Sunteți pe pagina 1din 120

Magdalena PLATIS

Sorin-George TOMA
Catalina Ioana BONCIU
Cornelia NISTOR

Teste de antrenament pentru


examenul de licen

Administrarea Afacerilor

Facultatea de Administraie i Afaceri


Universitatea din Bucureti
CUPRINS

Cuvnt nainte ............................................................................ 4


Partea I ......................................................................................... 6
MARKETING ............................................................................. 6
Prof.univ.dr. Magdalena PLATIS ............................................ 6
Partea a II-a ............................................................................... 25
ANTREPRENORIAT SI ADMINISTRAREA AFACERILOR
..................................................................................................... 25
Prof.univ.dr. Sorin-George TOMA ........................................ 25
Partea a III-a .............................................................................. 36
MANAGEMENTUL RESURSELOR UMANE..................... 36
Prof.univ.dr. Ctlina Ioana BONCIU .................................. 36
Partea a IV-a .............................................................................. 83
MICROECONOMIE ................................................................ 83
Conf.univ.dr. Cornelia NISTOR ........................................... 83
RSPUNSURI......................................................................... 105
TEMATIC I BIBLIOGRAFIE PENTRU EXAMENUL DE
FINALIZARE A STUDIILOR ............................................... 113

2
3
Cuvnt nainte

Lucrarea de fa este destinat candidailor la examenul


de licen, specializarea Administrarea Afacerilor, precum i
studenilor care studiaz sau se pregtesc pentru examen, la
disciplinele: Marketing, Antreprenoriat si Administrarea
Afacerilor, Managementul Resurselor Umane i Microeconomie.
Este o lucrare conceput n baza tematicii de licen, cu rspunsuri
unice care urmrete aprofundarea cunotinelor nvate la
disciplinele respective.
Lucrarea cuprinde 497 de grile, cu urmtoarea structur:
Marketing 104 grile;
Antreprenoriat si Administrarea Afacerilor 50 grile;
Managementul Resurselor Umane-255 grile
Microeconomie 88 grile;
Cu ajutorul tabelelor de rspuns, studenii i verific
raionamentele i alegerile.
n sperana c aceste grile vor fi utile, urm SUCCES
studenilor n rezolvarea lor.
AUTORII

4
5
Partea I
MARKETING
Prof.univ.dr. Magdalena PLATIS

1. Ansamblul subiecilor, forelor i condiiilor interne i


externe n interiorul i sub aciunea crora managerul
stabilete i menine relaiile cu clienii exprim:
a) strategia de marketing;
b) mixul de marketing;
c) mediul de marketing;
d) planul de marketing.
2. Reprezint o component a mediului intern de marketing:
a) mixul de marketing;
b) clienii;
c) furnizorii;
d) factorii demografici
3. Se utilizeaz pentru dimensionarea activitii firmei i
exprim cel mai bine capacitatea pieei:
a) numrul concurenilor;
b) gama sortimental;
c) nivelul preurilor;
d) volumul cererii.
4. Dezvoltarea pieei organizaiei se poate face prin:
a) atragerea non-consumatorilor relativi;
b) meninerea intensitii de consum;
c) atragerea non-consumatorilor absolui;
d) reducerea cumprrilor medii efectuate de un
consumator.

6
5. ntre organizaiile care realizeaz acelai produs i satisfac
aceeai necesitate, disputndu-i aceeai clientel se
manifest concurena:
a) direct;
b) indirect, vertical;
c) perfect;
d) indirect, orizontal
6. Reflect faptul c stilul de via impune un anume
comportament consumatorului, care trebuie s fie ct mai
real, axioma:
a) preferinelor;
b) obligativitii;
c) nivelului aspiraiilor;
d) integrrii.
7. Reprezint un factor de natur psihologic care influeneaz
comportamentul consumatorului:
a) stilul de via;
b) statutul social;
c) motivaia;
d) grupul referenial.
8. Este un element al atitudinii care reflect tendina de a
aciona n ceea ce privete obiectul acesteia, reflectat prin
intenia de a-l cumpra sau nu, componenta:
a) cognitiv;
b) afectiv;
c) atitudinal;
d) conativ.
9. Cumprturile efectuate neplanificat, ca urmare a unei
motivaii instantanee, determinate mai ales de stimul vizual:
a) necesit un efort de cumprare maxim;
b) se numesc cumprri critice;
c) se ncadreaz n cumprturile frecvente;
d) se refer la cumprturile de impuls.

7
10. Concepia organizaiei cu privire la evoluia activitii sale,
opiunile ei de ansamblu, principiile i normele ce o
cluzesc se numete:
a) mix de marketing;
b) politica de marketing;
c) management strategic;
d) analiz economic.
11. n procesul de formare a strategiei, gndirea strategic nu
este generat de:
a) misiunea i obiectivele firmei;
b) situaia mediului exterior;
c) deciziile strategice adoptate;
d) situaia concurenial concret.
12. n funcie de schimbrile pieei, strategia de pia poate fi:
a) activ, adaptiv, pasiv;
b) ridicat, medie, redus;
c) ofensiv i defensiv;
d) difereniat, concentrat i nedifereniat.
13. n cadrul submixului de pre se includ:
a) caracteristicile produsului;
b) aspectele privind stocurile;
c) condiiile de creditare;
d) relaiile publice.
14. Fora de vnzare este parte a submixului de:
a) produs;
b) pre;
c) distribuie;
d) promovare.
15. n categoria caracteristicilor asociate produsului se include:
a) marca;
b) durata;
c) compoziia;
d) varietatea.
16. Marca produsului se definete:
a) doar prin atributele produsului;

8
b) prin costul i preul produsului;
c) i prin valorile cumprtorilor care ofer un pre,
pentru performan, siguran i prestigiul produsului;
d) numai prin avantajele funcionale ale produsului.
17. Dup natura produsului i pieele de desfacere, ambalajul
unui produs poate fi:
a) de baz i secundar;
b) de transport i stocare;
c) reutilizabil i nereutilizabil;
d) de depozitare i pentru expunere.
18. Gama de produse:
a) reprezint portofoliul de produse;
b) nu exprim mixul de produs;
c) poate fi dezvoltat prin inovare, dar nu depinde de
cerinele consumatorilor;
d) nu cuprinde produsele care contribuie la realizarea
celei mai mari cifre de afaceri.
19. Reprezint un factor intern care determin preul unui
produs:
a) cererea pentru bunuri;
b) concurena;
c) politica statului;
d) strategia de distribuie a produsului.
20. Reprezint un avantaj al strategiei preurilor ridicate (sau de
smntnire):
a) profiturile mici pe termen lung;
b) creterile frecvente de preuri;
c) profiturile mari pe termen scurt;
d) creterea riscului demodrii.
21. Reprezint o funcie a distribuiei:
a) schimbarea proprietii asupra produsului;
b) protecia mediului ambiant;
c) reducerea costurilor de producie;
d) corelarea cererii cu oferta.

9
22. Forma de distribuie care implic desfacerea n orice punct
posibil i care se recomand pentru bunurile ce se cumpr
n mod curent este:
a) exclusiv;
b) selectiv;
c) intensiv;
d) industrial.
23. Atunci cnd distribuitorul, intermediarul i asum
responsabilitile cu privire la metodele i tehnicile pe care
le folosete n domeniul promovrii, aceasta se numete
promovare:
a) a produselor;
b) pasiv;
c) activ;
d) a serviciilor i vnzrilor.
24. Nu reprezint un obiectiv al publicitii:
a) informarea consumatorilor;
b) optimizarea cheltuielilor;
c) convingerea consumatorilor;
d) reamintirea unei nevoi.
25. Dup modul de desfurare n timp, strategia de promovare
poate fi:
a) a activitii promoionale permanente sau intermitente;
b) ofensiv sau defensiv;
c) concentrat sau difereniat;
d) difereniat sau nedifereniat.
26. Grupul de referin nu ndeplinete funcia:
a) normativ;
b) informaional;
c) stabilizare a eforturilor de cumprare;
d) comparativ.
27. n cadrul submixului de produs se includ:
a) sortimentele i stocurile;
b) relaiile publice;
c) facilitile de plat i aciunile de vnzare;

10
d) designul i caracteristicile de ambalare.
28. Strategia proactiv este cea care:
a) implic anticiparea schimbrilor mediului;
b) presupune o imitare rapid a unor aciuni;
c) se sprijin pe o inovaie reactiv;
d) nu admite un proces inovator.
29. Este un obiectiv de pre:
a) acoperirea parial a costurilor;
b) devansarea preurilor concurenilor;
c) ncurajarea ptrunderii pe pia de noi firme;
d) recuperarea investiiei, cel puin ntr-un anumit procent
30. Numrul unitilor prin care se asigur desfacerea produsului
n cadrul fiecrei etape a circuitului exprim dimensiunea
canalului de:
a) lungime;
b) lime;
c) adncime;
d) volum.
31. Logistica reprezint:
a) distribuia fizic;
b) promovarea direct;
c) distribuia invers;
d) transportul i service-ul.
32. Grupul de angajai sau delegai ai organizaiei investii cu o
serie de competene ce vizeaz sporirea vnzrilor fr
utilizarea reelei comerciale desemneaz:
a) grupul de referin;
b) fora de vnzare;
c) grupul de apartenen;
d) partenerii firmei.

33. Obiectivul imediat al reclamei este:


a) creterea vnzrilor;
b) fidelizarea clienilor;
c) creterea profitului;

11
d) atragerea ateniei.
34. Alegei varianta fals:
a) dup sediul activitii promoionale, strategia poate fi
cu fore proprii, i prin instituii specializate;
b) strategia de extindere a imaginii firmei este cea de
promovare exclusiv a produsului;
c) exist companii publicitare n care reclama ocup locul
central;
d) msurarea nivelului de contientizare este o metod de
msurare a eficienei reclamei.
35. Reprezint o component a organismelor publice:
a) asociaiile cetenilor;
b) clienii;
c) furnizorii;
d) concurenii.
36. Nu reprezint o condiie pentru dezvoltarea unei relaii de
schimb ntre un potenial vnztor i cumprtor:
a) fiecare parte dispune de ceva considerat valoros pentru
cealalt parte;
b) prile dispun de libertatea de a accepta sau respinge
tranzacia;
c) ntre cele dou pri exist posibilitatea de comunicare;
d) cunoaterea capacitii de dezvoltare a pieei de la cea
efectiv la cea potenial.
37. Atunci cnd cea mai mare parte a consumatorilor nu accept
produsul, dar l achiziioneaz din considerente de
raionalitate, cererea este considerat a fi:
a) negativ;
b) latent;
c) absent;
d) n scdere.
38. Este o funcie premis a marketingului n activitatea
ntreprinderii:
a) conectarea dinamic a ntreprinderii la mediul
economico-social;

12
b) cunoaterea cerinelor pieei, a nevoilor
consumatorilor;
c) satisfacerea cerinelor pieei, a nevoilor
consumatorilor;
d) creterea eficienei, a profitului ntreprinderii.
39. Alegei varianta adevrat:
a) simularea ca metod de cercetare n marketing se mai
numete experiment;
b) cercetarea permanent are numai caracter descriptiv;
c) piaa bunurilor de consum este cel mai frecvent obiect
de analiz n studiile de marketing;
d) piaa bunurilor de consum este o pia redus
segmentat.
40. Combinaia de elemente produs, pre, promovare,
distribuie care, corelate ntre ele contribuie la realizarea
obiectivelor ntreprinderii definete:
a) strategia de pia;
b) marketingul mix;
c) politica de promovare;
d) strategia de dezvoltare a produsului.
41. Este un criteriu de exemplificare a variantelor strategiei de
pia:
a) nnoirea produselor;
b) perfecionarea gamei sortimentale;
c) structura pieei;
d) logistica produselor.
42. Procesul de creare a unui produs, n sensul acceptrii acestuia
de ctre consumator se desfoar n dou etape i anume:
a) lansare i dezvoltare;
b) cercetare i transfer tehnologic;
c) studierea pieei i lansarea n fabricaie;
d) difuzarea produsului i adoptarea n consum.
43. Etapele unui ciclu de via pentru un produs nu cuprind
urmtoarea secven:
a) introducere, dezvoltare, maturitate, declin;

13
b) cretere, lansare, maturitate, declin;
c) lansare, cretere, declin, relansare;
d) lansare, dezvoltare, maturitate, declin, relansare.
44. Variantele strategice de produs se elaboreaz n funcie de
criteriul specific i anume:
a) dinamica pieei;
b) flexibilitatea preului;
c) lungimea canalului de distribuie;
d) gradul de noutate a produsului.
45. Limitele superioare de pre:
a) se numesc plafon de pre;
b) sunt ilegale;
c) nu presupun intervenia statului;
d) reprezint preul suport.
46. Dup sensul circulaiei produselor, distribuia poate fi:
a) intensiv, selectiv i exclusiv;
b) unilateral i bilateral;
c) direct i invers;
d) fizic i promoional.
47. Logistica exprim distribuia:
a) n dublu sens;
b) unilateral;
c) selectiv;
d) fizic.
48. Identificai varianta fals:
a) gradul de implicare a productorului reprezint un
criteriu pentru strategia de promovare;
b) intermediarii pot fi specializai;
c) canalul de distribuie poate fi indirect;
d) publicitatea poate fi de condiionare.
49. Dup dimensiunea canalului de distribuie, strategia poate fi
de distribuie:
a) extensiv, selectiv i exclusiv;
b) cu sau fr intermediari;
c) prin aparat fix sau flexibil;

14
d) prin intermediari, prin aparat propriu i mixt.
50. Atunci cnd se realizeaz o politic promoional n raport
cu o marc concurent, publicitatea este:
a) de informare;
b) de condiionare;
c) comparativ;
d) de reamintire.
51. Este un avantaj al radioului, ca tehnic de comunicare
folosit n publicitate:
a) caracterul auditiv al mesajului;
b) costul ridicat al difuzrii;
c) lipsa de flexibilitate;
d) adresabilitatea larg a mesajului.
52. Strategia ofensiv i defensiv sunt variante de promovare
identificate n funcie de:
a) obiectul activitii promoionale;
b) rolul atribuit activitii promoionale;
c) diversitatea activitii promoionale;
d) continuitatea activitii promoionale.
53. Reprezint tehnici generatoare de idei noi:
a) tehnicile de stimulare a creativitii;
b) analiza cost-beneficiu;
c) metoda profit-pierdere;
d) tehnica adaptrii cererii la ofert.
54. Transferul proprietii asupra bunului prin vnzare-
cumprare reprezint o funcie specific:
a) promovrii;
b) produciei;
c) distribuiei;
d) formrii preului.
55. Gradul de apropiere de punctele finale de desfacere, adic de
consumator exprim dimensiunea canalului de distribuie
numit:
a) adncime;
b) lungime;

15
c) lime;
d) elasticitate.
56. Realizarea unei infrastructuri specializate este reflectat de:
a) concentrarea distribuiei;
b) integrarea distribuiei;
c) specializarea distribuiei;
d) dispersarea distribuiei.
57. Sistemul de comunicaii ntreprindere-mediu nu cuprinde:
a) sursa de informare;
b) analiza concurenei;
c) suportul mesajului;
d) destinatarul.
58. Promovarea vnzrilor:
a) include reducerile de pre;
b) este sinonim cu merchandising-ul;
c) este o publicitate la locul vnzrii;
d) nu include vnzrile grupate.
59. Strategia concentrat n domeniul promovrii:
a) se manifest sub forma campaniilor publicitare;
b) se mai numete continu;
c) nu admite ntreruperi n aciunile promoionale;
d) se desfoar numai prin agenii specializate.
60. Dup nivelul preului, acesta poate fi:
a) cu sau fr TVA;
b) pentru produse noi sau existente;
c) unic sau difereniat;
d) nalt, mediu sau jos.
61. Orice grup de indivizi sau individ care beneficiaz de un bun
sau serviciu exprim conceptul de:
a) pia;
b) client;
c) marketing;
d) schimb.
62. Nevoile economice:

16
a) reprezint cerine obiectiv necesare pentru dezvoltarea
personalitii umane;
b) nu pot fi secrete;
c) sunt ntotdeauna reale;
d) nu pot fi de satisfacie.
63. Este funcie premis a marketingului:
a) conectarea organizaiei la pia;
b) maximizarea profitului;
c) creterea eficienei economice;
d) cercetarea pieei.
64. Dup necesitatea realizrii consumului, acesta poate fi:
a) raional i iraional;
b) de supraconsum i subconsum;
c) de mrfuri i servicii;
d) personal i colectiv.
65. Fr efort de cutare i cumprare sunt bunurile:
a) de selecie;
b) de convenien;
c) de specialitate;
d) necutate.
66. Alegei varianta fals:
a) comportamentul consumatorului este o consecin a
manifestrii unei atitudini;
b) faza afectiv este cea n care consumatorul caut
informaii;
c) strategia de pia poate fi defensiv;
d) nicio strategie de pia nu urmrete scderea cotei de
pia.
67. Combinaia de elemente de produs, pre, promovare i
distribuie care contribuie la realizarea obiectivelor
ntreprinderii definete:
a) politica de pia;
b) mixul de marketing;
c) strategia de pia;
d) avantajul competitiv.

17
68. Dup importana lui n activitatea economic, produsul poate
fi:
a) existent i nou;
b) de folosin curent, rar i ndelungat;
c) de baz, colateral i complementar;
d) de import i de export.
69. Etapele de creare a unui nou produs sunt:
a) lansare, cretere, maturitate, declin;
b) proiectare, lansare pe pia;
c) noire i evaluare;
d) difuzare i adoptare n consum.
70. Intervalul de timp ntre momentul lansrii produsului pe
pia i al retragerii sale definitive exprim:
a) ciclul de via;
b) strategia de produs;
c) lungimea canalului de distribuie;
d) politica de promovare.
71. Criteriile specifice strategiei de produs includ:
a) calitatea produsului;
b) tipurile de intermediari;
c) dimensiunile canalului de distribuie;
d) tehnicile de promovare.
72. Este o caracteristic a preului posibil de pia:
a) nivelul su corespunztor echilibrului dintre cerere i
ofert;
b) caracterul su static;
c) caracterul su reglementat;
d) existena unui singur nivel de pre.
73. Preurile unice i difereniate au la baz criteriul:
a) gradul de flexibilitate a preului;
b) noutatea produselor;
c) strategia productorului;
d) sistemul de formare a preurilor.
74. Transferul proprietii asupra bunului prin vnzare-
cumprare exprim o funcie specific:

18
a) produciei;
b) repartiiei;
c) distribuiei;
d) consumului.
75. Logistica exprim distribuia:
a) fizic;
b) invers;
c) unilateral;
d) intensiv.
76. Fenomenul care reunete distribuitorii din stadii diferite ale
traseului producie-consum, precum i intermediarii aflai pe
aceeai secven a canalului de distribuie se numete:
a) concentrare;
b) integrare;
c) specializare;
d) promovare.
77. n funcie de gradul de implicare a productorului, distribuia
poate fi:
a) cu sau fr control;
b) prin aparat fix sau mobil;
c) prin intermediari sau prin aparat propriu;
d) extensiv sau exclusiv.
78. Atunci cnd se realizeaz o politic promoional n raport
cu o marc rival, publicitatea de produs este:
a) de informare;
b) de condiionare;
c) de reamintire;
d) comparativ.
79. Merchandising-ul este o form de:
a) producie;
b) determinare a preului;
c) distribuie;
d) promovare.
80. Marketingul este o tiin care pune n centrul problematicii
sale:

19
a) productorul de bunuri de consum i resursele sale;
b) clientul i necesitile sale;
c) agenii economici concureni;
d) investitorii i instituiile bancare.
81. Alegei varianta adevrat:
a) toate nevoile economice sunt nevoi exprimate de
consumator;
b) nevoile de statisfacie se mai numesc secrete;
c) nevoile reale nu sunt ntotdeauna exprimate;
d) nevoia de apreciere social este o nevoie exprimat.
82. Este o funcie mijloc a marketingului n activitatea
ntreprinderii:
a) conectarea dinamic a ntreprinderii la mediul
economico-social;
b) cunoaterea cerinelor pieei, a nevoilor
consumatorilor;
c) satisfacerea cerinelor pieei, a nevoilor
consumatorilor;
d) creterea eficienei, a profitului ntreprinderii.
83. Atunci cnd cererea este influenat de factori sezonieri,
aceasta este o cerere:
a) fluctuant;
b) absent;
c) latent;
d) n scdere.
84. Activitatea prin care se investigheaz diverse fenomene sau
sisteme economice folosindu-se metode statistice, tehnici de
analiz i interpretare a informaiilor exprim:
a) strategia de pia;
b) marketingul mix;
c) politica de promovare;
d) cercetarea de marketing.
85. Este un criteriu de exemplificare a variantelor strategiei de
pia:
a) nnoirea produselor;

20
b) perfecionarea gamei sortimentale;
c) sursa de finanare a consumului;
d) nivelul competiiei.
86. Bunurile de consum care se achiziioneaz fr efort de
cutare i cumprare se numesc bunuri:
a) de convenien;
b) de specialitate;
c) de selecie;
d) necutate.
87. Identificai variana fals:
a) nevoia aspiraie nu are caracter presant;
b) nevoia obligaie nu suport amnare;
c) nevoia obligaie devine nevoie aspiraie prin
satisfacere;
d) identificarea i cuantificarea nevoilor fac obiectul
studierii consumului.
88. Fazele constituirii unei atitudini generatoare de
comportamentul consumatorului sunt:
a) lansare, cretere, maturitate, declin;
b) cognitiv, afectiv, conativ;
c) percepia i nvarea;
d) informare, evaluare i cutare.
89. Limitele inferioare de pre:
a) se numesc plafon de pre;
b) sunt ilegale;
c) nu presupun intervenia statului;
d) reprezint preul suport.
90. Dup structura pieei, strategia de pia poate fi:
a) difereniat, nedifereniat sau concentrat;
b) activ, adaptiv sau pasiv;
c) de cretere, meninere sau scdere a cotei de pia;
d) ofensiv sau defensiv.
91. Prima etapa a procesului de creare a unui nou produs este:
a) adoptarea n consum;
b) difuzarea n spaiu;

21
c) lansarea pe pia;
d) crearea interesului consumatorilor.
92. Identificai varianta fals:
a) pentru produsele care fac obiectul comerului
internaional se poate identifica un ciclu internaional
de via;
b) intermediarii nu pot fi total independeni fa de firma
productoare;
c) canalul de distribuie poate fi indirect;
d) publicitatea poate fi de condiionare.
93. Intervalul de timp cuprins ntre momentul lansrii produsului
pe pia i al retragerii sale definitive de pe piaa respectiv
exprim:
a) ciclul de via;
b) strategia de marketing;
c) planul de marketing;
d) mixul de marketing.
94. Atunci cnd se urmrete relansarea unui produs care a intrat
n perioada de declin, publicitatea este:
a) de informare;
b) de condiionare;
c) comparativ;
d) de reamintire.
95. Este un avantaj al televiziunii, ca tehnic de comunicare
folosit n publicitate:
a) lipsa de flexibilitate;
b) costul ridicat al difuzrii;
c) difuzarea rapid i repetat;
d) selectivitatea redus a consumatorilor.
96. Strategia de produs sau de firm sunt variante de promovare
identificate n funcie de:
a) obiectul activitii promoionale;
b) rolul atribuit activitii promoionale;
c) diversitatea activitii promoionale;
d) continuitatea activitii promoionale.

22
97. Canalul lung de distribuie este o variant de distribuie n
care traseul productor-consumator presupune implicarea:
a) unui singur intermediar, de obicei din sfera comerului
cu amnuntul;
b) unui singur intermediar, de obicei din sfera comerului
cu ridicata;
c) a 2-6 intermediari din sfera comerului cu amnuntul;
d) a 2-6 intermediari din sfera comerului cu ridicata.
98. Dup gradul de diversificare a produciei, strategia de produs
poate fi strategie de:
a) nnoire, perfecionare i meninere;
b) lrgire, meninere i restrngere;
c) pre ridicat, moderat sau sczut;
d) promovare restrns sau susinut.
99. Numrul de participani care exist pe aceeai secven a
canalului de distribuie exprim dimensiunea acestuia
denumit:
a) adncime;
b) lungime;
c) lime;
d) elasticitate.
100. Ptrunderea pe pia a unui nou produs dup lansarea
acestuia de ctre concuren exprim lansarea:
a) primar;
b) paralel;
c) ntrziat;
d) raional.
101. Nu reprezint o tehnic generatoare de idei noi:
a) analiza morfologic;
b) tehnica brainstorming;
c) analiza cost-beneficiu;
d) lista atributelor.
102. Rabaturile la achitarea imediat a produsului reprezint o
variant a preurilor:
a) promoionale;

23
b) produselor grupate;
c) psihologice;
d) difereniate.
103. Preul de control:
a) este mai mic, egal sau mai mare fa de preul de
echilibru;
b) nu admite intervenia statului n determinarea nivelului
de pre;
c) reprezint o limit inferioar a preului;
d) se mai numete plafon de pre.
104. n funcie de puterea vnztorilor i cumprtorilor de a
influena preurile, acestea pot fi:
a) cu sau fr TVA;
b) pentru produse noi sau existente;
c) unice sau difereniate;
d) libere sau administrate.

24
Partea a II-a
ANTREPRENORIAT SI
ADMINISTRAREA AFACERILOR
Prof.univ.dr. Sorin-George TOMA

1. Primul autor care a utilizat pentru prima dat termenul de


antreprenor a fost:
a) J.-B. Say;
b) A. Smith;
c) R. Cantillon;
d) D. Ricardo.
2. n concepia lui R. Cantillon prototipul ntreprinztorului era
considerat:
a) industriaul;
b) comerciantul;
c) manufacturierul;
d) fermierul.
3. Printre colile de gndire din domeniul antreprenoriatului se
numr:
a) coala trsturilor antreprenoriale;
b) coala de gndire financiar;
c) coala de gndire privind formularea strategic;
d) toate cele de mai sus.
4. Tipurile de ntreprinztori n opinia lui J. Hicks sunt:
a) sticker-ul;

25
b) gambler-ul;
c) scratcher-ul;
d) a) i c).
5. Factori de natur microeconomic ce influeneaz
dezvoltarea sistemului antreprenorial sunt:
a) rata omajului;
b) competena antreprenorial;
c) rata inflaiei;
d) toi cei de mai sus.
6. n opinia lui A. Shapero, procesul de transformare a unei
persoane ntr-un potenial ntreprinztor nu este influenat de
variabile:
a) anatomice;
b) sociologice;
c) economice;
d) psihologice.
7. Printre temele comune specifice antreprenoriatului se
numr:
a) inovaia;
b) ntreprinztorul;
c) crearea valorii;
d) toate cele de mai sus.
8. Antreprenoriatul:
a) vizeaz numai crearea unor noi afaceri;
b) minimizeaz importana rolului jucat de ntreprinztor;
c) implic crearea intenionat de valoare;
d) nu presupune asumarea unor riscuri.
9. Printre concepiile greite despre antreprenoriat se numr:
a) antreprenoriatul se fundamenteaz pe principiul
ineficienei economice;
b) antreprenoriatul reprezint un proces complex;
c) antreprenoriatul se bazeaz pe aplicarea unor idei n
practic;

26
d) toate cele de mai sus.
10. Principalele trsturi ale libertii economice sunt:
a) imposibilitatea alegerii personale;
b) libertatea de a intra i a concura pe piee;
c) negarantarea proprietii private;
d) niciuna din cele de mai sus.
11. Printre cei mai importani factori care influeneaz i
formeaz capacitatea de ntreprinztor se numr:
a) experiena;
b) vrsta;
c) locul de origine;
d) toi cei de mai sus.
12. Printre cei mai importani factori care influeneaz i
formeaz capacitatea de ntreprinztor se numr:
a) nivelul de cultur;
b) situaia economic i profesional a prinilor;
c) mediul economico-social;
d) toi cei de mai sus.
13. Coninutul i formele de manifestare ale activitii
antreprenoriale sunt determinate de factori:
a) contextuali;
b) externi;
c) interni;
d) b) i c).
14. Printre caracteristicile activitii antreprenoriale nu se
numr urmtoarele:
a) este un proces static;
b) reprezint un demers unic;
c) este un act de voin uman;

27
d) implic numeroase variabile.
15. Printre prile interesate (stakeholderi) interne se numr:
a) clienii;
b) angajaii;
c) furnizorii;
d) toi cei de mai sus.
16. Printre prile interesate (stakeholderi) externe se numr:
a) clienii;
b) managerii;
c) sindicatele;
d) angajaii.
17. Printre sursele revoluiei antreprenoriale nu se numr:
a) schimbrile psihologice;
b) schimbrile economice;
c) schimbrile antologice;
d) schimbrile sociale.
18. Printre insatisfaciile resimite de ntreprinztor ca urmare a
desfurrii unei activiti antreprenoriale se numr:
a) independena;
b) incertitudinea veniturilor;
c) autorealizarea;
d) aplicarea propriilor cunotine.
19. Principalele caracteristici ale mediului antreprenorial
contemporan sunt:
a) turbulena contextual;
b) evoluia rapid a oportunitilor de afaceri;
c) amplificarea incertitudinilor;
d) toate cele de mai sus.
20. Schimbrile tehnologice i schimbarea competiiei:

28
a) contribuie la accelerarea evoluiei oportunitilor de
afaceri;
b) contribuie la dispariia oportunitilor de afaceri;
c) nu au nici un efect asupra oportunitilor de afaceri;
d) toate cele de mai sus;
21. Printre caracteristicile mediului antreprenorial real nu se
numr urmtoarele:
a) ncorporeaz elemente externe firmei;
b) nu difer pentru acelai ntreprinztor n timp;
c) ncorporeaz elemente interne firmei;
d) variaz de la un ntreprinztor la altul.
22. Printre tipurile de mediu antreprenorial real nu se numr
urmtoarele:
a) permisiv;
b) defavorizant;
c) abuziv;
d) favorizant.
23. n comparaie cu mediul antreprenorial real, mediul
antreprenorial perceput prezint o sfer de cuprindere:
a) identic;
b) mai mic;
c) mai mare;
d) nedefinit;
24. Concepia conform creia antreprenoriatul se bazeaz pe
diferenele existente ntre populaia n ansamblul su i
potenialii ntreprinztori n funcie de poziia lor fa de
valori i credine poart denumirea de:
a) legitimarea social;
b) trstura psihologic agregat;
c) ambiguitatea absolut;

29
d) transvergena antreprenorial.
25. Antreprenoriatul nu este stimulat de:
a) neacceptarea riscului;
b) creativitate;
c) perseveren;
d) deschiderea fa de alte culturi.
26. Conform teoriei convergenei:
a) cultura naional determin valorile;
b) valorile determin ideologia economic;
c) ideologia economic determin valorile;
d) valorile determin cultura naional.
27. Conform teoriei divergenei:
a) cultura naional determin valorile;
b) valorile determin ideologia economic;
c) ideologia economic determin valorile;
d) valorile determin cultura naional.
28. Cultura antreprenorial american nu se caracterizeaz prin:
a) cultul individualitii;
b) idealuri mree;
c) imobilism;
d) pragmatism.
29. Antreprenoriatul american este influenat de factori precum:
a) educaia;
b) protecia proprietii intelectuale;
c) asigurarea accesului la finanare;
d) toi cei de mai sus.
30. n viziune american, conceptul de antreprenoriat este unul
multidimensional care nu se refer la:
a) cadrul natural;

30
b) procesul comportamental;
c) cadrul cognitiv;
d) abordarea fa de managementul general/strategic.
31. Acronimul IMM semnific:
a) ntreprinderi medii i mari;
b) ntreprinderi mici i mari;
c) ntreprinderi mici i mijlocii;
d) ntreprinderi medii i mijlocii.
32. Concepia conform creia ntreprinztorul furnizeaz
mrfuri pieei, dar este i un inovator care contribuie la
progresul economic al societii aparine lui:
a) F. Knight;
b) A. Marshall;
c) Ph. Kotler;
d) K. Marx.
33. Concepia conform creia ntreprinztorul n calitatea sa de
inovator joac rolul de motor al creterii economice aparine
lui:
a) J.-B. Say;
b) P. A. Samuelson;
c) J. A. Schumpeter;
d) A. Maslow.
34. Concepia conform creia inovaia este instrumentul specific
al ntreprinztorilor aparine lui:
a) F. Knight;
b) P. F. Drucker;
c) S. Kuznets;
d) J. Stiglitz.
35. Afacerile prezint multiple dimensiuni precum:

31
a) dimensiunea uman;
b) dimensiunea economic;
c) dimensiunea financiar;
d) toate cele de mai sus.
36. Printre metodele de intrare n afaceri se numr:
a) iniierea unei noi afaceri;
b) afacerile de familie i motenirea unei afaceri
existente;
c) achiziionarea unei afaceri existente;
d) toate cele de mai sus.
37. Creatorii nu sunt cei care:
a) iniiaz afaceri cu dorina de a-i schimba locul de
munc;
b) consider c activitatea lor comport riscuri mari;
c) doresc s ctige respectul celorlali;
d) se consider drept adevraii ntreprinztori.
38. Motenitorii:
a) nu-i propun de regul crearea de noi produse;
b) pun pe prim plan propriile interese;
c) sunt interesai mai ales de obinerea unor ctiguri
financiare;
d) toate cele de mai sus.
39. Printre cele patru prioriti conductoare ale afacerilor de
familie nu se numr:
a) comanda;
b) continuitatea;
c) circumstana;
d) comunitatea.
40. Administratorii::

32
a) cumpr o afacere sau intr ntr-o franciz;
b) sunt puternic orientai spre cretere;
c) sunt interesai de protejarea investiiei lor;
d) toate cele de mai sus.
41. Sistemul de comercializare bazat pe o colaborare continu
ntre persoane fizice/juridice, independente financiar, prin
care francizorul acord beneficiarului/francizatului dreptul
de a exploata/dezvolta o afacere/un produs/un serviciu/o
tehnologie poart denumirea de:
a) barter;
b) franciz;
c) voucher;
d) comandit.
42. Printre cile de recunoatere a oportunitilor nu se numr:
a) experiena;
b) gndirea conservatoare;
c) flerul antreprenorial;
d) educaia.
43. Printre dimensiunile oportunitii economice nu se numr:
a) dimensiunea secvenial;
b) dimensiunea contextual;
c) dimensiunea psihologic;
d) dimensiunea prospectiv.
44. Printre sursele de oportuniti economice se numr:
a) oportunitile fiscale;
b) oportunitile tehnice;
c) oportunitile informaionale;
d) toate cele de mai sus.

33
45. Printre criteriile de evaluare a oportunitilor economice se
numr:
a) dimensiunile pieei;
b) durata de via;
c) gradul de risc;
d) toate cele de mai sus.
46. n viziunea lui H. Stevenson oportunitatea economic
prezint un ansamblu de:
a) patru determinri;
b) cinci determinri;
c) trei determinri;
d) ase determinri.
47. n viziunea lui H. Stevenson oportunitatea economic nu
depinde de:
a) persoan;
b) mediu;
c) intangibilitate;
d) accesul la resurse.
48. Planul de afaceri nu este:
a) o prezentare oral a obiectivelor firmei;
b) un document scris referitor la orientarea firmei;
c) un instrument de previzionare a afacerii;
d) un instrument managerial.
49. n cazul unei firme care obine venituri lunare exclusiv din
activitatea comercial se cunosc urmtoarele: costuri fixe
totale = 6.000 u.m., pre de vnzare unitar = 40 u.m./buc.,
cost variabil mediu = 20 u.m./buc. Volumul fizic al
produciei corespunztor pragului de rentabilitate pentru o
perioad de o lun este:
a) 299 buc;

34
b) 30 buc;
c) 300 buc;
d) 301 buc.
50. n cazul unei firme care obine venituri exclusiv din
activitatea comercial se cunosc urmtoarele: cifra de
afaceri = 200.000 u.m., profit = 50.000 u.m. Rata profitului
raportat la cifra de afaceri este:
a) 35 %;
b) 25 %;
c) 50 %;
d) 33 %.

35
Partea a III-a
MANAGEMENTUL
RESURSELOR UMANE
Prof.univ.dr. Ctlina Ioana BONCIU

1. Determinarea necesarului de personal se face:


a) nainte de a se decide forma de organizare a societii
comerciale;
b) dup ce s-a ncheiat primul an din existena firmei;
c) nainte de calcularea cheltuielilor salariale;
d) dup stabilirea numrului de posturi i de funcii.
2. Necesarul de personal se :
a) calculeaz n afara structurii organizaionale;
b) determin doar pentru cei cu studii medii;
c) raporteaz la obiectul de activitate;
d) coreleaz cu dinamica firmei.
3. Contribuie la definirea complet a posturilor:
a) numrarea lor;
b) clasificarea lor;
c) repartizarea lor pe compartimente;
d) analiza lor.
4. Posturile sunt corect definite dac:
a) se afl ntr-un numr inferior personalului deja angajat;
b) depesc totalul salariailor;
c) au o descriere exact;
d) sunt proiectate nainte de nfiinarea firmei.

36
5. Este raional proiectarea posturilor i funciilor cnd ele
sunt:
a) evaluate;
b) inventariate;
c) stocate;
d) blocate.
6. Definirea corect a posturilor i a funciilor este posibil
prin:
a) proiectare, descriere i ocupare;
b) analizare, descriere i evaluare;
c) observare, comparare i evaluare;
d) proiectare, analizare i observare.
7. Analiza postului:
a) este un proces subiectiv;
b) presupune studierea lui n vederea identificrii
cauzelor subiective ce i-au provocat apariia;
c) nseamn i determinarea atribuiilor, sarcinilor,
responsabilitilor sale;
d) se face n funcie de caracteristicile profesionale ale
ocupantului su.
8. A analiza un post:
a) nseamn a-l defini corect;
b) reprezint un proces obiectiv;
c) nu constituie o obligativitate pentru orice firm;
d) presupune a-l ncrca raional cu ct mai multe sarcini.
9. Descrierea postului:
a) este posibil doar n form grafic;
b) reunete operaiuni de prezentare a caracteristicilor
sale eseniale;
c) devine obligatorie numai pentru cele de execuie;
d) nu este corect n organizaiile publice.
10. Evaluarea postului:
a) reprezint procesul de stabilire a atribuiilor sale;
b) devine specific doar pentru determinarea obligaiilor
i a responsabilitilor ocupantului su;

37
c) favorizeaz compararea cu altele prin prisma
complexitii sale;
d) se face nainte de a se fi terminat analizarea sa.
11. Compararea permanent a necesarului de resurse umane cu
disponibilitile:
a) are loc exclusiv prin analizarea, descrierea i evaluarea
funciilor managementului;
b) reprezint un proces subiectiv, cauzat de modul
realizrii tranziiei la economia de pia;
c) este permis pn la elaborarea structurii
organizatorice;
d) mpiedic apariia dezechilibrelor ntre nevoile
organizaiei i posibilitile de satisfacere a lor, sub
aspectul factorului uman.
12. Atragerea resurselor umane ntr-o organizaie:
a) se face n funcie de ceea ce apreciaz sindicatul ca
fiind permis;
b) reprezint un proces subiectiv admis numai la
nfiinarea firmei;
c) trebuie s respecte nu doar cantitatea, calitatea i
structura necesitilor de personal, ci i prevederile
legale n vigoare;
d) presupune gsirea acelor persoane care s munceasc
n schimbul unor salarii ct mai sczute.
13. Planificarea resurselor umane:
a) impune respectarea unui algoritm obiectiv;
b) se face semestrial;
c) nu ine seama de dimensiunile organizaiei;
d) se continu cu elaborarea organigramei.
14. La planificarea resurselor umane se ine seama de:
a) anul nfiinrii firmei;
b) structura organizatoric a firmei i obiectivele sale;
c) rezultatele obinute n cel mai productiv compartiment;
d) structura populaiei din zon.
15. Recrutarea personalului:

38
a) are loc numai la nfiinarea firmei;
b) se desfoar continuu sau ori de cte ori este nevoie;
c) reprezint un proces desfurat naintea nfiinrii
firmei;
d) se realizeaz doar n structura de producie.
16. A recruta personal nseamn:
a) a selecta persoane cu studii superioare;
b) a angaja lideri n producie;
c) a atrage cele mai potrivite persoane pentru posturile
nou nfiinate sau devenite vacante;
d) a pstra n organizaie numai angajaii valoroi.
17. Recrutarea personalului este un proces:
a) finalizat ntotdeauna din surse externe organizaiei;
b) prin care se rein acei candidai selectai din rndul
angajailor, pentru competenele lor;
c) continuu, sistematic sau spontan;
d) obligatoriu, n fiecare an din existena organizaiei.
18. Selecia resurselor umane:
a) precede recrutarea personalului;
b) se fundamenteaz pe identificarea pregtirii, a
experienei, a calitilor i a abilitilor candidailor
recrutai, adecvate posturilor pentru care concureaz;
c) se finalizeaz ntotdeauna cu ncadrarea anumitor
persoane pe toate posturile libere;
d) parcurge diverse etape general valabile.
19. Recrutarea i selecia, ca procese:
a) se desfoar concomitent;
b) nu se realizeaz uor, prin ncercri sau potriviri;
c) se caracterizeaz prin aceeai semnificaie;
d) nu sunt obligatorii.
20. Selecia i recrutarea:
a) reprezint acelai proces;
b) vizeaz numai activitile din marile companii;
c) apeleaz doar la aspecte pur obiective;

39
d) sunt succesive, extrem de dificil de ndeplinit doar prin
metode empirice.
21. Recrutarea personalului:
a) se bazeaz pe o metodologie unic;
b) este nlesnit de o selecie bine fcut;
c) trebuie precedat de o diagnosticare a organizaiei;
d) favorizeaz, n mod obligatoriu, indivizii cu
experien.
22. Factorii care influeneaz recrutarea personalului trebuie
cutai n rndul:
a) particularitilor pieei muncii;
b) sindicatelor din firmele concurente;
c) salariilor acordate n Uniunea European;
d) facilitilor la primirea biletelor pentru concediile de
odihn.
23. Au impact asupra recrutrii personalului:
a) potenialele caliti de negociator ale managerului de
resurse umane;
b) nivelul de organizare i de dezvoltare a sindicatului din
organizaia respectiv;
c) generaiile aflate n pragul pensionrii i care se opun
atragerii de personal n organizaie;
d) condiiile concrete de desfurare a examenului.
24. Nu se poate vorbi despre recrutare dac nu se ine seama de:
a) preferinele candidailor pentru munci necalificate;
b) interesul angajailor s ocupe, n special, posturile de
conducere;
c) grija fa de nevoile candidatelor mame n ceea ce
privete timpul lor liber, pe care s-l dedice familiei;
d) avantajele oferite de firm actualilor i potenialilor si
angajai.
25. Recrutarea poate fi:
a) formal i informal;
b) preselecie i postselecie;
c) intern i extern;

40
d) tradiional /clasic i modern/inovatoare.
26. Au impact asupra recrutrii personalului:
a) potenialele caliti de negociator ale managerului de
resurse umane;
b) nivelul de organizare i de dezvoltare a sindicatului din
organizaia respectiv;
c) generaiile aflate n pragul pensionrii i care se opun
atragerii de personal n organizaie;
d) condiiile concrete de desfurare a examenului.
27. Recrutarea intern nseamn:
a) eliminarea din competiie a tuturor celor cu experien
n munc;
b) apelarea la oferta de pe piaa muncii;
c) un avantaj pentru firm, deoarece personalul este
familiarizat deja cu organizaia;
d) un dezavantaj pentru concuren, ntruct pierde
salariai.
28. n cazul recrutrii interne se poate manifesta:
a) ctigul garantat de sistemul de nvmnt naional;
b) tradiia i formalismul unui concurs neschimbat de zeci
de ani;
c) intolerana fa de opiniile candidailor mai tineri;
d) dezavantajul respingerii unui spirit nou, bazat pe o
experien profesional exterioar.
29. Recrutarea intern demareaz cu:
a) selectarea celor mai vrstnice persoane;
b) afiarea, n spaii special amenajate, a posturilor sau a
funciilor scoase la concurs;
c) identificarea indivizilor care ar trebui disponibilizai;
d) anticiparea cheltuielilor generate de desfurarea
concursurilor.
30. Este firesc s fie antrenai ntr-o recrutare intern:
a) salariaii care ar trebui promovai;
b) angajaii ce vor s prseasc organizaia;
c) tinerii care abia au terminat o form de nvmnt;

41
d) vrstnicii aflai n pragul pensionrii, dac vor s-i
mreasc veniturile.
31. Recrutarea extern:
a) devine mult mai rapid dac se apeleaz la agenii
specializai n domeniul muncii;
b) oricnd este preferabil recrutrii interne, dei cost
mai mult;
c) se aplic numai dac angajaii organizaiei refuz s
concureze pentru ocuparea posturilor scoase la
concurs;
d) o include i pe cea intern.
32. Principiile respectate n parcurgerea procesului de recrutare
a personalului se refer la:
a) stabilirea numrului de femei i de brbai din
organizaie;
b) determinarea unei medii de vrst de aproximativ 40
de ani;
c) proporia existent ntre numrul de posturi i de
funcii scoase la concurs i totalul prevzut n structura
organizatoric;
d) necesarul de personal comparativ cu nevoile exprimate
prin descrierea posturilor.
33. Preselecia presupune:
a) prezena unor persoane din exteriorul firmei;
b) o prim triere a dosarelor;
c) acceptarea persoanelor cu pregtire superioar
cerinelor posturilor scoase la concurs;
d) excluderea specialitilor n resurse umane.
34. Selecia prin metode tiinifice poate apela la:
a) charisma candidailor;
b) testele de cunotine;
c) testele de aptitudini i la grafologie;
d) interviuri i alte metode empirice.
35. Testele de perspicacitate:
a) contribuie la stabilirea coeficientului de inteligen;
b) dezvluie starea fiziologic a persoanei;

42
c) separ aptitudinile intelectuale de cele psihomotorii;
d) studiaz potenialul creator al individului.
36. Chestionarele:
a) pot fi teste de cunotine generale i de specialitate, sau
teste de ndemnare;
b) sunt prezentate ca ntrebri, deschise sau nu;
c) de obicei, sunt cunoscute de candidai naintea
concursului, tocmai pentru a avea timpul necesar unei
bune pregtiri;
d) implic prezena centrului de evaluare.
37. Chestionarele:
a) nu reprezint o metod tiinific de recrutare
obiectiv;
b) nu ncurajeaz o recrutare obiectiv;
c) urmresc completarea profilului candidatului i sub
aspectul personalitii sale;
d) stimuleaz rspunsurile nesincere sau potrivite dup
imaginaie.
38. Interviul:
a) constituie o metod empiric de selecie;
b) furnizeaz informaii suplimentare n legtur cu
personalitatea celui intervievat;
c) reprezint acel instrument de recrutare a personalului
deja selecionat;
d) este condus ntotdeauna de managerul organizaiei.
39. Simulrile, ca metode de selecie a personalului:
a) permit recrutarea celor mai potrivii conductori;
b) se bazeaz pe interviuri susinute pe parcursul a dou-
trei zile;
c) sunt echivalente cu testele de aptitudini;
d) reproduc sau imagineaz situaii reale ori poteniale ale
vieii profesionale.
40. Cele mai potrivite metode empirice de selecie a personalului
fac referire la:
a) interviuri;
b) teste, chestionare i simulri;

43
c) recomandri i impresii formate de charisma
candidatului;
d) jocuri de rol.
41. Contractul prin care se ncadreaz pe post o persoan:
a) se ncheie abia dup ce se termin perioada de prob;
b) este unul colectiv;
c) prevede limitele integrrii socio-profesionale;
d) cuprinde asumarea cerinelor, sarcinilor,
competenelor i responsabilitilor presupuse de
postul respectiv.
42. ncadrarea pe post se definitiveaz concomitent cu:
a) ncheierea perioadei de prob;
b) acomodarea psiho-social;
c) informarea, nsuirea i implicarea personal a
ocupantului postului;
d) reuita candidatului la procesul de recrutare.
43. Deosebirea dintre ncadrarea pe post i integrarea socio-
profesional:
a) este ca de la parte la ntreg;
b) se refer la aspectele oficiale i informale ale
procesului de includere a unui nou membru n
organizaie;
c) graviteaz n jurul clauzelor contractului de angajare;
d) nu exist.
44. ncadrarea pe post i integrarea socio-profesional nseamn,
de fapt:
a) un singur proces, eminamente obiectiv;
b) un fenomen exclusiv subiectiv;
c) dou momente ale etapei premergtoare angajrii,
suprapuse n timp i de durat egal;
d) o abordare economic i una psihologic ale unui
proces complex.
45. Motivaia:
a) este i un concept psihologic, nu doar cu valene
manageriale;

44
b) se mai numete i demotivaie;
c) dispare la toi indivizii dup ce i-au satisfcut nevoile
biologice;
d) se observ ntotdeauna dac este una exterioar.
46. Motivaia:
a) ca noiune filosofic, trebuie cutat n definirea
axiomelor psihologice;
b) explic aciunile omului;
c) justific atracia indivizilor spre alimente dulci,
consumate n timpul lucrului;
d) exist numai la anumite persoane, nu la toi oamenii.
47. Motivaia:
a) conceptual nu depete teoria managerial;
b) trebuie neleas doar la indivizii cu carier
profesional;
c) poate fi cutat n nevoile, interesele sau idealurile
oamenilor;
d) exist ntotdeauna la aciunile ncununate de succes, nu
i n cazul eecurilor.
48. Motivaia:
a) se studiaz exclusiv de tiinele psiho-sociologice;
b) apare numai la vrsta maturitii omului;
c) dispare odat cu avansarea individului pe scara social;
d) stabilete mobilurile interne i externe ale conduitei
unei persoane.
49. Mobilurile interne ale motivaiei:
a) pot fi nnscute sau dobndite;
b) se afl n concordan cu ceea ce ateapt societatea de
la individ;
c) trebuie cutate, mai ales, n stimulii externi
organismului;
d) se regsesc doar la persoanele cu studii superioare.
50. Sunt stimuli interni, de natur motivaional, acei factori:
a) condiionai de starea material personal;
b) percepui i ca idealuri;

45
c) confruntai cu elementele de mediu ambiant;
d) care nu provoac reacii umane.
51. Axiomele psihologice privind motivaia explic:
a) de ce nu toi oamenii sunt motivai n munc;
b) fazele procesului motivaional: declanarea, nsuirea
i mplinirea;
c) numai acele comportamente acceptate de societate;
d) doar o parte din idealurile individului.
52. Care afirmaie este adevrat?
a) axiomele psihologice ale motivaiei nu se regsesc la
toi oamenii;
b) axiomele psihologice ale motivaiei nu se refer la un
proces care poate deveni ciclic;
c) axiomele psihologice ale motivaiei explic orice fel de
comportament;
d) axiomele psihologice ale motivaiei sunt analizate
obiectiv doar prin teoria matematic.
53. Care este afirmaia fals?
a) axiomele psihologice ale motivaiei nu caut cauzele
aciunilor oamenilor;
b) axiomele psihologice ale motivaiei nu explic unitatea
componentelor motivaionale;
c) axiomele psihologice ale motivaiei nu se refer la
originea oricror comportamente umane;
d) axiomele psihologice ale motivaiei nu exist, de fapt.
54. Sunt teorii motivaionale:
a) teoria comportist i teoria trsturilor;
b) teoriile nevoilor;
c) teoria ateptrii i teoria charismatic;
d) teoria contingenelor i teoria trsturilor.
55. Teoriile motivaionale fundamentate naintea teoriilor
nevoilor:
a) i gseau stimulii n factorii de mediu;
b) aveau cauze n rndul factorilor psihologici, interni
indivizilor;

46
c) explicau supremaia caracteristicilor dobndite n
comportamentele oamenilor;
d) plasau studiul doar n sfera tiinelor exacte.
56. naintea teoriilor nevoilor:
a) nu au existat alte teorii motivaionale;
b) se puteau explica pe seama unor caracteristici native;
c) trebuie cutate la Alderfer i Maslow;
d) au cunoscut apogeul odat cu introducerea conceptului
de valen.
57. Este tiut c:
a) dup teoria ERD, instinctele au fost singurele cauze ale
teoriilor motivaionale;
b) nu pot fi explicate teorii motivaionale fundamentate
pe instincte;
c) teorii motivaionale bazate pe comportamente umane
generate de instincte au existat naintea teoriilor
nevoilor;
d) hedonismul nseamn nevoi satisfcute pe orice cale.
58. Ce afirmaie este corect?
a) motivaia se justifica, naintea teoriilor nevoilor, prin
cutarea satisfaciei sau a confortului cu minimum de
efort;
b) comportamentul uman se explic exclusiv n faza sa
declanatoare;
c) indivizii nu pot avea instincte menite s imprime
anumite motivaii;
d) nevoile satisfcute cu minimum de cheltuial nu mai
pot justifica anumite comportamente.
59. Teoriile nevoilor au fost elaborate de:
a) Vroom i Maslow;
b) Alderfer i McClelland;
c) Lewin i Murray;
d) Heider i Skimmer.
60. Ierarhizarea nevoilor se regsete n teoriile lui:
a) Murray;

47
b) Heider;
c) Alderfer;
d) Herzberg.
61. Nevoile fiziologice, de stim i de autorealizare se regsesc
la:
a) Alderfer;
b) Lawler;
c) Adams;
d) Maslow.
62. Nevoile de dezvoltare, de apartenen i existeniale au fost
enunate prin teoria lui:
a) Maslow;
b) Alderfer;
c) Locke;
d) Porter.
63. n modelul lui Herzberg, factorii de igien i cei de motivaie
trebuie cutai n rndul:
a) muncii propriu-zise i al relaiilor interpresonale;
b) posibilitilor de avansare i de salarizare;
c) numrului de zile libere i de concediu medical ;
d) gradului de ncrcare a postului i felul de repartizare
a autoritii charismatice.
64. Teoria realizrii nevoilor:
a) a fost elaborat de Adams;
b) aparine lui McClelland i explic nevoile de
dezvoltare, de afiliere i de putere;
c) nu mai este valabil n prezent;
d) se bazeaz pe trei concepte: stimuli, rspuns i
recompense.
65. n rndul teoriilor cognitive se numr:
a) teoria ERD i teoria ateptrilor;
b) modelul lui Vroom i modelul lui Heider;
c) teoria ateptrilor i modelul lui Lawler i Porter;
d) teoria echitii i modelul lui Blake-Mouton.

48
66. Conceptele economice ntlnite n teoriile cognitive se refer
la:
a) ateptare, instrumentalitate, valen;
b) dificultatea sarcinii, abiliti, efort;
c) stimuli, rspuns, recompense;
d) efort, performan, curiozitate.
67. Motivarea poate fi:
a) material i moral;
b) i pierde din importan prin observarea
comportamentelor salariailor;
c) nu se face n scopul identificrii gradului de ndeplinire
a sarcinilor de ctre angajai;
d) neglijeaz obiectivele organizaionale, psihologice i
procedurale.
68. Evaluarea performanelor:
a) este un proces informal, desfurat prin proceduri
standardizate;
b) reprezint modalitatea oficial de observare a
comportamentului salariailor;
c) trebuie ocolit;
d) are o serie de obiective organizaionale, psihologice i
procedurale.
69. Evaluarea rezultatelor se realizeaz:
a) doar n situaii excepionale;
b) formal i informal;
c) numai cnd se ating obiectivele postului;
d) n momentul proiectrii posturilor i funciilor.
70. Etapele evalurii performanelor nseamn:
a) avansare i promovare;
b) pregtirea procesului i evaluarea lui propriu-zis;
c) analizare a rezultatelor i ncheiere a carierei;
d) controlare a rezultatelor.
71. Promovarea personalului:
a) este un proces demarat naintea oricrei evaluri;
b) condiioneaz atingerea obiectivelor evalurii;
c) coincide cu avansarea;

49
d) este obligatorie pentru orice angajat.
72. Procesul firesc ce urmeaz formrii profesionale face
posibil:
a) dezvoltarea carierei;
b) stabilirea i nsuirea deprinderilor de munc;
c) identificarea nevoilor de pregtire profesional;
d) demararea procedurilor de recrutare a personalului.
73. Politica salarial se fundamenteaz pe cteva principii,
printre care:
a) confidenialitatea, echitatea, flexibilitatea;
b) individualizarea, mobilitatea recompenselor,
diferenierea;
c) diversificarea, continuitatea, complexitatea;
d) diversitatea, singularitatea, complexitatea.
74. Stimularea moral:
a) este eficient numai dac se acord n mod colectiv;
b) obligatoriu, nsoete n formele sale pozitive,
motivarea material;
c) trebuie s se caracterizeze i prin oportunitate,
gradualitate, continuitate;
d) nu este recomandabil.
75. Flexibilitatea politicii salariale nseamn:
a) doar acordarea salariului n dou trane lunare;
b) i adaptarea dimensiunii salariului la particularitile i
importana muncii;
c) numai pli sptmnale ctre angajai;
d) i ntreruperea pltirii salariilor.
76. Principiul individualizrii n politica salarial presupune:
a) stabilirea unei relaii ierarhice n stabilirea salariului,
n funcie de vechimea angajatului n firm;
b) echitate n acordarea recompenselor materiale;
c) practicarea unei salarizri n baza meritelor fiecruia;
d) introducerea sporurilor salariale.
77. Confidenialitatea n politica salarial se refer la:
a) diferenierea salariilor de baz;

50
b) pstrarea secretului cu privire la mrimea
recompenselor;
c) acordarea gradual a sporurilor;
d) variaia n timp a nivelului recompenselor.
78. Participarea angajailor n procesul salarizrii lucrtorilor
unei organizaii:
a) nu este permis dac exist sindicat;
b) vizeaz i conceperea grilei de salarizare;
c) se fundamenteaz pe influenele negociatorilor asupra
managerilor;
d) se face, n special, n instituiile bugetare.
79. Echitatea salarial:
a) poate fi intern i/ sau extern;
b) se aplic numai n anumite ramuri economice;
c) vizeaz doar lucrtorii din sectorul public;
d) se refer la raportul dintre sexe.
80. Echitatea salarial:
a) trebuie neleas ca un atribut al recompenselor directe;
b) permite stabilirea nivelului remuneraiei unei persoane
comparativ cu cel al altor lucrtori;
c) se dobndete pentru ntreaga via;
d) n realitate, nu exist.
81. Echitatea salarial:
a) limiteaz conceptul de echitate;
b) nu are sens;
c) are ca suport munca depus, cantitatea, calitatea i
importana ei;
d) presupune acordarea acelorai remuneraii tuturor
angajailor dintr-un compartiment al organizaiei.
82. Echitatea salarial:
a) dac este intern, aduce elemente de stabilitate pentru
organizaie, iar dac este extern i perturb echilibrul;
b) deoarece permite compararea salarial ntre angajai
conduce la micri de nemulumire n cadrul firmei;
c) se poate face corect numai ntre membrii organizaiei;

51
d) trebuie corelat i cu tendinele salariale existente pe
piaa muncii.
83. Principiile politicii salariale:
a) pot fi toate aplicate ntr-o organizaie;
b) nu trebuie s respecte actele normative n vigoare;
c) nu sunt recomandate dect firmelor mari;
d) ofer managerilor alternative n recompensarea
angajailor, n funcie de vechimea acestora n
organizaiile respective.
84. Componentele salariale:
a) sunt stabilite pentru fiecare profesie n parte;
b) se refer la salariul de baz, adaosuri i sporuri;
c) i pstreaz ponderea n veniturile totale ale
indivizilor pe durate mai mari de cinci ani;
d) au, n timp, tendina de scdere.
85. Salariul de baz se:
a) mai numete i tarifar;
b) acord numai n instituiile administraiei centrale;
c) indexeaz lunar, n mod obligatoriu;
d) d integral, fr a fi supus impozitrii.
86. Salariul de baz:
a) este echivalent cu salariul net;
b) se acord n valut n toate firmele strine cu sediul n
Romnia;
c) se stabilete pentru fiecare n funcie de prestan
individual;
d) cuprinde ansamblul sporurilor.
87. Adaosurile i sporurile:
a) reprezint componenta fix a salariului;
b) se calculeaz n funcie de mrimea salariului de baz;
c) constituie partea variabil a salariului, egal ca mrime
pentru toi angajaii unei firmei;
d) nu trebuie acordate pe msura realizrilor.
88. Adaosurile i sporurile:
a) se atribuie n orice organizaie de pe teritoriul
romnesc;

52
b) nu stimuleaz angajaii, nefiind nscrise n crile lor
de munc;
c) de obicei, se stabilesc n cote procentuale aplicate
componentei fixe a salariului;
d) absolut toate cele prevzute legal, sunt stabilite de
ctre manageri pentru fiecare angajat n parte.
89. Indexarea nseamn:
a) calcularea sporurilor salariale n cuantumuri mrite;
b) aplicarea unor procente la nivelul salariului de baz;
c) creterea i a salariului i a sporurilor prin intermediul
unor procente diferite;
d) manifestarea obligatorie n economie a stagflaiei.
90. Salarizarea pe baza rezultatelor obinute de angajai:
a) nu este permis;
b) prezint avantajul stimulrii indivizilor n munc;
c) favorizeaz antipatiile, pe de o parte, ntre brbai i
femei, iar pe de alt parte, ntre tineri i vrstnici;
d) se poate diferenia dup rezultatele individuale i cele
colective.
91. Acordarea salariilor potrivit rezultatelor muncii:
a) se poate face doar n sectorul privat;
b) se practic numai pentru muncitorii direct productivi;
c) ncurajeaz spiritul competitiv n colectivul de lucru;
d) se folosete n fiecare organizaie, fr excepie.
92. Salarizarea potrivit competenei profesionale:
a) nu ine seama i de aspectele muncii propriu-zise;
b) se recomand pentru meseriile grele;
c) ncurajeaz angajaii se migreze spre profesiile bine
pltite;
d) poate fi folosit la retribuirea exclusiv a
intelectualilor.
93. Acordarea salariilor dup competena profesional:
a) exclude n economie orice alt form de salarizare;
b) poate stimula dezinteresul pentru calitatea muncii;
c) conduce ntotdeauna la greve;

53
d) nu este recomandabil vreodat.
94. Dac de ine seama de competena profesional la salarizarea
angajailor:
a) nseamn c remuneraia se face n funcie de
vechimea n munc;
b) se au n vedere cantitatea i calitatea produselor;
c) nu se face corelaia i cu rezultatele obinute;
d) se rspunde preferinelor salariailor.
95. Salarizarea potrivit competenelor profesionale:
a) este atractiv pentru tot mai multe firme angajatoare;
b) se bazeaz pe calitile oamenilor, dar i pe cele
rezultatelor muncii lor;
c) stabilizeaz raporturile interumane din organizaie;
d) poate conduce la efecte negative i n activitate i n
relaiile interumane.
96. Politica salarial fundamentat pe principiul calitii muncii:
a) se recomand tuturor firmelor;
b) nu reprezint cea mai potrivit alegere;
c) avantajeaz doar organizaiile tinere;
d) ngrdete eforturile fizice.
97. Salarizarea n funcie de condiiile de lucru:
a) favorizeaz lucrul cu calculatorul;
b) s-a practicat, n special, n industria minier;
c) constituie o decizie raional a managerilor;
d) n prezent, se practic pe scar larg.
98. Reorganizarea muncii:
a) nu trebuie s preocupe executanii;
b) a reprezentat un criteriu de salarizare;
c) se face n fiecare organizaie, o dat la cinci ani;
d) impune concedierea angajailor necalificai.
99. Acordarea salariilor n funcie de perspectivele firmei:
a) nu constituie ntotdeauna un criteriu stimulator pentru
angajai;
b) se recomand n economiile progresiste;
c) dezavantajeaz oricnd lucrtorii;

54
d) este cel mai obiectiv criteriu salarial.
100. Perspectivele organizaiei trebuie luate n calcul atunci cnd
se stabilesc salariile, tiut fiind c:
a) astfel pot fi motivai lucrtorii cel mai mult;
b) avantajeaz angajaii unor organizaii prospere;
c) firmele de viitor au mai muli bani;
d) de fapt, veniturile acesteia sunt dependente de reputaia
pe pia.
101. Salarizarea n funcie de perspectivele organizaiei:
a) trebuie interzis prin lege;
b) nu s-a folosit niciodat;
c) descurajeaz salariaii firmelor care se chinuie s
supravieuiasc;
d) stimuleaz angajaii s nu-i prseasc locurile de
munc.
102. Salariile pltite potrivit perspectivelor organizaiei:
a) ncurajeaz migraia angajailor spre firmele strine;
b) nregistreaz tendina de generalizare;
c) constituie o piedic n calea evoluiei favorabile a
firmei;
d) nu ar trebui s reprezinte un criteriu frecvent folosit la
recompensarea lucrtorilor.
103. Mobilitatea recompenselor indirecte:
a) constituie un principiu eficient de salarizare;
b) se folosete la salariile ridicate ;
c) se coreleaz cu recompensele directe acordate la
niveluri minime;
d) nu s-a mai uzitat de muli ani.
104. Recompensele indirecte variabile:
a) contribuie la apariia micrilor greviste;
b) stimuleaz angajaii n munc;
c) exclud componentele fixe ale salariilor;
d) nu sunt recomandabile.
105. Recompense indirecte variabile:
a) nseamn salarii de baz oscilante;

55
b) reprezint salarii fixe pentru toi;
c) permite corelarea mrimii salariului cu rezultatele
obinute;
d) nu exist n instituii publice.
106. Recompense indirecte diferite:
a) se acord n mod excepional;
b) nseamn nfrnarea competiiei ntre angajai;
c) reflect rezultate identice n munc;
d) sunt posibile dac organizaia are resurse financiare.
107. Recompensarea indivizilor:
a) Reprezint, n sens generic, utilitate pentru angajat i
cost salarial pentru angajator;
b) se realizeaz doar moral;
c) include numai salariul de baz;
d) este mai motivatoare sub forma recompenselor
indirecte.
108. Recompensele pot fi:
a) directe, legale ca asigurri sau pli pentru timpul
nelucrat;
b) indirecte, ca salarii tarifare;
c) intrinseci, ca recompense directe i indirecte;
d) extrinseci, tangibile i distribuite material.
109. Recompensele intrinseci:
a) se acord doar indivizilor performani;
b) se calculeaz dup vechimea individului n firm;
c) sunt resimite n funcie de implicarea personal n
activitate;
d) sunt stabilite potrivit utilitii muncii.
110. Recompensele extrinseci:
a) vin din afara firmei;
b) se stabilesc n plus fa de salariu;
c) sunt acordate unui numr limitat de angajai;
d) se primesc lunar, n baze contractuale.
111. Recompensele directe:
a) se confund cu cele indirecte;

56
b) se stabilesc, n principal, sub forma salariului;
c) includ diverse sporuri;
d) se pltesc doar prin casieria organizaiei.
112. Recompensele indirecte:
a) depind obligatoriu de mrimea celor directe i sunt
primite de toi angajaii;
b) se calculeaz prin aplicarea unor procente la salariul de
baz al managerului;
c) se acord, frecvent, ca asigurri;
d) depesc, de obicei, mrimea celor directe.
113. n stabilirea recompenselor se ine seama de anumite reguli:
a) respectarea unui nivel minim pe economie;
b) diferenierea n funcie de sex, vrst i orientare
religioas;
c) posibilitatea retribuirii doar a anumitor angajai,
indiferent de realizrile organizaiei;
d) eliminarea discriminrii de orice fel.
114. Acordarea recompenselor:
a) precede avansarea pe post;
b) se face oricnd are nevoie salariatul;
c) este corect dup ncheierea evalurii;
d) devine obligatorie numai pentru funciile de
conducere.
115. Politica salarial se caracterizeaz prin flexibilitate deoarece:
a) se desfoar pe o pia concurenial;
b) nu permite agentului economic s particularizeze
deciziile salariale n funcie de specificul pieei i al
organizaiei;
c) combin simultan politicile expansioniste cu cele de
subzisten;
d) n anumite momente, ncalc actele normative n
vigoare.
116. Restriciile impuse oricrei politici salariale:
a) sunt legale i economice;
b) trebuie eliminate;

57
c) se recomand numai n firmele private;
d) sunt mai apstoare pentru angajaii la stat.
117. Limitele unei politici salariale:
a) sunt influenate de interpretarea dat de manager
legilor n domeniu;
b) depind de condiiile economice din cadrul firmei;
c) nseamn bariere n calea evoluiei organizaiei;
d) reprezint frustrri pentru angajator.
118. Politicile salariale nu pot fi nerestricionate deoarece:
a) oscileaz n funcie de conjunctura macroeconomic;
b) nu s-ar ncuraja haosul economico-social;
c) trebuie s respecte toate tendinele nregistrate pe plan
mondial;
d) modific orice comportament economic.
119. Constrngerile unei politici salariale:
a) sunt de natur politic;
b) se regsesc numai n zona dreptului muncii;
c) disciplineaz lucrtorii;
d) nu sunt date odat pentru totdeauna.
120. Motivarea moral:
a) se desvrete prin ncasarea salariului;
b) are un aspect material;
c) completeaz motivaia material;
d) are un caracter universal, fiind perceput identic de
toat lumea.
121. Motivarea moral:
a) trebuie limitat sau chiar eliminat;
b) ncalc libertatea individului de a fi salarizat;
c) dispare cnd este prezent motivaia material;
d) pornete de la zmbete, priviri aprobatoare, strngeri
de mn i ajunge la aprecieri favorabile exprimate n
public.
122. Motivaia moral este individual:
a) cnd se anun eforturile unor colective;

58
b) dac persoana vizat s-a remarcat prin merite
deosebite;
c) numai cnd organizaia are un numr restrns de
angajai;
d) ori de cte ori firma obine rezultate valoroase.
123. Motivaia colectiv:
a) apare numai dup ce s-a ncheiat motivaia individual;
b) urmrete evidenierea unor colective tocmai pentru a
le stimula pe celelalte;
c) ncurajeaz acordarea unor salarii sczute;
d) trebuie s respecte legislaia n domeniul motivrii
morale.
124. Motivaia moral difereniat:
a) este corect, deoarece contribuiile fiecrei persoane se
deosebesc de cele ale colegilor;
b) nu promoveaz echitatea intern;
c) nu reprezint un instrument managerial;
d) are semnificaie numai pentru sume considerabile.
125. Este eficient o motivaie moral difereniat cnd:
a) salariile se acord n funcie de rezultatele muncii;
b) promovrile se fac potrivit vechimii n organizaie;
c) devine indispensabil, dac managerul tie s-i
cointereseze i material angajaii;
d) se folosete doar pentru angajaii din structura de
producie.
126. Motivaia gradual:
a) i atinge scopul numai n cazul persoanelor cu studii
superioare;
b) trebuie practicat permanent pentru a stimula mereu
lucrtorii;
c) ajunge la zero pe parcursul unui an;
d) se confund cu cea colectiv.
127. Motivaia este oportun:
a) dac recompensa vine atunci cnd persoana obine
performana;

59
b) cu condiia s se acorde colectiv i gradual;
c) doar cnd nu sunt micri sindicale;
d) numai pentru cadrele de conducere.
128. Motivarea continu:
a) completeaz atributele unei motivri complexe i
eficiente;
b) nu este posibil n instituiile financiare;
c) exclude alt form de stimulare;
d) intervine ca alternativ final.
129. Motivaia moral:
a) i gsete originea, de cele mai multe ori, n natura
muncii depuse;
b) este dat de varietatea activitilor, adic profunzimea
postului;
c) exclude contextul postului;
d) depinde de anvergura postului sau autonomia de
execuie.
130. Modelul caracteristicilor postului explic motivaia prin
intermediul:
a) aptitudinilor, sarcinilor i competenelor;
b) complexitii aptitudinilor, diversitii sarcinilor,
independenei de micare;
c) omogenitii aptitudinilor, identificrii sarcinilor i
autonomiilor;
d) diversitii aptitudinilor, identitii i importanei
sarcinilor, autonomiei i feed-back-ului.
131. Alturi de coninutul muncii, contribuie la motivarea moral
i:
a) condiiile de desfurare a muncii;
b) avantajele materiale conferite de anumite funcii;
c) competiia interpersonal exagerat prin care se
ncurajeaz individualizarea;
d) mrimea salariului.
132. Reprezint factor al motivrii morale:
a) salariul de merit;

60
b) salariul n natur;
c) sporurile la salariu;
d) posibilitatea manifestrii iniiativei i creativitii.
133. Performana poate fi:
a) stabilit de lucrtor sau de ctre organizaie;
b) duntoare pentru firm;
c) motiv de nemulumire pentru ntreg colectivul de
salariai;
d) obinut doar prin munc fizic;
134. Performanele:
a) unui salariat ntotdeauna trezesc invidia celorlali;
b) se pot exprima i fizic i valoric;
c) depesc obligatoriu toate standardele;
d) ntregii organizaii trebuie estompate de cele ale
managerului.
135. Nivelul performanelor:
a) este atins doar la nceputul carierei;
b) se stabilete strict prin norme i standarde;
c) suport influena factorilor obiectivi i subiectivi;
d) nu depinde de aptitudinile umane.
136. Pregtirea evalurii performanelor nseamn:
a) observarea lucrtorilor;
b) comunicarea rezultatelor;
c) definirea obiectivelor;
d) stabilirea standardelor de performan i a criteriilor
evaluatoare.
137. Criteriile msurabile, clar formulate i general valabile n
virtutea crora se face evaluarea performanelor, reunesc:
a) personalitatea, vrsta i sexul;
b) spiritul de echip i de competiie neloial;
c) puterea de concentrare i profesionalismul;
d) competena i sistemul de relaii interpersonale.
138. Pot fi greeli de evaluare:
a) cele involuntare, din dorina de a ascunde realitatea;
b) acelea intenionate, care se strecoar din neatenie;

61
c) observrile tuturor evenimentelor extraprofesionale;
d) unele cauzate de urmrirea unui singur criteriu.
139. n procesul evalurii apar erori datorit:
a) subiectivismului, indulgenei, ncrederii sau chiar,
persecuiei;
b) observrilor repetate;
c) obiectivitii analizei;
d) interesului pentru un diagnostic real.
140. n literatura de specialitate erorile evalurii sunt cunoscute
ca efectul:
a) de hello;
b) de contrast;
c) analogiei;
d) de succesiune, adic de motenire.
141. Promovarea personalului:
a) este sinonim cu definitivarea carierei;
b) nseamn ascensiunea pe posturile de nivel inferior;
c) se recomand n urma evalurii adecvate cerinelor
posturilor situate la niveluri superioare;
d) presupune concedierea unui numr oarecare de
angajai.
142. La baza unei promovri obiective stau criterii precum:
a) sistemul de relaii i atitudinea fa de colegi;
b) rezultatele n munc i experiena n conducere;
c) tendine de grandomanie;
d) spiritul competitiv i atitudinea dictatorial.
143. Sunt criterii de promovare:
a) nepotismul;
b) statutul economic i social;
c) interesul pentru autoperfecionare i competen
profesional;
d) relaiile.
144. Promovarea poate fi:
a) intern i din exterior;
b) formal i informal;

62
c) pozitiv i negativ;
d) avansare i absolut.
145. Cariera:
a) este un fenomen complex;
b) vizeaz numai avansarea ntr-o funcie de conducere;
c) se finalizeaz prin cteva promovri;
d) are un profund caracter obiectiv.
146. A avea o carier:
a) constituie un deziderat pentru toi oamenii;
b) reprezint un ideal pentru patroni, fr excepie;
c) se traduce cu a renuna complet la viaa personal;
d) nseamn a-i imprima acesteia un profund caracter
subiectiv.
147. Durata unei cariere:
a) de obicei, acoper ntreaga existen profesional;
b) este mai scurt pentru indivizii care i-o formeaz n
afara rii;
c) apare ntotdeauna mai redus pentru femei;
d) nu se poate prelungi pn la atingerea vrstei de 50 de
ani.
148. Interesul pentru o carier de succes:
a) dispare dup ce individul a ocupat o funcie de
conducere pe care i-a dorit-o;
b) se resimte dup vrsta de 50 de ani;
c) este mai acut la intelectuali;
d) trdeaz un caracter machiavelic.
149. Stadiile carierei:
a) sunt de aceeai lungime temporal pentru toi indivizii;
b) se regsesc identic la toi lucrtorii;
c) se finalizeaz odat cu decesul persoanei;
d) variaz de la caz la caz, dar de obicei, exprim evoluia
persoanei ncepnd cu explorarea, continund cu
stabilitatea i maturitatea, culminnd cu retragerea sau
declinul.

63
150. Sunt argumente obiective pentru promovarea angajailor:
a) o carier deja consolidat;
b) competenele profesionale i personale;
c) condiiile grele de munc;
d) nevoia organizaiei de a-i motiva mai mult.
151. Determinarea necesarului de personal se face:
a) nainte de calcularea cheltuielilor salariale;
b) dup stabilirea numrului de posturi i de funcii;
c) doar pentru cei cu studii medii;
d) n raport de obiectul de activitate.
152. Definirea corect a posturilor i a funciilor este posibil
prin:
a) analizare, descriere i evaluare;
b) proiectare, inventariere i blocare;
c) observare, comparare i evaluare;
d) proiectare, analizare i observare.
153. A analiza un post:
a) nseamn a-l defini corect;
b) reprezint un proces obiectiv, de determinare a
cerinelor, competenelor, responsabilitilor i
sarcinilor sale;
c) presupune a-l ncrca raional cu ct mai multe sarcini;
d) vizeaz studierea lui n vederea identificrii cauzelor
subiective ce i-au provocat apariia.
154. Recrutarea personalului:
a) reprezint un proces premergtor nfiinrii firmei;
b) se desfoar continuu sau ori de cte ori este nevoie,
prin atragerea celor mai potrivite persoane pentru
posturile nou nfiinate sau devenite vacante;
c) se finalizeaz ntotdeauna din surse externe
organizaiei;
d) este un proces constant, susinut sau sporadic.
155. Selecia i recrutarea:
a) au acelai coninut;
b) se desfoar concomitent;

64
c) pot fi interne i externe domeniului de activitate al
firmei;
d) se bazeaz pe cerine obiective.
156. ncadrarea pe post se definitiveaz concomitent cu:
a) ncheierea perioadei de prob i de acomodare psiho-
social;
b) informarea, nsuirea i implicarea personal a
ocupantului postului;
c) reuita candidatului la procesul de recrutare;
d) citirea atribuiilor presupuse de postul respectiv.
157. Motivaia:
a) conceptual, nu depete teoria marginal;
b) explic aciunile omului i poate fi cutat n nevoile,
interesele sau idealurile oamenilor;
c) se studiaz exclusiv de tiinele psiho-sociologice;
d) exist numai la anumite persoane i dispare dup ce
acestea i-au satisfcut nevoile biologice.
158. Este adevrat c:
a) indivizii nu pot avea instincte menite s imprime
anumite motivaii;
b) nevoile satisfcute cu minimum de cheltuial nu mai
explic diverse comportamente;
c) teoriile nevoilor sunt teorii motivaionale;
d) motivaia se justific, naintea teoriilor nevoilor, prin
cutarea satisfaciei sau a confortului cu minimum de
efort.
159. Evaluarea performanelor:
a) este un proces oficial, desfurat cu ajutorul
procedurilor standardizate i prin care se observ
comportamentul salariailor;
b) se realizeaz formal i informal;
c) are o serie de obiective organizaionale, psihologice,
estetice i procedurale;
d) se face n momentul proiectrii posturilor i funciilor
i numai atunci cnd se sting obiectivele postului.

65
160. Politica salarial se fundamenteaz pe cteva principii,
printre care:
a) confidenialitatea, echitatea, flexibilitatea;
b) individualizarea, mobilitatea recompenselor,
diferenierea;
c) diversificarea, continuitatea, complexitatea;
d) diversitatea, singularitatea, complexitatea.
161. Echitatea salarial:
a) se aplic doar n anumite ramuri economice;
b) permite stabilirea nivelului remuneraiei unei persoane
comparativ cu cel al altor lucrtori;
c) deoarece face posibil aprecierea salarial, conduce la
micri de nemulumire n cadrul firmei;
d) nu este extern, deoarece se poate face corect doar ntre
membrii organizaiei.
162. Salariul de baz se:
a) mai numete i tarifar, fiind echivalent cu salariul net;
b) acord integral, fr a fi supus impozitrii;
c) stabilete pentru fiecare n funcie de prestaia
individual;
d) indexeaz lunar, n mod obligatoriu, deoarece cuprinde
ansamblul sporurilor.
163. Motivarea moral:
a) dispare dac este prezent motivarea material;
b) poate fi individual cnd se anun meritele unor
colective;
c) nseamn i preri favorabile exprimate n public;
d) se face prin zmbete, priviri aprobatoare i prime.
164. Performanele:
a) depesc ntotdeauna toate standardele;
b) unui salariat trezesc mereu invidia celorlali;
c) se pot exprima i fizic i valoric;
d) sunt obinute doar prin munca fizic.
165. Criteriile msurabile, clar formulate i general valabile, n
virtutea crora se face evaluarea performanelor, reunesc:
a) personalitatea, vrsta i sexul;

66
b) spiritul de echip i de competiie neloial;
c) puterea de concentrare i profesionalismul;
d) competena i sistemul de relaii interpersonale.
166. n procesul de evaluare pot aprea greeli:
a) involuntare, din nevoia de a ascunde realitatea;
b) intenionate, care se strecoar din neatenie;
c) din cauza observrilor obiective a tuturor
evenimentelor;
d) pe seama subiectivismului, a indulgenei, a ncrederii
sau chiar, a persecuiei, ori din dorina urmririi unui
singur criteriu.
167. Promovarea personalului:
a) este sinonim cu definirea carierei;
b) se recomand n urma evalurii adecvate a cerinelor
posturilor situate la niveluri superioare, n funcie de
rezultatele n munc i de experiena n conducere;
c) impune un sistem de relaii i o anumit atitudine fa
de colegi;
d) este o ascensiune de posturi, cuvenit fiecrui angajat.
168. Sunt argumente obiective pentru promovarea angajailor:
a) o carier deja consolidat;
b) competene profesionale i personale;
c) condiiile grele de munc;
d) interesul organizaiei de a-i motiva mai mult.
169. Cariera:
a) se finalizeaz prin cteva promovri;
b) vizeaz numai avansarea ntr-o funcie de conducere;
c) reprezint un ideal pentru patroni, fr excepie;
d) este un fenomen complex, profund subiectiv.
170. n general, este recomandabil salarizarea potrivit:
a) competenei profesionale;
b) rezultatelor obinute n munc;
c) condiiilor de lucru;
d) perspectivelor organizaiei.
171. Stabilirea necesarului de personal este:
a) accidental, numai n situaia firmelor mari;

67
b) opional, dup bunul plac al patronului;
c) obligatorie i n corelaie cu dinamica organizaiei;
d) neimportant.
172. O definire corect i complet a posturilor echivaleaz cu:
a) finalizarea organigramei;
b) descrierea lor exact;
c) armonizarea lor n structura organizatoric;
d) o munc obositoare i inutil.
173. Desemnaia afirmaia fals cu privire la planificarea
resurselor umane:
a) urmeaz un algoritm bine stabilit;
b) se face potrivit obiectivelor organizaiei;
c) ine seama de structura organizatoric a firmei;
d) trebuie s lipseasc n organizaiile mari.
174. Recrutarea personalului este un proces de:
a) reinere i sechestrare a anumitor persoane;
b) ncurajare a observrii locurilor de munc;
c) atragere a celor mai potrivii lucrtori pentru posturile
libere din structura organizatoric;
d) pstrare n organizaie a celor mai competeni
salariai.
175. Selecia personalului:
a) se desfoar dup recrutare;
b) este primul pas al atragerii resurselor umane n
organizaie;
c) se recomand doar pentru funciile de conducere;
d) este mai eficient n interiorul firmei.
176. Selecia tiinific este posibil prin:
a) interviuri i plimbri;
b) testri i simulri;
c) chestionri i manipulri;
d) stimulri i recomandri.
177. Cele mai potrivite metode empirice de selecie a personalului
fac referire la:
a) teste;

68
b) interviuri;
c) simulri;
d) charisma candidatului.
178. ncheierea unui contract de asumare a cerinelor, sarcinilor,
competenelor i responsabilitilor unui post reprezint:
a) analiza structurii organizatorice;
b) descrierea posturilor;
c) integrarea n colectiv;
d) ncadrarea pe post.
179. ncadrarea pe post se definitiveaz concomitent cu:
a) recrutarea personalului;
b) integrarea n colectiv;
c) acomodarea psiho-social sau ncheierea perioadei de
prob;
d) informarea, nsuirea i implicarea personal a
ocupantului postului.
180. Motivaia nu:
a) este interpretat i psiho-sociologic i economic;
b) depinde de msura satisfacerii nevoilor;
c) influeneaz comportamentul uman;
d) se explic doar prin stimuli interni.
181. Sunt teorii motivaionale:
a) teoriile cognitive i teoriile nevoilor;
b) teoria scopurilor i teoria cale-scop;
c) teoria ateptrii i teoria trsturilor;
d) teoria comportist i teoria trsturilor.
182. Evaluarea rezultatelor i evaluarea performanelor:
a) reprezint unul i acelai proces;
b) constituie dou procese diferite;
c) sunt dou procese, unul n continuarea celuilalt;
d) nseamn un singur proces, dar n dou stadii.
183. Pot aprea erori de evaluare din cauza observrilor:
a) repetate;
b) dese;
c) atente;

69
d) subiective.
184. Promovarea personalului:
a) este sinonim cu avansarea;
b) reprezint o obligaie a angajatorului fa de toi
angajaii;
c) este condiionat de atingerea obiectivelor evalurii;
d) pregtete lucrtorul pentru evaluare.
185. Nu trebuie s se afle la baza promovrii:
a) relaiile interpersonale;
b) interesul pentru autoperfecionare;
c) abilitile personale i competenele profesionale;
d) condiiile grele de munc.
186. Procesul firesc ce urmeaz formrii profesionale face
posibil:
a) perfecionarea deprinderilor de a nva;
b) dezvoltarea nevoilor de ocupare a unei succesiuni de
posturi i funcii;
c) identificarea nevoilor de pregtire profesional;
d) stabilirea i nsuirea deprinderilor de munc.
187. Nu se poate asocia carierei profesional o:
a) succesiune de posturi;
b) posibilitate de avansare;
c) preocupare pentru creaii artistice extraprofesionale;
d) ascensiune economic i social.
188. Se recomand ca politica motivaional s fie:
a) difereniat i unic;
b) oportun i secret;
c) gradual i continu;
d) individual i arbitrar.
189. Sunt principii ale politicii salariale:
a) individualizarea i diferenierea;
b) confidenialitatea i echitatea;
c) flexibilitatea i mobilitatea;
d) secretizarea i transparena.
190. Stimularea moral:

70
a) se realizeaz prin salarii ridicate;
b) poate fi explicat prin anvergura i profunzimea
posturilor;
c) este eficient numai dac se acord n mod obiectiv;
d) nsoete, absolut obligatoriu, n formele sale pozitive,
motivarea material.
191. Necesarul de personal este determinat:
a) nainte de stabilirea numrului de posturi i de funcii;
b) prin aproximri, n funcie de situaiile din anii
precedeni;
c) potrivit obiectivelor i dinamicii organizaiei;
d) n conformitate cu tipul de activitate desfurat.
192. Raionalitatea n definirea posturilor se traduce prin corecta
lor:
a) completare, descriere i observare;
b) analizare, descriere i evaluare;
c) proiectare, ocupare i observare;
d) analizare, proiectare i evaluare.
193. A analiza un post presupune o serie de operaiuni anterioare
printre care:
a) descrierea sa;
b) evaluarea lui;
c) studierea cerinelor impuse ocupantului su;
d) evaluarea ocupantului.
194. A descrie un post nseamn a face cunoscute informaii
referitoare la:
a) caracteristicile sale;
b) modalitile de ndeplinire a competenelor;
c) salarizarea corespunztoare;
d) funcia n care s-ar putea transforma.
195. A evalua un post se traduce cu a:
a) stabili cerinele sale;
b) determina complexitatea sa absolut;
c) analiza condiiile care s-i permit realizarea
obligaiilor;

71
d) compara specificul su cu al altora.
196. Atragerea resurselor umane ntr-o organizaie se face prin:
a) planificare;
b) evaluare;
c) recrutare i selecie;
d) avansare.
197. Recrutarea personalului se face:
a) ntotdeauna uor;
b) dup proceduri general valabile n orice domeniu de
activitate;
c) ori de cte ori se consider c trebuie ocupate posturi
vacante;
d) la intervale egale de timp.
198. Selecia personalului reprezint procesul:
a) ulterior recrutrii;
b) anterior recrutrii;
c) desfurat concomitent cu recrutarea;
d) de recrutare.
199. Pe un om l motiveaz o serie de:
a) indicatori micro i macroeconomici;
b) rezultate economice ale firmelor din strintate;
c) idealuri ale copilriei prinilor si;
d) nevoi, interese sau alte mobiluri.
200. n antichitate motivaia se explica pe seama:
a) instinctelor;
b) hedonismului;
c) nevoilor;
d) cunoaterii scopurilor.
201. Sunt principii ale politicii salariale:
a) flexibilitatea i confidenialitatea;
b) individualismul i integralitatea;
c) echitatea i sincronizarea;
d) egalizarea i diferenierea.
202. Stimularea moral nu se poate realiza prin :
a) recompense verbale;

72
b) premii i prime bneti;
c) zmbete;
d) priviri laudative.
203. Motivarea material se obine prin:
a) anvergura i profunzimea muncii;
b) importana sarcinilor;
c) autonomia n ndeplinirea sarcinilor;
d) recompensele directe i indirecte.
204. Evaluarea rezultatelor muncii angajailor nu:
a) constituie un instrument de apreciere;
b) faciliteaz o difereniere material ntre lucrtori;
c) vizeaz ncurajarea carierei profesionale;
d) reprezint ntotdeauna o evaluare a performanelor.
205. Evaluarea informal:
a) nu poate fi subiectiv;
b) aduce un spor de cunoatere comparativ cu cea formal;
c) se face prin spionaj;
d) presupune angajarea persoanei evaluate n munci
diferite de cele cotidiene.
206. Evaluarea formal se realizeaz:
a) cu scale diferite de la om la om;
b) obiectiv i cu aceleai exigene pentru fiecare categorie
profesional;
c) numai la sfritul anului calendaristic;
d) cu un instrumentar dependent de preferinele
evaluatorului.
207. Promovarea personalului nu este un proces:
a) arbitrar;
b) cauzal;
c) de schimbare a funciei;
d) de ascensiune ierarhic.
208. Ce corelaie are sens?
a) preselecie promovare extern;
b) recrutare echitate salarial;
c) rezultat motivare material;

73
d) formare observare difereniat.
209. Nu trebuie asociate urmtoarele noiuni:
a) salarizare performan;
b) post salariu;
c) motivare moral anvergur a postului;
d) rud recompensare.
210. Este corect s aib accepiune identic doar conceptele:
a) personalitate caracter;
b) test prob;
c) rezultat performan;
d) avansare promovare.
211. Determinarea necesarului de personal se face:
a) nainte de calcularea cheltuielilor salariale;
b) dup stabilirea numrului de posturi i de funcii.
c) doar pentru cei cu studii medii;
d) n raport de obiectul de activitate;
212. Definirea corect a posturilor i a funciilor este posibil prin:
a) analizare, descriere i evaluare;
b) proiectare, preinventariere i blocare;
c) observare, comparare i evaluare;
d) proiectare, preanalizare i observare.
213. A analiza un post:
a) nseamn a-l defini concret;
b) reprezint un proces obiectiv, de determinare a
cerinelor, competenelor, responsabilitilor i
sarcinilor sale;
c) presupune a-l ncrca raional cu ct mai multe sarcini;
d) vizeaz studierea lui n vederea identificrii cauzelor
subiective ce i-au provocat apariia.
214. Recrutarea personalului:
a) reprezint un proces premergtor nfiinrii firmei;
b) se desfoar permanent sau la nevoie, prin atragerea
celor mai competente persoane pentru posturile scoase
la concurs;

74
c) se finalizeaz ntotdeauna din surse externe
organizaiei;
d) este un proces contradictoriu, sinuos sau suplu.
215. Selecia i recrutarea:
a) reprezint acelai proces;
b) se desfoar simultan;
c) pot fi interne i externe domeniului de activitate al
firmei;
d) se bazeaz pe cerine obiective.
216. ncadrarea pe post se definitiveaz concomitent cu:
a) ncheierea perioadei de prob i de acomodare psiho-
social;
b) informarea, nsuirea i implicarea personal a
ocupantului postului;
c) reuita candidatului la procesul de recrutare;
d) citirea atribuiilor presupuse de postul respectiv.
217. Motivaia:
a) conceptual, nu depete teoriile nevoilor;
b) explic aciunile omului i i are originile n nevoile,
interesele sau idealurile oamenilor;
c) se studiaz exclusiv de tiinele exacte;
d) exist numai la salariaii din sistemul public.
218. Este adevrat c:
a) indivizii nu pot avea instincte menite s imprime
anumite motivaii;
b) nevoile satisfcute cu minimum de cheltuial nu mai
explic diverse comportamente.
c) teoriile nevoilor sunt primele teorii motivaionale;
d) motivaia se justifica, naintea teoriilor nevoilor, prin
cutarea satisfaciei sau a confortului cu minimum de
efort.
219. Evaluarea performanelor:

75
a) este un proces oficial, desfurat cu ajutorul
procedurilor standardizate i prin care se observ
comportamentul salariailor;
b) se realizeaz formal i informal;
c) are o serie de obiective organizaionale, psihologice,
estetice i procedurale;
d) se face n momentul proiectrii posturilor i funciilor
i numai cnd se ating obiectivele postului.
220. Politica salarial se fundamenteaz pe cteva principii, printre
care:
a) confidenialitatea, echitatea, flexibilitatea;
b) individualizarea ,mobilitatea recompenselor,
diferenierea;
c) diversificarea, continuitatea, complexitatea;
d) diversitatea, singularitatea, complexitatea.
221. Echitatea salarial:
a) se aplic doar n anumite ramuri economice;
b) permite stabilirea nivelului remuneraiei unei persoane
comparativ cu cel al altor lucrtori;
c) deoarece face posibil aprecierea salarial, conduce la
micri de nemulumire n cadrul firmei;
d) nu este extern, deoarece se poate face corect doar ntre
membrii organizaiei.
222. Salariul de baz se:
a) echivaleaz cu salariul real;
b) acord complet, fr a fi supus taxelor;
c) stabilete pentru fiecare n funcie de prestaia
individual;
d) indexeaz lunar.
223. Motivarea moral:
a) dispare dac este prezent motivarea material;
b) poate fi individual cnd se anun meritele unor
colective;
c) nseamn i preri favorabile exprimate n public;

76
d) se face prin zmbete, priviri aprobatoare i prime.
224. Performanele:
a) depesc ntotdeauna toate standardele;
b) unui salariat trezesc mereu invidia celorlali;
c) se pot exprimat i fizic i valoric;
d) sunt obinute doar prin munc fizic.
225. Criteriile msurabile, clar formulate i general valabile, n
virtutea crora se face evaluarea performanelor, reunesc:
a) personalitatea, vrsta i sexul;
b) spiritul de echip i de competiie neloial;
c) puterea de concentrare i profesionalismul;
d) competena i sistemul de relaii interpersonale.
226. n procesul de evaluare pot aprea greeli:
a) involuntare, din nevoia de a masca realitatea;
b) intenionate, care se strecoar din neatenie;
c) din cauza observrilor obiective a tuturor
evenimentelor;
d) pe seama subiectivismului, indulgenei, ncrederii sau
chiar, persecuiei, ori din dorina urmririi unui singur
criteriu.
227. Promovarea personalului:
a) este sinonim cu definitivarea carierei;
b) se recomand n urma evalurii adecvate a cerinelor
posturilor situate la niveluri superioare, n funcie de
rezultatele n munc i de experiena n conducere;
c) impune un sistem de relaii i o anumit atitudinea fa
de colegi;
d) este o ascensiune de posturi cuvenit fiecrui angajat.
228. Sunt argumente obiective pentru promovarea angajailor:
a) o carier deja consolidat;
b) competenele profesionale i personale;
c) condiiile grele de munc;
d) interesul organizaiei de a-i motiva mai mult.
229. Cariera:
a) se finalizeaz prin cteva promovri;

77
b) vizeaz numai avansarea ntr-o funcie de conducere;
c) reprezint un ideal pentru patroni, fr excepie;
d) este un fenomen complex, profund subiectiv.
230. n general, este recomandabil salarizarea potrivit:
a) competenei profesionale;
b) rezultatelor obinute n munc;
c) condiiilor de lucru;
d) perspectivelor organizaiei.
231. n istoria managementului resurselor umane s-au delimitat
mai multe perioade, printre care:
a) etapa reformelor umaniste;
b) etapa ntreprinztorilor umaniti;
c) etapa conducerii;
d) etapa intermediar.
232. Recrutarea personalului este un proces:
a) uor de realizat;
b) demarat n vederea disponibilizrii personalului;
c) influenat i de factori economico-sociali;
d) clar de manipulare a candidailor.
233. ncadrarea pe post se definitiveaz concomitent cu:
a) recrutarea personalului;
b) integrarea n colectiv;
c) ntocmirea formalitilor de ocupare a postului;
d) terminarea perioadei de prob, ca proces absolut
obligatoriu.
234. Sunt teorii motivaionale:
a) teoriile nevoilor i teoria contingenei;
b) teoriile cognitive;
c) teoria scopurilor i teoria cale-scop;
d) teoriile subzistenei.
235. Promovarea personalului:
a) nseamn o ascensiune pe posturi aflate la niveluri
ierarhice superioare;
b) este obligatorie pentru toi salariaii;

78
c) presupune majorarea salariilor de baz la aceeai
ncadrare;
d) vine n sprijinul candidailor la procesul de recrutare.
236. Stimularea moral:
a) nu este difereniat;
b) se realizeaz prin salarii ridicate;
c) poate fi explicat prin anvergura i profunzimea
posturilor;
d) nu are o conotaie subiectiv.
237. Dac se ine seama de influena configuraiei, cea mai
recomandabil cultur este cea tip:
a) pnz de pianjen;
b) templu;
c) reea;
d) margaret.
238. Tehnicile sugestive se continu cu o serie de acte poteniale
din sfera:
a) comunicrii;
b) puterii;
c) autoritii legale;
d) violenei.
239. Conflictul organizaional se poate clasifica n funcie de
numeroase criterii, putndu-se asocia:
a) conflictele individuale interne cu cele spontane;
b) conflictele disfuncionale cu cele ntre organizaii;
c) conflicte distructive cu cele benefice;
d) conflictele sporadice cu cele eterne.
240. Leadership-ul:
a) poate fi nlturat;
b) se exprim i prin stilul de management, dar este mai
cuprinztor dect acesta din urm;
c) trebuie ocolit;
d) nu este obligatoriu.
241. Definirea corect a posturilor i a funciilor este posibil prin:
a) analizare, ocupare i evaluare;

79
b) analizare, descriere i evaluare;
c) proiectare, analizare i evaluare;
d) proiectare, descriere i ocupare.
242. Cele mai potrivite metode empirice de selecie a personalului
fac referire la:
a) teste;
b) simulri;
c) charisma candidatului;
d) impresii obiective.
243. Procesul firesc ce urmeaz formrii profesionale face
posibil:
a) dezvoltarea nevoilor de ocupare a unei succesiuni de
posturi;
b) perfecionarea deprinderilor de a studia;
c) anticiparea stimulilor motivaionali;
d) definitivarea educrii.
244. Evaluarea rezultatelor se realizeaz:
a) ntotdeauna arbitrar;
b) n vederea observrii gradului de ndeplinire a
obiectivelor;
c) formal, doar prin cercetrile accidentale ale
superiorului;
d) n absolut toate organizaiile, dintotdeauna.
245. Politica salarial se fundamenteaz pe cteva principii,
printre care:
a) individualizarea, confidenialitatea, echitatea;
b) individualizarea, continuitatea, echitatea;
c) uniformitatea, confidenialitatea, egalizarea;
d) uniformitatea, continuitatea, egalizarea.
246. Cele mai semnificative componente ale culturii
organizaionale, cu impact major asupra indivizilor, sunt:
a) produsele artificiale;
b) actorii i eroii;
c) credinele, valorile, normele;
d) profilul fondatorului i maina sa.

80
247. Climatul organizaional se definete corect dac se ine
seama de cteva particulariti:
a) nivelul de cultur i cel de educaie;
b) gradul de ocupare a posturilor de munc;
c) structura de producie;
d) motivaia indivizilor de a participa la ritualurile
organizaionale.
248. Comunicarea, n sens managerial:
a) nu influeneaz actul conducerii;
b) este o component a funciilor firmei;
c) poate fi folosit ca argumentare, ascultare, conversaie,
convingere;
d) este mai larg dect comunicarea organizaional.
249. Stresul apare ca un fenomen:
a) ntlnit dup vrsta de 40 de ani;
b) exclusiv medical;
c) manifestat n trei stadii: alarm, agitaie, epuizare;
d) manifestat doar la femei.
250. Din rndul teoriilor cognitive, se pot aminti:
a) teoria cale-scop i teoria influenei mutuale;
b) teoria atribuirii i teoria conducerii continue;
c) teoria ateptrilor i teoria ERD;
d) teoria lui Herzberg.
251. Care dintre afirmaiile de mai jos este adevrat?
a) prevederile legislative referitoare la managementul
resurselor umane din administraia public sunt
valabile perioade relativ ndelungate de timp;
b) sistemul administrativ a putut cuprinde dup 2009 toi
absolvenii facultilor de profil;
c) ara noastr are o administraie aliniat integral la
exigenele comunitare;
d) recrutarea n sistemul administrativ trebuie s se
caracterizeze i prin transparen.
252. Este firesc un proces de:

81
a) motivare, dac se observ progrese continue n munc;
b) evaluare, cnd precedenta evaluare nc nu s-a
terminat;
c) promovare a unui salariat, exclusiv pentru faptul ca are
o vechime considerabil n organizaie;
d) dezvoltare personal doar n cazul unui angajat dornic
s-i desvreasc o carier.
253. n managementul resurselor umane din administraia public
romneasc din zilele noaste:
a) exist o infinit libertate de aciune;
b) cel mai des ntlnit proces este cel de recrutare;
c) un volum nsemnat de munc se realizeaz de ctre
personal adesea insuficient numeric;
d) se practic frecvent motivaia material.
254. Este o greeal cu consecine pe termen lung:
a) implicarea influenelor politice n promovarea
personalului in administraia public;
b) recompensarea potrivit competenei demonstrate n
activitatea cotidian;
c) practicarea unui stil de management adecvat;
d) combaterea stresului.
255. Se recomand evitarea lor, orict de benefice ar putea fi:
a) comunicarea deschis i managementul participativ;
b) munca n echip i motivarea moral;
c) conflictul i stresul;
d) selecia tiinific i evaluarea formal.

82
Partea a IV-a
MICROECONOMIE
Conf.univ.dr. Cornelia NISTOR

1. Curba posibilitilor de producie nu se deplaseaz spre


dreapta dac:
a) crete consumul de factori de producie pe unitatea de
produs;
b) crete cantitatea de resurse naturale descoperite i
folosite;
c) crete productivitatea muncii;
d) se introduce progresul tehnic n activitatea economic.
2. Este o afirmaie adevrat cu privire la costul de
oportunitate:
a) ar atinge valoarea sa maxim dac toate resursele ar fi
nelimitate;
b) nu include costurile materiale;
c) dac o component de-a sa poate fi evitat (adic nu se
realizeaz cheltuiala respectiv), atunci aceasta
echivaleaz cu un beneficiu;
d) este egal cu costul de producie fix mediu.
3. ntreprinderile au ca funcie principal:
a) producerea de bnunuri i servicii publice;
b) utilizarea bunurilor i serviciilor, fiind principalii
ageni economici consumatori;
c) producerea de bunuri i servicii destinate vnzrii;

83
d) realizarea de intermedieri financiare ntre ceilali
ageni economici.
4. O ntreprindere este cu att mai eficient cu ct:
a) consumul specific de factori de producie este mai
mare;
b) coeficientul capitalului este mai mare;
c) randamentul factorilor de producie este mai mic;
d) toate rspunsurile de mai sus sunt false.
5. Profitul total obinut de o ntreprindere este maxim atunci
cnd:
a) costul marginal ajunge la nivelul su maxim;
b) ncasarea marginal este egal cu costul marginal;
c) productivitatea marginal a muncii este egal cu
productivitatea marginal a capitalului;
d) ncasarea marginal este egal cu productivitatea
marginal.
6. Masa profitului obinut de o ntreprindere crete dac:
a) preul de vnzare a bunurilor produse scade;
b) cantitatea de produse vndute scade;
c) costul total scade ;
d) calitatea produselor se reduce.
7. Factorul de producie natur include, atunci cnd sunt
folosite n producie:
a) suprafeele agricole;
b) resursele minerale;
c) fenomenele naturale;
d) toate rspunsurile de mai sus sunt corecte.
8. Latura cantitativ a factorului de producie munc se refer
la:

84
a) pregtirea i calificarea muncitorilor;
b) starea de sntate a muncitorilor;
c) timpul de munc;
d) sistemul de salarizare.
9. Capitalul fix include:
a) materiile prime;
b) cldirile i instalaiile din ntreprindere;
c) combustibilul pentru producie;
d) energia pentru iluminat.
10. n capitalul circulant se includ:
a) muncitorii angajai de ntreprindere;
b) echipamentele folosite de ntreprindere;
c) energia folosit pentru producie;
d) cldirile seciilor de producie.
11. Factorul de producie munc este reprezentat de:
a) populaia adult;
b) populaia activ disponibil ;
c) populaia ocupat;
d) populaia total.
12. Uzura moral:
a) este provocat de introducerea progresului tehnic n
producie;
b) se produce ntotdeauna dup ncheierea duratei
normate de funcionare a capitalului fix;
c) este cauzat de diversificarea elementelor de capital
circulant utilizate n producie;
d) este provocat de aciunea agenilor naturali asupra
capitalului tehnic total.
13. Investiiile nete se determin:

85
a) scznd din investiiile brute amortizarea capitalului
fix;
b) adugnd investiiile brute la amortizarea capitalului
fix;
c) scznd amortizarea capitalului fix din coeficientul
capitalului;
d) adugnd amortizarea capitalului fix la profitul net.
14. Coeficientul capitalului se calculeaz:
a) prin mprirea capitalului total la producie;
b) prin mprirea capitalului total la factorul de producie
munc;
c) prin mprirea produciei la capitalul fix;
d) prin mprirea capitalului circulant la factorul de
producie natur.
15. Condiia care arat capacitatea factorilor de producie de a se
asocia unii cu alii n cadrul unui proces de producie este:
a) Complementaritatea;
b) Divizibilitatea;
c) Adaptabilitatea;
d) Substituibilitatea;.
16. Curbele izoprodusului arat combinaiile posibile dintre:
a) cantitile de bunuri consumate de un individ care i
asigur o satisfacie constant;
b) cantitile diferite de factori de producie care conduc
la obinerea aceluiai nivel al produciei;
c) cantitile diferite de factori de producie care
determin aceleai cheltuieli de producie;
d) cantitile diferite de produse care conduc la obinerea
aceluiai profit total brut.
17. Combinarea factorilor de producie depinde de:

86
a) condiiile tehnice de producie;
b) abilitatea ntreprinztorului;
c) cererea final de bunuri i servicii a consumatorilor;
d) toate rspunsurile de mai sus sunt corecte.
18. Productivitatea marginal a capitalului reprezint sporul de
producie obinut prin:
a) creterea factorului de producie capital cu o unitate;
b) utilizarea unei uniti suplimentare de munc;
c) creterea costurilor de producie variabile cu o unitate;
d) creterea tuturor factorilor de producie cu o unitate.
19. Productivitatea medie a capitalului exprim:
a) producia obinut n medie de ctre un muncitor;
b) sporul de producie obinut prin utilizarea unei uniti
suplimentare de teren;
c) producia obinut n medie pe o unitate de capital;
d) sporul de producie obinut prin utilizarea unei uniti
suplimentare din toi factorii de producie.
20. Productivitatea crete cnd:
a) se perfecioneaz calificarea muncitorilor;
b) se reduce motivaia material;
c) nivelul tehnicii folosite n producie rmne constant;
d) nu se produc modificri n porcesul de combinare a
factorilor de producie.
21. Curba productivitii marginale trece prin:
a) punctul de minim al curbei costului variabil mediu;
b) punctul de maxim al curbei productivitii medii;
c) punctul de minim al curbei costului fix mediu;
d) toate rspunsurile de mai sus sunt false.
22. Productivitatea medie global exprim:

87
a) producia obinut n medie pe o unitate de teren;
b) sporul de producie obinut prin utilizarea unei uniti
suplimentare din toi factorii de producie;
c) producia obinut n medie de ctre un muncitor;
d) producia obinut n medie pe o unitate din toi factorii
de producie utilizai.
23. Productivitatea parial nu poate fi:
a) net;
b) valoric;
c) marginal;
d) global.
24. n anul t0, o ntreprindere realizeaz o producie Q0 = 100
buci (buc.) folosind un capital K0 = 20. n anul urmtor t1,
producia crete cu 20 % fa de t0, iar capitalul K1 crete cu
10 uniti fa de K0. n aceste condiii, indicele
productivitii medii a capitalului, IWKm este de:
a) 100%;
b) 80%;
c) 120%;
d) 95%.
25. n t0 productivitatea medie a capitalului WKm0 = 10. n t1 fa
de t0 producia crete cu 50 %, iar capitalul crete cu 20 %.
n aceste condiii, productivitatea marginal a capitalului,
WKmg este:
a) 50 buc./capital;
b) 25 buc./capital;
c) 20 buc./capital;
d) 40 buc./capital.
26. O ntreprindere angajeaz succesiv 3 muncitori, cte unul n
perioadele t1, t2, t3, primul realiznd o producie

88
suplimentar de 10 buc., al doilea de 12 buc., respectiv al
treilea de 17 buc. n t3 fa de t0, producia crete n total cu:
a) 39 buc.
b) 30 buc.
c) 13 buc.
d) 68 buc.
27. n anul t0, o ntreprindere realizeaz o producie Q0 = 150
buci (buc.) folosind un numr de L0 = 50 de muncitori. n
anul urmtor t1, producia se dubleaz fa de t0, iar numrul
de muncitori L1 crete cu 50 % fa de L0. n aceste condiii,
n anul t1 productivitatea medie a muncii, WLm1 este de:
a) 6 buc./muncitor
b) 5 buc./muncitor
c) 3 buc./muncitor
d) 4 buc./muncitor.
28. n anul t0, o ntreprindere realizeaz o producie Q0 = 100
buci (buc.) folosind un capital K0 = 4. n anul urmtor t1,
producia crete cu 30 buci fa de t0, iar productivitatea
medie a capitalului WKm crete cu 25% fa de nivelul pe care
l avea n t0. n aceste condiii, diferena dintre nivelul
capitalului din t1 fa de nivelul din t0., K este:
a) 0,16;
b) 2,15;
c) 3,25;
d) 0,75.
29. Costul fix include:
a) sumele pltite de ntreprinderi pentru chiriile
corespunztoare spaiilor de producie;
b) amortizarea anual a capitalului fix;

89
c) sumele pltite de ntreprinderi pentru iluminatul
spaiilor n care se desfoar producia;
d) toate rspunsurile de mai sus sunt corecte.
30. Costurile determinate ulterior achiziiei factorilor de
producie, innd seama de creterea preurilor ca urmare a
inflaiei sunt costurile:
a) istorice;
b) directe;
c) ajustate;
d) indirecte.
31. Costul istoric este cel determinat:
a) pe baz de documente, n momentul achiziionrii
factorilor de producie;
b) prin ajustare, pentru a elimina influena inflaiei;
c) prin nsumarea dobnzilor, taxelor i cheltuielilor
adminsitrative;
d) pe baza unor prognoze, prin estimare.
32. Costul variabil include cheltuielile cu:
a) energia pentru iluminatul ntreprinderii;
b) salariile personalului adminsitrativ;
c) combustibilul consumat n producie;
d) amortizarea capitalului fix.
33. Costurile indirecte se determin pe produs:
a) prin ajustare cu rata inflaiei;
b) prin procedee de calcul convenional;
c) prin nsumarea cheltuielilor materiale;
d) pe baza unor prognoze a cheltuielilor pentru perioadele
viitoare.
34. Costul fix include cheltuielile cu:
a) materiile prime;

90
b) salariile muncitorilor care lucreaz direct n producie;
c) energia consumat pentru producie;
d) iluminatul unitii economice.
35. Funcia costului reprezint legtura dintre:
a) productivitate i cost;
b) producie i profit;
c) producie i capital;
d) cost i producie.
36. Cnd costul variabil CV scade ntr-un ritm mai lent dect
producia Q, costul total mediu CTM:
a) crete;
b) scade;
c) devine egal cu costul variabil mediu CVM;
d) devine negativ.
37. Pe ramura cresctoare a costului total mediu CTM:
a) costul marginal Cmg scade;
b) costul marginal Cmg este egal cu costul variabil mediu
CVM;
c) costul marginal Cmg crete;
d) costul marginal Cmg este egal cu costul fix mediu CFM.
38. ntr-o ntreprindere productoare, n anul t0 capitalul
circulant Kc0= 300 uniti monetare (u.m.), capitalul fix Kf =
5.000 uniti monetare (u.m.) i se amortizeaz n 10 ani,
costurile salariale CS0 = 200 uniti monetare (u.m.), iar
producia realizat Q0 = 200 buci (buc.). n anul urmtor t1,
costurile salariale cresc la CS1 = 350 uniti monetare (u.m.),
capitalul circulant Kc1 = 350 uniti monetare (u.m.) iar
nivelul produciei ajunge la Q1 = 300 buci (buc.). n aceste
condiii, indicele costului total mediu este:
a) 110%;

91
b) 80%;
c) 70%;
d) 100%.
39. ntr-o ntreprindere productoare, capitalul total utilizat Kt =
30 uniti monetare (u.m.), din care capitalul circulant Kc =
16 uniti monetare (u.m.). Capitalul consumat n primul an
este Kcons = 20 uniti monetare (u.m.). Valoarea capitalului
fix neamortizat dup ncheierea primului an este:
a) 10 u.m.
b) 2,5 u.m.
c) 4 u.m.
d) 5 u.m.
40. n anul t1 fa de anul anterior t0, nivelul produciei Q scade
cu 20%. n consecin, n anul t1 fa de nivelul din t0,, costul
fix mediu:
a) scade cu 25 %;
b) crete cu 20%;
c) scade cu 5%;
d) crete cu 25%.
41. Funcia costului este CT = 200 + 3Q + 2Q2. Dac nivelul
produciei Q este 20 buc, costul variabil mediu, CVM este:
a) 43 u.m.
b) 20 u.m.
c) 53 u.m.
d) 10 u.m.
42. Se cunosc costul fix CF = 50.000 u.m., costul variabil mediu
CVM = 40 u.m., preul unei uniti de produs P = 100 u.m..
Pentru a obine un profit total de Profit = 40.000 u.m.,
ntreprinderea trebuie s produc o cantitate de produse Q
de:
a) 700 buc.

92
b) 1500 buc.
c) 900 buc.
d) 1000 buc.
43. Pentru o cerere elastic n funcie de pre, modificarea cu 1%
a preului determin:
a) modificarea cantitii cerute, n acelai sens cu preul,
cu mai mult de 1%;
b) modificarea cantitii cerute, n sens opus preului, cu
mai mult de 1 %;
c) modificarea cantitii cerute, n sens opus preului, cu
un procent de 1 %;
d) meninerea constant a cantitii cerute.
44. Elasticitatea cererii nu depinde de:
a) gradul de substituire a bunurilor care se consum;
b) ponderea venitului cheltuit pentru cumprarea unui
bun n venitul total al consumatorului;
c) modificarea costului de producie;
d) perioada de timp de la modificarea preului.
45. Cnd cererea este inelastic n funcie de pre, modificarea
cu 1% a preului determin modificarea cantitii cerute:
a) cu mai mult de 1%, n sens opus preului;
b) cu un procent de 1 %, n acelai sens cu preul;
c) cu mai puin de 1%, n sens opus preului;
d) cu un procent de 1 %, n sens opus preului.
46. Cantitatea oferit dintr-un bun crete dac:
a) scade costul de producie;
b) cresc impozitele i taxele pltite de ntreprindere;
c) se ateapt creterea preului bunului n viitorul
apropiat;

93
d) scade productivitatea muncii.
47. Elasticitatea ofertei nu depinde de:
a) modificarea costului de producie;
b) posibilitile de stocare a bunurilor de ctre
ntreprinderile productoare;
c) ponderea venitului cheltuit pentru cumprarea unui
bun n venitul total al consumatorului;
d) perioada de timp de la modificarea preului.
48. Elasticitatea ofertei scade dac:
a) crete costul de producie;
b) crete gradul de substituire a bunurilor;
c) crete perioada de timp de la modificarea preului;
d) cresc posibilitile de stocare a bunurilor.
49. n anul de baz t0, cantitatea cerut dintr-un bun este C0 = 100
buci (buc.), iar venitul consumatorului este V0 = 10.000
uniti monetare (u.m.). n anul urmtor t1, venitul
consumatorului crete la V1 = 30.000 uniti monetare
(u.m.). Coeficientul de elasticitate a cererii n funcie de venit
EC/V = 3. n aceste condiii, n anul t1 cantitatea cerut C1 este
de:
a) 800 buc.
b) 300 buc.
c) 200 buc.
d) 700 buc.
50. Cantitatea cerut dintr-un bun este n anul de baz de 100
buc, iar n anul curent crete la 200 buc. Venitul
consumatorului crete de la 2.000 u.m. n perioada de baz
la 4.000 u.m. n perioada curent. Coeficientul de elasticitate
a cererii n funcie de venit este:
a) 2;

94
b) 0,75;
c) 0,50;
d) 1.
51. Funcia cererii este Qc = 200 P, iar funcia ofertei este Qo =
20 + P. Pe pia va ncepe s se constituie un exces de cerere
dac preul:
a) va crete peste nivelul de 220 u.m.
b) va crete peste nivelul de 20 u.m.
c) va scdea sub nivelul de 90 u.m.
d) va scdea sub nivelul de 200 u.m.
52. Dac n anul curent t1, fa de anul de baz to, cantitatea
oferit era Q a crescut cu 70%, iar costul de producie a
sczut cu 50%, coeficientul de elasticitate a ofertei n funcie
de cost EQ/CT este de:
a) -1,4;
b) -1;
c) -2,5;
d) -0,5 buc.
53. Dac cererea este constant, iar oferta crete, curba acesteia
deplasndu-se ctre dreapta:
a) cantitatea de echilibru scade i preul de echilibru
crete;
b) cantitatea de echilibru i preul de echilibru cresc;
c) cantitatea de echilibru crete i preul de echilibru
scade;
d) cantitatea de echilibru i preul de echilibru scad.
54. Dac cererea este constant, iar oferta scade, curba acesteia
deplasndu-se ctre stnga:
a) cantitatea de echilibru i preul de echilibru scad;

95
b) cantitatea de echilibru este constant i preul de
echilibru crete;
c) cantitatea de echilibru crete i preul de echilibru
scade;
d) cantitatea de echilibru scade i preul de echilibru
crete.
55. n concurena perfect:
a) exist civa vnztori i foarte muli cumprtori;
b) produsele de acelai tip sunt omogene;
c) intrarea i ieirea de pe pia a agenilor economic nu
se fac n funcie de eficiena fiecruia;
d) preul de echilibru poate fi modificat de ctre
cumprtori.
56. n concurena monopolistic:
a) exist o firm foarte mare, lider, celelalte fiind firme
satelit de dimensiuni fioarte mici ;
b) exist foarte puine produse substituibile, oferta
acestora fiind foarte redus;
c) firmele fuzioneaz sub controlul unui grup financiar
puternic;
d) firmele fac cheltuieli nsemnate cu publicitatea, ceea
ce exercit o influen n sensul creterii asupra
preului.
57. n concurena monopolistic:
a) costurile sunt foarte mari din cauza cheltuielilor foarte
mari cu introducerea progresului tehnic;
b) bunurile de acelai tip sunt identice ;
c) preurile pot fi influenate de ctre cumprtori;
d) oferta mare de produse substituibile exercit o
influen n sensul scderii asupra preului.
58. n cadrul trusturilor:

96
a) fiecare firm duce o lupt continu de concuren
mpotriva celorlalte firme care fac parte din trustul
respectiv;
b) exist o firm foarte mare, lider, celelalte fiind firme
satelit, de dimensiuni foarte mici;
c) concurena de desfoar pe o pia unde exist un
numr foarte mare de productori de bunuri
neomogene;
d) firmele fuzioneaz sub controlul unui grup financiar
puternic.
59. n situaia de monopol:
a) firma stabilete cantitatea vndut, fr s in seama
de cerere;
b) preul este mai mic dect n alte tipuiri de concuren;
c) exist un numr foarte mare de produse substituibile;
d) dac firma dorete s mreasc vnzrile, n general
trebuie s reduc preul.
60. Cnd pe pia exist foarte muli vnztori i civa
cumprtori, concurena este de tipul:
a) Monopson;
b) Oligopson;
c) Monopolistic;
d) Monopol bilateral.
61. Cnd pe pia exist un vnztor i un cumprtor, situaia
este:
a) Monopson;
b) Monopolistic;
c) Monopol bilateral;
d) Monopol cenzurat.

97
62. Dac o firm urmrete s obin supremaia pe un segment
de pia, ea folosete ca strategie concurenial strategia:
a) efortului concentrat;
b) elitei;
c) costurilor;
d) toate rspunsurile de mai sus sunt false.
63. Sunt factori care influeneaz preul:
a) costul de producie;
b) intensitatea nevoilor, exprimat prin cerere;
c) politica statului n domeniul preurilor;
d) toate rspunsurile de mai sus sunt corecte.
64. Statul poate aciona asupra preului astfel:
a) prin blocajul preurilor n perioadele inflaioniste;
b) prin instrumentele de politic economic fiscal;
c) prin subvenionarea preurilor unor produse;
d) toate rspunsurile de mai sus sunt corecte.
65. Preurile difereniate nu pot fi:
a) cu TVA;
b) ale produselor care deja exist pe pia;
c) unice;
d) mixte.
66. Economia nu poate funciona ntr-un punct aflat la dreapta
(deasupra) curbei posibilitilor de producie din cauza
faptului c:
a) ansamblul resurselor nu este folosit integral ntr-o
singur activitate economic;

98
b) resursele sunt folosite la maxim deja i este imposibil
ca economia respectiv s produc mai mult n
momentul respectiv;
c) nu s-ar mai respecta ipoteza de raionalitate, adic
agenii economici nu ar mai urmri maximizarea
efectelor obinute din activitatea economic i
minimizarea eforturilor;
d) statul nu intervine ntotdeauna n mod direct n
activitatea economic.
67. Costul de oportunitate ar fi egal cu zero dac:
a) nu ar exista resursele naturale;
b) societatea ar progresa ntr-un ritm anual constant;
c) resursele ar fi nelimitate;
d) statul nu ar interveni n economie.
68. ntreprinderea nu poate avea printre obiective:
a) maximizarea cifrei de afaceri;
b) meninerea independenei financiare;
c) consolidarea prestigiului pe pia;
d) toate rspunsurile de mai sus sunt false.
69. Uzura fizic este provocat de:
a) apariia pe pia a unui capital fix nou, mai performant;
b) reducerea preurilor de vnzare a capitalului fix;
c) utilizarea capitalului fix n producie i aciunea
agenilor naturali;
d) creterea stocurilor de capital circulant;
70. Capitalul circulant include:
a) instalaiile folosite n producie ;
b) combustibilul pentru producie;
c) utilajele i echipamentele de producie;

99
d) mijloacele de transport folosite n activitatea de
producie.
71. Calitatea factorului de producie munc nu depinde de:
a) creterea nivelului general de educaie a populaiei;
b) promovarea unui sistem eficient de motivare a
lucrtorilor;
c) calitatea celorlali factori de producie;
d) toate rspunsurile de mai sus sunt false.
72. Condiia care arat posibilitatea nlocuirii unei anumite
cantiti dintr-un factor de producie cu o cantitate dintr-un
alt factor de producie, n condiiile unui volum dat al
produciei este:
a) complementaritatea;
b) divizibilitatea;
c) adaptabilitatea;
d) substituibilitatea.
73. Productivitatea marginal a muncii reprezint:
a) sporul de producie obinut prin folosirea unui
muncitor n plus;
b) sporul de producie obinut prin folosirea unei uniti
suplimentare de capital;
c) producia obinut n medie pe o unitate din toi factorii
de producie folosii;
d) producia obinut n medie de ctre un muncitor.
74. Productivitatea net nu poate fi:
a) Marginal;
b) Valoric;
c) Brut;
d) Medie.

100
75. n anul t0, o ntreprindere realizeaz o producie Q0 = 100
buci (buc.) folosind un numr L0 = 20 de muncitori. n anul
urmtor t1, producia crete cu 20 % fa de t0, iar numrul
de muncitori L1 crete cu 10 muncitori fa de L0. n aceste
condiii, productivitatea marginal a muncii WLmg este de:
a) 10 buc./muncitor;
b) 4 buc./muncitor;
c) 2 buc./muncitor;
d) 1,2 buc./muncitor.
76. Costurile care se repartizeaz pe unitatea de produs prin
procedee de calcul convenional sunt cele:
a) indirecte;
b) variabile;
c) ajustate;
d) materiale.
77. Cnd costul variabil CV crete ntr-o proporie mai mic
dect crete producia Q, costul total mediu CTM:
a) crete;
b) scade;
c) devine egal cu costul variabil mediu CVM;
d) devine negativ.
78. Funcia costului este CT = 5 + 3Q + 10Q2. Dac nivelul
produciei este n t0, Q0 = 5 buc., iar n anul urmtor t1 Q
crete cu 20% fa de anul anterior, costul marginal, Cmg este:
a) 125 u.m.
b) 90 u.m.
c) 108 u.m.
d) 113 u.m.
79. Cantitatea cerut dintr-un bun normal crete dac:
a) cresc preurile bunurilor substituibile;

101
b) cresc preurile bunurilor complementare;
c) scade venitul consumatorului;
d) se modific gusturile consumatorului.
80. Cantitatea oferit dintr-un bun scade dac:
a) preul bunului este constant pe termen scurt;
b) scade costul de producie;
c) cresc impozitele pltite de ntreprinderi;
d) cresc sumele primite de ntreprinderi ca subvenii.
81. Cnd cererea este de elasticitate unitar n funcie de pre,
modificarea cu 1% a preului determin modificarea
cantitii cerute:
a) cu mai mult de 1%, n sens opus preului;
b) cu un procent de 1 %, n acelai sens cu preul;
c) cu mai puin de 1%, n sens opus preului;
d) cu un procent de 1 %, n sens opus preului.
82. n anul de baz t0, cantitatea oferit era Q0 = 10 buci (buc.).
n anul urmtor t1, cantitatea oferit a crescut la Q1 = 20
buci (buc.), iar preul P a crescut cu 50% fa de nivelul din
t0. Coeficientul de elasticitate a ofertei n funcie de pre EQ/P
este de:
a) 5;
b) 2;
c) 1;
d) 0,5.
83. Dac n perioada curent t1, fa de perioada anterioar t0,
oferta este constant, iar cererea scade, curba acesteia
deplasndu-se ctre stnga:
a) cantitatea de echilibru rmne constant i preul de
echilibru scade;
b) cantitatea de echilibru i preul de echilibru scad;

102
c) cantitatea de echilibru crete i preul de echilibru
scade;
d) cantitatea de echilibru scade i preul de echilibru
crete.
84. Concurena perfect:
a) se aseamn cel mai mult cu concurena de oligopol ;
b) presupune diferenierea produselor de acelai tip;
c) a existat n rile cu economie centralizat, de
comand;
d) presupune transparena perfect.
85. n cadrul cartelurilor:
a) exist o firm foarte mare, lider, celelalte fiind firme
satelit, de dimensiuni foarte mici;
b) concurena de desfoar pe o pia unde exist un
numr foarte mare de productori de bunuri
neomogene;
c) firmele i pstreaz indepenedna de producie i pe
cea financiar;
d) firmele fuzioneaz sub controlul unui grup financiar
puternic.
86. Sunt caracteristici ale preului:
a) are caracter static, fiind constant pe termen scurt i
mediu;
b) are o limit maxim care nu poate fi depit din cauza
nivelului veniturilor i puterii de cumprare a
cumprtorilor;
c) are o limit minim sub care nu poate scdea doarece
scderea sa ar determina dispariia cererii;
d) n economiile moderne nu poate fi influenat de stat sau
de firmele puternice.

103
87. Funcia care arat c preul permite exprimarea n uniti
monetare a cheltuielilor i veniturilor agenilor economici
este funcia de:
a) corelare a cererii cu oferta;
b) motivare a productorilor;
c) distribuire a veniturilor;
d) toate rspunsurile de mai sus sunt false.
88. n funcie de gradul de flexibilitate al preurilor, acestea se
clasific n preuri:
a) cu TVA i fr TVA;
b) unice i difereniate;
c) ale produselor deja existente pe pia i ale produselor
noi;
d) libere, administrate i mixte.

104
RSPUNSURI

PARTEA I

ntrebare Rspuns ntrebare Rspuns ntrebare Rspuns


1 C 26 C 51 D
2 A 27 D 52 B
3 D 28 A 53 A
4 A 29 D 54 C
5 A 30 B 55 A
6 B 31 A 56 C
7 C 32 B 57 B
8 D 33 D 58 A
9 D 34 B 59 A
10 B 35 A 60 D
11 C 36 D 61 B
12 A 37 A 62 A
13 C 38 B 63 D
14 D 39 C 64 A
15 A 40 B 65 B
16 C 41 C 66 B
17 A 42 D 67 B
18 A 43 B 68 C
19 D 44 D 69 D
20 C 45 A 70 A
21 A 46 C 71 A
22 C 47 D 72 C
23 B 48 A 73 A
24 B 49 B 74 C
25 A 50 C 75 A
ntrebare Rspuns ntrebare Rspuns ntrebare Rspuns
76 B 86 A 96 A
77 C 87 C 97 C
78 D 88 B 98 B
79 D 89 D 99 C
80 B 90 A 100 C
81 C 91 B 101 C
82 A 92 B 102 A
83 A 93 A 103 C
84 D 94 D 104 D
85 D 95 C

106
RSPUNSURI

PARTEA a II-a

ntrebare Rspuns ntrebare Rspuns ntrebare Rspuns


1 C 18 B 35 D
2 D 19 D 36 D
3 D 20 A 37 B
4 D 21 B 38 D
5 B 22 C 39 C
6 A 23 B 40 D
7 D 24 A 41 B
8 C 25 A 42 B
9 A 26 C 43 A
10 B 27 A 44 D
11 D 28 C 45 D
12 D 29 D 46 A
13 D 30 A 47 C
14 A 31 C 48 A
15 B 32 B 49 C
16 A 33 C 50 B
17 C 34 B

107
RSPUNSURI

PARTEA a III-a

ntrebare Rspuns ntrebare Rspuns ntrebare Rspuns


1 D 26 A 51 B
2 D 27 C 52 C
3 D 28 D 53 D
4 C 29 B 54 B
5 A 30 A 55 A
6 B 31 A 56 C
7 C 32 D 57 C
8 B 33 B 58 A
9 B 34 B 59 B
10 C 35 A 60 C
11 D 36 B 61 D
12 C 37 C 62 B
13 A 38 B 63 A
14 B 39 D 64 B
15 B 40 C 65 C
16 C 41 D 66 A
17 C 42 C 67 A
18 B 43 B 68 D
19 B 44 D 69 B
20 D 45 A 70 B
21 C 46 B 71 A
22 A 47 C 72 A
23 B 48 D 73 A
24 D 49 A 74 C
25 C 50 B 75 B
ntrebare Rspuns ntrebare Rspuns ntrebare Rspuns
76 C 110 D 144 A
77 B 111 B 145 A
78 B 112 C 146 D
79 A 113 A 147 A
80 B 114 C 148 C
81 C 115 A 149 D
82 D 116 A 150 B
83 A 117 B 151 B
84 B 118 C 152 A
85 A 119 D 153 B
86 C 120 C 154 B
87 B 121 D 155 D
88 C 122 B 156 B
89 B 123 B 157 B
90 B 124 A 158 D
91 C 125 C 159 B
92 A 126 B 160 A
93 B 127 A 161 B
94 C 128 A 162 C
95 D 129 A 163 C
96 B 130 D 164 C
97 B 131 A 165 C
98 B 132 D 166 D
99 A 133 A 167 B
100 B 134 B 168 B
101 C 135 C 169 D
102 D 136 C 170 B
103 A 137 C 171 C
104 B 138 D 172 B
105 C 139 A 173 C
106 D 140 B 174 C
107 A 141 C 175 A
108 D 142 B 176 B
109 C 143 C 177 D

109
ntrebare Rspuns ntrebare Rspuns ntrebare Rspuns
178 D 203 D 228 B
179 D 204 D 229 D
180 D 205 B 230 B
181 A 206 B 231 C
182 B 207 A 232 C
183 D 208 C 233 C
184 C 209 D 234 B
185 A 210 B 235 A
186 B 211 B 236 C
187 C 212 A 237 C
188 C 213 B 238 B
189 B 214 B 239 C
190 B 215 D 240 B
191 C 216 B 241 B
192 B 217 B 242 C
193 C 218 D 243 A
194 A 219 B 244 B
195 D 220 A 245 A
196 C 221 B 246 C
197 C 222 C 247 A
198 A 223 C 248 C
199 D 224 C 249 C
200 B 225 C 250 A
201 A 226 D 251 D
202 B 227 B 252 A
253 C 254 A 255 C

110
RSPUNSURI

PARTEA a IV-a

ntrebare Rspuns ntrebare Rspuns ntrebare Rspuns


1 A 26 A 51 C
2 C 27 D 52 A
3 C 28 A 53 C
4 D 29 D 54 D
5 B 30 C 55 B
6 C 31 A 56 D
7 D 32 C 57 D
8 C 33 B 58 D
9 B 34 D 59 D
10 C 35 D 60 B
11 C 36 A 61 C
12 A 37 C 62 A
13 A 38 B 63 D
14 A 39 A 64 D
15 C 40 D 65 C
16 B 41 A 66 B
17 D 42 B 67 C
18 A 43 B 68 D
19 C 44 C 69 C
20 A 45 C 70 B
21 B 46 A 71 D
22 D 47 C 72 D
23 D 48 A 73 A
24 B 49 D 74 C
25 B 50 D 75 C
ntrebare Rspuns ntrebare Rspuns ntrebare Rspuns
76 A 81 D 86 B
77 B 82 B 87 D
78 D 83 B 88 B
79 A 84 D - -
80 C 85 C - -

112
TEMATIC I BIBLIOGRAFIE PENTRU
EXAMENUL DE FINALIZARE A STUDIILOR
Programul de studii universitare de licen
ADMINISTRAREA AFACERILOR

Sesiunea iunie 2016


Disciplina - MICROECONOMIE

1 Bazele generale ale economiei (paginile 36 - 47)


1.1. Factorii de producie: munca, pmntul i capitalul
1.2. Premisa economic fundamental
1.3. Curba posibilitilor de producie

2. Combinarea factorilor de producie i eficiena economic


(paginile 78 - 100)
2.1. Coninutul i factorii combinrii
2.2. Definiia i indicatorii eficienei economice
2.3. Productivitatea i rolul ei
2.4. Costul de producie, punct de sprijin pentru pentru analiza
eficienei economice
2.5. Obiectivele activitii ntreprinderii

3. Cererea i oferta. Legea cererii i ofertei. (paginile 139 - 160)


3.1. Cererea. Legea cererii.
3.2. Oferta. Legea ofertei.
3.3. Echilibrul pieei. Interaciunea ofertei cu cererea.

4. Concurena i formele ei. (paginile 161 - 169)


4.1. Conceptul. Modaliti i direcii de desfurare.
4.2. Tipuri de concuren.
4.3. Strategii concureniale.

113
5. Preurile i formarea acestora. (paginile 170 - 181)
5.1. Coninutul conceptului de pre
5.2. Funciile preului.
5.3. Tipuri de preuri.
5.4. Formarea preurilor.

BIBLIOGRAFIE
Gheorghe Creoiu, Viorel Cornescu, Ion Bucur, Economie
Ediia a III-a, Ed. CH Beck, Bucureti, 2011

114
Disciplina - MARKETING

1. Introducere n marketing
1.1. Conceptul de marketing, originea i evoluia sa
1.2. Funciile marketingului

2. Informaia de marketing
2.1. Studierea consumului
2.2. Piaa i cercetarea pieei

3. Politica de produs
3.1. Produsul i produsul nou
3.2. Ciclul de via a produsului
3.3. Strategii de produs

4. Politica de pre
4.1. Preul i tipurile de pre
4.2. Strategii de pre

5. Politica de distribuie
5.1. Coninutul i rolul distribuiei
5.2. Strategii de distribuie

6. Politica de promovare
6.1. Rolul i componentele politicii promoionale
6.2. Strategii de promovare

Bibliografie obligatorie
1.Magdalena PLATIS Marketing, suport curs, n Management
i marketing Editura Credis, Bucureti 2002, ISBN 973-8336-52-
x, (pp.69-74; pp.78-123)
BIBLIOGRAFIE SUPLIMENTAR (paginaia
corespunztoare temelor anunate)

115
1.Stanciu, Sica- ,,Marketing General, Ed. Dareco, Bucuresti,
2002
2.Balaure, V. (coordonator)- ,,Marketing, Ed. Uranus, ed. a II-
a, Bucuresti, 2002
3.Kotler, Ph.- ,,Managementul marketingului, Ed. Teora, ed. a
IV-a, Bucuresti, 2003
4.Kotler, Ph., Keller Marketing Management, Ed. 12 Pearson
Prentice Hall 2008;
5.Kotler, Ph., Armstrong, G - ,,Principiile marketingului, Ed.
Teora, ed. a III-a, Bucuresti, 2004
6.Kotler, Ph., Armstrong, G, Priciples of Marketing Ed. 12
Pearson Prentice Hall 2008;

116
Disciplina - ANTREPRENORIAT I
ADMINISTRAREA AFACERILOR
1. Evoluia istoric a conceptului de ntreprinztor. Tipologii
ale ntreprinztorilor. coli de gndire n domeniul
antreprenoriatului. Factori care influeneaz dezvoltarea
sistemului antreprenorial. Caracteristici ale ntreprinztorilor
de succes.

Sorin-George Toma- Note de curs an universitar 2014/2015


(suport fizic distribuit studenilor), pag. 1-6

2. Antreprenoriatul: definiie, caracteristici. Concepii greite


despre antreprenoriat. Antreprenoriat i proprietate privat.
Cele dou principale categorii de ntreprinztori n opinia lui
J. Hicks. Factorii care influeneaz i formeaz capacitatea de
ntreprinztor.
Sorin-George Toma- Note de curs an universitar 2014/2015
(suport fizic distribuit studenilor), pag. 7-14

3. Activitatea antreprenorial: definire, caracteristici.


Principalii factori care influeneaz activitatea
antreprenorial. Revoluia antreprenorial. Satisfaciile i
insatisfaciile activitii antreprenoriale. Greeli
antreprenoriale.
Ana-Maria Grigore- Antreprenoriat i management pentru
afaceri mici i mijlocii, Editura C. H. Beck, Bucureti, 2012,
pag. 15-20

4. Mediul antreprenorial: definire, caracteristici. Mediul


antreprenorial real i mediul antreprenorial perceput.

117
Ana-Maria Grigore - Antreprenoriat i management pentru
afaceri mici i mijlocii, Editura C. H. Beck, Bucureti, 2012,
pag. 21-23

5. Cultur i antreprenoriat. Concepii referitoare la relaia


cultur-comportament antreprenorial. Caracteristici ale
culturii antreprenoriale din SUA i Asia de Sud-Est.
Antreprenoriatul american. Antreprenoriat i clustere.
Sorin-George Toma- Note de curs an universitar 2014/2015
(suport fizic distribuit studenilor), pag. 15-19

6. Inovaie i antreprenoriat.
Sorin-George Toma- Note de curs an universitar 2014/2015
(suport fizic distribuit studenilor), pag. 20-22

7. Antreprenoriatul: o afacere. Dimensiunile afacerilor.


Metode de intrare n afaceri.
Sorin-George Toma- Note de curs an universitar 2014/2015
(suport fizic distribuit studenilor), pag. 23-26

8. Oportunitatea economic i planul de afaceri. Oportunitatea


economic: definire, surse, evaluare, tipuri, determinri.
Etapele abordrii oportunitii economice. Structura general
a planului de afaceri.
Ana-Maria Grigore- Antreprenoriat i management pentru
afaceri mici i mijlocii, Editura C. H. Beck, Bucureti, 2012,
pag. 72-87

118
9. Calculul unor indicatori specifici planului de afaceri (profit,
cifra de afaceri, costuri, rata profitului, prag de rentabilitate,
punct mort, cot de pia, cot de pia relativ, fond de
rulment, trezorerie)
Sorin-George Toma- Note de curs an universitar 2014/2015
(suport fizic distribuit studenilor), pag. 27-29

Bibliografie obligatorie
1.Ana-Maria Grigore- Antreprenoriat i management pentru
afaceri mici i mijlocii, Editura C. H. Beck, Bucureti, 2012.
2.Sorin-George Toma- Note de curs an universitar 2014/2015

119
Disciplina - MANAGEMENTUL RESURSELOR
UMANE

1.Problemele asigurrii cu personal p.27-42.


2.Teoriile motivaionale p.43-61.
3.Motivarea material 65-69.
4.Formele concrete de recompensare p. 81-82.
5.Politica de stimulare moral p.88-94.
6.Evaluarea rezultatelor p.104-123.
7.Managementul conflictelor p.203-205.

Bibliografie:
Catalina Bonciu, "Introducere in managementul resurselor
umane", Editura CREDIS, Universitatea din Bucuresti,
Bucuresti, 2009, ISBN 973-8336-09-0

120