Sunteți pe pagina 1din 61

1Caredintreurmtoareleafirmaiicuprivirelanevoileeconomicenuesteadevrat?

:
a) reprezintcerinealeexisteneioamenilorcaindiviziimembriaisocietii;
b) sesatisfacprinconsumuldebunuri;
c) auattodeterminareobiectivctiunaobiectiv;
d) suntlimitateidinamice;
e) volumulidiversitatealorautendinedecretere.

2Bunurilesempartnlibereieconomicedupurmtorulcriteriu:
a) naturasubiectuluipurttor;
b) complexitatealor;
c) modulderegenerare;
d) moduldeaccesalindivizilorlaele;
e) graduldesatisfacere.

3Una dintre urmtoarele afirmaii este compatibil cu principiul


raionalitii utilizrii3resurselor:
a) seproducedeproastcalitate;
b) seproducecenusecere;
c) activitateaeconomicrespectivpolueazmediul;
d) seproducemaimultdectsecere;
e) se produce cu consumuri de resurse mai mici, prin folosirea tehnologiei
avansate.

4Unindividareunvenitdisponibilde2milioanelei.Elpoateachiziionatricourila
preulunitarde1milionleiicmilapreulde2milioanelei/bucat.Costulde
oportunitatealachiziionriiuneicmieste:
a) 1,5tricouri;
b) 0,5tricouri;
c) 2tricouri;
d) 2,5tricouri;
e) 1tricou.

Unul dintre urmtoarele reprezint dezavantaj al diviziunii muncii:


a) cretereaproductivitiimuncii;
b) creterearisculuideomaj;
c) utilizareamainilor;
d) dimensiunea(mrimea)pieei;
e) libertateacomerului.
Nu reprezint activitate compatibil cu funcia de a produce a
ntreprinderilor:
a) substituiefactorideproducie;
b) cumprfactorideproducie;
c) combinfactorideproducie;
d) sponsorizeazaciuniculturalefrsbeneficiezedescutirilaimpozitulpe
profit;
e) urmreteobinereadeprofit.

Una dintre urmtoarele reprezint limit a diviziunii muncii:


a) monotonia;
b) pierdereadexteritiideaexecutaunproduscomplet;
c) utilizareamainilor;
d) creterearisculuideomaj;
e) naturamuncii.

Nu reprezint administraie privat:


a) sindicatele;
b) armata;
c) CruceaRoie;
d) partidelepolitice;
e) fundaiile.

n funcie de natura lor, fluxurile dintre agenii economici se mpart n:


a) nominaleireale;
b) realeimonetare;
c) bruteinete;
d) fixeivariabile;
e) finaleiintermediare.

Care dintre urmtoarele caracteristici nu aparin activitii economice?


a) este principala form de activitate practic;
b) este guvernat de principiul raionalitii;
c) este o activitate eminamente practic, transformatoare;
d) este independent de mediul natural;
e) este o aciune cu finalitate.

Nevoile economice, ca motivaie esenial a activitii economice:


a) sunt limitate;
b) reprezint un obiectiv secundar al activitii oamenilor;
c) exprim relaia dintre subiect, ca purttor al nevoii, i obiectul destinat
satisfacerii acesteia;
d) sunt condiionate numai obiectiv;
e) sunt condiionate numai subiectiv.
Nu reprezint caracteristic a nevoilor economice:
a) sunt nelimitate ca numr;
b) dispar prin satisfacere;
c) sunt sinonime cu interesele economice;
d) sunt complementare;
e) sunt concurente.

Caracteristica principal a resurselor este:


a) abundena;
b) calitatea;
c) raritatea;
d) utilitatea;
e) finalitatea.

Cnd economia realizeaz combinaii de producie aflate n interiorul frontierei


posibilitilor de producie:
a) resursele sunt folosite eficient;
b) producia este inferioar nivelului din perioada de referin;
c) producia este superioar nivelului din perioada de referin;
d) resursele sunt utilizate ineficient i/sau incomplet;
e) nevoile economice sunt satisfcute integral.

Curba care arat combinaiile de bunuri pe care economia poate s le produc la un


moment dat utiliznd resursele disponibile este:
a) funcia de producie;
b) curba expansiunii produciei;
c) curba posibilitilor de producie;
d) linia bugetului;
e) curba de indiferen.

ntr-o economie de pia, alocarea resurselor se realizeaz prin:


a) deciziile guvernului;
b) decizii administrative;
c) tehnologiile de producie;
d) sistemul de preuri;
e) plan.

Un bun economic:
a) nu este un bun rar;
b) este produs n exclusivitate de ctre firme;
c) nu poate face obiectul tranzaciilor n natur;
d) are preul strict pozitiv;
e) este oferit ntr-o cantitate mai mare dect cantitatea cerut la orice nivel al
preului.
Care dintre urmtoarele bunuri este liber?
a) nvmntul public;
b) autostrzile;
c) lemnul;
d) informaia;
e) nisipul din deert.

O economie poate produce 100 pachete de unt i 5 tunuri sau 80 pachete de unt i 7
tunuri. n cazul n care costul de oportunitate al produciei de tunuri (n raport cu
untul) este cresctor, care dintre urmtoarele combinaii de pachete de unt i tunuri nu
poate fi un punct situat pe curba posibilitilor de producie pentru economia
respectiv ?
a) 94 pachete de unt i 6 tunuri;
b) 93 pachete de unt i 6 tunuri;
c) 92 pachete de unt i 6 tunuri;
d) 91 pachete de unt i 6 tunuri;
e) 89 pachete de unt i 6 tunuri.

Opersoandispunedeunvenitde2.000.000u.m.ipoateachiziionadoubunuri,Ai
B.PreulbunuluiAestede250.000u.m.,iaralbunuluiB,500.000u.m.naceste
condiii,costuloportunitiiachiziieiuneiunitidinbunulAeste:
a) 0,5unitidinbunulB;
b) 1unitatedinbunulB;
c) 1,5unitidinbunulB;
d) 2unitidinbunulB;
e) 2,5unitidinbunulB.

Caredinurmtoarelereprezintoadministraieprivat?
a) armata;
b) nvmntulpublic;
c) partidelepolitice;
d) primria;
e) prefectura.

Unadinurmtoareleactivitinuarecaractercomercial:
a) furnizareaserviciilordeaprarenaional;
b) transferulunorsumedebanintredouconturibancare;
c) vnzareadebunurideconsumfinal;
d) vnzareadebunurideconsumintermediar;
e) acordareaunuicreditunuiclientbancar.
Forma general a curbei posibilitilor de producie indic un cost de oportunitate:
a) cresctor;
b) descresctor;
c) constant;
d) cresctor pn la un punct, apoi descresctor;
e) descresctor pn la un punct, apoi cresctor.

O economie produce doar dou bunuri X i Y. n cazul n care curba posibilitilor de


producie este o curb concav fa de origine:
a) costul de oportunitate pentru bunul X n raport cu bunul Y este constant;
b) costul de oportunitate pentru bunul X n raport cu bunul Y este cresctor;
c) costul de oportunitate pentru bunul X n raport cu bunul Y este descresctor;
d) economia este ineficient;
e) costul de oportunitate este cresctor pn la un punct, apoi descresctor.

Costul de oportunitate reprezint:


a) costul contabil;
b) costul informrii n vederea ncheierii unui contract;
c) cea mai bun variant de alocare a resurselor sacrificat n favoarea variantei
alese;
d) un concept similar ratei marginale de substituie;
e) un concept sinonim cu frontiera posibilitilor de producie.

O afirmaie normativ exprim:


a) ceea ce se ntmpl n general n economie;
b) ceea ce ar trebui s se ntmple n economie;
c) o situaie favorabil din economie;
d) o stare de fapt n economie;
e) o situaie de dezechilibru n care se afl economia.

Afirmaia c rata inflaiei n Romnia la sfritul lunii decembrie 2002 a fost de 17,8%
este:
a) un enun pozitiv;
b) un enun normativ;
c) un enun nedemonstrabil;
d) o ipotez;
e) concluzia unui model matematic.

Enunul pentru a fi eficiente ntreprinderile romneti ar trebui s fie privatizate este o


afirmaie:
a) pozitiv;
b) normativ;
c) empiric;
d) explicativ;
e) descriptiv.

Nu reprezint o afirmaie pozitiv:


a) rata omajului era la sfritul anului 2002 de 8,8%;
b) indicele preurilor de consum a crescut cu 3% n luna decembrie;
c) o inflaie de 18% este nc prea mare;
d) economia romneasc a crescut cu o rat anual de 5,3% n 2001;
e) rata medie anual a dobnzii este de 17%.

Reprezint o lucrare care reflect prioritar probleme de microeconomie:


a) F. Hayek, Drumul ctre servitute;
b) M. Friedman, Liber s alegi;
c) M. Albert, Capitalism contra capitalism;
d) G. Becker, Comportamentul consumatorului o abordare economic;
e) N. Georgescu-Roegen, Legea entropiei i procesul economic.

Atunci cnd se consum n mod succesiv uniti din acelai bun economic, pn la
saturaie:
a) UmgcreteiUTscade;
b) UmgrmneconstantiUTscade;
c) UmgdescretenaceeaimsurcuUT;
d) UmgcretenaceeaimsurcuUT;
e) UmgdescreteiarUTcrete.

Prin consumul succesiv a unor uniti din acelai bun economic, pn la saturaie,
utilitatea total este:
a) pozitiv i descresctoare;
b) negativ;
c) zero;
d) descresctoare;
e) pozitiv i cresctoare.

Reprezint bunuri complementare:


a) margarin-unt;
b) benzin-motorin;
c) miere-zahr;
d) autoturism-benzin;
e) gaz metan-lemn.

Reprezint bunuri substituibile:


a) autoturism-benzin;
b) calculator-program soft;
c) unt-margarin;
d) stilou-cerneal;
e) mixer-energie electric.
Pn la punctul de saturaie, utilitatea marginal obinut prin consumul succesiv din
acelai bun economic:
a) crete, cu o rat descresctoare;
b) crete, cu o rat constant;
c) scade, cu o rat descresctoare;
d) scade, cu o rat constant;
e) scade, cu o rat cresctoare.

Consumul unui bun economic nu este influenat n mod direct de:


a) situaia de ansamblu a economiei;
b) preferinele consumatorilor;
c) costurile fixe de producie;
d) condiiile natural-geografice;
e) veniturile consumatorilor.

Pn la punctul de saturaie, utilitatea total obinut prin consumul succesiv din acelai
bun economic:
a) crete, cu o rat descresctoare;
b) crete, cu o rat constant;
c) scade, cu o rat descresctoare;
d) scade, cu o rat constant;
e) scade, cu o rat cresctoare.

Utilitatea total este maxim atunci cnd:


a) UmgA=UmgB;
b) UmgA/PB=UmgB/PA;
c) UmgA/UmgB=PA;
d) UmgA/PA=UmgB/PB;
e) UmgB/UmgA=PA/PB.

Un individ dispune de un venit disponibil Vd=20 u.m. El consum dou bunuri X i Y cu


preurile Px=1 u.m. i Py=2 u.m. n condiiile n care Umgx=10-Qx iar Umgy=28-2Qy,
programul de consum care asigur echilibrul consumatorului este:
a) 2X i 3Y;
b) 4X i 8Y;
c) 3X i 2Y;
d) 8X i 4Y;
e) 2X i 5Y.
Funcia utilitii totale a unui individ este UT=53Qx, unde Qx reprezint cantitatea
consumat din bunul X. n condiiile n care P x=2 u.m., iar venitul disponibil al
individului este Vd=200 u.m., utilitatea marginal a consumului din bunul X este:
a) 2;
b) 3;
c) 1;
d) 4;
e) 5.

Conform legii lui Gossen, atunci cnd se consum uniti succesive dintr-un bun,
intensitatea nevoii umane pentru bunul respectiv:
a) scade;
b) crete;
c) nu se modific;
d) nti crete, apoi scade;
e) se accentueaz.

Dac utilitatea marginal a unui bun este zero, atunci utilitatea total este:
a) zero;
b) negativ;
c) cresctoare;
d) descresctoare;
e) maxim.

Au utilitate economic:
a) att bunurile economice, ct i cele libere;
b) numai bunurile libere;
c) numai bunurile economice;
d) numai bunurile din proprietatea de stat;
e) numai bunurile din proprietatea mixt.

Curba courilor de consum care genereaz acelai nivel al utilitii consumului se


numete:
a) linie a bugetului;
b) curb a cererii;
c) curb a ratelor marginale de substituie n consum;
d) curb de indiferen;
e) izocost.
Panta curbei de indiferen este:
a) raportul dintre preurile bunurilor;
b) unitar;
c) raportul dintre utilitatea total a bunului substituit i utilitatea total a bunului
care l substituie;
d) raportul dintre utilitatea total a bunului care substituie i utilitatea total a
bunului substituit.
e) rata marginal de substituie n consum.

Dac rata marginal de substituie a unui bun A printr-un bun B este de 4, atunci
consumatorul va face un schimb avantajos cnd schimb o unitate de bun A pentru:
a) 5 uniti din B;
b) 3 uniti din B;
c) 1 unitate din B;
d) 2 uniti din B;
e) 0,5 uniti din B.

Dac preul bunului X este cu 100% mai mare dect preul bunului Y, atunci un
consumator raional alege:
a) o cantitate din bunul X de 2 ori mai mare dect cantitatea din bunul Y;
b) o cantitate din bunul X de 2 ori mai mic dect cantitatea din bunul Y;
UmgX
c) cantitile din cele dou bunuri astfel nct 2;
UmgY
UmgX 1
d) cantitile din cele dou bunuri astfel nct ;
UmgY 2
e) cantitile din cele dou bunuri pentru care utilitile lor marginale sunt egale.

UmgA UmgB
Dac , atunci consumatorul realizeaz o cretere a utilitii totale dac:
PA PB
a) consum mai puine uniti din bunul A;
b) consum cantiti egale din bunurile A i B;
c) consum mai puin din ambele bunuri;
d) consum mai mult din ambele bunuri;
e) consum mai multe uniti din bunul A.

Care din afirmaiile de mai jos este fals?


a) raionalitatea presupune maximizarea utilitii totale, dat fiind constrngerea
bugetar;
b) venitul consumatorului influeneaz utilitatea total;
c) curba cererii unui consumator nu depinde de utilitatea marginal;
d) cnd cantitatea consumat succesiv dintr-un bun crete, utilitatea marginal
resimit de consumator scade;
e) consumatorul i maximizeaz utilitatea total dac va cheltui ntregul venitul
disponibil.

Utilitile marginale pentru dou bunuri A i B sunt 500 uniti de utilitate i, respectiv,
200 uniti de utilitate. Dac preul bunului A este 10000 lei i al bunului B, 2000 lei,
atunci consumatorul:
a) va menine consumul din ambele bunuri;
b) va mri consumul din B i va reduce consumul din A;
c) va mri consumul din A i va reduce consumul din B;
d) va mri consumul din ambele bunuri;
e) va reduce consumul din ambele bunuri.

Prin consumul a 6 uniti succesive dintr-un bun, un consumator obine urmtoarele


utiliti marginale: 30, 28, 22, 13, 2, -11. Utilitatea total a primelor 5 uniti
consumate este:
a) 28 uniti de utilitate;
b) 57 uniti de utilitate;
c) 82 uniti de utilitate;
d) 84 uniti de utilitate;
e) 95 uniti de utilitate.

Un consumator dispune de un venit disponibil de 14. Utilitile marginale resimite n


urma consumului a dou bunuri, X i Y, sunt date de relaiile UmgX 10 2 X ,
UmgY 5 Y . Dac preurile celor dou bunuri sunt PX PY 2 , atunci programul
de consum care asigur echilibrul consumatorului este:
a) 3X i 3Y;
b) 3X i 4Y;
c) 3X i 7Y;
d) 4X i 3Y;
e) 7X i 7Y.

Un consumator are o funcie de utilitate total de tipul U( X,Y ) 3 X Y . Venitul


disponibil de 16, iar preurile celor dou bunuri sunt PX 1 i PY 2 . Programul de
consum ce asigur echilibrul consumatorului este:
a) 5X i 2Y;
b) 5X i 5Y;
c) 6X i 5Y;
d) 8X i 4Y;
e) 10X i 3Y.
Dac produsul dintre utilitatea marginal a unui bun X i preul unui bun substituibil Y
este 48, preul bunului X este de 8, iar utilitatea total este maxim, atunci utilitatea
marginal a bunului Y este:
a) 6;
b) 8;
c) 24;
d) 22;
e) 384.

Factorii primari de producie sunt:


a) numai munca;
b) numai pmntul;
c) munca i pmntul;
d) munca i capitalul;
e) pmntul i capitalul.

Capitalul tehnic reprezint:


a) totalitatea resurselor de care dispune ntreprinderea pentru a asigura producia;
b) orice bun utilizat n produciei;
c) un bun rezultat dintr-un proces de producie i utilizat ntr-un alt proces de
producie;
d) numai cldirile folosite n procesul de producie;
e) numai materiile prime folosite pentru producie.

Care dintre urmtoarele componente ale capitalului tehnic sunt afectate de uzura fizic i
moral?
a) energia;
b) materialele consumabile;
c) echipamentele;
d) materiile prime;
e) semifabricatele.

Principiul randamentelor descresctoare ale factorilor de producie se refer la:


a) reducerea produciei;
b) reducerea productivitii marginale;
c) reducerea productivitii medii;
d) reducerea costului mediu;
e) reducerea costului marginal.
Faptul c producia crete mai repede la niveluri reduse ale utilizrii factorilor de
producie i din ce n ce mai greu la volume considerabile ale factorilor de producie
utilizai, se datoreaz:
a) randamentelor de scar cresctoare;
b) randamentelor de scar descresctoare;
c) randamentelor de scar constante;
d) faptului c producia este ineficient;
e) diferenei de producie fa de alte firme.

Nu reprezint fluxuri de intrare pentru firme:


a) subveniile primite de la stat;
b) veniturile din vnzarea bunurilor economice;
c) vnzrile de bunuri economice;
d) cumprarea de factori de producie;
e) nchirierea forei de munc.

Obiectivul fundamental al productorului:


a) minimizarea consumului de bunuri economice;
b) maximizarea profitului;
c) minimizarea venitului disponibil;
d) minimizarea profitului;
e) maximizarea ncasrilor bugetare.

Crui agent economic i este specific funcia de a produce bunuri economice:


a) administraiile private;
b) administraiile publice;
c) ntreprinderile;
d) gospodriile;
e) bncile.

Nu reprezint flux de ieire pentru firme:


a) plata impozitelor i taxelor ctre stat;
b) plata taxei pe valoarea adugat ctre stat;
c) subveniile;
d) vnzrile de bunuri economice ctre gospodrii;
e) plata salariilor.

Totalitatea elementelor folosite de firme pentru a produce bunuri economice reprezint:


a) productivitatea muncii;
b) creterea economic;
c) factorii de producie;
d) dezvoltarea intensiv;
e) dezvoltarea extensiv.
nlocuirea, parial sau total, a unuia sau mai multor factori de producie cu unul sau mai
muli factori din cei folosii sau noi, n condiiile obinerii cel puin a aceleiai
producii, reprezint:
a) combinarea factorilor de producie;
b) substituirea factorilor de producie;
c) productivitatea medie a factorilor de producie;
d) productivitatea marginal a factorilor de producie;
e) productivitatea global a factorilor de producie;

Nu reprezint indicator care msoar eficiena combinrii i substituirii factorilor de


producie:
a) productivitatea marginal a muncii;
b) productivitatea marginal a capitalului;
c) productivitatea marginal a pmntului;
d) rata marginal de substituie a factorilor de producie;
e) utilitatea marginal a factorilor de producie.

Nu reprezint o caracteristic a pmntului ca factor de producie:


a) factor de producie originar;
b) factor de producie regenerabil;
c) principalul factor de producie n agricultur;
d) cadrul de desfurare a activitii economice;
e) factor de producie nelimitat.

Nu reprezint capital tehnic:


a) mainile;
b) utilajele;
c) materiile prime;
d) abilitatea ntreprinztorului;
e) energia.

Unul dintre urmtoarele reprezint un element de capital circulant:


a) cldirile;
b) calculatoarele de proces;
c) materiile prime;
d) mainile;
e) utilajele.

Combinarea factorilor de producie nu depinde de:


a)natura activitii economice;
b)condiiile de producie;
c)venitul disponibil al consumatorului;
d)abilitatea ntreprinztorului;
e)managementul i marketingul firmei.
Care dintre urmtoarele reprezint neofactor de producie:
a) materiile prime;
b) combustibilul;
c) mainile;
d) utilajele;
e) informaia.

Unul dintre urmtorii indicatori este folosit pentru calculul eficienei combinrii i
substituirii factorilor de producie:
a) utilitatea marginal a bunurilor economice;
b) rata marginal de substituie a factorilor de producie;
c) utilitatea total a bunurilor economice;
d) utilitatea individual a bunurilor economice;
e) venitul disponibil al consumatorului.

Nu este caracteristic factorului munc folosit n activitatea economic:


a) o aciune specific uman;
b) o aciune contient;
c) un rol determinant n activitatea economic;
d) factorul activ i determinant al produciei;
e) factorul pasiv al produciei.

n momentul T0, o ntreprindere cu 50 salariai obine o producie de 10000 buci. Dac


ntreprinztorul substituie 5 utilaje cu factorul munc, n condiiile unei rate
marginale de substituie Rms=10, productivitatea medie a muncii n T1 este:
a) 100 buci/salariat;
b) 200 buci/salariat;
c) 300 buci/salariat;
d) 150 buci/salariat;
e) 250 buci/salariat.

Pe termen scurt, atunci cnd costul variabil total crete mai rapid dect producia:
a) costul fix mediu rmne constant;
b) costul variabil mediu scade;
c) costul variabil mediu rmne constant;
d) costul total mediu scade, crete sau rmne constant;
e) costul fix mediu crete.

Reprezint cheltuial material de producie:


a) salariile personalului administrativ;
b) salariile personalului direct productiv;
c) amenzi;
d) cheltuieli de protocol;
e) materiile prime.
Pe termen scurt, atunci cnd costul variabil crete n acelai ritm cu producia:
a) costul variabil mediu crete;
b) costul variabil mediu scade;
c) costul fix mediu rmne constant;
d) costul total mediu crete;
e) costul total mediu scade.

Nu reprezint cheltuial material de producie:


a) materiile prime;
b) combustibilul;
c) energia;
d) cheltuielile de protocol;
e) amortizarea capitalului fix.

n situaia n care costurile totale (CT) depind de producie (Q) conform relaiei
CT=53Q2Q2:
a) CF=53Q;
b) CVM=32Q;
c) CTM=32Q;
d) CVM=3Q2Q2;
e) CFM=(5/Q) 3.

Atunci cnd costurile totale (CT) depind de producie (Q) conform relaiei CT=152Q:
a) CFM=15;
b) CVM=2Q;
c) CmgCF;
d) CmgCF;
e) Cmg=CF.

Care dintre urmtoarele afirmaii sunt adevrate pe termen scurt:


a) CFM=constant;
b) CVM=constant;
c) CF=constant;
d) CFM ntotdeauna crete;
e) CFM ntotdeauna scade.

Atunci cnd CmgCVM:


a) CVM scade;
b) CF scade;
c) CVM=constant;
d) CVM crete;
e) CF crete.
Costurile salariale n cadrul unei firme sunt de 30 milioane lei. Dac amortizarea este de
2 ori mai mic dect valoarea capitalului circulant folosit n cadrul firmei. n
condiiile n care costurile totale ale firmei CT=60 milioane lei, valoarea consumului
de capital circulant (Kc) este:
a) Kc=15 milioane lei;
b) Kc=1 milion lei;
c) Kc=30 milioane lei;
d) Kc=20 milioane lei;
e) Kc=10 milioane lei.

Nu poate fi considerat un proces compatibil cu existena economiilor


de scar:
a) o mai bun specializare a lucrtorilor;
b) utilizarea unei tehnologii mai performante;
c) birocraia;
d) automatizarea produciei;
e) posibilitatea obinerii unor reduceri de pre la cumprarea de
factori de producie.

Fa de costul contabil, costul economic:


a) mai mare;
b) mai mic;
c) egal;
d) mai mic, cu costurile explicite;
e) mai mic, cu costurile implicite.

Nu reprezint o proprietate a factorilor de producie n cazul combinrii


acestora:
a) adaptabilitatea;
b) complementaritatea;
c) indivizibilitatea;
d) substituibilitatea;
e) divizibilitatea.

Se atinge pragul de prsire a pieei atunci cnd:


a) VT<CT, dar VT>min CV;
b) VT<CT, dar VT<min CV;
c) VT=CT, dar VT<min CV;
d) VT>CT;
e) VT>CT, dar VT> CF.

La nivelul unei firme, scara de producie ncepnd de la care firma


atinge costul mediu pe termen lung are randamente:
a) descresctoare;
b) cresctoare;
c) constante;
d) negative;
e) zero.

Atunci cnd costul total mediu pe termen lung al unei firma crete,
exist:
a) randamente cresctoare;
b) randamente constante;
c) economii de scar;
d) dezeconomii de scar;
e) scara minim eficace.

Diferena dintre valoarea bunului ct de mult suntem dispui s


pltim pentru a-l procura - i preul aferent acelui bun pe pia, la
un moment dat, reprezint:
a) surplusul productorului;
b) surplusul de venituri la bugetul statului;
c) surplusul de cantitate pe pia;
d) surplusul consumatorului;
e) isoutilitatea.

Dac un productor trebuie s utilizeze cantiti de 4 ori mai mari din toi factorii de
producie pentru a mri producia de 3 ori, atunci funcia de producie are:
a) randamente descresctoare de scar;
b) randamente cresctoare de scar;
c) randamente constante de scar;
d) proporii fixe ale factorilor de producie;
e) izocuante liniare.

Se consider funcia de producie Y 16,52K0,3 L0,7 , unde Y este producia, K


reprezint capitalul, iar L este fora de munc. Randamentele de scar care
caracterizeaz procesul de producie definit prin aceast funcie de producie sunt:
a) descresctoare;
b) cresctoare;
c) constante;
d) egale cu 16,52;
e) egale cu 0,52.

Se consider funcia de producie Y 10K 0,4 L0,6 , unde Y este producia, K reprezint
capitalul, iar L este fora de munc. Randamentele factorilor sunt:
a) cresctoare att pentru K, ct i pentru L;
b) descresctoare att pentru K, ct i pentru L;
c) constante att pentru K, ct i pentru L;
d) cresctoare pentru K i descresctoare pentru L;
e) descresctoare pentru K i cresctoare pentru L.
Caredinurmtoareleelementereprezintunfluxdeintrarencadruluneifirme?
a) impozitulpeprofit;
b) subveniile;
c) cheltuielipentruserviciilefactorilordeproducie;
d) impozitulpesalarii;
e) obligaiunileemise.

Careesteafirmaiacorectcuprivirelarelaiantreresurseifactorideproducie:
a) raportdelantreglaparte;
b) raportdelapartelantreg;
c) raportsubunitar;
d) raportunitar;
e) nuexistlegtur.

Caredinurmtoarelesensurinuestecorectcuprivirelacapitalcafactordeproducie?
a) reprezintbunurideproducie;
b) reprezintconsumintermediar;
c) reprezintconsumfinal;
d) reprezintcapitaltehnic;
e) reprezintvaloareadugat.

Dezvoltareaeconomicdetipextensivserealizeazprioritarprin:
a) sporireaproductivitiifactorilordeproducie;
b) sporireacantitiifactorilor;
c) progresultehnic;
d) reducereacosturilordeproducie;
e) creterearandamentuluifactorilordeproducie.

nT0,productivitateamedie amunciilaofirmestede20buci pesalariat.nT1,


produciasporetede3orifadeT0,cnderade200buci,iarnumruldesalariai
sedubleaz.Nivelulproductivitiimarginaleamunciireprezint:
a) 20;
b) 30;
c) 40;
d) 45;
e) 35.

Productivitatea medie a 8 muncitori este 24 uniti. Dac


productivitatea marginal corespunztoare celui de-al 9-lea
muncitor este 23 uniti, se poate trage concluzia c:
a) productivitatea marginal crete;
b) productivitatea marginal se reduce;
c) productivitatea medie crete;
d) productivitatea medie se reduce;
e) productivitatea marginal este maxim.

Petermenscurt,dacproduciasereduce,atunci:
a) costulvariabiltotalcrete;
b) costultotalcrete;
c) costulfixtotalcrete;
d) costulfixmediucrete;
e) amortizareacapitaluluitehnicfixcrete.

Laosocietatecomercial,costulvariabilmediuestede20u.m.iarnivelulproducieila
careprofitulestenul50buci.Dacpreulunitaresteegalcu40u.m.,atuncicostul
total,costultotalmediuiprofitultotalsunt:
a) 1250;25;0;
b) 3000;60;0;
c) 2000;40;0;
d) 2000;80;0;
e) 4000;80;0.

Costul reprezint 80% din ncasrile iniiale. ncasrile cresc cu 10%, iar profitul se
dubleaz.nacestemprejurri,costultotal:
a) rmneconstant;
b) cretecu2%;
c) sereducecu70%;
d) sereducecu12,5%;
e) sereducecu50%.

Randamentele descresctoare de scar folosesc la explicarea:


a) pantei liniei bugetului;
b) formei curbei costului mediu pe termen lung;
c) creterii costului fix mediu ca rezultat al creterii produciei;
d) creterii costului variabil ca urmare a scderii produciei;
e) reducerii costului fix ca urmare a creterii produciei.

Care dintre urmtoarele afirmaii este adevrat n ceea ce privete funcia de producie
KL
Q , unde Q este producia, K este capitalul, iar L este fora de munc?
KL
a) randamentele de scar sunt constante;
b) randamentele de scar sunt descresctoare;
c) capitalul i fora de munc se combin n proporii fixe;
d) productorul nu poate maximiza profitul;
e) principiul randamentelor descresctoare ale factorilor nu este valabil.

Izocuanta reprezint:
a) ansamblul combinaiilor de bunuri de consum pentru care consumatorul
resimte aceeai utilitate economic;
b) ansamblul combinaiilor de factori de producie pe care productorul le poate
utiliza cu aceleai cheltuieli;
c) ansamblul combinaiilor de factori de producie pentru care productorul
obine aceeai producie;
d) ansamblul combinaiilor de dou bunuri de consum pe care consumatorul le
poate cumpra cu aceleai venituri;
e) producia corespunztoare preului de echilibru de pe pia.

Izocuanta:
a) trebuie s fie liniar;
b) trebuie s fie concav fa de origine;
c) nu poate fi descresctoare;
d) arat combinaiile de factori de producie pentru care costul total este minim;
e) arat combinaiile de factori de producie pentru un nivel dat al produciei.

Dac productivitatea marginal a unui factor de producie este mai mare dect
productivitatea medie, atunci, pentru orice cretere a cantitii utilizate din factorul
respectiv de producie, productivitatea medie:
a) crete;
b) scade;
c) este maxim;
d) este minim;
e) poate s creasc, s scad sau s nu se modifice.

Productivitatea medie a 10 lucrtori este de 150 uniti. Dac productivitatea marginal


corespunztoare celui de-al 11-lea lucrtor este 180 uniti, atunci:
a) productivitatea marginal crete;
b) productivitatea marginal se reduce;
c) productivitatea medie crete;
d) productivitatea medie se reduce;
e) producia este maxim.

Curba productivitii marginale a unui factor de producie intersecteaz axa factorului


variabil de producie n punctul pentru care:
a) productivitatea medie a factorului respectiv de producie este maxim;
b) producia total este maxim;
c) ncepe s se manifeste randamentul descresctor al factorului respectiv de
producie;
d) producia total este minim;
e) productivitatea medie a factorului respectiv de producie este egal cu
productivitatea marginal a acestuia.

Dac productivitatea medie a muncii este maxim, atunci:


a) productivitatea marginal a muncii este cresctoare;
b) productivitatea marginal a muncii este descresctoare;
c) productivitatea marginal a muncii este mai mare dect productivitatea medie;
d) productivitatea marginal a muncii este mai mic dect productivitatea medie;
e) productivitatea marginal a muncii este maxim.

Un productor utilizeaz doi factori de producie ale cror preuri sunt egale. n scopul
minimizrii costului total, productorul trebuie s utilizeze n producie:
a) cantiti egale din cei doi factori de producie;
b) cantitile factorilor de producie pentru care productivitile marginale ale
factorilor sunt maxime;
c) cantitile factorilor de producie ce corespund maximului fiecrei
productivitii medii;
d) cantitile ce corespund egalitii dintre cele dou productiviti marginale;
e) doar unul dintre cei doi factori de producie.

Care din urmtoarele efecte reprezint o ajustare pe termen lung, n situaia unei firme
productoare de avioane:
a) creterea cantitii de oel cumprat de firm;
b) reducerea numrului de schimburi de la 3 la 2;
c) schimbare a produciei, de la un model de agrement, la un model utilitar;
d) schimbare de producie, de la avioane, la maini sport;
e) reducerea numrului de salariai de la 1765 la 1762.

Un productor utilizeaz doi factori de producie X i Y. Preul factorului X este de dou


ori mai mic dect al factorului Y. n scopul minimizrii costului total, productorul
trebuie s utilizeze n producie:
a) cantiti egale din cei doi factori de producie;
WmgX
b) cantitile din cei doi factori pentru care se verific egalitatea WmgY 2 ;
c) cantitile din cei doi factori pentru care se verific egalitatea
1
WmgX WmgY ;
2
d) cantitile din cei doi factori pentru care se verific egalitatea
1 1
WmgX WmgY ;
2 4
e) cantitile din cei doi factori pentru care se verific egalitatea
2WmgX 4WmgY .
Un productor utilizeaz factori de producie astfel nct, la un moment dat,
productivitatea marginal a muncii este egal cu 20, iar productivitatea marginal a
capitalului este 45. Preul utilizrii factorului munc este de 10, iar preul utilizrii
factorului capital este de 15. Dac productorul urmrete minimizarea costurilor,
atunci el trebuie:
a) s foloseasc mai mult munc i mai puin capital;
b) s foloseasc mai puin munc i mai puin capital;
c) s foloseasc mai puin munc i mai mult capital;
d) s nu modifice utilizarea curent a factorilor;
e) s foloseasc mai mult munc i mai mult capital.

Pe termen scurt, un productor al crui obiectiv este maximizarea profitului nu produce


dac:
a) preul este mai mic dect minimul costului variabil mediu;
b) preul este mai mic dect minimul costului total mediu;
c) preul este mai mic dect costul fix mediu;
d) ncasrile totale nu acoper costul total;
e) costul total mediu este mai mic dect costul marginal.

Pe termen scurt, un productor poate produce dac preul acoper:


a) costul fix mediu;
b) costul total mediu;
c) costul marginal;
d) costul variabil mediu;
e) costul fix.

n situaia n care costul marginal este mai mare dect costul variabil mediu, iar producia
crete:
a) costul variabil mediu scade;
b) costul variabil mediu este minim;
c) costul variabil mediu crete;
d) costul fix mediu crete;
e) costul fix mediu este minim.

n situaia n care productivitatea marginal global a factorilor de producie este mai


mare dect productivitatea medie global, iar producia crete:
a) costul total mediu scade;
b) costul total mediu este minim;
c) costul total mediu crete;
d) costul fix mediu crete;
e) costul fix mediu este minim.
n cazul n care costul total mediu este minim, atunci:
a) costul marginal este cresctor;
b) costul marginal este descresctor;
c) costul marginal este mai mare dect costul total mediu;
d) costul marginal este mai mic dect costul total mediu;
e) costul marginal este minim.

Costul total (CT) al unui productor este dat de relaia CT 3 7 Q, unde Q este
producia. Care dintre afirmaiile urmtoare este adevrat?
a) costul total este constant;
b) costul marginal este descresctor;
c) costul marginal este egal cu costul total mediu;
d) costul marginal este mai mare dect costul total mediu;
e) costul marginal este mai mic dect costul total mediu.

Cnd costul marginal este mai mare dect costul mediu, iar producia crete:
a) costul mediu crete;
b) decizia productorului de a mri producia nu este raional;
c) costul mediu scade;
d) productorul trebuie s-i reduc producia;
e) costul mediu este egal cu costul marginal.

Pragul de rentabilitate reflect situaia n care:


a) costurile de producie nu sunt acoperite de ncasrile totale;
b) ncasrile totale depesc costurile de producie;
c) profitul este nul;
d) preul este mai mic dect minimul costului mediu total;
e) preul este mai mic dect minimul costului variabil mediu.

Preul pieei este mai mic dect costul total mediu, dar mai mare dect costul variabil
mediu. n acest caz:
a) pierderea este mai mare dect costul fix;
b) profitul este pozitiv;
c) productorul se afl la pragul de rentabilitate;
d) productorul nu mai produce pe termen scurt;
e) productorul continu s produc pe termen scurt.

n cazul n care costul variabil scade mai repede dect producia, costul total mediu:
a) crete;
b) scade;
c) rmne constant;
d) este nul;
e) este minim.

Pe msura creterii produciei, punctul de minim al curbei costului total mediu:


a) este atins naintea minimului costului variabil mediu;
b) se afl deasupra i la stnga punctului minim al costului variabil mediu;
c) corespunde interseciei curbelor costului marginal i costului total mediu;
d) are n stnga o curb a costului variabil mediu n scdere;
e) are n dreapta o curb a costului marginal n scdere.

O firm produce 200.000 de buci anual, pe care le vinde la un pre de 5 u.m./buc.


Costurile explicite de producie sunt de 750.000 u.m., iar costurile implicite, de
200.000 u.m. n aceste condiii, profitul contabil i economic sunt, respectiv:
a) 200.000 u.m.; 25.000 u.m.;
b) 150.000 u.m.; 50.000 u.m.;
c) 125.000 u.m.; 75.000 u.m.;
d) 100.000 u.m.; 50.000 u.m.;
e) 250.000 u.m.; 50.000 u.m.

Se cunosc urmtoarele date: preul de vnzare 25 u.m., costul fix 10.000 u.m., costul
variabil mediu 5 u.m. Pragul de rentabilitate este:
a) 100 buci;
b) 200 buci;
c) 300 buci;
d) 400 buci;
e) 500 buci.

128. Creterea productivitii muncii este, n principal:


a) unfactorextensivdecretereeconomic;
b) unfactorintensivdecretereeconomic;
c) unfactorsecundardecretereeconomic;
d) unfactorteriardecretereeconomic;
e) lipsitdeimportan.

129. n anul t1, fa de t0, costurile variabile cresc de 2,5 ori, iar producia obinut este cu
150% mai mare. Cunoscnd nivelul costului variabil mediu din perioada de baz,
CVM0 = 20000 u.m., costul marginal este:
a) 10.000u.m.;
b) 15.000u.m.;
c) 20.000u.m.;
d) 25.000u.m.;
e) 30.000u.m.
130. nmomentulT0,costurilevariabiletotaleeraude16milioaneu.m.,iarvolumul
producieide8000buci.ncondiiilecreteriiproducieicu20%,costulmarginal
este de 1,5 ori mai mare dect costul variabil mediu n T0. Variaia absolut a
costurilortotaleeste:
a) 4,8mil.u.m.;
b) 2,4mil.u.m.;
c) 1,8mil.u.m.;
d) 3,2mil.u.m.;
e) 1,6mil.u.m.

131. Cnd producia este zero, costul total este:


a) egalcucostultotalfix;
b) maimicdectcostulvariabil;
c) maimicdectcostulfix;
d) egalcucostulvariabil;
e) maimaredectcostulfix.

132. CostultotalCTalunuiproductorestedatderelaia CT a b Q ,undeQeste


producia,iaraibsuntconstantepozitive.Caredintreafirmaiileurmtoaresunt
adevrate?
a) costultotalesteconstant;
b) costulmarginalestedescresctor;
c) costul marginal este egal cu costul total mediu, iar costul total mediu va
ramneconstant;
d) costulmarginalestemaimaredectcostultotalmediu,iarcostultotalmediu
vacrete;
e) costulmarginalestemaimicdectcostultotalmediu,iarcostultotalmediuva
scdea.

133. Unterenagricoladuceorentanualde10milioanelei.ncondiiilencarerata
dobnziiestede25%,terenulrespectivsevindelaunpreminimde:
a) 2,5milioanelei;
b) 7,5milioanelei;
c) 12,5milioanelei;
d) 40milioanelei;
e) 50milioanelei.

134. n condiiile n care preul crete de la 100 u.m. la 200 u.m., iar cantitatea oferit
sporete de la 400 la 600, coeficientul elasticitii ofertei n funcie de pre pentru
bunul respectiv este:
a) Keo/p > 1;
b) Keo/p < 1;
c) Keo/p = 1;
d) Keo/p = ;
e) Keo/p = 0.

135. Preurile administrate:


a) se refer la toate bunurile;
b) sunt ntotdeauna superioare preurilor libere;
c) se formeaz pe piaa liber;
d) sunt sub influena dominant a firmelor mici i mijlocii;
e) rezult din implicarea guvernului.

136. CerereapentruunbunestedatderelaiaQc=1504P.Ofertabunuluirespectiveste
Qo=50+2P,undePestepreul.Dacpepiaexistunexcesdeofertde20uniti,
atunci,preuleste:
a) 40u.m.;
b) 20u.m.;
c) 20,33u.m.;
d) 10u.m.;
e) nul.

137. Fadeprofitulcontabil,profituleconomiceste:
a) maimic;
b) maimare;
c) egal;
d) ntotdeaunazero;
e) ntotdeaunanegativ.

138. Elasticitatea cererii pentru tricouri este 0,8 n raport cu preul i 3 n raport cu
veniturile cumprtorilor. Creterea cu 1% a veniturilor i scderea cu 1% a
preuluigenereaz:
a) cretereacereriicu2,2%;
b) cretereacereriicu3,8%;
c) cretereacereriicu0,8%;
d) reducereacereriicu1%;
e) reducerea cererii cu 2,2%.

139. Cefeldemodificarevaatrageodeplasaredealungulcurbeiofertei?
a) omodificareaniveluluitehnologiei;
b) omodificareataxelor;
c) omodificareaanticipaiilorprivindpreurileviitoare;
d) omodificareapreuluibunului;
e) omodificareapreuluiinputurilor.
140. Dacnumrulbiletelordecinemavndutescadecu20%atuncicndpreulcrete
cu10%,cerereaeste:
a) elastic;
b) inelastic;
c) perfectinelastic;
d) perfectelastic;
e) unitar.

141. Pemsurcenedeplasmnjosdealunguluneicurbeacereriireprezentatprintr
oliniedreapt,elasticitatealapre:
a) scade;
b) crete;
c) rmneconstant;
d) scadeipeurmcrete;
e) creteipeurmscade.

142. Elasticitatealavenitacereriipentruspagheteesteestimatla0.5.Aceastanearat
cspaghetelesunt:
a) unbuncomplementar;
b) unbunsubstituibil;
c) unbunnormal;
d) unbuninferior;
e) unbundelux.

143. SeconsidercpreulunuibunXseafllaunnivellacareapareunexcesde
ofert.nacestecondiii,preulpeopiaconcurenial:
a) sereduce;
b) crete;
c) rmnenemodificat;
d) estentotdeaunamaimaredectcostulmarginal;
e) estentotdeaunamaimicdectcostulmarginal.

144. Sarcinapliiuneitaxeestesuportatmaimultdevnztoridectdecumprtori
dac:
a) taxaestepltitlalocultranzaciei;
b) taxaeinclusnpre;
c) cerereaestemaielasticdectoferta;
d) ofertaestemaielasticdectcererea;
e) elasticitilecereriiioferteisuntegale.

145. Conceptuldepierderesocialauneitaxeimplicfaptulc:
a) ntotdeauna consumatorul suport o povar fiscal mai mare dect
productorul;
b) sepierd locuri demunc pentruc productorii suntobligai deobicei s
suporteopovarfiscalmaimareideaceeairestrngafacerile;
c) povarafiscalsuportatdeproductorideconsumatordepeteveniturile
guvernuluidintaxarespectiv;
d) taxeledetermincretereainflueneipoliticeasupracelorcarelecolecteaz;
e) ntotdeauna productorul suport o povar fiscal mai mare dect
consumatorul.

146. ncazuluneifirme,venitulmarginalpentruultimaunitateproduseste86RON.
Costulmarginalalultimeiunitieste74RON.nvedereacreteriiprofitului,firma
artrebui:
a) smreascproducia;
b) snumodificeproducia;
c) smicorezeproducia;
d) sdiversificeproducia;
e) srestrngsortimentuldeproducie.

147. Creterea preului determin reducerea ncasrilor productorilor. n aceste condiii:


a) cererea este elastic n raport cu preul;
b) cererea este inelastic n raport cu preul;
c) cererea este cresctoare n raport cu preul;
d) productorii nu-i maximizeaz profiturile;
e) productorii nu-i minimizeaz costurile.

148. Dac bunurile X i Y sunt substituibile, creterea preului bunului X determin:


a) creterea cantitii cerute din bunul X i scderea cantitii cerute din bunul Y;
b) scderea cantitii cerute din ambele bunuri;
c) creterea cantitii cerute din ambele bunuri;
d) meninerea constant a cantitii cerute att din bunul X, ct i din bunul Y;
e) scderea cantitii cerute din bunul X i creterea cantitii cerute din bunul Y.

149. Dac bunurile X i Y sunt complementare, creterea preului bunului X determin:


a) scderea cantitii cerute din ambele bunuri;
b) creterea cantitii cerute din bunul X i scderea cantitii cerute pentru bunul
Y;
c) creterea cantitii cerute din ambele bunuri;
d) meninerea constant a cantitii cerute att din bunul X, ct i din bunul Y;
e) scderea cantitii cerute din bunul X i creterea cantitii cerute din bunul Y.

150. n cazul unui coeficient pozitiv de elasticitate ncruciat a cererii pentru bunul A n
raport cu preul bunului B, bunurile A i B sunt:
a) complementare;
b) substituibile;
c) inferioare;
d) sub standardele admise de calitate;
e) de lux.

151. n cazul unui coeficient negativ de elasticitate ncruciat a cererii pentru bunul A n
raport cu preul bunului B, bunurile A i B sunt:
a) substituibile;
b) inferioare;
c) sub standardele admise de calitate;
d) de lux;
e) complementare.

152. Dac veniturile ncasate din vnzarea laptelui cresc cu 10%, ca urmare a majorrii
preului cu 12%, cererea pentru lapte este:
a) elastic;
b) unitar elastic;
c) inelastic;
d) perfect elastic;
e) perfect inelastic.

153. O cretere a venitului unui consumator de la 2.000.000 u.m. la 4.000.000 u.m.


antreneaz o cretere a cantitii cerute de la 100 de buci la 150 buci. Care din
afirmaiile urmtoare, unde EC/ V este coeficientul de elasticitate a cererii n raport
cu venitul, este adevrat?
a) EC/ V 0 ;
b) 0 EC/ V 1;
c) EC/ V 1;
d) EC/ V 1;
e) EC/ V 3 .

154. Curba cererii este descresctoare pentru c:


a) utilitatea total este descresctoare;
b) utilitatea marginal este descresctoare;
c) utilitatea total este cresctoare;
d) utilitatea marginal este cresctoare;
e) utilitatea marginal este constant.

155. Ceaiul este un bun normal. Creterea veniturilor consumatorilor determin pe piaa
ceaiului:
a) creterea cererii;
b) reducerea cererii;
c) meninerea constant a cererii i reducerea preului;
d) reducerea cererii i a preului;
e) nici o modificare a cererii i a preului.

156. Cererea pentru bunul X este inelastic. Dac preul bunului X se reduce cu 5%,
atunci:
a) creterea procentual a cantitii cerute este mai mic dect 5%, iar ncasrile
din vnzri cresc;
b) creterea procentual a cantitii cerute este mai mare dect 5%, iar ncasrile
din vnzri cresc;
c) creterea procentual a cantitii cerute este egal cu 5%, iar ncasrile din
vnzri nu se modific;
d) creterea procentual a cantitii cerute este mai mic dect 5%, iar ncasrile
din vnzri se reduc;
e) creterea procentual a cantitii cerute este mai mare dect 5%, iar ncasrile
din vnzri se reduc.

157. Dac o cretere extrem de mic a preului reduce cantitatea cerut la zero, atunci
cererea:
a) este perfect elastic n raport cu preul i orizontal;
b) este perfect elastic n raport cu preul i vertical;
c) are o elasticitate unitar n raport cu preul;
d) este perfect inelastic n raport cu preul i vertical;
e) este perfect inelastic n raport cu preul i orizontal.

158. O consecin a creterii ofertei bunului X este reducerea cererii pentru bunul Y.
Bunurile X i Y pot fi:
a) automobile i, respectiv, benzin;
b) mere i, respectiv, portocale;
c) fulgi de porumb i, respectiv, lapte;
d) cafea i, respectiv, zahr;
e) unt i, respectiv, pine.

159. Coeficientul de elasticitate ncruciat a cererii pentru bunul Y n raport cu preul


bunului X este pozitiv. Creterea preului bunului X determin:
a) creterea cererii bunului Y i a preului acestuia;
b) creterea cererii bunului Y i reducerea preului acestuia;
c) extensia cererii bunului Y i creterea preului acestuia;
d) extensia cererii bunului Y i reducerea preului acestuia;
e) reducerea cererii bunului Y i a preului acestuia.

160. Pinea este un bun inferior. Creterea veniturilor consumatorilor determin n piaa
pinii:
a) creterea preului i a cantitii de echilibru;
b) creterea preului i reducerea cantitii de echilibru;
c) reducerea preului i creterea cantitii de echilibru;
d) reducerea preului i a cantitii de echilibru;
e) nici o modificare a preului i a cantitii de echilibru.

161. Autoturismul i benzina sunt bunuri complementare. Creterea preului benzinei


determin n piaa autoturismelor:
a) creterea preului i a cantitii de echilibru;
b) creterea preului i reducerea cantitii de echilibru;
c) reducerea preului i creterea cantitii de echilibru;
d) reducerea preului i a cantitii de echilibru;
e) nici o modificare a preului i a cantitii de echilibru.

162. Elasticitateacereriipentrucalculatoareeste0,6nraportcupreuli2nraportcu
veniturile cumprtorilor. Creterea cu 1% a veniturilor i cu 1% a preului
genereaz:
a) cretereacereriicu2,6%;
b) cretereacereriicu1,4%;
c) cretereacereriicu1%;
d) reducereacereriicu1%;
e) reducerea cererii cu 1,4%.

163. SeconsidercpreulunuibunAseafllaunnivellacareapareunexcesde
cerere.nacestecondiii,preulpeopiaconcurenial:
a) sereduce;
b) crete;
c) rmnenemodificat;
d) estentotdeaunamaimaredectcostulmarginal;
e) estentotdeaunamaimicdectcostulmarginal.

164. nsituaiacreteriicererii,preultindescreascdeoarece:
a) existunexcesdecererelavechiulnivelalpreului;
b) existunexcesdeofertlavechiulnivelalpreului;
c) cerereaestepermanentegalcuoferta;
d) preuldeechilibruestedeterminatdecerere;
e) preuldeechilibruestedeterminatdeofert.

165. ncazulncarecerereaesteelastic,caredinurmtoareleafirmaiiesteadevratn
situaiaunuiproductor?
a) cretereapreuluilasneschimbatencasriletotalealeacestuia;
b) reducereapreuluilasneschimbatencasriletotalealeacestuia;
c) cretereapreuluideterminreducereancasriloracestuia;
d) cretereapreuluidetermincretereancasriloracestuia;
e) reducereapreuluideterminreducereancasriloracestuia.

166. Cerereacuelasticitateunitarnfunciedepresecaracterizeazprin:
a) creterea preului este nsoit de creterea cantitii cerute din bunul
respectiv;
b) modificareaabsolutapreuluiesteegalcuvariaiaabsolutacantitii;
c) n valoare absolut, modificarea absolut a preului este egal cu variaia
absolutacantitii;
d) procentuldevariaieapreuluiesteegalcuprocentuldevariaieacantitii
cerute;
e) procentuldevariaieapreuluiesteinversulprocentuluidevariaieacantitii
cerute.

167. Reducereataxelordeimportarecaefectpepiaabunurilordeconsum:
a) reducereaoferteiicretereapreului;
b) cretereaoferteiireducereapreului;
c) meninereaoferteiiapreuluicaurmareacreteriicererii;
d) cretereaoferteiicretereapreului;
e) cretereacereriiireducereapreului.

168. Dac la creterea cu 20% a preului un productor i pierde un sfert din clientel,
atunci cererea este:
a) elastic n raport cu preul;
b) perfect elastic n raport cu preul;
c) cu elasticitate unitar n raport cu preul;
d) inelastic n raport cu preul;
e) atipic.

169. Coeficientul de elasticitate ncruciat a cererii pentru bunul Y n raport cu preul


bunului X este de 0,25. Rezult c:
a) bunurile X i Y sunt substituibile;
b) bunurile X i Y sunt complementare;
c) bunurile X i Y sunt normale;
d) bunurile X i Y sunt inferioare;
e) bunurile X i Y sunt impozitate.

170. Coeficientul de elasticitate ncruciat a cererii pentru bunul Y n raport cu preul


bunului X este de 0,5. Dac va crete numrul consumatorilor pentru bunul X,
atunci pe piaa bunului Y:
a) cresc cererea i preul de echilibru;
b) crete cererea i scade preul de echilibru;
c) scad cererea i preul de echilibru;
d) scade cererea i crete preul de echilibru;
e) cererea i preul rmn neschimbate.

171. n situaia n care cererea pentru produsele agricole este inelastic:


a) procentul de reducere al preurilor este mai mic dect cel de cretere a cantitii
cerute;
b) reducerea preurilor determin o cretere a ncasrilor productorilor;
c) reducerea preurilor determin o reducere a ncasrilor productorilor;
d) creterea preurilor determin o reducere a ncasrilor productorilor;
e) creterea preurilor nu modific ncasrile productorilor.

172. O rafinrie se confrunt cu o cretere a impozitului cu 10 u.m./litru de benzin


vndut. Ce efect va avea aceasta asupra preului pieei:
a) creterea preului la consumatori cu mai puin de 10 u.m., dac cererea este
perfect inelastic;
b) parte din impozit va fi suportat de productori, dac cererea este perfect
elastic;
c) creterea cu mai puin de 10 u.m. a preului la consumatori, dac cererea este
elastic;
d) ntregul impozit va fi pltit de productori, dac cererea este perfect inelastic;
e) nici una din cele de mai sus.

173. Dac coeficientul de elasticitate a cererii unui bun n raport cu preul este -3, iar
preul scade cu 20%, atunci cantitatea cerut:
a) scade cu 60%;
b) scade cu 7%;
c) nu se modific;
d) crete cu 60%;
e) crete cu 7%.
174. Coeficientul de elasticitate a cererii pentru un anumit bun n raport cu veniturile
consumatorilor este -0,5. n aceste condiii:
a) creterea veniturilor consumatorilor determin, ceteris paribus, creterea
preului;
b) reducerea veniturilor consumatorilor determin, ceteris paribus, reducerea
preului;
c) coeficientul de elasticitate a cererii pentru bunul respectiv n raport cu preul
su este n mod necesar pozitiv;
d) reducerea veniturilor determin, ceteris paribus, reducerea cantitii
achiziionate;
e) creterea veniturilor consumatorilor determin, ceteris paribus, reducerea
preului.

175. Bunurile X i Y sunt complementare, iar oferta bunului X este perfect inelastic n
raport cu preul acestuia. Creterea preului bunului Y determin:
a) creterea preului bunului X;
b) reducerea preului bunului X;
c) creterea cantitii de echilibru pe piaa bunului X;
d) reducerea cantitii de echilibru pe piaa bunului X;
e) creterea cererii pentru bunul Y.

176. Preul creioanelor crete cu 5%, iar ncasrile din vnzri se reduc cu 7%. Cererea
pentru creioane este:
a) perfect inelastic n raport cu preul;
b) inelastic n raport cu preul;
c) cu elasticitate unitar n raport cu preul;
d) elastic n raport cu preul;
e) perfect elastic n raport cu preul.

177. Zahrul este una dintre materiile prime principale n producia de jeleuri. Ca urmare
a creterii preului zahrului:
a) oferta de jeleuri se reduce;
b) oferta de jeleuri crete;
c) cererea de jeleuri se reduce;
d) cererea de jeleuri crete;
e) preul jeleurilor se reduce.
178. Oferta de crbune crete dac:
a) preul crbunelui crete;
b) preul crbunelui scade;
c) se mrete fiscalitatea;
d) se acord subvenii industriei extractive;
e) veniturile consumatorilor casnici cresc.

179. Care din urmtorii factori nu poate genera o cretere a ofertei de bumbac:
a) creterea preului la bumbac;
b) mbuntirea tehnologiilor de realizare a bumbacului;
c) reducerea preului utilajelor i mainilor utilizate n producerea bumbacului;
d) reducerea rentei pltite proprietarului pmntului pe care se cultiv bumbacul;
e) reducerea fiscalitii.

180. Curba individual a ofertei pe termen scurt pentru un productor ce acioneaz pe


piaa cu concuren perfect este acea poriune a costului marginal situat deasupra
curbei:
a) costului total mediu;
b) costului variabil mediu;
c) costului fix mediu;
d) ncasrii medii;
e) productivitii medii.

181. Nu reprezint un factor principal al ofertei:


a) preul;
b) veniturile consumatorilor;
c) tehnologia;
d) costul de producie;
e) preurile factorilor de producie.

182. Curba unei oferte perfect elastice este:


a) cresctoare;
b) vertical;
c) descresctoare;
d) orizontal;
e) paralel cu axa preului.

183. Curba unei oferte perfect inelastice este:


a) paralel cu axa cantitii;
b) cresctoare;
c) vertical;
d) descresctoare;
e) orizontal;
184. n situaia n care oferta unui bun este perfect inelastic la modificarea preului,
nivelul coeficientului de elasticitate este:
a) mai mare dect 1;
b) mai mic dect 1;
c) egal cu 1;
d) egal cu 0;
e) negativ.

185. Dac oferta unui bun are o elasticitate unitar, iar preul bunului crete cu 10%,
cantitatea oferit:
a) crete cu mai mult de 10%;
b) scade cu cel puin 10%;
c) crete cu 10%;
d) nu se modific;
e) crete cu 1%.

186. Reducerea preului unui bun ar putea fi determinat n mod direct de:
a) creterea impozitelor;
b) reducerea costului factorilor de producie;
c) creterea veniturilor consumatorilor;
d) creterea preului unui bun complementar;
e) scderea preului unui bun substituibil.

187. Este tiut faptul c produsele agricole au o cerere inelastic. Astfel, n anii
favorabili, cu recolte mari, oferta crete, fapt care determin:
a) creterea preurilor ntr-o proporie mult mai mare dect creterea ofertei;
b) reducerea preurilor ntr-o proporie mult mai mare dect creterea ofertei;
c) reducerea preurilor ntr-o proporie mult mai mic dect creterea ofertei;
d) creterea preurilor ntr-o proporie mult mai mic dect creterea ofertei;
e) meninerea constant a ncasrilor din vnzarea produselor agricole.

188. Nu este factor determinant al elasticitii ofertei:


a) costul produciei;
b) posibilitile de stocare;
c) costul stocrii;
d) orizontul de timp pe care vnztorii l au la dispoziie pentru a ajusta preul;
e) urgena nevoii de consum;

189. Curba ofertei nu este afectat n mod direct de:


a) tehnologia de producie;
b) preurile factorilor de producie;
c) veniturile consumatorilor;
d) impozitarea vnzrilor;
e) numrul productorilor.
190. Dac ntreprinztorul este posesorul tuturor factorilor de producie i va nsui:
a) numai salariu;
b) numai rent;
c) numai profitul;
d) ntregul venit;
e) numai dobnda.

191. ntre salariul real i nivelul preurilor bunurilor de consum exist o relaie:
a) direct;
b) pozitiv;
c) de egalitate;
d) de incluziune;
e) invers.

192. Coeficientul de elasticitate a cererii n funcie de venit se calculeaz ca raport ntre


modificarea procentual a cererii i modificarea procentual a:
a) preului;
b) ofertei;
c) venitului;
d) taxelor;
e) subveniilor.

193. n condiiile n care veniturile medii ale consumatorilor cresc de la 5 milioane lei la
7,5 milioane lei, cantitatea cerut crete de la 1000 uniti la 1200 uniti. Cererea
din acel bun, n funcie de venit, este:
a) elastic;
b) inelastic;
c) unitar;
d) zero;
e) .

194. Costul de producie al unui bun crete. n condiiile n care ceilali factori rmn
constani atunci echilibrul se va forma:
a) la un pre de echilibru i cantitate de echilibru mai mari;
b) la un pre de echilibru i cantitate de echilibru mai mici;
c) la un pre de echilibru mai mare i o cantitate de echilibru mai mic;
d) la un pre de echilibru mai mic i o cantitate de echilibru mai mare;
e) la un pre de echilibru constant i o cantitate de echilibru mai mare.

195. n condiiile existenei unor preuri libere, nu reprezint efect al


concurenei:
a) avantajeazpeceiputerniciidezavantajeazpeceislabi;
b) stimuleazprogresuleonomicisocial;
c) incitageniieconomicilainiiativ,creativitate;
d) conducelacretereacosturilorunitareiapreurilordevnzare;
e) conduceladiversificareaofertei.

196. Nureprezinttrsturapieeicuconcurenmonopolistic:
a) difereniereabunurilor;
b) atomicitateacereriiiaofertei;
c) fiecareproductorpoateinfluenapiaa;
d) mrcilefirmelorsuntindividualizate;
e) posibilitimultipledealegerepentruconsumatori.

197. Nureprezinttrsturapieeicuconcurendetipoligopol:
a) puiniofertanicuforeconomicridicat;
b) fiecareproductorpoateinfluenacondiiilepieei;
c) numeroicumprtoricuforeconomicredus;
d) puinicumprtoricuforeconomicridicat;
e) atomicitateacererii.

198. ntr-o pia concurenial, preul de echilibru este determinat de:


a) preul maxim pe care oricare consumator este dispus s-l plteasc;
b) preul minim pe care oricare productor este dispus s-l accepte;
c) intersecia cererii cu oferta;
d) preul stabilit de cel mai mare productor;
e) preul stabilit de cea mai influent asociaie de protecie a consumatorilor.

199. Una din urmtoarele nu reprezint o caracteristic a pieei cu concuren pur i


perfect:
a) atomicitatea cererii i a ofertei;
b) omogenitatea produselor;
c) fluiditatea perfect;
d) transparena perfect;
e) informaia asimetric.

200. ntr-o pia concurenial, cererea i oferta se reduc simultan n aceeai proporie. n
aceste condiii:
a) preul crete;
b) cantitatea de echilibru crete;
c) preul se reduce;
d) cantitatea de echilibru se reduce;
e) modificarea cantitii de echilibru este nedeterminat.

201. Pe piaa cu concuren pur i perfect preul este:


a) fixat de stat;
b) fixat de agenii economici prin negocieri bilaterale;
c) permanent stabil;
d) expresia raportului cerere-ofert;
e) impus de civa vnztori.

202. Atunci cnd piaa unui bun economic se caracterizeaz prin existena unui singur
vnztor i a unui singur cumprtor, ea se numete:
a) pia de monopson;
b) pia de oligopol;
c) pia de concuren pur i perfect;
d) pia cu concuren loial;
e) pia de monopol bilateral.

203. Piaa caracterizat prin existena a numeroi ageni ai cererii i numeroi ageni ai
ofertei poate fi pia:
a) de monopol;
b) monopolistic;
c) de oligopol;
d) de oligopol bilateral;
e) de monopol bilateral.

204. Manifestarea concurenei n condiiile economiei de pia este posibil atunci cnd:
a) nu exist libertatea de aciune a agenilor economici;
b) preurile se formeaz liber;
c) economia este centralizat;
d) autonomia agenilor economici este ngrdit;
e) preurile sunt fixate de stat.

205. Un productor dintr-o pia de concuren perfect produce 1.000 buci dintr-un
bun. Costul fix este de 20 milioane lei, iar costul variabil este de 22 milioane lei.
Preul minim la care productorul poate s-i vnd producia pe termen scurt este:
a) 42.000 lei;
b) 20.000 lei;
c) 22.000 lei;
d) 4.200 lei;
e) 2.000 lei.

206. n piaa benzinei, cererea i oferta sunt Q 10010P , Q 20 5 P , unde Q este


cantitatea, iar P este preul. Dac guvernul impune un pre de 5 uniti monetare,
atunci n piaa grului apare:
a) un surplus de 15 uniti de cantitate;
b) un surplus de 5 uniti de cantitate;
c) un deficit de 5 uniti de cantitate;
d) un deficit de 70 uniti de cantitate;
e) diferen de 2 uniti monetare ntre preul de echilibru i preul impus de
guvern.
207. Funciile cererii i ofertei bunului A sunt CA 270 8pA i OA 200 6 p A ,
unde CA este cantitatea cerut, OA este cantitatea oferit, iar pA este preul bunului.
n acest caz, preul i cantitatea de echilibru sunt:
a) 5, respectiv, 320;
b) 4, respectiv, 224;
c) 8, respectiv, 248;
d) 5, respectiv, 230;
e) 2, respectiv, 212.

208. Dac preul untului este de 23 mii lei/pachet, atunci cantitatea oferit este mai mare
dect cantitatea cerut. Dac preul untului este de 19 mii lei/pachet, atunci
cantitatea cerut este mai mare dect cantitatea oferit. n aceste condiii, preul de
echilibru al untului este:
a) 19 mii lei/pachet;
b) 23 mii lei/pachet;
c) mai mic dect 19 mii lei/pachet;
d) ntre 19 i 23 mii lei/pachet;
e) mai mare dect 23 mii lei/pachet.

209. Nu reprezint factor care influeneaz n mod fundamental


elasticitatea cererii:
a) intervalul de timp de la modificarea preului;
b) gradul necesitii n consum;
c) posibilitile de stocare ale bunurilor;
d) ponderea venitului cheltuit pentru un anumit bun n bugetul
total al unei familii;
e) gradul de substituire a bunurilor.

210. Nu reprezint factor care influeneaz n mod fundamental


elasticitatea ofertei:
a) gradul necesitii n consum;
b) perioada de timp de la modificarea preului;
c) posibilitile de stocare ale bunurilor;
d) costul stocrii;
e) costul produciei.

211.Reprezint factor ce influeneaz n mod fundamental cererea:


a) costul de producie;
b) venitul consumatorilor;
c) numrul de firme ce produc acelai bun;
d) taxele i subsidiile;
e) anticipaiile productorilor.

212. Reprezint factor ce influeneaz n mod fundamental oferta:


a) numrul de consumatori;
b) preferinele consumatorilor;
c) venitul consumatorilor;
d) modificarea preului altor bunuri;
e) costul de producie.

213. Funciile cererii i ofertei de pe piaa calculatoarelor sunt Qc=31-P


i Oo=2P10. Dac guvernul impune o tax la productor T=3 u.m.,
calculai ct din tax suport productorul i, respectiv, consumatorul?
a) 2 u.m. si 1 u.m.;
b) 1 u.m. si 2 u.m.;
c) 0 u.m. si 3u.m.;
d) 3 u.m. si 0 u.m;
e) 1,5 u.m. si 1,5 u.m.

214. Pentru un bun, coeficienii de elasticitate ai cererii i ofertei, n funcie de pre, sunt
Kec/p=2 si Keo/p= 0,5. Povara unei taxe impuse de autoriti pe piaa bunului A va fi
suportat:
a) n egal masur de productori i de consumatori;
b) numai de productori;
c) numai de consumatori;
d) n cea mai mare parte de productori;
e) mai mult de consumatori, mai puin de productori.

215. Ovariabileconomicpoatefi:
a) ntotdeauna exogen;
b) ntotdeauna endogen;
c) exogen sau endogen, n funcie de context;
d) numai dependent de altele;
e) nici o variant nu este corect.

216. Se consider c un bun este rar din punct de vedere economic, dac:
a) la un moment dat, el nu se mai gsete pe pia;
b) la un pre mare, oferta este mai mare dect cererea;
c) la un pre nul, cererea este mai mare dect oferta;
d) la un pre mic, oferta este mai mare decat cererea;
e) nici o varianta nu este corect.
217. Determinati nivelul constantelor a i b, tiind c funcia cererii de pe piaa
automobilelor este Qc= a-bP, preul iniial Po=5 u.m. i cantitatea cerut iniial
Qco=20, iar Kec/p=25:
a) a=520 i b=100;
b) b=520 i a=100;
c) a= 110 i b= 240;
d) a= 100 i b= 110:
e) a=520 i b= 110.

218. Care este punctul elasticitii unitare, tiind c funcia invers a cererii este P=a-bQ ?
a) M(a/2; a/2b);
b) M( a/2b; a/2);
c) M(2a; 2b);
d) M(a; 2b);
e) nu se poate calcula.

219. Pe piaa unui bun, funcia cererii este Qc=17-4P iar funcia ofertei Qo=5+2P.
Calculai Kec/p i Keo/p la nivelul de echilibru al pieei:
a) Kec/p=8, Keo/p=9;
b) Kec/p=9, Keo/p=8;
c) Kec/p=8/9, Keo/p=4/9;
d) Kec/p=4/9, Keo/p=8/9;
e) nu se poate calcula.

220. Un exemplu de cerere perfect inelastic ar putea fi considerat:


a) cererea de insulin pentru bolnavii de diabet;
b) oferta de cumprare de aur lansata de BNR;
c) cererea de pine sau lapte;
d) toate cele de mai sus;
e) nici o varianta nu este corect.

221. Ca rezultat al creterii veniturilor de la 100 la 120, cererea pentru paltoane crete
de la 20 la 40. Ct reprezint Kec/v, calculat prin metoda elasticitii medii:
a) 11/3;
b) 3/11;
c) 3;
d) 11;
e) 11,3;
222. Se dau urmtoarele funcii ale cererii i ofertei: Qo=3P i Qc=5-P. Se acord o
subvenie S=1 u.m. Care va fi noul pre de echilibru i mrimea cheltuielilor
guvernamentale?
a) Pe= 1u.m. i G= 4u.m.;
b) Pe= 4 u.m. i G= 1 u.m.;
c) Pe= 4u.m. i G= 3u.m.;
d) Pe= 3u.m. i G= 4u.m.;
e) Pe= 10u.m. i G= 10u.m.

223. Conceptul de pierdere social a unei taxe se refer la faptul c:


a) prin impunerea taxei, decidenii politici i exercit influena politic;
b) productorul suport ntotdeauna o povar mai mare din tax dect
consumatorul;
c) consumatorul suport ntotdeauna o povar mai mare dect productorul;
d) productorul suport ntotdeauna o parte mai mare din povara fiscal, drept
urmare i reduce producia, determinnd astfel pierderea de locuri de munc;
e) povara suportat de consumator i productor depete veniturile guvernului
de pe urma colectrii taxei respective.

224. Funciile cererii i ofertei de pe piaa unui bun sunt Qc=16-P i Oo=3P. Dac
guvernul impune o tax la cumprtor T= 4 u.m., ct din tax va suporta
cumprtorul i ct productorul?
a) 3 u.m. si 1 u.m.;
b) 2 u.m. si 2 u.m.;
c) 0 u.m. si 4 u.m.;
d) 1 u.m. si 3 u.m;
e) 4 u.m. si 0 u.m.

225. Un productor de pe o pia cu concuren perfect iese de pe pia atunci cnd:


a) preul este mai mic dect costul total mediu;
b) preul este mai mare dect costul total mediu;
c) preul este egal cu costul variabil mediu;
d) preul este mai mare dect costul variabil mediu;
e) preul este mai mic dect costul variabil mediu.

226. Care dintre afirmaiile urmtoare este adevrat la un pre mai mare dect nivelul
de echilibru?
a) vnztorii pot vinde ct doresc, dar cumprtorii nu pot cumpra ct doresc;
b) vnztorii nu pot vinde ct doresc, dar cumprtorii pot cumpra ct doresc;
c) vnztorii pot vinde ct doresc i cumprtorii pot cumpra ct doresc;
d) vnztorii nu pot vinde ct doresc i nici cumprtorii nu pot cumpra ct
doresc;
e) pe pia se manifest un exces de cerere.

227. Dac cererea crete mai ncet dect oferta, preul de echilibru:
a) crete;
b) scade;
c) nu se modific;
d) crete dac scade costul mediu;
e) scade numai dac scade costul mediu.

228. Cnd cererea crete mai mult dect oferta, preul de echilibru:
a) crete;
b) scade;
c) nu se modific;
d) devine un pre maxim administrat;
e) devine un pre minim administrat.

229. Care dintre urmtoarele afirmaii este fals?


a) barierele legale la intrarea pe pia constituie o cauz a formrii monopolurilor;
b) structura costurilor monopolului natural evideniaz importante economii de
scar;
c) un monopol poate obine un profit mai mare impunnd preuri diferite pe
segmente diferite de pia;
d) preul este o variabil exogen n condiii de oligopol;
e) pe o pia de oligopol productorii pot practica concurena prin pre.

230. Un monopolist i maximizeaz profitul atunci cnd:


a) costul total mediu este egal cu ncasarea marginal;
b) costul variabil mediu este egal cu ncasarea marginal;
c) costul marginal este egal cu ncasarea marginal;
d) costul total mediu este minim;
e) ncasarea total este maxim.

231. Pe piaa cu concuren monopolistic, echilibrul pe termen scurt presupune:


a) Vmg=Cmg i Vmg>P;
b) Vmg=Cmg i Vmg<P;
c) Vmg=Cmg i Vmg=P;
d) Vmg=Cmg=P i P=CTM;
e) Vmg>Cmg i P=Cmg.
232. Concurenamonopolisticsedeosebetedeconcurenaperfectprin:
a) civacumprtori;
b) civavnztori;
c) atomicitateaofertei;
d) difereniereaproduselor;
e) atomicitateacererii.

233. Obinereaprofituluinelegitim:
a) contravinelegii;
b) esterezultatulraionalitiinactivitateaeconomic;
c) nuesterezultatulcontribuieifirmeilaactivitateaeconomic;
d) decurgentotdeaunadinexistenasituaieidemonopol;
e) estentotdeaunamaimicdectsupraprofitul.

234. Pepiaademonopol:
a) preulestecontrolatdeconsumator;
b) preulestestabilitdecerereiofert;
c) preulpieeideterminntotdeaunaobinereadeprofit;
d) existunsingurproductoriunsingurconsumator;
e) ofertaestecontrolatdemaimuliproductori.

235. Se caracterizeaz prin eficien alocativ:


a) concurena perfect;
b) monopolul;
c) oligopolul;
d) monopsonul;
e) concurena monopolistic.

236. Un monopolist are costul marginal dat de relaia C mg 3 Q , unde Cmg este costul
marginal, iar Q este producia. Monopolistul se confrunt cu o cerere dat de
relaia P 20 Q, unde P este preul. n scopul maximizrii profitului, producia
trebuie s fie:
a) 3;
b) 4;
c) 5;
d) 10;
e) 20.

237. Un monopolist i maximizeaz profitul la nivelul:


a) pragului de rentabilitate;
b) egalitii dintre prima derivat a venitului total i prima derivat a costului
total;
c) egalitii dintre a doua derivat a costului total i a doua derivat a venitului
total;
d) egalitii dintre pre i venitul marginal;
e) egalitii dintre pre i costul marginal.

238. Alegerea unui productor monopolist care urmrete maximizarea profitului


corespunde unei situaii n care:
a) preul este mai mare dect costul marginal;
b) costul marginal este egal cu preul;
c) preul este mai mic dect costul marginal;
d) preul este egal cu ncasarea marginal;
e) preul este mai mic dect ncasarea marginal.

239. Dac o industrie este dominat de un singur productor, una din urmtoarele
relaii este adevrat n situaia de echilibru:
a) preul este mai mic dect ncasarea marginal;
b) preul este mai mare dect costul marginal;
c) ncasarea marginal este egal cu ncasarea medie;
d) ncasrile marginale sunt negative;
e) preul este egal cu ncasrile marginale.

240. Nu este o trstur a pieei cu concuren monopolistic:


a) atomicitatea ofertei;
b) atomicitatea cererii;
c) omogenitatea bunului tranzacionat;
d) intrarea liber pe pia;
e) deciziile unui productor nu au o influen semnificativ asupra deciziilor
celorlali productori.

241. Vnzarea unui produs pentru care pe pia sunt reprezentate mai multe mrci, de
ctre un numr mare de productori caracterizeaz piaa:
a) cu concuren perfect;
b) de monopson;
c) de oligopol;
d) monopolistic;
e) de monopol.

242. O pia de monopol este ineficient deoarece:


a) preul este mai mic dect costul marginal;
b) ncasarea marginal este mai mic dect costul marginal;
c) preul este mai mare dect costul marginal;
d) ncasarea marginal este mai mare dect costul marginal;
e) costul marginal este egal cu costul fix mediu.

243. Care din urmtoarele nu caracterizeaz situaia oligopolului cooperant:


a) reprezint nelegerea formal a firmelor oligopoliste n vederea reducerii
produciei i majorrii preurilor;
b) reprezint nelegerea formal n urma creia grupul de firme maximizeaz
profitul total, fr ca n mod obligatoriu, fiecare firm s i maximizeze
profitul individual;
c) reprezint nelegerea formal sau informal care determin firmele
oligopoliste s ncerce s trieze;
d) reprezint nelegerea formal sau informal care permite accesul pe pia i a
altor firme;
e) reprezint nelegerea informal n cadrul creia firmele dominante stabilesc
preurile.

244. Ronald Coase a propus ca soluie a externalitilor negative:


a) aplicarea unui impozit asupra activitii generatoare de externalitate negativ;
b) subvenionarea celor care suport efectele externe negative;
c) aplicarea principiului poluatorul pltete;
d) definirea precis a drepturilor de proprietate i crearea unei piee pentru
acestea;
e) controlul activitii generatoare de externalitate negativ de ctre stat.

245. Internalizarea externalitilor negative are loc prin:


a) reducerea costului marginal privat;
b) reducerea preului pltit de consumatori;
c) includerea costurilor externe n costul privat;
d) creterea produciei;
e) restrngerea drepturilor de proprietate privat.

246. Poluarea reprezint un exemplu de:


a) bun public;
b) externalitate negativ;
c) externalitate pozitiv;
d) bun privat;
e) bun de folosin comun.

247. n cazul unei externaliti pozitive:


a) beneficiile private sunt mai mari dect beneficiile sociale;
b) beneficiile private sunt mai mici dect beneficiile sociale;
c) costurile private sunt mai mari dect costurile sociale;
d) costurile private sunt egale cu costurile sociale;
e) beneficiile i costurile private coincid cu beneficiile i costurile sociale.
248. Indexarea salariilor cu numai 80% din creterea preurilor va determina
urmtoarea modificare a salariului real atunci cnd preurile se dubleaz:
a) scdere cu 20%;
b) cretere cu 10%;
c) scdere cu 10%;
d) cretere cu 20%;
e) scdere cu 80%.

249. Una din afirmaiile de mai jos este corect:


a) salariul este plat pentru risc;
b) salariul este venit pentru angajator;
c) salariul nu este component a costului;
d) salariul este preul pe piaa muncii;
e) salariul reprezint bani economisii.

250. n care din situaiile menionate salariul real crete?


a) salariul nominal este constant, iar preurile bunurilor de consum cresc;
b) salariul nominal crete mai puin dect sporesc preurile la bunurile de consum;
c) salariul nominal scade, iar preurile la bunurile de consum rmn constante;
d) preurile scad, iar salariul nominal crete;
e) preurile la bunurile de consum cresc, iar salariul nominal scade.

251. n profitul brut al unei firme se includ:


a) salariile cuvenite lucrtorilor;
b) dobnda datorat bncii pentru capitalul mprumutat;
c) cheltuielile efectuate cu factorii de producie;
d) ctigul cuvenit ntreprinztorului pentru riscul asumat;
e) cheltuielile materiale.

252. Venitul obinut de agentul economic care i nvestete capitalul n aciuni se


numete:
a) profit;
b) dobnd;
c) dividend;
d) rent;
e) salariu.

253. Care este condiia pentru maximizarea profitului n cazul unui productor care
acioneaz pe o pia cu concuren perfect?
a) costul marginal egal cu preul pieei;
b) costul total mediu egal cu preul pieei;
c) profitul marginal egal cu preul pieei;
d) costurile totale egale cu ncasrile din vnzarea produselor;
e) ncasrile totale egale cu profitul total.

254. Creterea mai rapid a salariilor n producia unui anumit bun comparativ cu
productivitatea muncii determin:
a) mbuntirea competitivitii produciei;
b) creterea ofertei i reducerea preului bunului respectiv;
c) reducerea ofertei i creterea preului bunului respectiv;
d) creterea ofertei i a preului bunului respectiv;
e) reducerea ofertei i a preului bunului respectiv.

255. Tendina general de cretere a salariului pe termen lung se datoreaz n principal:


a) incapacitii salariailor de a se organiza n sindicate;
b) creterii cheltuielilor cu instruirea i calificarea;
c) migraiei internaionale a forei de munc;
d) refuzului generalizat de a plti salarii de eficien;
e) absenei contractelor implicite pe piaa forei de munc.

256. Renta funciar diferenial reprezint o consecin a:


a) fluctuaiei preurilor produciei agricole;
b) mrimii suprafeei de teren aflat n exploatare;
c) abilitii ntreprinztorului;
d) fertilitii suprafeelor de teren;
e) taxelor vamale la importul de produse agricole.

257. Un ntreprinztor colecteaz profituri ca urmare a unei invenii. Profiturile


colectate reprezint:
a) profituri normale n condiii concureniale;
b) profituri temporare de monopol;
c) rente;
d) dobnzi normale;
e) profituri ilegale.

258. Se contracteaz vnzarea a 1.500 aciuni la un pre de 8.000 lei pe aciune, cu


scaden peste 6 luni. La scaden, preul la vedere este 4.000 lei pe aciune, ceea
ce nseamn:
a) un ctig de 6 milioane lei pentru cumprtor;
b) o pierdere de 6 milioane lei pentru vnztor;
c) un ctig de 12 milioane lei pentru vnztor;
d) un ctig de 6 milioane lei pentru vnztor;
e) o pierdere de 12 milioane lei pentru vnztor.

259. Atunci cnd preurile bunurilor de consum scad cu 20%, iar salariul nominal
scade cu 10%, salariul real:
a) crete cu 12,5%;
b) scade cu 12,5%;
c) scade cu 18%;
d) crete cu 18%;
e) scade cu 10%.

260. O obligaiune aduce posesorului ei un venit anual de 4.800 lei n condiiile n care
rata anual a dobnzii este 20%. n cazul n care rata anual a dobnzii ar fi de
30%, obligaiunea ar putea s fie vndut la preul de:
a) 14.400 lei;
b) 16.000 lei;
c) 19.000 lei;
d) 24.000 lei;
e) 18.000 lei.

261. La o rat a dobnzii de 45%, un credit de 100 milioane lei pe 3 luni aduce o
dobnd total de:
a) 11,25 milioane lei;
b) 15 milioane lei;
c) 15,25 milioane lei;
d) 45 milioane lei;
e) 45,25 milioane lei.

262. Un capital bnesc se tripleaz n trei ani la o rat a dobnzii de:


a) 33,333%;
b) 44,225%
c) 50%;
d) 100%;
e) 200%.

263. Un teren agricol aduce o rent anual de 10 milioane lei. n condiiile n care rata
dobnzii este de 25%, terenul respectiv se vinde la un pre de:
497. 2,5 milioane lei;
498. 7,5 milioane lei;
499. 12,5 milioane lei;
500. 40 milioane lei;
501. 50 milioane lei.

264. Rata real a dobnzii este mai mare dect rata nominal n cazul:
a) creterii nivelului general al preurilor;
b) reducerii nivelului general al preurilor;
c) meninerii neschimbate a nivelului general al preurilor;
d) accelerrii inflaiei;
e) reducerii inflaiei.

265. Orelaiedeacelaisensexistntre:
a) rataprofituluilacosticostuldeproducie;
b) costulunitariprofitulunitar;
c) duratauneirotaiiacapitaluluifolositiprofit;
d) vitezaderotaieiprofit;
e) salariulrealipreurilebunurilordeconsum.

266. Unadinafirmaiileurmtoarenuestecorect:
a) cineobineprofitsuplimentarlobineipecelnormal;
b) rataprofituluicalculatlacostestemaimaredectrataprofituluicalculatla
cifradeafaceri;
c) cndduratauneirotaiiacapitaluluicrete,vitezaderotaiecrete;
d) cndcostulunitarscade,launpredat,masaprofituluicrete;
e) cndnumrulderotaiialecapitaluluifolositcrete,masaprofituluicrete.

267. Unadinafirmaiileurmtoareesteadevrat:
a) cretereapreuluiunitarseaflnrelaiedeacelaisenscuprofitulunitar;
b) modificareacostuluiunitarseaflnrelaiedeacelaisenscuprofitulunitar;
c) atuncicndvitezaderotaieacapitaluluicrete,masaprofituluiscade;
d) rataprofituluicalculatlacostestemaimicdectrataprofituluicalculatla
cifradeafaceri;
e) cretereanumruluiderotaiialecapitaluluiseaflnrelaiedeacelaisenscu
duratauneirotaiiacapitaluluifolosit.

268. Profitul,nesen,rspltete:
a) muncadepusdesalariatntrontreprindere;
b) aportulposesoruluipmntuluilaactivitateaeconomic;
c) aportulmanagementuluiguvernamentallaaciunisociale;
d) iniiativaiacceptarearisculuidinparteantreprinztorului;
e) contribuiaposesoruluidecapitalbnesclaactivitateaeconomic.

269. Proprietarulunuianumitfactordeproducieesteavantajatatuncicndpepiaa
respectivuluifactor:
a) cerereaestemaimicdectoferta;
b) cerereacretemaincetdectcreteoferta;
c) ofertaestemaimicdectcererea;
d) ofertacrete,iarcerereanusemodific;
e) cerereascadeiofertacrete.

270. Unadinurmtoareleafirmaiiestefals:
a) cndpreurilebunurilordeconsumcresc,salariulrealpoatescreasc;
b) evoluiasalariuluirealestentrorelaieinverscuevoluianiveluluipreurilor
bunurilordeconsum;
c) salariulrealestedirectproporionalcusalariulnominal;
d) salariulesteattunvenit,ctiuncost;
e) salariulnominalminimestefixatdectrepatron.

271. mprireavenituluiobinutntreparticipaniidirecilacreareasareprezint:
a) redistribuireavenitului;
b) distribuireavenitului;
c) platasalariului;
d) serviciulunuifactordeproducie;
e) preluareauneipridinvenitulunorageniifolosirealuinsprijinulaltor
agenieconomici.

272. Cnd salariul real scade cu 20%, iar preurile scad cu 5%, salariul nominal:
a) scade cu 24%;
b) crete cu 18,75%;
c) scade cu 18,75%;
d) scade cu 16%;
e) crete cu 16%.
273. Un ntreprinztor avanseaz 100 milioane lei ntr-o afacere i obine, conform
nregistrrilor contabile, un profit de 20 milioane lei. n condiiile unei rate a
dobnzii de 25%:
a) afacerea a fost profitabil;
b) ntreprinztorul a nregistrat un profit economic de 5 milioane lei;
c) ntreprinztorul a nregistrat o pierdere economic de 5 milioane lei;
d) costul de oportunitate pentru afacere a fost de 20 milioane lei;
e) afacerea a fost mai avantajoas dect depunerile bancare.

274. nperioadaT0T1,produciaunuiagenteconomiccretede3ori,iarnumrulde
lucrtori cu50%.Salariulnominal nT0 este1.000.000lei.Ctvafisalariul
nominal n T1 tiind c sporirea acestuia reprezint 50% din creterea
productivitiimuncii?:
a) 2.000.000lei;
b) 1.250.000lei;
c) 1.000.000lei;
d) 1.500.000lei;
e) 1.750.000lei.

275. nT0salariulnominalalunuiindividerade1.500.000lei,iarpreuluneipinide
5.000lei.nT1,salariulnominalacrescutcu100%,iarpreulpiniicu300%.
SalariulrealnT1fadeT0:
a) acrescutcu50%;
b) asczutcu50%;
c) armasconstant;
d) acrescutcu100%;
e) asczutcu100%.

276. SalariulnominalnetnT0estede5.000.000lei.nsituaiancare,nperioadaT0
T1,cretereasalariuluireprezint50%dincretereaproductivitiimediiamuncii,
caresadublat,salariulnominalnetnT1este:
a) 5.500.000lei;
b) 10.000.000lei;
c) 7.500.000lei;
d) 7.250.000lei;
e) 10.500.000lei.

277. Ofirmprevizioneazpentruanulurmtorcosturifixetotalede20milioaneu.m.,
uncostvariabilmediude2000u.m.icpreulbunuluipecarelproducevafide
7000u.m..ncondiiilencarefirmaiastabilitcaobiectivobinereaunuiprofit
totalde5milioaneu.m.,produciacaretrebuierealizatestede:
a) 6.000buci;
b) 4.500buci;
c) 5.000buci;
d) 7.500buci;
e) 10.000buci.

278. nT0,rataprofituluicalculatlacosturiletotaleafostde10%.nT 1,costurile


totale cresccu20%,iarrataprofituluicalculatlacosturiletotale cretecu5
puncteprocentuale.ProfitulnT1:
a) cretecu280%;
b) scadecu280%;
c) cretecu180%;
d) cretecu80%;
e) rmneconstant.

279. Un capital se rotete anual de 3 ori, totalul ncasrilor fiind de 2 mil. um.
corespunztorfiecreirotaii.Dacrataanualaprofituluinfunciedecostul
totalestede25%,nivelulanualalprofituluiicostuluitotalvafi:
a) 4milu.m.,1,2mil.u.m.;
b) 1,2milu.m.,4,8mil.u.m.;
c) 0,4milu.m.,1,6mil.u.m.;
d) 1,6milu.m.,0,4mil.u.m.;
e) 1milu.m.,1mil.u.m.

280. Uncreditacordatuneifirmepedoiani,nregimdedobndcompus,cuorat
anualde20%,aduceodobndtotalde44milioaneu.m.Creditulacordateste
de:
a) 74milioaneu.m.;
b) 144milioaneu.m.;
c) 120milioaneu.m.;
d) 100milioaneu.m.;
e) 110milioaneu.m.

281. Obancacorddoucreditensumnd3milioaneu.m,primulpe1ancuorat
anualadobnziide20%,iaraldoileape6lunicuoratadobnziide10%.
Dobndancasatdectrebancdinprimulcreditestededouorimaimaredect
dobndaceluidealdoileacredit.Celedoucreditesunt:
a) 1,5milioanei,respectiv,1,5milioane;
b) 1,25milioanei,respectiv,1,75milioane;
c) 1milioni,respectiv,2milioane;
d) 2milioanei,respectiv,1milion;
e) 2,25milioanei,respectiv,0,75milioane.

282. Un agent economic contracteaz un credit bancar de 100 milioane u.m pe o


perioadde1ancuoratnominaladobnziide20%.ncondiiilencaren
acelanratainflaieiafostde10%,ratarealadobnziieste:
a) 20%;
b) 10%;
c) 1%;
d) 100%;
e) 0,1%.

283. Uncreditde1milionleiesteacordatpeprincipiuldobnziicompuse,peodurat
de doi ani, cu o rat anual a dobnzii de 10%. Rata dobnzii, pe principiul
dobnziisimple,ceaduceaceeaidobnd,totpedoiani,este:
a) 13%;
b) 12%;
c) 11%;
d) 10,5%;
e) 10%.
Rspunsuri

1. d
2. d
3. e
4. c
5. b
6. d
7. e
8. b
9. b
10. d
11. c
12. c
13. c
14. d
15. c
16. d
17. d
18. e
19. e
20. a
21. c
22. a
23. a
24. b
25. c
26. b
27. a
28. b
29. c
30. d
31. e
32. e
33. d
34. c
35. e
36. c
37. a
38. d
39. b
40. b
41. a
42. e
43. a
44. d
45. e
46. a
47. c
48. e
49. c
50. b
51. e
52. d
53. d
54. a
55. c
56. c
57. c
58. b
59. b
60. c
61. b
62. c
63. c
64. c
65. b
66. e
67. e
68. d
69. c
70. c
71. e
72. b
73. e
74. a
75. d
76. e
77. e
78. d
79. b
80. c
81. c
82. d
83. d
84. c
85. a
86. c
87. a
88. c
89. d
90. d
91. a
92. c
93. b
94. b
95. a
96. c
97. b
98. c
99. d
100. d
101. c
102. d
103. b
104. a
105. c
106. e
107. a
108. c
109. b
110. b
111. d
112. d
113. d
114. c
115. a
116. d
117. c
118. a
119. a
120. e
121. a
122. c
123. e
124. b
125. c
126. e
127. e
128. b
129. c
130. a
131. a
132. e
133. d
134. b
135. e
136. b
137. b
138. b
139. d
140. a
141. a
142. d
143. a
144. c
145. c
146. a
147. a
148. e
149. a
150. b
151. e
152. c
153. b
154. b
155. a
156. d
157. a
158. b
159. a
160. d
161. d
162. b
163. b
164. a
165. c
166. d
167. b
168. a
169. a
170. c
171. c
172. c
173. d
174. e
175. d
176. d
177. a
178. d
179. a
180. b
181. b
182. d
183. c
184. d
185. c
186. b
187. b
188. e
189. c
190. c
191. e
192. c
193. b
194. c
195. d
196. c
197. d
198. c
199. e
200. d
201. d
202. e
203. b
204. b
205. c
206. c
207. d
208. d
209. c
210. a
211. b
212. e
213. b
214. d
215. c
216. c
217. a
218. b
219. c
220. a
221. a
222. a
223. e
224. a
225. e
226. b
227. b
228. a
229. d
230. c
231. b
232. d
233. c
234. b
235. a
236. b
237. b
238. a
239. b
240. c
241. d
242. c
243. d
244. d
245. c
246. b
247. b
248. c
249. d
250. d
251. d
252. c
253. a
254. c
255. b
256. d
257. b
258. d
259. a
260. b
261. a
262. b
263. d
264. b
265. d
266. c
267. a
268. d
269. c
270. e
271. b
272. a
273. c
274. d
275. b
276. c
277. c
278. d
279. b
280. d
281. c
282. b
283. d