Sunteți pe pagina 1din 9

ASSIGNMENTS FOR PRACTICE AT TUTORBREEZE.

COM
Mathematics Class 11
Write to us at leena@tutorbreeze.com for live online tutoring in Mathematics, Physics, Chemistry
____________________________________________________________________________________________________________

2. Relations and Functions


QUESTION 1:Identify the graphs given .Write their name and describe the function.
(i)

(ii)

(iii)

SOLUTION:
(i)Identity Function y=x
y = [ x]
(ii)The greatest integer function Function

(iii)Signum Function:y = sgn(x)

QUESTION 2: Tabulated below are some Standard Real Functions with their
Domain and Range. Fill in the blanks in the table.
Function Defining Rule Domain Range
Constant f(x) = k R k
function
Identity f(x) = x R R
function
Greatest f(x) = [x] R
Integer
________________________________________________________________________
http://www.TutorBreeze.com
1
ASSIGNMENTS FOR PRACTICE AT TUTORBREEZE.COM
Mathematics Class 11
Write to us at leena@tutorbreeze.com for live online tutoring in Mathematics, Physics, Chemistry
____________________________________________________________________________________________________________

function
Modulus f(x) =||x|| R+ {0}
function
Signum 1, x > 0 R
function
f(x) = 0, x = 0
1, x < 0

Positive R+ {0} R+ {0}
Square
root
function
f(x) = a x R
Exponent 1)
( a >0 , a
ial
function
Logarithmic f(x) =loga x R+
function 1)
( a >0 , a

SOLUTION:
Function Defining Rule Domain Range
Constant f(x) = k R k
function
Identity f(x) = x R R
function
Greatest f(x) = [x] R Z
Integer
function
Modulus f(x) =||x|| R R+ {0}
________________________________________________________________________
http://www.TutorBreeze.com
2
ASSIGNMENTS FOR PRACTICE AT TUTORBREEZE.COM
Mathematics Class 11
Write to us at leena@tutorbreeze.com for live online tutoring in Mathematics, Physics, Chemistry
____________________________________________________________________________________________________________

function
Signum 1, x > 0 R {-1,0,1}
function
f(x) = 0, x = 0
1, x < 0

Positive f(x) =x R+ {0} R+ {0}
Square
root
function
f(x) = a x R R+
Exponent 1)
( a >0 , a
ial
function
Logarithmic f(x) =loga x R+ R
function 1)
( a >0 , a
QUESTION 3:
x2; 0 x 4
f(x) = ,and
4 x; 4 x 15

x2; 0 x 5
g(x)=
4 x; 5 x 15
f(x) and g(x) are two relations .(i) Is f(x) a function?(ii) Is g(x) a function?

SOLUTION:
(i) In the relation f, for x [0,15], there is a unique value in f(x)
The relation f ( x)is a function .
(ii ) In the relation g, for x {[0,5) (5,15], there is a unique value in g(x)
But for x = 5, g ( x) = x 2 = 25and g(x) = 4 x = 20
i.e x = 5 g ( x) = 20, 25
There is more than one value of g(x) for x = 5
The relationg ( x)is not a function
QUESTION 4:
f(4.4) - f(4)
If f ( x ) = x 2 , then find
4.4 - 4
________________________________________________________________________
http://www.TutorBreeze.com
3
ASSIGNMENTS FOR PRACTICE AT TUTORBREEZE.COM
Mathematics Class 11
Write to us at leena@tutorbreeze.com for live online tutoring in Mathematics, Physics, Chemistry
____________________________________________________________________________________________________________
SOLUTION:
f ( x) = x 2
f (1) = 2 2 = 4; f (2.2) = ( 2.2 ) = 4.84
2

f(4.4) - f(4) 19.36 16 3.36


= = = 8.4
4.4 - 4 0.4 0.4
QUESTION 5: Find the domain and range of the real function f(x) = x+3
SOLUTION:
f ( x) = x + 3
A unique value of f(x) exists forevery real value of x
Domain of f =R
x, x 0
We know, x =
x, x < 0
( x + 3) , x 3
x-1 =
( x + 3) , x < 3
x + 3 takes non-negative real values
Range of f =[0,)

QUESTION 6:
Let f = {(1,1) (2,3),...} be a function from Z to Z, defined by f(x) = ax +b , for some integers a and b.
Determine a and b.

SOLUTION:
f ( x) = ax + b
(1,1) f f (1) = a.1 + b = 1 a + b = 1
(2,3) f f (2) = a.2 + b = 3 2a + b = 3
solving the two equations , we get a = 2, b=-1
QUESTION 7:
If f and g are two functions : R R;f ( x) = 2 x 1, g ( x) = 2 x + 3, Then evaluate
f
(i ) ( f + g ) ( x) (ii ) ( f g ) ( x) (iii) ( fg ) ( x) (iv) ( x)
g
SOLUTION:

________________________________________________________________________
http://www.TutorBreeze.com
4
ASSIGNMENTS FOR PRACTICE AT TUTORBREEZE.COM
Mathematics Class 11
Write to us at leena@tutorbreeze.com for live online tutoring in Mathematics, Physics, Chemistry
____________________________________________________________________________________________________________
f ( x) = 2 x 1, g ( x) = 2 x + 3,; x R
(f + g ) ( x) = ( 2 x 1) + ( 2 x + 3 ) = 4 x + 2; x R
(f g ) ( x) = ( 2 x 1) ( 2 x + 3 ) = x 4 = (4 + x); x R
( fg )( x) = ( 2 x 1)( 2 x + 3) = 4 x 2 2 x + 6 x 3 = 4 x 2 + 4 x 3
f 2x 1 3
( x) = ; x R
g 2x + 3 2
QUESTION 8:
Let A = {a,b,c,d} ; B = {a, e, i, k , l , m} and f = {( a,a ) , ( a, e ) , ( b, i ) , ( d , p )}
Is f a relation from A to B?
SOLUTION:
f = {( a,a ) , ( a, e ) , ( b, i ) , ( d , p )}
( a,a ) , ( a, e ) , ( b, i ) A B
(d, p) A B
f is not a relation

QUESTION 9:
Find the domain and range of f(x) = [x-7]
SOLUTION:
Let y = f ( x) = x 7
Domain of f : x 7 0[Square root is defined only for non-negative reals]
x7
Domain of f=[7,)
Now, x 7 = y
( x 7) = y 2
x = y2 + 7
Range of f: y 0[Square root is for non-negative for all reals, since we are only dealing with real functions ]
Range of f = [0,)

QUESTION 10:
Find the domain and range of f(x) = 3 / 5 - x 2
SOLUTION:f(x) = 3 / 5 - x 2
For domain: 5 - x2 should not equal zero, i.e 5 shold not equal x 2
Domain = { x : x R , x sq root 5
For range
5y - x2y=3
x2= (5y-3)/y
x = Sq root (5y-3)/y

________________________________________________________________________
http://www.TutorBreeze.com
5
ASSIGNMENTS FOR PRACTICE AT TUTORBREEZE.COM
Mathematics Class 11
Write to us at leena@tutorbreeze.com for live online tutoring in Mathematics, Physics, Chemistry
____________________________________________________________________________________________________________
For (5y-3)/y to be positive either both Nr and Dr should be positive , in which case y>3/5
. Or else both should be negative , in which case y <0.
Range is therefore all real numbers except between 0 and 3/5 ={x:xR,x0,3/5}
QUESTION 11:
x 2 11
Find the domain of the function f(x) = 2
x 8 x + 12
SOLUTION:
Forf ( x) to be defined : x 2 8 x + 12
( x 2)( x 6) 0
x 2; x 6
Domain = R {2, 6}

QUESTION 12:
.From the given table , is y a function of x . Justify your answer .

SOLUTION:The relation in the above table is function as no value of x is


repeated in it.

QUESTION 13:
3 x, x > 1

Draw the graph of f(x) 1, x = 1 and find the Range of f .
2 x, x < 1

SOLUTION:

________________________________________________________________________
http://www.TutorBreeze.com
6
ASSIGNMENTS FOR PRACTICE AT TUTORBREEZE.COM
Mathematics Class 11
Write to us at leena@tutorbreeze.com for live online tutoring in Mathematics, Physics, Chemistry
____________________________________________________________________________________________________________

x2
QUESTION14: If : R R; f ( x) = .What is the range of f?
x2 + 1
SOLUTION:
x2
f ( x) =
x2 + 1
Domain of f(x) = R
x2
Range of f(x) : Let y = f ( x) =
x2 + 1
x 2 0 x 2 + 1 1 Denominator Numerator y < 1
x2
Now, y = 2 y ( x 2 + 1) = x 2 yx 2 + y = x 2 x 2 ( y 1) = y
x +1
y
x2 =
1 y
1 y 0
y 1
y
Now, x 2 = 0
1 y
Case1: y 0;1 y 0 y 0;1 y or y 1,buty 1
i.e y [0,1)
Case2 : y 0;1 y 0 y 0;1 y or y 1
Not possible for both conditions to be satisfied simultaneously
Range of f(x) = [0,1)
QUESTION15: Let A = {a, b} and B = {c, d}. Find the number of relations from A to
B.

SOLUTION: We have, A x B = {(a, c), (a, d), (b, c), (b, d)}.
Since n (A x B ) = 4, the number of subsets of AB is 24. Therefore, the number of
relations from A into B will be 24.

________________________________________________________________________
http://www.TutorBreeze.com
7
ASSIGNMENTS FOR PRACTICE AT TUTORBREEZE.COM
Mathematics Class 11
Write to us at leena@tutorbreeze.com for live online tutoring in Mathematics, Physics, Chemistry
____________________________________________________________________________________________________________

2. RELATION AND FUNCTIONS


1. Let A = {1,2,3} ,B = {4} and C = {5} . Verify that
(i) A (B C) = ( A B) ( A C)
( ii ) A (B C) = ( A B) ( A C) .
2. Let A = {1, 2} ,B = {1, 2, 3, 4} ,C = {5, 6} and D = {5, 6,7, 8} . Verify that
A C B D.

3. Determine the domain and the range of the relation R defined by


R = {( x + 1, x + 5 ) : x {0,1,2, 3, 4,5}} .
4. Determine the domain and the range of the following relations
( i ) {(1, 2) , (1,6 ) , (1,8 )}
( ii ) {( x, y ) : x N, y N and x + y = 10}
( iii ) {( x, y ) : x N, x < 5, y = 3}

( iv ) {( x, y ) : y = x 1 , x Z and x 3}

5. Find the domain and range of the following functions:


x 2 1
(i) x, : x R, x 1 . ( ii ) {( x, x ) : x R} .
x 1

( iii ) {( x, 9 - x ) : x R}.
2
( iv )

x,
1
1 x
2

: x R, x .

6. Draw the graph of the following functions:
( i ) f : R R such that f ( x ) = 4 2x.
( ii ) f : R R such that f ( x ) = x 2 .
7. Let f : Z Z, g : Z Z be functions defined by f = {( n, n ) : n Z} and
2

g= {( n, n ) : n Z}. Show that f = g.


2

8. Let A = {1,2, 3, 4} ,B = {1,5,9,11,15,16} and f = {(1,5 ) , ( 2, 9 ) , ( 3,1) ,(4,5), ( 2,11)} .


Are the following true?
( i ) f is a relation from A into B
( ii ) f is a function from A into B?
Justify your answer in each case.
9. Let A N and f : A A be defined by f ( n ) = p, the highest prime factor of n such
that the range of f is A. Determine A.

________________________________________________________________________
http://www.TutorBreeze.com
8
ASSIGNMENTS FOR PRACTICE AT TUTORBREEZE.COM
Mathematics Class 11
Write to us at leena@tutorbreeze.com for live online tutoring in Mathematics, Physics, Chemistry
____________________________________________________________________________________________________________
Answers
3. Domain = {1, 2, 3, 4,5, 6} , Range = ( 5,6, 7,8, 9,10 ) .
4. ( i ) Domain = {1} ,Range = {2, 4,6, 8}
( ii ) Domain = {1, 2, 3, 4,5, 6,7,8,9} , Range = {9,8,7,6,5, 4, 3, 2,1} .
( iii ) Domain = {1,2,3, 4} , Range = {3}
( iv ) Domain = {3, 2, 1,0,1,2,3} , Range = {4, 3,1,0,2}

5. (i) Domain = R {1} , Range = R {2}

( ii ) Domain = R, Range = { y : y R and y 0}

( iii ) Domain = {x : x Rand 3 x 3} Range = { y : y R and 3 y 3}

( iv ) Domain = R {1, 1} ,Range = { y : y R, y 0, y < 0 and y 1}

8. (i) Yes ( ii ) No
9. A set of prime numbers

________________________________________________________________________
http://www.TutorBreeze.com
9