Sunteți pe pagina 1din 120

Civil Procedure 1908

@ : Home > Judiciary And Law > Civil Procedure 1908


1. The Code of law which deals with Courts of Civil Judicature is
called
A
Code of Civil Procedure
B.Civil Courts Act
.
C.Criminal Procedure Code
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
2. The Code of Civil Procedure was enacted on
A
21st January, 1908
B.21st February, 1908
.
C.21st March, 1908
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
3. The Code of Civil Procedure was enforced on
A
21st March, 1908
B.22nd March, 1909
.
C.1st January, 1909
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
4. The Code of Civil Procedure, contains_____ sections
A
155,
B.156,
.
C.158,

Answer & Explanation


Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
5. The Code of Civil Procedure has, _____ parts
A
XI
B.XII
.
C.XIII
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
6. Code of Civil Procedure consists_____ Orders
A
50,
B.51,
.
C.52,
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
7. A decree is an operative part of a_____ in civil suits for appeals
A
Order
B.Judgment
.
C.None of the above
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
8. _____ conslusively determines rights of the parties
A
Judgment
B.Decree
.

C.Order
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
9. Section 2, of C.P.C deals with
A
Plaint
.
C.Jurisdiction
Answer & Explanation

B.Definitions

Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
10. The term "Decree" is defined in section
A
2(2),
B.3(2),
.
C.4(2),
Answer & Explanation
Answer: Option A
11.

The term "Decree holder" is defined in


Section_____, of C.P.C.
A
2 sub section (3), B.2 sub section (4),
.
C.2 sub section (5),
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report
Discuss in Forum

12. A person in whose favour a decree has been passed or an order capable of execution has been
made is called
A
Decree defaulter
B.Decree holder
.

C.Decree debtor
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
13. Any person against whom a decree has been passed or an order capable of execution has
been made is called
A
Judgment debtor
B.Judgment holder
.
C.None of the above
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
14. The term "Judgement" is defined in section
A
2(7) C.P.C.
.
C.2(9) C.P.C.
Answer & Explanation

B.2(8) C.P.C.

Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
15. The statement given by the Judge on the ground of decree or order is called
A
Judgment
B.Decree
.
C.Order
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
16. A person who in law represents the estate of deceased person is called

A
Guardian
.
C.Legal representative
Answer & Explanation

B.Pleader

Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
17. The term "Legal representative" is defined in
A
Section 2(11)
B.Section 2(12)
.
C.Section 2(13)
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
18. Section 2, sub-section 12 of C.P.C. define
A
Judgment debtor
.
C.Mesne profit
Answer & Explanation

B.Legal representative

Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
19. The term "Order" is defined in section 2 sub section________
A
(14), of C.P.C.
B.(15), of C.P.C.
.
C.(16), of C.P.C.
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum

20.

The formal expression of any decision of a civil Court which


not a decree is called
A
Order
B.Judgment
.
C.None of the above
Answer & Explanation
Answer: Option A
21. C.P.C. is not applicable to
A
Civil Courts
.
C.Both (a) and (b)
Answer & Explanation

B.Criminal Courts

Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
22. Section 5 of C.P.C deals with application of C.P.C to
A
Family Courts
B.Criminal Courts
.
C.Revenue Courts
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
23. Section 6, of C.P.C. deals with
A
Pecuniary jurisdiction
B.Appellate jurisdiction
.
C.None of the above
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
24. A suit in which the right of property or office is contested is

called suit of_____ nature


A
Civil
.
C.Civil as well as criminal
Answer & Explanation

B.Criminal

Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
25. The term jurisdiction has _____ kinds
A
2
B.3
.
C.4
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
26. Pecuniary Jurisdiction of Civil judge of Class 2nd is limited
upto
A
50,000
B.1,00,000
.
C.500,000
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
27. Pecuniary jurisdiction of Civil judge of Class 3rd is limited
upto
A
20,000
B.50,000
.
C.100,000
Answer & Explanation
Answer: Option C

Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
28. Section 10 of C.P.C. deals with______
A
Res judicata
B.Res Sub Judice
.
C.Res, gestae
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
29. The term "Res-subjedice" means.
A
The case instituted earlier
B.The case instituted later
.
C.None of the above
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
30. The are_____ main ingredients for application of section 10
A
3,
B.4,
.
C.5,
Answer & Explanation
Answer: Option B
31. Section 11 of C.P.C. deals with
A
Res subjudice
B.Res judicata
.
C.Res gestae
Answer & Explanation
Answer: Option B

Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
32. The term "Res judicata" is a____ term
A
English
B.French
.
C.Latin
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
33. The term "Res judicata" means
A
Further proceeding
B.A matter already adjudicated
.
C.Stay of proceeding
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
34. Where a person challenges the validity of a judgment decree or
order on the basis of fraud misrepresentation or want of
jurisdiction he shall seeks his remady by making an
A
Appeal
B.Application
.
C.Revision
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
35. Section ______ of C.P.C. deals with making of application to
challenge the validity of a judgment, decree or order on plea of
fraud, misrepresentation or want of jurisdiction
A 11,
B.12(1),

.
C.12(2),
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
36. Application under section 12(2) shall be moved to
The Court which passed the
A
final judgment, decree of
B.Appellate Court
.
order
C.High Court
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
37. A Foreign judgment not pronounced by Court of competent
jurisdiction will
A
Be conclusive
B.Not be conclusive
.
C.Be based on fraud
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
38. According section 15, of C.P.C. every suit shall be instituted in
the Court of
A Lowest grade competent to
Highest grade competent to
B.
. try it
try it
C.Both (a) and (b)
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:

View Answer Workspace Report Discuss in Forum


39. A residing in (Karachi) beats B in (Dacca) A may sue in
A
Karachi
B.Dacca
.
C.Both at Karachi and Dacca
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
40. According section 21, of C.P.C. objection at jurisdiction of
Court can be raised on
A
Trial
B.Appeal
.
C.Revision
Answer & Explanation
Answer: Option A
41.

Section 22, of C.P.C. deals with transfer of cases by


A
Court of Session
B.High Court
.
C.Trial Court
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum

42. Where several Courts having jurisdiction are subordinate to the same appellate Court an
application under section 22, shall be made to_____
A
Appellate Court
B.High Court
.
C.Both (a) and (b)
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum

43. Every suit shall be instituted by the presentation of_____ or in such other manner as
prescribed
A
An application
B.A memo
.
C.Plaint
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
44. Where a suit has been instituted a summon may be issued______ to appear and answer the
claim and may be served in manner preseribed.
A
Nazir
B.Defendant
.
C.None of the above
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
45. According section_____, of C.P.C. the Court after the case has been heard shall pronounce
judgment and on such judgment decree shall follow
A
31
B.32
.
C.33
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
46. Section 34, of C.P.C. deals with
A
Interest
.
C.Special cost
Answer & Explanation

B.Costs

Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
47. Section 35, of C.P.C. deals with
A
Interest
.
C.Compensatory costs
Answer & Explanation

B.Costs

Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
48. Section______, of C.P.C. deals with compensatory costs in respect of false and vexatious
claims or defences
A
35
B.35-A
.
C.36
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
49. A decree may be executed either by
A Court which passed it or by the Court to
. which sent for execution
C.Special Court
Answer & Explanation

B.Court which passed it or by appellate Court

Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
50.

The Court which passed a decree may send the


decree for execution to another Court upon
A Its discretional power B.Application of decree

.
Application of decree
debtor
Answer & Explanation
C.

Answer: Option B
51. Section_____ to ______ of C.P.C. deals with execution of
decree
A
36, to 60,
B.36, to 74,
.
C.35, to 84,
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
52. During execution of a decree all question arising between the
parties to the suit will be dealt by the
A
Original Court
B.Appellate Court
.
C.Executing Court
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
53. Section 48, C.P.C. provide limitation of______ years for
making execution application
A
Three years
B.Four years
.
C.Six years
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum

holder

54. Section 55, of C.P.C. deals with arrest and detention of


A
Judgment debtor
B.Decree holder
.
C.Both (a) and (b)
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
55. A judgment debtor can be imprisoned for a term not exceeding
A
Six months
B.Nine months
.
C.One year
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
56. _____ can not be arested during execution of money decree.
A
Women
B.Old person
.
C.Both (a) and (b)
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
57. Section 59, of C.P.C. deals with release of judgment debtor on
ground of
A
Old age
B.Illness
.
C.Being women
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:

View Answer Workspace Report Discuss in Forum


58. Section 59, of C.P.C. was omitted by Ordinance
A
10 of 1980 Section 9,
B.10 of 1999 Section 9,
.
C.10 of 2011 Section 9,
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
59. Which particular from the following can not be attached during
execution of a decree
A
Moveable property
B.Immovable property
.
C.Necessary wearing apparel
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
60. Particulars not liable to be attached in execution of decree are
provided in section
A
60 of C.P.C.
B.61 of C.P.C
.
C.62 of C.P.C.
Answer & Explanation
Answer: Option A
61.

In the case of a suit against the Federal Government the party


defendant shall be
A
President
B.Prime Minsiter
.
C.Pakistan
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:

View Answer Workspace Report Discuss in Forum


62. In case of suit by Provincial Government of Punjab the titled will be
A
Province of Punjab Vs ABC
B.Chief Minister of Punjab Vs ABC
.
C.Interior Ministry of Punjab Vs ABC
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
63. As per section 80, of C.P.C. in the case of a suit against Federal Government notice will be
delivered to
A
Interior Minister
B.Federal Minister
.
C.Secretary of the Federal Government
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
64. In case of a suit against the Provincial Government other than a suit relating to the affairs of
Railway the notice shall be served to
A
The Secretary of that Government
B.The Collector of the District
.
C.Both (a) and (b)
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
65. Section_____, of C.P.C. deals with filing of suit by aliens
A
Section 80
B.Section 83
.
C.Section 85
Answer & Explanation

Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
66. The term "alien" means
A
A foreigner
.
C.An enemy
Answer & Explanation

B.A local

Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
67. An alien enemy residing in Pakistan can file a suit with permission of
A
Federal Government
B.Foreign Ministry
.
C.Interior Ministry
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
68. A foreign State can sue in any Court if such State has been recognized by
A
Provincial government
B.Federal government
.
C.President
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
69. If any diplomatic agent exercised any commercial activity in Pakistan beyond his official
functions he
A
Can be used in any Court
B.Can not be sued in any Court
.

Can not be sued without permission of his


own State
Answer & Explanation
C.

Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
70.

For filing a suit of public nusance the consent of_____ is


required
A.District Judge
B.Provincial government
C.Advocate General
Answer & Explanation
Answer: Option C
71. The term "Public nuisance" means
An unreasonable interference B.
A
An unreasonable interference
in any persons personal
.
with right of general public
matters
C.Both (a) and (b)
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
72. Section 92, of C.P.C. deals with suits regarding,
A
Public charities
B.Diplomats
.
C.Public nuisances
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
73. Section 96 of C.P.C. deals with
A
1st appeal
B.2nd appeal
.

C.None of the above


Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
74. The term "Appeal" means
Transfer of case from inferior Transfer of case from one
Courts to Superior Court for Court to another Court for
A
the purpose of checking
B.the purpose of testing
.
credibility of lower Court
credibility of the decision of
decision
lower Court
C.None of the above
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
75. Normally_____ is called appellate Court
A Court of Civil Judge First
B.Court of District Judge
. Class
C.High Court
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
76. ______ determine forum for first appeal
A
Pecuniary value of a suit
B.Trial Court
.
C.Nature of case
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum

77. No appeal shalllie from a decree passed by the Court


A
On merits
B.On facts
.
C.With consent of parties
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
78. Section 100, 101, and 102, relates to
A
First appeal
B.2nd appeal
.
C.3rd appeal
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
79. The ground upon which 2nd appeal lies are narrated in
A
Section 99, C.P.C.
B.Section 100, C.P.C.
.
C.Section 101, C.P.C.
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
80. Section 100, 101, and 102, of C.P.C. with deals with appeal to
A
High Court
B.Federal Shariat Court
.
C.Supreme Court
Answer & Explanation
Answer: Option A
81. Orders from which appeal lies are provided in
A Section 103, of C.P.C
B.Section 103-A, of C.P.C.

.
C.Section 104, of C.P.C.
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
82. An order under section 35-A, is
A
Appealable
.
C.Reviewable
Answer & Explanation

B.Revisionable

Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
83. An appeallate Court has power to
A
Determine a case finally
.
C.Both (a) and (b)
Answer & Explanation

B.Frame new issues and remand the case

Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
84. Appellate Court has power to take additional evidence as provided by
A
Section 106, of C.P.C.
B.Section 107(c), of C.P.C.
.
C.Section 107(d), of C.P.C.
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
85. Appeal is a_____ of the suit

A
Finality
.
C.Continuation
Answer & Explanation

B.End

Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
86. An appeal from a judgment decree or final order of High Court shall lie to
A
Double Bench of High Court
B.Supreme Court
.
C.None of the above
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
87. An appeal to Supreme Court is dealt by
A
Section 107, C.P.C.
.
C.Section 109, C.P.C
Answer & Explanation

B.Section 108, C.P.C

Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
88. If a subordinate trial Court is in doubt regarding question of law it can send reference
to______ as provided in section 113, C.P.C
A
High Court
B.Court of Session
.
C.Supreme Court
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum

89. Power of review is provided in


A
Section 113, C.P.C
.
C.None of the above
Answer & Explanation

B.Section 114, C.P.C

Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
90. The term "Review" means
A Judicial re-examination of a case in certain
B.Re-examination of any matter
. prescribed and specified circumstances
C.Both (a) and (b)
Answer & Explanation
Answer: Option A
91. The petition for review shall be instituted in the Court
A
Of Session
B.Which passed the decree
.
C.Both (a) and (b)
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
92. Law permits that power of review can be exercised upon
A
Discovery of new facts
B.Misreading and non reading of evidence
.
C.None of the above
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
93. Scope of review power is
A Vast

B.Broad

.
C.Limited
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
94. Right of review is called
A
Basic right
.
C.Natural right
Answer & Explanation

B.Substantive right

Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
95. Section_____, C.P.C. deals with revision
A
114,
.
C.115-A,
Answer & Explanation

B.115,

Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
96. The term "Revision" means
A re-examination or careful reading of a
A
case for the purpose of correction or
.
improvement
C.None of the above
Answer & Explanation

B.
A factual change of trial Court decision

Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum

97. The revisional power can be exercised by


A
Court of Session
.
C.Both (a) and (b)
Answer & Explanation

B.High Court

Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
98. Time limitation for filing revision petition before High Court as provided under section 115,
is
A
Thirty days,
B.Sixty days,
.
C.Ninety days
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
99. Revisional power exercised by High Court or Court of Session is ______ in nature
A
Substantive
B.Discretionary
.
C.None of the above
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
100. Revision power can be exercised by High Court or District Court on
A
Question of law
B.Question of fact
.
C.Both (a) and (b)
Answer & Explanation
Answer: Option A
101. Unauthorized person can not addressed to High Court while exercising it original civil
jurisdiction as provided in section

A
119, of C.P.C
.
C.131, of C.P.C
Answer & Explanation

B.120, of C.P.C

Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
102. Women who according to customs and manners of the country ought not to be compelled to
appear in public shall be exempt from personal appearance in Court as provided in
A
Section 122, C.P.C
B.Section 132, C.P.C
.
C.Section 142, C.P.C
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
103. Section 135, C.P.C. exempt_____ from arrest under civil processes.
A
Police Officers
B.Politicians
.
C.Judge, Magistrate, Judicial Officers
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
104. Exemption of members of legislature bodies from arrest and detention in civil process is
provided in
A
Section 135, of C.P.C.
B.Section 135-A, of C.P.C.
.
C.Section 136, of C.P.C.
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:

View Answer Workspace Report Discuss in Forum


105. As per section 142, C.P.C. all orders and notices served on or given to any person under the
provisions of the Code of Civil Procedure.
A
Shall be in writing
B.Shall be oral
.
C.Both (a) and (b)
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
106. Section______, of C.P.C deals with oath on affidavit
A
129
B.139
.
C.149
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
107. Section 144, of C.P.C deals with
A
Application of restitution
.
C.Both (a) and (b)
Answer & Explanation

B.Filing of new suit

Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
108. The power of Court to allow a party to fulfill deficiency of Court fees under section 149, of
C.P.C. is its_____ power
A
Inherent power
B.Mandatory power
.
C.Discretionary power
Answer & Explanation

Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
109. The power enjoyed by Court to fulfill needs of justice in absence of specific provision of
C.P.C are called
A
Natural powers
B.Delegated powers
.
C.Inherent powers
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
110.

Section_____ of C.P.C deals with inherent powers


of Court
A.150, C.P.C
B.151, C.P.C
C.152, C.P.C
Answer & Explanation
Answer: Option B
111. A decree, judgment or order can be amended if there is
A
Clerical or arithmetical error B.Factual error
.
C.Conceptual error
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
112. Section 152, C.P.C deals with amendment of
Clerical and arithmetical
A
Clerical or arithmetical
errors in judgment, decree or B.
.
errors in plaint
order
Clerical or arithmetical
C.
errors in written statement

Answer & Explanation


Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
113. Order 1, of C.P.C deals with
A
Litigation
.
C.Documentation
Answer & Explanation

B.Parties to the suit

Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
114. The person who brought the suit or file a suit is called
A
Plaintiff
B.Defendant
.
C.Both (a) and (b)
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
115. The person or group of persons who are responsible to
replying or answering the suit are called
A
Plaintiff or plaintiffs
B.Defendant or defendants
.
C.Third persons
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
116. To become plaintiff in any suit it is required the interest of
plaintiff must be

A
In dispute
.
C.Both (a) and (b)
Answer & Explanation

B.Attached to the litigation

Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
117. Under Order 1, Rule 1, all persons may be joined as plaintiffs
if
A
Their right to relief is same B.They are close relative
.
C.They belong to same group
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
118. Under Order 1, Rule 2, where it appears to the Court that any
joinder of plaintiffs may embarrass or delay the trial Court can
A
Order for sepaarate trial
B.Struck off plaintiffs rights
.
C.None of the above
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
119. All persons may be joined as_____ against whom any right to
relief is claimed
A
Plaintiffs
B.Respondents
.
C.Defendants
Answer & Explanation
Answer: Option C

Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
120. No suit shall be defeated by reason of____ as provided in
Order, 1, Rule 9
A Mis-joinder and non joinder
B.Lack of documents
. of the parties
C.None of the above
Answer & Explanation
Answer: Option A
121. Order II C.P.C deals with
A
Framing of issues
.
C.Framing of suit
Answer & Explanation

B.Framing of charges

Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
122. As per Order II, Rule 2, suit include
A
Only opening portion of a
Whole of claim
B.
.
suit
C.Both (a) and (b)
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
123. Where it appears to the Court that any cause of action joined
in one suit cannot be conveniently tried or disposed of
together the Court may
A
Transfer case to District
Order separate trial
B.
.
Court
C.Reject the suit
Answer & Explanation

Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
124. Order, III, of C.P.C deals with
A
Appearance of plaintiffs
B.Appearance of attorney
.
Appearance of recognized
C.
agents and pleaders
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
125. A person can appoint pleader for litigation by singing
A
Agreement
B.Power of attorney
.
C.Affidavit
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
126. Order IV, of C.P.C deals with
A
Appointment of agent
B.Institution of suits
.
C.Framing of suit
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
127. A suit can be instituted through plaint by filing it before
A
Competent Court
B.Court Authorized Officer
.

C.Both (a) and (b)


Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
128. Order V, of C.P.C deals with
A Issue and service of
. summons
C.Issuance of precept
Answer & Explanation

B.Issuance of warrant

Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
129. When suit has been duly instituted a summon may be issued
to
A
Defendants
B.Nazir
.
C.Government
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
130. As per Order V, Rule 2 the summon shall be accompanied by
copy of
A Document upon which
B.Plaint
. plaintiff rely
C.Both (a) and (b)
Answer & Explanation
Answer: Option B
131.

Service of the summons shall be made by delivering or tendering a


copy thereof signed by the
A
Judge
B.Officer of the Court
.

C.Both (a) and (b)


Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
132. Order V, Rule 10-A, of C.P.C. deals with
A
Delivery of summons through Court officer B.Delivery of summons through post
.
C.Delivery of summons in any way
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
133. When defendant refuse or keeping out of the way for the purpose of avoiding service or
Court is satisfied that summons can not be served in ordinary way than Court will order for
the service of summons in
A
Normal ways
B.Substituted ways
.
C.None of the above
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
134. The term "substituted service" means
A Service of process upon defendant in any
. way
C.Both (a) and (b)
Answer & Explanation

B.

Service of process made under


authorization of Court upon defendants

Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum

135. Order V, Rule 20, of C.P.C deals with


A
Service of summons through substituted
Service of summons through ordinary ways B.
.
ways
C.Both (a) and (b)
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
136. Order V, Rule 20, prescribed_____ ways and manners for service of summons
A
4
B.5
.
C.6
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
137. Urgent mail service or courier service is_____ way of summon servings
A
Ordinary
B.Substituted
.
C.None of the above
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
138. Proclamation in news papers is also a type of
A
Substituted service
B.Ordinary service
.
C.Special service
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum

139. Where the defendant is confined in a prison the summons shall be delivered or sent by post
or otherwise to
A
The officer incharge of prison
B.Attorney General
.
C.Public Prosecutor
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
140. As per OrderV, Rule 28, of C.P.C. where the defendant is a soldier, sailor or airmen the
Court shall send the summons for service to
A
Chief of Staff Committee
B.Chief of Air Staff, Navel or Army
.
Commanding Officer together with a copy
C.
to be retained by the defendants
Answer & Explanation
Answer: Option C
141. Order VI, of C.P.C. deals with
A
Pleadings
.
C.Both (a) and (b)
Answer & Explanation

B.Submission of written statement

Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
142. The term "Pleading" means
A
Plant
.
C.Both (a) and (b)
Answer & Explanation

B.Written statement

Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum

143. As per principle laid down in Order VI, Rule 2, of C.P.C. Pleadings needs to state.
A
Material facts not evidence
B.Evidence
.
C.None of the above
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
144. As per Order VI, Rule 14, pleading to be
A
Notrized
.
C.Signed by the party and his pleader
Answer & Explanation

B.Signed by Court Officer

Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
145. Order VI, Rule 15, of C.P.C. deals with
A
Verification of pleading
.
C.Both (a) and (b)
Answer & Explanation

B.Amendment of pleadings

Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
146. As per Order VI, Rule 18, of C.P.C. A party allowed for amendment can amend the pleading
within
A
10 days
B.14 days
.
C.18 days
Answer & Explanation
Answer: Option B

Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
147. Order VII, of C.P.C. deals with
A
Plaint
.
C.None of the above
Answer & Explanation

B.Written statement

Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
148. O. VII of C.P.C contains_____ Rules.
A
24,
.
C.26,
Answer & Explanation

B.25,

Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
149. The name of the Court in which a suit is brought must be written in plaint as provided in
A
Order VII, Rule 2, of C.P.C
B.Order VII, Rule 2-A, of C.P.C
.
C.None of the above
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
150.

Order VII, Rule 1 of C.P.C. contains


A
7 Sub-rules or ingredients B.8 Sub-rules or ingredients
.
C.9 Sub-rules or ingredients
Answer & Explanation

Answer: Option C
151. Where the plaintiff seeks recovery of money the plaint shall
state the
A
Price amount claimed
B.Value of amount in US$
.
C.Stam value of the plaint
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
152. As per Order VII, Rule 3, of C.P.C. where the subject matter
of the suit is immovable property the plaint shall
Contain a description of the
A Contains reflection of that
B.property sufficient to
. property
identify it
C.Both (a) and (b)
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
153. Order VII, Rule 9, of C.P.C. deals with
A Procedure of admitting
Procedure of admitting
B.
. plaint
written statement
Procedure of collecting
C.
Court fee
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
154. Procedure for return of a plaint is provided in
A
O. VII, R. 10(1)
B.O. VII, R. 10(2),
.
C.O. VII, R. 10(3),

Answer & Explanation


Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
155. Where a plaint does not disclose cause of action
A
It can be rejected
B.It can be amended
.
C.It can be returned
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
156. Rejection of plaint is dealt by
A
O. VII, Rule 10,
B.O. VII, R. 11,
.
C.None of the above
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
157. Order VII, Rule 11 of C.P.C. provides______ ingredients from
which deficiency of any occasion can cause rejection of plaint
A
3
B.4
.
C.5
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
158. The procedure for rejection of plaint is provided
A O. VII, Rule 12, of C.P.C. B.O. VII, Rule 11, of C.P.C.

.
C.O. VII, Rule 11-A,
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
159. Where plaintiff rely on any other documents as evidence in
support of his claim he shall enter such documents in
A
Plaint
B.In specific application
.
In a list to be added or
C.
annexed with the plaint
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
160. Address of the plaintiff to be filed with plaint for service of
notices as provided in
A
O. VII, Rule 14, of C.P.C. B.O. VII, Rule 16, of C.P.C.
.
C.O. VII, Rule 19, of C.P.C.
Answer & Explanation
Answer: Option C
161. Where a plaintiff or petitioner failed to file an address for
service of summon or notices his plaint or petition
A
Shall be send to District
Shall be rejected
B.
.
Court
C.Shall be rejected with cost
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum

162. Where a party engages a pleader notices summons or other


processes for service on him shall be served in the manners as
prescribed in
A
Order V of C.P.C.
B.Order III, Rule 5 of C.P.C.
.
C.None of the above of C.P.C.
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
163. The Order of C.P.C which deals with written statement is
A
Order VII,
B.Order VIII,
.
C.Order IX,
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
164. The reply of the plaint filed by the defendant is familiar as
A
Written reply
B.Reply
.
C.Written Statement
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
165. Order VIII of C.P.C._____ have_____ Rules
A
13
B.15
.
C.17
Answer & Explanation
Answer: Option A

Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
166. As per O. VIII, Rule 2, of C.P.C._____ must raise by his
pleadings all matters which show the suit not to be
maintainable
A
Defendant
B.Plaintiff
.
C.None of the above
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
167. According O. VIII, R. 3, of C.P.C. when defendant deny any
fact of plaint denial to be
A
Specific
B.Exemplary
.
C.Ambiguous
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
168. Evasive denial by defendant
A Have great importance in the Does not have any sanctity
B.
. eye of law
in the eye of law
C.Depends upon matter
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
169. Denial by defendant
A
Must be specific
.

B.Must be relevant

C.Must be pointed out


Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
170. As per O. VIII, R. 6, particular of set off to be given in
A
Plaint
B.Written statement
.
C.Both (a) and (b)
Answer & Explanation
Answer: Option B
171.

A sues B on a bill of exchange for Rs.500, B holds a judgment against A for


Rs.1000. The two claims being both definite pecuniary demands may be set
off. The illustration is given in
A
Order VIII, R. 5, C.P.C
B.Order VIII, R. 6, of C.P.C
.
C.Order VIII, R. 7, of C.P.C
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum

172. As per O. VIII, R. 10, of C.P.C. Where any party from whom a written statement is so
required fails to produce the same with in fixed time before the Court
A The Court may pronounce judgment
B.Make any other order regarding the suit
. against it
C.Both (a) and (b)
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
173. O. VIII, Rule 13, of C.P.C. deals with
A
List of legal representatives of plaintiff
.

B.List of legal representatives of defendants

C.Both (a) and (b)


Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
174. O. IX, of C.P.C. contains_____ Rules
A
13
.
C.15
Answer & Explanation

B.14

Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
175. O. IX, of C.P.C deals with
A
Appearance of the parties
.
C.Both (a) and (b)
Answer & Explanation

B.

Consequences of non appearance of the


parties

Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
176. As per O. IX, Rule 2, of C.P.C. where summons not served in consequence of plaintiff
failure to pay cost, the Court
A
May dismissed the suit
B.May order for summon at Courts expenses
.
C.None of the above
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
177. Where neither plaintiff nor defendant appear on fixed day of hearing the fate of the suit

shall be
A Adjournment as provided in Or. IX, Rule 3, Dismissed as provided in O. IX, R. 3, of
B.
. of C.P.C.
C.P.C.
The Court may pass Order of Cost as
C.
provided in Or. IX, Rule 3,
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
178. Under O. IX, Rule 5, of C.P.C. empowers the Court to dismiss the suit when summons are
unserved and plaintiff failed to apply for fresh summons
A
For a period of 3 months
B.For a period of 4 months
.
C.For a period of 5 months
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
179. When plaintiff appeared defendant does not appeared and summons are duly served the
Court may proceed ex-parte against defendant as provided by
A
O. IX, Rule 4, of C.P.C.
B.O. IX, Rule 6, of C.P.C.
.
C.O. IX, Rule 8,
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
180. Ex parte order can be passed in favour of
A
Plaintiff
.
C.Both (a) and (b)
Answer & Explanation
Answer: Option A

B.Defendant

181. For setting aside ex parte order affected party needs to file
A
An application
B.A fresh fuit
.
C.A revision
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
182. O. IX, Rule 13, of C.P.C. deals with
A
Setting aside ex-parte decree against
Passing of ex-parte order
B.
.
defendants
Dismissal of plaintiff's suit due to plaintiffs
C.
failure to appear non appearance
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
183. As per O. IX, Rule 14, of C.P.C. no decree to be set aside upon application with out notice
to
A
Opposite party
B.Senior Civil Judge
.
C.District Judge
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
184. O. IX-A of C.P.C. deals with
A
Setting aside exparte orders
.
C.Both (a) and (b)
Answer & Explanation
Answer: Option B

B.

Intermediate dates after submission of


application

Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
185. Order X of C.P.C. deals with
A
Examination of witnesses by the
Summons to witnesses by the Commission B.
.
Commission
C.Examination of parties by the Court
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
186. Order X of C.P.C. have_____ Rules
A
4
.
C.12
Answer & Explanation

B.8

Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
187. At the first hearing of the suit the Court will conduct oral examination of the party or his
companion as provided in
A
O. X, Rule 2, of C.P.C.
B.O. X, Rule 4, of C.P.C.
.
C.None of the above
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
188. When a judge examine any party under O. X of C.P.C. he shall
A
Not reduce such examination into writing B.Reduce such examination into writing
.
C.Depends upon judge discretion
Answer & Explanation

Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
189. Order XI, of C.P.C. contains_____ Rules
A
13,
.
C.33,
Answer & Explanation

B.23,

Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
190. Or. XI, of C.P.C. deals with
A
Discovery and inspection
.
C.Sight inspection
Answer & Explanation

B.Ex. Parte

Answer: Option A
191. Under O. XI, Rule 1, of C.P.C. any party of the suit can
A Deliver interrogatories for the examination Deliver interrogatories for the examination
B.
. of the Court
of the opposite party
C.None of the above
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
192. The interrogatories made by any party under O. Xi, Rule 1, of C.P.C. for discovery
A
Must be in written form
B.Be in oral form
.
C.Depends upon parties discretion
Answer & Explanation

Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
193. A party can make interrogatories from opposite party by
A
Filing application for permission to do so B.By making separate suit
.
C.Both (a) and (b)
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
194. Or. XI, Rule 7, of C.P.C. empowers Court
A To accpet whole of interrogatories made by To set aside and strike out interrogatories if
B.
. any of the party
they do not fulfill requirement of law
C.None of the above
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
195. The answering party shall answer the interrogatories through affidavit as provided in
A
O. XI, Rule 6, of C.P.C.
B.O. XI, Rule 7, of C.P.C.
.
C.O. XI, Rule 8, of C.P.C.
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
196. O. XI, Rule 13, of C.P.C. provided submission of
A
Affidavit of interrogatories
B.Affidavit of documents
.
C.Both (a) and (b)

Answer & Explanation


Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
197. An affidavit in answer to interrogatories shall be in Form No. _____ in Appendix C with
such variations as circumstances may require
A
3,
B.4,
.
C.5,
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
198. Order XII, of C.P.C. is about
A
Admissions in cross examination
.
C.Admissions
Answer & Explanation

B.Admissions in pleadings

Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
199. Order XII, of C.P.C. contains
A
6 Rules,
.
C.12 Rules,
Answer & Explanation

B.9 Rules,

Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
200. As per O, XII, R. 1 any party to a suit may give notice by his pleadings or otherwise in
writing that he admits the truth of the whole or any portion of the case of

A
His own
.
C.Both (a) and (b)
Answer & Explanation

B.Opposite party

Answer: Option B
201. O. XII, Rule 2, of C.P.C. deals with
A
Notice to admit documents
.
C.Notice to reply the interrogatories
Answer & Explanation

B.Notice to contest matters

Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
202. Trial Court is empowered by O. XII, _____ of C.P.C to pass judgment on the basis of
admissions made by parties in their pleadings or at any stage of proceedings
A
Rule 2,
B.Rule 4,
.
C.Rule 6,
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
203. An affidavit of pleader or his clerk with due signature of any admission made in pursuance
of any notice to admit documents or facts shall be sufficient evidence of
A Admission as provided in O. XII, Rule 7,
Denial as provided in Or. XII, Rule 7. of
B.
. of C.P.C.
C.P.C.
C.Both (a) and (b)
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
204. Order XIII, contains_____ Rules,
A7

B.9

.
C.11
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
205. O. XIII of C.P.C. deals with
A
Production of documents
.
C.Both (a) and (b)
Answer & Explanation

B.Impounding and return of documents

Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
206. As per O. XIII, Rule 1 of C.P.C. documentary evidence to be produced at
A
First hearing
B.At the end of trial
.
C.After recording oral evidence
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
207. If a party fail to produce any documentary evidence at subsequent stage can produce it if
that party
A
Shows good cause for non production of
Is effective,
B.
.
evidence
C.Make application with affidavit
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum

208. As per O. XIII, Rule 3, the Court


A Can reject irrellevant and inadmissible
. document at any stage
C.Both (a) and (b)
Answer & Explanation

B.Can submit documents at any stage

Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
209. When Court reject any document under O. XIII, Rule 3 C.P.C. it
A
Must inform the affected party
B.Must inform the beneficent party
.
C.Must record ground of rejection
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
210.

Every document produced in Court


A Can be submitted
B.Shall be endorsed
. without endorsement
C.Both (a) and (b)
Answer & Explanation
Answer: Option B
211. The documents submitted in any Court shall be endorsed as
provided in
A
O. XIII, Rule 2, of C.P.C. B.O. XIII, Rule 3, of C.P.C.
.
C.O. XIII, Rule 4, of C.P.C.
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
212. When any document is rejected by Court under O. XIII, Rule

3 of C.P.C. the order of such rejection will be


A
Appealable
B.Reviewable
.
C.Revisionable
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
213. O. XIII, Rule 6, C.P.C. deals with
A Endorsement on accepted
Endorsement on rejected
B.
. documents
documents
C.Both (a) and (b)
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
214. _____ can apply for return of admitted documents under O.
XIII, Rule 9
A
The winning party
B.The losing party
.
Any person desirous of
C. receiving back such
documents who submitted
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
215. O. XIV, of C.P.C is regarding
Settlement of issues and
A determination of suit on
Submission of documents
B.
. issues of law or on issues
and their legal value
agreed upon
C.None of the above
Answer & Explanation

Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
216. O. XIV, of C.P.C. contains_____ Rules
A
5,
B.7,
.
C.9,
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
217. At the time of framing of issues Court seek light from
A
Plaint
B.Written statement
.
C.Both (a) and (b)
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
218. As per O. XIV, Rule 1, Sub Rule (6), of C.P.C. Court does not
requires to frame issues where
Defendant at the first
A Plaintiff at the first hearing
B.hearing of the suit makes no
. makes no improvements
defence
Where defendant produce or
C.
submit affidavit
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
219. The term "issue" means

A Controversy between the


. parties
C.None of the above
Answer & Explanation

B.

Contention between the


parties

Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
220. Issues has______ kinds
A
2
.
C.6
Answer & Explanation

B.4

Answer: Option A
221.

According O. XIV, Rule 4, while framing issues


Court may examine witnesses or
A Court will examine only
B.documents before froming
. relevant document
issues
C.None of the above
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum

222. The issues once framed can


A
Not be changed
.
C.depends upon circumstances
Answer & Explanation

B.Be changed as provided in O. XIV, Rule 5,

Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
223. Where at the first hearing of a suit it appears that the parties are not at issue on any question
of law or of fact the Court may
A At once pronounce judgment
B.At once order for amendment of suit

.
C.None of above
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
224. O. XV, of C.P.C. deals with
A
Disposal of the suit at first hearing
.
C.Disposal of suit after conclusion of trial
Answer & Explanation

B.Disposal of suit at proper time

Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
225. O. XV, contains____ Rules,
A
4
.
C.8
Answer & Explanation

B.6

Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
226. O. XVI, of C.P.C deal with
A
Summoning to attendance of plaintiff
.
C.Summoning to attendance of witnesses
Answer & Explanation

B.Summoning to attendance of defendants

Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
227. O. XVI, of C.P.C. contains_____ Rules

A
19,
.
C.23,
Answer & Explanation

B.21,

Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
228. Not later than_____ days after settlement of issues the parties shall present in the Court list
of witnesses whom they proposed to call as witness or to produce documents
A
7
B.10
.
C.14
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
229. On application to Court or such officer as it appoints in this behalf the parties may obtains
summons for persons whose attendance is required in the Court as provided in
A
O. XVI, Rule 1, Sub rule 1,
B.O. XVI, Rule 1, Sub rule 2,
.
C.O. XVI, Rule 1, Sub rule 3,
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
230. When a party apply for summoning to witness the expanses shall be
A
Paid by the same party
B.Paid by the opposing party
.
C.Both (a) and (b)
Answer & Explanation
Answer: Option A
231. The sum so paid into Courts shall be tendered to the person summoned
A Time of receiving summon
B.In Court

.
C.Both (a) and (b)
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
232. In light of O. XVI, Rule 4, of C.P.C. in case of deficiency of fee for summoning witnesses
the Court may
A Order to pay the fee from Government
Order to attach or sale moveable property
B.
. treasury
of applying person
C.None of the above
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
233. Every summons for the attendance of a person to give evidence or to produce a document
shall specify the time and place at which he is required to attend as provided in
A
O. XVI, Rule 4, of C.P.C.
B.O. XVI, Rule 5, of C.P.C.
.
C.O. XVI, Rule 6, of C.P.C.
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
234. When a witness for attendance of whom summons were issued intentionally avoid from
receiving summons the Court may make order for
A
Proclamation
B.Attachment of that witness property
.
C.Both (a) and (b)
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:

View Answer Workspace Report Discuss in Forum


235. If a person for attendance of whom proclamation was made intentionally not appear before
Court the Court will make
A
Warrant without bail
B.Bailable warrant
.
C.Both (a) and (b)
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
236. When as per O. XVI, Rule, Rule 10, of C.P.C. due to non appearance of a witness attached
property can be released
A
If he is beyond country
B.If he denied to record evidence
.
If he show sufficient good cause for his non
C.
appearance before court
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
237. Under O. XVI Rule 14 of C.P.C. the Court can summon on its own accord to
witnesses_____ to suit
A
Plaintiff
B.Defendant
.
C.Stranger
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
238. O.______ of C.P.C. deals with adjournments
A
XVII,
B.XVIII,
.
C.Both (a) and (b)
Answer & Explanation

Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
239. O. XVII of C.P.C. contains_____ Rules
A
3
.
C.5
Answer & Explanation

B.4

Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
240.

The Court may grant time and adjourn hearing as provided


in O. XVII, Rule 1, when
A
Court is busy
B.Any party intend to do so
.
Any party request for
C. adjournment with sufficient
cause
Answer & Explanation
Answer: Option C
241. Provided that when the______ of a case has once begun the
hearing of the suit shall be continued from day to day
A
Litigation
B.Adjournment
.
C.Evidence
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
242. O. XVII Rule of_____ of C.P.C deals with right of closing
evidence of the party which failed to produce evidence.
A3
B.4

.
C.5
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
243. Where a suit or proceeding is set down for a day which is
holiday the parties thereto shall appear in the court on the day
following that day as provided in
A
O. XVII, R. 2, of C.P.C
B.O. XVII, R. 3, of C.P.C
.
C.None of the above
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
244. O.XVIII deals with
A
Hearing of the suit
.
C.Both (a) and (b)
Answer & Explanation

B.

Examination of the
witnesses

Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
245. O. XVIII, contains_____ Rules
A
15,
B.18,
.
C.21,
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum

246. Under O. XVIII Rule 1 of the C.P.C. the______ must produce


whatever evidence he wishes to rely upon in the first instances
A
Plaintiff
B.Defendant
.
C.Court Officer
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
247. Every party of the case needs to prove its case according
A
law
B.Facts
.
C.Issues of its pleadings
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
248. The evidence of the witnesses in attendance to be taken orally
in
A
Open Court
B.Beyond Court
.
C.None of the above
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
249. Witness to be examined in open Court as provided in
A
O. XVIII, R. 3,
B.O. XVIII, R. 4,
.
C.O. XVIII, R. 5,
Answer & Explanation
Answer: Option B

Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
250. O. XVIII, Rule 5, of C.P.C. deals with recording of evidence
before
A
Trial Court
B.Appellate Court
.
C.Revisional Court
Answer & Explanation
Answer: Option B
251. The Court may at any stage of a suit has power to inspect any
property or thing concerning which any question may arise as
provided in
A
O. XVIII, R. 14, of C.P.C. B.O. XVIII, R. 16, of C.P.C.
.
C.O. XVIII, R. 18, of C.P.C.
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
252. O. XIX of C.P.C. contains_____ Rules
A
3,
B.6,
.
C.9,
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
253. O. XIX, of C.P.C. deals with
A
Amended issues
.
C.Affidavits
Answer & Explanation

B.Amended applications

Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
254. A witness who submits affidavit can be ordered by Court for
_____ as provided in O.XIX,R.2,
A
Application for submission
2nd affidavit
B.
.
of affidavit
Cross examination of
C.
deponents
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
255. Order XX, of C.P.C. contains_____ Rules
A
15,
B.20,
.
C.25,
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
256. O. XX, of C.P.C. deals with
A
Judgment and decree
.
C.None of the above
Answer & Explanation

B.Execution of decrees

Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
257. A judgment must be signed by_____ at the time of
pronouncing it

A
Judge
.
C.Both (a) and (b)
Answer & Explanation

B.Court Officer

Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
258. A judgment or order needs to be pronounced_______
A
In open Court
B.At break time
.
C.At first day of week
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
259. The document through which a Court not passing the
judgment execute it is called
A
Permission order
B.Official order
.
C.Precept
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
260. The Courts needs to states its decisions and findings
upon_______
A
Facts
B.Laws
.
C.Issues
Answer & Explanation
Answer: Option C
261. The _____ shall agree with the judgment and it shall contain

the number of the suits the names and description of the


parties and shall specify clearly the relief granted and the cost
etc.
A
Judgment
B.Order
.
C.Decree
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
262. Where the subject matter of the suit is movable property the
decree shall contain the
A
Description of such property B.Value of the property
.
C.Both (a) and (b)
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
263. Order XX, Rule 5, prescribes modes of
A The Court state decision
That Court to state its
B.
. conclusively
decision on each issue
C.Both (a) and (b)
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
264. A judge may pronounce a judgment written but not
pronounced by his predecessor as provided in
A
O. XX, Rule 1, of C.P.C.
B.O. XX, Rule 2, of C.P.C.
.
C.Both (a) and (b)
Answer & Explanation

Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
265. Where a judge vacated office after pronouncing judgment but
without signing decree the decree may be signed by_____ as
provided by O. XX, R. 8,
A
The successor of decree
Court Officer
B.
.
passing judge
C.District Judge
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
266. In pre-emption decree in respect of purchase of property the
purchasing money shall be paid
A
In the Court
B.To the vendee
.
C.To revenue department
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
267. Pre-emption decree can not be incorporated in
A
Appellate Court
B.Revision Court
.
C.Revenue record
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
268. O. XXI, of C.P.C. contains_____ Rules

A
83,
.
C.103,
Answer & Explanation

B.93,

Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
269. O. XXI, of C.P.C. deals with_______
A
Execution of decrees
B.Execution of Orders
.
Execution of both (a) and
C.
(b)
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
270. O. XXI, Rule 1 of C.P.C. deals with_______
A
Modes of paying money
Modes of execution
B.
.
under decree
C.Modes of decree transfer
Answer & Explanation
Answer: Option B
271. Where immovable property forms one estate or tenure situate
within local limits of the jurisdiction of two or more Courts,
any one of such Court may attach and sell the entire estate or
tenure as provided by
A
O. XXI, Rule 3, of C.P.C. B.O. XXI, Rule 6, of C.P.C.
.
C.O. XXI, Rule 9, of C.P.C.
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:

View Answer Workspace Report Discuss in Forum


272. Modes of transfer of executing decree is provided in
A
O. XXI, Rule 5, of C.P.C. B.O. XXI, Rule 6, of C.P.C.
.
C.O. XXI, Rule 7, of C.P.C.
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
273. Where a decree is passed in favour of more than one person
the execution application can be made by_____
A The person specified by
Any person from decree
B.
. Court
holders
C.None of the above
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
274. Rule for execution of decree in cases of cross decrees is
provided in
A
O. XXI, Rule 8, of C.P.C. B.O. XXI, Rule 18, of C.P.C.
.
C.O. XXI, Rule 28, of C.P.C.
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
275. Discretion of Court in executing decrees for restitution of
conjugal right is provide in
A
O. XXI, Rule 30, of C.P.C. B.O. XXI, Rule 32, of C.P.C.
.
C.O. XXI, Rule 33, of C.P.C.
Answer & Explanation

Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
276. Procedure for execution of decree for document or
endorsement of negotiable instrument is provided in
A
O. XXI, Rule 32, of C.P.C. B.O. XXI, Rule 33, of C.P.C.
.
C.O. XXI, Rule 34, of C.P.C.
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
277. Where a judgment debtor does not appeared before executing
Court upon show cause notice the Court will issue
A
Warrant of arrest
B.Notices again
.
C.Both (a) and (b)
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
278. O. XXI, R. 44, deals with attachment of
A
Industrial produce
B.Agricultural produce
.
C.Moveable property
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
279. Attachment of immovable property during execution of a
decree is provided in

A
O. XXI, R. 44,
.
C.O. XXI, R. 64,
Answer & Explanation

B.O. XXI, R. 54,

Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
280. Sale of immovable property in execution of a decree may be
ordered by
A
Executing Court
B.Any Court
.
C.Special Court
Answer & Explanation
Answer: Option A
281.

Where immovable property has been sold in execution of a decree any person
either owing such property or holding an interest therein if apply to set aside sale
he will deposit.
A
5% of purchase amount
B.10% of purchase amount
.
C.None of the above
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum

282. A decree holder of a decree in execution of which property is sold can not bid without
permission of
A
Judgment debtor
B.Court
.
C.Collector
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum

283. O.XXII, of C.P.C deals with


A
Death, marriage and insolvency of
Death, marriage and insolvency of plaintiff B.
.
defendant
C.Both (a) and (b)
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
284. Where a question arises as to whether any person is or is not the legal representatives of the
deceased plaintiffs or defendants such question shall be determined by
A The Court as provided in O. XXII, R. 5, of The relevant parties as provided in O.
B.
. C.P.C
XXII, R. 5, of C.P.C
The heirs of the deceased as provided in O.
C.
XXII, R. 5, of C.P.C
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
285. O. XXII, of C.P.C. deal with
A
Filing of counter suit
.
C.None of the above
Answer & Explanation

B.Withdrawal and adjustment of suits

Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
286. O. XXIII, of C.P.C. contains_____ Rules
A
4,
.
C.12,
Answer & Explanation
Answer: Option A

B.8,

Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
287. As per O. XXIII R. 1 of C.P.C. after institution of a suit plaintiff can withdraw suit
A
With permission and satisfaction of Court B.Without permission of Court
.
C.With consultation of Court Officer
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
288. When there are more plaintiffs then_____ of the others plaintiff will be need for withdrawal
of a suit.
A
Affidavits
B.Written permission
.
C.Consent
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
289. Adjustment of auit through compromise is provided by
A
O. XXIII, R. 2, of C.P.C.
B.O. XXIII, R. 3, of C.P.C.
.
C.O. XXIII, R. 3-A, of C.P.C.
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
290.

Order XIV of C.P.C deals with


A
Payment into Court
B.Payment to plaintiff
.
C.Payment of defendant
Answer & Explanation

Answer: Option A
291. O. XXIV, contains______ Rules
A
2
B.4
.
C.6
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
292. When defendant deposit an amount in Court and give notice to
plaintiff to apply for smount interest on deposit not allowed to
the plaintiff
A Before issuance of
B.After inssuance of notice
. defendant
C.None of the above
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
293. Security for costs is dealt by
A
O. XXIV, R. 5, of C.P.C.
.
C.O. XXV, of C.P.C.
Answer & Explanation

B.O. XXIV, R. 6, of C.P.C.

Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
294. Order XXV, contains_____ Rules
A
1
B.2
.
C.3
Answer & Explanation

Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
295. When security for costs may be required from plaintiff
When plaintiff is out of the
A
country and does not possess
When plaintiff is died
B.
.
any immoveable property in
the country
When plaintiff failed to
C. produce evidence regarding
his suit
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
296. When plaintiff of a suit failed to provide security of costs
under O. XXV of C.P.C. upon order of Court the suit will be
A
Dismissed
B.Continued
.
C.Both (a) and (b)
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
297. Order_____ deals with commission to examine witnesses
A
O. XXVI, of C.P.C.
B.O. XXV, of C.P.C.
.
C.O. XXIV, of C.P.C.
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum

298. Order XXVI, of C.P.C contains_____ rules


A
15
B.20
.
C.22
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
299. When any person required in Court to produce evidence is
unable to attend the Court due to his or her illness it is
A Sound reason for the Court
Not a sound reason for the
B.
. issuance of commission
Court to issue commission
Depends upon Court to
C. consider this reason sound
or not
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
300. When any party make application to the Court for issuance of
local commission underO. XXVI Rule 2, the application
A
Is sufficient without
Must be with affidavit
B.
.
affidavit
Depends upon Courts
C.
discretion
Answer & Explanation
Answer: Option A
301. Persons for whose examination commissions may be issues
are provided in
A
O. XXVI, R. 2
B.O. XXVI, R. 3
.
C.O. XXVI, R. 4
Answer & Explanation

Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
302. Where the evidence of a witness is necessary but the person to
be examined is out of Pakistan the Court may
A
Issue commission
B.Issue a letter of request
.
C.Both (a) and (b)
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
303. Local commission to make local investigation can be issued
under
A
O. XXIV, R. 9, of C.P.C.
B.O. XXVI, R. 9, of C.P.C.
.
C.O. XXV, R. 9, of C.P.C.
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
304. For partition of a property court may issue_____ as local
commissioner
A
A Patwari
B.A Tehsildar
.
Any person which it deems
C.
fit
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum

305. The expenses of local commissions to be paid


A
Directly to the
Into the Court
B.
.
commissioner
C.None of the above
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
306. Where commission is issued under Order XXVI, the Court
shall direct that the parties of the suit shall appear before the
Commissioner
A
In persons
B.Through agent or pleader
.
C.Both (a) and (b)
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
307. O. XXVI Rule 19 of C.P.C deals with issuance of commission
by
A
High Court
B.Supreme Court
.
C.None of the above
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
308. The High Court may issue commission upon application of
A
Law officer of the Provincial
Concerned party
B.
.
or Federal Government
C.Both (a) and (b)
Answer & Explanation
Answer: Option C

Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
309. Under O. XXVI, R. 19, of C.P.C. High Court can issue as
commission to
Any Court within the local
A Any person which it deems
B.limits of whose Jurisdiction
. fit
the witness reside
C.None of the above
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
310. O.XXVII, of C.P.C deals with
A Suit by or against the
. Government

Suit by or against public


B.officers in the officials
capacity

C.Both (a) and (b)


Answer & Explanation
Answer: Option B
311.

O.XXVII, of C.P.C contains_____ Rules


A
6
B.8
.
C.12
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum

312. Suits involving any substantial question as to the interpretation of Constitutional law are
dealt by
A
O.XXVII
B.O.XXVII-A
.
C.O.XXVIII
Answer & Explanation

Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
313. In any suit where interpretation of Constitutional law is involved and the question of law is
concerned to Federal Government the Court shall served notice to______
A
Attorney General
B.Advocate General
.
C.Both (a) and (b)
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
314. In any suit where interpretation of Constitutional law is involved and the question of law is
concerned to Provincial Government the Court shall served notice to
A
Attorney General
B.Advocate General
.
C.None of the above
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
315. O.XXVIII, of C.P.C. deals with
A Suits by or against (Military, Navy or
. Airmen) Men
C.Both (a) and (b)
Answer & Explanation

B.Suit by or against Police or Rangers

Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
316. O.XXVIII, contains______ Rules
A3

B.6

.
C.9
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
317. An officer of Army if he is unable to sue or defend any suit due to leave he may sue or
defend any suit through
A
His commanding officer
B.Any person authorized by him
.
C.His elders
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
318. Suit by or against corporations dealt by
A
O. XXVIII
.
C.O. XXX
Answer & Explanation

B.O. XXIX

Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
319. Order XXIX, of C.P.C contains_____ Rules
A
3
B.6
.
C.9
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum

320.

In suit by a corporation any pleading may be signed and


verified on behalf of the corporation by
A Secretary or director of the Principal officer of the
B.
. corporation
corporation
C.Both (a) and (b)
Answer & Explanation
Answer: Option C
321. Where a suit is against corporation the summons may be
served on
A Secretary or director of the
Principal officer of the
B.
. corporation
corporation
C.Both (a) and (b)
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
322. The Court may at any stage of the suit require the personal
appearance of the secretary, director or principal officer of the
corporation as provided in
A
O. XXIX, Rule 1
B.O. XXIX, Rule 3
.
C.O. XXX, Rule 3
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
323. Order XXX, of C.P.C deals with suits against or by
Firms and persons carrying
A
Corporations
B.on business in names other
.
than own
C.Interior Ministry
Answer & Explanation
Answer: Option B

Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
324. Order XXX, of C.P.C contains_____ Rules
A
3
B.6
.
C.10
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
325. Any two or more persons claiming or being liable as partners
and carrying on business in Pakistan may sue or e sued in the
name
A
Personally
B.Firm
.
C.By agent
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
326. Where persons are sued as partners in the name of their firm
they shall appear individually in their own names but all
subsequent proceedings shall nevertheless containue in
A
Their own names
B.The name of firm
.
Depends upon courts
C.
discretion
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
327. Any person carrying on business in a name or style other than

his own may be sued


A By the name of his business
B.By his own name
. or style
C.Both (a) and (b)
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
328. The Order of C.P.C. dealing with suits by of against trustees
executors and administrators is
A
Order XXX, of C.P.C
B.Order XXXI, of C.P.C
.
C.None of the above
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
329. O. XXXI contains_____ Rules.
A
3
B.6
.
C.9
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
330. Where a third person sue a trust property defendant will be
A
Trustee
B.Original owner
.
Depend upon court is
C.
discretion
Answer & Explanation
Answer: Option A

331. Where there are several trustees, executors or administrators


they shall all be made parties to a suit against one or more of
them as provided in
A
O. XXI, R. 1 of C.P.C.
B.O. XXXI, R. 2 of C.P.C.
.
C.O. XXXI, R. 3 of C.P.C.
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
332. Where plaintiff of a suit is minor the matter shall be dealt by
A
Order XXX of C.P.C
B.Order XXXI of C.P.C
.
C.Order XXXII of C.P.C
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
333. O. XXXII contains _____ Rules
A
12
B.16
.
C.20
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
334. Every suit by a minor shall be instituted in his name by a
person who in such suit shall be called
A
Next friend
B.Friend
.
C.None of the above
Answer & Explanation
Answer: Option A

Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
335. Any application for the appointment of guardian of minor for
suit shall contain
List of relatives of the
An affidavit verifying the
minors and other persons
A
fact that proposed guardian B.and their adverse who
.
has no interest
prima-facie are most likely
to act as guardian
C.Both (a) and (b)
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
336. Qualification for becoming next friend of minor as provided
in O. XXXII is
A That the person must be
That the person must be
B.
. major and sound minded
prestigious
That the person must be
C.
highly qualified
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
337. Where a suit on behalf of minor is instituted without next
friend plaint
A
To be taken of the file
B.To be rejected
.
C.To be stayed
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum

338. On the retirement removal or death of the next friend of a


minor further proceeding shall be
A Stayed until new guardian or Stayed until the minor
B.
. next friend is appointed
became major
C.Both (a) and (b)
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
339. As per O. XXXII, R. 12 sub R. (2) where the guardian for the
suit retires dies or removed by Court during the pendency of
the suit
A The next guardian will be
The Court shall appoint new
B.
. appointed by minor
guardian
C.None of the above
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
340. Where a minor co-plaintiff on attaining majority apply to the
Court that his name be struck off the Court will serve notices
to_____ before making any order
A
Next friend of the minor
B.Defendant of the suit
.
C.Both (a) and (b)
Answer & Explanation
Answer: Option C
341. Order XXXIII, of C.P.C deals with
A
Suits by unsound persons B.Suits by paupers
.
C.Suits by foreigners
Answer & Explanation
Answer: Option B

Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
342. Order XXXIII of C.P.C contains_____ Rules
A
12
B.16
.
C.20
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
343. "Pauper" means a person
Who does not possess
sufficient means to enable
A
him to pay the fee
.
prescribed by law for the
plaint in suit
C.Both (a) and (b)
Answer & Explanation

The person who does not


possess property worth
B.
1000/- rupees other than his
necessary wearing

Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
344. Before filing suit as pauper there is required appliction with
full prescription of applicant_____ and_____ property
A
Moveable, immovable
Appraisal, belongings
B.
.
property
C.Both (a) and (b)
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
345. The appliction for filing pauper suit shall be filed in
A The revenue department
B.Relevant Court

.
C.In High Court
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
346. O. XXXIII, Rule 9 of C.P.C impose_____ condition for
dispaupering
A
2
B.3
.
C.4
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
347. Order declaring a party pauper for the purpose of payment of
Court fee is_____ order
A
Revisable
B.Appealable
.
C.Reviewable
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
348. The Order_____ of C.P.C. deals with suits relating to
mortgages of immovable property
A
XXXIII-A,
B.XXXIII-B,
.
C.XXXIV,
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:

View Answer Workspace Report Discuss in Forum


349. Order XXXIV, of C.P.C. contains____ Rules
A
10
B.15
.
C.20
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
350. All persons having an interest either in the mortgage security
or in the right of redemption shall be joined as parties
A
In a suit relating to
In mortgage document
B.
.
mortagage
C.None of the above
Answer & Explanation
Answer: Option B
351. In a suit for foreclosure if the plaintiff succeded the Court
shall pass a
A
Preliminary decree
B.Final decree
.
C.Ex-parte decree
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
352. O. XXXIV, R. 3, of C.P.C. deals with______ decree in
foreclosure suit.
A
Preliminary
B.Final
.
C.Both (a) and (b)
Answer & Explanation
Answer: Option B

Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
353. Mortgage by the deposit of title deeds and charges is provided
in
A
O. XXXIV, R. 15, of C.P.C. B.O. XXXIV, R. 16, of C.P.C.
.
C.O. XXXIV, R. 17, of C.P.C.
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
354. O. XXXV, of C.P.C deals with
A
Mortgage suits
B.Service matters suits
.
C.Interpleader suits
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
355. O. XXXV, contains_____ Rules
A
4
B.6
.
C.8
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
356. In every suit of interpleader the plaint shall in addition to
other statement necessary for plaints state
A That the plaintiff claims no B.That there is no collusion
. interest in the subject matter between the plaintiff and
in dispute other than for
any of the defendant

charges, or costs, the claims


made by the defendants
severally
C.Both (a) and (b)
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
357. As per O. XXXV, R. 2, of C.P.C. in interpleader suit where the
thing claimed is capable of being paid into Court or placed in
the custody of the Court
The plaintiff may be
The defendant may be
A
required to so pay or place it B.required to so pay or place it
.
before Court
before Court
None of above needs to pay
C. or place so required before
Court
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
358. O. XXXVI of C.P.C. deals with
A
Average cases
B.Special cases
.
C.Urgent cases
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
359. O. XXXVI, contains_____ Rules
A
3
B.4
.
C.5
Answer & Explanation

Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
360. In a case where parties claiming to be interested in the
decision of any question of fact or law for the purpose of
obtaining opinion of the Court, the case is
A
Case of special nature
B.Case of pecuniary matter
.
C.Case of routine matter
Answer & Explanation
Answer: Option A
361. In special cases parties claiming to be interested in decision of
any question of fact or law may enter into_____ in writing
stating such question in the form of case for opinion of the
Court
A
A compromise
B.A commitment
.
C.An agreement
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
362. Order XXXVII, of C.P.C. deals with_____ cases
A Special cases on negotiable
Summary cases on
B.
. instruments
negotiable instruments
Ordinary cases on
C.
negotiable instruments
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
363. O. XXXVII, of C.P.C. contain_____ Rules

A
7
.
C.11
Answer & Explanation

B.9

Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
364. Under Order XXXVII, summary cases can be filed in
A
Court of Session
B.High Court
.
C.Both (a) and (b)
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
365. In summary trial the defendants are summoned in
Ordinary manners as
A
As provided in Form 4
provided in Order V, Rule 5, B.
.
appendix B of C.P.C.
of C.P.C.
C.None of the above
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
366. In summary case when defendant appear before Court after
receiving summon he needs
A
Leave of Court to defend the
To submit written reply
B.
.
suit
C.To surrender
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:

View Answer Workspace Report Discuss in Forum


367. The application moved by defendant for grant of leave from
the Court for defence must contains
A
All relevant documents
B.Affidavit
.
C.Both (a) and (b)
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
368. Where the trial Court rejected application of defendant for
grant of leave to defend than the Court
A
Shall decree the suit
B.Shall reject the suit
.
Shall proceed further
C.
proceedings
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
369. The trial Court under O. XXXVII Rule 3 sub-rule (2) may
grant
Leave with terms as to
A Unconditional leave to
B.payment in Court for
. defend
security
C.Both (a) and (b)
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
370. Order_____ of C.P.C. deals with arrest and attachment before
judgment
A
Order XXXVII,
B.Order XXXVIII,
.

C.Order XXXIX,
Answer & Explanation
Answer: Option B
371. Order XXXVIII, contains_____ Rules
A
7
B.10
.
C.13
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
372. Order XXXVIII, Rule 1 deals with
A Security of defendant for
Security of plaintiff for
B.
. appearance
appearance
C.None of the above
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
373. Where the defendant is about to abscond or leave the local
limits of the jurisdiction of the Court, the Court for it's own
satisfaction may order the defendant
A
To furnish security
B.To surrender for his arrest
.
To make compromise with
C.
plaintiff
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
374. O.XXXIX, of C.P.C. deals with
A Passing of temporary
B.Passing of interlocutory

. injunction
C.Both (a) and (b)
Answer & Explanation

orders

Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
375. Order XXXIX, of C.P.C contains_____ Rules
A
10
B.15
.
C.20
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
376. For application of temporary injunction affidavit is
A
Depends upon applicant's
Essential
B.
.
mode
Depends upon Court
C.
discretion
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
377. There are______ basic requirements for granting temporary
injunction
A
2
B.3
.
C.4
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum

378. Affidavit with application of temporary injunction is_____


essential ingredient for granting temporary injunction
A
1st
B.2nd
.
C.4th
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
379. An interim injunction passed under O. XXXIX, R. 1 or 2 of
C.P.C. in the absence of defendant shall not ordinarily exceeds
A
Fifteen days
B.One month
.
C.Three months
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
380. The order of injunction made under Order XXXIX, Rule 1,
and 2, of C.P.C. after hearing the parties or after notice to
defendant shall cease to have effect on the expiration of
A Three months, unless Court Six months, unless Court
B.
. extend
extend
Twelve months, unless
C.
Court extend
Answer & Explanation
Answer: Option C
381.

The statutory period for injunctive order is


A
Twelve months or disposal of suit
B.Nine month or disposal of suit
.
C.Both (a) and (b)
Answer & Explanation
Answer: Option A

Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
382. Order XXXIX, Rule 4, of C.P.C deals with
A
Extention of injuctive order
.
C.Costs upon defendant
Answer & Explanation

B.

Discharge or setting aside of injunctive


order

Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
383. As per O. XXXIX, R. 5 of C.P.C. an injunction directed to corporation is binding upon
A
Upon all officers and members of
Corporation
B.
.
corporation
C.Both (a) and (b)
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
384. O. XXXIX, R. 6 to 10 of C.P.C. deals
A
Permanent injunction
.
C.Final orders
Answer & Explanation

B.Interlocutory orders

Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
385. If the moveable property of a suit is subject to natural and speedy decay the Court can pass
interlocutory order for its sale
A
Upon application of any party
B.Upon its own observation
.
C.Upon Court officer direction
Answer & Explanation

Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
386. O. XXXIX, Rule 7, of C.P.C Court pass interlocutory order
A
On its own discretion
B.On application of any party
.
C.On instruction of Court officer
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
387. Order XL, of C.P.C deals with
A
Appointment of receiver
.
C.Appointment of site commissioner
Answer & Explanation

B.Appointment of local commission

Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
388. Order XL, of C.P.C contains____ Rules
A
3
.
C.5
Answer & Explanation

B.4

Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
389. Under O. XL, Rule 1(a), Courts appoint receiver of any property
A
Before a decree
B.After a decree
.
C.Both (a) and (b)

Answer & Explanation


Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
390. The Court may by general or special order fix the amount to be paid as_____ for the service
of receiver
A
Salary
B.Commission
.
C.Remuneration
Answer & Explanation
Answer: Option C
391. Where the property is land paying revenue to the Government or land of which the revenue
has been assigned or redeemed and the Court considers those concerned will be promoted
by the management of the collector the Court may appoint collector as receiver with consent
of______
A
Parties
B.Court Officer
.
C.Collector
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
392. O. XL, Rule 3 of C.P.C deals with appointment of____ as receiver
A
Any person
B.Judge
.
C.Collector
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
393. Order_____ of C.P.C. deals with appeals from original decree
A
XL,
B.XLI,
.

C.XLI(A),
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
394. Order XLI contains_____ Rules
A
30
.
C.44
Answer & Explanation

B.37

Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
395. Every appeal shall be preferred in the form of
A
Booklet
B.Designed document
.
C.Memorandum
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
396. Every appeal must be signed______
A
By party
.
C.Both (a) and (b)
Answer & Explanation

B.By parties pleader

Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
397. The memorandum of appeal must contain
A The copy of decree which is challenged

B.The list of witnesses which enclosed with

.
C.None of the above
Answer & Explanation

original plaint

Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
398. Order XLI, Rule 5(1) of C.P.C. deals with
A
Stay of suit by Trial Court
.
C.Stay of any order
Answer & Explanation

B.Stay of execution by Appellate Court

Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
399. Order XLI, Rule 5(2), of C.P.C. deals with
A Stay of execution by Court which passed
. the decree
C.Both (a) and (b)
Answer & Explanation

B.Stay of execution by Appellate Court

Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
400.

Where a memorandum of appeal is admitted the Appellate


Court or the proper officer of the Court shall
Shall endorse thereon the
A Send report regarding
B.date of presentation and
. appeal to High Court
shell register the appeal
Shall serve notices upon
C.
respondents
Answer & Explanation
Answer: Option B
401. A book in which Appellate Court register appeal is called

A
Register of appeal
.
C.Book of new entries
Answer & Explanation

B.Record of appeal

Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
402. Order XLI, R. _____ empowers appellate Court to dismiss
appeal without sending notice to Lower Court
A
Rule 9 of C.P.C.
B.10 of C.P.C.
.
C.11 of C.P.C.
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
403. On a day fixed for hearing of appeal if appellant does not
appear when the appeal is called
The Court may make an
A
The Court may make order
order that the appeal be
B.
.
that the appeal be dismissed
adjourned
C.Both (a) and (b)
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
404. Where the appeal is not dismissed under Rule 12 of Order
XLI, of C.P.C. the appellate Court shall send notice of appeal
to
A
The Court from whose
High Court
B.
.
decree the appeal is referred
C.None of the above
Answer & Explanation

Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
405. Order XLI, Rule 13, of C.P.C. deals with notice to_____ Court
A
To the Court whose decree is
High Court
B.
.
challenged
C.To Respondent
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
406. Where an appeal is dismissed under R. 11 or 17 of C.P.C the
appellant can apply for re-admission of appeal as provided in
A
Order XLI, R. 18, of C.P.C. B.Order XLI, R. 19, of C.P.C
.
C.Order XLI, R. 20, of C.P.C.
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
407. Order XLI, Rule_____ deals with remand of case by appelate
Court
A
21, of C.P.C
B.22, of C.P.C
.
C.23, of C.P.C
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
408. The power of remand of a case enjoyed by appellate Court
is_____ power in nature

A
Statutory
.
C.Procedural
Answer & Explanation

B.Discretionary

Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
409. Order XLI, Rule 25, of C.P.C. empowers Appellate Court to
A Frame issues or refer them
B.To dismissed appeal
. to Trial Court
To remand case to Trial
C.
Court
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
410. Order XLI, Rule 27, of C.P.C empowers Appellate Court
With recording or
Dismissal of suit after
A
submission of additional
B.recording additional
.
evidence
evidence
C.None of the above
Answer & Explanation
Answer: Option A
411. Modes of additional evidence is provided in
A
O. XLI, Rule 27, of C.P.C. B.O. XLI, Rule 28, of C.P.C.
.
C.O. XLI, Rule 29, of C.P.C.
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
412. Whenever appellate Court record additional evidence the

appellate Court shall follw the principle provided in


A
O. XLI, Rule 28
B.O. XLI, Rule 29
.
C.O. XLI, Rule 29A
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
413. Which Order of C.P.C from the following deals with appeals
from appellate decrees
A
Order XLI
B.Order XLII
.
C.Order XLIII
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
414. Order XLII, of C.P.C. contains_____ Rule
A
5
B.10
.
C.None of the above
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
415. The Orders from which appeal shall lies are dealt by
A
Order XLI, of C.P.C.
B.Order XLII, of C.P.C.
.
C.Order XLIII, of C.P.C.
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:

View Answer Workspace Report Discuss in Forum


416. Order XLIII of C.P.C contains____ Rules
A
4
B.6
.
C.8
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
417. An order of returning plaint under O. 7, Rule 10, of C.P.C is
A
Appealable as provided in
None appealable
B.
.
O. XLIII rule 1
C.Revisionable
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
418. The numbers of Orders which are appealable as provided in
O. XLIII, R. 1, of C.P.C. are______
A
23
B.24
.
C.25
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
419. An order under Rule 10, Order VIII, pronouncing judgment
against a party is
A
Reviewable
B.Revisable
.
C.Appealable
Answer & Explanation

Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
420. An order under Rule 9, Order IX, rejecting an application for
an order to set aside the dismissal of a suit is
A
Revisable
B.Reviewable
.
C.Appealable
Answer & Explanation
Answer: Option C
421.

Where an appeal against an order is preferred during the pendency of the suit the
appellant shall before presenting the appeal give notice to the respondents as
provided in
A
O. XLIII, R. 3
B.O. XLIII, R. 4
.
C.O. XLIII, R. 5
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum

422. Order XLIV, of C.P.C deals with_______


A
Peuper appeal
.
C.Appeals against foreign judgment
Answer & Explanation

B.Special appeals

Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
423. Order XLIV, of C.P.C. contains_____ Rules
A
2
B.4
.
C.6
Answer & Explanation

Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
424. Order XLV, of C.P.C deals with appeals to
A
High Court
.
C.Revenue Court
Answer & Explanation

B.Supreme Court

Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
425. Inder Order XLV, Rule 2, whoever desires to appeal to Supreme Court shall apply by the
petition to_____ for issuance of certificate.
A
High Court
B.To Supreme Court
.
To the Court whose decree is complained
C.
of
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
426. Certificate acquired by any party from the Court whose decree is complained for Supreme
Court is
A
Discretion of party to obtain
B.Mandatory for the party to obtain
.
C.None of the above
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
427. An appeal can not be admitted in Supreme Court until the appellant

The appellant submit or deposit security so


A Signed the relevant documents as provided
B.required as provided in R. 7, O. XLV, of
. in R. 7, O. XLV of C.P.C.
C.P.C.
C.Both (a) and (b)
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
428. The procedure for admission of appeal is provided in
A
Order XLV, Rule 8, of C.P.C.
B.Order XLV, Rule 9, of C.P.C.
.
C.Order XLV, Rule 10, of C.P.C.
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
429. Order_______, of C.P.C. deals with execution of order of Federal Court
A
Order XLV, Rule 8, of C.P.C.
B.Order XLV-A
.
C.Order XLV-B
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
430.

Whoever desires to obtain execution of an order of the


Federal Court under sub-section 2 of section 209 of
Government of India Act, 1935 shall apply by petition
accompanied by a certified copy of the order for
execution
A
To Supreme Court
B.To any High Court
.
To High Court from which
C. the appeal to Federal
Court was preferred
Answer & Explanation

Answer: Option C
431. As per Rule 2, of Order XLV-A, the Rule_____ shall apply
mutatis mutandis to execution of to the execution of decree or
order for cost passed by Federal Court in appeal from High
Court
A
10 Order XLV of C.P.C.
B.16 Order XLV of C.P.C.
.
C.18 Order XLV of C.P.C.
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
432. Order, XLVI, of C.P.C. deals with
A
Reference to High Court
B.Reference to Federal Court
.
C.Reference to Supreme Court
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
433. Order XLVI, contains_____ Rules
A
5
B.6
.
C.7
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
434. Reference can be send to High Court by
A The Court facing question of The Court through parties of
B.
. law himself
the case
C.Both (a) and (b)

Answer & Explanation


Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
435. Reference to the High Court may be sended upon
When the executing Court
A
When executing Court Faces
faces doubt in question of B.
.
doubt in question of usage
law
C.Both (a) and (b)
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
436. Order XLVII, of C.P.C deals with
A
Appeal in small causes
B.Review
.
C.Revision
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
437. Order XLVII, contains_____ Rules
A
9
B.11
.
C.13
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
438. A decree for which appeal is allowed but not made the
effected party may

A
Apply for revision
.
C.Both (a) and (b)
Answer & Explanation

B.Apply for review

Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
439. Application of review normally can be made to
A The Court which passed the
B.The Session Court
. order or decree
C.High Court
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
440. No review petition can be granted without serving
A
Notice to opposite party
B.Notice to Court Officer
.
C.Notice to Revenue Officers
Answer & Explanation
Answer: Option A
441. Where review petition is rejected due to non appearance of applicant it can be restored
A
Upon application of applicant if it justify.
When ever Court like
B.
.
His absence in satisfactory manners
C.None of the above
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
442. Order XLVIII, of C.P.C. deals with
A
Miscellaneous
.
C.Review

B.Revision

Answer & Explanation


Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
443. As per Order XLVIII, Rule 1, every process issued and shall be served at the expense of
A
The party on whose behalf it is issued
Government
B.
.
unless the Court otherwise directs
C.Both (a) and (b)
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
444. Order XLIX, deals with
A
High Court
.
C.Special Court
Answer & Explanation

B.Provincial small causes courts

Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
445. Order VII, Rules 10, 11 are not applicable to
A
Special Courts
B.Provincial Small Causes Courts
.
C.High Courts
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
446. Order L of C.P.C deals with
A
Provincial Small Causes Courts
.

B.Ordinary Civil Courts

C.Presidency Small Causes Courts


Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
447. Order XV III, R. 5, to 12 are not applicable to
A
Presidency Small Causes Courts
B.Provincial Small Causes Courts
.
C.High Courts
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
448. Order X, Rule 3, is not applicable to
A
Provincial Small Causes Courts
.
C.Both (a) and (b)
Answer & Explanation

B.Presidential Small Causes Courts

Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
449. Order L1, deals with
A
Provincial Small Causes Courts
.
C.None of the above
Answer & Explanation

B.Presidency Small Causes Courts

Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
450. Order LII, deals with
A Federal Court

B.Special Court

.
C.None of the above
Answer & Explanation
Answer: Option C
As per Order LII Rule. 1, Rule 38, of O. 41 shall apply so far as may be to proceeding
under.
A
Section 95
B.Section 114
.
C.Section 115
Answer & Explanation
Answer: Option C