Sunteți pe pagina 1din 89

Drept procesual penal.

Partea speciala
MULTIPLE CHOICE
1. Sunt limite ale urmririi penale:
a. punerea n miscare a acOiunii penale si trimiterea n judecat
b. sesizarea organelor de urmrire penal si trimiterea n judecat;
c. ntocmirea actului de ncepere a urmririi penale si trimiterea n
judecat, scoaterea de sub urmrire penal sau ncetarea urmririi penale;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C
2. Limitele urmririi penale pot fi:
a. nceperea urmririi penale in rem si trimiterea n judecat prin
rechizitoriu;
b. nceperea urmririi penale in personam si trimiterea n judecat
prin rechizitoriu;
c. nceperea urmririi penale in personam si punerea n miscare a
acOiunii penale;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B
3. Urmrirea penal se desfsoar de ctre:
a. procuror si organele de cercetare penal;
b. magistraOi;
c. organele de cercetare penal speciale;
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: A
4. Organele de urmrire penal dispun prin ordonanO:
a. acolo unde legea prevede expres;
b. numai dac acOiunea penal este pus n miscare;

c. n situaOia n care inculpatul se afl n stare de arest preventiv;


d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A
5. Procurorul competent s efectueze sau s exercite supravegherea
activitOii de cercetare penal este:
a. procurorul de la parchetul corespunztor instanOei care, potrivit
legii, judec n prim instanO cauza;
b. procurorul de la parchetul corespunztor instanOei n circumscripOia
creia s-a svrsit infracOiunea;
c. procurorul care supravegheaz activitatea organului de cercetare
penal competent s instrumenteze cauza;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A
6. n situaOia n care organul de cercetare penal constat c nu este
competent s efectueze cercetarea penal:
a. si declin competenOa organului de cercetare penal competent;
b. ndrum persoana vtmat s formuleze plngerea penal la
organul competent si claseaz plngerea primit cu ignorarea dispoziOiilor privind competenOa;
c. trimite de ndat cauza procurorului care exercit supravegherea, n
vederea sesizrii organului competent;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C
7. OfiOerii si subofiOerii Jandarmeriei Romne care au constatat o
infracOiune n timpul misiunilor specifice:
a. nu au dreptul s reOin corpurile delicte;
b. nainteaz procurorului actele ncheiate, n cel mult 3 zile de la data
descoperirii faptei ce constituie infracOiune;
c. nainteaz procurorului actele ncheiate, n cel mult 3 zile de la data
descoperirii faptei ce constituie infracOiune flagrant;
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B
8. AgenOii poliOiei de frontier, pentru infracOiunile de frontier, au
urmtoarele obligaOii:
a. nu pot efectua percheziOii corporale;
b. pot prinde pe fptuitor, pe care l predau de ndat procurorului sau
organului de cercetare penal, mpreun cu lucrrile efectuate si cu
mijloacele materiale de prob;
c. pot prinde pe fptuitor, pe care l predau procurorului n termen de
maxim 5 zile de la prima constatare efectuat, mpreun cu mijloacele
materiale de prob;
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B
9. Constituie moduri generale de sesizare a organelor de urmrire
penal:
a. plngerea, denunOul si plngerea prealabil;
b. plngerea, denunOul si sesizarea din oficiu;
c. plngerea, denunOul si sesizarea comandantului;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B
10. Pentru persoana vtmat, plngerea:
a. nu poate fi formulat de substituiOii procesuali;
b. poate fi formulat de ctre unul din soOi pentru cellalt soO sau de
ctre copilul major pentru prinOi;
c. poate fi formulat de substituiOii procesuali numai dac partea
vtmat nu se afl n Oar;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B

11. n situaOia n care organul de cercetare penal constat, nainte de


nceperea urmririi penale, incidenOa cazului prevzut de art. 10 lit. b/1) C.
proc. pen.:
a. nainteaz dosarul procurorului cu propunere de nencepere a
urmririi penale;
b. nainteaz dosarul procurorului cu propunere de ncepere a
urmririi penale;
c. dispune nceperea urmririi penale;
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: C
12. Actul prin care se dispune scoaterea de sub urmrire penal n
cazul prevzut de art. 10 lit. b/1 C. proc. pen. este:
a. ordonanOa;
b. rezoluOia;
c. ordonanOa de scoatere de sub urmrire penal si aplicare a unei
sancOiuni cu caracter administrativ;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A
13. Actul prin care se dispune nenceperea urmrii penale este:
a. rezoluOia;
b. rezoluOia de nencepere a urmririi penale;
c. ordonanOa;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A
14. Actul prin care se dispune scoaterea de sub urmrire penal n
cazurile prevzute de art. 10 lit. a), b), c), d) si e) este:
a. ntotdeauna ordonanOa;
b. ntotdeauna rezoluOia;
c. rezoluOia sau ordonanOa, dup stadiul urmririi penale si n funcOie

de propunerea organelor de cercetare penal;


d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C
15. Actul prin care se dispune ncetarea urmririi penale este:
a. ntotdeauna ordonanOa;
b. ntotdeauna rezoluOia;
c. rezoluOia sau ordonanOa, dup stadiul urmririi penale si n funcOie
de propunerea organelor de cercetare penal;
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: C
16. Folosirea investigatorilor sub acoperire:
a. trebuie autorizat de procurorul care supravegheaz urmrirea
penal;
b. nu este permis n cazul infracOiunilor de falsificare de monede;
c. trebuie autorizat de judector;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A
17. Folosirea investigatorilor sub acoperire:
a. se autorizeaz prin ordonanO motivat, pentru o perioad de cel
mult 60 de zile;
b. autorizarea poate fi prelungit pentru o perioad de cel mult 60 de
zile;
c. durata total a autorizrii, n aceeasi cauz, cu privire la aceeasi
persoan, nu poate depsi 180 de zile;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A
18. Procedura prezentrii materialului de urmrire penal:

a. nu poate fi repetat;
b. trebuie repetat dac organele de urmrire penal au administrat
probe noi;
c. poate fi repetat dac nvinuitul a refuzat s semneze procesulverbal;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B
19. Prezentarea materialului de urmrire penal nvinuitului este:
a. facultativ;
b. trebuie efectuat numai de organul de cercetare penal;
c. trebuie efectuat de procuror;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C
20. Participarea procurorului la efectuarea urmririi penale:
a. este obligatorie;
b. este facultativ;
c. se poate manifesta prin asistarea la efectuarea oricrui act de
cercetare penal, ocazie cu care procurorul poate ndruma organul de
cercetare penal cu privire la efectuarea unor acte de cercetare penal;
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: A
21. Actul prin care se dispune nceperea urmririi penale cnd organul
de urmrire penal este sesizat prin denunO este:
a. procesul-verbal;
b. ordonanOa;
c. rezoluOia;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C

22. n situaOia n care, ulterior adoptrii soluOiei, procurorul constat c


nu a existat sau c a disprut mprejurarea pe care se ntemeia propunerea de a nu se ncepe urmrirea
penal:
a. infirm rezoluOia si dispune scoaterea de sub urmrire penal;
b. infirm rezoluOia si restituie actele organului de urmrire,
dispunnd nceperea urmririi penale;
c. infirm rezoluOia si dispune suspendarea urmririi penale;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B
23. Reluarea urmririi penale se dispune:
a. dac a ncetat cauza de suspendare;
b. dac a intervenit o lege mai favorabil;
c. dac acOiunea penal a fost pus n miscare;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A
24. n incinta instituOiilor de interes public:
a. actele de urmrire penal se pot efectua cu autorizarea
judectorului;
b. actele de urmrire penal se pot efectua numai cu autorizaOia
procurorului sau cu acordul conducerii acelei unitOi;
c. nu se pot efectua acte de urmrire penal;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: D
25. n ipoteza svrsirii infracOiunii de abuz de ncredere de ctre un
notar public, plngerea prealabil se adreseaz:
a. organului de cercetare penal competent teritorial;
b. parchetului de pe lng curtea de apel;
c. curOii de apel;

d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B
26. Plngerea prealabil trebuie introdus:
a. de persoana vtmat;
b. n termen de 2 luni de la data svrsirii infracOiunii;
c. la instanOa competent s judece cauza n fond;
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: A
27. n cazul infracOiunii flagrante pentru care este necesar plngerea
prealabil:
a. organul de urmrire penal este obligat s constate fapta si apoi s
cheme partea vtmat pentru a o ntreba dac formuleaz plngere
prealabil;
b. organul de urmrire penal constat fapta dac exist plngerea
prealabil a prOii vtmate;
c. organul de urmrire penal constat fapta, iar partea vtmat are
posibilitatea s formuleze plngerea prealabil n termen de 2 luni de la acest moment;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A
28. nvinuitul este:
a. persoana faO de care se efectueaz cercetri ntr-o cauz penal;
b. persoana faO de care s-a dispus nceperea urmririi penale;
c. persoana faO de care s-a dispus punerea n miscare a acOiunii
penale;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B
29. Urmrirea penal poate fi suspendat:

a. dac inculpatul sufer de o boal grav care l mpiedic s ia parte


la procesul penal;
b. dac partea vtmat sufer de o boal grav care o mpiedic s
participe la procesul penal;
c. dac una din prOi sufer de o boal grav care o mpiedic s
participe la procesul penal;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A
30. n cazul ncetrii urmririi penale ntr-o cauz n care inculpatul
este arestat preventiv:
a. procurorul comunic o copie a ordonanOei administraOiei locului de
deOinere;
b. instanOa care a dispus revocarea arestrii preventive comunic o
copie a ncheierii la administraOia locului de deOinere;
c. instanOa care a dispus revocarea arestrii preventive nstiinOeaz prin
adres administraOia locului de deOinere, cu dispoziOia de a pune de ndat n libertate pe inculpat;.
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C
31. OrdonanOa sau rezoluOia de ncetare a urmririi penale se
comunic:
a. numai prOii vtmate si inculpatului;
b. autorului sesizrii, nvinuitului sau inculpatului si oricrei alte
persoane interesate;
c. numai prOii vtmate, prOii civile, nvinuitului sau inculpatului,
prOii responsabile civilmente;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B
32. Prezentarea materialului de urmrire penal trebuie repetat:
a. dac se constat c trebuie schimbat ncadrarea juridic ori dac sau

efectuat acte noi de cercetare penal;


b. dac s-au efectuat acte noi de cercetare penal;
c. dac inculpatul formuleaz o astfel de cerere;
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: A
33. Actul de sesizare a instanOei de judecat este:
a. plngerea prealabil, n cazul infracOiunilor pentru care acOiunea
penal se pune n miscare la plngere prealabil;
b. numai rechizitoriul;
c. ncheierea de declinare a competenOei n situaOia necompetenOei
teritoriale;
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: D
34. Reluarea urmririi penale se dispune, dup suspendare:
a. prin proces-verbal;
b. prin rezoluOie;
c. prin ordonanO;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C
35. Reluarea urmririi penale se dispune, n caz de restituire:
a. prin rezoluOie;
b. prin ordonanO
c. prin hotrre judectoreasc
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: C
36. Redeschiderea urmririi penale se dispune:

a. prin rezoluOie;
b. prin ordonanO;
c. prin hotrrea instanOei;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B
37. Pot face plngere:
a. mpotriva actelor de urmrire penal: partea vtmat, partea civil
si nvinuitul sau inculpatul;
b. mpotriva msurilor de urmrire penal: nvinuitul sau inculpatul,
partea vtmat;
c. mpotriva msurilor si actelor de urmrire penal: orice persoan,
dac prin acestea s-a adus atingere intereselor sale legitime;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C
38. n situaOia n care judectorul admite plngerea, prin ncheiere,
desfiinOeaz rezoluOia sau ordonanOa atacat si reOine cauza spre judecare:
a. ncheierea poate fi atacat separat cu recurs de ctre procuror si de
ctre persoana faO de care s-a dispus netrimiterea n judecat;
b. ncheierea poate fi atacat odat cu fondul, calea de atac fiind cea
prevzut de lege pentru cauza respectiv;
c. ncheierea poate fi atacat cu apel odat cu fondul;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B
39. Plngerea mpotriva soluOiei de netrimitere n judecat:
a. va fi respins ca inadmisibil dac a fost gresit ndreptat;
b. constituie actul de sesizare a instanOei n cazul admiterii plngerii si
reOinerii cauzei spre judecare;
c. trebuie soluOionat de judector n terme de maxim 20 de zile de la
primirea acesteia;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B
40. Plngerea mpotriva actelor si msurilor de urmrire penal:
a. se depune la procuror sau la organul de cercetare penal;
b. trebuie formulat n termen de 20 de zile de la data la care partea a
cunoscut msura sau actul de urmrire penal;
c. se adreseaz organului de cercetare penal sau procurorului, dup
caz;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A
41. Plngerea mpotriva actelor si msurilor de urmrire penal
trebuie soluOionat:
a. n termen de 20 de zile de la formularea acesteia;
b. n termen de 30 de zile de la primire;
c. n termen de 20 de zile de la primire;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C
42. Inculpatul trebuie ascultat:
a. nainte de a se lua decizia punerii n miscare a acOiunii penale;
b. n cursul cercetrii judectoresti, ori de cte ori este necesar;
c. dup prezentarea materialului de urmrire penal;
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B
43. mpotriva ordonanOelor sau rezoluOiilor, dup caz, de nencepere a
urmririi penale, de clasare, de scoatere de sub urmrire penal sau de
ncetare a urmririi penale poate face plngere:
a. dup respingerea plngerii de ctre prim-procurorul parchetului,

procurorul general sau, dup caz, de ctre procurorul sef de secOie, de ctre partea vtmat, nvinuit
sau inculpat;
b. dup respingerea plngerii formulate conform art. 275-278 C. proc.
pen., n termen de 20 de zile de la data comunicrii modului de rezolvare, de ctre pe rsoana vtmat si
de ctre orice alte persoane ale cror interese sunt vtmate;
c. dup admiterea plngerii formulate conform art. 275-278 C. proc.
pen., n termen de 20 de zile de la data comunicrii modului de rezolvare, de ctre persoana vtmat si
de ctre orice alte persoane ale cror interese sunt vtmate, plngerea urmnd a fi adresat instanOei;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B
44. SoluOionnd plngerea conform art. 278/1 C. proc. pen.,
judectorul:
a. poate admite orice alte probe necesare si utile soluOionrii cauzei;
b. nu poate admite proba cu nscrisuri;
c. verific rezoluOia sau ordonanOa atacat, pe baza lucrrilor si a
materialului din dosarul cauzei si a oricror nscrisuri noi prezentate;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C
45. Judecata se poate desfsura:
a. numai la sediul instanOei;
b. n alt loc dect sediul instanOei numai dac prin lege special
referitoare la competenOa dup calitatea persoanei se prevede aceasta;
c. n lipsa inculpatului aflat n stare de deOinere, dac aducerea
acestuia la instanO nu este posibil din cauza lipsei escortei;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: D
46. Principiul nemijlocirii presupune:
a. ca judectorii care fac parte din completul de judecat s ia contact
direct cu probele administrate, prin readministrarea probelor care au fost administrate n cursul urmririi
penale sau prin administrarea de probe noi;

b. ca judectorii care fac parte din completul de judecat s ia contact


direct cu probele administrate, prin readministrarea probelor care au fost administrate n cursul urmririi
penale sau prin administrarea de probe noi,
toate acestea n prezenOa prOilor;
c. ca judectorii care fac parte din completul de judecat, procurorul si
prOile s ia contact direct cu probele administrate, prin readministrarea probelor care au fost
administrate n cursul urmririi penale sau prin
administrarea de probe noi;
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: A
47. Ca o consecinO a principiului nemijlocirii:
a. pn la pronunOarea hotrrii, este posibil schimbarea completului
de judecat pe tot parcursul judecrii cauzei;
b. dup nceperea cercetrii judectoresti, orice schimbare n
compunerea completului presupune reluarea de la nceput a cercetrii;
c. pn la nceperea dezbaterilor, este posibil schimbarea completului
de judecat fr vreo consecinO asupra continurii judecOii;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C
48. SedinOa de judecat:
a. este public numai dac toOi inculpaOii sunt majori;
b. este public numai dac inculpatul este arestat;
c. este public, de regul;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C
49. Citarea este obligatorie la fiecare termen:
a. n cazul militarilor si deOinuOilor;
b. n cazul minorilor;
c. n cazul n care partea a fost prezent la un termen, dar procedura
de citare nu a fost ndeplinit pentru acel termen;

d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A
50. Citarea este obligatorie:
a. cnd instanOa a dispus repunerea cauzei pe rol n urma deliberrii;
b. la pronunOare;
c. cnd inculpatul este minor;
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: A
51. Citarea nu este obligatorie:
a. n cazul experOilor, martorilor si interpreOilor;
b. n cazul prOii prezente la unul din termene, chiar dac la termenele
ulterioare lipseste;
c. n cazul militarilor;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B
52. Lista cauzelor:
a. se afiseaz la instanO cu 48 de ore nainte de termenul de judecat;
b. se comunic parchetului cu 24 de ore nainte de termenul de
judecat;
c. se afiseaz la instanO cu 24 de ore nainte de termenul de judecat;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C
53. Sunt atribuOii ale presedintelui completului:
a. asigurarea ordinii si a solemnitOii sedinOei;
b. strigarea cauzei si apelul celor citaOi
c. decide asupra cererilor formulate de prOi;

d. nici una din variantele de mai sus

ANS: A
54. Constatarea infracOiunilor de audienO:
a. este o atribuOie a completului de judecat
b. se menOioneaz numai n ncheierea de sedinO
c. se menOioneaz ntr-un proces-verbal care se ataseaz la dosar;
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: D
55. Prin infracOiune de audienO se nOelege:
a. infracOiunea svrsit n cursul sedinOei de judecat;
b. infracOiunea svrsit n sala de sedinO;
c. infracOiunea svrsit n cursul urmririi penale, n cursul audierii
prOilor sau martorilor;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A
56. La prima nfOisare:
a. instanOa este obligat s verifice regularitatea actului de sesizare;
b. instanOa poate s verifice regularitatea actului de sesizare;
c. instanOa verific regularitatea actului de sesizare la cererea prOilor;
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: A
57. Partea vtmat poate formula cereri, ridica excepOii si pune
concluzii cu privire la:
a. latura penal;
b. latura civil;
c. latura penal si latura civil;

d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A
58. n situaOia n care motivul suspendrii priveste numai pe unul
dintre inculpaOi:
a. instanOa dispune suspendarea ntregii cauze numai dac motivul
suspendrii a fost boala grav de care sufer unul dintre inculpaOi;
b. instanOa de judecat dispune suspendarea ntregii cauze numai dac
motivul suspendrii a fost formularea unei cereri de extrdare pasiv;
c. instanOa dispune suspendarea ntregii cauze numai dac disjungerea
nu este posibil;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C
59. Recursul formulat mpotriva ncheierii prin care s-a admis cererea
de suspendare a judecOii pentru c s-a formulat o cerere de extrdare activ:
a. este inadmisibil;
b. este suspensiv de executare;
c. se judec n termen de 5 zile;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B
60. ncheierea de sedinO se ntocmeste:
a. de ctre unul dintre judectorii din complet, n termen de 3 zile de
la terminarea sedinOei;
b. de grefier, n termen de 24 de ore de la terminarea sedinOei;
c. de presedintele completului, n termen de 24 de ore de la terminarea
sedinOei;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B

61. Dac hotrrea se pronunO n ziua n care au avut loc dezbaterile:


a. se ntocmeste o ncheiere separat;
b. se ntocmeste o ncheiere separat numai dac se amn
pronunOarea;
c. nu se ntocmeste o ncheiere separat;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C
62. Deliberarea si pronunOarea hotrrii:
a. au loc de ndat dup ncheierea dezbaterilor;
b. nu pot fi amnate;
c. nu pot fi amnate pe un termen scurt, determinat;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A
63. Deliberarea:
a. are loc n secret;
b. poate avea loc cu participarea grefierului care tehnoredacteaz
minuta;
c. poate avea loc cu participarea judectorilor care au administrat
probele n cursul cercetrii judectoresti;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A
64. Completul de divergenO se poate constitui:
a. n prim instanO;
b. n apel;
c. n recurs;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B

65. Dac unanimitatea completului de judecat nu poate fi ntrunit:


a. hotrrea se ia n complet de divergenO;
b. hotrrea se ia cu majoritate;
c. cauza se repune pe rol
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B
66. Dac n urma deliberrii rezult mai mult de dou preri:
a. hotrrea se ia n complet de divergenO;
b. judectorul care a opinat soluOia cea mai blnd trebuie s se se
alture celei mai apropiate de prerea sa;
c. judectorul care a opinat soluOia cea mai sever trebuie s se alture
celei mai apropiate de prerea sa;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C
67. Lipsa minutei:
a. atrage nulitatea relativ a hotrrii, deoarece rezultatul deliberrii
este consemnat n dispozitivul hotrrii;
b. atrage nulitatea absolut a hotrrii;
c. nu are niciun efect asupra validitOii hotrrii dac hotrrea a fost
semnat de toOi membrii completului;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B
68. Minuta:
a. se redacteaz de grefier si se semneaz de membrii completului de
judecat;
b. se redacteaz n termen de 15 de zile de la data terminrii cercetrii
judectoresti;
c. se ntocmeste n dou exemplare originale, din care unul se ataseaz

la dosarul cauzei, iar cellalt se depune la dosarul de minute al instanOei;


d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C
69. Hotrrea judectoreasc penal, sentinO sau decizie:
a. se redacteaz de grefier;
b. se redacteaz de toOi judectorii din complet;
c. se redacteaz de unul dintre judectorii din complet;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C
70. n cauzele n care inculpatul este trimis n judecat n stare de
arest:
a. presedintele sau unul din judectorii completului de judecat
fixeaz un termen n interiorul cruia i se comunic citaOia inculpatului;
b. presedintele sau unul din judectorii completului de judecat
fixeaz un termen, care nu poate fi mai mare de 48 de ore, nuntrul crui a se comunic citaOia
mpreun cu o copie a actului de sesizare a instanOei;
c. presedintele sau unul din judectorii completului de judecat
fixeaz un termen, care nu poate fi mai mic de 48 de ore, nuntrul cruia se
comunic citaOia mpreun cu o copie a actului de sesizare a instanOei;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B
71. Procurorul trebuie s participe la sedinOele de judecat:
a. numai dac este citat;
b. numai cnd consider necesar;
c. numai n cauzele n care instanOa a fost sesizat prin rechizitoriu
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: D

72. Obiectul judecOii:


a. este stabilit numai de procuror;
b. se mrgineste la fapta si la persoana artat n actul de sesizare a
instanOei, de regul;
c. se refer la fapta sau la persoana cu privire la care se refer
extinderea;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C
73. Dac instanOa constat, n cursul cercetrii judectoresti, c
ncadrarea juridic dat faptei prin actul de sesizare urmeaz a fi schimbat:
a. pune n discuOie noua ncadrare juridic;
b. dispune suspendarea procesului penal;
c. dispune schimbarea ncadrrii juridice prin rezoluOie;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A
74. n cazul extinderii acOiunii penale pentru alte acte materiale:
a. instanOa dispune extinderea prin ncheiere;
b. procurorul dispune extinderea acOiunii penale prin declaraOie oral;
c. dosarul se restituie pentru ca inculpatul s fie trimis n judecat
pentru toate actele materiale;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A
75. n cazul extinderii procesului penal pentru alte fapte:
a. procurorul poate cere extinderea procesului penal si n ceea ce
priveste aceast fapt;
b. instanOa pune n miscare acOiunea penal si pentru fapta nou;
c. obiectul judecOii nu se schimb;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A
76. n cazul extinderii procesului penal pentru alte fapte:
a. instanOa face aplicarea dispoziOiilor privind schimbarea ncadrrii
juridice;
b. procurorul pune n miscare acOiunea penal prin ordonanO;
c. instanOa trebuie s sesizeze, prin ncheiere, organul de urmrire
penal competent pentru efectuarea de cercetri cu privire la fapta
descoperit, dac procurorul particip la judecat;
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: A
77. n cazul extinderii procesului penal cu privire la alte persoane:
a. procurorul poate cere extinderea procesului penal cu privire la acele
persoane;
b. instanOa pune n miscare acOiunea penal prin ncheiere;
c. instanOa sesizeaz procurorul competent pentru punerea n miscare a
acOiunii penale;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A
78. Ultimul cuvnt al inculpatului:
a. inculpatului i se d cuvntul personal sau prin aprtor;
b. inculpatului i se d cuvntul personal;
c. nu se impune, n ipoteza n care, n cadrul dezbaterilor, inculpatul a
luat cuvntul ultimul pentru a rspunde susOinerilor prOii civile;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B
79. Nu pot fi acordate despgubiri civile dac:
a. achitarea s-a pronunOat pentru c fapta nu prezint gradul de pericol

social al unei infracOiuni;


b. achitarea s-a pronunOat pentru c fapta nu exist;
c. achitarea s-a pronunOat pentru c lipseste unul din elementele
constitutive ale infracOiunii;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B
80. Procurorul poate face apel:
a. n ceea ce priveste latura penal si latura civil;
b. numai n ceea ce priveste latura penal;
c. n ceea ce priveste latura penal, iar n ceea ce priveste latura civil
numai n cazul minorilor;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A
81. Inculpatul poate declara apel:
a. n ceea ce priveste latura penal si latura civil;
b. n caz de achitare, numai cu privire la temeiul achitrii;
c. n caz de ncetare a procesului penal, numai cu privire la temeiul
ncetrii;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A
82. Partea vtmat poate formula apel:
a. numai n ceea ce priveste latura penal;
b. n ceea ce priveste latura penal si latura civil;
c. numai cu privire la latura civil;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A
83. Partea civil si partea responsabil civilmente pot face apel:

a. n ceea ce priveste latura civil si latura penal;


b. numai n ceea ce priveste latura penal;
c. numai n ceea ce priveste latura civil;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A
84. Aprtorul:
a. poate formula apel n nume propriu n ceea ce priveste latura civil;
b. nu poate formula apel n nume propriu;
c. nu poate formula apel n nume propriu dect cu privire la
cheltuielile judiciare care i se cuvin;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C
85. Sunt substituiOi procesuali n cazul declarrii apelului:
a. aprtorul prOii vtmate;
b. soOul prOii vtmate
c. rudele apropiate ale inculpatului
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: A
86. Dac apelul este introdus de o alt persoan pentru inculpat,
titular al apelului devine:
a. inculpatul;
b. persoana care a introdus apelul;
c. inculpatul si persoana care a introdus apelul au calitatea de titulari
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A
87. O persoan ale crei interese legitime au fost vtmate printr-o

msur sau printr-un act al instanOei poate declara apel:


a. dac nu este parte n proces;
b. dac atac soluOia de fond a cauzei;
c. dac msura sau actul instanOei i-a produs o vtmare de natur
direct si personal care decurge din soluOia de fond a cauzei privind prOile din proces;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A
88. Poate declara apel:
a. persoana care, reclamnd c un martor a fost mincinos n cauza pe
care a avut-o, instanOa l-a achitat ca fiind de bun-credinO;
b. ruda apropiat a inculpatului, vtmat moral si material de pe
urma condamnrii;
c. persoana care, deOinnd un bun confiscabil ca urmare a infracOiunii
svrsite de inculpat, a fost obligat s l predea;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C
89. Aprtorul, ca substituit procesual, poate declara apel:
a. numai dac nu a acordat asistenO juridic la instanOa a crei
hotrre se atac;
b. dac a acordat asistenO juridic la instanOa a crei hotrre se atac;
c. ca reprezentant convenOional;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B
90. Apelul declarat de tatl prOii civile este:
a. inadmisibil;
b. admisibil;
c. fondat sau nefondat, dup caz;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A
91. Termenul de apel este:
a. de 10 zile de la pronunOare pentru procuror, dac legea nu dispune
altfel;
b. de 10 zile de la comunicare pentru procuror, dac legea nu dispune
altfel;
c. de 10 zile de la pronunOare pentru toate prOile;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A
92. Termenul de apel curge:
a. de la pronunOare pentru inculpatul elev al unei instituOii militare de
nvOmnt, dac acesta a fost prezent la dezbateri, dar a lipsit la pronunOare;
b. de la comunicarea copiei de pe dispozitiv pentru inculpatul arestat
care a lipsit la pronunOare;
c. de la comunicarea copiei de pe dispozitiv pentru procurorul care a
lipsit la pronunOare;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B
93. Repunerea n termenul de apel se poate face:
a. dac instanOa de fond constat c apelul a fost formulat n termen de
10 zile de la nceperea executrii despgubirilor civile;
b. dac instanOa de apel constat c apelul a fost formulat n termen de
10 zile de la nceperea executrii pedepsei;
c. dac partea a lipsit de la judecat, dar a fost prezent la pronunOare;
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B
94. Dac inculpatul care a fost prezent la pronunOare formuleaz apel
dup expirarea termenului de 10 zile, invocnd lipsa din localitate din cauza obligaOiilor de serviciu:

a. instanOa de apel poate admite apelul peste termen;


b. instanOa de apel poate admite cererea de repunere n termenul de
apel;
c. apelul va fi respins ca tardiv;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C
95. Inculpatul a lipsit att la judecat, ct si la pronunOare si a
declarat recurs a doua zi dup ce a nceput s execute pedeapsa:
a. recursul este tardiv;
b. instanOa poate admite recursul declarat peste termen;
c. instanOa poate admite cererea de repunere n termenul de recurs;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B
96. Apelul peste termen se poate declara:
a. dac ntrzierea este determinat de o cauz temeinic de
mpiedicare;
b. dac partea a lipsit la toate termenele de judecat;
c. dac partea a lipsit la toate termenele de judecat si la pronunOare;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C
97. Apelul peste termen poate fi admis:
a. dac ntrzierea este determinat de o cauz temeinic de
mpiedicare;
b. dac partea a declarat apel n termen de 10 zile de la nceperea
executrii pedepsei;
c. dac partea a declarat apel dup 10 zile de la nceperea executrii
despgubirilor civile;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B
98. Inculpatul care a fost prezent la pronunOare declar apelul dup
expirarea termenului de 10 zile si dovedeste n faOa instanOei de apel faptul c a fost plecat din
localitate n interes de serviciu:
a. apelul este tardiv;
b. instanOa poate admite apelul declarat peste termen;
c. instanOa poate admite cererea de repunere n termenul de apel;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A
99. Apelul se declar:
a. numai prin cerere scris depus la instanOa care a pronunOat
hotrrea care se atac;
b. numai prin cerere scris;
c. oral, caz n care se ntocmeste un proces-verbal pentru constatarea
acestei mprejurri;
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: C
100. RenunOarea la apel:
a. se poate produce dup expirarea termenului de apel;
b. poate interveni dup pronunOarea hotrrii si pn la expirarea
termenului de declarare a apelului;
c. este irevocabil;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B
101. Retragerea apelului:
a. nu este posibil dect nainte de nceperea dezbaterilor la instanOa
de apel;

b. se poate face de inculpatul minor, dac apelul a fost declarat


personal de acesta;
c. se poate face prin mandatar special;
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: C
102. Aprtorul inculpatului:
a. poate retrage apelul declarat de inculpat;
b. poate retrage apelul declarat pentru inculpat, dar numai dac
declaraOia de apel a fost fcut de aprtor n numele inculpatului;
c. nu poate retrage apelul declarat de inculpat dect dac prezint un
mandat special n acest sens;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C
103. Apelul declarat n termen:
a. este suspensiv de executare att n ceea ce priveste latura civil, ct
si n ceea ce priveste latura penal, dac prin lege nu se dispune altfel;
b. este suspensiv de executare numai n ceea ce priveste latura penal
c. nu este suspensiv de executare
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A
104. Dac inculpatul nu motiveaz cererea de apel:
a. apelul va fi respins ca nefondat;
b. apelul va fi examinat n temeiul efectului devolutiv;
c. apelul va fi respins ca nemotivat
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B
105. Principiul neagravrii situaOiei n propriul apel presupune:

a. instanOa de apel nu poate agrava situaOia prOii n favoarea creia


procurorul a declarat apel;
b. instanOa de apel nu poate pronunOa o pedeaps mai mare dect
instanOa de fond;
c. instanOa de apel nu l poate condamna pe inculpatul achitat de
instanOa de fond;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A
106. Efectul extensiv al apelului presupune:
a. instanOa de apel examineaz cauza prin extindere si cu privire la
prOile care nu au declarat apel, fr a le putea crea o situaOie mai grea;
b. instanOa de apel examineaz cauza prin extindere si cu privire la
prOile la care apelul nu se refer, chiar dac le creeaz o situaOie mai grea;
c. instanOa de apel nu poate hotr n privinOa prOilor care nu au
declarat apel sau la care declaraOia de apel nu se refer;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A
107. Participarea procurorului la judecarea apelului:
a. este obligatorie;
b. este obligatorie numai dac a participat si la judecarea cauzei n
faOa primei instanOe sau dac a declarat apelul suspus judecOii;
c. nu este obligatorie;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A
108. Dac procurorul nu a introdus apel, ordinea n care se d
cuvntul n dezbateri este:
a. procuror, intimat, apelant;
b. apelant, intimat, procuror;
c. apelant, procuror, intimat;

d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B
109. Recursul declarat de inculpat mpotriva ncheierii prin care
instanOa de apel a respins cererea acestuia de suspendare a judecOii este:
a. admisibil;
b. inadmisibil;
c. fondat sau nefondat, dup caz;
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B
110. Recursul:
a. trebuie motivat n scris sau oral n ziua judecOii;
b. trebuie motivat ntotdeauna n scris, motivele urmnd a fi depuse cu
5 zile nainte de primul termen de judecat;
c. poate fi motivat oral n ziua judecOii numai n cazul hotrrilor
care nu pot fi atacate cu apel;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C
111. Raportul scris este obligatoriu:
a. la nalta Curte de CasaOie si JustiOie;
b. la toate instanOele de recurs;
c. la curOile de apel si la nalta Curte de CasaOie si JustiOie;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: D
112. DeclaraOia de retragere a recursului trebuie depus:
a. la instanOa de fond;
b. la instanOa de apel sau la instanOa de recurs;

c. numai la instanOa de recurs;


d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B
113. n cazul recursului procurorului:
a. devoluOia este total n ceea ce priveste latura penal si latura civil
cu privire la toate persoanele care au fost prOi n proces;
b. devoluOia este total numai n ceea ce priveste orice lipsuri, fie n
favoarea, fie n defavoarea oricrei prOi;
c. devoluOia este total n ceea ce priveste orice lipsuri n defavoarea
inculpatului;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A
114. n cazul recursului prOii civile:
a. devoluOia este total n ceea ce priveste latura penal;
b. devoluOia este total n ceea ce priveste latura civil si cu privire la
toate persoanele care au fost prOi n proces;
c. se devolueaz cauza cu privire la soluOia care o priveste, pentru
orice lips care este n defavoarea ei;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C
115. NecompetenOa teritorial a instanOei:
a. poate fi invocat n recurs, deoarece este sancOionat cu nulitatea
relativ;
b. poate fi invocat n recurs, deoarece se ncadreaz n dispoziOiile
art. 3859 alin. (1) pct. 1;
c. nu poate fi invocat n recurs, deoarece se acoper n cazul n care
nu a fost invocat n faOa primei instanOe;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C
116. n cazul decesului prOii civile, mostenitorii acesteia, introdusi n
procesul civil:
a. devin titulari ai dreptului de apel sau de recurs;
b. pot declara recurs ca substituiOi procesuali;
c. pot declara apel n numele prOii civile;
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: A
117. n cadrul dezbaterilor asupra recursului:
a. procurorul are ntotdeauna primul cuvnt;
b. inculpatul are ultimul cuvnt
c. intimatul are ultimul cuvnt
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B
118. Constituie motive de contestaOie n anulare:
a. faptul c instanOa de recurs nu s-a pronunOat asupra unei cauze de
achitare cu privire la care existau probe la dosar;
b. faptul c dou sau mai multe hotrri definitive nu se pot concilia;
c. faptul c mpotriva unei persoane s-au pronunOat dou hotrri
definitive pentru aceeasi fapt;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C
119. Este instanO competent s soluOioneze contestaOia n anulare:
a. instanOa de recurs;
b. instanOa a crei hotrre este atacat;
c. instanOa la care a rmas definitiv ultima hotrre;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C
120. Admisibilitatea n principiu a contestaOiei n anulare se
analizeaz:
a. cu citarea prOilor, n sedinO public;
b. fr citarea prOilor, n sedinO public;
c. fr citarea prOilor, n camera de consiliu
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B
121. Sunt supuse revizuirii:
a. toate hotrrile judectoresti;
b. numai hotrrile pronunOate de instanOele de recurs;
c. toate hotrrile judectoresti care rezolv fondul cauzei;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C
122. Revizuirea poate fi cerut cnd:
a. faO de aceeasi persoan si aceeasi fapt s-au pronunOat dou
hotrri definitive;
b. s-au pronunOat dou hotrri definitive care nu se pot concilia;
c. procurorul a svrsit o infracOiune;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B
123. n cazul n care s-au descoperit fapte sau mprejurri ce nu au
fost cunoscute de instanO la soluOionarea cauzei, se poate cere revizuirea:
a. numai de ctre procuror;
b. numai dac necunoasterea acestora a dus la pronunOarea unei
hotrri nelegale sau netemeinice;
c. numai dac pe baza faptelor sau mprejurrilor noi se poate dovedi

netemeinicia hotrrii de achitare, de ncetare a procesului penal ori de


condamnare;
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: C
124. Pot cere revizuirea:
a. soOul si rudele apropiate ale condamnatului, numai dup decesul
acestuia;
b. procurorul;
c. soOul si rudele apropiate ale prOii vtmate, dup decesul acesteia;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B
125. Procurorul trebuie s efectueze actele de cercetare cu privire la
cererea de revizuire n termen de:
a. 2 luni de la data introducerii cererii de revizuire;
b. 30 de zile de la data introducerii cererii de revizurie;
c. oricnd;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A
126. Poate cere revizuirea unei hotrri penale definitive, n cazul n
care Curtea European a Drepturilor Omului a constatat o nclcare a unui
drept prevzut de ConvenOia european pentru aprarea drepturilor omului si a libertOilor
fundamentale:
a. numai procurorul;
b. numai persoana al crei drept a fost nclcat sau soOul acesteia;
c. soOul condamnatului, chiar si dup moartea acestuia
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: C

127. Decizia pronunOat de nalta Curte de CasaOie si JustiOie cu privire


la cererea de revizuire n cazul n care Curtea European a Drepturilor
Omului a constatat o nclcare a unui drept prevzut de ConvenOia european pentru aprarea
drepturilor omului si a libertOilor fundamentale:
a. poate fi atacat cu recurs;
b. poate fi atacat cu apel;
c. este definitiv;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C
128. Sunt subiecOi oficiali ai fazei de punere n executare:
a. instanOa de executare, procurorul, condamnatul;
b. instanOa de executare, organele administraOiei financiare, direcOia de
sntate public;
c. administraOia penitenciar, condamnatul, direcOia de sntate
public;
d. niciuna din variantele de mai sus

ANS: B
129. Hotrrea instanOei de apel rmne definitiv:
a. la expirarea termenului de apel, cnd nu s-a declarat apel n termen
sau cnd apelul declarat a fost retras nuntrul termenului;
b. la data retragerii recursului declarat mpotriva hotrrii prin care
apelul a fost admis fr trimtere spre rejudecare, dac aceasta s-a produs dup expirarea termenului de
recurs;
c. la data pronunOrii hotrrii, dac hotrrea nu este supus
recursului;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B
130. Hotrrile penale se pun n executare de ctre:
a. instanOa care a judecat cauza n prim instanO, ntotdeauna;

b. instanOa care a pronunOat prima hotrrea de condamnare,


ntotdeauna;
c. Tribunalul Militar Teritorial, dac hotrrea a fost pronunOat n
prim instanO de nalta Curte de CasaOie si JustiOie;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C
131. Mandatul de executare a pedepsei detenOiunii pe viaO:
a. se ntocmeste n patru exemplare;
b. se ntocmeste ntotdeauna n ziua n care hotrrea penal a rmas
definitiv;
c. instanOa de executare trimite dou exemplare organului de poliOie
cnd condamnatul este arestat;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: D
132. Mandatul de executare a pedepsei nchisorii cu executare la locul
de munc:
a. se emite n trei exemplare;
b. un exemplar se trimite consiliului local n a crui raz teritorial si
are domiciliul condamnatul;
c. un exemplar rmne la instanOa de executare
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C
133. n cazul punerii n executare a obligrii la tratament medical:
a. instanOa de executare comunic o copie a hotrrii direcOiei sanitare
din judeOul pe teritoriul cruia locuieste persoana faO de care s-a luat
msura;
b. instanOa de executare comunic o copie de pe dispozitivul hotrrii
si o copie de pe raportul medico-legal direcOiei sanitare din judeOul pe
teritoriul cruia locuieste persoana faO de care s-a luat msura;
c. instanOa de executare comunic o copie a raportului medico-legal

unitOii sanitare stabilite;


d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B
134. nlocuirea pedepsei amenzii se dispune:
a. numai de instanOa de executare;
b. de instanOa de executare sau de instanOa corespunztoare de la
domiciliul condamnatului;
c. de instanOa de executare sau de instanOa corespunztoare n a crei
raz teritorial se afl locul de deOinere, n situaOia n care condamnatul se afl n stare de deOinere ;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A
135. Liberarea condiOionat se dispune:
a. numai de instanOa n a crei raz teritorial se afl locul de deOinere;
b. de judectoria n a crei raz teritorial se afl locul de deOinere;
c. de judectoria n a crei raz teritorial se afl locul de deOinere sau
de judectoria instanO de executare;
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B
136. Cererea de amnare a executrii pedepsei nchisorii:
a. are ca efect suspendarea executrii mandatului pn la soluOionarea
cererii;
b. poate fi formulat n termen de 10 zile de la emiterea mandatului de
executare;
c. poate fi retras de cel care a formulat-o;
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: C
137. Recunoasterea de ctre tatl condamnat a unui copil nscut din

concubinaj:
a. poate constitui un motiv de ntrerupere a executrii pedepsei n
temeiul art. 453 alin. (1) lit. c) C. proc. pen.;
b. poate constitui un motiv de ntrerupere a executrii pedepsei n
temeiul art. 453 alin. (1) lit. b) C. proc. pen. n situaOia n care copilul este mai mic de 1 an;
c. nu poate constitui motiv de amnare a executrii pedepsei;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C
138. Instana competent s se pronune asupra amnrii executrii
pedepsei este:
a. instana care a pronunat hotrrea de condamnare;
b. instana de executare
c. instana la care s-a judecat fondul cauzei
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B
139. Condamnata se afl n executarea unei pedepse cu nchisoarea
pentru svrsirea infraciunii de omor calificat fa de fiul su nou nscut. Cererea sa de ntrerupere a
executrii pedepsei pentru c a nscut un copil
este:
a. inadmisibil;
b. admisibil, dac este solicitat pn cnd copilul mplineste un an;
c. nentemeiat;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C
140. Durata ntreruperii executrii pedepsei n cazul intervenirii unor
mprejurri speciale care ar avea consecinOe grave pentru unitatea la care
lucreaz condamnatul este:
a. de maxim 3 luni;
b. de 3 luni;

c. de minim 3 luni;
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: A
141. ntreruperea executrii pedepsei se poate acorda:
a. cnd se stabileste, pe baza unei constatri medico-legale, c cel
condamnat sufer de o boal care l pune n imposibilitate de a executa
pedeapsa;
b. cnd se constat, pe baza unei constatri medico-legale, c cel
condamnat sufer de o boal care poate fi tratat n reOeaua sanitar a
penitenciarelor;
c. cnd se constat, pe baza une expertize medico-legale, c cel
condamnat sufer de o boal care nu poate fi tratat n reOeaua sanitar a penitenciarelor
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: D
142. CompetenOa de a soluOiona cererea de ntrerupere a executrii
pedepsei aparOine:
a. judectoriei n a crei raz teritorial se afl locul de deOinere;
b. instanOei de executare sau instanOei n a crei raz teritorial se afl
locul de deOinere sau unitatea unde se execut pedeapsa la locul de munc, corespunztoare n grad
instanOei de executare;
c. numai instanOei de executare;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B
143. Timpul ct pedeapsa a fost ntrerupt:
a. intr n durata pedepsei executate;
b. se scade din durata pedepsei;
c. nu se socoteste n executarea pedepsei;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C
144. Aplicarea amnistiei:
a. se face de judectorul de la instanOa de executare;
b. se face de judectorul de la instanOa de executare sau de judectorul
de la instanOa n a crei raz teritorial se afl locul de deOinere
c. se face de judectorul de la instanOa de executare sau de judectorul
de la instanOa n a crei raz teritorial se afl locul de deOinere, dac
intervine dup condamnarea definitiv;
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B
145. n situaOia n care se iveste o mpiedicare la executare,
competenOa de soluOionare a contestaOiei la executare aparOine:
a. instanOei de executare sau instanOei corespunztoare n a crei raz
teritorial se afl locul de deOinere
b. numai instanOei care a pronunOat hotrrea care se execut;
c. numai instanOei de executare
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B
146. ContestaOia privitoare la amenzile judiciare se soluOioneaz de:
a. instanOa n a crei raz teritorial se afl locul de deOinere
b. numai instanOa de executare
c. numai instanOa care le-a pus n executare
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: C
147. Dac ulterior ntocmirii procesului-verbal de constatare a
infracOiunii flagrante se impune ascultarea altor persoane:
a. se adaug declaraOiile acestor persoane n continuarea procesuluiverbal, care se semneaz de aceste
persoane si de organul care a ntocmit procesul-verbal;

b. acestea nu vor fi ascultate, deoarece dup ncheierea procesuluiverbal


nu mai este posibil continuarea acestuia;
c. declaraOiile vor fi consemnate separat, potrivit procedurii obisnuite
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C
148. n cazul infracOiunii flagrante:
a. reOinerea nvinuitului este lsat la aprecierea organului de cercetare
penal care constat fapta;
b. reOinerea nvinuitului este supus aprecierii procurorului care
supravegheaz cercetrile n cauz;
c. reOinerea nvinuitului este obligatorie, dac sunt ndeplinite
condiOiile msurii preventive;
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: D
149. Dac instanOa constat c nu sunt ntrunite condiOiile referitoare la
cazurile de aplicare a procedurii speciale:
a. judecata se face potrivit procedurii obisnuite;
b. restituie dosarul procurorului pentru a efectua urmrirea penal
conform procedurii obisnuite;
c. dispune achitarea inculpatului
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A
150. n cazul procedurii speciale referitoare la judecarea unor
infracOiuni flagrante:
a. prezenOa prOii vtmate este obligatorie;
b. reOinerea si arestarea preventiv a nvinuitului sunt obligatorii;
c. judecata poate avea loc n lipsa inculpatului
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: D
151. Hotrrea instanOei n cazul procedurii speciale referitoare la
infracOiunile flagrante:
a. trebuie pronunOat n prezenOa inculpatului aflat n stare de deOinere;
b. trebuie redactat n cel mult dou zile de la pronunOare;
c. trebuie pronunOat n ziua n care s-au ncheiat dezbaterile sau cel
mult n 24 de ore;
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: A
152. Termenul de exercitare a apelului sau recursului n cazul
infracOiunilor flagrante este de:
a. 10 zile de la pronunOare
b. 3 zile de la pronunOare, pentru prOile prezente, si de la comunicare,
pentru cei care au lipsit att la dezbateri, ct si la pronunOare
c. 3 zile de la pronunOare;
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: C
153. Procedura special de urmrire si judecare a infracOiunilor
flagrante nu se aplic:
a. infracOiunilor svrsite de minori
b. infracOiunilor pedepsite la plngere prealabil
c. infracOiunilor pentru care legea prevede pedeapsa nchisorii mai
mic de 15 ani;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A
154. Dac nvinuitul sau inculpatul nu a mplinit 16 ani:
a. citarea prinOilor este obligatorie la prezentarea materialului de
urmrire penal;

b. citarea prinOilor este obligatorie la orice ascultare a minorului n


cursul urmririi penale;
c. citarea prinOilor este obligatorie la prima audiere si la prezentarea
materialului de urmrire penal;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A
155. Inculpatul care a svrsit infracOiunea n timpul ct era minor:
a. este judecat potrivit dispoziOiilor procedurale referitoare la minori,
chiar dac a mplinit 18 ani nainte de sesizarea instanOei;
b. este judecat potrivit dispoziOiilor procedurale referitoare la minori
numai dac instanOa a fost sesizat nainte ca minorul s devin major;
c. este judecat potrivit dispoziOiilor procedurale referitoare la minori
numai dac instanOa apreciaz c este necesar aceast procedur;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A
156. Cnd n aceeasi cauz sunt inculpaOi minori si inculpaOi majori:
a. se dispune obligatoriu disjungerea cauzei pentru ca inculpaOii
minori s fie judecaOi potrivit procedurii speciale;
b. dac nu se poate dispune disjungerea, instanOa judec dup
procedura obisnuit, aplicnd cu privire la inculpaOii minori dispoziOiile speciale referitoare la acestia;
c. dac nu se poate dispune disjungerea, instanOa judec dup
procedura obisnuit;
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B
157. Este competent s hotrasc asupra cererii de reabilitare:
a. instanOa care a pronunOat condamnarea
b. instanOa care a judecat n prim instanO cauza n care s-a pronunOat
condamnarea pentru care se cere reabilitarea
c. instanOa n a crei raz teritorial se afl ultimul loc de deOinere n
care pedeapsa a fost executat

d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B
158. Este competent s se pronunOe asupra reabilitrii judectoresti:
a. judectoria n circumscripOia creia locuieste condamnatul, chiar
dac acesta a fost condamnat de curtea de apel, conform competenOei dup calitatea persoanei;
b. tribunalul n circumscripOia cruia locuieste condamnatul, cnd
acesta a fost condamnat de nalta Curte de CasaOie si JustiOie conform competenOei dup calitatea
persoanei;
c. Tribunalul Bucuresti, cnd condamnarea s-a pronunOat n prim
instanO de nalta Curte de CasaOie si JustiOie conform competenOei dup calitatea persoanei;
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: D
159. Cererea de reabilitare judectoreasc:
a. se face numai de condamnat, dac acesta este n viaO;
b. se poate face de soO sau de rudele apropiate ca substituiOi procesuali,
n timpul vieOii condamnatului sau dup decesul acestuia
c. nu se poate face dect de condamnat, deoarece decesul acestuia
face s nceteze orice interdicOii sau sancOiuni, n condiOiile n care
rspunderea penal este personal
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: A
160. Cererea de reabilitare judectoreasc:
a. se poate face de procuror
b. se poate face de rudele apropiate ale condamnatului, dac acesta a
decedat;
c. nu se poate formula dect de condamnat
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B

161. mpotriva hotrrii de admitere a cererii de reabilitare se poate


declara:
a. apel si recurs;
b. apel sau recurs
c. recurs;
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: C
162. Anularea reabilitrii poate fi cerut:
a. numai de procuror;
b. de procuror sau de partea vtmat, dup caz
c. de condamnat, de soO sau rudele apropiate ori de procuror
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: A
163. AcOiunea pentru repararea pagubei, n cazul condamnrii pe
nedrept, poate fi introdus:
a. n termen de 18 luni de la data rmnerii definitive a hotrrii de
condamnare;
b. n termen de 18 luni de la data rmnerii definitive a hotrrii de
achitare;
c. n termen de 18 luni de la data rmnerii definitive a hotrrii de
ncetare a procesului penal;
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B
164. AcOiunea pentru repararea pagubei n cazul condamnrii pe
nedrept poate fi introdus:
a. numai de persoana care a fost condamnat definitiv, n timpul vieOii
acesteia;
b. de persoana care a fost condamnat definitiv sau de persoanele

aflate n ntreOinerea acesteia;


c. de persoanele aflate n ntreOinerea persoanei condamnate definitiv,
n timpul vieOii acesteia
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A
165. CompetenOa de a soluOiona cererea pentru repararea pagubei n
cazul condamnrii pe nedrept aparOine:
a. tribunalului n circumscripOia cruia domiciliaz persoana
ndreptOit;
b. tribunalului n circumscripOia cruia domiciliaz persoana
ndreptOit sau persoanele aflate n ntreOinerea acesteia
c. tribunalului n circumscripOia cruia domiciliaz persoanele aflate
n ntreOinerea persoanei ndreptOite
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: A
166. AcOiunea n regres:
a. este obligatorie
b. se exercit de stat n cazul reparrii pagubei potrivit art. 506 C.
proc. pen. sau n cazul n care statul a fost condamnat de ctre o instanO internaOional
c. nu este obligatorie, chiar dac situaOia generatoare de daune a fost
provocat cu rea-credinO sau din grav neglijenO
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B

Drept procesual penal. Partea generala


MULTIPLE CHOICE
1. Oficialitatea procesului penal priveste:

a. numai faza urmririi penale


b. numai faza urmririi penale si faza judectii
c. numai faza judectii
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C
2. Actele necesare desfsurrii procesului penal se ndeplinesc:
a. numai din oficiu
b. din oficiu, afar de cazul cnd prin lege se dispune altfel
c. la cererea prtilor
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B
3. Conform principiului prezumtiei de nevinovtie, n cursul urmririi
penale, fptuitorul va fi considerat nevinovat pn la:
a. sesizarea organelor de urmrire penal
b. nceperea urmririi penale
c. punerea n miscare a actiunii penale
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: D
4. Prezumtia de nevinovtie:
a. este consacrat expres de Codul de procedur penal;
b. nu este consacrat expres de Constitutia Romniei
c. este o prezumtie absolut care nu poate fi rsturnat dect printr-o
hotrre penal definitiv
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A
5. Dreptul la aprare este garantat nvinuitului sau inculpatului:

a. dup punerea n miscare a actiunii penale;


b. n timpul prezentrii materialului de urmrire penal
c. pe tot parcursul procesului penal;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C
6. Pentru garantarea dreptului la aprare:
a. organele judiciare sunt obligate s ia msuri pentru asigurarea asistentei juridice a nvinuitului sau
inculpatului n toate procesele penale
b. organele judiciare sunt obligate s ia msuri pentru asigurarea asistentei juridice a prtii vtmate n
toate procesele penale;
c. organele judiciare au obligatia s ncunostinteze, de ndat si mai nainte de a-l audia, pe nvinuit sau
pe inculpat despre fapta pentru care este cercetat, ncadrarea juridic a acesteia si s-i asigure
posibilitatea pregtirii si exercitrii aprrii
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: C
7. n cursul procesului penal:
a. orice parte are dreptul de a fi asistat de aprtor
b. orice parte trebuie asistat de aprtor;
c. nvinuitul sau inculpatul trebuie asistat de aprtor
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A
8. Desfsurarea procesului penal n limba romn:
a. exclude posibilitatea ca judecata s aib loc fr interpret, chiar dac
judectorul, procurorul, aprtorii si prtile cunosc aceeasi limb matern
b. presupune c prtii i se numeste un interpret, din oficiu si n mod
obligatoriu, ori de cte ori limba sa matern este alta dect limba romn;
c. presupune c prtii i se desemneaz n mod gratuit un interpret dac nu si poate apra interesele
dect n limba sa matern
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: C
9. n procesul penal:
a. procedura judiciar se desfsoar n limba romn, cu exceptiile prevzute de lege
b. procedura judiciar se desfsoar n limba matern pe care prtile o
nteleg, cu ajutorul interpretilor
c. prtile si alte persoane n proces pot folosi limba matern, dar actele
procedurale se ntocmesc n limba romn
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C
10. Prtilor care nu se pot exprima:
a. li se asigur posibilitatea de a lua cunostint de piesele dosarului, dreptul de a vorbi, precum si dreptul
de a pune concluzii n instant prin interpret, ales sau numit, contra cost, de instant
b. li se asigur posibilitatea de a lua cunostint de piesele dosarului, dreptul de a vorbi, precum si dreptul
de a pune concluzii n instant prin interpret, ales sau numit, gratuit, de instant;
c. li se asigur posibilitatea ca interpretul ales s studieze dosarul
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B
11. Sunt acte prin care se poate pune n miscare actiunea penal:
a. numai ordonanta, rechizitoriul, declaratia oral a procurorului
b. ordonanta, rechizitoriul, declaratia oral a procurorului sau ncheierea
instantei
c. numai ordonanta si rechizitoriul
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B
12. Sunt trsturi ale actiunii penale:
a. actiunea penal apartine statului, este obligatorie, este indisponibil, este individual si indivizibil
b. actiunea penal este obligatorie, indisponibil si indivizibil

c. actiunea penal este obligatorie, este indisponibil, individual si


indivizibil numai dac este pornit de autorittile statului;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A
13. Actiunea penal:
a. este suficient existenta unor informatii privind svrsirea unei infractiuni pentru punerea n miscare a
actiunii penale
b. nu poate fi pus n miscare dect in personam
c. implic dobndirea de ctre fptuitor a calittii de nvinuit
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B
14. Actiunea penal:
a. se poate pune n miscare, n cursul fazei de judecat, numai prin ncheiere, dac procurorul particip la
judecarea cauzei
b. se poate pune n miscare prin declaratia oral a procurorului care
solutioneaz cauza
c. se poate exercita att n fata instantei penale, ct si n fata instantei civile
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: D
15. Solutiile care pot duce la stingerea actiunii penale n urma judecrii unei
cauze:
a. condamnarea sau achitarea
b. clasarea sau ncetarea procesului penal;
c. ncetarea urmririi penale sau ncetarea procesului penal
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A
16. Se va dispune scoaterea de sub urmrire penal n urmtoarele ipoteze:

a. fapta nu exist, lipseste plngerea prealabil, fapta nu a fost svrsit de nvinuit sau de inculpat
b. fapta nu prezint gradul de pericol social al unei infractiuni, fapta nu a
fost svrsit de nvinuit sau de inculpat, fapta nu ntruneste elementele
constitutive ale infractiunii
c. persoana vtmat si-a retras plngerea prealabil, a intervenit decesul
fptuitorului, a intervenit prescriptia rspunderii penale
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B
17. Dac nu exist nvinuit sau inculpat n cauz si s-a mplinit termenul de
prescriptie a rspunderii penale, se va dispune:
a. ncetarea urmririi penale
b. scoaterea de sub urmrire penal
c. clasarea;
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: C
18. nvinuitul sau inculpatul poate cere continuarea procesului penal dac:
a. s-a constat c faptei i lipseste unul din elementele constitutive ale
infracOiunii
b. s-a constat c fapta nu este prevzut de legea penal
c. prOile s-au mpcat
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: D
19. Dac, dup ce s-a constat c a intervenit prescripOia rspunderii penale,
nvinuitul sau inculpatul solicit continuarea procesului penal:
a. procurorul dispune ncetarea urmririi penale, n situaOia n care a
intervenit o cauz care nltur caracterul penal al faptei
b. procurorul dispune scoaterea de sub urmrire penal, dac fapta nu este
prevzut de legea penal
c. procurorul dispune ncetarea urmririi penale

d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B
20. nvinuitul poate cere continuarea procesului penal dac:
a. exist o cauz de ncetare a procesului penal
b. a intervenit amnistia
c. s-a mpcat cu partea vtmat
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B
21. Mostenitorii persoanei vtmate:
a. pot exercita acOiunea civil n nume propriu, dac persoana vtmat a
decedat nainte de a se constitui parte civil
b. pot exercita acOiunea civil numai n calitate de mostenitori ai victimei
infracOiunii, dac aceasta a decedat ca urmare a svrsirii infracOiunii
c. pot continua acOiunea civil, dac persoana vtmat a decedat dup
constituirea ca parte civil, chiar dac nu au acceptat mostenirea
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A
22. AcOiunea civil exercitat n cadrul procesului penal:
a. nu este scutit de taxa de timbru;
b. poate fi pornit oricnd
c. se stinge ntotdeauna prin pronunOarea unei hotrri de achitare
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: D
23. n cazul acOiunii civile:
a. dreptul de opOiune nu funcOioneaz dac acOiunea civil se exercit din
oficiu;

b. dac persoana care a suferit un prejudiciu s-a constituit parte civil n


procesul penal, acOiunea introdus la instanOa civil nu este admisibil dac
instanOa penal a suspendat procesul penal;
c. dac persoana care a suferit un prejudiciu s-a constituit parte civil n
procesul penal, acOiunea introdus la instanOa civil nu este admisibil dac
instanOa penal a lsat nesoluOionat acOiunea civil
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: A
24. AcOiunea civil se exercit n procesul penal mpotriva:
a. inculpatului, mostenitorilor inculpatului si prOii responsabile civilmente
b. prOii civile
c. prOii responsabile civilmente, dac inculpatul se sustrage de la judecat
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: A
25. Repararea pagubei n cazul n care acOiunea civil a fost exercitat n
procesul penal:
a. se face numai n natur
b. se face numai prin echivalent, cu excepOia situaOiei n care bunul a fost
gsit la inculpat;
c. se face n natur sau prin plata unei despgubiri bnesti, n msura n care
repararea n natur nu este posibil;
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: C
26. InstanOa rezolv din oficiu acOiunea civil numai atunci cnd aceasta are
ca obiect:
a. restituirea lucrurilor
b. restabilirea situaOiei anterioare
c. desfiinOarea total sau parOial a unui nscris;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: D
27. Favorizatorul rspunde civil solidar cu inculpatul:
a. dac a dat ajutor pentru asigurarea folosului infracOiunii, dar numai n
limitele acestuia
b. dac a svrsit acte de favorizare a persoanei inculpatului
c. da, n toate cazurile n care inculpatul este obligat la plata despgubirilor
civile;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A
28. Vor rspunde civil n solidar cu inculpatul, dac sunt trasi la rspundere
penal n faOa instanOei de judecat:
a. coautorii, instigatorii si complicii
b. tinuitorul si favorizatorul pentru ntregul prejudiciu produs de inculpat
c. partea responsabil civilmente
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A
29. Persoana vtmat prin infracOiune, constituit parte vtmat, poate
participa n aceeasi cauz:
a. numai n calitate de parte vtmat;
b. numai n calitate de parte civil, dac solicit aceast calitate prin
constituirea ca parte civil
c. n calitate de parte civil, dac solicit aceast calitate prin constituirea ca
parte civil;
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: C
30. Partea responsabil civilmente:
a. poate fi introdus n cauz oricnd n cursul procesului penal;

b. poate interveni n procesul penal numai pn la citirea actului de sesizare


c. poate interveni n procesul penal numai pn la terminarea cercetrii
judectoresti
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C
31. Introducerea n procesul penal a prOii responsabile civilmente:
a. nu se poate face n cursul urmririi penale
b. se poate face la cererea prOii civile
c. se poate face la cererea prOii vtmate sau a prOii civile
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B
32. Procurorul:
a. este obligat s susOin acOiunea civil pornit de partea civil nainte de citirea actului de sesizare
b. poate s susOin acOiunea civil, dac partea civil este lipsit de capacitate de exerciOiu
c. este obligat s susOin interesele persoanei vtmate prin infracOiune, dac aceasta este lipsit de
capacitate de exerciOiu sau are o capacitate de exerciOiu restrns;
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: C
33. n cazul n care persoana vtmat printr-o infracOiune solicit s
participe n procesul penal n calitate de parte civil si, n acelasi timp,
introduce o acOiune la instanOa civil:
a. hotrrea definitiv si irevocabil a instanOei penale are autoritate de lucru judecat n faOa instanOei
civile care judec acOiunea civil cu privire la existenOa faptei, a persoanei care a svrsit-o si a
vinovOiei acesteia;
b. hotrrea definitiv a instanOei civile are autoritate de lucru judecat n faOa instanOei penale cu
privire la existenOa faptei, a persoanei care a svrsit-o si a vinovOiei acesteia;
c. judecata n faOa instanOei civile se suspend pn la rezolvarea definitiv a cauzei penale
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: C
34. Persoana vtmat prin infracOiune se poate adresa instanOei civile:
a. oricnd, chiar dac s-a constituit parte civil n procesul penal;
b. n caz de suspendare a procesului penal, dac s-a constituit parte civil n procesul penal
c. oricnd, chiar dac instanOa penal a rezolvat acOiunea civil;
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B
35. Partea vtmat este:
a. persoana fizic, dac a suferit o vtmare fizic, moral sau material prin svrsirea infracOiunii;
b. subiectul pasiv al infracOiunii
c. persoana fizic, dac a suferit o vtmare fizic, moral sau material prin svrsirea infracOiunii si
dac particip n procesul penal;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C
36. Inculpatul:
a. este numai persoana fizic mpotriva creia s-a pus n miscare acOiunea penal;
b. trebuie s fie o persoan, fizic sau juridic, determinat;
c. poate fi o persoan creia legea i recunoaste imunitatea penal
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B
37. Partea vtmat particip n procesul penal:
a. n ceea ce priveste latura penal
b. n ceea ce priveste latura civil
c. n ceea ce priveste latura penal si latura civil, concomitent, dar numai
dac s-a constituit parte civil;
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: A
38. Persoana vtmat:
a. dobndeste n mod automat calitatea de parte vtmat dac a sesizat
svrsirea infracOiunii
b. dobndeste n mod automat calitatea de parte civil dac a indicat
cuantumul prejudiciului pe care l-a suferit
c. trebuie chemat de organele judiciare pentru a fi ntrebat dac se
constituie parte vtmat sau parte civil, dup caz;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C
39. Este parte n faza de judecat a procesului penal:
a. partea responsabil civilmente;
b. nvinuitul;
c. procurorul
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A
40. Are calitatea de inculpat:
a. numai persoana faO de care s-a pus n miscare acOiunea penal;
b. numai persoana citat n aceast calitate de instanOa penal
c. persoana faO de care s-a dispus nceperea urmririi penale
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: A
41. Parte vtmat n procesul penal poate fi:
a. numai victima infracOiunii;
b. numai o persoan fizic
c. o persoan fizic sau o persoan juridic
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: C
42. CompetenOa dup calitatea persoanei:
a. stabileste numai instanOa judectoreasc mputernicit s judece n prima
instanO
b. stabileste instanOa judectoreasc mputernicit s judece n prim instanO
si, implicit, instanOele care judec n apel si n recurs
c. stabileste numai parchetul competent s efectueze urmrirea penal
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B
43. SecOii maritime si fluviale funcOioneaz:
a. numai la tribunale si curOi de apel;
b. nu numai la judectorii, tribunale, curOi de apel, ci si la nalta Curte de
CasaOie si JustiOie
c. la unele judectorii, tribunale si curOi de apel;
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: C
44. SecOii maritime si fluviale funcOioneaz pe lng instanOele din:
a. GalaOi;
b. Brila
c. Clrasi;
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: A
45. Judecata n apel se realizeaz de ctre un complet format din:
a. trei judectori la tribunal si la curtea de apel;
b. trei judectori la curtea de apel si Completul de 9 judectori la nalta
Curte de CasaOie si JustiOie;
c. doi judectori la tribunal si la curtea de apel

d. nici una din variantele de mai sus

ANS: C
46. Sunt considerate forme subsidiare ale competenOei n materie penal:
a. competenOa dup calitatea persoanei, competenOa material, competenOa
teritorial;
b. competenOa special si competenOa personal;
c. competenOa funcOional si competenOa material
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B
47. CompetenOa special:
a. este prevzut sub sancOiunea nulitOii absolute si nu poate fi invocat
oricnd pe parcursul procesului penal, pn la rmnerea definitiv a
hotrrii;
b. reprezint o form de competenO subsidiar;
c. se ntlneste numai la instanOele si parchetele militare
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B
48. InstanOele militare judec:
a. numai infracOiunile svrsite de militari;
b. numai infracOiunile svrsite de militari, dac au legtur cu ndeplinirea atribuOiilor de serviciu
c. numai anumite infracOiuni prevzute de Codul penal si de legi speciale si numai infracOiunile svrsite
de militari, dac au legtur cu ndeplinirea atribuOiilor de serviciu;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C
49. InfracOiunea de omor svrsit asupra unui magistrat de la tribunal va fi
judecat de:

a. nalta Curte de CasaOie si JustiOie;


b. curtea de apel;
c. tribunal;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C
50. InfracOiunea de omor svrsit de un magistrat de la tribunal va fi
judecat de:
a. nalta Curte de CasaOie si JustiOie
b. curtea de apel;
c. tribunal;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B
51. Conflictele de competenO ntre tribunalele militare:
a. se soluOioneaz de Curtea Militar de Apel;
b. pot interveni numai cu privire la cauzele n care se judec infracOiuni
contra ordinii si disciplinei militare;
c. sunt date n competenOa tribunalului militar teritorial;
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: C
52. Curtea Militar de Apel:
a. judec numai n prim instanO si n recurs;
b. judec n fond, n apel si n recurs;
c. judec n prim instanO infracOiunile svrsite de judectorii militari si de procurorii militari;
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B
53. InfracOiunea de fals material n nscrisuri oficiale svrsit de un avocat:

a. presupune, n vederea nceperii urmririi penale, avizul ministrului


justiOiei;
b. este de competenOa curOii de apel;
c. implic o judecat care se poate desfsura pe trei grade de jurisdicOie:
fond, apel, recurs;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B
54. n cazul n care un avocat a svrsit o infracOiune, competenOa de
soluOionare a cauzei aparOine:
a. curOii de apel, dac infracOiunea are legtur cu atribuOiile de serviciu ale inculpatului;
b. instanOei competente dup gravitatea infracOiunii svrsite;
c. curOii de apel;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C
55. Completul de 9 judectori al naltei CurOi de CasaOie si JustiOie judec:
a. apelurile declarate mpotriva hotrrilor pronunOate n prim instanO de SecOia penal;
b. recursurile declarate mpotriva hotrrilor pronunOate n prim instanO de
SecOia penal;
c. recursurile n interesul legii
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B
56. SecOiile Unite ale naltei CurOi de CasaOie si JustiOie:
a. sesizeaz Curtea ConstituOional pentru a se pronunOa asupra
constituOionalitOii legilor nainte de promulgarea acestora
b. judec recursurile declarate mpotriva hotrrilor pronunOate n prima
instanO de SecOia penal;
c. judec apelurile declarate mpotriva hotrrilor pronunOate n prim
instanO de Completul de 9 judectori;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A
57. Sunt calitOi si funcOii care atrag competenOa de judecat a naltei CurOi de CasaOie si JustiOie ca
instanO de fond:
a. judectorii de la tribunale si cei de la curOile de apel;
b. membrii Consiliului Superior al Magistraturii;
c. controlorii financiari de la Curtea de Conturi;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B
58. nalta Curte de CasaOie si JustiOie nu judec:
a. n fond;
b. n apel;
c. n recurs;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B
59. InfracOiunea svrsit de un procuror din cadrul D.I.I.C.O.T. se judec
n prim instanO de:
a. curtea de apel;
b. nalta Curte de CasaOie si JustiOie;
c. instanOa corespunztoare din punct de vedere teritorial dup calitatea
persoanei
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B
60. n situaOia infracOiunilor continuate:
a. instanOa de la locul unde s-a produs rezultatul este competent s judece
cauza;
b. instanOa de la locul unde s-a comis primul act material este competent s
judece cauza;

c. oricare dintre instanOele de la locul unde s-au comis oricare din actele
materiale sau instanOa de la locul unde s-a produs rezultatul
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C
61. Regulile de stabilire a competenOei teritoriale:
a. se aplic n ordinea n care acestea sunt prevzute n art. 30 C. proc. pen.;
b. se aplic n ordinea n care acestea sunt prevzute n art. 30 C. proc. pen.
numai dac sesizrile sunt simultane
c. nu exist o ordine de prioritate ntre criteriile prevzute n art. 30 C. proc.
pen., indiferent de data sesizrii
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B
62. Cnd urmrirea penal s-a efectuat de un organ central cruia i
corespund mai multe instanOe competente potrivit criteriilor prevzute n art.
30, judecarea cauzei revine:
a. instanOei n circumscripOia creia s-a svrsit infracOiunea
b. instanOei n circumscripOia creia si are sediul organul de cercetare
penal;
c. instanOei stabilite de procuror
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C
63. Prin locul svrsirii infracOiunii se poate nOelege:
a. locul unde a fost prins fptuitorul
b. locul unde s-a desfsurat activitatea infracOional, n totul sau n parte;
c. locul unde au fost desfsurate actele premergtoare svrsirii infracOiunii;
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B

64. Cauzele sunt reunite:


a. numai n faOa primei instanOe de judecat
b. n faOa primei instanOe de judecat, chiar dup desfiinOarea hotrrii cu
trimitere de ctre instanOa de apel sau dup casarea cu trimitere de ctre
instanOa de recurs, n faOa instanOei de apel sau a instanOei de recurs, dac se
afl n acelasi stadiu de judecat;
c. n faOa instanOei de apel sau de recurs, dar numai prin prorogare de
competenO
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B
65. Exist indivizibilitate:
a. cnd la svrsirea unei infracOiuni au participat mai multe persoane;
b. cnd dou sau mai multe infracOiuni au fost svrsite n timp si loc diferit,
dar dup o prealabil nOelegere ntre infractori;
c. cnd ntre dou sau mai multe infracOiuni exist legtur, iar reunirea
cauzelor se impune pentru o mai bun nfptuire a justiOiei
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: A
66. Exist conexitate:
a. n cazul infracOiunii continue sau continuate;
b. n cazul n care la svrsirea unei infracOiuni au participat mai multe
persoane;
c. cnd dou sau mai multe infracOiuni au fost svrsite prin acelasi act;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C
67. Cauzele trebuie reunite ntotdeauna:
a. n cazurile de conexitate n care o infracOiune a fost svrsit pentru a
ascunde sau a nlesni svrsirea unei alte infracOiuni
b. n toate cazurile de conexitate n care la svrsirea unei infracOiuni au

participat mai multe persoane;


c. n cazul infracOiunii continuate sau n orice alte cazuri cnd dou sau mai
multe acte materiale alctuiesc o singur infracOiune;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C
68. n cazul normelor de competenO teritorial:
a. excepOiile pot fi invocate numai pn la citirea actului de sesizare;
b. excepOiile pot fi invocate oricnd, n orice stadiu al procesului, de ctre
oricare dintre prOi;
c. excepOiile pot fi invocate de ctre oricare dintre prOi, numai pn la
nceperea dezbaterilor;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A
69. ExcepOiile privind competenOa instanOei pot fi ridicate:
a. pn la citirea actului de sesizare, n cazul competenOei teritoriale
b. pn la citirea actului de sesizare, n cazul competenOei materiale
c. pn la citirea actului de sesizare, n cazul competenOei dup calitatea
persoanei
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: A
70. n situaOia n care, dup svrsirea unei infracOiuni, o persoan
dobndeste calitatea de senator, cauza va fi judecat:
a. de nalta Curte de CasaOie si JustiOie;
b. de curtea de apel
c. de instanOa competent material
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A

71. n situaOia n care un amiral svrseste o infracOiune, iar ulterior nu mai


deOine aceast calitate:
a. cauza va fi judecat de nalta Curte de CasaOie si JustiOie n orice situaOie;
b. cauza va fi judecat de nalta Curte de CasaOie si JustiOie dac s-a dat o
hotrre n prim instanO
c. cauza va fi judecat de instanOa competent material
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B
72. n situaOia declinrii de competenO determinate de competenOa
teritorial:
a. actele ndeplinite ori msurile dispuse se menOin
b. actele ndeplinite ori msurile dispuse pot fi menOinute;
c. actele ndeplinite ori msurile dispuse nu pot fi menOinute
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: A
73. Cnd instanOa sesizat cu soluOionarea conflictului de competenO
constat c acea cauz este de competenOa altei instanOe dect cele ntre care
a intervenit conflictul:
a. dac faO de a treia instanO nu este instanO ierarhic superioar comun,
trimite dosarul instanOei superioare comune
b. trimite dosarul instanOei competente, chiar dac faO de a treia instanO nu
este instanO ierarhic comun
c. desfiinOeaz hotrrea instanOei care a declansat conflictul de competenO,
pentru a se dispune declinarea n favoarea instanOei competente
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A
74. n cazul unui conflict de competenO pozitiv:
a. soluOionarea are ca efect suspendarea judecOii, cu excepOia actelor si
msurilor care reclam urgenO;

b. sesizarea instanOei ierarhic superioare se face de instanOa care si-a declarat


prima competenOa;
c. sesizarea instanOei ierarhic superioare se face de instanOa care si -a declinat
ultima competenOa;
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: A
75. Conflictul de competenO ntre dou organe de cercetare penal:
a. trebuie soluOionat de procurorul care supravegheaz activitatea de
cercetare penal efectuat de aceste organe;
b. va fi soluOionat de conductorul parchetului cruia i-ar reveni competenOa
s instrumenteze dosarul;
c. se rezolv de ctre seful ierarhic superior din punct de vedere
administrativ al celor dou organe de cercetare penal
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: A
76. Judectorul nu este incompatibil s judece o cauz n apel dac:
a. ntr-o discuOie ntre prieteni a afirmat c apelul declarat de un inculpat n
cauza respectiv va fi admis;
b. a schimbat ncadrarea juridic prin ncheiere, nainte de soluOionarea
cauzei;
c. a participat la judecarea unui recurs mpotriva unei ncheieri privind o
msur preventiv, pronunOndu-se asupra vinovOiei inculpatului;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B
77. Judectorul este incompatibil s judece o cauz numai dac:
a. este soO, rud sau afin pn la gradul 3 inclusiv cu una din prOi
b. este soO, rud sau afin pn la gradul 3 inclusiv cu unul dintre ceilalOi
judectori care face parte din complet
c. este soO, rud sau afin pn la gradul 3 inclusiv cu procurorul
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: D
78. Judectorul este incompatibil s judece o cauz dac:
a. este soO, rud sau afin pn la gradul 4 inclusiv cu procurorul care a dispus
reOinerea nvinuitului;
b. este soO, rud sau afin pn la gradul 4 inclusiv cu procurorul general
adjunct al parchetului care a ntocmit rechizitoriul
c. este soO, rud sau afin pn la gradul 4 inclusiv cu un grefier care a
ntocmit citaOiile n dosarul de urmrire penal
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A
79. Se reOine existenOa unui caz de incompatibilitate n urmtoarea situaOie:
a. judectorul a fost reprezentant sau aprtor al interpretului
b. judectorul este soO, rud sau afin cu unul din avocaOi
c. judectorul a primit liberalitOi de la mandatarul unei prOi;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C
80. n cazul n care partea afl cazul de incompatibilitate dup pronunOarea
hotrrii:
a. poate formula cererea de recuzare n apel;
b. nu mai poate formula cererea de recuzare, dar poate declara apel pentru
acest motiv;
c. poate formula cererea de recuzare, chiar dac hotrrea a rmas definitiv
prin neapelare;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B
81. Cererea de recuzare poate fi formulat:

a. numai de ctre prOi;


b. de ctre prOi sau de procuror
c. de orice persoan interesat si de procuror
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: A
82. Dac n cauz sunt arestaOi preventiv, iar partea vtmat formuleaz o
cerere de recuzare a judectorului:
a. cererea este inadmisibil
b. cererea va fi soluOionat de un alt complet, dar completul n faOa cruia s-a
formulat cererea de recuzare, cu participarea judectorului recuzat, hotrste
asupra msurilor preventive;
c. cererea va fi soluOionat de un alt complet, care va hotr si asupra
msurilor preventive;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B
83. Cererea de abOinere formulat de procurorul de sedinO:
a. este inadmisibil, ntruct acesta nu soluOioneaz cauza si nici nu
efectueaz acte necesare desfsurrii procesului penal;
b. se depune la conductorul parchetului, care o nainteaz presedintelui
instanOei, iar acesta o admite sau o respinge prin rezoluOie;
c. se soluOioneaz de instanO
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C
84. Constituie motiv de recuzare:
a. participarea expertului de mai multe ori n aceeasi cauz;
b. audierea martorului de mai multe ori n aceeasi cauz
c. judectorul a fost expert sau martor n cauz
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C
85. Strmutarea judecrii unei cauze penale poate fi cerut:
a. de secretarul Consiliului Superior al Magistraturii
b. numai de Ministrul JustiOiei;
c. de presedintele instanOei superioare n grad celei la care se afl cauza;
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: D
86. Poate fi solicitat strmutarea judecrii unei cauze penale dac:
a. imparOialitatea judectorilor ar putea fi stirbit din cauza dusmniilor
locale;
b. nu a fost citit actul de sesizare;
c. a fost terminat cercetarea judectoreasc
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A
87. Strmutarea unei cauze se poate cere:
a. numai cnd aceasta se afl pe rolul instanOei de fond;
b. numai cnd aceasta se afl pe rolul unei instanOe
c. numai dac aceasta nu se afl n apel;
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B
88. Cererea de strmutare:
a. se adreseaz instanOei care a primit cauza spre judecare
b. se adreseaz instanOei ierarhic superioare celei care a primit cauza spre
judecare;
c. se adreseaz naltei CurOi de CasaOie si JustiOie;
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: C
89. Cererea de informaOii n cazul strmutrii:
a. este obligatorie n toate cazurile;
b. este facultativ n toate cazurile;
c. este facultativ n situaOia n care se formuleaz o nou cerere de
strmutare n aceeasi cauz;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C
90. PrOile sunt anunOate despre formularea cererii de strmutare de ctre:
a. nalta Curte de CasaOie si JustiOie, prin citare;
b. instanOa n faOa creia se afl cauza pe rol, prin comunicarea cererii;
c. instanOa superioar celei la care se afl cauza pe rol;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C
91. Strmutarea:
a. se dispune de ctre Parchetul de pe lng nalta Curte de CasaOie si JustiOie
n cauzele aflate n curs de urmrire penal;
b. examinarea cererii se face n sedinO public, cu citarea prOilor;
c. se dispune prin ncheiere motivat mpotriva creia se poate declara
recurs;
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: D
92. Desemnarea altei instanOe pentru judecarea cauzei:
a. se dispune de ctre Parchetul de pe lng nalta Curte de CasaOie si JustiOie
n cauzele aflate n curs de urmrire penal
b. examinarea cererii se face n sedinO public, fr citarea prOilor
c. se dispune prin ncheiere motivat mpotriva creia se poate declara
recurs

d. nici una din variantele de mai sus

ANS: D
93. Strmutarea poate fi cerut din nou:
a. oricnd;
b. dup trecerea unui termen de la respingerea cererii anterioare
c. numai dac noua cerere se ntemeiaz pe mprejurri noi, necunoscute
naltei CurOi de CasaOie si JustiOie la data soluOionrii cererii anterioare, sau
dac noua cerere se ntemeiaz pe mprejurri noi, ivite dup respingerea
cererii anterioare;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C
94. Probele indirecte:
a. sunt ntotdeauna obOinute din alt surs dect cea original
b. dovedesc n mod direct fapta
c. sunt ntotdeauna obOinute din sursa original
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: D
95. Probele directe:
a. sunt probele prin care se constat faptele probatorii;
b. sunt probele care se refer la faptul principal;
c. sunt elemente de fapt care ajung la cunostinOa autoritOilor judiciare dintrun
izvor nemijlocit;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B
96. Sarcina administrrii probelor n procesul penal aparOine:
a. organelor judiciare;

b. poliOiei judiciare si procurorului


c. prOilor, poliOiei judiciare, procurorului si instanOei
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: A
97. Dreptul la tcere:
a. poate fi folosit de nvinuit sau inculpat cu privire la datele sale de
identitate;
b. reprezint posibilitatea nvinuitului sau inculpatului de a refuza s
rspund la orice ntrebare care i se pune de ctre organele judiciare
c. reprezint posibilitatea nvinuitului sau inculpatului de a refuza s
rspund la orice ntrebare care i se pune de ctre organele judiciare cu
privire la nvinuirea care i se aduce;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C
98. Probele n procesul penal:
a. nu pot fi administrate dect n faza cercetrii judectoresti
b. pot fi propuse numai pn la nceperea dezbaterilor;
c. trebuie s fie admisibile, pertinente, concludente si utile
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: C
99. DeclaraOia nvinuitului sau inculpatului:
a. are o valoare probatorie absolut
b. are o valoare probatorie relativ
c. este indivizibil;
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B
100. DeclaraOiile nvinuitului sau inculpatului pot servi la aflarea

adevrului:
a. necondiOionat, dac nvinuitul sau inculpatul a acceptat s fie
audiat;
b. numai dac se coroboreaz cu alte probe;
c. numai dac se coroboreaz cu alte fapte sau mprejurri care rezult
din ansamblul probelor administrate n cauz
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C
101. Reprezint probe concludente n procedura penal:
a. probele care au legtur cu faptele sau mprejurrile ce fac obiectul
probaOiunii;
b. probele care contribuie la aflarea adevrului n cauza penal
c. probele care sunt necesare pentru soluOionarea cauzei;
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B
102. Ascultarea nvinuitului sau inculpatului:
a. se face separat dac sunt mai mulOi nvinuiOi sau inculpaOi, n faza
de urmrire penal;
b. se face separat dac sunt mai mulOi nvinuiOi sau inculpaOi,
indiferent de faza n care se afl procesul penal;
c. nvinuitul poate prezenta o declaraOie scris personal mai nainte,
dac aceasta cuprinde amnunte greu de reOinut;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A
103. DeclaraOiile nvinuitului sau inculpatului:
a. se consemneaz n scris sau se nregistreaz cu mijloace audiovideo;
b. se consemneaz n scris;
c. se consemneaz n scris de ctre nvinuit sau inculpat ori de ctre
avocatul acestuia

d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B
104. DeclaraOiile prOii vtmate pot servi la aflarea adevrului:
a. necondiOionat;
b. numai dac se coroboreaz cu alte probe;
c. numai dac se coroboreaz cu alte fapte sau mprejurri care rezult
din ansamblul probelor administrate n cauz;
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: C
105. Ascultarea nvinuitului sau inculpatului:
a. se face numai la sediul parchetului sau poliOiei;
b. se face numai la sediul organului judiciar;
c. se poate face oriunde acesta se gseste, dac se afl n
imposibilitate de deplasare;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C
106. Partea vtmat poate declara c particip n aceast calitate n
procesul penal:
a. pn la terminarea cercetrii judectoresti
b. pn la citirea actului de sesizare
c. pn la punerea n miscare a acOiunii penale
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B
107. Partea civil:
a. poate fi reprezentat n procesul penal, dar numai dac este lipsit
total de capacitate de exerciOiu

b. este introdus din oficiu n procesul penal


c. poate declara c particip n procesul penal n aceast calitate
numai pn la citirea actului de sesizare
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C
108. Persoana obligat s pstreze secretul profesional:
a. nu este obligat s declare ca martor
b. nu poate fi ascultat ca martor cu privire la faptele si mprejurrile
de care a luat cunostinO n exerciOiul profesiei, fr ncuviinOarea persoanei
sau a unitOii faO de care este obligat s pstreze secretul
c. nu poate s fie ascultat ca martor n nicio cauz
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B
109. n situaOia n care soOia inculpatului este audiat n calitate de
martor:
a. poate svrsi infracOiunea de mrturie mincinoas dac declar
necorespunztor adevrului
b. poate svrsi infracOiunea de mrturie mincinoas numai dac este
audiat n legtur cu fapte de corupOie, iar mrturia e mincinoas
c. poate svrsi infracOiunea de favorizare a infractorului, dac
mrturia e mincinoas
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: A
110. Ascultarea ca martor a persoanelor care prezint infirmitOi
fizice:
a. este interzis, deoarece persoana respectiv nu poate s redea
constient cunostinOele pe care le are
b. nu este interzis dac ascultarea se face cu privire la fapte pe care
le-a perceput cu simOurile sntoase
c. este permis n orice condiOii si cu privire la faptele percepute n

orice mod;
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B
111. SoOul si rudele apropiate ale nvinuitului:
a. nu pot fi audiate ca martori
b. nu sunt obligate s declare ca martori
c. nu pot svrsi infracOiunea de mrturie mincinoas dac au fost
audiate;
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B
112. Minorul care nu a mplinit 14 ani:
a. nu poate fi audiat ca martor n procesul penal
b. poate fi audiat numai n sedinO secret;
c. poate fi audiat, dar numai n prezenOa unuia dintre prinOi sau a
persoanei creia i este ncredinOat spre crestere si educare
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: C
113. Minorul:
a. nu poate fi ascultat ca martor n procesul penal;
b. nu este obligat s declare ca martor n procesul penal
c. poate fi ascultat ca martor
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: C
114. Nu pot dobndi calitatea de martor n procesul penal:
a. rudele inculpatului si rudele prOii vtmate;
b. prOile civile;

c. minorii;
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B
115. Persoana vtmat:
a. nu poate fi ascultat ca martor n procesul penal
b. poate fi obligat s declare ca martor
c. poate fi ascultat ca martor dac nu s-a constituit parte civil sau nu
particip n proces ca parte vtmat
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: C
116. Nu depune jurmnt:
a. preotul;
b. ateul;
c. minorul care nu a mplinit 14 ani
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: C
117. Pot fi audiaOi ca martori cu identitate protejat:
a. procurorul care a supravegheat urmrirea penal;
b. investigatorii sub acoperire;
c. minorii, n cazul infracOiunilor privind violenOa n familie;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B
118. Confruntarea poate fi efectuat:
a. numai ntre martorii ale cror declaraOii sunt contradictorii;
b. numai ntre nvinuit sau inculpat si martori;
c. ntre persoanele ascultate n aceeasi cauz, dac ntre declaraOiile

acestora exist contradicOii;


d. nici una din variantele de mai sus

ANS: C
119. n cazul confruntrii:
a. persoanele sunt ascultate cu privire la faptele si mprejurrile n
privinOa crora declaraOiile date anterior se contrazic;
b. declaraOiile se consemneaz n scris, n procese-verbale separate
pentru fiecare persoan;
c. persoanele confruntate trebuie s si pun reciproc ntrebri
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A
120. Una din prOi prezint o nregistrare video n procesul penal ca
prob:
a. nregistrarea video efectuat de parte este inadmisibil ca mijloc de
prob, dac a fost fcut fr autorizarea instanOei;
b. nregistrarea video poate servi ca mijloc de prob, chiar dac a fost
efectuat de parte, cu condiOia ca infracOiunea s fie cercetat la plngere
prealabil;
c. nregistrarea poate servi ca mijloc de prob dac nu este interzis de
lege sau dac priveste nregistrri ale propriilor convorbiri sau comunicri
ale prOii purtate cu terOi;
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: C
121. Convorbirile si comunicrile prOii vtmate pot fi interceptate:
a. la cererea motivat a acesteia, cu autorizarea judectorului,
indiferent de natura infracOiunii;
b. indiferent de natura infracOiunii, dar numai cu autorizarea
judectorului;
c. la cererea motivat a acesteia, cu autorizarea procurorului,
indiferent de natura infracOiunii, dar nu mai mult de 30 de zile;

d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A
122. Mijloacele de prob administrate ca urmare a interceptrilor
convorbirilor si comunicaOiilor:
a. pot fi supuse expertizei numai la cererea inculpatului;
b. pot fi supuse expertizei la cererea procurorului, a prOilor sau din
oficiu;
c. nu pot fi supuse expertizei;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B
123. Nu pot fi martori asistenOi:
a. vecinii persoanei al crei domiciliu este percheziOionat;
b. persoanele care au asistat la svrsirea faptei
c. persoanele interesate n cauz
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: C
124. Ridicarea de obiecte sau nscrisuri se dispune:
a. numai de ctre instanO;
b. numai de ctre procuror;
c. de ctre executorul judectoresc
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: D
125. PercheziOia poate fi:
a. numai domiciliar;
b. corporal sau domiciliar
c. numai corporal;

d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B
126. Comisia rogatorie se poate adresa:
a. parchetului ierarhic superior;
b. parchetului ierarhic inferior;
c. instanOei egale n grad;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C
127. Sunt msuri preventive:
a. reOinerea;
b. obligarea la tratament medical;
c. sechestrul;
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: A
128. mpotriva ordonanOei procurorului prin care se dispune reOinerea:
a. nvinuitul poate formula plngere care se soluOioneaz de
procurorul ierarhic superior procurorului care a dispus reOinerea;
b. nvinuitul poate formula plngere care se soluOioneaz de instanO
n termen de 3 zile de la data sesizrii;
c. nvinuitul nu poate formula plngere;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A
129. mpotriva ordonanOei organului de cercetare penal prin care se
dispune reOinerea:
a. nvinuitul poate formula plngere, nainte de expirarea termenului
de 24 de ore, plngere care se soluOioneaz de procuror;

b. nvinuitul poate formula plngere, nainte de expirarea termenului


de 24 de ore, plngere care se soluOioneaz de instanO n termen de 3 zile de
la data sesizrii;
c. nvinuitul nu poate formula plngere;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A
130. n cazul comisiei rogatorii:
a. instanOa care efectueaz comisia rogatorie va dispune desemnarea
unui aprtor din oficiu pentru inculpatul arestat;
b. comisia rogatorie se poate adresa unei instanOe inferioare;
c. prezentarea materialului de urmrire penal se poate realiza prin
comisie rogatorie dac se asigur transportarea dosarului;
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: A
131. Msurile preventive pot nceta de drept:
a. la data soluOionrii plngerii mpotriva msurii preventive luate de
procuror;
b. cnd s-au schimbat temeiurile care au dus la luarea msurii
preventive;
c. la data pronunOrii hotrrii de achitare;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C
132. n cazul reOinerii:
a. msura nu poate fi luat dac pedeapsa prevzut de lege pentru
infracOiunea svrsit este amenda;
b. msura nu poate fi luat dect dac pedeapsa prevzut de lege
pentru infracOiunea svrsit este nchisoarea, chiar si alternativ cu amenda;
c. msura poate fi luat oricare ar fi pedeapsa prevzut de lege;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B
133. ReOinerea poate fi dispus de:
a. judector;
b. comandantul navei sau aeronavei pentru infracOiunile svrsite la
bordul navelor sau aeronavelor;
c. agenOii poliOiei de frontier n ipoteza constatrii unor infracOiuni la
regimul frontierei de stat;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: D
134. Msurile preventive pot fi dispuse prin:
a. rezoluOia organului de cercetare penal
b. rezoluOia procurorului;
c. ordonanOa procurorului;
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: C
135. Cazurile prevzute de art. 148 lit. a)-e) C. proc. pen.:
a. nu prezint nicio relevanO n cazul obligrii de a nu prsi
localitatea;
b. nu prezint nicio relevanO n cazul arestrii preventive;
c. nu prezint nicio relevanO n cazul reOinerii
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A
136. Urmtoarea msur preventiv poate fi prelungit:
a. reOinerea, numai de ctre procuror, pentru o perioad de 24 de ore
b. arestarea preventiv, numai de ctre instanO;
c. obligarea de a nu prsi Oara, numai de ctre instanO;
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B
137. Copia actului prin care s-a dispus obligarea de a nu prsi
localitatea se comunic:
a. poliOiei de frontier;
b. administraOiei financiare n a crei circumscripOie locuieste
nvinuitul sau inculpatul;
c. prOii vtmate
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A
138. Arestarea preventiv se dispune prin:
a. ordonanOa procurorului;
b. ncheierea judectorului
c. mandatul de arestare emis de judector
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B
139. Arestarea preventiv a nvinuitului:
a. se poate dispune de ctre procuror, n cursul urmririi penale, si de
ctre instanOa de judecat, n cursul judecOii;
b. nu se poate dispune dect n cursul urmririi penale;
c. presupune punerea n miscare a acOiunii penale;
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: D
140. Msura preventiv a reOinerii:
a. nu poate fi luat dac infracOiunea svrsit este pedepsit numai cu
amenda;
b. poate dura mai mult de 24 de ore n cazul n care persoana a fost

reOinut administrativ;
c. poate fi luat chiar dac nu s-a nceput urmrirea penal faO de
persoana respectiv;
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: A
141. n situaOia n care acOiunea penal se pune n miscare faO de
nvinuitul arestat preventiv:
a. inculpatul poate fi arestat preventiv pentru o perioad de maxim 30
de zile;
b. inculpatul nu mai poate fi arestat preventiv;
c. inculpatul poate fi arestat preventiv pentru perioada care a mai
rmas din termenul maxim de 30 de zile;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C
142. n cazul n care instanOa admite propunerea de arestare
preventiv:
a. mandatul de arestare preventiv este emis de judector
b. mandatul de arestare preventiv este emis de procuror
c. mandatul de arestare preventiv este emis de grefier;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A
143. Poate fi prelungit:
a. reOinerea inculpatului;
b. arestarea preventiv a nvinuitului;
c. arestarea preventiv a inculpatului;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C

144. Arestarea inculpatului major:


a. nu poate depsi 180 de zile dect dac s-a pronunOat o hotrre de
prim instanO;
b. nu poate depsi 180 de zile n cursul urmririi penale;
c. nu poate depsi 180 de zile n fiecare faz a procesului penal;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B
145. Sunt msuri procesuale reale:
a. liberarea provizorie pe cauOiune si restituirea lucrurilor;
b. msurile asigurtorii, restituirea lucrurilor;
c. liberarea provizorie pe cauOiune si msurile asigurtorii;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B
146. Sunt acte procesuale:
a. introducerea plngerii prealabile de ctre persoana vtmat,
trimiterea n judecat, punerea n miscare a acOiunii penale;
b. nmnarea citaOiei, efectuarea unei percheziOii, ascultarea unui
martor;
c. mpcarea prOilor, cercetarea la faOa locului, nmnarea citaOiei
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: A
147. Nerespectarea dispoziOiilor privind incompatibilitatea
judectorilor este sancOionat cu:
a. nulitatea relativ;
b. nulitatea absolut;
c. nulitatea relativ, care poate fi invocat la termenul urmtor;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: B
148. Dac organele de cercetare ale poliOiei judiciare apreciaz c
inculpatul nu si poate face singur aprarea:
a. asistenOa juridic este obligatorie;
b. asistenOa juridic nu este obligatorie, cu excepOia situaOiilor
prevzute de art. 171 C. proc. pen. n care se afl inculpatul;
c. nu exist o prevedere legal referitoare la aceast situaOie;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A
149. Sunt faze ale procesului penal:
a. urmrirea penal, procesul penal si punerea n executare a
hotrrilor penale rmase definitive;
b. urmrirea penal, judecata si punerea n executare a hotrrilor
penale definitive;
c. urmrirea penal si judecata;
d. nici una din variantele de mai sus

ANS: B
150. Sunt corpuri delicte:
a. obiectele care conOin o urm a faptei svrsite;
b. obiectele care poart o urm a faptei svrsite;
c. obiectele care au fost folosite sau au fost destinate s serveasc la
svrsirea unei infracOiuni, precum si obiectele care sunt produsul
infracOiunii;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: C
151. Participarea procurorului la judecarea propunerii de arestare
preventiv:
a. este obligatorie, indiferent de infracOiune;

b. este obligatorie, dar numai dac pedeapsa prevzut de lege pentru


infracOiunea svrsit este de 4 ani sau mai mare;
c. este obligatorie, dar numai dac inculpatul este minor ori
infracOiunea svrsit este pedepsit cu o pedeaps mai mare de 4 ani;
d. nici una din variantele de mai sus.

ANS: A

S-ar putea să vă placă și