Sunteți pe pagina 1din 8

TEST SUMATIV ORTOPEDIE

Modulul 32 : Ortopedie, traumatologie si nursing specific


TEST ORTOPEDIE
SUBIECTUL 1
Notati cu adevarat sau fals, enunturile de mai jos: 30 p

1. Pacientii imobilizati la pat beneficiaza de schimbari pasive ale pozitiei corpului.


2. Pentru schimbarea pozitiei unui pacient imobilizat sunt necesare 2 asistente
medicale.
3. Actiunile asistentei medicale, in cazul unui pacient imobilizat, prevad
prevenirea
ulceratiilor de decubit.
4. Afectiunile sistemului osteoarticular afecteaza mobilitatea pacientului.
5. Obiectivele potentiale pentru pacientul imobilizat vizeaza invatarea deplasarii cu
ajutorul carjelor, cadrului, bastonului.
6. In timpul mobilizarii, asistent medicala va supraveghea doar mersul pacientului.
7. Mobilizarea pacientului se face progresiv, incepand cu pozitia de decubit
ventral.
8. Mobilizarea depinde de starea generala a pacientului.
9. Evaluarea ingrijirii bolnavului imobilizat, se refera la prevenirea complicatiilor
de decubit.
10. Una din problemele bolnavului imobilizat, poate fi legata de accentuarea
mobilitatii fizice a acestuia.

SUBIECTUL III
Asociati notiunile din coloana A cu cele din coloanaB. 30 p

A B
1 Aparat respirator a Pneumonie hipostatica
2 Pielea b Tromboze
3 Aparatul digestiv c Deformari articulare
4 Aparatul circulator d Incetinirea tranzitului
5 Aparatul locomotor e Escara de decubit

SUBIECTUL III
Incercuiti raspunsul corect din enunturile de mai jos: 30 p

1. Imobilizarea la pat predispune pacientul la:


a) greturi
b) varsaturi
c) escare
2. In cazul bolnavilor imobilizati, salteaua patului trebuie sa fie:
a) antidecubit
b) relaxa
c) de paie
3. Toaleta bolnavului imobilizat la pat, se face:
a) la cada
b) la pat
c) la dus
4. Pielea bolnavului imobilizat este:
a) fara tonicitate
b) elastica
c) grasoasa
5. Bolnavii imobilizati vor fi scosi la aer cu:
a) fotoliul rulant
b) patul
c) cadrul

6. Satisfacerea preocuparilor intelectuale ale pacientului imobilizat se face:

a) la cinematograf
b) la telefon
c) la radio si T.V.
7. In cazul unui pacient imobilizat, EKG-ul se face:
a) la pat
b) la cabinetul EKG
c) la cabinetul asistentelor
8. Imobilizarea favorizeaza:
a) diareea
b) constipatia
c) varsaturile
9. Regimul alimentar al unui bolnav imobilizat va fi:
a) bogat in proteine
b) bogat in glucide
c) bogat in celuloza si lichide
10. La bolnavul imobilizat, trombozele venoase se previn prin:
a) masaj usor al membrelor
b) tapotaj toracic
c) pudraj cu talc
11. La bolnavul imobilizat, stimularea circulatiei cutanate se face prin:
a) frictionarea zilnica cu alcool diluat
b) frictionarea saptamanala cu alcool diluat
c) frictionarea lunara cu alcool diluat
BAREM
SUBIECTUL I
Notati cu A (adevarat) sau F (fals) urmatoarele afirmatii:

Nr. intrebare Raspuns


1A

2A
3A
4A
5A
6F
7F
8A
9A
10 A

SUBIECTUL II
1- a
2- e
3- d
4- b
5- c

SUBIECTUL III
1 C
2 A
3 B
4 A
5 B
6 C
7 A
8 B
9 C
10 A
11. A
14 C .................,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,................... 1132
15 A .................,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,................... 1132