Sunteți pe pagina 1din 7

Universitatea din Bucureti

Facultatea de Sociologie i Asistent Social


Asisten Social

Rolul i importanta educaiei sexuale

Bucureti, Iunie 2016

Cuprins
1) Identificarea nevoilor i stabilirea obiectivelor 3
2) Teorii.
3) Rolul Asistentului Social
4) Instituiile de ajutor
Bibliografie

1) Identificarea nevoilor i stabilirea obiectivelor


Nevoia principal n cazul lui Silviu: aflarea dac este purttor de virus HIV i
investigarea psihosocial a acestuia. ( () investigarea psihosocial apeleaz, implicit, la
metodede analiz i interpretare cu scop evaluativ, marcnd n acelai timp debutul interveniei
sociale.culegera datelor despre client i despre situaia problematic a acestuia se realizeaz cu
ajutorulmetodelor i tehnicilor de cunoatere a realitii socioumane, precum: observaia,
interviul,documentarea, studiul de caz, testele i scalele de msurare a atitudinilor, ancheta
social etc.materialul empiric rezultat n urma investigrii psihosociale este analizat i
sintetizat,efectundu-se astfel evaluarea preliminar i operaional care furnizeaz baza de date
pentrudemararea unui plan de aciune.) (C. De Robertis, 1995 Apud Hurubean, A, 2006, p 7)
Obiectivele:
1) Consultarea medicului de familie pentru a putea fi trimis la o clinica speciala in vederea
efectuarii analizelor corespunzatoare;
2) Oferirea de consiliere psihologica pentru a elimina riscul de suicid;
3) Oferirea de consiliere cu privire la educatia sexuala;
4) Ajutor in reintegrarea sociala
2) Teorii
Teoria potrivit n cazul lui Silviu, este teoria rezolvrii de probleme.
Etape ale interveniei bazate pe teoria rezolvrii de probleme (B. R. Compton, B. Galaway,
1979, Apud D.Buzducea, 2005, p 131 )
I. Etapa de Contact: a). identificarea problemei: - percepia beneficiarului, percepia altor
persoane implicate in situatie i perceptia asistentului social fa de problema prezentata.
b). stabilirea scopului/obiectivelor: - pe termen scurt, mediu i lung. (realizabile, masurabile,
in concordanta cu realitatea)
c). angajamentul (verbal sau scris): - clarificarea resurselor disponibile n instituie, clarificarea
responsabilitilor beneficiarului i ale asistentului social.
II. Etapa Contractului
3

- evaluarea sistemica a situatiei: - legtura dintre problemele beneficiarului i nevoile acestuia,

ce factori contribuie la crearea i meninerea problemei?,

ce resurse i posibiliti deine beneficiarul?,

ce cunotiine i principii din asistena social pot fi aplicate?,

cum pot fi organizate datele obinute pentru a contribui la rezolvarea problemei?,

- stabilirea unui plan de aciune : - in functie de scopurile stabilite,

analiza solutiilor alternative i a efectelor acestora,

stabilirea metodelor si tehnicilor de intervenie,

stabilirea activitilor necesare pentru realizarea scopurilor,

centrare pe schimbare.

- prognoza: - care sunt ansele de reuit?

identificarea posibilelor obstacole,

strategii de depire a potenialelor dificulti.

III. Etapa aciunii:- implementarea planului de actiune

intervenii n concordan cu scopul si activitatile stabilite,

mobilizarea resurselor i a serviciilor ce vor fi utilizate,

realizarea activitatilor propuse.

-finalizarea interveniei: - analiza a ceea ce s-a realizat precum si ceea ce nu s-a putut realiza,

stabilirea cauzelor nerealizarilor,

dezvoltarea unor strategii pentru meninerea scopurilor pe termen lung,

finalizarea relaiei cu beneficiarul,

asigurarea meninerii sprijinului n reea.

-evaluarea finala:- evaluarea intregului proces de interventie, nceput chiar n faza contactului
4

scopurile au fost realizate?

metodele selectate au reuit s rezolve problemele?

Contribuii ale teoriei rezolvrii de probleme: - mutarea accentului de la boal i diagnoz la


implicarea activ alturi de beneficiar n rezolvarea de probleme;

accent pe rezolvarea problemelor curente ale beneficiarilor;

stabilirea unei relaii intre ateptrile beneficiarului fa de organizaie i resursele de care


instituia dispune;

fiecare etap are un nceput i un sfrit ca i ntreg procesul de intervenie;

conceptul de istorie social - presupune nu doar o retrospectiv a evenimentelor trecute


din viaa persoanei ci i o evaluare intergenerational.

3) Rolul Asistentului Social


Interveniile directe se bazeaz pe construirea relaiei asistent-client, o interaciune
reciproc pozitiv, n cadrul creia se remarc personalitatea puternic i activ a asistentului
social n calitate de profesionist, capabil s accepte clientul fr al critica, ridiculiza sau
culpabiliza. de asemenea, asistentul trebuie s respecte codul deontologic al profesiei, s inspire
ncredere i credibilitate, s adopte un stil de lucru flexibil pentru a reda clienilor si sensul
ascendent al dezvoltrii personalitii. n acest context, nsi relaia de asistare devine un mijloc
privilegiat de intervenie, avnd rolul de a activa potenialul latent al clientului i de a aciona
camotor al schimbrii. (C.Bocancea, G.Neamu, 1999, Apud A. Hurubean p 25)

4) Instituiile de ajutor
n cazul de fa instituiile abilitate consider ca sunt:

Medicul de
familie

Cabinetul
Psihologic*

Spitalul de Boli
DermatoVenerice

*n cazul n care el se dovedete c este purtator de


virusul HIV

Asociaiile
specializate n

Familia
ajutarea
bolnavilor
diagnosticai
cu HIV*

Bibliografie
6

1) Bocancea, C., Neamu, G., 1999, Elemente de Asisten Social, Polirom, Iai.
2) Buzducea, D., 2005, Aspecte contemporane n Asistena Social, Polirom, Iai.
3) Compton, R. B., Galway, B., 1979, Social Work Processes, Homewood, Ill Dorsey Press, UK
4) DE ROBERTIS, Cristina, Mthodologie de l'intervention en travail social , Bayard
Editions,Paris, 1995
5) Hurubean, A, 2006, Tehnici De Intervenie n Asistena Social Reader, Universitatea
Petre Andrei Iai Facultatea de Psihologie, Asisten Social i Sociologie, Iai.
6) HURUBEAN, A., 1997, Asistentul social agent al schimbrii. Strategii active de asisten
social, n: "Anuarul Fundaiei Academice Petre Andrei", Tomul VII tiine socioumane,Editura Cantes, Iai,