Sunteți pe pagina 1din 6

NEFROLOGIE

1. Nefropatiile glomerulare sunt afectiuni ale parenchimului renal in care leziunile


afecteaza predominant :
A. Tubi
B. Interstitiu
C. Glomerulii
D. Vasele

2. Cauze de poliurie:
A. Deshidratarea
B. Hiperhidratarea organismului
C. Diabet insipid, insuficienta renala cronica

3. Glomerulonefrita acuta poststreptococica se caracterizeaza prin:


A. Hipertensiunea arteriala
B. Proteinurie
C. Edeme, hematurie
E. Oligurie

4. Cauzele sindromului nefrotic pot fi :


A. Boli infectioase
B. Diabet, neoplazii, colagenoze
C. Vasculite
D. Muctura de cpus

5. Clinic, sindromul nefrotic, determina :


A. Edeme
B. Poliurie
C. varsaturi
D. hipotensiune arteriala

106
6. In sindromul nefrotic proteinuria este :
A. >3,5 g/24 ore
B. 1-2 g/24 ore
C. < 1 g/24 ore
D. 2-3 g/24 ore

7. Care dintre anomaliile biologice sangvine se pot intalni in sindromul nefrotic:


A. Hipoproteinemie < 6g/dl, hipercolesterolemie
B. Leucocitoza
C. VSH sczut
D. Hipernatremie

8. Insuficienta renala cronica este definita ca:

A. O scadere a RFG sub 15ml/min/1.73mp


B. O scadere cronica timp de cel putin 3 luni a RFG, este cel mai adesea ireversibila
C. Este de regula reversibila, daca masurile terapeutice sunt adecvate
D. O scadere a RFG sub 30ml/min/1.73mp

9. Urmatoarele afirmatii legate de etiopatogenia infectiilor de tract urinar sunt adevarate:


A. Agentul bacterian cel mai frecvent implicat este E. coli
B. Calea de contaminare cea mai frecventa este cea descendenta
C. Calea de contaminare hematogena este frecvent
D. Originea infectiei la femei este naterea pe cale natural

10. Sindromul nefritic acut se defineste prin aparitia brusca a:


A. Hematuriei macroscopice , Proteinurie
B. Proteinurie tubulara
C. Absenta hipertensiunii arteriale
D. Cardiomegalie

107
11. Sunt factori de risc pentru producerea cancerului de prostat:
A. Hipertrofia benign de prostat
B. Antecedente familiale de cancer, tratament cu androgeni
C. Nitrozaminele
D. Tratament cu estrogeni

12. Sunt complicaii ale litiazei urinare la adult:


A. Insuficiena renal cronic, ruptura cii excretoare
B. Nefropatia interstiial
C. Infecie urinar
D. Tumorirle renale

13. Sunt factori de risc pentru apariia tumorilor de rinichi: (1323)


A. Alcoolismul
B. Stenoza arterei renale
C. Nefroangioscleroza malign
D. Dializa cronic, transplantul renal

14. Sunt semne clinice de uremie:


A. Crampe, Rar: pericardit uremic, Prurit
B. Iritabilitate
C. Diaree
D. Icter

15. Tratamentul colicii renale presupune :


A. Cura de diureza
B. Antalgice, antispastice
C. Antibiotice
D. Antiinflamatorii nesteroidiene

108
16. Urmatoarele explorari imagistice pot fi recomandate in litiaza renala :
A. Radiografia renala simpla, ecografia renala
B. Urografia intravenoasa
C. Ecografia de vezica urinara
D. CT

17. ntre semnele clinice ale unei cistite acute simple se numr i:
A. Urina tulbure, Polakiuria.
B. Febra;
C. Hematuria macroscopic;
D. Retenia acut de urin;

18. Principalele manifestri clinice n colica renal sunt:


A. Poziia antalgic n decubit lateral;
B. Durerea lombar acut, Agitaia
C. Retenia acut de urin;
D. Constipaie.

19. Diagnosticul clinic in hipertrofia benign de prostat:


A. La tueul rectal, semnul Chevassu este pozitiv
B. Prostata apare neregulat i dureroas
C. Apar semne funcionale urinare iritative: disurie, jet urinar intrerupt
D. Poate fi prezent retenia vezical cronic
E. Scorul IPSS evalueaz impactul asupra funciei renale

20. Diagnosticul de certitudine n cazul unei tumori de prostat:


A. Se face prin biposii prostatice transuretrale
B. Prostatita cronic poate fi una din principalele complicaii ale biopsiei prostatice
C. Are la baz descoperirea adenopatiilor inghinale
D. Biopsiile prostatice se realizeaz sub anestezie local
E. Se realizeaz cte o biopsie pentru fiecare lob, pentru a evita nsmnarea

109
21. Sunt factori favorizani urologici pentru infeciile urinare la adult:
A. Reflux vezico-uretral
B. Polichistoz renal, corp strin intravezical
C. Diureza slab
D. Diareea
E. Consumul de lichide

22. Indicatiile de urgenta pentru instituirea dializei in insuficienta renala acuta sunt :
A. Deshidratarea
B. Hiperkaliemie cu risc vital
C. Encefalopatia uremica, pericardita uremica
D. Acidoza metabolica severa
23. Sunt complicaii ce pot aprea dup o pielonefrit acut: (1289)
A. oc septic, abcese renale
B. Rinichi polichistic
C. Piodermit
D. Sindrom nefrotic
E. Abcesul dentar

24. Sunt cauze de insuficien renal acut prerenal:


A. Deshidratare extracelular prin pierderi digestive, insuficien cardiac, Insuficien
suprarenalian
B. Fibroz retroperitoneal
C. Litiaz urinar
D. Tumorile renale

25. La examenul bacteriologic al urinii se admite prezena maxim:


A. 1000 2000 germeni/ml
B. 5000 7000 germeni/ml
C. 10000 germeni/ml

110
BAREM DE CORECTARE

1. C
2. C
3. C
4. B
5. A
6. A
7. A
8. B
9. A
10. A
11. B
12. A
13. D
14. A
15. B
16. A
17. A
18. B
19. D
20. D
21. B
22. A
23. A
24. A

111