Sunteți pe pagina 1din 9

1

MEMO

Mbi antikushtetueshmrin dhe paligjshmrin e caktimit t antarve t Kshillit t


Prkohshm t Emrimeve n Drejtsi.

Kushtetuta dhe ligji 115/2016 Pr organet e qeverisjes s sistemit t drejtsis prcaktojn


funksionin e Kshillit t Emrimeve n Drejtsi (KED), prbrjen, mnyrn e konstituimit, si dhe
t organizimit t tij.

S
Antart e KED zgjidhen me short ndrmjet kandidatve t propozuar nga institucione t
ndryshme.

W
M dat 27 janar 2017, Kuvendi i Shqipris ka zhvilluar procedurn e hedhjes s shortit pr
zgjedhjen e antarve t Kshillit t Prkohshm t Emrimeve n Drejtsi.

Bazuar n nenin 284 t ligjit 115/2016 Pr organet e qeverisjes s sistemit t drejtsis, me


qllimin pr tiu nnshtruar shortit :
NE
Prokurori i Prgjithshm ka hartuar nj list me emrin e 1 prokurori n Prokurorin e
Prgjithshme dhe t 2 prokurorve n nivel apeli, t cilt, sipas tij, plotsojn kushtet e
parashikuara n ligj pr t qen antar t Kshillit t Emrimeve n Drejtsi.
Sekretari i Prgjithshm i Kshillit t Lart t Drejtsis ka hartuar nj list me emrat e 28
gjyqtarve t gjykatave t apelit dhe t gjyqtarve t gjykats administrative t shkalls s par,
t cilt, sipas tij, plotsojn kushtet e parashikuara n ligj pr t qen antar t Kshillit t
Emrimeve n Drejtsi.

Kryetari i Gjykats s Lart ka hartuar nj list me emrat e 13 gjyqtarve t Gjykats s Lart, t


A

cilt, sipas tij, plotsojn kushtet e parashikuara n ligj pr t qen antar t Kshillit t
Emrimeve n Drejtsi.
Kryetari i Gjykats Kushtetuese ka hartuar nj list me emrat e 8 gjyqtarve t Gjykats
OR

Kushtetuese, t cilt plotsojn kushtet e parashikuara n ligj pr t qen antar t Kshillit t


Emrimeve n Drejtsi.

Konstatohet se listat e drguara nga Prokurori i Prgjithshm dhe nga Sekretari i Prgjithshm i
KLD-s rezultojn t ken shmangur nga shorti nj numr t konsiderueshm prokurorsh dhe
gjyqtarsh.

Arsyetimi i prdorur prej Prokurorit t Prgjithshm dhe Sekretarit t Prgjithshm t KLD-s


sht se prokurort dhe gjyqtart e tjer jan prjashtuar nga lista e shortit, pr shkak t kritereve
q ka vendosur neni 221 i ligjit nr. 115/2016 Pr organet e qeverisjes s sistemit t drejtsis.

Mbi kt list t paraqitur, n mjediset Kuvendit, sht hedhur shorti. N prfundim kan
rezultuar t zgjedhur 9 antart e Kshillit t Prkohshm t Emrimeve n Drejtsi dhe
zvendsuesit e tyre.
120217. Memo Mbi antikushtetueshmrin e caktimit t kandidatve pr antar t Kshillit t Prkohshm t Emrimeve n Drejtsi.
2

Analiza ligjore e procesit

Procedura e ndjekur pr hartimin e lists me kandidatt q ju nnshtruan shortit pr zgjedhjen e


antarve t Kshillit t Prkohshm t Emrimeve n Drejtsi nuk ka respektuar nenin 179, pika
11 t Kushtetuts dhe nenin 284 t ligjit nr. 115/2016 Pr organet e qeverisjes s sistemit t
drejtsis.

N Pjesn e Tetmbdhjet t Kushtetuts, t titulluar Dispozitat kalimtare dhe t fundit, jan


parashikuar rregulla mbi vazhdimsin e institucioneve ekzistuese, si dhe procedura pr ngritjen
e institucioneve t reja kushtetuese.

S
Argumentet n vijim dhe n trsi arsyetimi i mposhtm hedhin drit mbi
antikushtetueshmrin dhe paligjshmrin e shortit t dats 27 janar 2017:

W
[1]
Kshilli i Emrimeve n Drejtsi sht nj nga institucionet e reja kushtetuese, krijimi pr
her t par i t cilit, sht parashikuar t bhet sipas dispozitave kalimtare t Kushtetuts
(nenit 179, pika 11) dhe t ligjit nr. 115/2016 Pr organet e qeverisjes s sistemit t drejtsis
(neni 284). Pra, dispozitat kalimtare t siprcituara jan t vetmet norma t detyrueshme pr tu
NE
zbatuar n rastin e krijimit t Kshillit t Prkohshm t Emrimeve n Drejtsi.

[2]
Norma juridike q vendoset si nj dispozit kalimtare kushtetuese synon t rregulloj nj situat t
veant. Ajo sht nj prjashtim nga rregullat e prgjithshme q gjenden n prmbajtjen e vet
Kushtetuts. Dispozita kalimtare rregullon nj marrdhnie t posame, pr nj shtje t veant,
q zbatohet brenda nj afati t caktuar, tej t cilit, objektivisht, bhet e pazbatueshme. Nprmjet
dispozits kalimtare kushtetuese nuk vendosen norma t prgjithshme dhe abstrakte, por norma q i
referohen nj situate konkrete, nj marrdhnie konkrete dhe q synon t zgjidh nj shtje
konkrete.
A

N momentin q prmbushet rregullimi i parashikuar n dispozitn kalimtare, ajo bhet e


pazbatueshme pr t ardhmen, sepse konsiderohet e shteruar me zbatimin e saj. Pra, natyra shteruese
OR

e dispozits kalimtare e bn at t pazbatueshme n t ardhmen, pr arsye se, n vijimsi, do t


zbatohen rregullat kryesore q parashikohen n trungun kushtetues.

[3]
N rastin e krijimit, pr her t par, t Kshillit t Emrimeve n Drejtsi (q emrtohet edhe
si Kshill i Prkohshm) nuk zbatohen dhe as nuk mund t zbatohen drejtprdrejt
rregullimet e norms baz t korpusit kushtetues (neni 149/d), pr arsye se ato jan rregullime
t detyrueshme q i prkasin nj periudhe tjetr, post konstituimit institucional.

Kushtetuta n nenin 179, pika 11 ka rregulluar qartsisht krijimin e Kshillit t Emrimeve n


Drejtsi, ka prcaktuar organin q organizon shortin dhe afatin e zhvillimit t tij, si dhe ka referuar
n pikn 3 t nenit 149/d. Konkretisht, n pikn 11 t nenit 179 prcaktohet se Presidenti i
Republiks, brenda pes ditve nga hyrja n fuqi e ktij ligji, zgjedh me short antart e Kshillit t
Emrimeve n Drejtsi, sipas nenit 149/d, pika 3, t Kushtetuts....
120217. Memo Mbi antikushtetueshmrin e caktimit t kandidatve pr antar t Kshillit t Prkohshm t Emrimeve n Drejtsi.
3

Pikrisht, referimi vetm n pikn 3 dhe jo n t gjith pikat e nenit 149/d, i detyron organet e
ngarkuara me zhvillimin e shortit t respektojn at krkes t parashikuar n kt dispozit
kushtetuese, q lidhet me prbrjen prej 9 antarsh nga rradht e gjyqtarve e prokurorve, me
institucionet nga przgjidhen, me mandatin 1 vjear t ushtrimit t funksionit, si dhe me kriterin
pengues n przgjedhje. Sipas nenit 149/d, pika 3 t Kushtetuts: Kshilli i Emrimeve n Drejtsi
prbhet nga 9 antar t przgjedhur me short, nga radht e gjyqtarve dhe prokurorve, ndaj t
cilve nuk sht dhn mas disiplinore...

Pika 3 e nenit 149/d, e cila, n rastin e krijimit t Kshillit t Prkohshm t Emrimeve n Drejtsi,
sht dispozita e detyrueshme pr zbatim, ka vendosur vetm nj kriter pengues ndaj gjyqtarve e

S
prokurorve t Republiks q do t hidhen n short.

Kjo dispozit kushtetuese pengon marrjen pjes n short t gjyqtarve dhe prokurorve, ndaj

W
t cilve sht dhn mas disiplinore.

Ky sht i vetmi kriter ndalues.

Kriteret e tjera pr gjyqtart dhe prokurort q marrin pjes n short dhe q lidhen me
NE
shkalln e kualifikimit, rregullimi i t cilave i sht deleguar ligjit (neni 221 i ligjit
115/2016), nuk zbatohen pr kt faz kalimtare. Pika 5 e nenit 149/d t Kushtetuts, q ia ka
deleguar ligjit rregullimin e kritereve t tjera, nuk gjen zbatim sipas dispozitave kalimtare, pr
arsye se neni 179, pika 11 t referon vetm n pikn 3 t nenit 149/d, q ka si kriter mospasjen e
nj mase disiplinore. Organet q jan marr me procedurn e hedhjes s shortit kan
zbatuar pikrisht nenin 221 t ligjit 115/2016, q n kt rast sht i pazbatueshm.

Edhe dispozita kalimtare e ligjit nr. 115/2016 Pr organet e qeverisjes s sistemit t drejtsis
(neni 284, pika 7), t referon n nenin 179, pika 11. Sipas ksaj dispozite Antart e Kshillit t
Emrimeve n Drejtsi zgjidhen n prputhje me nenin 179, pika 11, t Kushtetuts.
A

[4]
Me synimin pr ti dhn kuptim shortit (si nj przgjedhje rastsore midis shum
OR

kandidaturave), Kushtetuta dhe ligji, pr kt faz kalimtare, jo pa qllim kan


parashikuar si t vetmin kriter pengues mospasjen e mass disiplinore pr kandidatin dhe
kan prjashtuar zbatimin e kritereve t hollsishme q parashikohen n nenin 221 t ligjit
115/2016, si jan prfundimi i Shkolls s Magjistraturs ose pasja e vlersimeve shum mir
n 2 vlersimet e fundit. Kto kritere, objektivisht, jan t parealizueshme pr fazn kalimtare,
sepse sht e njohur pr t gjith se, Shkolln e Magjistraturs nuk e kan prfunduar shumica e
gjyqtarve dhe prokurorve q punojn n sistem, ashtu sikurse sht i njohur edhe fakti i
emrimit n nivelet e apelit dhe m lart, i nj numri t kufizuar magjistratsh, gj e cila
prjashtonte mundsin e zgjedhjes s tyre me short.

Pikrisht, rregulli se gjyqtar dhe prokuror mund t jen shtetasit shqiptar, vetm pas
prfundimit t Shkolls s Magjistraturs q ka gjetur parashikim, pr her t par, n
ndryshimet q ju bn Kushtetuts n vitin 2016 (nenet 136/a dhe 148/), krkon nj koh t
caktuar pr tu br i zbatueshm.
120217. Memo Mbi antikushtetueshmrin e caktimit t kandidatve pr antar t Kshillit t Prkohshm t Emrimeve n Drejtsi.
4

[5]
sht nj fakt i njohur gjithashtu se, gjyqtart e Gjykats s Lart aktualisht nuk kan asnj
vlersim shum mire, pr arsye se vetm pas ndryshimeve kushtetuese ato jan prfshir n
sistemin e vlersimit, ashtu si edhe gjyqtart e niveleve t tjera. Pra, pas ksaj faze kalimtare, kur
prurjet e gjyqtarve e prokurorve do t jen vetm nga Shkolla e Magjistraturs, kur gjyqtart e
Gjykats s Lart do t prfshihen n sistemin e vlersimit dhe kur hedhja e shortit do t ket
kuptim pr tu realizuar, sipas nj przgjedhje rastsore t kandidaturave, dhe jo prmes
paracaktimit t tyre, zbatimi i kritereve sipas nenit 221 t ligjit 115/2016 sht i detyrueshm.

Pr kt arsye, Kushtetuta n nenin 179, pika 11, por edhe ligji 115/2016, n nenin 284, pika 7,

S
krkojn q zgjedhja e antarve t Kshillit t Prkohshm t Emrimeve n Drejtsi, pr kt
faze kalimtare, t prfshij n short t gjith gjyqtart dhe prokurort e sistemit t nivelit t lart,
t nivelit t apelit dhe gjyqtart administrativ, me kushtin e vetm q t mos ken mas

W
disiplinore n fuqi. Prjashtimi i prokurorve dhe gjyqtarve nga listat e hedhjes s shortit, pa
respektuar kt kriter sht n kundrshtim flagrant me Kushtetutn dhe me ligjin 115/2016.

[6]
Nuk duhej zbatuar pr kt faz kalimtare neni 221 i ligjit 115/2016, pr nj arsye shum t
NE
thjesht, por edhe shum determinante. Neni 221 nuk sht formuluar as pr Prokurorin e
Prgjithshm, as pr Sekretarin e Prgjithshm t KLD, as pr Kryetarin e GJK dhe as pr
Kryetarin e GJL, por sht formuluar sipas piks 3 pr organe t tjera, q jan Kshilli i
Lart Gjyqsor dhe Kshilli i Lart i Prokuroris q verifikojn nse kandidatt pr
antar t Kshillit t Emrimeve n Drejtsi plotsojn kushtet e parashikuara n pikn 1,
t ktij neni, dhe q i paraqesin Presidentit t Republiks dhe Kuvendit listn e
kandidatve q plotsojn kushtet..

Pra, pr fazn kalimtare t krijimit t Kshillit t Prkohshm t Emrimeve n Drejtsi, nuk


zbatohet dot neni 221, sepse kto organe (KLGJ/KLP) ende nuk jan krijuar.
A

[7]
Vet KLD n njoftimin e vet pr shtyp t dats 27 janar 2017 ka pranuar se n kt
OR

procedur ajo i sht referuar dipozitave kalimtare.

Kshtu n kt deklarat thuhet se :


Dispozitat kalimtare n asnj moment nuk parashikojn q n kt faz kalimtare Sekretari i
Prgjithshm i Kshillit t Lart t Drejtsis, t bj publike nfaqenzyrtaret listave me
kandidattq i plotsojn kushtet dhe lista me kandidatt q nuk plotsojn kushtet bhen publike.
Gjithashtu, kto dispozita kalimtare nuk parashikojn q kandidatt e prjashtuartnjoftohen me
shkrim, individualisht dhe n mnyr t arsyetuar pr shkaqet e prjashtimit.

Pra vet KLD pranon se n kt faz nuk i sht referuar nenit 221 t ligjit 115/2016, por
dispozitave kalimtare (nenit 284). Sipas vet KLD-s, kt dispozit kalimtare ka qen i
detyruar t zbatoj Sekretari i Prgjithshm i KLD dhe jo nenin 221 t ligjit. Dhe ktu n
vazhdim, vlersimi i kritereve sipas nenit 221 t ligjit 115/2016, nuk bhen nga Sekretari i
Prgjithshm, por sikurse vet KLD pranon n deklaratn e saj (citoj):
120217. Memo Mbi antikushtetueshmrin e caktimit t kandidatve pr antar t Kshillit t Prkohshm t Emrimeve n Drejtsi.
5

jan detyrime t Kshillit t Lart Gjyqsor, si organ i cili verifikon plotsimin e kushteve t
kandidatve dhe paraqitjen e lists s kandidatve q plotsojn kushtet, Presidentit t
Republiks.

Pra, kur i krkohet KLD-s t zbatoj nenin 221 t ligjit 115/2016 pr brjen publike t
kandidatve t skualifikuar, si dhe njoftimin e tyre personalisht, Deklarata pr Shtyp t referon te
dispozita kalimtare, neni 284, ndrsa kur i krkohet t respektoj vetm dispozitn kalimtare pr
prfshirjen n short t t gjith gjyqtarve, me prjashtim t atyre q kan mas disiplinore, t
referon te neni 221 i ligjit.

Bazuar n sa m sipr sht e qart se:

S
(i). Kemi Kshill t Prkohshm t Emrimeve n Drejtsi (KPED), q zgjidhet pr nj
periudh tranzitore dhe Kshill t Emrimeve n Drejtsi (KED).

W
(ii). Kushtetuta dhe ligji nr. 115/2016 Pr organet e qeverisjes s sistemit t drejtsis
sanksionojn n dispozita t ndryshme rregulla t ndryshme pr zgjedhjen e antarve t
ktyre organeve; NE
(iii). Procedura e shortit e zhvilluar n datn 27 janar 2017, q konsistonte n zgjedhjen e
antarve t KPED nuk ka nxjerr nj list antarsh pr Kshillin e Prkohshm t
Emrimeve n Drejtsi, sipas prcaktimeve t Kushtetuts dhe ligjit nr. 115/2016 Pr
organet e qeverisjes s sistemit t drejtsis t specifikuara pr krijimin e ktij organi t
prkohshm.
A
OR

Referenca t Kushtetuts dhe ligjit nr. 115/2016 Pr organet e qeverisjes s sistemit t


drejtsis:
120217. Memo Mbi antikushtetueshmrin e caktimit t kandidatve pr antar t Kshillit t Prkohshm t Emrimeve n Drejtsi.
6

(I)
KUSHTETUTA:

Neni 149/d (KED)

1. Kshilli i Emrimeve n Drejtsi kryen verifikimin e kushteve ligjore dhe vlersimin e


kritereve profesionale e morale t kandidatve pr Inspektor t Lart t Drejtsis, si dhe t
kandidatve pr antar t Gjykats Kushtetuese. Kshilli i Emrimeve n Drejtsi shqyrton dhe
rendit kandidatt sipas merits profesionale. Renditja e kandidatve nuk sht e detyrueshme, me
prjashtim t rastit kur nuk arrihet t emrohet kandidati.

S
2. Kshilli i Emrimeve n Drejtsi mblidhet sa her sht e nevojshme.

3. Kshilli i Emrimeve n Drejtsi prbhet nga 9 antar t przgjedhur me short, nga

W
radht e gjyqtarve dhe prokurorve, ndaj t cilve nuk sht dhn mas disiplinore. Ata
ushtrojn detyrn me mandat njvjear, q fillon n datn nj janar t do viti kalendarik.
Presidenti i Republiks przgjedh me short, midis datave 1 dhe 5 dhjetor t do viti kalendarik,
dy gjyqtar nga Gjykata Kushtetuese, nj gjyqtar nga Gjykata e Lart, nj prokuror nga
Prokuroria e Prgjithshme, dy gjyqtar dhe dy prokuror nga gjykatat e apelit, si dhe nj gjyqtar
NE
nga gjykatat administrative. Nse Presidenti i Republiks nuk arrin t zgjedh antart deri n
datn 5 dhjetor, Kryetari i Kuvendit i zgjedh ata me short brenda dats 10 dhjetor t atij viti
kalendarik. Avokati i Popullit merr pjes si vzhgues n procedurn e hedhjes s shortit si dhe n
mbledhjet dhe veprimtarin e Kshillit t Emrimeve n Drejtsi.

4. Kryetar i Kshillit t Emrimeve n Drejtsi sht antari i Gjykats s Lart. Gjykata e Lart
krijon kushtet e puns pr ushtrimin e veprimtaris s Kshillit t Emrimeve n Drejtsi.
5. Kritere t tjera pr shkalln e kualifikimit t kandidatve q marrin pjes n short
parashikohen me ligj. Organizimi dhe funksionimi i Kshillit t Emrimeve n Drejtsi
rregullohet me ligj.
A

.........
OR

PJESA E TETMBDHJET
Dispozita kalimtare dhe t fundit

Neni 179
1. Antart e Gjykats Kushtetuese vazhdojn veprimtarin e tyre si antar t Gjykats
Kushtetuese sipas mandatit t mparshm.
2. Antari i par pr tu zvendsuar n Gjykatn Kushtetuese emrohet nga Presidenti i
Republiks, i dyti zgjidhet nga Kuvendi dhe i treti emrohet nga Gjykata e Lart. Kjo radh
ndiqet pr t gjitha emrimet q do t bhen pas hyrjes n fuqi t ktij ligji.
3. Me qllim prtritjen e rregullt t prbrjes s Gjykats Kushtetuese, gjyqtari q do t
zvendsoj gjyqtarin, t cilit i mbaron mandati n vitin 2017, do t qndroj n detyr deri n
vitin 2025 dhe gjyqtari i ri, q do t zvendsoj gjyqtarin, t cilit i mbaron mandati n vitin
120217. Memo Mbi antikushtetueshmrin e caktimit t kandidatve pr antar t Kshillit t Prkohshm t Emrimeve n Drejtsi.
7

2020, do t qndroj n detyr deri n vitin 2028. Gjyqtart e tjer t Gjykats Kushtetuese
emrohen pr t gjith kohzgjatjen e mandatit, sipas ligjit.
4. Antart e Gjykats s Lart vazhdojn t ushtrojn detyrn e tyre sipas mandatit t
mparshm. Antart e rinj q do t zvendsojn antart, t cilve u mbaron mandati,
emrohen sipas dispozitave t ktij ligji.
5. Kshilli i Lart Gjyqsor krijohet brenda tet muajve nga hyrja n fuqi e ktij ligji. Tre antar
gjyqtar dhe dy antar jogjyqtar t Kshillit t Lart Gjyqsor emrohen fillimisht pr nj
mandat trevjear, me qllim prtritjen e pjesshme t ktij organi. Antart e Kshillit t Lart t
Drejtsis e prfundojn mandatin e tyre pas krijimit t Kshillit t Lart Gjyqsor, por jo m
von se zgjedhja e t gjith antarve t Kshillit t Lart Gjyqsor, sipas ligjit. Pr emrimet e
para pr antart jogjyqtar t Kshillit t Lart Gjyqsor q do t bhen pas hyrjes n fuqi t

S
ktij ligji, verifikimi i kandidatve sipas nenit 147, t Kushtetuts, do t kryhet nga Sekretari i
Prgjithshm i Kuvendit dhe nga Operacioni Ndrkombtar i Monitorimit.
6. Kshilli i Lart i Prokuroris krijohet brenda tet muajve nga hyrja n fuqi e ktij ligji. Tre

W
antar prokuror dhe dy antar joprokuror t Kshillit t Lart t Prokuroris emrohen
fillimisht pr nj mandat trevjear, me qllim prtritjen e pjesshme t ktij organi. Pr emrimet
e para pr antart joprokuror t Kshillit t Lart t Prokuroris, q do t bhen pas hyrjes n
fuqi t ktij ligji, verifikimi i kandidatve sipas nenit 149, t Kushtetuts, do t kryhet nga
Sekretari i Prgjithshm i Kuvendit dhe Operacioni Ndrkombtar i Monitorimit.
NE
7. Gjat mandatit t tyre nntvjear gjyqtart e Kolegjit t Apelimit, sipas nenit 179/b, kan
juridiksion disiplinor ndaj gjyqtarve t Gjykats Kushtetuese, antarve t Kshillit t Lart
Gjyqsor, antarve t Kshillit t Lart t Prokuroris, Prokurorit t Prgjithshm dhe
Inspektorit t Lart t Drejtsis. Kolegji i Apelimit shqyrton ankimet ndaj vendimeve t
Kshillit t Lart Gjyqsor, Kshillit t Lart t Prokuroris dhe Inspektorit t Lart t Drejtsis
pr vendosjen e masave disiplinore, prkatsisht ndaj gjyqtarve, prokurorve dhe inspektorve
t tjer.
8. Gjykata e Shkalls s Par pr Krimet e Rnda dhe Gjykata e Apelit pr Krimet e Rnda do t
emrtohen, funksionojn dhe ushtrojn kompetencat e gjykats s shkalls s par dhe t
gjykats s apelit brenda dy muajve nga krijimi i Kshillit t Lart Gjyqsor, sipas ligjit.
A

Transferimi i shtjeve do t bhet n prputhje me ligjin. Gjyqtart n detyr pran ktyre


gjykatave do t transferohen n gjykata t tjera, n rast se ata ose familjart e tyre t afrt nuk
japin plqimin pr rishikimin periodik t llogarive t tyre financiare dhe telekomunikimeve
OR

vetjake. Prokurort pran Prokuroris s Posame do t emrohen brenda dy muajve nga krijimi i
Kshillit t Lart t Prokuroris, sipas ligjit. Pas krijimit t Prokuroris s Posame, Prokuroria
pr Krimet e Rnda do t pushoj s funksionuari. Transferimi i shtjeve n hetim dhe gjykim
do t kryhet sipas ligjit.
9. Inspektori i Lart i Drejtsis emrohet brenda gjasht muajve nga hyrja n fuqi e ktij ligji.
Mnyra e funksionimit t inspektorateve ekzistuese gjat periudhs kalimtare rregullohet me ligj.
10. Gjyqtart dhe prokurort q nuk kan prfunduar Shkolln e Magjistraturs qndrojn n
detyr dhe jan subjekt i procesit t rivlersimit kalimtar t kualifikimit t gjyqtarve dhe
prokurorve sipas nenit 179/b dhe aneksit t ktij ligji.

11. Presidenti i Republiks, brenda pes ditve nga hyrja n fuqi e ktij ligji, zgjedh me
short antart e Kshillit t Emrimeve n Drejtsi, sipas nenit 149/d, pika 3, t
Kushtetuts. Nse Presidenti i Republiks nuk i przgjedh antart brenda pes ditve nga
hyrja n fuqi e ktij ligji, Kryetari i Kuvendit i zgjedh ata me short brenda dhjet ditve nga
120217. Memo Mbi antikushtetueshmrin e caktimit t kandidatve pr antar t Kshillit t Prkohshm t Emrimeve n Drejtsi.
8

hyrja n fuqi e ktij ligji. T zgjedhurit qndrojn n detyr deri n datn 31 dhjetor t vitit kur
hyn n fuqi ky ligj. Avokati i Popullit merr pjes si vzhgues n procedurn e shortit, si dhe n
mbledhjet dhe veprimtarin e Kshillit t Emrimeve n Drejtsi. Antart e Kshillit t
Emrimeve n Drejtsi i nnshtrohen menjher procesit t rivlersimit kalimtar t kualifikimit
pr gjyqtar dhe prokuror sipas nenit 179/b t ktij ligji.

12. Presidenti i Republiks vazhdon t qndroj Kryetar i Kshillit t Lart t Drejtsis deri n
krijimin e Kshillit t Lart Gjyqsor brenda 8 muajve nga hyrja n fuqi e ktij ligji. Me krijimin
e Kshillit t Lart Gjyqsor, Presidenti emron gjyqtart e Gjykats s Lart, sipas nenit 136 t
Kushtetuts. Presidenti plotson vakancn e par n Gjykatn Kushtetuese sipas paragrafit 2, t
ktij neni, dhe nenit 125 t Kushtetuts.

S
13. Deri n zgjedhjet parlamentare, q do t mbahen pas hyrjes n fuqi t ktij ligji, por jo m
von se data 1 shtator 2017, zgjedhja e Inspektorit t Lart t Drejtsis dhe e Prokurorit t
Prgjithshm do t bhet me dy t tretat e antarve t Kuvendit. Zgjedhjet e tjera do t bhen

W
me tri t pestat e antarve t Kuvendit.

(II)
Ligji nr. 115/2016
NE
Pr organet e qeverisjes s sistemit t drejtsis n Republikn e Shqipris

PJESA E VII
DISPOZITA T FUNDIT DHE KALIMTARE

KREU IV
KSHILLI I EMRIMEVE N DREJTSI

Neni 284
Krijimi i Kshillit t Prkohshm t Emrimeve n Sistemin e Drejtsis
A

1. Prokurori i Prgjithshm harton nj list me emrat e t gjith prokurorve t Prokuroris s


Prgjithshme dhe t prokurorive n nivel apeli, t cilt plotsojn kushtet e parashikuara n kt
OR

ligj pr t qen antar t Kshillit t Emrimeve n Drejtsi, dhe ia drgon at menjher


Presidentit t Republiks.
2. Sekretari i Prgjithshm i Kshillit t Lart t Drejtsis harton nj list me emrat e t
gjith gjyqtarve t gjykatave t apelit dhe t gjyqtarve t gjykats administrative t shkalls s
par, t cilt plotsojn kushtet e parashikuara n kt ligj pr t qen antar t Kshillit t
Emrimeve n Drejtsi, dhe ia drgon at menjher Presidentit t Republiks.
3. Kryetari i Gjykats s Lart harton nj list me emrat e t gjith gjyqtarve t Gjykats s
Lart, t cilt plotsojn kushtet e parashikuara n kt ligj pr t qen antar t Kshillit t
Emrimeve n Drejtsi, dhe ia drgon at menjher Presidentit t Republiks.
4. Kryetari i Gjykats Kushtetuese harton nj list me emrat e t gjith gjyqtarve t Gjykats
Kushtetuese, t cilt plotsojn kushtet e parashikuara n kt ligj pr t qen antar t Kshillit
t Emrimeve n Drejtsi, dhe ia drgon at menjher Presidentit t Republiks.
5. N rast se nj ose disa nga institucionet e prmendura n pikat 1 - 4, t ktij neni, nuk e
paraqesin listn, Presidenti i Republiks e harton listn vet n bashkpunim me Zyrn e
120217. Memo Mbi antikushtetueshmrin e caktimit t kandidatve pr antar t Kshillit t Prkohshm t Emrimeve n Drejtsi.
9

Administrimit t Buxhetit Gjyqsor. Mosparaqitja e lists prbn shkelje disiplinore pr subjektet


e prmendura n pikat 1 - 4 t ktij neni.
6. Presidenti i Republiks organizon shortin pr zgjedhjen e antarve t kshillit t
prkohshm t emrimeve n drejtsi pa vones. Procedurat e shortit dokumentohen nga
Presidenti i Republiks. Procedurat e shortit zhvillohen n prani t Avokatit t Popullit, i cili
harton dhe bn publik nj raport monitorimi mbi procedurn e shortit.

7. Antart e Kshillit t Emrimeve n Drejtsi zgjidhen n prputhje me nenin 179,


pika 11, t Kushtetuts.

8. Presidenti i Republiks boton nj relacion pr procesin e zgjedhjes n faqen zyrtare t

S
Presidencs. Avokati i Popullit publikon raportin monitorues n faqen zyrtare t tij.
9. Antart e Kshillit t Prkohshm t Emrimeve n Drejtsi i nnshtrohen rivlersimit me
prparsi.

W
Tiran m 12 shkurt 2017
NE
A
OR

120217. Memo Mbi antikushtetueshmrin e caktimit t kandidatve pr antar t Kshillit t Prkohshm t Emrimeve n Drejtsi.