Sunteți pe pagina 1din 3

LITERATURA INGLESA III: PENSAMIENTO Y CREACIN LITERARIA INGLESA EN

LA PRIMERA MITAD DEL S. XX PEC


DUE: DECEMBER
12

BEFORE YOU START

Please answer to the question provided taking into account what you are really
being asked to do. That is, answer the short questions of Part I and the essay
question of Part II.
The questions in Part I are concise and the answer can be found in the textbook
of the course OR the compulsory readings for 2016-2017 course. These answers
are straightforward and you do not need to elaborate on them.
Part I sums up to 4 points of the final mark and Part II up to 6 points. In Part I
wrong answers do not discount.
The essay question in Part II is made so that you elaborate the contents of the
Units and the readings of the literary texts.
Your answer for Part II should be between 200 and 250 words. Exercises longer
than this shall be penalized and even, if they surpass by far the word limit, not
be marked.
General statements and common ground knowledge shall be penalised and affect
your final mark in the PEC.
Your answer must be written in English.
Please notice that you must provide evidence from the literary text in your
answer to Part II (even if it is a single sentence to illustrate your argument).
Failure to do so will be penalised in the final mark of the PEC.
LITERATURA INGLESA III: PENSAMIENTO Y CREACIN LITERARIA INGLESA EN
LA PRIMERA MITAD DEL S. XX PEC
DUE: DECEMBER
12

PEC PROPOSAL.
PLEASE ANSWER PART I AND PART II AS FOLLOWS:

PART I (4 POINTS)

Answer ALL of the following questions (0.5 points each):

1. Two female characters (two young girls) in Oscar Wildes The Importance of
Being Earnest, representing urbane sophistication and (seemingly) naive
forwardness.

ANSWER: Gwendolen Fairfax and Cecily Cardew

2. A concept coined by Friedrich Nietzsche which presents experience as


cyclical and endlessly repeated. It had a great influence on Modernist
literature, as we can see in Virginia Woolfs Mrs Dalloway or James Joyces
Ulysses.

ANSWER: Eternal Recurrence

3. A story by Katherine Mansfield in which she explores female phantasies and


the opposition / interrelation between high art and mass culture, a subject
debated by other Modernist authors.

ANSWER: The Tiredness of Rosabel

4. A character in E. M. Forsters A Passage to India who comes to India to


marry Mrs Moores son.

ANSWER: Miss Adela Quested

5. A phrase that has come to designate the feelings of horror and frustration
associated with the soldiers experience of World War I, as opposed to
patriotic euphoria at the Home Front; these feelings are an essential element
of Wilfred Owens Dulce et Decorum Est.

ANSWER: Disillusions as never told in the old days

6. The title of one of the most popular autobiographies of World War I, written
by a female author; it captured the collective mood of the members of a lost
generation whose lives were truncated or determined by the conflict.

ANSWER: Testament of Youth.

7. In the work of early 20th century novelists such as D. H. Lawrence, a


narrative technique that attempts to present reality from different angles or
LITERATURA INGLESA III: PENSAMIENTO Y CREACIN LITERARIA INGLESA EN
LA PRIMERA MITAD DEL S. XX PEC
DUE: DECEMBER
12
points of view and that can be considered a reaction against the single and
unified vision typical of realist fiction.

ANSWER: Perspectivism

8. In D. H. Lawrences novel Sons and Lovers, a character about whom the


narrator (through Pauls perspective) says: She had borne so long the
cruelty of belonging to him [Paul] and not being claimed by him

ANSWER: Miriam Leivers

PART II (6 POINTS)
Answer the following question

a. Write an essay analyzing the term misunderstanding in E.M.


Forsters A Passage to India

The term misunderstanding leads the whole novel: the setting, the characters and the
context. British people saw their lives from their own perspective