Sunteți pe pagina 1din 4

TEST pentru ocuparea postului de educator

specializat/supraveghetor
noapte/instructor animator
Resurse umane

CONSILIUL JUDEEAN IAsI


DIRECIA GENERAL DE ASISTEN SOCIAL
sI PROTECIA COPILULUI
TEST
pentru ocuparea postului de educator specializat/supraveghetor noapte/
instructor animator
la concursul organizat in data de 22.03.2007
1. Masura plasamentului n regim de urgenta se stabileste n situatia copilului:
a. neglijat
b. gasit
c. abandonat n spital
d. maltratat n familie
2. Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului realizeaza la nivel
judetean masurile n domeniul protectiei:
a. copilului
b. familiei
c. persoanelor singuratice
d. persoanelor vrstnice
e. persoanelor cu handicap
f. oricaror persoane aflate n nevoie
3. Masura supravegherii specializate consta n:
a. plasarea copilului ntr-un centru specializat unde se afla n atentia specialistilor
care-l vor ajuta sa se reabiliteze comportamental
b. mentinerea copilului n familia sa cu conditia frecventarii scolii, respectarii
anumitor interdictii si urmarii tratamentelor necesare
4. n vederea verificarii sesizarilor privind cazurile de maltratare a copiilor,
reprezentantii Directiei Generale de Asistenta Sociala pentru Protectia Copilului:

a. solicita instantei emiterea unei ordonante presedintiale care le acorda dreptul


de a face ancheta
b. au drept de acces, n conditiile legii, n sediul persoanelor juridice/fizice care
asigura protectia/ngrijirea unui copil
c. pot beneficia de sprijinul organelor de politie
5. Plasamentul copilului care nu a mplinit vrsta de 2 ani si are o dezvoltare
normala poate fi dispus la:
a. familia extinsa
b. o familie substitutiva
c. un serviciu de tip rezidential
6. Drepturile si obligatiile parintilor fata de copil se mentin pe toata durata masurii
n cazul plasamentului dispus de:
a. Comisia pentru Protectia Copilului
b. instanta judecatoreasca
7. Centrul Maternal se ncadreaza la categoria serviciilor:
a. de tip familial
b. de zi
c. de tip rezidential
8. Parintii decazuti din drepturile parintesti precum si cei carora li s-a aplicat
pedeapsa interzicerii drepturilor parintesti:
a. pierd dreptul de a consimti la adoptia copilului lor
b. pastreaza dreptul de a consimti la adoptia copilului lor
9. Persoana care ia un copil pentru a-l ngriji/proteja temporar, pna la stabilirea
unei masuri de protectie n conditiile legii, are obligatia de a anunta despre acest
fapt autoritatea administatiei publice locale (n a carei raza si are
sediul/domiciliul) n termen de:
a. 24 ore
b. 48 ore
c. 72 ore
10. Responsabilitatea cresterii copiilor revine:
a. ambilor parinti
b. parintelui de care este mai atasat copilul
c. parintelui mai atasat de copil
11. Care sunt masurile de protectie speciala a copilului:
a. ncredintarea familiala
b. supravegherea specializata
c. adoptia
12. Ce masuri se impun a fi luate pentru copilul care nu a mplinit vrsta de 2 ani:
a. plasamentul la familia extinsa-substitutiva
b. plasamentul ntr.un serviciu de tip rezidential
c. supravegherea specializata

13. Cine dispune masura plasamentului n cazul copilului care a savrsit o fapta
penala n situatia n care exista acordul parintilor:
a. Comisia pentru protectia copilului
b. instanta judecatoreasca
c. autoritatea tutelara de la domiciliul parintilor
14. n situatia plasamentului n regim de urgenta a copilului DGASPC este obligata
sa anunte n termen de 48 ore:
a. Politia
b. instanta de judecata
c. familia naturala
15. Masura de supraveghere specializata se dispune fata de:
a. copilul care a savrsit o fapta penala si nu raspunde penal
b. copilul care este lipsit de supraveghere
c. copilul abuzat
16. Serviciile specializate destinate protectiei copilului care a savrsit o fapta penala
si nu raspunde penal se asigura de catre:
a. Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului
b. Centrul de primire minori n regim de urgenta
c. Primarie
17. Pe durata plasamentului n regim de urgenta, drepturile parintesti:
a. se suspenda de drept
b. nu se suspenda
c. sunt delegate Comisiei pentru protectia copilului
18. Tutela se instituie de catre:
a. Instanta judecatoreasca
b. primarie
c. Comisia pentru protectia copilului
19. Obligatia de a urmari modul n care sunt puse n aplicare masurile de protectie
speciala, dezvoltare ti ngrijire a copilului pe perioada aplicarii masurii i revine:
a. DGASPC
b. Comisiei pentru protectia copilului
c. Autoritatii tutelare
20. Care este vrsta la care copilul poate cere ncuviintarea instantei judecatoresti
pentru a-si schimba felul nvataturii si al pregatirii profesionale:
a. 10 ani
b. 14 ani
c. 16 ani

RSPUNSURI
test educator specializat/ instructor animator 22.03.2007
1. a,b,c,d
2. a,b,d,e,f
3. b
4. b,c
5. a,b
6. a
7. c
8. b
9. b
10. a
11. b
12. a
13. a
14. b
15. a
16. a
17. a
18. a
19. a
20. b

S-ar putea să vă placă și