Sunteți pe pagina 1din 27

Subiecte dreptul concurentei Anul IV semestrul II

SUBIECTUL NR. 1

1. Enumerai cel puin 3 drepturi ale consumatorilor reglementate de O.G 21/1992


privind protecia consumatorilor republicat, cu modificrile i completrile urmtoare.

Conform art. 3 din OG 21/1992- privind protecia consumatorilor, republicat, cu


modificrile i completrile urmtoare, principalele drepturi ale consumatorilor sunt:
Art. 3. - Principalele drepturi ale consumatorilor sunt:
a) de a fi protejai mpotriva riscului de a achiziiona un produs sau de a li se presta un serviciu
care ar putea s le prejudicieze viaa, sntatea sau securitatea ori s le afecteze drepturile i
interesele legitime;
b) de a fi informai complet, corect i precis asupra caracteristicilor eseniale ale produselor i
serviciilor, astfel nct decizia pe care o adopt n legtur cu acestea s corespund ct mai bine
nevoilor lor, precum i de a fi educai n calitatea lor de consumatori;
c) de a avea acces la piee care le asigur o gam variat de produse i servicii de calitate;
d) de a fi despgubii pentru pagubele generate de calitatea necorespunztoare a produselor i
serviciilor, folosind n acest scop mijloace prevzute de lege;
e) de a se organiza n asociaii de consumatori, n scopul aprrii intereselor lor.

2. Definii concurena conform dicionarului comercial


Concurena este definit n dicionarul comercial ca fiind legea economic obiectiv care i
determin pe productori, intrai n competiie s depun eforturi maxime: tehnice, financiare,
manageriale pentru realizarea profitului. Plastic vorbind, concurena este un judector implacabil
care l condamn pe productor la progres.
3. ncercuii rspunsul corect:
Monopolul:
a. desemneaz situatia n care pe piat exist un singur cumprtor
b. desemneaz situatia n care pe piat exist un singur vnztor
c. exist monopol atunci cnd productia este superioar iar preturile sunt inferioare
ANS: B
4. nmatricularea unui Grup de interes economic se efectueaz:
a. n termen de 48 ore de la data pronuntrii ncheierii judectorului-delegat prin care
se autorizeaz nmatricularea grupului.
b. n termen de 24 ore de la ramanerea definitiv a hotrrii prin care se autorizeaz
nmatricularea grupului
c. n termen de 24 ore de la data pronuntrii ncheierii judectorului-delegat prin care
se autorizeaz nmatricularea grupului.
ANS: C

SUBIECTUL NR. 2
1
1. Trsturile dreptului concurenei sunt:
- Este o ramur de drept specific economiei, deci un drept economic, pentru c are o
finalitate economic i influeneaz n mod decisiv funcionarea n condiii legale i
profitabile a unei afaceri, influend chiar buna funcionare a economiei de pia la nivel
national.
- Este o ramur de drept multidisciplinar preia importante instituii din dreptul public
(dreptul administrativ, penal) i din dreptul privat (dreptul civil, dreptul
afacerilor/comercial etc);
- Este un drept interventionist intervin normele, atunci cnd concurena nu se desfoar
la parametric normali;
- Este un drept evolutiv, primind influene de la celelalte ramuri de drept i evolund odat
cu societatea, dar i cu restul disciplinelor din domeniul dreptului, din domeniul
economic etc;
- Este un drept intersubiectiv reflect evoluia economicului, care i confer un caracter
obiectiv- dar reflect i comportamentul firmelor, profesionitilor (comerciani), care i
confer caracterul subiectiv.

2. Definii operatorul economic conform O.G. 21/1992


n sensul O.G: 21/1992 art. 2 pct. 3, operatorul economic este persoana fizic sau
juridic, autorizat, care n cadrul activitii sale profesionale fabric, import, transport sau
comercializeaz produse ori pri din acestea sau presteaz servicii;
3. Formele concurentei sunt:
a. Perfect, agresiv si neloial
b. Perfect, imperfect si neloial
c. Pozitiv, negativ si neloial
ANS: B
4. Oligopsonul reprezint :
a. un numr mic de firme mari cumpr cea mai mare parte a unei anumite mrfi,
marf care este furnizat de mai multi productori sau ofertanti
b. un numar mare de firme cumpr cea mai mare parte a unei anumite mrfi, marf
care este furnizat de mai multi productori sau ofertanti
c. un numr de firme care cumpr cea mai mare parte a unei anumite mrfi, marf
care este furnizat de mai multi productori sau ofertanti
ANS: A

SUBIECTUL NR. 3

2
1. Enumerai minim 3 obligaii ale operatorilor economici. Sediul materiei.

Operatorii economici subiecte de drept al concurenei sunt operatorii care acioneaz pe pia.
Noiunea de operator economic este difinit n Anexa Legii 296/2004 privind Codul consumului
astfel: operator economic este persoana fizic[ sau juridic, autorizat care, n cadrul activitii
sale profesionale fabric, import, depoziteaz, transport sau comercializeaz produse ori pri
din acesea sau presteaz servicii .

2. Sediul materiei n domeniul concurenei, scopul legii cf. art. 1


Legea 21/1996 legea concurenei, art. 1 prevede: Prezenta lege are drept scop
protecia, meninerea i stimularea concurenei i a unui mediu concurenial normal, n vederea
promovrii intereselor consumatorilor.

3. Institutii cu atributii de supraveghere a concurentei :


a. Consiliul Concurentei, Autoritatea International pentru Protectia Consumatorilor,
Asociatiile de consumatori, consiliul consultativ
b. Consiliul Concurentei, Autoritatea National pentru Protectia Consumatorilor,
Asociatiile de consumatori, consiliul consultativ
c. Consiliul Concurentei, Autoritatea National pentru Protectia Consumatorilor,
Asociatiile de consumatori, consiliul legislativ
ANS: B

4. Dumpingul :
a. Situatia n care o societate vinde un produs ntr-o piat competitiv la o pierdere
b. Situatia n care o societate vinde un produs ntr-o piat competitiv la un
supracstig
c. Situatia n care o societate vinde mai multe produse pe piat
ANS: A

SUBIECTUL NR. 4

3
1. Concurena neloial (neleal) definiie i sediul materiei:

Constituie concuren neloial (neleal) n sensul art. 2 alin. (1) din Legea 11/1991 privind
combaterea concurenei neloiale, cu modificrile i completrile ulterioare - practicile comerciale
ale ntreprinderii care contravin uzanelor cinstite i principiului general al buneicredine i care
produc sau pot produce pagube oricror participani la pia.
2. Obligaiile comercianilor stipulat n art. 1 din Legea 11/1991 privind
combaterea concurenei neloiale, cu modificrile i completrile ulterioare sunt urmtoarele:
au obligaia s acioneze cu respectarea uzanelor cinstite, n conformitate cu principiul general al
bunei credine i cu prezenta lege.
3. Plenul Consiliului Concurentei este un organ colegial si este format din sapte membri:

a. Un presedinte, doi vicepresedinti si patru consilieri de concurenta.


b. Un presedinte, trei vicepresedinti si trei consilieri de concurenta
c. un presedinte, doi vicepresedinti si trei consilieri de concurenta si un consilier
pentru relatia cu Uniunea Europeana
ANS: A
4. Pozitia dominant apare daca:
a. O societate ce detine o astfel de pozitie, poate fixa preturile sale la nivel
concurential, poate sa-si vnd produsele de calitate superioar sau poate s reduc
eforturile de inovatie la un nivel inferior celui care ar trebui s existe pe o piat
concurential
b. Se emite un act normativ la sugestia consilierilor Primului Ministru al Romaniei
c. O societate ce detine o astfel de pozitie, poate fixa preturile sale la nivel
supraconcurential, poate sa-si vnd produsele de calitate inferioar sau poate s
reduc eforturile de inovatie la un nivel inferior celui care ar trebui s existe pe o
piat concurential
ANS: C

SUBIECTUL NR. 5
1. Enumerai cel puin 3 obligaii ale distribuitorilor conform art. 24 din O.G. 21/1992.

4
n O.G. 21/1992 art. 7 lit, respectiv art. 24 Lg. 296-2004, distribuitorii au urmtoarele
obligaii:
a) - s se asigure c produsele oferite spre comercializare sunt sigure i respect condiiile
prescrise sau declarate;
b) - s nu comercializeze produse despre care dein informaii sau consider c pot fi
periculoase;
c) - s anune, imediat, autoritile publice competente, precum i productorul despre existena
pe pia a oricrui produs de care au cunotin c este periculos;
d) - s retrag de la comercializare produsele la care organele abilitate de lege au constatat c nu
ndeplinesc caracteristicile prescrise sau declarate, dac aceasta constituie singurul mijloc prin
care se pot elimina neconformitile respective;
e) - s asigure condiiile tehnice stabilite de productor pe timpul transportului, manipulrii,
depozitrii i desfacerii produselor;
2. Definii secretul comercial conform Lg. 11/1996
1
Art. 1 lit. d definete secretul comercial ca fiind orice informaie care, total sau parial, nu este
n general cunoscut sau nu este uor accesibil persoanelor din mediul care se ocup n mod
obinuit cu acest gen de informaie i care dobndete o valoare comercial prin faptul c este
secret, pentru care deintorul legitim a luat msuri rezonabile innd seama de circumstane,
pentru a fi meninut n regim de secret; protecia secretului comercial opereaz att timp ct
condiiile enunate anterior sunt ndeplinite n mod cumulativ;
3. Monopsonul:
a. exist mai multi cumprtori si mai multi vnztori
b. exist mai multi cumprtori pentru un anumit bun si un singur vnztor
c. exist un singur cumprtor pentru un anumit bun si multi vnztori pentru acel
bun
ANS: C

4. Subiectii raportului juridic de concurent sunt :

a. statul, profesionistul, operatorii economici


b. statul, profesionistul, operatorii economici, Societatile comerciale, societatile
transnationale (multinationale), grupurile de interes economic, societatea
european
c. statul, profesionistul, operatorii economici, Societatile comerciale, societatile
transnationale (multinationale), grupurile de interes economic
ANS: C

SUBIECTUL NR.6

5
1. Enumerai cel puin 3 obligaii ale productorilor conform art. 23 din O.G. 21/1992.
Conform cf. art. 23 din Lg 296/2004, productorii au urmtoarele obligaii:
a) s rspund pentru prejudiciul actual i cel viitor cauzat de produsul cu defect, precum i
pentru cel cauzat ca rezultat cumulat al produsului cu defect cu o aciune sau o omisiune a unei
tere persoane;
b) s pun pe pia numai produse sigure i, dac actele normative n vigoare prevd, acestea s
fie testate i/sau certificate;
c) s pun pe pia numai produse care respect condiiile prescrise sau declarate;
d) s opreasc livrrile, respectiv s retrag de pe pia sau de la consumatori produsele la care
organele abilitate sau specialitii proprii au constatat nendeplinirea caracteristicilor prescrise,
declarate sau care ar putea afecta viaa, sntatea ori securitatea consumatorilor, dac aceast
msur constituie singurul mijloc prin care se pot elimina neconformitile respective;
e) s asigure, n cursul procesului de producie, condiii igienico-sanitare conform normelor
sanitare n vigoare.
Conform art. 7 din O.G. 21/1992, productorii au urmtoarele obligaii:
a) s pun pe pia numai produse sigure i, dac actele normative n vigoare prevd,
acestea s fie testate i/sau certificate;
b) s pun pe pia numai produse care respect condiiile prescrise sau declarate;
c) s opreasc livrrile, respectiv s retrag de pe pia i/sau de la consumatori produsele la
care organele abilitate ori specialitii proprii au constatat nendeplinirea caracteristicilor
prescrise, declarate sau care ar putea afecta viaa, sntatea, securitatea ori interesul economic al
consumatorilor, dac aceast msur constituie singurul mijloc prin care se pot elimina
neconformitile respective;
d) s asigure, att pe durata de fabricaie, ct i dup scoaterea din programul de fabricaie,
pentru perioada cel puin egal cu durata medie de utilizare, calculat de la data vnzrii
ultimelor produse, direct sau prin teri abilitai, piesele de schimb aferente i service-ul necesar
produselor de folosin ndelungat;
e) s foloseasc n activitatea de producie i depozitare spaii corespunztoare.
2. Definiia grupului de interes economic (G.I.E.):
Grupul de interes economic reprezint o asociere ntre dou sau mai multe persoane fizice sau
juridice, constituit pe o perioad determinant, n scopul nlesnirii sau dezvoltrii activitii
economice a membrilor si, precum i al mbuntirii rezultatelor respective.
3. Abuzul de pozitie dominant poate consta n:
a. impunerea, n mod direct sau indirect, a preturilor de vnzare sau de cumprare sau
a altor conditii comerciale inechitabil
b. limitarea productiei, distributiei sau a dezvoltrii tehnologice n avantajul
consumatorilor
c. conditionarea ncheierii unor contracte de acceptarea, de ctre parteneri, a unor
clauze stipulnd prestatii suplimentare care, prin natura lor si conform uzantelor
comerciale, au legtur cu obiectul acestor contracte
ANS: A
4. Cartelul :
a. este acel aranjament ntre firme concurente, menit s limiteze sau s elimine
concurenta dintre ele, cu scopul majorrii pretului si beneficiilor ntreprinderilor
participante, cu producerea avantajelor compensatorii obiective

6
b. este acel aranjament ntre firme concurente, menit s creasc concurenta dintre ele,
cu scopul micsorrii pretului si beneficiilor ntreprinderilor participante, fr a
produce avantaje compensatorii obiective
c. este acel aranjament ntre firme concurente, menit s limiteze sau s elimine
concurenta dintre ele, cu scopul majorrii pretului si beneficiilor ntreprinderilor
participante, fr a produce avantaje compensatorii obiective.
ANS: C

SUBIECTUL NR. 7

1. Enumerai 3 activiti comerciale ilicite care atrag rspunderea contravenional


sau penal conform Legii 12/1990, republicat cu modificrile i completrile ulterioare
Conform art. 1 din Legea 12/1900 privind protejarea populaiei mpotriva unor activiti
de producie, comer sau prestri de servicii iliciteurmtoarele fapte reprezint activiti de

7
producie, comer sau prestri de servicii ilicite i constituie contravenii, dac nu au fost
svrite n astfel de condiii nct s fie considerate, potrivit legii penale, infraciuni:
a) efectuarea de activiti de producie, comer sau prestri de servicii, dup caz, fr
ndeplinirea condiiilor stabilite prin lege;
b) vnzarea ambulant a oricror mrfuri n alte locuri dect cele autorizate de primrii, consilii
judeene sau prefecturi;
c) condiionarea vnzrii unor mrfuri sau a prestrii unor servicii de cumprarea altor mrfuri
ori de prestarea de servicii;
d) expunerea spre vnzare ori vnzarea de mrfuri sau orice alte produse fr specificarea
termenului de valabilitate ori cu termenul de valabilitate expirat;
e) efectuarea de activiti de producie, comer sau prestri de servicii, dup caz, cu bunuri a
cror provenien nu este dovedit, n condiiile legii. Documentele de provenien vor nsoi
mrfurile, indiferent de locul n care acestea se afl, pe timpul transportului, al depozitrii sau al
comercializrii. Prin documente de provenien se nelege, dup caz, factura fiscal, factura,
avizul de nsoire a mrfii, documentele vamale, factura extern sau orice alte documente
stabilite prin lege;
f) nedeclararea de ctre operatorii economici la organele fiscale, nainte de aplicare, a
adaosurilor comerciale i a celor de comision;
g) omisiunea ntocmirii i afirii, n unitate, la locurile de desfacere sau servire, de ctre
operatorii economici a preurilor i tarifelor, a categoriei de calitate a produselor sau serviciilor
ori, acolo unde este cazul, a listei de preuri i tarife;
h) neexpunerea la vnzare a mrfurilor existente, vnzarea preferenial, refuzul nejustificat al
vnzrii acestora sau al prestrii de servicii cuprinse n obiectul de activitate al operatorului
economic;
i) acumularea de mrfuri de pe piaa intern n scopul crerii unui deficit pe pia i revnzrii
lor ulterioare sau al suprimrii concurenei loiale;
j) depirea de ctre orice operator economic a adaosurilor maxime stabilite prin hotrri ale
Guvernului, la formarea preurilor de vnzare cu amnuntul;
k) falsificarea ori substituirea de mrfuri sau orice alte produse, precum i expunerea spre
vnzare ori vnzarea de asemenea bunuri, cunoscnd c sunt falsificate sau substituite.
2. Indicai circuitul relaiei de afaceri
Economia este cea care stabileste circuitele ntre diferiti agenti economici, institutii finan-
ciare si administratie, pentru a face ca bunurile si serviciile sa circule pe piata. n acest circu it
economic sunt de remarcat att componenta interna a relatiilor comerciale, de afaceri ntre
firmele de aceeasi nationalitate, ct si componenta externa pentru relatiile de afaceri ntre firme
unde intervine elementul de extraneitate, altfel spus, unul din partenerii relatiei contractuale.
Circuitul relaiilor de afaceri este compus din productori, distribuitori, comercianti si
consumatori.

3. Consiliul Concurentei adopt regulamente privitoare la:


a. Regimul dispenselor, exceptarea unor categorii de ntelegeri, decizii ale agentilor
economici sau practici concertate, constatarea si aplicarea sanctiunilor prevzute
de prezenta lege
b. organizarea, functionarea si procedura, autorizarea practicilor concentrate, regimul
dispenselor, tarifele pentru notificri, solicitri de dispense, de acces la
documentatie si eliberare de copii sau extrase

8
c. autorizarea concentrrilor economice, tarifele pentru notificri, solicitri de
dispense, de acces la documentatie si eliberare de copii sau extrase.
ANS:A

4. Concurenta este neloiala:


a. atunci cand activitatea comerciantului se realizeaza prin folosirea de procedee contrare
uzantelor comerciale, iar conduita de afaceri este imorala
b. atunci cand activitatea comerciantului se realizeaza prin folosirea de procedee dolozive, de
natura sa aduca atingere uzantelor comerciale si conduitei morale de afaceri
c. atunci cand activitatea comerciantului se realizeaza prin folosirea de procedee nelegale,
contrare uzantelor comerciale, respectiv unei conduite morale in afaceri.

SUBIECTUL 8

9
1. Enumerai 3 obligaii ale prestatorilor de serviciu cf art. 25 din OG 21/1992.
Conform art. 7 lit c din OG 21/1992 prestatorii de servicii au urmtoarele obligaii:
a) s foloseasc, n cadrul serviciilor prestate, numai produse i proceduri sigure i, dup caz,
dac actele normative n vigoare prevd, acestea s fie testate i/sau certificate, i s anune
imediat existena pe pia a oricrui produs despre care au cunotin c este periculos;
b) s presteze numai servicii care nu afecteaz viaa, sntatea sau securitatea consumatorilor ori
interesele economice ale acestora;
c) s respecte condiiile prescrise sau declarate, precum i clauzele prevzute n contracte;
d) s asigure, la prestarea serviciilor nealimentare, condiii igienice, condiiile stabilite de
productor, de actele normative n vigoare, precum i cele specifice desfurrii activitii;
Conform art. 25 din Lg 296/2004, prestatorii de servicii au urmtoarele obligaii:
a) s foloseasc, n cadrul serviciilor prestate, numai produse i proceduri sigure i, dup caz,
dac actele normative n vigoare prevd, acestea s fie testate i/sau certificate i s anune
imediat existena pe pia a oricrui produs despre care au cunotin c este periculos;
b) s presteze numai servicii care nu afecteaz viaa, sntatea sau securitatea consumatorilor
ori interesele economice ale acestora;
c) s respecte condiiile prescrise sau declarate, precum i clauzele prevzute n contracte;
d) s asigure, la prestarea serviciilor, condiiile tehnice stabilite de productor, precum i
condiiile igienico-sanitare, conform normelor n vigoare;
f) s rspund pentru prejudiciul actual i cel viitor cauzat de serviciul defectuos prestat.
2.Definii noiunea de nelegere:
Noiunea de nelegere, reprezint orice acord consemnat n scris, sau oral, ntre unul
sau mai muli ageni economici, chiar dac poate fi sau nu executat potrivit legii nu este necesar ca
expresia de voin a prilor s constituie un contract valabil sau obligatoriu potrivit dreptului national.
3. Caracterele firmei sunt:
a. firma poate fi: individualista,sociala,originara (constitutiva), derivata (dobandita de
la adevaratul titular)
b. firma poate fi: individuala- pentru comerciantul persoana fizica, sociala- pentru
societatile comerciale, originara (constitutiva), derivata (dobandita de la adevaratul
titular)
c. firma poate fi copiata, cu instiintarea proprietarului i
ANS: B
4.Societatea se dizolva prin:
a. inregistrarea societatii in Monitorul Oficial
b. hotararea adunarii generale, falimentul societatii, declararea nulitatii societatii
c. fuziunea societatii comerciale
ANS:

SUBIECTUL 9

1. Analiza practicilor restrictive prevazute de art 101 si 102 din Tratat. Cele 4 domenii
ale politicii concurenei ale U.E. din perspectia practicilor restrictive.
Tratatul stabilind Comunitatea European (TCE) interzic nelegerile i practicile
concertate care au ca obiect sau efect restricionarea sau denaturarea concurenei pe piaa
comunitar, precum i abuzurile de poziie dominant. Condiia comun pentru a fi aplicabile
10
aceste norme comunitare este ca activitile sau inactivitile respective s afecteze comerul
ntre statele membre.
Politicile concurentiale se concentreaza pe patru domenii principale de actiune.
a) Eliminarea acordurilor restrictive ale concurentei si a abuzurilor de pozitie dominanta;
b) Controlul fuziunii firmelor;
c) Liberalizarea sectoarelor economice sub forma de monopol;
d) Monitorizarea subventiilor acordate de catre stat;
2. Definiia consumatorului conform O.G. 21/1992
Art. 2 pct.2 definete consumatorul astfel: orice persoan fizic sau grup de persoane fizice
constituite n asociaii, care acioneaz n scopuri din afara activitii sale comerciale, industriale
sau de producie, artizanale ori liberale
3. Sistemul mrcii comunitare:
a. este reglementat de o directiv comunitar care prevede depunerea unei singure
cereri la Oficiul European pentru Mrci (OAMI) care confer protectie mrcii
respective, pentru care s-a obtinut certificatul legal, pe teritoriul statelor membre
b. reglementat de o directiv comunitar care prevede depunerea unei de cereri la
Oficiul European pentru Mrci (OAMI) care confer protectie mrcii respective,
pentru care s-a obtinut certificatul legal, pe teritoriul statelor membre
c. reglementat de o directiv comunitar care prevede depunerea unei singure cereri
la Oficiul European pentru Mrci (OAMI) care confer protectie mrcii respective,
pentru care s-a obtinut certificatul legal, doar pe teritoriul statului respectiv
ANS: A
4. Etimologia cuvntului concurent:
a. latin
b. greac
c. italian
ANS: A

SUBIECTUL 10
1. Enumerai 3 categorii de operatori economici care sunt productori economici. Cf.
OG 21/1992
Conform OG 21/1992, art. 2, pct. 4 operatorii economici sunt mprii n urmtoarele
categorii: productori, distribuitori i prestatori de servicii.
a) operatorul economic care fabric un produs finit sau o component a unui produs;
b) operatorul economic care fabric materie prim;
c) operatorul economic care i aplic denumirea, marca sau un alt semn distinctiv pe produs;
11
d) operatorul economic care recondiioneaz produsul;
e) operatorul economic sau distribuitorul care prin activitatea sa modific caracteristicile
produsului;

2. Definii paguba conform OG 21/1992


n art. 2 pct. 12 din OG 12/1992 paguba este definit: prejudiciul creat consumatorului prin
utilizarea unui produs periculos sau a unui produs cu defecte, precum i cel creat de servicii
necorespunztoare furnizate de prestator. Prejudiciul poate fi material, vtmarea integritii
corporale sau a sntii, precum i pierderea vieii. n cazul utilizrii unui produs cu defecte, se
consider pagub deteriorarea sau distrugerea oricrui bun, altul dect produsul cu defecte, cu
condiia ca bunul respectiv s fie n mod normal destinat folosinei sau consumului privat i s fi
fost folosit de persoana prejudiciat pentru uz sau consum personal, iar valoarea pagubei s nu
fie mai mic de 200 lei;
3. Sediul grupului de interes economic trebuie stabilit:
a. fie la locul in care se afla administratia centrala a grupului sau a unuia dintre
membrii grupului
b. fie la locul in care se afla administratia centrala a unuia dintre membrii grupului
c. la locul in care se afla o sucursala a grupului de interes economic
ANS: A
4. Efectele clauzelor contractuale abuzive:
a. nu produc efecte asupra consumatorului, iar contractul se deruleaz n continuare,
cu acordul consumatorului, numai dac dup eliminarea acestora mai poate
continua
b. contractul nceteaz de drept
c. produc efecte asupra consumatorului iar contractul se deruleaz n continuare fr
acordul acestuia
ANS: A

SUBIECTUL 11

12
1. Obligaiile operatorilor economici n art. 8 din OG 21/1992.
Legea 296-2004- Art. 8. - Operatorii economici sunt obligai s pun pe pia numai produse
sau servicii sigure, care corespund caracteristicilor prescrise sau declarate, s se comporte n mod
corect n relaiile cu consumatorii i s nu foloseasc practici comerciale abuzive.
2. Definii prestatorul conform OG 21/1992
Art. 2 pct. 7- prestator - operatorul economic care furnizeaz servicii;
3. Principiile dreptului concurentei:
a. principiul liberei concurente, principiul eticii profesionale, principiul eficacittii
b. principiul liberei concurente, principiul eticii concurentiale, principiul eficacittii
c. principiul liberei concurente, principiul eticii concurentiale, principiul
echitabilittii
ANS: B
4. Protectia international a mrcilor se realizeaz prin urmtoarele sisteme:
a. sistemul nregistrrii si protectiei nationale, sistemul de la Madrid, sistemul de la
Maastricht
b. sistemul nregistrrii si protectiei nationale, sistemul de la Madrid, sistemul mrcii
comunitare
c. sistemul de la Madrid, sistemul mrcii comunitare
ANS: B

SUBIECTUL 12

1. Raporturile dreptului concurenei cu alte ramuri de drept. Delimitare, Enumerare


Delimitarea dreptului concurenei de alte ramuri de drept:
a) Dreptul concurenei are strnse legturi cu dreptul civil majoritatea practicilor
restrictive sau abuzive de concurenta sunt rezolvate pe calea actiunilor civile
b) Dreptul concurenei are strnse legturi cu dreptul penal component penala a fost mereu
prezenta in relatiile de afaceri, exemplu concludent il reprezinta raspunderea penala a persoanei
juridice, subiect analizat in cursul dreptul afacerilor
c) Dreptul concurenei are strnse legturi cu dreptul afacerilor/comercial relatii dintre
comercianti, comercianti si consumatori si comercianti si prepusii lor; elemente de protectie a
marcii ca element al fondului de comert, relatia firma-vad comercial.
13
2. Indicai actul normative care reglementeaz drepturile consumatorilor n situa ia
contractelor cu clauze considerate abuzive:
Legea nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele ncheiate ntre profesioniti i
consumatori,republicat, cu modificrile i completrile ulterioare;
OG 21/1992 privind protecia consumatorilor, republicat, cu modificrile i completrile
ulterioare;
Lg 196/2004 privind Codul consumului, republicat, cu modificrile i completrile ulterioare.
3. OMPI si are sediul :
a. la Sorbona
b. la Geneva
c. la Madrid
ANS: B
4. n notiunea de protectie a consumatorului intr :
a. protectia vietii, a snttii si a securittii consumatorilor, protectia intereselor
economice ale consumatorilor si protectia juridic
b. protectia vietii, a integrittii corporale, protectia intereselor economice ale
consumatorilor si protectia juridic
c. protectia vietii, a snttii si a securittii consumatorilor protectia intereselor
economice ale consumatorilor si protectia lor fizic
ANS: A

SUBIECTUL 13
1.Principiile dreptului concurenei. Enumerare i prezentare succint:
Principiul liberei concurene art. 135 Constituia Romniei Economia Romniei este o
economie bazat pe economia de pia bazat pe libera iniiativ i concure, care const n
libertatea fiecrui agent economic de a i stabili strategia, momentul cnd intr sau iese de pe
pia, precum i mijloacele pe care le consider potrivite pentru ctigarea competiiei n raport
cu ali parteneri de afaceri.
Principiul eticii concureniale comercianii sunt obligai s i exercite activitatea cu bun-
credin, potrivit uzanelor cinstite, cu respectarea intereselor consumatorilor i a cerinelor
concurenei loiale.
Principiul eficacitii toate normele dreptului concurenei sunt subordinate exclusive
obictivelor economice exercitate de operatorii de pe pia. Acest principiu confirm legtura
indisolubil a dreptului concurenei cu dreptul afacerilor.

14
2.Definii profesionistul. Sediul materiei.
Legea nr. 71/2011, art. 8

(1) Notiunea de profesionist prevazuta la art. 3 din Codul civil include categoriile de comerciant,
intreprinzator, operator economic, precum si orice alte persoane autorizate sa desfasoare
activitati economice sau profesionale, astfel cum aceste notiuni sunt prevazute de lege, la data
intrarii in vigoare a Codului civil.
(2) In toate actele normative in vigoare, expresiile "acte de comert", respectiv "fapte de comert"
se inlocuiesc cu expresia "activitati de productie, comert sau prestari de servicii".
3. Consumatorul:
a. orice persoan fizic sau persoan juridic, care actioneaz n scopuri din afara
activittii sale comerciale, industriale sau de productie, artizanale ori liberale
b. doar o persoan juridic, care actioneaz n scopuri din afara activittii sale
comerciale, industriale sau de productie, artizanale ori liberale
c. orice persoan fizic sau grup de persoane fizice constituite n asociatii, care
actioneaz n scopuri din afara activittii sale comerciale, industriale sau de
productie, artizanale ori liberale
ANS: C
4. Cartelul este:
a. este acel aranjament ntre firme concurente, menit s limiteze sau s elimine
concurenta dintre ele, cu scopul majorrii pretului si beneficiilor ntreprinderilor
participante, cu producerea avantajelor compensatorii obiective
b. este acel aranjament ntre firme concurente, menit s creasc concurenta dintre ele,
cu scopul micsorrii pretului si beneficiilor ntreprinderilor participante, fr a
produce avantaje compensatorii obiective
c. este acel aranjament ntre firme concurente, menit s limiteze sau s elimine
concurenta dintre ele, cu scopul majorrii pretului si beneficiilor ntreprinderilor
participante, fr a produce avantaje compensatorii obiective.
ANS: C

SUBIECTUL 14

1. Natura abuziv a unei clauze contractuale, evaluarea naturii abuzive a clauzelor.


Legea 193/2000 - privind clauzele abuzive din contractele ncheiate ntre profesioniti i
consumatori
Clauza contractual care nu a fost negociat direct cu consumatorul va fi considerat
abuziv dac, prin ea nsi sau mpreun cu alte prevederi din contract, creeaz, n detrimentul
consumatorului i contrar cerinelor bunei-credine, un dezechilibru semnificativ ntre drepturile
i obligaiile prilor.
Natura abuziv a unei clauze contractuale se evalueaz n funcie de:
a) natura produselor sau a serviciilor care fac obiectul contractului la momentul ncheierii
acestuia;
b) toi factorii care au determinat ncheierea contractului;

15
c)alte clauze ale contractului sau ale altor contracte de care acesta depinde.
2. Ajutorul de stat. Sediul materiei i formele
La nivel national, principalul act legislative l OUG 77/2014 privind procedurile naionale n
domeniul ajutorului de stat, precum i pentru modificarea i completarea Legii concurenei nr.
21/1996.
La nivel comunitar, principala legislaie este reprezentat de Tratatul CE, Tratatul CECO
(Comunitatea European a Crbunelui i Oelului)
Transferurile financiare care constituie ajutor pot lua mai multe forme: subvenii sau
reducerea dobnzii, garanii pentru mprumuturi, provizioane aferente metodei de amortizare
accelerat, injecii de capital, scutiri fiscale etc.
3. Abuzul de pozitie dominant poate consta n:
a. impunerea, n mod direct sau indirect, a preturilor de vnzare sau de cumprare sau
a altor conditii comerciale inechitabil
b. limitarea productiei, distributiei sau a dezvoltrii tehnologice n avantajul
consumatorilor
c. conditionarea ncheierii unor contracte de acceptarea, de ctre parteneri, a unor
clauze stipulnd prestatii suplimentare care, prin natura lor si conform uzantelor
comerciale, au legtur cu obiectul acestor contracte
ANS: A
4.Subiectii raportului juridic de concurent sunt :

a. statul, profesionistul, operatorii economici


b. statul, profesionistul, operatorii economici, Societatile comerciale, societatile
transnationale (multinationale), grupurile de interes economic, societatea
european
c. statul, profesionistul, operatorii economici, Societatile comerciale, societatile
transnationale (multinationale), grupurile de interes economic
ANS: C

SUBIECTUL NR. 15

1. Enumerai cel puin 3 instituii naionale cu atribuii n supravegherea concurenei:


- Consiliul Concurenei, Autoritatea Naional pentru Protecia Consumatorilor, Asociaiile
de consumatori, Consiliul consultative.
2. Definii noiunea de operator economic cf Lg. 296/2004 .
Noiunea de operator economic nu este definit n Lg. 296/2004 privind Codul
consumului.
Este definit n OG 21/1992 art. 3 i reprezint persoana fizic sau juridic, autorizat, care
n cadrul activitii sale profesionale fabric, import, transport sau comercializeaz produse ori
pri din acestea sau presteaz servicii;
3. Oligopolul:
a. reprezint o structur de piat caracterizat printr-un numar mare de vnztori
b. reprezint o structur de piat caracterizat printr-un numr foarte limitat de

16
vnztori
c. reprezint o structur de piat caracterizat prin existenta mai multor vnztori si
cumprtori
ANS: B
4. Concurenta neloial:
a. Este concurenta ilegal care se abate de la regulile subiective ale concurentei
loiale, n special prin practicarea de preturi de dumping, urmate de preturi de
monopol.
b. Este concurenta ilegal care se abate de la regulile obiective ale concurentei loiale,
n special prin practicarea de preturi de dumping, urmate de preturi de monopol.
c. Este concurenta care se abate de la regulile obiective ale concurentei loiale, n
special prin practicarea de preturi de dumping, urmate de preturi de monopol.
ANS: B

SUBIECTUL 16

1. Enumerai cel puin 3 forme ale societilor comerciale reglementate n legisla ia


naional
Lg. 31/1990 privind societile comerciale art. 2 societile comerciale se vor constitui
n una dintre urmtoarele forme:
a) Societate n nume colectiv;
b) Societate n comandit simpl
c) Societate pe aciuni;
d) Societate n comandit pe aciuni
e) Societate cu rspundere limitat.
2. Definii viciul ascuns cf. OG 21/1992

17
Art. 2 pct. 21 - viciu ascuns - deficiena calitativ a unui produs livrat sau a unui serviciu prestat
care nu a fost cunoscut i nici nu putea fi cunoscut de ctre consumator prin mijloacele
obinuite de verificare;
3. Concurenta poate fi ntlnit n:
a. Economie, sport, natura, geometrie
b. Drept, economie, sport, natura, geometrie
c. Sport, natura, economie
ANS: B
4. Legea concurentei reglementeaza:
a. Intelegerile si practicile concertate, abuzul de pozitie dominanta, controlul
concentrarilor economice
b. Intelegeri si practici concentrate, abuzul de pozitie dominanta, concentrarile
economice
c. Abuzul de pozitie dominanta, concentrarile economice
ANS: A

SUBIECTUL 17

1. Enumerai cel puin 3 situaii de abuz de poziie dominant


Legea 21/1996 legea concurenei art. 6 : Art. 6. - (1) Este interzis folosirea n mod abuziv
de ctre una sau mai multe ntreprinderi a unei poziii dominante deinute pe piaa romneasc
sau pe o parte substanial a acesteia. Aceste practici abuzive pot consta n special n:
a) impunerea, n mod direct sau indirect, a unor preuri inechitabile de vnzare ori de
cumprare sau a altor condiii inechitabile de tranzacionare i refuzul de a trata cu anumii
furnizori ori beneficiari;
b) limitarea produciei, comercializrii sau dezvoltrii tehnologice n dezavantajul
consumatorilor;
c) aplicarea n raporturile cu partenerii comerciali a unor condiii inegale la prestaii
echivalente, provocnd, n acest fel, unora dintre ei un dezavantaj concurenial;
2. Societatea european. Sediul materiei n legislaia naional i european:

18
n legislaia naional este reglementat de Lg. 31/1990 privind societile comerciale,
republicat, cu modificrile i completrile ulterioare.
n legislaia european principalul act normativ l constituie Regulamentul Consiliului (CE) nr.
2157/2001 privind statutul societatii europene.
3. Operatorii comerciali:
a) au obligatia s comercializeze alimente indifferent de calitate
b) au obligatia s comercializeze alimente expirate
c) au obligatia s comercializeze alimente care sa nu afecteze viata si sntatea
consumatorilor
ANS:C
4. Cunoasterea drepturilor si obligatiilor prtilor implicate n raportul juridic de
concurent nu prezint important:
a. Adevarat
b. Fals
c. Nici un raspuns nu este corect
ANS: B

SUBIECTUL NR. 18

1. Enumerai cel puin 3 societi transnaionale cunoscute:


Orange, Pepsi, Coca-Cola, IBM etc
2. Definii declaraia de conformitate cf. OG 21/1992
Art. 2 pct 15 - declaraia fcut de ctre un productor sau un prestator, prin care acesta
informeaz, pe propria rspundere, despre faptul c un produs sau un serviciu este conform cu un
document tehnic normativ;
3. Principiul liberei concurente este reglementat de:
a. art 135 Constitutia Romniei
b. art 135 Legea Concurentei
c. art 135 Codul Consumatorului
ANS: A
4. Sucursala :
a. Este reglementat n articolul 43 din Noul Cod Civil
b. Este reglementat n articolul 45 din legea 31/1990 privind societtile comerciale,

19
republicat, cu modificrile si completrile ulterioare
c. Este reglementat n articolul 43 din legea 31/1990 privind societtile comerciale,
republicat, cu modificrile si completrile ulterioare
ANS: C

SUBIECTUL 19

1. G.I.E. noiune, definiie, sediul materiei.


Noiune :
- Creaie a dreptului francez, aprute din nevoia de a face fa concurenei internaionale;
- Se constituie prin contract, ncheiat n form autentic, numit act constitutiv;
- Dobndesc personalitate juridic odat cu nmatricularea n Registrul Comerului;
- Dobndesc i calitatea de comerciant dac obiectul de activitate are character comerial.
Definiie: Grupul de interes economic reprezint o asociere ntre dou sau mai multe persoane
fizice sau juridice, constituit pe o perioad determinate,n scopul nlesnirii sau dezvoltrii
activitii economice a membrilor si, precum i al mbuntirii rezultatelor activitii
respective.
Sediul materiei n dreptul intern: Lg. 161/2003 privind unele msuri pentru asigurarea
transparenei n exercitarea demnitilor publice, a funciilor publice i n mediul de afaceri,
prevenirea i sancionarea corupiei.
2.Formele concurenei. Clasificare

20
Concurena perfect descrie o form ipotetic a pieei n care niciun productor sau
consummator nu are puterea de a influena preurile pe piat. Este o terorie absolute deoarece nu
exist exemple de pia perfect competitiv.
Concurena imperfect - Forme de concuren imperfect:
- Monopol, situaie n care exist un singur vnztor al unui bun economic.
- Oligopol, situaie n care exist un numr redus de vnztori ai unui bun economic.
- Concuren monopolistic, situaie n care exist muli vnztori de bunuri total diferite.
- Monopson, situaie n care exist un singur cumprtor al unui bun economic.
- Oligopson, situaie n care exist un numr restrns de cumprtori ai unui bun economic.
Concurena neloial intervine atunci cnd activitatea comerciantului se realizeaz prin
folosirea de procedee nelegale, contrare uzanelor comerciale, respective unei conduit morale n
afaceri.
3. Formele de concurent imperfect sunt:
a. Monopolul, oligopolul, concurenta neloial, monopsonul, oligopsonul
b. Monopolul , oligopsonul, concurenta monopolistic
c. Monopolul, oligopolul, concurenta monopolistic, monopsonul, oligopsonul
ANS: C
4. Cte institutii de credit activeaz n sectorul bancar din Romnia :
a. 50
b. 20
c. 30
ANS: C

SUBIECTUL 20

1.Enumerai cel puin 3 situaii n care tribunalul poate declara nulitatea unui GIE
nmatriculat n Registrul comerului:
Lg. 161/2003 Art. 142. - Nulitatea unui grup de interes economic nmatriculat n registrul
comerului poate fi declarat de tribunal numai atunci cnd:
a) lipsete actul constitutiv sau cnd acesta nu a fost ncheiat n form autentic;
b) toi fondatorii au fost, potrivit legii, incapabili, la data constituirii grupului;
c) obiectul de activitate al grupului este ilicit sau contrar ordinii publice;
d) lipsete ncheierea judectorului-delegat de nmatriculare a grupului;
e) lipsete autorizarea legal administrativ de constituire a grupului, n cazurile n care aceast
autorizare este prevzut n legile speciale pentru desfurarea anumitor activiti, precum cea
bancar sau de asigurri;

21
f) actul constitutiv nu prevede denumirea, sediul i obiectul de activitate al grupului.
2. Sediul materiei n legislaia naional pt GIE national i european
Grupul european de interes economic Lg. 161/2003 art. 232-237.
Grupul national de interes economic Lg. 161/2003 art. ncepnd cu art. 118
3. Consiliul Concurentei:
a. adopt regulamente si instructiuni, emite directive, ia decizii si formuleaz cereri,
face recomandri si elaboreaz rapoarte n aplicarea prevederilor legii concurentei.
b. adopt regulamente si instructiuni, emite ordine, ia decizii si elaboreaz avize, face
recomandri si elaboreaz rapoarte n aplicarea prevederilor legii concurentei.
c. adopt reguli si instructiuni, emite ordine, formuleaz avize, face recomandri si
elaboreaz rapoarte n aplicarea prevederilor legii concurentei.
ANS: B

4.Tratatul European n vigoare care reglementeaz concurena este:


a) Constituia U.E;
b) Tratatul de la Maastricht;
c) Tratatul de la Lisabona
ANS:C

SUBIECTUL NR. 21

1. Enumerai cel puin 3 funcii ale preurilor:


Principalele funcii ale preurilor sunt:
a) Funcia de corelare a ofertei cu cererea;
b) Funcia de calcul sau de msurare a cheltuielilor i rezultatelor;
c) Funcia de recuperare a costurilor i de restituire a veniturilor;
d) Funcia de stimulare a agenilor economici.
2. Rolul Comisiei Europene n domeniul concurenei:
Comisia European asigur buna aplicare a normelor UE n domeniul concurenei.
Rolul acestei instituii este, n principal, monitorizarea i, unde este cazul, blocarea:
a) acordurilor anticoncureniale (n special a cartelurilor)
b) abuzurilor de poziie dominant
c) fuziunilor i achiziiilor
d) ajutoarelor de stat.
3.Prin ordinele emise de Consiliul Concurentei se stabilesc:
a. plafoanele valorice revizuibile periodic
b. prorogarea de dispens

22
c. punerea n aplicare a reglementrilor adoptate de ctre Guvern
ANS: A
4. Formele de concurent imperfect sunt:
a. Monopolul, oligopolul, concurenta neloial, monopsonul, oligopsonul
b. Monopolul , oligopsonul, concurenta monopolistic
c. Monopolul, oligopolul, concurenta monopolistic, monopsonul, oligopsonul
ANS: C

SUBIECTUL NR. 22

1. Cartelul. Definiia n legislaia american, clasificare, analiz comparative ntre


formele cartelurilor
n legislaia american cartelul, este definit astfel: o nelegere este un accord formal
ntre firmele concurente. Este o organizaie formal n cazul n care exist un numr mic de
vnztori i implic, de obicei, produse omogene.
Membrii cartelului pot conveni asupra unor aspecte, precum fixarea preurilor, cotele de
pia, alocarea clienilor etc. Scopul unei astfel de nelegeri secrete este de a crete profiturile
prin reducerea concurenei, entru membrii individuali din cartel.
Clasificare:
a) Carteluri private
b) Carteluri publice.
Analiza comparative ntre formele cartelurilor.

23
Scopul cartelurilor private este acela de a beneficia doar acei indivizi care o compun, pe
cnd cartelurile publice (n teorie) lucreaz pentru a trece la beneficiile populaiei ca un ntreg.
2. Categorii de preuri n practica economic:
n practica economic se ntlnesc dou mari categorii de preuri:
a) Preuri de aprovizionare (pre de achiziie, pre negociat, pre cu ridicata, pre de import,
pre de livrare al importatorului, pre de vnzare al firmei de comer cu ridicata, preul
bursei)
b) Preuri de vnzare (preul de vnzare al productorilor, al importatorilor, al firmelor de
comer cu ridicata i cu amnuntul)
3. Deciziile :
a. sunt acte individuale de administrare, gestiune si disciplin extern, de aplicare de
sanctiuni, de autorizare, de acordare si de prorogare de dispense
b. sunt acte individuale de administrare, gestiune si disciplin intern, de aplicare de
sanctiuni, de autorizare, de acordare si de prorogare de dispense
c. sunt acte individuale de administrare, gestiune si disciplin intern, de aplicare de
sanctiuni, de autorizare, de acordare si de prorogare de competent
ANS: B
4. Principiul eticii concurentiale este reglementat in:
a. art 5 din Legea concurentei nr. 21/1996 republicat, cu modificrile si
completrile ulterioare
b. art 1 din Legea concurentei nr. 21/1996 republicat, cu modificrile si
completrile ulterioare
c. art 1 din Codul consumului
ANS: B

SUBIECTUL 23

1. Enumerai cel puin 3 modaliti de dizolvare GIE:


GIE se dizolv prin:
a) Epirarea timpului stabilit pentru durata grupului;
b) Declararea nulitii grupului;
c) Declararea falimentului grupului
2. Piaa relevant se poate defini pornind de la 3 principali determinan i: Pia a
produsului, piaa geografic, piaa temporal. Definii i detaliai
Piaa temporal vizeaz schimbrile structural suferite n timp de ctre o piat, cum ar fi
volatilitatea anumitor piete generate fie de factorii de mediu, fie de modificrile survenite n
preferinele consumatorilor.
Piaa relevan este esenial pentru stabilirea unui abuz de poziie dominant deoarece
poziia dominant se determin ntotdeauna prin raportarea la un segment de pia, circumscris de
piaa produsului i piaa geografic

24
Piaa produsului cuprinde toate produsele care sunt considerate de cumprtori ca
interschimbabile sau substituite, datorit caracteristicilor, preului i utilizrii de date.
Piaa geografic relevant cuprinde zona n care sunt localizai agenii economici
implicai n distribuirea produselor incluse n piaa produsului, care n condiiile de concuren
sunt sufficient de omogene i poate fi distins de zonele nvecinate pe baza condiiilor de
concuren diferite.
3. Monopsonul:
a. exist mai multi cumprtori si mai multi vnztori
b. exist mai multi cumprtori pentru un anumit bun si un singur vnztor
c. exist un singur cumprtor pentru un anumit bun si multi vnztori pentru acel
bun
ANS: C
4. Capitolul de negociere pe domeniul concurentei este :
a. capitolul 6
b. capitolul 5
c. Capitolul 11
ANS: A

SUBIECTUL NR. 24

1.Enumerai cel puin 3 situaii de abuz de poziie dominant:


a) impunerea, n mod direct sau indirect, a preurilor de vnzare sau de cumprare sau a altor
condiii comerciale inechitabile;
b) limitarea produciei, distribuiei sau a dezvoltrii tehnologice n dezavantajul consumatorilor;
c) aplicarea, n privina partenerilor comerciali, a unor condiii inegale la tranzacii echivalente,
provocnd n acest fel, unor dintre ei, un dezavantaj n poziia concurenial.
2. Concentrarea economic. Sediul materiei i definiie:
Sediul materiei: Legea 21/1996- legea concurenei art. 9-13
Definiie: Concentrarea economic se realizeaz prin orice act juridic, indiferent de forma
acestuia i care, fie opereaz transferul proprietii sau al folosinei asupra totalitii ori a unei
pri a bunurilor, drepturilor i obligaiilor unui agent economic, fie are ca obiect sau ca efect s
permit unui agent economic ori unei grupri de ageni economici de a exercita, direct sau
indirect, o influen determinant asupra unui alt agent economic sau mai multor ali ageni
economici.
3.Formele concurentei sunt:
a. Perfect, agresiv si neloial

25
b. Perfect, imperfect si neloial
c. Pozitiv, negativ si neloial
ANS: B
4. Constituie activitati comerciale ilicite si atrag raspunderea contraventionala sau penala,
dupa caz, fata de cei care le-au savarsit, urmatoarele fapte:
a. conditionarea vanzarii unor marfuri de cumpararea altor marfuri;
b. vanzarea ambulanta a oricaror marfuri in alte locuri decat cele autorizate de
Parlament;
c. declararea de catre agentii economici la organele fiscale, inainte de aplicare, a
adaosurilor comerciale si a celor de comision;
ANS: A

SUBIECTUL NR. 25

1. Numii actul normativ i cel puin 3 obiective ale statului n materia produc iei
consumatorului care se realizeaz prin autoritatea central n domeniu:
Legea 296/2004 Codul consumului.
Art. 5 - Statul, prin autoritatea central cu atribuii n domeniul proteciei consumatorilor, are
drept obiective:
a) protecia consumatorilor mpotriva riscului de a achiziiona un produs sau de a li se presta un
serviciu care ar putea s le prejudicieze viaa, sntatea sau securitatea ori s le afecteze
drepturile i interesele legitime;
b) promovarea i protecia intereselor economice ale consumatorilor;
c) accesul consumatorilor la informaii complete, corecte i precise asupra caracteristicilor
eseniale ale produselor i serviciilor, astfel nct decizia pe care o adopt n legtur cu acestea
s corespund ct mai bine nevoilor lor;
d) educarea consumatorilor;
e) despgubirea efectiv a consumatorilor;
f) sprijinirea consumatorilor sau a altor grupuri sau organizaii reprezentative de a se organiza,
pentru a-i expune opiniile n procesele de luare a unei decizii care i privete;
g) promovarea cooperrii internaionale n domeniul proteciei consumatorilor i participarea la
schimburile rapide de informaii;

26
h)prevenirea i combaterea, prin toate mijloacele, a practicilor comerciale abuzive i a prestrii
serviciilor, inclusiv a celor financiare care pot afecta interesele economice ale consumatorilor.

2. Concentrarea de salvare/fuziune de salvare. Noiune i coninut:


Concentrarea de salvare (Fuziune de salvare) este o noiune denumit i aprarea ntreprinderii
aflate n mare dificultate, care permite Comisiei s autorizeze o operaiune de concentrare, chiar
dac aceasta conduce la crearea sau ntrirea unei poziii dominante, cu condiia s nu existe nici
o legatur de cauzalitate ntre operaiunea de concentrare i poziia dominant, adic operaiunea
de concentrare s nu antreneze deteriorarea structurii concureniale a pieei. (Lg. 21/1996- legea
concurenei). Comisia a pus la punct urmatoarele criterii pentru aplicarea conceptului de
,,concentrare de salvare:
(1) intreprinderea de achizitionat trebuie sa fie ,,falimentara( adica, ea ar disparea oricum de pe
piata)
(2) nu exista un alt cumparator care sa poata propune o solutie mai putin daunatoare pentru
concurenta
(3) intreprinderea achizitoare ar prelua, oricare ar fi aceasta, cota de piata a intreprinderii
achizitionate, ori activele sale ar disparea inevitabil de pe piata, daca n-ar fi preluata de o alta
intreprindere. Pana in prezent, notiunea de ,,concentrare de salvare a fost aplicata rar.
3. Elementele corporale ale fondului de comert:
a. bunuri imobile prin natura lor, bunuri mobile corporale, produsele (mrfurile)
rezultate din activitatea comercial
b. Firma, emblema, clientela, vadul comercial, brevetele de inventii, mrcile si
indicatiilor geografice, dreptul de autor
c. Bunuri imobile, bunuri mobile corporale, mrfurile
ANS: A
4. Firma unui comerciant persoan fizic:
a. Se compune din numele si prenumele reunite ale comerciantului
b. Se compune din numele comerciantului scris n ntregime sau din numele si initiala
prenumelui acestuia
c. Se compune din numele comerciantului scris n ntregime
ANS: B

27