Sunteți pe pagina 1din 123

Ing.

Virgil ILIU

DESEN
TEHNIC
Noiuni de baz

Galai - 2007
PREFA

n aceast lucrare sunt prezentate noiunile de baz necesare nsuirii


desenului tehnic industrial utilizat n construcia de maini.
Lucrarea se adreseaz, n principal, studenilor de la formele de nvmnt
cu frecven redus, colegiile tehnice i celor de la nvmntul tehnic de lung
durat alte profiluri dect cel mecanic (electric, metalurgic, instalaii industriale,
etc.). De asemenea, lucrarea poate fi util tuturor acelora care sunt la nceput de
drum n nsuirea desenului tehnic, dar i celor care vor s se informeze cu
ultimele modificri aduse de standardele din domeniu.
Coninutul lucrrii este structurat, n principal, pe baza programelor analitice
ale disciplinei de Desen tehnic care se pred la formele de nvmnt i
specializrile menionate anterior
n elaborarea acestei lucrri, autorul a avut n vedere prezentarea noiunilor n
baza ultimelor standarde aprute n acest domeniu. Numeroasele exemplificri
introduse n lucrare fac studiul acesteia mai accesibil. De asemenea, testele de
autoevaluare, ca i temele de control, permit aprecierea nivelului de nsuire a
cunotinelor teoretice i capacitatea de a le pune n practic.
Autorul mulumete anticipat tuturor celor care, pe baza sugestiilor sincere pe
care le vor face dup parcurgerea acestei lucrri, vor contribui la apariia unei noi
ediii la un nivel calitativ superior

Galai, Martie 2007 Ing. Virgil Iliu


5

CUPRINS

Prefa............................................................................................................................. 5
Cuprins............................................................................................................................ 7
Cap. 1. NOIUNI INTRODUCTIVE ................................................................................ 9
1.1. Generaliti .......................................................................................................... 9
1.2. Clasificarea desenelor tehnice............................................................................
10
1.3. Tipuri de linii folosite n desenul tehnic ............................................................... 11
1.4. Scrierea n desenul tehnic...................................................................................13
1.5. Formate utilizate n desenul tehnic......................................................................13
1.6. Indicatorul............................................................................................................18
1.7. Scri numerice.....................................................................................................19
1.8. Tabelul de componen.......................................................................................19
Testul de evaluare nr. 1...................................................................................21
Cap. 2. REPREZENTAREA VEDERILOR I SECIUNILOR........................................22
2.1. Dispunerea proieciilor.........................................................................................22
2.2. Reguli de reprezentare a vederilor i seciunilor.................................................25
2.3. Reguli de notare a vederilor, seciunilor i rupturilor...........................................30
2.4. Haurarea n desenul tehnic ...............................................................................31
Testul de evaluare nr. 2......................................................................................32
Cap. 3. COTAREA N DESENUL INDUSTRIAL.............................................................34
3.1. Generaliti ..........................................................................................................34
3.2. Elementele cotrii................................................................................................34
3.3. nscrierea cotelor pe desen.................................................................................38
3.4. Dispunerea cotelor ..............................................................................................40
3.5. Cotarea teiturilor i adnciturilor........................................................................42
3.6. Clasificarea cotelor..............................................................................................43
3.7. Reprezentarea, cotarea i notarea filetelor.........................................................43
3.7.1. Elementele geometrice ale filetului ..............................................................43
3.7.2. Clasificarea filetelor......................................................................................44
3.7.3. Principalele tipuri de filete standardizate .....................................................44
3.7.4. Reprezentarea filetelor.................................................................................45
3.7.5. Cotarea filetelor............................................................................................46
3.7.6. Notarea filetelor............................................................................................47
3.8. Reprezentarea i cotarea flanelor .....................................................................47
3.8.1. Reguli generale de reprezentare .................................................................49
3.8.2. Cotarea flanelor..........................................................................................50
3.9. Cotri speciale.....................................................................................................50
3.9.1. Piese tronconice...........................................................................................50
3.9.2. Piese tip trunchi de piramid........................................................................51
3.9.3. Piese cu nclinri..........................................................................................51
Testul de evaluare nr. 3 ...............................................................................52
Testul de evaluare nr. 4 ...............................................................................53

7
Cap. 4. NOTAREA STRII SUPRAFEELOR...............................................................54
4.1. Generaliti ..........................................................................................................54
4.2. Notarea strii suprafeelor...................................................................................56
4.3. Indicarea rugozitii pe desen .............................................................................58
Testul de evaluare nr. 5.......................................................................................59
Cap. 5. NSCRIEREA TOLERANELOR PE DESEN....................................................62
5.1. nscrierea pe desen a toleranelor liniare i unghiulare ......................................62
5.1.1. Generaliti ..................................................................................................62
5.1.2. Jocuri, strngeri, ajustaje.............................................................................63
5.1.3. nscrierea pe desen a toleranelor la dimensiuni liniare ..............................64
5.1.4. nscrierea toleranelor pentru dimensiuni unghiulare..................................65
5.2. nscrierea pe desen a toleranelor geometrice....................................................66
5.2.1. Generaliti...................................................................................................66
5.2.2. nscrierea toleranelor geometrice pe desen ...............................................67
Testul de evaluare nr. 6 .....................................................................................69
Cap. 6. EXECUTAREA DESENELOR TEHNICE...........................................................71
6.1. Executarea schiei...............................................................................................71
6.2. Executarea desenului la scar............................................................................75
Tema de control nr. 1 ........................................................................................76
Cap. 7. AXONOMETRIA.................................................................................................79
7.1. Reprezentarea axonometric ortogonal............................................................79
7.2. Tipuri de axonometrii utilizate n desenul tehnic.................................................81
7.3 . Reprezentarea izometric a figurilor plane ........................................................82
7.4. Aplicaii ale reprezentrii axonometrice izometrice
n desenul tehnic......................................................................................................84
Tema de control nr. 2 ........................................................................................85
Cap. 8. DESENUL DE ANSAMBLU ...............................................................................87
8. 1.Reguli de reprezentare.........................................................................................87
8.2. Reguli de
poziionare...........................................................................................89
8.3. Reguli de
cotare ..................................................................................................90
8.4. Completarea tabelului de
componen ...............................................................91 Testul de
evaluare nr. 7 ......................................................................................94
Rspunsuri la teste..............................................................................................95
Bibliografie ......................................................................................................................9
6
8
Capitolul 1 - Noiuni introductive

Capitolul 1

NOIUNI INTRODUCTIVE

1.1. Generaliti
Prin desen tehnic se nelege reprezentarea grafic a unui obiect, realizat pe baza
unor reguli i convenii stabilite n acest scop.
Dezvoltarea continu a produciei industriale i extinderea cooperrii
economice a impus sistematizarea regulilor i conveniilor privind proiectarea i
executarea produselor.
Operaia de sistematizare i unificare a regulilor i conveniilor de
reprezentare, proiectare, executare, control, exploatare i ntreinere a mainilor,
agregatelor, instalaiilor, serviciilor sau altor produse industriale i bunuri de consum
este cunoscut sub denumirea de standardizare. Rezultatele operaiei de
standardizare sunt standardele de stat:
- STAS standard romnesc elaborat pn n anul 1989;
- SR ISO standard romnesc preluat dup un standard internaional; -
SR EN standard romnesc preluat dup o norm (standard) european;
- SR standard romnesc elaborat dup anul 1989, etc.
nceputurile acestei activiti de standardizare dateaz din perioada
premergtoare celui de al doilea rzboi mondial, primele standarde cu caracter
naional fiind adoptate n 1937-1938 n cadrul AGIR - Asociaia General a
Inginerilor din Romnia.
Pe plan naional aceast activitate se realizeaz de ctre Asociaia de
Standardizare din Romnia - ASRO. Primul organism naional care s-a ocupat de
aceast activitate a fost Comisiunea de standardizare nfiinat n anul 1948. n anul
1970 ia fiin Institutul Romn de Standardizare (IRS) care funcioneaz pn n
anul 1998, cnd se pun bazele standardizrii voluntare n Romnia. De la aceasta
data, organismul naional de standardizare este Asociaia de Standardizare din
Romnia (ASRO). n prezent ASRO este membru cu drepturi depline la: ISO -
Organizaia Internaional de Standardizare
CEN - Comitetul European de Standardizare
CENELEC - Comitetul European de Standardizare pentru Electrotehnic
CEI - Comisia Electrotehnic Internaional
i membru observator la:
ETSI - Institutul European de Standardizare pentru Telecomunicaii
Pe plan internaional, n anul 1946 s-a nfiinat Organizaia Internaional de
Standardizare (ISO) la care este afiliat i ara noastr. Aceasta emite standarde

9
Capitolul 1 - Noiuni introductive

care, ns, nu au caracter obligatoriu pentru rile membre, dar devin obligatorii
cnd sunt adoptate de ctre acestea.

1.2. Clasificarea desenelor tehnice


Desenele tehnice se clasific dup mai multe criterii:
A) Dup domeniul la care se refer, desenele tehnice se clasific n:
- desenul industrial care este reprezentarea grafic plan a obiectelor i
concepiilor tehnice privind structura, construcia, funcionarea i realizarea
obiectelor din diverse ramuri industriale (construcii de maini, electrotehnic,
energetic, electronic, etc.);
- desenul de construcii care se refer la reprezentarea plan a
construciilor de cldiri, a lucrrilor de art, a cilor de comunicaii terestre, a
construciilor hidrotehnice, etc. precum i a concepiei tehnice privind elementele
de construcie i finisaj ale acestora;
- desenul de arhitectur care este reprezentarea plan a concepiei
funcionale i estetice a construciilor i a elementelor de decor i finisaj, etc.;
- desenul de instalaii care este reprezentarea grafic plan a ansamblurilor
i elementelor de legtur ale instalaiilor electrice, hidraulice, pneumatice,
energetice, etc., aferente unitilor industriale, agregatelor, construciilor, centrelor
populate, etc.;
- desenul cartografic (topografic, geodezic, etc.) care este reprezentarea
grafic plan a unor regiuni geografice, suprafee de teren, cu formele de relief i
construciile de pe ele;
- desenul de sistematizare (urbanistic) care este reprezentarea grafic
plan a concepiilor de ansamblu i de detaliu n vederea amenajrii unui teritoriu,
centru populat, uniti industriale sau agricole, etc.
B) Dup modul de ntocmire desenele tehnice se clasific n :
- schia care este desenul ntocmit cu mna liber respectnd proporia
ntre dimensiunile obiectului reprezentat n limitele aproximaiei vizuale;
- desenul la scar, ntocmit cu ajutorul instrumentelor de desen pe planet
sau cu ajutorul computerului respectnd un raport constant ntre dimensiunile
obiectului de pe desen i cele reale.
C) Dup gradul de detaliere a reprezentrii, desenele tehnice se clasific n:
- desenul de ansamblu este desenul n care se pune n eviden forma,
construcia, componena i funcionarea unui ansamblu, precum i ordinea de
montaj a componentelor sale;
- desenul de pies este desenul care are ca scop reprezentarea grafic a
unei singure piese;
- desenul de detaliu este desenul care are ca scop reprezentarea, la o alt
scar, a unei pri dintr-un ansamblu sau pies, n vederea precizrii unor date
suplimentare ce nu au putut fi evideniate n reprezentarea a crei detaliu este. D)
Dup destinaie, desenele tehnice se clasific n :
- desenul de studiu este desenul ntocmit, de regul, n mai multe variante,
n vederea stabilirii desenului final;

10
Capitolul 1 - Noiuni introductive

- desenul de execuie este desenul definitiv, ntocmit la scar, care conine


toate informaiile pentru executarea piesei sau ansamblului respectiv;
- desenul de montaj este desenul care conine informaiile necesare pentru
montarea obiectului respectiv, pentru punerea sa n funciune sau pentru verificare
i rodaj;
- desenul de reparaie este desenul care conine informaiile necesare
reparrii obiectului reprezentat (pies sau ansamblu);
- desenul de prospect sau catalog este desenul realizat n vederea utilizrii
lui n scopuri comerciale.
E) Dup coninut, desenele tehnice se clasific n:
- desenul de operaie - conine date necesare executrii unei anumite
operaii tehnologice (turnare, strunjire, frezare, rectificare, etc.);
- desenul de gabarit este desenul n care este reprezentat numai conturul
obiectului mpreun cu datele referitoare la dimensiunile de gabarit;
- schema este desenul n care informaiile referitoare la obiectul reprezentat
(construcie, form, structur, funcionare, etc.) sunt reprezentate cu ajutorul unor
simboluri i semne convenionale;
- desenul de releveu este desenul ntocmit dup un obiect existent;
- epura este desenul care conine rezolvarea grafic a unei probleme dintr-
un anumit domeniu (geometrie, mecanic, rezistena materialelor, teoria
mecanismelor, etc.);
- graficul (nomograma, diagrama, cartograma, etc.) este desenul care
reprezint, ntr-un sistem de coordonate, dependena funcional a dou sau mai
multe mrimi variabile.
F) Dup valoarea ca document, desenele se clasific n:
- desen original este desenul care constituie un act legal de baz i
care poart semnturile, n original, ale persoanelor responsabile de
executarea i verificarea desenului respectiv;
- desenul duplicat este desenul, care din punct de vedere legal, ine
locul desenului original, este identic cu acesta i, pentru recunoaterea sa,
poart pe el un indicator special care conine semnturile persoanelor
responsabile cu autentificarea sa;
- copia este desenul identic cu desenul original sau duplicat i este
executat n scopul folosirii curente n locul acestora.
Observaii:
a) Clasificrile fcute mai sus nu sunt limitative i nici restrictive;
b) Un desen poate fi clasificat simultan dup mai multe criterii.

1.3. Tipuri de linii folosite n desenul tehnic


Tipurile de linii care se folosesc la executarea desenelor tehnice sunt precizate n
SR EN ISO 128-20:2002 i sunt clasificate dup:
a) grosimea liniei:
b) aspect
n funcie de grosime, liniile sunt groase i subiri. Grosimea de baz este
grosimea liniei groase care se alege din urmtorul ir de valori standardizate: b=2;
1,4; 1; 0,7; 0,5; 0,35; 0,25; 0,18.

11
Capitolul 1 - Noiuni introductive

Grosimea liniei subiri se alege, n funcie de b, cu relaia:


b b
b
3 1 2
Dup aspect liniile sunt: continui, ntrerupte, linii punct i linii dou puncte.
Din combinarea celor dou criterii rezult urmtoarele tipuri de linii prezentate n
tabelul 1.1:

Tabelul 1.1
Simbol Denumire Aspect Utilizri
A Linie continu groas A1 - Contururi i muchii reale
vizibile
B Linie continu subire B1 - muchii fictive,
vizibile B2 linii de
cot
B3 linii ajuttoare de
cot B4 linii de
indicaie
B5 hauri
B6 linii de contur ale seciunilor
suprapuse
B7 linii de ax scurte mai mici
de 10 mm pe desen
B8 linii de fund la filetele
vizibile B9 linii teoretice de
ndoire la reprezentri de
desfurate
C Linia continu subire C1 linia de ruptur n piese
ondulat metalice C2 linia de separare
a vederilor de seciune pe
reprezentrile combinate
vedere-seciune
D Linia continu subire D1 - linia de ruptur pentru
n zig-zag desenele executate pe calculator
E Linia ntrerupt E1 - Contururi i muchii acoperite
groas
F Linia ntrerupt F1 - Contururi i muchii acoperite
subire

12
Capitolul 1 - Noiuni introductive

G Linia-punct subire G1 axe de revoluie


G2 - traseele planelor de simetrie
G3 reprezentarea
traiectoriilor G4
reprezentarea suprafeelor
de rostogolire la roi dinate
H Linie-punct mixt H1 - Marcarea traseelor de
secionare
J Linie-punct groas J1 - Indicarea suprafeelor cu
prescripii speciale
K Linie-dou puncte K1 linii de contur pentru piesele
subire nvecinate
K2 reprezentarea poziiilor
intermediare i extreme ale
pieselor n micare K3
reprezentarea conturului
pieselor nainte de fasonare
K4 liniile de marcare a centrelor
de greutate
K5 reprezentarea pieselor aflate
n faa planului de secionare

1.4. Scrierea n desenul tehnic


Standardul SR ISO 3098-1:1993 stabilete dimensiunile i forma caracterelor,
precum i tipurile de scriere folosite n desenul tehnic.
nlimea nominala a scrierii este dat de nlimea majusculelor i a cifrelor i se
alege din urmtorul ir:
h=2,5; 3,5; 5; 7; 10; 14; 20.
Tipurile de scriere se clasific dup:
a) nclinarea caracterelor:
scriere dreapt;
scriere nclinat la 75.
b) grosimea caracterelor:
scriere tip A ngustat, cu grosimea de scriere de h/14 (ex.: SCRIERE);
scriere tip B normal, cu grosimea de scriere h/10 (ex.: SCRIERE).
n funcie de parametrul h, standardul stabilete toate elementele scrierii:
nlimea literelor mici, distana dintre caractere, distana dintre cuvinte, distana dintre
rnduri, etc.

1.5. Formate utilizate n desenul tehnic


n general, desenele unei documentaii tehnice se execut pe formate
standardizate (SR EN ISO 5457:2002), care au form dreptunghiular cu
dimensiunile copiei desenului original a1 x b1. Spaiul de desenare (cmpul
desenului) are dimensiunile a2 x b2 , iar dimensiunile desenului original sunt a3 x b3.
(fig. 1.1-a pentru formatele A0-A3 i fig. 1.1-b pentru formatul A4). Formatele

13
Capitolul 1 - Noiuni introductive

prefereniale sunt date n tabelul 1.2. Se observ c aceste formate se obin prin
njumtirea succesiv a formatului A0.

Tabelul 1.2
Simbolul Copia desenului Spaiul de desenare Desenul original (U)
formatului original (T) (Chenarul)
a1 b1 a2 b2 a3 b3
A0 841 1189 821 1159 880 1230
A1 594 841 874 811 625 880
A2 420 594 400 564 450 625
A3 297 420 277 390 330 450
A4 210 297 180 277 240 330

Formatele alungite se obin (fig. 1.2) prin combinarea dimensiunilor laturii mici
a unui format preferenial (ex. A3) cu dimensiunile laturii mari a altui format
preferenial (ex. A1). Noul format se va nota cu abrevierile celor dou formate din
care a provenit (ex. A3.1). Se recomand, pe ct posibil, ca aceste formate s fie
evitate.

Fig. 1.1a)

14
Capitolul 1 - Noiuni introductive

Fig. 1.1b)

Fig. 1.2

Pe formatul de desen se execut urmtoarele elemente grafice (fig. 1.3):

15
Capitolul 1 - Noiuni introductive

Fig. 1.3

1. conturul formatului (copiei desenului original);


2. chenarul, trasat cu linie continu groas, la 20 mm de marginea din stnga
a conturului i la 10 mm fa de celelalte margini;
3. zona neutr este zona cuprins ntre chenar i contur;
4. reeaua de coordonate care permite o localizare mai uoar pe desen a
detaliilor, notaiilor, reviziilor, etc. Aceasta se obine prin mprirea unei fii de 5
mm din zona neutr adiacent chenarului n cmpuri cu lungimea de 50 mm
ncepnd de la axele de simetrie ale formatului (reperele de centrare). Delimitarea
acestor cmpuri se face cu linie a crei grosime este de 0,35 mm, iar numrul
acestora pentru fiecare latur a formatului este dat n tabelul 1.3. Numerotarea
spaiilor rezultate pentru formatele A0A3 se va face pe toate laturile formatului
ncepnd din colul din stnga-sus: pe orizontal cu cifre arabe, iar pe vertical cu
majuscule (cu excepia literelor I i O). Pentru formatul A4 notarea cmpurilor se va
face numai pe latura de sus i din dreapta. Mrimea literelor i cifrelor este de 3,5
mm.
Tabelul 1.3
Formatul A0 A1 A2 A3 A4
Latura mare 24 16 12 8 6
Latura mic 16 12 8 6 4

5. reperele de centrare sunt segmente cu lungimea de 10 mm i grosimea


de max. 0,5 mm trasate pe mijlocul fiecrei laturi a formatului, depesc chenarul

16
Capitolul 1 - Noiuni introductive

cu 5 mm spre interior; sunt necesare pentru poziionarea desenului la microfilmare


sau multiplicare;
6. indicatorul conine date referitoare la identificarea desenului i este
amplasat n colul din dreapta-jos al chenarului; se traseaz cu aceeai linie cu
care se traseaz i chenarul;
7. marcajele pentru decuparea sunt necesare la tierea manual sau
automat a formatului. Sunt alctuite din cte dou dreptunghiuri nnegrite cu
dimensiunile de 10 mm x 5 mm suprapuse parial.
8. cmpul desenului este spaiul din interiorul chenarului n care se execut
desenul.
Formatul unui desen se alege un funcie de mrimea i gradul de
complexitate al obiectului de reprezentat. Se va ncepe alegerea cu un format din
cadrul celor prefereniale, iar dac nu este posibil, atunci se va alege din cealalt
categorie.
Dup poziia de utilizare formatele sunt:
tip X cu latura mare pe orizontal, numit peisaj (landscape);
tip Y cu latura mic pe orizontal, numit portret (portrait).
Formatul A4 este numai de tip Y.
n figura 1.4 este prezentat formatul A0 divizat n formate inferioare, iar n fig.
1.5 este prezentat formatul A3, cu toate elementele grafice.

Fig. 1.4

17
Capitolul 1 - Noiuni introductive

Fig. 1.5

1.6. Indicatorul
Indicatorul, conform SR EN ISO 7200:2004, conine informaii despre desen,
este obligatoriu i se amplaseaz n partea stng-jos a chenarului. Este alctuit
18
Capitolul 1 - Noiuni introductive

din mai multe dreptunghiuri alturate care se pot diviza n rubrici. Informaiile
nscrise n indicator se grupeaz n mai multe zone, astfel: zona de identificare,
care poate fi realizat n mai multe variante (fig. 1.6) i una sau mai multe zone de
informaii suplimentare, care pot fi amplasate deasupra sau n stnga zonei de
identificare.
Zona de identificare este obligatorie, se traseaz cu acelai tip de linie cu
care se traseaz chenarul, are o lungime de 170 mm i conine:

c b b
b c
a a c a

a) b) c)
Fig. 1.6

a) numrul de nregistrare sau de identificare al desenului;


b) denumirea desenului;
c) numele proprietarului legal al desenului.
Zonele de informaii suplimentare conin urmtoarele categorii de informaii:
a) informaii indicative (simbolul metodei de proiectare, scara principal a
desenului, unitatea de msur pentru dimensiuni liniare dac este alta dect
milimetru);
b) informaii tehnice (metoda de indicare a strii suprafeelor, metoda de
indicare a toleranelor geometrice, valorile toleranelor geometrice ce se aplic
dimensiunilor netolerate individual, . a.);
c) informaii administrative (formatul planei de desen, data primei ediii a
desenului, indicele atribuit ultimei revizuiri, data i descrierea succint a acesteia,
numele i semntura persoanelor care au executat, verificat sau revizuit desenul,
precum i alte date).
Standardul permite agenilor economici s-i ntocmeasc propriul indicator,
de firm, pe baza unor principii generale prevzute de acesta.
Dac un desen se execut pe mai multe formate, toate cu acelai numr de
nregistrare, atunci formatele se vor numerota cu o fracie n/p, unde n este numrul
de ordine al formatului respectiv, iar p reprezint numrul total de formate.
Pentru uz didactic se propune indicatorul din fig. 1.7, unde:
1 numrul desenului;
2 numele desenului;
3 (6) numele i prenumele persoanei care a executat (verificat) desenul;
4 (7) semntura persoanei care a executat (verificat) desenul;
5 (8) data cnd a fost executat (verificat) desenul;
9 materialul piesei; 10 scara desenului; n
numrul de ordine al formatului n cadrul desenului; p
numrul total de formate aferent desenului.

19
Capitolul 1 - Noiuni introductive

1.7. Scri numerice


Scara unui desen, conform SR EN ISO 5455:1997 se definete ca fiind
raportul dintre dimensiunea liniar msurat pe desen i dimensiunea real a
obiectului reprezentat.
Valorile pentru scara unui desen recomandate de standard sunt cele din tabelul
1.3:
Tabelul 1.4
Scri de mrire Scar Scri de micorare
natural
2:1; 5:1; 10:1; 1:2; (1:2,5); 1:5; 1:10; (1:15); 1:20; (1:25);
20:1; 50:1 1:1 1:50; 1:100; 1:200; (1:250); 1:500; 1:1 000;
1:2 000; (1:2 500); 1:5 000; 1:10 000; (1:25
000)
Scara se noteaz n indicator fr cuvntul scar, n rubrica rezervat
acestei informaii. Dac pe un desen se folosesc mai multe scri, n indicator se va
nscrie numai scara principal, iar celelalte scri se vor nota lng sau sub
denumirea proieciei (vedere, seciune, detaliu) executat la scara respectiv.
Exemple: A A C 5:1
1:2

1.7. Tabelul de componen


Tabelul de componen se folosete n cadrul desenelor de ansamblu i n el se
nscriu informaii despre piesele (reperele) componente, identificate prin numere de
poziie.
Standardul SR ISO 7573:1994 stabilete elementele i structura tabelului de
componen (fig. 1.8). Liniile verticale i cele ale capului de tabel sunt de tipul celei
cu care se traseaz chenarul i indicatorul sau pot fi subiri; celelalte linii sunt
subiri. n fig. 1.8 este artat o propunere de tabel de componen.

20
Capitolul 1 - Noiuni introductive

Tabelul de componen se amplaseaz deasupra indicatorului, lipit de acesta,


i se poate continua cu amplasarea lui n partea dreapt-sus, situaie n care nu se
mai deseneaz capul de tabel. Continuarea tabelului de componen se poate face
i n partea stng a indicatorului, la o distan de 10 mm pe hrtie de acesta,
situaie n care trebuie redesenat capul de tabel (fig.1.9).
1 2 3 4 5 6 7 8

A A

Tabel de componenta

B B

C C

D D

170

E
Tabel de componentaE

Tabel de componenta
Indicator
F F

1 2 3 4 5 6 7

Fig. 1.9

Dac tabelul de componen este prea mare i nu poate fi amplasat n


formatul desenului de ansamblu, atunci el poate fi ntocmit separat pe formate A4.
Completarea tabelului de componen se face n ordinea numerotrii
reperelor componente, de jos n sus.

Testul de evaluare nr. 1


1. Standardul SR ISO 3040:1994 este un:
a) romnesc;
b) internaional;
c) romnesc preluat dup un standard internaional.

21
Capitolul 1 - Noiuni introductive

2. n desenul tehnic, liniile se clasific dup:


a) aspect;
b) foma capetelor;
c) culoare.

3. Linia ntrerupt subire se utilizeaz pentru:


a) delimitarea rupturilor n piese metalice;
b) linii de ax;
c) contururi i muchii acoperite

4. Linia de ax se reprezint prin:


a) linie dou puncte subire;
b) linie punct mixt;
c) linie punct subire.

5. La scrierea nclinat, caracterele fac, cu orizontala un unghi de:


a) 60;
b) 75;
c) 70.

6. Formatul de desen A4 are dimensiunile (a1 x b1):


a) 210 x 297;
b) 297 x 4250;
c) 841 x 1189.

7. Formatul de desen A3.2 are dimensiunile (a 1 x b1):


a) 420 mm x 841 mm
b) 841 mm x 594 mm
c) 297 mm x 594 mm.

8. Indicatorul se amplaseaz n colul din dreapta-jos al chenarului i are dimensiunile:


a) 170 x 50;
b) 130 x 70;
c) 170 x (nu se impune).

9. Precizai cele trei elemente obligatorii ale zonei de identificare.

10. Scara de reprezentare 2:1 este o scar:


a) de mrire;
b) de micorare;
c) natural.

22
Capitolul 2 Reprezentarea vederilor i seciunilor

Capitolul 2

REPREZENTAREA VEDERILOR I SECIUNILOR

2.1. Dispunerea proieciilor


Pentru reprezentarea obiectelor n desenul tehnic industrial sunt necesare, de
multe ori, mai multe proiecii care se amplaseaz n format ntr-o anumit ordine
stabilit de standardul STAS 614-76. n aceast situaie obiectul de reprezentat se
consider aezat n interiorul unui cub (fig. 2.1), iar proieciile sale ortogonale se obin
pe feele interioare ale cubului (metoda cubului de proiecie), rezultnd ase proiecii.
Rabtnd (desfurnd) feele cubului ntr-un plan {1234} ca n fig. 2.1, se obine
desfurarea plan a proieciilor obiectului considerat (fig. 2.2).
Cele ase proiecii se denumesc dup cum urmeaz:
A vederea din fa (vederea principal);
B vederea de sus;
C vederea din stnga;
D vederea din dreapta;
E vederea de jos;
F vederea din spate.

Fig. 2.1

23
Capitolul 2 Reprezentarea vederilor i seciunilor

Dispunerea celor ase proiecii rezultate se poate face ca n fig. 2.2 (cea mai
utilizat) sau ca n fig. 2.3.

Fig. 2.2

Fig. 2.3

Vederile definite i amplasate ca mai sus, precum i direciile de proiectare, nu se


noteaz. Uneori, pentru o folosire mai judicioas a cmpului desenului, vederile definite
dup regulile de mai sus se pot amplasa i n alte poziii, situaie cnd se noteaz att
direcia de proiectare ct i vederea. La fel se procedeaz i cnd direcia de proiectare
este alta dect una din direciile prezentate anterior.
n privina alegerii proieciilor se fac urmtoarele recomandri:
- numrul de proiecii necesar pentru reprezentarea clar a unui obiect se
limiteaz la minimum. Se recomand s se foloseasc, n special, urmtoarele trei
proiecii: vederea din fa, vederea din stnga i vederea de sus, respectiv
seciunile corespunztoare acestora;

24
Capitolul 2 Reprezentarea vederilor i seciunilor

- proiecia principal se alege astfel nct s cuprind ct mai multe detalii


de form i dimensionale i, de regul, n poziie de funcionare; piesele care pot fi
utilizate n orice poziie de funcionare (uruburi, arbori, tije, etc.), se reprezint n
poziia de prelucrare.
Dup modul de dispunere a proieciilor pe desen n funcie de proiecia principal,
se folosesc dou metode:
a) metoda european (denumit i metoda E), al crei simbol grafic este
reprezentat n fig. 2.4-a, n care proieciile se dispun ca n fig. 2.2 sau fig. 2.3;
b) metoda american (denumit i metoda A), cu simbolul grafic ca n fig. 2.4-b,
n care proieciile se dispun ca n fig. 2.5 sau fig. 2.6.

a) b)
Fig. 2.4

Metoda A se folosete numai la cererea expres a beneficiarului documentaiei


tehnice, caz n care se trece i simbolul grafic al metodei n zona de informaii
suplimentare a indicatorului.

25
Capitolul 2 Reprezentarea vederilor i seciunilor

2.2. Reguli de reprezentare a vederilor i seciunilor


Regulile de reprezentare i notare a vederilor i seciunilor sunt precizate n STAS
105-87.
a) Reprezentarea vederilor
Vederea este reprezentarea n proiecie ortogonal pe un plan, a unei piese
nesecionate. Ea conine conturul aparent al piesei sau ansamblului de piese, conturul
fiecrei forme geometrice simple care intr n componena piesei, muchiile i liniile de
intersecie dintre suprafeele componente (reale sau fictive), vizibile din direcia de
proiectare.
n fig. 2.7-b s-au notat: mr muchie real; mf muchie fictiv;

mf

mf

mr

a) b)
Fig. 2.7

26
Capitolul 2 Reprezentarea vederilor i seciunilor

Muchia este linia care separ dou suprafee geometrice simple alturate ce intr
n componena unei piese.
Muchia real (mr) este evident atunci cnd suprafeele care se intersecteaz
rezult prin achiere (strunjire, frezare, gurire, alezare, etc.). Aceasta se traseaz pe
desen cu linie continu groas.
Muchia fictiv (mf) reprezint intersecia imaginar dintre dou suprafee alturate
racordate prin rotunjire cu ajutorul altei suprafee. Se ntlnete la piesele obinute prin
turnare, forjare, matriare, etc. Ea se traseaz pe desen cu linie continu subire. De
asemenea, se recomand ca muchia fictiv s nu ating (pe desen) conturul aparent al
vederii (1-2 mm pn la acesta) i s nu se intersecteze cu alte linii fictive sau muchii
vizibile (fig. 2.7-b).
Dac, pentru o mai bun claritate a reprezentrii, anumite muchii acoperite trebuie
s fie artate pe desen, acestea vor fi trasate cu linie ntrerupt subire (fig.
2.7-b).
Clasificarea vederilor:
I) n funcie de direcia de proiectare vederile se clasific astfel:
Vedere obinuit, conform STAS 614-76 (de dispunere a proieciilor) (fig. 2.8-a i
2.8-b);
Vedere particular, realizat dup alte direcii de proiectare dect cele prevzute
de STAS 614-76 (fig., 2.8-c).

II) Dup proporia n care se face reprezentarea obiectului, n:


Vedere complet, n care se reprezint obiectul complet n proiecia
respectiv (fig. 2.8);
Vedere parial, cnd ntr-o proiecie este reprezentat n vedere numai un
element al obiectului, delimitat printr-o linie de ruptur (fig. 2.9);

27
Capitolul 2 Reprezentarea vederilor i seciunilor

Vedere local,
cnd este

Fig. 2.9 Fig. 2.10


reprezentat doar un element simetric al obiectului, fr a fi delimitat
de linii de ruptur (fig. 2.10 i 2.11);
La reprezentarea pieselor n vedere trebuie s se in seama de urmtoarele
reguli:
contururile i muchiile vizibile se traseaz cu linie continu groas;
contururile i muchiile acoperite (golurile interioare) se traseaz cu linie
ntrerupt subire;
relieful suprafeelor striate, ornamentate se reprezint cu linie subire pe o
mic poriune din interiorul suprafeei respective.
feele paralelipipedelor, trunchiurilor de piramid, poriunilor de cilindru
teite plan avnd form de patrulater se reprezint prin trasarea cu linie continu
subire a celor dou diagonale (fig. 2.11).

b) Reprezentarea seciunilor
Seciunea este reprezentarea, n proiecie ortogonal pe un plan, a unui obiect
dup intersectarea acestuia cu o suprafa fictiv de secionare i ndeprtarea
imaginar a prii obiectului aflat ntre ochiul observatorului i suprafaa respectiv.
Seciunile se clasific:
I) Dup modul de reprezentare:
seciune propriu-zis, cnd se reprezint numai figura care se obine din
intersectarea obiectului cu suprafaa de secionare (fig. 2.12);
seciune cu vedere, cnd se reprezint n vedere, odat cu seciunea
propriu-zis respectiv, i partea din obiect vizibil n spatele suprafeei de
secionare (fig. 2.13);

28
Capitolul 2 Reprezentarea vederilor i seciunilor

II) Dup poziia suprafeei de


secionare fa de planul orizontal de
proiecie: A-A
seciune orizontal,
cnd suprafaa de secionare este
paralel cu planul orizontal de
proiecie (fig.
2.14-b); B
seciune vertical,
cnd
suprafaa de secionare este B
vertical pe planul orizontal de
proiecie (fig. 2.12, 2.13, 2.14-a);
seciune particular, cnd
suprafaa de secionare are o direcie
oarecare fa de planul orizontal de
proiecie.
III) Dup forma suprafeei de
secionare:
seciune plan, cnd
suprafaa de secionare este un plan
(fig. 2.12, 2.13);
seciune frnt,
cnd suprafaa de secionare este format A din
mai multe plane concurente care fac unghiuri diferite de 90
ntre ele (fig. 2.14, seciunea A-A );
seciune n trepte, cnd suprafaa
de secionare este format Fig. 2.14
din dou sau mai multe plane
paralele (fig. 2.14, seciunea B-B);
seciune cilindric, cnd suprafaa de secionare
este cilindric, iar seciunea este desfurat pe unul din
planele de proiecie (fig. 2.15).
IV) Dup poziia de secionare fa de axa piesei :
seciune longitudinal - cnd suprafaa de
secionare conine sau este paralel cu axa principal a
piesei (fig. 2.14, seciunea A-A);

29
Capitolul 2 Reprezentarea vederilor i seciunilor

seciune transversal
cnd suprafaa de secionare este
perpendicular pe axa principal a piesei
(fig. 2.12, 2.13).
V) Dup proporia n care se face
seciunea:
seciune complet ( fig. 2.13 -
2.15);
seciune parial (ruptur) - cnd
numai o parte a piesei este reprezentat n
seciune, separat de restul obiectului
printr-o
linie de ruptur (fig. 2.16-a); A
A
jumtate vedere-jumtate seciune Fig. 2.15
cnd n proiecia respectiv obiectul simetric este reprezentat jumtate n vedere
i jumtate n seciune, separate ntre ele prin axa de simetrie de-a lungul creia
a fost secionat obiectul (fig. 2.17-b).
VI) Dup poziia lor pe desen fa de proiecia principal, seciunile sunt:
seciune obinuit: se execut n afara conturului proieciei respective (fig.
2.18-a);

a) b)
Fig. 2.16

A-A C-C
C A

30
Capitolul 2 Reprezentarea vederilor i seciunilor

a) b)

31
Capitolul 2 Reprezentarea vederilor i seciunilor

c)
Fig. 2.17
seciune suprapus: se execut peste proiecia respectiv, cu linie continu
subire (fig. 2.18-b);

d)
Fig. 2.18

seciune intercalat: se reprezint n intervalul de ruptur dintre cele dou


pri ale aceleiai piesei (fig. 2.18-c);
seciune deplasat: se reprezint deplasat de-a lungul traseului de
secionare (fig. 2.18-d);
seciune intercalat: se reprezint n intervalul de ruptur dintre cele dou
pri ale aceleiai piesei (fig. 2.18-c).

2.3. Reguli de notare a vederilor, seciunilor i rupturilor


Dispunerea proieciilor (seciuni, vederi) altfel dect prevede STAS 61476, se
face prin indicarea direciei de proiecie i a simbolurilor literale de notare.
Direcia de proiecie se reprezint:
- prin cte o sgeat perpendicular pe suprafaa ce se proiecteaz i
avnd vrful orientat spre aceasta, n cazul vederilor;
- prin cte o sgeat perpendicular pe segmentul de capt al traseului de
secionare sprijinit pe acesta, astfel nct segmentul de capt s depeasc 2-3
mm vrful sgeii, n cazul seciunilor.
Nu se indic direcia de proiecie n cazul reprezentrilor combinate
vedereseciune.
Simbolurile literale sunt litere majuscule latine, scrise orizontal i avnd nlimea
de 1,5 2 ori mai mare dect nlimea nominal a scrierii pentru reprezentarea

32
Capitolul 2 Reprezentarea vederilor i seciunilor

respectiv. Ele se scriu deasupra sau lng linia sgeii care indic direcia de
proiectare i deasupra vederii sau seciunii corespunztoare direciei de proiecie.
Detaliile (fig. 2.18-e) reprezentate la o scar de mrire precum i proiecia din care
provin se noteaz prin aceeai liter majuscul, alta dect cele folosite n cmpul
desenului i scris paralel cu baza desenului.
Scara de reprezentare se scrie lng sau sub notarea detaliului (fig. 2.18-e).
Proieciile reprezentate rotit (fig. 2.8-c) sau desfurat (fig. 2.15) se noteaz
indiferent de sensul rotirii sau desfurrii prin simboluri specifice, rotit (fig. 2.8-c) i
respectiv desfurat (fig. 2.15), amplasate n continuarea literei de notare. Aceste
simboluri au nlimea egal cu dimensiunea nominal a literelor de identificare a
proieciilor i sunt trasate cu aceeai grosime de linie ca a cotelor.

2.4. Haurarea n desenul tehnic


Reglementrile privind haurarea n desenul tehnic sunt cuprinse n STAS 104-80.
Haurarea are ca scop punerea n eviden a seciunilor obiectelor reprezentate
pe desen i a categoriei de materiale din care este executat piesa respectiv. Haurile
aferente diferitelor categorie de materiale sunt artate n tabelul 2-1.
Tabelul 2-1
Reprezentare Natura Reprezentare Natura
grafica materialului grafica materialului

33
Capitolul 2 Reprezentarea vederilor i seciunilor

Metal Beton

Materiale nemetalice Beton armat


(cu exceptia celor
indicate n tabel)

34
Capitolul 2 Reprezentarea vederilor i seciunilor

Sticla si alte materiale Lichid


transparente

Lemn, panel, plac Zidarie de caramida


celular, PAL, PFL

Lemn, sectiune Zidarie de caramida


transversala pe fibra refractara si din
produse ceramice

Lemn, sectiune n Pamnt


lungul fibrei

Hrtie si carton Material de umplere


electroizolant

Prile pline ale pieselor metalice secionate se haureaz cu linii continui subiri
paralele, nclinate la 450 ntr-un sens sau altul fa de o linie de contur sau de o ax a
reprezentrii sau fa de chenarul desenului. Distana dintre linii (0,5-6 mm) se alege n
funcie de mrimea suprafeei haurate.
Haurarea se execut n acelai sens cu aceeai nclinare a liniilor i la aceeai
distan ntre linii pentru toate seciunile care se refer la aceeai pies (fig. 2.18).

35
Capitolul 2 Reprezentarea vederilor i seciunilor

Punerea n eviden a pieselor nvecinate se face prin orientarea i distana


diferit ntre liniile haurilor.
Liniile de hauri se ntrerup n dreptul cotelor.
Piesele secionate n trepte, se vor haura cu linii n acelai sens, cu aceeai
nclinare, dar vor fi decalate n dreptul schimbrilor de plan de secionare (fig. 2.19).

Testul de evaluare nr. 2


1. Simbolul metodei de dispunere a proieciilor din figura
alturat este folosit pentru:
a) metoda european;
b) metoda american;
c) metoda japonez.

2. Reprezentarea doar a unei pri dintr-o pies, delimitat de restul ei printr-o linie de
ruptur poart denumirea de:
a) vedere obinuit;
b) vedere local;
c) vedere parial.

3. Cnd n urma secionrii unui obiect, se reprezint numai figura rezultat din
secionare, aceasta poart denumirea de:
a) seciune cu vedere;

36
Capitolul 2 Reprezentarea vederilor i seciunilor

b) seciune propriu-zis;
c) seciune complet.

4. O seciune n trepte se obine atunci cnd suprafaa de secionare este alctuit:


a) din dou plane concurente care fac un unghi ntre;
b) din dou sau mai multe plane paralele ntre ele;
c) dintr-un plan vertical.

5. Atunci cnd, odat cu suprafaa rezultat din secionare, se reprezint i ceea ce se


vede n spatele suprafeei de secionare, proiecia se numete:
a) seciune cu vedere;
b) seciune plan;
c) seciune complet.

6. Traseul de secionare este reprezentat cu:


a) linie punct subire;
b) linie ntrerupt subire;
c) linie punct mixt.

7. Seciunea obinut n urma secionrii unui obiect se noteaz cu:


a) cifre romane, (ex.: II - II);
b) cu majuscule, (ex.: B - B);
c) cu minuscule, (ex.: a - a).

8. Simbolurile literale folosite pentru notarea seciunilor i a suprafeelor de secionare


trebuie s aib nlimea:
a) de 1,5-2 ori nlimea nominal a scrierii folosite n desenul respectiv;
b) egal cu nlimea nominal;
c) Standardul nu precizeaz acest lucru.

9. Direcia de proiecie pentru vederi i seciuni se indic:


a) prin sgei;
b) printr-un text sugestiv;
c) nu se indic deoarece se subnelege.

10. Haurile din figura alturat sunt utilizate pentru:


a) materiale nemetalice;
b) materiale metalice;
c) zidrie din crmid.

37
Capitolul 3 Cotarea n desenul industrial

Capitolul 3

COTAREA N DESENUL INDUSTRIAL

3.1. Generaliti
Cotarea este operaia de nscriere pe desenul unei piese a dimensiunilor
formelor geometrice simple din care este alctuit piesa, precum i a dimensiunilor
care stabilesc poziia reciproc a acestora.
Modul de cotare depinde de tipul desenului (de pies, de ansamblu, de
operaie, de prezentare, etc.), ct i de gradul de detaliere al acestuia. n
continuare ne vom referi la desenul tehnic industrial.
Cotarea trebuie s fie complet, astfel nct pentru executarea piesei
reprezentate, s fie determinante (necesare i suficiente) dimensiunile nscrise pe
desen fr a fi necesar efectuarea unor calcule.
Dimensiunile nscrise pe desen (cotele) pot rezulta din operaia de msurare
a unei piese (relevare), din calcule sau pot fi alese constructiv.

3.2. Elementele cotrii


Pentru executarea operaiei de cotare se folosesc, conform SR ISO
129:1994, urmtoarele elemente: linia de cot; extremitile liniei de cot i punctul
de origine; linii de indicaie, linii ajuttoare, cota (fig. 3.1).

38
Capitolul 3 Cotarea n desenul industrial

a) Linia de cot - este linia deasupra creia se nscrie cota i


care determin limitele de msurare pentru dimensiunea respectiv.
Se traseaz cu linie continu subire i nu se ntrerupe atunci cnd
elementul reprezentat este ntrerupt (fig. 3.2).
Linia de cot poate fi :
- linie dreapt paralel cu elementul cotat (fig. 3.1, 3.2);
- arc de cerc, concentric cu arcul cotat (fig. 3.3-b i 3.3-c);
- linie frnt
(fig. 3.3-c), linie de cot
cu bra de indicaie
pentru nscrierea cotelor
i a altor date
suplimentare (fig. 3.10 ).
Nu se admite folosirea
liniei de contur sau a liniei da ax
drept linie de cot.
b) Extremitile liniei de
cot i punctul de origine sunt Fig. 3.2 acele elemente (sgei, bare oblice, punct,
etc.) care delimiteaz foarte precis linia de cot sau indic originea dac este
cazul.

Extremitile se traseaz cu linie continu subire i pot fi:


- sgei reprezentate prin dou linii scurte (fig. 3.4-a) care formeaz un
unghi cuprins ntre 150 i 900 .Sgeata poate fi deschis sau nchis, caz n
care poate fi nnegrit sau nu. Avnd n vedere tradiia naional, se
recomand utilizarea sgeii cu unghiul de 150, nnegrit (fig. 3.4-c);

39
Capitolul 3 Cotarea n desenul industrial


40 40

40 (2,5....6)b 40
15
40

40

a) b) c)
Fig. 3.4

- bara oblic, reprezentat printr-o linie oblic trasat la 45 0 fa de


linia de cot (fig. 3.4-b). Uneori din cauza lipsei de spaiu, se poate folosi un
punct.
- originea, marcat printr-un cercule, cu diametrul de aproximativ 3
mm, (fig.
3.4-b).
ntr-un desen se folosete un singur tip de sgeat.
O linie de cot se poate termina cu o singur sgeat n urmtoarele
cazuri: - la cotarea razelor de racordare (fig. 3.3-b) ;
- la cotarea diametrelor a cror circumferin nu este complet
(fig. 3.3-a);
- la cotarea elementelor simetrice reprezentate n proiecii
combinate, vedere-seciune (fig. 3.5-a) sau numai pe jumtate (fig. 3.5-b);
- la cotarea unor elemente simetrice fa de o ax, i paralele
succesiv (fig.
3. 6);
- la cotarea fa de un punct de origine (fig. 3.1).

a) b)
Fig. 3.5 Fig. 3.6

c) Linia ajuttoare sunt liniile care mrginesc liniile de cot. Se traseaz cu


linie
continu subire. Ca linii ajuttoare pot fi folosite att liniile de contur ct i liniile de
ax. Reguli privind trasarea liniilor ajuttoare:

40
Capitolul 3 Cotarea n desenul industrial

- De regul liniile ajuttoare se traseaz perpendicular pe elementul


cotat; dac este necesar, ele se pot trasa i oblic, dar paralele ntre ele (fig.
3.7).

150

Fig. 3.7 Fig. 3.8

- Liniile ajuttoare vor depi liniile de cot cu 2 3 mm;


- Pe ct posibil, se va evita intersectarea liniilor ajuttoare cu liniile de
cot (fig.

41
Capitolul 3 Cotarea n desenul industrial

3.1 3.7). Dac acest lucru nu este posibil, atunci nici o linie nu se va ntrerupe
(fig.
3.9).
- Liniile de construcie concurente, precum i linia ajuttoare care trece prin
intersecia lor se vor prelungi cu 23 mm (fig. 3.8).

d) Linia de indicaie servete la precizarea elementului la care se


refer o prescripie, o notare convenional sau o cot, care din lips de
spaiu, nu poate fi scris deasupra liniei de cot. Se traseaz cu linie
continu subire i, uneori, poate avea i un bra (fig. 3.9 - 3.11).

Cnd linia de indicaie se refer la o suprafa, ea se termin cu un punct (fig.


3.9 ), iar cnd se refer la un profil, aceasta se termin cu o sget (fig. 3.10).
Cnd se refer la o cot, linia de indicaie se sprijin direct pe linia de cot
(fig. 3.11).

42
Capitolul 3 Cotarea n desenul industrial

Fig. 3.11

e) Cota reprezint
valoarea numeric a dimensiunii
elementului cotat, nscris direct sau printr-un
simbol literal n cazul cotrii tabelare a
obiectelor reprezentate n mai multe variante
constructive (fig. 3.12).
Fig. 3.12

3.3. nscrierea cotelor pe desen


La nscrierea cotelor pe desen se va ine seama de urmtoarele reguli:
1. nlimea caracterelor cotelor trebuie s fie suficient de mare pentru a permite
citirea att a desenului original ct i a copiilor executate dup film. De obicei se
folosete o nlime de 3,5 mm.
2. Simbolul unitii de msur se va trece dup cot doar cnd acesta este altul
dect "mm" (fig. 3.3-b, cota 600).
3. La cotarea diametrelor suprafeelor cilindrice coaxiale, cotele se nscriu
alternativ fa de axa de rotaie comun.
4. Cotele care sunt exprimate prin numerele 6, 9, 66, 68, 86, 98 vor fi urmate de
un punct, pentru a fi eliminate confuziile la citirea lor.
5. Cotele i simbolurile care preced cota, se recomand s nu fie intersectate de
alte linii.
6. Cota asociat unei dimensiuni nereprezentate la scar se subliniaz (fig. 3.6,
cota 250).
7. Uneori nscrierea cotelor trebuie adaptat situaiei. Astfel, cotele pot fi scrise:
- mai aproape de una din extremiti i alternativ, pentru a evita
urmrirea liniilor lungi de cot, care, n acest caz, pot fi trasate parial (fig.
3.6);
- deasupra liniei de cot, n exteriorul uneia dintre extremiti sau la
extremitatea unei linii de indicaie atunci cnd extremitatea se termin printr-
o linie de cot i spaiul nu permite o nscriere normal (fig. 3.13);
- deasupra prelungirii liniei de cot atunci cnd spaiul nu permite
ntreruperea liniei de cot care nu este orizontal( fig. 3.14).

43
Capitolul 3 Cotarea n desenul industrial

Fig. 3.13 Fig. 3.14

Pentru nscrierea cotelor pe desen se folosesc dou metode:


Metoda 1 (recomandat)
n aceast metod, cotele se dispun la mijlocul liniei de cot, deasupra
30

30 30
30
30

30

acesteia
(cca. 1-2
mm),
excepie
fcnd cotarea gurilor suprapuse (fig. 3.6). Valorile se nscriu astfel nct s fie
citite de jos sau din dreapta.
nscrierea valorilor unghiulare se poate face (fig. 3.15) n varianta a)
(recomandat) sau n varianta b). Cotele nscrise deasupra liniilor de cot oblice se
vor orienta ca n fig. 3.16.

Metoda 2.
n aceast metod, cotele se nscriu pe desen astfel nct s fie citite
ntotdeauna dinspre baza formatului. Liniile de cot care nu sunt orizontale se
ntrerup, de preferin la mijloc, pentru a nscrie valoarea cotei, (fig. 3.17 i 3.18).

44
Capitolul 3 Cotarea n desenul industrial

a) b)
Fig. 3.15 Fig. 3.16

80

Gros. 3
48
61

a) b)
Fig. 3.17

60
Anumite forme ale elementelor cotate trebuie precizate
30
prin simboluri. Acestea sunt: 60
- diametru (fig. 3.17-a, fig. 3.6, fig. 3.7 );
R - raz (fig. 3.3-b, c); 60
- ptrat (fig. 3.19); 30
SR - sfer cu raza de ... (fig. 3.20);
S - sfer cu diametrul de ... (fig. 3.22 i 3.21). 60 60

Fig. 3.18

Fig. 3.19 Fig. 3.20 Fig. 3.21

45
Capitolul 3 Cotarea n desenul industrial

Aceste simboluri pot fi omise dac forma elementului respectiv este evident.

3.4. Dispunerea cotelor


Ansamblul cotelor care definesc o pies se numete lan de cote.
Un lan de cote se formeaz pornind de la o baz de referin numit
baz de cotare, care se alege n funcie de rolul funcional a piesei i
procedeul tehnologic de prelucrare. Se recomand urmtoarele moduri de
cotare:
a) Cotare n serie. n acest mod de cotare, pentru fiecare cot se alege
o alt baz de cotare (fig. 3.22). Prezint dezavantajul c se cumuleaz
erorile de prelucrare care pot afecta funcionalitatea piesei respective.

46
Capitolul 3 Cotarea n desenul industrial

80

40
140

47
0 Capitolul 3 Cotarea n desenul industrial

Fig. 3.22 Fig. 3.23


3 0
b) Cotarea fa de un element comun . n acest mod de cotare, pentru
toate cotele se folosete aceeai
Gros. 2
baz de cotare.
4 Cotarea fa de un element
comun se poate face n paralel (fig. 3.23) cnd, ntre liniile de cot, se las o
distan suficient pentru nscrierea cotelor, i suprapus (fig. 3.24), cnd
scrierea cotelor se face n dou variante (fig. 3.24-a i fig. 3.24-b).

40 40 60

40 80 140

a) b)
Fig. 3.24
Cotarea suprapus poate fi avantajoas cnd se face pe dou direcii, caz n
care originile sunt dispuse ca n fig. 3.25:

c) Cotare n coordonate, cnd cotarea suprapus din fig. 3.25 se


nlocuiete cu un sistem de axe de coordonate i un tabel n care se trec
valorile tuturor cotelor (fig.
3.26):

48
Capitolul 3 Cotarea n desenul industrial

d) Cotarea combinat, cnd se folosesc cele dou moduri de cotare prezentate


anterior (fig. 3.27).

49
Capitolul 3 Cotarea n desenul industrial

3.5. Cotarea teiturilor i adnciturilor


Teiturile se coteaz n unul din modurile indicate n fig. 3.28, iar adnciturile
ca n fig. 3.29.

2x45 2x45

3x45

d) e) f)
Fig. 3.28

50
Capitolul 3 Cotarea n desenul industrial


0
9

51
Capitolul 3 Cotarea n desenul industrial

a) b)
Fig. 3.29

3.6. Clasificarea cotelor


Cotele nscrise pe un desen se clasific dup rolul lor funcional i, in acest
punct de vedere, pot fi:
Cote funcionale - (CF) sunt eseniale pentru funcionarea unei piese sau a
unui ansamblu. Pot defini dimensiunea unui element sau poziia lui n raport cu alt
element. Aceste cote se nscriu obligatoriu ntr-un desen.
Cote nefuncionale - (CFN) completeaz forma piesei, dar nu influeneaz
rolul funcional al acesteia n ansamblul din care face parte.
Cotele auxiliare - (AUX) nu sunt importante n executarea i verificarea unei
piese. De obicei sunt cote de nchidere a lanului de cote. n figura 3.30 se
exemplific aceste tipuri de cote.

Fig. 3.30

3.7. Reprezentarea, cotarea i notarea filetelor


Filetul este o nervur elicoidal executat pe o suprafa cilindric sau conic,
exterioar sau interioar. Este folosit la realizarea organelor de asamblare cu filet
(uruburi, piulie, tifturi filetate, etc.) i a altor asamblri cu filet .

3.7.1. Elementele geometrice ale filetului


Elementele geometrice care caracterizeaz filetul sunt definite n STAS 3872-
83. Acestea sunt:
profilul filetului este conturul spirei filetului ntr-un plan axial. Acesta
poate fi: triunghiular, ptrat, trapezoidal, rotund sau ferstru. n fig. 3.31 este
reprezentat o seciune longitudinal printr-o asamblare filetat a dou piese:
una cu filet interior, iar cealalt cu filet exterior.
nlimea triunghiului generator H este distana dintre vrful i baza
profilului generator, msurat pe o direcie perpendicular pe axa filetului;
nlimea filetului h1 este distana dintre vrful i fundul filetului,
msurat pe o direcie perpendicular pa axa filetului ntr-un plan axial;
unghiul filetului este unghiul dintre dou flancuri adiacente, msurat
ntr-un plan axial;

52
Capitolul 3 Cotarea n desenul industrial

diametrul exterior, d sau D, este distana dintre vrfurile filetului


exterior sau dintre fundurile filetului interior;
diametrul interior d1, sau D1, este distana dintre fundurile filetului
exterior, respectiv, vrfurile filetului interior;
diametrul mediu d2, sau D2, este diametru unui cilindru imaginar
coaxial cu filetul, pe a crui generatoare grosimea unei spire este egal cu
mrimea golului dintre spire i egal cu p/2.

3.7.2. Clasificarea filetelor


Filetele se clasific dup mai multe criterii:
I. Dup forma suprafeei filetate: filet cilindric, filet conic;
II. Dup forma profilului: filet triunghiular (cel mai rspndit), filet ptrat,
filet trapezoidal, filet ferstru i filet rotund;
III. Dup modul de trecere a filetului la partea nefiletat: filet cu ieire,
filet cu degajare;
IV. Dup sensul de nurubare: filet dreapta (cel mai utilizat), filet stnga;
V. Dup numrul de nceputuri: filet simplu (cu un nceput), filet multiplu
(cu mai multe nceputuri);
VI. Dup sistemul de msurare: filet metric (dimensiuni n , mm ), filet
n oli (inci) (1 ol=25,4 mm);
VII. Dup mrimea pasului filetului: filet cu pas normal, filet cu pas
mare, filet cu pas fin;
Dac filetul este executat pe o suprafa exterioar el se numete filet
exterior, iar dac este executat pe o suprafa interioar el se numete filet interior.

3.7.3. Principalele tipuri de filete standardizate


Filetul metric (M) este filetul a crui profil generator este un triunghi
echilateral (=600) (fig. 3.32) acesta poate fi cu pas normal sau cu pas fin.

53
Capitolul 3 Cotarea n desenul industrial

Filetul Whitworth (W) are profilul generator un triunghi isoscel cu


unghiul la vrf =550 (fig. 3.32). Diametrul nominal al filetului se indic n oli,
iar n loc de pas se indic numrul de pai pe ol (z=25,4/p );
Filetul pentru evi (G) este un filet cu profil triunghiular isoscel, cu
unghiul la vrf =550 i care are flancurile, la vrf i la fund, racordate (fig.
3.34).

Fig. 3.32 Fig. 3.33 Fig. 3.34

La aceste filete se indic diametrul nominal al evii sau fitingului n oli.

54
Capitolul 3 Cotarea n desenul industrial

Filetul ptrat (Pt) are profilul generator un ptrat (fig. 3.35) i poate fi
cu pas normal, pas mare sau pas fin;
Filetul trapezoidal (Tr) la care profilul generator este un trapez isoscel
(fig.
3.36), la care unghiul filetului este de 30 0.
Filetul ferstru (S) la care profilul generator este un trapez oarecare
(fig. 3.37);
Filetul rotund (Rd) este un filet cu profilul generator compus din arce
de cerc racordate cu laturile unui triunghi isoscel avnd baza egal cu pasul
(fig. 3.38).

3.7.4. Reprezentarea filetelor


Reprezentarea filetelor se face conform SR ISO 6410-1:1995
- n vedere sau seciune longitudinal generatoarele cilindrului
(conului) vrfurilor filetului se reprezint cu linie continu groas;
generatoarele cilindrului (conului) fundurilor filetului se reprezint cu linie
continu subire (fig. 3.39 i 3.40);

Fig. 3.39 Fig. 3.40


- n vedere frontal sau seciune frontal vrful filetului se reprezint
printr-un cerc trasat cu linie continu groas, iar fundul filetului se reprezint
printr-un cerc executat pe
3/4 din circumferin, cu linie continu subire (fig. 3.39 - 3.41);
- n vedere sau seciune longitudinal, pentru filetele exterioare (fig.
3.39-3.41), ct i n seciune, (fig. 3.40 i 3.41) pentru filetele interioare, limita
util a filetului se reprezint cu linii continu groas;

55
Capitolul 3 Cotarea n desenul industrial

- la filetele cu degajare, exterioare (fig. 3.39) sau interioare (fig. 3.41),


muchiile degajrii se reprezint cu linie continu groas;
- la filetele reprezentate n seciune, haurile se execut pn la linia
groas.

3.7.5. Cotarea filetelor


Se face prin nscrierea pe desen a principalelor
elemente geometrice ale filetului i lungimea de
nurubare (lungimea util):
- la filetele cilindrice standardizate se
coteaz diametrul cel mai mare (d - la filetul
exterior sau D la filetul interior), cota fiind
precedat de simbolul specific profilului filetului
(fig. 3.39 3.41);
- la filetele cu degajare, n lungimea util a
filetului este inclus i degajarea (fig. 3.39 3.41);
- la gurile filetate nfundate se coteaz
obligatoriu i adncimea gurii alturi de lungimea Fig. 3.42 util a filetului
(fig. 3.42);
- la filetele conice standardizate linia de cot se traseaz la
aproximativ jumtate din lungimea filetului, iar naintea simbolului filetului
se scrie litera K (fig. 3.43);

56
Capitolul 3 Cotarea n desenul industrial

- la filetele nestandardizate se coteaz diametrul vrfurilor i


separat diametrul fundului filetului (fig. 3.44), iar profilul filetului se
reprezint separat la o scar mrit.

3.7.6. Notarea filetelor


Notarea filetelor standardizate se face prin litere i cifre, n urmtoarea ordine:
1. profilul filetului (M, W, Pt, etc.);
2. diametru nominal (mm sau oli);
3. pasul filetului (se trece numai pasul fin);
4. sensul filetului (LH pentru filet stnga i RH pentru filet
dreapta, care nu se trece);
5. numrul de nceputuri (pentru filete cu mai multe nceputuri);
6. precizia filetului (prin simbolul f - clasa fin sau g - clasa
grosolan );
Notarea profilului i a diametrului nominal este obligatorie. Dac nu este
indicat clasa de precizie se va subnelege c filetul este executat n clasa de
precizie mijlocie, iar dac lipsete sensul, nseamn c acesta este dreapta.
Exemplu de notare a unui filet metric cu diametrul nominal de 36 mm, pasul
de 3, cu dou nceputuri, clasa de precizie fin, sensul filetului dreapta:
M36x3/2f-RH

3.8. Reprezentarea i cotarea flanelor


Flanele sunt piese sau poriuni de piese sub form de plci care se folosesc,
n general, pentru asamblarea conductelor, tuburilor, evilor sau a altor piese din
componena instalaiilor prin care circul fluide.
Flanele sunt prevzute cu o gaur central, comun cu cea a piesei cu care
se asambleaz, i cu guri de prindere pentru uruburi sau prezoane.
Clasificare :

57
Capitolul 3 Cotarea n desenul industrial

Flane care fac corp comun cu piesa ( fig. 3.45-a);


Flane individuale care se asambleaz cu piesa prin filet ( fig. 3.45-
b), prin sudur (fig. 3.45-c) sau alte procedee;
II. Dup forma geometric flanele sunt:
cilindrice (circulare sau rotunde); acestea pot avea un numr par sau
impar de guri dispuse pe un cerc, de obicei, echidistante. n fig. 3.46 sunt
reprezentate i cotate dou flane cilindrice. n varianta b) traseul de
secionare nu trece prin axa

A A

gurilor de prindere, situaie n care acestea se rabat n planul de secionare, iar n


seciune se vor reprezenta peste hauri cu linie punct subire. n fig. 3.47 este
artat reprezentarea simplificat a acestor flane.

a) b)

58
Capitolul 3 Cotarea n desenul industrial

ptrate; acestea au patru guri de prindere situate pe cercul purttor


al centrelor. i la acest tip de flane traseul de secionare poate trece sau nu
prin axa gurilor de prindere, situaii n care reprezentarea se va face n mod
asemntor cu cea de la flanele cilindrice (fig. 3.48);
triunghiulare; sunt flane care au trei guri de prindere dispuse pe un
cerc purttor al centrelor, n colurile unui triunghi echilateral (fig. 3.49);

Fig. 3.49 Fig. 3.50


romboidale, la care cele dou guri de prindere sunt amplasate pe
diagonala mare a unui romb cu colurile rotunjite (fig. 3.50);
ovale, care au forma unui oval i cele dou guri de prindere
dispuse pe axa mare a acestuia (fig. 3.51);

59
Capitolul 3 Cotarea n desenul industrial

oarecare, care au alte forme dect cele prezentate mai nainte i


care se folosesc atunci cnd condiiile constructive, funcionale i de montaj
nu permit folosirea altor flane. n figura 3.52 este reprezentat i cotat o
flan dreptunghiular.

3.8.1. Reguli generale de reprezentare


- n general, pentru reprezentarea flanelor se folosesc dou proiecii:
o seciune longitudinal n care apare grosimea flanei, natura gurilor de
prindere (de trecere, nfundate, filetate, etc.), modul de mbinare al flanei cu
piesa, i o vedere lateral unde apare forma flanei, numrul i dispunerea
gurilor de prindere.
- la flanele cilindrice, ptrate i triunghiulare, centrele gurilor de
prindere sunt dispuse pe un cerc trasat cu linie punct-subire numit cerc
purttor al centrelor;
- raza de racordare a colurilor flanelor ptrate, triunghiulare,
dreptunghice, romboidale, etc. se ia egal de diametrul gurii de prindere, iar
centrul razei coincide cu axa gurii de prindere;
- cnd planul de secionare nu trece prin axa gurilor de prindere,
acestea se vor rabate n planul de secionare i se vor reprezenta n seciune
cu linie punct subire peste hauri;
- construcia grafic a flanelor se ncepe ntotdeauna cu trasarea
cercului purttor al centrelor. Se traseaz, apoi, gurile de prindere, razele de
racordare ale colurilor, (unde este cazul) i apoi tangentele la aceste raze,
dup care se deseneaz i celelalte elemente constructive.

3.8.2. Cotarea flanelor


Cotele care se nscriu pe desenul unei flane sunt: diametrul cercului purttor
al centrelor, diametrul gurilor de prindere, diametrul exterior al flanei, diametru
golului central (diametrul nominal), grosimea flanei, raza de rotunjire a colurilor,
etc.

3.9. Cotri speciale


n acest paragraf va fi tratat cotarea pieselor tip trunchi de con, trunchi de
piramid i a celor care prezint o fa nclinat. Reglementrile privitoare la
cotarea acestor piese sunt cuprinse n SR ISO 3040:1994.

3.9.1. Piese tronconice


Pentru acest tip de piese se definete conicitatea ca fiind raportul dintre
diferena diametrelor a dou seciuni normale pa axa conului i distana dintre ele
(fig. 3.53):
Aceste piese se coteaz prin nscrierea conicitii, a distanei ntre cele dou
seciuni i a diametrului uneia dintre baze, de regul cel care poate fi msurat:

C=D d

60
d Capitolul 3 Cotarea n desenul industrial

L
D

0
L

3
Fig. 3.53 Fig. 3.54

diametrul mare pentru piese tip arbore (fig. 3.55-a) i, respectiv, diametrul mic
pentru piese tip alezaj (fig. 3.55-b).
Pe desen, conicitatea se indic prin urmtoarele elemente grafice (fig. 3.55):

61
Capitolul 3 Cotarea n desenul industrial

62
Capitolul 3 Cotarea n desenul industrial

a) b)

63
Capitolul 3 Cotarea n desenul industrial

Fig. 3.55

64
Capitolul 3 Cotarea n desenul industrial

- linia de indicaie care se sprijin printr-o sgeat pe suprafaa conic;

65
Capitolul 3 Cotarea n desenul industrial

- linia de referin care este paralel cu axa suprafeei tronconice;

66
Capitolul 3 Cotarea n desenul industrial

- simbolul grafic al conicitii (fig. 3.54) care se traseaz pe linia de


referin orientat n acelai sens cu suprafaa tronconic.

67
Capitolul 3 Cotarea n desenul industrial

68
Capitolul 3 Cotarea n desenul industrial

69
Capitolul 3 Cotarea n desenul industrial

. 3.56 g Fi

Linia de

indicatie

70
Capitolul 3 Cotarea n desenul industrial

3.9.2. Piese tip trunchi de piramid Reducere1:C


La acest tip de piese, se definete reducerea ca fiind raportul dintre diferena
laturilor perpendiculare pe planul de simetrie al piesei i nlimea trunchiului de
piramid (fig.
3.56):

8 Fig. 3.57

75

T t Cp=
L

Se folosesc ca elemente ale cotrii linia


de indicaie i linia de referin, cu recomandrile de la conicitate, pe care se
nscrie valoarea nclinrii precedat, n mod Reducere 1:5 obligatoriu, de
cuvntul Reducere, (fig. 3.56).
La cotarea acestor piese se va nscrie: reducerea, nlimea trunchiului de
piramid i una dintre laturi, de regul cea care poate fi uor msurat: latura mare
pentru piese tip arbore (fig. 3.57) i, respectiv, latura mic pentru piese tip alezaj.

3.9.3. Piese cu nclinri


Acestea sunt piese prismatice, cu seciunea trapez dreptunghic (fig. 3.58 i
3.59), la care se definete nclinarea ca fiind raportul ntre diferena laturilor H i h
i lungimea L:

71
Capitolul 3 Cotarea n desenul industrial

H h
S=
L

Se folosesc ca elemente de cotare: linia de


indicaie, linia de referin i simbolul grafic care
se traseaz la fel ca la piesele tronconice (fig.
3.58).
Pentru definirea acestui tip de piese, pe
desen se nscriu elementele: nclinarea,
nlimea trunchiului de piramid i o latur, cea
care se msoar mai uor (fig. 3.59):

Testul de evaluare nr. 3


1. Validai enunul corect:
a) Linia de cot i linia ajuttoare
sunt elemente de cotare;
b) Numai linia de cot este element de cotare;
c) Numai linia ajuttoare este element de cotare.

2. Unitatea de msur utilizat n desenul industrial de construcii este:


a) centimetrul;
b) metrul;
c) milimetrul.

3. Simbolul S folosit naintea unei cote subliniaz faptul c elementul cotat este:
a) raza unei suprafee sferice;
b) diametrul unei suprafee sferice;
c) diametrul unei suprafee cilindrice.

4. Sublinierea unei cote arat:


a) dimensiunea respectiv nu este reprezentat la scar;
b) suprafaa la care se refer este o baz de cotare;
c) suprafaa respectiv este tratat termic.

5. Linia ajuttoare depete linia de cot cu:


a) 5 mm;
b) 2-3 mm;
c) este la nivelul liniei de cot.

6. Cea mai rspndit extremitate a liniei de cot din desenele tehnice de


construcii romneti este:
a) linia oblic;
b) sgeata format din dou segmente care fac un unghi de 90 ntre
ele;
c) sgeat nnegrit cu unghiul de 15.

72
Capitolul 3 Cotarea n desenul industrial

7. Pentru figurile ptrate se pune, naintea cotei, semnul:


a) ;
b) ;
c) SR.

8. Cotele se scriu deasupra liniei de cot astfel nct s fie citite:


a) de jos i din dreapta formatului;
b) de jos i din stnga formatului;
c) de jos, din stnga i din dreapta formatului.

9. Cnd se folosete aceeai baz de cotare ntr-un lan de cote, cotarea este: a)
n paralel;
b) n serie;
c) mixt.

10. La filetul metric, unghiul dintre flancuri este:


a) 50;
b) 55;
c) 60.
Testul de evaluare nr. 4
1. Filetul pentru evi are profilul:
a) triunghi isoscel cu unghiul la vrf de 55 i cu flancurile racordate;
b) triunghi isoscel cu unghiul la vrf de 65;
c) triunghi isoscel cu unghiul la vrf de 55 i cu flancurile neracordate.

2. n seciune i vedere longitudinal, vrful filetului se reprezint cu:


a) linie continu subire;
b) linie punct subire;
c) linie continu groas.

3. Notaia S36 este simbolul pentru filetul:


a) trapezoidal;
b) rotund;
c) ferstru.

4. n vedere sau seciune transversal, fundul filetului se reprezint:


a) prin cerc trasat cu linie subire;
b) prin cerc trasat cu linie subire pe 3/4 din circumferina sa;
c) prin cerc trasat cu linie groas pe 3/4 din circumferina sa.

5. La reprezentarea asamblrilor filetate are prioritate la reprezentare:


a) filetul exterior;
b) filetul interior;
c) nici unul.

73
Capitolul 3 Cotarea n desenul industrial

6. Raza de racordare a colurilor flanelor: triunghiulare, ptrate, dreptunghice,


romboidale, etc., se ia:
a) egal cu raza gurii de prindere;
b) de dou ori raza gurii de prindere;
c) nu se precizeaz.

7. Cercul purttor al centrelor la flanele circulare, ptrate, triunghiulare, etc. se


traseaz cu:
a) linie punct subire;
b) linie ntrerupt;
c) linie dou puncte subire.

8. Conicitatea la piesele tronconice se definete ca fiind:


a) raportul dintre diferena razelor a dou seciuni perpendiculare pe ax
i lungimea dintre acestea;
b) raportul dintre diferena diametrelor a dou seciuni perpendiculare pe
ax i lungimea dintre acestea;
c) unghiul dintre generatoarele suprafeei tronconice ntr-un plan axial.

9. Simbolul din figura alturat indic o:


a) conicitate;
b) reducere;
c) nclinare.

74
Capitolul 4 Notarea strii suprafeelor

Capitolul 4
NOTAREA STRII SUPRAFEELOR

4.1 Generaliti
n procesul de obinere a suprafeelor unei piese, prin diferite procedee
tehnologice (strunjire, frezare, turnare, forjare, etc.), acestea (suprafeele) rezult
cu mici asperiti (microneregulariti), uneori neobservabile cu ochiul liber.
Ansamblul acestor microneregulariti ale suprafeei rezultate n urma unui proces
tehnologic se numete rugozitate .
Termenii referitori la rugozitate sunt definii n standard SR ISO 4287: 2000.
ntr-o seciune perpendicular pe suprafa se obine profilul
microneregularitilor (fig. 4.1).

Notaiile din figura 4.1 au urmtoarele semnificaii:


-yP max nlimea maxim a proeminenelor profilului; reprezint distana
dintre punctul cel mai de sus al profilului i linia medie;
-yV max adncimea maxim a golurilor profilului; reprezint distana dintre
punctul cel mai de jos al profilului i linia medie.
Indicatorii rugozitii sunt:
Ry distana dintre linia proeminenelor i linia golurilor; R y este
nlimea maxim a neregularitilor:

Ry=yP max + yV max (4.1)

Rz nlimea neregularitii profilului n 10 puncte i reprezint


media valorilor absolute ale nlimilor celor mai de sus 5 proeminene i ale
celor mai de jos cinci goluri n limitele lungimii de baz (fig. 4.2):

75
Capitolul 4 Notarea strii suprafeelor

5 5

yP + yV i i

i=1 i=1
Rz = (4.2)
5

Ra - media aritmetic a valorilor absolute ale abaterilor profilului n


limitele lungimii de baz (fig. 4.3); se calculeaz cu relaia:

S m pasul mediu al neregularitilor (fig. 4.4); reprezint valoarea


medie a pailor neregularitilor n
limitele lungimii de baz;
S pasul mediu al
proeminenelor locale (fig. 4.5);
reprezint valoarea medie a pailor
proeminenelor locale n limitele lungimii
de baz.

Fig. 4.4

76
Capitolul 4 Notarea strii suprafeelor

n tabelul 4.1 sunt date valorile numerice prefereniale (n m) ale parametrilor


de rugozitate, stabilite n SR ISO 4287:2000:
Tabelul 4.1

Ra 0,012; 0,025; 0,05; 0,100; 0,20; 0,40; 0,80;1,60; 3,2; 6,3; 12,5; 25, 50;
100
Rz, Ry 0,025; 0,050; 0,100; 0,20; 0,40; 0,80; 1,60; 3,2; 6,3; 12,5; 25; 50; 100;
200; 400; 800; 1600
Sm, S 0,006; 0,0125; 0,025; 0,050; 0,100; 0,20; 0,40; 0,80; 1,60; 3,2; 6,3; 12,5

Valorile parametrilor Ra se pot indica i prin simbolurile claselor de rugozitate


simbolizate cu N1, N2,, N12 conform tabelului 4.2:
Tabelul 4.2

Ra 0,012 0,025 0,05 0,1 0,2 0,4 0,8 1,6 3,2 6,3 12,5 25 50 100

N - N1 N2 N3 N4 N5 N6 N7 N8 N9 N10 N11 N12 -

Determinarea rugozitii se face cu aparate speciale n laborator sau prin


comparare cu rugoziti cu valori cunoscute numite mostre de rugozitate.
La prescrierea rugozitii unei suprafee se are n vedere:
- influena pe care o are rugozitatea asupra funcionrii produsului
(precizia dimensional, durabilitatea, rezistena la uzur, etc.);
- influena rugozitii asupra costului (costul produsului crete odat cu
prescrierea unor rugoziti cu valori mai mici).
Corelaia dintre rugozitatea Ra i diverse procedee de prelucrare este dat n
tabelul 4.3.

4.2. Notarea strii suprafeelor


Starea suprafeelor indicat pe desen reprezint starea finit a suprafeelor
(inclusiv tratamente termice i termochimice, acoperiri metalice, etc.), nainte de
vopsire i lcuire.

77
Capitolul 4 Notarea strii suprafeelor

Simbolurile utilizate pentru indicarea rugozitii suprafeelor sunt prezentate n


SR EN ISO 1302:2002. Aceste simboluri sunt:
- simbolul de baz (fig. 4.6-a);
- simbolul din figura 4.6-b se folosete cnd ndeprtarea de material
este obligatorie;

a) b) c) d) e)
Fig. 4.6
- simbolul din figura 4.6-c se folosete atunci cnd se interzice
ndeprtarea de material. Acest simbol se folosete i pe desenele de operaii
pentru a arta c o suprafa trebuie s rmn n aceeai faz ca la operaia
precedent;

78
Capitolul 4 Notarea strii suprafeelor

- dac trebuie s fie indicate caracteristicile speciale ale suprafeei


atunci la braul cel mai lung al simbolului de baz se completeaz cu o linie ca
n fig. 4.6-d;
- dac pentru toate suprafeele piesei este cerut aceeai stare a
suprafeei, atunci se folosete simbolul din fig. 4.6-e.
Valoarea numeric nscris deasupra simbolului este maxim admisibil
prescris pentru acea suprafa.
Indicaiile referitoare la starea suprafeei trebuie dispuse n raport cu simbolul
grafic ca n fig. 4.7, unde notaiile au semnificaiile:
a valorile rugozitii
Ra, n m, precedate de
b
simbolul parametrului Ra a c/f a2
sau alte simboluri
urmate de valorile lor; (e) d
b procedeul
de fabricaie, tratament,
acoperire Fig. 4.7 Fig. 4.8
sau alte condiii referitoare la
fabricaie; c nlimea neregularitilor, n m, precedat de simbolul
parametrului, sau lungimea de baz, n mm (pentru R a, Rz, Ry aceast valoare a
lungimii de baz se omite cnd aceasta este cea prevzut de standard); d forma
neregularitilor suprafeei; e adaosul de prelucrare; f valorile rugozitii diferite
de Ra, n m, precedat de simbolul parametrului.
Dac pentru o suprafa trebuie indicat att limita superioar (a 1) ct i limita
inferioar (a2) atunci aceste valori se vor scrie ca simbol ca n fig. 4.8.

4.3. Indicarea rugozitii pe desen


n conformitate cu regula general prezentat n SR ISO 129:1994, simbolul
grafic i indicaiile care i sunt asociate trebuie dispuse astfel nct s fie citite de
jos sau din dreapta desenului (fig. 4.9).
Dac este necesar, simbolul grafic al rugozitii poate fi amplasat pe desen
prin intermediul unor linii de indicaie terminate cu o sgeat (fig. 4.9).
Ca regul general, simbolul grafic sau linia ajuttoare terminat cu sgeat
trebuie orientat spre exteriorul materialului piesei, fie ctre linia care reprezint
suprafaa, fie ctre o linie care o prelungete (fig. 4.9)
Cnd nu exist riscul unei interpretri greite, condiiile referitoare la
rugozitatea suprafeei pot fi indicate mpreun cu dimensiunile prescrise (fig. 4.10).

79
Capitolul 4 Notarea strii suprafeelor

Fig. 4.9 Fig. 4.10

Simbolul grafic trebuie utilizat o singur dat pe o suprafa i, de preferat, pe


proiecia unde figureaz cota care definete suprafaa sau poziia acestei
suprafee. Suprafeele cilindrice sau prismatice definite printr-o ax de simetrie
trebuie specificat doar o singur dat (fig. 4.11).
Dac la o
suprafa prismatic
definit de axa de
simetrie, o fa are alt
rugozitate dect a
celorlalte fee,
atunci rugozitile se vor
prescrie separat pe
fiecare fa (fig. 4.12).
Dac aceeai
stare a suprafeei este
impus pe toate Fig. 4.11
Fig. 4.12 suprafeele unei piese atunci simbolul grafic se amplaseaz deasupra
indicatorului (fig. 4.13-a).
Dac aceeai stare a suprafeei este impus pe majoritatea suprafeelor,
atunci simbolul grafic corespunztor acestei stri se amplaseaz deasupra
indicatorului i este urmat ntre paranteze fie de simbolul de baz (fig. 4.13-b), fie
de simbolurile celorlalte stri ale suprafeei.
Simbolurile grafice ale strii suprafeei diferite de simbolul general trebuie
nscrise pe suprafeele corespunztoare (fig. 4.13-c).

80
Capitolul 4 Notarea strii suprafeelor

a)
b) c)
Fig. 4.13

Testul de evaluare
nr. 5
1. Ansamblul
microneregularitilor unei
suprafee rezultate n
urma unui proces
tehnologic se numete:
a) rugozitate;
b) interschimbabilitate;
c) ajustare.

2. Cu Ry se noteaz:
a) distana dintre linia proeminenelor i linia golurilor:
b) nlimea maxim a proeminenelor profilului;
c) adncimea maxim a golurilor profilului.

3. Cu Rz se noteaz:
a) distana dintre linia proeminenelor i linia golurilor;
b) suma dintre adncimea maxim golurilor i nlimea maxim a
proeminenelor;
c) media valorilor absolute ale celor mai mari cinci proeminene i ale
celor mai de jos cinci adncituri n limitele lungimii de baz.

4. Cu Ra se noteaz:
a) distana dintre linia proeminenelor i linia golurilor;
b) media aritmetic a valorilor absolute ale abaterilor profilului n limitele
lungimii de baz;
c) media celor mai mari cinci proeminene n limitele lungimii de baz.

5. Precizai care simbol pentru indicarea rugozitii, din figura de mai jos, nu este
corect:

a) b) c)

6. Simbolul de rugoziate din figura alturat indic:


a) interzicerea indeprtrii de material:
b) ndeprtarea de material e obligatorie;
c) este obligatoriu un tratament termic pe suprafaa
respectiv.

81
Capitolul 4 Notarea strii suprafeelor

7. ntr-un desen de execuie:


a) pot fi mai multe simboluri de rugozitate identice;
b) trebuie s fie doar un simbol cu aceeai valoare prescris a
rugozitii;
c) pot fi mai multe simboluri, dar s indice valori diferite ale parametrilor
de rugozitate.

8. n care figur simbolul de rugozitate este incorect reprezentat?

a) b) c)
9. n figura alturat, simbolul de rugozitate se 2 1
refer la:
a) suprafaa alezajului;
b) suprafaa arborelui;
c) la ambele suprafee. 1 60 H7

10. O rugozitate mic a suprafeelor implic:


a) costuri mici i precizie dimensional ridicat;
b) costuri mari i precizie dimensional ridicat;
c) costuri mari i precizie dimensional sczut.

82
Capitolul 5 nscrierea toleranelor pe desen

Capitolul 5

NSCRIEREA TOLERANELOR PE DESEN

5.1. nscrierea pe desen a toleranelor liniare i unghiulare

5.1.1. Generaliti
O dimensiune a unei piese nu poate fi executat cu exactitate din cauza
impreciziei procesului de execuie, mijloacelor de msurare, uzurii sculelor de
lucru i a erorilor umane. Totui, dac dimensiunea piesei este executat ntre
dou dimensiuni limite, atunci piesa poate fi considerat bun i i poate ndeplini
rolul funcional n ansamblul din care face parte.
Interschimbabilitatea este procesul prin care piesele dintr-un ansamblu pot fi
nlocuite cu altele fr a fi afectat funcionalitatea ansamblului respectiv.
Pentru a fi posibil interschimbabilitatea pieselor ntr-un ansamblu, au fost
stabilite anumite norme i reglementri care sunt cuprinse n SR EN 20286-1:1997.
Acest standard definete urmtorii termeni (fig. 5.1):
Dimensiunea nominal N
este dimensiunea rezultat din calcul
i fa da care se definesc
dimensiunile limit;
Dimensiunea efectiv E este
cea care se realizeaz dup
prelucrare, cea msurat;
Dimensiunile limit, Dmax
(dmax) i Dmin (dmin), sunt dimensiunile
extreme ntre care trebuie s se afle
dimensiunea efectiv,

Dmin E Dmax; dmin E dmax

Abaterea efectiv A reprezint diferena ntre dimensiunea efectiv


i
Fig. 5.1
cea nominal: A=E-N
Abaterile prescrise sunt abateri limit admisibile i pot fi:
- abaterea superioar: ES = Dmax - N
- abaterea inferioar: EI = Dmin - N

83
Capitolul 5 nscrierea toleranelor pe desen

Linia zero (fig. 5.1) este linia fa de care se reprezint grafic


abaterile i corespunde dimensiunii nominale;
Tolerana IT (interval tolerat) este diferena ntre dimensiunea
maxim i cea minim:

IT = dmax - dmin = (N+es) - (N+ei) = es - ei

Cmpul de toleran este zona cuprins ntre liniile care reprezint


dimensiunile minim i maxim. Poziia acestuia fa de linia zero este
definit printro abatere simbolizat cu una sau dou litere din alfabetul latin
(majuscule pentru alezaje i minuscule pentru arbori), iar mrimea este
dat de numrul din simbol.

5.1.2. Jocuri, strngeri, ajustaje


n procesul de asamblare, dou piese cu aceeai dimensiune nominal, pot
fi asamblate n aa fel nct una dintre piese s fie cuprins de cealalt. Piesa
cuprins se numete arbore (sau tip arbore) (fig. 5.2-a), iar cealalt alezaj (sau
tip alezaj) (fig.
5.2-b), chiar dac forma suprafeei comune nu este cilindric.

a) b) c)

Fig. 5.2

Relaia care rezult din diferena dimensiunilor liniare dinainte de asamblare


dintre cele dou piese care se asambleaz se numete ajustaj.
n funcie de tipul piesei din asamblare se folosesc urmtoarele simboluri:
- pentru alezaje litere mari: Dmax,, Dmin, ES, EI;
- pentru arbori litere mici: dmax, dmin, es, ei;
Poziia cmpurilor de toleran ale celor dou piese care se asambleaz
determin trei tipuri de ajustaje:
ajustaj cu joc (fig. 5.3) cnd cmpul de toleran al alezajului este n
ntregime deasupra cmpului de toleran al arborelui;

84
Capitolul 5 nscrierea toleranelor pe desen

Dmin > dmax jmax=Dmax-dmin - parametrii


ajustajului jmin=Dmin-dmax

ajustaj intermediar cnd cele dou


cmpuri de toleran sunt suprapuse parial
sau total, caz n care rezult att ajustaje cu
joc ct i ajustaje cu
strngere (fig. 5.4);
Fig. 5.3

ajustaj cu strngere cnd cmpul de toleran al alezajului este n


ntregime sub cmpul de
toleran al arborelui (fig. 5.5).
dmin > Dmax Smax = dmax Dmin
Smin = dmin - Dmax

5.1.3. nscrierea pe desen a toleranelor la dimensiuni liniare


nscrierea toleranelor la dimensiuni liniare pe desen se face n conformitate
cu SR ISO 406:1991
Componentele unei dimensiuni liniare tolerate se indic pe desen n
urmtoarea succesiune (fig. 5.6):
a) dimensiunea nominal;
b) simbolul cmpului de toleran;
-0,025 39,975
40 f7 40 f7 -0,050 40 f7 39,950

85
Capitolul 5 nscrierea toleranelor pe desen

a) b) c)
Fig. 5.6
Dac pe lng simbolul toleran este necesar i nscrierea abaterilor sau a
dimensiunilor limit, aceste informaii suplimentare trebuie scrise ntre paranteze
(fig.
5.6-b i 5.6-c).
Observaii:
- abaterile vor fi exprimate n aceeai unitate de msur ca i cota;
- abaterile, ca i dimensiunile limit, vor avea acelai numr de zecimale,
excepie situaia cnd o abatere este ,,zero.
Dac tolerarea dimensiunilor liniare se face prin abateri, acestea se vor nscrie
n urmtoarea ordine (fig. 5.7):
a) dimensiunea nominal;
b) valorile abaterilor.
+0.1 0
32 -0.2 32
-0.2

320,1
a) b) c)
Fig. 5.7
Cnd una din abateri are valoarea zero, aceasta trebuie exprimat prin
cifra ,,0 (fig. 5.7-b). Dac abaterile sunt simetrice fa de dimensiunea nominal,
valoarea abaterii se scrie o singur dat i este precedat de semnul ,, (fig. 5.7-
c).
O dimensiune liniar tolerat mai poate fi marcat pe desen i prin nscrierea
dimensiunilor limit (fig. 5.8).
Observaie: 32,198
Abaterea limit superioar sau dimensiunea limit
32,195 superioar trebuie nscris n poziia superioar, iar
abaterea limit inferioar sau dimensiunea limit
inferioar n poziia inferioar, indiferent dac este

tolerat un alezaj sau un arbore.


Fig. 5.8
Indicarea toleranelor pe desenele de ansamblu se
face prin indicarea simbolurilor cmpurilor de toleran dup valoarea cotei, mai
nti pentru alezaj i, apoi, pentru arbore (fig. 5.9).

86
Capitolul 5 nscrierea toleranelor pe desen

Fig. 5.9

Dac este necesar i precizarea abaterilor, acestea se vor scrie ntre


paranteze (fig. 5.10). Pentru simplificare se poate utiliza cotarea cu o singur linie
de cot (fig. 5.11).

5.1.4. Indicarea toleranelor pentru dimensiuni unghiulare


Se folosesc aceleai reguli ca la tolerarea dimensiunilor liniare, cu precizarea
c unitile de msur ale unghiului nominal i fraciunile acestuia, ca i abaterile,
trebuie indicate ntotdeauna. Dac abaterea unghiular este exprimat n secunde
sau minute, valoarea minutului sau secundei trebuie precedat, dup caz, de 0
sau 0 0 (fig. 5.12).

Fig. 5.10 Fig. 5.11

5.2. nscrierea toleranelor geometrice pe desen


Toleranele geometrice se vor nscrie pe desen conform reglementrilor
cuprinse n STAS 7385/1,2 85.
Abaterile de form (abaterile de la forma geometric ideal proiectat) i
poziie reciproc a suprafeelor unei piese, care apar n procesul de execuie,
trebuie s se obin ntre nite limite, care sunt precizate de standarde n vigoare.
Aceste tolerane se prescriu numai dac este absolut necesar acest lucru pentru
asigurarea interschimbabilitii pieselor.
60 10'00'30''

+00'15''
30 -00'30''

a) b)

350,25 35,25
34,75

87
Capitolul 5 nscrierea toleranelor pe desen

c) d)
Fig. 5.12

5.2.1. Generaliti
Tolerana geometric aplicat unui element definete zona de toleran n
interiorul creia trebuie s fie cuprins elementul respectiv.
Zona de toleran este suprafaa sau spaiul cuprins n interiorul unui cerc
(sau cilindru), ntre dou cercuri concentrice (sau doi cilindri coaxiali), ntre dou
linii paralele (sau plane paralele) n interiorul unui paralelipiped.
Elementul de referin este un element real al unei piese (muchie, suprafaa
unui alezaj) care este utilizat pentru determinarea poziiei unei baze de referin.
n tabelul 5.1 sunt date tipurile de tolerane geometrice.
Tabelul 5.1

Tipul tolerantei Tipul tolerantei Simbol


Tolerante de forma Toleranta la rectilinitate
Toleranta la planeitate
Toleranta la circularitate
Toleranta la cilindricitate
Toleranta la forma data a profilului
Toleranta la forma data a suprafetei
Tolerante de orientareToleranta la paralelism
Toleranta la perpendicularitate
Toleranta la inclinare
Tolerante de pozitie Toleranta la pozitia nominala
Toleranta la concentricitate si coaxilitate
Toleranta la simetrie
Tolerante de bataie Toleranta bataii circulare (radiale, frontale)
Toleranta bataii totale

5.2.2. nscrierea toleranelor geometrice pe desen


Datele privind toleranele geometrice se nscriu ntr-un dreptunghi mprit n
dou sau trei csue (cadru de toleran) n care se trec: simbolul de toleran,
valoarea acesteia n mm i litera (literele) de identificare a bazei (bazelor) de
referin, dac este cazul (fig. 5.13).

a) b) c)
Fig. 5.13

88
Capitolul 5 nscrierea toleranelor pe desen

Cadrul de toleran se leag de elementul tolerat (suprafaa la care se refer


tolerana) printr-o linie de indicaie dreapt sau frnt, trasat cu linie continu
subire i terminat cu sgeat. Sgeata liniei de indicaie se sprijin pe:
- linia de contur sau o linie ajuttoare, dar nu n dreptul linii de cot,
dac tolerana se refer la suprafaa respectiv (fig. 5.14-a);
- pe linia ajuttoare, n prelungirea liniei de cot, dac tolerana se
refer la axa de simetrie sau la planul de simetrie al piesei (fig. 5.14-b);
- pe ax, dac tolerana se refer la axa (planul de simetrie) al tuturor
elementelor care admit aceast ax (plan de simetrie) (fig. 5.14-c).
Cnd tolerana unui element este indicat n raport cu o baz de
referin, aceasta se identific printr-o liter de referin, care se repet
i n Fig. 5.14-a cadrul de toleran (fig. 5.15).

b) c)
Fig. 5.14

Litera de referin se nscrie ntr-o csu care se leag de suprafaa (baza)


de referin printr-o linie de indicaie terminat cu un triunghi nnegrit sau nu (dar
acelai n toate reprezentrile din desenul respectiv) (fig. 5.16).

Fig. 5.15 Fig. 5.16

Triunghiul de referin se amplaseaz:


- pe linia de contur sau pe o linie ajuttoare, dar nu n prelungirea linie
de cot, dac baza de referin este suprafaa sau profilul respectiv (fig.
5.15);
- pe linia ajuttoare, n prelungirea liniei de cot, dac baza de
referin este axa sau planul de simetrie al piesei (fig. 5.16);
- pe ax sau planul de simetrie al piesei, dac tolerana se refer la
aceast ax sau plan (fig. 5.17).

89
Capitolul 5 nscrierea toleranelor pe desen

Fig. 5.17 Fig. 5.18


n cazul cnd cadrul de toleran poate fi legat direct de baza de referin, nu
se mai scrie litera de referin (fig. 5.18);
Dac tolerana se refer la o anumit lungime aflat n oricare loc de pe
suprafaa respectiv, valoarea acestei lungimi se nscrie dup valoarea toleranei
separat de aceasta printr-o linie oblic (fig. 5.18).
Testul de evaluare nr. 6
1. Interschimbabilitatea este definit ca fiind:
a) nlocuirea unui ansamblu dintr-un utilaj cu altul mai performant;
b) procesul prin care piesele dintr-un ansamblu pot fi nlocuite cu altele,
fr a afecta funcionalitatea ansamblului respectiv;
c) procesul prin care se grupeaz mai multe piese legate organic ntre
ele ntr-un ansamblu funcional.

2. Tolerana IT (interval tolerat) este:


a) diferena dintre dimensiunea maxim i cea minim ntre care poate fi
executat dimensiunea respectiv;
b) diferena dintre dimensiunea efectiv i cea maxim;
c) diferena dintre dimensiunea maxim i cea nominal.

3. Ajustajul unei asamblri se definete ca fiind:


a) diferena dintre dimensiunile nominale ale pieselor ce se asambleaz;
b) diferena dintre toleranele pieselor ce se asambleaz;
c) relaia care se stabilete ntre dimensiunile liniare dinainte de
asamblare ale celor dou piese care se asambleaz.

4. Relaia Dmin>dmax (Dmin diametrul maxim al alezajului, iar d max - diametrul minim
al arborelui) indic un ajustaj:
a) cu joc;
b) intermediar;
c) cu strngere.

5. Relaia dmin > Dmax (Dmax diametrul maxim al alezajului, iar d min - diametrul
minim al arborelui) indic un ajustaj:
a) cu joc;
b) intermediar;
c) cu strngere.

90
Capitolul 5 nscrierea toleranelor pe desen

6. Dimensiunea minim prescris de notaia 32F7( + 0 , 041


+ 0 , 020 ) este:
a) 31,980;
b) 32,020;
c) 32,041.

7. Simbolul de toleran din figur indic:


a) tolerana la circularitate;
b) tolerana la cilindricitate;
c) tolerana la planeitate.

8. Simbolul de toleran din figur indic:


a) tolerana la circularitate;
b) tolerana la concentricitate i coaxilitate;
c) tolerana la planeitate.

9. Informaiile privind toleranele geometrice se nscriu:


a) lng cota care se leag de suprafaa respectiv;
b) ntr-o csu care se leag de suprafaa tolerat printr-un triunghi
nnegrit sau nu;
c) ntr-un dreptunghi mprit n dou sau trei csue i legat de
elementul tolerat printr-o linie de indicaie dreapt sau frnt i
terminat cu o sgeat pe elementul tolerat.

10. Litera de referin pentru o suprafaa se nscrie:


a) ntr-o csu legat de suprafaa respectiv printr-o linie continu
subire terminat cu un triunghi nnegrit sau nu;
b) ntr-un cerc legat de suprafaa respectiv printr-o linie continu subire
terminat cu un triunghi nnegrit sau nu;
c) direct pe o linie de indicaie terminat printr-o sgeat pe suprafaa
respectiv.

91
Capitolul 6 Executarea desenelor tehnice

Capitolul 6

EXECUTAREA DESENELOR TEHNICE

6.1. Executarea schiei


Schia este desenul executat cu mna liber n limita aproximaiei vizuale, pstrnd
proporia ntre dimensiunile liniare ale elementelor geometrice. Pentru executarea schiei
se parcurg urmtoarele etape: I. Studiul preliminar al piesei cu fazele:
identificarea piesei: stabilirea rolului funcional n ansamblul din care face
parte, a poziiei de funcionare, modului de asamblare i a denumirii ei;
studiul tehnologic, n care se stabilete materialul din care este fcut piesa,
procedeele tehnologice de obinere a ei (turnare, forjare, strunjire, frezare, rectificare,
etc.), precum i calitatea suprafeelor (rugozitatea);
analiza formelor geometrice ale piesei, n care se stabilesc: forma
geometric principal, formele auxiliare, forma funcional a piesei (rezultat din
completarea formei principale), forma constructiv-tehnologic (obinut n urma
corecturilor aduse formei funcionale pe baza procesului tehnologic);
stabilirea poziiei de reprezentare (n poziia de funcionare sau n poziia de
prelucrare), astfel nct n proiecia principal s apar ct mai multe detalii de form
i poziie;
stabilirea numrului necesar de proiecii i a naturii lor (vederi, seciuni,)
funcie de complexitatea piesei;
II. Execuia grafic a schiei cu urmtoarele faze:
alegerea formatului: trasarea elementelor formatului, trasarea
dreptunghiurilor minime de ncadrare a proieciilor, cu linie continu subire, la
distanele x i y de chenar i ntre proiecii, ale cror valori sunt:
20 x 80 i 10 y 50;
trasarea axelor de simetrie ale formelor geometrice simple ce compun piesa,
cu linie-punct subire, n toate proieciile, depind conturul proieciilor cu 2-3 mm;
trasarea conturului exterior, cu linie continu subire, concomitent n toate
proieciile respectnd corespondena ntre proiecii a elementelor din care este
alctuit piesa;
stabilirea traseelor de secionare i trasarea conturului interior, cu linie
continu subire;
haurarea suprafeelor rezultate prin secionare;
trasarea filetelor, racordrilor, muchiilor fictive, reale, etc.;
cotarea schiei (msurarea dimensiunilor pe pies, nscrierea cotelor pe
desen); se vor trasa, mai nti, cotele de poziie i de gabarit i, apoi, cele care
definesc forma corpurilor geometrice simple;

92
Capitolul 6 Executarea desenelor tehnice

nscrierea strii suprafeelor, a toleranelor la dimensiuni, a toleranelor de


form i poziie, a condiiilor tehnice, etc.;
ngroarea conturului i a muchiilor vizibile;
tergerea dreptunghiurilor de ncadrare;
completarea indicatorului i verificarea desenului obinut.
Pentru exemplificare, se va arta
modul de executare a schiei pentru piesa din
fig. 6.1.
I. Studiul preliminar al piesei:
piesa propus pentru
desenare este un lagr, care are
suprafaa cilindric interioar n contact
permanent cu fusul unui arbore; poziia
de funcionare este cu axa cilindrului n
poziie orizontal;
piesa este realizat prin
operaiile de frezare, gurire i alezare
executate asupra unui semifabricat obinut
prin turnare; materialul este, dup aspect, un
oel turnat;
Fig. 6.1
formele geometrice simple din
care este alctuit piesa sunt: un cilindru cu o gaur cilindric coaxial, o prism cu dou
guri alungite strpunse, o nervur paralelipipedic i alt nervur prismatic cu baza un
trapez isoscel;
poziia de reprezentare este chiar poziia de funcionare (cea reprezentat n
fig. 6.1);
din analiza piesei, rezult c sunt necesare trei proiecii: o vedere n
proiecia principal, o vedere de sus i o seciune n proiecia lateral;
II. Execuia grafic a schiei
se alege formatul A3 (297x420) aezat cu latura mare orizontal (poziia X),
i se calculeaz distanele x i y dintre proiecii cu relaiile (vezi i fig. 6.2):

x= i y =
Pentru L=120, l=80 i h=90, dimensiunile de gabarit ale piesei, rezult:
x=63,3365 mm i y=35,6635 mm;
se traseaz, apoi, dreptunghiurile minime de ncadrare cu linie continu subire i axele de
simetrie cu linie punct subire (fig. 6.2);
n fig. 6.3 s-a trasat conturul exterior n toate cele trei proiecii, cu linie
continu subire;
se stabilete traseu de secionare i se traseaz conturul interior al piesei
(fig. 6.4);
se completeaz desenul cu filetele, muchiile fictive, racordri, i alte
elemente, dup caz;
se stabilesc bazele de cotare i se traseaz cotele de gabarit i de poziie
(fig. 6.4);

93
Capitolul 6 Executarea desenelor tehnice

se completeaz desenul cu cotele care definesc formele geometrice simple,


se ngroa conturul i muchiile vizibile, se traseaz traseul de secionare, se
haureaz, se nscriu rugozitile, toleranele, etc. (fig. 6.5).

Fig. 6.2

94
Capitolul 6 Executarea desenelor tehnice

Fig. 6.3

Fig. 6.4

95
Capitolul 6 Executarea desenelor tehnice

Fig. 6.5

6.2. Executarea desenului la scar


Desenul la scar este desenul executat dup schi, la o anumit scar, cu ajutorul
instrumentelor de desenat sau cu ajutorul computerului folosind un soft specializat n acest
scop (ex. AUTOCAD).
Scara de reprezentare este raportul ntre dimensiunile msurate pe desen i cele
reale, corespunztoare aceluiai element (a se vedea paragraful 1.7). Pentru executarea
desenului la scar, se parcurg urmtoarele etape:
alegerea scrii de reprezentare n funcie de mrimea i complexitatea
piesei, conform SR EN ISO 5455:1997.
alegerea formatului de desen n funcie de: scara aleas, numrul de
proiecii, dimensiunile de gabarit ale piesei, etc.;
executarea propriu-zis a desenului la scar parcurgnd, n principiu,
aceleai faze ca la executarea schiei;
trasarea n tu pe calc a desenului la scar folosind instrumente speciale
pentru acest scop; se parcurg, n general, urmtoarele faze: fixarea hrtiei de calc,
stabilirea grosimii liniilor, trasarea axelor de simetrie, a cercurilor i arcelor de cerc,
trasarea liniilor verticale din dreapta spre stnga, a liniilor orizontale de sus n jos,
trasarea liniilor ajuttoare, a liniilor de cot, a cotelor, a sgeilor i a haurilor,
nscrierea toleranelor, a rugozitilor, completarea indicatorului i verificarea final a
desenului.
La executarea desenului la scar cu ajutorul computerului, ordinea de parcurgere a
etapelor i fazelor prezentate anterior nu mai este aa de strict, deoarece exist

96
Capitolul 6 Executarea desenelor tehnice

posibilitatea corectrii sau completrii n orice moment a oricrei faze. Mai mult, unele faze
sunt eliminate nemaifiind necesare. Desenul se transfer pe hrtie de calc sau hrtie
opac doar n momentul cnd este terminat i verificat. De asemenea, se poate copia
desenul n mai multe exemplare n funcie de necesiti. De remarcat precizia deosebit cu
care se execut desenul cu ajutorul computerului.

Tema de control nr. 1


S se execute schia urmtoarelor piese, pe formate A3, utiliznd un numr minim de
proiecii (vederi i seciuni).

a) b)

c) d)
e) f)

97
Capitolul 6 Executarea desenelor tehnice

g) h)

i) j)

k) l)

98
Capitolul 7 - Axonometria

Capitolul 7

AXONOMETRIA

7.1. Reprezentarea axonometric ortogonal


Spre deosebire de reprezentarea ortogonal, n proiecie axonometric se
intuiete mai uor forma obiectului reprezentat.
Proiecia axonometric paralel - este proiecia ortogonal sau oblic a unui
obiect pe un plan nclinat fa de axele triedrului de referin, numit plan
axonometric.

79
Capitolul 7 - Axonometria

Planul axonometric [P] este un plan oarecare care intersecteaz triedrul de


referin Oxyz dup un triunghi ABC, numit triunghi axonometric.
Proiectnd ortogonal punctul O pe planul axonometric ABC se obine punctul
O1, iar prin unirea lui O1 cu punctele A, B, C se obin axele axonometrice: O1X1,
O1Y1, O1Z1.
Din fig. 7.1 rezult urmtoarele relaii:


O A = OA cos
1
O B = OBcos (7.1)
1
O1B = OCcos

unde , , sunt unghiurile dintre axele ale celor dou triedre (Oxyz i O 1X1Y1Z1) .
Cosinusurile acestor unghiuri (cos , cos , cos ) se numesc coeficieni de
reducere i sunt subunitari.

80
Capitolul 7 - Axonometria

Dac se proiecteaz punctul O 1 pe planele de proiecie [H], [V] i [W] se


obine paralelipipedul de proiecie n care avem:

Oo2 =Oo2 +Oo2 +Oo2 (7.2)


1 1x 1y 1z
Dar :

Oo = OO cos

1x 1 1

Oo = OO cos (7.3)
1y 1 1
Oo = OO cos
1z 1 1

unde 1, 1, 1 sunt unghiurile dintre OO 1 i axele triedrului Oxyz . Aceste unghiuri


sunt complementare unghiurilor , , i . Deci, vom avea relaiile:

cos 1 = sin


cos 1 = sin (7.4)

cos 1 = sin
Din relaiile (7.2) i (7.3) rezult:

OO OO OO OO
1=cos21 +cos21 +cos2 1 (7.5)
i dac inem cont i de relaiile (7.4) vom avea:
1 = sin2 + sin2 + sin2
1 = 1-cos2 + 1-cos2 + 1-cos2
sau cos2 + cos2 + cos2 =2
(7.6)
Relaia (7.6) reprezint relaia fundamental a axonometriei ortogonale.

7.2. Tipuri de axonometrii utilizate n desenul tehnic


n funcie de relaiile existente ntre unghiurile , i vom avea trei tipuri
de axonometrii:
A) Proiecia axonometric izometric (izometria) cnd ==
n acest caz triunghiul ABC este echilateral, iar axele axonometrice fac ntre
ele unghiul de 1200 (fig. 7.2).

81
Capitolul 7 - Axonometria

Din relaia (7.6) rezult :

82
Capitolul 7 - Axonometria

83
Capitolul 7 - Axonometria

84
Capitolul 7 - Axonometria

3cos2=2

de unde: cos = = 0,82


2
3

Asta nseamn c toate segmentele paralele cu axele x, y, z se vor


reprezenta n triedrul O1X1Y1Z1
reduse cu coeficientul de reducere 0,82. n practic
Fig. 7.2
acest coeficient se ia egal cu 1 (fig. 7.2) .
B) Proiecia axonometric dimetric cnd =
Triunghiul ABC este soscel, iar unghiurile dintre axe au valorile din fig. 7.3.
Standardul recomand cos
cos= de unde, prin prelucrarea relaiei (7.6), 2
se obine:

cos =cos =0,94 i cos =0,47

n practic se adopt coeficienii de reducere: Fig. 7.3

cos =cos =1 i cos =0,5

C) Proiecia axonometric trimetric (anizometric) cnd .

85
Capitolul 7 - Axonometria

86
Capitolul 7 - Axonometria

Triunghiul ABC este, n acest caz, un triunghi oarecare.


Pentru o bun reprezentare a unui obiect tridimensional se
recomand ca ntre axele triedrului O1X1Y1Z1 s se ia
unghiurile din fig. 7.4. Nu se recomand utilizarea acestui tip
de proiecie axonometric n desenul industrial.

Fig. 7.4

7.3. Reprezentarea izometric a figurilor plane


Majoritatea pieselor reprezentate n desenul tehnic industrial au n
componena lor corpuri geometrice simple (prisme, piramide, cilindri, conuri, sfere,
etc.) care, la rndul lor, conin figuri geometrice plane (triunghi, ptrat, hexagon,
cerc, etc.). Reprezentarea corpurilor n proiecie axonometric impune cunoaterea
reprezentrii axonometrice a acestor figuri plane.
Pentru o execuie uoar i precis a reprezentrilor axonometrice se
recomand parcurgerea urmtoarelor etape:
87
Capitolul 7 - Axonometria

ataarea unui sistem de axe ortogonale piesei sau figurii plane ce


urmeaz a fi reprezentat axonometric;
identificarea planului de proiecie pentru fiecare figur geometric
simpl;
stabilirea coordonatelor x,y,z ale tuturor punctelor importante care
definesc figura geometric plan i reprezentarea lor n sistemul de axe
axonometric
O1X1Y1Z1;
reprezentarea n proiecie axonometric a liniilor care definesc figura
geometric plan prin unirea punctelor corespunztoare.
n figurile 7.5-a, 7.5-b i 7.5-c sunt reprezentate n epur triunghiul, ptratul i
hexagonul, iar n fig. 7.5-d sunt artate proieciile lor axonometrice.

Fig. 7.5
n figura 7.6-a este reprezentat cercul n proiecie ortogonal, nscris ntr-un
ptrat .
n fig. 7.6-b, este reprezentat cercul n proiecie axonometric n cele 3 plane
axonometrice.

88
Capitolul 7 - Axonometria

Proiecia axonometric a cercului este o elips care are axa mare 1,22D i
axa mic 0,7D (D este diametrul cercului). Deoarece construcia elipsei, cnd se
cunosc axele, este mai laborioas, aceasta se nlocuiete cu un oval nscris n
proiecia izometric a ptratului.
89
Capitolul 7 - Axonometria

Construcia ovalului se face astfel:


a) se identific planul n care se afl cercul i coordonatele centrului su;
b) prin centrul cercului se duc paralele la axele care definesc planul cu care este
paralel planul cercului (n fig. 7.6-b, paralele la axele X 1 i Y1 pentru cercul 1);
c) pe acestea se msoar, de o parte i de alta a centrului cercului 1, distane
egale cu raza cercului (R=D/2). Rezult punctele E 1, F1, G1, H1;
d) prin punctele E1, F1, G1, H1 se duc paralele la axele duse anterior la punctul b);
la intersecia acestora se obin punctele A 1, B1, C1 i D1 care sunt vrfurile
ptratului n care este nscris cercul ; figura obinut este un romb;
e) se duc diagonalele rombului i se unete A1 cu H1 rezultnd punctul O2, i A1 cu
G1 rezultnd punctul O3;
f) cu raza R1=O2H1=O3G1 se duc arce de cerc cu centrele n O 2, respectiv O3.
g) cu raza R2=A1H1=C1E1 se duc arce de cerc cu centrele n A1, respectiv C1;
Astfel a rezultat proiecia axonometric a cercului 1 n planul X 1O1Y1. Pentru
celelalte plane axonometrice se procedeaz n mod similar, rezultnd cercurile 2 i
3.
n fig. 7.6-b au fost reprezentate i celelalte proiecii axonometrice ale
cercurilor din plane axonometrice Y1O1Z1 i X1O1Z1 .
Din cele prezentate mai sus, se observ c dimensiunile paralele cu axele de
coordonate se conserv.
7.4. Aplicaii ale reprezentrii axonometrice izometrice n desenul
tehnic
De multe ori proiectele tehnice ale utilajelor i instalaiilor industriale sunt
nsoite i de reprezentri axonometrice. Acestea au avantajul c sunt intuitive i
pot fi nelese cu uurin chiar i de cei care nu au o pregtire tehnic
corespunztoare. De asemenea, pentru reprezentarea lor este necesar o singur
proiecie.
Aplicarea reprezentrilor axonometrice izometrice n desenul industrial este
exemplificat fig. 7.7-b, pentru piesa reprezentat n proiecie ortogonal, fig. 7.7-
a.

90
Capitolul 7 - Axonometria

Pentru evidenierea formelor interioare ale corpurilor, acestea se vor seciona


ndeprtndu-se, de obicei, un sfert din ele. Haurarea suprafeelor secionate se
face cu linii continui subiri, echidistante. Pentru stabilirea sensului haurilor, se
traseaz triunghiul axonometric (fig. 7.7-c). Haurile se vor trasa paralel cu latura
triunghiului corespunzoare planului cu care este paralel planul seciunii (fig. 7.7-b).
La cotarea reprezentrilor axonometrice se vor respecta regulile i principiile
precizate la reprezentarea ortogonal a pieselor (SR ISO 129:1994), completate cu
urmtoarele (fig. 7.7-b):
elementele cotrii (linii de cot, linii ajuttoare, cote, etc.) s fie
amplasate n acelai plan cu elementul care se coteaz;
liniile de cot se traseaz paralel cu axele axonometrice i se sprijin
pe liniile ajuttoare; se recomand, dac este posibil, scoaterea acestora n
afara reprezentrii axonometrice;
cotele reprezint adevrata mrime a elementului cotat indiferent de
valoarea coeficientului de reducere folosit pentru axa axonometric
respectiv;
n reprezentarea dimetric, cotele dimensiunilor paralele cu axa O 1Y1
(unde elementele sunt reprezentate la scara 1:2) se vor nscrie la valoarea lor
nominal i se vor sublinia pentru a pune in eviden c elementul respectiv
nu este reprezentat la aceeai scar cu elementele situate pe celelalte
direcii.

91
Capitolul 7 - Axonometria

b) c)
Fig. 7.7

Tema de control nr. 2


S se execute desenul axonometric izometric pentru urmtoarele piese:

a) b)

92
Capitolul 7 - Axonometria

c) d)

e) f)

g) h)

i) j)

93
Capitolul 8

DESENUL DE ANSAMBLU

Desenul de ansamblu este reprezentarea grafic a unui complex de elemente


(piese) legate organic i funcional ntre ele, alctuind un dispozitiv, o instalaie, main.
Reprezentarea separat a unui grup de piese, legate funcional ntre ele, dintrun
ansamblu mai complex, poart denumirea de desen de subansamblu. Din desenul de
ansamblu trebuie s rezulte urmtoarele informaii:
forma i poziia elementelor componente (piese, subansambluri);
modul de funcionare;
modul de asamblare (montare);
dimensiunile de montare i funcionare; modul de legare cu ansamblurile
nvecinate, etc.
La ntocmirea documentaiei pentru un ansamblu existent (desen de releveu), se
parcurg, succesiv, urmtoarele etape:
ntocmirea schielor pentru elementele componente;
ntocmirea desenelor la scar pentru elementele componente;
executarea schiei pentru ansamblu;
executarea desenului la scar pentru ansamblu.
La ntocmirea desenului de ansamblu n etapa de proiectare, se parcurg, n
general, aceleai etape ca la desenul de releveu, cu excepia primei etape cnd
desenele pentru componente se execut direct la scar, fr a mai ntocmi schie n
prealabil.
Normele i reglementrile privind reprezentarea i cotarea desenului de ansamblu
sunt cuprinse n STAS 6134-84.

8.1. Reguli de reprezentare


La executarea desenului de ansamblu trebuie s se respecte urmtoarele reguli:
Reprezentarea pe desen i dispunerea proieciilor trebuie s corespund
regulilor din STAS 105-87 i respectiv, STAS 614-76.
Desenele de ansamblu trebuie s cuprind numrul minim de proiecii
necesare pentru definirea clar a poziiei relative a tuturor elementelor componente
(piese i ansambluri de ordin inferior), pentru poziionarea acestora i pentru
nscrierea cotelor necesare.
n proiecia principal, care de obicei este o seciune frontal, se va
reprezenta ansamblu n poziie de funcionare. n cazul ansamblurilor ce reprezint
organe de comand ale fluidelor (robinete cu ac, cu sertar i cu ventil), acestea se

94
Capitolul 8 Desenul de ansamblu

vor reprezenta n poziia nchis, cu excepia robinetelor cu cep (conic sau cilindric)
care se deseneaz n poziia deschis.
Capitolul 8 Desenul de ansamblu

n seciune, piesele pline, fr configuraie interioar, (uruburi, tifturi,


boluri, pene, osii, axe, arbori, etc.) se reprezint n vedere, chiar dac suprafaa de
secionare trece prin axa lor geometric. Anumite poriuni pline ale pieselor
(nervuri, aripioare, spie, etc.), aflate n planul de secionare, se vor reprezenta n
vedere (nesecionate).
Piuliele i aibele circulare a cror ax este situat n planul de secionare
se reprezint in vedere (fig. 8.1, poz. 12 i 13).
Dac un plan de secionare nu conine anumite elemente (uruburi, piulie,
tifturi, guri, etc.) necesare a fi reprezentate pe proiecia respectiv, acestea se
pot considera rabtute n planul respectiv de secionare i se reprezint cu linie
punct subire (fig. 8.1, poz. 4, 5 i 6);

Conturul a dou piese nvecinate se reprezint:


- printr-o singur linie de contur, comun celor dou piese dac ntre cele
dou piese nu exist joc sau exist un joc rezultat din abateri la aceeai
dimensiune nominal (fig. 8.1, ntre poz. 8 i 10);
- prin liniile de contur ale celor dou piese, dac ntre ele exist un joc
rezultat din dimensiuni nominale diferite (fig. 8.1, ntre poz. 3 i poz. 8 i 10).
Dac este necesar, piesele, care execut deplasri n timpul funcionrii
ansamblului respectiv, pot fi reprezentate, n aceeai proiecie, i n poziie extrem
(fig. 8.4, mnerul de la robinetul cu cep) sau n poziii intermediare de micare;
conturul piesei n astfel de poziii sau o poriune a acestuia se traseaz cu linie-
dou puncte subire, fr a haura suprafeele respective, chiar dac
reprezentarea acestora este n seciune.

95
Dac este necesar, piesele, care fac parte din ansambluri nvecinate i
care constituie elemente de legtur cu ansamblul ce face obiectul desenului, pot fi
reprezentate utiliznd o linie-dou puncte subire.
Pentru reprezentarea mai clar a unor elemente acoperite, unele piese
sau ansambluri de ordin inferior se pot considera, n mod convenional, demontate
i ndeprtate (fig. 8.3, poz. 11, 12, 13), caz n care se va face meniunea necesar
pe desen.
Sistemele de etanare cu presgarnitur (fig. 8.1 poz. 10, fig. 8.2 poz. 7 i
fig. 8.4 poz. 10) se reprezint cu presgarnitura n poziie de strngere, introdus 2-
3 mm n cutia de etanare. Etanarea la robinetele cu ventil se face prin
intermediul cutiei de etanare. Trecerea fluidului pe lng tij este mpiedicat de
garnitura montat n locaul din capac (fig. 8.1 poz. 9fig. 8.2 poz. 6 i fig. 8.4 poz.
9). Etanarea se produce datorit presrii realizat de presgarnitura filetat sau de
piulia olandez.

a) b)
Fig. 8.2

8.2. Reguli de poziionare a componentelor


Fiecare element distinct (pies sau ansamblu de ordin inferior) al
ansamblului reprezentat n desen este identificat printr-un numr de poziie distinct,
corespunztor numrului din tabelul de componen al desenului respectiv;
n cazul aplicrii sistemului de numerotare codificat a documentului, drept
numr de poziionare se poate utiliza numrul de cod sau un grup de cifre
caracteristice numrului de cod al piesei sau subansamblului.
Observaii:
Piesele din ansambluri nvecinate reprezentate pe desen se identific prin
numrul desenului corespunztor sau prin denumirea piesei, nscrise pe
reprezentarea respectiv.
Fiecare numr de poziie se nscrie la extremitatea unei linii de indicaie,
trasat cu o linie continu subire i terminat cu un punct ngroat pe suprafaa din
desen a elementului poziionat sau, n cazul unor posibile confuzii (suprafee mici

96
Capitolul 8 Desenul de ansamblu

sau nnegrite, etc.), terminate printr-o sgeat, sprijinit pe linia de contur a


elementului respectiv (fig. 8.3, poz. 7).
Se admite trasarea unei singure linii de indicaie:
a) pentru grupe de organe de ansamblare (ex.: urub-aib-piuli) ce se
monteaz n acelai loc al ansamblului respectiv (fig. 8.1, poz. 4,5,6 i 11,12,13);
b) pentru alte grupe de piese cnd nu sunt posibile confuzii n privina
interdependenei dintre ele i numai dac nu este posibil trasarea liniilor de
indicaie pentru fiecare pies (fig. 8.3, poz. 2,3,4). n aceste cazuri, numerele de
poziie respective se nscriu la extremitatea liniei de indicaie, n ordine cresctoare
(pe un
Capitolul 8 Desenul de ansamblu

singur rnd sau, eventual pe o singur coloan) i desprite ntre ele prin virgule, linia
de indicaie trasndu-se de la piesa al crei numr de poziie se scrie mai nti.
Liniile de indicaie se traseaz nclinat, astfel nct s nu se confunde cu
liniile de contur, liniile de ax, elemente de cotare sau hauri i, pe ct posibil, s
nu intersecteze linii de cot sau linii ajuttoare. Ele nu trebuie s fie sistematic
paralele. Se admite ca liniile de indicaie s fie frnte o singur dat.
Dimensiunile numerelor de poziie sunt de 1,52 ori dimensiunea
nominal a scrierii utilizate pentru cotare. Ele nu se subliniaz i nici nu se
ncercuiesc.
Elementele componente se poziioneaz pe proiecia n care apar cel mai
clar i pot fi identificate mai uor.
Pe un desen, fiecare numr de poziie se nscrie, de regul, o singur
dat, numrul elementelor identice cu cel poziionat identificndu-se prin tabelul
de componen, respectiv, lista de piese, lista de normalizate sau lista de
materiale (coloana n care se scrie numrul de buci).
Se admite ca un numr de poziie s se repete pe desen de attea ori ct
este strict necesar pentru identificarea clar a elementelor identice care
asambleaz piese diferite.
Numerele de poziie se nscriu n afara conturului proieciei respective,
grupndu-se pe rnduri i coloane paralele cu laturile formatului de desen.
Numerele de poziie se nscriu pe desen n ordinea de succesiune a
elementelor poziionate alturat i invers trigonometric (fig. 8.3, 8.4) sau n sens
trigonometric pentru fiecare proiecie n parte, ns numai ntr-un singur sens pe
acelai desen.
Se admite ca nscrierea numerelor de poziie s se fac n ordinea
aproximativ a montrii, dup importana pieselor, dup nivelul elementelor
respective (n primul rnd ansamblurile de ordin inferior, piesele, apoi tipizatele,
etc.).

8.3. Reguli de cotare


n desenele de ansamblu, de regul, se traseaz urmtoarele categorii de cote:
cote de gabarit care dau informaii despre mrimea ansamblului
(lungime, lime, nlimea) i, n general, sunt aproximative;

97
cote de legtur care se refer la elementele cu care ansamblul
respectiv se asambleaz cu piesele sau ansamblurile nvecinate;
cote funcionale care se refer la anumite dimensiuni importante
dintr-un ansamblu (ex.: seciunile de trecere a fluidelor prin armturi, alezajul i
cursa n cazul cilindrilor hidraulici i pneumatici, etc.);
cote de montaj care sunt necesare n faza de montaj i care se dau
mpreun cu rugozitile suprafeelor respective;
Alte cote necesare pentru operaiile de asamblare i montare i
care nu rezult din desenele de execuie ale pieselor componente.
n cazul unor elemente care execut deplasri n timpul funcionrii ansamblului
respectiv, dac se reprezint poziia extrem in micare, dimensiunea cotat este
dimensiunea din poziia extrem pe care o ocup piesa. Alteori se folosesc notaii
pentru poziiile extreme. Exemplu la un robinet cu ventil: Deschis / nchis (fig.
8.3).

8.4. Completarea tabelului de componen


n final, desenul de ansamblu se completeaz cu tabelul de componen n care se
nscriu informaii despre elementele componente (piese i subansambluri de ordin
inferior). Forma, dimensiunile i amplasarea tabelului de componen sunt conform SR
ISO 7573:1994 (a se vedea paragraful 1.8). Din tabelul de componen rezult
urmtoarele informaii: denumirea, numrul de desen sau standardul fiecrei
componente, materialul i numrul de buci.
Coloanele din tabelul de component se completeaz astfel:
- n coloan Poz. se nscriu numerele de poziie corespunztoare fiecrui
element, n ordine cresctoare, de jos n sus, ncepnd cu 1;
- n coloana Denumire se nscrie denumirea fiecrui element component la
singular, nearticulat, ct mai scurt i cu, eventual, cteva caracteristici funcionale
sau constructive reprezentative (ex.: Roat dinat m n=4, z=100);
- n coloan Referin se trece numrul de desen pentru componentele care
au desen de execuie sau numrul standardului pentru componentele
standardizate care sunt fr desen de execuie;
- n coloana Material se noteaz materialul din care este fcut piesa aa
cum prevede standardul materialului respectiv. n cazul subansamblurilor sau al
pieselor standardizate la care materialul este precizat de standardul respectiv,
aceast coloan nu se completeaz.
- n coloana Cantitate se trece numrul de buci aferent fiecrui element
component.
- n coloana Observaii se nscriu unele informaii suplimentare, cum ar fi:
dimensiunile semifabricatului, numrul de desen sau codul matriei sau al
dispozitivului de prelucrare, furnizorul piesei standardizate sau al subansamblului
tipizat, etc.
Nu se admite folosirea prescurtrilor la completarea tabelului de componen n
afara celor prevzute de standarde. n celulele n care nu se trec informaii se va trasa o
liniu.

98
Capitolul 8 Desenul de ansamblu

n cazul cnd desenul de ansamblu se execut pe mai multe plane, tabelul de


componen se va trece pe prima plan. Pentru ansambluri mai complexe, se admite
reprezentarea tabelului de componen separat pe formate A4.
Pentru exemplificare celor prezentate n acest capitol, n fig. 8.3 i 8.4 sunt
prezentate desenele de ansamblu pentru un robinet cu ventil i, respectiv, un robinet cu
cep.

99
92
Fig. 8.4
93
Capitolul 8 Desenul de ansamblu

Testul de evaluare nr. 7


1. Un desen de ansamblu se poate executa n:
a) trei proiecii;
b) ase proiecii;
c) ntr-un numr minim de proiecii.

2. Ansamblul de reprezentat se deseneaz:


a) n poziia de funcionare;
b) n poziia de prelucrare;
c) nu conteaz poziia.

3. Conturul a dou piese nvecinate, la care exist un joc din dimensiuni nominale
diferite, se reprezint:
a) printr-o singur linie continu groas;
b) prin liniile de contur ale celor dou piese;
c) printr-o linie continu groas i o linie ntrerupt subire.

4. Dac este necesar, piesele care fac parte din ansambluri nvecinate se pot fi
reprezentate n desen:
a) prin linie ntrerupt subire;
b) prin linie dou puncte subire;
c) prin linie continu subire.

5. Elementele componente ale unui ansamblu (piese, subansambluri de ordin inferior)


se identific, n desenul de ansamblu:
a) prin denumire i numrul desenului de execuie;
b) printr-un numr de poziie distinct, corespunztor numrului din tabelul de
componen;
c) prin numrul de poziie i numrul desenului de execuie.

6. Elementele componente ale ansamblului se poziioneaz:


a) n toate proieciile unde sunt reprezentate;
b) n proiecia n care apar cel mai clar i sunt mai uor de identificat;
c) numai n proiecia principal.

7. Sistemele de etanare cu presgarnitur se reprezint cu presgarnitura:


a) introdus complet;
b) cu garnitura ocupnd jumtate din locaul cutiei de etanare;
c) cu presgarnitura introdus 2-3 mm n cutia de etanare.

8. nlimea de scriere a numerelor de poziie este:


a) 1,5-2 ori nlimea nominal de scriere;
b) egal cu nlimea nominal de scriere;
c) de 3 ori nlimea nominal de scriere.

9. Numerele de poziie se scriu, n tabelul de componen, n prima coloan:


a) ncepnd de jos n sus;
b) de sus n jos;
c) grupnd piesele de acelai tip.

94
Capitolul 8 Desenul de ansamblu

10. Dac ntr-un ansamblu unele elemente execut deplasri n timpul funcionrii, ele
pot fi reprezentate n poziii intermediare sau extreme cu:
a) linie continu subire;
b) cu linie dou puncte subire;
c) cu linie ntrerupt.

Rspunsuri la teste
Testul de evaluare nr. 1:
1-c, 2-a, 3-c, 4-c, 5-b, 6-a, 7-c, 8-c, 9-numrul de identificare, denumirea desenului i
numele proprietarului legal al desenului, 10-a.

Testul de evaluare nr. 2:


1-a, 2-c, 3-b, 4-b, 5-a, 6-c, 7-b, 8-a, 9-a, 10-b.

Testul de evaluare nr. 3:


1-a, 2-c, 3-b, 4-a, 5-b, 6-c, 7-a, 8-a, 9-a, 10-c.

Testul de evaluare nr. 4:


1-a, 2-c, 3-c, 4-b, 5-a, 6-b, 7-a, 8-b, 9-c.

Testul de evaluare nr. 5:


1-a, 2-a, 3-c, 4-b, 5-c, 6-b, 7-a, 8-c, 9-a, 10-b.

Testul de evaluare nr. 6:


1-b, 2-a, 3-c, 4-a, 5-c, 6-b, 7-b, 8-a, 9-c, 10-a.

Testul de evaluare nr. 7:


1-c, 2-a, 3-b, 4-b, 5-b, 6-b, 7-c, 8-a, 9-a, 10-b.
95

BIBLOGRAFIE

.a. Geometrie descriptiv i desen, vol. I, Galai, 1982


a. Geometrie descriptiv i desen tehnic probleme i aplicaii,
Editura Didactic i Pedagogic, Bucureti, 1975;
.a. Tolerane i control dimensional, Editura Scorpion, Galai,
2002;
.a. Desen tehnic, Editura Didactic i Pedagogic, Bucureti,
1982;

, .a. Geometrie descriptiv i desen tehnic, Editura Didactic i


Pedagogic, Bucureti, 1978;
. Geometrie descriptiv i desen Editura Mongabit, Galai,
2002;
., Geometrie descriptiv i desen industrial partea I, Editura
Academia, Galai, 2001
.a. Desen tehnic industrial pentru construcii de maini, Editura
Tehnic, Bucureti, 1982;
Elemente de geometrie descriptiv utilizate n desenul tehnic,
Editura Evrika, Brila, 2001;
. Desen tehnic partea I, Universitatea din Galai, 1976
. Desen tehnic partea II, Universitatea din Galai, 1977
rrescu, Geometrie descriptiv i desen tehnic - ndrumar de
proiectare, Editura Mongabit, Galai, 2002;
.a. Desen tehnic industrial elemente de proiectare, Editura
tehnic, Bucureti, 1995;
Standarde, subgrupa U10 - Desen tehnic
96