Sunteți pe pagina 1din 27

Exam Title : GS Simulator Test 5

Name

Exam URL : http://compete.forumias.com

1.

The Jataka stories mainly consist of


a) Preachings of Lord Buddha through animal tales
b) Stories of previous births of Buddha
c) Canons of Buddhism
d) Tales written by later Buddhists

2.

The term homeostasis refers to the


a) Capacity of ecosystem to make food available for all habitats
b) Capacity of ecosystem to move to secondary succession
c) Capacity of ecosystem of self-regulation
d) None of the above

3.

Payments Banks have been in news recently. In this context, consider the following statements
1. India Post has been given license to operate small finance banks by RBI.
2. Payment banks can accept maximum deposit of Rs . 1 lakhs per individual.
3. Small finance banks will be able to give credit to small business units.
Select the correct statement(s) using the codes given below:
a)
b)
c)
d)

4.

With reference to Indias culture and tradition, what is Thang Ta?


a)
b)
c)
d)

5.

1 and 2 only
2 and 3 only
1 and 3 only
1, 2 and 3

It is a Marshal Art dance-form of Manipur.


It is an ancient style bronze and brass-work found in coromandal area.
It is a form of music developed by producing musical nodes on brass plates.
It is an ancient Bhakti Cult of Shaivism still prevalent in some parts of South India.

Consider the following statements about FDI norms, recently in news in India
1. FDI in single brand retail are subject to 30% local sourcing norms.
2. 100% FDI in online eCommerce is allowed under the automatic route
Select the correct statements using the codes give below a)
b)
c)
d)

1 only
2 only
Both 1 & 2
None of the Above

ForumIAS
Web: http://www.forumias.com/
Email: ravi@forumias.com

Page 1

Exam Title : GS Simulator Test 5


Name

Exam URL : http://compete.forumias.com

6.

Consider the following.


1. Eri
2. Tasar
3. Mulberry
4. Muga
Which of the above is/are the varieties of natural silk?
a) 3 only
b) 3 and 4 only
c) 1, 3 and 4 only
d) 1, 2, 3 and 4

7.

Which among the following is/are the methods soil erosion by wind?
1. Siltation
2. Suspension
3. Surface Creep
Select the correct answer using the codes given below:
a)
b)
c)
d)

8.

Which among the following cess is/are applicable on service tax?


1. Krishi Kalyan Cess
2. Swacchh Bharat Cess
3. Education Cess
Select the correct answer using the codes given below:
a)
b)
c)
d)

9.

a ) 1 and 2 only
1, 2 and 3
2 and 3 only
1 and 3 only

a ) 1 and 3 only
1 and 2 only
2 and 3 only
1, 2 and 3

Consider the following actions taken by Parliament.


1. Removal of Comptroller and Auditor General
2. Approval of emergency proclamation
3. No Confidence motion
4. Constitutional amendment
In which of the above cases, concurrence of both Lok Sabha and Rajya Sabha is required?
a) 2 and 4 only

ForumIAS
Web: http://www.forumias.com/
Email: ravi@forumias.com

Page 2

Exam Title : GS Simulator Test 5


Name

Exam URL : http://compete.forumias.com

b) 1, 2 and 4 only
c) 1, 2 and 3 only
d) 1, 3 and 4 only
10. Consider the following statements regarding biodiversity hotspots.
1. The concept originated to designate priority areas for in situ conservation.
2. The area should support greater than 1800 species
3. It must have lost over 70% of original habitat.
Select the correct statement(s) using the codes given below:
a) a ) 1 and 2 only
b) 2 and 3 only
c) 1 and 3 only
d) 1, 2 and 3
11. Consider the following characteristics of a soil.
1. High water retention capacity
2. Deficient in Nitrogen and Phosphorous
3. Self-Ploughing
Which of the following soil type has above characteristics?
a)
b)
c)
d)

Black Soil
Alluvial Soil
Laterite Soil
Red and Yellow Soil

12. Which among the following is/are the initiatives to enhance energy efficiency?
1. Market Transformation for Energy Efficiency
2. Energy efficiency financing platform
3. Framework for energy efficient economic development (FEED)
Select the correct answer using the codes given below:
a)
b)
c)
d)

1 and 2 only
2 and 3 only
1 and 3 only
1, 2 and 3

ForumIAS
Web: http://www.forumias.com/
Email: ravi@forumias.com

Page 3

Exam Title : GS Simulator Test 5


Name

Exam URL : http://compete.forumias.com

13. Consider the following statements regarding inflation indices.


1. All the three consumer price indices include certain services.
2. Wholesale price index measures inflation at each stage of production.
3. Real estate and insurance services do not find a mention in either CPI or WPI.
Select the correct statement(s) using the codes given below:
a) a ) 1 and 2 only
b) 1 and 3 only
c) 2 and 3 only
d) 1, 2 and 3
14. A shadow government has recently been formed in UK by the opposition party of which of the following
countries?
1. Mauritius
2. Maldives
3. Seychelles
4. Sri Lanka
a)
b)
c)
d)

1 only
2 only
1 and 3 only
2 and 4 only

15. Which among the following organism(s) can be termed as bio fertilizers?
1. Azotobacter 2. Azolla
3. Blue green algae 4. Mycorrhizal
Select the correct answer using the codes given below:
a)
b)
c)
d)

1, 2 and 4 only
2, 3 and 4 only
1, 2 and 3 only
1, 2, 3 and 4

16. Which among the following state(s) has/have bicameral legislature?


1. Bihar 2. West Bengal 3. Madhya Pradesh
4. Jammu and Kashmir 5. Jharkhand
Select the correct answer using the codes given below:
a)
b)
c)
d)

1, 2 and 4 only
1, 3 and 5 only
1 and 4 only
1, 2 and 3 only

ForumIAS
Web: http://www.forumias.com/
Email: ravi@forumias.com

Page 4

Exam Title : GS Simulator Test 5


Name

Exam URL : http://compete.forumias.com

17.

Which of the following were the main objectives of the Khalifat Movement?
1. To rouse anti-British feelings among the Muslims of India.
2. To reform the Muslim society.
3. To demand separate electorates and preserve the Khalifat .
4. To save the Ottoman Empire and preserve the Khalifat
Select the correct answer from the codes given below:
a) a ) 1 and 2 only
b) 2 and 3 only
c) 3 and 4 only
d) 1 and 4 only

18. Under which of the following conditions, the UPSC can serve the needs of a state?
1. When requested by the President
2. When requested by the Governor
3. With the approval of Parliament
4. With the approval of President
5. With the approval of the concerned state legislature.
Select the correct answer using the codes given below:
a)
b)
c)
d)

1 and 3 only
2 and 5 only
2 and 4 only
1 and 5 only

19. Consider the following statement regarding island of Lakshadweep.


1. Crescentic reef can be found in the east.
2. Eastern seaboard is steeper.
3. Minicoy island lies north of the 9 degree channel.
Select the correct answer using the codes given below:
a)
b)
c)
d)

a ) 1 and 2 only
2 and 3 only
1 and 3 only
1, 2 and 3

ForumIAS
Web: http://www.forumias.com/
Email: ravi@forumias.com

Page 5

Exam Title : GS Simulator Test 5


Name

Exam URL : http://compete.forumias.com

20. With reference to famous Mohiniattam dance, consider the following statements.
1. It is a centuries old living tradition of Kerala, developed from Devdasi system.
2. Its striking feature is the swaying of the dancer from side to side and the smooth and unbroken flow of
the body movement.
3. Performers usually wear an off-white colored sari with gold brocade borders.
Select the correct statement using the codes given below.
a) 1 only
b) 1 and 2 only
c) 2 and 3 only
d) 1, 2 and 3
21. Consider the following rivers of India.
1. Periyar
2. Sabarmati
3. Vaigai
4. Baitarni
Which of the above river(s) is/are west flowing rivers of India?
a)
b)
c)
d)

3 only
1, 2 and 4 only
1 and 2 only
1, 2 and 3 only

22. Which of the following disease(s) are not communicable by sharing the body piercing needles?
1. Kala azar 2. Dengue
3. Malaria 4. AIDS
Select the correct answer using the codes given below:
a)
b)
c)
d)

2 and 3 only
1 and 3 only
1, 2 and 3 only
1, 2, 3 and 4

23. Which among the following is/are the arguments against GDP being a reliable source of income
calculation?
1. Exclusion of care economy
2. Unpaid Charitable work
3. Non monetized portion of economy
4. Environmental Cost
Select the correct answer using the codes given below:

ForumIAS
Web: http://www.forumias.com/
Email: ravi@forumias.com

Page 6

Exam Title : GS Simulator Test 5


Name

Exam URL : http://compete.forumias.com

a) 1, 2 and 4 only
b) 1, 3 and 4 only
c) 2, 3 and 4 only
d) 1, 2, 3 and 4
24. Which among the following set of pair(s) are correctly matched?
Multilateral Institution Purpose
1. IMF Promote international financial stability and monetary cooperation
2. Asian Development Bank Develop good governance and fight corruption
3. World Bank Promote long term economic development and poverty reduction
Select the correct answer using the codes given below:
a)
b)
c)
d)

1 and 2 only
2 and 3 only
1 and 3 only
1, 2 and 3

25. Consider the following regarding sovereign wealth funds.


1. Sovereign wealth funds can be invested domestically only.
2. National Investment and Infrastructure Fund (NIIF) is Indias first sovereign wealth fund.
Select the correct answer using the codes given below:
a)
b)
c)
d)

1 only
2 only
Both 1 and 2
Neither 1 nor 2

26. Which among the following pairs(s) is/are incorrectly matched?


Industry Solid Waste
1. Sugar Industry Lime Mud
2. Pulp and Paper Industry Press Mud
3. Fertilizer Industry Gypsum
Select the correct answer using the codes given below:
a)
b)
c)
d)

1 and 2 only
2 and 3 only
1 and 3 only
1, 2 and 3

ForumIAS
Web: http://www.forumias.com/
Email: ravi@forumias.com

Page 7

Exam Title : GS Simulator Test 5


Name

Exam URL : http://compete.forumias.com

27. Consider the following statement regarding FRBMA act:


1. It follows the range deficit target when it comes to targeting the fiscal deficit.
2. It is an act which aims at institutionalizing financial discipline and reducing Indias Fiscal deficit.
3. One of the objectives of the act is to aim for fiscal stability in the shorter run.
4. As per the act, the aim of fiscal deficit reduction is 3.9% of GDP for the year 2015-16.
Which of the statements given above is/are true?
a) 1 and 4 only
b) 1, 2 and 4 only
c) 2 and 4 only
d) 1, 2, 3 and 4
28. Consider the following statements regarding Public Interest Litigation (PIL).
1. PIL is defined by an act of parliament.
2. PIL does away with the concept of locus standi.
3. PIL was derived based on Article 21 and 14 of fundamental rights.
Select the correct answer using the codes given below:
a)
b)
c)
d)

1 and 2 only
2 and 3 only
1 and 3 only
1, 2 and 3

29. Consider the following statements.


1. India was to become a federation if more than 50% of the Princely states decide to join it.
2. The ministers of the provincial government were to be responsible to the legislature.
3. Diarchy was introduced at the provincial level.
Which of the above statements was/were the provisions of Government of India Act, 1935?
a)
b)
c)
d)

1 and 2 only
2 and 3 only
1 and 3 only
1, 2 and 3

30. Which among the following is/are the performance index to calculate MGNREGA index?
1. Average days of employment per household.
2. Percentage wages paid within the promised 1 month of enlisting to work
3. The work completion rate
Select the correct answer using the codes given below:
a) 1 and 2 only
b) 2 and 3 only

ForumIAS
Web: http://www.forumias.com/
Email: ravi@forumias.com

Page 8

Exam Title : GS Simulator Test 5


Name

Exam URL : http://compete.forumias.com

c) 1 and 3 only
d) 1, 2 and 3
31. Consider the following statements about Vedanta philosophy and select the correct ones
1. The theory of Karma is linked to the Vedanta Philosophy.
2. According to this philosophy, if a person acquires the knowledge of the self ( atma ) he realizes the
knowledge of Brahma, and thus attains salvation.
3. Purusha and Prakriti are two main elements associated with Vedanata .
Select the correct answer using the codes given below:
a) 1 and 2 only
b) 1 and 3 only
c) 2 and 3 only
d) 1, 2 and 3
32. Consider the following international agreements:
1. Millennium Development Goals
2. The world Heritage Convention
3. Cartagena Protocol
Which of the above has/have a bearing on the biodiversity and climate change?
a)
b)
c)
d)

3 only
1 and 3 only
2 and 3 only
1, 2 and 3

33. Termination of a sitting of the House without any definite date being fixed for the next sitting is termed as
a)
b)
c)
d)

Adjournment sine die


Adjournment
Guillotine
None of the above

34. Consider the following statements


1. India has made a contribution to 1mn USD to the Nuclear Security Fund
2. The first Nuclear Security Summit was held in Seoul in 2010
3. The 4th Nuclear Security Summit saw the participation of all recognised nuclear states.
a)
b)
c)
d)

1 only
2 only
1 and 3 only
1, 2 and 3

ForumIAS
Web: http://www.forumias.com/
Email: ravi@forumias.com

Page 9

Exam Title : GS Simulator Test 5


Name

Exam URL : http://compete.forumias.com

35.

In reference to the tax scenario of the Indian economy, consider the following statements:
1. Over the year, direct tax base has been widening.
2. Revenue from Indirect taxes has been increasing in comparison to direct taxes.
3. Wider indirect taxation is better in comparison to wider direct taxation.
Which of the statements given above is/are true?
a) a ) 1 and 2 only
b) 2 and 3 only
c) 2 only
d) 1, 2 and 3

36. Which of the following is not a condition of admissibility of cut motions in the Parliament?
a)
b)
c)
d)

It should not make suggestions for the amendment of existing laws.


It should not relate to expenditure charged on the Consolidated Fund of India.
It should not raise a question of privilege.
It should relate to more than one demand.

37. Which among the following state(s) do( es ) not have any national park?
1. Punjab 2. Haryana
3. Jharkhand 4. Tripura
Select the correct answer using the codes given below:
a)
b)
c)
d)

2 and 3 only
1 and 4 only
1 only
4 only

38. Consider the following statements in the context of humidity:


1. There is no unit of absolute humidity. It is expressed in percentage.
2. Relative humidity is expressed in gram per cubic metre.
3. Increase in the temperature of air does not affect the potency of humidity.
Which of the above statement(s) is/are in correct?
a)
b)
c)
d)

1 only
2 only
3 only
1, 2 and 3

39. The 1916 Session of Indian National Congress is of significance in the history of the Freedom Movement
because

ForumIAS
Web: http://www.forumias.com/
Email: ravi@forumias.com

Page 10

Exam Title : GS Simulator Test 5


Name

Exam URL : http://compete.forumias.com

a) a joint session with Muslim League was held to sign the historic Lucknow pact
b) attainment of Pooran Swaraj was adopted as the goal of Congress
c) resolution against Indian participation in the World War was adopted
d) decision to boycott the round table conference was taken
40. Animals which can tolerate extremely dry conditions and pass long periods without water are termed as
a) Hydrocoles
b) Xerocoles
c) Mesocoles
d) None of the above
41. With reference to the Indian history of art and culture, consider the following pairs:
Famous Piece of Art
Place of Location/Site
1. A huge monolithic statue of Bahubali
A. Ellora
2. Sculpture of Ravan shaking Mount Kailasha
B. Gomasteshwara
3. Rock cut Panch Rathas Monument
C. Kancheepuram
Match the above correctly and choose the correct codes from below
a)
b)
c)
d)

1 - B , 2 - A, 3 - C
1 - A , 2 - B, 3 - C
1 - C, 2 - A, 3 - B
1 - A, 2 - C, 3 - B

42. Consider the following statements about Heart of Asia conference which was recently held in New
Delhi:
1. Its objective was to bringing peace and stability to South China Sea region.
2. China and Pakistan did not took participation in the conference.
Select the correct answer using the codes given below:
a)
b)
c)
d)

1 only
2 only
Both 1 and 2
Neither 1 nor 2

ForumIAS
Web: http://www.forumias.com/
Email: ravi@forumias.com

Page 11

Exam Title : GS Simulator Test 5


Name

Exam URL : http://compete.forumias.com

43. Consider the following pairs


1. Vembad Kol Wetland

A. Man made Wetland

2. Harike Lake Wetland


3. Loktak Lake

B. Largest wetland of India


C. Largest Freshwater lake in North East

Which of the above pairs are matched correctly?


a) 1 and 2 only
b) 3 only
c) 1 and 3 only
d) 1, 2 and 3
44. Which of the following statements are correct regarding the powers of a Governor to reserve a bill for the
consideration of the President?
1. It is laid down in Article 200.
2. It is not a discretionary power of the Governor.
3. It is compulsory, if the bill endangers the position of High Court.
4. He can reserve any bill passed by the state legislature.
Select the correct answer using the codes given below
a)
b)
c)
d)

1, 2 and 3 only
3 and 4 only
1 and 3 only
2, 3 and 4 only

45. Consider the following statement regarding Pradhan Mantri Mudra Yojana :
1. MUDRA is an institution set up up by the govt. to provide funding to farm sector, particularly small and
marginal farmers.
2. Under the Kishor category of Mudra, loan cover of Rs . 50,000 can be availed.
3. Regional Rural Banks (RRBs) are not entitled to provide loans under Mudra.
4. Mudra Bank has been allotted a refinance fund of Rs . 20,000 crores from the shortfall of Priority
Sector Lending.
Which of the statements given above is/are true?
a)
b)
c)
d)

1, 2 and 3 only
1, 2 and 4 only
2 and 3 only
4 only

ForumIAS
Web: http://www.forumias.com/
Email: ravi@forumias.com

Page 12

Exam Title : GS Simulator Test 5


Name

Exam URL : http://compete.forumias.com

46. Which among the following mineral(s) are extracted from the ocean using existing technologies?
1. Magnesium 3. Sodium Chloride
2. Bromine 4. Zinc
Select the correct answer using the codes given below:
a) 2 and 3 only
b) 1 and 3 only
c) 3 and 4 only
d) 1, 2 and 3 only
47. Chabahar Port, recently in news is located in the
a) Persian Gulf
b) Gulf of Oman
c) Gulf of Aden
d) Red Sea
48. Consider the following statements about Acharya J. B. Kriplani .
1. He was a partisan socialist.
2. He held the presidency of INC during the turbulent period of 1947.
3. He was the supporter of Gandhian Philosophy.
Select the correct statement using the codes given below.
a)
b)
c)
d)

a ) 1 and 2 only
1 and 3 only
2 only
1, 2 and 3 only

49. Which among the following forest(s) is/are most immune to forest fires?
1. Tropical Wet Forests
2. Temperate Montane Forests
Select the correct answer using the codes given below:
a)
b)
c)
d)

1 only
2 only
Both 1 and 2
Neither 1 nor 2

ForumIAS
Web: http://www.forumias.com/
Email: ravi@forumias.com

Page 13

Exam Title : GS Simulator Test 5


Name

Exam URL : http://compete.forumias.com

50. Consider the following statements.


1. In protected forests, hunting, grazing, etc. are banned unless specific orders are issued otherwise.
2. In reserved forests, hunting and grazing are sometimes allowed for communities living on the fringes
of the forest.
Select the correct statement(s) using the codes given below.
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) None of the above
51. If in an election to a state legislative assembly, the candidate who is declared elected loses his deposit, it
means that
a)
b)
c)
d)

The polling was very poor


The election was for a multi-member constituency
The elected candidates victory over his nearest rival was very marginal
A very large number of candidates contested the election

52. Which of the following statements) is/are correct?


1. Inland Waterways Authority of India was established in October 1986 for development of Inland
waterways.
2. Headquarter of this Authority is in Patna.
3. Bhanga Lakhimpur Waterway is Indias National Waterway 5.
Select the correct answer using the codes given below:
a)
b)
c)
d)

1 only
1 and 2 only
2 and 3 only
1, 2 and 3

53. Consider the following statements about India-US relations


1. US Congress has introduced a resolution to bring India on a par with Americas NATO allies in terms
of Defence trade and technology transfer
2. A Bill was introduced in the US Congress to help India join the Asia Pacific Economic Cooperation
(APEC).
Select the correct answer using the codes given below:
a)
b)
c)
d)

1 only
2 only
Both 1 and 2
Neither 1 nor 2

ForumIAS
Web: http://www.forumias.com/
Email: ravi@forumias.com

Page 14

Exam Title : GS Simulator Test 5


Name

Exam URL : http://compete.forumias.com

54.

What happens when the office of both the Speaker and Deputy Speaker of Lok Sabha falls vacant?
a) The members of Lok Sabha immediately elect a Speaker.
b) The senior most willing member of Lok Sabha becomes the speaker.
c) The President appoints any member of Lok Sabha as speaker.
d) The Deputy Chairman of Rajya Sabha presides over till the next speaker is elected.

55. Which of the following pair(s) is/are incorrectly matched?


Sacred Groves State
1. Bamboo Groves North Bengal
2. Orans Chattisgarh
3. Sarnas Rajasthan
4. Kovil Kadu Tamil Nadu
Select the correct answer using the codes given below:
a)
b)
c)
d)

1 and 4 only
1, 2 and 3 only
2 and 3 only
1 and 3 only

56. Consider the following statements regarding the objectives of Buffer Stock:
1. Buffer stocks are required to provide for TPDS and other welfare schemes.
2. It ensures food security when the production is short of normal demand.
3. It stabilizes prices during period of production shortfalls.
4. Buffer stock can be used to dispose off the surplus food grins in open market.
Which of the statements given above is/are false?
a)
b)
c)
d)

1, 2 and 4 only
2 and 3 only
3 only
4 only

57. Consider the following statements regarding the recently held World Conference on Tourism for
Development (WCTD).
1. Its first meet was held in New Delhi in 2016
2. The theme of the meet was Tourism for Peace and Development to advance the contribution of
tourism to the UN Sustainable Development Goals (SDG).
Select the correct answer using the codes given below:
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2

ForumIAS
Web: http://www.forumias.com/
Email: ravi@forumias.com

Page 15

Exam Title : GS Simulator Test 5


Name

Exam URL : http://compete.forumias.com

d) Neither 1 nor 2
58. The recommendations of the Kelkar Committee on Revisiting & Revitalising the PPP Model of
Infrastructure Development include
1. Amendment of Prevention of Corruption Act to differentiate between maladfide and genuine errors by
public servants.
2. Setting up independent regulators in sectors having Public Private Partnerships
3. Complete removal of any scope for renegotiation of infra structure projects of long duration at a later
stage.
a) 1 only
b) 1 and 2 only
c) 2 and 3 only
d) 1, 2 and 3 only
59. With reference to UDAY scheme, Consider the following statements.
1. It will improve the operational efficiency of discoms .
2. It will reduce cost of production by rationalizing coal linkages.
3. Future automatic takeover of 50% losses of discoms .
Select the correct statement using the codes given below.
a)
b)
c)
d)

a ) 1 and 2 only
2 and 3 only
1 and 3 only
1, 2 and 3

60. Which among the following species is/are protected under the crocodile breeding and management
project?
1. Fresh water crocodile
2. Salt water crocodile
3. Gharial
Select the correct answer using the codes given below:
a)
b)
c)
d)

1 only
3 only
1 and 3 only
1, 2 and 3

ForumIAS
Web: http://www.forumias.com/
Email: ravi@forumias.com

Page 16

Exam Title : GS Simulator Test 5


Name

Exam URL : http://compete.forumias.com

61. Consider the statements regarding the Ordinance making power of President:
1. The President cannot promulgate an ordinance to amend tax laws.
2. The President cannot promulgate an ordinance to amend the constitution.
3. Ordinance made by the President cannot be reviewed by any court.
4. The maximum life of an ordinance is 6 months.
Which of the statements given above is/are true?
a) 1, 3 and 4 only
b) 2 only
c) 2 and 4 only
d) 2, 3 and 4 only
62. Which one of the following is INCORRECT in respect of Parliamentary control over the Budget?
a)
b)
c)
d)

Parliament has no say in the preparation of the budget


Parliament has the power to increase expenditure charged on the Consolidated Fund
Parliament has no power to impose a tax without the Presidents recommendation
Parliament has no power to increase a tax without the Presidents recommendation

63. Consider the following statements about Mauryan administration.


1. The Samharta was the Chief Tax collector.
2. Panyadhaksha was Head of Trade and Commerce.
3. Sannidhata was the chief custodian of the state treasury and store-house.
Select the correct statement(s) using the codes given below:
a)
b)
c)
d)

a ) 1 and 2 only
1 and 3 only
2 and 3 only
1, 2 and 3

64. Which of the following are the limitations on the sovereignty of Indian Parliament?
1. Fundamental Rights
2. Judicial Review
3. Federalism
4. Written Constitution
Select the correct answer using the codes given below:
a)
b)
c)
d)

1, 3 and 4 only
1, 2 and 3 only
1 and 2 only
1, 2, 3 and 4 only

ForumIAS
Web: http://www.forumias.com/
Email: ravi@forumias.com

Page 17

Exam Title : GS Simulator Test 5


Name

Exam URL : http://compete.forumias.com

65. Consider the following statements in the context of alluvial soil in India:
1. Alluvial Soil generally has higher quantity of potash and lesser quantity of phosphorus.
2. Quantity of sand present in alluvial soil decreases as one moves from west to east.
Which of the following statements) is/are correct?
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
66. Recently, the Indian government has given its approval for the Ashgabat Agreement. Which of the
following are true about it?
1. The Agreement has Oman, Iran, Turkmenistan, Kazakhstan and Uzbekistan as founding members.
2. It will help in the implementation of the International North South Transport Corridor.
3. It will help India use the existing transport corridor to reach the Eurasia region.
a)
b)
c)
d)

1 only
1 and 2 only
1 , 2 and 3
2 and 3 only

67. Which of the below countries are not landlocked?


1. Cambodia
2. Laos
3. Bhutan
4. Afghanistan
5. Turkmenistan
a)
b)
c)
d)

1 only
1 and 5 only
2, 3 and 4 only
1, 2 and 5 only

68. Consider the following statements.


1. Coal-bed methane is the pure methane gas absorbed into solid matrix coal.
2. Oil Shale gas is a mixture of propane and butane only.
Which of the statements given above is/are correct?
a)
b)
c)
d)

1 only
2 only
Both 1 and 2
None of the above

ForumIAS
Web: http://www.forumias.com/
Email: ravi@forumias.com

Page 18

Exam Title : GS Simulator Test 5


Name

Exam URL : http://compete.forumias.com

69.

Which of the following are true of Central Vigilance Commission?


1. It was set up on the recommendation of Santhanam Committee.
2. It does not exercise superintendence over the functioning of CBI.
3. It is set up by an executive resolution of the Government of India.
4. It consists of a chairman and three members.
Select the correct answers using the codes given below:
a) 1, 2 and 4 only
b) 1, 3 and 4 only
c) 1 and 3 only
d) 1 and 4 only

70. Consider the following characteristics of a Biome.


1. Low biotic diversity
2. Limitation of drainage
3. Short season of growth and reproduction
4. Energy and nutrients in the form of dead organic material.
Which of the following Biomes have above characteristics?
a)
b)
c)
d)

Savannah Biome
Tundra Biome
Tropical Rainforest
Temperate Grassland

71. Consider the following statements regarding Mansabdari system


1. It was introduced by Akbar.
2. Mansabdari meant given ranks for military purposes only.
Select the correct statement(s) using the codes given below:
a)
b)
c)
d)

1 only
2 only
Both 1 and 2
Neither 1 nor 2

72. Consider the following rivers:


1. Lohit
2. Subansiri
3. Barak
Which of the above flows/flow through Arunachal Pradesh?
a) 1 only
b) 1 and 2 only

ForumIAS
Web: http://www.forumias.com/
Email: ravi@forumias.com

Page 19

Exam Title : GS Simulator Test 5


Name

Exam URL : http://compete.forumias.com

c) 3 only
d) 1, 2 and 3
73. Recently, the government has constituted the N K Singh Committee. Which of the following is true about
it?
1. It is set up to review and propose amendments to the Fiscal Responsibility & Budget Management
Act.
2. Its purpose will be to propose an acceptable fiscal deficit range instead of a fixed fiscal deficit target
number.
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 & 2
d) None of the Above
74. Consider the following statements regarding the pardoning power of the President:
1. Remission means reducing the period of sentence.
2. Commutation means changing one form of punishment to another.
3. President cannot exercise his pardoning power without the advice by the cabinet.
Select the correct statement(s) using the codes given below:
a)
b)
c)
d)

a ) 1 and 2
1 and 3
2 and 3
1, 2 and 3

75. The financial instruments through which an Indian entity can raise money from overseas market in the
rupee is termed as
a)
b)
c)
d)

Indian Bonds
Masala Bonds
Zero Coupon Bonds
Emerging market bonds

76. Which of the following statements) is/are correct in the context of Isothermal lines?
1. Isothermal lines mostly follow latitudinal lines in North-South direction.
2. Where there is maximum temperature difference due to dissimilarity in water and land, Isothermal
lines are straight there.
Select the correct answer using the codes given below:
a) 1 only
b) 2 only

ForumIAS
Web: http://www.forumias.com/
Email: ravi@forumias.com

Page 20

Exam Title : GS Simulator Test 5


Name

Exam URL : http://compete.forumias.com

c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
77. According to a recent report of UN Department of Economic & Social Affair, India has the largest
diaspora in the world. Which of the following are true regarding it?
1. It is the cumulative impact of India's long history of emigration to other countries over two millennia
2. Slavery Abolition Act of 1833 by the British Parliament led to sudden outflow of Indians to other
countries.
3. Lot of Indians migrate for work to oil rich countries in the Gulf for better work opportunities.
a) 1 and 3 only
b) 3 only
c) 2 and 3 only
d) 1, 2 and 3 only
78. The Oil for Drugs swap deal recently in news, concerns which of the following countries?
a)
b)
c)
d)

Vietnam
Venezuela
Afghanistan
Iran

79. Consider the following statements regarding the Nutrient Based Subsidy (NBS) scheme implemented by
government of India:
1. Under NBS, subsidy is given based on the weights of different nutrients (N, P, K and S) in the
fertilizer.
2. Additional subsidy is also provided on fertilizers fortified with secondary and micro nutrients.
3. Urea falls under the ambit of NBS.
4. Under this scheme the maximum retail price of fertilizers has been left open and manufacturers are
allowed to fix the MRP at a reasonable level.
Which of the statements given above is/are true?
a)
b)
c)
d)

1, 2 and 3 only
1, 2 and 4 only
1 and 4 only
1 and 2 only

ForumIAS
Web: http://www.forumias.com/
Email: ravi@forumias.com

Page 21

Exam Title : GS Simulator Test 5


Name

Exam URL : http://compete.forumias.com

80. Consider the following climate and vegetation characteristics.


1. Moderate climate and broad leafed deciduous trees.
2. Uniform precipitation
3. Podozolic soils and have deep profile.
Which kind of forest has the above mentioned characteristics?
a) Boreal Forests
b) Tropical Forests
c) Temperate Forests
d) Subtropical rain forests.
81. Which among the following factor(s) have prevented India from becoming a manufacturing hub?
1. Favourable terms for MSMEs
2. Deindustrialisation in India due to Chinese imports
3. Emphasis on services sector
4. Lack of ease of doing business
Select the correct answer using the codes given below:
a)
b)
c)
d)

2, 3 and 4 only
1, 2 and 4 only
1, 3 and 4 only
1, 2, 3 and 4

82. With reference to Maternal and neonatal tetanus (MNT), Consider the following statements.
1. It is the consequence of unclean deliveries.
2. India had eradicated maternal and neonatal tetanus in 2015.
Select the correct statement(s) using the codes given below:
a)
b)
c)
d)

1 only
2 only
Both 1 and 2
None of the above

83. The Economic Survey has prescribed a 4-D model for the banking sector to face competition in the
changed environment. These 4-D stands for
a)
b)
c)
d)

Deregulation, Development, Diversification and Disinvestment


Deregulation, Double financial repression, Diversification and Disinvestment
Deregulation, Disinterring, Diversification and Disinvestment
Deregulation, Disinterring, Diversification and Differentiation

ForumIAS
Web: http://www.forumias.com/
Email: ravi@forumias.com

Page 22

Exam Title : GS Simulator Test 5


Name

Exam URL : http://compete.forumias.com

84. Which of the following statement(s) is/are correct in the context of Stratosphere?
1. Decline in temperature in stratosphere stops with altitude.
2. Temperature remains unchanged upto height of 20 km in this zone.
Select the correct answer using the codes given below:
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
85. Consider the following statements regarding New Development Bank (NDB)
1. China, as the largest shareholder enjoys a veto Power in the New Development Bank.
2. The NDB will fund Infrastructure projects in developing Nations
3. The NDB shall have currency reserve arrangements to help countries meet short term liquidity
pressure.
Select the correct answer using the codes given below:
a)
b)
c)
d)

a ) 1 and 2 only
2 only
1, 2 and 3
2 and 3 only

86. With reference to Nirbhaya Missile, which of the following are correct?
1. It is a long range supersonic cruise missile designed by DRDO.
2. It is capable of carrying conventional nuclear warheads.
3. It can deliver 1500 Kgs warhead over a distance of 1000kms.
a)
b)
c)
d)

1 only
1 and 2 only
2 and 3 only
1, 2 and 3

87. Arrange the following stages in coal formation from initial stage to final stage.
1. Peat 2. Anthracite
3. Litminous 4. Lignite
Select the correct answer using the codes given below:
a)
b)
c)
d)

1, 3 , 2, 4
1, 4, 3, 2
1, 3, 4, 2
1, 4, 2, 3

ForumIAS
Web: http://www.forumias.com/
Email: ravi@forumias.com

Page 23

Exam Title : GS Simulator Test 5


Name

Exam URL : http://compete.forumias.com

88. Which of the following is true regarding a minister belonging to either house of the Parliament?
a) He can take part in the proceedings as well as vote only in his house.
b) He can take part as well as vote in any of the houses.
c) He can vote only in his house but take part in proceedings of the other house
d) He can vote in the other house but can sit in the proceedings only of his house.
89. The Tropic of Cancer passes through which of the following states?
a) West Bengal, Chhattisgarh, Odisha, Madhya Pradesh
b) Rajasthan, Nagaland, Gujarat, West Bengal
c) Gujarat, Madhya Pradesh, Bihar, West Bengal
d) Mizoram, Tripura, West Bengal, Chhattisgarh
90. With reference to oil shale, consider the following statements.
1. It is also known as Kerogen Shale.
2. Its major deposits have been found in United States.
3. Extraction of shale oil from Oil Shale is cheaper than <g>production</g> of conventional crude oil.
Select the correct statement using the codes given below.
a)
b)
c)
d)
e)

2 only
2 and 3 only
1 and 3 only
1, 2 and 3

91. Consider the following statements regarding Central Cabinet Secretariat.


1. It functions directly under the Prime Minister
2. Cabinet secretary is administrative head of the secretariat.
3. Cabinet Secretary is ex- officio head of civil services board.
Select the correct statement(s) using the codes given below:
a)
b)
c)
d)

a ) 1 and 2 only
2 and 3 only
1 and 3 only
1, 2 and 3

ForumIAS
Web: http://www.forumias.com/
Email: ravi@forumias.com

Page 24

Exam Title : GS Simulator Test 5


Name

Exam URL : http://compete.forumias.com

92. Consider the following statements regarding the Bharat Bill Payment System:
1. It is a centralized bill payment system which will allow the user to pay all his repetitive monthly bills
using a single website/outlet.
2. National Payment Corporation has been designated as Bharat Bill Payment Central Unit (BBPCU)
3. It has been modelled on the lines of suggestions given by Umesh Bellur committee.
Which of the statements given above is/are true?
a) a ) 1 and 2 only
b) 1 and 3 only
c) 2 and 3 only
d) 1, 2 and 3
93. Which of the following works are associated with Tulsidas ?
1. Ramcharitmanas
2. Kavitavali
3. Gitanjali
4. Dasa Bodha
Select the correct answer using the codes given below:
a)
b)
c)
d)

a ) 1 and 2
1 and 3
1 and 3
1 and 4

94. Consider the following statements regarding Trade Facilitation Agreement (TFA)
1. India has formally ratified the TFA.
2. The TFA will enter into force once 50% of members have completed their domestic ratification
process.
3. It was an outcome of WTOs 9th Bali ministerial package of 2013.
Select the correct answer using the codes given below:
a)
b)
c)
d)

1 and 2 only
1 and 3 only
2 and 3 only
1, 2 and 3

95. When the Couple Protection Rate is going up


a)
b)
c)
d)

Birth rate must necessarily fall


Birth rate will fail only if couples are of younger age
Death rate must necessarily fall
Infant mortality rate must be falling

ForumIAS
Web: http://www.forumias.com/
Email: ravi@forumias.com

Page 25

Exam Title : GS Simulator Test 5


Name

Exam URL : http://compete.forumias.com

96.

Consider the following statements with reference to Attorney General of India:


1. He is appointed by the President.
2. He must have the same qualifications as that required for a Judge of High Court.
3. In the performance of his duties he shall have the right of audience in all courts of India.
Select the correct statements using the codes given below:
a) 1 only
b) 1 and 3 only
c) 2 and 3 only
d) 1, 2 and 3

97. Which among the following pair(s) is/are correctly matched?


Spacecraft Purpose
1. New Horizons : Orbiting the Mercury and transmitting data to earth.
2. MAVEN : study of Mars
3. Messenger : flyby study of the Pluto system
Select the correct answer using the codes given below.
a)
b)
c)
d)

2 only
1 and 2 only
2 and 3 only
None of the above

98. Which among the following countries rank above India on Social Progress Index (SPI)?
1. Sri Lanka 2. Bangladesh
3. Nepal 4. Pakistan
Select the correct answer using the codes given below:
a)
b)
c)
d)

a ) 1 and 2 only
1 and 3 only
1, 2 and 3 only
1, 2 and 4 only

99. Consider the following diseases.


1. Athletes Foot
2. Chicken Pox
3. Ringworm
Which of the above disease(s) is/are caused by Fungi?
a) 3 only
b) 1 and 3 only
c) 2 and 3 only

ForumIAS
Web: http://www.forumias.com/
Email: ravi@forumias.com

Page 26

Exam Title : GS Simulator Test 5


Name

Exam URL : http://compete.forumias.com

d) 1, 2 and 3
100. The term Compulsory Licensing is associated with
a) WIPO
b) TRIPS
c) GATS
d) Proposed India EU Free Trade Agreement

ForumIAS
Web: http://www.forumias.com/
Email: ravi@forumias.com

Page 27