Sunteți pe pagina 1din 18

Solutions of equations reducible to the quadratic equations

In this section we will discuss the equations which are not quadratic but can be reduced to quadratic equations.

Type I

Equations of the form

Example 1: Solve the equation When ( ) Let Therefore equation (1) becomes, When (
Example 1: Solve the equation
When
(
)
Let
Therefore equation (1) becomes,
When
(
)
(
)
(
)
(
)(
)
Hence solution set is *
+
Type II
Equations of the form (
)(
)(
)(
)
, a scalar
Where
Example 2:
Solve (
)(
)(
)(
)
Solution:
(
)(
)(
)(
)
(
)
Rearranging equation (1), we have
,(
)(
)-,(
)(
)-
(
)(
)
Now we let
(
)(
)
have ,( )( )-,( )( )- ( )( ) Now we let ( )( ) M.
have ,( )( )-,( )( )- ( )( ) Now we let ( )( ) M.

M. Shahid Nadeem, Scholars Academy, Shah Wali Colony, Wah Cantt. (03332823123,) P-1

Using quadratic formula

(

)

(

)(

)

 

 

When Using quadratic formula √ ( )( ) √ ( ) ( ) √ (
When
Using quadratic formula
(
)(
)
(
)
(
)
(
)(
)
When
Hence solution set is
{
}

Type III Exponential Equations

Equations in which variable occurs in exponent, are called exponential equations.

Example 3: Solve the equation

Solution:

Now let

, we have

M. Shahid Nadeem, Scholars Academy, Shah Wali Colony, Wah Cantt. (03332823123,) P-2

(

)

( )(

When

(

)

)

Example 4: Solve the equation

When

Hence solution set is *

+

Solution:

 

When

Multiplying by

 

Now let

, we have

On dividing by 2, we get

 

When

(

)

(

)

Hence solution set is {

}

(

)(

)

 

Type IV Reciprocal Equations

An equation which remain unchanged when

is replaced by

.

Example 5:

Solve the equation

Solution:

Dividing by

 

(

)

M. Shahid Nadeem, Scholars Academy, Shah Wali Colony, Wah Cantt. (03332823123,) P-3

Now re-arranging the terms On multiplying by . / . / ( ) Let (
Now re-arranging the terms
On multiplying by
.
/
.
/
(
)
Let
(
)
.
/
When
Using these values in equation (2)
On multiplying by
(
)
(
)
(
)(
)
When
Hence solution set is {
}
Exercise 4.2
Solve the following equations.
Q #1:
When
Solution:
(
)
When
Putting values in (1)
Hence solution set = {
}
(
)
(
)
Q #2:
(
)(
)
Solution:
(
)
= { √ } ( ) ( ) Q #2: ( )( ) Solution: ( )
= { √ } ( ) ( ) Q #2: ( )( ) Solution: ( )

M. Shahid Nadeem, Scholars Academy, Shah Wali Colony, Wah Cantt. (03332823123,) P-4

Putting values in (1) √ ( )( ) √ √ ( ) ( ) (
Putting values in (1)
(
)(
)
(
)
(
)
(
)
(
)(
)
±√
When
When
(
)(
)
When
(
)(
)
Hence solution set = {
}
Q #3:
Solution:
(
)
Putting values in (1)
Hence solution set is
{
}
(
)
(
)
(
)(
)
Q # 4:
Solution:
When
(
)
(
)
(
)(
)
(
)(
)

M. Shahid Nadeem, Scholars Academy, Shah Wali Colony, Wah Cantt. (03332823123,) P-5

When

( )( ) ( ) ( ) √ ( )( ) √ √ √ When
(
)(
)
(
)
(
)
(
)(
)
When
(
)
.
/ .
/
(
)(
)
(
)
( √ ) Hence solution set √ ( √ = { ) } Q #5:
(
)
Hence solution set
(
=
{
) }
Q #5:
Solution:
(
)
(
)
(
)(
)
(
)
(
)
When
When
Hence solution set is *
+
Q# 6:
(
)(
)(
)(
)
Solution:
(
)(
)(
)(
)
(
)

Re arranging equation (1), we have

 

(

)(

)(

)(

)

(

)(

)

Let

 

(

)(

)

)( ) ( )( ) Let   ( )( ) M. Shahid Nadeem, Scholars Academy, Shah
)( ) ( )( ) Let   ( )( ) M. Shahid Nadeem, Scholars Academy, Shah

M. Shahid Nadeem, Scholars Academy, Shah Wali Colony, Wah Cantt. (03332823123,) P-6

(

)

When

(

)

When

 

(

)(

)

Hence solution set = {

Q #7:(

)(

)(

)(

)

Solution:

(

)(

)(

Re arranging

)(

)

(

)(

)(

)(

)

(

)(

)

Let

(

)(

)

√ ( )( ) √ √ When √ ( )( ) √ √ } When
(
)(
)
When
(
)(
)
}
When
(
)(
)
√ ( )( ) √ √ } When √ ( )( ) √ √ M. Shahid
√ ( )( ) √ √ } When √ ( )( ) √ √ M. Shahid

M. Shahid Nadeem, Scholars Academy, Shah Wali Colony, Wah Cantt. (03332823123,) P-7

√ √ Hence solution set = { } When Q #8: ( )( )( )(
Hence solution set = {
}
When
Q #8:
(
)(
)(
)(
)
Solution:
(
)
(
)
(
)(
)(
)(
)
(
)
(
)(
)
Re arranging equation (1), we have
(
)
(
)
(
)(
)(
)(
)
(
)(
)
Hence solution set = *
+
Let
Q #9:
(
)(
)
(
)(
)(
)(
)
Solution:
(
)(
)(
)(
)
(
)
Re arranging equation (1), we have
(
)(
)
(
)(
)(
)(
)
(
)(
)
Let
(
)(
)
When
(
)(
)
(
)(
)
M. Shahid Nadeem, Scholars Academy, Shah Wali Colony, Wah Cantt. (03332823123,) P-8

When

 
 

(

)

(

)

(

)(

)

(

)

(

)

When

 
 

(

)

(

)

(

)(

)

(

)

(

)

Hence solution set = *

 

+

Q #10:

 
 

(

)(

)(

)(

)

Solution:

 

(

)(

)(

)(

)

Re arranging equation (1), we have

 

(

)

(

)

(

) (

)

(

)(

) (

) (

)

(

) (

)

Let

 

(

) (

)

( )( ) √ ( )( ) √ When ( ) ( ) ( )(
(
)(
)
(
)(
)
When
(
)
(
)
(
)(
)
(
)
(
)
(
)
When
(
)(
)
) ( )( ) ( ) ( ) ( ) When √ ( )( ) √
) ( )( ) ( ) ( ) ( ) When √ ( )( ) √

M. Shahid Nadeem, Scholars Academy, Shah Wali Colony, Wah Cantt. (03332823123,) P-9

√ When √ ( ) ( ) √ Hence solution set = { } (
When
(
)
(
)
Hence solution set = {
}
(
)(
)
Q #11:
(
)
(
)
(
)(
)(
)
Solution:
When
(
)(
)(
)
(
)
(
) (
)(
)(
)
(
)(
)
(
)
(
)(
)
(
)
(
)
(
)(
)
(
)
(
) (
)
Hence solution set = {
}
(
)
(
)
Q #12:
(
)(
)
(
) (
)
Let
Solution:
(
)(
)
(
)
(
)(
)
(
) (
)
(
(
)
(
)) (
(
)
(
))
(
)(
)(
)(
)
(2)
Re arranging equation (2), we have
(
)(
)
(
)(
)(
)(
)
(
) (
)
Let
(
)(
)
M. Shahid Nadeem, Scholars Academy, Shah Wali Colony, Wah Cantt. (03332823123,) P-10
√ ( )( ) √ √ When ( ) ( ) ( )( ) (
(
)(
)
When
(
)
(
)
(
)(
)
(
)
(
)
When
(
)(
)
Hence solution set = {
}
Q #13:
(
)(
)
Solution:
(
)(
)
(
)
( ) ( ) ( ( ) ( )) ( ( ) ( )) (
(
) (
)
(
(
)
(
)) (
(
)
(
))
(
)(
)(
)(
)
(
)
Re arranging equation (2), we have
(
)(
)(
)(
)
(
) (
)
Let
(
)(
)
(
)
(
)
(
)(
)
When
(
)
(
)
(
)(
)
(
)
(
)
When
(
)(
)
( ) ( ) ( )( ) ( ) ( ) When √ ( )( )
( ) ( ) ( )( ) ( ) ( ) When √ ( )( )

M. Shahid Nadeem, Scholars Academy, Shah Wali Colony, Wah Cantt. (03332823123,) P-11

Hence solution set = {

Q #14:

Solution:

 

(

)

Then equation (2) becomes

 
 

(

)

(

)

 

(

)(

)

When

When

Hence solution set = *

 

+

Q #15:

}

(

)

Solution: ( ) ( ) Then equation (2) becomes ( ) ( ) ( )(
Solution:
(
)
(
)
Then equation (2) becomes
(
)
(
)
(
)(
)
When
When
Hence solution set = *
+
Q #16:
Solution:
(
)
(
)
Hence solution set = * + Q #16: Solution: ( ) ( ) M. Shahid Nadeem,
Hence solution set = * + Q #16: Solution: ( ) ( ) M. Shahid Nadeem,

M. Shahid Nadeem, Scholars Academy, Shah Wali Colony, Wah Cantt. (03332823123,) P-12

Then equation (2) becomes When ( ) ( ) When ( )( ) Hence solution
Then equation (2) becomes
When
(
)
(
)
When
(
)(
)
Hence solution set = *
+
When
Q #18: .
/
.
/
Solution:
(
)
(
)
(
)
When
(
)
(
)
Using these values in (1), we have
Hence solution set = *
+
Q #17:
Solution:
(
)
(
)
(
)
(
)(
)
(
)
When
Then equation (2) becomes
(
)(
)
(
)
(
)
(
)(
)
(2) becomes √ ( )( ) ( ) ( ) ( )( ) √ √ M.
(2) becomes √ ( )( ) ( ) ( ) ( )( ) √ √ M.

M. Shahid Nadeem, Scholars Academy, Shah Wali Colony, Wah Cantt. (03332823123,) P-13

√ ( )( ) √ When When √ ( )( ) ( ) ( )
(
)(
)
When
When
(
)(
)
(
)
(
)
(
)(
)
(
)
(
)
When
Hence solution set = {
}
Q #19:
(
)(
)
Solution:
(
)
Re-arranging (1), we have
(
)
(
)
(
)
Hence solution set = {
}
(
)
(
)
Q #20: .
/
.
/
Using these values in (2), we have
Solution:
.
/
.
/
(
)
(
)
(
)
(
)
(
)
we have Solution: . / . / ( ) ( ) ( ) ( ) (
we have Solution: . / . / ( ) ( ) ( ) ( ) (

M. Shahid Nadeem, Scholars Academy, Shah Wali Colony, Wah Cantt. (03332823123,) P-14

Using these values in (1), we have

 

(

)

(

)

 

(

)(

 

)

When

 

(

)(

)

 

When

 

(

)(

)

Hence solution set = {

Q #21:

Solution:

√ √ }
}

(

)

Dividing equation (1) by

Using these values in (2), we have

 

(

)

(

)

(

)

 

(

)(

)

When

 

0

) ( )   ( )( ) When   0 M. Shahid Nadeem, Scholars Academy, Shah
) ( )   ( )( ) When   0 M. Shahid Nadeem, Scholars Academy, Shah

M. Shahid Nadeem, Scholars Academy, Shah Wali Colony, Wah Cantt. (03332823123,) P-15

(

)

2.

/

.

/

(

)

(

)

(

)

( ) ( ) ( ) ( )( ) When When When √ ( )(
(
)
(
)
(
)
(
)(
)
When
When
When
(
)(
)
(
)
(
)
(
)(
)
Hence solution set = {
}
Q #22:
Solution:
Hence solution set = {
}
Dividing by
Q #23:
Solution:
2.
/
.
/
Dividing by
(
)
(
)
(
)
M. Shahid Nadeem, Scholars Academy, Shah Wali Colony, Wah Cantt. (03332823123,) P-16

6.

/

.

/

(

)

(

)

( ) √ ( )( ) √ √ When 0 ( ) ( ) (
(
)
(
)(
)
When
0
(
)
(
)
(
)(
)
When
(
)
(
)
(
)(
)

Hence solution set = {

Q #24:

Solution:

}

 

(

)

Re-arranging (1), we have

 

(

)

(

)

(

)

 

(

)

(

)

Using these values in (2), we have

(

)

 

(

)

(

)

 

(

)(

)

When

  ( ) ( )   ( )( ) When M. Shahid Nadeem, Scholars Academy, Shah
  ( ) ( )   ( )( ) When M. Shahid Nadeem, Scholars Academy, Shah

M. Shahid Nadeem, Scholars Academy, Shah Wali Colony, Wah Cantt. (03332823123,) P-17

When

√ √ √ √ √ √ √

(

)

Hence solution set ={

“I could never have gone far in any science because on the path of every science the lion Mathematics lies in wait for you.”

the lion Mathematics lies in wait for you.” C.S. Lewis M. Shahid Nadeem, Scholars Academy, Shah
the lion Mathematics lies in wait for you.” C.S. Lewis M. Shahid Nadeem, Scholars Academy, Shah

M. Shahid Nadeem, Scholars Academy, Shah Wali Colony, Wah Cantt. (03332823123,) P-18

}