Sunteți pe pagina 1din 4

TEST TEHNICI SI NURSING SPECIFIC

SUBIECTL I 2o p
Marcati cu x raspunsul corect :
1. Recoltarea urinei pentru urocultura se face:
a. concomitent cu administrarea antibioticelor
b. dupa administrarea antibioticelor
c. inainte de administrarea antibioticelor
2. Sondajul vezical efectuat in scop explorator se face pentru:
a. recoltarea unei cantitati de urina pentru examenul de laborator
b. depistarea unor modificari patologice ale uretrei si vezicii urinare
c. administrarea medicamentelor
3. Sunt sonde uretrale :
a. Faucher, Kocher
b. Nelaton, Thieman.....
c. Einhorn, Faucher
4. Sondele gastroduodenale sunt utilizate in urmatoarele scopuri;
a. oprirea hemoragiei produse de varicele esofagiene
b. evacuarea continutului gastric inainte de anestezie ,in interventia chirurgicala
de urgenta
c. prelevare de urina
5. Sondele de compresiune esofagiena sunt folosite in urmatoarele scopuri:
a. pentru oprirea hemoragiei gastrice
b. pentru prelevarea lichidului gastric in scop diagnostic
c. pentru extragerea continutului duodenal
6. Este sonda de compresiune esofagiana : a.
Sonda Faucher
b. Sonda Einhorn
c. Sonda Blakemore
7. Este sonda vezicala :
a. Sonda Nelatan
b. Sonda Blakemore
c. Sonda Einhorn
8. Accidentele posibile in sondajul gastric sunt:
a. greata,senzatie de varsaturi,patrunderea sondei in laringe,bronhopneumonii de
aspiratie
b. imposobilitatea drenarii bilei cauzata de spasmul sfincterului Oddi
c. lezarea traumatica a mucoasei uretrale.

9. Scopul explorator al sondajului duodenal este:


a. realizarea hemostazei in hemoragia digestiva
b. extragerea continutului duodenal, bila ( A,B,C) , suc pancreatic, secretie proprie.
c. evacuarea continutului stomacal toxic.
10. Scopul explorator al sondajului vezical este:
a. recoltarea urinei pentru examen de laborator
b. evacuarea continutului cand acesta nu se face spontan
c. executarea unor procedee terapeutice prin sonda.
11. Prin spalatura oculara se intelege:
a. introducerea unui curent lichid in sacul conjunctival.
b. spalarea conductului auditiv extern.
c. introducerea unei solutii medicamentoase prin sonda in vezica.
12. Spalatura oculara este indicata in:
a. tratamentul otitelor cronice.
b. in procesele inflamatoare ale conjunctivei , indepartarea corpilor straini.
c. pregatirea pentru cistoscopie.
13. Spalatura gastrica reprezinta:
a. evacuarea continutului stomacal si curatirea mucoasei de exsudate si substante
straine.
b. introducerea unei substante medicamentoase prin sonda sau cateter in vezica
c. introducerea unui curent de lichid in vagin.
14. Scopul terapeutic al clismei este:
a. alimentarea sau hidratarea pacientului.
b. evacuarea continutului intestinului gros.
c. pregatirea pacientului pentru rectoscopie.
15. Tubul de gaze se introduce pentru :
a. administrarea de medicamente.
b. interventii chirurgicale asupra rectului.
c. eliminarea gazelor din colon in caz de meteorism abdominal.
16. Scopul explorator al punctiei venoase este:
a. administrarea unor medicamente sub forma injectiei i.v.
b. recoltarea sangelui pentru examene de laborator.
c. sangerare 300-500ml in hipertensiunea arteriala.
17. Zonele de electie ale punctiei venoase sunt:
a. venele plicii cotului , antebratului , venele de pe fata dorsala a mainii,venele
jugulare
si epicraniene.
b. artera femurala, jugulara, poplitee.
c. artera cubitala, radiala,humerala.
18. Recoltarea VSH se efectueaza :
a. 2ml sange pe cristale de EDTA.
b. 1,6 ml sange cu 0,4 ml citrat de Na 3,8%
c. 5ml sange simplu.
19. Recoltarea hematocritului prin punctie venoasa se efectueaza astfel:
a. 1,6 ml sange cu 0,4 ml citrat de Na 3,8%.
b. 2 ml sange cu 0,4 ml citrat de Na 3,8%
c. 2 ml sange pe cristale de EDTA
20. Hemocultura reprezinta;
a. viteza de sedimentare a hematiilor .
b. introducerea sangelui pe un mediu de cultura pentru examen bacteriologic.
c. identificarea anticorpilor in serul bolnavului.

SUBIECTL II 3o p

Notati cu adevarat sau fals


1. Frustarea se manifesta la un individ care prezinta sentiment de inutilitate.
2. Capacitatea individului de a fi ocupat si a se realiza este mica si necesara pe tot
parcursul vietii..
3. Activitatea dominanta a copilului mic este somnul
4. Un factor psihologic care influenteaza satisfacerea nevoii de a invata este mediul
ambiant..
5. Credintele sunt convingeri personale ale individului fata de realitate..
6. Semnele in insecuritate patologica sunt:agitatia,agresivitatea,frica..
7. Cand temperature mediului ambiant creste peste 250C se pduce vasoconstrictie
periferica..
8. Atrofia musculara este dimunuarea volumului unui muschi, a contractibilitatii
sale..
9. In ortostatism bratele vor fi sprijinite.
10. Prima menstruatie se numeste menarha

SUBIECTUL III

1. Spalatura gastrica20pct
2. Sondajul Duodenal..20pct

10 pct oficiu
BAREM DE CORECTARE

SUBIECTUL I

1. c 11. a
2. a 12. b
3. a 13. a
4. b 14. a
5. a 15. c
6. c 16. b
7. a 17. a
8. a 18. b
9. b 19. c
10. a 20. b
SUBIECTUL II

1.A

2.A.

3.A

4.F

5.A

6.F

7.A

8.F

9.F

10.F