Sunteți pe pagina 1din 9

OLIMPIADA DE BIOLOGIE

FAZA LOCAL
27 ianuarie 2017
CLASA a IX -a

SUBIECTE:
I. COMPLEMENT SIMPLU (alegere simpl) - 30 puncte
Alegei un singur rspuns corect dintre variantele propuse:

1. Aparatul Golgi:
A. lipsete n celula animal;
B. este bine dezvoltat n celulele glandulare;
C. prezint prelungiri numite criste;
D. este delimitat de tonoplast.
2. Cloroplastele:
A. sunt lipsite de pigmeni;
B. sunt prezente numai n celula animal;
C. conin material genetic propriu;
D. asambleaz aminoacizii n proteine.
3. Peretele celular este alctuit din:
A. chitin la fungi;
B. celuloz la bacterii;
C. aleuron la alge;
D. murein la eucariote.
4. Cromoplastele:
A. depoziteaz substane de rezerv;
B. constituie atractani pentru insecte i psri;
C. conin fosfataze;
D. nu au rol ecologic.
5. Mitocondriile:
A. prezint o membran extern pliat;
B. conin numai ARN mitocondrial;
C. elibereaz energie, prin procese de oxidare a substanelor organice;
D. au rol n sinteza proteinelor nucleare.
6. La nivelul ribozomilor exist:
A. exclusiv catene polipeptidice;
B. molecule de ARN i proteine;
C. exclusiv ARN mesager;
D. trei subuniti: mare, mijlocie i mic.
7. Transportul activ:
A. se poate realiza prin difuziune facilitat;
B. depinde de vacuom;
C. nu necesit consum energetic;
D. necesit enzime ATP-azice.
8. Plasmoliza:
A. are loc datorit asimetriei membranelor;
B. poate fi urmat de deplasmoliz;
C. se datoreaz creterii volumului celular;
D. reprezint ptrunderea apei n vacuol i creterea turgescenei.
9. Prin osmoza:
A. plasmalema se contract;
B. volumul celulei crete;
C. moleculele dintr-o soluie traverseaz membrana semipermeabil, de la concentraie
mare la concentraie scazut;
D. celula rspunde la temperaturi prea sczute sau prea ridicate;
10. Meioza:
A. are tetrade n placa ecuatorial n metafaza I;
B. este o diviziune directa;
C. se desfoar n 3 etape succesive;
D. conserva numarul de cromozomi ai celulei mame.
11. Conform legilor mendeliene ale ereditii:
A. are loc un schimb de gene ntre cromozomii omologi;
B. codominana se manifest prin prezena genelor cu efect letal;
C. gameii sunt totdeauna puri d.p.d.v. genetic;
D. hibridarea este un proces de autofecundare.
12. Fenomenul de crossing-over se realizeaz n:
A. anafaza mitozei;
B. metafaza I a meiozei ;
C. profaza II a meiozei;
D. profaza I a meiozei.
13. Celula vegetal se deosebete de cea animal prin prezena:
A. cromozomilor i a ribozomilor;
B. membranei i a lizozomilor;
C. peretelui celular i a cloroplastelor;
D. mitocondriilor i a nucleului.
14. Diviziunea direct:
A. este ntlnit la toate celulele eucariote;
B. are loc n celulele haploide de tipul celulelor sanguine;
C. se caracterizeaz prin neindividualizarea cromozomilor omologi;
D. contribuie la formarea peretelui celular.
15. Nucleolul:
A. se dezorganizeaz n interfaz;
B. are rol n producerea lizozomilor;
C. conine exclusiv ADN;
D. are rol n biogeneza ribozomilor.
16. Membrana plasmatic:
A. este de natur glicoproteic;
B. nu prezint canale ionice;
C. este un citoschelet proteic;
D. este polarizat electric.
17. La nivelul ribozomilor exist:
A. criste i enzime ale lanului respirator;
B. molecule de ARN i proteine;
C. o matrice glicoproteic;
D. trei subuniti: mare, mijlocie i mic.
18. Cromozomii:
A. stocheaz informaia genetic;
B. au dou cromatide diferite din punct de vedere biochimic i genetic;
C. numrul de cromozomi nu reprezint o caracteristic a speciei;
D. nu sunt alctuii din acizi nucleici.

2
19. Au nveli dublu:
A. cloroplastele;
B. ribozomii;
C. nucleoidul;
D. nucleolii.
20. Cea mai important rezerv glucidic din celulele vegetale este:
A. glicogenul;
B. clorofila;
C. amidonul;
D. celuloza.
21.Cristele mitocondriale:
A. se formeaz prin invaginarea membranei externe a mitocondriilor;
B. se formeaz prin invaginarea membranei interne a mitocondriilor;
C. pot avea doar forma sferic;
D. conin stroma.
22. Grana:
A. este prezent n structura mitocondriilor;
B. este o structur membranar;
C. este prezent n celulele procariote;
D. particip la realizarea micrilor citoplasmatice.
23. George Emil Palade, laureat al premiului Nobel, a descoperit:
A. mitocodriile;
B. cloroplastele;
C. ribozomii;
D. lizozomii.
24. Mitocondriile:
A. stocheaz energia n moleculele de ATP;
B. au rol n sinteza proteinelor;
C. au rol n digestia celular;
D. coordoneaz activitatea celular.
25. Membrana celular:
A. se prezint ca un sistem coloidal;
B. are o structur polizaharidic;
C. are permeabilitate selectiv;
D. delimiteaz nucleul celulei.
26. In telofaza mitozei au loc urmtoarele fenomene:
A. dispunerea cromozomilor n plan ecuatorial;
B. clivarea longitudinala a cromozomilor;
C. reapar nucleul i membrana nuclear;
D. ajung la polii celulei cromozomi bicromatidici.
27. La sfritul meiozei se formeaz:
A. dou celule haploide;
B. dou celule diploide;
C. patru celule haploide;
D. patru celule diploide;
28. Constituienii celulari autodivizibili sunt urmtorii, CU EXCEPIA:
A. lizozomii;
B. mitocondriile;
C. cloroplastele;
D. nucleul.
29. n anafaza mitotic :
A. migreaz ctre polii celulei cromozomi monocromatidici;

3
B. membrana nuclear reapare;
C. centrozomul organizeaz fusul de diviziune;
D. se formeaz membrana celular ce va separa celulele fiice.
30. Culoarea galben a boabelor de mazre este determinat de gena dominant G. Indivizii
homozigoi pentru acest caracter:
A. Conin gena G n dublu exemplar;
B. Manifest caracterul recesiv;
C. Produc patru tipuri de gamei;
D. Produc gamei impuri din punct de vedere genetic.

II. COMPLEMENT GRUPAT (alegere grupat) - 30 puncte


Pentru itemii de mai jos, utilizai urmtoarea cheie de rezolvare i notare:
A - dac rspunsurile 1, 2, 3 sunt corecte
B - dac rspunsurile 1 i 3 sunt corecte
C - dac rspunsurile 2 i 4 sunt corecte
D - dac rspunsul 4 este corect
E - dac toate rspunsurile sunt corecte sau sunt greite

31. Ribozomii:
1. conin enzime hidrolitice;
2. au rol n sintezele proteice;
3. lipsesc din celula vegetal;
4. conin proteine i ARN.
32. Crossing - over- ul:
1. are loc n profaza II a meiozei;
2. are loc n profaza I a meiozei;
3. reprezint o recombinare intercromozomial;
4. reprezint o recombinare intracromozomial.
33. Cromozomii sunt bicromatidici n:
1. anafaza I a meiozei;
2. metafaza II a meiozei;
3. metafaza mitozei;
4. anafaza II a meiozei;
34. Moleculele traverseaz o membran semipermeabil n caz de:
1. difuziune;
2. gelificare;
3. solubilitate;
4. osmoza.
35. Vacuolele:
1. sunt mrginite de tonoplast;
2. sunt structuri permanente n celulele vegetale;
3. pot depozita substane de rezerv i nutrieni;
4. conin ARN plastidial i enzime implicate n biosinteze.
36. Lamela mijlocie:
1. este de natur pectic;
2. intervine n sinteza ribozomilor;
3. solidarizeaz celulele nvecinate;
4. intervine n formarea esutului excito-conductor.
37. Cloroplastele fac parte din:
1. condriozom;
2. vacuom;
3. mezozom;

4
4. plastidom.
38. Referitor la compoziia chimic a celulelor:
1. glicogenul reprezint o form de depozitare a glucozei n celule;
2. pentozele intr n alctuirea ADN-ului;
3. proteinele ndeplinesc i rol structural;
4. srurile minerale se pot gsi sub form de ioni.
39. Totalitatea nsuirilor unui organism reprezint:
1. genotipul;
2. genofondul;
3. centromerul;
4. fenotipul.
40. Doi prini cu ochi cprui:
1. pot avea copii cu ochi albatri n proporie de 50%;
2. pot avea copii cu ochi cprui n proporie de 50%;
3. pot avea numai copii cu ochi cprui;
4. pot avea n proporie de 25% copii cu ochi cprui.
41. Poziia ocupat de gen n cromozom se numete:
1. segregare;
2. mezozom;
3. linkage;
4. locus.
42. Meioza:
1. poate dura chiar ani de zile;
2. reduce la jumtate numrul de cromozomi ai celulei care se divide;
3. se ntlnete n gametogenez;
4. se mai numete diviziune direct.
43. Cromozomii sunt bicromatidici n:
1. anafaza I a meiozei;
2. telofaza I a meiozei;
3. metafaza mitozei;
4. metafaza II a meiozei.
44. Plastidele nefotosintetizatoare sunt:
1. rodoplastele;
2. cromoplastele;
3. feoplastele;
4. leucoplastele.
45. Proteinele care intr n structura biomembranelor pot fi:
1. ataate bistratului fosfolipidic;
2. transmembrane;
3. cu o poriune hidrofil i una hidrofob;
4. pot pluti pe faa interioar sau exterioar a bistratului fosfolipidic.
46. n telofaza mitotic:
1. cromozomii omologi se cupleaz n bivaleni;
2. are loc schimbul de segmente cromozomiale ntre omologi;
3. apare evident fenomenul de clivaj;
4. cromozomii sunt scurtai la maxim.
47. Aparatul Golgi:
1. prezint membran dubl;
2. prezint ARN;
3. prezint enzime respiratorii;
4. prezint pigmeni clorofilieni.
48. n profaza mitotic au loc urmtoarele fenomene:

5
1. centrozomul organizeaz fusul de diviziune;
2. membrana nuclear i nucleolii se dezorganizeaz;
3. filamentele de cromatin se condenseaz formnd cromozomi;
4. cromozomii se dispun n placa ecuatorial.
49. Crossing-overul reprezint:
1. schimb reciproc de gene ntre cromozomii neomologi;
2. schimb reciproc de gene ntre cromozomii omologi;
3. are loc n anafaza mitozei;
4. duce la formarea cromozomilor recombinai.
50. Plasmoliza:
1. are loc n celulele foiei de ceap aflate ntr-o soluie cu o concentraie a srurilor mai
mare dect n mediul intern;
2. este procesul de pierdere a apei din celul;
3. se realizeaz prin osmoz;
4. determin creterea volumului celulei.
51. Elementele comune mitozei i meiozei sunt:
1. numrul de cromozomi din celulele fiice;
2. cromozomii bicromatidici de la sfritul diviziunii;
3. tetradele cromozomale din placa metafazic;
4. fusul de diviziune.
52. n telofaza I a meiozei:
1. cromozomii monocromatidici se gsesc la polii celulei;
2. are loc schimbul reciproc de gene ntre cromozomii omologi;
3. cromozomii se spiralizeaz i se formeaz cei doi nuclei;
4. comozomii bicromatidici se dispun la centrul celulei.
53. Sunt formate din proteine contractile:
1. membrana celular;
2. cloroplastele;
3. peretele celular;
4. fibrele fusului de diviziune.
54. Care din formulele de mai jos reprezint un gamet normal format n cadrul unei
dihibridri:
1. GgRr;
2. GRr;
3. G;
4. Gr.
55. Acizii nucleici sunt:
1. substane macromoleculare;
2. proteine;
3. formai din nucleotide;
4. ADN i ATP.
56. Procentul crossing-over-elor:
1. este cu att mai mare cu ct distana dintre gene este mai mic;
2. este cu att mai mare cu ct distana dintre gene este mai mare;
3. depinde de genele antrenate n schimb;
4. crete proporional cu distana dintre gene.
57. Citoplasma celulelor:
1. este o materie cristalizat;
2. la exterior este delimitat de peretele celular;
3. se afl ntotdeauna n starea de sol;
4. este un sistem coloidal.
58. Reticulul endoplasmatic:

6
1. poate fi neted sau rugos;
2. este uneori nsoit de ribozomi;
3. asigur circulaia intracitoplasmatic;
4. are rol n elaborarea produilor de secreie.
59. Membrana celular:
1. este de natur lipoproteic;
2. este semipermeabil;
3. este polarizat electric;
4. prezint alctuire caracterizat prin modelul mozaicului fluid.
60. Aezarea cromozomilor la ecuatorul fusului de diviziune se realizeaz:
1. n anafaza etapei reducionale;
2. n metafaza diviziunii mitotice;
3. n anafaza mitozei i meiozei;
4. n metafaza I i metafaza II a meiozei.

III. PROBLEME:
Pentru problemele 61 -70 se alege o singur variant corect:
61. O molecul de ADN conine 2400 nucleotide din care 650 au ca baz azotat guanina. Stabilii
numrul nucleotidelor care conin adenin.
A. 1300; C. 650;
B. 550; D. 1100.
62. Stabilii ce genotipuri nu pot avea copiii unui cuplu n care mama are grupa sanguin A, tatl
are grupa AB, iar bunicul din partea mamei are grupa sanguin O.
A. LAl; LBl; C. LBl; LALA
B B
B. L L ; ll ; D. LALB ; LALA
63. n celulele somatice ale oarecelui, se gsesc 40 de cromozomi. Stabilii numrul de cromozomi
i de cromatide coninute ntr-o celul aflat n anafaza II.
A. 40 comozomi, 20 cromatide;
B. 40 comozomi, 40 cromatide;
C. 20 comozomi, 20 cromatide ;
D. 20 comozomi, 40 cromatide.
64. Se ncrucieaz un soi de mr cu fructe galbene, mari i ovale (AaBBCC) cu un soi de mr cu
fructe verzi, mici i ovale (aabbCc). Stabilii procentul descendenilor heterozigoi pentru culoarea
fructelor.
A. 25%;
B. 50%;
C. 75%;
D. 100%.
65. Un parameci are 1.100 de cili. Stabilii numrul de microtubuli periferici din toi aceti cili.
A. 11.000;
B. 19.800;
C. 44.000;
D. 5.500.
66. Se ncrucieaz dou soiuri de cartofi: unul cu tuberculi de culoare roie i de form rotund
(heterozigoi pentru culoare i homozigoi pentru form) cu un soi cu tuberculi de culoare galben i
de forma oval (homozigoi pentru culoare i heterozigoi pentru form). Descendenii cu tuberculi
de culoare roie i de form oval se ncrucieaz cu cartofi cu tuberculi de culoare galben i de
forma rotund. Stabilii procentul descendenilor heterozigoi pentru culoarea tuberculilor n F2.
A. 50%;
B. 25%;
C. 100%;
D. 75%.
7
67. Durata total a mitozei unei celule din endospermul de mazre este de 182 minute. Telofaza are
o durat de 110 minute, iar anafaza dureaz 12 minute. Calculai durata celorlalte 2 faze ale acestei
mitoze, tiind c prima faz a acestei diviziuni are o durat dubl fa de a doua faz. Varianta de
rspuns corect este:
A. Profaza are o durat de 40 de minute, iar interfaza are o durat de 20 de minute;
B. Profaza are o durat de 30 de minute, iar interfaza are o durat de 15 de minute;
C. Profaza are o durat de 40 de minute, iar metafaza are o durat de 20 de minute;
D. Profaza are o durat de 20 de minute, iar metafaza are o durat de 40 de minute.
68. O celul diploid prezint 4 perechi de cromozomi omologi. n cte moduri diferite se pot
repartiza la cei doi poli ai celulei cromozomii paterni i materni n cadrul meiozei? Alege numrul
corect de combinaii posibile de gamei:
A. 4;
B. 8;
C. 16;
D. 32.
69. Se ncrucieaz doi indivizi care difer prin 4 perechi de caractere: AABBCCDD i aabbccdd.
Genotipul indivizilor din F1 respectiv tipurile de gamei pe care i poate forma un individ cu
genotipul AABBCcDd sunt:
A. AABBccdd respectiv ABCD; Abcd.
B. AaBbCcDD respectiv ABCD; ABCd; ABcD; ABcd.
C. AaBbCcDd respectiv ABCD; ABCd; ABcD; ABcd.
D. AaBbCcDd respectiv abCD; ABCd; ABcD; abcd.
70. La mazre tulpina nalt (T) este dominant fat de tulpina scund (t), iar culoarea roie a
florilor (R) este dominant fa de cea alb (r). Se ncrucieaz un soi de mazre cu tulpina nalt i
flori albe cu un soi cu tulpina scund i flori roii. Prinii sunt homozigoi pentru ambele caractere.
Fenotipul indivizilor din F1 i genotipul indivizilor din F2 care au tulpina scund i flori albe este:
A. Toate plantele din F1 au tulpina nalt i flori albe; ttRr; Ttrr; ttrr.
B. Toate plantele din F1 au tulpina nalt i flori roii; ttrr.
C. Toate plantele din F1 au tulpina nalt i flori roii; tr.
D. Toate plantele din F1 au tulpina scund i flori albe; tr.

Not: Timp de lucru: 3 ore.


Toate subiectele sunt obligatorii.
Se acorda 10 puncte din oficiu.

8
OLIMPIADA DE BIOLOGIE
FAZA LOCAL
27 ianuarie 2017
CLASA a IX-a

BAREM DE CORECTARE I NOTARE

I. Pentru fiecare item (1-30) rezolvat corect se va acorda cte 1 punct.


(total 30 pct.)

II. Pentru fiecare item (31-60) rezolvat corect se va acorda cte 1 punct.
(total 30 pct.)

III. Pentru fiecare problem rezolvat corect se vor acorda cte 3 puncte.
(total 30 pct.)

Se acord 10 puncte din oficiu.

1 B 26 C 51 E
2 C 27 C 52 E
3 A 28 A 53 D
4 B 29 A 54 D
5 C 30 A 55 B
6 B 31 C 56 C
7 D 32 C 57 D
8 B 33 A 58 A
9 C 34 D 59 E
10 A 35 A 60 C
11 C 36 B 61 B
12 D 37 D 62 B
13 C 38 E 63 B
14 C 39 D 64 B
15 D 40 E 65 B
16 D 41 D 66 A
17 B 42 A 67 C
18 A 43 E 68 C
19 A 44 C 69 C
20 C 45 E 70 B
21 B 46 E
22 B 47 E
23 C 48 A
24 A 49 C
25 C 50 A

S-ar putea să vă placă și