Sunteți pe pagina 1din 9

UNIVERSITY OF CALICUT

SCHOOL OF DISTANCE EDUCATION

Modern Prose and Drama


Common Course for BA /BSc/BCom/BBA
(CUCBCSS - 2014 Admission)
SEMESTER I
QUESTION BANK

As Schoolmaster
M.K.Gandhi
1. Gandhi established a Farm in Johannesburg inspired by the ideals of .
a) Mr. Kallenbach b) Mahadev Desai c) Sjt. Pragji Desai d) Tolstoy
2. Gandhis autobiography The Story of My Experiments with Truth is translated by
a) Mr. Kallenbach b) Mahadev Desai c) Sjt. Pragji Desai d) None of these
3. Who taught shoemakin g in the Farm?
a) Mr. Kallenbach b) Mahadev Desai c) Sjt. Pragji Desai d) Gandhi.

4. Who taught carpentry in the Farm?


a) Mr. Kallenbach b) Mahadev Desai c) Sjt. Pragji Desai d) Gandhi.
5. What was the art that almost all the youngsters knew in the farm?
a) Horseriding b) Carpentry c) Cooking d) Felling trees
6. Gandhi considered as the proper foundation for education.
a) Learning three Rs b) Character building c) Cooking d) Gardening.
7. The only thing that Indian children in South Africa learnt was a)
Carpentry b) Cooking c) Three Rs d) Music.
8. To give literal training, Gandhi was helped bya)
Mr. Kallenbach b) Sjt. Pragji Desai c) Both of them d) None of them

Address to the Womens Section of the Indian Independence


League, Singapore
Subhas Chandra Bose

1. The founder of INA


a) Gandhi b) Tagore c) S C Bose d) Tilak
2. Indian Independence league was held in
a) Calcutta b) Bombay c) Singapore d) Japan
3. By Final Campaign, Bose means
a) Fight against womens oppression. b) Fight against Nazism c) Struggle for freedom d) none of
these.

4. To drive the British people out of Singapore, they took


a)Seven Days b) One Day c) Three Months d) Twenty Years
5. According to Bose, women can help in the struggle for freedom by
a) Serving in the hospitals b) By collecting the funds c) All of these d) None of these
6. The brave deeds of Rani ki Jhansi was performed in
a) The Quit India Struggle b) Civil Disobedience Movement c) First War of Independence
d) None of these.
7. When did Netaji die in an aircrash?
a) 1945 b) 1942 c) 1947 d) 1952
8. Expand the abbreviation of INA.
a) Indian National Army b) Inter National Army c) Indian Naval Army d) None of these

Martin Luther King and Africa


Chinua Achebe

1) Chinua Achebe was born in.


a) Congo b) Nigeria c) South Africa d) Ghana
2) In which year did King visit Ghana?
a) 1957 b) 1956 c)1958 d) 1959
3) How old was King, when he visited Ghana?
a) 28 b) 38 c) 24 d) none of these
4) An Image of Africa: Racism in Conrads Novel Heart of Darkness is by
a) James Baldwin b) Basil Davidson c) Martin Luther King d) Chinua Achebe
5) Who has been described as uncompromisingly brilliant and clear eyed?
a) King b) James Baldwin c) Achebe d) Albert Luthuli
6) Which was the greatest and most fateful migration?

a) Transatlantic migration b) Ghana migration c) European migration d) none of these


7) Who was Lowrie Anderson?
a) American missionary b) African missionary c) Kings brother d) Historian
8) Who taught King that human beings had the obligation to respect life?
a) Gandhi b) Achebe c) Baldwin d) Anderson
9) What is as important as conquering according to Achebe?
a) being defeated b) struggling c) starving d) satyagraha
10) Ahmad Ben Bella was the first president of .
a) Zambia b) Ghana c) Algeria d) Nigeria
11) Chief Albert Luthuli was awarded Nobel Peace Prize in the year .
a) 1961 b) 1964 c) 1962 d) 1965
12) Go Tell it on the Mountain is a work by .
a) Langston Hughes b) Achebe c) James Baldwin d) Basil Davidson
13) Martin Luther King and Africa is delivered as a talk in the year..
a) 1989 b) 1992 c) 1991 d) 1990

The Speech Detailing the Accomplishments of the Constituent


Assembly of India
Dr. B. R. Ambedkar
1) Ambedkar was born into a poor family
a) Nair b) Brahmin c)Mahar d) none of these
2) When did government of India award Ambedkar with Bharath Ratna?
a) 1990 b)1980 c)1999 d)1900
3) Whom did Ambedkar address as sir in his speech?
a) Speaker b) Sonia Gandhi c) President of India d)Prime minister
4) How many sessions were held by the Constituent Assembly?
a) 11 b)13 c)9 d)12
5) How many amendments were moved in the house?
a) 4234 b)1475 c)2473 d) 3421
6) How many years were taken by the makers of Australian Constitution to finish the task?

a) 9 b) 7 c)8 d) four months


7) American Constitution was drafted withinmonths
a) Four months b) six months c) one year d)2years
8) How many articles are there in American Constitution?
a) 5 b)7 c)4 d) 9
9) Who did describe the drafting committee as Drifting Committee?
a) Rajaji b) Nehru c) B.N Rau d)Nazruddin Ahmed
10)Who was the chairman of the Drafting Committee?
a) B.N Rau b) Dr. Ambedkar c)Dr. Thilak d) none of these
11)The Drafting Committee was elected by
a) Nehru b) Patel c) Gandhi d)The Constituent Assembly
12)Who was the Constitution Advisor?
a) B.N Rau b) S.N Mukherjee c)Jaichand d)none of these
13)Who was the chief draftsman of the constitution?
a) Jaichand b) B.N Rau c) Dr.Ambedkar d)S.N Mukherjee
14)invited Mohamed Gohri to defeat Prithvi Raj.
a) King of Dehra b) Nazruddin Ahmed c)Jaichand d)none of these
15)Which religious tradition is criticized by Ambedkar?
a) Bhakti tradition b)Hinduism c) Buddhism d) none of these
16)Who did practice parliamentary procedures in the monastery?
a) Brahmins b) Islamists c) Buddhist Bikshu Sanghas d) none of these

17)Ambedkar urges Indians to demand . Democracy


a) Social democracy b)political democracy c)parliamentary Democracy d) none of
these

Why I Want a Wife


Judy Brady
1) Judy Brady delivered her speech Why I Want a Wife in San Francisco in the year ..
a) 1970 b)1969c) 1972 d) 1971
2) Judy Brady belongs to which classification of people?
a) Husband b) wife b) Son d) daughter

3) How many children does the male friend have?


a) Two b) threeb) One d) four
4) What was the male friend of Judy Brady looking for?
a) a wife b) a partnerb) a slave d) none of these
5) What did the male friend think about monogamy?
a) supports it b) opposes itb) neutral to it d) discourages it
6) Which among the following is not a work by Judy Brady?
a) Women and Cancer b)Why I Want a Wife c) One in Three: Women with Cancer d) Second
Sex

In Search of Sweet Peas


Ruskin Bond

1) Ruskin Bond was awarded with the Padma Bhushan in


a) 1914 b)1994 c)2014 d)1900
2) Where does Ruskin Bond live?
a) Landour b) Australia c) California b) Canada
3) Who did inform the narrator about sweetpeas?
a) Saints b) newspaper boy c)A friend d)Prem
4) Where did Prem find the blossomed sweetpeas?
a) California b) Dehra c) Canada d)none of the above
5) Which flower did the writer see at the forlorn park in Dehra?
a) Rose b) Sweetpeas c) Californian poppiesd) Deodar
6) was standing in the middle of Dehras busiest street crossing.
a) Tamarind tree b) banyan c)deodar d) Sweetpeas
7) Which tree is known as tree of God?
a) Tamarind b)Banyan c)Deodar d) none of these
8) Buddha favoured .tree to meditate under.
a) Peepal tree b)cedar c) Banyan d)none of these
9) Which tree the Hindu ascetics prefer to meditate under?
a) Banyan b)Peepal trees c)Cedar d)Tamarind

NeverNever
Nest
Cedric Mount
1. NeverNever Nest is a play on

a) Family relationships b) Human Poverty c) Hire purchasing system d)none of these.


2. Jane is the of Jack and Jill.
a) Mother b) Aunt c) Neighbor d) None of these
3. Jack and Jill are
a) Husband and Wife b) Neighbors c) Friends d) None of these
4. What was the final present given by Aunt Jane to the couple?

a) ten pounds b) twelve pounds c) eight pounds d) eleven pounds.


5. How much does the couple earn a month?
a) Eight pounds b) five pounds c) six pounds d) nine pounds

The Refund
Fritz Karinthy
1) Fritz Karinthy is a ..novelist.
a) Hungarian b)Italian c)English d)Indian
2) Who translated the play Refund into English?
a) Ruskin Bond b) Ambedkar c)Percival Wilde d)none of these
3) Who is the major character in the play?
a) Servantb)Wasserkopf c) Principal d) Leaderer
4) Who is Wasserkopf?
a)Former student b)A teacher c)Clerk d) principal
5) Why did Wasserkopf come to the school?
a) Refund b) To pay fees c) To see a child d) none of these
6) Who did suggest the idea of refund to Wasserkopf?
a) His father b) his friend c) Leaderer d) none of these
7) Which teacher led the reexamination?

a) Maths teacher b) Geography teacher c) History teacher d) Principal


8) How much money did Wasserkopf demand to get refunded?
a) 5450 crowns b)4450 crownsc) 6450 crowns, 50 Heller d)50 heller
9) Which teacher defeated Wasserkopf finally?
a)Mathematics teacher b)History teacher c) none of these

Soul Gone Home


Langston Hughes
1) Langston Hughes was born in
a) America b) Britain c) Hungary d) Africa
2) Langston Hughes was the leader of the movement called
a) Negritude movement b) Harlem Renaissance c) Romanticism d) NeoRomanticism
3) Soul Gone Home published in the year
a) 1973 b) 1937c) 1939 d) 1938
4) Identify the speaker I wish I wasnt dead, so could I speak to you.
a) the mother b) the son c) the two men d) none of these
5) Who authored Montage of a Dream Deferred?
a) Oscar Wild b) Chinua Achebe c) Langston Hughes d) Fritz Karinthy
6) The Big Sea: An Autobiography is a work by .
a) Langston Hughes b) Wole Soyinka b) Martin Luther King d) Chinua Achebe

ANSWER KEYS

As Schoolmaster
Gandhi
1. D

2. B

3. A

4. A

5. C

6. B

7. C

8. C

Address to the Womens Section og the Indian independence League, Singapore


S C Bose

1. C

2. C

3. C

4. A

5. C

6. C

7. A

8. A

Martin Luther King and Africa


Chinua Achebe
1. B
C

2. A
3. A
13. B

4. D

5. B

6. A

7. A

8. A

9. B

10. C 11. A

12.

The Speech Detailing the Accomplishments of the Constituent Assembly of India


1. C 2.
D

3. C

14. A 15. A

4. A

5. C

16. C

6. A

7. A

8. B

9. D

10. B

11. D

12. A

17. C

Why I Want a Wife


Judy Brady
1. C

2. B

3. B

4. A

5. A

6. D

In Search of Sweet Peas


Ruskin Bond
1. C

2. A

3. D

4. B

5. C

6. A

Never-Never Nest
Cedric Mount
1. C

2. B

3. A

4. A

5. C

1.

7. C

8. C

9. B

13.

The Refund
Fritz Karinthy
1. A

2. C

3. B

4. A

5. A

6. C

7. A

Soul Gone Home


Langston Hughes
1. A

2. B

3. B

4. B

5. C

6. A

8. C

9. A