Sunteți pe pagina 1din 6

Anemiile deficitare la copil.

Complement simplu
1) Nivelul hemoglobinei imediat dup natere poate constitui:
A) 100140 g/l;
B) 110130 g/l;
C) 120140 g/l;
D) 140160 g/l;
E) 180240 g/l.
2) Hemoglobina la sugarul sntos nu trebuie s fie mai jos de nivelul:
A) 90;
B) 100;
C) 110;
D) 120;
E) 130
3) Cauza mai frecvent cauz de dezvoltare a anemiei fieriprive la copiii de vrst mic poate fi:
A) maladia cronic;
B) factorul alimentar;
C) hemoragia cronic;
D) dereglarea absorbiei fierului;
E) bolile infecioase.
4) n diagnosticul anemiei fieriprive cel mai important indice este:
A) hipocromia;
B) prezena sursei de hemoragie;
C) scderea nivelului fierului seric;
D) raia alimentar insuficient n fier;
E) creterea viguroas a copilului.
5) Selectai care din factori nu se reduce n cadrul anemiei fieriprive:
A) procentul de saturaie a transferinei;
B) nivelul fierului seric;
C) nivelul fieritinei n ser;
D) concentrarea hemoglobinei n eritrocit;
E) capacitatea fierocaptant a serului sanguin.
6) n tratamentul anemiei feriprive gr.II este indicat:
A) produsele alimentare vegetale;
B) transfuzii de snge;
C) bucatele preparate din ficat;
D) preparatele de fier pentru administrarea peroral;
E) preparatele de fier pentru administrarea parenteral.
7) Intensitatea absorbiei fierului din preparatele medicamentoase depinde preponderent de:
A) aciditatea sucului gastric;
B) activitatea amilazei salivare;
C) starea funciei secretorii a stomacului;
D) proprietile chimice ale compuilor fierului din componena preparatelor medicamentoase;
E) activitatea proteolitic gastric.
8) Anemia tardiv a prematurilor este:
A) hemolitic;
B) fieripriv;
C) posthemoragic;
D) aplastic;
E) ereditar.
9) Indicai produsul alimentar n care fierul se asimileaz mai bine:
A) carne;
B) fructe;
C) legume;
D) finoase;
E) lactate.
10) Pentru anemia de tipul B12 deficitar nu este caracteristic:
A) tipul megaloblastic de hematopoiez;

B) dereglarea secreiei factorului intern;


C) anemia hipercrom;
D) aportul insuficient al vit. B12 cu produsele alimentare;
E) sporirea nivelului fierului seric.
11) Un copil de 3ani are manifestri clinico-paraclinice de anemie fierodeficitar gr.II. Cea mai efIcient metod de
tratament este:
A) administrarea preparatelor de fier parenteral;
B) administrarea preparatelor de fier intravenos;
C) administrarea preparatelor de fier per os, pn la normalizarea hemoglobinei;
D) administrarea preparatelor de fier per os, pn la normalizarea hemoglobinei + nc 23 luni;
E) numai normalizarea alimentaiei.
12) Copil de 2 luni, nscut prematur gr.II, este la alimentaie natural. Analiza general a sngelui: Hb 120 g/l;
Er. 3,9x1012 /l; Ic. 0,82; VSH 7 mm/h. Care recomandaie este optimal:
A) administrarea preparatelor de fier n doz curativ;
B) doar mbuntirea alimentaiei mamei;
C) doar administrarea preparatelor din fier mamei;
D) administrarea preparatelor de lapte adaptate;
E) administrarea preparatelor de fier n doza profilactic.
13) Pentru deficitul de fier nu este caracteristic:
A) depistarea mai frecvent la vrsta de 624 luni;
B) alimentarea copiilor preponderent cu lapte i terci de gri;
C) deficitul de fier decurge asimptomatic;
D) hipocromia;
E) nivelul crescut al fierului seric.
14) n tratamentul copiilor de vrst fraged cu anemie fierodeficitar nu se include:
A. preparatele de fier 5-6 mg/kg/24 ore per os;
B. cura de tratament numai pn la normalizarea hemoglobinei;
C. continuarea tratamentului 23 luni dup normalizarea hemoglobinei;
D. administrarea parenteral a preparatelor de fier n sindromul de malabsorbie;
E. corecia raiei alimentare.
15) Microcitele hipocrome sunt caracteristice n urmtoarele stri, cu excepia:
A. anemiile fierodeficitare;
B. talasemia major;
C. talasemia minor;
D. insuficiena de glucoz-6-fosfatdehidrogenaz;
E. anemiile n maladii cronice.
16) Indicai afirmaia incorect n cazul anemiilor prin deficit de acid folic:
A. administrarea fenobarbitalului influeneaz asupra metabolismului acidului folic;
B. se dezvolt n patologii maligne;
C. nu se dezvolt la alimentarea cu lapte de capr;
D. poate fi n sarcin;
E. se depisteaz n sindromul de malabsorbie.
Complement multiplu
1) Cauzele apariiei anemiei fierodeficitare la copii sunt:
A. insuficiena fierului n produsele alimentare;
B. aplazia mduvei osoase;
C. sindromul de malabsorbie;
D. cerinele sporite ale copilului n Fe;
E. bolile infecioase.
2)
Depozitul de Fe n organism se afl n:
A) nodurile limfatice;
B) ficat;
C) rinichi;
D) esutul muscular;
E) splin.
3)
Tabloul clinic al anemiei fierodeficitare la copii include:

A) paliditatea tegumentelor;
B) limfadenopatia;
C) schimbrile trofice ale pielii, prului, unghiilor;
D) suflul sistolic la apex;
E) febra.
4) Pentru anemia fierodeficitar la copii este caracteristic reducerea:
A) hemoglobinei;
B) hematocritei;
C) reticulocitele sngelui periferic;
D) indicele de culoare;
E) diminuarea moderat a numrului de eritrocite.
5) n anemia fierodeficitar la copii se observ:
A) diminuarea fierului seric;
B) reducerea capacitii fierocaptante a plasmei;
C) hipercromia;
D) hipocromia;
E) prezena sursei de hemoragie.
6) Pentru anemia de tipul B12 deficitar sunt caracteristice:
A) hematopoieza de tip megaloblastic;
B) diminuarea reticulocitelor;
C) anemia hipercrom;
D) sporirea fierului seric;
E) anemia microcitar
7) Pentru deficitul latent de fier sunt caracteristice:
A) diminuarea hemoglobinei;
B) nivelul Hb n norm;
C) testul disferal pozitiv;
D) reducerea nivelului fierului seric;
E) reticulocitoza.
8) n condiii fiziologice, fierul se absoarbe mai bine din:
A) produsele din carne;
B) crupe;
C) produsele din pete;
D) legume;
E) fructe.
9) Tratamentul anemiei fierodificitare la copii include:
A) terapia de substituie cu plasm;
B) glucocorticoizi;
C) vit. B12;
D) acidul ascorbinic;
E) preparatele fierului.
10) Profilaxia anemiei fierodeficitare la sugari include:
A) preparatele de Fe n ultimele 3 luni de sarcin;
B) alimentarea cu lapte de vaci;
C) alimentarea natural a copilului;
D) preparatele de fier la toi copiii sugari;
E) preparatele de fier prematurilor pe parcursul primului an de via.
11) Un copil de 7 ani prezint paliditate, cefalee, dureri abdominale. Analiza general a sngelui: Er. 3,8x10 12/l,
Hb 99g/l, Ic 0,78. Analiza maselor fecale ou de helmini. Indicaiile de tratament optime sunt:
A) mebendazol;
B) acid acetilsalicilic;
C) preparate de fier paranteral;
D) preparate de fier peros;
E) biseptol.
12) Un copil de 2 ani. n anamnez: infecii respiratorii frecvente, enterocolit. Este palid, pofta de mncare
diminuat. An.general a sngelui: Hb 92 g/l; Er. 3,8x10 12/l; I.c 0,72, VSH 7 mm/h. Sunt corecte
urmtoarele afirmaii:

A) anemie fierodeficitar;
B) tratamentul cu preparatele de Fe s fie efectuate pn la normalizarea indicilor sngelui rou;
C) preparatele de fier s fie administrate pn la normalizarea hemoglobinei plus nc 2 luni;
D) preparatele de fier administrate parenteral;
E) doza curativ este de 56 mg/kg Fe elementar n 24 ore.
13) Un copil de 8 luni, este palid, excitat, transpir, tresare, doarme ru. Fontanela mare 2x3 cm., capul de form
patrat, occipit aplatisat. Analiza general a sngelui: Er. 3,6x10 12/l; Hb 89g/l, I.c 0,74, VSH 7 mm/h.
Diagnosticul prezumtiv:
A) anemie gradul I;
B) anemie gradul II;
C) rahitism gr. I, evoluie acut;
D) rahitism gr. II evoluie acut;
E) rahitism gr II evoluie subacut.
14)
Absorbia de fier n intestine se deregleaz n:
A) celiachie;
B) mucoviscidoz;
C) parazitoze intestinale;
D) rahitism;
E) colecistit.
15)
Indicii ce confirm diagnosticul de anemie fierodeficitar sunt:
A) diminuarea fierului seric;
B) mrirea capacitii generale de conjugare a fierului n plasm;
C) reticulocitoza marcat;
D) majorarea capacitii latente de conjugare a fierului;
E) macrocitoza.
16) La reducerea eritrocitelor n cadrul anemiei fierodeficitare se depisteaz:
A) anizocitoz, microcitoz;
B) eritrocite n form de int;
C) poikilocitoz;
D) sferocitoz;
E) macrocitoz.
17)
Anemia fierodeficitar e necesar de difereniat n urmtoarele:
A) anemia hemolitic dobndit;
B) talasemia;
C) anemia cu celule semilunare;
D) hemofilia;
E) diateza hemoragic.
18)
Pentru anemia foliodeficitar sunt corecte afirmaiile:
A) se dezvolt la alimentaia cu lapte de capr;
B) se observa in cadrul sindroamelor de malabsorbtie;
C) se dezvolt n boli maligne;
D) poate fi n sarcin;
E) administrarea fenobarbitalului nu influeneaz asupra metabolismului acidului folic.
19) Un copil de 8 luni. n luna a 7-a i-a fost introdus complement sub form de terci. Scaun abundent, spumos,
lipicios. Coprograma: acizi grai +++, spunuri ++. Analiza general a sngelui: Er. 3,5x10 12/l. Hb 90g/l. Indice
de culoare 0,76. Precizai diagnosticul corect.
A) mucoviscidoz;
B) celiachie;
C) anemie fierodeficitar;
D) excluderea din alimentaie a terciului din cereale;
E) administrarea preparatelor de fier
.
20) Un copil de 3 luni. Venit n policlinic pentru vaccinare. Analiza sngelui Er.3,8x10x12/l, Hb 92 g/l. I.C.
0,72. Deciziile optime sunt:
A) permiterea vaccinrii;
B) introducerea suplimentului;
C) prescrierea fierului timp de 2 sptmni;

D) nu se prescrie administrarea fierului;


E) prescrierea tratamentului cu preparate de fier n decurs de 3 luni per os.
21) Simptomele sideropenice caracteristice anemiei fieriprive sunt:
A) tremurul n extremiti;
B) modificrile pielii, unghiilor, prului;
C) splenomegalia;
D) gustul pervers;
E) suflul sistolic la apex.
22)
Anemia microcitar este caracteristic n urmtoarele cazuri:
A) deficit de fier;
B) anemie B12-deficitar;
C) intoxicaie cu plumb;
D) patologie membranar a eritrocitelor;
E) talasemie.
23)
Anemia macrocitar este caracteristic n urmtoarele cayuri:
A) anemie B 12-deficitar;
B) talasemie;
C) anemie Fanconi;
D) anemie acid folic deficitar;
E) enzimopatii.
24) Copil de 8 luni se afl numai la alimentaie natural. Indicele sngelui: Hb 102g/l, Er. 4,2x10x12/l, I.C.
0,72. Concentraia de fier seric 14 mcm/l. Sunt corecte urmtoarele afirmaii:
A) deficitul latent de fier;
B) anemia fierodeficitar;
C) introducerea complementului;
D) preparatele de fier parenteral;
E) preparatele de fier per os pe 2 luni.
25) Un copil de 8 sptmni, nscut prematur cu greutatea de 2500 g. La alimentaie natural. Acuze nu prezint.
Analiza general a sngelui este normal. Recomandrile medicului sunt:
A) preparate de fier profilactic 1-2 mg/kg corp;
B) preparate de fier 6 mg/kg corp;
C) nu necesit preparate de fier;
D) preparate de fier parenteral;
E) durata profilaxiei - pn la 1 an.
26) n cadrul profilaxiei specifice a anemiei fierodeficitare sunt corecte urmtoarele afirmaii:
A) se indic preparate de fier prematurilor de la 8 sptmni;
B) se indic preparate de fier gravidelor cu sarcin multigemelar;
C) doza Fe este 6 mg/kg n zi;
D) doza Fe este 12 mg/kg n zi;
E) durata cursului 12 ani

RSPUNSURI: ANEMII deficitare copil.

1. E
2. C
3. B
4. C
5. E
6. D
7. D
8. B
9. A
10.E
11.D
12.E
13.E
14.B
15.D
16.C
COMPLEMENT MULTIPLU

1. A,C,D,E
2. B,D,E
3. A,C,D
4. A,B,D,E
5. A,D,E
6. A,C
7. B,C,D
8. A,C
9. D,E
10.A,C,E
11.A,D
12.A,C,E
13.B,E
14.A,B,C
15.A,B,D
16.A,C
17.A,B,C
18.A,B,C,D
19.B,C,D,E
20.A,E
21.B,D
22.A,C,E
23.A,C,D
24.B,C,E
25.A,E
26.A,B,D

S-ar putea să vă placă și