Sunteți pe pagina 1din 11

TESTE GINECOLOGIE LICENTA

1. La organele genitale externe se refera urmatoarele formatiuni, cu exceptia :

A. labiilor mari

B. vestibulului;

C. clitorisului;

D. perineului

E. vaginului;

2. Labiile mici reprezinta repliuri:

A. ale mucoasei vulvare;

B. cutanate;

C. cutanate si mucoase;

D. conjunctive;

E. musculare.

3. Glandele Skene sunt localizate:

A. parauretral;

B. n treimea posterioara a labiilor mari;

C. n grosimea labiilor mici;

D. n vagin;

E. pe colul uterin.

4. Glandele Bartholin sunt localizate:

A. parauretral;

B. n treimea posterioara a labiilor mari;

89
C. n grosimea labiilor mici;

D. n vagin;

E. pe colul uterin.

5. Amenoreea reprezinta lipsa menstrei:

A. timp de 1 luna n perioada reproductiva;

B. timp de 3 luni;

C. timp de 4 lunin lipsa sarcinii, lactatiei;

D. n perioada preclimacterica;

E. timp de 6 luni, n lipsa sarcinii si lactatiei

6. Care din cele enumerate reprezinta cauza amenoreei false?

A. atrezia humenului

B. sarcina;

C. tumora hipofizara;

D. hipotireoza

E. postmenopauza

7. Amenoreea fiziologica apare n:

A. aplazia uterului si vaginului;

B. sarcina;

C. hipotireoza

D. maladii psihice;

E. anemii grave;

8. Menopauza fiziologica este cauzata de :

A. majorarea nivelului de progesteron;

90
B. producerea n exces a gonadotropinelor

C. majorarea productiei de hormoni steroizi;

D. epuizarea aparatului folicular ovarian

E. mbatrnirea organelor genitale;

9. Trompele uterine si uterul se formeaza din:

A. ducturile mezonefrotice (Wolf);

B. ducturile paramezonefrotice (Muller);

C. bulbii sinovaginali;

D. canaliculele metanefrotice;

E. pronefros;

10. Lipsa uterului si lipsa partiala sau totala a vaginului corespunde sindromului:

A. Rokitansky-Kustner-Hauser;

B. Morris;

C. Klinefelter;

D. Turner;

E. Sheehan

11. Forma tipica a disgeneziei gonadice corespunde sindromului:

A. Rokitansky-Kustner-Hauser;

B. Morris;

C. Klinefelter;

D. Turner;

E. Sheehan

91
12. Parenchimul glandei mamare consta din tesut:

A. adipos;

B. glandular;

C. muscular;

D. conjunctiv;

E. nervos

13. Stroma glandei mamare consta din tesut:

A. adipos;

B. glandular;

C. muscular;

D. conjunctiv;

E. nervos

14. O sngerare menstruala care depaseste volumul de 150 mililitri se numeste:

A. hipomenoree;

B. hipermenoree;

C. polimenoree;

D. amenoree;

E. opsomenoree;

15. O sngerare menstruala n cantitate de 15 mililitri se numeste:

A. hipomenoree;

B. hipermenoree;

C. oligomenoree

D. amenoree;

92
E. opsomenoree;

16. O sngerare menstruala a carei durata depaseste 7 zile se numeste:

A. polimenoree

B. oligomenoree;

C. proiomenoree;

D. opsomenoree;

E. amenoree;

17. O sngerare menstruala a carei durata este mai mica de 3 zile se numeste:

A. menoragie

B. oligomenoree;

C. proiomenoree;

D. opsomenoree;

E. amenoree;

18. Miomul uterin este o tumora:

A. benigna

B. maligna

C. limitrofa

D. feminizanta

E. masculinizanta

19. Avortul este ntreruperea sarcinii n termen de:

A. pna la 32 saptamni

B. pna la 22 saptamni

C. numai pna la 30 saptamni

93
D. pna la 34 saptamni

E. pna la 28 saptamni

20. n cistita acuta la gravide se pot ntlni semnele jos enumerate, cu exceptia :

A. polakiurie;

B. disurie;

C. febra;

D. dureri n regiunea suprapubiana;

E. hematurie terminala.

21. Stratul bazal al endometrului consta din:

A. glande cu epiteliu n continua proliferare;

B. celule secretorii care se descuameaza n timpul menstruatiei;

C. celule ciliate care se descuameaza n timpul menstruatiei;

D. celule adipoase;

E. tesut muscular;

22. Ce modificari se produc n endometru sub actiunea estrogenilor?

A. regenerare;

B. proliferare;

C. secretie;

D. descuamare;

E. metaplazie

23. Ce modificari se produc n endometru sub actiunea progesteronului?

A. regenerare;

B. proliferare;

94
C. secretie;

D. descuamare;

E. metaplazie

24. Efectele specifice ale progesteronului asupra glandei mamare includ:

A. cresterea si dezvoltarea tesutului glandular;

B. cresterea numarulul de alveole;

C. stimuleaza cresterea lobulilor

D. cresterea si dezvoltarea tesutului conjunctiv;

E. atrofia tesutului glandular

25. Efectele specifice ale estrogenilor asupra glandelor mamare includ:

A. cresterea si dezvoltarea tesutului glandular;

B. cresterea numarului alveolelor;

C. cresterea lobulilor

D. cresterea si dezvoltarea tesutului conjunctiv;

E. atrofia tesutului glandular

26. Cum actioneaza prolactina asupra glandei mamare:

A. mareste numarul receptorilor catre estrogene;

B. stimuleaza lactatia;

C. mareste numarul alveolelor;

D. stimuleaza dezvoltarea ductelor galactofore ;

E. stimuleaza dezvoltarea tesutului conjunctiv

27. Pentru sindromul feminizarii testiculare este caracteristic cariotipul:

A. 46XY

95
B. 46XX

C. 45XO

D. 47YXX

E. 47XXX

28. Care metoda nu se foloseste pentru diagnosticul patologiei glandei mamare?

A. mamografia;

B. ductografia;

C. examenul colpocitologic;

D. examenul citologic;

E. examenul ecografic

29. La ce vrsta a femeii se ntlneste mai frecvent mastopatia ?

A. 15-25 ani;

B. 30-50 ani;

C. 50-60 ani;

D. dupa 60-65 ani;

E. dupa 75 ani.

30. Care este cea mai frecventa forma a cancerului de corp uterin?

A. adenomul malign

B. adenocarcinomul

C. adenocanceroidul

D. cancerul pavimentos

E. carcinosarcomul

31. Pe ce se bazeaza cresterea temperaturii bazale?

96
A. efectul hipertermic al estrogenilor

B. hipersecretia de serotonina

C. efectul hipertermic al testosteronului

D. efectul hipertermic al progesteronului

E. efectul hipertermic al cortizolului

32. Notiunea de metroragie defineste:

A. menstruatii de lunga durata

B. hemoragii uterine aciclice

C. menstruatii cu durata mai putin de 3 zile

D. menstruatii abundente

E. lipsa menstruatiei timp de 6 luni

33. Rolul declansator n reglarea ciclului menstrual i revine:

A. hipotalamusului

B. hipofizei

C. ovarelor

D. uterului

E. suprarenalelor

34. Proba combinata cu estrogeni-progesteron negativa indica amenoree:

A. hipotalamo-hipofizara

B. hipofizara

C. ovariana

D. uterina

E. hipotalamica

97
35. Cuplul se considera steril n caz de lipsa sarcinii timp de:

A. 1 an de viata sexuala regulata fara utilizarea contraceptiei

B. 3 luni de viata sexuala regulata fara utilizarea contraceptiei

C. 6 luni de viata sexuala regulata fara utilizarea contraceptiei

D. cel putin 3 ani de viata sexuala regulata fara utilizarea contraceptiei

E. cel putin 5 ani de viata sexuala regulata fara utilizarea contraceptiei

BAREM DE CORECTARE

1. E
2. A
3. A
4. B
5. E
6. A
7. B
8. D
9. B
10. A
11. D
12. B
13. D
14. B
15. A
16. A
17. B
18. A
19. B
20. E
21. A
22. B
23. C
24. C
25. A
26. B
98
27. A
28. C
29. B
30. B
31. D
32. B
33. A
34. D
35. A

99