Sunteți pe pagina 1din 1

Tiran m

19.04.2017

Lnda: Mbi krkesn e grupit parlamentar t Partis Socialiste dhe Lvizjes Socialiste pr
Integrim

Drejtuar: Komisionit Qndror t Zgjedhjeve

T nderuar antar t Komisionit Qndror t Zgjedhjeve,

S
Koalicioni i bashkuar opozitar, sht vn ditn e sotme n dijeni t nj krkese t grupit parlamentar t
Partis Socialiste dhe Lvizjes Socialiste pr Integrim, drejtuar institucionit tuaj, me an t s cils
krkohet mbajtja e nj qndrimi lidhur me mundsin e shtyrjes s afatit t rregjistrimit t partive politike

W
n zgjedhje, si dhe t shtyrjes s regjistrimit t koalicioneve zgjedhor.

N lidhje me sa m sipr, vlersojm t domosdoshme t sjellim n vmendje tuaj, se afatet e


prmbajtura n nenet 64 dhe 65 t Kodit Zgjedhor jan afate prekluzive, ka do t thot se t drejtat ose
detyrimet t cilat duhen ushtruar dhe/ose prmbushur brenda ktyre afateve, nuk mund t ushtrohen tej
NE
prmbushjes s afatit t siprcituar. Pra, me fjal t tjera, mosrespektimi i afateve prekluzive ndikon
drejtprsdrejti n thelbin e t drejtave dhe detyrimeve q ato garantojn, dhe shkelja e ktyre afateve nuk
mundet t ket pasoj tjetr prvese asaj t parashikuar nga ligji, pra humbjes s mundsis s ushtrimit
t vet t drejts. Edhe praktika e konsoliduar shumvjeare e vendimarrjes s Komisionit Qndror t
Zgjedhjeve e konfirmon kt qasje ligjore.

Nga ana tjetr, afatet e prmbajtura n nenet 64 dhe 65 t Kodit Zgjedhor jan qartsisht t lidhura me
datn e zgjedhjeve, dhe rrjedhimisht shtyrja eventuale e tyre sht pazgjidhshmrisht e lidhur me shtyrjen
e vet dats s zgjedhjeve, kompetenc kjo e fundit jo e Komisionit Qndror t Zgjedhjeve, por vetm e
A

ligjit zgjedhor, i cili mund t ndryshohet nga partit politike prmes nj konsensusi gjithprfshirs n
Kuvend.

Ne vlersojm se cfardolloj qndrimi i Komisionit Qndror t Zgjedhjeve, mbi krkesn pr shtyrje t


OR

afateve t prmbajtura n nenet 64 dhe 65 t Kodit Zgjedhor, dhe aq m tepr disponimi me vendimarje
mbi kt krkes, do t paragjykonte do lloj zgjidhje politike t krizs s thell politiko-institucionale n
vend, por veanrisht do t prvijonte KQZ si nj institucion thellsisht politik i cili i shrben si mash
elektorale kasts qeverisse n vend.

Prsa m sipr, ritheksojm edhe njher qndrimin e koalicionit opozitar mbi nevojn e respektimit
rigoroz t detyrimeve q prcakton Kodi Zgjedhor, veanrisht nga institucionet e ngarkuara me
prgjegjsin e organizimit dhe menaxhimit t zgjedhjeve.

Me konsiderat,

Kryetari i Grupit Parlamentar

Edi Paloka