Sunteți pe pagina 1din 140

Capitolul 1.

Ocuparea prii carosabile ;


Preselecia la intersecii
1.Cum trebuie s procedeze conductorul auto atunci cnd circul pe un drum cu trei
sau mai multe benzi pe sens?
A. s circule pe banda situat lng acostament;
B. s nu circule pe liniile de tramvai;
C. s circule pe banda a doua, respectiv a treia, cu o vitez mai mic de 100 km/h.

2.n care dintre situaiile de mai jos putei folosi banda de lng axa drumului pe o
autostrad?
A. cnd efectuai depirea altor autovehicule, dac celelalte benzi n direcia de mers sunt
ocupate;
B. cnd conducei autoturismul cu viteza maxim admis;
C. cnd nu suntei precedat de alte autovehicule.

3.Cum trebuie s procedeze corect conductorul de vehicul, pentru a trece de pe banda


nti a unui drum public pe banda a treia?
A. reduce viteza de mers i trece de pe o band pe alta, asigurndu-se continuu n oglinda
retrovizoare;
B. dac trecerea de pe o band pe alta nu s-a fcut cu cel puin 200 m nainte de intersecie,
manevra nu mai este posibil;
C. se asigur din spate i semnalizeaz intenia de a trece succesiv de pe banda nti pe a
doua, apoi pe a treia.
4.Pe drumul public cu cel mult dou benzi pe sens i cu o a treia band pe care este
amplasat linia tramvaiului lng axa drumului, conductorii de vehicule:
A. pot folosi banda pe care este amplasat linia tramvaiului, fr s incomodeze circulaia
acestuia;
B. nu pot folosi banda pe care este amplasat linia tramvaiului;
C. legal, nu este prevzut.

5 Cum trebuie s se ncadreze conductorul de autovehicul, dac intenioneaz s


schimbe direcia de mers spre stnga ntr-o intersecie prin care circul i tramvaie, iar
spaiul dintre ina din dreapta i bordura trotuarului permite deplasarea vehiculelor
doar pe un singur rnd?
A. pe linia tramvaiului;
B. pe singurul rnd rmas la dispoziie, lsnd liber traseul tramvaiului;
C. n aceast situaie nu se poate schimba direcia de mers spre stnga.
6.Ce obligaii avei dac, circulnd pe un drumul public cu mai multe benzi, banda pe
care circulai se sfrete i trebuie s v continuai deplasarea pe banda din stnga?
A. s permitei trecerea vehiculelor care circul pe banda din stnga;
B. s semnalizai, pentru ca cei din spate s v acorde prioritate;
C. s mrii viteza, pentru a nu-i stnjeni pe ceilali participani la trafic.

7.Circulaia pe banda rezervat transportului public de persoane, semnalizat ca atare,


este permis:
A. vehiculelor care efectueaz transport public de persoane i autovehiculelor cu regim de
circulaie prioritar, atunci cnd se deplaseaz n aciuni de intervenie sau n misiuni care au
caracter de urgen;
B. numai vehiculelor care efectueaz transport public de persoane;
C. tuturor vehiculelor, dac nu incomodeaz circulaia vehiculelor prioritare.

CAIETUL CURSANTULUI 49
8.Ce obligaii avei atunci cnd urmeaz s prsii autostrada?
A. s reducei viteza ncepnd cu 300 m nainte de ieirea de pe autostrad, n dreptul
panoului care marcheaz aceast distan;
B. s circulai pe prima band cu o vitez de maximum 60 km/or;
C. s semnalizai din timp i s v angajai pe banda de ieire (decelerare).

9.Dac, din motive obiective, v deplasai cu vitez redus, trebuie:


A. s circulai numai pe banda de lng acostament sau bordur;
B. s circulai numai pe banda de lng axul drumului, semnaliznd cu luminile de avarie;
C. s emitei semnale luminoase i sonore, pentru a preveni orice posibil eveniment.

10.Cum procedeaz conductorul autovehiculului n situaia n care vehiculul din faa sa


schimb direcia de mers spre stnga, iar pe partea dreapt nu este loc suficient pentru
depire?
A. semnalizeaz i execut depirea cu vitez redus;
B. ncearc depirea prin stnga;
C. ateapt eliberarea benzii pentru a-i continua deplasarea.

11.Este obligat conductorul unui vehicul s foloseasc banda suplimentar, la urcarea


n ramp, dac viteza sa este mai mic dect cea nscris pe indicator?
A. nu, deoarece banda este destinat vehiculelor care se deplaseaz cu o vitez egal sau
superioar celei precizate de indicator;
B. da;
C. nu, fiind obligat n toate situaiile s circule doar pe banda de lng marginea drumului.

12.n care dintre situaii este interzis schimbarea direciei de mers spre stnga?
A. cnd conductorul de vehicul este ncadrat pe banda din dreapta;
B. cnd drumul pe care urmeaz s se intre este semnalizat cu indicatorul Circulaia interzis
n ambele sensuri;
C. cnd strada pe care urmeaz s se intre este semnalizat cu indicatorul Drum fr ieire.

13.Ct timp trebuie meninut semnalizarea schimbrii direciei de mers?


A. 10 secunde de la nceperea manevrei;
B. pe ntreaga durat a executrii manevrei;
C. legea nu prevede nimic cu privire la acest aspect.

14.Schimbarea direciei de mers spre stnga, ntr-o intersecie neprevzut cu marcaje


de ghidare, se face:
A. prin ocolirea centrului imaginar al interseciei;
B. prin stnga centrului imaginar al interseciei, fr a intersecta traiectoria celor care se
deplaseaz din sens opus i care vireaz la stnga;
C. la libera nelegere cu cei care se deplaseaz din sens opus.

15.Pe care dintre cele dou benzi trebuie s se ncadreze conductorul de vehicul i de
la ce distan fa de intersecie, pentru a schimba direcia de mers spre dreapta, ntr-o
localitate?
A. pe banda de lng axul drumului, de la cel puin 100 m;
B. pe banda din dreapta, de la cel puin 50 m;
C. pe oricare band, de la cel puin 50 m.

50 CAIETUL CURSANTULUI coala de oferi EXIGENT www.exigent.ro , tel: 0744-53.97.32


16.Ce rnd trebuie s ocupe conductorul de vehicul i de la ce distan, pentru a se
deplasa pe direcia nainte, ntr-o intersecie fr marcaje din afara localitii?
A. rndul din stnga, de la o distan de cel puin 100 m;
B. rndul din stnga sau din dreapta, de la o distan de cel puin 50 m;
C. rndul din dreapta, de la o distan de cel puin 100 m.

17.La interseciile fr marcaje, conductorii auto care vor s circule pe direcia nainte
vor ocupa:
A. rndul din stnga;
B. rndul din dreapta;
C. oricare dintre rnduri.

18.Ce traseu trebuie s urmai pentru a vira la stnga n


intersecie?
A. traseul 1;
B. traseul 2;
C. traseul 3.

19.n acest sens giratoriu, suntei ncadrat corespunztor


pentru:
A. a vira la dreapta;
B. a vira la stnga sau pentru a circula nainte;
C. a circula nainte.

20.Pentru a vira la stnga:


A. autoturismele vor folosi traiectoriile care ocolesc prin
stnga centrul imaginar al interseciei;
B. autoturismul rou va ceda trecerea;
C. autoturismul rou va trece prin spatele celui albastru.

21.Cum v comportai dac intenionai s prsii


autostrada n acest loc?
A. frnai i ieii cu o vitez orientativ de 130 km/h;
B. semnalizai i v angajai pe banda de ieire;
C. mrii viteza, pentru a nu stnjeni vehiculele care circul
din spate.

22.Suntei corespunztor ncadrat pentru a folosi prima


ieire de pe autostrad?
A. da, deoarece circulai pe banda din dreapta;
B. nu, deoarece vei clca banda continu;
C. nu, pentru c circulai pe banda de urgen

CAIETUL CURSANTULUI 51
23.Care dintre autoturisme s-a ncadrat corect pentru a
schimba direcia de mers?
A. autoturismul rou;
B. autoturismul albastru;
C. ambele autoturisme.

24.Cum vei proceda n aceast situaie?


A. urmai vehiculul care execut depirea;
B. rmnei n spatele camionului;
C. indicatorul se adreseaz vehiculelor care circul din sens
opus.

25.Cum trebuie s procedai corect la trecerea de pe o


band pe alta?
A. v asigurai din spate;
B. v asigurai att din fa, ct i din spate;
C. v asigurai, semnalizai intenia (manevra) de a schimba
direcia i respectai semnificaia marcajului rutier.

26.Cum procedai n situaia dat:


A. acordai prioritate de trecere autocamionului;
B. reducei viteza i s semnalizai luminos;
C. v continuai drumul.

27.n aceast situaie constatai c prsii autostrada n


mod eronat. Cum procedai?
A. reintrai imediat pe autostrad;
B. v continuai drumul;
C. oprii, v asigurai i reintrai pe autostrad.

28.Cum procedai dac v-ai ncadrat pe banda din stnga,


dei intenionai s virai la dreapta?
A. semnalizai, claxonai i virai la dreapta;
B. virai la stnga;
C. ntruct din sens opus nu circul alte vehicule, virai
accelerat la dreapta

52 CAIETUL CURSANTULUI coala de oferi EXIGENT www.exigent.ro , tel: 0744-53.97.32


29.Pe ce band de circulaie v ncadrai pentru a vira la
stnga, ntr-o intersecie semnalizat cu astfel de
marcaje?
A. pe banda de circulaie nr.1;
B. pe benzile de circulaie nr. 2 i 3;
C. pe banda de circulaie nr. 4.

30.Cnd este interzis schimbarea direciei de mers la dreapta, dei este n funciune
semnalul verde?
A. cnd semaforul nu este nsoit de un semn adiional ce conine o sgeat cu vrful ctre
dreapta;
B. cnd la dreapta se afl o strad cu sens unic;
C. cnd banda pe care se afl ncadrat conductorul de vehicul este semnalizat cu indicator
i marcaj direcional care indic mersul nainte.

Capitolul 2. Semnalele poliistului .


Semnale speciale de avertizare.
1.Conductorii de vehicule trebuie s respecte regulile de circulaie, generale i
particulare, n urmtoarea ordine:
A. semnalele, indicaiile i dispoziiile poliistului rutier; semnalele speciale de avertizare,
luminoase sau sonore, ale autovehiculelor cu regim de circulaie prioritar; semnalizarea
temporar
B. semnalele, indicaiile i dispoziiile poliistului rutier; semnalizarea temporar; semnalele
speciale de avertizare, luminoase sau sonore, ale autovehiculelor cu regim de circulaie
prioritar
C. semnalele speciale de avertizare, luminoase sau sonore, ale autovehiculelor cu regim de
circulaie prioritar; semnalele, indicaiile i dispoziiile poliistului rutier; semnalizarea
temporar

2. Care dintre tipurile de semnalizare de mai jos vor fi respectate cu prioritate?


A. semnalele luminoase;
B. semnalizarea temporar, care modific regimul normal de desfurare a circulaiei;
C. semnalele i indicaiile poliistului.

3. Cum procedai n situaia n care semnalul rou al semaforului este n funciune, iar
poliistul v adreseaz semnalul de a trece?
A. ateptai apariia semnalului de culoare verde, care v permite s circulai cu autovehiculul
prin intersecie;
B. atragei atenia poliistului c exist neconcordan ntre semnalul su i cel al semaforului;
C. respectai semnalul poliistului.

4. Dac poliistul se afl n intersecie cu faa ctre conductorul autovehiculului i i


adreseaz acestuia un alt semnal dect poziia sa, care nseamn "Oprire",
conductorul trebuie:
A. s respecte semnalul poliistului;
B. s continue mersul, deoarece semnele poliistului sunt contradictorii;
C. s opreasc i s atepte semnalul pentru continuarea deplasrii.
CAIETUL CURSANTULUI 53
5. La semnalul poliistului situat ntr-o intersecie, cu braul ridicat vertical, avei
obligaia:
A. s circulai cu pruden maxim;
B. s reducei viteza;
C. s oprii, indiferent din ce direcie circulai.

6. Ce semnific semnalul poliistului aflat ntr-o intersecie, cu braul drept ntins


orizontal?
A. oprire pentru vehiculele i pietonii care vin din faa acestuia;
B. oprire pentru vehiculele i pietonii care vin din spatele acestuia;
C. oprire pentru vehiculele i pietonii care vin din faa i din spatele acestuia.

7. Braul drept, ntins orizontal, al poliistului indic "Oprire" pentru:


A. vehiculele i pietonii care vin din fa;
B. vehiculele i pietonii care vin din spate;
C. vehiculele i pietonii care vin din fa i din spate.

8. n situaia n care poliistul se afl cu faa la un autovehicul care se apropie, avnd


braul drept ntins orizontal, conductorul auto trebuie:
A. s opreasc, deoarece semnalul i se adreseaz;
B. s continue deplasarea, deoarece semnalul nu i se adreseaz;
C. s schimbe direcia de mers spre stnga.

9. Braul stng, ntins orizontal, al poliistului semnific oprire pentru:


A. vehiculele care vin din fa;
B. vehiculele care vin din spate;
C. vehiculele care vin din fa i din spate.

10. Cnd poliistul se afl cu spatele la autovehiculul care se apropie i cu braul stng
ntins orizontal, conductorul acestuia trebuie:
A. s continue deplasarea, deoarece semnalul de oprire nu i se adreseaz;
B. s schimbe direcia de mers spre stnga;
C. s opreasc, deoarece semnalul i se adreseaz.

11. La semnalul poliistului avnd braul stng ntins orizontal, orientat cu faa ctre
autovehiculul care se apropie, conductorul auto trebuie:
A. s reduc viteza;
B. s opreasc imediat;
C. s continue deplasarea.

12. Braele ntinse orizontal, ale poliistului care dirijeaz circulaia, semnific:
A. oprire pentru toi participanii la trafic care, indiferent de sensul lor de mers, circul din
direcia sau direciile intersectate de braele ntinse ale acestuia;
B. oprire pentru toi participanii la trafic care circul numai din spatele acestuia;
C. oprire pentru toi participanii la trafic care circul numai din faa acestuia.

54 CAIETUL CURSANTULUI coala de oferi EXIGENT www.exigent.ro , tel: 0744-53.97.32


13. Ce semnificaie are, dup coborrea braelor, poziia corpului unui poliist care
dirijeaz circulaia, pentru participanii la trafic care circul din faa i spatele su?
A. nicio semnificaie;
B. permisiunea de a circula;
C. Oprire.
14. Cum trebuie s procedeze conductorul de autovehicul atunci cnd, ntr-o
intersecie, ntlnete un poliist orientat cu faa spre el, care i face semn s-i continue
deplasarea?
A. oprete pn cnd poliistul i schimb poziia;
B. fiind un semnal n afara Regulamentului, oprete i ateapt revenirea la o poziie care s-i
permit continuarea drumului;
C. se conformeaz semnalului poliistului.

15. Scoaterea, pe partea lateral din dreapta, a bastonului reflectorizant de ctre


poliistul care nsoete o coloan oficial de autovehicule oblig conductorii care
circul n spatele acesteia:
A. s reduc imediat viteza i s circule ct mai aproape de marginea drumului;
B. s opreasc ct mai aproape de marginea drumului, iar acolo unde este posibil, s scoat
vehiculul n afara prii carosabile;
C. s reduc viteza i s ias n afara drumului imediat ce este posibil, prin viraj la dreapta.

16. Semnalul poliistului rutier aflat ntr-un autovehicul al poliiei, efectuat cu braul, cu
sau fr baston reflectorizant, scos pe partea lateral dreapt a vehiculului, semnific:
A. oprire pentru conductorii vehiculelor care circul n spatele autovehiculului poliiei;
B. reducerea vitezei de ctre cei care circul n spatele autovehiculului poliiei;
C. semnalul se adreseaz celor care circul din sens opus

17. Rotirea vioaie a braului poliistului semnific:


A. mrirea vitezei de deplasare sau grbirea traversrii drumului de ctre pietoni;
B. oprirea temporar a circulaiei;
C. reducerea vitezei de deplasare.

18. Ce obligaii revin conductorilor de vehicule la trecerea autovehiculelor cu regim de


circulaie prioritar, care au n funciune mijloacele speciale de avertizare luminoas de
culoare roie i pe cele de avertizare sonor:
A. s opreasc imediat pe acostament sau, n lipsa acestuia, ct mai aproape de marginea
drumului sau de bordura trotuarului, n sensul de deplasare;
B. s reduc viteza i s circule ct mai aproape de marginea drumului n sensul de
deplasare;
C. s scoat vehiculul n afara drumului, indiferent prin ce mijloace.

19. La trecerea autovehiculelor cu regim de circulaie prioritar, care au n funciune


mijloacele de avertizare sonor i luminoas de culoare albastr, suntei obligat:
A. s reducei viteza;
B. s circulai ct mai aproape de marginea drumului n sensul de deplasare;
C. s acordai prioritate de trecere.

20. Ce obligaii avei dac ntlnii un vehicul cu semnalele speciale de avertizare


luminoase de culoare albastr n funciune?
A. nicio obligaie, deoarece semnalul albastru se adreseaz coloanelor n micare;
B. oprii ct mai aproape de marginea drumului;
C. acordai prioritate vehiculului de mai sus.

CAIETUL CURSANTULUI 55
21. Ce obligaii revin conductorilor de vehicule la trecerea autovehiculelor cu regim de
circulaie prioritar, care au n funciune mijloacele speciale de avertizare luminoas de
culoare albastr i pe cele de avertizare sonor?
A. s reduc viteza, s circule ct mai aproape de marginea drumului n sensul de deplasare
i s acorde prioritate de trecere;
B. s mreasc viteza pentru a nu incomoda circulaia;
C. s opreasc imediat, pe acostament sau, n lipsa acestuia, ct mai aproape de marginea
drumului sau de bordura trotuarului, n sensul de deplasare.

22. Ce obligaii v revin atunci cnd, pe un drum public, ntlnii autovehicule


aparinnd Serviciului de Ambulan sau Serviciului Romn de Informaii, care folosesc
mijloacele de avertizare luminoas i sonor?
A. s oprii imediat pe dreapta prii carosabile;
B. s circulai n regim normal, dar cu pruden i folosind luminile intermitente de avarie;
C. s reducei viteza i s eliberai banda pe care v deplasai sau s circulai ct mai aproape
de bordur ori acostament.

23. Ce obligaii avei dac ntlnii un vehicul care semnalizeaz cu luminile speciale de
avertizare de culoare albastr i semnalele sonore?
A. nicio obligaie, deoarece semnalul albastru se adreseaz coloanelor n micare;
B. oprii ct mai aproape de marginea drumului;
C. reducei viteza, circulai ct mai aproape de bordur sau acostament i acordai prioritate
vehiculului respectiv.

24. Care autovehicule pot fi echipate cu lumini speciale de avertizare de culoare


albastr?
A. legea nu prevede;
B. orice autovehicul pentru care se obine aprobarea poliiei rutiere;
C. vehiculele aparinnd poliiei, jandarmeriei i poliiei de frontier.

25. Semnalele date dintr-un autovehicul al poliiei, care nsoete o coloan oficial de
vehicule, prin folosirea mijloacelor speciale de avertizare sonor i luminoas, oblig la:
A. prsirea drumului pe prima strad la dreapta;
B. oprirea, de ndat, n afara prii carosabile sau ct mai aproape de bordur ori acostament,
pn la trecerea coloanei;
C. reducerea vitezei i deplasarea ct mai aproape de bordur sau acostament.

26. Cum vei proceda corect dac, aflndu-v n interiorul unei intersecii cu circulaie n
sens giratoriu, observai c pe un drum lateral circul o coloan cu regim de circulaie
prioritar?
A. v continuai drumul, deoarece avei prioritate de trecere n sensul giratoriu;
B. oprii i acordai prioritate coloanei cu regim prioritar;
C. virai la dreapta i prsii intersecia.

27. Ce indic semnalul agentului de circulaie cu braul stng ridicat vertical?


A. reducei viteza;
B. Oprire;
C. mrii viteza.

56 CAIETUL CURSANTULUI coala de oferi EXIGENT www.exigent.ro , tel: 0744-53.97.32


28. Ce indic aceast poziie a poliistului rutier?
A. reducei viteza;
B. mrii viteza;
C. oprire.

29. Semnalul poliistului din autovehiculul de poliie


semnific:
A. oprire;
B. mrii viteza;
C. reducei viteza.

30. Semnalul poliistului indic:


A. circulaia pe direcia nainte nu este posibil;
B. oprire;
C. circulaia prin intersecie se va face cu vitez redus.

31. Ce semnific aceast poziie a poliistului rutier?


A. nu avei nicio obligaie;
B. oprire;
C. drum blocat.

32. Care dintre autovehicule au dreptul s intre n


intersecie?
A. autocamionul i motocicleta;
B. autoturismul i autocamionul;
C. autoturismul i motocicleta.

33. Cum trebuie s procedai n aceast situaie?


A. reducei viteza i v continuai deplasarea;
B. oprii i ateptai urmtorul semnal al poliistului;
C. circulai obligatoriu pe direcia indicat de braul poliistului.

CAIETUL CURSANTULUI 57
34. Cui i permite trecerea poliistul din intersecie?
A. niciunui vehicul;
B. tramvaiului;
C. motocicletei.

35. Autoturismul poate ptrunde n intersecia


prezentat?
A. Da;
B. numai n caz de urgen;
C. nu, n intersecie poate ptrunde numai bicicleta.

36. Cum vei proceda la semnalul poliistului, atunci cnd


conducei autoturismul din imagine?
A. oprii, deoarece semnalul vi se adreseaz;
B. v continuai deplasarea, deoarece semnalul nu vi se
adreseaz;
C. schimbai direcia de mers spre stnga.

37. Ce comportament este corect n situaia prezentat,


dac v aflai la volanul autoturismului verde?
A. intrai cu atenie n intersecie i virai numai la stnga;
B. oprii i nu intrai n intersecie;
C. avei voie s virai la dreapta.

38. Poliistul nu permite trecerea:


A. tramvaiului;
B. camionului;
C. autoturismului verde.

39. Conductorul autocamionului poate ptrunde n


intersecie?
A. da;
B. nu, n intersecie vor ptrunde tramvaiul i autoturismul;
C. nu, indicatorul "Cedeaz trecerea" l oblig s acorde
prioritate celorlalte vehicule.

58 CAIETUL CURSANTULUI coala de oferi EXIGENT www.exigent.ro , tel: 0744-53.97.32


40. Prin intersecia prezentat pot trece:
A. tramvaiul 1 i autoturismul;
B. bicicleta;
C. tramvaiul 1 i tramvaiul 2.

41. La semnalul poliistului trebuie s opreasc:


A. autoturismul i autocamionul;
B. autocamionul i bicicleta;
C. bicicleta i autoturismul.

42. Care dintre vehicule trebuie s opreasc la semnalul


poliistului?
A. toate vehiculele;
B. tramvaiele i autoturismul;
C. bicicleta.

43. Ce indic semnalul poliistului?


A. oprire;
B. mrii viteza;
C. reducei viteza.

44. Ce trebuie s fac conductorul auto n situaia


prezentat?
A. s reduc viteza;
B. s opreasc;
C. s nu depeasc motocicleta de poliie.

45. Scoaterea pe partea lateral a bastonului de ctre


poliistul care nsoete o coloan oficial oblig
conductorul:
A. s reduc viteza i s opreasc n afara drumului imediat
ce este posibil;
B. s reduc viteza i s circule ct mai aproape de marginea
drumului;
C. s opreasc autovehiculul ct mai aproape de marginea
drumului.
CAIETUL CURSANTULUI 59
46. Semnalul poliistului indic:
A. reducei viteza;
B. mrii viteza;
C. mergei cu pruden.

47. Poliistul din intersecie semnalizeaz conductorul


auto s mreasc viteza. Cum trebuie s procedeze
acesta?
A. s respecte semnalul poliistului;
B. s atepte lumina verde a semaforului;
C. s acorde prioritate, apoi s i continue deplasarea.

48.Eti obligat s opreti autovehiculul pe care l conduci:


A. la semnalul poliistului care dirijeaz circulaia ;
B. la semnalul pietonilor care traverseaz strada pe la colul interseciei;
C. la orice semnal al poliistului , cu condiia ca acesta s corespund semnalului de culoare
roie al semaforului.

Capitolul 3. Semnale luminoase ;


1. Semnalul verde al semaforului permite deplasarea:
A. pe oricare direcie, dac printr-un mijloc de semnalizare nu se dispune altfel;
B. numai pe direcia nainte;
C. pe oricare direcie, dac vehiculul se afl pe banda din mijloc.

2. Ce obligaie avei dac ntlnii ntr-o intersecie indicatorul "nainte sau la stnga" i
semaforul se afl pe culoarea verde?
A. circulai nainte sau la stnga;
B. circulai numai nainte;
C. circulai n orice direcie, deoarece semnalul verde v permite acest lucru.

3. Dac semnalul verde este nsoit de un indicator "nainte sau la dreapta",


conductorului de vehicul i este permis s circule:
A. n toate direciile, deoarece semnalele luminoase primeaz asupra semnalizrii rutiere;
B. numai la stnga;
C. numai nainte sau la dreapta.

4. Cnd deasupra fiecrei benzi de circulaie se afl n funciune cte un semafor,


conductorul trebuie:
A. s respecte semnificaia semnalului luminos al semaforului instalat deasupra benzii din
stnga;
B. s respecte semnificaia semnalului luminos al semaforului instalat pe trotuar;
C. s respecte semnificaia semnalului luminos instalat deasupra benzii pe care se afl.

60 CAIETUL CURSANTULUI coala de oferi EXIGENT www.exigent.ro , tel: 0744-53.97.32


5. ntr-o intersecie ntlnii semnalul de culoare verde al semaforului, precum i
indicatorul "Oprire". Cum vei proceda?
A. respectai semnificaia indicatorului rutier;
B. respectai semnificaia culorii semaforului;
C. circulai cu atenie i acordai prioritate de trecere vehiculelor de pe drumul transversal.

6. Este permis schimbarea direciei de mers spre stnga de ctre conductorul


autovehiculului ncadrat corespunztor pe banda de circulaie, dac semaforul pentru
aceast manevr indic semnalul verde, iar cel pentru direcia nainte, semnalul rou?
A. da, deoarece semnalul care i se adreseaz este verde;
B. nu, deoarece unul dintre semnale este rou;
C. nu, deoarece semafoarele sunt defazate.

7. n cazul n care, ntr-o intersecie, lng semaforul n stare de funcionare este instalat
indicatorul "Oprire", suntei obligat s respectai:
A. semnificaia indicatorului;
B. regula prioritii de dreapta;
C. semnificaia luminii semaforului.

8. n care dintre urmtoarele situaii conductorilor de vehicule le este interzis s


execute virajul spre stnga la lumina de culoare verde a semaforului electric?
A. cnd ntlnesc indicatorul "nainte sau la stnga";
B. cnd se afl pe o strad cu sens unic;
C. cnd ntlnesc indicatorul "nainte sau la dreapta".

9. Dac ntr-o intersecie conductorul de vehicul ntlnete semnalul verde al


semaforului, precum i indicatorul "Cedeaz trecerea", el este obligat:
A. s respecte semnificaia semnalului verde;
B. s respecte semnificaia indicatorului;
C. s respecte semnificaia semnalului verde, acordnd prioritate de trecere vehiculelor care
circul pe drumul prioritar.

10. Cnd semaforul este nsoit de lumina intermitent de culoare verde, sub forma unei
sgei pe fond negru ctre dreapta, avei urmtoarea obligaie:
A. niciuna, indicatorul fiind de informare;
B. niciuna, ntruct indicatorul nu vi se adreseaz;
C. s circulai numai n direcia indicat, oricare ar fi n acel moment semnalul n funciune al
semaforului.

11. Dac semaforul n funciune se afl instalat de cealalt parte a interseciei,


conductorul de autovehicul:
A. nu este obligat s respecte semnificaia semnalelor luminoase, deoarece nu i se adreseaz;
B. este obligat s respecte semnificaia semnalelor luminoase, doar dac semaforul este
nsoit de un semn adiional care indic direciile crora li se adreseaz semnalele;
C. este obligat s respecte semnificaia semnalelor luminoase ale acestuia, dac un alt
semafor instalat la intrarea n intersecie are n funciune un semnal similar.

12. Cum procedai la apropierea de o intersecie n care semnalul luminos ori un


indicator de prioritate permite intrarea, dar n care riscai s rmnei imobilizat din
cauza aglomerrii circulaiei?
A. v este interzis intrarea n intersecie;
B. v continuai deplasarea, deoarece avei prioritate;
C. nu v revine nicio obligaie.
CAIETUL CURSANTULUI 61
13. Cum procedai cnd v apropiai de o intersecie unde, n afara semaforului care are
n funciune semnalul de culoare verde, ntlnii i indicatorul "Oprire?
A. respectai semnificaia culorii semaforului;
B. respectai semnificaia indicatorului rutier;
C. respectai semnificaia semaforului i acordai prioritate de trecere vehiculelor care circul
pe drumul prioritar.

14. Cum vei proceda dac la intrarea ntr-o intersecie semaforul este pe semnalul de
culoare verde, dar aceasta este blocat din cauza aglomeraiei?
A. v continuai deplasarea, deoarece semnalul verde v permite acest lucru;
B. claxonai i gsii o modalitate de a avansa printre celelalte vehicule;
C. oprii i ateptai deblocarea, dup care ptrundei n intersecie pe semnalul verde al
semaforului.

15. Semnalul de culoare galben al semaforului:


A. permite intrarea n intersecie, dac urmeaz dup lumina verde;
B. permite schimbarea direciei de mers ctre dreapta;
C. interzice intrarea n intersecie, dac vehiculul poate fi oprit n condiii de siguran.

16. Ce obligaii i revin conductorului de vehicul n momentul apropierii de o


intersecie, dac semnalul verde se schimb cu cel galben?
A. s grbeasc traversarea;
B. s traverseze intersecia cu vitez redus;
C. s opreasc autovehiculul n faa marcajului de oprire sau a marcajului pentru trecerea
pietonilor ori n dreptul semaforului.

17. Ce semnificaie are lumina de culoare roie a semaforului, att pentru conductorii
de vehicule, ct i pentru pietoni?
A. i oblig att pe conductori, ct i pe pietoni s se opreasc;
B. i oblig pe conductori s opreasc, iar pe pietoni s traverseze cu pruden;
C. permite vehiculelor s vireze la dreapta, cu respectarea prioritii.

18. Ce vehicule au voie s ptrund n intersecie la culoarea roie a semaforului?


A. niciun vehicul, cu excepia celor destinate stingerii incendiilor, ale ambulanei i ale poliiei,
cnd se deplaseaz n aciuni de intervenie sau n misiuni care impun urgen;
B. autovehiculele care vireaz la stnga;
C. autovehiculele poliiei i cele care execut virajul la stnga.

19. Semaforul instalat pe trotuar are n funciune semnalul rou, iar cel suspendat,
pentru direcia de mers la stnga, semnalul verde. Conductorul de vehicul care dorete
s mearg nainte are dreptul s intre n intersecie?
A. da, deoarece semaforul suspendat are semnalul verde n funciune;
B. nu, deoarece semaforul de pe trotuar, care i se adreseaz, are semnalul rou n funciune;
C. nu, deoarece deplasarea pe direcia nainte este permis numai atunci cnd semnalul verde
este n funciune la ambele semafoare.

20. Semnalul rou al semaforului:


A. oblig conductorii vehiculelor care circul pe direcia nainte s opreasc;
B. oblig conductorii vehiculelor, indiferent de direcia de deplasare, s opreasc;
C. permite trecerea autovehiculelor care schimb direcia de mers spre stnga.

62 CAIETUL CURSANTULUI coala de oferi EXIGENT www.exigent.ro , tel: 0744-53.97.32


21. Ce semnificaie are lumina de culoare roie a semaforului?
A. oblig att conductorii de vehicule ct i pietonii s se opreasc;
B. i oblig la oprire doar pe conductorii auto care circul pe direcia nainte, permind n
unele situaii virajul la dreapta, pietonilor fiindu-le interzis traversarea;
C. nu permite intrarea n intersecie a autovehiculelor, ci doar traversarea strzii de ctre
pietoni.

22. Cum vei proceda la ntlnirea semnalului intermitent de culoare galben?


A. acest semnal nu v permite trecerea;
B. vei circula cu vitez redus;
C. vei respecta semnificaia semnalizrii rutiere i a regulilor de circulaie aplicabile n acel loc.

23. Semaforul de avertizare constituit dintr-un corp de iluminat de culoare galben


intermitent v oblig:
A. s acordai prioritate de trecere;
B. s circulai cu vitez redus;
C. s oprii n orice situaie.

24. Lumina galben intermitent instalat n zona trecerilor pentru pietoni v oblig la:
A. reducerea vitezei, avnd grij s ferii pietonii care traverseaz;
B. reducerea vitezei i folosirea luminii farurilor, pentru avertizarea pietonilor care intenioneaz
s se angajeze n traversare;
C. reducerea vitezei i respectarea semnalizrii i a regulilor de circulaie aplicabile n acea
zon

25. Semnalul galben intermitent al semaforului:


A. anun apariia semnalului rou;
B. oblig conductorii vehiculelor s reduc viteza i s circule respectnd regulile de circulaie
aplicabile n acea intersecie;
C. interzice intrarea n intersecie.

26. La semnalul intermitent de culoare galben:


A. oprii i ateptai culoarea verde;
B. reducei viteza i respectai regulile de circulaie;
C. nu avei nicio obligaie.

27. Ce obligaii avei la semnalul galben intermitent al semaforului electric?


A. oprii, pentru c nu putei intra n intersecie;
B. reducei viteza i v continuai deplasarea cu atenie, ocolind pietonii;
C. reducei viteza i circulai respectnd regulile aplicabile n acea intersecie.

28. Interzicerea trecerii la nivel cu calea ferat curent, prevzut cu instalaii de


semnalizare automat fr bariere, se realizeaz prin:
A. dispozitivele cu lumini intermitent-alternative roii i stingerea semnalizrii reprezentat de
lumina intermitent alb;
B. semnalele luminoase intermitente de culoare alb;
C. dispozitivele optice cu lumini alternative roii i albe.

CAIETUL CURSANTULUI 63
29. Semnalul luminos intermitent de culoare alb, avnd cadena lent, funcioneaz:
A. pe timpul ct semnalele luminoase de culoare roie de la trecerea la nivel cu calea ferat
sunt stinse;
B. pe timpul ct semnalele luminoase ale semaforului defect sunt stinse;
C. pe timpul ct barierele ori semibarierele sunt n curs de coborre sau de ridicare.

30. Cum procedeaz conductorul de autovehicul cnd, la apropierea de o trecere la


nivel cu calea ferat fr bariere, luminile roii din dreptul indicatorului de atenie n
cruce se aprind i se sting alternativ?
A. reduce viteza i oprete numai n cazul apropierii trenului;
B. oprete vehiculul fr a depi indicatorul;
C. reduce viteza i, dup ce se asigur, i continu deplasarea.

31. Cum procedeaz conductorul de autovehicul atunci cnd, apropiindu-se de o


trecere la nivel cu calea ferat, prevzut cu bariere ori semibariere, cele dou lumini
roii funcioneaz intermitent-alternativ?
A. continu deplasarea, dac barierele nu sunt coborte;
B. oprete, deoarece barierele sunt nchise sau urmeaz s coboare;
C. continu deplasarea fr interdicie, deoarece luminile semnalizeaz doar prezena unei
treceri la nivel cu calea ferat.

32. Cum vei proceda corect dac, la apropierea de o trecere la nivel cu calea ferat
curent fr bariere, luminile roii i semnalele sonore sunt n funciune?
A. reducei viteza i oprii, dac trenul se apropie;
B. grbii trecerea, dac observai c trenul nu se apropie;
C. reducei viteza i oprii, n locul n care exist vizibilitate maxim asupra cii ferate, fr a
trece de indicatoarele sau marcajul de oprire.

33. Cnd este permis trecerea la nivel cu o cale ferat fr bariere, prevzut cu
semnalizare luminoas, dac tocmai a trecut un tren?
A. dup ce s-a stins lumina roie intermitent;
B. dup ce a trecut ultimul vagon;
C. atunci cnd pleac vehiculele aflate de cealalt parte a cii ferate.

34. Cum vei proceda corect dac, la apropierea de o trecere la nivel cu o cale ferat
prevzut cu semibariere automate, semnalele sonore i luminile roii sunt n
funciune?
A. reducei viteza i oprii naintea semibarierelor;
B. ocolii semibariera i v continuai drumul, dac trenul nu se apropie;
C. mrii viteza pentru a nu fi surprini de nchiderea semibarierei.

35. Cum procedai n intersecia care urmeaz?


A. traversai fr s acordai prioritate;
B. traversai dup ce acordai prioritate de dreapta;
C. traversai dup ce acordai prioritate de stnga.

CAIETUL CURSANTULUI coala de oferi EXIGENT www.exigent.ro , tel: 0744-53.97.32


64
36. V putei apropia de vehiculul din fa?
A. da;
B. nu, pentru c astfel blocai intersecia;
C. legea nu prevede obligaii n aceast situaie.

37. n aceast situaie trebuie s cedai trecerea


vehiculului din dreapta?
A. da, deoarece se aplic regula prioritii de dreapta;
B. da, deoarece v intersectai cu un drum prioritar;
C. nu, deoarece semaforul este pe culoarea verde.

38. Autovehiculul din faa dvs. traverseaz intersecia.


Cum vei proceda?
A. executai aceeai manevr, dac nu sunt alte obligaii;
B. oprii, deoarece trebuie s v asigurai;
C. cedai trecerea autovehiculelor care vin din dreapta.

39. Cum vei proceda corect n aceast intersecie, dac


semaforul este instalat deasupra interseciei?
A. respectai semnificaia semaforului, indiferent de direcia
de mers, dac acesta este dublat de un semafor nsoitor
nainte de intersecie;
B. nu avei obligaia de a respecta indicaia semnalelor
luminoase plasate deasupra interseciei;
C. respectai indicaiile semaforului, dac vizibilitatea v
permite acest lucru.

40. Semnalul verde al semaforului v permite:


A. s circulai pe direcia nainte sau la stnga;
B. s circulai n orice direcie;
C. s circulai pe direcia nainte sau la dreapta.

41. Ce autovehicul i poate continua deplasarea n


imaginea prezentat?
A. autocamionul;
B. autoturismul verde;
C. autoturismul rou.

CAIETUL CURSANTULUI 65
42. Care dintre autovehicule i poate continua
deplasarea?
A. toate trei;
B. autobuzul i autocamionul;
C. autoturismul.

43. Cum procedai n aceast situaie, dac circulaia


este blocat?
A. nu ptrundei n intersecie pn la deblocarea acesteia;
B. nu avei obligaia de a ceda trecerea;
C. vei depi coloana din fa prin stnga.

44. Cum vei proceda corect n intersecia dat?


A. respectai indicaiile semnalului luminos, dac toate
semafoarele au aceeai culoare, n acelai timp;
B. respectai regulile generale de circulaie, dac
semafoarele nu au aceeai culoare;
C. respectai semnificaia semnalului luminos pentru virajul la
stnga.

45. Care dintre autovehicule pot traversa intersecia din


imagine?
A. niciunul;
B. autocamionul i autobuzul;
C. autoturismul galben i autoturismul rou.

46. Ce semnific semnalul rou al semaforului, care


funcioneaz concomitent cu cel galben?
A. semaforul este n regim de avarie;
B. trecerea unei coloane de vehicule;
C. oprire.

47. Cum vei proceda n situaia dat?


A. reducei viteza i traversai cu atenie;
B. oprii i ateptai apariia luminii de culoare verde;
C. acordai prioritate pietonilor, dup care v continuai
deplasarea.

66 CAIETUL CURSANTULUI coala de oferi EXIGENT www.exigent.ro , tel: 0744-53.97.32


48. Care autoturism i continu deplasarea prin
intersecie?
A. autoturismul alb;
B. autoturismul rou;
C. autoturismul albastru.

49. Ce vei respecta n intersecia prezentat?


A. semnificaia luminii semaforului;
B. regula prioritii de dreapta;
C. semnificaia indicatoarelor.

50. Cum procedai corect dac circulai nainte i


semaforul indic lumin galben intermitent?
A. oprii, deoarece la urmtoarea comutare va aprea lumina
roie;
B. reducei viteza, iar dac se impune, acordai prioritate;
C. oprii ntotdeauna.

51. Cum este corect s procedai dac semafoarele


funcioneaz cu lumina galben intermitent?
A. reducei viteza i traversai intersecia;
B. reducei viteza i cedai trecerea;
C. oprii i cedai trecerea.

52. Cum trebuie s procedai n situaia prezentat?


A. reducei viteza i oprii la limita de vizibilitate maxim;
B. reducei viteza i oprii n dreptul ultimului panou
suplimentar;
C. reducei viteza i v asigurai c putei traversa fr niciun
pericol.

53. Ce obligaii avei dac luminile roii se aprind i se


sting alternativ?
A. reducei viteza i, dup ce v asigurai, v continuai
deplasarea;
B. reducei viteza i oprii numai n cazul n care se apropie un
tren;
C. oprii fr a depi indicatorul.

CAIETUL CURSANTULUI 67
54. Cum trebuie s procedai n situaia dat?
A. v continuai deplasarea, deoarece cele dou lumini roii
alternante indic permisiunea de a traversa calea ferat;
B. oprii;
C. v continuai deplasarea dac semibarierele nu sunt
coborte nc.

Capitolul 4. Indicatoare i maracaje rutiere;

1. n situaia dat, suntei avertizat c:


A. v apropiai de o trecere la nivel cu calea ferat prevzut
cu bariere;
B. v apropiai de o trecere la nivel cu o cale ferat industrial;
C. v apropiai de un chei sau de un mal abrupt.

2. Indicatorul v avertizeaz c urmeaz:


A. un depou de trenuri;
B. o trecere la nivel cu o cale ferat prevzut cu bariere;
C. o trecere la nivel cu o cale ferat fr bariere, cu
semnalizare luminoas.

3. Indicatorul mpreun cu panoul adiional semnific:


A. o trecere la nivel cu calea ferat cu bariere, prevzut cu
instalaie de semnalizare luminoas automat;
B. urmeaz un sector de drum ngustat;
C. prioritate pentru circulaia din sens invers.

4. Trebuie respectat semnificaia unui indicator instalat pe partea stng a drumului,


orientat ctre conductorii de vehicule care se apropie?
A. nu, deoarece se adreseaz circulaiei din sens invers;
B. da, dar numai de ctre cei care circul pe banda cea mai apropiat de axul drumului;
C. da, de ctre toi conductorii de vehicule care l ntlnesc.

5. Semnificaia unui indicator rutier, instalat deasupra unei benzi de circulaie, este
valabil:
A. numai pentru circulaia rutier care se desfoar n tunele;
B. numai pentru banda deasupra creia este instalat;
C. pentru toat limea prii carosabile.

CAIETUL CURSANTULUI coala de oferi EXIGENT www.exigent.ro , tel: 0744-53.97.32


68
6. Ce obligaii avei la ntlnirea indicatorului "Animale"?
A. s reducei viteza numai la semnalul celor care nsoesc animale;
B. circulai cu atenie i, dac se impune, reducei viteza;
C. nu avei nicio obligaie, deoarece indicatorul se adreseaz persoanelor care nsoesc
animale.

7. Ce obligaii avei la ntlnirea indicatorului "Bicicliti"?


A. s reducei viteza la maximum 30 km/h;
B. s circulai cu atenie i, dac este cazul, acordai prioritate de trecere biciclitilor care
circul pe pista special destinat;
C. nu avei nicio obligaie, biciclitii v vor acorda prioritate.

8. La ntlnirea indicatorului de avertizare n cruce, amplasat la trecerile la nivel cu calea


ferat fr bariere, conductorii de vehicule vor opri:
A. ct mai aproape de calea ferat, dar nu mai puin de 5 m de aceasta;
B. n locul cu vizibilitate maxim, fr a depi indicatorul;
C. la cel mult 5 m de calea ferat.

Orice brbat care poate conduce maina in siguran in timp ce sarut o fat
dragu pur si simplu nu acord intreaga atenie srutului

Albert Einstein

9. La ce distan de trecerea la nivel cu calea ferat sunt instalate panourile


suplimentare de avertizare?
A. primul la 90 m, al doilea la 60 m i al treilea la 30 m;
B. primul la 200 m, al doilea la 150 m i al treilea la 100 m;
C. primul la 150 m, al doilea la 100 m i al treilea la 50 m.

10. Semnificaia indicatoarelor "Oprire" i "Cedeaz trecerea", instalate n interseciile


semaforizate, trebuie respectat:
A. atunci cnd traficul este redus;
B. atunci cnd semafoarele nu funcioneaz;
C. atunci cnd indicatoarele sunt instalate mpreun cu semaforul pe acelai suport.

11. Semnificaia indicatoarelor de interzicere sau restricie, n lipsa altor precizri,


nceteaz:
A. la 100 m de locul unde este instalat indicatorul;
B. la 200 m de locul unde este instalat indicatorul;
C. n prima intersecie.

12. Ce obligaii avei, n calitate de conductor auto?


A. s circulai cu o vitez cel puin egal celei prescrise de indicatorul "Vitez minim
obligatorie";
B. s nu accelerai n intersecie;
C. s circulai cu o vitez inferioar celei nscrise n indicatorul "Vitez minim obligatorie".

CAIETUL CURSANTULUI 69
13. Ce semnificaie are marcajul longitudinal continuu de separare a sensurilor de
circulaie?
A. orienteaz conductorii de vehicule n condiii de vizibilitate redus;
B. interzice nclcarea lui;
C. interzice depirea pe sectorul pe care este aplicat.

14. Care este rolul marcajelor rezonatoare?


A. dubleaz marcajele convenionale n zonele periculoase;
B. avertizeaz conductorii de autovehicule c depesc zona de carosabil marcat i
destinat sensului de deplasare;
C. avertizeaz conductorii de autovehicule c vor ptrunde ntr-o zon supravegheat cu
aparatur radar.

15. Trecerea peste marcajul discontinuu este permis:


A. n orice situaie, acesta avnd un caracter orientativ;
B. atunci cnd un asemenea marcaj nu delimiteaz cele dou sensuri de circulaie;
C. la schimbarea benzii de circulaie, a direciei de mers sau la depire.

16. Ce semnificaie are marcajul longitudinal aplicat sub forma unei linii continue pe
axul drumurilor publice?
A. ajut conductorii auto s se orienteze pe timp de noapte;
B. nu permite nclcarea lui de ctre conductorii de vehicule;
C. permite depirea vehiculelor.

17. Putei trece cu autovehiculul peste o linie continu dac:


A. linia continu este nsoit de una discontinu, iar aceasta din urm este mai apropiat de
sensul dvs. de deplasare;
B. aceasta este aplicat pe drumuri cu mai mult de o band pe sensul de mers;
C. aceasta separ sensurile de circulaie.

18. Este permis trecerea peste marcajul longitudinal format dintr-o linie continu i alta
discontinu?
A. da, dac marcajul nu este ntr-o curb;
B. da, dac linia discontinu este cea mai apropiat de vehicul n direcia de mers;
C. nu, chiar n cazul n care linia discontinu este cea mai apropiat de vehicul.

19. Marcajul longitudinal continuu, aplicat pe axul drumului, permite nclcarea lui:
A. numai de ctre conductorii de motociclete i mopede;
B. numai de ctre vehiculele cu gabarit depit;
C. nu, n nicio situaie.

20. n ce situaie se poate nclca marcajul longitudinal continuu al axului drumului?


A. atunci cnd este format dintr-o singur linie;
B. atunci cnd linia continu este nsoit de una discontinu, dispus ctre partea
conductorului;
C. atunci cnd drumul este n aliniament, iar vizibilitatea n fa este asigurat.

21. Marcajul aplicat pe marginea din dreapta a prii carosabile, format dintr-o linie n
zig-zag, semnific:
A. interzicerea staionrii;
B. interzicerea opririi;
C. alte pericole.

70 CAIETUL CURSANTULUI coala de oferi EXIGENT www.exigent.ro , tel: 0744-53.97.32


22. Ce semnific indicatorul din imagine?
A. Accesul interzis copiilor nensoii;
B. Copii;
C. Trecere obligatorie pentru copii.

23. Cum procedai n aceast situaie?


A. se recomand s mrii atenia;
B. oprii;
C. accelerai, pentru a nu fi surprins de cderea pietrelor.

24. La ntlnirea indicatorului avei obligaia:


A. de a circula cu atenie, deoarece urmeaz o curb la
stnga;
B. de a schimba obligatoriu direcia de mers spre stnga;
C. de a reduce viteza, deoarece urmeaz o intersecie
periculoas.

25. Ce semnificaie are indicatorul alturat?


A. accident;
B. mprocare cu criblur;
C. drum aglomerat.

26. Ce indicator urmeaz s fie ntlnit n intersecia aflat


la 100 m de indicatorul 1?
A. indicatorul 3;
B. indicatorul 2;
C. oricare dintre cele dou indicatoare.

27. La ntlnirea acestui indicator, avei obligaia:


A. s sporii atenia, deoarece la o distan de 50 m urmeaz
o intersecie cu un drum prioritar;
B. nu avei nicio obligaie, ntruct circulai pe un drum
prioritar;
C. s acordai prioritate de dreapta la indicatorul urmtor.

CAIETUL CURSANTULUI
71
28. Care dintre indicatoare anun sfritul drumului cu
prioritate?
A. niciunul;
B. ambele;
C. indicatorul 1.

29. Ce semnificaie are indicatorul din imagine?


A. urmeaz un sector de drum ngustat temporar;
B. este interzis schimbarea direciei de mers la dreapta n
prima intersecie;
C. urmeaz o intersecie cu un drum fr prioritate.

30. Cum procedai n intersecia care urmeaz?


A. oprii i acordai prioritate pietonilor;
B. oprii la marcajul transversal de oprire i v asigurai, dup
care virai la dreapta;
C. reducei viteza i virai la dreapta.

31. Ce semnificaie are indicatorul?


A. Drum lunecos;
B. Drum n lucru;
C. Drum cu denivelri.

32. Indicatorul din imagine v avertizeaz c:


A. urmtoarea intersecie este dirijat prin semnale luminoase;
B. urmeaz o staie de transport public de persoane;
C. n urmtoarea intersecie nu funcioneaz semnalizarea
luminoas.

33. Indicatorul din imagine v avertizeaz c:


A. avei prioritate de trecere fa de circulaia din sens invers;
B. trebuie s acordai prioritate de trecere autovehiculelor care
circul din sens invers;
C. intrai pe un sector de drum pe care circulaia se desfoar
n ambele sensuri.

72 CAIETUL CURSANTULUI coala de oferi EXIGENT www.exigent.ro , tel: 0744-53.97.32


34. Indicatorul din imagine semnific:
A. Acostament periculos;
B. Cderi de pietre;
C. Drum n lucru.

35. Indicatorul v avertizeaz c:


A. drumul trece printr-o zon unde cad frecvent pietre;
B. drumul duce ctre o prpastie;
C. drumul circul pe malul unui ru de munte.

36. Avei obligaia de a respecta semnificaia unui


indicator amplasat pe partea stng a drumului?
A. da, dar numai dac pe sensul dumneavoastr de mers se
execut lucrri;
B. da, pentru c acioneaz pe sensul dumneavoastr de
mers;
C. nu, pentru c se adreseaz circulaiei din sens invers.

37. Indicatorul din imagine semnific:


A. Copii;
B. Alte pericole;
C. Ambuteiaj.

38. Indicatorul v avertizeaz c:


A. drumul se intersecteaz cu o trecere la nivel cu linii de
tramvai;
B. urmeaz o staie de tramvai prevzut cu refugiu pentru
pietoni;
C. urmeaz o trecere la nivel cu o cale ferat fr bariere sau
semibariere, cu semnalizare automat.

39. Indicatorul v avertizeaz c urmeaz:


A. o coborre periculoas, care ncepe la o distan de 200 m
de la indicator;
B. o coborre periculoas, pe o distan de 200 m;
C. o succesiune de curbe periculoase, la o distan de 200 m
de la indicator.

CAIETUL CURSANTULUI
73
40. Indicatorul din imagine v avertizeaz c urmeaz:
A. o succesiune de curbe pe o distan de 1,5 km, prima
curb fiind la stnga;
B. o succesiune de curbe n ramp la o distan de 1,5 km
fa de indicator, prima curb fiind la dreapta;
C. o curb dubl, prima la dreapta, la o distan de 1,5 km
fa de indicator.

41. Indicatorul semnific:


A. o trecere la nivel cu calea ferat;
B. o trecere la nivel cu calea ferat industrial;
C. apropierea de un depou de tramvaie.

42. Ce obligaii avei n situaia dat?


A. s acordai prioritate pietonilor;
B. s claxonai, pentru a avertiza pietonii;
C. s circulai cu pruden, ntruct indicatorul
presemnalizeaz o trecere pentru pietoni.

43. Indicatorul v avertizeaz c urmeaz:


A. o urcare cu nclinare mare, pe o lungime de 2000 m;
B. o coborre periculoas, cu o diferen de nivel de 10 m
pn la 100 m pe orizontal;
C. limitare de vitez la 10 km/h.

44. Ce semnific indicatorul?


A. Presemnalizeaz traseul de urmat n vederea efecturii
virajului la dreapta;
B. semnalizeaz o succesiune de curbe, dintre care prima la
dreapta;
C. o curb deosebit de periculoas, spre dreapta.

45. Cum vei proceda la ntlnirea indicatorului alturat?


A. circulai cu atenie, deoarece urmeaz o intersecie cu
cedarea trecerii la 300 m;
B. reducei viteza, v asigurai i cedai trecerea tuturor
vehiculelor care circul pe o distan de 300 m;
C. circulai cu atenie, pentru a putea opri n condiii de
siguran, n maximum 300 m.

74 CAIETUL CURSANTULUI coala de oferi EXIGENT www.exigent.ro , tel: 0744-53.97.32


46. Unde oprii n situaia prezentat?
A. n locul cu vizibilitate maxim, fr a depi indicatorul;
B. la cel puin 5 m;
C. la cel puin 10 m.

47. Ce semnificaie are marcajul rutier din imagine?


A. band de circulaie destinat opririi voluntare;
B. spaiu pentru oprirea n caz de urgen;
C. marcaj transversal de oprire.

48. Indicatorul interzice accesul:


A. autoturismelor, motocicletelor fr ata i vehiculelor cu
traciune animal;
B. autovehiculelor i vehiculelor cu traciune animal;
C. autoturismelor, motocicletelor i vehiculelor mpinse sau
trase cu mna.

49. Interdicia impus de indicatorul din imagine se


adreseaz:
A. tuturor autovehiculelor, cu excepia motocicletelor fr ata;
B. autoturismelor i motocicletelor;
C. tuturor vehiculelor.

50. Indicatorul permite accesul:


A. vehiculelor fr motor;
B. mopedelor i motocicletelor;
C. autovehiculelor.

51. Ce semnific indicatorul?


A. interzice circulaia n ambele sensuri a autovehiculelor;
B. interzice circulaia n ambele sensuri a motocicletelor i
motoretelor;
C. interzice circulaia n ambele sensuri a tuturor vehiculelor.

CAIETUL CURSANTULUI
75
52. Ce v este interzis n situaia dat?
A. indicatorul se adreseaz conductorilor mijloacelor de
transport public de persoane;
B. s circulai cu o vitez mai mic de 60 km/h;
C. s circulai cu o vitez mai mare de 60 km/h.

53. Ce semnific indicatorul mpreun cu panoul


adiional?
A. sfritul zonei de aciune a indicatorului Staionarea
interzis;
B. sfritul zonei de aciune a indicatorului Oprirea
interzis;
C. nceputul zonei n care este interzis oprirea.

54. Ce semnific panoul adiional?


A. nceputul zonei de aciune a indicatorului Staionarea
interzis;
B. nceputul zonei de aciune a indicatorului Oprirea
interzis;
C. staionarea este interzis pn la indicator.

55. Indicatorul interzice:


A. oprirea din dreptul lui pn la prima intersecie;
B. staionarea din dreptul lui pn la prima intersecie;
C. oprirea pe o distan de 50 m de la locul n care este
instalat.

56. Sfritul zonei n care oprirea a fost interzis este


anunat de:
A. ambele indicatoare;
B. indicatorul 1;
C. indicatorul 2, nsoit de panoul adiional.

57. Semnificaia indicatorului i a panoului adiional este:


A. oprirea i staionarea sunt interzise;
B. zon de oprire permis pentru cel mult 30 de minute;
C. zon de staionare permis pentru cel mult 30 de minute.

76 CAIETUL CURSANTULUI coala de oferi EXIGENT www.exigent.ro , tel: 0744-53.97.32


58. Ce semnificaie are indicatorul din imagine?
A. trecere cu bacul peste o ap;
B. drum denivelat;
C. accesul interzis vehiculelor care transport substane de
natur s polueze apele.

59. Ce vehicule avei permisiunea de a depi n situaia


dat?
A. vehiculele cu traciune animal, bicicletele i motocicletele
fr ata;
B. autoturismele, motocicletele fr ata i vehiculele cu
traciune animal;
C. autovehiculele, cu excepia motocicletelor fr ata.

60. Ce obligaii avei n situaia prezentat?


A. s limitai viteza de circulaie n funcie de categoria
autovehiculului pe care l conducei;
B. s limitai viteza de circulaie n funcie de categoria
drumului pe care v deplasai;
C. indicatorul se adreseaz doar camioanelor de mare tonaj.

61. Indicatorul nu permite schimbarea direciei de mers


spre stnga:
A. n intersecia naintea creia este instalat;
B. n toate interseciile, pn la apariia indicatorului Sfritul
tuturor restriciilor;
C. la 200 m de la locul n care este instalat acesta.

62. Ce semnific indicatorul?


A. sfritul zonei de staionare cu durat limitat;
B. limitare de vitez la 40 km/h;
C. sfritul zonei n care viteza este limitat la 40 km/h

63. Indicatorul semnific:


A. circulaia se desfoar n ambele sensuri;
B. sfritul interzicerii de a depi;
C. sfritul zonei cu vitez recomandat

CAIETUL CURSANTULUI
77
64. Indicatorul precizeaz:
A. pe banda din stnga, vehiculele vor circula cu cel mult
viteza indicat;
B. pe banda din dreapta, se poate circula fr restricie de
vitez;
C. pe banda din stnga, pot circula cei care se deplaseaz
cel puin cu viteza menionat.

65. n situaia dat, suntei obligat:


A. s virai la dreapta pn la indicator;
B. s virai la dreapta, deoarece urmeaz un sector de drum
ngustat;
C. s ocolii scuarul pe care este instalat indicatorul.

66. Care dintre cele dou indicatoare oblig la


schimbarea direciei de mers spre dreapta, dup
depirea locului unde este instalat?
A. indicatorul 2;
B. indicatorul 1;
C. ambele indicatoare.

67. Care este semnificaia indicatorului?


A. Limitare de vitez;
B. Vitez minim obligatorie;
C. Vitez maxim obligatorie.

68. Indicatorul interzice:


A. depirea;
B. deplasarea pe direcia nainte dup prima intersecie;
C. schimbarea direciei de mers n prima intersecie.

69. Indicatorul semnific o vitez:


A. maxim;
B. informativ;
C. minim obligatorie.

78 CAIETUL CURSANTULUI coala de oferi EXIGENT www.exigent.ro , tel: 0744-53.97.32


70. Care este semnificaia indicatorului?
A. oblig la ocolirea prin dreapta a locului unde este instalat;
B. oblig la schimbarea direciei de mers ctre dreapta;
C. oblig la folosirea benzii de lng trotuar.

71. Indicatorul v oblig:


A. s circulai nainte sau la dreapta n prima intersecie;
B. s virai la stnga, deoarece accesul n celelalte direcii
este interzis;
C. s urmai traseul ocolitor, presemnalizat la dreapta.

72. Care dintre indicatoarele alturate creeaz obligaii


pentru conductorii de vehicule?
A. nici unul dintre aceste indicatoare;
B. indicatorul nr. 2;
C. indicatorul nr. 1.

73. Care dintre indicatoare oblig la schimbarea direciei


de mers pe prima strad la dreapta?
A. indicatorul 1;
B. indicatorul 2;
C. ambele indicatoare.

74. Care dintre cele trei autovehicule a parcat


regulamentar?
A. niciunul;
B. autoturismul 3;
C. autoturismele 1 i 2.

75. Autoturismul din imagine a parcat regulamentar?


A. da, deoarece este parcat n ntregime pe trotuar;
B. nu, deoarece se afl n afara zonei n care parcarea este
permis;
C. da, deoarece respect att semnificaia indicatorului, ct i
a semnului adiional.

CAIETUL CURSANTULUI
79
76. Ce semnific indicatorul?
A. circulaia se desfoar pe mai multe benzi;
B. presemnalizarea traseului de urmat n cazul unei restricii
de circulaie;
C. selectarea circulaiei pe direcii de mers n apropierea unei
intersecii.

77. Ce informaie ofer indicatorul?


A. indic un traseu de drum deschis traficului internaional;
B. interzice accesul autoturismelor n ora i indic traseul de
urmat pentru ocolirea acestuia;
C. indic traseul de ocolire a localitii.

78. Unde vei parca autovehiculul la ntlnirea acestui


indicator?
A. pe direcia indicat, n parcarea special amenajat;
B. pe trotuar, perpendicular pe acesta;
C. pe trotuar, n lungul acestuia

79. Ce semnific indicatorul din imagine?


A. zon n care viteza recomandat este de 30 km/h;
B. zon n care este interzis circulaia sub 30 km/h;
C. zon n care le este interzis autovehiculelor destinate
transportului de mrfuri s circule cu peste 30 km/h.

80. Este interzis staionarea pe un drum public prevzut


cu marcaj longitudinal continuu aplicat ntre sensurile de
circulaie?
A. nu, dac nu oblig celelalte vehicule s treac peste
marcajul continuu;
B. nu exist prevedere legal;
C. da, deoarece este interzis prin lege.

81. Ce semnificaie are un astfel de marcaj rutier?


A. deviere temporar a circulaiei;
B. marcaj pe o band de accelerare;
C. marcaj pentru spaii interzise.

coala de oferi EXIGENT www.exigent.ro , tel: 0744-53.97.32


80 CAIETUL CURSANTULUI
82. Ce semnificaie are marcajul rutier alturat?
A. marcaj pentru benzi cu circulaie reversibil;
B. marcaj pentru drumuri publice aglomerate;
C. marcaj cu elemente rezonatoare.

83. Ce semnificaie are un astfel de marcaj rutier?


A. marcaj pe o band de decelerare;
B. deviere temporar a circulaiei;
C. marcaj pentru spaii interzise.

84. Avei posibilitatea de a trece pe sensul opus de mers,


la ntlnirea unui astfel de marcaj rutier?
A. legal, nu este stabilit acest aspect;
B. da;
C. nu.

85. V este permis trecerea peste marcajul longitudinal


din imagine?
A. da, deoarece linia discontinu este cea mai apropiat de
vehiculul pe care l conducei;
B. nu, deoarece este un marcaj dublu;
C. nu, deoarece n acest caz depirea este interzis.

86. n aceasta situatie opriti:


A. la linia transversala;
B. n dreptul semaforului;
C. pe trecerea pentru pietoni.

87. Indicatorul semnific:


A. reducerea numrului benzilor de circulaie;
B. ngustare temporar a drumului;
C. terminarea benzii de circulaie din stnga prii carosabile.

CAIETUL CURSANTULUI 81
Capitolul 5.Sensul unic ; Sensul giratoriu.

1. Pe strzile cu sens unic este interzis:


A. s ntoarcei autovehiculul;
B. s virai la stnga sau la dreapta;
C. s manevrai napoi autovehiculul.

2. Unde v este permis staionarea pe partea stng n direcia de mers?


A. pe strzile cu sens unic;
B. n nicio situaie;
C. pe oselele cu band lateral consolidat.

3. Precizai n care situaie vehiculele enumerate mai jos au prioritate de trecere:


A. vehiculele aflate n sensul giratoriu, fa de cele care se pregtesc s intre n sensul
giratoriu;
B. autovehiculele din serviciile regulate de transport public, care se pun n micare din staie;
C. vehiculele care execut manevra de ntoarcere.

4. Ce obligaii are conductorul de vehicul care intenioneaz s intre pe prima strad la


dreapta, ntr-o intersecie cu sens giratoriu?
A. ocolete sensul giratoriu, apoi schimb direcia de mers spre dreapta;
B. semnalizeaz intenia de a executa manevra, se asigur, se angajeaz ct mai aproape de
marginea din dreapta, apoi intr pe strada respectiv;
C. oprete autovehiculul, se asigur i execut schimbarea direciei de mers spre dreapta.

5. Dac circulai ntr-o intersecie cu sens giratoriu, acordai prioritate:


A. niciunui vehicul;
B. vehiculelor care urmeaz s intre n intersecie;
C. autobuzelor i troleibuzelor.

6. Care sunt vehiculele care au prioritate n sensul giratoriu?


A. toate vehiculele care au ptruns n sensul giratoriu, fa de cele care urmeaz s ptrund;
B. toate autovehiculele care vin din fa;
C. toate vehiculele care vin din dreapta.

7. ntr-o intersecie unde circulaia se desfoar n sens giratoriu, conductorilor auto


le este interzis:
A. s reduc viteza, ntruct se creeaz pericolul de blocare;
B. s opreasc autovehiculele, n afara situaiilor impuse de trafic;
C. s ntoarcei, prin ocolirea sensului giratoriu.

8. Cum vei parca regulamentar ntr-o pia cu sens giratoriu?


A. paralel cu bordura trotuarului i ct mai aproape de aceasta;
B. parial pe trotuar;
C. n acest loc nu este permis parcarea.

82 CAIETUL CURSANTULUI coala de oferi EXIGENT www.exigent.ro , tel: 0744-53.97.32


9. Schimbarea direciei de mers la dreapta sau la stnga
nu este permis la ntlnirea:
A. indicatorului 1;
B. indicatorului 2;
C. ambelor indicatoare.

10. Care este traseul de urmat pentru autoturismul din


imagine?
A. traseul 1;
B. traseul 2;
C. oricare dintre cele dou, dac respect toate prevederile
legii.

11. Ai selectat corect banda de circulaie pentru a vira la


stnga n intersecia care urmeaz?
A. da;
B. nu;
C. suntei obligat s circulai numai nainte.

12. Ce interdicie avei n aceast situaie?


A. s acordai prioritate vehiculelor care intr n intersecie;
B. s oprii autovehiculul;
C. s circulai cu o vitez mai mic de 30 km pe or.

13. Care dintre autoturismele din imagine circul corect n


intersecie?
A. autoturismul mov i cel rou;
B. autoturismul albastru i cel rou;
C. toate cele patru autoturisme.

14. n aceast situaie, intenionai s virai pe prima


strad la dreapta. Ce obligaii avei?
A. oprii, v asigurai, apoi schimbai direcia de mers spre
dreapta;
B. ocolii sensul giratoriu, apoi schimbai direcia de mers spre
dreapta;
C. Semnalizai intenia de a executa manevra, v asigurai,v
angajai ct mai aproape de marginea din dreapta, apoi virai
la dreapta.

CAIETUL CURSANTULUI
83
15. Cum trebuie s procedai la ntlnirea indicatorului?
A. ocolii centrul interseciei prin stnga;
B. circulai cu o vitez maxim de 40 km/h;
C. acordai prioritate vehiculelor care circul n interiorul
interseciei.

16. Care autoturisme s-au ncadrat corect pentru a


traversa intersecia prezentat?
A. toate;
B. autoturismul verde i cel rou;
C. autoturismul albastru i cel galben.

17. Care dintre autovehiculele din imagine au prioritate


de trecere?
A. autobuzul i motocicleta;
B. motocicleta i autocamionul;
C. autobuzul i autoturismul.

18. Care este traseul optim pentru a ntoarce n


intersecia prezentat?
A. traseul 1;
B. traseul 2;
C. traseul 3.

19. Care este traseul recomandat pentru a vira la stnga?


A. traseul 1;
B. traseul 2;
C. virajul la stnga este interzis

20. Ce obligaii revin conductorilor la ntlnirea


indicatorului?
A. s acorde prioritate vehiculelor care circul n intersecie;
B. s ocoleasc centrul interseciei i s circule ct mai
aproape de marginea strzii;
C. s acorde prioritate de dreapta.

CAIETUL CURSANTULUI coala de oferi EXIGENT www.exigent.ro , tel: 0744-53.97.32


84
Capitolul 6. Intersecii ; Prioritatea de trecere.
1. Neacordarea prioritii nseamn:
A. nerespectarea semnificaiei semnalizrii rutiere de obligare sau de avertizare;
B. nerespectarea dispoziiilor legale privind asigurarea i semnalizarea n intersecii;
C. obligarea celor care au prioritate de trecere de a-i modifica brusc direcia sau viteza de
deplasare ori s opreasc.
2. Ce regul de prioritate se aplic ntr-o intersecie nedirijat din afara localitii?
A. prioritatea vehiculului cu regim superior de vitez;
B. prioritatea drumului principal;
C. prioritatea de dreapta.

3. Cum vei proceda pentru a traversa intersecia dac ntlnii indicatorul Cedeaz
trecerea?
A. reducei viteza numai dac se apropie vreun autovehicul;
B. reducei viteza, v asigurai, iar dac pe drumul transversal circul n acel moment alte
vehicule, oprii pentru a le acorda prioritate de trecere;
C. reducei viteza i v asigurai, pentru a fi n msur s acordai prioritate de trecere
vehiculelor care circul din partea dreapt.

4. Cum procedeaz conductorul de autovehicul la ntlnirea indicatorului Oprire?


A. oprete unde are o bun vizibilitate pentru a se asigura i i continu deplasarea, dac pe
drumul transversal nu circul alte vehicule;
B. reduce viteza, se asigur, dup care intr n intersecie;
C. reduce viteza, dup care traverseaz intersecia.

5. Conductorul de autoturism care se afl n spatele unui autobuz i ntlnete


indicatorul Oprire trebuie:
A. s continue deplasarea i s traverseze o dat cu autobuzul, deoarece conductorul
acestuia a oprit i s-a asigurat;
B. s opreasc i s se asigure nainte de a traversa intersecia, chiar dac acest lucru a fost
fcut i de ctre conductorul autobuzului;
C. s continue deplasarea i s traverseze intersecia imediat n urma autobuzului, deoarece,
n acest caz, nu se expune niciunui pericol.

6. n intersecii au prioritate de trecere vehiculele care ntlnesc unul dintre


indicatoarele:
A. Intersecie cu un drum fr prioritate;
B. nainte;
C. Circulaie n ambele sensuri.

7. La intersecia nedirijat dintre un drum comunal i unul local, prioritatea de trecere se


acord:
A. vehiculelor care circul pe drumul comunal;
B. vehiculelor care circul pe drumul local;
C. vehiculelor care vin din dreapta.
8. Care dintre conductorii de vehicule, ce se apropie simultan de o intersecie, are
prioritate de trecere, n situaia n care unul ntlnete indicatorul Oprire", iar cellalt
indicatorul Cedeaz trecerea"?
A. conductorul care ntlnete indicatorul Cedeaz trecerea;
B. conductorul care circul din dreapta;
C. conductorul care ntlnete indicatorul Oprire.
CAIETUL CURSANTULUI
85
9. La plecarea de pe loc cu autovehiculul, v revin urmtoarele obligaii:
A. s evitai ambalarea excesiv a motorului;
B. s evitai bruscarea comenzilor autovehiculului;
C. s acordai prioritate de trecere vehiculelor care circul pe drum, indiferent de direcia de
mers.

10. Cum procedeaz conductorul de autovehicul care intenioneaz s circule pe


direcia nainte printr-o intersecie nedirijat?
A. reduce viteza i acord prioritate tuturor vehiculelor;
B. reduce viteza i acord prioritate vehiculelor care vin din dreapta sa;
C. reduce viteza i acord prioritate vehiculelor care circul din sens opus i urmeaz s
schimbe direcia de mers spre stnga.

11. Cum procedai cnd circulai pe un drum public i ntlnii indicatorul Prioritate fa
de circulaia din sens invers?
A. oprii i acordai prioritate de trecere vehiculelor care se apropie din sens opus;
B. v continuai deplasarea, pentru c avei prioritate de trecere;
C. oprii i acordai prioritate numai vehiculelor cu gabarit depit, care se apropie din sens
opus.

12. n ce situaii suntei obligat s acordai prioritate de trecere?


A. ntr-o intersecie nedirijat, atunci cnd ptrundei pe un drum naional, venind de pe un
drum judeean;
B. la ntlnirea indicatorului Drum cu prioritate;
C. la ntlnirea pietonilor aflai pe sensul de mers opus.

13. Ce obligaii avei dac, circulnd pe un drumul public cu mai multe benzi, banda pe
care circulai se sfrete i trebuie s v continuai deplasarea pe banda din stnga?
A. s permitei trecerea vehiculelor care circul pe banda din stnga;
B. s semnalizai, pentru ca cei din spate s v acorde prioritate;
C. s mrii viteza, pentru a nu-i stnjeni pe ceilali participani la trafic.

14. Biciclitii i conductorii de vehicule cu traciune animal sunt obligai s acorde


ntotdeauna prioritate?
A. da, deoarece viteza de deplasare este mic;
B. da, dac circul pe drumuri judeene sau comunale;
C. nu, dac semnalizarea rutier nu prevede acest lucru.

15. Conductorul unui vehicul este obligat s acorde prioritate de trecere ntr-o
intersecie nedirijat dac:
A. ptrunde pe un drum judeean, venind de pe un drum naional;
B. ptrunde pe un drum naional, venind de pe un drum judeean, comunal sau local;
C. ptrunde pe un drum comunal sau local, venind de pe un drum judeean.

16. La intersecia nedirijat dintre un drum judeean i unul comunal sau local,
prioritatea de trecere se acord:
A. vehiculelor care circul pe drumul judeean;
B. vehiculelor care circul pe drumul comunal sau local;
C. vehiculelor care vin din dreapta.

86 CAIETUL CURSANTULUI coala de oferi EXIGENT www.exigent.ro , tel: 0744-53.97.32


17. La ieirea din zonele rezideniale sau pietonale, suntei obligat s acordai prioritate:
A. autovehiculelor;
B. pietonilor de pe sensul opus de circulaie;
C. tuturor vehiculelor cu care v intersectai.

18. La intersecia nedirijat dintre un drum naional i unul judeean, comunal sau local,
prioritatea de trecere se acord:
A. vehiculelor care circul pe drumul judeean, comunal sau local;
B. vehiculelor care vin din dreapta;
C. vehiculelor care circul pe drumul naional.

19. Conductorul de vehicul are obligaia de a ceda trecerea la schimbarea direciei de


mers spre stnga, n timp ce semnalul verde este n funciune?
A. nu, deoarece semnalul verde i confer prioritate de trecere;
B. nu, cu excepia cazului n care, din sens opus, se apropie un mijloc de transport public;
C. da, att vehiculelor care circul din sens opus, ct i pietonilor care traverseaz strada pe
care acesta urmeaz s intre, pe sensul su de mers.

20. Conductorul auto care circul pe banda de lng acostament, n acelai sens cu
autovehiculele din serviciile regulate de transport public de persoane, este obligat:
A. s nu depeasc un asemenea vehicul, cnd se afl oprit n staie;
B. s permit conductorilor acestor vehicule s efectueze manevrele necesare repunerii n
micare din staie, dac este prevzut cu alveol;
C. s permit traversarea cltorilor pentru a se urca ntr-un asemenea vehicul.

21. Ce obligaii v revin la trecerile pentru pietoni?


A. s circulai cu vitez redus, pentru a putea ocoli pietonii angajai n traversare;
B. s reducei viteza, dac sunt pietoni angajai n traversare, pentru evitarea unui posibil
accident;
C. dac sunt pietoni angajai n traversare pe sensul dvs. de mers, s le acordai prioritate.

22. V apropiai de un drum forestier, ce intr n osea din partea dreapt i de pe care
iese un alt autovehicul. Cine trebuie s atepte?
A. dvs., pentru c acordai prioritate de dreapta;
B. autovehiculul care iese de pe drumul forestier;
C. autovehiculul care circul cu vitez mai mare.

23. Cum vei proceda corect atunci cnd efectuai un viraj spre stnga sau spre dreapta
i intersectai un biciclist care circul pe o pist pentru biciclete, semnalizat ca atare?
A. acordai prioritate de trecere biciclistului;
B. nu acordai prioritate de trecere biciclistului;
C. adaptai viteza, astfel nct s nu v intersectai cu acesta n timpul manevrelor.

24. La ntlnirea crui indicator conductorul auto nu are prioritate de trecere?


A. Prioritate pentru circulaia din sens invers;
B. Prioritate fa de circulaia din sens invers;
C. Drum cu prioritate.
CAIETUL CURSANTULUI
87
25. Cum procedeaz conductorul auto cnd iese cu autovehiculul dintr-o curte sau
dintr-un garaj pe un drum public?
A. acord prioritate pietonilor i vehiculelor aflate n mers;
B. solicit s fie pilotat de o alt persoan;
C. folosete avertizorul sonor ziua i pe cel luminos, noaptea.

26. La ntlnirea crui indicator avei prioritate de trecere?


A. Circulaie n ambele sensuri";
B. Prioritate fa de circulaia din sens invers";
C. Prioritate pentru circulaia din sens invers".

27. Ce obligaii v revin dac, ntr-o intersecie, virai la stnga pe semnalul verde al
semaforului?
A. nicio obligaie;
B. acordai prioritate de trecere mijloacelor de transport public de persoane;
C. acordai prioritate de trecere att vehiculelor care circul din sens opus, ct i pietonilor
aflai n traversare pe sensul dumneavoastr de mers.

28. Pe un drum cu prioritate, conductorul de autovehicul ntlnete n intersecie


marcajul de trecere pentru pietoni. Este obligat s acorde prioritate?
A. da, pietonilor angajai n traversarea drumului pe trecerea semnalizat i aflai pe sensul lui
de mers;
B. nu, deoarece circul pe un drum prioritar;
C. da, att pietonilor, ct i vehiculelor care se apropie din sens opus i care schimb direcia
de mers spre stnga.

29. Ce obligaii avei la trecerea pentru pietoni, pe sensul dvs. de mers?


A. s acodai prioritate de trecere i pietonilor care circul pe cellalt sens de mers;
B. s reducei viteza i s v strecurai printre pietoni;
C. s acordai prioritate de trecere pietonilor aflai n traversare.

30. La apropierea de staiile prevzute cu alveol, cnd circulai pe banda de lng


acostament, iar conductorul autovehiculului de transport public de persoane
semnalizeaz pornirea din staie:
A. oprii obligatoriu;
B. reducei viteza i, la nevoie, oprii;
C. mrii viteza.

31. ntr-o intersecie, prezena unei ambulane ce se deplaseaz la o intervenie oblig


pe ceilali conductori:
A. s reduc viteza i s-i continue drumul cu atenie;
B. s respecte semnificaia culorii semaforului;
C. s acorde prioritate de trecere ambulanei.

32. La schimbarea direciei de mers spre stnga, la semnalul verde al semaforului,


conductorul de autovehicul este obligat s acorde prioritate:
A. numai vehiculelor care vin din sens opus;
B. vehiculelor care circul din sens opus i pietonilor care traverseaz regulamentar strada pe
care acesta urmeaz s intre;
C. numai pietonilor care sunt angajai n traversarea strzii.

88 CAIETUL CURSANTULUI coala de oferi EXIGENT www.exigent.ro , tel: 0744-53.97.32


33. Care sunt vehiculele care au prioritate de trecere ntr-o intersecie dirijat?
A. autocamioanele de mare tonaj;
B. vehiculele aparinnd Proteciei Civile, semnalizate ca atare;
C. vehiculele aparinnd Serviciului de Ambulan, cnd au n funciune semnalele speciale

34. Exist situaii cnd conductorul de autovehicul acord prioritate de trecere


bicicletei sau unui vehicul cu traciune animal?
A. nu, legislaia rutier nu prevede asemenea situaii;
B. nu, conductorii de autovehicule au ntotdeauna prioritate;
C. da.

35. Care este regula prioritii de trecere la intersecia a dou drumuri de aceeai
categorie, cu circulaie nedirijat?
A. prioritatea de dreapta;
B. prioritatea primului sosit;
C. prioritatea de drum principal.

36. Ieii cu autovehiculul de pe un drum agricol i intenionai s virai la dreapta,


intrnd n osea. Din stnga se apropie un alt vehicul. Cine d prioritate?
A. nu este permis intrarea pe osea;
B. autovehiculul care circul pe osea, deoarece dvs. circulai din dreapta acestuia;
C. dvs.

37. ntr-o intersecie nedirijat, conductorul unui vehicul este obligat s acorde
prioritate de trecere unui autovehicul al ambulanei care circul din partea stng,
avnd n funciune dispozitivul special cu lumini de culoare albastr i pe cel sonor?
A. nu, deoarece n acest caz se aplic regula prioritii de dreapta;
B. nu, deoarece ambulana nu face parte din categoria autovehiculelor cu regim prioritar;
C. da.

38. ntr-o intersecie nedirijat, conductorul unui vehicul este obligat s acorde
prioritate unui autovehicul destinat stingerii incendiilor, care circul din stnga, avnd
n funciune semnalizarea special luminoas i sonor?
A. nu, deoarece i n acest caz se aplic regula prioritii de dreapta;
B. nu, deoarece autovehiculul destinat stingerii incendiilor nu face parte din categoria
autovehiculelor cu regim prioritar;
C. Da.
39. Ce obligaie i revine conductorului de vehicul care schimb direcia de mers la
dreapta, la semnalul verde al semaforului, n timp ce pietonii sunt angajai la rndul lor
n traversare?
A. s semnalizeze schimbarea direciei de mers i s acorde prioritate de trecere pietonilor
angajai n traversarea strzii pe care urmeaz s intre, pe sensul su de mers;
B. s semnalizeze schimbarea direciei de mers i s-i continue deplasarea cu pruden,
pietonii fiind obligai s-i cedeze trecerea;
C. s semnalizeze schimbarea direciei de mers i s pstreze o distan lateral suficient
fa de bordura din dreapta.

40. Ce obligaii v revin atunci cnd conductorul unui autobuz aflat ntr-o staie
prevzut cu alveol intenioneaz s se pun n micare?
A. s circulai cu pruden, dar nu avei nicio obligaie;
B. s mrii viteza, pentru a degaja traficul;
C. s reducei viteza i, la nevoie, s oprii pentru a-i permite reintrarea n trafic.
CAIETUL CURSANTULUI
89
41. Ce obligaii are conductorul auto care intenioneaz s repun n micare
autovehiculul aflat ntre alte vehicule staionate?
A. semnalizeaz plecarea de pe loc, pentru a fi observat de cei care circul n acelai sens;
B. semnalizeaz din timp plecarea de pe loc, se asigur c poate efectua manevra fr a
perturba circulaia sau fr a pune n pericol sigurana celorlali participani la trafic i acord
prioritate vehiculelor care circul pe drumul public, indiferent de direcia de deplasare;
C. manevreaz cu grij autovehiculul, pentru a nu lovi vehiculele din faa sau din spatele su,
dup care se repune n micare.

42. Cum procedai n prima intersecie?


A. acordai prioritate de trecere tuturor vehiculelor care
circul n intersecie;
B. acordai prioritate de trecere numai vehiculelor care circul
din stnga;
C. aplicai regula prioritii de dreapta.

43. Cum trebuie s procedai dac virai la stnga?


A. cedai trecerea autovehiculului alb;
B. accelerai, pentru a nu v intersecta cu autovehiculul alb;
C. executai manevra cu luminile de avarie aprinse.

44. Care este regula de trecere la ntlnirea acestui


indicator?
A. regula prioritii de stnga;
B. regula primului ajuns n intersecie;
C. regula prioritii de dreapta.

45. Virai la stnga n intersecie. Cum procedai?


A. acordai prioritate autoturismului din stnga;
B. avei prioritate fa de autoturismul alb din stnga;
C. nu v este permis s virai la stnga.

46. Cum procedai n aceast situaie, dac semafoarele


nu funcioneaz?
A. acordai prioritate de stnga;
B. acordai prioritate de dreapta;
C. avei prioritate.

coala de oferi EXIGENT www.exigent.ro , tel: 0744-53.97.32


90 CAIETUL CURSANTULUI
47. Cum procedai corect n aceast situaie?
A. v angajai n traversare naintea autocamionului;
B. permitei trecerea autocamionului;
C. acordai prioritate de dreapta.

48. Care dintre autovehicule va intra primul n intersecie?


A. autocamionul, deoarece autoturismul vireaz la stnga i
intersecteaz direcia acestuia de mers;
B. autoturismul, deoarece vine din dreapta autocamionului;
C. autocamionul, deoarece nu-i schimb direcia de mers.

49. Crui autoturism trebuie s-i acordai prioritate?


A. niciunui autoturism;
B. autoturismului rou;
C. autoturismului verde.

50. Cum vei proceda n intersecia care urmeaz?


A. acordai prioritate numai vehiculelor care vin din stnga;
B. acordai prioritate numai vehiculelor care vin din dreapta;
C. acordai prioritate celor n drept.

51. La ntlnirea acestui indicator, avei obligaia:


A. s sporii atenia, deoarece la o distan de 50 m urmeaz
o intersecie cu un drum prioritar;
B. nu avei nicio obligaie, ntruct circulai pe un drum
prioritar;
C. s acordai prioritate de dreapta la indicatorul urmtor.

52. Cum este corect s procedai dac prsii drumul


prioritar?
A. avei prioritate, deoarece v aflai pe un drum prioritar;
B. cedai trecerea vehiculelor care vin din fa;
C. cedai trecerea vehiculelor care vin din dreapta.

CAIETUL CURSANTULUI
91
53. n prima intersecie:
A. vei ceda trecerea vehiculelor care circul din dreapta;
B. avei prioritate de trecere;
C. vei ceda trecerea vehiculelor care circul din stnga.

54. Cum vei proceda dac intenionai s schimbai


direcia de mers spre dreapta?
A. semnalizai schimbarea direciei de mers; pietonii v vor
acorda prioritate;
B. semnalizai schimbarea direciei de mers; acordai
prioritate vehiculelor care circul din partea stng;
C. semnalizai schimbarea direciei de mers i acordai
prioritate de trecere pietonilor.

55. n prima intersecie vei acorda prioritate:


A. de dreapta, dac nu exist alte reglementri n intersecie;
B. de stnga;
C. tuturor autovehiculelor care circul din stnga i din
dreapta.

56. Care dintre autovehicule trebuie s acorde prioritate


pietonilor?
A. autoturismul pe care l conducei;
B. autocamionul galben;
C. ambele autovehicule.

57. Cum vei proceda n situaia dat?


A. vei vira ultimul;
B. camionul va trece primul;
C. avei prioritate.

58. Dac virai la stnga:


A. avei prioritate de trecere;
B. prsii drumul cu prioritate;
C. cedai trecerea celor care vin din dreapta.

CAIETUL CURSANTULUI coala de oferi EXIGENT www.exigent.ro , tel: 0744-53.97.32


92
59. Cum procedai la ntlnirea panoului i a
indicatorului?
A. oprii, v asigurai i acordai prioritate tuturor vehiculelor;
B. acordai prioritate vehiculelor care circul din stnga;
C. acordai prioritate numai vehiculelor de transport public de
persoane.

60. Cum vei proceda n intersecie, dac circulai pe


drumul prioritar?
A. cedai trecerea vehiculelor care vin din dreapta;
B. cedai trecerea tututor vehiculelor;
C. nu cedai trecerea niciunui vehicul.

61. n aceast situaie, cui trebuie s acordai prioritate ?


A. vehiculelor care circul pe drumul transversal;
B. vehiculelor care circul din partea stng;
C. niciunui vehicul.

62. Cum procedai n situaia dat?


A. acordai prioritate autoturismului din stnga;
B. v continuai drumul;
C. acordai prioritate autoturismului din dreapta.

63. Cum vei proceda corect n intersecia care urmeaz,


dac ntlnii indicatorul Oprire?
A. dac autobuzul s-a oprit n dreptul indicatorului, v putei
continua drumul imediat dup acesta;
B. depii autobuzul, care s-a asigurat n prealabil n dreptul
indicatorului;
C. dup plecarea autobuzului, oprii n locul n care vizibilitatea
este maxim, v asigurai, apoi v continuai drumul.

64. Autocamionul s-a pus n micare. Cum este corect s


procedai?
A. traversai calea ferat cu vitez redus;
B. traversai imediat dup autocamion;
C. oprii n locul n care avei vizibilitate maxim, fr a depi
indicatorul, v asigurai i traversai.

CAIETUL CURSANTULUI
93
65. Trebuie s acordai prioritate autoturismului gri dac
acesta vireaz la stnga?
A. n funcie de viteza celor dou vehicule;
B. da;
C. nu.

66. n situaia dat, avei obligaia:


A. s oprii, s v asigurai i s acordai prioritate de trecere
nainte de a traversa intersecia;
B. nu avei nicio obligaie, ntruct circulai pe un drum
prioritar;
C. traversai o dat cu autoutilitara i autoturismul, deoarece
acestea s-au asigurat.

67. Cum vei proceda la ntlnirea indicatorului Oprire?


A. oprii n locul n care avei vizibilitatea cea mai bun pentru
a v asigura i v continuai deplasarea numai dac pe
drumul transversal nu circul alt vehicul;
B. reducei viteza pn la limita evitrii oricrui pericol, dup
care traversai intersecia;
C. reducei viteza i ptrundei n intersecie dac nu circul
alt vehicul din partea dreapt.

68. La ntlnirea panoului de pe stlp avei obligaia:


A. s v deplasai cu atenie pe sectorul de drum ngustat;
B. s acordai prioritate numai autocamioanelor i
autobuzelor care circul din sens opus;
C. s acordai prioritate vehiculelor care circul din sens
opus.

69. n situaia dat, avei prioritate fa de vehiculele care


circul din sens opus?
A. nu;
B. da;
C. indicatorul se refer la faptul c circulaia se desfoar n
ambele sensuri.

70. Care dintre indicatoare confer prioritatea de


trecere?
A. indicatorul 1;
B. indicatorul 2;
C. indicatorul 3.

94 CAIETUL CURSANTULUI coala de oferi EXIGENT www.exigent.ro , tel: 0744-53.97.32


71. Cum procedai n situaia dat?
A. reducei viteza i la nevoie oprii;
B. depii fr restricii autobuzul;
C. oprii la 5 m n spatele autobuzului.

72. Cum procedai n situaia dat?


A. circulai cu vitez redus i, la nevoie, oprii pentru a
permite autobuzului s reintre n trafic;
B. depii autobuzul;
C. suntei obligat s oprii.

73. Ce trebuie s avei n vedere dac intenionai s


circulai spre dreapta, dup taxi?
A. pietonii vor acorda prioritate necondiionat;
B. s acordai prioritate pietonilor aflai pe sensul
dumneavoastr de mers;
C. pietonii nu au voie s traverseze n acest loc.

74. Intenionai s virai la dreapta. Cum procedai cu


pietonii care traverseaz regulamentar strada?
A. virai fr ezitare, deoarece pietonii sunt obligai s atepte;
B. acordai prioritate pietonilor care se afl pe sensul dvs. de
mers;
C. dai semnale de avertizare sonor, pentru ca pietonii s v
permit trecerea.

75. Cum procedai n aceast situaie?


A. circulai dup autocamion;
B. permitei pietonului s traverseze strada;
C. avertizai sonor pietonul pentru a se opri, apoi circulai mai
departe.

76. Cum trebuie s procedai n acest caz?


A. accelerai, pentru a trece prin faa pietonilor;
B. dai un semnal scurt de avertizare, pentru ca pietonii s nu
se angajeze n traversare;
C. oprii, pentru a permite pietonilor traversarea.

CAIETUL CURSANTULUI
95
77. Intenionai s virai la dreapta. Cum procedai?
A. trecei prin faa pietonilor;
B. acordai prioritate pietonilor;
C. acordai prioritate numai biciclitilor.

78. Autobuzul din fa semnalizeaz ieirea din staia


prevzut cu alveol. Cum trebuie s procedai?
A. l ocolii ct mai mult, pentru a proteja pietonii;
B. reducei viteza i la nevoie oprii, pentru a permite
plecarea din staie a autobuzului;
C. v continuai deplasarea, deoarece nu avei restricii.

79. Cum procedai n situaia dat?


A. frnai din timp, pentru a acorda prioritate de trecere
pietonilor;
B. traversai strada accelerat;
C. traversai marcajul pentru pietoni naintea acestora.

80. Cum procedai dac v aflai n autoturismul rou i


observai c de pe drumul fr prioritate se apropie o
coloan cu regim prioritar?
A. v continuai drumul, deoarece avei prioritate de trecere
n sensul giratoriu;
B. oprii i acordai prioritate coloanei cu regim prioritar;
C. virai la dreapta i prsii intersecia.

81. Care dintre cele trei vehicule trece primul prin


intersecie?
A. tramvaiul, deoarece are prioritate n mers;
B. autoturismul galben, deoarece i schimb direcia de
mers;
C. autoturismul rou, deoarece vine din dreapta celorlalte
dou vehicule.

82. Care dintre cele trei vehicule va trece ultimul prin


intersecia din imagine?
A. autoturismul;
B. autocamionul;
C. motocicleta.

CAIETUL CURSANTULUI coala de oferi EXIGENT www.exigent.ro , tel: 0744-53.97.32


96
83. n ce ordine vor trece prin intersecie cele trei
autovehicule?
A. autobuzul, autocamionul, autoturismul;
B. autocamionul, autobuzul, autoturismul;
C. autoturismul, autobuzul, autocamionul.

84. n ce ordine vor circula autovehiculele prin intersecia


prezentat?
A. troleibuzul, tramvaiul, autoturismul;
B. tramvaiul, autoturismul, troleibuzul;
C. tramvaiul, troleibuzul, autoturismul.

85. Cum procedai dac v aflai la volanul


autoturismului?
A. acorda prioritate tramvaiului;
B. acordai prioritate autobuzului;
C. acordai prioritate ambelor vehicule, fiind din serviciul de
transport public de persoane.

86. Care dintre cele trei vehicule va trece ultimul prin


intersecie?
A. autobuzul;
B. autoturismul;
C. autocamioneta mov.

87. Care dintre vehicule au prioritate de trecere prin


intersecia prezentat?
A. autocamionul i autoturismul;
B. motocicleta i tramvaiul;
C. motocicleta i autocamionul.

88. n ce ordine vor circula autovehiculele prin intersecia


prezentat, dac semafoarele nu funcioneaz?
A. tramvaiul 1, tramvaiul 2, autoturismul;
B. autoturismul, tramvaiul 1, tramvaiul 2;
C. tramvaiul 1, autoturismul, tramvaiul 2.

CAIETUL CURSANTULUI 97
89. Care dintre cele trei autovehicule va trece ultimul prin
intersecia din imagine?
A. motocicleta;
B. autoturismul rou;
C. autoturismul verde.

90. Care dintre cele trei vehicule va trece ultimul prin


intersectie?

A. motocicleta;
B. autoturismul;
C. tramvaiul.

91. Cum este corect s procedai, dac v aflai la


volanul autoturismului rou?
A. circulnd spre stnga, v putei angaja abia ultimul;
B. v angajai primul n traversare;
C. permitei trecerea tramvaiului.

92. Care dintre autovehicule va intra ultimul n


intersecie?
A. autoturismul;
B. autobuzul;
C. autocamionul.

93. Care dintre vehicule va trece primul prin intersecie?


A. tramvaiul 1;
B. tramvaiul 2;
C. autoturismul.

94. n ce ordine vor trece autovehiculele prin intersecia


prezentat?
A. 4, 3, 1, 2;
B. 4, 3, 2, 1;
C. 3, 4, 1, 2.

98 CAIETUL CURSANTULUI coala de oferi EXIGENT www.exigent.ro , tel: 0744-53.97.32


95. Care este ordinea de trecere prin intersecia
prezentat?
A. motocicleta, autoturismul, autocamionul;
B. autocamionul, autoturismul, motocicleta;
C. autoturismul, motocicleta, autocamionul.

96. Care dintre autovehicule va trece al doilea prin


intersecia prezentat?
A. autoturismul rou;
B. autoturismul verde;
C. autocamionul.

97. n ce ordine vor circula autoturismele prin interseciile


prezentate?
A. albastru, rou, galben;
B. rou, albastru, galben;
C. galben, rou, albastru.

98. Care este ordinea de trecere prin intersecie a


autovehiculelor?
A. autocamionul, autoturismul, motocicleta, troleibuzul;
B. troleibuzul, autocamionul, motocicleta, autoturismul;
C. autocamionul, autoturismul, troleibuzul, motocicleta.

99. n ce ordine vor intra autovehiculele n intersecie?


A. motocicleta, autocamionul, autoturismul;
B. motocicleta, autoturismul, autocamionul;
C. autocamionul, motocicleta, autoturismul.

100. Care dintre cele trei vehicule nu au prioritate de


trecere?
A. autoturismul i autobuzul;
B. autobuzul i autocamionul;
C. autocamionul i autoturismul.

CAIETUL CURSANTULUI
99
101. Care este ordinea de trecere prin intersecia din
imagine?
A. tramvaiul, motocicleta, autoturismul;
B. motocicleta, autoturismul, tramvaiul;
C. motocicleta, tramvaiul, autoturismul.

102. Care dintre cele trei vehicule va trece al doilea prin


intersecie?
A. autoturismul verde;
B. autoturismul rou;
C. autocamionul.

103. Ce obligaii avei dac v aflai la volanul


autoturismului albastru?
A. v continuai deplasarea pe direcia nainte, fr nicio
obligaie;
B. acordai prioritate autoturismului rou i autoturismului
verde;
C. acordai prioritate numai autoturismului verde.

104. n ce ordine vor trece autovehiculele prin


intersecie?
A. autocamionul, autoturismul verde, autoturismul rou;
B. autoturismul rou, autoturismul verde, autocamionul
albastru;
C. autoturismul verde, autocamionul, autoturismul rou.

105. Care este ordinea de trecere a autovehiculelor, dac


ajung simultan n intersecie?
A. autocamionul, tramvaiul, autoturismul;
B. autoturismul, autocamionul, tramvaiul;
C. tramvaiul, autoturismul, autocamionul.

106. Care este ordinea de trecere prin intersecie a


autoturismelor?
A. rou, verde, albastru;
B. verde, albastru, rou;
C. albastru, verde, rou.

coala de oferi EXIGENT www.exigent.ro , tel: 0744-53.97.32


100 CAIETUL CURSANTULUI
107. Care autovehicul va trece primul prin intersecie?
A. autoturismul;
B. autocamionul;
C. autobuzul.

108. n ce ordine vor trece prin intersecie autoturismele


la culoarea galben intermitent a semaforului?
A. rou, verde, albastru;
B. rou, albastru, verde;
C. verde, albastru, rou.

109. n ce ordine vor trece prin intersecie cele patru


autovehicule?
A. autoturismul, autocamionul, motocicleta, autobuzul;
B. autobuzul, autocamionul, motocicleta, autoturismul;
C. autoturismul, autobuzul, motocicleta, autocamionul

110. n ce ordine vor trece autovehiculele prin intersecia


prezentat?
A. tramvaiul 1, tramvaiul 2, autoturismul;
B. tramvaiul 2, tramvaiul 1, autoturismul;
C. tramvaiul 1, autoturismul, tramvaiul 2.

111. n ce ordine vor trece prin intersecie autovehiculele


din imagine?
A. autoturismul, autocamionul, motocicleta;
B. autocamionul, motocicleta, autoturismul;
C. autocamionul, autoturismul, motocicleta.

112. n ce ordine trec prin intersecia prezentat cele trei


autovehicule?
A. albastru, rou, verde;
B. albastru, verde, rou;
C. rou, albastru, verde.

CAIETUL CURSANTULUI
101
113. Care este ordinea de trecere prin intersecie a celor
trei vehicule?
A. autoturismul rou, autoturismul albastru, autobuzul;
B. autoturismul albastru, autoturismul rou, autobuzul;
C. autobuzul, autoturismul albastru, autoturismul rou.

114. Care dintre vehiculele din imagine va intra primul n


intersecie?
A. autoturismul;
B. motocicleta;
C. autocamionul.

115. Cum trebuie s procedai corect, dac v aflai la


volanul autoturismului?
A. permitei trecerea camionului;
B. permitei trecerea tramvaiului;
C. virai naintea tramvaiului.

116. Care este ordinea de trecere prin intersecie?


A. autoturismul, autocamionul, motocicleta;
B. autoturismul, motocicleta, autocamionul;
C. autocamionul, autoturismul, motocicleta.

117. Care dintre cele dou vehicule va intra primul n


intersecie?
A. motocicleta, deoarece se deplaseaz mai repede;
B. motocicleta, deoarece se deplaseaz pe direcia nainte;
C. autoturismul, deoarece se deplaseaz pe drumul prioritar.

118. Care este ordinea de trecere a autovehiculelor prin


intersecie?
A. motocicleta, bicicleta, autoturismul;
B. autoturismul, motocicleta, bicicleta;
C. bicicleta, autoturismul, motocicleta.

102 CAIETUL CURSANTULUI coala de oferi EXIGENT www.exigent.ro, tel: 0744-53.97.32


119. Cum procedai n situaia dat, dac v aflai la
volanul autoturismului rou?
A. negociai prioritatea cu cellalt conductor;
B. acordai prioritate;
C. circulai naintea autoturismului albastru.

120. n ce ordine vor trece prin intersecie cele trei


autoturisme?
A. rou, albastru, verde;
B. verde, rou, albastru;
C. albastru, rou, verde.

121. Care este ordinea de trecere prin intersecie a celor


trei vehicule?
A. autoturismul rou, motocicleta, autoturismul albastru;
B. motocicleta, autoturismul albastru, autoturismul rou;
C. autoturismul albastru, motocicleta, autoturismul rou.

122. Privii imaginea alturat . Care este


comportamentul corect ?
A) voi trece naintea biciclistului ;
B) voi trece naintea camionetei dar voi atepta biciclistul ;
C) voi trece ultimul prin intersecie .

123. Care este ordinea de trecere prin intersecie a


autovehiculelor din imaginea alturat ?
A) voi trece primul ;
B) voi trece ultimul;
C) voi trece naintea autobuzului dar voi atepta biciclistul .

124. Privii imaginea alturat . Care este


comportamentul corect?
A) voi trece primul ;
B) voi trece ultimul;
C) voi trece al doilea prin intersecie;.

CAIETUL CURSANTULUI
103
Capitolul 7. Manevre;Reguli referitoare la manevre

1. Imobilizarea voluntar a unui vehicul se consider oprire, dac:


A. dureaz cel mult 5 minute;
B. vehiculul a fost oprit pentru mbarcarea sau debarcarea unor persoane, fr ca prin aceasta
s fie perturbat circulaia;
C. vehiculele de pn la 3,5 tone execut operaiunea de aprovizionare cu mrfuri alimentare.

2. Dac rmnei n pan ntr-un tunel:


A. oprii funcionarea motorului;
B. motorul trebuie s funcioneze, pentru a putea folosi luminile de avarie;
C. nchidei autovehiculul i v ndeprtai de acesta.

3. Oprirea voluntar este interzis:


A. n intersecii;
B. pe drumurile cu prioritate;
C. pe sectoarele de drum neiluminate.

4. Este permis oprirea n dreptul staiei de tramvai prevzut cu refugiu pentru pietoni?
A. da, cnd tramvaiul nu se afl n staie;
B. da, deoarece n astfel de staii este permis depirea;
C. Nu.

5. Ce obligaie are conductorul unui autovehicul imobilizat ntr-un pasaj subteran?


A. s opreasc motorul i s acioneze luminile de avarie;
B. s tracteze autovehiculul pn la ieirea din pasajul subteran;
C. s anune imediat pompierii n legtur cu locul n care se afl.

6. n ce situaie v este permis s oprii vehiculul sau s staionai pe partea stng a


sensului de mers?
A. pe drumurile cu sens unic, dac rmne liber cel puin o band de circulaie;
B. pe drumurile secundare;
C. pe drumurile cu cel puin dou benzi pe sens.

7. Este permis oprirea voluntar a unui vehicul pe trotuar?


A. da, dac se asigur un spaiu de cel puin 1 m lime pentru circulaia pietonilor, iar
semnalizarea rutier permite aceast manevr;
B. legal, nu este prevzut;
C. nu.

8. Pe ce drumuri sunt permise oprirea i staionarea vehiculelor i pe partea stng, n


sensul de mers?
A. pe drumurile cu trafic redus;
B. pe drumurile cu sens unic, dac rmne liber cel puin o band de circulaie;
C. Pe orice drum.
CAIETUL CURSANTULUI coala de oferi EXIGENT www.exigent.ro , tel: 0744-53.97.32
104
9. n care dintre situaii este interzis depirea?
A. n apropierea vrfurilor de ramp, cnd vizibilitatea este redus sub 50 m;
B. n curbe, dac vizibilitatea este redus sub 50 m;
C. la ntlnirea indicatorului Drum cu prioritate.

10. Dac circulai pe un drum naional european (E), v este interzis:


A. s folosii pe timpul zilei luminile de ntlnire;
B. s oprii pe partea carosabil;
C. s depii.

11. Care este deosebirea dintre oprire i staionare?


A. niciuna;
B. deosebirea const n durata de imobilizare a vehiculului;
C. deosebirea const n modul de aezare i asigurare a autovehiculului pe drum.

12. Oprirea este interzis:


A. pe sectoarele de drum unde depirea este interzis;
B. n zona de aciune a indicatorului Staionarea interzis;
C. n dreptul cilor de acces care deservesc proprietile alturate drumurilor publice.

13. Staionarea este interzis:


A. n zona de aciune a indicatorului Circulaie n ambele sensuri;
B. pe sectoarele de drum unde este interzis depirea prin indicator;
C. pe partea carosabil a drumurilor naionale.

14. Se interzice oprirea voluntar:


A. la mai puin de 100 m de calea ferat industrial;
B. pe trotuar;
C. n zona de aciune a indicatorului Prioritate fa de circulaia din sens invers".

15. n care dintre situaii oprirea este interzis?


A. n zona de aciune a indicatorului care interzice depirea;
B. pe strzile unde circulaia se desfoar n sens unic;
C. n dreptul altui vehicul care se afl oprit, dac prin aceasta se stnjenete circulaia a dou
vehicule venind din sensuri opuse.

16. n care dintre situaiile de mai jos este interzis oprirea vehiculelor pe drumurile
publice?
A. pe partea carosabil a drumurilor naionale;
B. la o distan mai mic de 25 m nainte i dup indicatorul staiei pentru mijloacele de
transport public de persoane;
C. la mai puin de 50 m de cel mai apropiat col al interseciei.

CAIETUL CURSANTULUI 105


17. n care dintre situaiile prezentate mai jos nu este permis oprirea voluntar a
vehiculelor?
A. la o distan mai mic de 50 m de trecerea la nivel cu calea ferat;
B. pe pistele obligatorii pentru pietoni;
C. pe platforma cii ferate sau de tramvai, dac prin aceasta este stnjenit circulaia
vehiculelor pe ine.

18. n care dintre situaii este interzis oprirea?


A. la o distan mai mic de 25 m nainte i dup indicatorul de staie pentru mijloacele de
transport public de persoane;
B. la o distan mai mic de 25 m de colul interseciei;
C. la o distan de 5 m n spatele ultimului vagon de tramvai oprit ntr-o staie fr refugiu
pentru pietoni.

19. Oprirea este interzis:


A. la mai puin de 25 m de colul unei intersecii;
B. n zona de aciune a indicatorului Staionarea interzis;
C. n curbe i pe sectoarele de drum cu vizibilitate redus sub 50 m.

20. Oprirea este interzis:


A. la mai puin de 50 m de colul interseciei;
B. n locul n care se mpiedic vizibilitatea unui semnal luminos;
C. n curbe cu vizibilitatea sub 100 m.

21. n care dintre urmtoarele situaii este interzis oprirea?


A. pe sectoarele de drum neiluminate;
B. la o distan mai mic de 5 m fa de spatele unui tramvai;
C. pe drumurile naionale europene.

22. Oprirea voluntar a unui vehicul este interzis:


A. pe drumurile cu un singur sens de circulaie;
B. pe drumurile cu o lime mai mic de 6 m;
C. n locurile unde s-ar mpiedica observarea unui indicator sau a unui semnal luminos.

23. n care dintre situaii este interzis oprirea?


A. n curbe i pe sectoarele de drum cu vizibilitate redus sub 50 m;
B. la mai puin de 50 m de cel mai apropiat col al interseciei;
C. n zona de aciune a indicatorului Staionarea interzis.

24. Oprirea voluntar a unui vehicul este interzis:


A. n zona de aciune a indicatorului Staionarea interzis;
B. n curbe i n alte locuri unde vizibilitatea este redus sub 100 m;
C. n interseciile cu sens giratoriu.

CAIETUL CURSANTULUI coala de oferi EXIGENT www.exigent.ro , tel: 0744-53.97.32


106
25. Oprirea voluntar a vehiculelor este interzis:
A. pe drumurile cu sens unic;
B. n zonele rezideniale semnalizate ca atare;
C. la mai puin de 25 m nainte i dup staiile mijloacelor de transport public de persoane.

26. Oprirea voluntar a vehiculelor este interzis:


A. pe platforma cii ferate sau de tramvai, dac prin aceasta este stnjenit circulaia
vehiculelor pe ine;
B. la mai puin de 50 m de trecerile pentru pietoni;
C. la o distan mai mic de 150 m de trecerea la nivel cu calea ferat.

27. Oprirea este interzis:


A. la o distan mai mic de 25 m de colul interseciei;
B. pe drumul cu sens unic;
C. la o distan de 5 m n spatele ultimului vagon de tramvai oprit n staia fr refugiu pentru
pietoni.

28. n care dintre situaiile de mai jos este interzis oprirea vehiculelor pe drumurile
publice?
A. n interseciile cu sens giratoriu;
B. n zona de aciune a indicatorului Staionarea interzis;
C. pe arterele cu un singur sens de circulaie.

29. Este interzis oprirea voluntar:


A. pe trecerile pentru pietoni sau la mai puin de 25 m, nainte i dup acestea;
B. la o distan mai mic de 100 m, nainte i dup trecerea la nivel cu calea ferat;
C. la o distan mai mic de 50 m, nainte i dup staiile mijloacelor de transport public.

30. n care dintre situaii oprirea este interzis:


A. pe strzile cu sens unic;
B. n interseciile cu sens giratoriu;
C. n dreptul indicatorului Parcarea interzis".

31. Oprirea este interzis:


A. pe drumurile publice unde circul troleibuze i tramvaie;
B. la o distan mai mic de 25 m fa de trecerea pentru pietoni;
C. n zona de staionare cu durat limitat.

32. Precizai n care dintre situaii este interzis staionarea voluntar a vehiculelor?
A. n dreptul cilor de acces care deservesc proprietile alturate drumurilor publice;
B. n zona aglomerat a pieelor;
C. n pante i n rampe.

CAIETUL CURSANTULUI 107


33. n care dintre situaii este interzis staionarea voluntar a vehiculelor?
A. n dreptul cilor de acces care deservesc proprietile alturate drumurilor publice;
B. n zona rezidenial semnalizat corespunztor;
C. pe drumurile judeene.

34. Este permis staionarea autovehiculelor pe timpul nopii pe partea carosabil a


unui drum comunal neiluminat?
A. da, dac se aprind luminile de poziie sau de staionare;
B. nu, ntruct n toate cazurile se interzice pe timpul nopii staionarea pe partea carosabil;
C. da, dac n afara luminilor de poziie, prezena autovehiculului este semnalizat i cu
ajutorul triunghiurilor reflectorizante.

35. Este interzis staionarea unui autoturism pe un drum public cu o lime mai mic de
6 m?
A. da;
B. nu;
C. legal, nu este prevzut.

36. Ce obligaii are conductorul unui vehicul atunci cnd dorete s intre sau s ias
dintr-un rnd de vehicule staionate?
A. s se asigure c distana dintre vehicule este suficient pentru parcarea vehiculului;
B. s semnalizeze i s se asigure c poate executa manevra;
C. s nu execute manevra n zona de aciune a indicatorului Staionarea interzis.

37. Poate staiona noaptea, pe un drum public, remorca unui autoturism?


A. nu;
B. da, dac drumul este iluminat;
C. da, dac aceasta este semnalizat cu triunghiuri reflectorizante.

38. Se interzice staionarea voluntar:


A. pe drumurile cu mai puin de dou benzi pe sensul de mers;
B. n zona de acionare a indicatorului Circulaie n ambele sensuri";
C. n dreptul cilor de acces care deservesc proprieti alturate drumurilor publice.

39. Dac un drum public este neiluminat, este permis staionarea vehiculelor pe partea
carosabil?
A. da, dac sunt aprinse luminile de poziie sau de staionare;
B. da, dar numai n interiorul localitilor;
C. nu.

40. Putei lsa noaptea, pe un drum public, remorca autoturismului pe care l conducei?
A. nu, ntruct n acest caz staionarea este interzis;
B. da, deoarece remorca nu face parte din categoria autovehiculelor;
C. da, dac luminile de poziie sunt aprinse.

108 CAIETUL CURSANTULUI coala de oferi EXIGENT www.exigent.ro , tel: 0744-53.97.32


41. Ce obligaii are conductorul unui autovehicul staionat pe drumul public, dac se
ndeprteaz de acesta?
A. s acioneze frna de ajutor, s opreasc funcionarea motorului i s cupleze o treapt
inferioar de vitez;
B. s-i semnalizeze prezena pe timp de noapte cu o surs de lumin;
C. s nu opreasc prea aproape de urmtorul autovehicul.

42. Este interzis staionarea unui autoturism n zona marcajului longitudinal continuu?
A. nu;
B. da, n cazul n care conductorii celorlalte vehicule ar fi determinai s treac peste marcajul
respectiv;
C. legal, nu este prevzut.

43. Este interzis oprirea n dreptul marcajului longitudinal continuu, aplicat ntre
sensurile de circulaie?
A. nu;
B. da, atunci cnd conductorii celorlalte vehicule ar fi obligai astfel s treac peste marcajul
respectiv;
C. legal, nu este prevzut.

44. Ce autovehicule pot opri n rndul doi, lng alte vehicule staionate pe partea
dreapt a carosabilului?
A. toi cei care au ceva urgent de rezolvat;
B. taximetrele, la urcarea sau coborrea pasagerilor, atunci cnd circulaia permite acest lucru;
C. orice autoturism.

45. Cum se semnalizeaz, noaptea, intenia de a depi alt vehicul, ntr-o localitate, pe
un drum neiluminat?
A. cu faza de drum a luminii farurilor;
B. cu luminile indicatoare de direcie;
C. prin folosirea combinat a fazei scurte i a semnalului sonor.

46. Cnd circulai pe un drum naional european v este interzis:


A. folosirea mijloacelor de averizare sonor;
B. remorcarea altui autovehicul;
C. staionarea voluntar pe partea carosabil.

47. Este permis staionarea n dreptul cilor de acces care deservesc proprietile
alturate drumurilor publice?
A. legal, nu este prevzut;
B. da, dar numai a autovehiculelor avnd o mas total maxim autorizat de pn la 1,5 t;
C. nu, deoarece staionarea n astfel de locuri este interzis.

48. Este permis staionarea vehiculelor n zona de aciune a indicatorului Drum


ngustat?
A. da;
B. nu;
C. legea nu prevede nimic cu privire la acest aspect.
CAIETUL CURSANTULUI
109
49. Parcarea este permis:
A. numai n locurile special destinate, semnalizate prin indicatoare sau marcaje;
B. pe orice drum public, unde staionarea nu este interzis, cu condiia s nu se stnjeneasc
circulaia celorlalte vehicule;
C. numai pe strzile cu o lime de cel puin 6 m.

50. Este permis parcarea autoturismelor pe trotuar, dac se asigur spaiu de cel puin
1 m pentru circulaia pietonilor ?
A. nu, ntruct trotuarul este rezervat n exclusivitate deplasrii pietonilor;
B. da, dar numai n acele zone unde exist reglementri n acest sens;
C. da, cnd vehiculul trebuie scos de pe partea carosabil pentru a nu stnjeni autovehiculele
aflate n micare.

51. V este permis s parcai autovehiculul pe drumurile publice:


A. n locurile special amenajate i semnalizate prin indicatoare i marcaje rutiere;
B. acolo unde nu exist parcri amenajate;
C. acolo unde circulaia n ambele sensuri se desfoar fr dificultate.

52. n care dintre situaii este interzis ntoarcerea vehiculului?


A. n locul n care este instalat indicatorul cu semnificaia ntoarcerea interzis;
B. n locurile n care oprirea este interzis, cu excepia interseciilor;
C. n zona de aciune a indicatorului Staionarea interzis.

53. n care dintre situaiile de mai jos este interzis ntoarcerea?


A. n curbele cu vizibilitatea redus sub 50 m;
B. la ntlnirea indicatorului Drum cu prioritate;
C. la ntlnirea indicatorului Drum ngustat.

54. Cnd nu v este permis ntoarcerea vehiculului?


A. cnd limea drumului public este mai mic de 7 m;
B. la urcarea pantelor;
C. pe marcajul pietonal.

55. ntoarcerea este interzis:


A. pe drumurile cu circulaie intens;
B. cnd exist riscul ca marginea drumului s cedeze, respectiv soliditatea drumului nu
permite;
C. pe poduri.

56. ntoarcerea este interzis:


A. n ramp, dac vizibilitatea este sub 50 m;
B. n dreptul unui garaj;
C. la trecerile pentru pietoni.

110 CAIETUL CURSANTULUI coala de oferi EXIGENT www.exigent.ro , tel: 0744-53.97.32


57. n ce situaie este interzis ntoarcerea?
A. n apropierea staiilor de tramvai;
B. cnd vizibilitatea este redus sub 100 m;
C. n locurile unde soliditatea drumului nu permite.

58. ntoarcerea este interzis:


A. pe strzile cu sens unic;
B. n intersecii i la mai puin de 50 m de cel mai apropiat col al interseciei;
C. la mai puin de 100 m de o trecere la nivel cu calea ferat.

59. Se interzice ntoarcerea vehiculului:


A. pe marcajul pietonal;
B. la o distan mai mic de 50 m de marcajul pietonal;
C. n intersecii, inclusiv n cele cu circulaie n sens giratoriu.

60. Se interzice ntoarcerea vehiculului:


A. pe drumurile supuse restriciilor de vitez;
B. pe drumurile cu o singur band pe sens;
C. n interseciile n care este interzis virajul la stnga.

61. La ntlnirea crui indicator este permis ntoarcerea autovehiculului?


A. Sens unic;
B. nainte;
C. Staionarea interzis.

62. ntoarcerea autovehiculului este interzis:


A. unde marcajul axial este discontinuu;
B. n interseciile unde este necesar manevrarea nainte i napoi;
C. n zona de aciune a indicatorului Staionarea interzis.

63. ntoarcerea unui autovehicul este interzis:


A. la o distan mai mic de 50 m de staia de autobuz, troleibuz sau tramvai;
B. n ramp, unde vizibilitatea este sub 50 m;
C. pe strzile pe care circulaia se desfoar n ambele sensuri.

64. ntoarcerea unui autovehicul este interzis:


A. la o distan mai mic de 100 m de staiile de autobuz, troleibuz sau tramvai;
B. pe drumurile pe care o band de circulaie este ocupat de linia de tramvai;
C. la mai puin de 50 m de trecerea la nivel cu o cale ferat curent.

CAIETUL CURSANTULUI 111


65. ntoarcerea este interzis:
A. pe poduri i sub poduri;
B. pe drumurile naionale;
C. la mai puin de 50 m de intrarea n sediile instituiilor.

66. ntoarcerea unui autovehicul pe un drum presupune, nainte de efectuarea manevrei:


A. semnalizarea i asigurarea din fa, din spate i din lateral;
B. oprirea i semnalizarea inteniei de a ntoarce;
C. asigurarea i ncadrarea pe banda de lng axul drumului.

67. Mersul napoi este interzis:


A. cnd vizibilitatea n spate nu este asigurat;
B. nu exist prevedere legal n acest sens;
C. la mai puin de 50 m de staiile de autobuz i tramvai.

68. La ntlnirea unui vehicul cu un ansamblu de vehicule, pe un drum public ngust,


unde trecerea din sensuri opuse este imposibil sau periculoas, va manevra cu
spatele:
A. ansamblul de vehicule;
B. vehiculul;
C. la libera nelegere.

69. La ntlnirea unui vehicul greu cu unul uor, pe un drum public ngust, pentru a face
posibil trecerea va manevra cu spatele:
A. vehiculul uor;
B. vehiculul greu;
C. la libera nelegere.

70. Mersul napoi este interzis:


A. pe o distan mai mare de 50 m;
B. legal, nu este prevzut o anumit distan;
C. pe o distan mai mare de 100 m.

71. Cum v asigurai c nu exist niciun pericol atunci cnd manevrai autoturismul
napoi?
A. aprindei lanterna de cea din spate;
B. claxonai nainte de a pleca;
C. v asigurai din fa, din spate i din lateral.

72. Cum este definit depirea?


A. trecerea unui vehicul pe lng altul, cnd circul n acelai sens, dar pe o band alturat;
B. manevra prin care un vehicul trece naintea altui vehicul ori pe lng un obstacol, aflat pe
acelai sens de circulaie, prin schimbarea direciei de mers i ieirea de pe banda de circulaie
C. trecerea unui vehicul prin dreptul altuia.

coala de oferi EXIGENT www.exigent.ro , tel: 0744-53.97.32


112 CAIETUL CURSANTULUI
73. Depirea vehiculelor pe drumurile publice este interzis:
A. pe poriunile de drum unde oprirea este interzis;
B. n interseciile cu circulaie nedirijat;
C. pe drumurile publice cu o singur band pe sens.

74. Suntei obligat s semnalizai orice schimbare a direciei de mers?


A. numai dac sunt vehicule care v urmeaz;
B. numai n localiti;
C. da.

75. Ce se nelege prin distana de 100 m pentru semnalizarea schimbrii direciei de


mers n afara localitii?
A. distana fa de vehiculul care circul din spate;
B. distana parcurs din momentul semnalizrii inteniei de a efectua manevra i locul unde se
produce schimbarea direciei de mers;
C. distana fa de locul terminrii manevrei de depire.

76.Este interzis oprirea unui autoturism pe un drum public cu o lime mai mic de 6m?
A. da;
B. nu;
C. legal,nu este prevzut

77. Ct timp trebuie meninut semnalizarea schimbrii direciei de mers la executarea


manevrelor?
A. 10 secunde de la nceperea manevrei;
B. pe ntreaga durat a executrii manevrei;
C. legea nu prevede nimic cu privire la acest aspect.

78. n care dintre situaii este interzis depirea unui moped?


A. pe trecerile pentru pietoni, semnalizate cu indicator sau cu marcaj;
B. la mai puin de 50 m de trecerile la nivel cu calea ferat;
C. n zona de aciune a indicatorului Depirea autovehiculelor, cu excepia motocicletelor
fr ata, interzis.

79. n ce situaii nu v este permis depirea?


A. cnd un autobuz se afl oprit n staie;
B. pe un drum n ramp, cnd vizibilitatea este peste 50 m;
C. ntr-o intersecie nedirijat.

80. n care dintre situaii este permis depirea?


A. n intersecia semnalizat cu indicatoare de prioritate;
B. n intersecia dirijat prin semnale luminoase;
C. n intersecia dirijat prin semnale ale poliistului.

81. Ce obligaii avei cnd sesizai c urmeaz s fii depit de un alt autovehicul?
A. s reducei viteza de mers;
B. s nu mrii viteza de mers;
C. s circulai ct mai aproape de marginea din dreapta a carosabilului sau a benzii pe care v
deplasai.
CAIETUL CURSANTULUI
113
82. Conductorul de autovehicul poate efectua depirea pe partea dreapt a
autovehiculului al crui conductor a semnalizat intenia schimbrii direciei de mers
spre stnga?
A. da, dac vehiculul din fa s-a angajat corespunztor prsirii sensului de mers;
B. da, dac s-a creat spaiu suficient pentru aceast manevr;
C. nu.

83. n care dintre urmtoarele situaii nu este permis depirea?


A. cnd autobuzul se afl oprit n staie;
B. n apropierea vrfurilor de ramp, cnd vizibilitatea este sub 50 m;
C. ntr-o intersecie nedirijat.

84. n care dintre situaiile de mai jos este interzis depirea vehiculelor?
A. n zona de aciune a indicatorului Alte pericole;
B. la mai puin de 50 m de o intersecie;
C. n curbe, unde vizibilitatea este redus sub 50 m.

85. Precizai n care dintre situaiile de mai jos este interzis depirea:
A. la coborrile a cror pant depete 10%;
B. pe trecerile pentru pietoni sau pe cele la nivel cu calea ferat curent i la mai puin de 50
m de acestea;
C. n situaia n care, din sens opus, un vehicul este nevoit s execute o manevr, pentru a
evita coliziunea.

86. Putei depi tramvaiul oprit ntr-o staie fr refugiu pentru pietoni, pe o strad cu
sens unic?
A. da, dar numai pe partea stng;
B. da, dar numai dac nu exist pietoni n staia de tramvai;
C. nu, deoarece depirea este interzis.

87. Cum se execut depirea autoturismelor i a autocamioanelor pe un drum fr


marcaje, pe care circulaia se desfoar n sens unic?
A. pe partea stng;
B. pe partea dreapt;
C. pe ambele pri.

88. Este interzis depirea:


A. tuturor vehiculelor, la 100 m de trecerile la nivel cu calea ferat curent;
B. vehiculelor cu traciune animal, motocicletelor fr ata, mopedelor i bicicletelor, dac
vizibilitatea asupra drumului este asigurat pe o distan mai mare de 20 m, iar limea
drumului este de cel puin 7m;
C. n interseciile cu circulaie nedirijat.

89. n ce situaii este interzis depirea unui moped?


A. n zona de aciune a indicatorului Depirea autovehiculelor, cu excepia motocicletelor fr
ata, interzis;
B. pe trecerile de pietoni semnalizate;
C. la mai puin de 100 m de trecerea la nivel cu calea ferat.

114 CAIETUL CURSANTULUI coala de oferi EXIGENT www.exigent.ro , tel: 0744-53.97.32


90. n timp ce conducei un autoturism, avei voie s efectuai manevra de depire a
unui autobuz oprit n staie pentru urcarea i coborrea cltorilor?
A. da;
B. da, numai dac limea drumului public este mai mare de 6 m;
C. nu, n acest caz depirea este interzis.

91. Este interzis depirea:


A. pe drumuri cu circulaie intens;
B. pe drumuri cu lime mai mic de 6m dac depii vehicule cu 4 roi;
C. n interseciile cu circulaie nedirijat.

92. Ce trebuie s avei n vedere atunci cnd intenionai s depii att bicicliti, ct i
grupuri de pietoni care se deplaseaz pe carosabil?
A. putei depi numai dup ce pietonii i biciclitii v-au fcut semn n acest sens;
B. respectai prevederile legale;
C. biciclitii i pietonii pot fi depii numai dac distana lateral este de 3 m.

93. Ce vehicule pot fi depite, prin excepie, pe un pod?


A. vehiculele cu traciune animal, motociclete fr ata i biciclete;
B. tractoarele i alte autovehicule lente;
C. niciun vehicul.

94. n care dintre situaiile prezentate este interzis depirea vehiculelor pe drumurile
publice?
A. la ntlnirea indicatorului Circulaie n ambele sensuri;
B. la o distan mai mic de 50 m de staia de tramvai, cnd acesta este oprit;
C. la trecerile pentru pietoni prevzute cu indicatoare i marcaje.

95. n care dintre situaii este permis depirea?


A. n interseciile dirijate prin semnale sonore;
B. n interseciile dirijate;
C. n interseciile nedirijate.

96. Este corect manevra de devansare pe autostrad a unui autovehicul pe banda


dreapt a acestuia?
A. da;
B. nu;
C. da, dar numai dac se folosesc semnalele de atenionare sonore i luminoase.

97. Depirea nu este permis:


A. atunci cnd vehiculul ce urmeaz a fi depit ruleaz cu viteza admis de lege;
B. n orice locuri i situaii n care vizibilitatea nu permite executarea manevrei;
C. atunci cnd traficul rutier este aglomerat.

CAIETUL CURSANTULUI
115
98. Tramvaiul poate fi depit pe partea stng?
A. nu;
B. da, n staiile fr refugiu, pentru protejarea cltorilor care urc sau coboar;
C. da, atunci cnd ntre ina din dreapta i bordur nu exist spaiu suficient pentru depire.

99. n ce situaii este interzis depirea unei biciclete?


A. n zona de aciune a indicatorului Depirea autovehiculelor, cu excepia motocicletelor
fr ata, interzis;
B. pe trecerile de pietoni semnalizate;
C. la mai puin de 100 m de trecerea la nivel cu calea ferat.

100. Este permis depirea cnd din sens opus se apropie un alt autovehicul?
A. da, dac cel care se apropie din sens opus a redus viteza de deplasare pentru a facilita
depirea;
B. nu, dac cel care se apropie din sens opus este obligat s efectueze manevre de evitare a
coliziunii;
C. da, dac spaiul lateral este suficient.

101. Cnd este permis depirea prin stnga a tramvaielor aflate n mers?
A. atunci cnd drumul public este cu sens unic;
B. cnd ntre ina de tramvai din dreapta i marginea trotuarului nu exist suficient spaiu
pentru depire;
C. n nicio situaie.

102. Care este momentul n care putei ncepe depirea unui tramvai oprit ntr-o staie
fr refugiu?
A. cnd cltorii au cobort din tramvai i au prsit partea carosabil;
B. acordnd prioritate pietonilor i cnd uile tramvaiului au fost nchise;
C. cnd autovehiculul din fa s-a pus n micare.

103. Pot fi depite autovehiculele pe partea dreapt?


A. nu, n nicio situaie;
B. da, dac spaiul lateral dintre vehicule permite acest lucru;
C. da, n cazul vehiculelor care urmeaz s vireze la stnga, iar spaiul rmas permite
depirea prin dreapta.

104. n care dintre situaii depirea este interzis?


A. n interseciile cu circulaie nedirijat i la trecerile pentru pietoni semnalizate;
B. n intersecii i la o distan de 50 m de acestea;
C. n zona de aciune a indicatorului Limitare de vitez.

105. n care dintre urmtoarele situaii v este interzis s efectuai depirea?


A. pe drumurile cu o singur band de circulaie pe sens;
B. la mai puin de 150 m de trecerile la nivel cu calea ferat;
C. n zona de aciune a indicatorului Depirea interzis.

coala de oferi EXIGENT www.exigent.ro, tel: 0744-53.97.32


116 CAIETUL CURSANTULUI
106. Este permis depirea vehiculelor n intersecii?
A. nu;
B. da, dac intersecia este dirijat;
C. da, dar numai a bicicletelor i a mopedelor.

107. Depirea vehiculelor pe drumurile publice este interzis:


A. pe sectorul de drum unde s-a format o coloan de autovehicule n ateptare, dac prin
aceasta se intr pe sensul opus de circulaie;
B. n interseciile dirijate doar cu indicatoare rutiere;
C. atunci cnd cel depit este remorcat i are puse n funciune luminile de avarie.

108. n care dintre situaii nu este permis mrirea vitezei de deplasare a


autovehiculului?
A. cnd un alt vehicul s-a angajat n depire;
B. n zona de aciune a indicatorului Vitez recomandat;
C. cnd acesta circul pe prima band, iar pe cea de lng axul drumului se deplaseaz alte
autovehicule, cu viteze superioare.

109. Este permis depirea cnd din sens opus se apropie, la mic distan, alt
vehicul?
A. da, dac prin depire se trece peste axa drumului;
B. da, dac drumul are o lime suficient, iar prin depire nu se trece peste axa drumului;
C. da, dac nu exist interdicia de a depi.

110. n faa dvs. circul un tractor cu dou remorci, pe ultima fiind scris FR
SEMNALIZARE. Intenionai s-l depii n apropierea unei intersecii. Cum procedai?
A. ateptai s trecei de respectiva intersecie, chiar dac pierdei din timpul planificat al
cltoriei;
B. v angajai n depire, ntruct autovehiculul dvs. v permite s rulai, n mod legal, cu o
vitez mai mare;
C. semnalizai efectuarea depirii i accelerai, pentru ca manevra s dureze ct mai puin.

111. Cum trebuie s procedeze conductorul de autovehicul nainte de a se angaja ntr-o


depire?
A. semnalizeaz i se apropie ct mai mult de axul drumului, pentru a-i asigura vizibilitatea
asupra circulaiei din sens opus;
B. avertizeaz prin semnale acustice sau optice pe conductorul vehiculului ce urmeaz a fi
depit;
C. se asigur c manevra se poate efectua n condiii de siguran, dup care semnalizeaz
intenia de a schimba direcia de mers.

112. Cum trebuie s semnalizai intenia de a depi alte vehicule, atunci cnd conducei
autovehiculul noaptea, pe un drum neiluminat dintr-o localitate?
A. cu luminile farurilor;
B. prin folosirea luminii de drum sau a claxonului;
C. cu luminile indicatoare de direcie.
113. Ce reprezint distana de 50 m necesar pentru semnalizarea schimbrii direciei de
mers n localiti?
A. distana fa de vehiculul care se deplaseaz n spatele dvs.;
B. distana fa de locul n care se termin executarea manevrei de depire;
C. distana dintre locul n care se semnalizeaz intenia de a depi i locul n care se ncepe
manevra.
CAIETUL CURSANTULUI 117
114. Exist vreo excepie de la regula depirii pe partea stng?
A. nu;
B. da, n cazul autovehiculului care intenioneaz s vireze spre stnga, i n cazul tramvaiului;
C. da, numai n cazul n care depirea se face pe o strad semnalizat cu indicatorul Drum
fr ieire.

115. Conductorul unui autovehicul poate executa o depire la ntlnirea indicatorului


Limitare de vitez?
A. da, dac n timpul manevrei viteza sa nu este mai mare dect cea nscris pe indicator;
B. nu, pn la ntlnirea indicatorului care semnalizeaz terminarea zonei de limitare a vitezei;
C. da, dac depirea se execut n afara unei localiti.

116. Cum vei proceda ntr-o curb lipsit de vizibilitate, dac n faa dvs. circul o
biciclet?
A. reducei viteza i v deplasai n spatele bicicletei, pn cnd drumul v ofer condiii bune
de vizibilitate pentru depire;
B. claxonai pentru a atrage atenia biciclistului c l depii;
C. v continuai deplasarea, deoarece n aceast situaie bicicletele pot fi depite.

117. Cum procedeaz conductorul autovehiculului cnd, aflndu-se ntr-o comun, n


imediata apropiere a unei treceri pentru pietoni semnalizate ca atare, intenioneaz s
depeasc un vehicul aflat n micare?
A. execut depirea cu vitez redus;
B. nu execut depirea;
C. execut depirea cu vitez sporit.

118. Cum trebuie s procedai cnd ajungei n spatele unui tramvai oprit ntr-o staie
fr refugiu pentru pietoni?
A. s oprii n dreptul ultimei ui;
B. s oprii n spatele acestuia i s v reluai deplasarea numai dup ce uile tramvaiului au
fost nchise;
C. s oprii la o distan de 25 m de tramvai.

119. Un conductor auto v-a depit de mai multe ori, ntruct nu circul cu vitez
constant. Cum procedai atunci cnd urmeaz s fii depit din nou?
A. creai condiii pentru a fi depit, apropiindu-v ct mai mult de partea dreapt a drumului
public;
B. l atenionai att cu claxonul, ct i cu braul stng, pentru a renuna la aceast manevr;
C. v deplasai spre stnga, din timp, pentru a nu-i permite efectuarea acestei manevre.

120. Ce trebuie s fac un conductor de vehicul pentru ca depirea s fie considerat


regulamentar?
A. s se asigure c manevra poate fi executat n condiii de siguran, dup care s
semnalizeze intenia de schimbare a poziiei de mers i s efectueze depirea;
B. s semnalizeze din timp intenia de schimbare a direciei de mers;
C. s mreasc viteza de deplasare, astfel nct s scurteze timpul de realizare a depirii.

121. V apropiai de o trecere la nivel cu calea ferat curent fr bariere, n traversarea


creia s-a angajat o cru aflat n faa dvs. n aceast situaie putei efectua
depirea?
A. da, dac aceasta nu a ajuns nc la linia de tren;
B. da, ntruct crua este un vehicul lent;
C. nu.

118 CAIETUL CURSANTULUI coala de oferi EXIGENT www.exigent.ro , tel: 0744-53.97.32


122. Se interzice depirea:
A. atunci cnd se ncalc marcajul continuu longitudinal;
B. n zonele cu trafic intens;
C. cnd se ncalc marcajul discontinuu longitudinal.

123. Ce obligaii avei nainte de efectuarea unei depiri?


A. s semnalizai intenia i s efectuai depirea;
B. s v asigurai din fa i s reducei corespunztor viteza;
C. s v asigurai i s semnalizai intenia de depire.

124. Cum trebuie s procedai dac, circulnd cu viteza maxim admis de lege,
observai c un alt autovehicul ncearc s v depeasc?
A. s nu mrii viteza i s circulai pe partea din dreapta a drumului, permind efectuarea
depirii;
B. s semnalizai cu lumina intermitent c ai neles intenia celuilalt autovehicul de a v
depi;
C. s folosii semnalele sonore i luminoase, pentru a-l ateniona pe conductorul celuilalt
autovehicul c depete limita vitezei.

125. Din ce direcie trebuie s se asigure un conductor auto, nainte de a trece la


efectuarea unei depiri?
A. din fa;
B. din spate;
C. att din fa, ct i din spate.

126. Cnd nu este permis s mrii viteza de deplasare a autovehiculului?


A. cnd circulai pe prima band;
B. cnd un alt vehicul s-a angajat n depirea dvs.;
C. n intersecii.

127. n care dintre urmtoarele situaii v este interzis s mrii viteza de deplasare?
A. cnd urmeaz s fii depit;
B. la sesizarea aparaturii de detectare a sistemelor radar;
C. pe timp de noapte.

128. Se consider depire faptul c vehiculele de pe o band circul mai repede dect
vehiculele de pe celelalte benzi?
A. nu;
B. nu, dac se circul pe banda din stnga;
C. da, dac se circul pe banda din dreapta.

129. Cum procedai atunci cnd, circulnd pe un drum public, la o curb cu vizibilitate
redus sub 50 m, observai c n faa dumneavoastr se deplaseaz un vehicul cu
traciune animal?
A. claxonai, pentru a determina vehiculul cu traciune animal s ias n afara carosabilului;
B. efectuai depirea, fiind permis prin lege;
C. circulai n spatele vehiculului cu traciune animal pn cnd avei o bun vizibilitate i
putei depi n siguran.

CAIETUL CURSANTULUI
119
130. Cum procedai atunci cnd circulai n afara localitilor, pe un drum cu o singur
band pe sens, i ntlnii un vehicul lent, lung sau greu pe care nu putei s l
depii?
A. l semnalizai pe cel de la volan prin mijloacele de avertizare sonor i luminoas;
B. oprii i lsai vehiculul respectiv s se ndeprteze;
C. v deplasai n urma acestuia, pn cnd manevra de depire se poate efectua.

131. Cum este definit depirea?


A. trecerea unui vehicul pe lng altul, cnd circul n acelai sens, dar pe o band alturat;
B. manevra prin care un vehicul trece naintea altui vehicul ori pe lng un obstacol, aflat pe
acelai sens de circulaie, prin schimbarea direciei de mers i ieirea de pe banda de
circulaie sau din irul de vehicule n care s-a aflat iniial;
C. trecerea unui vehicul prin dreptul altuia.

132. Ce v este interzis n aceast situaie?


A. s oprii sau s staionai;
B. s depii alte vehicule, cu excepia bicicletelor sau a
cruelor;
C. s clcai marcajul aplicat pe carosabil.

133. Este permis oprirea n situaia dat?


A. da, deoarece staia de tramvai este prevzut cu refugiu
pentru pietoni;
B. nu;
C. da, dac n staie nu se afl niciun tramvai.

134. Autoturismul a oprit regulamentar?


A. da, deoarece drumul nu este intens circulat;
B. da, pentru c spaiul rmas este suficient pentru depire;
C. nu, deoarece pe aceast categorie de drum sunt interzise
oprirea i staionarea.

135. Ai executat corect oprirea n aceast situaie?


A. da, pentru c autobuzul nu se afl n acest moment n
staie;
B. nu, pentru c acest spaiu este rezervat doar opririi
autobuzului;
C. da, dac semnalizai acest lucru cu lumina galben
intermitent.

120 CAIETUL CURSANTULUI coala de oferi EXIGENT www.exigent.ro , tel: 0744-53.97.32


136. Autobuzul este staionat. Care dintre cei doi
conductori procedeaz neregulamentar?
A. conductorul autobuzului;
B. conductorul autoturismului;
C. ambii conductori procedeaz regulamentar.

137. Autoturismul staioneaz regulamentar?


A. da, deoarece n zon nu sunt restricii de circulaie;
B. nu, deoarece se afl pe un drum naional;
C. nu, deoarece oblig camionul la depirea prin triplare.

138. Care dintre autovehicule staioneaz greit?


A. autocamionul;
B. autoutilitara;
C. ambele autovehicule.

139. Care dintre autoturisme staioneaz regulamentar?


A. autoturismul rou;
B. autoturismul albastru;
C. ambele autoturisme.

140. Camionul este staionat. Cine ncalc legea dac


ncercai s-l depii ?
A. conductorul autocamionului;
B. dumneavoastr;
C. att conductorul autocamionului, ct i dumneavoastr.

141. Care dintre autoturisme staioneaz greit?


A. autoturismul alb;
B. autoturismul rou;
C. ambele autoturisme.

CAIETUL CURSANTULUI 121


142. Este permis ntoarcerea pe autostrad?
A. nu;
B. da;
C. da, dac sensul de mers este blocat.

143. Putei executa depirea n aceast situaie?


A. da, legea nu interzice;
B. nu, deoarece drumul se ngusteaz;
C. nu, deoarece urmeaz un drum n lucru.

144. Motociclistul depete corect autocamionul?


A. da, procedeaz corect;
B. nu, deoarece din sens opus circul alt vehicul;
C. nu, deoarece indicatorul din imagine interzice acest lucru.

145. Conducei autoturismul albastru. V-ai angajat


corect n depirea motocicletei?
A. da, deoarece din sens opus nu circul niciun vehicul;
B. da, deoarece motocicleta nu trece peste axul drumului;
C. nu, deoarece motocicleta depete autocamionul.

146. Execut corect autoturismul manevra de depire?


A. nu, deoarece autobuzul are prioritate la plecarea din
staie;
B. nu, deoarece aceast manevr nu este permis n dreptul
staiilor mijloacelor de transport public de persoane;
C. da, manevra este regulamentar.

147. Autoturismul semnalizeaz intenia de a se pune n


micare. Putei efectua depirea?
A. nu, deoarece a semnalizat corect;
B. nu, vehiculele care pleac de pe loc au prioritate;
C. da, procedai regulamentar.

122 CAIETUL CURSANTULUI coala de oferi EXIGENT www.exigent.ro , tel: 0744-53.97.32


148. Este regulamentar s depii autobuzul oprit n
staie?
A. da, dac v asigurai i semnalizai;
B. da, numai dac autobuzul are refugiu pentru pietoni;
C. nu, pn la plecarea autobuzului din staie.

149. n situaia dat putei continua depirea?


A. da, dac conductorul autocamionului reduce viteza;
B. nu, pentru c sunt trei benzi de circulaie;
C. da.

150. Care dintre conductorii autovehiculelor execut


corect depirea tramvaiului aflat n mers?
A. ambii conductori;
B. conductorul motocicletei;
C. conductorul autoturismului.

151. V este permis s depii biciclitii?


A. da, dac prin claxonare biciclitii sunt determinai s se
angajeze ct mai spre dreapta;
B. nu, pentru c din cauza circulaiei din sens opus nu se
poate pstra o distan lateral corespunztoare;
C. biciclitii pot fi depii fr restricii.

152. Putei depi tramvaiul oprit n staie?


A. nu, deoarece tramvaiul se depete prin partea stng;
B. nu, deoarece n staie nu exist refugiu pentru pietoni;
C. da, deoarece ntre ina de tramvai i trotuar exist spaiu
suficient pentru depire.

153. Putei depi n aceast situaie?

A. nu, deoarece v aflai n zona unei treceri la nivel cu calea


ferat;
B. nu, deoarece v aflai la mai puin de 150 m de calea
ferat;
C. da, este regulamentar.

CAIETUL CURSANTULUI
123
154. Putei efectua depirea camionului?
A. nu, deoarece nu avei vizibilitate suficient;
B. da, deoarece interzicerea depirii se refer numai la
autovehiculele destinate transportului de marf;
C. nu, deoarece indicatorul interzice depirea
autovehiculelor.

155. V este permis s executai depirea n situaia


prezentat?
A. nu, deoarece efectuai manevra pe un pod;
B. da, ntruct axul drumului nu este marcat cu o linie
continu;
C. nu, deoarece podul nu are parapei din beton.

156. Conductorul autoturismului rou s-a angajat corect


n depirea autocamionului?
A. nu, deoarece nu s-a asigurat i nu a semnalizat intenia de
a depi;
B. da, deoarece din sens opus nu circul niciun vehicul;
C. nu, deoarece ncalc semnificaia indicatorului.

157. Este corect depirea autocamionului din


imagine?
A. da, deoarece din sens opus nu se apropie alt vehicul;
B. nu, pentru c depirea s-ar face ntr-o curb cu
vizibilitate redus sub 50 m;
C. nu, pentru c linia continu interzice acest lucru.

158. Putei depi mai multe vehicule n situaia de fa?


A. da;
B. nu;
C. numai dac sunt peste dou benzi de circulaie.

159. Este permis depirea n situaia dat?


A. da, deoarece axul drumului este marcat cu linie continu;
B. da, deoarece linia discontinu v este cea mai apropiat
de direcia de mers;
C. nu, deoarece autovehiculul din fa nu v permite
depirea.

124 CAIETUL CURSANTULUI coala de oferi EXIGENT www.exigent.ro , tel: 0744-53.97.32


160. Cum trebuie s procedeze conductorul
autoturismului verde n situaia dat?
A. depete prin partea dreapt autobuzul, dup ce a trecut
autoturismul rou;
B. trece printre autobuz i autoturismul rou, deoarece se
deplaseaz nainte;
C. semnalizeaz autobuzul s elibereze banda.

161. Indicatorul v interzice depirea?


A. da;
B. nu;
C. indicatorul nu vi se adreseaz.

162. Camionul execut corect depirea autoturismului?


A. da, deoarece conductorul autoturismului a semnalizat
intenia de a vira la stnga, iar spaiul rmas liber permite
trecerea camionului prin partea dreapt;
B. nu, deoarece n intersecii depirea este interzis;
C. nu, deoarece depirea se execut numai pe partea
stng.

163. Putei efectua depirea n situaia dat?


A. da, deoarece crua se deplaseaz foarte ncet;
B. nu, ntruct depirea este interzis n aceast situaie;
C. da, dac funcioneaz lumina intermitent de culoare alb.

164. Se poate efectua depirea n situaia dat?


A. da, legea nu interzice;
B. da, deoarece din sens opus nu se apropie niciun vehicul;
C. nu, deoarece v aflai n curb.

165. Autoturismul rou poate depi n situaia dat?


A. da, deoarece a semnalizat intenia i din sens opus nu se
apropie niciun vehicul;
B. da, deoarece se afl la mai mult de 150 m de calea ferat;
C. nu, deoarece depete o coloan oprit la trecerea la
nivel cu calea ferat.

CAIETUL CURSANTULUI
125
Capitolul 8. Viteze maxime legale;
Reducerea vitezei.
1. Ce obligaii v revin n timpul conducerii autovehiculului cu privire la vitez?
A. s respectai viteza maxim admis pe sectorul de drum pe care circulai, corespunztoare
categoriei din care face parte autovehiculul condus;
B. s v conformai limitelor de vitez impuse prin mijloacele de semnalizare specifice;
C. s rulai pe ct posibil n treptele inferioare de vitez, pentru a nu polua mediul.

2. Ce obligaii v revin n ceea ce privete regimul vitezei de circulaie?


A. s respectai regimul legal de vitez aplicabil pe traseul pe care v deplasai;
B. s adaptai viteza n funcie de condiiile de drum, astfel nct s putei efectua orice
manevr n condiii de siguran;
C. s nu depii viteza legal n zonele n care este instalat aparatura radar.

3. Care sunt vitezele maxime admise pentru categoria de autovehicule B?


A. 90 km/h pe autostrzi, 80 km/h pe drumurile expres sau naionale europene i 70 km/h pe
celelalte categorii de drumuri;
B. 130 km/h pe autostrzi, 100 km/h pe drumurile expres sau naionale europene i 90 km/h
pe celelalte categorii de drumuri;
C. 130 km/h pe autostrzi i 90 km/h pe celelalte categorii de drumuri.

4. Viteza maxim cu care pot s conduc un autoturism, pe drumurile naionale, altele


dect cele europene (E), persoanele care au mai puin de un an de practic de
conducere, este de:
A. 70 km/h;
B. 90 km/h;
C. 80 km/h.

5. Care este limita maxim de vitez n afara localitilor, pe drumurile expres sau pe
cele naionale europene (E)?
A. 100 km/h;
B. 110 km/h;
C. 90 km/h.

6. Limita maxim de vitez pe care administratorul drumului public o poate stabili pe


anumite sectoare, din interiorul localitilor, pentru autovehiculele din categoriile A i B,
nu poate fi mai mare de:
A. 50 km/h;
B. 80 km/h;
C. 110 km/h.

7. Care este limita legal de vitez n afara localitilor, pe celelalte categorii de drumuri,
altele dect autostrzile, drumurile expres sau cele naionale europene (E)?
A. 70 km/h;
B. 90 km/h;
C. 100 km/h.

126 CAIETUL CURSANTULUI coala de oferi EXIGENT www.exigent.ro , tel: 0744-53.97.32


8. Conducei un autoturism care tracteaz o semiremorc pe un drum naional european
(E). Care este viteza maxim cu care avei voie s circulai n afara localitilor?
A. 70 km/h;
B. 110 km/h;
C. 90 km/h.

9. Limita inferioar de vitez pe care administratorul drumului public o poate stabili pe


anumite sectoare, din interiorul localitilor, nu poate fi mai mic de:
A. 10 km/h pentru tramvaie i 30 km/h pentru toate autovehiculele;
B. 20 km/h pentru tramvaie i 40 km/h pentru toate autovehiculele;
C. 30 km/h pentru tramvaie i 50 km/h pentru toate autovehiculele.

10. La o intersecie semaforizat, semnalul verde se schimb n galben. Conductorul


unui autovehiculul, fiind foarte aproape de semafor, oprete brusc i este lovit din spate
de conductorul care l urma. Care dintre cei doi conductori a greit?
A. conductorul primului autovehicul, care a oprit brusc;
B. conductorul autovehiculului din spate, care nu a pstrat distana de siguran n mers;
C. ambii conductori.

11. Viteza maxim cu care pot s conduc un autoturism, pe drumurile naionale


europene (E), persoanele care au mai puin de un an de practic de conducere, este de:
A. 100 km/h;
B. 80 km/h;
C. 90 km/h.

12. ntr-o zon rezidenial putei circula cu:


A. viteza minim obligatorie de 20 km/h;
B. viteza maxim de 20 km/h;
C. viteza maxim de 30 km/h.

13. Putei folosi o vitez mai mare dect cea legal pentru depirea unui autovehicul?
A. da, dac circulai pe autostrad;
B. da, dac v asigurai c din sens opus nu circul niciun alt vehicul;
C. nu.

14. De ce este necesar s mrii distana fa de autovehiculul care circul n faa dvs.,
atunci cnd circulai pe un carosabil umed?
A. deoarece aderena anvelopelor pe partea carosabil scade, iar spaiul de frnare crete;
B. deoarece nu putei sesiza prompt aprinderea lmpilor de stop ale autovehiculului din fa,
atunci cnd acesta frneaz;
C. deoarece roile autovehiculului din fa arunc spre dvs. Criblur.

15. Viteza maxim cu care pot s conduc un autoturism, pe autostrad, persoanele


care au mai puin de un an de practic de conducere, este de:
A. 130 km/h;
B. 100 km/h;
C. 110 km/h.

CAIETUL CURSANTULUI 127


16. Cum vei proceda noaptea, cnd vizibilitatea este redus din cauza ceii, din punct
de vedere al circulaiei preventive?
A. circulai ct mai aproape de axul drumului;
B. circulai ct mai aproape de marginea din dreapta a drumului public;
C. pstrai o distan egal ntre axa drumului i marginea din dreapta a prii carosabile,
rulnd cu o vitez care s asigure oprirea ntr-un spaiu mai mic dect cel de vizibilitate.

17. Cu ce vitez maxim pot circula n afara localitilor autovehiculele din categoriile A
i B?
A. 130 km/h pe autostrzi, 100 km/h pe drumurile expres sau naionale europene i 90 km/h
pe celelalte categorii de drumuri;
B. 110 km/h pe autostrzi, 90 km/h pe drumurile expres sau naionale europene i 80 km/h pe
celelalte categorii de drumuri;
C. 130 km/h pe autostrzi i 80 km/h pe celelalte categorii de drumuri.

18. Care este viteza maxim prevzut de lege pentru circulaia n zonele rezideniale?
A. 5 km/h;
B. 10 km/h;
C. 20 km/h.

19. Conductorul de vehicul care are mai puin de un an de practic de conducere, va


circula cu o vitez maxim admis n afara localitilor, mai mic cu:
A. 10 km/h;
B. 20 km/h;
C. 25 km/h.

20. Viteza maxim autorizat pe autostrzi pentru autovehiculele din categoriile A i B


este de:
A. 90 km/h;
B. 110 km/h;
C. 130 km/h.

21. Care este limita maxim de vitez n localiti?


A. 60 km/h;
B. 50 km/h;
C. 40 km/h.

22. Care este limita inferioar de vitez ce poate fi stabilit n interiorul localitilor?
A. nu mai puin de 30 km/h;
B. nu mai puin de 40 km/h;
C. nu exist prevedere legal.

23. Cu ce vitez se poate circula n apropierea unei intersecii?


A. limita maxim de vitez va fi respectat doar n cazul interseciilor dirijate;
B. cu o vitez care s permit oprirea, pentru a acorda prioritate de trecere participanilor la
trafic care au acest drept;
C. limita maxim de vitez n localiti va fi de 50 km/h, iar n afara localitilor de 130 km/h.

128 CAIETUL CURSANTULUI coala de oferi EXIGENT www.exigent.ro , tel: 0744-53.97.32


24. Cnd suntei obligat s pstrai o distan corespunztoare fa de cel care ruleaz
n faa dumneavoastr?
A. numai atunci cnd nu avei experien n conducere;
B. numai dac autovehiculul pe care l conducei nu are frnele eficiente;
C. n orice situaie.

25. Viteza se va reduce obligatoriu:


A. la trecerile pentru pietoni;
B. la semnalul poliistului de frontier;
C. la ntlnirea indicatorului Cedeaz trecerea.

26. n care dintre situaii suntei obligat s reducei viteza?


A. la trecerea la nivel cu calea ferat curent cu bariere;
B. la trecerea la nivel cu calea ferat curent fr bariere;
C. la trecerea la nivel cu calea ferat curent industrial.

27. Cu ce vitez suntei obligat s circulai pe drumurile publice din afara localitilor,
cnd partea carosabil este acoperit cu piatr cubic umed?
A. cu o vitez care s nu depeasc 50 km/h;
B. cu o vitez care s permit efectuarea oricrei manevre n condiii de siguran;
C. cu o vitez care s nu depeasc limita maxim de 90 km/h.

28. Suntei obligat s nu depii viteza de 50 km/h n afara localitilor, n urmtoarele


situaii:
A. pe poduri sau sub poduri;
B. la trecerea pe lng grupuri organizate, coloane militare sau cortegii, pe drumurile cu o
singur band pe sens;
C. n curbe deosebit de periculoase sau cu vizibilitate mai mic de 50 m.

29. n care dintre urmtoarele situaii suntei obligat s circulai cu o vitez care s nu
depeasc 30 km/h n localiti?
A. n zona de aciune a indicatorului de avertizare "Accident";
B. cnd vizibilitatea este sub 100 m, n condiii de cea;
C. la intersectarea cu vehiculele care circul din sens opus.

30. Viteza se reduce la semnalul:


A. personalului autorizat din zona lucrrilor drumului public;
B. agentului de cale ferat;
C. poliistului de frontier.

31. n care dintre urmtoarele situaii suntei obligat s circulai cu o vitez care s nu
depeasc 30 km/h n localiti?
A. n curbele deosebit de periculoase, semnalizate ca atare;
B. n curbele n care vizibilitatea este sub 50 m;
C. n zonele n care este interzis depirea.

CAIETUL CURSANTULUI
129
32. n care dintre urmtoarele situaii suntei obligat s circulai cu o vitez care s nu
depeasc 30 km/h n localiti?
A. ntr-o zon rezidenial, semnalizat ca atare;
B. la trecerea prin interseciile cu circulaie nedirijat;
C. ntr-o zon pietonal, semnalizat ca atare.

33. n care dintre urmtoarele situaii suntei obligat s circulai cu o vitez care s nu
depeasc 30 km/h n localiti?
A. la trecerile pentru pietoni semaforizate;
B. la circulaia pe poduri;
C. pe drumurile cu denivelri semnalizate ca atare.

34. Suntei obligat s circulai cu o vitez care s nu depeasc 50 km/h n afara


localitilor, n urmtoarele situaii:
A. la trecerea pe lng animale care se deplaseaz pe partea carosabil sau pe acostament;
B. la circulaia prin tunele;
C. n zona pietonal, semnalizat ca atare.

35. Cum este recomandat s procedai pentru a depi, n condiii de siguran, un


tramvai oprit ntr-o staie cu refugiu?
A. s avertizai sonor persoanele aflate n zona staiei;
B. s semnalizai din timp intenia de depire a tramvaiului;
C. s reducei viteza de deplasare.

36. Viteza de deplasare trebuie redus:


A. la ntlnirea indicatorului Cedeaz trecerea;
B. atunci cnd se circul din direcia opus tramvaielor, troleibuzelor i autobuzelor oprite n
staie, pe drumurile cu o singur band pe sens;
C. la ntlnirea indicatorului Prioritate fa de circulaia din sens invers.

37. n care dintre urmtoarele situaii suntei obligat s circulai cu vitez redus?
A. cnd suntei obosit i autovehiculul are sistemul de frnare defect;
B. la trecerea la nivel cu calea ferat curent;
C. pe drumurile judeene i comunale.

38. Viteza de deplasare trebuie redus pn la 30 km/h n localiti sau 50 km/h n afara
localitilor:
A. la trecerea pe lng grupuri organizate, coloane militare sau cortegii, dac acestea se afl
pe drumurile cu o singur band de circulaie pe sens;
B. la ntlnirea indicatorului Pist obligatorie pentru bicicliti;
C. la trecerile la nivel cu calea ferat dubl sau simpl prevzut cu bariere.

39. La trecerile pentru pietoni nesemaforizate, semnalizate corespunztor, cnd drumul


are cel mult o band pe sens, iar pietonii aflai pe trotuar, n imediata apropiere a prii
carosabile, intenioneaz s se angajeze n traversare, trebuie:
A. s circulai cu o vitez care s nu depeasc 30 km/h n localiti sau 50 km/h n afara
acestora;
B. s reducei brusc viteza i s acordai prioritate de trecere pietonilor care au acest drept;
C. nu avei nicio obligaie legal i nici vreo rspundere n cazul unui eventual accident.

130 CAIETUL CURSANTULUI coala de oferi EXIGENT www.exigent.ro , tel: 0744-53.97.32


40. Cu ce vitez vei circula n condiii de cea, ploi toreniale, ninsori abundente, dac
vizibilitatea este redus sub 100 m?
A. maxim 50 km/h n localiti sau 60 km/h n afara localitilor;
B. reducei viteza pn la limita evitrii oricrui pericol;
C. maxim 30 km/h n localiti sau 50 km/h n afara localitilor.

41. Suntei obligat s circulai cu o vitez care s nu depeasc 30 km/h n localiti, n


urmtoarele situaii:
A. n zona de aciune a indicatorului de avertizare Copii, n intervalul orar 07.00-22.00;
B. ntr-o zon rezidenial;
C. la schimbarea benzii de circulaie.

42. n care dintre urmtoarele situaii suntei obligat s circulai cu o vitez care s nu
depeasc 30 km/h n localiti?
A. la trecerile la nivel cu linia de tramvai;
B. la trecerile la nivel cu calea ferat industrial;
C. cnd partea carosabil este acoperit cu mzg.

43. Viteza va fi redus pn la limita legal n urmtoarele situaii:


A. n perimetrul pieelor aglomerate;
B. la ntlnirea indicatorului Oprire;
C. cnd partea carosabil este acoperit cu polei, ghea, zpad bttorit, mzg sau piatr
cubic umed.

44. Viteza de deplasare trebuie s nu depeasc 30 km/h n localiti sau 50 km/h n


afara localitilor:
A. cnd vizibilitatea este sub 100 m n condiii de cea, ploi toreniale, ninsori abundente;
B. cnd circulai pe poduri sau sub poduri;
C. la ntlnirea indicatorului Prioritate fa de circulaia din sens invers.

45. Care este viteza cu care trebuie s v deplasai pe un drum public umed sau
acoperit cu mzg sau zpad?
A. viteza prevzut de Regulament pentru categoria de drum pe care circulai n acel moment;
B. viteza care s v confere sigurana c putei opri i evita orice eveniment rutier, fr a intra
n derapaj;
C. n aceast situaie nu trebuie s circulai cu mai mult de 20 km/h.

46. Suntei obligat s nu depii viteza de 50 km/h n afara localitilor, n urmtoarele


situaii:
A. cnd partea carosabil este acoperit cu mzg;
B. la coborrea drumurilor n pant;
C. la ntlnirea indicatorului Prioritate pentru circulaia din sens invers.

47. Suntei obligat s reducei viteza pn la limita legal la trecerile pentru pietoni
nesemaforizate, dar semnalizate prin indicatoare i marcaje, dac:
A. drumul are cel mult o band pe sens, iar pietonii aflai pe trotuar intenioneaz s se
angajeze n traversare;
B. drumul are cel puin dou benzi pe sens;
C. trecerile sunt localizate n dreptul staiilor de tramvai.
CAIETUL CURSANTULUI
131
48. Cu ce vitez vei circula cnd partea carosabil este acoperit cu polei, ghea,
zpad bttorit, mzg sau piatr cubic umed?
A. viteza va fi redus la jumtate din viteza legal;
B. viteza s nu depeasc 30 km/h n localiti sau 50 km/h n afara localitilor;
C. viteza va fi redus n funcie de condiiile atmosferice.

49. Limita maxim de vitez cu care este permis circulaia autovehiculelor n afara
localitilor, atunci cnd vizibilitatea este redus sub 100 m, n condiii de cea, este de:
A. 70 km/h;
B. 50 km/h;
C. 90 km/h.

50. Viteza de deplasare trebuie s nu depeasc 30 km/h n localiti sau 50 km/h n


afara localitilor:
A. la ntlnirea indicatorului Drum cu prioritate;
B. n curbe deosebit de periculoase semnalizate ca atare sau n care vizibilitatea este mai
mic de 50 m;
C. atunci cnd se circul n aceeai direcie cu autobuzele oprite n staie, pe drumurile cu o
singur band pe sens.

51. Cum trebuie s procedai atunci cnd, circulnd pe drumul naional ntr-o localitate
rural, trecei pe lng o coloan militar care se deplaseaz n aceeai direcie?
A. mrii viteza i depii coloana;
B. folosii avertizorul sonor de la minimum 150 m;
C. reducei viteza pn la limitele prevzute de lege, dac drumul are o singur band pe
sens.

52. Cu ce vitez vei efectua virajul spre stnga ntr-o intersecie nedirijat?
A. cu o vitez mai mare dect cea legal;
B. cu o vitez de cel mult 80 km/h;
C. cu o vitez care s nu depeasc 30 km/h n localiti sau 50 km/h n afara localitilor.

53. Cu ce vitez maxim pot circula autovehiculele din categoriile A i B pe autostrad


cnd vizibilitatea este mai mic de 100m din cauza fumului de la un cmp pe care ard
resturi vegetale?
A. 50 km/h cel mult;
B. 110 km/h;
C. 130 km/h.

54. Care este viteza maxim ntr-o zon pietonal ?


A) 5km/h;
B) 25km/h ;
C) 15km/h.

55. Care dintre situaiile de mai jos v impun reducerea vitezei ?


A) balansarea n plan vertical a braului poliistului rutier;
B) balansarea n plan vertical a braului biciclistului aflat n trafic ;
C) balansarea n plan vertical a braului conductorului de animale pe drumul public.

132 CAIETUL CURSANTULUI coala de oferi EXIGENT www.exigent.ro , tel: 0744-53.97.32


56. Cu ce vitez vei putea rula dac suntei la volan?
A. 60 km/h;
B. 50 km/h;
C. 40 km/h.

57. n situaia dat:


A. vei circula cu pruden pn la prima intersecie;
B. vei circula cu maximum 30 km/h pe sectorul de drum
denivelat;
C. vei circula cu minimum 30 km/h.

58. Conductorul autoturismului din imagine va circula


cu:
A. 80 km/h;
B. 90 km/h;
C. 100 km/h.

59. Dac vrei s prsii autostrada:


A. mrii viteza;
B. circulai cu aceeai vitez;
C. reducei viteza.

60. Dup o ploaie torenial, este necesar s se pstreze o


distan considerabil mai mare fa de vehiculul care
circul n fa?
A. da, ntruct spaiul de frnare se mrete;
B. nu, ntruct acest lucru duce la aglomerarea traficului;
C. da, deoarece nu se observ indicatoarele.

61. Ce obligaii avei la ntlnirea indicatorului?


A. s nu depii viteza de 50 km/h, deoarece urmeaz o
curb deosebit de periculoas spre dreapta;
B. s reducei viteza pn la 40 km/h i s circulai cu faza de
ntlnire;
C. s nu depii vehiculele de transport de mrfuri.

CAIETUL CURSANTULUI
133
Capitolul 9. Permisul de conducere ;
Infraciuni i contravenii.
1. Permisul de conducere categoria B permite conducerea unui :
A. autovehiculul a crui mas maxim autorizat nu depete 3500 kg i al crui numr de
locuri pe scaune , n afara conductorului , nu este mai mare de 8;
B. ansamblu format dintr-un autovehicul trgtor din categoria B i o remorc a crei mas
total maxim autorizat nu depete 750 kg ( o remorc uoar);
C. ansamblu de vehicule a crui mas total maxim autorizat nu depete 4250 kg format
dintr-un autovehicul trgtor din categoria B i o remorc , a crei mas total maxim
autorizat depete 750 kg.

2. Unde trebuie s declarai pierderea, furtul sau distrugerea permisului de conducere:


A. la unitatea emitent;
B. la poliia de care aparinei cu domiciliul;
C. la cea mai apropiat secie de poliie.

3. Permisul de conducere categoria B este valabil i pentru conducerea unui


autovehicul destinat transportului de persoane, avnd mai mult de 8 locuri pe scaune, n
afara locului conducptorului?
A. da, dac posesorul permisului are o vechime n conducere de cel puin 1 an;
B. nu;
C. da, dac conductorul posed i categoria BE a permisului de conducere.

4. Precizai dac posesorul unui permis de conducere categoria B are permisiunea de a


conduce un autoturism cu remorc:
A. da, cu condiia ca acesta s aib permis de cel puin 3 ani;
B. da, dac masa remorcii nu depete 750 kg;
C. nu, deoarece pentru o astfel de remorc este necesar un permis de conducere categoria
BE.

5. Care dintre urmtoarele fapte constituie infraciuni?


A. nerespectarea semnalelor poliitilor la trecerea coloanelor oficiale;
B. conducerea sub influena unor produse sau substane stupefiante sau a unor medicamente
cu efecte similare;
C. depirea limitei legale de vitez cu peste 50 km/h.

6. Care dintre faptele de mai jos se consider infraciune i se pedepsete ca atare?


A. sustragerea de la obligaia de a supune autovehiculul inspeciei tehnice periodice;
B. prsirea locului accidentului care a avut ca urmare avarii;
C. repararea autovehicului ce prezint urme de accident, fr autorizaia poliiei.

7. Ce se poate ataa unui autovehicul din categoria B?


A. o remorc uoar, a crei mas s nu depeasc 750 kg;
B. o remorc sau o semiremorc, cu masa maxim autorizat de pn la 1 t;
C. o remorc, dar care, mpreun cu autovehiculul trgtor de categorie B, s nu depeasc
4250 kg.

134 CAIETUL CURSANTULUI coala de oferi EXIGENT www.exigent.ro , tel: 0744-53.97.32


8. Care dintre faptele de mai jos constituie infraciune i se pedepsete ca atare?
A. conducerea pe drumul public a unui autovehicul nenmatriculat;
B. conducerea pe drumul public a unui autovehicul fr certificat de nmatriculare;
C. conducerea pe drumul public a unui autovehicul cu numr de nmatriculare fals.

9. Se pedepsesc penal urmatoarele actiuni:


A. instalarea de mijloace de semnalizare rutiera sau modificarea pozitiei acestora fara
autorizatie legala;
B. organizarea sau participarea la concursuri neautorizate cu vehicule sau animale, pe
drumurile publice;
C. blocarea cu intentie a drumului public, daca se pune n pericol siguranta circulatiei.

10. Se pedepsesc penal urmtoarele aciuni:


A.distrugerea , degradarea ori aducerea n stare de nentrebuinare a indicatoarelor ,
semafoarelor rutiere ;
B. repararea autovehiculului cu urme de accident fr autorizaia eliberat de Poliie;
C. instalarea de mijloace de semnalizare rutier sau modificarea poziiei acestora far
autorizaie legal.

11. n care dintre situaiile de mai jos se anuleaz permisul de conducere?


A. pentru conducerea unui autovehicul sub influena buturilor alcoolice;
B. pentru infraciunile care s-au soldat cu moartea sau vtmarea grav a unei persoane,
svrite ca urmare a nerespectrii regulilor de circulaie;
C. pentru nerespectarea semnalelor poliitilor la trecerea coloanelor oficiale.

12. Care dintre faptele de mai jos atrag suspendarea exercitrii dreptului de conduce pe
o perioad de 90 de zile?
A. conducerea sub influena buturilor alcoolice;
B. conducerea sub influena produselor stupefiante;
C. conducerea unui vehicul nenmatriculat.

13. Conducerea pe drumul public a autovehicului de ctre o persoan cu o alcoolemie n


snge de peste 0,8 g/l atrage:
A. rspunderea contravenional i reinerea permisului de conducere;
B. rspunderea penal i anularea permisului de conducere;
C. rspunderea penal i suspendarea exercitrii dreptului de a conduce pe o perioad de 90
de zile.

14. Sustragerea de la recoltarea probelor biologice, n vederea stabilirii alcoolemiei,


constituie:
A. infraciune, i atrage anularea permisului de conducere;
B. contravenie, i se pedepsete cu nchisoare;
C. contravenie, i atrage reinerea permisului de conducere.

15. Cum se pedepsete conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul din


categoria C, de ctre o persoan al crei permis este valabil pentru categoria B?
A. penal;
B. contravenional;
C. amend contravenional i reinerea permisului de conducere.
CAIETUL CURSANTULUI
135
16. Suntei obligat s v supunei recoltrii probelor biologice, n cazul unui accident de
circulaie din care a rezultat moartea sau vtmarea integritii corporale ori a sntii
unor persoane?
A. da, dar numai dac suntei vinovat de producerea accidentului;
B. nu, dac ai fost testat cu un aparat autorizat;
C. da.

17. n care dintre urmtoarele situaii se anuleaz permisul de conducere?


A. n urma unei condamnri, printr-o hotrre definitiv, pentru o infraciune la regimul
circulaiei;
B. pentru nclcarea dispoziiilor legale referitoare la folosirea luminilor de ntlnire pe timp de
noapte, n afara localitilor;
C. pentru nclcarea dispoziiilor legale referitoare la obligaia de a semnaliza schimbarea
direciei de mers.

18. ncredinarea cu tiin a unui autovehicul, pentru a fi condus pe drumul public, unei
persoane care nu posed permis de conducere se pedepsete:
A. penal;
B. contravenional;
C. cu amend contravenional i anularea permisului de conducere.

19. Distrugerea, degradarea sau aducerea n stare de nentrebuinare, n mod


intenionat, a indicatoarelor, semafoarelor, amenajrilor rutiere se pedepsete astfel:
A. cu amend contravenional i puncte de penalizare;
B. penal;
C. cu suspendarea exercitrii dreptului de a conduce autovehicule.

20. Conducei autovehiculul pe drumurile publice i refuzai recoltarea unor probe


biologice n vederea stabilirii alcoolemiei. Vei fi pedepsit penal?
A. da;
B. numai dac suntei implicat ntr-un accident de circulaie;
C. nu.

21. Care este valoarea alcoolemiei n snge peste care se aplic pedeapsa penal
pentru un conductor aflat la volan?
A. 0,5 g/l;
B. 0,8 g/l;
C. 1 g/l.

22. Conductorul unui autovehicul angajat ntr-un accident din care a rezultat moartea
sau rnirea unei persoane poate prsi locul faptei fr ncuviinarea poliiei?
A. da, dac autovehiculul a blocat circulaia;
B. da, dac accidentul nu s-a produs din vina sa;
C. nu, ntruct fapta constituie infraciune.

23. Precizai msura care se ia atunci cnd titularul permisului de conducere a fost
declarat inapt pentru a conduce autovehicule, de ctre o instituie medical autorizat:
A. i se retrage permisul de conducere;
B. i se aplic sanciunile contravenionale complementare;
C. va fi reexaminat de ctre autoritatea competent.
CAIETUL CURSANTULUI coala de oferi EXIGENT www.exigent.ro , tel: 0744-53.97.32
136
24. Care sunt sanciunile contravenionale?
A. amenda penal;
B. amenda, i dup caz, atenionarea;
C. amend, puncte de penalizare, precum i suspendarea exercitrii dreptului de a conduce
autovehicule.

25. Pentru care dintre situaiile de mai jos se dispune reinerea permisului de
conducere?
A. pentru neacordarea prioritii de trecere;
B. permisul de conducere este deteriorat;
C. permisul de conducere prezint modificri, tersturi sau adugiri.

26. Pentru care dintre faptele de mai jos se aplic msura reinerii permisului de
conducere?
A. pentru neoprirea la semnalul regulamentar al poliistului;
B. pentru nerespectarea dispoziiilor legale referitoare la depire;
C. pentru nerespectarea normelor privind folosirea luminilor pe timp de noapte.

27. Cnd se restituie permisul de conducere reinut de ctre poliie n vederea


suspendrii exercitrii dreptului de a conduce?
A. la hotrrea agentului de circulaie;
B. la expirarea termenului de suspendare, dac a fost promovat testul de verificare a
cunotinelor, n situaiile prevzute de lege;
C. atunci cnd procesul verbal de contravenie a fost anulat printr-o hotrre judectoreasc
definitiv.

28. n care dintre situaii se suspend exercitarea dreptului de a conduce autovehicule?


A. n cazul depirii n mod repetat, cu mai mult de 20 km/h, a vitezei maxime legale;
B. n cazul neopririi la semnalul agentului de cale ferat;
C. n cazul neprezentrii n termen de 24 de ore la unitatea de poliie competent pe raza
creia s-a produs un accident cu avarierea vehiculului.

29. Pentru care dintre faptele de mai jos se aplic sanciuni contravenionale?
A. conducerea unui autovehicul sub influena buturilor alcoolice, avnd o mbibaie sub 0,8 g/l
alcool pur n snge;
B. punerea n circulaie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul
nenmatriculat;
C. conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de ctre o persoan fr permis de
conducere.

30. Care dintre faptele de mai jos atrag suspendarea exercitrii dreptului de conduce pe
o perioad de 90 de zile?
A. conducerea sub influena buturilor alcoolice;
B. conducerea sub influena produselor stupefiante;
C. conducerea unui vehicul nenmatriculat.

31. Suspendarea exercitrii dreptului de a conduce pentru 90 de zile se aplic n cazul:


A. conducerii sub influena buturilor alcoolice;
B. neacordrii prioritii de trecere vehiculelor care au acest drept;
C. nerespectrii semnalelor poliistului rutier aflat n exercitarea atribuiilor de serviciu.

CAIETUL CURSANTULUI
137
32. Cum se sancioneaz depirea pe partea dreapt a sensului de mers, fr
semnalizare i ncadrare corespunztoare direciei de deplasare?
A. cu amend contravenional i puncte de penalizare;
B. cu amend contravenional;
C. cu amend contravenional i suspendarea exercitrii dreptului de a conduce
autovehiculul.

33. Exercitarea dreptului de a conduce se suspend pe o perioad de 60 de zile pentru:


A. circulaia pe sens opus, cu excepia cazurilor n care se efectueaz regulamentar manevra
de depire;
B. depirea cu cel mult 30 km/h a vitezei maxime admise;
C. cumul de 10 puncte de penalizare.

34. n care dintre urmtoarele cazuri, pe lng amenda contravenional, se reine i


permisul de conducere?
A. neoprirea la semnalul persoanelor autorizate din zona de lucrri la drumul public;
B. nerespectarea semnalelor poliitilor la trecerea coloanelor oficiale;
C. neoprirea la semnalul agentului de cale ferat.

35. Ce msuri vor fi luate n cazul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul cu
defeciuni grave la mecanismul de direcie?
A. amend contravenional, reinerea certificatului de nmatriculare, precum i reinerea
permisului de conducere n vederea suspendrii exercitrii dreptului de a conduce
autovehicule;
B. amend contravenional;
C. amend contravenional i reinerea certificatului de nmatriculare.

36. n ce situaie este sancionat conductorul unui vehicul cu amend contravenional


i suspendarea dreptului de a conduce autovehicule?
A. la depirea cu 20 km/h a vitezei maxime admise;
B. la depirea cu mai mult de 30 km/h a vitezei maxime admise;
C. la depirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise.

37. n care dintre situaiile de mai jos se suspend exercitarea dreptului de a conduce?
A. depirea vitezei maxime admise cu peste 20 km/h;
B. nerespectarea regulilor privind depirea;
C. nefolosirea luminilor de cea dup lsarea serii.

38. Conductorul unui vehicul implicat ntr-un accident de circulaie, din care au rezultat
numai pagube materiale, este obligat s se supun recoltrii probelor biologice, dac
aerul expirat, testat cu un aparat autorizat, arat o concentraie:
A. mai mic de 0,40 mg/l alcool pur;
B. mai mare de 0,80 mg/l alcool pur;
C. mai mare de 0,40 mg/l alcool pur.

39. Cum se sancioneaz neacordarea prioritii de ctre conductorii de autovehicule i


tramvaie pietonilor angajai n traversarea drumului public, atunci cnd au acest drept?
A. prin anularea permisului de conducere;
B. prin amend contravenional i suspendarea exercitrii dreptului de a conduce
autovehicule;
C. prin amend contravenional i puncte de penalizare.

138 CAIETUL CURSANTULUI coala de oferi EXIGENT www.exigent.ro , tel: 0744-53.97.32


40. Cum este sancionat conductorul unui vehicul care a cumulat 15 puncte de
penalizare?
A. cu amend contravenional;
B. cu suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pentru o perioad de 30 de zile;
C. cu amend contravenional i suspendarea exercitrii dreptului de a conduce, pentru o
perioad de 60 de zile.

41. n ce situaie se reine permisul de conducere?


A. atunci cnd nu se respect obligaia de reducere a vitezei;
B. atunci cnd nu se respect normele referitoare la prioritatea de trecere a pietonilor;
C. atunci cnd se ncalc normele legale referitoare la staionare.

42. Cum se sancioneaz nerespectarea semnalelor poliitilor la trecerea coloanelor


oficiale sau intercalarea ntr-o astfel de coloan?
A. cu amend penal;
B. cu amend contravenional i suspendarea exercitrii dreptului de a conduce
autovehicule;
C. cu amend contravenional i puncte de penalizare.

43. Pentru care dintre faptele de mai jos se aplic msura reinerii permisului de
conducere?
A. pentru nerespectarea semnalelor, indicaiilor i dispoziiilor poliistului rutier aflat n
exercitarea atribuiilor de serviciu;
B. pentru nerespectarea dispoziiilor legale referitoare la oprire i staionare;
C. pentru nclcarea normelor legale referitoare la semnalizarea vehiculelor.

44. Trecerea cu autovehiculul la semnalul luminos de culoare roie se sancioneaz


astfel:
A. cu amend penal;
B. cu amend contravenional i puncte de penalizare;
C. cu amend contravenional i suspendarea exercitrii dreptului de a conduce
autovehiculul.

45. Pentru care dintre situaiile de mai jos se dispune reinerea permisului de
conducere?
A. pentru nerespectarea normelor legale referitoare la verificarea medical periodic;
B. pentru acumularea a 10 puncte de penalizare;
C. cnd permisul de conducere prezint modificri, tersturi sau adugiri.

46. Exercitarea dreptului de a conduce se suspend pe o perioad de 30 de zile pentru:


A. nerespectarea regulilor referitoare la remorcare;
B. utilizarea excesiv a claxonului;
C. depirea unei coloane de vehicule oprite la culoarea roie a semaforului.

47. Care sunt sanciunile ce se aplic n cazul depirii unei coloane de vehicule n
ateptare, dac prin aceasta se intr pe sensul opus de circulaie?
A. suspendarea certificatului de nmatriculare;
B. amend contravenional i suspendarea exercitrii dreptului de a conduce;
C. amend contravenional.

CAIETUL CURSANTULUI
139
48. Care dintre faptele de mai jos, comise ntr-un interval de un an de la restituirea
permisului de conducere, atrag majorarea perioadei suspendrii dreptului de a
conduce?
A. nclcarea dispoziiilor legale cu privire la semnalizarea schimbrii direciei de mers;
B. nlcarea dispoziiilor legale cu privire la folosirea luminilor din dotare pe timp de noapte;
C. acumularea din nou a cel puin 15 puncte de penalizare.

49. Permisul de conducere se restituie, dup expirarea perioadei de suspendare i


promovarea testului de cunoatere a regulilor de circulaie, dac a fost reinut pentru:
A. neacordarea prioritii de trecere vehiculelor care au acest drept, dac prin aceasta s-a
produs un accident de circulaie soldat cu pagube materiale;
B. nefolosirea n timpul mersului a centurii de siguran;
C. utilizarea excesiv a tergtoarelor de parbriz.

50. Care dintre faptele de mai jos, comise ntr-un interval de 12 luni de la restituirea
permisului de conducere, atrag sanciunea contravenional de suspendare a exercitrii
dreptului de a conduce autovehicule, pentru 60 de zile?
A. nclcarea dispoziiilor legale cu privire la semnalizarea schimbrii direciei de mers;
B. nclcarea dispoziiilor legale cu privire la folosirea luminilor din dotare pe timp de noapte;
C. acumularea din nou a cel puin 15 puncte de penalizare.

51. Se aplic puncte de penalizare pentru:


A. nerespectarea semnificaiei indicatorului Oprire, instalat la trecerea la nivel cu o cale
ferat;
B. depirea cu 31-40 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv pentru
categoria din care face parte autovehiculul condus;
C. depirea cu 10-20 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv pentru
categoria din care face parte autovehiculul condus.

52. Punctele de penalizare se aplic pentru:


A. nerespectarea semnificaiei indicatorului Copii;
B. nerespectarea semnificaiei indicatorului Drum cu denivelri;
C. nerespectarea semnificaiei indicatorului Oprire, instalat la trecerea la nivel cu o cale
ferat.

53. Cum se penalizeaz ptrunderea ntr-o intersecie dirijat prin semafoare, dac prin
aceasta se produce blocarea circulaiei n intersecie?
A. cu amend contravenional i aplicarea punctelor de penalizare;
B. cu suspendarea exercitrii dreptului de a conduce autovehicule pe o perioad de 30 de zile;
C. cu amend contravenional.

54. Se aplic puncte de penalizare pentru:


A. circulaia sau staionarea pe spaiul interzis care separ sensurile de circulaie pe
autostrad;
B. conducerea unui autovehicul cu permisul de conducere deteriorat;
C. lipsa unui tergtor de parbriz.

55. Pentru care dintre faptele de mai jos se aplic puncte de penalizare?
A. pentru conducerea autovehiculului de ctre o alt persoan dect proprietarul;
B. pentru conducerea autovehiculului fr una dintre plcuele cu numrul de nmatriculare;
C. noxele motorului ating limita legal admis.
CAIETUL CURSANTULUI coala de oferi EXIGENT www.exigent.ro , tel: 0744-53.97.32
140
56. Folosirea incorect, pe timp de noapte, a luminilor de drum la ntlnirea cu alt
autovehicul care circul din sens opus, se sancioneaz cu:
A. suspendarea exercitrii dreptului de a conduce autovehicule, dac aceast contravenie a
fost svrit n mod repetat;
B. anularea permisului de conducere;
C. amend i puncte de penalizare.

57. n ce situaie se dispune imobilizarea vehiculului?


A. cnd exist date sau indicii c acesta face obiectul unei contravenii;
B. cnd are defeciuni grave la sistemul de direcie;
C. cnd este n imposibilitatea de a se deplasa, din cauza unor defeciuni la motor.

58. Poliistul rutier poate dispune imobilizarea unui vehicul atunci cnd:
A. vehiculul nu are efectuat inspecia tehnic periodic;
B. anvelopele au alte dimensiuni dect cele prevzute n cartea de identitate a vehiculului;
C. conductorul auto refuz s se legitimeze.

59. n care dintre situaii se dispune imobilizarea unui vehicul?


A. cnd starea tehnic a vehiculului pune n pericol grav sigurana circulaiei;
B. cnd starea tehnic a vehiculului deterioreaz drumul public sau afecteaz mediul;
C. cnd conductorul autovehiculului nu are asupra sa certificatul de nmatriculare.

60. n care dintre situaii se dispune imobilizarea unui vehicul?


A. conductorul acestuia nu are asupra sa permisul de conducere;
B. starea tehnic a vehiculului deterioreaz drumul public sau afecteaz mediul;
C. conductorul autovehiculului nu are asupra sa certificatul de nmatriculare.

61. Imobilizarea unui vehicul de ctre poliistul rutier se dispune:


A. pentru lipsa triunghiurilor reflectorizante;
B. pentru lipsa trusei medicale de prim ajutor;
C. pentru refuzul de legitimare.

62. Ce bunuri sunt supuse confiscrii, n conformitate cu legea circulaiei?


A. mijloacele speciale de avertizare luminoas i sonor deinute ilegal;
B. farurile suplimentare i portbagajul suplimentar neautorizat;
C. mijloacele tehnice de detectare a prezenei aparatelor radar.

63. Poliistul rutier are dreptul de a confisca:


A. centurile de siguran neomologate;
B. mijloacele proprii de detectare a dispozitivelor de msurare a vitezei;
C. dispozitivele care perturb funcionarea mijloacelor tehnice de supraveghere a traficului.

CAIETUL CURSANTULUI
141
64. Certificatul de nmatriculare se reine atunci cnd:
A. vehiculul nu are efectuat inspecia tehnic;
B. sunt aplicate abibilduri pe parbriz;
C. exist defeciuni la sistemul de climatizare.

65. n care dintre situaii se reine certificatul de nmatriculare sau nregistrare?


A. cnd inspecia tehnic periodic a expirat;
B. dac zgomotul n mers sau staionare depete limita legal admis;
C. cnd motorul emite noxe poluante peste limitele legale admise.

66. n ce situaie poate fi reinut certificatul de nmatriculare al unui vehicul?


A. autovehiculul are aplicate afie publicitare;
B. datele din certificatul de nmatriculare nu concord cu caracteristicile tehnice ale vehiculului;
C. deintorul nu face dovada ncheierii asigurrii auto de rspundere civil.

67. n care dintre situaii se reine certificatul de nmatriculare sau nregistrare?


A. cnd inspecia tehnic periodic a expirat;
B. cnd claxonul nu funcioneaz la parametri optimi;
C. cnd motorul emite diverse zgomote.

68. Termenul de valabilitate a inspeciei tehnice periodice poate fi regsit:


A. ntr-un document eliberat de service;
B. n anexa certificatului de nmatriculare al autovehiculului;
C. n manualul tehnic al autovehiculului sau al remorcii.

69. Certificatul de nmatriculare se reine:


A. dac sistemul de frnare este defect;
B. dac pneurile nu sunt umflate la presiunea minim admis;
C. dac sistemul de nchidere centralizat a uilor este defect.

70. Poate fi reinut de ctre poliistul rutier certificatul de nmatriculare al unui vehicul?
A. nu, deoarece legea prevede o asemenea msur numai pentru permisul de conducere;
B. da, dac autovehiculul sau remorca prezint defeciuni tehnice care pun n pericol sigurana
circulaiei;
C. da, dar numai pentru o perioad de 15 zile.

71. n care dintre situaii pot fi retrase plcuele cu numrul de nmatriculare ale unui
autovehicul?
A. atunci cnd plcuele cu numrul de nmatriculare nu sunt conforme cu standardele n
vigoare;
B. atunci cnd certificatul de nmatriculare este pierdut;
C. atunci cnd conductorul autovehiculului nu poate prezenta cartea de identitate i carnetul
de conducere.

CAIETUL CURSANTULUI coala de oferi EXIGENT www.exigent.ro , tel: 0744-53.97.32


142
Capitolul 10. Obligaiile conductorilor ;
Reguli generale

1. Cnd se poate face radierea din eviden a unui vehicul, la cererea proprietarului?
A. la schimbarea oricror date referitoare la identificarea vehiculului respectiv;
B. la schimbarea domiciliului ori a sediului unitii deintoare;
C. cnd proprietarul face dovada dezmembrrii, casrii sau predrii vehiculului la uniti
specializate, n vederea dezmembrrii.

2. Ce condiii tehnice trebuie s ndeplineasc un autovehicul pentru a circula pe


drumurile publice?
A. s nu depeasc masa total maxim autorizat nscris n certificatul de nmatriculare;
B. s nu depeasc gabaritul nscris n certificatul de nmatriculare;
C. s fie nmatriculat i s corespund condiiilor tehnice legale.

3. Se interzice circulaia pe drumurile publice a autovehiculelor dac:


A. echipamentul de frnare este defect;
B. emisia de gaze atinge limita legal admis;
C. au montate dispozitive de iluminare i de semnalizare, altele dect cele omologate de
autoritatea competent.

4. n ce condiii pot circula pe drumurile publice autovehiculele i remorcile?


A. cnd au un aspect civilizat;
B. cnd nu depesc greutatea i gabaritul nscrise n certificatul de nmatriculare;
C. cnd sunt n bun stare de funcionare i ndeplinesc condiiile tehnice stabilite prin lege.

5. Care autovehicule trebuie s-i refac inspecia tehnic nainte de termen?


A. autovehiculele mai vechi de 10 ani;
B. autovehiculele cu sistemele de frnare i de direcie grav avariate;
C. autovehiculele cu inscripia COAL.

6. n ce situaie se interzice circulaia autovehiculelor pe drumurile publice?


A. cnd plcuele cu numrul de nmatriculare sunt neconforme cu standardul;
B. cnd parbrizul prezint fisuri;
C. cnd acestea au montate dispozitive de detectare a prezenei aparatelor radar.

7. Inspecia tehnic periodic a autovehiculelor i a remorcilor trebuie efectuat:


A. anual, la orice service auto;
B. periodic, conform legii;
C. la cel mult doi ani, la o staie de inspecie tehnic autorizat.

CAIETUL CURSANTULUI 143


8. Este permis montarea, de ctre deintorul unui autovehicul, a unui alt avertizor
sonor n afara celui omologat de ctre autoritatea competent?
A. Regulamentul nu prevede nimic n acest sens;
B. da, cu condiia ca acesta s nu fie deranjant din punct de vedere sonor;
C. nu.

9. Pentru a fi conduse pe drumurile publice, autovehiculele trebuie s fie dotate cu:


A. stingtor de incendiu;
B. trus medical de prim ajutor;
C. dou triunghiuri reflectorizante.

10. Suntei obligat s avei n autovehicul:


A. numai trusa medical de prim ajutor;
B. numai trusa medical de prim ajutor i triunghiuri reflectorizante;
C. o trus medical de prim ajutor, dou triunghiuri reflectorizante i un stingtor de incendiu
omologat.

11. Instalaiile de semnalizare i iluminare ale unui autovehicul trebuie:


A. s funcioneze doar pe timp de noapte;
B. s corespund condiiilor tehnice impuse i s fie omologate de ctre autoritatea
competent;
C. s nu fie folosite n mediul urban.

12. Cum trebuie s avei reglat sistemul de lumini pentru circulaia pe timp de noapte?
A. astfel nct s vedei i s fii vzut, fr a-i stnjeni pe ceilali participani la trafic;
B. s vedei ct mai bine n fa, indiferent dac sunt deranjai ceilali participani la trafic cu
care v ntersectai;
C. s asigurai, cel puin, funcionarea farului din partea dreapt.

13. La cererea poliistului rutier, mpreun cu reprezentantul autoritilor abilitate,


conductorul auto este obligat:
A. s prezinte documentele de cltorie;
B. s-l transporte la unitatea de poliie;
C. s permit controlul strii tehnice a vehiculului, precum i al bunurilor transportate.

14. Conductorii de autovehicule pot folosi mijloace proprii de detectare a dispozitivelor


de msurare a vitezei?
A. da;
B. nu;
C. acest aspect nu este stabilit legal.

15. Ce obligaii are conductorul auto atunci cnd un poliist i solicit documentele?
A. s prezinte certificatul de nmatriculare i cartea de identitate a vehiculului;
B. s prezinte documentele personale;
C. s nmneze documentele prevzute de lege.

CAIETUL CURSANTULUI coala de oferi EXIGENT www.exigent.ro , tel: 0744-53.97.32


144
16. Este permis deschiderea portierelor autoturismului pe timpul opririi sau staionrii
pe un drum public?
A. da, numai dup ce conductorul sau pasagerul s-a asigurat c aceasta nu prezint pericol
pentru trafic;
B. da, numai pe drumurile cu trafic redus;
C. da, dar numai pe partea dreapt.

17. Ce obligaii are conductorul unui autovehicul, dac pe drumul pe care circul
observ evenimente de natur a pune n pericol sigurana circulaiei?
A. s semnalizeze participanii la trafic care circul din sens opus, schimbnd alternativ lumina
de drum cu lumina de ntlnire;
B. s emit semnale acustice ori de cte ori se ntlnete cu un alt vehicul circulnd din sens
opus;
C. s sesizeze cea mai apropiat unitate de poliie n legtur cu obstacolele sau situaiile
care pun n pericol sigurana circulaiei.

18. Este interzis ca autovehiculele s fie echipate cu:


A. dispozitive antiradar;
B. sisteme de navigaie;
C. sisteme sonor antifurt.

19. Ce obligaii avei dac suntei oprit regulamentar de ctre un poliist rutier?
A. s rmnei n vehicul, cu minile pe volan, respectnd indicaiile poliistului;
B. s cobori din vehicul pentru a prezenta permisul de conducere;
C. s cobori din vehicul pentru a lua la cunotin abaterea comis.

20. Ce obligaii avei dac, pe drumul pe care circulai, observai evenimente de natur a
pune n pericol sigurana circulaiei?
A. s semnalizai participanii la trafic care circul din sens opus;
B. s emitei semnale acustice;
C. s sesizai cea mai apropiat unitate de poliie n legtur cu obstacolele care pun n pericol
sigurana circulaiei.

21. Putei schimba poziia autovehiculului, dac acesta a fost implicat ntr-un accident
din care a rezultat moartea sau vtmarea integritii corporale ori a sntii unor
persoane?
A. da, cu ncuviinarea poliiei, care cerceteaz accidentul;
B. da, dac persoana vtmat se poate deplasa singur;
C. nu, pn la sosirea ambulanei.

22. Putei schimba poziia autovehiculului, dac suntei implicat ntr-un accident de
circulaie?
A. da, dup ce ai acordat primul ajutor victimelor;
B. da, dup ce ai anunat poliia;
C. da, dac accidentul s-a soldat numai cu avarii.

23. Ce trebuie s facei imediat dup un accident cu un animal slbatic?


A. oprii, aprindei luminile de avarie i asigurai locul accidentului;
B. ntiinai societile de protecie a animalelor;
C. luai vnatul acas i comunicai societii de asigurare daunele suferite de autoturism.

CAIETUL CURSANTULUI
145
24. Ce msuri ia conductorul de autovehicul, angajat ntr-un accident cu avarii uoare?
A. ateapt sosirea poliistului din zon;
B. scoate autovehiculul n afara prii carosabile i anun poliia n termen de 24 de ore;
C. anun poliia, fr a schimba poziia autovehiculului.

25. Unde trebuie s se deplaseze conductorii de autovehicule angajai ntr-un accident


de circulaie, n urma cruia au rezultat pagube materiale, pentru a obine actul de
constatare?
A. la cea mai apropiat unitate de poliie competent, n maximum 24 de ore;
B. la serviciul judeean de poliie rutier;
C. la unitatea de poliie n raza creia domiciliaz.

26. Ce obligaie are conductorul auto cnd a accidentat un pieton care a traversat
strada neregulamentar?
A. transport victima la cea mai apropiat unitate sanitar, dac nu este posibil transportarea
cu alte mijloace, i se rentoarce imediat la locul accidentului;
B. rmne la locul accidentului pn la sosirea organelor de anchet, reinnd numele,
prenumele i adresele martorilor;
C. se prezint la cel mai apropiat post de poliie.

27. n faa dvs. s-a produs un accident rutier care este cercetat de poliie, iar circulaia
se desfoar anevoios, pe un singur sens. Cum vei proceda?
A. v continuai drumul cu atenie, respectnd indicaiile poliistului rutier;
B. v continuai drumul cu vitez sporit, pentru a nu bloca traficul rutier;
C. reducei viteza i oprii n locul accidentului, pentru a vedea ce s-a ntmplat.

28. Ai accidentat un pieton care traversa strada neregulamentar. Ce obligaii legale v


revin?
A. anunai imediat poliia, nu modificai sau tergei urmele accidentului i rmnei pe loc;
B. v prezentai de urgen la cea mai apropiat unitate de poliie;
C. deoarece vinovia nu v aparine, putei continua drumul dac accidentul nu este grav.

29. Ce msuri trebuie s ia conductorul de autovehicule care constat c un


autoturism s-a rsturnat n afara drumului i exist persoane accidentate?
A. oprete, anun poliia i, dac este cazul, transport rniii la cea mai apropiat unitate
sanitar;
B. nu are nicio obligaie;
C. ajut la repunerea autovehiculului pe roi.

30. n cazul implicrii ntr-un accident, putei prsi locul acestuia fr ncuviinarea
poliiei, dac a rezultat vtmarea integritii corporale a unei persoane?
A. da, dac accidentul nu s-a produs din vina dvs.;
B. da, n cazul n care autoturismul dvs. nu a fost avariat;
C. nu.

31. Ce obligaii i revin conductorului de autovehicul care a accidentat un pieton ce a


traversat strada printr-un loc nepermis?
A. s se prezinte de urgen la cea mai apropiat unitate de poliie;
B. ntruct nu este vinovat de accident, poate prsi locul faptei;
C. s anune poliia i, n lipsa altor mijloace de transport, s-l transporte el nsui la cea mai
apropiat unitate sanitar, apoi s se ntoarc la locul accidentului.

146 CAIETUL CURSANTULUI coala de oferi EXIGENT www.exigent.ro , tel: 0744-53.97.32


32. Dac avei cunotin de producerea unui accident de circulaie, n urma cruia a
rezultat moartea sau vtmarea corporal a unei persoane, suntei obligat:
A. legal, nu v revine nicio obligaie;
B. oprii, anunai de ndat poliia i apelai numrul naional unic pentru apeluri de urgen
112;
C. v informai asupra mprejurrilor care au determinat accidentul.

33. Este permis ca un conductor auto, angajat ntr-un accident de circulaie din care a
rezultat moartea sau lovirea unei persoane, s plece de la locul faptei?
A. da, cu condiia s lase autovehiculul la locul accidentului;
B. da, dac victima a fost transportat la spital;
C. nu, fr ncuviinarea organelor de poliie.

34. De la ce distan trebuie s foloseasc un conductor de autovehicul mijloacele de


avertizare sonor, pentru a preveni pietonii i pe ceilali conductori de vehicule?
A. legea nu prevede o anumit distan;
B. de la cel mult 30 m de acetia;
C. de la cel puin 25 m de acetia.

35. Ce mijloace de semnalizare pot fi folosite pentru evitarea unui pericol imediat, n
zona de aciune a indicatorului Claxonarea interzis?
A. niciun mijloc de semnalizare;
B. att mijloacele de avertizare sonor, ct i cele luminoase;
C. numai mijloacele de semnalizare luminoas.

36. Avertizarea sonor se folosete:


A. ori de cte ori este necesar, pentru evitarea unui pericol imediat;
B. la trecerea pe lng bicicliti;
C. n localiti, la apropierea de o trecere pentru pietoni.

37. n care dintre situaii se poate folosi semnalizarea cu mijloace de avertizare sonor
ntr-o localitate n care claxonatul este interzis?
A. la trecerile pentru pietoni;
B. n interseciile nedirijate;
C. ori de cte ori este necesar, pentru evitarea unui pericol imediat.

38. Ce categorii de vehicule au obligaia de a folosi luminile de ntlnire pe timp de zi?


A. motocicletele i mopedele;
B. autovehiculele care nsoesc coloane militare sau transport grupuri de persoane;
C. autovehiculele care tracteaz alte vehicule sau care transport produse periculoase.

39. La ntlnirea unui vehicul care circul noaptea, din sens opus, pe un drum
neiluminat, conductorul de autovehicul este obligat:
A. s circule ct mai aproape de marginea din dreapta a drumului;
B. s reduc viteza;
C. s foloseasc avertizorul sonor.
CAIETUL CURSANTULUI
147
40. Schimbarea repetat a luminii de drum cu lumina de ntlnire se folosete pe timp de
noapte:
A. n interseciile care nu sunt dirijate prin semnale luminoase sau de ctre un poliist rutier;
B. la semnalizarea conductorului de autovehicule care s-a angajat ntr-o depire
periculoas;
C. la ntlnirea vehiculelor care vin din sens opus.

41. Ce msuri trebuie s luai atunci cnd circulai n condiii atmosferice ce mpiedic
mult vizibilitatea?
A. s circulai pe distane scurte i cu luminile de poziie n funciune;
B. s folosii luminile de poziie i s circulai ct mai aproape de marginea din dreapta a
drumului;
C. s folosii luminile de ntlnire.

42. n care dintre urmtoarele situaii conductorul unui autovehicul este obligat s
foloseasc luminile de ntlnire sau de drum?
A. n cazul arterelor de circulaie slab iluminate, cnd vizibilitatea este redus, n mers, att n
localiti, ct i n afara acestora;
B. n cazul staionrii pe timp de noapte pe partea carosabil a drumurilor naionale sau n
cazul parcrii autovehiculului n locuri special amenajate, dar neiluminate;
C. pe timp de zi pe drumurile naionale, n situaiile n care traficul este supraaglomerat.

43. Suntei obligat s folosii luminile de ntlnire n timpul zilei:


A. pe toate categoriile de drumuri;
B. pe drumurile judeene, comunale i locale;
C. pe autostrzi, drumuri expres i naionale europene.

44. Cum trebuie s procedai atunci cnd intrai, pe timp de zi, ntr-un tunel iluminat
necorespunztor?
A. claxonai;
B. aprindei luminile de ntlnire;
C. aprindei lumina intermitent de avertizare.

45. n ce situaie, pe timp de zi, conductorii auto sunt obligai s foloseasc luminile de
ntlnire?
A. cnd tracteaz alte vehicule;
B. cnd circul pe drumurile judeene;
C. cnd circul cu vitez redus.

46. Luminile de poziie se folosesc, pe timp de zi, atunci cnd autovehiculul este oprit:
A. pentru urcarea sau coborrea pasagerilor;
B. din cauza unor avarii;
C. pentru c vizibilitatea este redus.

47. Ce obligaii v revin atunci cnd conducei un autovehicul pe timpul nopii i v


apropiai de un alt autovehicul care circul n faa dvs.?
A. s reducei viteza i s circulai cu atenie sporit;
B. s nu v angajai n depirea acestuia;
C. s folosii luminile de ntlnire de la o distan de cel puin 100 m.

148 CAIETUL CURSANTULUI coala de oferi EXIGENT www.exigent.ro , tel: 0744-53.97.32


48. Putei opri sau staiona regulamentar, cu toate luminile stinse, pe un drum iluminat,
dac vehiculul pe care l conducei este vizibil de la o distan de cel puin:
A. 50 m;
B. 100 m;
C. 150 m.

49. Pe ploaie veti aprinde luminile de ceata din spate?


A. daca exista n dotare;
B. da;
C. nu.

50. Ce categorii de vehicule au obligaia de a folosi n timpul zilei luminile de ntlnire?


A. autovehiculele care tracteaz alte vehicule sau care transport produse periculoase;
B. autovehiculele ce se deplaseaz cu vitez mare;
C. autovehiculele pentru transport public de persoane.

51. De la ce distan fa de vehiculul care circul din sens opus, pe timp de noapte,
conductorul unui autovehicul este obligat s foloseasc lumina de ntlnire?
A. de la cel puin 100 m;
B. de la cel puin 150 m;
C. de la cel puin 200 m.

52. Autovehiculele care nsoesc coloane militare sau care transport mrfuri ori
produse periculoase , pe timpul zilei vor circula cu :
A. luminile de ntlnire aprinse ;
B. cu toate luminile n funciune inclusiv cele de cea;
C. cu toate luminile stinse.

53. Cum vei proceda corect atunci cnd circulai pe timpul nopii, n condiii
atmosferice ce mpiedic mult vizibilitatea?
A. oprii i ateptai modificarea condiiilor atmosferice;
B. folosii luminile de drum i circulai ct mai aproape de marginea din dreapta a drumului;
C. folosii luminile de ntlnire i semnalizai prin schimbarea luminii de ntlnire cu cea de
drum, la trecerea prin interseciile cu circulaie nedirijat.

54. Ce obligaii i revin conductorului auto cnd constat, noaptea, c lumina farurilor
nu se mai aprinde?
A. s foloseasc luminile de poziie pn ajunge ntr-un loc de parcare unde poate remedia
defeciunea;
B. s asigure funcionarea cel puin a luminii de ntlnire din stnga a autovehiculului i a unei
lumini de poziie din spate;
C. s circule cu atenie pn la primul service auto.

55. Care este semnalizarea specific mersului napoi?


A. claxonatul intermitent, pentru a-i ateniona pe participanii la trafic din spatele vehiculului;
B. semnalizarea cu luminile de mers napoi din dotarea autovehiculului;
C. folosirea luminilor de avarie.

CAIETUL CURSANTULUI
149
56. n care dintre situaii conductorul de autovehicule este obligat, pe timp de noapte,
s schimbe lumina de drum cu cea de ntlnire?
A. cnd drumul este neiluminat;
B. cnd circul n localitate, pe un drum cu mai multe benzi pe sens;
C. n cazul n care din sens opus se apropie un autovehicul, de la o distan de cel puin 200
m.

57. Luminile de avarie se folosesc n urmtoarea situaie:


A. cnd suntei dezorientat n privina traseului de urmat;
B. cnd vehiculul este imobilizat involuntar pe partea carosabil sau n timp ce suntei
remorcat;
C. cnd luminile de drum s-au defectat.

58. Un vehicul are luminile de avarie aprinse. Ce trebuie s avei n vedere?


A. vehiculul va vira la dreapta sau la stnga;
B. vehiculul este parcat;
C. vehiculul a rmas n pan sau este remorcat.

59. Cnd se folosesc luminile de avarie?


A. cnd un vehicul a rmas n pan sau a fost avariat, fiind imobilizat pe carosabil;
B. cnd vehiculul se deplaseaz foarte lent i constituie un pericol pentru ceilali participani la
trafic;
C. cnd autovehiculul este remorcat.

60. Cnd se folosesc luminile de avarie?


A. cnd se circul n coloan, cu vitez redus;
B. cnd vehiculul se deplaseaz foarte lent, din motive obiective;
C. cnd se circul pe un drum alunecos.

61. Cum vei semnaliza faptul c autovehiculul cu care circulai a rmas n pan pe
partea carosabil?
A. prin folosirea luminilor de poziie;
B. prin instalarea triunghiurilor reflectorizante i prin folosirea luminilor de avarie;
C. prin purtarea vestei reflectorizante.

62. Remorcarea unui autoturism rmas n pan se face cu:


A. o legtur flexibil omologat, n lungime de 3-5 m, dac mecanismul de direcie i sistemul
de frnare nu sunt defecte;
B. o bar rigid, lung de maximum 4 m;
C. o bar metalic, nsoit de un lan de siguran.

63. Cum trebuie s procedeze conductorul unui autovehicul dac n timpul deplasrii
apar probleme tehnice care fac imposibil continuarea cltoriei?
A. dac nu poate nltura defeciunile, s se deplaseze la cea mai apropiat unitate de
depanare;
B. s scoat autovehiculul n afara prii carosabile;
C. s asigure autovehiculul contra efraciei i s plece dup ajutor.

150 CAIETUL CURSANTULUI coala de oferi EXIGENT www.exigent.ro , tel: 0744-53.97.32


64. Ce categorii de persoane sunt exceptate de la obligaia de a purta centura de
siguran?
A. copiii sub 3 ani, dar transportai n dispozitive de reinere omologate;
B. conductorii autoturismelor, atunci cnd execut manevra de mers napoi sau cnd
staioneaz;
C. tinerii care nu au mplinit 14 ani.

65. Cine nu este obligat s poarte centura de siguran?


A. pasagerii din taxiuri;
B. persoanele suferinde;
C. examinatorul, n timpul desfurrii probelor practice ale examenului.

66. Purtarea centurii de siguran nu este obligatorie n localiti pentru:


A. copiii cu vrsta de pn la 12 ani;
B. persoanele care posed un document n acest sens, emis de o instituie medical de
specialitate;
C. femeia care prezint o sarcin vizibil.

67. Precizai cnd sunt scutii instructorii auto de purtarea centurii de siguran:
A. n timpul orelor de pregtire a cursanilor;
B. n permanen, cnd se afl n autovehiculele cu inscripia COALA;
C. legal, nu este prevzut.

68. Pe timpul deplasrii ntr-un autoturism pe un drum public este interzis:


A. s fie transportai copii de pn la 12 ani pe scaunul din spate;
B. s se fumeze n timpul mersului;
C. ocupanii locurilor din fa s in n brae animale.

69. Copiii cu vrste de pn la 12 ani pot fi transportai:


A. pe scaunul din fa al autovehiculului, dac sunt inui n brae de persoane majore;
B. pe scaunul din fa al autovehiculului, avnd fixat centura de siguran;
C. pe bancheta din spate a autovehiculului, avnd fixat centura de siguran, adaptat
greutii i dimensiunilor lor.

70. Un autoturism este prevzut cu centuri de siguran pentru toate locurile. Ce


persoane sunt obligate s le foloseasc?
A. persoanele de pe scaunele din spate;
B. toate persoanele;
C. persoanele de pe scaunele din fa.

71. Purtarea centurii de siguran este obligatorie n timpul circulaiei pe drumurile din
afara localitilor?
A. da;
B. nu;
C. legea nu prevede.

CAIETUL CURSANTULUI
151
72. Purtarea centurii de siguran este obligatorie n timpul circulaiei pe drumurile din
localiti?
A. nu;
B. da, numai de ctre conductorul autovehiculului;
C. da, de ctre cel de la volan i de ctre pasagerii care ocup locurile prevzute cu
asemenea dispozitive.

73. Proprietarul unui autovehicul este obligat:


A. s declare autoritilor schimbarea domiciliului n cel mult 24 de ore;
B. s declare organului fiscal valoarea poliei de asigurare auto;
C. s declare autoritii emitente pierderea, furtul sau distrugerea certificatului de
nmatriculare, n cel mult 48 de ore de la constatare.

74. Titularul unui permis de conducere este obligat:


A. s declare autoritatilor schimbarea domiciliului n cel mult 24 de ore;
B. s declare organului fiscal valoarea politei de asigurare auto;
C. s declare autoritii emitente pierderea, furtul sau distrugerea permisului de conducere n
cel mult 48 de ore de la constatare.

75. Avei obligaia de a opri imediat autovehiculul la semnalele adresate de:


A. membrii patrulelor colare de circulaie, de la trecerile pentru pietoni din apropierea unitilor
de nvmnt;
B. personalul autorizat din cadrul Ministerului Transporturilor;
C. lucrtorii ce i desfoar activitatea n cadrul Administraiei Drumurilor.

76. Avei obligaia de a opri imediat autovehiculul la semnalele adresate de:


A. poliitii comunitari;
B. personalul autorizat din cadrul serviciului examinri;
C. personalul autorizat din zona lucrrilor pe drumurile publice.

77. Avei obligaia de a opri imediat autovehiculul la semnalele adresate de:


A. ofierii sau subofierii Jandarmeriei Romne;
B. poliitii comunitari;
C. agenii de cale ferat, la trecerile la nivel.

78. Suntei obligat s oprii la semnalele date de:


A. ndrumtorii de circulaie ai Ministerului Aprrii;
B. conductorii vehiculelor de ambulan;
C. inspectorii primriei.

79. Aveti obligatia de a opri imediat autovehiculul la semnalele adresate de:


A. politistii de frontiera;
B. politistii comunitari;
C. personalul autorizat din cadrul serviciului de examinari.

152 CAIETUL CURSANTULUI coala de oferi EXIGENT www.exigent.ro , tel: 0744-53.97.32


80. Ce obligaii avei la semnalul membrilor patrulelor colare de circulaie, la trecerile
pentru pietoni din apropierea unitilor de nvmnt?
A. s reducei viteza i s circulai cu atenie;
B. s trecei pe banda de lng axul drumului;
C. s oprii.

81. Cnd este obligat conductorul unui autovehicul s opreasc?


A. la semnalul conductorului grupurilor organizate;
B. la semnalul patrulelor colare de circulaie la trecerile pentru pietoni din apropierea unitilor
colare;
C. cnd se apropie de o intersecie sau cnd este semnalizat cu farurile de un alt participant la
trafic.

82. Suntei obligat s oprii autovehiculul pe care l conducei:


A. la semnalul poliistului care dirijeaz circulaia;
B. la semnalul poliistului, dar numai dac acesta corespunde semnalului de culoare roie al
semaforului;
C. la semnalul pietonilor care traverseaz strada pe la colul interseciei fr marcaje.

83. Avei obligaia de a opri imediat autovehiculul la semnalele adresate de:


A. ndrumtorii de circulaie ai Ministerului Aprrii;
B. un conductor auto rmas n pan, pentru a-l remorca;
C. poliitii comunitari.

84. La semnalul dat de personalul autorizat din zona lucrrilor pe drumurile publice, prin
rotirea vioaie a braului, avei obligaia:
A. s mrii viteza de deplasare a autovehiculului;
B. s ocolii obstacolul creat n carosabil, circulnd n sens giratoriu;
C. s ocolii obstacolul indicat de acesta.

85. La semnalul nevztorilor care traverseaz strada suntei obligat:


A. s reducei viteza autovehiculului i s circulai cu atenie;
B. s oprii autovehiculul;
C. s reducei viteza autovehiculului i s claxonai.

86. Bastonul alb, ridicat de un pieton care traverseaz strada printr-un loc nesemnalizat
i nemarcat, v oblig:
A. nu avei nicio obligaie, ntruct locul nu este marcat sau semnalizat;
B. s oprii imediat autovehiculul, pentru a permite trecerea pietonului;
C. s reducei viteza i s circulai cu atenie.

87. Cnd suntei obligat s oprii autovehiculul?


A. la semnalele ndrumtorilor de circulaie ai Ministerului Aprrii;
B. la semnalele conductorilor de vehicule care vireaz la dreapta;
C. la semnalele conductorilor vehiculelor care circul din sens invers.

CAIETUL CURSANTULUI
153
88. Ce obligaii are conductorul unui autovehicul care circul n zona de frontier?
A. s opreasc imediat autovehiculul la semnalele regulamentare ale poliitilor de frontier
aflai n zona de competen;
B. s reduc viteza sub limita legal;
C. s circule cu faza de ntlnire n funciune, deoarece se afl n zona de frontier.

89. Cum trebuie s procedeze conductorul unui autovehicul la trecerea la nivel cu


calea ferat, atunci cnd barierele sunt ridicate?
A. s reduc viteza, fr a depi linia continu pentru oprire;
B. s opreasc autovehiculul n locul unde vizibilitatea este maxim, fr a depi indicatorul
de prioritate n cruce;
C. s reduc viteza autovehiculului i s traverseze cu atenie, asigurndu-se c din partea
stng sau din partea dreapt nu se apropie un vehicul feroviar.
90. Cum procedai cnd urmeaz s traversai o trecere la nivel cu calea ferat simpl,
fr bariere?
A. oprii, fr a depi indicatorul n cruce, v angajai i traversai numai dup ce v-ai
asigurat c nu exist niciun pericol;
B. reducei viteza, v asigurai n stnga i n dreapta, dup care traversai cu atenie;
C. oprii sau, dac nu e cazul, doar reducei viteza, v asigurai, traversai calea ferat, dup
care v continuai drumul.

91. Dac la trecerea la nivel cu calea ferat constatai c un vehicul este imobilizat pe
calea ferat, cum vei proceda?
A. v continuai drumul, deoarece degajarea cii ferate se va face de ctre personalul calificat;
B. oprii i anunai telefonic poliia despre acest incident;
C. acordai sprijin pentru scoaterea vehiculului de pe calea ferat sau, dac nu este posibil,
semnalai prezena acestuia.

92. Ce obligaii avei la semnalele agenilor cilor ferate, plasai la trecerea la nivel cu o
cale ferat?
A. nicio obligaie, deoarece agenii cilor ferate dirijeaz garniturile de tren;
B. s v conformai semnificaiei semnalelor acestora;
C. s reducei viteza, s v asigurai, iar, dac trenul nu este n micare, putei s continuai
traversarea cii ferate cu atenie.

93. Semnalul agenilor cilor ferate, executat cu un fanion rou, aflai la trecerea la nivel
cu o cale ferat industrial din orae, v oblig:
A. s reducei viteza, s v asigurai, iar dac trenul este la mai mult de 50 m de pasaj, s
trecei cu atenie;
B. s oprii;
C. nu avei nicio obligaie, deoarece agentul dirijeaz manevrele garniturii de tren.

94. Ce obligaii v revin la semnalul agentului de cale ferat de la trecerile la nivel,


executat cu un dispozitiv cu lumin roie ori cu bastonul fluorescent-reflectorizant?
A. s reducei viteza doar pn traversai calea ferat;
B. s oprii autovehiculul;
C. s reducei viteza i s oprii numai dac circul un vehicul feroviar.
95. Cum vei proceda corect la ntlnirea indicatoarelor Oprire i Trecere la nivel cu o
cale ferat dubl fr bariere?
A. oprii i v asigurai, la 1 m de calea ferat;
B. reducei viteza i traversai cu atenie linia ferat;
C. oprii n locul n care exist vizibilitate maxim asupra cii ferate, fr a depi indicatoarele
menionate sau marcajul pentru oprire.
CAIETUL CURSANTULUI coala de oferi EXIGENT www.exigent.ro , tel: 0744-53.97.32
154
96. Dac autovehiculul pe care l conducei rmne imobilizat pe calea ferat, avei
urmtoarea obligaie:
A. s scoatei imediat pasagerii din vehicul i s eliberai platforma cii ferate sau, cnd nu
este posibil, s semnalizai prezena vehiculului cu orice mijloc adecvat;
B. s anunai poliia;
C. s pornii autovehiculul prin orice mijloace.

97. Ce obligaii avei la trecerea la nivel cu calea ferat curent prevzut cu bariere,
dac acestea sunt ridicate?
A. v asigurai c nu suntei depit de alt autovehicul i v angajai n traversarea cii ferate;
B. ziua dai semnale sonore, iar noaptea aprindei faza de drum intermitent, apoi traversai;
C. reducei viteza, v asigurai c din partea stng sau din partea dreapt nu se apropie un
vehicul feroviar, apoi v angajai n traversare.

98. n care dintre situaii suntei obligat s reducei viteza?


A. la trecerea la nivel cu calea ferat curent cu bariere;
B. la trecerea la nivel cu calea ferat curent fr bariere;
C. la trecerea la nivel cu calea ferat curent industrial.

99. V apropiai de o trecere peste calea ferat i observai c se coboar semibariera.


Cum procedai?
A. accelerai i trecei ct mai repede peste calea ferat;
B. oprii n faa semibarierei;
C. dac nu se apropie trenul, ocolii semibariera.

100. Conductorii auto aflai la o trecere la nivel cu o cale ferat industrial trebuie:
A. s sporeasc atenia;
B. s respecte semnalele agentului de cale ferat;
C. s se asigure i s opreasc, dac observ c se apropie vreun tren.

101. La apropierea de o cale ferat industrial:


A. conductorii de autovehicule vor da dovad de pruden sporit;
B. conductorii de autovehicule nu au nicio obligaie, dac nu exist un agent de cale ferat;
C. se va respecta semnificaia semaforului electric.

102. Unde trebuie s ateptai dac v aflai la o trecere de cale ferat cu bariera
cobort?
A. la panoul cu dou dungi;
B. n faa indicatorului n cruce;
C. n faa barierei.

103. Cum vei proceda corect pentru a intra pe autostrad folosind banda de intrare
(accelerare):
A. vei mri viteza, ntruct banda pe care circulai este special creat n acest scop;
B. cedai trecerea autovehiculelor care circul pe prima band a autostrzii i nu stnjenii n
niciun fel circulaia acestora;
C. nu avei nicio obligaie, deoarece autostrada are suficiente benzi pentru a permite circulaia
tuturor vehiculelor

104. Ce manevre sunt interzise pe autostrad?


A. folosirea benzii de accelerare pentru a schimba direcia de mers;
B. circulaia sau staionarea pe banda de urgen, cu excepia cazurilor justificate;
C. deplasarea cu o vitez inferioar limitei maxime permise.

CAIETUL CURSANTULUI
155
105. Cror categorii de autovehicule le este interzis s circule pe autostrad?
A. celor care, prin construcie, nu pot depi viteza de 50 km/or;
B. motocicletelor cu i fr ata;
C. tractoarelor i mainilor agricole autopropulsate.

106. Ce manevre sunt interzise pe autostrad?


A. oprirea i efectuarea unei pene de cauciuc;
B. nvarea conducerii unui vehicul;
C. ncercarea prototipurilor de asiuri i de vehicule cu motor.

107. Pe autostrad se interzice:


A. circulaia cu o vitez sub 80 km/h;
B. manevra de mers napoi;
C. folosirea benzii de lng zona median ce desparte cele dou pri carosabile.

108. Este permis remorcarea unui autovehicul pe autostrad?


A. nu, legea interzice n mod expres acest lucru;
B. da, dac ansamblul astfel format poate depi viteza de 50 km/h;
C. da, dac autovehiculul remorcat este un autoturism.

109. La circulaia pe autostrzi, conductorului auto i este interzis:


A. s staioneze pe banda de urgen, cu excepia cazurilor justificate;
B. s opreasc pentru a remedia o defeciune;
C. s depeasc alte autovehicule.

110. Este permis ptrunderea pe racordurile dintre cele dou pri carosabile ale unei
autostrzi?
A. nu;
B. da, pentru oprire n caz de urgen;
C. da, pentru ntoarcere, n zona interseciilor.

111. Autoturismul echipat cu o remorc poate circula pe autostrad?


A. nu;
B. da, dac ansamblul respectiv poate depi viteza de 50 km/h;
C. da, dac ai obinut autorizaie de la poliia rutier.

112. Pe autostrad se interzice:


A. circulaia autovehiculelor n coloan;
B. nvarea conducerii unui vehicul, ncercarea prototipurilor de asiuri i de vehicule cu
motor;
C. executarea de lucrri pe partea carosabil pe timp de noapte.

CAIETUL CURSANTULUI coala de oferi EXIGENT www.exigent.ro , tel: 0744-53.97.32


156
113. Pe o autostrad cu trei benzi, s-a blocat circulaia. Pe unde vor circula vehiculele de
intervenie?
A. pe banda de urgen;
B. ntre banda din stnga i banda din mijloc;
C. ntre banda din dreapta i banda din mijloc.

114. Cum procedai n cazul n care avei o defeciune la sistemul de rulare pe


autostrad?
A. prsii carosabilul n timp ce ruleaz autovehiculul, oprii pe banda de urgen i l
semnalizai;
B. aprindei luminile de poziie;
C. aprindei proiectoarele.

115. ntr-o zon pietonal, semnalizat ca atare, suntei obligat s circulai cu o vitez
de:
A. cel mult 30 km/h;
B. cel mult 20 km/h;
C. cel mult 5 km/h.

116. ntr-o zon rezidenial semnalizat ca atare:


A. copiii nu se pot juca pe partea carosabil;
B. pietonii pot folosi toat limea prii carosabile;
C. viteza maxim admis este de 30 km/h.

117. Putei circula cu autovehiculul ntr-o zon pietonal dac:


A. prestai servicii comerciale;
B. avei sistemul de iluminare n stare de funcionare;
C. locuii n acea zon.

118. Conductorul unui autovehicul este obligat:


A. s nu permit pasagerilor folosirea telefonului mobil n timpul mersului;
B. s aib asupra sa actul de identitate, permisul de conducere, certificatul de nmatriculare
sau nregistrare i, dup caz, atestatul profesional, precum i celelalte documente prevzute
de leg
C. s verifice, la fiecare deplasare, presiunea din pneuri.

119. Ce obligaii are conductorul de autovehicule cnd circul pe un drum public?


A. s circule numai dac verificarea medical lunar este efectuat;
B. s circule numai pe sectoarele de drum pe care i este permis accesul i s respecte
normele referitoare la masele totale maxime autorizate admise de autoritatea competent;
C. s se informeze din timp, la administratorii de drum, n legtur cu eventualele limite
maxime i minime de vitez.

120. Care dintre urmtoarele obligaii revin conductorului de vehicul?


A. s reduc viteza, atunci cnd trece pe lng un poliist de circulaie aflat n serviciu pe
drumul public;
B. s menin curate plcuele cu numrul de nmatriculare, pentru a fi vizibile;
C. s circule cu o vitez inferioar celei prescrise de indicatorul Vitez minim obligatorie.

CAIETUL CURSANTULUI
157
121. Conductorul auto este obligat:
A. s nu conduc dup ce a consumat medicamente mpotriva bolilor cronice;
B. s se prezinte la termen, la unitatea de poliie care l-a citat, pentru soluionarea oricrei
probleme legate de calitatea sa de conductor;
C. s anune imediat cea mai apropiat unitate de poliie, dac s-a mbolnvit.

122. Ce obligaii are conductorul unui autovehicul, dac a obinut permis de conducere
de mai puin de un an?
A. s circule cu semnul distinctiv aplicat regulamentar;
B. s emit semnale acustice ori de cte ori efectueaz o depire;
C. s circule cu faza de drum n funciune, inclusiv pe timp de zi.

123. Nu se poate circula cu un autoturism dac:


A. se depete masa maxim admis, nscris n certificatul de nmatriculare;
B. anvelopele sunt de mrimi i caracteristici diferite fa de cele nscrise n certificatul de
nmatriculare;
C. autovehiculul depete nlimea nscris n certificatul de nmatriculare.

124. Circulaia autovehiculelor pe drumurile publice se interzice atunci cnd:


A. certificatul de nmatriculare este deteriorat;
B. acestea nu corespund normelor tehnice cu privire la sigurana rutier i la protecia mediului
nconjurtor;
C. termenul de valabilitate a inspeciei tehnice periodice a expirat.

125. n ce situaii se interzice circulaia pe drumurile publice a autovehiculelor?


A. atunci cnd zgomotul n mers sau n staionare depete limita legal admis pentru tipul
respectiv de vehicul;
B. atunci cnd nu se respect regulile referitoare la transportul produselor periculoase;
C. atunci cnd sunt montate alte dispozitive de avertizare sonor dect cele omologate de
autoritatea competent.

126. Nu este permis unui autovehicul s circule atunci cnd:


A. polueaz fonic, n timpul mersului sau staionrii, peste pragul admis de lege;
B. nu este dotat cu roat de rezerv;
C. plcuele cu numrul de nmatriculare sunt deteriorate.

127. n care dintre situaii este intezis s circulai pe drumurile publice?


A. atunci cnd certificatul de nmatriculare este deteriorat;
B. atunci cnd vehiculul nu este asigurat de rspundere civil, n caz de pagube materiale
produse terilor prin accidente de circulaie, conform legii;
C. atunci cnd conductorul auto nu a pltit taxa de folosire a drumurilor publice.

128. Se interzice circulaia pe drumurile publice a autovehiculului dac:


A. mecanismul de direcie prezint uzuri peste limitele admise;
B. autovehiculul are aplicate inscripii, desene, semne distinctive sau reclame de natur s
mpiedice ori s diminueze eficacitatea dispozitivelor de iluminare i de semnalizare luminoas
C. autovehiculul are montate accesorii pe parbrize ori pe geamurile laterale, care restrng sau
estompeaz vizibilitatea conductorului n timpul mersului.

158 CAIETUL CURSANTULUI coala de oferi EXIGENT www.exigent.ro , tel: 0744-53.97.32


129. Conductorilor de autovehicule le este interzis:
A. s transporte n i pe autoturism obiecte a cror lungime sau lime depete, mpreun
cu ncrctura, dimensiunile acestuia;
B. s aib aplicate folii sau tratamente chimice pe parbrize, lunet ori geamuri laterale, care
reduc vizibilitatea;
C. s circule cu vehiculele avariate mai mult de 30 de zile.

130. Conductorilor de vehicule le este interzis:


A. s lase volanul liber;
B. s claxoneze;
C. s aplice afie i reclame publicitare pe parbriz, pe lunet sau pe geamurile laterale care
restrng sau estompeaz vizibilitatea conductorului.

131. Vi se interzice circulaia cu autoturismul pe drumurile publice cnd:


A. zgomotul n mers sau n staionare depete limita legal admis;
B. oglinzile retrovizoare sunt de dimensiuni mai mari;
C. dispozitivul de avertizare sonor nu este corespunztor.

132. Conductorilor de vehicule le este interzis n timpul mersului:


A. s fumeze;
B. s arunce orice fel de obiecte pe drumul public;
C. s se angajeze n discuii cu ceilali ocupani ai autovehiculului.

133. Unui autovehicul nu-i este permis s circule atunci cnd:


A. unul dintre faruri nu funcioneaz;
B. parbrizul este fisurat;
C. noxele emanate depesc limita legal admis.

134. Conductorilor de vehicule le este interzis:


A. s profereze injurii;
B. s svreasc acte sau gesturi obscene;
C. s adreseze celorlali participani la trafic expresii jignitoare sau vulgare.

135. Ce interdicie au conductorii de autovehicule atunci cnd circul pe drumuri


acoperite de zpad, ghea sau polei?
A. de a circula pe sectoarele respective de drum fr autorizaie de la administraia drumurilor;
B. de a circula cu un autovehicul a crui mas total maxim este mai mare de 3,5 tone, fr a
avea montate pe roi lanuri sau alte echipamente antiderapante omologate;
C. de a efectua depiri.

136. Un autovehicul avariat nu mai poate circula dac:


A. are elemente de caroserie distruse;
B. au trecut mai mult de 30 de zile de la data producerii avariei;
C. au trecut mai mult de 3 zile de la constatare.

CAIETUL CURSANTULUI
159
137. Conductorului auto i se interzice:
A. s arunce din vehicul obiecte, substane sau alte bunuri;
B. s deschid uile, dac vehiculul este oprit sau staionat pe partea carosabil;
C. s foloseasc instalaia de sonorizare cu care este echipat autoturismul.

138. Ce le este interzis conductorilor de autovehicule i de tramvaie?


A. s foloseasc telefoanele mobile n timpul mersului, fr s aib sistem de tip mini libere;
B. s foloseasc luminile de avarie n localiti;
C. s se angajeze n discuii cu ali pasageri.

139. Intenionai s transportai o ncrctur cu autoturismul personal. Ce trebuie s


avei n vedere?
A. n fa, ncrctura poate depi cu un metru limitele vehiculului;
B. ncrctura s nu fie voluminoas;
C. s nu fie depite lungimea, limea i greutatea admise.

140. Ce i este interzis conductorului de autovehicule pe timpul deplasrii pe un drum


public?
A. s transporte n autovehicul mai multe persoane dect numrul de locuri nscrise n
certificatul de nmatriculare sau nregistrare;
B. s permit controlul strii tehnice a autovehiculului, precum i al bunurilor transportate;
C. s deschid uile autovehiculului atunci cnd este parcat.

141. n timpul deplasrii, conductorului de autovehicul i este interzis:


A. s fumeze;
B. s aib preocupri cere i-ar putea distrage , ntr-o manier periculoas , atenia;
C. s acioneze asupra comenzilor instalaiei de sonorizare.

142. Avei posibilitatea de a circula pe drumurile publice cu autovehiculul avariat:


A. cel mult 10 zile de la data constatrii evenimentului;
B. pn la expirarea asigurrii obligatorii de rspundere civil auto;
C. cel mult 30 zile de la data producerii avariei.

143. n ce situaii se interzice circulaia autoturismelor pe drumurile publice?


A. cnd nu au montate faruri de cea;
B. cnd motorul emite noxe peste limita legal;
C. cnd nu sunt echipate cu crlig pentru remorcare.

144. Conductorul unui autoturism poate transporta obiecte al cror gabarit depete,
mpreun cu ncrctura, dimensiunile acestuia?
A. da, dac extremitatea obiectelor este semnalizat cu un steag rou;
B. nu;
C. da, dac obiectele depesc limea autovehiculului.

145. Este obligat conductorul unui vehicul s foloseasc banda suplimentar, la


urcarea n ramp, dac viteza sa este mai mic dect cea nscris pe indicator?
A. nu, deoarece banda este destinat vehiculelor care se deplaseaz cu o vitez egal sau
superioar celei precizate de indicator;
B. da;
C. nu, fiind obligat n toate situaiile s circule doar pe banda de lng marginea drumului.

160 CAIETUL CURSANTULUI coala de oferi EXIGENT www.exigent.ro , tel: 0744-53.97.32


146. n situaia dat, pentru a v semnaliza prezena, vei
schimba alternativ luminile de drum cu luminile de
ntlnire?
A. da, dup trecerea autocamionului;
B. nu;
C. se folosesc numai luminile de drum.

147. n aceast situaie, cum putei staiona


regulamentar?
A. cu toate luminile stinse;
B. numai cu luminile de poziie;
C. numai cu luminile de avarie.

148. n aceast situaie vei circula cu:


A. luminile de drum;
B. luminile de ntlnire;
C. luminile de poziie.

149. V este permis s claxonai un biciclist nainte de a-l


depi?
A. da, dac distana este de peste 25 m;
B. nu;
C. numai n reprize foarte scurte.

150. Cum trebuie s procedai n situaia dat, dac


semnalele luminoase i sonore nu funcioneaz?
A. oprii fr a depi calea ferat, v asigurai i v continuai
deplasarea, dac nu se apropie trenul;
B. reducei viteza i v continuai deplasarea, dup ce v
asigurai c nu se apropie trenul;
C. oprii numai dac se apropie trenul.

151. Cnd ninge abundent vei folosi:


A. luminile de poziie;
B. claxonul;
C. luminile de ntlnire ale farurilor.

CAIETUL CURSANTULUI 161


152. n situaia dat, vei circula:
A. fr lumini;
B. numai cu luminile de poziie;
C. cu luminile de ntlnire.

153. Ce obligaii avei la ntlnirea indicatorului?


A. oprii autovehiculul, fr a depi indicatorul, v asigurai,
apoi traversai;
B. traversai calea ferat cu vitez redus, dup ce v-ai
asigurat c nu se apropie trenul;
C. nicio obligaie; indicatorul nu vi se adreseaz.

154. Pentru a folosi telefonul mobil, atunci cnd nu avei


un sistem de tip mini libere:
A. oprii pe banda de staionare;
B. oprii n parcarea din zona complexului de servicii;
C. telefonul poate fi folosit fr restricii.

155. Ce obligaii avei atunci cnd intrai pe autostrad


folosind banda de accelerare?
A. s cedai trecerea autovehiculelor care circul pe prima
band a autostrzii i s nu stnjenii n niciun fel circulaia
acestora;
B. s semnalizai stnga, pentru a-i preveni pe ceilali
conductori s v acorde prioritate;
C. s oprii i s v asigurai din fa i din spate.

156. n aceast situaie, pe lng luminile de ntlnire


trebuie s folosii:
A. luminile de cea;
B. luminile de drum;
C. semnalizatoarele n funciune.

157. n timpul deplasrii, conductorului de autovehicul i este interzis:


A. s fumeze;
B. s aib preocupri care i-ar putea distrage, ntr-o manier periculoas, atenia;
C. s acioneze asupra comenzilor instalaiei de sonorizare.

162 CAIETUL CURSANTULUI coala de oferi EXIGENT www.exigent.ro , tel: 0744-53.97.32


Capitolul 11. Noiuni legate de acordarea
Primului ajutor
1. Transportarea victimelor la spital se poate realiza cu:
A. o ambulan special dotat n acest sens;
B. o ambulan nsoit de un medic;
C. vehiculul care a provocat accidentul, dac starea victimei permite acest lucru.

2. Ce trebuie s avei n vedere la scoaterea persoanelor accidentate din autovehicul?


A. ca operaiunea s se desfoare rapid i fr s provoace alte traumatisme;
B. s nu se agraveze leziunile;
C. s nu se ndeprteze indiciile care ar putea ajuta la explicarea modului n care s-a produs
accidentul.

3. Ce msuri se iau n cazul accidentrii foarte grave a unei persoane, ntr-un accident
de circulaie?
A. transportul imediat la cea mai apropiat unitate sanitar, cu orice mijloc de transport posibil;
B. transportul imediat pn la prima localitate i anunarea ambulanei;
C. acordarea primului ajutor, pn la sosirea ambulanei.

4. Cum trebuie s procedeze conductorul unui autovehicul dac i-a fost prescris un
tratament medicamentos?
A. s se asigure c administrarea acestuia nu-i va afecta capacitatea de a conduce;
B. s nu i administreze medicamentele nainte de a se urca la volan;
C. s se informeze care este doza minim care poate fi administrat pe perioada ct se afl la
volan.

5. n funcie de starea accidentatului, msurile de prim ajutor se vor lua n urmtoarea


ordine:
A. oprirea hemoragiei, pansarea rnilor, imobilizarea fracturilor, respiraia artificial, masajul
cardiac;
B. respiraia artificial, masajul cardiac, oprirea hemoragiei, pansarea rnilor, imobilizarea
fracturilor;
C. imobilizarea fracturilor, pansarea rnilor, respiraia artificial, masajul cardiac, oprirea
hemoragiei.

6. Cum trebuie scoase dintr-un autovehicul persoanele rnite?


A. prin ridicare;
B. prin tragere;
C. prin mpingere.
7. n cazul unui accident de circulaie cu victime i cu deformarea accentuat a
caroseriei sau a blocrii uilor, ocupanii vehiculelor pot fi imobilizai. Cum se
acioneaz n astfel de situaii?
A. se extrag victimele rapid i ferm;
B. se apeleaz la serviciile specializate ale unitilor de pompieri, care intervin cu utilaje de
descarcerare;
C. se cere ajutorul celor din jur i se scot rapid victimele dintre fiarele contorsionate.
CAIETUL CURSANTULUI 163
8. n cazul unui accident cu victime i cu deformarea accentuat a caroseriei, procedai
la:
A. victimele contiente sunt sftuite s nu se mite, iar degajarea acestora trebuie s se
realizeze ct mai repede i numai de ctre echipaje specializate;
B. degajarea victimelor trebuie s se realizeze ct mai repede, prin orice mijloace;
C. se administreaz calmante victimelor care sunt contiente.

9. n cazul n care exist mai multe persoane accidentate este important s se


stabileasc prioritile?
A. da, primul ajutor se acord cu prioritate persoanei celei mai grav accidentate;
B. nu, nu are importan ordinea n care se acord primul ajutor;
C. se ncepe acordarea primului ajutor de la victima cea mai apropiat de salvator.

10. Ce trebuie s aib n vedere prima intervenie, la faa locului, pentru salvarea
victimei?
A. splarea rnilor vizibile;
B. degajarea cilor respiratorii i asigurarea funciei respiratorii;
C. igienizarea i pansarea rnilor.

11. La un accidentat cu corpi strini n interiorul plgilor, procedura corect este:


A. extragerea corpilor strini din plgi;
B. splarea corpilor strini cu ap curat;
C. corpii strini nu se extrag din plgi, ntruct se pot produce complicaii.

12. Cnd constatai c avei anumite probleme cu vederea, trebuie:


A. s v cumprai ochelari de vedere cu caracteristici superioare;
B. s evitai conducerea autovehiculului pn cnd suntei consultat de medicul specialist,
urmnd s v conformai sfaturilor acestuia;
C. s conducei folosind lumina de drum chiar i n localiti sau cnd din sens opus se apropie
alte vehicule.

13. Este obligatorie dotarea autovehiculelor cu trus medical de prim ajutor?


A. da, numai la autovehiculele cu o greutate mai mare de 3,5 t;
B. nu, fiind doar o recomandare legal;
C. da, pentru toate autovehiculele care circul pe drumurile publice.

14. Gravitatea unei hemoragii se apreciaz n funcie de:


A. cantitatea sngelui pierdut;
B. culoarea sngelui scurs;
C. fluiditatea sngelui scurs.

15. Cum se acord primul ajutor n cazul plgilor tiate?


A. acoperii rana i oprii sngerarea, apoi transportai rnitul la medic sau la spital;
B. oprii sngerarea prin coaserea plgii;
C. transportai rnitul la medic, fr s facei nimic altceva.

CAIETUL CURSANTULUI coala de oferi EXIGENT www.exigent.ro , tel: 0744-53.97.32


164
16. n rnile cu hemoragie se va avea n vedere, n faza iniial:
A. curarea i pansarea rnii;
B. pansarea rnii;
C. oprirea hemoragiei.

17. n cazul unui accidentat cu hemoragie masiv, acionai astfel:


A. aezai persoana pe abdomen i i dai s bea ct mai multe lichide;
B. aezai persoana pe un scaun n poziia eznd i vorbii cu ea;
C. aezai persoana pe spate, cu picioarele ridicate, imobilizai eventualele fracturi, nu i dai
s bea lichide i o protejai contra frigului.

18. Accidentatul cu hemoragie extern trebuie aezat:


A. n aa fel nct rana care sngereaz s fie mai jos dect planul corpului;
B. nu are importan dac rana este situat mai sus sau mai jos dect planul corpului;
C. n aa fel nct rana sngernd s fie mai sus dect nivelul corpului.

19. O hemoragie produs la unul dintre membrele unei persoane rnite se va opri prin:
A. dezinfectarea rnii, pansarea i aplicarea atelelor;
B. ridicarea membrului accidentat n poziie vertical;
C. aciunea compresiv asupra vasului lezat sau aplicarea garoului.

20. Bandajele se folosesc:


A. pentru susinerea prilor lezate;
B. pentru acoperirea i pentru susinerea rnilor, precum i pentru oprirea hemoragiilor;
C. pentru imobilizarea fracturilor.

21. Victima care a pierdut mult snge trebuie s fie aezat:


A. cu faa n sus;
B. cu faa n jos;
C. cu picioarele situate mai sus dect nivelul corpului.

22. Oprirea hemoragiei se face prin legarea strns a braului:


A. n dreptul rnii;
B. deasupra rnii;
C. sub ran.

23. Ce trebuie s conin biletul care se prinde lng garoul aplicat unei persoane
rnite?
A. datele de stare civil ale persoanei;
B. poziia n care a fost gsit victima;
C. ora i minutul aplicrii garoului.

CAIETUL CURSANTULUI
165
24. O funcie a bandajului este:
A. de a opri hemoragia;
B. de a preveni murdrirea hainelor;
C. de a acoperi aspectul neplcut al rnii.

25. Semnele unei fracturi sunt:


A. durere n zona afectat;
B. durere i poziie nefireasc;
C. temperatur mrit i transpiraie abundent.

26. Ce trebuie s facei pentru evitarea complicaiilor n cazul unei fracturi?


A. s imobilizai zona fracturat;
B. s sterilizai i s pansai zona fracturat;
C. s aplicai un garou de cauciuc deasupra fracturii.

27. Imobilizarea membrului inferior fracturat al unei victime ntr-un accident de circulaie
se face:
A. prin bandajarea strns a locului fracturii;
B. prin folosirea atelelor;
C. prin folosirea pansamentului compresiv.

28. n cazul imobilizrii unei fracturi, atela trebuie s fie:


A. rigid i suficient de lung pentru a cuprinde capetele fracturii;
B. moale;
C. nu conteaz.

29. Ce trebuie s folosii pentru imobilizarea fracturilor de la membrele superioare?


A. atele improvizate;
B. o earf simpl;
C. n acest caz nu se intervine.

30. n cazul unei entorse a gleznei, procedai astfel:


A. interzicei victimei s se sprijine pe glezna respectiv;
B. ridicai piciorul afectat i aplicai un bandaj elastic strns;
C. nu intervenii i ateptai ca victima s fie transportat la spital.

31. Cnd trebuie efectuat vizita medical de ctre conductorii auto din categoria B:
A. anual;
B. periodic conform reglementrilor n vigoare;
C. din 3 n 3 ani.

166 CAIETUL CURSANTULUI coala de oferi EXIGENT www.exigent.ro , tel: 0744-53.97.32


32. n cazul unei fracturi de clavicul (umrul se afl ntr-o poziie atrnnd, uor
nainte i n jos), se procedeaz astfel:
A. se aaz braul ntr-o earf;
B. se aduce umrul n poziie normal;
C. se las braul liber.

33. Cum se recunoate o fractur deschis la membre?


A. zona fracturat este tumefiat;
B. pielea este strpuns n zona fracturii;
C. accidentatul nu se poate mica.

34. Cum se imobilizeaz fractura labei piciorului?


A. se suspend piciorul ntr-o ching rigid;
B. cu atele sau cu un bandaj gros, de la degete pn la genunchi;
C. cu o fa de la glezn pn la old.

35. La imobilizarea cu atele, n cazul fracturilor, se va ine cont ca:


A. atela s nu fie rigid;
B. nu sunt necesare criterii pentru imobilizarea fracturilor cu atele;
C. atela s fie suficient de lung.

36. Imobilizarea unui bra fracturat se face:


A. n dreptul osului fracturat;
B. cuprinznd osul fracturat i articulaia superioar;
C. cuprinznd osul fracturat i cele dou articulaii, respectiv cea superioar i inferioar.

37. Cum trebuie aezat ntr-un mijloc de transport o persoan rnit, care prezint
leziuni ale coloanei vertebrale?
A. n poziie eznd;
B. orizontal, cu faa n sus;
C. persoana nu trebuie micat pn la sosirea ambulanei.

38. Ce msuri de prim ajutor se vor lua n cazul traumatismelor coloanei vertebrale,
dac accidentatul are cile respiratorii libere?
A. mutai accidentatul pe scaunele din spate;
B. ncercai s ntoarcei accidentatul, dac se afl ntr-o poziie arcuit;
C. nu micai accidentatul din poziia n care l-ai gsit pn la sosirea serviciilor mobile de
urgen, cu excepia cazurilor n care exist un pericol de foc sau de asfixie, asigurndu-i doar
funciile vitale.

39. n cazul persoanelor accidentate, care prezint fracturi de coloan, este


recomandabil s se foloseasc:
A. orice mijloc de transport, dac se deplaseaz n direcia unei uniti sanitare;
B. mijloacele de transport cu platform, respectiv furgonete, camioane, dac ambulana nu se
poate deplasa la locul accidentului;
C. autoturismele, ntruct asigur confort i rapiditate n deplasare.
CAIETUL CURSANTULUI
167
40. Cile respiratorii pot fi astupate prin:
A. aezarea pe spate a victimei;
B. aezarea pe o parte a victimei;
C. intrarea unor corpi strini pe cile respiratorii.

41. Cile respiratorii pot fi deblocate:


A. numai n uniti medicale, folosindu-se instrumente speciale;
B. la locul accidentului, prin intervenii specifice;
C. indiferent unde, dac victima suport aceast intervenie.

42. Cum procedai n cazul unui accidentat care are puls, dar nu respir?
A. i facei o resuscitare cardio-respiratorie;
B. i dai cteva palme peste fa, pn i revine;
C. ncepei respiraia artificial.

43. Cnd gura unui rnit rmne ncletat, respiraia artificial se poate face:
A. prin gura nchis a victimei;
B. prin nrile victimei;
C. n acest caz nu se mai face respiraie artificial.

44. Pn la transportarea victimei la spital, poziia de ateptare poate fi:


A. o poziie ct mai comod;
B. o poziie care s permit o bun respiraie;
C. o poziie comod pentru transport.

45. n cazul unui accident n care victima i-a pierdut cunotina, prima msur va fi:
A. s administrai medicamente din trusa de prim ajutor;
B. s imobilizai eventualele fracturi;
C. s controlai respiraia i btile inimii.

46. Stopul respirator, n cazul persoanelor accidentate, poate fi determinat de:


A. multiple fracturi ale membrelor;
B. pierderea intens de snge;
C. astuparea cilor respiratorii.

47. Cum acionai n cazul unui accidentat a crui inim s-a oprit?
A. plecai, ntruct nu se mai poate face nimic;
B. ncepei compresia artificial a inimii i respiraia artificial;
C. micai energic accidentatul, pentru a-i reveni.

CAIETUL CURSANTULUI coala de oferi EXIGENT www.exigent.ro , tel: 0744-53.97.32


168
48. Resuscitarea cardio-respiratorie trebuie efectuat:
A. oricrui accidentat;
B. accidentailor aflai n stare de incontien, care nu respir i nu au puls;
C. numai accidentailor care au suferit fracturi uoare.

49. Cum se procedeaz cu accidentatul readus la via prin resuscitare cardio-


respiratorie?
A. se va transporta la domiciliu sau la locul de munc;
B. se va transporta ntotdeauna la o unitate medical specializat;
C. se va atepta sosirea poliiei rutiere.

50. Ce simptome ale stopului cardiac prezint o persoan, victim a unui accident de
circulaie?
A. leziuni profunde n zona toracelui;
B. lipsa pulsului;
C. apariia hemoragiei pe gur.

51. Atunci cnd victimei unui accident de circulaie i s-au oprit btile inimii (stop
cardiac), masajul cardiac se execut:
A. prin apsarea ritmic cu podul palmelor suprapuse a toracelui victimei, n dreptul inimii;
B. prin lovirea cu palmele a obrajilor victimei;
C. prin ncruciarea ritmic a braelor victimei simultan cu respiraia artificial.

52. Ce trebuie s avei n vedere naintea transportrii unei victime la spital?


A. ca funcia respiratorie i funcia circulatorie s fie asigurate;
B. ca punctul sanitar ctre care v ndreptai s nu fie la o distan mai mare de 50 km;
C. ca autovehiculul cu care va fi transportat victima s asigure confortul necesar.

53. n cazul unui accidentat care nu respir, pulsul este verificat:


A. sub mandibul;
B. lng ureche;
C. pe partea lateral a epiglotei (Mrul lui Adam), n scobitura dintre trahee i muchii gtului.

54. Cum procedai n situaia n care, dup resuscitarea cardio-respiratorie, accidentatul


i recapt pulsul?
A. ncetai compresiile exterioare ale pieptului;
B. continuai compresiile exterioare ale pieptului;
C. aplicai un bandaj toracic.

55. Persoanele accidentate, cu arsuri multiple pe corp i membre, trebuie s fie:


A. dezbrcate rapid de haine, dup stingerea flcrilor;
B. transportate urgent la o unitate medical;
C. splate, bandajate i apoi transportate la cea mai apropiat unitate sanitar.

CAIETUL CURSANTULUI
169
56. Substanele antiseptice se folosesc pentru:
A. dezinfectarea rnilor;
B. calmarea durerilor;
C. oprirea hemoragiei.

57. Dezinfecia plgilor ce necesit a fi pansate se face cu:


A. ap oxigenat sau iod;
B. ser fiziologic;
C. ap potabil.

58. Dezinfecia plgilor ce necesit a fi pansate se face cu:


A. alcool;
B. ser fiziologic;
C. ap potabil.

59. Dezinfecia plgilor ce necesit a fi pansate se face cu:


A. cloramina;
B. ulei de motor;
C. lichid de frn.

Capitolul 12. Conduita preventiv

1. Ce se nelege prin conduit preventiv?


A. un concept valabil pentru conductorii auto nceptori;
B. comportamentul rutier care asigur prevenirea accidentelor, prin anticiparea i evitarea
aciunilor incorecte ale partenerilor de drum, precum i adaptarea vitezei de deplasare la
condiiile meteo-rutiere specifice;
C. calitatea unor conductori auto de a circula prudent, cu vitez redus, pentru a nu crea
neplceri n trafic celorlali utilizatori ai drumului public.

2. Care dintre urmtorii factori reprezint baza conduitei preventive?


A. cunoaterea normelor de circulaie i a regulilor de conducere a autovehiculului;
B. capacitatea de a fi politicos i disciplinat n traficul rutier;
C. ncadrarea n baremele legale privind sntatea.

3. Ce nelegei prin conduit preventiv n condiii atmosferice nefavorabile?


A. rulai cu o vitez mai mic dect viteza maxim legal, admis pe tronsonul de drum
respectiv;
B. conducei cu atenie sporit i cu o vitez care s v permit oprirea n siguran i evitarea
oricrui pericol;
C. folosii att luminile de drum ct i cele de avarie, pentru a fi mai uor de observat.

170 CAIETUL CURSANTULUI coala de oferi EXIGENT www.exigent.ro , tel: 0744-53.97.32


4. Conduita preventiv asigur:
A. meninerea strii tehnice a autovehiculului;
B. sigurana i fluena deplasrii pe drumurile publice;
C. prelungirea duratei de exploatare a motorului.

5. Factorii principali care ajut un conductor auto s piloteze preventiv sunt:


A. atitudinea pozitiv n trafic, calmul, cunotinele dobndite i politeea;
B. iscusina i priceperea de a-i impune calitile fizice dobndite;
C. mijloacele de semnalizare rutier i agenii de poliie rutier.

6. Ce se nelege prin vigilen, din punct de vedere al conduitei preventive?


A. capacitatea de a nu intra n conflict cu organele de poliie rutier;
B. s fii odihnit i bine alimentat, pentru a nu fi obligat s oprii pe traseu;
C. meninerea nentrerupt a ateniei pe toat durata deplasrii.

7. Printre primele cauze ale accidentelor rutiere figureaz i neatenia n conducere.


Cum poate fi evitat aceasta?
A. prin alternarea strii de vigilen cu cea de relaxare la volan, ndeosebi pe sectoarele de
drum n aliniament;
B. prin concentrarea permanent doar asupra activitilor pe care trebuie s le efectuai pentru
conducerea autovehiculului n condiii de siguran;
C. prin punerea n funciune a unor surse de muzic cu intensitate sonor mare, pentru
stimularea vigilenei n conducere.

8. Cnd se aplic regulile conduitei preventive?


A. cnd conducei efectiv autovehiculul pe drumurile publice;
B. cnd autovehiculul este oprit pe partea carosabil;
C. att n timpul conducerii efective, ct i atunci cnd autovehiculul este oprit.

9. Ce se recomand pe timp de noapte, din punct de vedere al conduitei preventive,


pentru un conductor de autovehicul nceptor?
A. s aib bateria de acumulatori n stare bun de funcionare;
B. s evite, pe ct posibil, deplasarea, dac trebuie s parcurg un traseu lung, care cuprinde
drumuri intens circulate;
C. s aib n dotare setul de triunghiuri reflectorizante, precum i becuri de rezerv, pentru a
asigura funcionarea ireproabil a farurilor.

10. Consumul de alcool, chiar i n cantiti mici:


A. poate determina o manier de conducere riscant sau excesiv de degajat;
B. poate reduce capacitatea vizual;
C. poate reduce capacitatea auditiv.

11. Care este cea mai vulnerabil categorie de participani la trafic, din rndul creia se
nregistreaz cele mai multe victime?
A. conductorii de vehicule fr experien n conducere;
B. conductorii de vehicule cu atestat profesional;
C. pietonii, ndeosebi copiii i persoanele n vrst.
CAIETUL CURSANTULUI 171
12. Care este principalul factor de risc pe care trebuie s-l avei n vedere la conducerea
autovehiculului prin tunele rutiere?
A. viteza redus de deplasare i mersul n coloan;
B. dificulti n adaptarea vederii la intrarea i la ieirea din asemenea pasaje;
C. posibilitatea existenei unor denivelri ale prii carosabile.

13. Cum trebuie s procedai atunci cnd autovehiculul derapeaz cu spatele ctre
dreapta?
A. frnai puternic i redresai vehiculul prin virare la stnga;
B. tragei rapid de volan spre stnga, fr a frna;
C. eliberai pedala de acceleraie i virai uor spre dreapta.

14. Ce nseamn s conducei preventiv pe timp nefavorabil?


A. s respectai cu strictee limitele de vitez pentru sectorul de drum pe care circulai;
B. s reducei viteza pn la limita la care s v asigurai o bun vizibilitate i un control deplin
asupra comenzilor;
C. s rulai ct mai aproape de axul drumului.

15. Care este poziia corect a conductorului auto n timpul conducerii?


A. s fie ct mai concentrat, s in volanul strns i privirea ndreptat numai nainte i s
stea ct mai aproape de parbriz;
B. s stea ct mai confortabil pe scaun, cu capul rezemat de tetier i cu ambele mini pe
volan, n zona orelor 10:00-14:00;
C. cea mai corect poziie n timpul conducerii auto este aceea care previne apariia somnului.

16. Cum procedeaz conductorul de autovehicule noaptea, cnd este orbit de lumina
farurilor unui autovehicul care circul din sens opus?
A. pune sau menine n funciune faza de drum, pentru a observa mai bine drumul pe direcia
de deplasare;
B. aprinde alternativ faza de drum i de ntlnire, pentru a-l ateniona pe cellalt conductor c
circul incorect;
C. menine n funciune luminile de ntlnire, reduce viteza de deplasare i oprete dac este
cazul.

17. Spre ce parte a drumului public are tendina de a derapa autovehiculul, n cazul
efecturii unui viraj la stnga cu o vitez mare?
A. spre dreapta, ctre exteriorul curbei;
B. spre interiorul curbei, ctre sensul opus de mers;
C. autovehiculul nu poate derapa n nicio situaie.

18. Cmpul vizual al conductorului auto se reduce atunci cnd:


A. viteza de deplasare este mai mare;
B. dimensiunile parbrizului i ale lunetei sunt mai mici;
C. indicatoarele rutiere sunt de mici dimensiuni.

19. Circulai cu un autoturism cu remorc pe o osea cu o singur band pentru fiecare


direcie i v apropiai de o curb la stnga, foarte strns i fr vizibilitate. Cum
trebuie s adaptai modul de conducere?
A. reducei viteza naintea curbei, din cauza pericolului mrit de derapare a remorcii;
B. reducei viteza, circulai pe mijlocul benzii i accelerai uor cnd ajungei n vrful curbei;
C. meninei viteza, iar n curb frnai.
CAIETUL CURSANTULUI coala de oferi EXIGENT www.exigent.ro , tel: 0744-53.97.32
172
20. Ce consecine poate avea transportul bagajelor pe acoperiul autoturismului?
A. nu se pot executa viraje;
B. crete instabilitatea vehiculului la vnt lateral;
C. se reduce distana de frnare.

21. Cum poate fi meninut luminozitatea farurilor n condiii meteorologice


nefavorabile?
A. prin reglarea periodic a fasciculului luminos;
B. pstrnd curate permanent farurile;
C. folosind numai lumina de drum.

22. Ce msuri se recomand atunci cnd urmeaz s strbatei o poriune de drum


public acoperit cu piatr cubic?
A. s folosii numai frna de ajutor pentru a evita derapajul;
B. s reducei din timp viteza, evitnd bruscarea comenzilor;
C. s circulai ct mai aproape de axul drumului, pentru a evita lovirea acostamentului.

23. Tensiunea nervoas i oboseala conductorului auto pot fi reduse dac:


A. rulai cu o vitez ponderat, n condiii de siguran, meninnd un ritm de mers constant;
B. circulai cu aceeai vitez att n localiti, ct i n afara acestora;
C. folosii medicamente calmante sau energizante care nu sunt interzise conductorilor auto.

24. Ce trebuie s avei n vedere la urcarea ntr-un autoturism?


A. s urcai numai pe partea dinspre trotuar;
B. s deschidei ua numai dac circulaia permite acest lucru;
C. urcai fr grij, deoarece vehiculele care circul din spate sunt obligate s atepte.

25. Circulai ntr-o coloan i respectai distana fa de vehiculul din fa. Ce trebuie s
facei n plus?
A. s aprindei lanterna de cea din spate;
B. s observai prin geamul lateral al vehiculului marginea din dreapta a prii carosabile;
C. s rmnei la limita propriei benzi i s v asigurai cmpul de vizibilitate.

26. Fenomenul de acvaplanare genereaz urmtoarele pericole:


A. stropirea cu ap a parbrizului;
B. stropirea cu ap a cldirilor i a pietonilor;
C. pierderea controlului asupra direciei.

27. Care dintre urmtoarele tipuri de carosabil este cel mai periculos n condiii de
ploaie?
A. carosabilul cu suprafaa asfaltat;
B. carosabilul cu suprafaa betonat;
C. carosabilul cu piatr cubic.
CAIETUL CURSANTULUI 173
28. V apropiai de o intersecie fr indicatoare de circulaie. Vizibilitatea n ambele
direcii este imposibil, din cauza vehiculelor staionate. Cum procedai?
A. intrai ncet n intersecie, cu atenie mrit;
B. traversai ct mai rapid intersecia;
C. semnalizai luminos i intrai n intersecie.

29. Pe o poriune de drum acoperit cu polei, sesizai impactul inevitabil cu un cine.


Cum vei proceda pentru evitarea unui accident?
A. considerai c o asemenea situaie nu vi se poate ntmpla;
B. eliberai acceleraia, meninei ferm volanul pe direcia de deplasare, fiind pregtit pentru a
stabiliza autovehiculul dup impact, prin manevrarea lin a volanului;
C. ncercai, pe ct posibil, s evitai impactul frontal, prin manevrarea brusc a volanului n
direcia de deplasare opus cinelui.

30. Ce pericole pot aprea prin nefolosirea centurii de siguran?


A. chiar i la o vitez de coliziune de aproximativ 20 km/h, exist riscul unei accidentri;
B. pericolele pot aprea la o vitez de peste 60 km/h;
C. pericolul de accidentare este exclus.

31. Cum procedai n cazul n care observai n timp util o persoan n vrst care
traverseaz neregulamentar drumul public, n faa dvs.?
A. semnalizai cu claxonul i cu luminile, pentru a mpiedica persoana respectiv s
traverseze;
B. reducei din timp viteza i luai toate msurile de evitare a lovirii persoanei care traverseaz;
C. legal nu avei nicio obligaie, iar n caz de accident, pietonul imprudent va rspunde, inclusiv
pentru eventualele avarii produse.

32. Cum este bine s procedai atunci cnd, circulnd n spatele unui biciclist,
constatai c acesta dorete s schimbe direcia de mers?
A. semnalizai sonor intenia de a-l depi;
B. i asigurai condiii pentru realizarea manevrei;
C. nu avei nicio obligaie, ntruct acesta este un vehicul foarte lent.

33. Intenionai s v punei n micare dintr-o parcare de pe marginea oselei. n


spatele dvs. parcheaz un autoturism. Ce pericol prezint aceast situaie?
A. niciun pericol;
B. vehiculele care circul din sens opus v pot observa cu ntrziere;
C. din cauza vizibilitii reduse din spate, vehiculele care vin din urm pot observa cu ntrziere
semnalizarea vehiculului dvs.

34. La ce v putei atepta dac circulai n spatele unui camion cu remorc, ce


intenioneaz s vireze la dreapta pe o strad ngust?
A. nainte de a vira, camionul se oprete;
B. nainte de a vira, camionul se angajeaz iniial spre stnga, din cauza gabaritului;
C. camionul se comport ca orice autoturism.
35. Ce trebuie s avei n vedere atunci cnd lsai copiii s urce sau s coboare din
autoturismul pe care l conducei?
A. copiii trebuie invitai s urce sau s coboare numai pe partea dinspre trotuar;
B. copiilor le este permis s coboare singuri, pe orice parte;
C. nu trebuie s avei nimic n vedere, deoarece copiii se comport ntotdeauna corect n
circulaie.
174 CAIETUL CURSANTULUI coala de oferi EXIGENT www.exigent.ro , tel: 0744-53.97.32
36. n ce locuri circulaia cu vitez duce adeseori la accidente?
A. n intersecii;
B. n parcri;
C. n poligoanele auto.

37. Circulai printr-o localitate, n spatele unui vehicul cu numr de nmatriculare din alt
localitate sau din strintate. La ce v putei atepta?
A. vehiculul care circul n fa merge corect;
B. nainte de a vira, conductorul vehiculului respectiv va semnaliza din timp schimbarea
direciei de mers;
C. conductorul care circul n fa poate s frneze i s opreasc n mod neateptat, pentru
a cere informaii privind drumul.

38. Cum trebuie s procedai pentru a v pstra starea de vigilen pe tot parcursul
deplasrii?
A. conducei ct mai ncordat, cu faa ct mai aproape de parbriz, pentru a vedea tot ce se
ntmpl pe drumul public, n faa dvs.;
B. v concentrai atenia, dar adoptai o atitudine relaxat la volan, avnd control asupra
efecturii tuturor manevrelor de care depinde sigurana cltoriei;
C. v gsii o preocupare mai plcut, cum ar fi manevrarea aparaturii radio-video, ntreinerea
unor discuii cu pasagerii sau folosirea telefonului mobil.

39. La ce trebuie s v ateptai atunci cnd, n faa dvs., a oprit n staie un autobuz
destinat transportului de cltori?
A. urmeaz o intersecie, ntruct majoritatea staiilor mijloacelor de transport n comun se
amenajeaz n astfel de locuri;
B. este posibil ca unii cltori s coboare i s traverseze prin faa autobuzului, fr a se
asigura n mod corespunztor;
C. la plecarea din staie, autobuzul poate s-i schimbe direcia de mers spre stnga, fr s
se asigure.

40. Conductorul auto prevztor are n vedere:


A. s fie odihnit, iar autovehiculul s corespund din punct de vedere tehnic pentru circulaia
pe drumurile publice;
B. s aib asigurat presiunea normal la roata de rezerv;
C. s observe naintea altora locurile n care este amplasat aparatul RADAR.

41. Ce tip de coliziuni au cea mai mare for de distrugere?


A. coliziunile laterale;
B. coliziunile frontale;
C. coliziunile din spate.

42. Ce rol au tetierele, din punct de vedere al conduitei preventive?


A. n cazul tamponrii din spate a autovehiculului, previn posibila fracturare a coloanei
cervicale;
B. nu au dect rol estetic;
C. contribuie la fixarea telefoanelor mobile, permind efectuarea convorbirilor fr a mai duce
aparatul la ureche.

43. La frnare, vehiculul derapeaz. Cum reacionai corect?


A. frnai la maximum;
B. nu acionai frna i rotii volanul n sens invers deraprii;
C. oprii motorul.
CAIETUL CURSANTULUI
175
44. Ce tendin prezint un autoturism cu traciune pe spate, dac accelerai prea
puternic n curb?
A. autoturismul urmeaz, fr deviere, cursa volanului;
B. autoturismul tinde s derapeze cu spatele spre exteriorul curbei;
C. roile din fa se nvrtesc n gol.

45. Conducnd pe drumul public, v facei mai vizibil autoturismul dac:


A. l mpodobii cu abibilduri sau accesorii colorate, fixate pe parbriz i pe lunet;
B. vopsii n culoarea alb sau galben partea din fa i din spate a caroseriei;
C. asigurai curenia exteriorului caroseriei, a tblielor cu numrul de nmatriculare, precum i
a sistemelor de iluminare-semnalizare.

46. Ce trebuie sa faceti pentru a evita un accident de circulatie?


A. sa nu conduceti autoturismul dect atunci cnd probleme grave impun acest lucru;
B. sa va asigurati ntotdeauna un partener care sa cunoasca bine traseul parcurs;
C. sa anticipati si sa contracarati la timp manevrele imprudente ale partenerilor de drum si sa
respectati permanent regulile de circulatie.

47. Este recomandabil s pstrm sau s depozitm anumite obiecte pe podeaua


autovehiculului?
A. da, atta vreme ct acestea nu ne stnjenesc n acionarea comenzilor autovehiculului;
B. da, dac nu mai exist un alt loc n care s aezm obiectele de mici dimensiuni;
C. nu, ntruct exist posibilitatea rostogolirii acestor obiecte, care pot ajunge sub pedale i
crea situaii periculoase.

48. Un conductor auto imprudent s-a angajat n depirea coloanei n care v aflai, iar
din sens opus se apropie la mic distan un autocamion, care l semnalizeaz cu
luminile. Cum trebuie s procedai pentru evitarea producerii unui accident?
A. nu avei nicio obligaie i prin urmare v continuai deplasarea n coloan;
B. reducei viteza i mrii astfel distana fa de cel care circul naintea dvs., crend condiii
celui ce depete neregulamentar s intre n coloan;
C. v apropiai de axul drumului public, pentru a-l determina pe cel angajat n depirea
coloanei s renune la aceast manevr riscant.

49. Ce substane au efect asemntor cu cel al alcoolului i pot reduce capacitatea de


concentrare a unui conductor auto?
A. condimentele foarte iui;
B. medicamentele sau substanele cu efect psihoactiv;
C. cofeina.

50. Cum procedai n situaia n care observai n faa dvs. o minge care se
rostogolete?
A. continuai s circulai cu aceeai vitez, ntruct trecerea peste minge nu este periculoas
pentru autovehicul;
B. semnalizai sonor, reducei viteza i circulai cu maxim atenie, ntruct este foarte posibil
s apar un copil dup minge;
C. virai brusc n direcia opus de rostogolire a mingii.

51. Din sens opus, un vehicul depete un altul i nu poate reveni pe banda sa. Cum v
comportai corect?
A. circulai mai departe cu vitez mrit;
B. reducei viteza i v angajai mult spre dreapta;
C. avertizai cu farurile vehiculele care circul din sens opus.

176 CAIETUL CURSANTULUI coala de oferi EXIGENT www.exigent.ro , tel: 0744-53.97.32


52. Cnd avei voie s fii agresiv n timpul conducerii pe drumurile publice?
A. atunci cnd cel din fa ruleaz cu vitez redus, fr motiv ntemeiat;
B. n nicio situaie, indiferent de ceea ce se ntmpl cu ceilali participani la trafic;
C. atunci cnd cel din fa v-a fcut semne obscene.

53. Suntei depit de un autovehicul care a apreciat greit distana i viteza cu care se
apropie din sens opus un alt vehicul. Cum trebuie s procedai pentru a evita un
accident rutier?
A. mrii viteza de deplasare, pentru a-l determina pe cel ce v depete s renune la
manevr;
B. claxonai i i facei semn cu braul s nu mai depeasc;
C. reducei imediat viteza i circulai ct mai aproape de marginea din dreapta a prii
carosabile, pentru a-i permite efectuarea depirii i reintrarea pe sensul normal de mers.

54. Poate fi redus capacitatea de conducere auto dup consumul unei cantiti relativ
mici de alcool?
A. nu, dac se consum i o ceac de cafea;
B. chiar i cantitile mici de alcool pot reduce capacitatea de conducere;
C. nu, cantitile mici nu duneaz.

55. V deplasai pe drum ntr-o coloan. Cum v comportai?


A. depii coloana, pe ct posibil printr-o singur manevr;
B. pstrai o distan corespunztoare fa de cel care circul n fa i urmrii
comportamentul celorlali participani la trafic;
C. circulai foarte aproape de vehiculul din fa, pentru a nu rmne n urm.

56. Cum trebuie s procedai atunci cnd un autobuz colar oprete cu luminile de
avarie aprinse?
A. luminile intermitente de avertizare ale autobuzelor colare v oblig s oprii;
B. circulai cu atenie sporit;
C. nu avei nicio obligaie.

57.Conduita preventiv trebuie aplicat :


A.numai de ctre conductorii auto nceptori sau de cei care nu au condus o perioad mai
ndelungat ;
B.numai de ctre conductorii auto profesioniti ;
C.de ctre toi conductorii de autovehicule .

58.Spaiul necesar opririi unui autovehicul n cazul apariiei unui obstacol se compune
din :
A.spaiul parcurs din momentul acionrii sistemului de frnare pn la oprirea total a
autovehiculului ;
B.spaiul parcurs din momentul sesizrii obstacolului pn la oprirea total a autovehiculului ;
C.spaiul parcurs din momentul sesizrii obstacolului pn la depirea acestuia;

59.Ce nelegei prin '' ndemnare '' ca element al conduitei preventive ?


A.capacitatea conductorului auto de a manevra autovehiculul n siguran chiar n situaii
dificile sau n condiii meteorologice i de drum nefavorabile ;
B.capacitatea conductorului auto de a manevra autovehiculul numai cu faa n spaii foarte
restrnse ;
C.capacitatea conductorului auto de a manevra autovehiculul numai cu spatele n spaii
foarte restrnse ;
CAIETUL CURSANTULUI 177
60. Pentru a circula pe un drum cu polei, se recomand
s echipai autoturismul cu:
A. lanuri pentru zpad;
B. pneuri speciale sau lanuri antiderapante;
C. lopat i nisip.

61. Intenionai s consultai o hart rutier. Cum este


recomandat s procedai?
A. oprii, cu luminile de ntlnire aprinse;
B. oprii autovehiculul n afara carosabilului;
C. nu avei voie s consultai harta pe timp de noapte.

62. Ce este bine s avei n vedere pentru evitarea unui


pericol, n situaia din imagine?
A. copiii circul corect pe trecerea de pietoni;
B. copiii se pot ntoarce alergnd pe trecerea de pietoni, fr
motiv sesizabil;
C. copiii urmresc cu atenie circulaia i se comport ca
atare.

63. Cum se recomand s v comportai n aceast


situaie?
A. oprii numai n cazul n care mingea se oprete pe
carosabil;
B. reducei viteza i v pregtii s oprii;
C. circulai mai departe, ntruct copiilor le este interzis s
intre pe carosabil.

64. Din punct de vedere al conduitei preventive, cum


trebuie s procedai n aceast situaie?
A. reducei viteza, deoarece copilul s-ar putea ntoarce
pentru a lua mingea din drum;
B. meninei viteza, deoarece copiii au fost avertizai i rmn
n siguran pe trotuar;
C. mrii viteza, deoarece copiii nu alearg pe strad.

65. Din punct de vedere al conduitei preventive, la ce v


putei atepta n aceast situaie?
A. biciclistul va opri;
B. biciclistul poate schimba direcia de mers spre stnga fr
s se asigure;
C. biciclistul se va comporta corect.

178 CAIETUL CURSANTULUI coala de oferi EXIGENT www.exigent.ro , tel: 0744-53.97.32


Capitolul 13. Noiuni de mecanic ;
Cunoaterea automobilului.

1. Care sunt organele mobile ale mecanismului motor?


A. blocul motor, cilindrii, chiulasa i carterul;
B. pistonul, segmenii, bolul, biela, arborele cotit i volantul;
C. roile directoare i cele tractoare.

2. Care sunt organele fixe ale mecanismului motor ?


A. blocul motor , cilindrii , chiulasa i carterul;
B. pistonul , sgmenii , bolul , biela , arborele cotit i volantul;
C. roile directoare i cele tractoare .

3. Prezena calaminei pe suprafaa bujiilor i fumul albstrui al eapamentului indic:


A. mecanismul motor (grup piston-cilindru) este uzat;
B. rularea frecvent cu o vitez inferioar limitei legale;
C. folosirea unor bujii necorespunztoare.

4. Ce rol are ambreiajul ?


A. asigur viteze diferite ale roilor motoare la parcurgerea curbelor;
B. comand mrirea turaiei motorului, n funcie de sarcina transportat;
C. realizeaz cuplarea progresiv i decuplarea motorului de restul transmisiei.

5. Ce deprindere greit a conductorului auto determin frecvent defectarea


ambreiajului?
A. coborrea pantelor cu motorul oprit sau aducerea schimbtorului de viteze n punctul mort;
B. rularea cu jocuri mari la pedala de ambreiaj sau la mecanismul de direcie;
C. ateptarea la semafor avnd pedala de ambreiaj apsat.

6. Ce rol are cutia de viteze?


A. asigur transmiterea puterii la roi;
B. permite mersul napoi, fr a inversa sensul de rotaie a motorului;
C. permite staionarea cu motorul n funciune.

7. Ce factor influeneaz cel mai mult durata de serviciu a pneurilor?


A. presiunea;
B. temperatura mediului ambiant;
C. starea tehnic a frnei.

CAIETUL CURSANTULUI
179
8. Uzura prematur a pneurilor din fa se datoreaz, n primul rnd:
A. dereglrii geometriei direciei;
B. circulaiei frecvente cu vitez redus;
C. fenomenul este specific autovehiculelor care au traciunea pe puntea din spate.

9. Cnd msurai presiunea din pneuri?


A. naintea plecrii n curs, cnd pneurile sunt reci;
B. dup parcurgerea a cel puin 400-500 km, cnd pneurile sunt calde;
C. doar atunci cnd observm c autovehiculul este nclinat ntr-o parte.

10. Uzura pneurilor crete foarte mult:


A. la demarri i frnri intense, consecine ale unui stil agresiv de conducere;
B. atunci cnd se conduce preventiv-defensiv;
C. la circulaia pe timp nefavorabil.

11. Cnd este indicat s verificai presiunea din anvelope?


A. ntotdeauna la 300 km;
B. de regul, nainte de a porni la drum;
C. numai pe timp de iarn, cnd anvelopele sunt reci.

12. Cuvntul TUBBELESS, imprimat pe o anvelop, semnific ?


A. anvelopa poate funciona fr camer de aer;
B. seciunea pneului are form tubular;
C. anvelopa este destinat circulaiei pe timp nefavorabil .

13. nclzirea excesiv a pneurilor se poate datora ?


A. deplasrii cu vitez excesiv, timp ndelungat;
B. presiunii insuficiente;
C. suprancrcrii autovehiculului .

14. Fumul de culoare neagr emis de eapament indic:


A. defectarea supapelor de evacuare;
B. un consum exagerat de combustibil;
C. un consum exagerat de ulei.

15. Care sunt factorii care fac ca motorul Diesel al unui autoturism s emit fum
excesiv?
A. lipsa combustibilului;
B. buonul rezervorului nchis la maximum;
C. defeciuni la instalaia de injecie.

180 CAIETUL CURSANTULUI coala de oferi EXIGENT www.exigent.ro , tel: 0744-53.97.32


16. Criteriul de alegere a benzinei pentru motoarele cu aprindere prin scnteie l
constituie:
A. culoarea i consistena;
B. cifra octanic (CO);
C. cifra catanic (CC).

17. Ce reprezint simbolurile EURO I, EURO II, EURO III i EURO IV?
A. caracteristicile tehnice de provenien a unor vehicule din Uniunea European;
B. standardele de poluare din Uniunea European;
C. ncadrarea autovehiculelor n diferite norme de consum.

18. n care dintre situaii consumul de carburant al unui motor crete?


A. atunci cnd motorul nu atinge temperatura de funcionare;
B. atunci cnd fumul de eapament este de culoare neagr;
C. atunci cnd motorul funcioneaz cu ntreruperi.

19. Temperatura lichidului de rcire care asigur performana maxim i uzura minim a
motorului este cuprins n intervalul:
A. 100-120 grade C;
B. 60-70 grade C;
C. 90-95 grade C.

20. Termostatul aparine instalaiei de:


A. rcire;
B. ungere;
C. alimentare.

21. Cea mai frecvent defeciune a instalaiei de rcire a motorului este:


A. slbirea sau ruperea curelei de antrenare a ventilatorului i a pompei de ap;
B. nfundarea prizei de aer care alimenteaz ventilatorul;
C. patinarea ambreiajului.

22. Ce msuri de precauie trebuie s luai la utilizarea soluiei antigel?


A. nicio msur, ntruct lichidul respectiv nu este nociv;
B. se va evita contactul cu aceasta, deoarece este toxic;
C. nu se va combina cu apa, deoarece degaj mult cldur.

23. La folosirea pe termen lung a soluiilor antigel, trebuie aplicate urmtoarele reguli:
A. se va urmri ntotdeauna nivelul optim al lichidului din vasul de expansiune;
B. dup cel mult 3 ani soluia antigel va fi complet nlocuit, chiar dac densitatea acesteia
corespunde cerinelor;
C. se va urmri culoarea lichidului din vasul de expansiune.

CAIETUL CURSANTULUI 181


24. Circulaia frecvent cu termostatul defect i, implicit, cu o temperatur a lichidului
de rcire sub 60 grade Celsius conduce la:
A. creterea consumului de combustibil;
B. imposibilitatea nclzirii habitaclului;
C. blocarea pompei de ap.

25. Care este rolul uleiului pentru motor?


A. asigur demontarea mai uoar a pieselor motorului;
B. reduce uzura motorului, prin crearea unui film rezistent de lubrifiant ntre suprafeele
pieselor aflate n micare;
C. protejeaz motorul fa de ptrunderea amestecului carburant n baia de ulei.

26. Care dintre variantele de mai jos reprezint caliti ale unui ulei de motor?
A. culoarea;
B. vscozitatea;
C. punctul de congelare.

27. Pentru ntreinerea sistemului de ungere, trebuie s efectuai:


A. verificarea i completarea nivelului uleiului din baie;
B. nlocuirea uleiului dup expirarea termenului de utilizare;
C. desfundarea orificiilor de aerisire ale radiatorului.

28. Cauzele ce pot determina creterea nivelului de ulei n baia de ungere sunt:
A. circulaia frecvent pe drumuri neasfaltate;
B. ptrunderea apei sau a combustibilului n baia de ulei;
C. defectarea pompei de ulei.

29. Schimbarea uleiului i a elementului filtrant se face:


A. conform periodicitii stabilite de constructor;
B. din 5 n 5 ani;
C. din 3 n 3 ani.

30. Fumul de culoare albastr emis de eapament indic:


A. un consum exagerat de ulei;
B. nfundarea parial a tobei de eapament;
C. folosirea unor benzine colorate.

31. Ce v indic, de regul, faptul c bateria de acumulatori este descrcat?


A. la aprinderea farurilor, intensitatea luminoas a acestora scade progresiv;
B. acionnd claxonul, acesta emite un sunet slab, ntrerupt;
C. demontnd bateria, constatm c aceasta este mai uoar dect de obicei.

182 CAIETUL CURSANTULUI coala de oferi EXIGENT www.exigent.ro , tel: 0744-53.97.32


32. Aprinderea luminii martor de la bord, care semnalizeaz funcionarea
generatorului de curent, poate indica:
A. griparea rotorului pompei de ap;
B. ruperea curelei de antrenare a pompei de ap, a ventilatorului i a alternatorului;
C. scurgeri de electrolit din acumulatori.

33. Dac efortul depus pentru acionarea volanului este mai mare dect n mod obinuit,
trebuie s verificm, n primul rnd:
A. starea de prindere a volanului pe axul su;
B. presiunea n pneurile punii din spate;
C. presiunea n pneurile punii din fa.

34. Intenionai s remorcai un autoturism cu servodirecie rmas n pan de motor. Ce


trebuie s avei n vedere?
A. blocai direcia;
B. manevrarea volanului solicit un efort fizic mai mare, de aceea vei efectua tractarea cu
deosebit atenie;
C. nu avei voie s-l remorcai n aceast situaie.

35. La apariia defeciunilor tehnice ale mecanismului de direcie se procedeaz astfel:


A. se apeleaz la cunotine care au mai ntlnit astfel de situaii;
B. se continu deplasarea, ntruct defeciunea se datoreaz strii drumului public;
C. se apeleaz numai la atelierele specializate, care au personal calificat.

36. Care sunt criteriile de apreciere a eficacitii frnelor?


A. spaiul de frnare;
B. forma pedalei;
C. mrimea urmei de frnare imprimat pe carosabil.

37. Utilizarea frnei de serviciu este semnalizat cu:


A. luminile de culoare portocalie;
B. luminile de avarie din fa i din spate;
C. luminile roii din spate.

38. Neeliberarea complet a frnei de staionare determin:


A. zgomote n zona manetei frnei de mn;
B. un consum suplimentar de carburant;
C. nclzirea excesiv a butucilor roilor din spate.

39. Cursa liber a pedalei de frn, mai mic dect cea obinuit, indic:
A. blocarea pedalei de frn;
B. un joc insuficient ntre saboi i tamburi;
C. pierderi de lichid pe la garnituri.

CAIETUL CURSANTULUI
183
40. Ce se ntmpl atunci cnd, pe roile unei osii, eficiena frnrii este mult diferit?
A. se reduce viteza de deplasare;
B. vehiculul i menine inuta de drum, n ciuda acestui fapt;
C. vehiculul poate derapa lateral.

41. Conductorii de autovehicule au urmtoarele obligaii, nainte de a pleca la drum:


A. s verifice sistemul de lumini i semnalizare;
B. s verifice instalaia de climatizare;
C. s menin permanent curat parbrizul.

42. Ce culoare pot avea lmpile cu lumin intermitent din spatele autovehiculului?
A. roie sau alb;
B. roie sau galben;
C. galben sau alb.

43. De ce trebuie reparat necondiionat un eapament defect?


A. pentru c produce un zgomot prea mare;
B. nu este o urgen;
C. pentru c destabilizeaz autovehiculul.

44. Suntei obligat s avei n autovehicul trusa medical de prim ajutor, dou triunghiuri
reflectorizante i stingtorul de incendii omologat?
A. numai trusa medical de prim ajutor;
B. numai trusa medical de prim ajutor i dou triunghiuri reflectorizante;
C. toate dotrile enumerate trebuie s se afle n autovehicul.

45. Este permis deinerea, montarea sau folosirea la autovehicule a sistemelor care
perturb buna funcionare a dispozitivelor de supraveghere a traficului?
A. da;
B. nu;
C. acest aspect nu este stabilit legal.

46. Cum constatai, n timpul mersului, fr a v pune n pericol, dac pe osea este
polei?
A. frnai puternic;
B. circulai cu vitez redus i frnai cu atenie, ca s verificai cum reacioneaz
autovehiculul dvs.;
C. circulai pe axul central al drumului.

47. Perna de aer (AIRBAG-ul) asigur:


A. amortizarea rapid a trepidaiilor datorate denivelrilor existente pe drumul public;
B. protecia suplimentar a persoanelor n cazul unui impact puternic al autovehiculului;
C. posibilitatea conducerii relaxate, cu capul sprijinit de aceasta.

184 CAIETUL CURSANTULUI coala de oferi EXIGENT www.exigent.ro , tel: 0744-53.97.32


48. Precizai dac presiunea din pneuri are efect asupra consumului de carburant:
A. da;
B. nu;
C. numai n cazul vehiculelor de mare tonaj.

49. Principala cauz a exploziei pneului n timpul mersului este:


A. umflarea insuficient;
B. umflarea exagerat;
C. uzura moderat.

Capitolul 14. Conducerea ecologic


Comportamentul neagresiv fa
de mediul inconjurtor
1. Ce se nelege prin conducere ecologic a unui autovehicul?
A. obligaia de a folosi n permanen carburant biodegradabil;
B. deplasri urbane cu bicicleta, pe jos sau cu alte mijloace care nu polueaz atmosfera;
C. un ansamblu de msuri comportamentale, de control sau de verificare a vehiculului, prin
care se realizeaz o important economie de energie i protecia mediului.

2. Conduita ecologic n conducerea unui autovehicul nseamn:


A. s nu poluai fonic mediul nconjurtor, folosind sistemul de sonorizare la putere maxim;
B. s ntreinei n permanen autovehiculul curat, prin splare i degresare zilnic;
C. s fii calm i s anticipai situaiile astfel nct s evitai accelerarea i frnarea brusc.

3. Ce cauze determin poluarea mediului ambiant de ctre autovehicule?


A. rularea cu vitez redus, fr motiv;
B. arderea incomplet i defectuoas a combustibilului;
C. defectarea filtrului de benzin sau motorin.

4. Cum trebuie s conducei, astfel nct s reducei poluarea?


A. pornii motorul acionnd pedala de acceleraie la un sfert din curs i ateptai ca acesta s
se nclzeasc, pentru a reduce ulterior consumul de carburant;
B. pornii motorul fr s acionai pedala de acceleraie i demarai imediat;
C. apsai pn la capt pedala de acceleraie, pornii motorul i demarai cu o vitez ct mai
mare.

5. Comportamentul ecologic n conducerea unui autovehiculul presupune:


A. planificarea traseului pentru a economisi timp i combustibil;
B. evitarea zonelor cu circulaie dens, cu lucrri pe carosabil sau cu teren accidentat;
C. vitez i acceleraie mai mari, pentru a scurta timpul de deplasare.

CAIETUL CURSANTULUI
185
6. n sensul conducerii ecologice a unui autovehicul, se recomand:
A. s evitai transportul obiectelor inutile n portbagaj sau n habitaclu;
B. s nu avei montat n permanen pe autovehicul portbagajul suplimentar;
C. s utilizai spoilere i faruri suplimentare.

7. Utilizarea sistemului de climatizare are ca efect:


A. creterea consumului de combustibil;
B. reducerea consumului de combustibil;
C. scderea puternic a gradului de confort.

8. Pentru a conduce ecologic un autovehicul, se recomand:


A. folosirea motorului la relanti, n cazul n care staionai mai mult timp n acelai loc;
B. meninerea unei viteze constante, de preferin medie;
C. oprirea motorului n timp ce cobori o pant, pentru a economisi carburant.

9. Cum se recomand s procedai pentru a conduce ecologic un autovehicul?


A. s utilizai frna de motor pentru a ncetini;
B. s scoatei autovehiculul din vitez n timpul frnrii;
C. s folosii frna de mn concomitent cu frna de serviciu, pentru a obine o frnare rapid
i eficient.

10. Pentru a conduce ecologic un autovehiculul, este necesar:


A. s verificai o dat pe lun, la rece, presiunea din pneuri;
B. s schimbai ntre ele pneurile, la aproximativ 10 000 km;
C. s nlocuii pneurile la fiecare 1000 km.

11. Cnd se recomand s oprii motorul pentru a reduce consumul de combustibil?


A. n cazul unei opriri lungi la o trecere la nivel cu calea ferat;
B. la culoarea roie a unui semafor care, de regul, dureaz foarte mult;
C. la semnalul poliistului rutier fcut n acest sens.

12. Utilizarea pe autostrad a limitatorului de vitez pentru autovehiculele dotate cu


acest sistem are ca efect:
A. creterea consumului de combustibil;
B. reducerea consumului de combustibil;
C. acest sistem nu are efecte asupra consumului de combustibil.

13. Pentru a conduce ecologic un autovehicul, se recomand:


A. utilizarea climatizrii numai n cazul traseelor scurte;
B. utilizarea climatizrii numai pe timp de noapte;
C. utilizarea climatizrii numai n situaiile absolut necesare.

186 CAIETUL CURSANTULUI coala de oferi EXIGENT www.exigent.ro , tel: 0744-53.97.32


Grila rspunsurilor corecte
Cap.1 21-A 24-C 21-A 75-B 16-A 70-A 124-B 51-A 105-C
1-A 22-C 25-B 22-B 76-C 17-C 71-A 52-AB 106-B
2-A 23-C 26-B 23-A 77-C 18-C 72-A Cap. 7 53-AC 107-A
3-C 24-C 27-C 24-A 78-A 19-C 73-B 54-C 108-A
4-A 15-B 28-A 25-A 79-A 20-B 74-B 1-A 55-BC 109-B
5-B 26-B 29-A 26-A 80-A 21-C 75-B 2-A 56-AC 110-A
6-A 27-B 30-B 27-A 81-B 22-B 76-C 3-A 57-C 111-C
7-A 28-C 31-B 28-C 82-A 23-A 77-B 4-C 58-A 112-C
8-C 29-A 32-C 29-C 83-A 24-A 78-B 5-A 59-A 113-C
9-A 30-B 33-A 30-B 84-B 25-A 79-A 6-A 60-C 114-B
10-C 31-B 34-A 31-C 85-A 26-B 80-B 7-A 61-C 115-A
11-B 32-C 35-A 32-A 86-B 27-C 81-A 8-B 62-B 116-A
12-AB 33-B 36-B 33-C 87-B 28-A 82-A 9-AB 63-B 117-B
13-B 34-C 37-C 34-A 29-C 83-C 10-B 64-C 118-B
14-B 35-C 38-A 35-A Cap. 5 30-B 84-B 11-B 65-A 119-A
15-B 36-B 39-A 36-B 31-C 85-B 12-A 66-A 120-A
16-B 37-B 40-C 37-B 1-A 32-B 86-B 13-B 67-A 121-C
17-C 38-A 41-C 38-A 2-A 33-C 87-C 14-C 68-B 122-A
18-C 39-A 42-B 39-A 3-A 34-C 88-C 15-AC 69-A 123-C
19-B 40-B 43-A 40-A 4-B 35-A 89-B 16-B 70-A 124-A
20-A 41-B 44-C 41-B 5-A 36-C 90-C 17-ABC 71-C 125-C
21-B 42-B 45-A 42-C 6-A 37-C 91-B 18-AB 72-B 126-B
22-C 43-C 46-C 43-A 7-B 38-C 92-B 19-AC 73-B 127-A
23-B 44-A 47-B 44-C 8-C 39-A 93-C 20-B 74-C 128-A
24-B 45-C 48-C 45-A 9-B 40-C 94-C 21-C 75-B 129-C
25-C 46-B 49-A 46-A 10-C 41-B 95-C 22-C 76-B 130-C
26-C 47-A 50-B 47-C 11-A 42-C 96-B 23-A 77-B 131-B
27-B 48-A 51-A 48-B 12-B 43-A 97-B 24-C 78-AB 132-A
28-B 52-C 49-A 13-C 44-C 98-C 25-C 79-C 133-B
29-C Cap. 3 53-C 50-A 14-C 45-B 99-A 26-A 80-ABC 134-C
30-C 54-B 51-C 15-C 46-B 100-C 27-A 81-BC 135-B
1-A 52-C 16-A 47-B 101-B 28-A 82-AB 136-A
Cap.2 2-A Cap. 4 53-B 17-B 48-B 102-A 29-A 83-BC 137-A
3-C 54-B 18-B 49-C 103-B 30-B 84-C 138-C
1-A 4-C 1-A 55-B 19-B 50-C 104-B 31-B 85-BC 139-B
2-C 5-B 2-C 56-C 20-A 51-A 105-A 32-AC 86-C 140-A
3-C 6-A 3-A 57-C 52-C 106-B 33-A 87-A 141-C
4-A 7-C 4-C 58-C Cap. 6 53-B 107-B 34-A 88-C 142-A
5-C 8-C 5-B 59-A 54-C 108-C 35-A 89-B 143-A
6-B 9-A 6-B 60-A 1-C 55-A 109-C 36-B 90-A 144-A
7-B 10-C 7-B 61-A 2-C 56-A 110-A 37-A 91-C 145-C
8-B 11-C 8-B 62-C 3-B 57-C 111-A 38-C 92-B 146-C
9-A 12-A 9-C 63-B 4-A 58-A 112-B 39-A 93-A 147-C
10-A 13-A 10-B 64-C 5-B 59-A 113-A 40-A 94-C 148-A
11-B 14-C 11-C 65-A 6-A 60-C 114-A 41-A 95-B 149-C
12-A 15-C 12-A 66-A 7-A 61-A 115-B 42-B 96-A 150-A
13-C 16-C 13-B 67-B 8-B 62-B 116-C 43-B 97-B 151-B
14-C 17-A 14-B 68-C 9-C 63-C 117-C 44-B 98-C 152-B
15-B 18-A 15-C 69-C 10-B 64-C 118-B 45-B 99-B 153-C
16-A 19-B 16-B 70-A 11-B 65-C 119-B 46-C 100-B 154-B
17-A 20-B 17-A 71-A 12-A 66-A 120-B 47-C 101-AB 155-A
18-A 21-A 18-B 72-C 13-A 67-A 121-A 48-B 102-B 156-A
19-ABC 22-BC 19-C 73-B 14-C 68-A 122-B 49-A 103-C 157-C
20-C 23-B 20-B 74-A 15-B 69-A 123-B 50-B 104-A 158-A

CAIETUL CURSANTULUI
187
159-B 46-A 37-B 18-A 73-C 128-ABC 22-B 15-B Cap. 13 Cap. 14
160-A 47-A 38-C 19-A 74-C 129-ABC 23-C 16-C
161-A 48-B 39-B 20-C 75-A 130-AC 24-A 17-A 1-B 1-C
162-A 49-B 40-AB 21-A 76-C 131-A 25-B 18-A 2-A 2-C
163-B 50-B 41-B 22-C 77-C 132-B 26-A 19-A 3-A 3-B
164-C 51-C 42-B 23-A 78-A 133-C 27-B 20-B 4-C 4-B
165-C 52-C 43-A 24-B 79-A 134-ABC 28-A 21-B 5-C 5-AB
53-A 44-C 25-A 80-C 135-B 29-B 22-B 6-ABC 6-AB
Cap. 8 54-A 45-C 26-A 81-B 136-B 30-B 23-A 7-A 7-A
55-A 46-C 27-A 82-A 137-A 31-B 24-B 8-A 8-B
1-AB 56-B 47-B 28-A 83-A 138-A 32-A 25-C 9-A 9-A
2-AB 57-B 48-C 29-A 84-A 139-C 33-B 26-C 10-A 10-AB
3-B 58-A 49-A 30-C 85-B 140-A 34-B 27-C 11-B 11-AB
4-A 59-C 50-C 31-C 86-B 141-B 35-C 28-A 12-A 12-B
5-A 60-A 51-ABC 32-B 87-A 142-C 36-C 29-B 13-BC 13-C
6-B 61-A 52-C 33-C 88-A 143-B 37-C 30-A 14-B
7-B 53-A 34-C 89-C 144-B 38-C 31-B 15-C
8-C Cap. 9 54-A 35-B 90-A 145-B 39-B 32-B 16-B
9-A 55-B 36-A 91-C 146-A 40-C 33-C 17-B
10-B 1-ABC 56-C 37-C 92-B 147-A 41-B 34-B 18-ABC
11-B 2-A 57-B 38-ABC 93-B 148-B 42-C 35-A 19-C
12-B 3-B 58-C 39-B 94-B 149-A 43-B 36-A 20-A
13-C 4-B 59-AB 40-A 95-C 150-A 44-B 37-C 21-A
14-A 5-B 60-B 41-C 96-A 151-C 45-C 38-B 22-B
15-C 6-C 61-C 42-A 97-C 152-C 46-C 39-BC 23-B
16-C 7-AC 62-A 43-C 98-A 153-A 47-B 40-A 24-A
17-A 8-AC 63-C 44-B 99-B 154-B 48-B 41-B 25-B
18-C 9-ABC 64-A 45-A 100-B 155-A 49-B 42-A 26-BC
19-B 10-ABC 65-ABC 46-C 101-A 156-A 50-B 43-B 27-AB
20-C 11-B 66-BC 47-C 102-C 157-B 51-A 44-B 28-B
21-B 12-A 67-A 48-A 103-AB 52-A 45-C 29-A
22-A 13-B 68-B 49-C 104-B 53-C 46-C 30-A
23-B 14-A 69-A 50-A 105-AC Cap. 11 54-A 47-C 31-AB
24-C 15-A 70-B 51-C 106-BC 55-B 48-B 32-B
25-BC 16-C 71-A 52-A 107-B 1-ABC 56-A 49-B 33-C
26-A 17-A 53-C 108-B 2-B 57-A 50-B 34-B
27-AB 18-A Cap. 10 54-B 109-A 3-C 58-A 51-B 35-C
28-BC 19-B 55-B 110-A 4-B 59-A 52-B 36-A
29-AB 20-A 1-C 56-C 111-B 5-B 53-C 37-C
30-ABC 21-B 2-AC 57-B 112-B 6-A Cap. 12 54-B 38-BC
31-AB 22-C 3-AC 58-C 113-A 7-B 55-B 39-B
32-B 23-A 4-C 59-ABC 114-A 8-A 1-B 56-B 40-C
33-C 24-C 5-B 60-B 115-C 9-A 2-AB 57-C 41-ABC
34-A 25-ABC 6-A 61-AB 116-B 10-B 3-B 58-B 42-B
35-C 26-AB 7-B 62-AB 117-C 11-C 4-B 59-A 43-A
36-A 27-BC 8-C 63-B 118-B 12-B 5-A 60-B 44-C
37-B 28-C 9-ABC 64-AB 119-B 13-C 6-C 61-B 45-B
38-A 29-A 10-C 65-C 120-B 14-A 7-B 62-B 46-B
39-A 30-A 11-B 66-BC 121-B 15-A 8-C 63-B 47-B
40-C 31-A 12-A 67-A 122-A 16-C 9-B 64-A 48-A
41-A 32-C 13-C 68-C 123-AB 17-C 10-A 65-B 49-B
42-C 33-A 14-A 69-C 124-BC 18-C 11-C
43-C 34-B 15-C 70-B 125-ABC 19-C 12-B
44-A 35-A 16-A 71-A 126-AC 20-B 13-C
45-B 36-C 17-C 72-C 127-B 21-C 14-B

188 CAIETUL CURSANTULUI coala de oferi EXIGENT www.exigent.ro , tel: 0744-53.97.32

S-ar putea să vă placă și