Sunteți pe pagina 1din 10

PRODUCIA INDUSTRIAL I DEZVOLTAREA DURABIL:

ANALIZA I ECO- PROIECTAREA UNUI PROCES INDUSTRIAL


Cuprins
1. Prezentarea/caracterizarea general a industriei
1.1. Descrierea profilului i a distribuiei geografice pe plan mondial i naional
1.2. Caracterizarea produselor
1.3. Prezentarea produciei i consumurilor la nivel regional i global
2. Descrierea procesului industrial
2.1. Descrierea fazelor procesului
2.2. Schema bloc a procesului
2.3. Schema fluxului tehnologic
2.4. Identificarea fluxurilor de materiale i energie intrri de materii prime,
ieiri de produse, subproduse
3. Inventarul emisiilor poluante rezultate din proces
3.1. Emisii rezultate din proces: emisii gazoase, eflueni lichizi, deeuri solide,
zgomot
3.2. Identificarea i analiza pierderilor din proces
3.3. Inventarierea substanelor toxice i periculoase
4. Evaluarea performanei procesului pe baza indicatorilor de dezvoltare durabil
5. Identificarea practicilor de prevenire i control al polurii
5.1. Practici de Prevenire a Polurii/Producie curat
(de exemplu: Modificri ale procesului i produselor / Modificri ale
echipamentelor i instalaiilor/Schimbarea materiilor prime)
5.3. Propuneri de soluii particulare aplicabile procesului industrial studiat
5.2. Beneficiile programelor de prevenire a polurii /producie curat
Concluzii generale
Bibliografie

Instruciuni de editare:
Proiectul va fi realizat de grupe formate din 2 masteranzi.
Lucrarea redactat de fiecare grup de masteranzi va fi prezentat la finalul semestrului
att n varianta tehnoredactat ct i electronic (prezentare oral n format power point
n cadrul ultimei edine, maximum 10 minute). Materialul se va prezenta ndosariat sau
legat.
Mod de redactare:
Materialul va fi redactat pe 30-50 pagini, format A4 cu margini de 2 cm, font Times New
Roman de 12, distana ntre rnduri 1,5, aliniat stnga-dreapta.
Figurile i tabelele precum titlul acestora trebuie s fie centrate. Titlul figurii sau tabelului
dar i textul se scrie cu bold i TNR 11. Scheme bloc, schemele tehnologice nu vor ocupa
mai mult de o pagin.
Prima pagin va conine titlul proiectului i numele masteranzilor, iar urmtoarea pagin,
cuprinsul proiectului. Fiecare capitol va ncepe pe pagin nou.
Lista referinelor bibliografice trebuie s includ doar lucrri care sunt citate n text.
Referinele bibliografice trebuie citate n text n paranteze patrate cu numere, aa cum se
precizeaz n urmtorul exemplu: [1], [1, 2], [1 - 4]. La finalul lucrrii, referinele
bibliografice vor fi aranjate n ordine cresctoare, cu detalii complete aa cum se
precizeaz n urmtoarele exemple:
Pentru cri:
[1] Mauch K., Vaseghi S., Reuss M., (2000), Quantitative Analysis of Metabolic and
Signaling Pathways in Saccharomyces cerevisiae, In: Bioreaction Engineering, Schgerl
K., Bellgardt K.H. (Eds.), Springer, Berlin Heidelberg New York, 435-477.
Pentru volume ale unor conferine:

[2] Clark T. A., Steward D., (1991), Wood and Environment, Proc. 6th Int. Symp. on
Wood and Pulping Chemistry, Melbourne, vol. 1, 493.
Pentru articole tiinifice:
[3] Tanabe S., Iwata H., Tatsukawa R., (1994), Global contamination by persistent
organochlorines and their ecotoxicologcial impact on marine mammals, Science of the
Total Environment, 154, 163-177.
Pentru legi:
[4] GD, (2004), Governmental Decision no. 1076/2004 surnamed SEA Governmental
Decision, regarding the procedure for strategic environmental impact assessment for
plans or programs, published in Romanian Official Monitor, part I, no. 707 from 5th of
August, 2004.

Bibliografie recomandat:
Azapagic A., Perdan S., Clift R., Sustainable Development in Practice, John Wiley and
Sons, New York, 2004.
Brundtland G.H., (1987), Brundtland GHWorld Commission on Environment and
Development, Our common future, Oxford: Oxford University Press.
Cross N., Engineering Design Methods. Strategies for Product Design, John Wiley and
Sons, New York, 2006.
Dahl A.L., (2012), Achievements and gaps in indicators for sustainability, Ecological
Indicators, 17, 1419.
Das T.K., Toward Zero Discharge, John Wiley and Sons, New York, 2005.
EPA, (2003), An Organizational Guide to Pollution Prevention, U.S. Environmental
Protection Agency Office of Research and Development, National Risk
Management Research Laboratory, Center for Environmental Research Information,
Cincinnati, Ohio.
EUROSTAT,

(2012),

Sustainable

development

indicators,

on

line

at:

http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/sdi/indicators.
Gavrilescu M., (2011), Productia industriala durabil, Editura Ecozone.
Gavrilescu M., (2011), Sustainability, In: Comprehensive Biotechnology (Second
Edition), Volume 2: Engineering Fundamentals of Biotechnology, Academic Press,
905923.
Grutter J.M, Egler H.-P., (2004), From cleaner production to sustainable industrial
production modes, Journal of Cleaner Production, 12, 249256.
Karlsson M., (1997), Green Concurrent Engineering: Assuring environmental
performance in product development. IIIEE Dissertations, IIIEE, Lund University.
Moldan B., Janoukov S., Hk T., (2012), How to understand and measure
environmental sustainability: Indicators and targets, Ecological Indicators, 17, 4
13.
Nicu M., Gavrilescu M., Ungureanu F., (2001), Ingineria i managementul minimizrii la
surs a poluanilor i pierderilor.

OECD, (1988), Best practice guide for cleaner production programmes in Central and
Eastern Europe, Paris, OECD.
Segnestam L., (2002), Indicators of Environment and Sustainable Development.
Theories and Practical Experience, Environmental economics series, The
International

Bank

for

Reconstruction

and

Development,

on

line

at:

http://siteresources.worldbank.org/INTEEI/9362171115801208804/20486265/IndicatorsofEnvironmentandSustainableDevelopment20
03.pdf.
UNEP, (1994), Government Strategies and Policies for Cleaner Production, United
Nations Environmental Programme, Paris, France.
UNEP, (1998), International Declaration on Cleaner Production, UNEP Division of
Technology, Industry and Economics, Paris.
UNIDO,

(1998),

What

is

Cleaner

Production.

Online

at:

http://www.unido.org/ssites/env/ncpc/envncpc33.html.
USEPA, (1998), Principles of pollution prevention and cleaner production, United States
Environmental Protection Agency, Philadelphia, USA.
Varduca A., Moldoveanu A.-M., Moldoveanu G. A., Poluarea. Prevenire i Control, Ed.
MatrixRom, Bucuresti, 2002.
Veleva V., Ellenbecker M., (2011), Indicators of sustainable production: framework and
methodology, Journal of Cleaner Production, 9, 519-549.
Wang L.K., Yung-tse Hung, Howard H. Lo, Constantine Yapijakis, Kathleen Hung Li
(Eds.), Handbook of Industrial and Hazardous Wastes Treatment, Marcel Dekker,
Inc., New York-Basel, ISBN 0-8247-4114-5, 2004.
www.eippcb.jrc.ec.europa.eu/reference (acest link v conduce la site-ul Biroului
European de Prevenire i Control Integrat al Polurii care asigur schimbul de informa ii
i creeaz documente de referin ce conin criterii de dezvoltare a tehnologiilor de
alegere a BAT sub forma unor documente de referin BREF-uri (Best Available
Techniques Reference Document (BREFs) developed under IPPC Directive)
www.anpm.ro Agenia Naional pentru Protecia Mediului

http://eur-lex.europa.eu/homepage.html?locale=en Access to European Union law


Se vor avea n vedere, cu prioritate, urmtoarele reglementri:
Directiva 2008/1/CE - IPPC referitoare la prevenirea i controlul integrat al polurii
mediului
OUG 40/2010 pentru modificarea OUG 152/2005 privind prevenirea si controlul integrat
al poluarii
Directiva 2009/125/EC referitoare la stabilirea cadrului pentru definirea cerinelor de
ecodesign pentru produsele utilizatoare de energie

Teme proiect:
Grupa 2505
1. Industria de celuloz i hrtie Sptreanu Mariana
2. Industria farmaceutic Chiriac Emanuela i Ciocan Camelia
3. Industria chimic organic Ciubotariu Daniela i Cotea Radu
4. Industria chimic anorganic Delianu Fabian i Iuracu Ioana
5. Industria coloranilor i vopselelor Manican Silviu i Murariu Ancua
6. Industria de prelucrare a maselor plastice i a cauciucului sintetic Sptariu
Elena i Stamatin Petric
7. Industria tipografic i poligrafic - iplic Paraschiva i Vrlan Mihai-Daniel
8. Industria produselor electronice i a calculatoarelor
9. Industria sticlei Aeloaiei Roxana i Florea Roxana

10. Industria cimentului Cozma tefan i Ropceanu Georgeta

Grupa 2506
11. Industria prelucrrii pieilor i tbcarii Ailinci Maricela i Alistar Ana-Maria
12. Industria energetic Rbei Iulian
13. Industria petrochimic Anistoroae Raluca i Anton Veronica
14. Industria de prelucrare a lemnului Dini Florena i Sngeap Diana
15. Industria textil Bort Larisa i Buruian Jennifer-Bonny
16. Industria de fabricare a laptelui Croitoru Rzvan i Damian Ciprian
17. Industria de fabricare a berii Iordan Veronica i Lmanu Alina
18. Industria de fabricare a zahrului Roman Georgiana
19. Prelucrarea i conservarea fructelor i legumelor Vasilic Sebastian
20. Fabricarea uleiurilor i grsimilor vegetale i animale Mocanu Dorin i Neica
Geta
21. Producia i prelucrarea crnii Petcu Ada i Radu Ionu
22. Prelucrarea pinii Apetrei Romeo i chiopu Petronela
23. Creterea porcilor i psrilor
24. Fabricarea varului

Recomandri privind realizarea i utilizarea prezentrii Power Point


prezentarea trebuie s conin indicaii privind apartenena prezentatorului
(universitatea, facultatea, departamentul), numele i prenumele acestuia, anul
universitar, grupa din care face parte, indicaii privind disciplina, titlul proiectului
precum i data prezentrii (slide 1). Acest slide va trebui s fie ct mai sugestiv,
ntruct este primul ecran pe care il vor vedea cei prezeni n sal;
prezentarea cuprinsului proiectului (slide 2);
culorile utilizate nu trebuie s fie iptoare, fondul slide-ului de dorit s fie curat,
fr imagini sau desene strine care s produc erori sau confuzii;
este de preferat folosirea unei culori n contrast cu, culoarea fundalului;
evitai plasarea una lng alta a culorilor stridente, textul va fi foarte greu de citit;

nu este necesar utilizarea de culori diferite pentru fiecare idee principal sau
punct al unei probleme;

fundalul s fie ct mai simplu, luminos i acelai format pe toat prezentarea;

cuvintele-cheie, definiiile, ideile principale pot fi subliniate cu BOLD, ITALIC,


alt culoare, alt font sau litere mai mari;

coninutul expus trebuie s fie corect din punct de vedere tiinific;

desenele, schemele fizice sau bloc trebuie s fie clare, corecte, lizibile, iar
notaiile i simbolica s corespund destinaiei prezentrii;

nu se admite surplusul de efecte de animaie; este de preferat a se elimina


sunetele, imaginile, clipurile nefolositoare care nu ar face dect s distrag
audiena de la mesajul de baz;

un slide nu trebuie s conin mai mult de 5-6 linii care, la rndul lor s nu
conin mai mult de cinci-ase cuvinte; folosii regula 6 rnduri text, 6 cuvinte pe
rnd;

nu suprancrcai slide-ul cu text;


nu se aglomereaz pagina cu subpuncte, grafice, tabele;
graficele, fotografiile pot fi importate i plasate pe slide;
alinierea textului trebuie s fie la stnga;

dimensiunea literelor va fi ct mai mare, de preferat de la 18 n sus, mergnd


pn la 36-44 n cazul titlurilor;

citii textul de la circa 2 m distan de ecranul computerului, pentru a aprecia


calitatea fontului ales;

se vor folosi fonturi uor de citit, precum Tahoma, Arial, Sans Serif, Helvitica,
Verdana;

nu utilizai mai mult de dou fonturi;


fiecare slide trebuie s trateze o singur caracteristic, idee, element etc.;

informaiile se prezint sub form de idei principale, sub forma unei enumerri
utiliznd bullets;

dac se utilizeaz n prezentare tabele sau grafice, caracterele trebuie sa fie de


minim 14 pts. astfel nct s poat fi citite de la distan;

pentru fiecare slide se va considera 2-3 minute de susinere.

10

S-ar putea să vă placă și