Sunteți pe pagina 1din 24

MANAGEMENT GENERAL

1. Managementul de vrf al unei organizaii trebuie s stabileasc mai nti:


a. obiectivele
b. strategia
c. misiunea

2. Planificarea calendaristic reprezint o component important a planificrii la nivel:


a. tactic
b. operaional
c. strategic

3. Managementul prin obiective este o metod de management prin care:


a. se analizeaz obiectivele stabilite
b. managerii impun obiectivele de realizat
c. managerii mpreun cu angajaii stabilesc obiective pentru fiecare departament, proiect i persoan

4. Planurile tactice reprezint particularizri ale planurilor strategice la nivelul:


a. departamentelor majore sau subunitilor organizaionale
b. angajailor individuali
c. echipelor manageriale

5. Regulile i procedurile sunt forme de concretizare ale:


a. planurilor cu utilizare unic
b. planurilor stabile
c. proceselor de planificare

6. Bugetarea reprezint o component important a planificrii la nivel:


a. strategic
b. tactic
c. operaional

7. Conform modelului clasic de luare a deciziilor, obiectivele deciziei sunt:


a. Vagi, contradictorii si determina o lipsa a consensului intre manageri
b. Cunoscute si agreate de catre toti angajatii, cu probleme precis definite
c. Stabilite de manageri, cu consultarea angajailor

8. Conceptul de satisfacere, in contextul modelelor de luare a deciziilor, are urmatoarea semnificatie:


a. Decidentul este satisfacut de alternativa aleasa
b. Alegerea variantei care satisface cel mai bine toate criteriile decizionale
c. Alegerea primei solutii alternative care satisface in mod minimal criteriile decizionale, chiar daca
se presupune ca pot exista si solutii mai bune

9. Implementarea alternativei decizionale alese reprezinta:


a. ultima etapa a procesului decizional
b. etapa mediana a procesului decizional
c. penultima etapa a procesului decizional

10. In cazul deciziilor de grup, responsabilitatea luarii deciziei:


a. este foarte bine definita
b. aparine leader-ului grupului
c. nu este bine definita

11. Obiectul controlului organizaional este definit n funcie de:


a. Poziia ierarhica a celui care efectueaz controlul
b. Situarea evenimentelor controlate
c. Tehnicile de control utilizate

12. Ultima etapa a procesului de control este:


a. Masurarea performantei realizate
b. Evaluarea performantei
c. Implementarea actiunilor corective
13. Controlul n timp real se refer la:
a. Resursele utilizate
b. Activitile desfurate
c. Produsele / serviciile realizate

14. Controlul este considerat un mijloc de reglare a proceselor in:


a. abordarea relatiilor umane
b. abordarea sistemica
c. teoria contingenei

15. Controlul constituie o baz pentru:


a. identificarea nevoilor de training, motivare i dezvoltare a angajailor
b. stabilirea sarcinilor de munc
c. ncheierea contractelor de munc

16. Sistemele de control ar trebui proiectate n concordan cu:


a. structura organizatorica a firmei
b. structurile de management ale firmei
c. profilul angajailor

17. Un sistem de control eficace trebuie s fie:


a. stabil
b. flexibil
c. dinamic

18. Sistemele de control ar trebui s evidenieze :


a. activitile critice pentru succesul organizaiei
b. toate activitile din organizaie
c. toate posturile din organizaie

19. Bugetele:
a. pot fi exprimate doar in termeni financiari
b. cuantific alocarea resurselor necesare desfurrii activitilor planificate
c. sunt alocate angajailor individuali

20. Managementul prin obiective :


a. este o tehnic de transmitere a obiectivelor
b. implica stabilirea obiectivelor pentru management
c. este o metod de management prin care managerii mpreun cu angajaii definesc obiective pentru
fiecare departament, proiect i persoan

21. Factorii critici pentru o planificare de succes sunt:


a. gradul de motivare a personalului
b. flexibilitatea i adaptabilitatea la schimbrile din mediu
c. recompensarea personalului

22. Obiectivele eficace trebuie:


a. s se refere la domenii rezultat cheie
b. s cuprind toate departamentele firmei
c. s fie definite conform standardelor

23. Deciziile strategice trebuie:


a. s se refere la departamentele functionale ale firmei
b. s se refere la firma in ansamblu ei
c. se se refer la toti angajatii din firma

24. Obiectivele strategice trebuie:


a. s fie definite pentru un orizont de timp mai mare de 5 ani
b. sa fie definite pentru toti angajatii
c. s fie definite de catre managerii de departamente

25. Definirea viziunii si misiunii reprezinta responsabilitatea:


a. fiecarui manager din organizatie
b. managementului de varf al organizatiei
c. managerului general al firmei

26. Planurile tactice:


a. se refera la domenii rezultat cheie
b. se refera la angajatii operationali
c. reprezinta particularizari ale planurilor strategice la nivelul departamentelor si unitatilor de afaceri

27. Planurile tactice:


a. sunt definite pentru un orizonte de timp mai mic de 5 ani
b. sunt definite saptamanal
c. sunt definite de catre managerii de la varful organizatiei

28. Deciziile in conditii de incertitudine apar atunci cand:


a. managerii nu au nici o informatie
b. decidentii isi asuma riscuri
c. managerii cunosc obiectivul pe care doresc s-l ating dar informaiile despre alternativele
decizionale i evenimentele viitoare sunt incomplete

29. In cadrul modelului administrativ de luare a deciziilor:


a. problemele si obiectivele sunt clare si bine definite
b. problemele si obiectivele sunt vagi, neclare
c. problemele si obiectivele sunt economice

30. Grupurile intercative reprezinta o tehnica decizionala care apartine:


a. modelului clasic de luare a deciziilor
b. modelului administrativ de luare a deciziilor
c. modelelor participative

Intrebare Raspuns corect Intrebare Raspuns corect


1 c 16 a
2 b 17 b
3 c 18 a
4 a 19 b
5 b 20 c
6 c 21 b
7 b 22 a
8 c 23 b
9 c 24 a
10 c 25 b
11 b 26 c
12 c 27 a
13 b 28 c
14 b 29 b
15 a 30 c
Licen IE Promoia 2012
Disciplina: COMPORTAMENT ORGANIZAIONAL

Prof. dr. ing. CARMEN AIDA HUU

I.
Capitole:
1. Fundamentele comportamentului individual: percepia i prelucrarea informaiilor.
2. Motivaia i rolul acesteia n obinerea de rezultate performante.
3. Comportamente eficace n grupuri i echipe.

Bibliografie
Huu, C. A., 2011, Comportament Organizaional, Materiale de Curs (format
electronic), MISP, Universitatea Tehnic "Gh. Asachi", Iai (Cap. 2, Cap. 3, Cap. 6)

II. ALEGEI RSPUNSUL CORECT

1. Dinamica relaiilor interpersonale este un aspect de ___________ cu privire la grupuri.

a. coninut
b. orientare
c. proces

2. Care dintre urmtoarele nu poate fi considerat un grup?

a. un comitet format din trei oameni


b. pietonii care stau la stop
c. o echip de prezentatori TV

3. Atribuirea unei sarcini unui grup n loc de atribuirea sa unui individ este mai bun atunci
cnd:

a. sarcina implic asumarea unui grad mare de risc


b. problemele sunt complexe
c. n ambele circumstane

4. n etapa _________ a dezvoltrii grupurilor, membrii grupurilor fac eforturi pentru a se


cunoate i decid rolurile pe care i le vor asuma.

a. "furtuna"
b. "formarea"
c. "producia"

5. Care dintre urmtoarele roluri afecteaz negativ funcionarea unui grup?

a. orientate spre sarcini


b. orientate spre propria persoan
c. orientate spre relaii

6. Managerii trebuie s fie preocupai de modul cum sunt percepui de ctre cei cu care au
relaii de munc:

a. pentru a-i domina


b. pentru a le obine ncrederea
c. pentru a obine beneficii personale

7. Valorile, percepia i nevoile influeneaz capacitatea unei persoane de:

a. a atribui neles mesajelor receptate


b. a lua decizii
c. ambele de mai sus

8. Tendina indivizilor de a vedea comportamentul altora ca fiind determinat de


caracteristici interne stabile i de a vedea propriile aciuni ca rspunsuri la circumstane din
mediul extern se numete:

a. transfer
b. eroarea fundamental de atribuire
c. orientare spre structur

9. Urmtorii factori de influen / distorsiune a percepiei n faza de construcie sunt factori


externi, cu excepia:

a. efectul de halo
b. "setul perceptual"
c. efectul de ancor

10. Urmtorii factori influeneaz / distorsioneaz percepia n faza ateniei, cu excepia:

a. ateptri i interese
b. suprancrcarea informaional
c. decizii
2

11. Urmtorii factori influeneaz / distorsioneaz percepia n faza construciei, cu excepia:

a. acomodarea
b. efectul de contrast
c. prejudecata

12. Care dintre urmtorii factori afecteaz negativ percepia n faza interpretrii?

a. stereotipul
b. orientate spre sine
c. efectul de halo

13. n cadrul procesului de percepie, prejudecata este o distorsiune aferent etapei de:

a. interpretare
b. construcie
c. atenie

14. Motivaia este starea interioar a individului, care, i schimb i n sensul ndeplinirii
obiectivelor propuse.

a. i furnizeaz energie
b. i direcioneaz activitatea
c. ambele de mai sus

15. Care dintre urmtoarele roluri afecteaz negativ funcionarea unui grup?

a. individualistul
b. cel orientat ctre rezolvarea de sarcini
c. observatorul

16. Atribuirea unei sarcini unui grup i nu unei singure persoane conduce la rezultate mai
bune atunci cnd:

a. sarcina este complex


b. sarcina implic asumarea de riscuri
c. n ambele circumstane

17. n etapa _________ a dezvoltrii grupurilor, membrii grupurilor sunt preocupai de


jocuri de putere i angrenai n conflicte pentru preluarea puterii.

d. "furtuna"
a. "normarea"
b. "formarea"

18. Care dintre nevoile de mai jos nu face parte din teoria lui Maslow?

a. fiziologice
b. de autorealizare
c. de existen

19. _____ include cinci nivele, n timp ce ______ are numai trei nivele.

a. piramida lui Maslow / teoria ERG


b. teoria lui McClelland / teoria ERG
c. teoria lui Herzberg / teoria lui McClelland

20. Care dintre urmtoarele elemente este cel mai puin probabil s satisfac nevoile de
autorealizare?

a. creterile salariale
b. mbogirea sarcinilor
c. diversificarea sarcinilor

21. Urmtorii factori de influen / distorsiune a percepiei n faza de interpretare sunt


factori micti, cu excepia:

a. profeia adevrat
b. proiecie
c. stereotip

22. Ce nivel al ierarhiei lui Maslow implic nevoile angajailor de recunoatere i succes?

a. nevoile de securitate i siguran


b. nevoile de stim
c. nevoile de apartenen

23. Care dintre factorii urmtori nu este considerat ca factor motivator n cadrul teoriei lui
Herzberg?

a. statutul n cadrul firmei


b. salariul
c. autonomia

24. n etapa _________ a dezvoltrii grupurilor, membrii grupurilor sunt preocupai de


acceptarea regulilor i normelor, stabilirea rolurilor i ncetarea conflictelor.

a. "normarea"
b. "furtuna"
c. "producia"

25. Care dintre factorii urmtori asigur succesul grupurilor?

a. diferenierea rolurilor
b. claritatea regulilor
c. ambii factori de mai sus

26. Care dintre elementele de mai jos nu face parte din categoria elementelor de proces ale
funcionrii grupurilor?

a. conflict
b. stabilire proceduri decizionale
c. leadership

27. Care dintre elementele de mai jos face parte din categoria elementelor de coninut ale
funcionrii grupurilor?

a. nivel de energie
b. stabilire prioriti
c. autoritate i control

28. Care este intensitatea optim a motivaiei n raport cu performana individual?

a. mic
b. mare
c. medie

29. Care dintre elementele de mai jos nu aparine teoriei lui Vroom?

a. expectana
b. motivaia extrinsec
c. valena

30. Urmtorii factori aparin mecanismului motivrii n cadrul teoriei echitii (Adams), cu
excepia:

a. magnitudinea inechitii percepute


b. tensiunea psihic
c. procesul decizional

REZULTATE TEST
Licen IE Promoia 2012
Disciplina: COMPORTAMENT ORGANIZAIONAL

Prof. dr. ing. CARMEN AIDA HUU

1. (c)

2. (c)

3. (d)

4. (c)

5. (b)

6. (b)

7. (c)

8. (b)

9. (b)

10. (c)

11. (a)

12. (a)

13. (b)

14. (c)

15. (a)

16. (c)
1
17. (a)

18. (c)

19. (a)

20. (a)

21. (b)

22. (b)

23. (b)

24. (a)

25. (c)

26. (b)

27. (b)

28. (c)

29. (b)

30. (c)

2
Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi din Iasi
Facultatea de Textile Pielarie si Management Industrial
Domeniul: INGINERIE SI MANAGEMENT
Specializarea: INGINERIE ECONOMICA INDUSTRIALA

EXAMEN LICENTA
Sesiunea IULIE 2012 FEBRUARIE 2013
MANAGEMENTUL PRODUCTIEI TEXTILE
GRILE PROPUSE
Observatie :
Un singur rspuns este corect

1. In mbinarea mixta a operaiilor n timp, reducerea duratei unei operatii scurte determina:

a. reducerea duratei ciclului de fabricatie;


b. nu determina modificarea duratei ciclului de fabricatie;
c. marirea duratei ciclului de fabricatie.

2. Tactul de functionare al liniei de fabricatie se masoara in:

a. min/buc
b. ore/buc
c. min

3. Care este relatia de calcul a duratei ciclului operativ n mbinarea mixt?

n
a. Dcm = t
i =1
opi + (n p 1)t max

n n
b. Dcm =
i =1
t opi +
i =1
i + (n p 1)t opif
n k l
c. Dcm =
i =1
t opi + (n p 1)( i =1
t opil t
i =1
opis )

4. Cum se calculeaz durata ciclului operativ n mbinarea paralela?

n
a. Dcm = t
i =1
opi + (n p 1)t max

n n
b. Dcm = t
i =1
opi +
i =1
i + (n p 1)t opif

1
n k l
c. Dcm =
i =1
t opi + (n p 1)(
i =1
t opil t
i =1
opis )

5.Ce categorie de timp nu face parte din structura timpului de munc din punct de vedere al
executantului:

a. Tmn
b. tdd
c. tb

6. Faza este:
a. o parte a operaiei de munc care se caracterizeaz prin utilizarea acelorai unelte de munc i
aplicarea aceluiai regim tehnologic, obiectul muncii suferind o singur transformare tehnologic
b. un stadiu din procesul de productie
c. o etapa a manuirii

7. Timpul de deplasare spre magazie de la sau spre locul de munca este:

a. Tmn
b. tdo
c. ta

8.Care din timpii de mai jos nu fac parte din timpul productiv:

a. Tmn
b. Tp
c. Tdl

9. Un lot de 3 produse se prelucreaza la 5 operatii cu duratele : 3,4,3,1,2 minute. Care este durata
ciclului operativ prin metoda de imbinare paralela:

a. 27 minute
b. 35 minute
c. 21 minute

10. Un lot de 3 produse se prelucreaza la 5 operatii cu duratele : 2,6,2,4,1 minute. Care este durata
ciclului operativ in cazul imbinarii mixte a operatiilor:
a. 31 minute
b. 26 minute
c. 38 minute

11. Care din timpii de mai jos fac parte din structura timpului de munc din punct de vedere al
executantului:

a.Tmn, Tdl
b. tfu, tiru
c. tms, tmg

12. Care este afirmatia corect:

2
a. procesul de productie este inclus n procesul de fabricatie
b. ciclul de productie este inclus n procesul de productie
c. ciclul de productie este inclus in ciclul de fabricatie

13. Care este afirmatia corecta:

a. productia include fabricatia


b. fabricatia include productia
c. nici un raspuns nu este corect

14. n ce categorie de timp se ncadreaz activitatea de reglare a masinii la schimbarea lotului:

a. Top ;
b. Tmn ;
c. Tp.

15. Prin ce metoda de imbinare a operatiilor in timp se obtine cel mai scurt ciclu operativ:

a. succesiv
b. mixta
c. paralel

16. Timpul propriuzis de coasere este:

a. Tpi
b. tb
c. Top

17. Procesul tehnologic de prelucrare al unui lot de 4 produse are 5 operatii cu duratele: 1,5,5,3,4
minute. Care este durata ciclului operativ prin metoda de imbinare paralela a operatiilor:

a. 31 minute
b. 33 minute
c. 39 min

18. n ce categorie de timp se ncadreaz pauza de mas:

a. Tn ;
b. ti ;
c. Tr

19. Gruparea operaiilor scurte ntr-una singur (dac procesul tehnologic permite) aduce o:

a. marire a duratei ciclului operativ


b. reducere important a duratei ciclului operativ
c. depinde de situatie

20. Timpul neproductiv este format din urmatoarele categorii de timp:

3
a. Tp, Top,Tdl
b. Tr, Tmn, Tn
c. Tdo, tdt

21. n ce categorie de timp se ncadreaz activitatea de refacere a unei operatii executata gresit:

a. Top ;
b. Tmn ;
c. Tp.

22. n ce categorie de timp se ncadreaz absenta de la locul de munc:

a. Tn ;
b. Tmn ;
c. Tr.

23. In structura timpului de munca din punct de vedere al utilajului, timpul de functionare utila este dat
de:

a. tru,Tfi
b. tms,tmg
c. Tfi,Tnf

24. Care din timpii de mai jos nu fac parte din norma de timp:

a.Tp, Tdl
b.Tn, Tmn
c.Top, Tp

25. Norma de timp este formata din:

a. Tp, Tn, Tmn


b. Tr, Tmn, Tn
c. Tp, Top,Tdl, Tir

26. Care este regula de asigurare a continuittii in mbinarea mixt:

a. dac ti+1 ti , se asigur continuitatea la ultimul reper


b. se asigur continuitatea dup primul reper;
c. se asigur continuitatea dup ultimul reper.

27. Un lot de 4 produse este prelucrat la 5 operatii cu duratele: 3,4,5,4, 2 minute. Care este durata
ciclului operativ in imbinarea succesiva:

a. 88 min;
b. 72 min;
c. niciun raspuns un este corect

28. Timpul consumat pentru inlocuirea unui ac rupt la masina simpla de cusut este:

a. timp de deservire organizatorica


b. timp de deservire tehnica
c. nicio varianta un este corecta

4
29. Timpul alocat de catre executant pentru curatirea blatului masinii este:

a. timp de deservire tehnica


b. timp de deservire tehnico-organizatorica
c. timp de deservire organizatorica

30. Timpul consumat pentru pozitionarea reperului pe blatul masinii este:

a. timp de deservire organizatorica;


b. timp ajutator
c. timp de deservire tehnica

Intrebare Raspuns corect Intrebare Raspuns corect


1 c 16 b
2 c 17 b
3 c 18 c
4 a 19 b
5 b 20 b
6 a 21 b
7 b 22 a
8 a 23 b
9 c 24 b
10 a 25 c
11 a 26 a
12 b 27 b
13 a 28 b
14 c 29 c
15 c 30 b

15.01.2012
Conf.univ.dr.ing. Cristiana Istrate

5
NUME
PRENUME

Subiecte TEST la Managementul Calitii


ncercuii un singur rspuns corect

1. Diagramele de proces (Flow Charts)


a. Au fost dezvoltate cu scopul de a determina i defalca principalele cauze ale unei probleme
date.
b. Sunt utilizate pentru obinerea unei imagini de ansamblu cu ajutorul unor simboluri standard,
n vederea ilustrrii tuturor etapelor i fazelor unui proces, proiect sau succesiune de
evenimente;
c. Ambele rspunsuri de mai sus sunt corecte

2. Listele de control (Check Lists)


a. Sunt utilizate ca instrumente suport n activitatea angajailor i au scopul de a evidenia
elementele cheie ale unui proces, sistem i/sau produs/ serviciu care trebuie analizate pentru
a se asigura respectarea procedurilor de operare, inspecie, etc.
b. Pot fi utilizate n timpul auditurilor i constituie un instrument deosebit de valoros pentru
activitile de asigurare a calitii;
c. Ambele rspunsuri de mai sus sunt corecte

3. Histograma
a. Este o reprezentare grafic ce prezint ierarhizarea problemelor n termeni de frecven i/sau
costuri, n care reprezentarea dreptunghiurilor pe diagram se realizeaz ordonat, ncepnd
cu cel ce corespunde valorii maxime i terminnd cu cel cu valoarea cea mai mic
b. Este o metod utilizat de organizaii pentru stabilirea prioritilor n rezolvarea diferitelor
probleme organizaionale;
c. Nici un rspuns de mai sus nu este corect

4. Histograma
a. Este o reprezentare grafic a frecvenelor de apariie, absolute sau relative, a valorilor
individuale msurate ce descriu un fenomen sau o entitate analizat.
b. Este o metod utilizat de organizaii pentru stabilirea prioritilor n rezolvarea diferitelor
probleme organizaionale;
c. Nici un rspuns de mai sus nu este corect

5. Diagrama PARETO
a. Este o histogram obinuit la care frecvenele pot fi aranjate oricum, care trebuie s conin
o reprezentare a frecvenelor cumulate
b. Este o histogram a frecvenelor aranjate descresctor, de la cea mai mare la cea mai mic;
c. Nu este o histogram
6. Diagrama PARETO
a. Nu este o histogram
b. Este o histogram obinuit la care frecvenele pot fi aranjate oricum, care trebuie s conin
o reprezentare a frecvenelor cumulate;
c. Nici un rspuns de mai sus nu este corect

7. Diagrama ISHIKAWA
a. Permite determinarea i defalcarea principalelor cauze ale unei probleme date
b. Trebuie n mod obligatoriu s fie structurat pe urmtoarele categorii de cauze (6M):
Materiale, Manoper (mna de lucru), Msurare, Mediu, Metod i Maini;
c. Ambele rspunsuri de mai sus sunt corecte

8. Diagrama ISHIKAWA
a. Trebuie n mod obligatoriu s fie structurat pe urmtoarele categorii de cauze (6M):
Materiale, Manoper (mna de lucru), Msurare, Mediu, Metod i Maini;
b. Este uneori denumit i diagrama Pareto pentru c evideniaz cauzele;
c. Nici un rspuns de mai sus nu este corect

9. Variaia normal
a. Este un fenomen care apare aleator n timp, are un efect relativ mare asupra procesului i de
cele mai multe ori este determinat numai de un singur factor sau de un numr mic de
factori fiecare cu influen mare;
b. Este variaia ntlnit n mod natural la output-urile oricrui proces; este prezent ntotdeauna
i este rezultatul unui numr mare de factori, fiecare de mic importan;
c. Ambele rspunsuri de mai sus sunt corecte

10. Variaia normal


a. Este un fenomen care apare aleator n timp, are un efect relativ mare asupra procesului i de
cele mai multe ori este determinat numai de un singur factor sau de un numr mic de
factori fiecare cu influen mare;
b. Este o variaie care uneori poate s dispar complet pentru anumite perioade de timp;
c. Nici un rspuns de mai sus nu este corect

11. Variaia incidental


a. Este un fenomen care apare aleator n timp, este relativ mare i de cele mai multe ori este
determinat numai de un singur factor sau de un numr mic de factori;
b. Este variaia ntlnit n mod natural la output-urile oricrui proces; este prezent ntotdeauna
i este rezultatul unui numr mare de factori, fiecare de mic importan;
c. Nici un rspuns de mai sus nu este corect

12. Variaia incidental


a. Este variaia ntlnit n mod natural la output-urile oricrui proces; este prezent ntotdeauna
i este rezultatul unui numr mare de factori, fiecare de mic importan;
b. Este o variaie care exist permanent n timp;
c. Nici un rspuns de mai sus nu este corect
13. Graficul p
a. Este graficul de control pentru procentul/ proporia de produse defecte i este utilizat pentru
monitorizarea procentului de produse defecte dintr-un proces;
b. Este graficul de control pentru numrul de produse defecte i este utilizat pentru
monitorizarea numrului de uniti defecte dintr-un proces;
c. Nici un rspuns de mai sus nu este corect

14. Graficul np
a. Este graficul de control pentru procentul/ proporia de produse defecte i este utilizat pentru
monitorizarea procentului de produse defecte dintr-un proces;
b. Este graficul de control pentru numrul de produse defecte i este utilizat pentru
monitorizarea numrului de uniti defecte dintr-un proces;
c. Nici un rspuns de mai sus nu este corect

15. Desfurarea Funciilor Calitii QFD (Quality Function Deployment)


a. Este un sistem pentru proiectarea unui produs sau serviciu pe baza cerinelor
consumatorilor, cu participarea tuturor funciilor din organizaie;
b. Creeaz un mediu organizaional propice pentru realizarea unor produse mai bune la costuri
mai mici;
c. Ambele rspunsuri de mai sus sunt corecte
16. Care din urmtoarele costuri fac parte din costul anomaliilor interne
a. Returi, recondiionri, reparaii, remedieri nainte de livrare;
b. Produse declasate;
c. Ambele rspunsuri de mai sus sunt corecte

17. Care din urmtoarele costuri fac parte din costul anomaliilor interne
a. Rebuturi;
b. Clieni pierdui;
c. Ambele rspunsuri de mai sus sunt corecte

18. Care din urmtoarele costuri fac parte din costul anomaliilor interne
a. Costurile primelor de asigurare care acoper lipsurile de produse la clieni;
b. Costurile de garanii;
c. Nici un rspuns de mai sus nu este corect

19. Care din urmtoarele costuri fac parte din costul anomaliilor externe
a. Rambursri n caz de prejudiciu cauzat unei persoane;
b. Clieni pierdui;
c. Ambele rspunsuri de mai sus sunt corecte

20. Care din urmtoarele costuri fac parte din costul anomaliilor externe
a. Aprovizionri inutilizabile
b. Costuri de garanii;
c. Ambele rspunsuri de mai sus sunt corecte

21. Care din urmtoarele costuri fac parte din costul anomaliilor externe
a. Comisioane, reduceri;
b. Retuuri, recondiionri, reparaii, remedieri nainte de livrare
c. Ambele rspunsuri de mai sus sunt corecte

22. Care din urmtoarele costuri nu fac parte din costurile de prevenire
a. Controlul i asigurarea calitii;
b. Auditul calitii;
c. Sensibilizarea i instruirea personalului cu calitatea;

23. Care din urmtoarele costuri nu fac parte din costurile de prevenire
a. Gestionarea documentar privind asigurarea calitii;
b. Costurile ncercrilor i inspeciilor;
c. Curenia, ntreinerea preventiv;

24. Care din urmtoarele costuri nu fac parte din costurile de detectare (evaluare)
a. Aprovizionri inutilizabile;
b. ntreinerea elaborarea echipamentelor de testare;
c. Controlul asigurrii calitii;
25. Care din urmtoarele costuri nu fac parte din costurile de detectare (evaluare)
a. Costurile ncercrilor i inspeciilor;
b. Revizuirea proiectelor executate;
c. Rebuturi, returi, reclasare

26. Care din urmtoarele costuri nu fac parte din costurile anomaliilor interne
a. Auditul calitii
b. Lips a instalaiilor, depanare i reparaii;
c. Rebuturi, returi, reclasare;

27. Care din urmtoarele costuri nu fac parte din costurile anomaliilor interne
a. Supra stocuri pentru a remedia piesele potenial defecte i loturi refuzate;
b. Costurile ncercrilor i inspeciilor
c. Aprovizionri inutilizabile;

28. Care din urmtoarele costuri nu fac parte din costurile anomaliilor externe
a. Costuri ale reclamaiilor;
b. Reveniri n uzin;
c. Aprovizionri inutilizabile

29. Care din urmtoarele costuri nu fac parte din anomaliilor externe
a. Costurile generate n perioada de garanie;
b. Auditul calitii
c. Comisioane, reduceri;

30. Care din urmtoarele costuri nu fac parte din anomaliilor externe
a. Penaliti pentru ntrzierea la livrare;
b. Prim pentru asigurarea care acoper lipsurile de produse la clieni;
c. Gestionarea documentelor privind asigurarea calitii

Intrebare Raspuns corect Intrebare Raspuns corect


1 b 16 c
2 c 17 a
3 c 18 c
4 a 19 c
5 b 20 b
6 c 21 a
7 a 22 a
8 c 23 b
9 b 24 a
10 c 25 c
11 a 26 a
12 c 27 b
13 a 28 c
14 b 29 b
15 c 30 c
TESTE GRIL
la disciplina Economie general
pentru examenul de licen la specializarea Inginerie managerial

1. Costul de producie reprezint:


a. ceea ce se obine prin vnzarea produciei;
b. tot ce l cost pe ntreprinztor cu factorii de producie utilizai i
consumai pentru producerea unui bun sau prestarea unui serviciu, pn la
stadiul n care ajunge oferta pe pia;
c. ceea ce se obine prin realizarea factorilor de producie.
2. Consumul de factori de producie pentru obinerea bunurilor i serviciilor necesare
pieei, n expresie monetar, formeaz:
a. salariul real;
b. costul marginal;
c. costul de producie.
3. Includerea cheltuielilor cu factorii de producie n preul de vnzare al bunului sau
serviciului se face prin:
a. amortizarea capitalului fix;
b. costul de producie;
c. diminuarea profitului.
4. Costurile fixe sunt acelea care:
a. rmn nemodificare pe unitatea de produs;
b. se refer la consumul capitalului fix;
c. pe termen scurt, rmn relativ neschimbate, indiferent de modificarea
produciei.
5. n categoria costurilor variabile intr:
a. consumurile de materii prime i materiale;
b. chirii i dobnzi;
c. salarii directe ale personalului administrativ.
6. Costul marginal reprezint:
a. costurile ocazionate de obinerea unui anumit volum al produciei;
b. sporul de cheltuieli necesar creterii capitalului;
c. sporul de cheltuieli totale necesar pentru obinerea unei uniti
suplimentare de producie.
7. n aciunile pe care le iniiaz, agenii economici sunt interesai:
a. s obin producia la costuri ct mai mici;
b. s creasc producia, indiferent de nivelul costurilor;
c. s obin reducerea costurilor chiar dac scade calitatea produciei.

1
8. ntre cile reducerii costului de producie amintim:
a. eliminarea consumurilor de materii prime i materiale;
b. eliminarea cheltuielilor de dezvoltare;
c. reducerea cheltuielilor cu salariile pe unitate de produs.
9. n condiiile economiei de pia, costul este limit inferioar pn la care:
a. poate cobor profitul obinut din vnzarea bunurilor i serviciilor;
b. poate cobor preul de vanzare al unui bun economic;
c. poate cobor preul marginal care este costul ultimei uniti produse.
10. Profitul ntreprinztorului reprezint:
a. ctigul obinut de o firm n urma activitilor desfurate ntr-o perioad
determinat de timp;
b. venitul obinut din remunerarea factorilor de producie;
c. ctigul net realizat prin vnzarea aciunilor la un curs favorabil.
11. Profitul se determin ca:
a. diferena ntre pli i cheltuieli;
b. diferen ntre ceea ce se ncaseaz i ceea ce se pltete n activitatea
economic;
c. diferen ntre valoarea produciei i capitalului agentului economic.
12. Masa profitului se determin:
a. ca diferen ntre venituri i cheltuieli;
b. ca diferen ntre cifra de afaceri i cheltuielile materiale;
c. ca diferen ntre cifra de afaceri i cheltuielile salariale.
13. Rata profitului se calculeaz ca raport procentual ntre:
a. masa profitului i volumul capitalului cheltuit;
b. cifra de afaceri i masa profitului;
c. masa profitului i volumul capitalului folosit.
14. Rata rentabilitii se calculeaz ca raport procentual ntre:
a. masa profitului i volumul capitalului folosit;
b. masa profitului i cost;
c. masa profitului i cifra de afaceri.
15. Profitul net este:
a. profitul ce rmne efectiv dup plata impozitului;
b. diferena dintre venituri i cheltuielile de producie;
c. salariul ntreprinztorului.
16. Printre factorii care influeneaz mrimea profitului nsuit se numr:
a. nivelul dividendelor;
b. nivelul preului mrfii sau serviciului produs;
c. nivelul salariilor lucrtorilor.

2
17. Pentru munca de conducere, ntreprinztorului i se cuvine:
a. salariul;
b. renta;
c. dobnda la capitalul deinut.
18. Pot obine profit urmtorii ageni economici:
a. titularul unui depozit n valut;
b. proprietarul unui apartament nchiriat unei firme;
c. un ntreprinztor care desfoar o activitate eficient de comercializare a
unor produse de uz casnic.
19. Venitul unui agent economic se mparte n:
a. consum i alte cheltuieli intermediare;
b. consum i investiii;
c. impozite i dividende.
20. Raportul dintre consum i venit este cunoscut ca fiind:
a. rata marginal a consumului;
b. rata venitului;
c. rata consumului.
21. Economiile reprezint:
a. partea din preul unui produs peste costul su;
b. diferena dintre venit i consum;
c. diferena dintre venit i investiii.
22. nclinaia marginal spre consum se determin:
a. ca raport ntre venit i consum;
b. ca raport dintre sporul consumului i venit;
c. ca raport dintre sporul consumului i sporul venitului.
23. Legea psihologic fundamental a fost enunat de economitii:
a. Paul Samuelson;
b. Milton Friedman;
c. John M. Keynes.
24. Atunci cnd venitul indivizilor crete conform legii psihologice fundamentale:
a. ei i vor mri consumul cu o rat mai mare dect creterea venitului;
b. ei i vor mri consumul cu o rat mai mic dect creterea venitului;
c. nclinaia marginal spre consum crete.
25. nclinaia marginal spre economii reprezint:
a. raportul dintre economii i venit;
b. raportul dintre variaia economiilor i variaia venitului;
c. raportul dintre variaia consumului i variaia investiiilor.
26. Creterea volumului investiiilor poate avea efecte ca:
a. crearea de noi locuri de munc;
b. creterea alocaiilor de omaj;
c. reducerea cheltuielilor administrative.
3
27. ntr-o economie n echilibru:
a. economiile sunt mai mari dect investiiile;
b. economiile sunt mai mici dect investiiile;
c. economiile sunt egale cu investiiile.
28. Inflaia este un dezechilibru de ansamblu al economiei ce poate fi sesizat prin:
a. creterea generalizat a preurilor;
b. orice cretere a preurilor;
c. creterea mai rapid a preurilor fa de cea a veniturilor agenilor
economici.
29. Cei mai lovii de efectele inflaiei sunt:
a. agenii economici cu venituri fixe;
b. agenii economici cu venituri variabile;
c. agenii economici care i-au transformat veniturile n economii.
30. Care din urmtoarele msuri acioneaz n sensul diminurii i controlului
inflaiei:
a. stimularea creterii vitezei de circulaie a banilor;
b. stimularea consumului cu plata n rate;
c. nghearea salariilor i preurilor.

Rspunsuri:
1. b 11. b 21. b
2. c 12. a 22. c
3. b 13. c 23. c
4. c 14. b 24. b
5. a 15. a 25. b
6. c 16. b 26. a
7. a 17. a 27. c
8. c 18. c 28. a
9. b 19. b 29. a
10. a 20. c 30. c