayaprakash International Airport
c) Indira Gandhi International Airport
d) SardarVallabhai Patel International Airport
e) Rajiv Gandhi International Airport
Answer: e)
317). Who has appointed as the member of President's Advisory
Council on Faith-Based and Neighborhood Partnerships by US
President Barack Obama?

a) Manjit Singh
b) Priyatam Singh
c) Manipreeth Singh
d) Amarpreeth Singh
e) None of the above
Answer: a)
318). Recently, who among the following has been appointed to
the ICC Cricket Committee as its member?
a) GautamGambhir
b) SauravGanguly
c) Rahul Dravid
d) Sachin Tendulkar
e) VVS Lakxman
Answer: c)
319). Which bank has launched the countrys first contact less
business credit card in association with Jet Airways for small
and mid-sized enterprises (SMEs) and their employees?
a) Axis Bank
b) ICICI Bank
c) RBL Bank
d) City Union Bank
e) HDFC Bank
Answer: b)
320). Which state has been awarded the best family destination
in the Lonely Planet Magazine India Travel Awards 2016?
a) Karnataka
b) Madhya Pradesh
c) Kerala
d) Maharashtra
e) Tamil Nadu
Answer: c)
321). Airtel launched its Platinum 3G servicesrolling out a new
3G service across 60 towns in
a) Assam
b) Andhra Pradesh
c) Karnataka
d) Nagaland
e) Haryana
Answer: a)
322). Which Cricket Club has launched the first 'Official Laws of
Cricket' mobile application for free on Android and iOS?
a) Western Australian Grade Cricket clubs
b) Queensland Cricketers Club
c) South Australian Grade Cricket clubs
d) Sydney Grade Cricket clubs
e) Marylebone Cricket Club
Answer: e)
323). Name the village that has been declared as the first Open
Defecation Free village in Amethi district, Uttar Pradesh.
a) Amethi
b) Diha
c) Tikariya
d) Jamo
e) Salon
Answer: c)
324). Indian Railways is all set to conduct trials of its first solar
panel-powered train which will have its lights &fans run on
solar energy in _________.
a) Jodhpur
b) Rajkot
c) Vadodara
d) Aurangabad
e) Indore
Answer: a)

www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com | Copyright 2016 All Rights Reserved. IBPS GUIDE
Powered By- BASE Institute, PH- 08122002636

22

www.ibpsguide.com
325). The Uttar Pradesh Government is ready to introduce
statewide police emergency facility number _________ on 2nd
October of this year.
a) 101
b) 100
c) 110
d) 120
e) 420
Answer: b)
326). Which state notifies backward classes quota Act. The
backward classes in the state will now receive reservation in
services and educational institutions under the Act.
a) Punjab
b) Chandigarh
c) Uttarakhand
d) Haryana
e) None of the above
Answer: d)
327). The Spice Board of India is going to set up the country's
first spice museum at Willingdon Island in which city to let
travellers know about the history and evolution of the Indian
spice industry?
a) Coimbatore
b) Mysore
c) Rajahmundry
d) Belagavi
e) Kochi
Answer: e)
328). The USA activated its $800-million missile defence system
in Romania, triggering protests from which country?
a) Germany
b) Russia
c) France
d) China
e) USA
Answer: b)
329). Which among the following banks has appointed retired
bureaucrat Sanjiv Misra as independent director and nonexecutive chairman for a period of five years?
a) ICICI Bank
b) HDFC Bank
c) Axis Bank
d) Kotak Mahindra Bank
e) None of the above
Answer: c)
330). Eric Dusingizimana, set a new Guinness World record for
the longest individual net session by batting for 51 hours
straight. He belongs to which country?
a) Kenya
b) Netherlands
c) Rwanda
d) Zimbabwe
e) None of the above
Answer: c)
331). Chinese e-commerce company Alibaba has partnered
Japanese telecom giant SoftBank to form a new cloudcomputing joint venture. Name given to the company is
a) SB Cloud corporation
b) ASB Cloud corporation
c) AS Cloud corporation
d) SAB Cloud corporation
e) None of the above
Answer: a)

332). Who among the following launched 'Premier Futsal


Launchpad', a Futsal talent hunt competition, in Bengaluru?
a) Sachin Tendulkar
b) Abhinav Bindra
c) PV Sindhu
d) AR Rahman
e) Virat Kohli
Answer: e)
333). The Prime Minister along with Sri Lankan President
Maithripala Sirisena released 'Simhastha Declaration' in
a) Patna
b) Udaipur
c) Bilaspur
d) Ujjain
e) Patiala
Answer: d)
334). Who among the following inaugurated the second phase of
Pradhan Mantri Ujjwala Yojana at Dahod in Gujarat?
a) Amit Shah
b) Ashok Dhawan
c) Anil Goel
d) Arun Singh
e) Arun Kumar Jain
Answer: a)
335). Which among the following states becomes the first state
to issue newspaper advertisements for the post of Vice
Chancellor of state universities?
a) Maharashtra
b) Haryana
c) Madhya Pradesh
d) Rajasthan
e) Uttar Pradesh
Answer: d)
336). The multilateral Red
Flag Aerial combat exercises
between US, NATO and
allied forces and India Air
Force (IAF) concluded in
a) Los Angles
b) Alaska
c) Indiana
d) New York
e) None of the above
Answer: b)
337). Which country has successfully launched a remote sensing
satellite to carry out land surveys and disaster relief?
a) Russia
b) Japan
c) China
d) India
e) USA
Answer: c)
338). The world's first artificially intelligent lawyer was hired in
which city?
a) Virginia
b) Georgia
c) California
d) New York
e) None of the above
Answer: d)
339). SEBI approves appointment of Ashok Chawla as NSE
chairman. Headquarters of NSE is located at
a) Hyderabad
b) Mumbai

www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com | Copyright 2016 All Rights Reserved. IBPS GUIDE
Powered By- BASE Institute, PH- 08122002636

23

www.ibpsguide.com
c) Noida
d) Pune
e) New Delhi
Answer: b)
340). Income Declaration Scheme for domestic black money to
commence from
a) May 20th2016
b) May 25th 2016
c) May 30th 2016
d) June 1st 2016
e) July 1st 2016
Answer: d)
341). New Delhi based non-profit Economics think tank
projected Indias economic growth rate to grow marginally to
________ percent in 2016-17.
a) 7.2
b) 7.5
c) 7.7
d) 7.3
e) 7.8
Answer: c)
342). Samsung has launched a 256 GB microSD card priced
around 16,740. Name given to the card is
a) EVO Plus
b) EXO Plus
c) SAM Plus
d) SD Plus
e) None of the above
Answer: a)
343). The Unique Identification Authority of India (UIDAI)
launched a unique initiative to enroll left over population for
Aadhaar, in four States and Union Territories. Which among the
following state/union territory not included in the list?
a) Haryana
b) Punjab
c) Goa
d) Chandigarh
e) Puducherry
Answer: b)
344). Sikkim was annexed into India on May 16, 1975 as the
_____ state of the country.
a) 22nd
b) 21st
c) 23rd
d) 25th
e) 18th
Answer: a)
345). Who among the following ministers urged to adopt 'eOffice' initiative in ministries and move to paperless office
functioning in a timely efficient manner?
a) Indra Jit Singh Rao
b) Bandaru Dattatraya
c) Jitendra Singh
d) Piyush Goyal
e) Mahesh Sharma
Answer: c)
346). Which among the following countries has joined hands
with The World Tourism Organization (UNWTO) to organize
the First World Conference on Tourism for Development on 1821 May 2016, under the theme Tourism for Peace and
Development?
a) Japan
b) India
c) Malaysia

d) China
e) Sri Lanka
Answer: d)
347). RBS said it will close down its retail operations in the
country which will result in shutting down of 10 branches. RBS
is the bank of which country?
a) Spain
b) Sri Lanka
c) Sweden
d) Singapore
e) Scotland
Answer: e)
348). Which among the following banks has launched SmartUp,
in association with Nasscom, a first-of-its-kind dedicated
solution for start-ups in Kolkata?
a) Axis Bank
b) State Bank of India
c) Bank of Baroda
d) Canara Bank
e) HDFC bank
Answer: e)
349). The Mutiara Trash Bank allows customers to repay
monetary loans in terms of trash. The bank belongs to which
country?
a) Iran
b) Iraq
c) Ireland
d) Indonesia
e) Italy
Answer: d)
350). Google may reportedly face a ____ billion dollar fine from
the European Union in a 2010 case for promoting its shopping
service in internet searches at the expense of rivals.
a) 5.2
b) 2.5
c) 4.3
d) 3.4
e) 4.4
Answer: d)
351). Nintendo CEO has said that the video game company will
release feature-length films in the near future. Name of the CEO
is
a) Hitoshi Hagiwara
b) Hideki Hayakawa
c) Tatsumi Kimishima
d) Kenzo Tsujimoto
e) None of the above
Answer: c)
352). The Wholesale Price Index (WPI)-based inflation for the
month of April expanded to _____ per-cent year-on-year from ()0.85% in March turning positive for the first time in 18 months.
a) 0.34
b) 0.12
c) 0.24
d) 0.36
e) 0.22
Answer: a)
353). Which country has recently blocked Facebooks
Messenger service in the country to reportedly protect the
revenues of traditional telecom companies?
a) Oman
b) Sudan
c) Ethiopia
d) Saudi Arabia

www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com | Copyright 2016 All Rights Reserved. IBPS GUIDE
Powered By- BASE Institute, PH- 08122002636

24

www.ibpsguide.com
e) Somalia
Answer: d)
354). Who among the following was sworn-in as the new Chief
Justice of the Rajasthan High Court.Governor Kalyan Singh
administered the oath to the new Chief Justice of the state High
Court?
a) Sanjay Krishna Koul
b) Sunil Kumar Sinha
c) Ashok Bhushan
d) Ajit Singh
e) Navi Sinha
Answer: e)
355). The first ever Academy Awards ceremony or Oscars
ceremony was held on May 16
a) 1919
b) 1921
c) 1926
d) 1932
e) 1929
Answer: e)
356). Name the New York-based Indian won the third prize in
the 'UN Poster for Peace' contest, aimed at raising awareness
regarding nuclear disarmament.
a) Anjali Chandrashekar
b) Akshya Chandrashekar
c) Akhila Chandrashekar
d) Amrutha Chandrashekar
e) Ashwini Chandrashekar
Answer: a)
357). Which among the following countries will help Pakistan to
modernize its F-16 fleet at a cost of $75 million, a senior
Pakistan official claimed?
a) Afghanistan
b) b) South Korea
c) Sudan
d) Italy
e) Turkey
Answer: e)
358). Name the Advanced Air Defence interceptor missile that
India successfully test fired its indigenously developed
supersonic interceptor missile off the Odisha coast.
a) Kalpana
b) Ashwin
c) Surya
d) Chandra
e) Vijaya
Answer: b)
359). Which among the following countries has successfully
launched a remote sensing satellite to carry out land surveys
and disaster relief?
a) China
b) Japan
c) Russia
d) Vietnam
e) Indonesia
Answer: a)
360). Indian Women's Squash team won the silver medal at the
18th Asian Squash Championship. The tournament held in
a) Xiamen
b) Taipei
c) Tainan
d) Kaohsiung
e) None of the above
Answer: b)

361). Which of the following pairs won womens doubles title of


the 2016 Rome Masters?
a) Raquel Atawo and Abigail Spears
b) Sania Mirza and Martina Hingis
c) Irina-Camelia Begu and Monica Niculescu
d) Ekaterina Makarova and Elena Vesnin
e) None of these
Answer: b)
362). Eighteen-year-old Max Verstappen became the youngest
driver in F1 history to win a Grand Prix as he finished first at the
Circuit de Barcelona-Catalunya. He belongs to which country?
a) Netherlands
b) France
c) Spain
d) Belgium
e) Portugal
Answer: d)
363). World Telecommunication and Information Society Day
(WTISD) was observed on 17 May of every year. The theme for
the year 2016 is
a) ICT Entrepreneurship for Social Impact
b) Telecommunications and ICTs: Drivers of innovation
c) Broadband for Sustainable Development
d) ICTs and improving road safety
e) None of the above
Answer: a)
364). Prime Minister Narendra Modi is scheduled to visit Iran
for two days on May 22 and 23 this year. Who is the President of
Iran?
a) Reuven Rivlin
b) Hassan Rouhani
c) Fuad Masum
d) Mamnoon Hussain
e) Mohammad Ashraf Ghani
Answer: b)
365). The World Bank said it has approved a $625 million loan
to support India's grid-connected rooftop solar programme that
will facilitate the installation of ______ of energy across India.
a) 250 MW
b) 420 MW
c) 400 MW
d) 560 MW
e) 525 MW
Answer: c)
366). A six-day long global conference envisioned on economic
empowerment of women to foster leadership and
entrepreneurship was held in
a) Beijing
b) Kuala Lumpur
c) Manila
d) New Delhi
e) Mumbai
Answer: d)
367). World-First Scanning Helium Microscope Built in
a) China
b) Japan
c) USA
d) India
e) Australia
Answer: e)
368). Yaogan-30 remote sensing satellite has been launched by
___?
a) Russia
b) Japan

www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com | Copyright 2016 All Rights Reserved. IBPS GUIDE
Powered By- BASE Institute, PH- 08122002636

25

www.ibpsguide.com
c) Germany
d) Australia
e) China
Answer: e)
369). Justice Tinlianthang Vaiphei of the Gauhati High Court was
on Monday sworn in as the acting Chief Justice of the High Court
in
a) Mizoram
b) Manipur
c) Arunachal Pradesh
d) Tripura
e) Nagaland
Answer: d)
370). Han Kang has won the 2016 Man Booker International
Prize for her novel 'The Vegetarian'. She belongs to which
country?
a) Netherlands
b) China
c) South Korea
d) Philippines
e) Canada
Answer: c)
371). Name the group sharing app launched by Google, with
inbuilt Google Search, YouTube and Chrome to let users share
articles, videos and images without leaving it.
a) Share AVI
b) Spaces
c) G Group
d) G Split
e) None of the above
Answer: b)
372). Deepak Shodhan has passed away at the age of 87. He is a
a) Cricketer
b) Chess Grandmaster
c) Politician
d) Golfer
e) Musician
Answer: a)
373). The Income Tax department has launched a special
grievance redressal system to fast-track grievances and ensure
early resolution of taxpayers' complaints. Name of the system is
a) e-nivaran
b) e-nirman
c) e-aamadanee
d) e-sankalp
e) None of the above
Answer: a)
374). Who unveiled the draft 'National Policy for Women, 2016'
focusing on protecting women from cyber-crime and
recognising the rights of single women?
a) Anant Geete
b) Uma Barathi
c) Sushma Swaraj
d) Maneka Gandhi
e) Nirmala Sitaraman
Answer: d)
375). The world's largest solar power plant on a single rooftop
with a capacity of 11.5 megawatts is located at which state?
a) Haryana
b) Punjab
c) Arunachal Pradesh
d) Himachal Pradesh
e) Maharashtra
Answer: b)

376). Which state government has coined a special scheme


named Green Passage for orphan students. This proposed
scheme will function under the Higher Education Department?
a) Gujarat
b) Odisha
c) Nagaland
d) Meghalaya
e) Karnataka
Answer: b)
377). IDFC Bank launches #IDFC Twitter Resume campaign on
Twitter to find prospective employees, attract millennials. The
bank headquarters is located at
a) Mumbai
b) Pune
c) Surat
d) Rajkot
e) Kolkata
Answer: a)
378). Singapore-based DBS Bank has decided to set up its
biggest technology hub outside its headquarters in Hyderabad.
The company also plans to hire about 1,500 people over the
next two years. Name of the CEO of DBS bank is
a) Stuart Gulliver
b) Ian Narev
c) Piyush Gupta
d) Michael Corbat
e) None of the above
Answer: c)
379). Name the Indian-American boy who has won the
prestigious Intel Foundation Young Scientist Award for
developing a low-cost electronically-aided knee brace that
enables a person with a weakened leg to walk.
a) Syamantak Payra
b) Amarnadh Gayra
c) Chandrashekar
d) Ahalya kanth
e) Suvarna Kumar
Answer: a)
380). Name the Indian online travel company that which
partnered with Gurgaon-based BookMyForex, an online
platform for foreign exchange, to let users buy foreign currency
through its website or app.
a) Yatra
b) Goibibo
c) Makemytrip
d) Cleartrip
e) Travelguru
Answer: c)
381). Name the roller coaster, claimed to be the tallest, fastest
and longest dive coaster in the world, has opened at 'Cedar
Point', an amusement park in Ohio, USA.
a) Valravn
b) Millennium Force
c) Thrill Dragster
d) Oblivion
e) Goliath
Answer: a)
382). The Bharatiya Janata Party (BJP) appointed Tala Marandi
as the partys ________ unit President.
a) Madhya Pradesh
b) Bihar
c) West Bengal
d) Jharkhand
e) Rajasthan

www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com | Copyright 2016 All Rights Reserved. IBPS GUIDE
Powered By- BASE Institute, PH- 08122002636

26

www.ibpsguide.com
Answer: d)
383). The Centre has constituted a five Member Committee to
comprehensively review and give recommendations on the
Fiscal Responsibility and Budget Management, FRBM, roadmap
for the future. The committee is headed by
a) S Selvakumar
b) H. Atheli
c) Nanda Kishore Singh
d) Udai Singh Kumawat
e) Ashok Kumar Singh
Answer: c)
384). Which state government has decided to include regional
and tribal languages in state exams and Staff Selection
Commission examinations, the recruiting bodies for government
jobs?
a) Jharkhand
b) Meghalaya
c) Karnataka
d) Maharashtra
e) Haryana
Answer: a)
385). A photovoltaic cell that has successfully achieved the
sunlight-to-electricity conversion efficiency of 34.5% without
any concentrators like mirrors is developed in which country?
a) USA
b) Australia
c) China
d) Japan
e) None of the above
Answer: b)
386). Who among the following appointed as Executive
Secretary of the United Nations Framework Convention on
Climate Change (UNFCCC)?
a) Patricia Espinosa Cantellano
b) Lassina Zerbo
c) Denzil Amagbe Kentebe
d) Mohamed Ibn Chambas
e) None of the above
Answer: a)
387). Visualization technology leader Barco has announced the
appointment of Rajiv Bhalla as managing director for India. The
headquarters of Barco is located at
a) Hungary
b) Denmark
c) Germany
d) Austria
e) Belgium
Answer: e)
388). Name the Chinese
policeman has set a Guinness
World Record for planking
for eight hours, one minute
and one second.
a) Kao Kusudigo
b) Geaoringa
c) Mao Weidong
d) Mahatrewinga
e) None of the above
Answer: c)
389). Which company has signed a MoU with government to
benefit Safai Karamcharis?
a) Uber Cabs
b) Meru Cabs
c) Soon Cabs

d) Ola Cabs
e) Metro Cabs
Answer: d)
390). The Oppenheimer Blue, the largest vivid blue diamond
ever offered at an auction, was sold for a world record price of
______ million dollors at Christie's auction.
a) 83.2
b) 57.5
c) 66.7
d) 48.5
e) 53.8
Answer: b)
391). Name the new Virtual Reality (VR) hardware and software
platform announced by Google built on top of the upcoming
Android N.
a) True Dream
b) Virtual World
c) Day Dream
d) Happy Hour
e) One Step Forward
Answer: c)
392). Which English player has won Cricketer of the year award
at England Cricket Board Annual Awards?
a) Joe Root
b) Ben Stokes
c) David Willey
d) Alistair Cook
e) Ian Morgan
Answer: a)
393). With which country does India have signed a protocol to
amend an existing double taxation avoidance treaty?
a) Croatia
b) Hungary
c) Austria
d) Slovenia
e) Slovakia
Answer: d)
394). IFS officer A V S Ramesh Chandra Presently High
Commissioner of India to Uganda, has been appointed as the
Ambassador of India to
a) Romania
b) Ukraine
c) Turkey
d) Greece
e) Armenia
Answer: a)
395). Who among the following was elected unanimously as the
Deputy Mayor of Loughton town in the United Kingdom?
a) Abijit Sinha
b) Philip Abraham
c) Vijay Malhotra
d) Priyatam Singh
e) None of the above
Answer: b)
396). Who of the following was sworn-in as the first female
president of Taiwan?
a) Ku Man-Chang
b) Tsai Ing-wen
c) Chi Cheng
d) Huang Chih-hsiung
e) Chen-Chu
Answer: b)
397). The President of India, Pranab Mukherjee inaugurated an
Intelligent Operations Centre and launched a Mobile App

www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com | Copyright 2016 All Rights Reserved. IBPS GUIDE
Powered By- BASE Institute, PH- 08122002636

27

www.ibpsguide.com
Monitor for transformation of Presidents Estate into a smart
township at a function held at Rashtrapati Bhavan in New Delhi.
The solution designed by
a) Wipro
b) Infosys
c) TCS
d) HCL Technologies
e) IBM
Answer: e)
398). Name the Indian-American biotechnologist who awarded
with the University of Houstons Distinguished Leadership in
Teaching Excellence Award, the highest teaching award of
United States.
a) Rupa Iyer
b) Meghanad Saha
c) Harish Chandra
d) Prafulla Chandra Ray
e) None of the above
Answer: a)
399). Countrys second-largest two wheeler maker Honda
Motors Scooter India (HMSI) has partnered with which bank to
cater retail finance to buyers?
a) Karnataka Bank
b) South Indian Bank
c) IndusInd bank
d) Karur Vysya Bank
e) IDFC Bank
Answer: c)
400). Nomura financial Services Company has wholly
withdrawn its mutual fund joint venture with LIC of India.
Nomura headquarter is located at
a) Moscow
b) Madrid
c) Havana
d) Tokyo
e) Tegucigalpa
Answer: d)
401). Indian women's team defeated fourth-seeded Thailand 31 to reach 2016 Uber Cup semi-finals. Uber Cup related to which
sport?
a) Hockey
b) Cricket
c) Badminton
d) Foot ball
e) None of the above
Answer: c)
402). Renowned folk singer and Padma Shri awardee Diwaliben
Bhil passed away at her residence in Junagadh due to agerelated ailments. She belongs to
a) Maharashtra
b) Gujarat
c) West Bengal
d) Punjab
e) Tamil Nadu
Answer: b)
403). When the International Museum Day does was observed
every year. The theme for the year 2016 is Museums and
Cultural Landscapes.
a) May 13th
b) May 20th
c) May 22nd
d) May 18th
e) None of the above
Answer: d)

404). Name the Emmy award winning English born actor who
dies recently at 96.
a) R. R. Martin
b) Alan Yong
c) Peter Dinklage
d) Jon Hamm
e) UzoAudba
Answer: b)
405). A team of scientists successfully tested hypersonic
superjet technology as part of the Hypersonic International
Flight Research Experimentation (HIFiRE) program. The test
was conducted at which of the following countries?
a) Russia
b) China
c) Australia
d) Denmark
e) South Korea
Answer: c)
406). Union Health Minister launched the Kayakalp Fortnight
at All India Institute of Medical Sciences (AIIMS), New Delhi. It
has to be observed from the date of launch to ______.
a) 4th June 2016
b) 1st June 2016
c) 31st May 2016
d) 5th June 2016
e) 3rd June 2016
Answer: e)
407). India-Indonesian CORPAT (Coordinated Patrol) concluded
on 19 May 2016 in Belawan, Indonesia. This is the ______ edition.
a) 25th
b) 29th
c) 27th
d) 28th
e) 20th
Answer: c)
408). Who among the following has been appointed as the
Principle Adviser for social sector in Niti Aayog?
a) Ratan P Watal
b) Sam Pitroda
c) VedPrakash
d) Ashwin B. Pandya
e) Tapan Mishra
Answer: a)
409). An earthquake with a magnitude of 6.1, unusually
powerful for Australia, has struck outside of ______.
a) Uluru
b) Marla
c) Alice Springs
d) Mount Isa
e) None of the above
Answer: c)
410). Which Bank has decided to close 24 branches in 15 Indian
cities in order to reflect the changes in customer behaviour?
a) HDFC Bank
b) HSBC India
c) Standard Chartered Bank
d) Barclays Bank
e) None of the above
Answer: b)
411). Lt Colonel Ranveer Jamwal from the state ______ scaled
Mount Everest and became the first officer from the state to
achieve the feat for a 3rd time.
a) Assam
b) Jharkhand

www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com | Copyright 2016 All Rights Reserved. IBPS GUIDE
Powered By- BASE Institute, PH- 08122002636

28

www.ibpsguide.com
c) Himachal Pradesh
d) Jammu & Kashmir
e) Meghalaya
Answer: d)
412). World Metrology Day is observed on May 20th of every
year. The theme for the year 2016 is ______.
a) Measurements and Light
b) Measurements in a Dynamic World
c) Measurements and the Global Energy Challenge
d) Measurements in daily life
e) None of the above
Answer: b)
413). May 22nd of every year since 2001 is celebrated as the
International Day for Biological Diversity. The theme for the
year 2016 is
a) Biodiversity for sustainable development
b) Island Bio diversity
c) Mainstreaming Biodiversity; Sustaining People and
their Livelihoods
d) Biodiversity and poverty alleviation - challenges for
sustainable development
e) None of the above
Answer: c)
414). In which state does the e-Municipality building to come up
within the next 6-8 months. The building will provide digital
mapping of the demographical and geographical information of
the city.
a) Rajasthan
b) Bihar
c) Haryana
d) Madhya Pradesh
e) Gujarat
Answer: a)
415). Name the mountain where the volcano erupts in western
Indonesia?
a) Mount Bromo
b) Mount Sinabung
c) Mount Merapi
d) Krakatoa
e) Mount Tambora
Answer: b)
416). GMR Group is in the process of setting up an LNG
(liquefied natural gas) terminal at Andhra Pradesh's Kakinada
sea port with an investment of _______ crore.
a) Rs.482
b) Rs.496
c) Rs.471
d) Rs.458
e) Rs.485
Answer: c)
417). Which city in India has emerged as the best five-star
hotels destination where Indian travellers paid the least in
2015, with an average price of Rs 7,602 a night, according to a
survey?
a) Mumbai
b) Pune
c) New Delhi
d) Hyderabad
e) Coimbatore
Answer: b)
418). In which among the following cities does Apple is going to
open a development office which will focus on development of
Maps for Apple products like iPhone, iPad, Mac and Apple
Watch.

a) Bangalore
b) Mumbai
c) Chennai
d) Pune
e) None of the above
Answer: e)
419). Who has been appointed as the new Director of the Centre
for Cellular and Molecular Biology (CCMB) by the Council for
Scientific and Industrial Research (CSIR)?
a) Rakesh Kumar Mishra
b) Harsh Kumar Bhanwala
c) U K Sinha
d) J Hari Narayan
e) Sandeep Mathur
Answer: a)
420). President Pranab Mukherjee on Sunday appointed former
Indian Police Service (IPS) officer Kiran Bedi as the Lieutenant
Governor of
a) Chandigarh
b) Damman and Diu
c) Puducherry
d) Goa
e) None of the above
Answer: c)
421). Name the Brazilian startup that has developed 'Wheelie',
prototype of a face-controlled wheelchair which operates
through facial, head, or iris movements.
a) Kanui
b) Strider
c) Sensor box
d) Hoo box
e) None of the above
Answer: d)
422). Who among the following has been elected as the new
President to the Board of Control for Cricket in India
a) Shashank Manohar
b) Anurag Thakur
c) Amitabh Choudhary
d) Anirudh Choudary
e) Gautam Roy
Answer: b)
423). Indian Railways has partnered with French transportation
services firm to implement Train Protection Warning System
(TPWS), a technology meant to prevent train accidents due to
drivers' failure. Name the transportation firm.
a) Schneider Transport SA
b) Gefco Group
c) Mory LDI
d) Thales Group
e) None of these
Answer: d)
424). World Durian Festival is celebrated every year on ________
a) 19th May
b) 21st May
c) 23rd May
d) 27th May
e) 29th May
Answer: c)
425). Which state government fisheries department in the third
week of May 2016 launched an artificial propagation
programme for rehabilitation and conservation of Golden
Mahseer fish?
a) Uttar Pradesh
b) Himachal Pradesh

www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com | Copyright 2016 All Rights Reserved. IBPS GUIDE
Powered By- BASE Institute, PH- 08122002636

29

www.ibpsguide.com
c) Arunachal Pradesh
d) Madhya Pradesh
e) Andhra Pradesh
Answer: b)

a) Chinese
b) Japanese
c) Canadian
d) Indian
e) American
435). World Number One Novak Djokovic won the Australian
Open Mens Singles title. He belongs to
a) Britain
b) Brazil
c) France
d) Spain
e) Serbia
436). ______________ has emerged as India's fastest growing state,
with a growth rate of 9.7% in 2013-14.
a) Mizoram
b) Meghalaya
c) Sikkim
d) Nagaland
e) Kerala
437). The Central Board of Direct Taxes (CBDT) signed how
many Advance Pricing Agreements (APAs) with United Kingdom
till date?
a) 37
b) 25
c) 43
d) 41
e) None of the above
438). The Himachal Pradesh Government in the first week of
February 2016 decided to spend 15 crore rupees on Swachh
Bharat Mission in tribal district of
a) Bilaspur
b) Chamba
c) Hamirpur
d) Kangar
e) Kinnar
439). India and _____________ signed a pact for visa-free travel for
diplomats recently.
a) Iran
b) Iraq
c) Afghanistan
d) Pakistan
e) Tajikistan
440). The EPCG scheme
permits import of capital
goods at Zero-custom duty
for
a) Pre-production
b) Post Production
c) Production
d) All the three
e) Only a and b
Answers:
426). a) 427). c) 428). d) 429). b) 430). a) 431). a) 432).
b) 433). a) 434). c) 435). e) 436). b) 437). d) 438). e)
439). c) 440).d)

426). 13th edition of the annual India conference at Harvard


University will take place on _________ with the theme of India in
Transition: Opportunities and Challenges.
a) February 6th and 7th
b) February 6thto8th
c) February 7th and 8th
d) February 7th to 9th
e) None of the above
427). Which state launched a Rs.310 crore project for managing
forests in two districts in a way so as to minimise the effects of
climate change.
a) Madhya Pradesh
b) Andhra Pradesh
c) Himachal Pradesh
d) Arunachal Pradesh
e) Uttar Pradesh
428). India's first underwater restaurant, the 'Real Poseidon'
opened in
a) Mumbai
b) Delhi
c) Vishakhapatnam
d) Ahmadabad
e) Bangalore
429). Which country has introduced a bill to change certain
words from national anthem for recognizing women's
contribution in nation building?
a) Cambodia
b) Canada
c) Chile
d) China
e) Colombia
430). Who among the following has been appointed as the
Indias Envoy to Mexico?
a) Muktesh Kumar Pardeshi
b) Richard Rahul Verma
c) Syed Akbaruddin
d) ViiayKeshavGokhale
e) ShriSurjit Singh Majithia
431). India's 1st railway university will come up in _______.
a) Gujarat
b) Delhi
c) Karnataka
d) West Bengal
e) Kolkata
432). 2.8 million people of which country died of cancer in 2015
or over 7,500 deaths daily?
a) Japan
b) China
c) Russia
d) India
e) Sri Lanka
433). _______ crore disbursed in loans for small businesses.
441). Companies Law Committee submitted report
a) 1L
recommending changes in the Companies Act, 2013. Who was
b) 2L
headed the committee?
c) 3L
a) Vinay Ray
d) 4L
b) Kapil Ray
e) 5L
c) Tilak Ray
434). A/An ________ Startup has developed a smart robot dog
d) Tapan Ray
'CHiP' that is trainable, playable and recogonises its owner.
e) None
www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com | Copyright 2016 All Rights Reserved. IBPS GUIDE
Powered By- BASE Institute, PH- 08122002636

30

www.ibpsguide.com
442). Union Ministry of Shipping exported a batch of six metro
coaches to ________ from Mumbai.
a) Indonesia
b) Australia
c) New Zealand
d) Philippines
e) Austria
443). Which state government has set rs.5642/month as
minimum wage for domestic helps in the state while limiting
their working hours to 8hours/day.
a) Haryana
b) Chandigarh
c) Jharkhand
d) Rajasthan
e) None
444). The Price of non-subsidised LPG cut by _________ per
Cylinder was cut down amid a fall in the global prices.
a) 82
b) 82.5
c) 73.5
d) 50.5
e) None of the above
445). Madhya Pradesh CM Shivraj Singh Chauhan said that the
govt will construct 35000 homes for whom in the next 5 years.
a) Police Force
b) Government Teachers
c) Daily wage Labors
d) Both a and c
e) None of the above
446). __________ scheme completes 10 years on February 10
2016.
a) One Rank One Pension
b) MGNERGA
c) Atal Pension Yojana
d) PMSBY
e) PMJJBY
447). National Pension System Service week being observed in
a) Feb 1 2016
b) Feb 8 2016
c) Feb 15 2016
d) Feb 22 2016
e) None of the above
448). Indian Coast Guard celebrated ____________ Founding
anniversary
a) 40th
b) 41st
c) 42nd
d) 39th
e) 38th
449). Vice President Mohd Hamid Ansari recently visited which
countries recently on 5 day visit to carry forward Indias
bilateral engagements with the two key South East Asian
nations.
a) Myanmar and Laos
b) Indonesia and Brunei
c) Thailand and Vietnam
d) Malaysia and Singapore
e) Brunei and Thailand
450). The 30th Surajkund International Crafts Mela, is began at
__________ in Haryana on February 1, 2016.
a) Noida
b) Gurgaon
c) Ghaziabad
d) Faridabad

e) New Delhi
451). To promote ease of doing business, which state
government has decided to do away with five operational
approvals hotel owners currently need to obtain from the state
Home department.
a) Karnataka
b) Tamil Nadu
c) Andhra Pradesh
d) Maharashtra
e) None
452). Which among the following countries lifted the ban on
import of Indian Groundnut in its territory?
a) Cambodia
b) Laos
c) Malaysia
d) Vietnam
e) None of the above
453). Worlds first robot-run farm set to open in ___________.
a) USA
b) Mexico
c) Canada
d) Japan
e) China
454). Indonesia working on _______ import deal with India.
a) Wheat
b) Cotton
c) Rice
d) Silk
e) None of the above
455). Which country granted license to use gene editing
techniques on human embryos?
a) Germany
b) UK
c) Poland
d) Italy
e) France
456). ___________ Cabinet approved draft of Citizenship Law,
2016 expanding scope for dual citizenship.
a) Bangladesh
b) Myanmar
c) Bhutan
d) Nepal
e) None of the above
457). IMF's meet on Asia's economy will be hosted in ____________
with Prime Minister NarendraModi and Christine Lagarde as
chief speakers.
a) Mumbai
b) Ahmedabad
c) Lucknowo
d) New Delhi
e) Kolkata
458). Life Insurance Corporation of India (LIC), the countrys
largest life insurer, announced the launch of its own insurance
repository LIC E-services. Who was the chairman of LIC?
a) Alice Vaidyan
b) G. Srinivasan
c) Rajesh Agarwal
d) Dr. A. K. Saxena
e) SK Roy
459). _______ holding company Alphabet overtook apple to
become the most valued publicly traded company in the world.
a) Apple
b) Microsoft
c) Samsung

www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com | Copyright 2016 All Rights Reserved. IBPS GUIDE
Powered By- BASE Institute, PH- 08122002636

31

www.ibpsguide.com
d) Google
e) None of these
460). Which air ways launched a feature 'Fly for Sure' that
would guarantee air travel within 24 hours for passengers
whose flight has been cancelled or delayed by over 90 minutes?
a) Air Costa
b) Deccan Chatters
c) Fly Easy
d) Spice Jet
e) Taj Air
Answers :
441). d) 442). b) 443). d) 444). b) 445). a) 446). b) 447). a)
448). d) 449). e) 450). d) 451). d) 452). d) 453). d) 454). c)
455). b) 456). a) 457). d) 458). e) 459). d) 460). d)
461). The Competition Commission of India approved the
acquistion of Starwood Hotels & Resorts Worldwide by Marriott
international estimated at
a) 12.2 billion dollars
b) 7 billion dollars
c) 10.7 billion dollars
d) 11 billion dollars
e) 15 billion dollars
462). Bharat Net seeks to connect all of Indias households,
particularly in rural areas, through broadband by
a) 2018
b) 2017
c) 2020
d) 2022
e) None of the above
463). ________ is the first time in India that a woman has been
appointed to head a paramilitary force SashastraSeema Bal.
a) ArchanaBalasubrmaniam
b) ArchanaRamanathan
c) ArchanaRamasundaram
d) Archana Rattan
e) ArchanaAgarwal
464). ________ has taken over as Managing Director and CEO of
Corporation Bank following the retirement of S R Bansal.
a) J K Garg
b) Sadanad
c) Satyamurthy
d) Krishna Rao
e) A M Sinha
465). Who among the following crowned with Miss Asia at
World Miss University.
a) RakhaChetri
b) RenukaChetri
c) RekhaChetri
d) RewatiChetri
e) RamyaChetri
466). Bollywood actress Priyanka Chopra, is all set to present at
the upcoming 88th Academy Awards after successful debut in
which American show?
a) Queen for a Day
b) Queen as Folk
c) Quantico
d) Quark
e) None of these
467). Transendence a book by ________ was launched in
Johannesburg, South Africa.
a) APJ Abdul Kalam
b) NarendraModi
c) Sachin Tendulkar

d) KailashSatyarthi
e) None of the above
468). West Bengal Chief Minister Mamata Banerjee broke her
own record at the 40th Kolkata International Book Fair (KIB) by
penning and releasing ________ books.
a) 9
b) 10
c) 8
d) 20
e) 15
469). Union Minister of Science, Technology and Earth Sciences
Dr Harsh Vardhan inaugurated the construction of Borehole
Geophysics Research Laboratory (BGRL) at
a) Kese, Maharashtra
b) Surli, Maharashtra
c) Karad, Maharashtra
d) Sonsal, Maharashtra
e) None of the above
470). Scientists from the Centre for Cellular and Molecular
Biology (CCMB) have discovered a new genus and species of
arboreal toad or bush toad in
a) Andaman
b) Nicobar
c) Ross
d) Neil
e) Willington
471). Who is the Worlds top batsmen in T20 Rankings?
a) ViratKohli
b) Aaron Finch
c) Alex Hales
d) Francois du Plessis
e) MrtinGuptill
472). Aditya Mehta who won the National Snooker
Championship 2016 belongs to which state?
a) Uttar Pradesh
b) Maharashtra
c) Jharkhand
d) Rajasthan
e) None of the above
473). The newly formed Rajkot based Indian Premier League
(IPL) franchise has been named as the
a) Gujarat Chetas
b) Gujarat Rangers
c) Gujarat Lions
d) Gujarat Stunners
e) Super IX Gujarat
474). Who has been appointed as the mentor for the Kings IX
Punjab for IPL season 9?
a) George Bailey
b) VirendraShewag
c) VVS Laxman
d) MuraliKarthik
e) Sanjay Bangar
475). Famous personality N.S. PrabhakaranPillai, died of old
age-related ailments in Thiruvalla. He is a
a) Army Chief
b) Navy Chief
c) Politician
d) Lawyer
e) None of the above
476). Which state government announced the approval of the
cabinet for Bharatratna Dr. Babasaheb Ambedkar Special
Collective Incentive Scheme for the economically backward
Dalit entrepreneurs?

www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com | Copyright 2016 All Rights Reserved. IBPS GUIDE
Powered By- BASE Institute, PH- 08122002636

32

www.ibpsguide.com
a) Karnataka
b) Uttar Pradesh
c) Jammu & Kashmir
d) Maharashtra
e) Telangana
477). All the persons with disabilities will get a unique identity
card within one and half year announced by Union Minister for
Social Justice and Empowerment. Who was the Union Minister
for Social Justice and Empowerment?
a) Harshavardhan
b) Radha Mohan Singh
c) Narendra Singh Tomar
d) Jual Ouram
e) Thaawarchand Gehlot
478). Which state government announced that it has planned to
implement the National Food Security Act by April 2016
recently?
a) Sikkim
b) Mizoram
c) Gujarat
d) Nagaland
e) Meghalaya
479). Gujarat Government has announced a new policy to give
incentives to Gujarati film industry. According to the new
policies the maximum assistance that A Category films avails is
a) 50 lakhs
b) 5 Lakhs
c) 25 Lakhs
d) 30 Lakhs
e) None of the above
480). Which country is the Worlds second largest smartphone
market for the year 2015?
a) US
b) China
c) Japan
d) India
e) None of the above
Answers:
461). a) 462). b) 463). c) 464). a) 465). d) 466). c) 467). a)
468). b) 469). c) 470). a) 471). a) 472). b) 473). c) 474). b)
475). d) 476). d) 477). e) 478). c) 479).a) 480). d)
481). India ranked 76 in Transparency International Report
2015. Which country topped the list?
a) Denmark
b) Finland
c) Sweden
d) Germany
e) None of the above
482). Union Government set up two panels Tax Policy Research
Unit (TPRU) and Tax Policy Council (TPC) to reform tax policies.
Tax Policy Council is headed by
a) Narendra Modi
b) Sushma Swaraj
c) Arun Jaietly
d) D.V. Sadananda Gowda
e) Smrti Irani
483). India and Brunei signed 3 Memorandums of
Understanding (MoUs) to deepen bilateral cooperation. Which
of the following include the MoU?
1. MoU in health cooperation
2. MoU on Defence cooperation
3. MOU on cooperation in youth and corporate affairs
a) Only 1

b) Only 2
c) Only 3
d) Both 1 and 2
e) All the above
484). World Bank approved ________ million to improve citizen
access to public services in Madhya Pradesh.
a) $35
b) $38
c) $40
d) $30
e) $25
485). Which Indias leading software company, is all set to beat
the 96-metre tall Big Ben, the iconic free-standing clock tower in
London, with a 135m structure?
a) IGate
b) Infosys
c) Tech Mahindra
d) Tata Consultancy Services
e) Wipro
486). The World Wetlands Day was observed on ___________
across the globe to mark the adoption of the Convention on
Wetlands in the city of Ramsar in Iran in 1971 with theme of
Wetlands for our Future Sustainable Livelihoods.
a) 1st Feb 2016
b) 31st Jan 2016
c) 29th Jan 2016
d) 2nd Feb 2016
e) None of the above
487). Worlds busiest Airport is
a) Chennai Airport
b) Dubai Airport
c) Tokyo
d) Hong Kong
e) London
488). Where does worlds
longest three-rope cable car
system inaugurated?
a) Cambodia
b) Myanmar
c) Philippines
d) Vietnam
e) China
489). European Union and United States signed Privacy Shield,
a new deal on data transfers in Belgium by which two major
companies
a) Google and Microsoft
b) Facebook and Microsoft
c) Facebook and Google
d) Samsung and Microsoft
e) None of the above
490). SBI introduced a new home loan scheme ________ for young
working professionals/executives.
a) SBI EasyPay Home Loan
b) SBI FlexiPay Home Loan
c) SBI FasterPay Home Loan
d) SBI Cost effective Home loan
e) None of the above
491). Which Bank announced to sell loans to non-customers
through ATMs recently?
a) ICICI
b) Axis
c) HDFC
d) Kotak Mahindra Bank
e) Yes Bank

www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com | Copyright 2016 All Rights Reserved. IBPS GUIDE
Powered By- BASE Institute, PH- 08122002636

33

www.ibpsguide.com
492). Who among the following was appointed as the Head of
Mission and Force Commander of the United Nations
Disengagement Observer Force (UNDOF)?
a) Jai Shanker Menon
b) Satyavati Menon
c) Jai Shanker Patel
d) Vishnu Vardhan Mehta
e) Sri Ram Malhotra
493). Supreme Court appointed a committee to sell assets of
Pearls Agrotech Corporation Ltd (PACL) and refund 49
thousand crore rupees to the investors. Who was named as the
committee head?
a) T.S. Thakur
b) RM Lodha
c) HJ Kania
d) HL Dattu
e) None of the above
494). Who among the following has been presented with the
lifetime achievement award at NDTV Indian of the Year Awards?
a) Nasir Hussain
b) Dilip Kumar
c) Chandrashekar
d) Amithab Bachan
e) None of the above
495). Which team won 61st National School Athletics
championship?
a) Tamil Nadu
b) Maharashtra
c) Karnataka
d) Kerala
e) Andhra Pradesh
496). The Union Cabinet under the Chairmanship of Prime
Minister Narendra Modi has given its approval for allowing the
Ministry of Railways to form Joint Venture Companies with
_________ .
a) The Central Government
b) The State Government
c) United Nation
d) The Private Companies
e) None of these
497). At which of the following cities Karnataka Government to
set up Advanced Polymer Design and Development Research
Laboratory cum High Learning Centre?
a) Bangalore
b) Belgaum
c) Gulbarga
d) Mangalore
e) Mysore
498). Name of the person who has terminated the services of
the Advocate General and Additional Advocate General of the
state which is currently under Presidents rule ?
a) K. Singh
b) JP Rajkhowa
c) Padmanabha Acharya
d) Ram Nath Kovind
e) K. Rosaiah
499). Which of the following State has planned to extend the
cheap meal scheme Aahar to all districts of the state from
March this year ?
a) Odisha
b) Assam
c) Tamil Nadu
d) Uttar Pradesh
e) West Bengal

500). World Cancer Day 2016 observed On ?


a) 4th Feb
b) 3rd Feb
c) 2nd Feb
d) 5th Feb
e) 29th Jan
Answers:
481). a) 482). c) 483). d) 484). a) 485). b) 486). d)
487). b) 488). d) 489). c) 490). b) 491). c) 492). a)
493). b) 494). d) 495). d) 496). b) 497). a) 498). b)
499). a) 500). a)
501). Who was newly appointed as the Chief Justice of Gujarat
High Court ?
a) Justice T. S. Thakur
b) Justice Ramayyagari Subhash Reddy
c) Justice H. L. Dattu
d) Justice G. Rohini
e) Justice Uma Nath Singh
502). Who is the first female ICoAS officer to head Indian Cost
Accounts Service ?
a) Aruna Sethi
b) Archana Ramasundaram
c) Aparajita Rai
d) Harshini Kanhekar
e) None of these
503). Who was selected for the prestigious Bharat Ratna Pandit
Bhimsen Joshi Classical Music Award for 2015-2016 ?
a) Zubin Mehta
b) Bhimsen Gururaj Joshi
c) A R Rahman
d) Sarangi maestro Pandit Ram Narayan
e) None of these
504). Which state government has launched a scheme titled
Ashray to save girl child?
a) Uttar Pradesh
b) Rajasthan
c) Madhya Pradesh
d) Haryana
e) Kerala
505). Indias first underwater restaurant has been opened in
which city?
a) Mumbai
b) Ahmedabad
c) Kolkata
d) Vishakhapatnam
e) Chennai
506). Next Budget session of Parliament will be commencing
from
a) Feb 22
b) Feb 24
c) Feb 23
d) Feb 21
e) Feb 25
507). The Vice President of India Dr. Hamid Ansari paid an
official visit to from February 1 to February 3, 2016 at the
invitation of Crown Prince Haji Al MuhtadeeBillah.
a) Brunei Darussalam
b) Indonesia
c) Malaysia
d) Philippines
e) Cambodia
508). External Affairs Minister SushmaSwaraj leaves for twoday visit to _______.

www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com | Copyright 2016 All Rights Reserved. IBPS GUIDE
Powered By- BASE Institute, PH- 08122002636

34

www.ibpsguide.com
a) Iran
b) Bangladesh
c) Nepal
d) Sri Lanka
e) None of the above
509). Which state government lifted the restrictions on visit of
foreign tourists to certain tribal areas in the State?
a) Madhya Pradesh
b) Maharashtra
c) Orissa
d) Rajasthan
e) Jharkhand
510). Union Health and Family Welfare Minister JP Nadda
awarded the certificate of _______ status to Hospital Services
Consultancy Corporation (I) Ltd (HSCC).
a) Navaratna Category-I
b) Maharatna Category-I
c) Navaratna Category-II
d) Miniratna Category-I
e) None of the above
511). The United Nations Postal Administration has released
_______ new postage stamps promoting equality for lesbian, gay,
bisexual and transgender people.
a) 4
b) 5
c) 8
d) 7
e) 6
512). In Indonesia, an earthquake of _____ magnitude struck
Timor island in eastern part of the country.
a) 6.3
b) 5.8
c) 4.7
d) 5.2
e) None of the above
513). Sri Lanka celebrates the ________ Independence Day by
rendering national anthem in Tamil too.
a) 65th
b) 66th
c) 68th
d) 69th
e) None of the above
514). IDBI Federal Life Insurance, a private life insurer, has
partnered with the _______ State Cricket Association (KSCA) for
the launch of a bowling foundation.
a) Karnataka
b) Kerala
c) Kolkata
d) Kochi
e)
None of the
above
515). Amazon Web Services
builds 5 data centres in
______.
a) Ahmadabad
b) Mumbai
c) Delhi
d) Hyderabad
e) Chennai
516). Mr.Vohra appointed
two former IAS officers, ____________ , as Advisers and entrusted
them with key departments.
a) ParvezDewan and M. G. Rajaram
b) Khurshid Ahmed Ganai and M. G. Rajaram

c) M. G. Rajaram and Devender Kumar Sikri


d) ParvezDewan and Khurshid Ahmed Ganai
e) Devender Kumar Sikri and ParvezDewan
517). Who won Sundance Institute Global Filmmaking Award
2016?
a) Gita Sahgal
b) Geetu Mohandas
c) Gulzar
d) Anitha Nair
e) None of the above
518). All-women taxi cab service She-Taxi received the
prestigious Chief Minister's Award for Innovation in Public
Policy 2014. She-Taxi is an innovative policy of which state?
a) Karnataka
b) Tamil Nadu
c) Andhra Pradesh
d) Kerala
e) Telangana
519). ICC appointed __________ as member of newly constituted
Anti-Corruption Unit Oversight Group
a) SauravGaunguly
b) Sachin Tendulkar
c) Rahul Dravid
d) Anil Kumble
e) None of the above
520). 12th South Asian games to held in
a) Shillong and Silchar
b) Guwahati and Shillong
c) Imphal and Guwahathi
d) Shilong and Imphal
e) None of the above
Answers:
501). b) 502). a) 503). d) 504). b) 505). b) 506). c)
507). a) 508). d) 509). c) 510). d) 511). e) 512). d) 513).
c) 514). a) 515). b) 516). d) 517). b) 518). d) 519). c)
520). b)
521). Next Budget session of Parliament will be commencing
from
a) Feb 22
b) Feb 24
c) Feb 23
d) Feb 21
e) Feb 25
522). The Vice President of India Dr. Hamid Ansari paid an
official visit to from February 1 to February 3, 2016 at the
invitation of Crown Prince Haji Al MuhtadeeBillah.
a) Brunei Darussalam
b) Indonesia
c) Malaysia
d) Philippines
e) Cambodia
523). External Affairs Minister SushmaSwaraj leaves for twoday visit to _______.
a) Iran
b) Bangladesh
c) Nepal
d) Sri Lanka
e) None of the above
524). Which state government lifted the restrictions on visit of
foreign tourists to certain tribal areas in the State?
a) Madhya Pradesh
b) Maharashtra
c) Orissa

www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com | Copyright 2016 All Rights Reserved. IBPS GUIDE
Powered By- BASE Institute, PH- 08122002636

35

www.ibpsguide.com
d) Rajasthan
e) Jharkhand
525). Union Health and Family Welfare Minister JP Nadda
awarded the certificate of _______ status to Hospital Services
Consultancy Corporation (I) Ltd (HSCC).
a) Navaratna Category-I
b) Maharatna Category-I
c) Navaratna Category-II
d) Miniratna Category-I
e) None of the above
526). The United Nations Postal Administration has released
_______ new postage stamps promoting equality for lesbian, gay,
bisexual and transgender people.
a) 4
b) 5
c) 8
d) 7
e) 6
527). In Indonesia, an earthquake of _____ magnitude struck
Timor island in eastern part of the country.
a) 6.3
b) 5.8
c) 4.7
d) 5.2
e) None of the above
528). Sri Lanka celebrates the ________ Independence Day by
rendering national anthem in Tamil too.
a) 65th
b) 66th
c) 68th
d) 69th
e) None of the above
529). IDBI Federal Life Insurance, a private life insurer, has
partnered with the _______ State Cricket Association (KSCA) for
the launch of a bowling foundation.
a) Karnataka
b) Kerala
c) Kolkata
d) Kochi
e) None of the above
530). Amazon Web Services builds 5 data centres in ______.
a) Ahmadabad
b) Mumbai
c) Delhi
d) Hyderabad
e) Chennai
531). Mr.Vohra appointed two former IAS officers, ____________ ,
as Advisers and entrusted them with key departments.
a) ParvezDewan and M. G. Rajaram
b) Khurshid Ahmed Ganai and M. G. Rajaram
c) M. G. Rajaram and Devender Kumar Sikri
d) ParvezDewan and Khurshid Ahmed Ganai
e) Devender Kumar Sikri and ParvezDewan
532). Who won Sundance Institute Global Filmmaking Award
2016?
a) Gita Sahgal
b) Geetu Mohandas
c) Gulzar
d) Anitha Nair
e) None of the above
533). All-women taxi cab service She-Taxi received the
prestigious Chief Minister's Award for Innovation in Public
Policy 2014. She-Taxi is an innovative policy of which state?
a) Karnataka

b) Tamil Nadu
c) Andhra Pradesh
d) Kerala
e) Telangana
534). ICC appointed __________ as member of newly constituted
Anti-Corruption Unit Oversight Group
a) SauravGaunguly
b) Sachin Tendulkar
c) Rahul Dravid
d) Anil Kumble
e) None of the above
535). 12th South Asian games to held in
a) Shillong and Silchar
b) Guwahati and Shillong
c) Imphal and Guwahathi
d) Shilong and Imphal
e) None of the above
536). Union government recently gave nod to setup Sanskrit
University in which among the following states?
a) Andhra Pradesh
b) Jharkhand
c) Arunachal Pradesh
d) Madhya Pradesh
e) Maharashtra
537). Which among the following become the first fully solar
powered educational institute of India recently?
a) Sri Aurobindo International Centre for Education,
Tamilnadu.
b)
International Center for Culture and education,
Maharastra.
c)
International Center for Theoretical Sciences,
Karnataka.
d) International Centre for Genetic Engineering and
Biotechnology (ICGEB), New Delhi
e) None of the above
538). The Delhi Government announced that it has made a
record monthly VAT collection of over ______ crore in January
2016.
a) 100
b) 250
c) 1500
d) 2000
e) None of the above
539). The Central Board of Excise and Customs (CBEC) has
withdrawn customs duty exemption on the import of
a) Cereals
b) Plastic
c) Cotton
d) Drugs
e) None of the above
540). According to recent Central Pollution Control Board
(CPCB) data, Delhi stood sixth in terms of air pollution in
January. Which city topped the list?
a) Ghaziabad
b) Vapi
c) Varanasi
d) Bhiwadi
e) Vellore
Answers:
521). c) 522). a) 523). d) 524). c) 525). d) 526). e) 527).
d) 528). c) 529). a) 530). b) 531). d) 532). b) 533). d)
534). c) 535). b) 536). b) 537). a) 538). d) 539). d) 540).
c)

www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com | Copyright 2016 All Rights Reserved. IBPS GUIDE
Powered By- BASE Institute, PH- 08122002636

36

www.ibpsguide.com
541). _______ became the World's first country to ban
supermarkets from wasting or destroying unsold food by
forcing them to donate it to charities and food banks.
a) Germany
b) USA
c) Singapore
d) France
e) Italy
542). SudhirTailang, who was suffering from a brain tumour,
passed away at the age of 55. He is a ________.
a) Poet
b) Actor
c) Dancer
d) Cartoonist
e) Golf Player
543). Which State govt to table anti-spitting bill in Budget
session?
a) Assam
b) Manipur
c) Mizoram
d) Meghalaya
e) Maharashtra
544). On the opening day of the 2016 South Asian Games, India
won a total of 19 medals which includes
a) 14 Gold and 5 Silver
b) 5 Gold, 7 Silver and 7 Bronze
c) 16 Gold and 3 Bronze
d) 5 Gold and 14 Silver
e) 10 Gold, 7 Silver, 2 Bronze
545). Mumbai based travel entertainment startup Fropcorn has
launched its entertainment on demand services at which airport
recently?
a) Vishakhapatanam
b) Tirupati
c) Hyderabad
d) Vijayawada
e) Puttaparthi
546). Prime Minister Narendra Modi inaugurated the Paradip
Oil Refinery in Odisha. The Paradip Oil Refinery is set by which
oil and gas company?
a) Oil and Natural Gas Corporation
b) Bharat Petroleum
c) Indian Oil Corporation
d) GAIL
547). Which Union Ministry launched Project Sunrise to cater to
the needs of 8 north eastern States?
a) Ministry of Health & Family Welfare
b) Ministry of Rural Development
c) Ministry of Urban Development
d) Ministry of Civil Aviation
548). Which organisation released the first machine
harvestable chickpea variety, NBeG 47 in February 2016?
a) UNO
b) UNESCO
c) ICRISAT
d) FAO
549). Which firm of Maharashtra was in news in February 2016
for developing OX513A mosquito strain to check the growth of
Aedes mosquito that transmit Dengue, chikungunya and Zika
virus?
a) GBIT Ltd
b) RBIT Ltd
c) NBIT Ltd
d) KBIT Ltd

550). Who was appointed as the President of the newly formed


International Grown Diamond Association in February 2016?
a) Vishal Sikkhaa
b) Vishal Mehta
c) Vishal Patel
d) Vishal Khanna
551). What was the rank of Delhi in the National Air Quality
Indices (NAQI) for 24 cities that was released by Central
Pollution Control Board (CPCB) in the first week of February
2016?
a) First
b) Seventh
c) Fifth
d) Sixth
552). India and China in February 2016 held their 1st joint
tactical military exercise Sino-India Cooperation 2016 in
Chusul-Moldo region of which state?
a) Sikkim
b) Uttarakhand
c) Jammu and Kashmir
d) Arunachal Pradesh
553). Which country launched the Kwangmyongsong-4 satellite
in February 2016?
a) South Korea
b) China
c) Japan
d) North Korea
554). As per NASA, its new rocket, the Space Launch System
(SLS), carrying 13 CubeSats and an uncrewed Orion Spacecraft
will be launched in
a) 2017
b) 2018
c) 2019
d) 2022
555). Name the Pakistani leg-spinner who was suspended from
cricket for three months by International Cricket Council (ICC) ?
a) Salman Butt
b) Yasir Shah
c) Mohammad Amir
d) Mohammad Asif
556). International Fleet Review (IFR) 2016 of the Indian Navy
was concluded along the coast of
a) Vishakhapatnam
b) Yanam
c) Machilipatnam
d) Pondicherry
e) Nagarcoil
557).
Indias
1st
International Arbitration
Centre is all set to come up
in which state?
a) Karnataka
b) Odisha
c) Maharashtra
d) Kerala
e) West Bengal
558). Which Indian State is
top in internet readiness index?
a) Madhya Pradesh
b) Assam
c) Mizoram
d) West Bengal
e) Maharashtra

www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com | Copyright 2016 All Rights Reserved. IBPS GUIDE
Powered By- BASE Institute, PH- 08122002636

37

www.ibpsguide.com
559). India and the United Arab Emirates (UAE) will be signing
a civil nuclear cooperation agreement. Who is the UAE
Ambassador to India?
a) Mr. T. P. Seetharam
b) Richard Verma
c) Mr. Abdul Basit
d) Ahmed Al Banna
e) None of the above
560). Haryana government will start celebrating the birthday of
girl students across all state-run schools. What is the name
given to this program?
a) KanyaJanamdinUtsav
b) KanyaJeevanUtsav
c) KanyaKhushiUtsav
d) KanyaJaniccaUtsav
e) None of the above
Answers:
541). d) 542). d) 543). e) 544). a) 545). c) 546). c) 547). a)
548). c) 549). a) 550). b) 551). d) 552). c) 553). d) 554).
b) 555). b) 556). a) 557). c) 558). e) 559). d) 560). a)
561). Government has decided to electrify remaining 18,452
unelectrified
villages
by
1st
May,
2018.
Under
DeenDayalUpadhyaya Gram JyotiYojna (DDUGJY) how many
villages were electrified in last 1 week?
a) 248
b) 246
c) 249
d) 241
e) 245
562). Google Chief Executive SundarPichai received restricted
stock worth about ________ according to a regulatory filing by
Google parent company Alphabet Inc.
a) $197 million
b) $199 million
c) $190 million
d) $189 million
e) $201 million
563). The government announced the transfer of the Chief
Justice of the Orissa High Court, DhirendraHiralalWaghela, to
the ________ High Court.
a) Chennai
b) Bombay
c) Bangalore
d) Delhi
e) None of the above
564). The South Asian Wrestling Federation announced the
appointment of ____________ as its President.
a) B BVikram Singh
b) BrijBhushanSharan Singh
c) Charan Sharma
d) Vinod Kumar Datta
e) None of the above
565). The Reserve Bank of India said that it has cancelled the
certificate of registration of four non-banking financial
companies. Which of the following companies is not one among
them?
a) Goyal Commercial Pvt Ltd
b) First Debt Management Co. of India Ltd
c) JM Financial
d) Nostalgia Finvest Private Limited
e) Narad Realtors Private Limited

566). How many scientists received the UNESCO Medals for


their contributions to the development of nanoscience and
nanotechnologies at Paris?
a) Eight
b) Nine
c) Seven
d) Four
e) None of the above
567). Indian wrestlers win ________ out of 16 gold in the 12th
South Asian Games.
a) 8
b) 9
c) 10
d) 14
e) 16
568). SushilKoirala who passes away recently is former
a) President
b) Prime Minister
c) Foreign Minister
d) Legal Advisor
e) None of the above
569). The ______ Indo-Nepal Combined Battalion level Military
Training Exercise Surya Kiran commenced at Pithoragarh,
Uttarakhand.
a) 7th
b) 8th
c) 9th
d) 6th
e) 10th
570). The five days 6th National Science Film Festival &
Competition (NSFF) began on Tuesday at
a) Mumbai
b) Goa
c) Kolkata
d) New Delhi
e) Bangalore
571). Which state government today announced helpline
numbers to address problems of people who are not getting
subsidized food grains under the KhadyaSathi Food Security
scheme?
a) Karnataka
b) Mizoram
c) West Bengal
d) Sikkim
e) Nagaland
572). The Union Government will invest 1 lakh 30 thousand
crore rupees in the North East in the next 15 years in __________
sector.
a) Chemical
b) Hydrocarbon
c) Fertilizers
d) Cotton
e) None of the above
573). Name the state thatannounced to construct a centre for
showcasing the states diverse and rich culture.
a) Andhra Pradesh
b) Tamil Nadu
c) Maharashtra
d) Mizoram
e) Sikkim
574). The Hindu Marriage Bill 2015 was passed by the National
Assemblys Standing Committee on Law and Justice of which
country?
a) Afghanistan

www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com | Copyright 2016 All Rights Reserved. IBPS GUIDE
Powered By- BASE Institute, PH- 08122002636

38

www.ibpsguide.com
b) Nepal
c) Bangladesh
d) Pakistan
e) None of the above
575). The Noor Ouarzazate Solar Complex, worlds largest solar
power plant, was opened in
a) Portugal
b) Morocco
c) Spain
d) Algeria
e) Mali
576). The next edition of The Times of India Film Awards
(TOIFA) is all set to take place in
a) Singapore
b) Mexico
c) Dubai
d) Spain
e) France
577). Bad loans push ______ Government banks into red.
a) 4
b) 5
c) 6
d) 7
e) 3
578). Which Tech Company will make public emergency alerts
for floods available in India?
a) Google
b) Microsoft
c) Samsung
d) Airtel
e) None of the above
579). Name the Maharashtra governments e-portal which
allows people to file grievances and offer suggestions to the
government on various issues.
a) AapleSarkar
b) Jan Sarkar
c) Shikaayat
d) Nivedana
e) None of these
580). Union government Transport minister announces that the
government plans to setup 2000 water ports in the country.
Who is the present Transport minister?
a) ManoharParikar
b) NitinGadkari
c) Ravi Shankar Prasad
d) Harshavardhan
e) JagatPrakashNadda
Answer:
561). e) 562). b) 563). b) 564). b) 565). c) 566). a) 567).
d) 568). b) 569). c) 570). a) 571). c) 572). b) 573). e)
574). d) 575). b) 576). c) 577). e) 578). a) 579). a) 580).
b)

b) Meghalaya
c) Assam
d) Sikkim
e) Mizoram
583). Union Agriculture Minister Radha Mohan Singh has said
that Indias milk production has increased to ___________ tonnes
in 2014-15.
a) 146.31 million
b) 145.31 million
c) 143.31 million
d) 144.31 million
e) 148 million
584). Which city is going to host the Make in India week for
this year that was starting from 13 Feb 2016?
a) Kolkata
b) Mumbai
c) Delhi
d) Varanasi
e) Ahmadabad
585). Zika virus infected individual identified in which country
most recently?
a) South America
b) China
c) Japan
d) Philippines
e) North Korea
586). Qatar signed a long-term deal with _______ to export
liquefied natural gas, up to 3.75 million tonnes of liquefied
natural gas a year.
a) Iran
b) Iraq
c) Bangladesh
d) Pakistan
e) India
587). India was ranked ___ out of 38 countries, with only
Venezuela scoring lower, in the U.S. Chamber of CommerceInternational Intellectual Property Index.
a) 35
b) 36
c) 34
d) 37
e) 25
588). Which Private sector bank has tied up with Smartbox
Ecommerce Solutions for solving challenges related to last mile
delivery for e-commerce players?
a) Axis Bank
b) ICICI bank
c) Yes Bank
d) Kotak Mahindra Bank
e) None of these
589). Who among the following was appointed as Australia's
new High Commissioner to India?
a) HarinderSindhu
581). Which Aircraft carrier will be developed as a tourism
b) Midhila Sharma
centre after its decommissioning following decades of service in
c) Manisha Patel
the Navy?
d) HarikaVerma
a) Indian Naval Ship (INS)Arhiant
e) None of the above
b) Indian Naval Ship (INS)Virat
590). The International Federation of the Phonographic
c) Indian Naval Ship (INS)Vikramaditya
Industry (IFPI), international music trade body, named ______ the
d) Indian Naval Ship (INS) Viraat
Global Recording Artist of 2015 across all music formats.
e) None of the above
a) Adele
582). Which state unveiled the draft document titled Vision
b) Salena Gomez
2030?
c) Miley Cyrus
a) Maharashtra
d) Ariyana Grande
www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com | Copyright 2016 All Rights Reserved. IBPS GUIDE
Powered By- BASE Institute, PH- 08122002636

39

www.ibpsguide.com
e) Demi Lovato
591). Nine years after publication of the last novel in the bestselling series of Harry Potter is coming back in the month of
a) June
b) July
c) August
d) March
e) April
592). India Under-19 team reached finals of Under-19 Cricket
world Cup. Previously how many times does India Under-19
team stood as champions in the World Cup?
a) Two-times
b) One-time
c) Three-times
d) Four-times
e) Five-times
593). Name the veteran Bengali film director who passed away
in Kolkata recently?
a) Rituparno Gosh
b) Hrishikesh Mukherjee
c) Kedarnadh Mukherjee
d) Aurobindo Mukherjee
e) Gopalan Mukherjee
594). Union Health and Family Welfare Minister
JagatPrakashNadda released the National Framework for
Malaria Elimination at __________ for the elimination of the
disease by 2030.
a) Mumbai
b) Ahmadabad
c) Varanasi
d) New Delhi
e)
None of the
above
595). Which Indian State
has launched its latest
project on making beaches
more inclusive for the
disabled?
a) Gujarat
b) Haryana
c) Maharashtra
d) Mizoram
e) Kerala
596). Which state Land Revenue Act, 2015 became effective
from February 11, 2016?
a) Andhra Pradesh
b) Tamil Nadu
c) Telangana
d) Madhya Pradesh
e) Uttar Pradesh
597). Aegis, Essar Groups Business Process Outsourcing (BPO)
arm, is planning to set up its third centre in _________ with an
investment of about $4-5 million.
a) Malaysia
b) Singapore
c) Philippines
d) North Korea
e) South Korea
598). __________, Chief Executive Officer of Lupin Limited, will be
conferred the EY Entrepreneur of the Year 2015 award.
a) Vinita Gupta
b) Nilesh Gupta
c) FC Kohli
d) SiddhardhLal

e) None of these
599). Indian-origin lawyer Davinder Singh in __________ has
named as vice-chairman of ICC commission.
a) Saudi Arabia
b) Sweden
c) Singapore
d) Switzer Land
e) South America
600). Which Indian IT consulting company announced the
acquisition of US-based health insurance firm HealthPlan
Services.
a) Tata Consulting Services
b) Wipro
c) IGate
d) HCL Technologies
e) BOSCH
Answers:
581). d) 582). c) 583). a) 584). b) 585). b) 586). d) 587).
d) 588). c) 589). a) 590). a) 591). b) 592). c) 593). d)
594). d) 595). a) 596). e) 597). a) 598). a) 599). c) 600).
b)
601). ____________ the scorer of the first ever UEFA European
Championship qualifying goal, who died on 10 February 2016 in
Moscow, Russia.
a) Robert Gardner
b) James Wair
c) Cuthbert Ottaway
d) AnatoliIlyin
e) None of these
602). Braveheart Lance NaikHanumanthappa who was battling
for life at the Armys Research & Referral hospital breathed his
last. He belongs to which state?
a) Andhra Pradesh
b) Telangana
c) Karnataka
d) Tamil Nadu
e) Kerala
603). Which country has appointed women ministers for the
newly created portfolios for happiness and tolerance, and youth
affairs?
a) Saudi Arabia
b) Egypt
c) Sudan
d) UAE
e) Oman
604). Which announced a new IT/ITes Policy and Incentive
Scheme (2016-21) to create 1 mn new jobs?
a) Punjab
b) Haryana
c) Andhra Pradesh
d) Gujarat
e) Madhya Pradesh
605). Vedanta Group's owner Anil Agarwal is setting up the
country's first LCD panel manufacturing plant in ________ with an
investment of $10 billion.
a) Karnataka
b) Uttar Pradesh
c) Kerala
d) Maharashtra
e) Jammu and Kashmir
606). The Mughal Gardens at the __________ opens on February
13thfor general public. President Pranab Mukherjee
inaugurated the annual Udyanotsav.

www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com | Copyright 2016 All Rights Reserved. IBPS GUIDE
Powered By- BASE Institute, PH- 08122002636

40

www.ibpsguide.com
a) Rashtrapati Bhavan
b) Brindavan gardens
c) Nishat Gardens
d) Pari Mahal
e) None of the above
607). India has been ranked _______ among the top five most
disaster hit countries in 2015.
a) 2nd
b) 4th
c) 3rd
d) 5th
e) 1st
608). India will summon US Ambassador over Washington nod
for sale of eight F-16 fighters to _______.
a) Sri Lanka
b) Bangladesh
c) Dubai
d) Sweden
e) Pakistan
609). TERI asks RK Pachauri to go on indefinite leave and ______
appointed new chairman.
a) Ashok Chawla
b) Ajay Muthur
c) B V Sreekanth
d) Leena Srevastav
e) None of the above
610). FIFA Ex-general secretary Jerome Valcke banned for ______
years.
a) 10
b) 11
c) 12
d) 13
e) 14
611). Oracle will invest $400 m in new campus in _________.
a) Hyderabad
b) Vishakhapatnam
c) Bengaluru
d) Chennai
e) Mumbai
612). SBI Cap seeks to sell Kingfisher House in ________.
a) Sikkim
b) Mumbai
c) Delhi
d) Assam
e) Varanasi
613). Lionel Messi has been named La Ligas player of the
month for January. He belongs to which Country?
a) Sweden
b) Scotia
c) Netherland
d) Barcelona
e) Switzerland
614). Which Social Media company's managing director
Kirthiga Reddy has announced she will be stepping down and
moving back to the US after six years in the role?
a) Facebook India
b) Twitter
c) Google
d) You tube
e) Pinterest
615). India and United Arab Emirates, UAE, has reaffirmed their
resolve to work together to increase trade by __________ percent
over the next five years.
a) 50

b) 55
c) 65
d) 60
e) 35
616). Which bank posts highest ever loss by an Indian bank.
a) Canara Bank
b) Bank of Baroda
c) Andhra Bank
d) Syndicate Bank
e) None of these
617). A fiction book titled____________ was launched in February
2016 by Amar Chitra Katha (ACK). The book is co-authored by
Vani Mahesh and Shinie Anton.
a) Chanikya
b) Hanuman
c) A Kingdom for His Love
d) The World of Truth
e) A Brave Warrior
618). Leslie Bassett, passed away in Oakwood, Georgia. He is a
famous __________ from America.
a) Pop Singer
b) Golfer
c) Musician
d) Magician
e) Film Director
619).
In Which State Union Food Processing Minister
Harsimrat Kaur Badal inaugurated first mega food park ?
a) Uttar Pradesh
b) Jammu and Kashmir
c) Madhya Pradesh
d) Delhi
e) Maharashtra
620). Indian Railways is Building World's Highest Rail Bridge
at?
a) Jammu and Kashmir
b) Gujarat
c) Rajasthan
d) Haryana
e) Madhya Pradesh
Answers:
601). d) 602). c) 603). d) 604). d) 605). d) 606). a) 607). c)
608). e) 609). a) 610). c) 611). c) 612). b) 613). d) 614). a)
615). d) 616). b) 617). c) 618). c) 619). c) 620). a)
621). Apple Building its First Technology Centre in India at
which place?
a) Bangalore
b) Mumbai
c) Pune
d) Hyderabad
e) Chennai
622). Axis Bank tied up with GOQii to collaborate on wearable
devices for its customers. Who is the CMD of Axis Bank?
a) Vishal Shikha
b) Shikha Sharma
c) Chanda Kochar
d) Arundhathi Bhattacharya
e) None of these
623). Name the app developed by Indian Students Runal Jaju
and Shubham Baldava,that enables travellers to book confirmed
Railway Tickets?
a) Ticket Jihaad
b) Ticket Tihaad
c) Ticket Jugaad

www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com | Copyright 2016 All Rights Reserved. IBPS GUIDE
Powered By- BASE Institute, PH- 08122002636

41

www.ibpsguide.com
d) Ticket Utson
e) None of these
624). Who was Felicitated with the 'Pride of Kerala' award by
the World Malayalee council and media broadcasting channel
Kairali Tv?
a) Deepika Padukone
b) Vidya Balan
c) Priyanka Chopra
d) Anupham Kher
e) None of these
625). Biraja Prasad passed away recently. He was an Indian
ambassador to which Country?
a) Mauritius
b) UAE
c) Tajikistan
d) Uzbekistan
e) UK
626). Which State Government announced that it will spend
25% of Budget on Education?
a) Bihar
b) Assam
c) Gujarat
d) Delhi
e) Madhya Pradesh
627). Who emerged as the Winner of U-19 Junior World Cup
2016 held at Bangladesh?
a) India
b) Bangladesh
c) South Africa
d) West Indies
e) Pakistan
628). Sania Mirza and Martina Hingis won the St.Petersburg
Ladies Tournament to clinch their 4th title of the Season. This
win was their __________Consecutive Victory.
a) 38
b) 39
c) 40
d) 41
e) 43
629). Which City will receive the Clean City award from Union
Urban Development Minister Venkaiah Naidu in New Delhi?
a) Bhubaneswar
b) Ahmadabad
c) Pune
d) Mumbai
e) Kochi
630). Barack Obama will host US-Asean summit in _________.
a) New York
b) San Francisco
c) Los Angles
d) California
e) None of the above
631). Who becomes the first Indian-American to be on the
Bench of the US Supreme Court?
a) Raja Rajeswari
b) Sri Srinivasan
c) Abraham Jorge
d) Bhagat Singh Thind
e) Sri Subrmanyam
632). Leonardo DiCaprio's the Revenant sweeps top honours at
BAFTA awards in ________.
a) America
b) Switzer Land
c) London

d) Thailand
e) Singapore
633). The Seventh Joint Military Training Exercise between the
Indian Army and the Seychelles Peoples Defence Forces (SPDF)
_______, will be conducted at Seychelles Defence Academy (SDA),
Victoria, Seychelles from 15 February to 28 February 2016.
a) LAMITYE
b) INDRA
c) HAND IN HAND
d) Jimex
e) None of the above
634). Tata Steel SEZ plans to invest about Rs. 2,000-2,500 crore
for development of infrastructure at Gopalpur in ________.
a) Assam
b) Mizoram
c) Sikkim
d) Odisha
e) Haryana
635). Who won the St. Petersburg Ladies Trophy in the
womens doubles category?
a) SaniaMirza& Martina Hingis
b) RishikaSunkara& Martina Hingis
c) Casey Dellacqua and YaroslavaShvedova
d) Lucie Safarova and Lucie Hradecka
e) None of the above
636). Who has been named ambassador of the governments
Make in India initiative by the Government of India.
a) S Sambhu Prasad
b) Lowry F Kline
c) PiruzKhambatta
d) AG Krishnamurthy
e) None of the above
637). Which airlines offered zero cancellation charges to its
customers for flight bookings across its network for a limited
period?
a) IndiGo
b) GoAir
c) Jet Airways
d) TajAir
e) TruJet
638).
NeelakandanVeluKurup
passed
away
in
Thiruvananthapuram, Kerala. He was 84. He is a famous
a) Film Maker
b) Tennis Coach
c) Music Director
d) Poet
e) None of the above
639). Which Police were all set to launch a mobile application
that will make it easy for investigating Officers to immediately
get hold of past records of Criminals.
a) Hyderabad
b) Bangalore
c) Kolkata
d) Mumbai
e) Chennai
640). Which city ranked as the cleanest city in India which is
followed by Chandigarh and Tiruchirapalli?
a) Mysore
b) Vishakhapatnam
c) Surat
d) Rajkot
e) Mumbai
Answers:

www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com | Copyright 2016 All Rights Reserved. IBPS GUIDE
Powered By- BASE Institute, PH- 08122002636

42

www.ibpsguide.com
621). d) 622). b) 623). d) 624). b) 625). c) 626). d) 627). 649). India successfully test fired its indigenously developed
d) 628). c) 629). a) 630). d) 631). b) 632). c) 633). a) Prithvi-II missile from the Chandipur, off Odisha coast. It is
634). d) 635). a) 636). c) 637). b) 638). d) 639). c) 640). capable of carrying __________ of warheads.
a)
a) 10000kg to 15000kg
b) 500 kg to 1000 kg
641). The Union Government approved assistance of over
c) 200kg to 500kg
_________ to seven states affected by drought.
d) 1000kg to 1500kg
a) Rs 4,807 crore
e) None of the above
b) Rs 4,078 crore
650). Which city has received the best city performer in
c) Rs 4,087 crore
behavioral change communication award?
d) Rs 4,708 crore
a) Trivendram
e) Rs 4,780 Crore
b) Visakhapatnam
642). SahityaAkademis annual Festival of Letters began in New
c) Mumbai
Delhi. Who inaugurated this six day long festival?
d) Tiruchinapalli
a) Manoj Gupta
e) Kochi
b) Manoj Das
651). In Maharashtra, Nagpur Central Prison has undertaken a
c) Manoj Kumar
novel pilot project with the cooperation of ____________ to provide
d) Manoj Jain
ATM cards to all the inmates for completion of the financial
e) Manoj Joshi
transactions in the jail.
643). What was the Wholesale Price Index (WPI)-based
a) State Bank of India
inflation in January 2016?
b) Bank of Baroda
a) -0.8 percent
c) State Bank of Mysore
b) -0.9percent
d) Bank of Maharashtra
c) 0.9percent
e) ICICI Bank
d) 0.8percent
652). Which village became first smokeless village in Himachal
e) 1percent
Pradesh?
644). Who was sworn-in as the Chief Justice of the Bombay High
a) Chatee
Court, at a swearing in ceremony held at Raj Bhavan in Mumbai?
b) Daral
a) Justice DhirendraHiralalWaghela
c) Samej
b) Justice Clarence Thomas
d) Ghadopa
c) Justice Antonin Scalia
e) Himri
d) Justice Anthony M. Kennedy
653). The South Korean state that which agreed to enter into a
e) None of the above
sister-statehood relationship for development with Haryana?
645). The Ministry of Railways inked a Memorandum of
a) Chungnam
Understanding on technical cooperation in rail sector with
b) Gangwon
which country?
c) Jeonbuk
a) China
d) Chungcheonbuk
b) USA
e) None of the above
c) Sweden
654). In a push for defence 'Make in India', BAE Systems
d) Philippines
announced that it has selected _______ as its business partner for
e) Singapore
assembling & testing M777 howitzers.
646). Indo-British filmmaker AsifKapadia has won the Bafta for
a) Tata Motors
his poignant documentary ______.
b) Mahindra
a) Cartel Land
c) Honda
b) Amy
d) Bajaj India
c) He named me Malala
e) TVS Motor
d) Listen to Me Marlon
655). First 'Silk Road' train arrives in Tehran from _______.
e) Sherpa
a) Japan
647). Googles balloon-powered high-speed Internet service
b) Germany
known as Project Loon began its first tests in
c) Denmark
a) Singapore
d) China
b) Sri Lanka
e) Finland
c) India
656). Which is the first in the largely Muslim country to give
d) Denmark
Hindus the right to register their marriage.
e) London
a) Indonesia
648). At which place National Woman Sports started on 14
b) Bangladesh
February 2016?
c) Pakistan
a) Kolkata, West Bengal
d) Iran
b) Mumbai, Maharastra
e) Afghanistan
c) Patna, Bihar
657). Provident Fund interest Rate hiked to 8.8% by Employees
d) Bengaluru, Karnataka
Provident Fund Organisationfor 2015-16. Earlier it was ______%.
e) Lucknow, Uttar Pradesh
a) 8.0
b) 8.2
c) 8.5
www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com | Copyright 2016 All Rights Reserved. IBPS GUIDE
Powered By- BASE Institute, PH- 08122002636

43

www.ibpsguide.com
d) 8.75
e) None
658). Fashion Designer _________ awarded with the Chevalier de
la Legion d'Honneur (Knight of the Legion of Honour), France's
highest Civilian Honour.
a) Manish Arora
b) Manish Joshi
c) Manish Trivedi
d) Manish Chopra
e) Manish Chandra Prasad
659). India topped Overall Champion at the 12th South Asian
Games with 308 medals. Which Country was second in the list?
a) Sri Lanka
b) Pakistan
c) Afghanistan
d) Bhutan
e) Maldives
660). Who is the former United Nations Secretary-General,a USU.N. Saga who died on 16 February 2016 in Cairo, Egypt?
a) Kofi Annan
b) Javier Prez de Cullar
c) Kurt Waldheim
d) Boutros Boutros-Ghali
e) None of the above
Answers:
641). c) 642). b) 643). b) 644). a) 645). c) 646). b) 647).
b) 648). c) 649). b) 650). d) 651). a) 652). c) 653). d) 654).
b) 655). d) 656). c) 657). d) 658). a) 659). a) 660). d)
661). Which Indian State will introduce a self-certifying scheme
which will shorten the inspection process at the initial levels
required for non-hazardous industries?
a) Maharashtra
b) Odisha
c) Andhra Pradesh
d) Madhya Pradesh
e) Karnataka
662). Union Cabinet on 17 February 2016 approved Trade
Facilitation Agreement (TFA) of the World Trade Organisation
(WTO) that was adopted on 27th November 2014. India is
the_____ country to give nod to the agreement.
a) 70th
b) 72nd
c) 69th
d) 71st
e) 65th
663). The Jharkhand government and _______ signed a
Memorandum of Understanding (MoU) for investment of 15000
crore rupees in the state to set up a 1600 MW capacity thermal
power plant.
a) Torrent Power
b) Adani Group
c) Power Grid Corporation
d) Tata Power
e) None of the above
664). What is the name of the India's lightest gun, a 22-calibre
revolver weighing just 250 grams?
a) Micro-Uzi
b) Nidar
c) IMI Negev
d) Excalibur
e) None of the above
665). Union Cabinet approved amendments to be made in
Delimitation Act, ____.
a) 1988

b) 1972
c) 2002
d) 1992
e) 2004
666). _____ is the tribal festival started in Telangana.
a) Thaipuism Festival
b) Puli Kali
c) Madi
d) Medaram
e) Bani Festival
667). World Health Organization is appealing for _______ million
dollars to fund a Global Action Plan to combat the Zika virus.
a) 56 million Dollars
b) 58 million Dollars
c) 53 million Dollars
d) 60 million Dollars
e) 55 million Dollars
668). India joins multilateral Cobra Gold exercise in _______
with China, Pakistan.
a) Switzerland
b) Netherlands
c) Japan
d) Thailand
e) None of the above
669). Senior IPS officer AlokVerma will be the next ______ Police
Commissioner.
a) Mumbai
b) Delhi
c) Ahmadabad
d) Hyderabad
e) Chennai
670). Tiny glass disc can store 360TB of data for 13.8 billion
years is result of researchers of which country?
a) UK
b) USA
c) China
d) Japan
e) None of the above
671). Indian Space Research Organization (ISRO) is looking at
doubling the number of missions in the next _______ years to an
average of 12.
a) 8 years
b) 3 years
c) 4 years
d) 5 years
e) None of the above
672). Venezuela's President _______ described the decision by
several OPEC and non-OPEC oil producing countries to freeze
production as a first step towards a new alliance.
a) KolinadaGrabar-Kitarovic
b) Mauricio Macri
c) Nicolas Maduro
d) Park Geun-hye
e) None of the above
673). General Dynamics and Bharat Forge tied up with which
Indian company to bid for 11 billion US dollar worth Future
Infantry Combat Vehicle (FICV) Programme.
a) Tata Motors
b) Mahindra and Mahindra
c) Bajaj Auto
d) Hero Motor Corporation
e) Force Motors
674). Who was the Renowned Indologist Professor, awarded
the prestigious Israel Prize for Religious Studies for his research

www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com | Copyright 2016 All Rights Reserved. IBPS GUIDE
Powered By- BASE Institute, PH- 08122002636

44

www.ibpsguide.com
into the literature and culture of southern India passed away
recently.
a) Angelou Maya
b) Armstrong J Scott
c) David Shulman
d) Ayers Bill
e) Carter Jimmy
675). The Union Cabinetapproved Ministry of AYUSHs proposal
to sign a collaborative agreement with which organisation in the
area of traditional medicine?
a) Action for Global Health
b) World Health Organisation
c) World Health Academy
d) Health First Europe
e) None of the above
676). Investment of whopping ________ crore rupees has been
committed during the Make in India week that concluded in
Mumbai.
a) 14L crore
b) 15L crore
c) 16L crore
d) 17L crore
e) 18L crore
677). A digital platform for enabling farmers to sell their
produce at a better rate anywhere in the country will be
launched on ________.
a) March 1st, 2016
b) March 14th, 2016
c) April 1st, 2016
d) April 14th, 2016
e) April 21st, 2016
678). BHEL commissioned a ______ generation unit at the
Goindwal Sahib Thermal Power Project of private producer GVK
Power & Infra in Punjab.
a) 270 MW
b) 370 MW
c) 250 MW
d) 260 MW
e) 350 MW
679). The Government is expecting ________ crore investment in
74 textile parks and is planning to announce a new textile
policy.
a) Rs. 40,000 cr
b) Rs. 50,000 cr
c) Rs. 30,000 cr
d) Rs. 60,000 cr
e) Rs. 29,000 cr
680). Union Shipping Minister Nitin Gadkari has launched the
Website for Maritime India Summit 2016. It is scheduled to be
held in
a) New Delhi
b) Bangalore
c) Chennai
d) Mumbai
e) Noida
Answers:
661). b) 662). d) 663). b) 664). b) 665). c) 666). d) 667).
a) 668). d) 669). b) 670). a) 671). d) 672). c) 673). a)
674). c) 675). b) 676). b) 677). d) 678). a) 679). c) 680). d)

c) Telangana
d) Karnataka
e) Kerala
682). Andhra Pradesh government has come forward to set up a
200-acre model industrial township near ______ to boost MSME
industry in the State.
a) Karnool
b) Vishakhapatnam
c) Vijayawada
d) Tirupati
e) Nellore
683). Which IT gaint submits proposal to Andhra Pradesh
Government to rejuvenate education in state run schools?
a) HP
b) DELL
c) INFOSYS
d) Tech Mahindra
e) iGate
684). ________ in association with the Construction and open line
Units of the Railway commissioned an ultra-modern computerbased signaling system at the Khurja junction.
a) North Central Railway
b) Eastern Railways
c) South Central Railways
d) Central Railways
e) Western Railways
685). US President Barack Obama has signed off on new
sanctions against _________ for recent nuclear test and rocket
launch.
a) North Korea
b) South Korea
c) Canada
d) America
e) Jamaica
686).
Nepal
Prime
Minister K P Sharma Oli
will arrive in _______ on a
six-day visit to India.
a) Mumbai
b) New Delhi
c) Ahmadabad
d) Chennai
e) Gujarat
687). Who has been appointed as Director General of
Directorate of Revenue Intelligence (DRI).
a) Ashok Kumar Gupta
b) Ramesh Kumar Singal
c) Jayant Mishra
d) Anand Mishra
e) Vinay Mishra
688). Cipla Ltd., acquired _______ U.S. generic drug companies,
InvaGen Pharmaceuticals Inc., and Exelan Pharmaceuticals Inc.,
to increase its revenue.
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5
e) 6
689). Chennai-based Ramco Systems has opened an
engineering lab in _______.
681). Which state launched the free bus pass scheme for senior
a) Malaysia
citizens of the state?
b) Singapore
a) Tamil Nadu
c) Saudi Arabia
b) Andhra Pradesh
d) Dubai
www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com | Copyright 2016 All Rights Reserved. IBPS GUIDE
Powered By- BASE Institute, PH- 08122002636

45

www.ibpsguide.com
e) Philippines
690). Reliance Industries Ltd is preparing to lift oil from ________
next month after a gap of about five years.
a) Sweden
b) Taiwan
c) Iraq
d) Iran
e) Indonesia
691). Which Country's jet maker Lockheed Martin said it is
ready to manufacture F16 aircraft in India?
a) Russia
b) China
c) Japan
d) Singapore
e) America
692). Whose autobiography Playing It My Way entering the
Limca Book of Records?
a) Saina Nehwal
b) Sania Mirza
c) Sachin Tendulkar
d) Azaruddin
e) None of the above
693). The Bollywood lyricist who was officially recognised by
Guinness World Records as the most prolific Bollywood lyricist
for composing 3524 songs.
a) Sameer
b) Anand Bakshi
c)
Majrooh
Sultanpuri
d) Indeevar
e) Anjaan
694). Google has launched
______ a service that lets
non-Gmail users access
Gmail's spam protection,
inbox organization and
Google
Now
Features
without changing their
existing e-mail addresses.
a) Gmailify
b) Gmaility
c) Gmail Endo
d) Gmail Offline
e) Gmail Notify
695). TAL Manufacturing Solutions, a Tata Group company, has
designed the first ever India-made robot called ______.
a) Tata Bravo
b) Tata Miles
c) Tata Brabo
d) Tata Remote
e) Tata Qurey
696). Researchers from the Queen's University have developed
the World's First Flexible Display SmartPhone named _______.
a) Moto X
b) ReFlex
c) InFocus
d) Smart Trans
e) None of the above
697). British Formula One Racing team Manor Racing has
signed Rio Haryanto, making him the first Formula One Driver
of the country. He belongs to which country?
a) Indonesia
b) Vietnam
c) Thailand

d) Myanmar
e) Yemen
698). Gwalior Gharanas Abdul Rashid Khan died in Kolkata on
18 February 2016 at the age of 107. He is a famous
a) Lyricist
b) Poet
c) Singer
d) Musician
e) Flutist
699). Renowned novelist and story writer Akbar Kakkattil
passed away in Kozhikode. He belongs to which state?
a) Maharashtra
b) Meghalaya
c) Mizoram
d) Kerala
e) Himachal Pradesh
700). Name the former West Indies and Trinidad & Tobago
wicketkeeper-batsman, passed away in Santa Margarita, St.
Augustine, Trinidad and Tobago.
a) Shai Hope
b) Shane Dowrich
c) Rajendra Chandrika
d) Andy Ganteaume
e) None of the above
Answers:
681). a) 682). c) 683). b) 684). a) 685). a) 686). b) 687). c)
688). a) 689). b) 690). d) 691). e) 692). c) 693). a) 694). a)
695). c) 696). b) 697). a) 698). c) 699). d) 700). d)
701). Who among the following had sworn in as the Chief
Minister of Arunachal Pradesh, after the President's rule was
lifted in the State?
a) NabamTuki
b) DorjeeKhandu
c) Rajesh Tacho
d) Tapir Gao
e) KalikhoPul
702). The policy formulated by the Maharashtra government
aiming at negating hurdles faced by police over jurisdiction,
obtaining NoC's and appointing counsellors to convince families
of brain-dead patients to donate Organs.
a) Green Corridor
b) Yellow Corridor
c) Blue Corridor
d) Pink Corridor
e) None of the above
703). PM Narendra Modi and his Nepalese counterpart KP
Sharma Oli inaugurated a ________ connecting Nepal's Dhalkebar
and Muzaffarpur in Bihar.
a) Railway Line
b) National Highway
c) Power Transmission Line
d) Bridge along Koshi River
e) None of the above
704). Haryana government announced that a committee formed
to study the quotas for Jat Communities and will submit its
report by ________.
a) March 31, 2016
b) Feb 28, 2016
c) March 15, 2016
d) March 30, 2016
e) April 30, 2016

www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com | Copyright 2016 All Rights Reserved. IBPS GUIDE
Powered By- BASE Institute, PH- 08122002636

46

www.ibpsguide.com
705). Union Minister of Consumer Affairs, Food and Public
Distribution, Ram Vilas Paswan, has urged which state
government to speed up implementation of Food Security Act?
a) Manipur
b) Haryana
c) Andhra Pradesh
d) Assam
e) Telangana
706). Which countries government freezes foreign workers,
announce by the Deputy Prime Minister?
a) Cambodia
b) Vietnam
c) Laos
d) Malaysia
e) Taiwan
707). Aditya Birla Nuvo announced the Formation of joint
Venture with which Cellular company to form a Payments bank.
a) Vodafone
b) Idea
c) Airtel
d) Aircel
e) Reliance
708). Who among the following has been appointed as the
Chairman of GST committee?
a) KM Mani
b) Amitabh Kanth
c) AmitMitra
d) Atulesh Jindal
e) None of the above
709). _______ appointed Shinjini Kumar as its payments bank
Chief Executive Officer.
a) Paytm
b) PayUMoney
c) Mobiwik
d) Freecharge
e) Flip Kart
710). The Command Hospital _______, was awarded with the Best
Service Hospital.
a) Western Command
b) Northern Command
c) Central command
d) Eastern command
e) None of the above
711). Aligarh village Panchayat bans mobile phones among girls
younger than 18 years. This village is in which state?
a) Uttar Pradesh
b) Uttarakhand
c) Himachal Pradesh
d) Meghalaya
e) West Bengal
712). Union Food and Public Distribution Minister Ram Vilas
Paswan said that the National Food Security Act would be
implemented across the country by
a) April 2019
b) April 2016
c) April 2017
d) March 2017
e) March 2019
713). The process of printing documents for the Budget 201617 began with the
a) LadduCeremony
b) Kheer Ceremony
c) Halwa Ceremony
d) Paper Sweet Ceremony

e) None of the above


714). The government is looking at providing banking services
in every village of the country by leveraging technology and the
network of CSCs. What does CSC stands for?
a) Common System Centres
b) Common Services Centres
c) Commercial Services Centres
d) Commercial Standing Centres
e) None of the above
715). SandipGund, Primary School Teacher from _________ has
converted a Zillaparishad school into a "Smart School", where
Children are taught using Tablets and Computers instead of
School Books.
a) Maharashtra
b) Madhya Pradesh
c) Assam
d) Bihar
e) Jharkhand
716). Which IT major has appointed Michael Pesch as Chief
Executive Officer?
a) Accenture
b) Tata Consultancy Services
c) Wipro
d) Infosys
e) HCL Technologies
717). Indian Sprinter Dutee Chand set a new national record,
clocking 7.28 seconds in the 60 meter dash heats at
a) National Youth Athletics Championships
b) National Junior Athletics Championships
c) Asian Indoor Championships
d) Asian Youth Athletics Championships
e) National Open Athletics Championships
718). Who created history, by scoring First Triple Hundred in
50 Over Cricket?
a) Nikhil Naik
b) Rahul Tripati
c) AkshayDadekar
d) Pritam Patel
e) AnkithBanwe
719). Umberto Eco, author of The Name of the Rose, passes
away at 84. He belongs to
a) Canada
b) Italy
c) Spain
d) Greece
e) France
720). PrasarBharati has signed a MoU with Empressa de Brazil
Communicacao (EBC) in connection with several broadcast
related activities including exchange of news, programmes and
co-production. Who is the CEO of PrasarBharati?
a) JawharSirchar
b) KamaleshYadav
c) Ram SidhiTripati
d) VikranthSirchar
e) Suresh Naik
Answers:
701). e) 702). a) 703). c) 704). a) 705). d) 706). d) 707). b)
708). c) 709). a) 710). d) 711). a) 712). b) 713). c) 714). b)
715). a) 716). d) 717). c) 718). d) 719). b) 720). a)
721). Who was appointed as the chairman of the Empowered
Group of State Transport Ministers that was formed to suggest
measures to boost the transport sector?
a) Yunus Khan
b) Gopal Rai

www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com | Copyright 2016 All Rights Reserved. IBPS GUIDE
Powered By- BASE Institute, PH- 08122002636

47

www.ibpsguide.com
c) Mahender Reddy
d) Ajit Singh Kohar
722). Prime Minister Narendra Modi launched Shyama Prasad
Mukherjee National Rurban Mission from which place?
a) Balaghat
b) Kurubhat
c) Bankura
d) Ribhoi
723). Which nation paid homage to 1952 Language Movement
martyrs at Central Shaheed Minar?
a) Pakistan
b) Indonesia
c) Bangladesh
d) Myanmar
724). International Mother Language Day (IMLD) was observed
globally on 21 February 2016 with the theme
a) Inclusive Education through and with Language Language Matters
b) Quality education, language(s) of instruction and
learning outcomes
c) Local languages for Global Citizenship: Spotlight on
Science
d) Books for mother tongue education
725). How many agreements were inked between India and
Nepal ?
a) Three
b) Six
c) Seven
d) Eleven
726). Name the snooker player who won the 2016 BetVictor
Welsh Open title.
a) Neil Robertson
b) Steve Davis
c) Ronnie O'Sullivan
d) John Higgins
727). Who was elected as the President of Central African
Republic?
a) Anicet-Georges Dologuele
b) Nicolas Tiangaye
c) Clestin Gaombalet
d) Faustin-Archange Touadra
728). Name the Malayalam film that was named the Best
Children's Film at the 2016 Berlin International Film Festival
and honoured with the Crystal Bear Award in the 'Generation KPlus' section.
a) Killa
b) Dhanak
c) Vanaka
d) Ottal
729). Name the high-thrust cryogenic engine that was
successfully tested by the ISRO for 640 seconds?
a) CE-19
b) CE-21
c) CE-20
d) CE-22
730). Which team won the 2016 Hockey India League title?
a) Ranchi Rays
b) Punjab Warriors
c) Kalinga Lancers
d) Delhi Waveriders
731). Which among the following is the mobile app that would
enable the public to register complaints about unclean area and
garbage piles around tourist destinations?
a) Swachh Sanatan

b) Swachh Bharat
c) Swachh Paryatan
d) Swachh Survekshan
732). As per the report of Stockholm International Peace
Research Institute (SIPRI) which among the following countries
continues to remain the worlds largest arms importer?
a) Russia
b) India
c) Pakistan
d) China
733). Who among the following inaugurated the 1st ever
Gender Park at Kozhikode on 23rd February 2016?
a) Oommen Chandy
b) Narendra Modi
c) Rajnath Singh
d) Pranab Mukherjee
734). The worlds 2nd largest cloud computing provider,
DigitalOcean will set up its 1st Indian data centre in which of the
cities?
a) Bangalore
b) Hyderabad
c) Kochi
d) Chennai
735). Who among the following playwrights has been conferred
with the Knighthood of the Order of Arts and Literature by the
French Government recently?
a) Mahesh Dattani
b) Kader Khan
c) Utpal Datta
d) Ismail Mahomed
736). Who among the following is the winner of the 2016
BetVictor Welsh Open Title held at Wales?
a) Michal White
b) Ronnie OSullivan
c) John Higgins
d) Neil Robertson
737). Which among the following is the new global mobile
roaming service launched by Lenovo recently?
a) Lenovo Reachit
b) Lenovo Roam
c) Lenovo Connect
d) Lenovo Shareit
738). Who among the following won the only gold medal for
India in the 7th Asian Indoor Athletics Championships held at
Qatar?
a) Renjith Maheshwari
b) Mayookha Johny
c) Arpinder Singh
d) Kumaravel Prem Kumar
739). Who among the following is the new Managing Director
and CEO of Metropolitan Stock Exchange of India Limited
(MSEI)?
a) Thomas Mathew
b) Saurabh Sarkar
c) Udai Kumar
d) Ashima Goyal
740). The Surya Kiran IX military training exercise was carried
out between which of the following two countries?
a) India - Nepal
b) Nepal - Bangladesh
c) India - Indonesia
d) India - Myanmar
Answers:

www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com | Copyright 2016 All Rights Reserved. IBPS GUIDE
Powered By- BASE Institute, PH- 08122002636

48

www.ibpsguide.com
721). a) 722). b) 723). c) 724). b) 725). c) 726). c) 727).
c) Australia
d) 728). d) 729). c) 730). b) 731). c) 732). b) 733). d)
d) Pakistan
734). a) 735). d) 736). b) 737). c) 738). b) 739). c) 740).
e) None of the above
a)
749). Which is sixth state to sign MoU with Union Government
for power scheme UDAY?
741). In which city Union Finance Minister ArunJaitley
a) Uttarakhand
inaugurated an exhibition on the Coin and Currency of India?
b) Arunachal Pradesh
a) Mumbai
c) Mizoram
b) Kolkata
d) Bihar
c) Patna
e) None of the above
d) Delhi
750). Which countries Parliament become the first in the world
e) Vadodara
to fully operate on Solar Electricity?
742). In Quality of life survey by consulting firm Mercer, which
a) Japan
Indian city topped the list?
b) Pakistan
a) Delhi
c) India
b) Mumbai
d) Afghanistan
c) Hyderabad
e) Russia
d) Pune
751). Which city is the best place in the world to live, according
e) Vishakhapatnam
to an international survey on quality of life that has no Indian
743). Madhya Pradesh's Katni District is all set to get India's city in the top 100?
Longest Railway Bridge,14kms on the up-line. Where the
a) Vienna
current longest Railway Bridge located?
b) New York
a) Maharashtra
c) Beijing
b) Kerala
d) California
c) Bihar
e) None of the above
d) Assam
752). Who has been recently took charge as Director of Bhabha
e) Andhra Pradesh
Atomic Research Centre?
744). Which state government and Confederation of India
a) ShekarBasu
Industry (CII) would work together for establishing Knowledge
b) S SSundaram
Economic Zone (KEZ)?
c) K N Vyas
a) Kerala
d) Rajendra A. Badwe
b) Tamil Nadu
e) None of the above
c) Andhra Pradesh
753). Which former Chief Justice of India was selected as the
d) Telangana
Chairperson of National Human Rights Commission (NHRC)?
e) Karnataka
a) H L Dattu
745). Geological Survey of India (GSI) has handed over a list of
b) Rajendra Mal Lodha
100 mega blocks in _______ states to the mines ministry.
c) P. Sathasivam
a) 22
d) AltamasKabir
b) 23
e) S.H Kapadia
c) 24
754). Taxi-hailing app Uber launched a motorbike on-demand
d) 25
taxi service _________ in Thailand's capital Bangkok.
e) 26
a) Uber MOTO
746). Which Company has removed its India head Katsushi
b) Uber DRIVE
Inoue after just one year of his appointment?
c) Uber AUTO
a) Hero
d) Uber COACH
b) Tata Motors
e) None of the above
c) Honda
755). Who will be honoured with the Lifetime Achievement
d) MaruthiSuziki
Award at the second edition of the International Film Festival of
e) Bajaj Motors
Prayag (IFFP) which was going to be held in Allahabad, Uttar
747).
Mahindra
&
Pradesh from 26 February to 28 February 2016?
Mahindra (M&M) has
a) UttamGada
firmed up plans to invest
b) P Dutta
around ________ crore in
c) Sanjeev K Jaha
developing petrol engines.
d) SagarSarhadi
a) Rs. 2000 cr
e) None of the above
b) Rs. 1000 cr
756). Which country will host Asia Ministerial Conference on
c) Rs. 3000 cr
Tiger Conservation from 12 April 2016 to save tigers?
d) Rs. 4000 cr
a) Pakistan
e) Rs. 1500 cr
b) Bangladesh
748). Which Country
c) India
replaces India as world
d) China
No.1 in ICC Test rankings?
e) Malaysia
a) South Africa
757). The fifth edition of exercise IBSAMAR between _______
b) Sri Lanka
begins in Goa.
www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com | Copyright 2016 All Rights Reserved. IBPS GUIDE
Powered By- BASE Institute, PH- 08122002636

49

www.ibpsguide.com
a) Brazil, India and South Africa
b) India, Brazil and Angola
c) India, Bolivia and South Africa
d) India, Bolivia and Angola
e) None of the above
758). The Government has set a target of providing wi-fi
facilities at ____ spots in the country by March this year.
a) 20,000
b) 25,000
c) 22,000
d) 23,000
e) 30,000
759). In a bid to provide standardised accommodation options
to train travellers through a convenient booking platform,
Indian Railway Catering and Tourism Corporation (IRCTC) has
tied up with
a) Yatra
b) Clear Trip
c) OYO Rooms
d) Make my Trip
e) None of the above
760). Which state most recently launched National Food
Security Act (NFSA) 2013 officially?
a) Mizoram
b) Arunachal Pradesh
c) Uttarakhand
d) Tripura
e) Meghalaya
Answers:
741). d) 742). c) 743). b) 744). c) 745). a) 746). c) 747). b)
748). c) 749). d) 750). b) 751). a) 752). c) 753). a) 754). a)
755). d) 756). c) 757). a) 758). b) 759). c) 760). a)
761). Parliamentary Standing committee on Finance submitted
the report on the Net Non performing Assets (NPAs) of Public
Sector Banks (PSBs). The committee is headed by
a) ChandanMitra
b) K C Tyagi
c) M. VeerappaMoily
d) SatyanarayanaJaitya
e) Kanwar Deep Singh
762). India is to set up a Satellite Tracking and Data Reception
and Processing Centre in ____.
a) Indonesia
b) Vietnam
c) Philippines
d) Thailand
e) Laos
763). Which city is the new Billionaire Capital of the World"?
a) Mascow
b) Hong Kong
c) Shangai
d) New York
e) Beijing
764). India has approved a ________ credit line for the
development of Irans Chabahar port.
a) $100 million
b) $120 million
c) $135 million
d) $125 million
e) $150 million
765). Payments technology company FINO PayTech (FINO) has
tied up with Reliance Commercial Finance to provide credit to
rural poor in ________.

a) Maharashtra
b) Madhya Pradesh
c) Himachal Pradesh
d) Both A and B
e) Both B and C
766). Ola signed a MoU with the _______ government to create
50,000 jobs in the state in next 5 years.
a) Uttar Pradesh
b) Andhra Pradesh
c) Madhya Pradesh
d) Arunachal Pradesh
e) Himachal Pradesh
767). Rahul Taneja Appointed As Chief People Officer of ______.
a) IndiGo
b) GoAir
c) Jet Airways
d) Taj Air
e) Spice Jet
768). Justice Subhro Kamal Mukherjee took oath as the 28th
Chief Justice of the High Court of
a) Kerala
b) Jammu and Kashmir
c) Himachal Pradesh
d) Karnataka
e) Maharashtra
769). The Indian Space Research Organisation, ISRO, is set to
launch the countrys first solar mission called
a) Vijay L-1
b) Vikranth L-1
c) Aditya L-1
d) Karna L-1
e) Bhaskar L-1
770). India Defeated Bangladesh by 45 runs in First ever T20
Asia Cup match held at Dhaka, Bangladesh. Who is the man of
the match?
a) Rohit Sharma
b) A Nehra
c) R Ashwin
d) ViratKohli
e) M S Dhoni
771). Which Indian state received the highest-ever allocation of
4,682 crore rupees against its demand of 5,000 crore rupees in
the Railway budget?
a) Maharashtra
b) Karnataka
c) Sikkim
d) Madhya Pradesh
e) Odisha
772). The countrys first rail auto hub will soon come up near
_______ to help automobile manufacturers in the region transport
vehicles to other parts of the country.
a) Vishakhapatnam
b) Triruvantapuram
c) Chennai
d) Mumbai
e) None of the above
773). Power Minister PiyushGoyal said in the Parliament that
the Union government will raise power transmission capacity
by ________ in the next 18 months.
a) 81%
b) 82%
c) 83%
d) 84%
e) 85%

www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com | Copyright 2016 All Rights Reserved. IBPS GUIDE
Powered By- BASE Institute, PH- 08122002636

50

www.ibpsguide.com
774). Union Government decided to extend the E-Tourist visa
facility to how many more countries?
a) 33
b) 37
c) 35
d) 25
e) 32
775). The LokSabha passed Election Laws (Amendment) Bill,
2016. The bill seeks to amend the Delimitation Act
a) 2004
b) 2007
c) 1997
d) 2002
e) 1992
776). Which Country's Senate has approved a landmark bill
recognising same-sex civil unions?
a) Iran
b) Iraq
c) Italy
d) Indonesia
e) None of the above
777). EPFO tightens norms for withdrawal of Provident Fund.
What is the full form of EPFO?
a) Employees Provident Finance Organisation
b) Employees Proficiency Fund Organisation
c) Employees Provident Fund Organisation
d) Employees Proficiency Finance Organisation
e) None of the above
778). ________ has resigned from the post of chairman and nonexecutive director of United Spirits recently?
a) MK Sharma
b) Vijay Malya
c) AbantiSankaranarayana
d) ShriramSubramaniam
e) None of the above
779). India's second largest software exporter Infosys has
extended the tenure of chief executive officer & Managing
Director Vishal Sikka by
a) Three Years
b) Five Years
c) One Year
d) Two Years
e) None of the above
780). Who was named as the Sportsperson of the Year in the
India Sports Awards 2015?
a) DipaKarmakar
b) Balbir Singh
c) Lalita Babar
d) KuldeepHandoo
e) None of these
Answers:
761). c) 762). b) 763). e) 764). e) 765). d) 766). a) 767). c)
768). d) 769). c) 770). a) 771). e) 772). c) 773). a) 774). b)
775). d) 776). c) 777). c) 778). b) 779). d) 780). c)

a) Rajendra Singh
b) Manipreet Singh
c) Vikranth Singh
d) Sudeep Singh
e) Raghuveer Singh
783). Who has been conferred with Aryabhata Award of the
Astronautical Society of India?
a) MandevChander
b) AvinashChander
c) AmeerNaik
d) VinayChander
e) Vishal Bala Nair
784). Which Indian bank has been awarded inaugural Green
Bond Pioneer Award at a ceremony held in London, United
Kingdom?
a) ICICI Bank
b) Yes Bank
c) HDFC Bank
d) Axis Bank
e) Federal Bank
785). Who among the following sports persons entered into
Forbes Asia list?
a) ViratKohli
b) SainaNehwal
c) SaniaMirza
d) All the above
e) None of the above
786). 13th World Spice Congress will begin in _______. The theme
of the biennial event is 'Target 2020: Clean, Safe and Sustainable
Supply Chain'.
a) Ahmedabad
b) Bangalore
c) New Delhi
d) Patna
e) Gujarat
787). Industrialist MukeshAmbani is the Indias richest person.
What is his global rank on World Richest List?
a) 19
b) 20
c) 21
d) 22
e) 23
788). The World's First Waste Supermarket, that only sells
expired food, has opened in
a) Poland
b) United Kingdom
c) Norway
d) Denmark
e) Latvia
789). SEBI has given approval to State-owned IDBI Bank market
regulator to raise _______ through issue of shares to qualified
institutional playersa (QIP).
a) Rs 3,441 crore
b) Rs 3,471 crore
c) Rs 3,771 crore
781). Japanese car manufacturer Nissan has named Indian
d) Rs 3,671 crore
cricketer ______ as their new global ambassador.
e) Rs 3,571 crore
a) MS Dhoni
790). Justice Vineet Saran sworn in as Chief Justice of ________
b) ViratKohli
High Court.
c) Rohit Sharma
a) Odisha
d) ShikarDhawan
b) Himachal Pradesh
e) Suresh Raina
c) West Bengal
782). The Union Government appointed ________ as the Director
d) Chhattisgarh
General (DG) of Indian Coast Guard.
e) Maharashtra
www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com | Copyright 2016 All Rights Reserved. IBPS GUIDE
Powered By- BASE Institute, PH- 08122002636

51

www.ibpsguide.com
791). Who among the following appointed CEO of AAE Travel?
a) Jonathon Sinclair Neal
b) Deep Kalra
c) PrakashSangam
d) JayramPandey
e) None of the above
792).
Which
Bollywood
actor
was
selected
for
PanditDinanathMangeshkaraward.
a) RanbirKapoor
b) ArjunKapoor
c) SidharthMalhotra
d) Ranveer Singh
e) Neil NitinMukesh
793). Who was elected as the Ninth FIFA President?
a) Gonzalez Laureano
b) Windtner Leo
c) Ahmad Ahma
d) Ram Samuel
e) Gianni Infantino
794). Union Government has decided to provide 390 Megawatt
additional Power to _______ in view of power crisis in the state.
a) Andhra Pradesh
b) Telangana
c) Karnataka
d) Himachal Pradesh
e) Maharashtra
795). Famous personality BK Garudachar passed away in
Bengaluru. Identify his profession.
a) Musician
b) Actor
c) Director
d) Cricketer
e) Grand Master
796). National Science day of India was celebrated on _______ in
the honour of Sir C. V. Raman for his legacy, who discovered
Raman Effect.
a) Feb 27th
b) Feb 28th
c) March 1st
d) Feb 25th
e) None of the above
797). __________ becomes the first fully digital state of India by
having mobile Tele density of 95% and internet access covering
over 60% of the Population.
a) Gujarat
b) Kerala
c) Madhya Pradesh
d) Maharashtra
e) Karnataka
798). Which among the following companies has won India's
first ever auction of a gold mine, beating three other bidders in
the auction of the Baghmara Mine in Chattisgarh.
a) Indian Rare Earths
b) Dempo
c) Sterilite Industries
d) Vedanta Limited
e) Hindustan Copper
799). Who among the following has been elected as the
President of BijuJanata Dal party?
a) ShriLaduKishor Swain
b) ShriBalabhadraMajhi
c) ShriArjunCharanSethi
d) Shri Naveen Patnaik
e) None of the above

800). Moody's investors Service have downgraded the Credit


Rating of __________.
a) Oman
b) Qatar
c) Iran
d) Iraq
e) Yemen
Answers:
781). c) 782). a) 783). b) 784). b) 785). d) 786). a) 787). c)
788). d) 789). c) 790). a) 791). a) 792). d) 793). e) 794).
c) 795). d) 796). b) 797). b) 798). d) 799). d) 800). a)
801). Capital Markets Regulator SEBI has clamped down on
_____ this year for Raising 1479 Crore from Over 5.2 lakh
Investors, without complying with the public issue norms.
a) 45 Companies
b) 44 Companies
c) 43 Companies
d) 41 Companies
e) 40 Companies
802). Which Pharmaceuticals company gets approval from the
US Food and Drug Administration (USFDA) for its Ritonavir
tablets (100 mg) used for the treatment of human
immunodeficiency Virus (HIV) Infection?
a) Cipla
b) Lupin
c) AurobindoPharma
d) Alkem Lab
e) Divis Lab
803). India Wins _______ Gold Medals at Race Walking
Championships?
a) Two
b) Three
c) Four
d) One
e) None of the above
804). Who defeated Baghdatis to clinch Dubai ATP Tennis title?
a) Stan Wawrinka
b) RaffelNadal
c) NovacDjovic
d) Tomas Berdych
e) None of the above
805). Rajesh Pillai is a __________ who passes away recently.
a) Dancer
b) Musician
c) IAS Officer
d) Malayalam Film maker
e) Former Minister
806). Who among the following was elected as president of
Kosovo by the Members of Parliament amid the protests?
a) HashimThaci
b) Sadri Ferati
c) AdemGashi
d) ShpejtimBulliqi
e) JelenaBontic
807). Who among the following appointed as the Chairman of
Banks Board Bureau?
a) Tapan Mishra
b) VinodRai
c) Shanmukhanadhan
d) VikramMetha
e) None of the aove
808). Tata Sons Chairman Emeritus Ratan Tata has invested an
undisclosed amount in home rental start-up _______.

www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com | Copyright 2016 All Rights Reserved. IBPS GUIDE
Powered By- BASE Institute, PH- 08122002636

52

www.ibpsguide.com
a) Grabhouse
b) Nestaway
c) Zocalo
d) Flatchat
e) Homers
809). ResulPookutty became the first Asian to win the award at
63rd annual Golden Reel Awards. He is a
a) Music Director
b) Film Editor
c) Costume Designer
d) Sound Designer
e) VFX Designer
810). Which Film is being nominated as the best picture in
Oscar Awards 2016?
a) The Bridge Sbort
b) Room
c) The Martian
d) Spotlight
e) The Revenent
811). Who won the Best actress award at Oscar Awards 2016?
a) Cate Balnchett
b) Brie Larson
c) Jennifer Lawrence
d) Sonarisa Ronan
e) Charlotte Rampling
812). Expanding its presence in the Gulf market, private carrier
______ announced that it will launch a flight service to Muscat
from here next month.
a) Indigo Airlines
b) Jet Airways
c) Spice Jet
d) Air India
e) Go Air
813). Which Indian cricketer has joined ICC and UNICEF's
'Team Swachh' initiative to build a social movement for
sanitation and toilet use, aiming for an open defecation-free
India?
a) SauravGanguly
b) Rahul Dravid
c) Sachin Tendulkar
d) Anil Kumble
e) None of the above
814). Olympian BasantaBahadur Singh Rana clinched ____ in
mens 50km race walk event of the National Championships.
a) Silver
b) Bronze
c) Gold
d) None
e) None of the above
815). Nihal Ahmed Maulavi Mohammed Usman died in Nashik
at the age of 90. He is a former
a) Actor
b) Minister
c) Cricketer
d) Musician
e) Writer
816). ______has become the first state in the country to launch
the Human Papillomavirus (HPV) vaccine as a public health
programme for school children.
a) Gujarat
b) Maharashtra
c) Himachal Pradesh
d) Delhi
e) Andhra Pradesh

817). 'Jyoti', a scheme to train 4400 traditional healers is


launched by which among the following states?
a) Mizoram
b) Tripura
c) Odisha
d) Nagaland
e) West Bengal
818). Union Government constituted a committee to consider
Scheduled Tribe status to six Communities of Assam. The
committee is headed by
a) Mahesh Kumar Singal
b) Vijay Chandra
c) MahedarVerma
d) Vikram Gupta
e) Shyam Mohan
819). Directorate of Revenue Intelligence (DRI) has exposed an
illegal export of Basmathi rice offloaded in Dubai. The scam is of
over _____ crore.
a) Rs. 1500 crore
b) Rs. 2500 crore
c) Rs. 500 crore
d) Rs. 1000 crore
e) Rs. 100 crore
820). The Seventh Lamitye Military Exercise 2016 which was
concluded, is a joint Military exercise between which countries?
a) India and Bangladesh
b) India and Sri Lanka
c) India and Seychelles
d) India and Mauritius
e) None of the above
Answers:
801). c) 802). c) 803). a) 804). a) 805). d) 806). a) 807). b)
808). b) 809). d) 810). d) 811). b) 812). b) 813). c) 814). c)
815). b) 816). d) 817). c) 818). a) 819). d) 820). c)
821). Which countries navy has launched its first self-propelled
floating dock, giving it the ability to repair warships far from the
coast?
a) Japan
b) China
c) Mauritius
d) Philippines
e) India
822). Finance Ministry ArunJaitley said the government is
committed to implementing the General Anti Avoidance Rules
(GAAR) from
a) May 1st
b) April 1st
c) March 15th
d) April 15th
e) None of the above
823). Which Indian company recognised as a Global Top
Employer by the Top Employers Institute?
a) Tata Consultancy Services
b) BOSCH
c) iGate
d) Wipro
e) Infosys
824).
Micro-blogging
site
Twitter
on
launched
__________Campaign to empower women.
a) #PositionOfStrength
b) #PositionOfPower
c) #PositionOfTalent
d) #PositionOfSupport

www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com | Copyright 2016 All Rights Reserved. IBPS GUIDE
Powered By- BASE Institute, PH- 08122002636

53

www.ibpsguide.com
e) #PositionOfSafety
825). Who is appointed as the new Chairperson of National
Human Rights Commission?
a) LalithaKumaramangalam
b) Dr RameshwarOraon
c) K Balakrishanan
d) H L Dattu
e) None of the above
826). Who has been took charge as Delhi Police Commissioner?
a) MahendraNathTiwari
b) Jagadish Bhatia
c) Manish Tripati
d) Alok Kumar Verma
e) AbhinavSrivastava
827). The Small Industries Development Bank of India (SIDBI)
has proposed to raise how much corpus for Stand Up India
Fund?
a) Rs. 2500Cr
b) Rs. 10000Cr
c) Rs. 1000Cr
d) Rs. 7000Cr
e) Rs. 15000Cr
828). Which airport topped the list of airports in the 2540million passengers per annum (MPPA) category?
a) NetajiSubhash Chandra Bose International
b) Rajiv Gandhi International Airport
c) Indira Gandhi International Airport
d) Cochin International Airport
e) None of the above
829). Who was honoured with achievement award in Australia?
a) RandeepHooda
b) Shahurukh Khan
c) Amitabh Bachan
d) SiddharthMalhotra
e) Ameer Khan
830). Who was awarded as the Motorsports Man-of-the-Year
Trophy in an award ceremony organised by the Federation of
Motor Sports Clubs of India (FMSCI)?
a) Zyan Khan
b) ArmaanEbrahim
c) BI Chandhok
d) Imran Khan
e) R. Bharath Raj
831). India has signed a deal worth of $3.1 Billion for Apache
and Chinook Helicopters with which of the following countries?
a) Russia
b) US
c) UK
d) Germany
e) Australia
832). Who has won the best actor award in the Kerala State
Film Award 2015?
a) Bhagwati Lal Vyas
b) Avinash Chander
c) Shyam Benjamin
d) Dulquer Salmaan
e) Jayaraj Rajasekharan Nair
833). Name the noted Science Journalist, who has been
conferred with the National Award for the outstanding efforts in
the Field of Science and Technology Communication on
Electronic Medium?
a) Manish Arora
b) Gurmeet Sapal
c) Pallava Bagla

d) Arati Prabhakar
e) K R Sridhar
834). Name the South African bowler who has been recently
suspended for illegal bowling action?
a) Dale Steyn
b) Makhaya Ntini
c) Allan Donald
d) Aaron Phangiso
e) None of these
835). Which of the following has recently launched Uridashi
Masala Bonds?
a) International Finance Corporation
b) ICICI
c) Axis
d) Softbank
e) Sun Pharma
836). Name the person who won gold medal in mens 50km
race walk event at National Championship?
a) Ram Singh Yadav
b) Budhia Singh
c) Arun Bhardwaj
d) Ashok Nath
e) Basanta Bahadur Singh Rana
837). Who has been appointed as the chief of Staff of the
Eastern Naval Command?
a) Alok Kumar Verma
b) Rajendra Singh
c) Atul Kumar Jain
d) Subhro Kamal Mukherjee
e) None of these
838). Who is Kumarimuthu?
a) Malayalam Singer
b) Urdu Writer
c) Classical Dancer
d) Kannada Director
e) Tamil Actor
839). Which state government has renamed the Mustafabad
village as Saraswati Nagar?
a) Uttar Pradesh
b) Haryana
c) Punjab
d) Uttar Pradesh
e) Madhya Pradesh
840). Who is Ratan Thiyam?
a) Play Writer
b) Singer
c) Vocalist
d) Journalist
e) Director
Answers:
821). b) 822). b) 823). a)
824). a) 825). d) 826). d) 827). b) 828). c) 829). a) 830). b)
831). b) 832). d) 833). c) 834). d) 835). a) 836). e) 837). c)
838). e) 839). b) 840). a)
841). World Wildlife Day was observed on 3 March 2016 across
the world with theme
a) The future of wildlife is in our hands
b)
Wildlife Crime is serious; lets get serious about
wildlife crime
c) Wildlife a Boon to Humanity
d) Protect Wildlife before it is lost
842). Which of the following autonomous organization was
winded up by Union Government?

www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com | Copyright 2016 All Rights Reserved. IBPS GUIDE
Powered By- BASE Institute, PH- 08122002636

54

www.ibpsguide.com
a) Heavy Engineering Corporation Limited
b) HMT Bearing Limited
c) Sambhar Salts Limited
d) National Manufacturing Competitiveness Council
843). Who was appointed as Managing Director (MD) and Chief
Executive Officer (CEO) of Multi Commodity Exchange of India
Ltd (MCX)?
a) Parveen Kumar Singhal
b) Mrugank Paranjape
c) L K Singhal
d) Satyananda Mishra
844). For which States Higher Education Quality Improvement
Project did India signed a financing agreement for IDA credit of
300 US dollars with the World Bank?
a) Andhra Pradesh
b) Himachal Pradesh
c) Madhya Pradesh
d) Arunachal Pradesh
845). The sales of which of the following cars crossed the 30lakh mark recently in the domestic market?
a) Eon
b) Alto
c) Santro
d) Wagon R
846). The bilateral annual Iron Fist military training exercise
was held recently between the armed forces of the US and
a) India
b) Saudi Arabia
c) Israel
d) Japan
847). The Telangana Government reached an understanding on
constructing five dams on Godavari, Penganga and Pranahita
rivers for irrigation purposes with which state?
a) Andhra Pradesh
b) Madhya Pradesh
c) Chhattisgarh
d) Maharashtra
848). Name the cryptography pioneers who were honoured
with the Association for Computing Machinery's 2015 A.M.
Turing Award.
a) Whitfield Diffie and Marty Hellman
b) Leslie G. Valiant and Charles P. Thacker
c) Whitfield Diffie and Martin Hellman
d) Silvio Micali and Shafi Goldwasser
849). Name the creator of televisions longest-running soap
opera Coronation Street who passed away ?
a) Tony Warren
b) Kate Oates
c) Kieran Roberts
d) Ken Irwin
850). Name the former captain of New Zealand cricket team
who died of cancer in Auckland?
a) Martin Crowe
b) Don Cleverley
c) Jack Newman
d) Lindsay Weir
851). Prime Minister Narendra Modi launched the Setu
Bharatam project with an aim to make all National Highways
free of Railway crossings by
a) 2017
b) 2019
c) 2022
d) 2025
e) 2020

852). National Safety Day was observed across India to


commemorate establishment of the National Safety Council
(NSC) on?
a) March 3
b) March 2
c) March 1
d) March 4
e) March 7
853). Reserve Bank of India (RBI) released the Draft Directions
for NBFC - Account Aggregator. As per it, what is the Net Owned
Fund of a NBFC-Account Aggregator?
a) 2 crore rupees
b) 3 crore rupees
c) 4 crore rupees
d) 5 crore rupees
e) 10 crore rupees
854). Name the Honduran environmentalist leader and winner
of the 2015 Goldman Environmental Prize who was shot dead at
her home in the town of La Esperanza ?
a) Michael Werikhe
b) Yoichi Kuroda
c) Berta Caceres
d) Rizwana Hasan
e) None of these
855). To revive the Fertilizers and Chemicals Travancore
(FACT) Limited, Union Government signed an agreement to
provide a loan to the organisation. What is the loan amount?
a) 500 crore rupees
b) 800 crore rupees
c) 1000 crore rupees
d) 15 crore rupees
e) 750 crore rupees
856). Which Asian country passed its first anti-terror bill?
a) North Korea
b) Taiwan
c) Indonesia
d) South Korea
e) Australia
857). How many countries were compiled in the fourth edition
of the Global Energy Architecture Performance Index Report
2016 (EAPI) released by World Economic Forum (WEF).?
a) 126 Countries
b) 144 Countries
c) 306 Countries
d) 100 Countries
e) 102 Countries
858). Name the Country
that topped the EAPI
Report 2016 released by
World Economic Forum.
a) England
b) UAE
c) Switzerland
d) US
e) Germany
859). Cabinet Committee
on Security (CCS) in March 2016 cleared the proposal to acquire
two more Phalcon Airborne Early Warning and Control Systems
(AWACS). These surveillance aircraft will be bought under a
tripartite agreement with
a) Israel and US
b) Israel and Russia
c) Russia and China
d) Japan and Israel

www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com | Copyright 2016 All Rights Reserved. IBPS GUIDE
Powered By- BASE Institute, PH- 08122002636

55

www.ibpsguide.com
e) Japan and Russia
860). Name the programme that was launched by UNHCR,
UNICEF Twenty as support hubs for children and families along
the most frequently used migration routes in Europe.
a) Red Dots
b) Brown Dots
c) Blue Dots
d) Green Dots
e) Gray Dots
Answers:
841). a) 842).d) 843). b) 844). c) 845). b) 846). d) 847). d)
848). c) 849). a) 850). a) 851). b) 852). d) 853). a) 854). c)
855). c) 856). d) 857). a) 858). c) 859). b) 860). c)
861). Name the Union Tribal Minister, who launched new
website for National Commission for Scheduled Tribes?
a) J P Nadda
b) Ram Vilas Paswan
c) Maneka Gandhi
d) Jual Oram
e) None of these
862). Which State Cabinet approves the Internet of Things
Policy ?
a) Telengana
b) Andhra Pradesh
c) Rajasthan
d) Karnataka
e) Madhya Pradesh
863). Which Bank will raise 1,000 crore for refinancing needs?
a) HDFC
b) ICICI
c) Axis
d) Yes bank
e) IDBI
864). Jitu Rai belongs to which Sports ?
a) Archery
b) Cricketer
c) Shooter
d) Athlete
e) None of these
865). Which State Government announced a Seven Day Morning
on Sangma's Death?
a) Meghalaya
b) Sikkim
c) Nagaland
d) Manipur
e) Arunachal Pradesh
866). Union Government has decided to digitally Connect all
Post Offices in Rural Areas by
a) December 2016
b) March 2017
c) January 2018
d) May 2019
e) February 2020
867). Name the State that decided to Set up Gita Gyan
Sansthanam.?
a) Haryana
b) Punjab
c) Gujarat
d) Madhya Pradesh
e) Andhra Pradesh
868). Name the State whose High Court asked its government to
submit details regarding steps taken to stop cheating at mass

level in ongoing Board Examinations for High School and


Intermediate.?
a) Bihar
b) Uttar Pradesh
c) West Bengal
d) Delhi
e) Punbaj
869). A two-day National Conference of Women Legislators
with theme Women Legislators-Building Resurgent India was
held in which city of India.?
a) Hyderabad
b) New Delhi
c) Chennai
d) Bengaluru
e) Bhopal
870). How Many Road Over Bridges (ROB) have been identified
to be built under the Setu Bharatam project launched ?
a) 215
b) 210
c) 208
d) 209
e) 211
871). Where was the International Conference on Rule of Law
for Supporting the 2030 Development Agenda was held in
March 2016?
a) Paris
b) Washington
c) Melbourne
d) New Delhi
e) Bangalore
872). The legislative assembly of which State decided to form a
panel to probe student suicides over exam pressure?
a) Maharashtra
b) Haryana
c) Gujarat
d) Madhya Pradesh
e) Punjab
873). Chapchar Kut festival, which was celebrated, is a festival
of which North-Eastern state?
a) Manipur
b) Arunachal Pradesh
c) Mizoram
d) Nagaland
e) Assam
874). Who was recommended for the 47th Dadasaheb Phalke
Award for the year 2015 ?
a) Shashi Kapoor
b) Manoj Kumar
c) Lata Mangeskar
d) Asha Bhosle
e) None of these
875). Which of the following countries has topped the list
compiled by the World Economic Forum (WEF) based on energy
security and access across the world?
a) Denmark
b) France
c) Switzerland
d) Norway
e) None of these
876). By what percentage, China will increase the defence
budget compared to last year budget of 145 billion US dollars?
a) 8-9%
b) 7-8%
c) 9-10%

www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com | Copyright 2016 All Rights Reserved. IBPS GUIDE
Powered By- BASE Institute, PH- 08122002636

56

www.ibpsguide.com
d) 6-7%
e) 10-11%
877). The International Finance Corporation (IFC) recently
launched its first Uridashi Masala Bonds to Mobilise Rs 30 Crore
from retail investors of
a) Japan
b) South Korea
c) Singapore
d) Philippines
e) Indonesia
878). The Reserve Bank of India (RBI) revised norms on capital
recognition recently, making available an additional __________ to
Indian banks.
a) Rs 10,000 crore
b) Rs 20,000 crore
c) Rs 40,000 crore
d) Rs 60,000 crore
e) Rs. 50,000 crore
879). The researchers of which University have claimed to
develop a way of finding unique markings within a tumour - its
"Achilles heel" - allowing the body to target the disease?
a) University College, London
b) Utah University
c) Oxford University
d) Purdue University
e) None of these
880). Name the Hockey India national-level umpire who was
promoted by International Hockey Federation as the
International Outdoor Umpire ?
a) Sardar Singh
b) Dhanraj Pillay
c) Mukesh Kumar
d) Napoleon Singh
e) None of these
Answers:
861). d) 862). b) 863). a) 864). c) 865). a) 866). b) 867). a)
868). b) 869). a) 870). c) 871). d) 872). d) 873). c) 874). b)
875). c) 876). b) 877). a) 878). c) 879).a) 880). d)
881). Name the Indian shooter who clinched the 50m pistol
gold at the ISSF World Cup in Bangkok ?
a) Jitu Rai
b) Prakash Nanjappa
c) Ashok Kumar
d) Abhinav Bindra
e) None of these
882). Which Football Club set a Spanish record of 35 matches
unbeaten in all competitions ?
a) Real Madrid
b) Atletico Madrid
c) Barcelona
d) Rayo Vallecano
e) None of these
883). The founder and ex-director of National Film Archives of
India (NFAI) who died at the age of 83 is
a) P K Nair
b) Raunaq Singh
c) MN Shyamalan
d) Malika Srinavasan
e) None of these
884). Which E-Commerce Company launched 'Women Only
Delivery Hubs'?
a) Snapdeal
b) Amazon

c) Flipkart
d) Shopclues
e) None of these
885). Who has been elected as Chairman of Chairman of
Confederation of Indian Industry Tamil Nadu State Council?
a) R Purushothaman
b) N Srinivasan
c) K Shyamala
d) Ramesh Kymal
e) None of these
886). Bharat Heavy Electronics Limited has announced to
commission a ______ Supercritical thermal unit at Bellary
Thermal Power Project in Karnataka.
a) 700 MW
b) 800 MW
c) 900 MW
d) 750 MW
e) 730 MW
887). Which High Court has made it clear that the national
anthem should be sung in all private schools?
a) Delhi High Court
b) Kerala High Court
c) Patna High Court
d) Madras High Court
e) Bombay High Court
888). President Pranab Mukherjee inaugurated the national
conference on Women Legislation at
a) RashtrapatiBhavan, Delhi
b) Bharat Bhavan, Bhopal
c) VigyanBhavan, New Delhi
d) Parliament House, New Delhi
e) None of the above
889). The Government has launched a River Information
System (RIS) betweenHaldia and Farakka stretch of
a) National Waterways 1
b) National Waterways - 2
c) National Waterways - 3
d) National Waterways - 4
e) National Waterways 5
890). First Edition of E-Newsletter of Textiles Ministry
Launched by
a) NarendraModi
b) Santosh Kumar Gangwar
c) T. S. Pattabhiraman
d) GautamHariSinghania
e) None of the above
891). European Union and ________ are close to a deal on a new
bilateral agreement, which would improve their decades old
chilly relations.
a) Venezuela
b) Colombia
c) Cuba
d) Mexico
e) United States
892). The International Energy Agency, a Paris based
organization will enhance its ties with which among the
following countries in the fields of energy data and forecasting?
a) Pakistan
b) Bangladesh
c) India
d) Sri Lanka
e) Nepal
893). Tata Consultancy Services (TCS) CEO and managing
director NatarajanChandrasekaran appointed to the board of

www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com | Copyright 2016 All Rights Reserved. IBPS GUIDE
Powered By- BASE Institute, PH- 08122002636

57

www.ibpsguide.com
a) Reserve Bank of India
b) State Bank of India
c) Life Insurance Corporation of India
d) Intelligence Bureau
e) None of the above
894). Justice Ajit Singh was sworn in as chief justice of the
a) Guwahati High Court
b) Gujarat High Court
c) Calcutta High Court
d) Bombay High Court
e) Sikkim High Court
895). Which E-Commerce Company has emerged as a most
trusted online Brand in Indian market?
a) Snapdeal
b) Amazon
c) Flipkart
d) Ebay
e) Yepme
896). President Mukherjee presented Standard to
_____Helicopter Union & Colours to ____ Equipment Depot of
Indian Air Force.
a) 115, 28
b) 119, 32
c) 119, 28
d) 115, 32
e) 120, 28
897). Indian mens and womens teams win _____ medals at
World Table Tennis Team Championship respectively.
a) Gold, Silver
b) Gold, Bronze
c) Silver, Gold
d) Gold, Gold
e) Silver, Silver
898). Which team won the
Pro Kabbaddi League 3?
a) Bengaluru Bulls
b) Telugu Titans
c) Patna Pirates
d) U Mumba
e)
Dabang Delhi
KC
899). Pat Conroy who died
recently is a famous _____
from New York.
a) Novelist
b) Engineer
c) Musician
d) Pop Singer
e) None of the above
900). Myanmar has granted operating licenses to four Asian
banks, bringing to 13 the number of foreign banks allowed.
Which among the following banks were not included in the list?
a) Bank for Investment and Development of Vietnam
b) State Bank of India
c) Taiwans Sun Commercial Bank
d) South Koreas Shinhan Bank
e) None of the above
Answers:
881). a) 882). c) 883). a) 884). b) 885). d) 886). a) 887). d)
888). c) 889). a) 890). b) 891). c) 892). c) 893). a) 894). a)
895). b) 896). c) 897). d) 898). c) 899). a) 900). e)

development under the Saansad Adarsh Gram Yojana (SAGY)


recently.
a) Naipur Kala
b) Nagaipur
c) Nakain
d) Nagepur
e) Naktuwa
902). Which national observatory issued a blue alert for a cold
snap that will bring strong winds and lower temperatures?
a) China
b) Myanmar
c) Thailand
d) Japan
e) Kenya
903). Government of India to get _______ dividend from Coal
India Ltd for the financial year 2015 2016.
a) Rs 17208 Crore
b) Rs 17000 Crore
c) Rs 17308 Crore
d) Rs 17408 Crore
e) Rs 17348 Crore
904). Which Fertilisers company will raise Rs. 1,057 crore loan
from SBI and Axis Bank to establish new urea unit at its existing
plant in Kota, Rajasthan?
a) Bhramautra Valley Fertilizer Corporation Limited
b) Coromandel International Ltd.
c) The Fertiliser Association of India
d) Chambal Fertilisers and Chemicals Ltd
e) None of the above
905). Which Digital payments platform _____ has partnered with
Mexico-based chain of movie theatres, Cinepolis.
a) Paypal
b) Freecharge
c) Ali Pay
d) Pay Ease
e) Apple Pay
906). Who has been awarded Krutitava Smagra Samman for
2015 by the Kolkatas Bharatiya Bhasha Parishad?
a) Masud Ahmed
b) Padma Sachdev
c) Bishnu Dey
d) Srijato
e) Bikash Sarkar
907). The worlds first biological supercomputer which is
energy efficient and it hardly heats up at all was created by
___________ countries Scientists.
a) Mexico
b) Brazil
c) China
d) Canada
e) None of the above
908). India defeated Bangladesh in the Finals of Asia Cup. With
this victory how many times India does lifted the title?
a) Fifth
b) Fourth
c) Sixth
d) First
e) Third
909). Famous personality Ray Tomlinson, passed away in
Washington. He is the creator of
a) Message Application
b) E-mail
901). Name the village that was selected for adoption by Prime
c) Video Call
Minister Narendra Modi of Varanasi Constituency of U.P. his for
d) Walkie Talkie
www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com | Copyright 2016 All Rights Reserved. IBPS GUIDE
Powered By- BASE Institute, PH- 08122002636

58

www.ibpsguide.com
e) Bluetooth
910). Who is the most influential first lady in U.S. history during
her Republican husbands presidency from 1981 to 1989 passed
away recently?
a) Anne Bradstreet
b) Mary Bliss Parsons
c) Margaret Brent
d) Patricia Ryan Nixon
e) Nancy Reagan
911). International Women's Day was observed across the
world on 8 March 2016. This year's theme for the Day is
a) Equality for women is progress for all
b) A promise is a promise: Time for action to end
violence against women
c) Equal access to education, training and science and
technology: Pathway to decent work for women
d)
Planet 50-50 by 2030: Step It Up for Gender
Equality
e) None of the above
912). For the Women and Child Development Maneka Sanjay
Gandhi launched ______ portal in New Delhi.
a) Mahila e-Haat
b) Mahila e-dosth
c) Mahila e-sath
d) Mahila e-govern
e) Mahila e-kai
913). Solar Energy Policy, 2016 would be launched which aims
at installing 4,000 Mega Watt capacity in five years is
announced by which state recently?
a) Bihar
b) Maharashtra
c) Haryana
d) Kerala
e) Telangana
914). Which Union minister laid the foundation stone of
countrys first-of-its-kind Octomax unit at the Mathura refinery?
a) Ashok GajapathiRajuPusapati
b) DharmendraPradhan
c) Radha Mohan Singh
d) Thaawar Chand Gehlot
e) Rajiv Pratap Rudy
915). The Sex ratio has come down in ________ placing it at 22nd
rank in the Nation.
a) Andhra Pradesh
b) Gujarat
c) Delhi
d) Punjab
e) Sikkim
916). Which city to host BRICS Friendship Cities Conclave in
April?
a) New Delhi
b) Bengaluru
c) Gujarat
d) Mumbai
e) Ahmadabad
917). South Korea and ________ troops began their largest ever
military exercises in a test of their defences against North Korea.
a) USA
b) United Kingdom
c) Russia
d) Malaysia
e) France

918). Which Bank announced the launch of a work-from-home


programme to prevent women employees from dropping out of
its workforce?
a) Yes Bank
b) Axis Bank
c) ICICI Bank
d) State Bank of India
e) Punjab National Bank
919). Global rating agency Fitch has maintained its growth
forecast for India at ____ this fiscal.
a) 7.5 per cent
b) 7.3 per cent
c) 7.2 per cent
d) 7.8 per cent
e) 7.0 per cent
920). Who has awarded the Legion dHonneur, Frances highest
honour?
a) Malcolm Turnbull
b) Justin Trudeau
c) Xi Jinping
d) Li Keqiang
e) Francois Hollande
Answers:
901). d) 902). a) 903). c) 904). d) 905). b) 906). b) 907). d)
908). c) 909). b) 910). e) 911). d) 912). a) 913). c) 914). b)
915). b) 916). d) 917). a) 918). c) 919). a) 920). e)
921). Thousands of dead fish have washed up on the banks of a
polluted lake Ulsoor Lake. The lake is in which city?
a) Hyderabad
b) New Delhi
c) Bengaluru
d) Gangtok
e) Aizawl
922). Who among the following was conferred with the
prestigious Mahindra Samriddhi Krishi Shiromani Samman
(Lifetime Achievement Award) in Delhi?
a) Sadhu Ram Bansal
b) ArunKaul
c) Ashwini Kumar
d) Amrita Patel
e) Jatindraver Singh
923). Foreign Direct inflows into the services sector surged by
_____ per-cent.
a) 80
b) 85.5
c) 72
d) 83
e) 69
924). Which Golf player won the 2016 WGC-Cadillac
Championship at Doral, Florida, U.S?
a) Bubba Watson
b) Jimmy Walker
c) Kevin Johnson
d) Adam Scott
e) None of the above
925). Jindal Panther defeated ______ to lift the Amity Polo Cup
trophy.
a) Sona Polo
b) PrateeshAggarwal
c) Samir Suhag
d) Maj Vishal Chauhan
e) None of the above

www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com | Copyright 2016 All Rights Reserved. IBPS GUIDE
Powered By- BASE Institute, PH- 08122002636

59

www.ibpsguide.com
926). Madhya Pradesh Chief Minister Shivraj Singh Chouhan
announced inclusion of widow marriage under the state
governments
a) Mukhyamantri Kanya Vivah Yojana
b) LaadliLaxmiYojna
c) BetiBachaoAbhiyan
d) Mukhyamantri Teerth Darshan Scheme
e) None of the above
927). In Uttar Pradesh, on the International Womens Day , the
acid attack survivors
felicitated and provided financial
assistance in
a) Allahabad
b) Kanpur
c) Lucknow
d) Agra
e) Varanasi
928). Which country joined with India for the development of
Bhubaneswar, Kochi, Coimbatore as smart cities?
a) Japan
b) Germany
c) USA
d) Singapore
e) Malaysia
929). Force 18 the largest Ground Forces Exercise ever
conducted on Indian soil was conducted between _____ in Pune,
Maharashtra.
a) 4 March to 8 March 2016
b) 1 March to 8 March 2016
c) 5 March to 8 March 2016
d) 2 March to 8 March 2016
e) 3 March to 8 March 2016
930). Which state government launched Mukhyamantri
Santwana Harish Yojana to provide free treatment to road
accident victims for the first 48 hours?
a) Andhra Pradesh
b) Kerala
c) Maharashtra
d) Karnataka
e) Telangana
931). Operation Hillstorm 3: This is a combat operation of
_______ police.
a) Mizoram
b) Meghalaya
c) Sikkim
d) Tripura
e) West Bengal
932). Cycling event of Indian Army with which theme was
flagged off on 8 March 2016 from Pangsau Pass on the IndiaMyanmar border?
a) Cycle to Recycle
b) Cycle to Re-join
c) Cycle for Health
d) Cycle for Feature generation
e) None of the above
933). Telangana and________ governments will be signing
Memoranda of Understanding to construct five barrages across
Godavari and Pen Ganga rivers.
a) Andhra Pradesh
b) Maharashtra
c) Karnataka
d) Madhya Pradesh
e) None of the above

934). Irans Revolutionary Guard launched several mediumrange and short-range ballistic missiles as part of a military
exercise. The missiles had ranges of between
a) 100 to 1000 km
b) 200 to 2000 km
c) 300 to 1500 km
d) 300 to 2000 km
e) 150 to 500 km
935). Which Digital Media Company appointed Vivek Jain as its
Chief Executive Officer (CEO)?
a) XtremeUX
b) CA Media
c) Rntime Solutions
d) Ador Tech Ventures
e) None of the above
936). Which private sector bank launched all-women operated
bank branch on Cunningham Road here aimed at offering
customised banking solutions to women.
a) Axis Bank
b) ICICI Bank
c) Yes Bank
d) HDFC Bank
e) None of the above
937). Which state topped the list of 21 states with most
investment potential that has been drawn up by economic
think-tank NCAER?
a) Delhi
b) Andhra Pradesh
c) Maharashtra
d) Tamil Nadu
e) Gujarat
938).
Which
Power
Generation company of India
has signed an agreement
with the Indian Railways for
electrification of the LalitpurUdaipura rail section under
the
public
private
partnership (PPP)?
a) NTPC
b) Adani Power
c) Bajaj Power
d) Tata Power
e) Power Grid Corporation
939). Telecom operator Reliance Jio will provide free WiFi
services at six cricket stadiums during the upcoming T20 World
Cup matches. Which among the following stadiums not included
in the list?
a) Eden Garden at Kolkata
b) M.A. Chidambaram Stadium (Chennai)
c) Wankhede Stadium (Mumbai)
d) IS Bindra Stadium (Mohali)
e) HPCA stadium (Dharamshala)
940). George Henry Martin died on 8 March 2016 is related to
which field?
a) Music
b) Poetry
c) Cricketer
d) Engineer
e) Scientist
Answers:
921). c) 922). d) 923). b) 924). d) 925). a) 926). a) 927). c)
928). b) 929). d) 930). d) 931). b) 932). a) 933). b) 934). d)
935). b) 936). c) 937). e) 938). c) 939). b) 940). a)

www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com | Copyright 2016 All Rights Reserved. IBPS GUIDE
Powered By- BASE Institute, PH- 08122002636

60

www.ibpsguide.com
941). The scheme under which more than 80 lakh households
has given up LPG subsidy?
a) Give it up
b) Enough Gas
c) Keep it up
d) Save Gas
e) None of the above
942). Union Government approved a MoU with which country
on cooperation for prevention of human trafficking recently?
a) Saudi Arabia
b) Qatar
c) Bahrain
d) Sri Lanka
e) UAE
943). Five Healthcare ATMs have come up in four states that
dispense Medicines based on a prescription unless they refer
the patient to a doctor. Which of the following state is not
included in the list?
a) Madhya Pradesh,
b) Kerala
c) Himachal Pradesh
d) Odisha
e) Andhra Pradesh
944). How many countries are going to take part in the first
Maritime India Summit 2016 scheduled to be held in April 2016
in Mumbai, Maharashtra.
a) 101
b) 25
c) 52
d) 51
e) 57
945). India and Bangladesh signed a _______ credit agreement to
implement socio-economic projects.
a) 0.5 billion dollar
b) 1 billion dollar
c) 2 billion dollar
d) 5 billion dollar
e) 4 billion dollar
946). Lord Rishabhdeva, the first Teerthankar of Jains, carved
out of a single rock, has entered the Guinness World Records
as the worlds tallest Jain statue. The height of the statue is
a) 108 feet
b) 109 feet
c) 105 feet
d) 106 feet
e) 107 feet
947). The International Monetary Fund (IMF) decided to set up
a knowledge sharing centre for the first time in which of the
following Asian countries?
a) Afghanistan
b) Bangladesh
c) Russia
d) Indonesia
e) India
948). Sudhakar Rao will take over as the new public interest
director and chairman of BSE subject to Sebi approval. Who was
retired from the position?
a) S Ramadorai
b) Ashish Kumar Chauhan
c) M SudhakarRao
d) Dr. K Kasturirajan
e) None of the above

949). A 1984- batch IAS officer ShakuntalaDoleyGamlin has


been appointed as Chief Secretary of which state?
a) Andhra Pradesh
b) Arunachal Pradesh
c) Assam
d) Himachal Pradesh
e) Maharashtra
950). Which Indian cricketer has been appointed by Sun
Pharmaceutical Industries Limited for its top selling health
supplement Revital H?
a) ShikarDhawan
b) ViratKohli
c) M S Dhoni
d) Rohit Sharma
e) AjenkaRahane
951). The Culture Heritage of Trans Himalayas-Kinnaur is a
book released by Dr. Mahesh Sharma is authored by
a) DurgeshSatpathy
b) Amish Tripati
c) P.S. NagiLoktus
d) ArvindAdiga
e) JumphaLahri
952). Who scripted one of the biggest wins of his career, by
defeating former World No. 1 Lee Chong Wei in the opening
round of the All England Championship?
a) Pranav Chopra
b) Aditya Joshi
c) Anand Pawer
d) Sai Praneeth
e) None of the above
953). Which laptop manufacturer launched the Latitude series
of laptops priced between 44,999 and 87,999?
a) Dell
b) Lenovo
c) Toshiba
d) Acer
e) HP
954). Which company has been conferred the Research Investor
Communication Award among the Large Corporates category?
a) ISRO
b) NTPC
c) GAIL
d) BHEL
e) BEL
955). Which Online classifieds platform launches service for
doorstep pickup & delivery of pre-owned goods?
a) Quikr
b) OLX
c) Click India
d) Sell Dude
e) None of the above
956). The Centre and the International Monetary Fund (IMF)
are organising a three-day conference started in New Delhi. The
theme of the conference for this year is
a) Crises: Yesterday and Today
b) Cross-Border Spillovers
c)
Labor Markets through the Lens of the Great
Recession
d) Advancing Asia: Investing for the Future
e) None of the above
957). NITI Aayog in partnership with the UN in India and
MyGov has launched an initiative for empowering women.
Name the initiative.
a) Women Transforming India

www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com | Copyright 2016 All Rights Reserved. IBPS GUIDE
Powered By- BASE Institute, PH- 08122002636

61

www.ibpsguide.com
b) Women Building India
c) Women Assembling India
d) Women Strengthening India
e) Women Enhancing India
958). The cabinet approved the Pradhan Mantri Ujjwal Yojana
a scheme for providing LPG to households Below Poverty Line.
The scheme is estimated at the cost of
a) 8500 crores
b) 8300 crores
c) 8000 crores
d) 8200 crores
e) 7000 crores
959). Which state government has decided to start a new
scheme for the professional training of prisoners?
a) Punjab
b) Haryana
c) Himachal Pradesh
d) Delhi
e) Gujarat
960). The Union Cabinet gave approval for the MoU on
Technical Cooperation in Cyber Space and Combating CyberCrime signed last month. The agreement was signed with which
country?
a) USA
b) Saudi Arabia
c) UAE
d) Canada
e) Philippines
Answers:
941). a) 942). c) 943). b) 944). e) 945). c) 946). a) 947). e)
948). a) 949). b) 950). c) 951). c) 952). d) 953). a) 954). b)
955). a) 956). d) 957). a) 958). c) 959). a) 960). c)
961). India and Indonesia stated joint military exercise on
March 10. This is ______ edition.
a) Shakti II
b) Shakti IV
c) Shakti III
d) ShaktiV
e) Shakti VI
962). Rebook India has named _________ as their brand
ambassador.
a) Aishwarya Rai
b) Priyanka Chopra
c) Deepika Padukone
d) Kangana Ranauth
e) Archana Gupta
963). Which private Sector Lender launched a credit-linked
subsidy scheme for home loans under the Pradhan Mantri Awas
Yojana'?
a) Yes Bank
b) ICICI Bank
c) Axis Bank
d) HDFC Bank
e) Kotak Mahindra Bank
964). State-run BSNL is in preliminary discussions with which
operator for spectrum sharing in four circles?
a) Idea
b) Vodafone
c) Aircel
d) Reliance
e) Airtel

965). Which state Government is going to organise a national


level freestyle wrestling championship titled "Bharat Kesri
Dangal"?
a) Andhra Pradesh
b) Mizoram
c) West Bengal
d) Haryana
e) Himachal Pradesh
966). The name announced by Union power minister for the
LED based Domestic Efficient Lighting Programme is
a) Ujala
b) Vijetha
c) Mehta
d) Vijwala
e) None of the above
967). Festival of Innovations inaugurated at the Rashtrapati
Bhavan. The week-long festival will be in collaboration with
a) National Foundation for India
b) MacArthr Foundation
c) Concern India Foundation
d) India Development and Relief Fund Foundation
e) National Innovation Foundation
968). RITES (Public Sector Enterprise under Ministry of
Railways) signed a contract to supply 18 Meter Gauge 1350 HP
Diesel Electric Locomotives to
a) Bangladesh Railways
b) Nepal Railways
c) Myanmar Railways
d) Afghanistan Railways
e) Pakistan Railways
969). With which country India have discussed the possibility of
jointly producing and distributing films in the two countries?
a) Malaysia
b) Russia
c) USA
d) China
e) Sri Lanka
970). Sunil Shirguppi, former vice-president at Goldman Sachs
is appointed by which company as its VP for engineers?
a) Ola
b) Uber
c) Flipkart
d) Myantra
e) Yatra Genie
971). HDFC has chosen how many start-ups to work jointly in
the field operations out of 30 applications.
a) 3
b) 1
c) 6
d) 5
e) None of the above
972). The Wikimedia Foundation is currently developing a
speech synthesis engine to its
a) Wiki Books
b) Wiki Pedia
c) Wiki Data
d) Wiki News
e) Media Wiki
973). Which countries Scientists have discovered a form of
bacteria that can digest the plastic in disposable plastic water
bottles.
a) China

www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com | Copyright 2016 All Rights Reserved. IBPS GUIDE
Powered By- BASE Institute, PH- 08122002636

62

www.ibpsguide.com
b) Japan
c) Poland
d) England
e) Serbia
974). The two 220 MWe
units at the Kakrapar
Atomic Power Station
(KAPS) in ______ had to be
shut down after leakage of
heavy water from its
coolant system.
a) Ahmadabad
b) Bengaluru
c) Gujarat
d) New Delhi
e) Varanasi
975). Which Indian ace shuttler crashed out from the All
England Badminton Championships tournaments which held
recently?
a) Sai Praneeth
b) P V Sindhu
c) Sammer Verma
d) Kidambi Srikanth
e) Saina Nehwal
976). Which High Court of India was celebrating its 150th
anniversary?
a) Delhi High Court
b) Madras High Court
c) Allahabad High Court
d) Patna High Court
e) Kolkata High Court
977). Swachh Bharat Khosh, a fund created to support the
various cleanliness programmes across the nation, is mobilized
with ____________ crores by the government.
a) 370
b) 350
c) 380
d) 375
e) 385
978). Driverless cars are going to come-up in Britain by _____
under a plan to be announced by George Osborne, Chancellor of
the Exchequer in the Budget.
a) 2019
b) 2025
c) 2022
d) 2020
e) 2024
979). Justice Ajit Singh to be the Chief Justice of the
a) Guwahati HC
b) Rajasthan HC
c) Patna HC
d) Allahabad HC
e) None of the above
980). Justice Satish Kumar Mittal was sworn in as Chief Justice
of the Rajasthan High Court. The oath was administered by
a) NarendraModi
b) Pranab Mukherjee
c) Kalyan Singh
d) Chennamaneni Vidyasagar Rao
e) Kesari Nath Tripati
Answer:
961). b) 962). d) 963). b) 964). e) 965). d) 966). a) 967).
e) 968). c) 969). d) 970). a) 971). d) 972). b) 973). b) 974).
c) 975). e) 976). c) 977). a) 978). d) 979). a) 980). c)

981). Yes Bank has signed pact with the ________ Chamber of
Commerce for cooperation in knowledge sharing, consultancy,
skill and technology.
a) India Philippines
b) India Brazil
c) India Japan
d) India China
e) India USA
982). Name the first eco-friendly flight built by European
aircraft major Airbus which was delivered to budget carrier
IndiGo.
a) A320
b) Vihang
c) S540
d) Z360
e) GO10
983). State run telecom firm BSNL has decided to offer videoon-demand services by associating with
a) Airtel Digital TV
b) Dish TV
c) Sun Direct
d) Tata Sky
e) Videocon d2H
984). Which state tourism campaign has bagged theGolden City
Gate Award at the travel trade show ITB in Berlin?
a) Goa
b) Delhi
c) Maharashtra
d) Kerala
e) Karnataka
985). Who is the American astronaut, who holds the American
record for most time spent in space, will retire from NASA on 1
April 2016.
a) Buzz Aldrin
b) John Glein
c) Scott Kelly
d) Charles Bolden
e) Alvin Dew
986). Agni 1 the indigenously built nuclear-capable
intermediate range missile with a range in between _______ was
test-fired by India on 14 March 2016.
a) 700 and 1250 km
b) 700 and 1000 km
c) 700 and 1200 km
d) 700 and 1100 km
e) 700 and 1150 km
987). NDA government has brought down the time taken for
obtaining environmental clearance Green Nod for projects to
_______, from the 600 days
a) 200 days
b) 250 days
c) 275 days
d) 190 days
e) 365 days
988). How many villages have been electrified across the
country during last week under Deen Dayal Upadhyaya Gram
Jyoti Yojna?
a) 357
b) 323
c) 159
d) 486
e) 579

www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com | Copyright 2016 All Rights Reserved. IBPS GUIDE
Powered By- BASE Institute, PH- 08122002636

63

www.ibpsguide.com
989). The International Childrens Film Festival for the North
East Region named The Golden Elephant began in
a) Goa
b) Gangtok
c) Ladakh
d) Hyderabad
e) Jaipur
990). Farakka Power Plant shuts down five units recently.It is
located in which state?
a) Mizoram
b) Sikkim
c) West Bengal
d) Chandigarh
e) Meghalaya
991). Which country has banned the recruitment of new foreign
workers after widespread criticism of its decision to bring in 1.5
million Bangladeshis?
a) China
b) Malaysia
c) South Korea
d) North Korea
e) Canada
992). Hanan Al Hroub won the one million dollar Global
Teacher Prize for the year 2016. He belongs to
a) Palestine
b) Jordan
c) Israel
d) Turkey
e) Ukraine
993). Anil Wadhwa, Ambassador of India to Italy, has been
concurrently accredited as the next Ambassador of India to
a) Florence
b) Bologna
c) Slovenia
d) Republic of San Marino
e) None of the above
994). Which team won the Santosh Trophy National Football
Championships title?
a) Madhya Pradesh
b) Bihar
c) Maharashtra
d) West Bengal
e) Andhra Pradesh
995). Which private bank said it has tied up with marquee
sports car maker Ferrari to launch co-branded credit card?
a) Yes Bank
b) HDFC Bank

c) Kotak Mahindra Bank


d) ING Vysya Bank
e) ICICI Bank
996). Which state approved the Prohibition of Social Boycott
Bill, 2016, recently?
a) Karnataka
b) West Bengal
c) Maharashtra
d) Kerala
e) Gujarat
997). Maritime India Summit 2016 (MIS 2016), the maiden
flagship initiative of the Union Ministry of Shipping recently
held at
a) Surat
b) Mumbai
c) Goa
d) Vishakhapatnam
e) Chennai
998). The first of two 600 MW power generation units at the
Singareni Thermal Power Plant (STPP) as synchronised. The
thermal power plant is located in which state?
a) Andhra Pradesh
b) Telangana
c) Chhattisgarh
d) Karnataka
e) Odisha
999). Which state government presented the tax-free budget for
2016-17, proposing a total expenditure of 1.3 lakh crore on 15th
March 2016?
a) Karnataka
b) Bihar
c) Meghalaya
d) Telangana
e) Sikkim
1000). Name the 6-year-old girl from Baraut, UP, who becomes
the youngest person to climb the 16,300 feet high
Kangchenjunga base camp in Sikkim?
a) SuryassangyiniChaudhary
b) Vimalender Mehta
c) SujathaChaudhary
d) SrivalliChaudhary
e) None of the above
Answers:
981). b) 982). a) 983). d) 984). d) 985). c) 986). a) 987). d)
988). b) 989). b) 990). c) 991). b) 992). a) 993). d) 994). c)
995). e) 996). c) 997). b) 998). b) 999). d) 1000). a)

For More eBooks for SBI Clerk Prelims Exam 2016 Visit- www.ibpsguide.in
To Take Free Online Mock Test Visit- mock.ibpsguide.in

www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com | Copyright 2016 All Rights Reserved. IBPS GUIDE
Powered By- BASE Institute, PH- 08122002636

64