Sunteți pe pagina 1din 139

SUBIECTUL I, 60 puncte.

Notai pe foaia de examen rspunsurile pe care le considerai


corecte.
1. BPOC- ul se refer la:
a. abcesul pulmonar cu bronita cronic;
b. pneumonie pneumococic cu emfizem pulmonar;
c. stare de ru asmatic;
d. bronita cronic cu emfizem pukmoinar;
e. edemul pulmonar acut.
( Pneumologie )
2. Complicaiile tuberculozei pulmonare sunt urmatoarele, cu excepia:
a. hemoptizia;
b. pneumotoraxul spontan;
c. pleurezia serofibrinoas;
d. cancerul pulmonar;
e. pleurezia purulent.
( Pneumologie )
3. Durerea n IMA prezint urmatoarele caracteristici, cu excepia:
a. este localizat retrosternal sau precordial;
b. cedeaz la administrarea nitroglicerinii;
c. este violent, insuportabil;
d. dureaz peste 20 minute;
e. este nsoit de anxietate marcant.
( Cardiologie )
4. Semne i simptome prezente n HTA sunt:
a. palpitaii, vrsturi, disurie;
b. dispnee, cefalee occipital, tulburri de vedere, vertij;
c. anorexie, pirozis, flatulen, dispnee;
d. dispnee, poliurie, regurgitaii;
e. cefalee, dispnee, bulimie, diplopie.
( Cardiologie )
5. Durerile n Reumatismul articular acut ( RAA ) are urmtoarele caracteristici:
a. surde cu debut insidios;
b. au caracter migrator afectnd articulaiile mari:
c. se instaleaz numai la mobilizare;
a. afecteaz articulaiile mici de la mini i picioare;
b. survin n timpul nopii i se amelioreaz n timpul zilei.
( Reumatologie )
6. Forma cea mai sever a scderii ponderale se numete:
a. sindrom hipoanabolic;
b. caexie;
c. adinamie;

d. nu are denumire specific;


e. toate afirmaiile sunt corecte.
( Boli metabolice )
7. Diabetul zaharat insulino-dependent prezint urmtoarele aspecte clinice i paraclinice:
a. debut brusc cu sete, poliurie, polifagie i apariia cetoacidozei n timpul unei infecii
intercurente;
b. debut dup vrsta de 50 ani;
c. nivelul insulinei plasmatice crescut;
d. reziten la aciunea insulinei, anurie;
e. pierdere n greutate, oligurie, hipercalcemie.
( Boli metabolice i de nutriie )
8. Simptomul cel mai frecvent n ulcerul gastric este:
a. anorexie;
b. grea;
c. durere epigastric;
d. pirozis;
e. scdere ponderal.
( Gastroenterologie )
9. Complicaiile colecistitei acute sunt urmtoarele, cu excepia:
a. empiemul;
b. gangrena i perforaia veziculei biliare;
c. hemoragia digestiv superioar;
d. fistulizarea i ileusul biliar;
e. pancreatita acut.
( (Gastroenterologie )
10. Cauzele lipsei de fier sunt:
a. boli inflamatorii reumatismale;
b. mucturi de animale;
c. hemodializa;
d. diet deficitar;
e. hiperlipemia.
( Hematologie )
11. Referitor la cauzele Insuficienei renale acute ( IRA ) sunt adevrate urmtoarele, cu
excepia:
a. hipovolemie;
b. scderea perfuziei renale;
c. creterea debitului cardiac;
d. deshidratare sever;
e. obstrucie vascular renal.
( Nefrologie )
12. GMA ( glomerulonefrita acut ):
a. este o inflamaie a vezicii urinare;
b. debuteaz de regul la 1-6 sptmni dup o infecie stafilococic;
c. este prezena calculilor la nivelul cilor urinare;

d. este suprimarea brusc a funciilor renale;


e. este o inflamaie acut a glomerulilor ce apar n urma unei infecii streptococice.
( Nefrologie )
13. Hiperfuncia tiroidian conduce la:
a. mixedem;
b. gigantism;
c. exoftalmie;
d. diabet insipid;
e. boala Addison.
( Endocrinologie )
14. Hipersecreia de hormon somatotrop, la un adult determin:
a. acromegalie;
b. boala Basedow;
c. nanism;
d. boala Cushing;
e. Feocromocitom.
( Endocrinologie )
15. Durerea din apendicit i are sediul:
a. n epigastru, cu iradiere n membrul inferior;
b. n fosa iliac dreapt, cu iradiere n lojile renale;
c. n fosa iliac dreapt, cu iradiere la nivelul membrului inferior drept;
d. n loja renal dreapt, cu iradiere n fosa iliac dreapt;
e. n hipocondrul drept, cu iradiere n umr.
( Chirurgie general )
16. Ieirea total sau parial a unui organ din cavitatea sau nveliul lui natural, fr s
comuinice cu exteriorul, poart numele de:
a. hernie;
b. evisceraie;
c. eventraie;
d. fimoz;
e. contuzie.
( Chirurgie general )
17. Ptrunderea aerului n spaiul pleural se numete:
a. embolie;
b. pneumotorax;
c. hemotorax;
d. hematocel;
e. edem.
18. Angina eritematoas este produs cel mai frecvent de:
a. virusuri;
b. pneumococi;
c. streptococ betahemolitic;
d. stafilococ,

e. Escherichia coli.
( ORL )
19. n care din viciile de refracie imaginea se formeaz naintea retinei?
a. hipermetropie;
b. miopie;
c. astigmatism;
d. presbiie;
e. strabism.
( Oftalmologie )
20. Blefarita este:
a. inflamaia marginii libere a pleoapelor;
b. inflamaia aparatului lacrimal;
c. inflamaia supurativ a folicului pilos de pe marginea pleoapei;
d. inflamaia coeneei;
e. inflamaia irisului.
( Oftalmologie )
21. Luxaia este:
a. ntinderea ligamentelor i a capsuulei articulare;
b. ntreruperea continuitii unui os prin aciune direct sau indirect a unui agent
traumatic;
c.
ruperea capsulei articulare cu dislocarea permanent a extremitilor articulare;
d.
ntreruperea continuitii tegumentului;
e.
leziune produs ntre dou corpuri dure, respectiv os i pat.
( Ortopedie)
22. Semnele de certitudine ale unei fracturi sunt:
a. durere, impoten funcional, scurtarea membrului;
b. ntinderea ligamentelor i a capsulei articulare,
c. mobilitate anormal la micri active sau pasive, crepitaii;
d. mobilitate anormal la micri active sau pasive, durere, echimoze;
e. durere, hematom, crepitaii.
( Ortopedie )
23. Medicaia de elecie n convulsii la copii este:
a. fenobarbital fiole 10% intramuscular;
b. diazepam 0,25-0,3 mg/kgcorp/doz i.v.;
c. vitamina B6 i.v.;
d. algocalmin supozitoare;
e. miofilin 5 mg /kgcorp/doz i.v.;
( Puericultur, Pediatrie )
24. Profialaxia oftalmiei gonococice se face nou nscutului la natere cu:
a. nitrat de argint n soluie 1 % instilat n sacul conjuctival;
b. azotat de argint n soluie de 1 % instilat n sacul conjuctival;
c. oxicianur de miercur 1%;
d. se administraz antibiotice parenteral;
e. rivanol 2 %.

( Puericultur, Pediatrie )
25. Semnele clinice dominante ale sarcinii extauterine sunt urmtoarele, cu excepia:
a. durere;
b. hemoragie;
c. hipertermie;
d. anomalii de ciclu;
e. lipotimie.
( Obstetric )
26. Conduita de urgen n Placenta Praevia, const n urmtoarele, cu excepia:
a. repaus la pat;
b. administrare de antispastice la indicaia medicului;
c. tampon steril n zona vulvar;
d. tampon vaginal;
e. abordarea unei vene cu instituirea unei perfuzii.
( Obstetric )
27. Problemele pacientului cu tulburri psihice sunt urmtoarele, cu excepia:
a. anxietate;
b. fobie;
c. alterarea nutriiei;
d. pneumonia;
e. potenial de alterare a integritii fizice.
( Psihiatrie )
28. Ce tipuri de oc se ncadreaz n cadrul ocului hipovolemic?
a. ocul de garou, oc alergic medicamentos;
b. ocul hemoragic, traumatic;
c. ocul cardiogen;
d. ocul operator;
e. ocul electric.
( oc )

29. Cunotinele nsuite de asistentul medical n procesul educativ sunt de natur:


a. tiinific;
b. tehnic;
c. relaional;
d. etic;
e. toate rspunsurile sunt corecte.
(Profesia de asistent ,,medical generalist )
30. Clasificarea nevoilor umane dup teoria lui Maslow sunt urmtoarele, cu excepia:
a. nevoi fiziologice;
b. nevoi de siguran
c. nevoi de apartenen;

d. nevoi de recunoatere social;


e. nevoia de a se recreea.
(Modele conceptuale de ngrijire: Teoria lui Maslow)
31. Surse de informaie pentru culegerea de date pot fi:
a. pacientul i aparintorii;
b. membrii echipei de ngrijire;
c. dosarul medical;
d. scheme de referine;
e. toate rspunsurile sun corecte.
( Procesul de ngrijire dup modelul conceptual al Verginiei Henderson)
32. Problema de sntate se refer la:
a. cauza bolii;
b. condiia de apariie a simptomului;
c. dependena persoanei;
d. o intervenie delegat a asistentei medicale;
e. observaie i interviu.
( Procesul de ngrijire dup modelul conceptual al Verginiei Henderson)
33. Diagnosticul de nursing este:
a. o problem de dependen;
b. o eticheta a bolii;
c. o problem de dependen, cauza ei, semnele i simptomele prin care se manifest;
d.
un comportament sau o atitudine a pacientului obinute n urma interveniei;
e.
o intervenie planificat.
( Procesul de ngrijire dup modelul conceptual al Verginiei Henderson)

34. Eliminarea sngelui provenit din arborelel bronic se definete ca:


a. hematemez;
b. hemoptizie;
c. hematurie;
d. hemartroz;
e. hematom.
( Nevoi fundamentale dup modelul conceptual al Verginiei Henderson)
35. Alimentaia artificial prin perfuzie se practic la urmtoarele categorii de pacienti cu
exceptia:
a. inapeteni;
b. inconstienti;
c. cu tulburri de deglutiie;
d. cu stricturi esofagiene;

e. cu intoleran sau hemoragii digestive.


( Nevoi fundamentale dup modelul conceptual al Verginiei Henderson)
36. Sufebrilitatea reprezint:
a. meninerea temperaturii ntre 37-38 C;
b. scderea temperaturii corporale sub 36 C;
c. meninerea temperaturii ntre 38-39 C;
d. pierderea excesiv de cldur;
e. intensificarea metabolismului.
( Nevoi fundamentale dup modelul conceptual al Verginiei Henderson )
37. Scopul toaletei generale a pacientului imobilizat la pat este:
a. nviorarea circulaiei cutanate;
b. crearea strii de confort;
c. prevenirea escarelor de decubit;
d. stare de igien adecvat;
e. toate variantele sunt corecte.
( Nevoi fundamentale dup modelul conceptual al Verginiei Henderson)
38. Afazia este:
a. scderea masei musculare;
b. tulburarea sensibilitii pielii;
c. incapacitatea de a pronuna cuvintele;
d. tulburarea memoriei;
e. tulburarea gndirii.
( Nevoi fundamentale dup modelul conceptual al Verginiei Henderson)

39. Urmtoarele manifstri de dependen reprezint tulburri de emisie urinar cu excepia:


a. polakiuria;
b. hematuria;
c. disuria;
d. nicturia;
e. ischiuria.
( Nevoi fundamentale dup modelul conceptual al Verginiei Henderson)
40. Dispneea Cheyne- Stockes este:
a. o respiraie accelerat;
b. o perturbare ritmic;
c. o respiraie cu amplitudini crescnde pn la maxium i apoi scznd pn la apnee,
ce dureaz 10-20 secunde; i apoi ciclu se reia;
d. o inspiraie lung urmat de o expiraie forat, apnee;

e. o respiraie n 4 timpi (inspiraie, apnee, expiraie, apnee).


(Nevoi fundamentale dupa modelul conceptual al Verginiei Henderson)
41.Pentru determinarea VSH n sistem vacutainer se folosete recipeient de culoare:
a. rou;
b. galben;
c. negru;
d. albastru;
e. mov.
(Tehnici de evaluare i ngrijiri acordate de asistenii medicali)
42. Recoltarea sngelui pentru examene biochimice se face:
a. puncie venoas;
b. dimineaa pe nemncate;
c. n sistem vacutainer;
d. se recolteaz cu sau fr anticoagulant;
e. toate rspunsurile sunt corecte.
( Tehnici de evaluare i ngrijiri acordate de asistenii medicali)
43. Pentru recoltarea exudatului faringian avem nevoie de urmtoarele materiale cu excepia:
a. eprubet cu tampon faringian sau ans de platin;
b. masc de tifon;
c. spatul lingual;
d. sering i ac de unic folosin;
e. tavi renal.
( Tehnici de evaluare i ngrijiri acordate de asistenii medicali)

44. Recoltarea urinei pentru urocultur:


a. nainte de administrarea antibioticelor;
b. concomitant cu administrarea antibioticelor;
c. din urina colectat timp de 24 ore;
d. dup administrarea a unei cantiti mari de lichide;
e. toate variantele sunt corecte.
( Tehnici de evaluare i ngrijiri acordate de asistenii medicali)
45. Spltura gastric este contraindicat n:
a. intoxicaii cu substane caustice;
b. intoxicaii alimentare sau cu substane toxice;
c. staza gastric nsoit de procese fermentative;
d. pregtirea preoperatorie n interveniile de urgen sau pe stomac;
e. pregtirea pentru examen gastroscopic.
( Tehnici de evaluare i ngrijiri acordate de asistenii medicali)

46. Sondajul vezical efectuat n scop explorator se face pentru:


a. evacuarea coninutului cnd acesta nu se face spontan;
b. recoltarea unei cantiti de urin pentru examenul de laborator;
c. executarea unor proceduri prin sond;
d. administrarea de medicamente;
e. prevenirea iskiuriei.
( Tehnici de evaluare i ngrijiri acordate de asistenii medicali )
47. Paracenteza reprezint:
a. ptrunderea cu ajutorul unui trocar n cavitatea peritoneal;
b. ptrunderea cu un ac ntr-un organ parenchimatos;
c. ptrunderea cu un ac n cavitatea pericardic;
d. ptrunderea cu un ac n cavitatea pleural;
e. ptrunderea cu un ac n spaiul subarahnoidian;
( Tehnici de evaluare i ngrijiri acordate de asistentii medicali )
48. Accidentele injeciei intravenose sunt urmtoarele, cu excepia:
a. hematomul prin strpungerea venei;
b. flebalgia, datorit injectrii prea rapide a unor substane iritante;
c. paralizia, prin lezarea nervului sciatic;
d. ameeli, lipotimie, colaps;
e. injectarea soluiei n esutul perivenos.
( Tehnici de evaluare i ngrijiri acordate de asistenii medicali )

49. Prin injecia intradermic se pot introduce n organism:


a. soluii izotone;
b. soluii cristaline;
c. soluii uleioase;
d. soluii coloidale;
e. soluii hipertone.
( Tehnici de evaluare si ingrijiri acordate de asistentii medicali )
50. Administrarea medicamentelor pe cale rectal este indicat la:
a. pacieni operai pe anus;
b. pacieni operai pe rect;
c. pacieni cu rectoragie;
d. pacieni cu tulburri de deglutiie;
e. pacieni cu retenie urinar
( Tehnici de evaluare i ngrijiri acordate de asistenii medicali )

51. n cazul administrrii prelungite a O2 se produce:


a. hipertensiune arterial;
b. congestie i edem alveoar;
c. hemoragie intern;
d. hematurie;
e. diplopie.
( Tehnici de evaluare i ngrijiri acordate de asistenii medicali )
52. Semnele i simptomele care caracterizeaz stopul cardiorespirator sunt urmatoarele, cu
excepia:
a. midriaz,
b. oprirea respiraiei i circulaiei;
c. relaxare sfincterian;
d. pierderea contientei;
e. hipotensiune arterial,
(Acordarea primului ajutor)
53. n care din situaiile de mai jos este indicat transfuzia cu snge integral?
a. oc prin arsuri;
b. oc hemoragic;
c. ocluzie intestinal;
d. oc cronic;
e. oc cardiogen.
( Acordarea primului ajutor )

54. Conduita de urgen n edemul pulmonar const din:


a. administrarea la indicatia medicului de antialgice ( mialgin, fortral );
b. repaus vocal absolut;
c. pung cu ghea pe regiunea sternal;
d. instalarea bolnavului n pozitie eznd pe scaun sau pe marginea patului cu gambele
atrnnd;
e.
combaterea anxietii.
(Acordarea primului ajutor)
55. n intoxicaia cu alcool etilic este contraindicat:
a. provocarea de vrsturi;
b. spltur gastric;
c. administrarea de vit. B6;
d. administrare de morfin;
e. perfuzie cu glucoza 5%;
(Acordarea primului ajutor)

56. Conduita de urgen n epistaxis const n urmtoarele, cu excepia:


a. aplicarea de comprese reci pe regiunea frontal;
b. compresiune digital pe narina care sngereaz;
c. tampon narin mbibat cu soluii hemostatice;
d. tamponament anterior al fosei nazale;
e. instilaii nazale.
( Acordarea primului ajutor )
57. Conduita de urgen n astmul bronic const n:
a. aezarea pacientului n poziie eznd, combaterea anxietii, administrare de
bronhodilatatoare la indicaia medicului;
b.
aezarea pacientului n decubit ventral i administrarea de tonice cardiace la
indicaia medicului;
c.
administrare de anticoagulante la indicaia medicului;
d.
efectuarea bronhografiei la indicaia medicului;
e.
recoltarea exudatului faringian la indicaia medicului.
( Acordarea primului ajutor )
58. Transportul unui accidentat cu fractur de cloan vertebral se face:
a. semieznd cu spatele sprijint;
b. pe targ rigid n decubit dorsal;
c. decubit lateral stng;
d. poziie Trendelenburg;
e. semieznd.
( Acordarea primului ajutor )

59. Care din manoperele de mai jos trebuie prima intreprins n cursul resuscitrii
cardiorespiratorii:
a. oxigenoterapia;
b. stimularea activitii centrilor respiratori deprimai;
c. asigurarea i meninerea libertii cilor respiratorii;
d. deprimarea centrilor respiratori prin substane toxice;
e. combaterea acidozei prin medicaie alcalinizant.
( Acordarea primului ajutor )
60. Conduita de urgen n retenia acut de urin const n:
a. administrarea de lichide;
b. administrarea de diuretice la indicatia medicului;
c. efectuarea clismei cu scop evacuator;
d. efectuarea urografiei;
e. efectuarea sondajului evacuator al vezici urinare.
( Acordarea primului ajutor )

SUBIECTUL I
Notai pe foaia de examen rspunsurile pe care le considerai corecte_________
1.d

11.c

21.c

31.e

41.c

51.b

2.d

12.e

22.c

32.c

42.e

52.e

3.b

13.c

23.b

33.c

43.d

53.b

4.b

14.a

24.a

34.b

44.a

54.d

5.b

15.c

25.c

35.a

45.a

55.d

6.b

16.a

26.d

36.a

46.b

56.e

7.a

17.b

27.d

37.e

47.a

57.a

8.c

18.c

28.b

38.c

48.c

58.b

9.c

19.b

29.e

39.b

49.a

59.c

10.d

20.a

30.e

40.c

50.d

60.e

60 p

Pentru fiecare rspuns corect se acord 1 p; pentru rspuns incorect sau absena rspunsului se
acord 0 p.

SUBIECTUL I - 60 puncte. Notai pe foaia de examen rspunsurile pe care le considerai


corecte.
1. Pentru glicemie:
a) Se recolteaz snge venos n sistem vacutainer.
b) Se recoteaz urin.
c) Se recolteaz exudat faringian.
d) Se recolteaz snge arterial pe sering fr aditivi
e) Se recolteaz snge capilar din lobul urechii
(Boli metabolice i de nutriie)
2. Din alimentaia pacientului cu obezitate se vor reduce urmtoarele alimente:
a) Produsele rafinate (ciocolata, frica, maioneza).
b) Legumele i fructele proaspete.
c) Carnea slab i laptele degresat.
d) Oul i brnza de vaci
e) Verdeurile
(Boli metabolice i de nutriie)
3. Complicaiile acute ale DZ sunt:
a) Retinopatie (scderea acuitii vizuale).
b) Arterite.
c) Com hipoglicemic, hiperglicemic.

d) Piciorul diabetic
e) Encefalopatia diabetic
(Boli metabolice i de nutriie)
4. Durerea n IMA prezint urmtoarele caracteristici cu excepia:
a) Este violent, insuportabil.
b) Dureaz peste 20 minute.
c) Apare brusc, uneori n somn
d) Cedeaz la administrarea nitroglicerinei.
e) Intensitatea este deosebit de mare
(Cardiologie)
5. Din tabloul clinic al sincopei fac parte:
a) Pierderea de lung durat a strii de contien.
b) Debut lent, insidios.
c) Parez, paralizie
d) Hipertensiune arterial
e) Niciuna din variante.
(Cardiologie)
6. Interveniile delegate la pacienii cu HTA sunt:
a) Asigurarea regimului alimentar hiposodat, hipolipidic.
b) Educaia pacientului pentru suprimarea fumatului.
c) Administrarea medicaiei antihipertensive.
d) Educaia pacientului privind dozarea efortului fizic
e) Asigurarea condiiilor corespunztoare pentru msurarea tensiunii arteriale
(Nursing ngrijirea pacientului cu HTA)
7. Ieirea total sau parial a unui organ din cavitatea sau nveliul lui normal, fr s comunice
cu exteriorul, poart numele de:
a) Eventraie.
b) Evisceraie.
c) Hernie.
d) Flegmon
d) Abces
(Chirurgie general)
8. Tratamentul herniei inghino-scrotale este:
a) Administrarea de simptomatice.
b) Administrarea de antialgice i intervenie chirurgical.
c) Administrarea de antibiotice
d) Exclusiv chirurgical.
e) Administrarea de antiinflamatorii nesteroidiene
(Chirurgie general)
9 .Infecia folicului pilosebaceu cu stafilococ este:

a) Abcesul.
b) Furunculul.
c) Hidrosadenita.
d) Flegmonul
e) Erizipelul
(Chirurgie general)
10..Examenul de laborator principal care se efectueaz ntr-o septicemie este:
a) Analiza exudatului plgii operatorii.
b) Hemocultura repetat zilnic
c) Hemocultura repetat sptmnal.
d) Urocultura repetat sptmnal pn la negativare.
e) Coprocultura sptmnal
(Chirurgie general)
11. Simptomatologia n colecistita acut include:
a) Dureri n hipocondrul drept, febr, frison.
b) Stare comatoas.
c) Greuri.
d) Parez
e) Anurie
( Gastroenterologie)
12. Pentru combaterea durerilor n colic biliar se administreaz la indicaia medicului:
a)1 fiol Mialgin la 6 ore.
b) 1 fiol No-Spa i 1 Algifen la nevoie.
c) 1 fiol Morfin.
d) 1 fiol Algocalmin la 3 ore
e) 1 fiol Ketonal la 2 ore
(Gastroenterologie)
13. . Boala ulceroas se cauzeaz secreiei crescute de HCl i a infeciei cu:
a) Helicobacter Pylori.
b) E. Coli.
c) Salmonella.
d) Stafilococus aureu
e) Shigella
(Gastroenterologie)
14 . Spltura gastric este indicat n:
a) Ulcer gastric n perioada dureroas.
b) Evidenierea unor boli parazitare ale duodenului sau cilor biliare.
c) Intoxicaii alimentare sau cu substane toxice.
d) Ulecr duodenal ntre crize
e) Gastrit hiperacid
( Nursing- sondaje, splturi, clisme)
15. Anemia semnific:
a) Scderea Hgb i a hematiilor din snge.
b) Scderea cantitii de snge din artere.
c) Paloarea posthemoragic.

d) Screrea numrului de leucocite


e) Scderea numrului de trombocite
(Hematologie)
16. n vederea punciei osoase, asistenta medical pregtete materiale necesare pentru:
a) Dezinfecie tip III.
b) Dezinfecie tip II.
c) Dezinfecie tip I.
d) Dezinfecie chirurgical urmat de igienizare
e) Dezinfecie de orice tip
(Nursing- puncii)
17. Puncia biopsic a vezicii urinare:
a) Se execut n scop terapeutic.
b) Permite prelevarea de esut n vederea stabilirii diagnosticului.
c) Ambele variante sunt corecte
d) Permite efectuarea tratamentului local
e) Se execut n scop profilactic
(Nursing
puncii)
18. Urmtoarele semne constituie modificri fizico-chimice ale urinei:
a) Hematuria, piuria, poliuria, anuria, albuminuria.
b) Albuminuria, disuria, scderea densitii urinare.
c) Albuminuria, hematuria, scderea densitii urinare, piuria.
d) Oliguria, hematuria, piuria
e) Anuria, albuminuria, creterea densitii urinar
( Nevoile fundamentale dup modelul conceptual al V.
Henderson)
19 . GNA (glomerulonefrita acut):
a) Este o inflamaie acuta a glomerurilor ce apare n urma unei infecii
streptococice.
b) Debuteaz de regul la 1-6 saptmni dup o infecie stafilococic.
c) Este o inflamaie a vezicii urinare.
d) Este o afeciune a cii urinare principale
e) Nici o variant nu este corect
(Nefrologie)
20. Rinita acut reprezint:
a) Inflamaie a unuia sau mai multor sinusuri ale oaselor feei.
b) Inflamaie a mucoasei nazale de natur viral sau alergic.
c) Inflamaie a mucoasei nazale de natur alergic.
d) Inflamaie a mucoasei nazale de natur exclusiv alergic

e) Nici o variant nu este corect


(O.R.L.)
21. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la pacientul cu vegetaii adenoide este adevrat:
a) Prezint apetit sczut, astenie i somn agitat.
b) Este de vrst adult.
c) Prezint apetit crescut, este bulimic
d) Este comatos, rspunde la stimuli puternici
e) Nici o variant nu este corect
(O.R.L.)
22.. Prezena sondei n stomac este indicat de marcajul acesteia citit la arcada dentar astfel:
a) La 40 50 cm.
b) La 60 cm.
c) La 70 75 cm.
d) La 25-30 cm
e) Nici o variant nu este corect
(Nursing-sondaje, splturi, clisme)
23. Simptomele entorselor sunt:
a) Echimoz, paralizie, deformarea regiunii
b) Echimoz, parestezii, durere.
c) Durere, deformarea regiunii, crepitaie osoas.
d) Durere, impoten funcional, edem, hemartroz.
e) Durere, peteii, eritem amorf
(Ortopedie i traumatologie)
24. Persoanele cu grupa AB sunt:
a) Donatori universali.
b) Primitori universali.
c) Primitori de snge cu grupa AB i B.
d) Donatori pentru grupa O i AB
e) Donatori pentru grupele cu Rh negativ
(Nursing-determinarea grupelor sanguine i a RH.)
25. Manifestrile incompatibilitii de grupe sangvine:
a) Dureri lombare.
b) Bradipnee expiratorie.
c) Inapeten.
d) Poliurie
e) Ecolalie
(Nursing- transfuzia de snge)
26 . Accidentele tardive ale punciei osoase:
a) Febr , frison, hipotermie
b) Fracturi, pneumotorax.
c) Perforarea organelor interne.
d) Hematoame, osteomielita.

e) Nici o variant nu este corect


(Nursing- puncii)
27. Profilaxia oftalmiei gonococice se face nou nscutului la natere cu:
a) Nitrat de argint n soluie 1% instilat n sacul conjunctival.
b) Azotat de argint n soluie de 1% instilat n sacul conjunctival.
c) Se administreaz antibiotice parenteral.
d) Se administreaz antibiotic n sacul conjunctival
e) Nou-nscutul nu necesit profilaxia oftalmiei gonococice
(Nursing n pediatrie)
28. Stadiul clinic cel mai sever al astmului bronic este:
a) Astmul cardiac.
b) Starea de ru astmatic.
c) Edemul pulmonar acut.
d) Boala pulmonar obstructiv cronic
e) Nici o variant nu este corect
(Pneumologie)
29. Primele ngrijiri ale nou-nscutului la sala de nateri vizeaz :
a) Dezobstrucia cilor aeriene superioare
b) Limitarea pierderilor de cldur
c) Stabilirea scorului APGAR
d) Iniierea primelor msuri de reanimare, dup caz
e) Toate variantele sunt corecte
(Nursing n pediatrie)
30. Care este afirmaia fals referitoare la tuberculoza pulmonar:
a) Este rezultatul unei infecii cu bacilul Koch.
b) Este localizat la nivelul plmnului.
c) Poate s aib i alt localizare.
d) Necesit tratament strict supravegheat de lung durat
e) Necesit dispensarizare de specialitate
(Pneumologie)
31. Dispneea de tip Kusmaul:
a) Este o respiratie bradipneic.
b) Este o respiratie tahipneic cu pauze scurte la sfritul fiecrui timp respirator.
c) Se ntlnete n starea de ru astmatic.
d) Este o respiraie dispneic cu bradipnee expiratorie
e) Nici o variant nu este corect
(Nevoile fundamentale dup modelul conceptual al V. Henderson)
32. Problemele pacientului cu tulburri psihice sunt urmtoarele, cu excepia:
a) Alterarea nutriiei.
b) Potenial de alterare a integritii fizice.
c) Pneumonia.
d) Alterarea ritmului somn-veghe
e) Nici o variant nu este corect
(Nursing-ngrijirea pacienilor agitai i psihici)

33 O stare de febr peste 38C, care dureaz peste 24 ore la o luz, cum se interpreteaz?
a) Febra produs de furia laptelui.
b) Infecie puerperal.
c) Frison fiziologic.
d) Nu are component patologic
e) Febr de sete
(Nursing-n obstetric i ginecologie)
34. n tabloul clinic al sarcinii extrauterine se regsesc urmtoarele, cu excepia:
a)Durere.
b)Hemoragie.
c) Hipertermie.
d) Stare general alterat
e) Ameeli, lipotimie
(Nursing n obstetric i ginecologie)
35. Luzia fiziologic :
a) dureaz 6-8 sptmni.
b) dureaz 2 ani.
c) ovulaia se instaleaz n prima zi postpartum.
d) dureaz 6-8 luni
e) ovulaia depinde de tipul de natere
(Nursing n obstetric i ginecologie)
36. Hipersecreia de hormon hipofizar somatotrop la un adult determin:
a) Gigantismul.
b)Acromegalia.
c) Boala Basedow.
d) Nanismul
e) Mixedemul
(Endocrinologie)
37. Care dintre urmtoarele boli reumatismale au o evoluie acut:

a) Reumatismul articular acut.


b) Poliartrita reumatoid.
c) Spondilita anchilopoetic
d) Reumatismul abarticular
e) Nici o variant nu este corect
(Reumatologie)
38. Manifestrile de dependena n satisfacerea nevoii de a respira sunt:
a) Disfonia, afonia
b) Epistaxis, strnut
c) Cornaj, tiraj
d) Dispnee, cianoz

e) Toate variantele sunt corecte


(Nevoile fundamentale dup modelul conceptual al V. Henderson)
39. Recoltarea glicemiei se poate face:
a) Din snge capilar i venos
b) Numai din snge capilar
c) Numai din snge venos
d) Pe eprubet cu capac negru, n sistem vacutainer
e) Pe eprubet cu capac albastru , n sistem vacutainer
(Nursing-recoltarea produselor biologice i patologice)
40. Torticolisul este o manifestare de dependen n cadrul :
a) Nevoii de a respira i a avea o bun circulaie
b) Nevoii de a se mica i a avea o bun postur
c) Nevoii de a elimina
d) Nevoii de a bea i a mnca
e) Nici o variant nu este corect
(Nevoile fundamentale dup modelul conceptual al V. Henderson)
41. Schimbrile pasive de poziie ale pacienilor sunt indicate n caz de:
a) Pacieni adinamici, imobilizai
b) Pacieni psihici, agitai
c) Pacieni cu boli infectocontagioase
d) Pacieni cu boli dermatovenerice
e) Nou-nscui n timpul convulsiilor
(Nevoile fundamentale dup modelul conceptual al V. Henderson)
42. Vindecarea plgilor se poate realiza prin :
a) Vindecare primar per primam
b) Vindecare secundar per secundam
c) Vindecare teriar per tertiam
d) Vindecare primar- plgile operatorii
e) Toate variantele sunt corecte
(Nevoile fundamentale dup modelul conceptual al V. Henderson)
43. Prevenirea escarelor se poate realiza prin:
a) Schimbarea frecvent a poziiei n pat
b) Alimentaie exclusiv hidric
c) Monitorizarea tensiunii arteriale
d) Schimbarea lenjeriei de pat la o sptmn
e) Monitorizarea diurezei
(Nevoile fundamentale dup modelul conceptual al V. Henderson)
44. Pentru efectuarea sondajului gastric se folosete :
a) Sonda Faucher

b) Sonda Foley
c) Sonda Thiemann
d) Sonda Cantor
e) Sonda Dennis
(Nursing-sondaje, splturi, clisme)
45. Clisma terapeutic se folosete cnd :
a) Pacientul este somnoros
b) Calea oral este practicabil
c) Nu se dorete ocolirea cii portale
d) Se dorete o aciune local
e) Pacientul este comatos
(Nursing-sondaje, splturi, clisme)
46. Administrarea globulelor vaginale se face
a)Dup efectuarea unei splturi vaginale
b) Dup chiuretajul uterin biopsic
c) nainte de chiuretajul uterin hemoragic
d) Cu ajutorul valvelor
e) Numai n prezena medicului
(Nursing-administrarea medicamentelor)
47. nainte de administrarea medicamentelor se verific :
a) Firma productoare
b) Culoarea ambalajului exterior
c) Prescripia medicului
d) Semnatura asistentei efe pe condica de farmacie
e) Toate variantele sunt corecte
(Nursing-administrarea medicamentelor)
48. Administrarea parenteral a medicamentelor se face cu ajutorul :
a) Injeciilor
b) Drajeurilor
c) Pulberilor
d) Unguentelor
e) Toate variantele sunt corecte
(Nursing-administrarea medicamentelor)
49. Prin spltur auricular se nelege
a) Curirea mucoasei digestive de exudate
b) Introducerea unui medicament prin cateter
c) Splarea sacului conjunctival cu un curent de lichid
d) Splarea conductului auditiv extern cu un curent de lichid
e) Nici o variant nu este corect
(Nursing- sondaje, splturi, clisme)

50. Pregtirea preoperatorie :


a) Este fizic i psihic
b) Nu reduce riscul de infecii postoperatorii
c) Nu are importan semnificativ n evoluia ulterioar
d) Utilizarea antisepticelor este facultativ
e) Cel mai frecvent , comportamentul asistentei produce anxietate
(Nursing-pregtirea preoperatorie i ngrijiri postoperatorii)
51. Primul ajutor n traumatismele cranio-cerebrale presupune :
a) Asigurarea poziiei eznde
b) Poziionarea victimei n decubit lateral sau ventral
c) Se poziioneaz pacientul n decubit dorsal
d) Se plaseaz pacientul n poziie Trendelemburg
e) Se transport pacientul n poziie procliv
(Nursing- acordarea primului ajutor n traumatisme)
52. Fractura mandibulei se imobilizeaz folosind
a) Cpstrul
b) Pratia
c) Inelele din colac de vat
d) Bandajarea circular
e) Nici o variant nu este corect
(Nursing- acordarea primului ajutor n traumatisme)
53. Recoltarea materiilor fecale se face pentru :
a) Depistarea hemoragiilor oculte
b) Depistarea purttorilor sntoi de germeni patogeni
c) Depistarea oulor de parazii intestinali i a chistelor
d) Depistarea tulburrilor n secreia fermenilor digestivi
e) Toate variantele sunt corecte
(Nursing- recoltarea produselor biologice i patologice)
54. Recoltarea hemoculturii :
a) Se face pe medii de cultur
b) Nu necesit precauii speciale
c) Se face dezinfecia tegumentului de tip I
d) Purtarea mnuilor sterile este opional
e) Se recolteaz prin puncie arterial de ctre medic, ajutat de asistent
(Nursing recoltarea produselor biologice i patologice)
55. n cazul intoxicaiei cu alcool etilic se intervine de urgen prin :
a) Provocare de vrsturi i spltur gastric cu crbune activat
b) Aezarea pacientului n poziie Trendelemburg
c) Folosirea laptelui ca antidot imediat
d) Spltur gastro-duodenal cu ser fiziologic
e) Ridicarea obligatorie a pacientului n poziie eznd

(Nursing- acordarea primului ajutor n intoxicaii)


56. Prin injecia intravenoas se administreaz :
a) Soluii cristaline
b) Soluii izotone, hipertone
c) Soluii uleioase
d) Soluii reci
e) Toate variantele sunt corecte
(Nursing administrarea medicamentelor)
57. Locul injeciei subcutanate este:
a) Acelai cu al injeciei intradermice
b) n regiuni cutanate lipsite de foliculi piloi
c) n regiuni bogate n esut cutanat lax
d) n muchi voluminoi , fr vase mari i nervi
e) n zona epicranian a nou-nscutului
(Nursing-administrarea medicamentelor)
58. Bizoul acului folosit la injecia intradermic este :
a) Scurt
b) Lung
c) Mediu
d) Nu are importan
e) Nici o variant nu este corect
(Nursing administrarea medicamentelor)
59. Proba Jeanbreau este :
a) Obligatorie n cadrul transfuziei de snge
b) O prob necesar n cadrul diagnosticrii infarctului miocardului acut
c) Necesar n diagnosticarea sarcinii
d) O prob de laborator pentru depistarea hemoragiilor oculte
e) O prob efectuat pentru analizarea funcionrii aparatului renal
( Nursing- transfuzia de snge)
60.Determinarea factorului Rho (D) este:
a) Obligatorie n cazul transfuziei de snge
b) Necesar pentru determinarea compatibilitii sanguine
c) Obligatorie n sarcin
d) Realizat prin efectuarea reaciei de aglutinare
e) Toate variantele sunt corecte
(Nursing determinarea grupelor sanguine i a RH )
Notai pe foaia de examen rspunsurile pe care le considerai corecte.
60 p
1.a

11.a

21.a

31.b

41.a

51.b

2.a

12.b

22.a

32.c

42.e

52.a

3.c

13.a

23.d

33.b

43.a

53.e

4.d

14.c

24.b

34.c

44.a

54.a

5.e

15.a

25.a

35.a

45.d

55.a

6.c

16.a

26.d

36.b

46.a

56.b

7.c

17.b

27.a

37.a

47.c

57.c

8.d

18.c

28.b

38.e

48.a

58.a

9.b

19.a

29.e

39.a

49.d

59.a

10.c

20.b

30.c

40.b

50.a

60.e

Pentru fiecare rspuns corect se acord 1 p; pentru rspuns incorect sau absena rspunsului se
acord 0 p.
1. Complicaiile acute ale DZ sunt:
a)
b)
c)
d)
e)

Com hipoglicemic, hiperglicemic.


Retinopatie diabetic.
Arterite.
Creterea n greutate.
Creterea valorilor TA.
(Boli metabolice i de nutriie)

2. Rentoarcerea n cavitatea bucal a unor cantiti din alimentele ingerate, fr grea sau efort
se numete:
a) Vrstur.
b) Regurgitaie.
c) Eructaie.
d) Vomic.
e) Expectoraie.
(Gastroenterologie)
3. ncercuii varianta fals referitoare la schimbarea lenjeriei cu pacientul imobilizat:
a) Se face ntotdeauna dup toaleta pacientului.
b) Alegerea metodei se face n funcie de poziia n care poate fi aezat pacientul.
c) Depinde de limitele pacientului de mobilizare.
d) La tehnic trebuie s participe dou persoane.
e) Tehnica va fi efectuat nainte de toaleta pacientului.
(Nevoile fundamentale dup modelul conceptual al Virginiei Henderson)
4. Care dintre urmtoarele variante referitoare la mobilizarea pacientului este fals:
a) Se face cu scopul de a prevenii complicaiile pulmonare.
b) Se face cu scopul prevenirii complicaiilor postoperatorii.
c) Stimuleaz tonusul muscular.
d) Se face precoce, n funcie de starea pacientului.
e) Nu este indicat ntruct poate s oboseasc pacientul.

(Nevoile fundamentale dup modelul conceptual al Virginiei Henderson)


5. ncercuii varianta corect referitoare la alimentarea pasiv:
a) Se practic n cazul pacienilor care se pot alimenta singuri.
b) Se practic n cazul pacienilor care refuz s se alimenteze.
c) La pacienii cu tulburri de deglutiie alimentele trebuie s fie solide.
d) Se practic la pacienii care nu se pot alimenta singuri.
e) Ora mesei va fi ntodeauna asociat cu ora tratamentului.
(Nevoile fundamentale dup modelul conceptual al Virginiei Henderson)
6. Msurarea pulsului are ca scop urmtoarele mai puin:
a) Determinarea numrului de bti cardiace pe minut.
b) Obinerea de informaii despre activitatea inimii.
c) Aprecierea rspunsului inimii la medicaia cardiac.
d) Obinerea de informaii despre starea venelor.
e) Aprecierea rspunsului inimii la activitate sau stres.
(Nevoile fundamentale dup modelul conceptual al Virginiei Henderson)
7. Msurarea tensiunii arteriale are ca scop:
a) Determinarea presiunii sistolice i diastolice.
b) Evaluarea strii pacientului n ce privete volumul de snge.
c) Evaluarea randamentului inimii.
d) Aprecierea rspunsului organismului la tratament hipotensor.
e) Toate variantele posibile.
(Cardiologie)
8. ntre problemele de dependen ale persoanelor cu HTA nu se regsete:
a) ntolerana la activitate.
b) Alterarea randamentului inimii.
c) Alterarea nutriiei (consum de sare n exces).
d) Alterarea meninerii sntii.
e) Alterarea integritii tegumentului.
(Nevoile fundamentale dup modelul conceptual al Virginiei Henderson)
9. ncercuii varianta corect referitoare la problemele de dependen prezente n nevoia de a
respira:
a) Intoleran la activitate.
b) Anxietate.
c) Alterarea confortului.
d) Alterarea schimburilor gazoase.
e) Toate variantele posibile.
(Pneumologie)
10. ncercuii varianta corect referitoare la recoltarea sngelui pentru examene de laborator:
a) Are ca scop, printre altele i stabilirea diagnosticului i monitorizarea rspunsului
terapeutic.
b) Puncia venoas este singura metod de recoltare a sngelui pentru examenele de

laborator.
c) Nu ofer date relevante despre starea preoperatorie a pacientului.
d) Este o intervenie autonom.
e) Tehnica nu necesit acordul pacientului fiind o tehnic executat la indicaia
medicului.
(Nevoile fundamentale dup modelul conceptual al Virginiei Henderson)
11. Apendicita este:
a) Un organ tubular ataat la nivelul cecului.
b) Inflamaia apendicelui.
c) O afeciune a intestinului subire.
d) O afeciune a intestinului gros.
e) O afeciune ce apare cel mai frecvent la vrstinici.
(Chirurgie general)
12. Instilaia se definete ca fiind tehnica de administrare a soluiilor medicamentoase la nivelul:
a) Mucoaselor.
b) Tegumentelor.
c) Mucoaselor i tegumentelor.
d) Conductului auditiv intern.
e) Toate variantele sunt adevrate.
(Administarea medicamentelor)
13. Durerea din apendicit are sediul:
a) n epigastru, cu iradiere la nivelul membrului inferior stg.
b) n fosa iliac dreapt, cu iradiere la nivelul membrului inferior drept.
c) n fosa iliac dreapt, cu iradiere n lojele renale.
d) n hipogastru.
e) Paraombilical cu iradiere n hipogastric.
(Chirurgie general)
14. n vederea administrrii medicamentelor asistenta medical verific i identific:
a) Calitatea i integritatea medicamentelor.
b) Culoarea medicamentelor (decolorarea sau supracolorarea).
c) Lichefierea substanelor solide sau opalescena soluiilor.
d) Sedimentarea, precipitarea sau existena flocoanelor n soluii.
e) Toate variantele sunt adevrate.
(Administrarea medicamentelor)
15. Pentru diagnosticul de localizare a HDS n prezena hematemezei i a melenei se vor excude:
a) Menoragia, epistaxisul.
b) Hemoptizia i metroragia.
c) Gingivoragiile i metroragiile.
d) Hemoptizia, epistaxisul, gingivoragiile.
e) Hematuria i rectoragia.

(ngrijiri acordate bolnavilor cu HDS)


16. Cel mai reprezentativ semn al ocluziei intestinale este:
a) Ileusul.
b) Meteorismul asociat cu vrsturile.
c) Durerea colicativ continu cu sediu n epigastru.
d) Durerea colicativ continu cu sediu n hipogastru.
e) Diareea de cauz infecioas.
(Chirurgie general)
17. ncercuii afirmaia fals referitoare la lipide:
a) Reprezint o surs important de energie pentru organism.
b) Din punct de vedere al originii pot fi animale sau vegetale.
c) ntr-o raie normal lipidele trebuie s se afle ntr-oproporie de 1 2 g pe kg/corp/zi.
d) ntr-o raie normal lipidele reprezint 50 60% din valoarea caloric zilnic.
e) Cele mai importante surse alimentare de lipide sunt untura, untul i slnina.
(Nutriie i dietetic)
18. Semnele locale caracteristice unei inflamaii sunt:
a) Durere, impoten funcional, edem decliv, febr.
b) Tumefiere, durere, subfebrilitate, paloare.
c) Roea, cldur, tumefiere, durere, impotena funcional.
d) Durerea i febra.
e) Tumefiere, durere, curbatur.
(Chirurgie general)
19. Infecia folicului pilosebaceu cu stafilococ este:
a) Abcesul rece.
b) Furunculul.
c) Hidrosadenita.
d) Escoriaia.
e) Papula.
(Chirurgie general)
20. Printre avantajele administrrii medicamentelor pe cale parenteral se numr:
a) Absorbia este independent de condiiile de absorbie din tubul digestiv.
b) Asigur protecie pentru medicamentele sensibile la aciunea sucurilor gastrice.
c) Absorbie uoar, efect rapid.
d) Este calea acesibil la pacienii incontieni.
e) Toate variantele.
(Administrarea medicamentelor)
21. Pneumonia pneumococic este o pneumopatie lobar acut care:
a) Este cauzat de n stafilococ.
b) Prezint un debut lent, o sptmn.
c) Evolueaz n general fr febr.

d) Debuteaz brusc, printr-un frison solemn unic, generalizat, intens.


e) Afecteaz ntotdeauna ambii plmni.
(Pneumologie)
22. Ciroza hepatic este o suferin cronic cu evoluie progresiv:
a) Cu maximul de inciden ntre 60 70 ani.
b) Care are o predominan la sexul feminin.
c) Cauzat cel mai adesea de virusul hepatitic i de cauze toxice.
d) Cu evoluie favorabil i pronostic bun pe termen lung.
e) Complicat adesea cu insuficien cronic hepatic declanat de eforturi fizice,
intervenii chirurgicale.
(Chirurgie general)
23. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la sondajul vezical este adevrat:
a) SV reprezint introducerea unui ac pe cale transabdominal n interiorul vezicii
realiznd o comunicare ntre aceasta i exterior.
b) Tehnica se execut n scop strict explorator.
c) Este o tehnic indicat n traumatismele uretrei.
d) Unul din scopul execuiei tehnicii este acela de recoltare a unei cantiti de urin
pentru examene de laborator.
e) Toate variantele sunt corecte.
(Sondaje, splturi, clisme)
24. Furunculoza reprezint:
a) Infecia folicului pilosebaceu i a glandelor aferente.
b) Prezena mai multor furunculi odat.
c) Inflamaia glandelor sudoripare.
d) Infecie cu streptococ.
e) Prezena a dou sau mai multe flegmoane simultan.
(Chirurgie general)
25. Pentru recoltarea sngelui n vederea examenelor biochimice vacuumul ales va avea dop de
culoare:
a) Negru.
b) Mov.
c) Rou.
d) Albastru.
e) Galben.
(Nevoile fundamentale dup modelul conceptual al Virginiei Henderson)
26. n alegerea locului de puncie venoas executat n vederea recoltrii sngelui pentru
examene de laborator, se va ine seama de urmtoarele, cu excepia:
a) Nu se va aborda braul cu fistul arteriovenoas pentru hemodializ.
b) Se poate recolta din locuri situate deasupra cateterului venos montat (cu perfuzie i.v.).
c) Este indicat selectarea venelor uzuale.
d) Nu se va punciona vena care prezint hematom.
e) Nu se va aborda braul aflat de aceeai parte cu mastectomia.
(Nevoile fundamentale dup modelul conceptual al Virginiei Henderson)

27. Endocardita bacterian este un proces inflamator endocardiac caracterizat prin:


a) Poate s se constituie pe un endocard anterior lezat (endocardita bacterian acut).
b) Se ntlnete mai ales la copii.
c) Cel mai adesea agent incriminat este pneumococul.
d) Se constituie pe un endocard anterior normal (endocardita bacterian subacut).
e) Existena anterioar a unei cardiopatii reumatismale.
(Cardiologie)
28. ncercuii variata care nu este corect referitor la tuberculoza pulmonar:
a) Este o boal infecto-contagoioas provocat de bacilul Koch.
b) Afecteaz ntreg organismul, interesnd cu precdere plmnul i are de regul o
evoluie cronic.
c) Transmiterea se face ntotdeauna pe cale cutanat, digestiv i transplacentar.
d) Primoinfecia TBC se manifest prin: astenie, inapeten, scdere ponderal, stri
subfebrile.
e) Tratamentul etiologic se face cu tuberculostatice utilizate n asocieri de 2 3 pentru
asigurarea unui tratament activ.
(Pneumologie)
29. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la proteine este fals:
a) Pot fi de origine animal sau vegetal.
b) Particip la formarea anticorpilor.
c) Intr n structura unor enzime sau fermeni.
d) Cea mai important surs de proteine sunt pastele finoase i pinea.
e) Intr n structura hormonilor.
(Nutriie i dietetic)
30. ncercuii afirmaia fals referitoare la hipoparatiroidism:
a) Cele mai multe cazuri se ntlnesc la vrstnici.
b) Manifestarea tipic este a bolii o constituie contractura spastic simetric a
membrelor, precedate de crampe, furnicturi.
c) Combaterea crizelor se face cu sruri de calciu administrate parenteral sau per os.
d) La copil criza este nsoit de spasm laringian.
e) Graviditatea este un factor agravant al tetaniei, din cauza pierderii de calciu n timpul
sarcinii.
(Endocrinologie)
31. Pacienii cu oligofrenie prezint:
a) Exagerarea ateniei voluntare.
b) Diminuarea ateniei spontane.
c) Exagerarea ateniei spontane.
d) Toate variantele sunt posibile
e) Niciuna din variante nu este adevrat.
(Nursing n psihiatrie)

32. Raportate la kg/corp/greutate ideal nevoile calorice n raport cu munca depus sunt:
a) Repaus la pat 20 25 calorii/kg corp/zi; munc fizic intens i prelungit 10 15
calorii/ calorii/kg corp/zi.
b) Activitate fizic moderat 35 45 calorii/ calorii/kg corp/zi; munc foarte grea 25
30 calorii/ calorii/kg corp/zi.
c) Repaus la pat 20 25 calorii/kg corp/zi; munc uoar 30 35 calorii/kg corp/zi.
d) Munc fizic intens i prelungit 40 45 calorii/ calorii/kg corp/zi; activitate fizic
moderat 55 65 calorii/ calorii/kg corp/zi.
e) Munc uoar 30 35 calorii/kg corp/zi; repaus la pat 40 45 calorii/kg corp/zi.
(Nutriie i dietetic)
33. ncercuii enunul fals referitor la bronita acut:
a) Este o inflamaie acut a mucoasei bronice.
b) Intereseaz de obicei bronhiile mari i mijlocii.
c) Cele mai importante cauze favorizante sunt: frigul fumul, umiditatea.
d) Nu poate avea etiologie viral.
e) Se ntlnete frecvent si n boli ca: tuberculoza pulmonar, grip, dilataia bronhiilor.
(Pneumologie)
34. Endocardita reumatismal:
a) Este o endocardit bacterian.
b) Este o urmare a RAA care evolueaz adesea spre constituirea unor valvulopatii.
c) Nu poate evolua spre vindecare complet.
d) Prezint prognostic mai grav la adult dect la copii.
e) Nu necesit tratament medicamentos.
(Cardiologie)
35. Artrita reumatoid este o afectiune cronic, care debuteaz cel mai frecvent:
a) Acut, cu dezvoltare rapid a poliartritei
b) Cu limfadenopatie si splenomegalie i febr.
c) Insidios cu oboseal, anorexie si simptome vagi musculoscheletice.
d) Cu afectarea unei singure articulaii.
e) Cu afectarea a dou articulaii a membrelor superioare.
(Reumatologie)
36. Care dintre afirmaiile urmtoare referitoare la fracturi nu este adevrat:
a) Fractura este un proces patologic complex care angajeaz ntreg organismul.
b) Fractura se definete ca fiind ntreruperea total sau parial a continuitii unui os
aprut n urma unui traumatism.
c) Printre semnele de certitudine ale fracturii se ntlnete i: durerea n focar, echimoza
i deformarea regiunii.
d) Lipsa transmiterii micrii dincolo de fractur este un semn de certitudine.
e) Impotena funcional, echimoza i deformarea regiunii sunt semne locale de
probabilitate a fracturilor.
(Ortopedie i traumatologie)

37. Recoltarea materiilor fecale are ca scop:


a) Determinarea unor germeni patogeni responsabili de mbolnviri ale tubului digestiv.
b) Administrarea tratamentului medicamentos cu aciune la nivelul inferior al tubului
digestiv.
c) Administrarea tratamentului medicamentos cu aciune la nivelul superior al tubului
digestiv.
d) Examinarea strict macroscopic a materiilor fecale.
e) Examinarea biochimic in vederea descoperirii parazitozelor intestinale.
(Recoltarea produselor biologice i patologice n sistem vacutainer)
38. Astmul bronic este o boal caracterizat prin:
a) Creterea calibrului bronhiilor i a capacitii pulmonare.
b) Dispnee inspiratorie i raluri rolflante.
c) Reducerea generalizat, variabil i ireversibil a calibrului bronhiilor.
d) Reducerea generalizat, variabil i reversibil a calibrului bronhiilor cu crize
paroxistice de dispneee expiratorie.
e) Reducerea calibrului bronhiilor cu crize paroxistice de dispneee nspiratorie.
(Pneumologie)
39. Tratamentul unui abces const n:
a) Incizie, antibioticoterapie, vaccinoterapie n recidive.
b) Administrarea de antialgice i antibiotice.
c) Excizie, vaccinoterapie.
d) Administrare de antialgice, imobilizare provizorie.
e) Drenaj, antibioterapie administarre de antitermice.
(Chirurgie)
40. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la hemofilie este fals:
a) Este o afeciune ereditar.
b) Se transmite prin mam descendenilor de sex masculin.
c) Se transmite descendenilor de sex feminin prin tat.
d) Se caracterizeaz prin apariia nc din copilrie a hemoragiilor.
e) Boala este caracterizat prin scderea sau absena din snge a globulinei
antihemolitice.
(Hematologie)
41. Una din urmtoarele afirmaii nu face parte din interveniile acordate n spital de ctre
asistent gravidei cu iminen de avort:
a) Urmrirea aspectului lohiilor.
b) Asigurarea repausului obligatoriu la pat.
c) Supravegherea sngerrii.
d) Administrarea la indicaia medicului de tocolitice i antispastice.
e) Administrarea de antispastice i antitermice la indicaia medicului.
(Nursing n obstetric i ginecologie).
42. Care din urmtoarele pot fi cauze ale gastritei acute:
a) AINS, stresul sever, septicemiile, antitermicele.
b) Stresul sever, antibioticele, septicemiile, ocul,

c) AINS, alcoolul, substanele caustice, vitaminele.


d) Alcoolul, substanele caustice, stresul sever, interveniile chirurgicale.
e) AINS, stresul sever, septicemiile, ingestia de antiacide.
(Gastroenterologie)
43. ntr-o entors sunt contraindicate:
a) Masajul, cldura i mobilizarea forat.
b) Imobilizarea articulaiei cu ajutorul atelelor sau a aparatelor gipsate.
c) Aplicarea de comprese reci i combaterea durerii.
d) Puncia articular degajatoare n hidrartrozele mari.
e) Aplicarea unei fei elastice sau ciorap elastic pe perioada zilei.
(Ortopedie i traumatologie)
44. Gastritele cronice nu pot fi cauzate de:
a) Bacterii.
b) Alcool.
c) Avitaminoze.
d) Reflux gastro-duodenal.
e) Hipotensoare.
(Gastroenterologie)
45. Interveniile autonome n pregtirea preoperatorie a pacienilor sunt:
a) Recoltarea sngelui pentru analize de laborator.
b) Administarea de sedative n seara anterioar interveniei.
c) Informarea pacientului i a aparintorilor despre tipul de intervenie i evoluia
ulterioar.
d) Asigurarea regimului alimentar n funcie de intervenia chirurgical.
e) Toate variantele posibile.
(Pregtirea preoperatorie i ngrijiri postoperatorii)
46. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la GMN este fals:
a) Sunt nefropatii glomerurale cu leziuni predominant inflamatorii ale capilarelor
glomerurale.
b) n funcie de aspectul lor clinic glomerulonefritele pot fi acute, subacute sau cronice.
c) Dup ntinderea leziunilor, glomerulonefritele pot fi difuze sau n focar.
d) Sunt nefropatii glomerurale cu leziuni predominant inflamatorii la nivelul ureterelor.
e) Complicaiile cele mai frecvente sunt IC, edemul cerebral i insuficiena renal.
(Nefrologie)
47. IRA este o suferin renal grav, caracterizat prin suprimarea brusc a funciilor renale,
exprimat clinic prin:
a) Oligurie sau anurie.
b) Hipoazotemie.
c) Polachiurie cu disurie.
d) Nicturie.
e) Enurezis nocturn
(Nefrologie)
48. Caracteristic n mixeedem este:
a) Tegumente calde, umede, pr uscat friabil, bradicardie, bradilalie.

b)
c)
d)
e)

Bolnavii sunt sensibili la cald, femeile prezint ngroarea vocii.


Tahicardia, cefaleea.
Diareea i prezena durerilor musculare.
Faa mpstat, bradilalia, constipaia, bradicardia, lentoarea psihic, tegumente:
palide, uscate, reci.
(Endocrinologie)

49. Prima ngrijire acordat NN n sala de nateri este:


a) Stabilirea scorului Apgar.
b) Pansarea bontului ombilical.
c) Aspirarea cilor aeriene.
d) Cntrirea NN.
e) Tierea cordonului ombilical.
(Nursing n pediatrie)
50. Glaucomul congenital este o form de glaucom infantil avnd ca seme clinice tardive
urmtoarele:
a) Hiperlcrimarea i fotofobia.
b) Blefarospasmul i strabismul convergent funcional.
c) Buftalmie i cornee protuberant opac.
d) Blefarospasmul i fotofobia.
e) Scderea luciului corneei.
(Oftalmologie)
51. Printre cauzele prerenale ale IRA se numr i:
a) Hipovolemia cauzat de: diaree, vrsturi, hemoragii, diurez exagerat.
b) Hiperperfuzie renal.
c) Administarea de substane de contrast.
d) Neoplasmul de prostat.
e) Obstrucia de vecintate (ureteral, de col).
(Nefrologie)
52. Printre cauzele care determin AVC se numr:
a) Ateroscleroza, HTA.
b) Fibrilaia arterial, IM.
c) Malformaiile vasculare, traumatismele craniene.
d) Tumorile cerebrale, DZ.
e) Toate variantele sunt adevrate.
(Neurologie)
53. IRC reprezint etapa final a:
a) Glomerulonefritelor cronice, pielonefritelor cronice.
b) Glomerulonefritelor cronice, pielonefritelor acute.
c) Glomerulonefritelor ac, pielonefritelor cronice.
d) Glomerulonefritelor acute, pielonefritelor acute.
e) Nefrozelor si a HTA std II.

(Nefrologie)
54. Pentru recoltarea glicemiei n sistem vacutainer, vacuumul va avea dop de culoare:
a) Roie.
b) Neagr.
c) Mov.
d) Gri.
e) Albastru deschis.
(Recoltarea produselor biologice i patologice n sistem vacutainer)
55. Una din afirmaiile ce urmeaz referitoare la puncia rahidian nu este adevrat:
a) Puncia rahidian este indicat n scop explorator i terapeutic.
b) Se definete ca fiind ptrunderea cu ajutorului unui ac n spaiul subarahnoidian.
c) Unul din scopurile punciei rahidiene este acela de a recolta LCR n vedera
examenelor macroscopice i de laborator
d) Locul ales pentru puncia lombar este D12 S1.
e) Toate variantele sunt adevrate.
(Puncii)

56. Culegerea datelor n ntocmirea planului de ngrijire a luzei cu luzie fiziologic presupune
obinerea de informaii referitoare la:
a) Apariia secreiei lactate.
b) Tranzitul intestinal.
c) Revenirea la normal a tensiunii, pulsului.
d) Cantitatea i aspectul lohiilor.
e) Toate variantele posibile.
(Nursing n obstetric i ginecologie)
57. In intoxicaia cu ciuperci din grupul celor cu perioad de incubaie scurt, simptomele i
semnele apar dup:
a) 3 ore de la ingestie.
b) 15 minute, maxim 3 ore.
c) ntre 2 i 4 ore de la ingestie.
d) La 3 zile dup acestea au fost consumate.
e) Niciuna dintre variante.
(Acordarea primului ajutor in intoxicaiile cu ciuperci)
58. Problemele de dependen ale luzei cu luzie fiziologic sunt:
a) Deficit de cunotine privind autongrijirea.
b) Posibil alterare a ritmului cardiac din cauza sngerrii.
c) Alterarea eliminrilor.
d) Deficit de cunotine privind igiena snilor i alptarea.
e) Toate variantele posibile.
(Nursing n obstetric i ginecologie)

.
59. Printre cauzele colicii renale nu se afl:
a) Litiaza retro-ureteral.
b) Tuberculoza renal.
c) Pielonefrita.
d) Pionefroza.
e) Gastrita acut.
(ngrijiri acordate bolnavilor care prezint colic renal)
60. Printre circumstanele de apariie a bolilor psihice se numr:
a) Condiiile nefavorabile ale mediului extern (calamiti naturale, rzboi).
b) Surmenajul intelectual.traumatisme i infecii care produc leziuni ale creierului.
c) Strile conflictuale, tensionate.
d) Profesii cu responsabiliti crescute.
e) Toate variantele posibile.
(ngrijirea pacienilor psihici)

Notai pe foaia de examen rspunsurile pe care le considerai corecte.


1. a

2. b
3. e
4. e
5. d
6. d
7. e
8. e
9. e
10. a
11. b

60 p

12. a
13. b
14. e
15. d
16. a
17. d
18. c
19. b
20. e
21. d
22. c
23. d
24. b
25. c
26. b
27. e
28. c
29. d
30. a
31. b
32. c

33. d
34. b
35. c
36. c
37. a
38. d
39. a
40. c
41. a
42. d
43. a
44. e
45. d
46. d
47. a
48. e
49. c
50. c
51. a
52. e
53. a

54. a
55. d
56. e
57. b
58. e
59. e
60. e
1. Funciile asistentei medicale sunt de natur:
a.dependent;
b.independent;
c.interdependent;
d.toate trei;
e.nici o varianta nu este corecta.
2.Empatia- calitatea esenial n nursing, se definete ca fiind:
a.identificarea asistentei cu persoana ngrijit;
b.transpunerea n pielea pacientului pentru a-i nelege problemele fr a pierde condiia ca i
cum;
c.identificarea total psihic, afectiv cu persoana ngrijit.
d.o comunicare verbal pacient- asistent medical
e. folosirea mijloacelor de comunicare non-verbala
3. Cnd se percep dou pulsaii:una puternic,alta slab,urmate de o pauz,vorbim de:
a. puls dicrot
b. puls tahicardic
c. puls aritmic
d. puls filiform
e. puls bradicardic
4.La nou-nascut valoarea normala a pulsului este de:
a.120- 140 batai/minut
b.100- 120 batai/minut
c.80- 100 batai/minut
d.60-80 batai/minut
e.80- 90 batai/minut
5. Eliminarea sngelui din arborele bronic prin expectoraie se numete:
a. hematemez

b. hemoptizie
c. hematurie
d. melen
e. epistaxis
6. Vomica reprezint:
a. vrsturi alimentare
b. eliminare prin tuse a unei cantiti de snge
c. eliminare prin tuse a unei cantiti de puroi
d. vrstur cu snge
e. sput cu snge
7.Tratamentul pacienilor prin substane alimentare ingerate se numete:
a. raie alimentar
b. alimentaie dietetic
c. alimentaie artificial
d. alimentaie normal
e. raie caloric
8.Hipernatriemia reprezint:
a. o tulburare a deshidratrii
b. o tulburare electrolitic
c. o afeciune digestiv
d. o tulburare hidric
e.o afeciune neurologic
9. Urmtoarele manifestri de dependen reprezint tulburri de mictiune cu excepia:
a.albuminuria
b. polakiuria;
c. disuria;
d. enurezis.
e. ischiuria
10.Poziia Trendelenburg se utilizeaz n situaiile urmtoare,cu excepia:
a.anemie acut
b.hipoxie
c.hemoragii ale membrelor inferioare
d.hemoragie cerebral
e.drenajpostural
11.Asepsia este:
a. metod profilactic a dezinfeciei
b. dezinfecie n focar
c. dezinfecie curent
d. dezinfecie terminal
e. toate rspunsurile sunt corecte

12.Necesarul fiziologic de somn la adulti este de:


a.12-14 ore
b.10 ore
c.7-9 ore
d.5-7 ore
e.4-6 ore
13.Anxietatea se defineste ca find:
a. teama fata de un pericol iminent pe care nu il poate preciza
b. teama fata de un pericol bine precizat
c. disconfortul legat de nesatisfacerea unei dorinte
d. agitaie psihomotorie
e. somn agitat i ntrerupt
14.Administrarea medicatiei de catre asistentul medical:
a. este o functie autonoma a acestuia
b. se face doar la indicatia medicului
c. se face la cererea pacientului
d. se face la cererea familiei
e.toate variantele sunt corecte
15.Recoltarea urinei pentru urocultur se face:
a.nainte de administrarea antibioticelor;
b.concomitent cu administrarea antibioticelor.
c.dup administrarea antibioticelor
d.nu conteaz momentul recoltrii
e.nainte de mas
16.Determinarea glicemiei se poate face din:
a. snge capilar i venos
b. snge arterial
c. snge capilar
d. snge venos
e.toate variantele sunt corecte
17. Fenobarbitalul se administreaz:
a. intramuscular
b. intravenos
c. intravenos si intramuscular
d.intraarterial
e.nici o variant nu este corect
18.Introducerea sngelui pe un mediu de cultur pentru examen bacteriologic reprezint:
a.urocultura
b.hemocultura

c.coprocultura
d.bilicultura
e.nici o variant nu este corect
19.Totalitatea procedeelor prin care sunt distruse toate microorganismele de la suprafaa i din
interiorul obiectelor se numete:
a. dezinfecie
b. sterilizare
c. dezinsecie
d.decontaminare
e.deratizare
20.Sunt substane anticoagulante cu excepia:
a. fraxiparin
b. heparina
c. clexane
d. sintrom
e.fitomenadion
21.Leziunile traumatice nchise ale articulaiei cu modificarea temporar a raporturilor
anatomice normale ale suprafeelor articulare definesc:
a.entorsele
b.luxaiile
c.fracturile
d.contuzii
e.plgi
22.Accidentele care pot surveni n cazul splturii gastrice sunt:
a. ptrunderea sondei n calea aerian
b. perforatia intestinului subire
c. pneumotorax
d. tamponad cardiac
e. ptrunderea sondei n stomac
23.Hipertensiunea aprut imediat postoperator la un pacient fr valori
crescute ale
tensiunii arteriale preoperator poate indica:
a. analgezie inadecvat
b. hidratare insuficient
c.anoxie tisulara
d.insuficienta respiratorie acuta
e.pierdere de sange la nivelul plagii operatorii
24.Poziia n pat a pacientului operat sub rahianestezie pentru apendicita acut este:
a. decubit dorsal cu capul sprijinit pe 1 - 2 perne
b. decubit dorsal cu capul meninut n poziie fix fr pern

c. decubit lateral stng pentru a preveni apariia vrsturilor


d. pozitie semisezanda, genunchii flectati
e. pozitia cea mai comoda adoptata de bolnav
25..Pentru a menine permeabilitatea unui cateter venos, se impune:
a. asigurarea unei perfuzii continue n ritm lent 24 de ore in 24 de ore
b. lavaj pe cateter cu ser fiziologic inainte si dupa administrare
c. injectarea a 1 ml heparina doar atunci cnd se constat blocarea cateterului
d. nu are nevoie de manevre speciale
e. se schimba zilnic
26 Ce tip de pansament se va aplica in cazul unor plagi care prezinta secretii abundente?
a. absorbant;
b. protector;
c. compresiv;
d. antifIogistic;
e. umed.
27..In intoxicatia cu ciuperci, conduita de urgenta presupune:
a. provocare de varsaturi si spalatura gastrica, transport urgent la spital;
b. combaterea febrei;
c. administrare de lichide oral;
d. administrare antialgice, antispastice
e. toate variantele sunt corecte
28. Socul septic este recunoscut prin:
a. prezenta unei infectii locale sau generale ;
b. hipertensiune arteriala, anurie, hiperemie faciala;
c. hipertermie
d.leucopenie, sindrom de hepatocitoliza
e. toate variantele sunt corecte
29.Punctia pleurala exploratorie poate determina urmatoarele accidente vitale:
a. tromboflebita profunda a membrelor supenoare;
b. stop cardio-respirator reflex;
c. criza de astm bronsic;
d. anurie;
e. pneumoperitoneu.
30.Cum se numeste punctia peritoneului prin care se extrage lichid din cavitatea peritoneala?
a. paracenteza;
b. laparotomie;
c. celiotomie;
d. laparoscopie;
e. paracecala.

31.Recoltarea sngelui pentru fibrinogen se face:


a.n recipient cu mediu de cultur
b.n eprubet cu dop ro u
c.n eprubet cu dop negru
d. n eprubet fr substan anticoagulant
e. n eprubet cu substan anticoagulant
32. 0-100 U/L reprezint valoarea normal pentru:
a.TGP
b.TGO
c.uree
d.amilazemie
e.amilazurie
33.Din urina colectat/24 h se poate efectua:
a.examen bacteriologic
b.determinare glucoz,proteine
c.determinarea UBG
d.examen sumar
e.toate variantele sunt corecte
34.Poziia genupectoral este indicat pentru:
a.examen ginecologic
b.examinri i tratamente ano-rectale
c.examinri radiologice
d.dup rahianestezie
e.nici o variant nu este corect
35.Spltura auricular este indicat :
a.n scop explorator
b.n scop terapeutic
c.n scop anestezic
d.n scop anestezic i terapeutic
e.pentru ameliorarea otalgiei
Pneumologie
36.Caintervenii de urgenncriza de astmbronic se voraplica:
a.administrareaoxigenoterapieiimedicaieibronhodilatatoareiantialergice;
b.educaiapacientului cum sprevincrizele de astm;
c.msuri de profilaxie
d. administrareaantibioticelor
e. toate variantele sunt corecte
37.Triada febr n platou,frison,jungi toracic este caracteristic pentru:
a.pleurezie
b.ulcer duodenal

c.cancer pulmonar
d.bron it
e.pneumonie bacterian
Cardiologie
38. Obiectivele imediate n ngrijirea pacientului cu IMA vizeaz:
a. combaterea durerii i anxietii;
b. prevenirea complicaiilor;
c. recuperarea i reintegrarea social a pacientului.
d. administrarea antibioticelor
e. toate variantele sunt corecte
39.Cel maifrecvent agent etiologic al endocarditeibacterienelenteeste:
a.streptococul beta hemolitic de grupa A,
b.streptococulviridans,
c.clostridium
d.stafilococul auriu.
e.pneumococ
Reumatologie
40.Durerile n RAA au urmtoarele caracteristici:
a. afecteaz articulaiile mici de la mini i picioare;
b. au caracter migrator afectnd articulaiile mari;
c. se instaleaz numai la mobilizare.
d.apar numai la debut
e.sunt de intensitate redusa,nesemnificative
Nutritie si dietetica
41.Regimul hiperprotidic este indicat la persoanele cu:
a. insuficien renal cronic avansat
b. ateroscleroz;
c. denutriie;
d. in tratamentul cu aspirin.
e. in guta
Boli metabolice
42.n accesul gutos, pacientul prezint ca problem de dependen durerea, cu urmtoarele
caracteristici:
a. durere monoarticular, violen, aprut brusc;
b. dureri articulare cu caracter migrator;
c.dureri ale coloanei vertebrale.
d.dureri la membrele inferioare
e.toate variantele sunt corecte
43.Semnele de recunoatere a comei hiperglicemice sunt:
a. tremurturi, piele uscat;

b. transpiratii, greuri, vrsturi;


c.greuri, vrsturi, piele uscat, halena acetonica
d.ameteli si greturi
e.senzatie de sete si transpiratii abundente..
Gastroenterologie
44.Durerea care apare in hipocondrul drept, ce iradiaza in spate, umrul drept, subscapular si
in regiunea cervicala este data de:
a.apendicita acuta subhepatica
b.colica biliara
c.ulcer duodenal in criza dureroasa
d.colica renala
e.boalainflamatorie intestinala
45.Regimul alimentar in hepatita cronica cuprinde urmatoarele,ce exceptia:
a.fructe
b.carne de pasare
c.lactate
d.tocaturi
e.legume
Hematologie
46. Manifestrile de dependen pentru o anemie feripriva sunt:
a. coloraie icteric a tegumentelor
b. coloraie palid,tahicardie,astenie
c. tegumente uscate,HTA,unghii friabile
d.tegumente cianotice si astenie
e.nu exista semne caracteristice
47. Pacientul cu hemofilie este educat s:
a. aib o alimentaie bogat n grasimi
b. evite orice traumatism
c. aib o via ct mai activ
d.safaca sport de performanta
e.safoloseasca anticoagulante
Nefrologie
48.Insuficiena renal cronic este caracterizat prin :
a.distrugerea ireversibil a unui numr de nefroni si suprasolicitarea funcional a nefronilor
restani
b.alterarea rapid i potenial reversibil a funciei renale
c.bacteriurie
d.apariia de leziuni tubulare
e. cresterea perfuziei renale
49. Cauza posibil a reteniei acute de urin este:

a.durerea;
b.prezena calculilor;
c.deshidratarea.
d.febra
e.consumul exagerat de lichide
50. Examinri pentru evidenierea calculilor renali sunt:
a.urografia i echografia;
b.laparoscopia i sumarul de urin;
c.gastroscopia.
d.urocultura
d.ureea si creatinina
Endocrinologie
51.O definiie uzitat a obezitii este considerarea ca fiind o sporire a greutii corpului peste
greutatea ideal cu:
a. 10% i sporirea masei esutului adipos;
b. 15-20% i sporirea masei esutului adipos;
c. 12,5% i sporirea masei esutului adipos.
d.5%
e. sporirea masei esutului adipos.

52. Factorii declanatori ai gutei sunt urmtorii:


a. caldura;
b. abuz alimentar si de alcool;
c. aport crescut de fructoz;
d. stresul psihic
e.sedentarismul

Chirurgie generala
53.Distrugerea germenilor prezenti din plaga este data de:
a. dezinfectie
b. sterilizare
c. asepsie
d. antisepsie
e. nici un rspuns nu este corect
54.Sindromul peritonitic comun peritonitelor acute difuze prezinturmtoarele elemente clinice
esentiale:
a. vrsturile si diareea
b. sughitulsi vrsturile
c. durerea si vrsturile
d. durerea si contractura abdominal
e. diareea si sughitul.
Chirurgie toracica si cardiovasculara

55.Pneumotoraxul este o afectiune caracterizata prin:


a.colectie de sange in cavitatea pleurala
b.colectie de puroi in cavitatea pleurala
c.colectie de lichid in cavitatea pleurala
d.colectie gazoasa in cavitatea pleurala
e. nici un rspuns nu este corect
56.In EPA(edemul pulmonar acut) avand ca etiologie HTA se va administra:
a.antibiotic
b.bronhoconstrictor
c.vitamine
d.diuretice
e.hemostatice
ORL
57. Rinita acut alergic poate fi produs de:
a.alimente alterate;
b.pulberi vegetale inhalate;
c.unele infecii cutanate;
d.streptococul hemolitic.
e.infectii cutanate
Oftalmologie
58.Ce este emetropia?
a.viciu de refracie in care imaginea se formeaz inaintea retinei;
b.situaia normal a refraciei in care imaginea se formeaz la nivelul maculei lutea;
c.viciu de refracie in care imaginea se formeaz inapoia retinei.
d.infectie a ochiului
e. nici un rspuns nu este corect
59. Cataracta este:
a. vedere dubl prin paralizia muchiului globului ocular;
b. opacifierea cristalinului;
c. imposibilitatea ochiului de a se acomoda la lumin puternic.
d. viciu de refracie
e. infectie a ochiului
Ortopedie traumatologie
60.Ca prima masura in fracturile costale se recurge la:
a. imobilizarea fracturii
b.obtinerea unei analgezii
c.mobilizarea pacientului
d.adminiatrarea de hemostatice
e.toate raspunsurile sunt corecte

Nursing
Subiect nr.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35

Specialitati

Raspunsuri
D
B
A
A
B
C
B
B
A
D
A
C
A
B
A
A
A
B
B
E
B
A
A
B
B
A
A
A
B
A
E
D
B
B
B

36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60

A
C
A
A
B
C
A
C
B
D
B
B
A
B
A
A
B
D
D
D
D
B
B
B
B

SUBIECTUL I - 60 puncte. Incercuiti pe foaia de examen rspunsul pe care il considerati


corect
Nursing
1. Prima coal de nursing din lume a fost infiinat de:
a.VirginiaHenderson;
b.FlorenceNightingale;
c.AbrahamMaslow;
d.Marta Rogers;
e.Jean Watson.
2. Manifestarea de dependen reprezint:
a.o cauza de boala;
b.o lips de cunoatere;
c.un semn sau simptom;
d.una din functiile asistentei
e.un factor care influenteazaaparitia bolii.
3. Diagnosticul de ngrijire:
a este sinonim cu diagnosticul medical

b.se bazeaza pe rezultatul explorarilor paraclinice


c.reprezinta baza intocmirii unui plan de ingrijire
d.reprezint problema de dependen a bolnavului
e.este sinonim cu obiectivele de ngrijire
4. Valorile normale ale TA la aduli este:
a. 150/90 mmHg
b. 115-140/75-90 mmHg
c. 90-110/60-65 mmHg
d.140/70 mmHg
e.100-120/60-75 mmHg
5.Prin metoda palpatorie de masurare a tensiunii arteriale se obtine:
a. doar valoarea tensiunii arteriale sistolice
b. valoarea tensiunii arteriale diastolice
c. valoarea tensiunii arteriale sistolice sj diastolice
d. valoarea obinut nu este cea real
e. nici o variant nu este corect
6.O respiraie cu amplitudini crescnde la maxim,apoi scznd pn la apnee care dureaz 10-20
sec. este:
a. dispneea Cheyne-Stokes
b. o perturbare periodic a respiraiei
c. dispneea Kussmaul
d. dispnee
e. respiraia specific astmaticului
7. Meninerea temperaturii corpului ntre 37-38 grade este dat de:
a. hiperpirexie
b. subfebrilitate
c. febra moderat
d. hipotermie
e. febr ridicat
8.Vrsturile alimentare cu coninut vechi sunt manifestri ntlnite n:
a. gravidie
b.colic biliar
c.colic renal
d.stenoz piloric
e.colecistite
9.Interveniile asistentei medicale in ingrijirea unui pacient cu aport alimentar insuficient
fata de necesitatileorganismului includ:
a. recomandarea facuta pacientului de a manca singur, pentru a nu fi deranjat de ceilalti
b. stabilirea unui orar clar al meselor (3 mese/zi care sa asigure aportul caloric adecvat)
c. modificarea orarului meselor (cate putin de mai multe ori pe zi), n functie de

tratamentele urmate
d. nu conteaz regimul alimentar
e.toate variantele sunt corecte
10.Igiena defectuoas i meninerea ndelungat a pacientului n aceeai poziie favorizeaz:
a. apariia paraliziei
b. apariia parezei
c. apariia escarelor
d.apariia echimozelor
e.apariia edemului
11.Distrugerea germenilor prezenti din plaga este data de:
a. dezinfectie
b. sterilizare
c. asepsie
d. antisepsie
e. nici un rspuns nu este correct
12. Infeciile nosocomiale se definesc astfel:
a. mbolnviri de natur infecioas
b. mbolnviri de natur infecioas contractate n spital,manifestate n timpul internrii sau
imediat
dup externare
c. mbolnviri de natur infecioas contractate n spital
d. mbolnviri de natur infecioas contractate n spital,manifestate la o lun dup externare
e.afeciuni pe care pacientul le are nainte de a se interna n spital
13.Totalitatea procedeelor prin care distruse sunt microorganismele de pe tegumente,obiecte i
mediu nconjurtor se numete:
a. dezinfecie
b. sterilizare
c. dezinsecie
d.decontaminare
e.deratizare
14. Solutiile hidroelectrolitice sunt:
a. plasma proaspata
b. masaeritrocitara
c. solutie de manitol20%
d. serulfiziologic
e. gelatina
15. Despre circuitul bazinetelor, plostilor, urinarelor si scuiptorilor sunt adevrate urmtoarele:
a. obiectele sunt repartizate fiecrui bolnav indiferent de boal
b. dup folosire se transport n camere special destinate, . se aplic soluii dezinfectante si se
sterilizeaz

c.dup folosire se las n saloane


d. se ncepe cu manevrele aseptic si apoi se efectueaz cele septice
e. ordinea operaiilor nu conteaz
16.Ischiuria reprezint:
a.incapacitatea rinichilor de a produce urin
b. incapacitatea vezicii urinare de a-i elimina coninutul;
c. eliminarea urinii cu durere i cu mare greutate;
d.senzaie de miciune frecvent.
e.usturime la urinare
17.Forma perlat a sputei apare n urmtoarea afeciune:
a.pneumonie
b.pleurezie
c.astmbron ic
d.cancer pulmonar
e.TBCpulmoar
18.Tubajul gastric:
a. se poate efectua cu o sond nazogastric
b. permite o apreciere a functiei cilor biliare extrahepatice
c. se execut pentru a decomprima distensia gastric
d. se efectueaz cu scopul de a realize spltur vezicala
e. se efectueaz pentru a opri o hemoragie digestiv superioar
19.Sondajul vezical:
a. este indicat n retenia acut de urin
b. reprezint introducerea sondei vezicale n uretr
c. se efectueaz cu bolnavul n decubit lateral stng
d. nu necesit msuri riguroase de asepsie
e. este contraindicat la femeia gravid
20.Substanele hipertonice se pot introduce n organism prin:
a.injecia intramuscular
b.injecia intravenoas
c.injecia subcutanat
d.injecia intradermic
e.toate variantele sunt corecte
21.Pe eprubet care s conin anticoagulant se recolteaz grupa de analize:
a.colesterol,Hb,glicemie
b.Hb,VSH,INR
c.Le,amilaze,uree
d.Hb,uree,creatinin
e.Fibrinogen,VDRL,sideremie

22.Numrul normal de leucocite, la adult, este :


a) 4000-8000 / cm3
b) 150 000-300 000 /mm3
c) 4000-10000 /mm3
d) 40 000-80 000 / mm3
e) 100-180 / mm
23. Identificati asocierea corect:
a. vrstur bilioas ulcer gastric
b. vrstur cu snge boal hemoroidal
c. vrstur cu aspect fecaloid ocluzie intestinal
d. vrstur sanguinolent TBC pulmonar
e. vrstur n zade cafea colecistit litiazic
24.La pacientul dispneic:
a. se administreaz oxigen,se monitorizeza functiile vitale
b. se monitorizez permanent functiile vitale
c. se administreaz sedative
d. se asigur o alimentative bogat n proteine
e. se poate efectua testul de efort
25. Combinaia hemoglobinei cu bioxidul de carbon (CO2) se numete :
a) oxihemoglobin
b) carboxihemoglobin
c) carbhemoglobin
d) methemoglobin
e) hemoglobin redus
26. Reechilibrarea hidroelectrolitic a bolnavului se face n functie de:
a. bilanul intrri- bilanul iesiri
b.indicaiile familiei
c. fr corelan cu valorile ionogramei sanguine
d. n funcie de starea de con tien
e. la cererea bolnavului
27.Prevenirea infeciilor la pacientul cu sond demeure presupune:
a. splarea minilor cu alcool sau soluie antiseptic
b. sonda se va conecta la un urinar
c. punga colectoare se gole te doar la 24 ore
d. urinarul trebuie s fie steril
e. nu presupune manevre speciale
28.Care din urmtoarele manevre se practic n cazul mu cturilor de arpe i nepturilor de
insect veninoase?
a. incizia i excizia tesutului cutanat in zona lezata;
b. aplicarea garoului deasupra leziunii:

c.profilaxie antirabic ;
d. administrare de miofilin;
c. pacientul trebuie mobilizat pentru a nu-si pierde starea de constien.
29..La un pacient propus pentru o intervenie chirurgical major ce implic pierderi sangvine
importante intraoperator este obligatorie determinarea preoperatorie a:
a. grupului sangvin i Rh
b. glicemiei
c. coagulogramei
d. VDRL, TPHA
e.VSH, hemoleucograma
30.La un pacient care prezint isuficien renalacut, monitorizarea diurezei evideniaz:
a. polakiurie
b.oligurie pana la anurie
c.hematurie
d.ischiurie
e.disurie, urinihipercrome
31.In intoxicatia cu alcool etilic , se administreaza:
a. perfuzii cu glucoza , vitamine grupB, hidrocortizon
b. morfina, mialgin- intramuscular;
c. antispastice si antitermice
d. sedative ale sistemului nervos central
e.se provoaca varsaturi
32.Ce accidente se pot produce cand evacuam rapid cantitati mari de lichid prin punctie
vezical?
a. oligurie;
b. hemoragie intravezical;
c. greturi si varsaturi;
d. hipertensiune arteriala;
e.piurie.
33.Ce efecte poate avea injectarea solutiilor hipertone subcutanat?
a. produce ischemia regiunii;
b. produce necroza tesuturilor;
c. constituie locul de predilectie pentru administrarea solutiilor hipertone;
d. se resorb mai greu;
e. nici una de mai sus.
34.Unul din accidentele transfuziei este:
a. transfuzia unui snge alterat
b. flebalgie
c. hematom
d. anxietate

e.toate variantele sunt corecte


35.Spltura gastric este contraindicat n :
a.staz gastric nsoit de fermentaie gastric
b.intoxicaii cu substane caustice,varice esofagiene
c.stri febrile
d.ulcer duodenal
e.toate variantele sunt corecte
Pneumologie
36.Pacientului i se prescrie drenaj postural pentru ca s:
a. creasc aportul sanghin la plmani;
b. intreasc musculatura respiratorie;
c. indeprteze lichidele din activitatea pleural;
d. indeprteze secreiile acumulate in arborele respirator
e. se odihneasca pacientul
37.Care dintre urmtoarele manevre nu se aplic la bolnavul n criz acutde astm bronsic:
a. bronhodilatator
b. oxigenoterapie
c.antialergice
d. bronhoconstrictor
e. preparatecortizonice (HHC)
Cardiologie
38.Iradierea durerii toracice in braul stang este caracteristic pentru:
a. o afeciune coronarian;
b. o spondilartroz;
c. un pneumotorax;
d. o radiculit;
e. o pancreatit acut.
39.Interveniile autonome ale asistentei pentru ngrijirea pacientului cu HTA constau n
urmatoarele cu exceptia:
a. asigurarea regimului alimentar hiposodat,
b. asigurarea regimului alimentar hipolipidic;
c. educaia pacientului pentru evitarea stresului
d. educaia pacientului pentru suprimarea fumatului;
e. administrarea medicaiei antihipertensive.
Reumatologie
40.n timpul administrrii cortizonului, n bolile reumatismale asistenta va supraveghea n mod
deosebit:
a. alimentaia i greutatea pacientului;
b. TA i somnul;
c. scaunul, vrsturile.

d.sputa
e.pulsul
Nutritie si dietetica
41.Regimul hiposodat este folosit in:
a.ulcer duodenal
b.pneumonie
c.hipertensiune arterial;
d.amigdalita acuta;
e.diaree.
Boli metabolice
42. Care tip de insulina se poate administra si prin injecii intravenoase?
a. insulina rapida(actrapid);
b. insulina semilenta
c. insulina lent
d.insulina mixta
e. toate variantele sunt corecte
43.In care boala metabolica apar depuneri de urati in articulatii?
a.obezitate
b.diabet zaharat
c.denutritie
d.guta
c.dislipidemie
Gastroenterologie
44.Stelutele vasculare sunt caracteristice in:
a.ulcer duodenal
b.ulcer gastric
c.hepatita acuta
d.ciroza hepatica
e.hepatita cronica
45.Durerea in bara caracterizeaza:
a.ulcerul duodenal
b.colica biliara
c.colecistita acuta
d.pancreatita
e.gastrita acuta
46.Una din investigatiile cele mai fidele, cu ajutorul careia se pune diagnosticul de ulcer gastric
este:
a.biopsia
b.gastroscopia
c.ecografia

d.EKG
e.sondaj gastric
Hematologie
47. Pacientul cu hemofilie este educat s:
a. aib o alimentaie bogat n grasimi
b. evite orice traumatism
c. aib o via ct mai activ
d.safaca sport de performanta
e.safoloseasca anticoagulante
48.Anemia feripriva este anemia cauzata de :
a.lipsa calciului
b.lipsa proteinelor
c.lipsa fierului
d.lipsa glucidelor
e.lipsaactivitatilor fizice
Endocrinologie
49. Hipersecreia de hormon hipofizar somatotrop la o persoan adult determin:
a. gigantismul;
b.boala Addison
c. boala Cushing.
d.acromegalia
e.mixedem
50. Manifestarile de dependenta caracteristice hipertiroidiei sunt urmatoarele cu exceptia:
a.crestere in greutate
b.exoftalmie
c.somn agitat,populat de cosmaruri
d.anxietate
e.alterarea tranzitului intestinal prin diaree
Chirurgie generala
51.nsacul de hernie se pot gsiurmtoareleorgane, cu exceptia:
a. Intestinulsubtire
b. Colonul sigmoid
c. Cecul
d. Pancreasul
e. Epiplonul
52. Diagnosticul de apendicit acut poate fi afirmat pe bazaurmtoarei triade:
a. Durere si aprare n fosa iliac dreapt, febr superioar lui 38C si leucocitoz peste
10000/mm3
b. Vrsturi, diaree si febr
c. Melen, anemie si senzatie de sete

d. Durere n epigastru si hipocondrul drept, vrsturi si febr


e. Oprirea tranzitului intestinal pentru gaze si materii fecale, meteorism si nivele hidroaerice la
examenul radiografic
53.Semnele clinice locale ale infectiei chirurgicale sunt reprezentate de urmatoarele cu exceptia:
a. roseata
b. limfangit
c. caldura
d. tumefactie
e. durerea
Chirurgie toracica si cardiovasculara
54.Tamponada cardiaca apare in cadrul urmatoarei afectiuni:
a.pleurezie
b.endocardita
c.IMA
d.pericardita
e.pneumotorax
55.Voletul costal este;
a.fractura unei coaste
b.fractura mai multor coaste
c. fractura mai multor coaste alaturate
d.fractura a doua coaste
e. segment din peretele toracic ntins pe cel putin trei coaste consecutive ntre dou focare de
fractur paralele
ORL
56. Pacientului cu laringit acut i se recomand:
a. repaus vocal ;
b. aport crescut de lichide reci;
c.s continue fumatul
d.sa stea in camera cu aer rece
e.sa manance inghetata
Oftalmologie.
57. Pacientul cu cataract senil prezint ca manifestre de dependen:
a. scderea progresiv a acuitii vizuale;
b. secreie ocular purulent;
c.dureri oculare i perioculare vii.
d.scaderea secretiei lacrimale
e.nici o varianta nu este corecta
58. Glaucomul este:
a. o tumoare la nivelul umorii apoase;
b. imposibilitatea de acomodare la intuneric;

c. hipertensiune intraocular.
d. hipotensiune arteriala
e. inflamatie oculara
Ortopedie-traumatologie
59. Ruptura capsulei articulare,a ligamentelor,cu dislocarea oaselor din articulaie,pierznd
contactul dintre ele,parial sau total este:
a. fractura
b. luxaia
c. entorsa
d.fractura deschisa
e.entorsa gr.III
60.Semnele de certitudine ale fracturilor sunt urmatoarele cu exceptia:
a.mobilitate anormala
b.lipsa transmiterii miscarii
c.crepitatieososa
d.intreruperea traiectului osos
e.stare generala alterata

Nursing
Subiect nr.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22

Raspunsuri
B
C
C
B
A
A
B
D
B
C
D
B
A
D
B
B
C
A
A
B
B
C

23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35

C
A
B
A
A
B
A
B
A
B
B
A
B

36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60

D
D
A
E
A
C
A
D
D
D
B
B
C
D
A
D
A
B
D
E
A
A
C
B
E

Specialitati

SUBIECTUL I - 60 puncte. Incercuiti pe foaia de examen rspunsul pe care il considerati


corect

Nursing
1. Procesul de nursing este:
a.o intervenie delegat a asistentei medicale;
b.un demers tiinific pentru supravegherea bolnavului;
c.un demers tiinific pentru ingrijirea bolnavului;
d.o intervenie proprie a asistentei medicale;
e.o metod organizat i sistematic ce permite acordarea de ingrijiri individualizate.
2. Cand are de indeplinit o intervenie de nursing, asistenta va avea grij in primul rand :
a.s raporteze colegei de echip efectele procedurii asupra pacientului;
b.s explice pacientului procedura astfel incat acesta s ineleag scopul i rezultatele acesteia;
c.s pregteasc echipamentul necesar i s poziioneze pacientul;
d.sa ceara consimtamantul pacientului fara sa-i explice procedura;
e.nici o varianta nu este corecta.
3. Pentru a evalua corect temperatura corpului,termometrul va fi meninut n axil:
a. 8 min.
b. 10 min.
c. 5 min.
d.nu conteaza timpul
e.3 min.
4.Dispneea Kussmaul este:
a. o respiraie n patru timpi, o inspiraie profund urmat de o scurt pauz i o expiraie scurt,
zgomotoas, dup care urmeaz o alt pauz scurt;
b. o respiraie accelerat;
c.o perturbare ritmic i periodic a respiraiei.
d. o respiraie accelerat;
e. o respiraie cu amplitudini crescnde pn la maximum i apoi scznd pn la apnee, ce dureaz 10-20
secunde

5.Cum catalogati temperatura de 38-39C?


a. stare subfebrila;
b. febra moderata;
c. febra ridicata;
d. febra foarte ridicata;
e. febra in platou.
6. Pentru calcularea nevoilor calorice ale organismului asistenta med. ia n consideraie:
a. activitate desfurat de individ
b. greutatea corporal
c. vrsta,greutatea corporal,activitatea individului
d.vrsta i greutatea corporal
e.apetitul individului
7.Melena este:
a. scaun moale,de culoare rou-viu
b. vrstura cu snge

c.vrstur fecaloid
d.scaun diareic
e. scaun moale,lucios,de culoare neagr,ca pcura
8.Pentru prevenirea escarelor de decubit, interveniile autonome ale asistentei medicale sunt:
a. schimbarea poziiei pacientului la interval de 6-8 ore;
b. meninerea tegumentelor curate i uscate;
c. schimbarea poziiei pacientului la interval de dou ore i meninerea tegumentelor curate i uscate.
d. este suficient meninerea lenjeriei curate
e.nici o variant nu este corect
9.Hemiplegia se definete ca pierderea total a funciei motorii a:
a. membrelor inferioare;
b. ntregului corp
c. unui membru;
d.membrelor superioare;
e. unei jumti laterale a corpului.
10.Oliguria reprezint:
a.scderea diurezei
b.creterea diurezei
c.absena diurezei
d.eliminarea unei urinihiperpigmentate
e.eliminarea unei cantiti mici de urin,cu durere
11.Vrsturile matinale sunt specifice n:
a.stenoz piloric
b.ulcer duodenal
c.varice esofagiene
d.sarcin,alcoolism
e.infecie urinar

12. Hematuria constn :


a. Emisia de urin purulent;
b. Emisia de urin cu pigmeni biliari;
c. Emisia de urin cu porfirine;
d. Emisia de urin cu mioglobin;
e. Emisia de urin cu snge;

13.Pozitia pacientei pentru montarea sondei vezicale este:


a. decubit dorsal
b. pozitie ginecologica
c. ambele variante sunt corecte
d. decubit lateral stng
e. genupectoral
14.Administrarea oxigenului pe sonda nazala se face cu scopul:
a. aprovizionarii tesuturilor cu oxigen n caz de hipoxie
b. creterii metabolismului energetic al organismului

c. ambele variante sunt corecte


d. corectrii deficitului de calciu
e. sedrii bolnavului
15.Coma se defineste prin:
a. pstrarea contienei cu alterarea funciilor vegetative
b. imposibilitatea pacientului de a rmne treaz i de a reaciona la stimuli
c. abolirea starii de constien n grade diferite
d. hipotensiune arteriala sever
e. tahicardie
16.Efectuarea clismelor n scop evacuator se face pentru:
a.administrarea diureticelor
b.pregtirea pacientului amigdalectomie
c.tratamentul bolilor diareice acute
d.evacuarea coninutului intestinului gros;

e.nici o variant nu este corect


17.Legat de administrarea antibioticelor injectabile este adevrat c:
a. se pot administra dou antibiotice n aceiai sering
b. administrarea se face ntotdeauna n bolus rapid (1 -2 minute)
c. pot aprea reacii alergice mergnd pn la oc anafilactic
d.se administreaz ntotdeauna post prandial
e.toate variantele sunt corecte

18.70-105 mg/dl este valoarea nornal pentru:


a.colesterol
b.amilazemie
c.glicemie
d.calciu ionic
e.uree urinar
19.Accidentele injeciei intramusculare sunt urmtoarele cu excepia:
a.durere vie prin atingerea nervului sciatic;
b.paralizie prin lezarea unui nerv;
c.embolie prin introducerea accidental ntr-un vas de snge a unei substane uleioase.
d.flebalgia
e.supuraia aseptic
20. Leziunea tegumentar caracterizat ca fiind o ridictur a epidermului plin cu lichid clar se numeste ;
a. vezicul
b. papul
c.macul
d. ampul
e.crust
21. In care dintre hemoragiile de mai jos se pierde mai repede snge:
a.hemoragie venoas

b.hemoragie capilar
c.hemoragie arterial
d.hemoragie venoas i capilar

e.nici o variant nu este corect


22.Condiiile unui bun pansament sunt:
a. s nu fie dureros, s fie protector
b. s fie schimbat la indicaia pacientului
c. s fie schimbat la 2 - 3 ore
d. s fie fcut n condiii septice
e. s nu fie absorbant

23.Identificati asocierea corect:


a.dispnee-sete de aer
b.inapetenta-pofta crescuta de a manca
c.disurie-dureri la inghitire
d.impotenta functionala-mobilitate crescuta
e.sialoree-grasimi crescute in sange
24. Cine este donator universal (ce grup sanguin) :
a) OI
b) AII
c) ABIV
d) BIII
e) OI i ABIV

25.Care dintre urmtoarele afeciuni poate necesita instituirea unei sonde urinare demeure:
a. intervenii chirurgicale ale vezicii urinare i prostatei
b. infecii ale uretrei
c. fracturi de membru inferior
d. hemipareze
e. polakidisurie
26.Hemoragia din cile urinare se evidentiaz prin:
a. hematurie;
b. scaderea brutala a tensiunii arteriale;
c. colica renala;
d. polakiurie
e. toate de mai sus.
27.Ce trebuie sa intreprindem cand avem un accidentat cu plaga muscata de un caine necunoscut?
a. sa cautam ciinele si sa urmarim evolutia acestuia;
b. efectuam toaleta, sutura plagii. profilaxie antitetanica, antibiotice;
c. efectuam toaleta minutioasa a plagii: debridare, profilaxie antitetanica, trimitem pacientul la serviciul antirabic;
d. excizie si sutura a plagii, antibiotice;
e. toaletarea plagii, sutura imediata, antibioterapie locala si generala
28.In intoxicatia cu barbiturice:

a. exista antidot specific;

b.seefectueazaspalatura gastric cu suspensie de carbune activat ;


c.seadministreaza excitante ale sistemului nervos;
d. se hidrateaza pe cale orala
e. toate variantele sunt corecte
29. O stare lipotimica la o femeie tanara cu semne de abdomen acut , la varsta procreatiei
orienteaza diagnosticul spre:
a.apendicita acuta;
b. sarcina ectopica rupta;
c. colecistita acuta;
d. ulcer gastric
e.anexita acuta

30.Hemostaza locala in epistaxisul benign se realizeaza prin:


a. compresie digitala pe narina sangeranda cel putin 10 minute si aplicare comprese reci frontonazal
b. administrare antialgice parenteral
c. administrare de hemostatice intramuscular
d.transport de urgenta in serviciul ORL
e.toate variantele sunt corecte
31.Caracteristicile durerii in colica renala sunt ;
a. localizare suprapubiana, durere vie
b. localizare lombara, cu iradiere spre organele genitale si radacina coapsei
c. localizare lombara, bilaterala, cu iradiere in tot abdomenul
d.durere colicativa in abdomenul superior
e. durere in mezogastru cu iradiere in coloana vertebrala

32.Care din procedeele de mai jos pot efectua hemostaza definitiva?


a. perfuzii cu ser fiziologic si glucozat 5-10%;
b. administrarea de hemostatice: vitamina K, venostat, adrenostazin;
c. ligatura si sutura vaselor;
d. asezarea bolnavului in pozitieTrendelenburg;
e. transfuzii si administrare de plasma proaspata.
33.Punctia pleurala exploratorie poate determina urmatoarele
accidente vitale:
a. tromboflebita profunda a membrelor superioare;
b. stop cardio-respirator reflex;
c. criza de astm bronsic;
d. anurie;
e. pneumoperitoneu.
34.Punctia venoasa pentru recoltare de sange se face in scop:
a. terapeutic;
b. de evacuare;
c. de diagnostic si explorare;

d. bioptic;
e. toate de mai sus.
35.Care este locul de electie pentru administrarea
injctiilor.intramusculare?
a. cadranul superoextern al fesei;
b. regiunea deltoidiana;
c. muschii drepti abdominali;
d. fata posterioara a coapsei;
e. la plica cotului.
Pneumologie
36.Precizati pentru care din urmatoareleafectiuniestecaracteristicfrisonul
solemn:
a.bronsita
b.T.B.C. renal
c.debutul pneumoniei,
d.malarie,
e.hemoragii abundente.
37.Tratamentul etiologic al TBC pulmonara presupune administrarea de:
a.simptomatice
b.tubertculostatice
c.hemostatice
d.antianemice
e.antitermice
Cardiologie
38.Prioritatea interveniilor in cazul unui puseu acut de HTA este:
a.regimul desodat;
b.betablocantele
c.diureticele.
d.antialgicele
e. toate raspunsurile de mai sus sunt corecte
39.IMA apare n urmtoarele circumstane, cu excepia:
a. mesele copioase,
b. dup infecii aerogene;
c. dup imobilizarea prelungit la pat.
d. efortul fizic,
e. expunerea la frig;
Reumatologie
40.Durerile n poliartrita reumatoida au urmtoarele caracteristici:
a. afecteaz articulaiile mici de la mini i picioare;
b. au caracter migrator afectnd articulaiile mari;

c. se instaleaz numai la mobilizare.


d.apar numai la debut
d.sunt de intensitate redusa,nesemnificative
Nutritie si dietetica
41.Dietoterapia in hepatita cronica nu cuprinde:
a.afumturile;
b.carnea slab viel, pasre;
c.lactate
d.fructe
e.legume
Boli metabolice
42.Comei hipoglicemice i sunt caracteristice urmtoarele manifestri de dependen:
a. halen acetonic;
b. tremurturi, transpiraii;
c.semne de deshidratare.
d.respiratia de tip Kussmaul
e.respitatia de tip Cheine-Stokes
43.Pacientul cu obezitate prezint urmtoarele probleme de dependen, cu excepia:
a. alterarea eliminrilor urinare;
b. alterarea mobilitii;
c.tulburri circulatorii
d. alterarea termoreglrii.
e. tulburri respiratorii;
Gastroenterologie
44. Care dintre urmtoarele medicamente nu se administreaz n colecistita acut:
a. papaverin
b. algocalmin
c. morfin
d. scobutil
e. antibiotic
45.Agentul etiologic principal al ulcerului gastric este:
a. fumatul
b. Helicobacter pylori
c.tonusul vagal crescut
d.refluxul gastro-duodenal
e.scderea rezistentei mucoasei gastrice
Hematologie
46.Hemofilia este:
a. o afeciune renal
b. un sindrom hemoragic ereditar
c. o afectiune care debuteaza la varsta adulta

d.afectiunea a carei tratament etiologic este antibioticul


e.nici o varianta nu este corecta
Nefrologie
47.Glomerulonefrita acuta poate avea drept cauza:
a.infectii pneumococice
b. infectii virale
c. infectii streptococice
d.parazitoze intestinale
e. infectii genital

48. Edemele din bolile renale sunt:


a. cianotice,pufoase
b. cianotice, indurate
c. roii, tegumentele prezentnd telenagiectazii
d.albe si dureroase
e.albe,pufoase,nedureroase

Endocrinologie
49.Tahicardia(peste 140 batai/min.)care nu disparenici in
timpulsomnuluiestecaracteristicapentru:
a.obezitate
b.hipertiroidism
c.Addison
d.diabet insipid
e.hipotiroidism
50.Tratamentul profilactic al gusilor:
a. Const din hormonoterapie substitutiv
b. Presupune tiroidectomia subtotal
c. Presupune lobectomia
d. Este indicat n regiunile endemice
e. Nici una dintre variante nu este corect
Chirurgie generala
51. Simptomele caracteristice ocluziei intestinale sunt :
a. Accelerarea tranzitului intestinal, sughitul si inapetenta
b. Vrsturile, diareea si meteorismul abdominal
c. Pirozisul, eructatiile, regurgitatiile
d. Diaree si vrsturile
e. ntreruperea tranzitului intestinal si meteorismul abdominal.
52.Urmtoarele afirmatii cu privire la hidrosadenit sunt adevrate cu exceptia:
a. se prezintsub form de nodul hipodermic de aspectul unei nodozitti dureroase
b. este localizat axilar
c. este pruriginoas
d. specific este multiplicitatea leziunilor
e. reprezint o acumulare de furuncule la nivelul cefei

Chirurgie toracica si cardiovasculara


53.Embolia pulmonara are un aspect dramatic,manifestandu-se prin:
a.astenie
b.somnolenta si tuse seaca
c.durere de intensitate medie
d.durere intensa sub forma de junghi,dispnee,cianoza,tahicardie
e.bradicardie,cianoza,durere
54.In cazul unui traumatism toracic,pacientul se transporta astfel:
a.in decubit dorsal
b. in decubit lateral
c. in decubit ventral
d.in pozitie Trendelenburg
e.in pozitie sezanda
ORL

55. Durerea otic, in prezena unui furuncul, este exacerbat de ctre:


a. tuse;
b. efort fizic mediu
c. traciunea pavilionului urechii si masticaie
d. respiraia profund.
e.alimentatie sub forma lichida
56. Otita medie acut poate fi:
a. congestiva, cataral i supurat;
b.difuz i focalizat;
c. dureroas i nedureroas.
d.nedureroasa si difuza
e.focalizata si dureroasa
Oftalmologie
57. Conjunctivita acut se manifest cu:
a. hiperemia fetei;
b. secreie conjunctival , senzaie de arsur i usturime local.
c. durere la nivelul fetei
d.secretii nazale
e.toate variantele sunt corecte
58. Tratamentul cataractei senile este:
a. regim alimentar i tratament medicamentos;
b. combaterea aterosclerozei;
c. extragerea pe cale chirurgical a cristalinului;
d.purtarea de ochelari
e.evitarea luminii.
Ortopedie,traumatologie

59. Este necesar efectuarea unei radiografii pentru diagnosticul de


certitudine a :
a. fracturii

b. luxaiei
c. entorsei
d.hematomului
e.toate variantele sunt corecte
60.Intr-o fractura deschisa,la locul accidentului,plaga:
a.se exploreaza instrumental
b.se ingrijeste dupa imobilizarea fracturii
c.se trateaza cu antibiotic local
d.se curata prin stergere cu compresa sterila,dupa efectuarea hemostazei
e. toate variantele sunt corecte
Nursing
Subiect nr.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29

Raspunsuri
E
B
B
A
B
C
E
C
E
A
D
E
B
A
C
D
C
C
D
A
C
A
A
A
A
A
C
B
B

30
31
32
33
34
35

A
B
C
B
C
A

36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60

C
B
C
C
A
A
B
A
C
B
B
C
E
B
D
E
E
D
E
C
A
B
C
A
D

Specialitati

Un singur raspuns este correct


1. In hemoragia gastric, in prima zi, se consum:
a) ceai fierbinte;
b) ceai rece;
c) ap zaharat cald.
d) supe calde
e) ceai cald indulcit
2. In litiaza biliar se consum:
a) viscere;
b) icre;
c) came slab de pasre sau vit.
d) conserve
e) afumaturi
3. soluie hiperton se administreaz pe cale:
a) intramuscular, subcutanat;
b) intravenoas, intraarterial;
c) subcutanat, intradermic.
d) intramusculara
e) subcutanata

4. Soluiile sterile preparate in farmacia spitalului se depoziteaz in:


a) frigiderul seciei destinat acestora;
b) frigiderul din salon;
c) dulapul cu medicamente;
d) noptiera bolnavului.
e) toate raspunsurile sunt corecte
5. Dac fiola al crui coninut trebuie administrat, prezint un inscris neclar
sau dup deschidere cioburi in interior, cum procedm:
a) administrm coninutul fr reinere;
b) filtrm coninutul inainte de administrare;
c) nu administrm coninutul.
d) returnam fiola la farmacie
e) niciun raspuns nu este correct

6. Cand un medicament prezint o modificare de aspect, culoare, miros,


asistenta medical trebuie s tie c:
a) acest lucru se va intampla frecvent cu unele medicamente i este un fapt lipsit de
importan;
b) medicamentele se administreaz dar se consemneaz in foaia de observaie c era
modificat;
c) numai farmacistul rspunde de calitatea medicamentului eliberat;
d) medicamentul nu trebuie administrat ci returnat farmaciei in schimbul unuia
corespunztor calitativ.
e) nu intereseaza aspectul medicamentului
7. Prin injecia intramuscular se administreaz soluii:
a) izotone, uleioase, coloidale;
b) izotone, hipertone;
c) izotone.
d) solutii hipertone
e) solutii coloidale
8. Durerea toracic aprut in urma unui efort este caracteristic pentru:
a) infarctul miocardic;
b) pericardit;
c) angin pectoral.
d) endocardita
e) miocardita

9. Iradierea durerii toracice in braul stang este caracteristic pentru:


a) o afeciune coronarian;
b) o spondilartroz;
c) un pneumotorax;
d) o radiculit;
e) o pancreatit acut.
10. HTA arterial malign inseamn:
a) HTA complicat;
b) evoluie accelerat spre alterarea rapid a funciei renale;
c) valori tensionale mai mari de 210/120 mmHg.
d) valori tensionale mai mici de 140/70 mmHg
e) toate raspunsurile sunt corecte
11. Edemele cardiace, ascita, hidrotoraxul i hidroperitoneul caracterizeaz:
a) insuficiena ventricular stang acut;
b) insuficien ventricular dreapt cronic;
c) insuficien cardiac global.
d) IMA
e) HTA
12. Un bolnav suferind de tromboflebit a membrelor inferioare, va beneficia
de urmtoarele ingrijiri, cu excepia:
a) administrarea de anticoagulante i salicilai;
b) repaus la pat cu membrele inferioare ridicate;
c) gimnastic medical cu masaj i pedalare a piciorului;
d) inregistrarea pulsului la nivelul membrului inferior afectat din 4 in 4
e) limitarea ortostatismului
13. Care din urmtoarele manifestri sunt prezente la un bolnav cu ulcer
gastric?
a) dureri nocturne i inainte de mese;
b) dureri in epigastru, greuri i vrsturi postprandiale;
c) durere in bar" in etajul abdominal superior.
d) dureri inetajul abdominal inferior
e) durere care iradiaza in maxilar
14. Gastrita acut este produs de urmtoarele cauze cu excepia:
a) excesului de alcool;
b) substanelor caustice;
c) aspirinei;
d) paracetamolului.
e) antiinflamatoare
15. Compresele reci sunt indicate n:

a) hemoragii digestive;
b) colic hepatic;
c) inflamaii cronice.
d) reumatism articular acut
e) colica renala
16. In momentul trecerii sondei din faringe n esofag i apoi din esofag n
stomac, i se cere bolnavului:
a) s respire profund;
b) s-i in respiraia pentru a ptrunde sonda;
c) s nghit.
d) sa puna barbia in piept
e) niciun raspuns nu este correct
17. Pentru efectuarea unei clisme evacuatoare, asistenta medical va explica
procedura bolnavului i va face urmtoarele manevre, cu excepia:
a) va nclzi apa pentru clism (37,2 C) i va aeza bolnavul n decubit lateral;
b) va goli aerul din tubulatur i canul i va pensa tubul;
c) canula uns cu vasilin se introduce 15-20 cm n canalul anal;
d) va ridica irigatorul 30-40 cm deasupra patului i dac pacientul este copil, va
introduce ncet circa 300 ml lichid.
e) asistenta imbraca manusile sterile in vederea efectuarii tehnicii

18. A.I. - 18 ani, este internat cu diagnostic apendicit perforat si este


pregtit pentru interventie. Pentru care din urmtoarele motive, stomacul
trebuie s fie golit nainte de anestezia general:
a) pentru a reduce greata;
b) pentru a reduce producerea de acid clorhidric;
c) pentru a opri peristaltismul si ileusul paraclinic;
d) pentru a preveni n caz de regurgitare a continutului stomacului, aspiratia n arboreal
traheobronsic.
e) pentru o buna respiratie
19. Reacii afective i comportamentale imprevizibile prezint un pacient cu:
a) schizofrenie;
b) epilepsie;
c) oligofrenie.
d) depresie
e) apatie
20. Otita medie acut poate fi:
a) congestiva, cataral i supurat;
b) difuz i focalizat;

c) dureroas i nedureroas.
d) congestive si supurata
e) toate raspunsurile sunt corecte
21. Spltura auricular pentru dopul de cerumen se efectueaz cu soluie de:
a) rivanol 1%;
b) alcool 70;
c) bicarbonat de sodiu n glicerina 1/20.
d) rivanol 3%
e) H2O2
22. Blefarita este:
a) inflamatia marginii libere a pleoapei;
b) inflamatia camerei anterioare a globului ocular;
c) inflamatia camerei posterioare a globului ocular.
d) inflamatia corneei
e) sangerarea pleoapelor
23. Primul ajutor ntr-o arsur chimic a ochiului const din:
a) efectuarea unor splaturi imediate si prelungite cu ap;
b) acoperirea ochiului cu un pansament curat;
c) aplicarea unui unguent oftalmic.
d) instilare de picaturi oftalmice
e) nu este necesara nicio masura de urgent

24. Pacienta C, cu sarcin n luna a VIII-a, cnd s-a trezit dimineaa a observat
c pierde snge rou, curat pe cile genitale. Poate fi vorba de:
a) dezlipire prematur a placentei;
b) placenta praevia;
c) sarcin extrauterin rupt;
d) ameninarea de sarcin prematur.
e) avort spontan
25. Se spune c uterul plange" din cauza sngerrilor mici fr cheaguri, in
caz de:
a) avort spontan;
b) sarcin extrauterin;
c) placenta praevia;
d) fibrom uterin.
e) niciun raspuns nu este corect
26. Lohiile n primele 2-3 zile sunt:

a) seroase;
b) serosanghinolente;
c) sanghinolente.
d) albe
e) seroase cu mucus
27. Degeraturile de gradul I se caracterizeaz prin.
a) eritem;
b) flictene;
c) gangrena.
d) macula
e) papula
28. n cazul intoxicaiilor voluntare pentru a efectua spltura gastric este
strict necesar:
a) acordul pacientului;
b) s ctigi ncrederea pacientului;
c) s cunoti natura substanei ingerate.
d) sa calmezi bolnavul
e) toate raspunsurile sunt corecte
29. Unul din semnele pneumotoraxului este:
a) sput cu snge;
b) durere toracic surd;
c) absena micrilor toracice n timpul respiraiei.
d) tuse cu expectoratie
e) tuse fara expectoratie

30. Declanarea hemoptiziei este precedat de:


a) senzaie de cldur retrosternal, jen respiratorie;
b) senzaie de vom;
c) vrstur.
d) cefalee
e) respiratie suieratoare
31. Tulburrile de miciune sunt:
a) poliuria, oliguria, disuria;
b) anuria, polachiuria, nicturia;
c) nicturia, disuria, ischiuria, polachiuria, incontinena urinar.
d) niciun raspuns nu este correct
e) toate raspunsurile sunt corecte, mai putin d)

32. Subfebrilitatea reprezint:


a) scderea temperaturii corporale sub 36C;
b) meninerea temperaturii ntre 37 i 38C;
c) meninerea temperaturii ntre 38 i 39C.
d) mentinerea temperaturii intre 36 si 37C
e) mentinerea temperaturii intre 39 si 39.5C
33. Indicai care dintre urmtoarele afirmaii este falsa:
a) splarea minilor este cea mai important procedur pentru prevenirea infeciilor.
b) acele i instrumentele ascuite trebuie depozitate n containere dure dup utilizare.
c) dup execuia unei proceduri mnuile vor fi aruncate nainte de contactul cu un nou
pacient, iar minile splate.
d) riscul contactrii unei infecii nosocomiale este acelai pentru toi pacienii internai.
e) fr o curire adecvat instrumentele nu pot fi dezinfectate sau sterilizate corect.
34. Toracocenteza reprezint puncia:
a) cavitii peritoneale;
b) cavitii pericardice;
c) cavitii pleurale;
d) cavitatii toracice;
e) cavitatii abdominal.
35. Pentru ameliorarea respiraiei pacientului n criza de astm bronic i se d
poziia:
a) semieznd cu spatele sprijinit, braele pe lng corp;
b) decubit lateral;
c) Trendelenburg;
d) decubit dorsal;
e) toate raspunsurile sunt corecte.

36. Urografia este metoda de:


a)
radiografiere a vezicii urinare umplute cu substan de contrast, administrat pe
cale oral;
b)
radiografiere a vezicii urinare umplute cu substan de contrast, administrat pe
cale intravenoas;
c)
radiografiere a cilor biliare prin umplerea cu substan de contrast, administrat
intravenos;

d)
radiografiere simpl a rinichiului i vezicii urinare;
e)
radiografiere a rinichiului i a vezicii urinare cu ajutorul unei substane de
contrast, administrate intravenos.

a)
b)
c)
d)
e)

37. S. P. n vrst de 35 de ani este internat cu sindrom nefrotic. Care sunt


manifestrile de dependen caracteristice acestei boli:
scdere ponderal;
glob vezical;
jen lombar;
edeme ale pleoapelor i extremitilor;
disurie.

a)
b)
c)
d)
e)

38. Printre problemele pacienilor cu spondilit anchilozant ntlnim:


risc de pierdere total a capacitii funcionale;
alterarea echilibrului hidro-electrolitic;
potenial de deficit de volum lichidian;
alterarea eliminrilor;
potenial de alterare a nutriiei.

a)
b)
c)
d)
e)

39. Reumatismul articular acut are ca circumstane de apariie:


prezena anginelor streptococice n antecedente;
persoanele de sex feminin n perioada de menopauz;
persoane cu ortostatism prelungit;
persoane cu obezitate;
uzura cartilagiului articular.

a)
b)
c)
d)
e)

40. Numrul de respiraii normale la un adult este:


40-50 respiraii pe minut;
20-30 respiraii pe minut;
10-15respiraii pe minut;
30-40respiraii pe minut;
16-18respiraii pe minut.

a)
b)
c)
d)
e)

41. Cel mai uor mod de transmitere a T.B.C.-ului pulmonar este:


vesel contaminat;
mini murdare;
contactul la nivelul tegumentelor;
alimente contaminate;
picturi de saliv rspndit prin tuse.

42. n care dintre afeciunile glandelor endocrine apare semn caracteristic n


manifestrile de dependen mna de mamo:
a)
sindromul Cushing;
b)
hipertiroidism;

c)
d)
e)

acromegalie;
nanism;
hipoparatiroidie (tetanie).

a)
b)
c)
d)
e)

43. n diabetul insipid se instaleaz brusc:


poliuria;
anuria;
disuria,
piuria;
albuminuria.

a)
b)
c)
d)
e)

44. Identificati boala care corespunde urmatorului diagnostic de nursing


MODIFICAREA ASPECTULUI PERSONAL DIN CAUZA ECHIMOZELOR LA
NIVELUL CORPULUI MANIFESTATA PRIN VANATAI MULTIPLE:
anemie
leucemie
infart miocardic
ciroza hepatica
hemofilie

a)
b)
c)
d)
e)

45. Identificati boala care corespunde urmatorului diagnostic de nursing


TERMOREGLARE ALTERATA DIN CAUZA PROCESULUI INFECTIOS
MANIFESTATA PRIN FEBRA, FRISON, CURBATURA
leucemie
infarct miocardic
accident vascular cerebral
hemofilie
anemie

a)
b)
c)
d)
e)

46. Identificati boala care corespunde urmatorului diagnostic de nursing


SCHIMBAREA CULORII TEGUMENTELOR DIN CAUZA VICIULUI IN
PRODUCEREA DE SANGE MANIFESTATA PRIN TEGUMENTE PALIDE
leucemie
infarct miocardic
accident vascular cerebral
hemofilie
anemie

a)
a)
b)
c)
d)

47. Diabetul de tip 2 este:


insulino-independent
intalint la adulti dupa 40 ani
produs de stress, sedentarism
consumul ridicat de produse zaharoase
toate raspunsurile corecte

a)
b)
c)
d)
e)

48. Dislipidemiile sunt afectiuni in care:


nivelul lipidelor din sange creste
nivelul lipidelor din sange scade
nivelul lipidelor nu se modifica
nivelul proteinelor creste
toate sunt raspunsuri corecte.

a)
b)
c)
d)
e)

49. Identificati boala care corespunde urmatorului diagnostic de nursing


CRESTERE A MASEI TESUTULUI ADIPOS DIN CAUZA SEDENTARISMULUI
SI A OBICEIURILOR ALIMENTARE GRESITE MANIFESTATE PRIN
CRESTERE IN GREUTATE.
Obezitate
Hiperuricemie
Diabet zaharat
Sindromul Cushing
Hipotiroidism

a)
b)
c)
d)
e)

50. Numrul aminoacizilor eseniali (care nu pot fi sintetizai de organism)


este:
7
10
9
6
12

a)
b)
c)
d)
e)

51. Tipurile de vitamine ce se gasesc in organism sunt:


Vitamine hidrosolubile
Vitamine liposolubile
Nici un raspuns corect
Primul raspuns corect
Primele doua raspunsuri sunt corecte

a)
b)
c)
d)
e)

52. Impotenta functionala in articulatia respectiva, in cazul unei entorse este


determinata de :
durerile vii pe care le provoaca orice miscare ;
deplasari fata de normal ale oaselor ce compun articulatia;
ruperea capsulei articulare si legamentelor;
frica accidentului de a face miscari;
echimoze.

a)
b)
c)
d)
e)

53. Care din fracturile de mai jos este mai grava?


fractura de col femural;
fractura deschisa in 1/3 medie a antebratului;
fractura oaselor cotului;
fractura oaselor gambei;
fractura oaselor maini.

a.
b.
c.
d.
e.

54. Ca regula generala aparatul gipsat trebuie sa cuprinda:


numai focarul de fractura;
focarul de fractura si articulatia de deasupra;
articulatia de deasupra si dedesubtul focarului de fractura;
numai articulatia de sub fractura.
toate raspunsurile sunt corecte

55. Socul hemoragic se poate produce cand:


a)
avem o hemoragie mica ,dar persistenta, decelabila prin examenul scaunului
prin proba hemoragiei oculare;
b)
hemoragie acuta cu pierdere de 10% din masa circulanta ;
c)
hemoragii acute cu pierdere ce depaseste 30%din masa circulanta;
d)
orice hemoragie e susceptibila de a produce soc hemoragic;
e)
hemoragii acute cu pierdere de 10% masa circulanta.

a)
b)
c)
d)
e)

56. Exteriorizarea subcutanata a unor organe abdominale pe linia unei vechi


cicatrici operatorii,dupa efort este:
hernie;
eventratie;
evisceratie;
tumoara abdominala;
peritonita.

a)
b)
c)
d)
e)

57. Semnul Giordano este pozitv in :


cistita acuta;
colica renala;
tbc renal;
enterocolita acuta;
apendicita acuta.

a)
b)
c)
d)
e)

58. Care este cauza cea mai frecventa a H.D.S.?


tumorile benigne si maligne ale stomacului;
traumatismele abdominale;
boala ulceroasa;
esofagita acuta.
toate raspunsurile sunt corecte

a)
b)
c)
d)
e)

59. Profilaxia conjuctivitei gonococice la nou-nascut se face :


spalaturi conjunctivale cu ser fiziologic;
instilarea conjunctivala de cateva picaturi de penicilina;
instilarea conjunctivala a catorva picaturi de nitrat de argint 1%;
tratament sistematic al fiecarui nou-nascut cu penicilina;
instilarea de ser fiziologic.

a)
b)
c)
d)
e)

60. Digestia, resobtia, metabolismul si eliminare principalilor macronutrienti se


realizeaza la nivel de:
Intestin subtire si stomac si sub actiunea alfa-amilazei salivare
La nivel de stomac
La nivel intestinal
In cavitatea bucala
Nici un raspuns corect

Subiectul I_____________________________________________60 puncte


1.. b
2. c
3. b
4. a
5. c
6. d
7. a
8. c
9. a
10. b

11. c
12. c
13. b
14. d
15. a
16. c
17. c
18. d
19. a
20. a
21. c
22. a
23. a
24. b
25. b
26. c
27. a
28. c
29. c
30. a
31. c
32. b
33. d
34. c
35. a
36. e
37. d
38. a
39. a
40. e
41. e
42. e
43. a
44. b
45. a
46. e
47. d
48. a
49. a
50. c
51. e

52. a
53. b
54. c
55. c
56. b
57. b
58. c
59. c
60. a

Un singur raspuns este correct


1.
a)
b)
c)
d)
e)

Anemia are patru cauze majore:


Hemoragie
Hemoliz - distrugerea excesiv a globulelor roii
Producia insuficien de globule roii
Nivel insuficient de hemoglobin
Toate rspunsurile corecte

2.
Manifestarile de dependenta cele mai des intalnite in hemofilie sunt
urmatoarele:
a)
Sangerarile prelungite, hemartroza, edeme si echimoze, durere cand sunt
afectate grupele mari de muschi.
b)
Hipercoloratie
c)
Inapetenta
d)
Modificari ale fanerelor
e)
primul raspuns este corect
3.
Care dintre urmatoarele afirmatii este falsa:
a)
Medicul poate vorbi de vindecare atunci cnd se vorbete despre scopul
tratamentului in leucemie. (vindecare)
b)
Sindrom infectios se caracterizeaza prin febra, frison, curbatura.
c)
Transfuzia de sange are scopul de a corecta anemia.
d)
Tratamentul hemofiliei se stabileste in functie de severitatea bolii. Intrucat
hemofilia este o boala genetica, tratamentul se incepe de cele mai multe ori de la
nastere.
e)
Hemofilia este o boala genetica transmisa X-linkat. Este numita astfel pentru ca
defectul este situat pe cromozomul X.
4.
Ce nu se intalneste in hemofilie?
a)
Odata ce incepe sangerarea, aceasta se opreste mult mai greu decat la o
persoana fara probleme de coagulare.
b)
Sangerarile de la nivelul cavitatii bucale sangerari sunt excesive, se intalnesc

mult mai frecvent si necesita un tratament de urgenta.


c)
Sangerarea de la nivelul articulatiilor (hemartroza), de cele mai multe ori fara o
accidentare precedenta reprezinta problema cea mai frecventa la persoanele cu
hemofilie,
d)
Un alt simptom frecvent al hemofiliei este sangerarea intramusculara (hematom),
care poate fi de la usoara la severa. Sangerarea musculara profunda produce dureri
atroce si cicatrizare.
e)
Modificari ale fanerelor.

5.
Care dintre urmatoarele afirmatii este falsa:
a)
Hemartroza se produce la o singura articulatie o data. Se poate intalni la nivelul
oricarei articulatii, dar cele mai afectate sunt articulatia genunchiului, cotului si gleznei
b)
Leucocitele au rolul de a ajuta organismul s lupte cu infeciile.
c)
Hematiile au rolul de a asigura o bun oxigenare la nivel celular, necesar
pentru o bun funcionare a organismului
d)
trombocitele ajut n oprirea sngerrilor
e)
Anemia este o boala intalnita doar la copii
6.
Factorilor de risc responsabili pentru apariia leucemiei sunt urmatorii, cu
exceptia:
a)
Fumatului
b)
expunerea la nivele crescute de radiaii si la substane chimice
c)
chimioterapia i radioterapia utilizate n tratamentul cancerului
d)
boli genetice si infecia cu virusul HIV
e)
Donarea repetata de sange
7.
Care este afirmatia falsa?
a)
Diabetul zahatat este una dintre cele mai raspandite boli cronice netransmisibile
si cea mai frecventa boala endocrina si se caracterizeaza prin tulburari ale intregului
metabolism, in special ale metabolismului glucidelor si prin complicatii care afecteaza
ochii, rinichii, nervii si vasele de sange
b)
Primul ajutor in caz de hipoglicemie la persoanele constiente consta in ingestia
rapida a unui aliment zaharos, indiferent daca persoana este sau nu insulinodependenta
c)
cea mai severa forma de denutritie o reprezinta casecsia
d)
Durerea violenta aparuta in timpul noptii la nivelul halucelui reprezinta un
simptom in diabetul zaharat
e)
In obezitatea de tip III greutatea depaseste peste 30% IMC
8.
Urmatoarele afectiuni reprezinta complicatii intalnite in obezitate, cu
exceptia:
a)
HTA, diabetul zahara, AVC
b)
sindromul de apnee in somn

c)
d)
e)

casecsia
steatoza hepatica
litiaza biliara, hiperlipemia

9.
Identificati boala care corespunde urmatorului diagnostic de nursing
ALTERAREA METABOLISMULUI DIN CAUZA CRESTERII LIPIDELOR DIN SANGE
MANIFESTATA PRIN XANTOAME SI XANTELASME.
a)
Dislipidemie
b)
Boala celiaca
c)
Obezitate
d)
Denutritie
e)
Diabet zaharat

10.
Identificati boala care corespunde urmatorului diagnostic de nursing RISC
DE COMPILCATII CARDIVASCULARE DIN CAUZA CRESTERII CONCENTRATIEI
DE GLUCOZA DIN SANGE MANIFESTATA PRIN VALORI TENSIONALE
CRESCUTE.
a)
Dislipidemie
b)
Boala celiaca
c)
Obezitate
d)
Denutritie
e)
Diabet zaharat
11.
Care este afirmatia falsa?
a)
Formula lui Lorentz a fost cea mai utilizata, servind drept referinta in numeroase
studii clinice.
b)
Formula are avantajul de a indica o greutate relativ acceptabila pentru
majoritatea persoanelor, cu varsta peste 18 ani si cu o inaltime intre 140 si 220 cm.
c)
Formula ia in calcul inaltimea si sexul, introducand un factor de corectie
proportional cu inaltimea si variind in functie de sex.
d)
Principalul defect este faptul ca nu ia in calcul varsta individului si diferentele de
constitutie.
e)
calcularea indicelui de masa corporala, nu este o investigatie obligatorie in
obezitate.
12.
a)
b)
c)
d)
e)

Principalii nutrienti sunt:


glucide, lipide, proteine
Minerale
Vitamine
Apa
Toare raspunsurile corecte

13.
a)

Indicaiile dietei hiposodate sunt urmtoarele:


insuficiena cardiac

b)
c)
d)
e)

sindrom nefrotic
HTA
Insuficien renal acut i cronic
toate raspunsurile sunt corecte

14.
Ratia alimentara reprezinta:
a)
Ratia de alimente ingerate care satisface calitativ toate nevoile nutritive al unui
individ intr-o zi
b)
Ratia de alimente ingerate care satisface cantitativ toate nevoile nutritive al unui
individ intr-o zi
c)
Ratia de alimente ingerate care satisface calitativ si cantitativ toate nevoile
nutritive al unui individ intr-o zi
d)
Ratia de alimente ingerate care satisface calitativ si cantitativ toate nevoile
nutritive al unui individ intr-o zi, in raport cu munca, sexul, varsta, diferitel stari
patologice si conditiile de clima
e)
Alimentele dietetice consumate de un individ pe parcusul a 24 de ore.

15.
a)
b)
c)
d)
e)

Carenta de vitamina C din organism provoaca urmatoarele afectiuni:


Pelagra
Rahitism
Osteoporoza
Osteomalacie
Bulimie

16.
Care dintre afirmatii despre apa din oranism este falsa?
a)
In organism apa este repartizata compartimentul extracelular si compartimentul
intracelular
b)
Cantitatea de apa din organism este identica la ambele sexe
c)
Aportul de apa in organism se realizeaza prin ingestie de lichide si de alimente
d)
Stari patologice ca diabetul zaharat, diabetul insipidratia de apa trebuie crescuta
e)
40-60% din greutatea corporala a femeilor este reprezentata de apa
17.
Care din simptomele,dar si complicatiile de mai jos, in cursul luxatiilor pot
avea urmari grave?
a) hemartroze si hidrartroze;
b) compresiunile vasculare si nervoase;
c) deformarea regiunii si impotenta functionala;
d) rupturile pe mari intinderi ale capsului si ligamentelor.
e) durerea.
18.
Care din complicatile de mai jos sunt mai frecvente in fracturile
deschise,comparativ cu cele inchise?

a) emboliile pulmonare si cerebrale;


b) socul traumatic si hemoragic;
c) procesele septice de osteita sau osteomielita;
d) retentia acuta de urina;
e) febra.
19.
In clasificarea clinica, socul anafilactic se incadreaza in:\
a) soc cald;
b) soc rece;
c) soc congestiv;
d) soc cu distensie viscerala;
e) soc hemoragic.
20.
Cauza aparitiei socului postoperator dupa un interval liber ,poate fi:
a) imputabila bolnavului operat (tarumatizat,vagotonic,cu soc cronic) care nu a fost
suficient pregatit preoperator;
b) cauzat de componenta anestezica;
c) urmarea unor factori traumatizantii din timpul operatiei;
d) urmarea unor complicatii postoperatorii :hemoragie,ocluzie,peritonita.dezechilibru
hidroelectronic, dilatatie acuta de stomac etc;
e) aport
de oxigen.

21.
Care este complicatia cea mai grava a unei hernii?
a) ireductibilitatea;
b) strangularea;
c) pierderea dreptului de domiciliu;
d) aderentele sacului la continutul herniar;
e) perforatia.
22.
Colica este:
a) durere accentuata prin tuse;
b) durere surda,persistenta cu tendinta de revenire dupa un interval variabil;
c) o durere cu localizare abdominala sau lombara, brusca, intensa, cu caracter spastic;
d) o durere progresiva , din ce in ce mai greu de suportat ,fara vreo localizare anume;
e) o durere care nu cedeaza la analgezice .
23.
plaga
abdominala
care
intereseaza
pielea,
tesutul
celular
subcutant,aponevrozele si muchii ,fara a depasi peritoneul este considerata o
plaga :
a) superficiala;
b) penetranta;
c) nepenetranta;
d) perforata;

e) supurata.
24.
La ce ne gandim cand vine la camera de garda un bolnav care are o durere
violenta, ca o lovitura de cutit in epigastru, care iradiaza in hemiabdomenul
drept,spre fosa iliaca dreapta ,apoi se generalizeaza?
a) apendicita acuta perforata;
b) infarct mezenteric
c) ulcer gastro-duodenal perforat;
d) ocluzie intestinala;
e) pancreatita acuta.
25.
De ce nu se administreaza morfina pentru combaterea durerii si sedarii
bolnavului cu pancreatita acuta?
a) deprima centrul respirator;
b) scade amplitutdinea si ritmul cardiac;
c) produce spasm al sfincterului Oddi si agraveaza boala;
d) creste secretia pancreatica;
e) produce tulburari de ritm cardiac.
26.
Urmatorul semn nu exista in sindromul de ischemie acuta periferica:
a) durere intensa,instalata brusc;
b) paloarea extremitatii;
c) disparitia pulsului periferic;
d) tulburari de sensibilitate in teritoriul afectat;
e) temperatura locala mult crescuta.

27. HTA arterial malign inseamn:


a) HTA complicat;
b) evoluie accelerat spre alterarea rapid a funciei renale;
c) valori tensionale mai mari de 210/120 mmHg.
d) valori tensionale mai mici de 140/70 mmHg
e) toate raspunsurile sunt corecte
28.
Otita externa difuza este:
a) inflamatia acuta a foliculului pilosalivar;
b) zona congestiva ,tumefiata, pruriginoasa si zemuinda,care cuprinde conductul sau si
pavilionul urechii;
c) o infectie secundara a pavilionului urechii ,transmisa pe cale hematogena;
d) o afectiune inflamatorie ce apare numai la bolnavi tarati: diabetici ,anemici etc.
e) o inflamatie acuta a laringelui.
29.
Keratita supurativa este produsa:
a) pe cale hematogena de la un focar inflamator primitiv;

b) prin leziuni corneene printr-un corp strain: span, intepatura de unghie,ace etc.
c) complicatie a unei conjunctivite acute;
d) complicatie a dacriocistitei;
e) complicatiile glaucomului .
30.
Care din elementele de mai jos sunt contraindicate in tratamentul
glaucomului?
a) bolnavii trebuie sa aiba o viata linistita ,fara stres;
b) administrarea de somnifere si sedative;
c) instilatia locala de pilocarpina,ezerina sau mitacol de mai multe ori pe zi;
d) administrarea de atropina;
e) evitarea maselor copioase ,eforturilor,cafelei si alcoolului;
31.
a)
b)
c)
d)
e)

Insuficiena renal acut este:


sindrom ireversibil de alterare a funciei renale;
infecia interstiiului renal;
oprirea diurezei;
sindrom dureros acut provocat de un spasm al cilor urinare;
sindrom reversibil de alterare a funciei renale.

32.
a)
b)
c)
d)
e)

Poliartrita reumatoid se caracterizeaz prin:


inflamarea succesiv a mai multor articulaii mici;
afectarea articulaiilor minilor i picioarelor;
durere n regiunea lombar;
cefalee, ameeli, tulburri de vedere;
inflamaia structurilor vertebrale.

33.
a)
b)
c)
d)
e)

Pneumonia este definit ca infecia:


pleurei;
parenchimului pulmonar;
alveolelor;
arborelui bron ic;
reelei sanguine i venoase.

34.
a)
b)
c)
d)
e)

n hiperfuncia tiroidian poate s apar:


cre tere n greutate;
inapeten;
extremiti reci;
exoftalmie;
dureri articulare.

35.
In primele 24-48 de ore un bolnav cu enterocolit acut va primi un regim:
a) hidric;
b) lacto-vegetarian;
c) lacto-fructo-vegetarian.
d) lacto fainos

e) hidric zaharat
36.
Apariia papulei cu aspect de coaj de portocal " este caracteristic
pentru injecia:
a) intravenoas;
b) subcutanat;
c) intradermic.
d) intramusculara
e) niciun raspuns nu este corect
37.
Resorbia medicamentului administrat prin injecie intramuscular incepe:
a) dup 5-10 minute de la administrare;
b) instantaneu;
c) imediat dup injectare.
d) dupa 30 minute
e) dupa 15 minute
38.
Unui pacient i s-a recomandat perfuzie continu cu un ritm in care se vor
administra 1000ml fluid perfuzabil in 6 ore. Care din urmtoarele debite este
corect calculat dac soluia conine 10 pic/ml:
a) 22 pic/min
b) 28 pic/min
c) 32 pic/min
d) 36 pic/min.
e) 40 pic/min
39.
Durerea din angina pectoral este cel mai frecvent declanat de:
a) pauz alimentar;
b) efortul fizic;
c) lipsa aportului vitaminei C.
d) administrarea de polivitamine
e) anorexie

40.
Care din urmtoarele manifestri sunt semnificative pentru o insuficien
ventricular stang cu edem pulmonar:
a) dispnee cu tahicardie i raluri de staz;
b) dispnee cu ortopnee, tuse, hemoptizie, cardiomegalie;
c) hepatomegalie, dilataia jugularelor;
d) oligurie, anxietate, ascit, edeme ale membrelor inferioare.
e) toate raspunsurile sunt corecte
41.
In mod obinuit pulsul se msoar la nivelul:
a) venei jugulare;

b) venei temporale;
c) venei poplitee;
d) anului radial.
e) apical
42.
Dl. Z, internat pentru o afeciune cardiac, este foarte ingrijorat, ii este
team de moarte. Atitudinea o nelinitete pe soia sa, care o intreab pe
asistent, de ce soul ei are acest sentiment. Asistenta va da cel mai bun
rspuns:
a) pacientul realizeaz c a avut un atac de cord i c este foarte bolnav;
b) multe alte persoane au presimirea apropierii morii;
c) senzaia de moarte iminent o au aceti bolnavi cu atac cardiac; bolnavul trebuie
incurajat
pentru a reui s depeasc momentul;
d) atacul de cord a afectat raionamentul prin lipsa de oxigenare la nivelul s.n.c.
e) persoanele cu afectiuni cardio-vasculare sunt depressive
43.
Tratamentul hemoragiei gastrice presupune urmtoarele manevre cu
excepia:
a) cateterizarea intravenoas i transfuzii de snge izogrup;
b) pung cu ghea pe abdomen;
c) mobilizarea precoce a pacientului;
d) sonda de aspiraie nazogastric.
e) administrarea de lichide reci cu lingurita
44.
Pentru efectuarea reactiei Rivalta din lichidul de ascit se pregtesc
urmtoarele materiale:
a) soluie de acid acetic glacial;
b) soluie de sulfat de magneziu 33%;
c) soluie Haycn.
d) solutie EDTA
e) solutie de rivanol 3%
45.
Doamna R, are anorexie, insomnie i a sczut n greutate. Asistenta
medical tie c aceste simptome sunt caracteristice:
a) alcoolismului;
b) depresiei;
c) isteriei;
d) apatiei.
e) inapetentei
46.
Care este distana la care se percepe vocea optit:
a) 1m;
b) 3 m;
c) 5 m;
d) 10 m.

e) 2.5 m
47.
Cnd se efectueaz o instilaie auricular la un copil se va trage uor
pavilionul urechii:
a) n sus i nainte;
b) n sus i napoi;
c) n jos i napoi.
d) in sus
e) in jos
48.
Bolnavului amigdalectomizat recent, NA - 9 ani, i dm s bea i s
mnnce:
a) lichide reci i alimente semi-lichide;
b) ceai cu lmie mult pe care-1 bea cu paiul;
c) nu are importan ce i cum.
d) supe calde
e) toate raspunsurile sunt corecte
49.
n care din urmtoarele vicii de refracie imaginea se formeaz naintea
retinei:
a) hipermetropia;
b) miopia;
c) astigmatismul;
d) presbiia.
e) toate raspunsurile sunt corecte
50.
Care este pericolul cel mai mare n cazul pacientei C.Z., operat cu
cezarian prin intubatie orotraheal n perioada de trezire:
a) hipotensiune arterial;
b) sngerare prin vagin;
c) cderea limbii n orofaringe;
d) agitaie din cauza durerii.
e) toate raspunsurile sunt corecte
51.
Care din urmtoarele elemente indic lactaia suficient a d-nei Z.G.:
a) cresterea n greutate a noului nscut;
b) umezirea cmsii n dreptul mameloanelor;
c) nou-nscutul adoarme n timpul alptrii;
d) nou-nscutul plnge dup alptare.
e) nou-nascutul varsa in timpul alaptarii

52.
D-na B.G. nate un bieel cu buza de iepure" sub anestezie general;
asistenta medical o va informa despre:
a) naterea unui bieel
b) valorile funciilor vitale;
c) dorina de a urina;
d) malformaia nou-nscutului.
e) toate raspunsurile sunt corecte
53.
D-na B.G. nu dorete s-i in copilul n brae; aceast reacie se
datorete faptului c:
a) nou-nscuii cu malformaii nu sunt acceptai uor;
b) mama are o reacie de respingere exagerat;
c) mama se teme s nu lezeze copilul;
d) mama consider copilul urt.
e) niciun raspuns nu este correct
54.
Un bolnav cu arsuri de gradul I pe 20% din suprafaa corpului poate evolua
astfel:
a) cu stare de oc hipovolemic;
b) fr complicaii;
c) cu stare de oc toxicoseptic.
d) cu complicatii cardiovasculare
e) cu complicatii generalizate
55.
Concentraia O2 n aerul inspirat este:
a) 21%;
b) 15-16%
c) 24%
d) 22%
e) 19%
56.
Indicai care dintre urmtoarele afirmaii este falsa:
a) circuitele septice sunt separate de cele aseptice.
b) cele mai multe infecii ale tractului urinar apar dup cateterizarea vezicii urinare.
c) pentru prevenirea infeciilor intraspitaliceti e necesar ruperea Janului infecios.
d) clirea organismului, vaccinarea, reduce riscul contractrii infeciilor de ctre pacieni.
e) produsele eliminate de pacieni nu constituie surs de infecie.
57.
Recoltarea sngelui pentru examenele biochimice se face prin:
a) puncie venoas - dimineaa, bolnavul fiind jeune ;
b) nepare n pulpa degetului;
c) ambele.
d) punctie venoasa dupa micul dejun
e) punctie venoasa la orice ora a zilei

58.
Dnul l.S. de 54 de ani, fumtor, lucrtor n construcii, afirm c de dou
luni prezint dureri la mers n gamba stng, care s-au accentuat, determinndu-l
s ntrerup mersul pentru a-i ceda durerea. Care poate fi cauza durerii?
a) alterarea circulaiei venoase;
b) alterarea circulaiei arteriale periferice;
c) ambele
d) alterarea circulatiei arteriale profunde
e) toate raspunsurile sunt corecte
59.
a)
b)
c)
d)
e)

Exceptie din cadrul grupelor de alimente este:


Carne si produsele din carne,
laptele si produsele din lapte,
oua, grasimi, condimente
Cereale, legume si fructe, produse zaharoase si bauturi nealcoolice
bauturi alcoolice

60.
a)
b)
c)
d)
e)

Bauturile nealcoolice cel mai frecvent folosite de om sunt:


Apa potabila si minerala.
Ceaiuri, sucuri de fructe si legume,
Siropuri si bauturi stimulante.
Cacao si cafea.
Toate raspunsurile corecte

Subiectul I_____________________________________________60 puncte


1. e
2. e
3. a
4. e
5. e
6. e
7. d
8. c
9. a
10. e
11. e
12. e
13. e
14. d
15. a
16. b
17. b

18. c
19. a
20. d
21. b
22. c
23. c
24. c
25. c
26. e
27. b
28. b
29. b
30. d
31. e
32. b
33. b
34. d
35. a
36. c
37. c
38. b
39. b
40. b
41. d
42. c
43. c
44. a
45. b
46. c
47. b
48. a
49. b
50. c
51. a
52. a
53. a
54. b
55. a
56. e
57. a
58. b

59. e
60.
e

1.
Identificati boala care corespunde urmatorului diagnostic de nursing
MODIFICAREA ASPECTULUI PERSONAL DIN CAUZA ECHIMOZELOR LA
NIVELUL CORPULUI MANIFESTATA PRIN VANATAI MULTIPLE:
a) anemie
b) leucemie
c) infart miocardic
d) ciroza hepatica
e) hemofilie
2.
Care dintre urmatoarele afirmatii este falsa:
a)
Sindrom hemoragic este caracterizat prin gingivoragii, epistaxis, metroragii,
echimoze la nivelul corpului
b)
Feroterapia consta in administrarea de fier sub forma de solutii peros asociate cu
vitamine si acid clorhidric si administrare intramusculara administrarii in Z.
c)
In caz de efort fizic, debitul circulator creste mult in muschi, plamani, rinichi,
creier si vasele coronare.
d)
Hemoglobina este o proteina compusa dintr-o albumina numita globina si o
grupare numita hem, ce contine fier, cu rol in imunitatea nespecifica a oxigenului.(fixare)
e)
Scopul tratamentului n leucemie este acela de a distruge celulele canceroase i
a permite celulelor sntoase, normale, s se formeze n mduva osoas
3.
Care dintre urmatoarele afirmatii este adevarata:
a)
Se va da insa o atentie deosebita ingrijirii cavitatii bucale, care in numeroase
afectiuni hematologice constitue poarta de intrare pentru cei mai variati germeni
patogeni.
b)
Alimentatia in afectiunile hematologice este din punct de vedere caloric normala
iar ratiile de vitamine se vor administra doar pe cale orala.
c)
Feroterapia se realizeaza doar per os.
d)
In anemie nu este necesara testarea elementara a sangelui; este suficient
simptomul de paliditate.
e)
Genetica nu reprezinta o cauza a hemofiliei.
4.
a)
b)
c)
d)
e)

Cauzele care duc la apariia anemiei sunt urmatoarele, cu exceptia:


abuzul de alcool i alcoolismul
procesele canceroase
Rezultatul unei alimentatii necorespunzatoare
Donarea repetata de sange
chimioterapia

5.
Identificati boala care corespunde urmatorului diagnostic de nursing
SCHIMBAREA CULORII TEGUMENTELOR DIN CAUZA VICIULUI IN PRODUCEREA
DE SANGE MANIFESTATA PRIN TEGUMENTE PALIDE
a)
leucemie
b)
infarct miocardic
c)
accident vascular cerebral
d)
hemofilie
e)
anemie
6.
Care dinte afirmatii despre diabetul zaharat este falsa?
a)
se grupeaza in mai multe forme de boala cu manifestari si cauze distincte si
anume: diabet zaharat tip 1 insulino-dependent, diabet zaharat tip 2 insulinoindependent diabetul gestational
b)
in tratament acestuia este indicat consumul ridicat de alimente cu indice glicemic
crescut
c)
Cauzele diabetului zaharat sunt elucidate doar partial; aparitia ambelor tipuri de
diabet este legata intr-o oarecare masura de factori ereditari, genetici si factori de mediu
d)
diabetul zaharat de tip 1 este cauzat de un virus ce infecteaza celule beta din
pancreas
e)
triada polidipsie, poliurie, polifagie este caracteristica.
7.
Care este afirmatia falsa referitoare la dislipidemie?
a)
Exista mai multe tipuri de lipide: colesterolul, trigliceridele
b)
Colesterolul este o substanta lipidica din familia sterolilor, formata din doua
fractiuni: HDL-colesterolul si LDL colesterolul
c)
HDL-colesterolul este cunoscut drept colesterolul bun pentru ca recupereaza
colesterolul din organele si tesuturile in care este in cantitati ridicate, (tesut adipos,
muschi) si il transporta spre ficat de unde este eliminat. LDL-colesterolul, sau
colesterolul rau, este acea fractiune a colesterolului total care transporta colesterolul in
ficat si il depune pe peretii vaselor de sanga producand placile de aterom
d)
Tratamentul medicamentos este singurul principiu de tratament in dislipidemie
e)
Sursele de trigliceride sunt de natura exogena (din alimentele bogate in grasimi
animale) sau endogena (prin productie hepatica). Acestea se gasesc depozitate sub
forma de rezerve de energie in grasimea care se depune in diferite regiuni ale
organismului.
8.
Identificati boala care corespunde urmatorului diagnostic de nursing
MODIFICAREA SCHEMEI CORPORALE DIN CAUZA ALIMENTATIEI
MANIFESTATE PRIN SCADERE PONDERALA.
a)
Obezitate
b)
Dislipidemie
c)
Hiperuricemie
d)
Denutritie
e)
Hemofilie

9.
Care este afirmatia falsa referitoare la hiperuricemie?
a)
Hiperuricemia este data de prezenta in minus a acidului uric in sange
b)
Hiperuricemia in mod normal nu este simptomatica, si marea majoritate a
oamenilor care prezinta un nivel ridicat de acid uric in sange, nu vor suferi de guta.
c)
De multe ori cauza exacta a hiperuricemiei ramane nedescoperita, desi factorii
genetici se pare ca joaca un rol destul de important
d)
cand acidul uric se acumuleaza formeaza cristalele de acid uric in articulatii si in
tesuturile care le inconjoara
e)
manifestarile de dependent cele mei fres
f)
cvent intalnite sunt: tumefiere, edem si eritem local, durere.
10.
a)
b)
c)
d)
e)

Carenta de vitamina D din organism provoaca:


Rahitism
Osteoporoza
Osteomalacie
Anemie
Primele trei respunsuri sunt corecte

11.
a)
b)
c)
d)
e)

Principala sursa de energie din organism sunt reprezentate de:


Glucide
Lipide
Proteine
Vitaminele
mineralele

12.
Care sunt starile fiziologice in care nevoile energetic ale organismului
cresc:
a)
Alaptarea, sarcina si procesele de crestere la copii
b)
Periodele de refacere dupa o intrventie chirurgicala
c)
Perioada de maturitate
d)
Varsta inaintata
e)
Perioada de convalescenta
13.
Care din fracturile de mai jos sunt clasificate dupa mecanismul de
producere?
a.
fracturi prin indoiere si rasucire;
b.
fracturi inchise si deschise;
c.
fracturi complete si incomplete;
d.
fracturi epifizare si diafizare;
e.
fracturi diafizare

14.
a.
b.
c.
d.
e.

Socul produs in ocluziile intestinale si dilatatia acuta de stomac este:


soc prin pierdere de plasma;
soc prin pierdere de sange;
soc prin pierderi hidroelectrolitice;
soc toxico-septic;
soc electric

15.
In socul traumatic este posibila extravazarea de lichid in tesutul
cerebral,care duce la edem cerebral.Ce solutii si medicamente administram
pentru combaterea acestuia?
a.
solutie glucoza 5-10%,furosemid;
b.
solutii macromoleculare :Dextran70, Marisang;
c.
solutii hipertone:glucoza 30-50%,Manitol 20%si diuretice :furosemid;
d.
tranchilizante,sedative si antialgice;
e.
plasma.
16.
Ce cantitate maxima de hemisuccinat de hidrocortizon putem administra in
cazurile grave de soc in 24 de ore?
a.
1000-2000mg;
b.
50-150 mg;
c.
40-70 mg;
d.
5-10 mg;
e.
100 mg.
17.
O tumefactie aparuta dupa eforturi fizice prelungite la nivelul ombilicului
,care dispare in clinostatism si reapare la tuse sau efort ,este:
a.
hernie epigastrica ;
b.
eventratie ombilicala;
c.
hernie ombilicala congenitala;
d.
hernie ombilicala dobandita;
e.
hernie inghinala.
18.
Contuzia abdominala poate determina moartea in cateva minute dupa
accident prin:
a.
leziuni parietale fara afectarea organelor intraabdominale;
b.
hemoragie masiva prin rupturi mari ale organelor parenchimatoase si vasculare;
c.
peritonita prin perforatia unui organ cavitar;
d.
hemoragie in doi timpi;
e.
H.D.S.
19.
In conditiile unei dotari corespunzatoare a serviciului de chirurgie si o
stare generala buna a bolnavului, care va fi tratamentul ulcerului gastro-duodenal
perforat?
a.
aspiratie gastrica continua cu sonda nezogastrica;
b.
sutura perforatiei;

c.
d.
e.

excizia ulcerului si perforatiei;


rezectia gastrica cu ridicarea leziunii ulceroase;
sondajul duodenal.

20.
a.
b.
c.
d.
e.

Care sunt ocluziile mecanice?


ileus dinamic;
ocluzia prin obstructie;
ileus paralitic;
ocluzie prin strangulare ;
pareza intestinala postoperatorie.

21.
a.
b.
c.
d.
e.

Incercuiti simptomul care nu apare in peritonita acuta difuza:


dureri abdominale intense;
varsaturi;
scaune sanguinolente;
contractura abdominala;
abolirea miscarilor respiratorii ale peretelui abdominal.

22.
Care din complicatiile de mai jos nu se produc in varicele membranelor
inferioare?
a.
rupturi externe si interne ale varicelor;
b.
tromboza varicoasa;
c.
embolia pulmonara si cerebrala;
d.
dermita varicoasa;
e.
ulcerul trofic.
23.
a.
b.
c.
d.
e.

Hemoroizii sunt:
scurgeri de sange din regiunea anorectala;
dilatatii varicoase ale plexurilor venoase din submucoasa anorectala;
dilatatiile venoase de la nivelul sigmoidului;
dilatatii ale venelor anale;
scurgeri anale cu sange negru ca pacure.

24.
a.
b.
c.
d.
e.

Unul din simptomele mentionate ,nu exista in sinuzita acuta:


cefalee;
durere la presiune asupra peretelui sinuzal;
semne de iritatie meningeala;
febra;
rinoree muco-purulenta.

25.
a.
b.
c.
d.

Adenoidita acuta este inflamatia a:


bucofaringelui;
amigdalei nazofaringiene;
amigdalei palatine;
valului palatin;

e.

foselor nazale;

26.
Care din simptomele de mai jos nu le gasim in glaucomul acut?
a.
dureri oculare si perioculare foarte vii;
b.
scaderea acuitatii vizuale;
c.
greturi ,varsaturi, stare generala rea, adesea in etajul superior al abdomenului;
d.
tulburari de ritm cardiac,fibrilatie atriala;
e.
camera anterioara mica,umoarea apoasa tulbure ,pupila marita nu reactioneaza
la lumina.

27.
In glaucomul cronic lipseste unul din simptomele enumerate:
a.
dureri periorbitare si frontale permanente;
b.
pupila dilatata cu reflexe diminuate;
c.
tulburari de echilibru;
d.
tensiunea intraoculara marita permanent;
e.
ischemia retinei si a fasciculului nervos optic duce la atrofia acestuia si aparitia
cecitatii.
28.
Care caracteristica a cataractei senile nu este corecta?
a.
este cea mai frecventa forma clinica;
b.
este rezultatul unei contuzii sau plagi a cristalinului;
c.
este bilaterala,afecteaza de obicei persoanele trecute de 60-65 ani;
d.
are o evolutie lent progresiva, cu scaderea acuitatii vizuale ,ce poate duce in 510 ani la cecitate completa;
e.
se manifesta prin scaderea acuitatii vizuale si opecifierea cristalinului.
29.
a)
b)
c)
d)
e)

Glomerulo-nefrita acut poate aprea n urmtoarele circumstan e:


restricie de ap i sodiu nejustificate;
hipertensiune arterial;
infecii urinare repetate;
infecie streptococic;
staz urinar

30.
Bolnavul cu spondilit anchilozant are n schema de tratament i
administrarea de corticoizi. n acest timp pacientul va primi:
a)
regim alimentar hipercaloric;
b)
regim alimentar hipersodat;
c)
regim alimentar hiposodat;
d)
regim alimentar hiperproteic;
e)
regim alimentar desodat.

31.
Pneumotoraxul este o afeciune caracterizat prin prezen a n cavitatea
pleural a unei colecii:
a)
sanguinolent;
b)
purulent;
c)
gazoas;
d)
lichid;
e)
solid.
32.
a)
b)
c)
d)
e)

Administrarea soluiilor injectabile uleioase se face:


intramuscular;
intravenos;
intradermic
subcutanat
pe orice cale.

33.
a)
b)
c)
d)
e)

Prin introducerea accidental de aer intr-un vas de sange se produce:


embolie gazoas;
hematom;
paralizie
flebolgie
nu este nicio reactive a organismului

34.
Unui pacient i s-a recomandat perfuzie continu cu un ritm in care se vor
administra 1000ml fluid perfuzabil in 6 ore. Care din urmtoarele debite este
corect calculat dac soluia conine 10 pic/ml:
a)
22 pic/min
b)
28 pic/min
c)
32 pic/min
d)
36 pic/min.
e)
40 pic/min
35.
a)
b)
c)
d)
e)

Durerea precordial este o manifestare pentru:


bronite;
infarctul de miocard;
pneumotoraxul spontan
nevralgia intercostala
pneumonia bacteriana

36.
a)

Prioritatea interveniilor in cazul unui puseu acut de HTA este:


regimul desodat;

b)
c)
d)
e)

betablocantele (Propranolol);
diureticele.
acidul acetilsalicilic
alimentatia saraca in grasimi

37.
Cea mai bun metod de msurare a tensiunii arteriale este:
a)
la ambele brae, dup ce bolnavul a stat in clinostatism 5 min i ortostatism cel
puin 1 min;
b)
la ambele brae stand in decubit dorsal;
c)
la ambele brae imediat dup ce a luat poziia de decubit i imediat dup ce a
luat poziia in ortostatism;
d)
la braul drept stand culcat i apoi la braul stang stand in picioare.
e)
toate raspunsurile sunt corecte
38.
D-na N., imobilizat la pat de cateva sptmani, refuz s-i schimbe
poziia sau s efectueze exerciiile recomandate pentru meninerea unei circulaii
adecvate a membrelor inferioare, lntr-o zi acuz dureri la nivelul gambei stangi i
i se pune diagnosticul medical - tromboflebit. Aceasta este:
a)
o inflamaie a venei pe fondul unei tromboze venoase;
b)
o inflamaie venoas posttraumatic;
c)
o dilatare a peretelui unei artere;
d)
o ulcerare a unui vas sanguin oarecare.
e)
toate raspunsurile sunt corecte
39.
Dl. G.P. este adus la camera de gard pentru durere acut de piept cu
iradiere in braul stang; in timp ce asistenta pregtete pacientul pentru
examinare, determinarea valorii pulsului la carotid nu se poate face. Este in
colaps cu midriaz i apnee. Care din urmtoarele constituie prioritate pentru
asistent:
a)
las pacientul cu familia i merge dup medicul de gard;
b)
obine obscuritate in camer trgand perdelele la geamuri;
c)
incepe resuscitarea cardio-respiratorie i strig dup ajutor.
d)
chestioneaza familia in legatura cu simptomele manifestate
e)
recolteaza sange pentru examene biochimice
40.
Asistenta ingrijete un bolnav de 37 ani cu HTA. Se msoar tensiunea
arterial in clinostatism i apoi in ortostatism. I se explic bolnavului c acest
test este necesar pentru determinarea unei:
a)
depresii a SNC;
b)
HTA maligne;
c)
hTA ortostatice;
d)
insuficiene circulatorii
e)
toate raspunsurile sunt corecte
41.

Gastroscopia necesit pregtirea pacientului prin:

a)
b)
c)
d)
e)

evacuarea coninutului stomacal;


clism evacuatoare n seara precedent examenului;
nici o pregtire.
regim alimentar lacto-fainos in ziua investigatiei
toate raspunsurile sunt corecte

42.
O sond Blakemore se monteaz pentru a opri sngerarea. Dup aplicarea
acesteia, pacientul are dificulti n respiraie. Bazndu-se pe aceast
manifestare, prima intervenie pe care asistenta medical ar trebui s o fac este:
a)
s desumfle balonaul sondei esofagiene;
b)
s-1 ncurajeze s respire adnc;
c)
s monitorizeze semnele vitale;
d)
s informeze medicul;
e)
toate raspunsurile sunt corecte
43.
La cat timp dup operaia pe abdomen se reia tranzitul intestinal, in mod
obisnuit:
a)
la 7 zile;
b)
la 4-5 zile, dup rahianestezie;
c)
in dimineaa urmtoare, in interveniile fcute in afara tubului digestiv;
d)
dup felul anesteziei;
e)
la 48-78 ore.
44.
a)
b)
c)
d)
e)

n prezena vegetaiilor adenoide, un copil prezint:


cefalee, paloare, apatie.
respiraie pe gur mai ales noaptea, somn linitit;
dispnee cu polipnee;
expistaxis repetat;
voce nazanat;

45.
a)
b)
c)
d)
e)

A doua zi dup natere asistenta apreciaz lohiile ca fiind normale:


roii cu cheaguri;
roii, moderate;
cantitate mic, de aspect maroniu;
diluate i albe.
cantitate mare, de aspect maroniu

46.
Luza T.P., prezint perineorafie, este n a III - a zi dup nastere; pentru
ngrijirea plgii folosesti:
a)
alcool de 70;
b)
soluia de permanganat de potasiu l%o;
c)
ap oxigenat;
d)
alcool iodat.
e)
toate raspunsurile sunt corecte
47.

Dup natere, la palpare, uterul trebuie s fie:

a)
b)
c)
d)
e)

globulos i tonic;
globulos i flasc;
nepalpabil.
palpabil si flasc
ramolit

48.
a)
b)
c)
d)
e)

Involuia uterin se face cu:


0,2 cm/zi;
0,5 cm/zi;
1 cm/zi.
0.7 cm/zi
1.5 cm/zi

49.
a)
b)
c)
d)
e)

Colostrul are n compoziie:


antigeni;
anticorpi;
vitamine
zaharuri
toate raspunsurile sunt corecte

50.
a)
b)
c)
d)
e)

La formarea ragadelor pe mameloane:


nu este obligatorie ntreruperea suptului la mamelonul afectat;
se aplic local un unguent bactericid;
se vor efectua local 2-3 edine cu ultrascurte.
se aplica local alcool de 70 0
nu este necesar tratament

51.
a)
b)
c)
d)
e)

Care sunt factorii care favorizeaz degeraturile:


frigul umed;
frigul uscat;
imobilitatea prelungit;
nclmintea lejer.
umezeala generala

52.
a)
b)
c)
d)
e)

n edemul pulmonar acut pacientul se aseaz n:


clinostatism, cu capul mai ridicat dect restul corpului;
clinostatism, cu capul mai jos dect restul corpului;
pozitie seznd, cu picioarele atrnnd la marginea parului.
ortostatism
toate raspunsurile sunt corecte

53.
a)
b)
c)
d)

Frecvena respiraiei la persoana adult este:


14-16 respiraii/min;
16-18 respiraii/min;
18-22 respiraii/min;
16-20 respiratii/min

e)

22-24 respiratii/min

54.
a)
b)
c)
d)
e)

Pulsul dicrot se manifest astfel:


pauzele dintre pulsaii sunt inegale;
se percep dou pulsaii, una puternic, alta slab, urmat de pauz;
pulsaii abia perceptibile;
pauzele dintre pulsatii sunt egale;
doua pulsatii egale urmate de pauza

55.
a)
b)
c)
d)
e)

Hipostenuria reprezint:
urin cu snge;
urin cu densitate sczut sub 1010;
urin n cantitate redus/24 h.
urina cu densitate mai mare de 1010
toate raspunsurile sunt corecte

56.
a)
b)
c)
d)
e)

Hemoragiile menstruale prelungite se numesc:


menoragii;
oligomenoree;
hipermenoree.
dismenoree
menoree

57.
a)
b)
c)
d)
e)

Prin injecia subcutanat se pot introduce n organism:


substane medicamentoase izotonice lichide nedureroase;
substane medicamentoase hipertonice;
substane medicamentoase uleioase.
Moldamin
toate raspunsurile sunt corecte

58.
a)
b)
c)
d)
e)

Reacia Rivalta este pozitiv dac:


pictura se transform ntr-un nor asemntor cu fumul de igar";
dac soluia rmne nemodificat;
dac n soluie apar flocoane;
daca solutia devine rosie;
daca solutia incepe sa barboteze

59.
Exceptia in afirmatiile despre bazele fiziologice ale comportamentului
alimentar o reprezinta:
a)
Satietatea reprezinta un reflex dobandit care se formeaza prin contactul
alimentelor cu receptorii orofaringieni si gastrici
b)
Foamea este un reflex dobandit
c)
Un reflex innascut este foamea
d)
Apetitul si repulsia sunt tot reflexe dobandite
e)
Ingestia alimentelor si atitudinea omului fata de aceste este dirijata de sistemul

nervos central printr-o serie de acte reflexe innascute sau dobandite


60.
Care dintre afirmatii despre apa din organism este falsa?
a)
Apa este elementul indispensabil vietii
b)
In organism apa este repartizata in sectorul intracelular, sectorul intravascular,
sectorul interstitial
c)
Apa din organism se elimina doar prin rinichi
d)
50-70% din greutatea corporala a barbatilor este reprezentata de apa
e)
Cantitatea totala de apa din organism reprezinta 2/3 din greutatea corpului
Subiectul I_________________________________________________60 puncte
1. b.
2. d
3. a
4. d
5. e
6. b
7. d
8. d
9. a
10. e
11. a
12. a
13. a
14. c
15. c
16. a
17. d
18. b
19. d
20. d
21. c
22. c
23. b
24. c
25. b
26. d
27. c
28. b
29. a
30. e
31. c

32. a
33. a
34. b
35. b
36. c
37. a
38. a
39. c
40. c
41. a
42. a
43. e
44. e
45. b
46. c
47. a
48. c
49. b
50. b
51. c
52. c
53. b
54. b
55. b
56. a
57. a
58. a
59. b
60. c

1. Absena pulsului arterial si rcirea extremitilor afectate sunt caracteristice:


a. sindromului de ischemie periferic acut;
b. tromboflebitelor;
c. bolii varicoase;
d. arteritelor;
e. artrozelor.
2. Hipoxemia reprezint:
a. diminuarea cantitii de oxigen n esuturi;
b. creterea cantitii de oxigen n esuturi;

c. scderea cantitii de dioxid de carbon in snge;


d. diminuarea cantitii de oxigen in snge;
e. creterea cantitii de bioxid de carbon n esuturi.
3. Care din urmtoarele manifestri sunt prezente la un bolnav cu ulcer gastric?
a. dureri nocturne i nainte de mese;
b. dureri n epigastru, greuri i vrsturi postprandiale;
c. durere n bar n etajul abdominal superior;
d. durere n bar n etajul abdominal inferior;
e. durere ca un pumnal n flancul drept.
4. Cum se numete puncia peritoneului prin care se extrage lichid din cavitatea
abdominal?
a. laparotomie;
b. celiotomie;
c. laparascopie;
d. paracentez;
e. toracocentez.
5. Pacientul cu aspiraie gastric continu se va supraveghea atent pentru a se preveni:
a. edemele membrelor inferioare;
b. hemoragia;
c. deshidratarea;
d. edemele membrelor superioare;
e. pleurezia.
6. n colecistita acut sunt prezente urmatoarele manifestri de dependen:
a. dureri n hipocondrul drept;
b. dureri n hipocondrul stng;
c. stare comatoas;
d. greuri, vrsturi;
e. hematemez, melen.
7. Pentru radioscopia gastrointestinal pacientul necesit urmatoarea pregtire:
a. n dimineaa zilei de examinare o clism evacuatoare;
b. cu 3- 4 zile naite alimentaie neflatulent;
c. n dimineaa examinrii o can cu ceai amar;
d. n dimineaa examinrii nu mnnc i nu fumeaz;
e. cu 30 de minute naintea examinrii o fiol de atropin.
8. Vrsturile cu coninut alimentar vechi sunt ntlnite la pacienii cu:
a. stenoz piloric;
b. cancer gastric;
c. gastrit;
d. esofagit de reflux;
e. cancer de colon.
9. Poliuria reprezint:
a. miciuni frecvente cu cantitate mic de urin;
b. dureri la miciune;
c. cantitate mare de urin eliminat n 24 de ore;
d. absena urinei n vezica urinar;

e. incontinen de urin.
10. Conduita de urgena n caz de retenie urinar se refer la:
a. administrare de diuretice;
b. administrare de antispastice;
c. administrare de antibiotice;
d. sondaj vezical sau puncie vezical;
e. puncie renal.
11. Cistita este:
a. boala cea mai frecvent a tractului urinar la femei;
b. mai frecvent la brbai;
c. caracterizat prin frison i febr mare;
d. caracterizat prin anurie i polakiurie;
e. boala cea mai frecvent la copii
12. n caz de urgen, radiografia renal pe gol se poate executa:
a. dup efectuarea unei clisme evacuatoare;
b. dup efectuarea unei splturi vezicale;
c. dup efectuarea sondajului vezical;
d. fr pregtire;
e. dup efectuarea unei ecografii.
13. n nefropatiile glomerulare acute, pacientul prezint:
a. colic renal;
b. sindrom febril;
c. sindrom cardiovascular;
d. colic abdominal;
e. ortopnee.
14. Infecia de tract urinar se definete ca:
a. prezena de germeni n urin peste 10.000 / ml;
b. prezena de germeni n urin peste 100.000 / ml;
c. prezena de germeni n urin peste 1.000 / ml;
d. prezena de germeni n urin sub 100.000 / ml;
e. prezena de germeni n urin peste 20.000 / ml
15. Bursita se manifest prin:
a. sindrom inflamator;
b. vrsturi;
c. ameeli;
d. afebrilitate;
e. micri normale.
16. Luxaia coxo femural congenital se intlnete mai frecvent la:
a. persoana varstnic;
b. femeia la menopauz;
c. fetie;
d. baiei;
e. brbatul cu afeciuni prostatice.
17. Durata imobilizrii unei fracturi necomplicate este:
a. 30 de zile;
b. 21 30 de zile;

c. 30 90 de zile, n funcie de osul fracturat;


d. 30 60 de zile;
e. 7 zile.
18. Reducerea ortopedic a unei fracturi se realizeaz:
a. sub anezstezie general;
b. sub anestezie local;
c. sub rahianestezie;
d. sub anestezie epidural;
e. nu necesit anestezie.
19. Printre problemele pacienilor cu artroza ntlnim:
a. risc de complicaii oculare;
b. reducerea capacitii ventilatorii pulmonare;
c. modificarea schemei corporale;
d. hipertensiune arterial;
e. splenomegalie.
20. Pentru evidenierea procesului de osteoporoz pacientul va efectua:
a. o artoscopie;
b. un examen radiologic osteoarticular;
c. un examen radioscopic pulmonar;
d. o puncie osoas;
e. o endoscopie.
21. Reumatismul articular acut apare cu incidena maxim la grupa de vrst:
a. 60 70 de ani;
b. 40 60 de ani;
c. 6 15 ani;
d. 20 30 de ani;
e. 55 70 de ani.
22. Hiperfuncia corticosuprarenal duce la:
a. diabet insipid;
b. boala Cushing;
c. boala Addison;
d. diabet insulinodependent;
e. nanism.
23. n afeciunile endocrine ntlnim urmtoarele modificri ale strii mentale, cu
excepia:
a. labilitate afectiv;
b. lentoare n gndire;
c. dificultate n vorbire;
d. agitaie marcat;
e. tulburri de memorie.
24. Hipofuncia tiroidei conduce la:
a. exoftalmie;
b. nanism;
c. mixedem;
d. gigantism;
e. diabet.

25. Reducerea funcional a articulaiilor periferice se realizeaz prin exerciii de


mobilitate:
a. activ i pasiv;
b. numai pasiv;
c. numai activ;
d. nu se efectueaz exerciii de mobilitate;
e. se efectueaz exerciii de mobilitate n exces.
26.Tahicardia i dispneea n anemii sunt semne:
a. neurosenzoriale;
b. cardiovasculare;
c. neuromusculare;
d. renale;
e. genitale.
27. Paloarea tegumentului i nuana cu tent verzuie apare n:
a. anemia hemolitic;
b. anemia feripriv;
c. anemia Biermer;
d. apendicit;
e. hernie de disc.
28. Examenele de laborator n leucemiile acute pun n eviden:
a. scderea marcat a trombocitelor;
b. scderea marcat a leucocitelor;
c. creterea numrului de hematii;
d. creterea numrului de trombocite;
e. scderea numrului de hematii.
29. Tipurile de diabet zaharat sunt:
a. diabet esenial;
b. diabet neesenial;
c. diabet major;
d. diabet minor;
e. diabet insulinodependent i insulinoindependent.
30. La un pacient bolnav de gut n stadiul cronic, urmtoarele sunt probleme de
ngrijire:
a. dureri articulare;
b. alterarea tegumentelor prin prezena trofilor gutoi;
c. mobilitate redus;
d. risc de invaliditi;
e. toate sunt enunuri corecte.
31. Care este distana la care se percepe vocea optit?
a. 1 m;
b. 3 m;
c. 5 m;
d. 10 m;
e. 15 m.
32. Dup efectuarea biopsiei de laringe sub anestezie local, cel mai important lucru pe
care-l va observa asistentul medical este ca:

a.
b.
c.
d.

pacientul s nu vorbeasc cteva zile;


s efectueze respiraie laringian timp de 24 de ore;
pacientul sa fac frecvent gargar;
pacientului s-i fie interzis ingestia de lichide i alimente pn la revenirea
reflexului de deglutiie;
e. pacientului s i se administreze lichide calde oferite cu linguria imediat dup
puncie.
33. n afeciunile urechii externe, pacientul prezint urmtoarele manifestri de
dependen, cu excepia:
a. hipoacuzie;
b. ameeli;
c. disconfort auricular;
d. secreii purulente;
e. tulburri de echilibru.
34. Pentru recoltarea secreiei otice, n cazul unui pacient cu otit supurat, asistentul
medical pregtete:
a. sering de 5 ml;
b. sering de 10 ml;
c. tampon montat pe port tampon;
d. ans de platin.
e. spatul lingual.
35. Dup amigdalectomie, poziia pacientului poate fi:
a. eznd cu capul pe spate;
b. n decubit dorsal;
c. ortostatism;
d. decubit ventral, cu capul sprijinit pe antebra;
e. decubit lateral stng, cu capul n hiperextensie.
36. n care din urmtoarele vicii de refracie imaginea se formeaz naintea retinei?
a. hipermetropia;
b. miopia;
c. astigmatismul;
d. presbiia;
e. strabismul.
37. Cu ce fel de lentile se poate corecta miopia?
a. lentile biconvexe;
b. lentile biconcave;
c. lentile cilindrice;
d. lentile convergente;
e. lentile hexagonale.
38. Cataracta este:
a. vedere dubl;
b. paralizia muchiului globului ocular;
c. opacifierea cristalinului;
d. imposibilitatea ochiului de a se acomoda la lumina puternic;
e. imposibilitatea ochiului de a se acomoda la lumina slab.

39. Determinarea acuitii vizuale se face la optotip. Ochiul emetrop:


a. vede de la 5 m ultimul rnd al optotipului;
b. vede de la 10 m - ultimul rnd al optotipului;
c. vede de la 5 m penultimul rnd al optotipului;
d. vede de la 7 m ultimul rnd al optotipului;
e. vede de la 10 m ultimul rnd al optotipului;
40. Hemostaza provizorie, prin compresiune se realizeaz prin:
a. compresiune manual sau digital;
b. pansament necompresiv;
c. aplicarea antipirinei pe plag;
d. fa elastic;
e. hemostatice intavenos.
41. Gangrena gazoas reprezint:
a. infecie cu clostridii;
b. infecii cu anaerobi;
c. infecii cu stafilococi;
d. infecii cu proteus;
e. infecii cu candida.
42. Pacientul cu hemoragie acut se transport n poziie:
a. eznd, cu spatele sprijinit;
b. decubit lateral stng;
c. decubit lateral drept;
d. decubit ventral;
e. Trendelemburg.
43. Manifestrile de dependen ce caracterizeaz stopul cardiorespirator sunt
urmtoarele, cu excepia:
a. midriaz;
b. oprirea respiraiei i circulaiei;
c. hipotensiune arterial;
d. relaxarea sfincterian;
e. pierderea cunotinei.
44. n care din urmtoarele faze ale procesului de ngrijire stabilim dac ngrijirea
postoperatorie a fost eficient?
a. evaluare;
b. planificare;
c. implementare;
d. diagnostic de nursing;
e. analiza datelor.
45. Care din urmtoarele se consider complicaii aprute la un bolnav imobilizat timp
ndelungat la pat?
a. artrita acut;
b. escara de decubit;
c. tulburari circulatorii centrale;
d. epistaxis;
e. lipotimie.
46. Care este atitudinea corect la locul accidentului, n cazul unui traumatism

abdominal nchis?
a. administrare de calmante;
b. transport de urgen la spital;
c. hemostaz local;
d. hemostaz provizorie;
e. administrare de anticoagulante.
47. Ce manifestri sunt tipice pentru o hemoragie intern?
a. tegumente calde;
b. tegumente cianotice;
c. stare de acalmie;
d. sete accentuat;
e. indiferent.
48. Care sunt factorii care favorizeaz degerturile?
a. frigul umed;
b. frigul uscat;
c. ncalminte lejer;
d. mbrcminte adecvat;
e. imobilitate prelungit.
49. Care din urmtoarele manevre se practic n cazul mucturilor de arpe veninos?
a. incizia i excizia esutului cutanat n zona lezat;
b. aplicarea garoului dedesubtul leziunii;
c. administrare de adrenalin;
d. digitalice;
e. ceaiuri calde.
50. Unul din semnele pneumotoraxului este:
a. sput cu snge;
b. durere toracic surd;
c. absena micrilor toracice n timpul respiraiei;
d. expectoraie cu puroi;
e. temperatur marcat.
51. Sputa din astmul bronic prezint urmatoarele elemente patognomonice:
a. este vascoas, perlat;
b. este aerat, rozacee;
c. este striat, numular;
d. este vscoas, striat;
e. este perlat, numular.
52. n care din urmtoarele boli, dispneea este simptom dominant:
a. edem pulmonar acut;
b. pleurezie;
c. pneumotorax;
d. nevroz;
e. colic renal.
53. Sngele provenind din arborele bronic se definete ca:
a. hematemez;
b. melen;
c. hemoptizie;

d. hematurie;
e. pleurezie.
54. Pneumonia este definit ca infecie a:
a. alveolelor;
b. pleurei;
c. parenchimului pulmonar;
d. bronhiilor i alveolelor;
e. laringelui.
55. Insuficiena respiratorie acut poate fi determinat de:
a. expunerea la frig;
b. expunerea la caldur;
c. obstrucia cilor respiratorii superioare;
d. expunerea la radiaii solare;
e. temperatura mediului ambiant de 21 grade C.
56. Intervenia de urgen n cazul pacientului cu edem pulmonar acut const in;
a. scderea circulaiei de ntoarcere prin sngerare;
b. administrare de antibiotice;
c. administrare de diuretice;
d. aplicarea unei pungi cu ghea pe regiunea sternal;
e. efectuarea unei puncii pleurale.
57. Iradierea durerii toracice n braul stng este caracteristic pentru:
a. o afeciune coronarian;
b. o spondilartroz;
c. un pneumotorax;
d. o radiculit;
e. o pancreatit acut.
58. Fiind necesar o defibrilare, nainte de aplicarea unei manevre, ne asigurm c:
a. pacientul nu poart obiecte metalice;
b. nu exist n apropierea sa nimic metalic;
c. n apropiere nu se afl nici o persoan strain;
d. nimeni nu va atinge pacientul, patul sau brancardul n timpul execuiei
manevrei;
e. pacientul este contient.
59. Flebografia reprezint:
a. examenul endoscopic venos;
b. examenul radiologic venos;
c. msurarea presiunii venoase;
d. msurarea grosimii membrului inferior;
e. explorarea funcional a venei jugulare.
60. Durerea n infarctul miocardic acut prezint caracteristicile urmtoare:
a. cedeaz la administrarea nitroglicerinei;
b. este violent, insuportabil;
c. dureaz sub 30 de minute;
d. cedeaz la administrare de digoxin;
e. este de intensitate moderat.

1. a
2. d
3. b
4. d
5. c
6. a
7. d
8. a
9. c
10. d
11. a
12. d
13. c
14. b
15. a
16. c
17. c
18. a
19. c
20. b
21. c
22. b
23. d
24. c
25. a
26. b
27. b
28. a
29. e
30. e
31. c
32. d
33. e
34. c
35. d
36. b
37. b
38. c
39. a
40. a
41. b
42. e
43. c
44. a

45. b
46. b
47. d
48. e
49. a
50. c
51. a
52. a
53. c
54. c
55. c
56. a
57. a
58. d
59. b
60. b

1. n timpul tratamentului cu anticoagulante asistentul medical va avea n vedere:


a. notarea zilnic a diurezei;
b. supravegherea sngerrilor gingivale i nazale;
c. monitorizarea greutii;
d. monitorizarea tensiunii arteriale;
e. apariia icterului.
2. n cazul efecturii unei electrocardiograme, electrodul negru se aplic:
a. la mna dreapt;
b. la mna stng;
c. la piciorul drept;
d. la piciorul stng
e. retrosternal.
3. Gastrita acut este produs de urmtoarele cauze, cu excepia:
a. excesului de alcool;
b. substanelor caustice;
c. aspirinei;
d. paracetamolului;
e. excesului de cafea.
4. Poziia pacientului pentru puncia splenic este urmatoarea:
a. decubit dorsal, cu membrele inferioare ntinse;
b. decubit dorsal cu membrele superioare pe lng corp;
c. decubit lateral drept, cu mna dreapt sub cap;
d. decubit ventral;
e. ortostatism.
5. Interveniile autonome ale asistentului medical n ngrijirea pacientului cu
hemoragie digestiv superioar sunt urmtoarele:

a. asigurarea alimentaiei, msurarea i notarea greutii corporale i a diurezei;


b. asigurarea repausului strict la pat n decubit dorsal;
c. aspiraie gastric pentru evacuarea sngelui ;
d. spalatura gastric;
e. transfuzii mici de snge proaspat.
6. n cazul unui pacient care prezint meteorism abdominal asistentul medical, la
indicatia medicului, intervine astfel:
a. introduce o sond pentru gaze;
b. efectueaz o clism nalt;
c. efectueaz o electrocardiogram;
d. nu intervine, se rezolv de la sine;
e. introduce o sond gastric.
7. Un examen foarte util n suspiciunea de obstrucie sau tumor de colon, va fi:
a. irigoscopia;
b. urografia;
c. tranzitul baritat;
d. colecistografia;
e. radiografia abdominal pe gol.
8. Dup oprirea vrsturilor, pacientul va fi realimentat cu:
a. supe strecurate de zarzavat;
b. lapte, smntn, pete;
c. ou fiert moale, pine prjit, iaurt;
d. carne fiart slab, lapte, piureuri;
e. cantiti mici de ceai, din or n or.
9. Diagnosticul de certitudine n infeciile urinare este susinut de:
a. examenul sumar de urin;
b. urocultur;
c. valoarea ureei sanguine;
d. valoarea creatininei;
e. valoarea bilirubinei.
10. Una dintre afeciunile urmtoare conduce la apariia hipertensiunii arteriale
secundare:
a. ulcerul gastric;
b. infarctul miocardic acut;
c. insuficiena renal acut;
d. diabetul zaharat;
e. ulcerul duodenal.
11. La un pacient cu anurie asistenta constat:
a. absena urinei n vezica urinar;
b. scderea cantitii de urin / 24 ore;
c. eliminarea urinei cu dificultate;
d. eliminarea urinei cu snge;
e. creterea cantitii de urin / 24 ore.
12. Urografia reprezint:
a. examen radiologic al aparatului renal folosind ca substan de contrast odiston,
injectat intravenos;

b. examen radiologic al aparatului renal folosind ca substanta de contrast iodura


de sodiu 10%, injectat prin cateterism ureteral;
c. examen radiologic al vezicii urinare;
d. examen radiologic al colecistului;
e. examen endoscopic al aparatului renal.
13. Interveniile autonome ale asistentului medical n ngrijirea pacientului cu edeme sunt:
a. msurarea zilnic a greutii corporale i a diurezei;
b. dezinfecia regiunii edematiate i acordarea poziiei seznd cu picioarele
atarnate;
c. alimentaie hipersodat;
d. monitorizarea la 2 ore a respiraiei;
e. administrarea tratamentului etiologic.
14. Modificrile patologice ale diurezei sunt:
a. ischiuria, disuria, anuria;
b. polachiuria, retenia de urin, enurezis;
c. oliguria, nicturia, hematuria;
d. poliuria, anuria, oliguria;
e. poliuria, polachiuria, incontinena urinar.
15. Cifoscolioza este o boal:
a. restrictiv;
b. obstructiv;
c. a membrelor inferioare;
d. a membrelor superioare;
e. a centurii scapulohumerale.
16. n prezena unui aparat ghipsat asistentul medical ii propune urmatoarele, cu
exceptia:
a. sesizarea oricarui miros degajat la nivelul aparatului gipsat;
b. observarea schimbrii culorii gipsului la nivelul plgii;
c. observarea culorii tegumentelor din jurul aparatului gipsat;
d. sprijinirea precoce pe membrul afectat;
e. ajutarea pacientului n satisfacerea nevoilor fundamentale.
17. Asistentul medical ntocmete mpreun cu pacientul imobilizat la pat, un orar de
schimbare a poziiei la:
a. 6 ore;
b. 8 ore;
c. 3 ore;
d. 1 or;
e. 2 ore.
18. Educaia pacientului pentru prevenirea afeciunilor locomotorii cuprinde:
a. asigurarea unei alimentaii hipersodate;
b. expunerea prelungit la frig;
c. efort fizic;
d. poziionarea corect a corpului n timpul unor activiti;
e. netratarea infeciilor microbiene i virale.

19. Educaia pacientului cu osteoporoz const n:


a. s nu efectueze zilnic micare;
b. s doarm pe un plan moale, fr pern sub cap;
c. alimentaie bogat n clorur de sodiu;
d. alimentaie bogat n calciu i vitamine;
e. alimentaie bogat n lipide.
20. n timpul tratamentului cu medicamente antiinflamatoare pacientul va primi:
a. un regim alimentar hipercaloric;
b. un regim alimentar hiposodat;
c. un regim alimentar bogat n vitamina B1;
d. un regim alimentar bogat n fier;
e. nu necesit un regim special.
21. Care din urmtoarele boli reumatismale sunt degenerative?
a. reumatismul articular acut;
b. gonartroza;
c. spondilita;
d. guta;
e. spondiloza.
22. Hiperfuncia tiroidian conduce la:
a. mixedem;
b. gigantism;
c. exoftalmie;
d. anosmie;
e. cecitate.
23. Feocromocitomul este o afeciune cauzat de:
a. hiperfuncia medulosuprarenalei;
b. hiperfuncia corticosuprarenalei;
c. hiperfuncia adenohipofizei;
d. hipofuncia medulosuprarenalei;
e. hipofuncia adenihipofizei.
24. Hormonul responsabil pentru apariia diabetului zaharat este:
a. glucagonul;
b. ADH-ul hipofizar;
c. Insulina;
d. ACTH-ul;
e. STH-ul.
25. Artroza, cea mai frecvent boal reumatic, este caracterizat prin:
a. inflamaia structurilor vertebrale;
b. uzura cartilajului articular;
c. hipotrofia extremitilor osoase;
d. febra ridicat;
e. bulimie.
26. Diabetul zaharat prezint urmtoarea triad simptomatic:
a. polifagie, obezitate, hiperlipidemie;
b. polipnee, poliurie, tahicardie;

c. polifagie, polidipsie, poliurie;


d. polifagie, polidipsie, tahicardie;
e. obezitate, polidipsie, poliurie.
27. Ce sfaturi putem da unei persoane care trebuie s slabeasc, s piarda din greutate?
a. s mnnce de dou ori pe zi;
b. s bea ceaiuri bine ndulcite;
c. s consume concentrate de fructe;
d. s creasc consumul de sare;
e. s insiste pe un regim echilibrat, fr gsimi.
28. Factorii declanatori ai gutei sunt urmtorii:
a. caldura;
b. abuz alimentar, de alcool;
c. aport sczut de fructoz;
d. relaxarea psihic;
e. temperatura mediului ambiant 25 grade C.
29. Apariia ocului hipovolemic apare la:
a. pierderea unei cantiti de 1500 2000 ml snge;
b. pierderea unei cantiti de 2000 2500 ml snge;
c. pierderea unei cantiti de 25000 3000 ml snge;
d. pierderea unei cantiti de 500 100 ml snge;
e. pierderea unei cantiti sub 300 ml snge.
30. Care din urmatoarele sunt funcii ale sangelui, cu excepia:
a. transport oxigenul i substanele nutritive la tesuturi;
b. transport bioxidul de carbon la plmni;
c. rol n termoreglare;
d. rol n aprarea organismului;
e. rol n cretere.
31. n realizarea hemostazei intervin o serie de factori:
a. vasculari;
b. termici;
c. psihici;
d. sociologici;
e. leucocitari.
32. Audiograma se efectueaz cu:
a. voce optit la diferite distante;
b. diapazonul;
c. audiometrul;
d. raze X;
e. EEG-ul.
33.Surditatea brusc instalat se trateaz cu:
a. antibiotice, antipiretice, hipnotice;
b. corticoizi, anticoagulante, vasodilatatoare;
c. antimicotice, hipotensoare, betablocante;
d. diuretice, antimicotice, hipnotice;
e. anticoagulante, antipiretice, betablocante.
34. Rinita alergic poate fi produs de:

a. alimente nealergice;
b. pulberi vegetale inhalate;
c. unele infecii cutanate;
d. streptococul hemolitic;
e. pneumococul.
35. Dacriocistita este:
a. obturarea canalului nazo lacrimal;
b. inflamaia marginilor pleoapelor;
c. lipsa de paralelism a globilor oculari;
d. erupii conjunctivale;
e. inflamaia vlului palatin.
36. Pacientul cu miopie prezint ca manifestare de dependen:
a. deprtarea obiectelor de ochi, pentru a le vedea;
b. apropierea obiectelor de ochi, pentru a le vedea;
c. inerea obiectelor la 30 cm de ochi pentru a le vedea;
d. inerea obiectelor la 40 cm de ochi pentru a le vedea;
e. inerea obiectelor la 35 cm de ochi pentru a le vedea.
37. Pacientul cu glaucom cronic necesit urmatoarele ngrijiri:
a. alimentaie hiposodat;
b. alimentaie hiposodat, cu reducerea cantitii de lichide;
c. regim de via fr restricii;
d. odihn, somn cu capul aezat fr pern;
e. alimentaie hipersodat.
38. Tratamentul cataractei senile este:
a. regim alimentar;
b. tratament medicamentos;
c. combaterea aterosclerozei;
d. pauz fr ochelari dup intervenia chirurgical;
e. extragerea pe cale chirurgical a cristalinului.
39. Urmtoarele manifestri de dependena pot fi prezente la pacienii cu afeciuni
oculare, cu excepia:
a. reacie pupilar;
b. fotofobia, durerea;
c. scderea acuitii vizuale;
d. diplopia;
e. otomicoza.
40. Pentru prevenirea cefaleei postrahianestezice bolnavul va fi aezat n urmatoarea
pozitie n pat;
a. n decubit dorsal cu dou perne sub cap;
b. n poziie Trendelemburg;
c. n poziie lateral stanga;
d. n poziie lateral dreapta;
e. n decubit dorsal, fr pern, cu capul flectat spre dreapta, cu o tavi renal
alaturi; nu va ridica capul.
41. Hemoragiile arteriale pot fi recunoscute dup:
a. culoarea sngelui i presiunea de scurgere a acestuia;

b. cantitatea de snge pierdut;


c. starea general a pacientului;
d. aspectul pacientului;
e. starea psihic a pacientului.
42. Tratamentul unei hernii este:
a. medical;
b. fizioterapic;
c. chirurgical;
d. simptomatic;
e. etiologic.
43. Hernia ombilical este o hernie ce apare:
a. la nivelul cicatricei ombilicale;
b. la nivelul arcadei inghinale;
c. la nivelul regiunii lombare;
d. retrosternal;
e. dorso lombar.
44. n tumorile esofagiene, semnul caracteristic este:
a. durerea retrosternal;
b. vrsturile;
c. disfagie;
d. anorexie;
e. polifagie.
45. Indicaiile chirurgicale absolute ale ulcerului gastro-duodenal sunt:
a. ulcerul perforat;
b. ulcerul nehemoragic;
c. ulcerul penetrant;
d. ulcerul varicos;
e. ulceraie la nivelul tegumentului.
46. Sngerarea gastric poate fi cauzat de:
a. ingestie de substane caustice;
b. ulcer duodenal;
c. neoplasm gastric;
d. neoplasm hepatic;
e. neoplasm pancreatic.
47. Tabloul clinic al icterelor obstructive poate cuprinde:
a. icter progresiv;
b. durere;
c. cefalee;
d. akinezie;
e. parestezie.
48. Plastromul apendicular reprezint:
a. un proces de peritonit plastic;
b. apendicit gangrenoas
c. apendicit flegmonoas;
d. proces inflamator;
e. apendicit cronic.

49. Ocluzia intestinal prezint urmatoarele semne caracteristice:


a. accelerarea tranzitului intestinal;
b. balonare;
c. contractura abdominal;
d. diminuarea tranzitului intestinal;
e. ascita.
50. Care este pericolul cel mai mare n perioada de trezire a bolnavului anesteziat prin
intubaie orotraheal?
a. sngerarea plgii;
b. hipotensiune arterial;
c. cderea limbii, astuparea glotei i asfixierea bolnavului;
d. agitaia bolnavului din cauza durerii mari;
e. somnolena bolnavului.
51. Efectuarea punciei pleurale exploratorie poate determina urmtoarele accidente
vitale:
a. tromboflebita profund a membrelor superioare;
b. stop cardio respirator reflex;
c. criza de astm bronic;
d. anurie;
e. ischiurie.
52. Asistentul medical l programeaz pe pacient la un examen prin care medicul va
vizualiza interiorul bronhiilor i a traheei. Acest examen se numete:
a. bronhografie;
b. bronhoscopie;
c. cistoscopie;
d. laringoscopie;
e. gastroscopie.
53. Criza de astm se caracterizeaz prin urmatoarele manifestri:
a. sputa rozat, bradipnee;
b. sputa cu aspect perlat, tahipnee;
c. dispnee expiratorie, bradipnee;
d. dispnee inspiratorie, bradipnee;
e. tahicardie cu tahipnee.
54. Tratamentul de elecie al pneumoniei pneumococice se face cu:
a. penicilin;
b. oxacilin;
c. cefalosporine;
d. vancomicin;
e. sulfamide.
55. Frecvena respiraiei la adult este de:
a. 12 14 respiraii / minut
b. 14 16 respiraii / minut;
c. 10 14 respiraii / minut;
d. 16 18 respiraii / minut;
e. 18 20 respiraii / minut.
56. Pneumotoraxul este o afeciune caracterizat prin:

a. prezena unei colecii gazoase n cavitatea pleural;


b. prezena unei colecii lichidiene n cavitatea pleural;
c. prezena unei colecii sanghinolente n cavitatea pleural;
d. prezena unei colecii purulente n cavitatea pleural;
e. prezena unei colecii mucopurulente n cavitatea pleural.
57. Durerea din angina pectoral este cel mai frecvent declanat de:
a. pauza alimentara;
b. efortul fizic;
c. lipsa aportului vitaminei C;
d. scaderea ponderal;
e. subfebrilitate.
58. Care din urmtorii factori nu sunt implicai n apartia varicelor membrelor
inferioare?
a. defecte congenitale i predispoziie ereditar;
b. obezitate i ortostatism prelungit;
c. sarcini multiple;
d. tumori abdominale;
e. hipercolesterolemia, ateroscleroza.
59. Oscilometria reprezint:
a. o metod de explorare a arterelor periferice;
b. o metod de examinare a venelor;
c. o metod de explorare a arterei abdominale;
d. o metod de explorare a arterei carotide;
e. o terapie a arterelor periferice.
60. Pacientului cu varice i se recomand purtarea ciorapilor elastici pe care i imbrac
astfel:
a. fiind aezat n pat cu membrul inferior ridicat;
b. fiind n poziie eznd pe scaun;
c. n ortostatism;
d. fiind aezatin pat cu membrul inferior orizontal;
e. n decubit lateral drept.

1. b
2. d
3. d
4. b
5. b
6. a
7. a
8. e
9. b
10. c
11. a

12. a
13. a
14. d
15. a
16. d
17. e
18. d
19. d
20. b
21. b
22. c
23. a
24. c.
25. b
26. c
27. e
28. b
29. a
30. e
31. a
32. c
33. b
34. b
35. a
36. b
37. b
38. e
39. e
40. e
41. a
42. c
43. a
44. c
45. a
46. c
47. a
48. a
49. b
50. c
51. c
52. b
53. c
54. a
55. d
56. a
57. b

58. e
59. a
60. d

1. n ocul cardiogen, pacientul prezint urmatoarele manifestri de dependen:


a. tegumente reci;
b. poliurie;
c. greuri;
d. vrsturi;
e. hipertensiune arterial.
2. Pentru prevenirea bolilor cardiovasculare se recomand:
a. evitarea mersului pe jos;
b. alimentaie fr exces de sare, grasimi;
c. reducerea proteinelor din alimentaie;
d. aport crescut de sodiu;
e. interzicerea sportului fizic.
3. In vederea irigoscopiei pacientul necesit urmatoarea pregtire:
a. cu dou trei zile nainte, alimentaie bogat n celuloz;
b. administrare de antispastice n seara precedent examinrii;
c. cu dou trei zile nainte, alimentaie neflatulent, regim hidric n preziua
examenului;
d. un prnz Boyden n preziua examenului la ora 12;
e. nu necesit clism evacuatoare.
4. Tratamentul dietetic major n ascit impune:
a. proteine n cantitate crescut;
b. potasiu n cantitate crescut;
c. restricie de sodiu;
d. sodiu n cantitate crescut;
e. restricie de lichide.
5. La examenul obiectiv al bolnavului cu ciroz hepatic se poate decela:
a. ascita, edeme;
b. circulaie colateral pe flancuri i epigastru;
c. circulaie colateral pe flancuri i regiunea toracic;
d. hipertermie;
e. tahicardie.
6. Complicaiile ulcerului gastric i duodenal sunt:
a. perforaia;
b. stenoza esofagian;
c. hemoragia digestiv inferioar;
d. stenoza piloric;
e. ileusul.
7. Paracenteza abdominal reprezint:
a. ptrunderea cu ajutorul unui trocar n cavitatea peritoneal;

b. ptrunderea cu un ac n cavitatea pleural;


c. ptrunderea cu un ac ntr-un organ parenchimatos;
d. ptrunderea cu un ac ntr-un organ cavitar;
e. ptrunderea cu un ac n loja renal.
8. Prin melen se ntelege:
a. scaun moale, pstos, negru ca pcura;
b. vrstur n za de cafea;
c. rectoragie;
d. scaun cu snge proaspt;
e. scaun diareic galben verzui.
9. n pielonefrite acute, cel mai des germen incriminat n etiologie este:
a. proteus;
b. klepsiella;
c. colibacil;
d. piocianic;
e. stafilococ.
10. Urina pentru efectuarea unui examen bacteriologic se recolteaz:
a. n condiii sterile, n recipient special;
b. un eantion din cantitatea eliminat n 12 ore;
c. numai dup administrarea a 2 litri de ceai nendulcit;
d. dup administrarea antibioticelor;
e. nainte de efectuarea toaletei organelor genitale externe.
11. Radiografia renal simpl poate evidenia:
a. conturul i poziia rinichilor;
b. prezena unor calculi renali cu diferit compoziie;
c. calculi vezicali radioopaci;
d. calculi biliari radioopaci;
e. hematurie.
12. Insuficiena renal cronic este:
a. sindrom reversibil de alterare a funciei renale;
b. oprirea diurezei;
c. sindrom ireversibil de alterare a funciei renale;
d. boala cea mai frecvent a tractului urinar la femei;
e. infecie a glomerulilor.
13. Insuficiena renal acut prezint urmatoarele manifestri de dependen:
a. bradipnee, poliurie, mici hemoragii cutanate;
b. bradicardie, hipotensiune arterial, edeme;
c. vrsturi, grea, polachiurie;
d. tahicardie, polipnee, oligo anurie;
e. oligo anurie, stri de confuzie, hipotensiune arterial.
14. Pentru efectuarea punciei renale pacientul se aeaz n poziie:
a. decubit lateral stng;
b. decubit lateral drept;
c. decubit ventral cu o pern tare asezat sub abdomen;
d. poziie eznd;
e. poziie ginecologic.

15. Bradidactilia se caracterizeaz prin:


a. degete mari i subiri;
b. degete supranumeroase;
c. degete scurte;
d. degete mari;
e. degete mari i groase.
16. Ruptura muscular se manifest prin urmatoarele, cu excepia:
a. durere intens aparut brusc;
b. impotena funcional;
c. deformarea regiunii la distan;
d. echimoza;
e. vntaie.
17. Simptomele frecvente n morbul lui Pott sunt urmtoarele, cu excepia:
a. contracturii musculare pe prile laterale ale vertebrelor afectate;
b. deformaiile osoase (cifoza) la nivelul coloanei vertebrale;
c. afebrilitate;
d. paraliziei membrelor inferioare;
e. durere.
18. Semnele de recunoatere a unei luxatii sunt urmtoarele, cu excepia:
a. febrei ridicate i congestiei la nivelul articulaiei;
b. tumefaciei locale;
c. deformarea regiunii;
d. dureri vii care nu cedeaz la calmante;
e. impotenei funcionale.
19. Poliartrita reumatoid intereseaz:
a. articulaiile sacro-iliace;
b. articulaiile mici ale membrelor;
c. articulaia halucelui;
d. articulaia umrului;
e. articulaiile mari ale membrelor.
20. Semnele i simptomele prezente la un pacient cu afeciuni reumatismale sunt:
a. durere, hiperpirexie;
b. durere, febr;
c. bradicardie;
d. mobilitate excesiv;
e. bradipnee.
21. Manifestarile de dependen la pacientul cu afeciuni reumatismale sunt:
a. hiperactivitate;
b. necoordonarea micrilor;
c. hipotonie;
d. micri inadecvate;
e. euforie.
22. Interveniile proprii ale asistentului medical la pacientul cu afeciuni reumatismale sunt:
a. comunicare, mobilizare;
b. administrarea tratamentului;
c. recolarea analizelor de laborator;

d. efectuarea unei radiografii;


e. efectuarea osteodensitometriei.
23. Care sunt interveniile de urgen ntr-o criz de tetanie?
a. aplicarea unei comprese reci pe frunte;
b. administrarea unui preparat de calciu;
c. administrarea unei fiole de furosemid;
d. administrare de oxigen;
e. regimul alimentar.
24. Somatotropul se mai numete:
a. hormon antidiuretic;
b. hormon de cretere;
c. hormon corticostimulant;
d. hormon antihipertensiv;
e. glucagon.
25. Pentru determinarea 17-cetosteroizilor urinari se va recolta urina din:
a. 24 ore;
b. 48 ore;
c. 2 ore;
d. 12 ore;
e. 100 minute.
26. Principalul obiectiv al planului de ngrijiri pentru un hemofilic este:
a. pacientul s nu prezinte escare de decubit;
b. pacientul s fie ferit de traumatisme, hemoragii;
c. determinarea bilanului hidric zilnic;
d. determinarea bilanului alimentar;
e. monitorizarea diurezei.
27. Hemofilia este, cu excepia:
a. o afeciune renal;
b. un sindrom hemoragic ereditar;
c. ntalnit la brbai;
d. o afeciune cu risc de complicaii hematoame;
e. o afeciune hematologic.
28. n ce afeciuni poate aprea purpura?
a. boli infectocontagioase;
b. vasculopatii i trombocitopenii;
c. alergii medicamentoase;
d. alergii alimentare;
e. boli intestinale.
29. Ce accidente imediate n cazul punciei sternale putem ntlni?
a. hemoragie;
b. constipaie;
c. perforaia inimii i plmnului;
d. fenomene de insuficien cardiac;
e. hemoperitoneu.
30. Elementele figurate reprezint din volumul sanguin:
a. 40 %

b. 35 %
c. 45 %
d. 70 %
e. 15 %
31. Otita medie acut poate fi:
a. congestiv, cataral, supurat;
b. difuz;
c. localizat;
d. dureroas; nedureroas
e. difuz, supurat.
32. Sindromul Meniere este:
a. sindrom alergic;
b. proces supurativ;
c. sindrom vertiginos;
d. proces inflamator;
e. boal vascular.
33. n cazul unui tamponament anterior (n epistaxis) mea va fi meninut pe loc:
a. 20 ore;
b. 48 ore;
c. 72 ore;
d. 35 ore;
e. 10 ore.
34. Care din urmtoarele manifestri vor aprea dac un pacient a sngerat dup
amigdalectomie:
a. paloare;
b. nelinite;
c. tahicardie;
d. reflex de nghiire crescut;
e. roeaa.
35. Cnd se efectueaz o instilaie auricular la un copil se va trage usor pavilionul
urechii:
a. n sus i nainte;
b. n sus i napoi;
c. n jos i napoi;
d. n sus i lateral;
e. n jos i lateral.
36. Care din urmtoarele sunt considerate vicii de refracie?
a. miopia;
b. strabismul;
c. cataracta;
d. glaucomul;
e. blefarita.
37. Semnele caracteristice glaucomului cronic recent sunt:
a. pierderea vederii periferice;
b. pierderea brusc a vederii;

c. pierderea vederii centrale;


d. pierderea vederii nocturne;
e. vedere inceoata.
38. Blefarita este:
a. inflamaia marginii libere a pleoapei;
b. inflamaia camerei anterioare a globului ocular;
c. inflamaia camerei posterioare a globului ocular;
d. intolerana la lumin;
e. dispariia vederii.
39. Spasmele de acomodare n hipermetropie, astigmatism, se pot insoi de:
a. paloare, tahicardie, hipotensiune arterial;
b. cefalee localizat frontal dup citit;
c. stare de nelinite;
d. tulburri psihice;
e. parestezii.
40. Urmtoarele metode contribuie la buna pregatire psihic a bolnavului n
interveniile chirurgicale, cu excepia:
a. nlturarea factorilor nocivi;
b. nlesnirea vizitei familiei;
c. nu se combate durerea;
d. combaterea manifestrilor ce provoac disconfort;
e. crearea siguranei c operaia i starea postoperatorie vor fi favorabile.
41. Tratamentul pacientului cu traumatism toracic const n:
a. oxigenoterapie;
b. mobilizare activ;
c. mobilizare pasiv;
d. imobilizarea toracelui ntr-un bandaj strns;
e. imobilizarea toracelui ntr-un bandaj larg;
42. Care din cauzele de mai jos contribuie la ruptura splinei n doi timpi?
a. ruperea capsulei cu revarsarea sngelui n peritoneu;
b. cedarea rezistenei;
c. fragilitate vascular;
d. traumatismul splinei cu hemoragie intrasplenic meninut de rezistena capsulei;
e. ascita.
43. Complicaia cea mai frecvent a ulcerului gastro-duodenal este:
a. cancerul gastric;
b. hemoragia digestiv;
c. gastrita cronic;
d. peritonita;
e. apendicita acut.
44. Colecistita acuta reprezint:
a. inflamaia acut a peretelui vezicular, coexistand n majoritatea cazurilor cu un
obstacol infundibulo cistic;
b. inflamaia cilor biliare extrahepatice;
c. inflamaia acut a pereilor cilor biliare coexistnd cu prezena unui calcul n
coledoc;

d. inflamaia pancreasului;
e. splenomegalie.
45. Cea mai grav complicaie infecioas postoperatorie este:
a. septicemia postoperatorie;
b. abcesul fesier;
c. infectarea plgii chirurgicale;
d. furunculul;
e. sngerarea plgii.
46. Caracteristic tromboflebitei sunt urmtoarele semne:
a. cianoza local;
b. durerea;
c. hipotermia;
d. cianoza general;
e. hiperemia.
47. In poziie de decubit ventral vor fi aezai bolnavii operai:
a. pe coloana vertebral;
b. de afeciuni pleuropulmonare;
c. de afeciuni esofagiene;
d. cu rahianestezie;
e. de afeciuni hepatice.
48. La ce categorie de bolnavi apar postoperator mai frecvent complicaii pulmonare?
a. la bolnavii vrstnici;
b. la copii;
c. la femei;
d. la nefumatori;
e. la cei care nu prezint leziuni pulmonare preexistente.
49. Pentru pregtirea preoperatorie a pacientului cu stenoz piloric, intervenia
asistentului medical const n:
a. reechilibrare hidroelectrolitic;
b. reechilibrare acido bazic;
c. splturi gastrice cu 3 4 zile nante;
d. regim hidric cu o zi naintea operaiei;
e. regim alimentar neflatulent n seara zilei de operaie.
50. Dupa reluarea tranzitului intestinal, n ziua a treia bolnavul va fi alimentat cu:
a. piureuri, iaurt;
b. carne, legume, pine;
c. alimentele preferate;
d. pete;
e. dulciuri.
51. Semnele clasice ale astmului bronic sunt:
a.
expectoraie sanghinolent;
b.
subfebrilitate constant;
c.
respiraie uiertoare;
d.
scderea frecvenei respiratorii;
e.
tahipnee cu tahicardie.
52. Interveniile autonome ale asistentului medical n hemoptizie sunt:

a.
aezarea pacientului n poziie Trendelemburg;
b.
institiurea repausului fizic, psihic, vocal;
c.
aplicarea unei pungi cu ghea pe regiunea abdominal;
d.
nvarea pacientului s efectueze inspiraii profunde;
e.
aezarea pacientului n decubit dorsal.
53. Pentru examenul bacteriologic al sputei se pregatesc urmtoarele materiale:
a.
pahar conic gradat;
b.
cutie Petri steril;
c.
tavi renal;
d.
tampon pentru colectarea sputei;
e.
eprubeta gradat.
54. n dimineaa bronhoscopiei, pacientul necesit ca pregatire:
a.
clisma evacuatoare;
b.
administrarea atropinei cu 30 minute naintea examenului;
c.
tratament excitant al centrilor respiratori cu 30 minute naintea examenului;
d.
spalatura gastric;
e.
alimentaie adecvat.
55. Tuberculoza primar:
a.
apare frecvent la aduli;
b.
tuse peste trei sptmni;
c.
febr ridicat prelungit de cauz neprecizat;
d.
granulia tbc = complicaie benign;
e.
tuse sub dou sptmni.
56. Pentru prevenirea afeciunilor respiratorii, pacientul este sftuit :
a.
s evite mediul poluat, tabagismul;
b.
s evite practicarea sporturilor n timpul anotimpului rece;
c.
s evite mersul pe jos mai mult de 30 de minute;
d.
s poarte mbracaminte lejer n anotimpul rece;
e.
s nu consume cafea.
57. Durerea precordial este o manifestare pentru;
a.
bronite;
b.
infarctul de miocard;
c.
pneumotoraxul spontan;
d.
pneumonia streptococic;
e.
ulcer gastric.
58. n mod obinuit pulsul se masoar la nivelul:
a.
venei jugulare;
b.
venei temporale;
c.
venei poplitee;
d.
anului radial;
e.
venei frontale.
59. n timpul administrrii digitalei, asistentul medical va urmri n mod deosebit:
a.
temperatura;
b.
diureza;
c.
scaunul;
d.
apariia greurilor i vrsturilor;

e.
transpiraia tegumentelor.
60. Manifestrile de dependen ntlnite la pacientul cu hipertensiune arterial sunt:
a.
palpitaii, vrsturi;
b.
dispnee, cefalee occipital, tulburri de vedere;
c.
dispnee, poliurie;
d.
tahicardie, oligurie;
e.
tahipnee, hipoxie.

1. a
2. b
3. c
4. c
5. a
6. a
7. a
8. a
9. d
10. a
11. a
12. c
13. d
14. c
15. c
16. c
17. d
18. a
19. b
20. b
21. c
22. a
23. b
24. b
25. a
26. b
27. a
28. b
29. c
30. c
31. a
32. c
33. b
34. c
35. b

36. a
37. a
38. a
39. b
40. c.
41. a
42. d
43. b
44. a
45. a
46. b
47. a
48. a
49. c
50. a
51. c
52. b
53. b
54. b
55. b
56. a
57. b
58. d
59. d
60. b