Sunteți pe pagina 1din 6

Ceramic House / Archi-Union Architects

Titlu: Ceramic House


Autor: Archi-Union Architects
Anul construirii: 2015
Localizare: Shanghai
Suprafata sit: 272 mp
Suprafata construita: 136 mp
Bibliografie: http://www.archdaily.com/790287/ceramic-house-archunion
https://www.dezeen.com/2016/06/20/ceramic-house-artist-studio-abandoned-warehouse-slatted-cedar-extension-
conversion-archi-union-shanghai-china/?li_source=LI&li_medium=bottom_block_1

Archi-Union Architects a adaugat o extensie sectionata, din cherestea, deasupra unei vechi
fabrici de beton si caramida in Shanghai, transformand-o intr-un spatiu expozitional si un atelier
pentru un artist specializat pe ceramica.
Cladirea abandonata este localizata in Parcul Industrial Wuwei, pe situl unei vechi fabrici de
fibre chimice. Archi-Union Architects, care isi are birourile in parc, a prevazut acea transformare.
Artistul a solicitat o cladire cu un spatiu expositional, a zona de receptie pentru vizitatori, un
birou si un patio. Provocarea a fost crearea acelor spatii fara a pierde caracterul original al
cladirii.
In privinta sitului, acolo erau cateva cladiri si un copac, au spus Archi-Union.
Speram ca ei pot deveni parte a memoriei, adunate impreuna ca parte a unei noi cladiri, mai
mult decat o simpla parte veche eliminate si apoi inlouita cu un nou obiect.
Ramasitele structurii originale de beton si caramida sunt acum vizibile atat din interior cat si din
exterior.
Noile ferestre inserate in golurile deja existente in fatade au oferit o cantitate suficienta de
lumina naturala si oportunitati de expunere a lucrarilor de arta.
Noul etaj superior este captusit cu lamele vertical din cedru rosu, care creeaza un spatiu omogen,
dar permeabil, in care pare ca se suprapune usor pe baza ei de zidarie.
Suprafetele sectionate au rolul de a reduce visual cantitatea de masa adaugata si de a permite
luminii din interior sa patrunda prin fatada.
La capatul sitului, un copac ajuta la perceperea unei terase acoperita la primul nivel al unui drum
invecinat. Acesta permite de asemenea ca lumina soarelui sa atinga spatial biroului si studioul de
la acel nivel.
In spatele cladirii, o structura unghiulara cu suprafete translucide de policarbonat adaposteste o
scara din lemn ce conecteaza cele doua etaje.
Panourile semi-transparente permit luminii zilei sa inunde tot spatiul de circulatie, care
straluceste precum o lanterna cand e luminata din interior noaptea.
Ceramic House e inconjurata de copaci batrani, in concluzie scara este considerata ca fiind parte
a utilizarii zilnice a spatiului, astfel incat creeaza o atmosfera speciala, au adaugat arhitectii.
Design-ul foloseste acoperire cu material transparent pentru a promova o mai buna comunicare
intre spatiul interior si exterior.
O scara spiralata de metal continua in sus de la primul etaj pana la un acces care se deschide
catre doua terase de acoperis la fiecare capat al cladirii.
Pe tot parcursul spatiului interior, noi material precum caramida cenusie si otelul prefabricate
introduce noi tonuri si texture care complementeaza paleta de materialitati si starea uzata a
fabricii originale.
Archi-Union este condusa de arhitectul Philip F Yuan. Alte cladiri ale biroului inclu un club cu
un acoperis rasucit si un restaurant contruit din caramizi de diferite dimensiuni.