Sunteți pe pagina 1din 10

Lucrri practice Fiziologie I- 2015

EXPLORAREA ECHILIBRULUI HIDRO-ELECTROLITIC


COMPARTIMENTELE LICHIDIENE ALE ORGANISMULUI
Echilibrul hidro-electrolitic este definit prin urmtoarele aspecte:
Meninerea constant a volumelor compartimentelor lichidiene ale organismului
(echilibrul hidric);
Meninerea constant a concentraiei ionilor i a egalitii dintre suma anionilor i suma
cationilor din plasm (echilibrul electrolitic);
Meninerea constant a osmolaritii plasmei (echilibrul osmotic).

1. ECHILIBRUL HIDRIC

Echilibrul hidric se refer la meninerea n limite normale a cantitii de ap din organism i


la meninerea constant a volumelor compartimentelor lichidiene ale organismului.

1.1. APA TOTAL

Reprezint coninutul n ap al organismului uman, cu limite largi de variaie n funcie de:


greutatea corporal (60%), sex, starea de nutriie a organismului i vrst.
Repartiia apei n organism se face n cele dou sectoare hidrice: intracelular i extracelular.

SECTORUL HIDRIC INTRACELULAR reprezint 40% din greutatea corporal i este alctuit
din:
apa structurat - de constituie, nemobilizabil, fixat de componentele citoplasmei;
apa liber - cu rol de mediu de dispersie n citoplasm, mobilizabil, particip la
procesele metabolice i la schimburile transcelulare.

SECTORUL HIDRIC EXTRACELULAR reprezint 20% din greutatea corporal i este constituit
din:
compartimentul hidric interstiial care cuprinde ultrafiltratul plasmatic interstiial,
delimitat de sectorul hidric intracelular prin membrana celular, iar de cel intravascular
prin peretele capilar. Reprezint din apa extracelular. Este rapid mobilizabil i
particip la schimburile dintre snge i celule. Asigur schimburile dintre acestea i
mediul extern, prin intermediul suprafeelor externe (pielea), interne de aport exogen
(digestive, pulmonare) i de epurare (hepatic, renal, pulmonar).
compartimentul hidric intravascular este reprezentat de plasma sanguin i este separat
de lichidul interstiial prin peretele capilar. Este sistemul de legtur ntre mediul intern
i mediul extern al organismului, care permite aportul de substane nutritive i
eliminarea cataboliilor. Reprezint din apa extracelular.

EXEMPLU pentru un brbat adult, cu greutatea corporal de 70 kg (Fig.1.):


Apa total (60% din greutatea corporal).........................................................................42 litri
Apa intracelular (40% din greutatea corporal)...................................................28 litri
Apa extracelular (20% din greutatea corporal)..................................................14 litri
Compartimentul hidric interstiial ( din apa extracelular)..................10,5 litri
Compartimentul hidric intravascular ( din apa extracelular)................3,5 litri

1
Lucrri practice Fiziologie I- 2015

Fig.nr.1. Repartiia apei n sectoarele hidrice. Berne and Levy, Physiology, 6th ed.
Valorile menionate sunt calculate pentru o persoan de 70 kg.

DETERMINAREA VOLUMELOR SPAIILOR LICHIDIENE. Se poate realiza utiliznd metoda


diluiei care se bazeaz pe urmtorul principiu: ntr-un compartiment cu volum necunoscut
(V2) se introduce o substan colorat sau marcat radioactiv, cu volum V1 i concentraie C1
cunoscute i care are proprietatea de a se distribui omogen n compartimentul studiat.
Determinnd printr-o metod specific, de laborator, concentraia C2 a substanei dup
diluie, se poate determina volumul compartimentului cu ajutorul formulei:
V2 = V1 x C1 / C2 pentru c: V1 x C1 = V2 x C2
unde: V1 = volumul de substan injectat
C1 = concentraia substanei injectate
C2 = concentraia substanei dup diluie
V2 = volumul lichidian de determinat

Substanele utilizate pentru determinarea spaiilor lichidiene trebuie s ndeplineasc


urmtoarele condiii:
s nu fie toxice;
s se disperseze uniform n compartimentul studiat;
s nu se fixeze pe endoteliul capilar;
s rmn n compartimentul studiat un interval de timp suficient pentru determinare;
s nu se metabolizeze prea repede;
s nu-i modifice proprietile;

2
Lucrri practice Fiziologie I- 2015

Se pot determina volumele urmtoarelor spaii lichidiene:


volumul apei totale din organism se utilizeaz substane care dup injectarea n snge,
difuzeaz prin membrana capilar i prin membranele celulare (apa triiat, antipirin);
volumul sectorului extracelular se utilizeaz substane care dup injectarea n snge,
difuzeaz prin membrana capilar, dar nu pot strbate membranele celulare (manitol,
inulin);
volumul sectorului intravascular (volumul plasmatic) se utilizeaz substane care dup
injectarea n snge, nu prsesc circulaia sanguin i nu strbat membrana elementelor
figurate (rou Congo, albastru Evans).

Volumele celorlalte compartimente hidrice se obin indirect, prin calcul:


volumul sectorului intracelular = volumul apei totale volumul sectorului extracelular
volumul sectorului interstiial = volumul sectorului extracelular volumul plasmatic

VARIAII FIZIOLOGICE. Coninutul n ap al organismului variaz n funcie de:


vrst:
- nou-nscui.................................80% din greutatea corporal
- copii...........................................70-75% din greutatea corporal
- aduli.......................................... 60% din greutatea corporal
- vrstnici................................... 60% din greutatea corporal
sex - femeile au un coninut n ap cu aproximativ 5% mai mic dect brbaii
starea de nutriie - obezitatea, prin excesul de esut gras hidrofob, determin o reducere
a proporiei de ap din organism.
1.2. VOLEMIA

DEFINIIE. Volemia reprezint volumul sanguin total (VST), adic suma dintre volumul
plasmatic (VP) i volumul globular (VG).

VST = VP + VG

VALORI NORMALE. Normovolemia (volemia normal) este de 3 litri/m2 s.c. sau 78 ml/kg
corp, ceea ce reprezint 7-8 % din greutatea corporal. Astfel, un adult de 70 kg are o
volemie de aproximativ 5 litri, din care 3 litri sunt plasm sanguin i 2 litri elemente figurate
ale sngelui.
VARIAII FIZIOLOGICE. Volemia se modific n funcie de:
sex - este mai mare la brbai datorit adaptrii eritropoiezei la un consum crescut de
oxigen determinat de o mas muscular mai bine dezvoltat;
vrst:
- nou-nscui = 80-100 ml/kg corp datorit stimulrii eritropoiezei n condiiile hipoxiei
perinatale;
- aduli = 78 ml/kg corp;
starea fiziologic crete la gravide n ultimul semestru de sarcin datorit reteniei
hidrosaline provocat de hipersecreia de estrogeni i progesteron;
starea de activitate:
- la persoanele neantrenate volemia scade cu 10% prin extravazarea de lichide n
spaiul interstiial muscular;
- la persoanele antrenate volemia crete cu 10 ml/kg prin mobilizarea sngelui de
depozit;

3
Lucrri practice Fiziologie I- 2015

condiii externe:
- la altitudine volemia crete prin creterea volumului globular (policitemia de
altitudine);
- temperatura crescut determin scderea volemiei datorit pierderii de ap prin
transpiraie;
modificrile de postur:
- dup 30 minute de ortostatism volemia scade cu aproximativ 15% datorit creterii
presiunii hidrostatice n capilarele de la nivelul membrelor inferioare;
- clinostatismul de scurt durat crete uor volemia;
- clinostatismul de lung durat scade volemia.

VARIAII PATOLOGICE
Hipovolemia reprezint scderea volumului sanguin total sub valorile normale. Aceasta
poate aprea prin:
- scderea VG n anemii;
- scderea VP n deshidratri (vrsturi i diaree sever, arsuri);
- scderea VP i VG n hemoragii.
Hipervolemia reprezint creterea volumului sanguin total peste valorile normale.
Aceasta poate aprea prin:
- creterea VG n policitemii (de altitudine, policitemia vera);
- creterea VP n hiperaldosteronism.

2. ECHILIBRUL ELECTROLITIC (IONIC)

IZOIONIA. Reprezint meninerea n limite normale a concentraiei principalilor electrolii


plasmatici. Echilibrul electrolitic poate fi apreciat cu ajutorul ionogramei plasmatice i
urinare.

IONOGRAMA PLASMATIC. Reprezint exprimarea cantitativ a concentraiei principalilor


electrolii n plasma sanguin.

Tabelul I. Ionograma plasmatic normal (dup Harrison 2001).


Cationi mEq/l mOsm/l
+
Na 136-145 136-145
+
K 3,5-5 3,5-5
Ca 2+ 2,2-2,8 1,1-1,4
Mg 2+ 1,6-2,4 0,8-1,2
Total cationi 155
Anioni mEq/l mOsm/l
-
Cl 98-106 98-106
-
HCO3 23-27 23-27
2-
HPO4 2-3 1
2-
SO4 1 0,5
RCOO- 6 6
-
Proteine 16 2
Total anioni 155

4
Lucrri practice Fiziologie I- 2015

Modificarea concentraiei diferiilor ioni definete diselectrolitemia. De exemplu: scderea


concentraiei K+ plasmatic (<3,5 mEq/l) se numete hipopotasemie i se poate produce prin
pierderi digestive sau renale, n hiperaldosteronism, etc. Creterea concentraiei K+
plasmatic (>5,5 mEq/l) se numete hiperpotasemie i apare n insuficiena renal,
hipoaldosteronism, etc.

Tabelul II. Modificri patologice ale ionogramei plasmatice.


Electrolit Vrsturi Diaree HiperALD HipoPTH
+
Na N
+
K N
Ca 2+ N N N
2+
Mg N N N
-
Cl N
-
HCO3 N
2-
HPO4 N N N
SO4 2- N N N N
RCOO- N N N N
-
Proteine N N N N
Legend: ALD = aldosteron, PTH = parathormon

IONOGRAMA URINAR. Reprezint exprimarea cantitativ a concentraiei principalilor


electrolii n urin. Valorile concentraiei electroliilor urinari variaz n limite foarte largi
pentru a menine n limite normale concentraia electroliilor plasmatici.

Tabelul III. Ionograma urinar normal.


Electrolii mmol/24 ore
+
Na 40-220
K+ 25-125
2+
Ca 2,5-7,5
2+
Mg 3-5
-
Cl 140-250
-
HCO3 0-3
HPO4 2- 15-30
SO4 2- -
-
RCOO -
-
Proteine 0

3. TULBURRI ALE ECHILIBRULUI HIDROELECTROLITIC

Exist dou tipuri de tulburri ale echilibrului hidro-electrolitic: deshidratarea i


hiperhidratarea, evideniate prin modificrile umorale plasmatice descrise n Tabelul IV i V.

5
Lucrri practice Fiziologie I- 2015
Tabelul IV. Tipuri de deshidratare extracelular.
Clasificare Mecanism Cauze Modificri umorale
- pierdere - pierderi de snge - Na+ normal
Deshidratarea proporional de i plasm - semne de
izoton ap i electrolii hemoconcentrare
+
(n special Na ) (Ht, proteine )
- pierdere de - pierderi de - Na+
Deshidratarea electrolii mai lichide digestive - semne de
hipoton accentuat dect - pierderi renale hemoconcentrare
pierderea de ap de Na+ (Ht, proteine )
- pierderea de ap - aport hidric - Na+
Deshidratarea mai mare dect insuficient - semne de
hiperton cea de electrolii - pierderi cutanate hemoconcentrare
i renale (Ht, proteine )
Dac pierderile de ap sunt mai mari dect cele de sodiu se produce o deshidratare
hiperton extracelular, care va favoriza ieirea apei din celule, urmat de deshidratare
intracelular. Asocierea deshidratrii celulare cu cea extracelular definete deshidratarea
global. Cauze frecvente de deshidratare global sunt pierderile digestive i sudorale.
n situaiile n care se produc pierderi de ap i sodiu, dar la care o terapie incorect aplicat a
favorizat o ncrcare hidric n exces, deshidratarea hipoton extracelular se nsoete de
hiperhidratare celular.

Tabelul V. Tipuri de hiperhidratare extracelular.


Clasificare Mecanism Cauze Modificri
umorale
+
- retenie - presiunii hidrostatice - Na normal
simultan de ap - presiunii coloid- - semne de
Hiperhidratare
i electrolii care osmotice hemodiluie
izoton
determin - diminuarea drenajului (Ht ,
apariia edemelor limfatic proteine)
- retenie - ingerarea de cantiti - Na+
predominant mari de lichide - semne de
Hiperhidratare
hidric - interzicerea aportului de hemodiluie
hipoton
sare asociat cu (Ht ,
suprancrcare lichidian proteine)
- retenie - perfuzii cu lichide - Na+
predominant hipertone - semne de
Hiperhidratare
sodat - ingerarea de ap de hemodiluie
hiperton
mare (Ht ,
- terapie cu corticoizi proteine)
Dac acumularea de ap este superioar reteniei de sodiu, hiperhidratarea hipoton
extracelular va face ca apa s ptrund n celule, urmat fiind de o hiperhidratare celular.
Asocierea hiperhidratrii celulare cu cea extracelular definete hiperhidratarea global.
EVALUAREA STRII DE HIDRATARE A ORGANISMULUI se face prin:
msurarea tensiunii arteriale (TA sczut n deshidratri);
examen clinic (globi oculari nfundai n orbite, limb uscat, absena turgorului cutanat
n deshidratri);
msurarea greutii corporale (scade n deshidratri, fiind util mai ales la copii).
6
Lucrri practice Fiziologie I- 2015
4. BULETINE DE INTERPRETARE
1. S se interpreteze urmtoarea ionogram plasmatic (sex F, 52 ani):
Na+ = 140 mEq/l
K+ = 4 mEq/l
Ca2+ = 1,6 mEq/l
Mg2+ = 1 mEq/l
Cl- = 102 mEq/l Hipoparatiroidism
-
HCO3 = 26 mEq/l
HPO42- = 5 mEq/l
SO42- = 1 mEq/l
RCOO- = 6 mEq/l
Proteine- = 16 mEq/l
2. S se interpreteze urmtoarea ionogram plasmatic (sex F, 47 ani):
Na+ = 150 mEq/l
K+ = 3 mEq/l
Ca2+ = 2,5 mEq/l
Mg2+ = 1,8 mEq/l
Cl- = 115 mEq/l Hiperaldosteronism
-
HCO3 = 30 mEq/l
HPO42- = 2 mEq/l
SO42- = 1 mEq/l
RCOO- = 6 mEq/l
Proteine- = 16 mEq/l
3. S se interpreteze urmtoarea ionogram plasmatic (sex M, 33 ani):
Na+ = 110 mEq/l
K+ = 3 mEq/l
Ca2+ = 2,5 mEq/l
Mg2+ = 2,2 mEq/l
Cl- = 85 mEq/l Diaree
-
HCO3 = 18 mEq/l
HPO42- = 2 mEq/l
SO42- = 1 mEq/l
RCOO- = 6 mEq/l
Proteine- = 16 mEq/l
4. S se interpreteze urmtoarea ionogram plasmatic (sex F, 20 ani):
Na+ = 120 mEq/l
K+ = 2,8 mEq/l
Ca2+ = 2,6 mEq/l
Mg2+ = 2,1 mEq/l
Cl- = 90 mEq/l Varsaturi
-
HCO3 = 32 mEq/l
HPO42- = 2 mEq/l
SO42- = 1 mEq/l
RCOO- = 6 mEq/l
Proteine- = 16 mEq/l
7
Lucrri practice Fiziologie I- 2015
5. CAZURI CLINICE

Cazul 1
O persoan primete o perfuzie cu soluie de NaCl izoton (0,9%). NaCl este un solvit al
compartimentului extracelular (CE).

Consecine:
volumul CE
nu se modific osmolaritatea CE
nu apar diferene ntre osmolaritatea CI i CE
apa nu se deplaseaz ntre cele dou compartimente
Alte consecine:
apar semne de hemodiluie:
concentraia proteinelor plasmatice
hematocrit
Concluzie: Hiperhidratare izoton

Cazul 2
O persoan prezint diaree. Prin diaree se pierde un volum mare de lichid izoosmolar din
tractul digestiv.

Consecine:
volumul CE
nu se modific osmolaritatea CE
apa nu se deplaseaz prin membranele celulare pentru c osmolaritatea CE nu
se modific
volumul CI nu se modific
Alte consecine:
apar semne de hemoconcentrare
hematocritul
concentraia proteinelor plasmatice
volemia TA
Concluzie: Deshidratare izoton

8
Lucrri practice Fiziologie I- 2015

Cazul 3
O persoan inger o cantitate crescut de NaCl cu ocazia consumului unei pungi de chipsuri.

Consecine:
creterea cantitii totale de solvii n CE
osmolaritatea CE apa se deplaseaz din CI n CE
volumul CI i volumul CE
osmolaritile CE i CI
osmolaritatea CE devine egal cu osmolaritatea CI
Alte consecine:
apar semne de hemodiluie
concentraia proteinelor plasmatice
hematocritul
Concluzie: Hiperhidratare hiperton

6. TESTE (UN SINGUR RSPUNS CORECT)

1.Sectorul hidric intracelular:


A. Reprezint 40% din greutatea corporal
B. Este alctuit din ap structural i compartimentul hidric interstiial
C. Reprezint 45% din apa total
D. Este constituit din compartimentul hidric interstiial i intravascular

2. Scderea doar a volumului plasmatic se ntlnete n:


A. Arsuri
B. Hemoragii
C. Anemii
D. Hiperhidratri

3. Hipervolemia se ntlnete n:
A. Hiperhidratri
B. Policitemia de altitudine
C. Policitemia vera
D. Toate rspunsurile sunt corecte

9
Lucrri practice Fiziologie I- 2015

4. Deshidratarea izoton reprezint:


A. Pierdere egal de ap i electrolii
B. Pierdere de electrolii mai mare dect pierderea de ap
C. Pierdere de ap mai mare dect pierderea de electrolii
D. Retenie predominant hidric

5. Hiperhidratarea hipoton reprezint:


A. Retenie egal de ap i electrolii
B. Retenie predominant hidric
C. Retenie predominant sodat
D. Toate rspunsurile sunt corecte

6. Hiperhidratarea izoton se caracterizeaz prin:


A. Retenie simultan de ap i electrolii care determin apariia edemelor
B. Retenie predominant hidric
C. Retenie predominant sodat
D. Toate variantele sunt corecte

7. Evaluarea strii de hidratare a organismului se face prin:


A. Msurarea tensiunii arteriale
B. Examen clinic
C. Msurarea greutii corporale
D. Toate variantele sunt corecte

8. Deshidratarea hiperton se caracterizeaz prin:


A. Pierdere proporional de ap i electrolii (n special Na +)
B. Pierderea de ap mai mare dect cea de electrolii
C. Pierdere de electrolii mai accentuat dect pierderea de ap
D. Nici o variant nu este corect

9. Modificrile umorale n hiperhidratarea izoton sunt:


A. Na+ normal , semne de hemodiluie
B. Na+ , semne de hemodiluie
C. Na+ , semne de hemodiluie
D. Nici o variant nu este corect

10. n hiperhidratarea hipoton modificrile umorale sunt:


A. Na+ normal , semne de hemodiluie
B. Na+ , semne de hemodiluie
C. Na+ , semne de hemodiluie
D. Nici o variant nu este corect
RSPUNSURI: 1-A, 2-A, 3-D, 4-A, 5-B, 6-A, 7-D, 8-B, 9-A, 10-B.

10

S-ar putea să vă placă și