Sunteți pe pagina 1din 5

ARGUMENTE PRIVIND UTILIZAREA JOCULUI CA MIJLOC

DE TERAPIE LA COPIII CU DEFICIEN MINTAL


Prof. drd. VOINEA Andreea
coala Special nr. 5, Bucureti

Cuvinte cheie: joc, terapie, deficient mintal


Abstract
Game is defined as an activity characteristic of childhood. The goal of the game is
educational. The game is activity that requires the full psyhomotor capacity. Through
play, children socialize, is included in group. The purpose of the paper aims to present
and argument values of the game as a method of therapy in the complex process of
recovering the child with mental deficiency

Introducere:
Oricine tie c rostul copilului este s se joace, dar puini tiu cat de mult l
dezvolt, l formeaz i l modeleaz jocul pe copil. n lucrrile de psihopedagogie se
subliniaz faptul c exist etape ontogenetice n care copiii trebuie nvai s se joace, iar
copiii mici de sub i peste un an privai de joc au o dezvoltare lent i sinuoas.
Scop:
Scopul lucrrii vizeaz prezentarea i argumentarea valenelor jocului ca metod
de terapie, n procesul complex al recuperrii copilului cu deficien mintal.
Jocul delimitri conceptuale:
,,Jocul este o aciune sau o activitate efectuat de bunvoie nuntrul anumitor
limite stabilite de timp i de spaiu i dup reguli acceptate de bunvoie, dar absolut
obligatorii, avnd scopul n sine nsi i fiind nsoit de un sentiment de ncordare i de
bucurie, i de ideea c este altfel dect viaa obinuit [Huizinga, 1998, p.75]. Astfel
jocul se poate referi la joaca animalelor, a copiilor, a adultilor, jocuri de ndemnare, de
putere, de inteligen i noroc, la reprezentaii i spectacole. Jocul fiind considerat unul
din elementele spirituale ale vieii.
Jocul deine un important rol n formarea personalitii copilului, oferindu-i
posibilitatea definirii continue a trsturilor sale comportamentale, cognitive, afective i
moral-volitive. Pentru copil jocul este o activitate serioas, n care ,,asimilarea realului se
produce conform unor reguli precise chiar daca ele sunt autoimpuse. Partcipnd la joc,
copilul nu se joac, ci i ia sarcina n serios i are pretenia de a fi tratat n consecin,
cu respect i corectitudine. [Stnescu M., 2004, p. 10].
Jocul aduce copiilor ocazia de a asimila ceea ce n viaa real ar putea fi dificil s
neleag; aceasta este forma lor de autoterapie, modul n care lucreaz asupra
confuziilor, anxietilor i conflictelor lor. Muli copii nu sunt capabili s exprime
nevoile, tririle i sentimentele proprii, dar jocul devine un mijloc de exprimare accesibil.

Ludoterapia caracteristici:
Majoritatea specialitilor consider c principalele forme de ocupaie ale omului
sunt munca, jocul i activitile din viaa cotidian.
Tot mai muli consilieri din colile elementare i terapeui din practica privat
includ n munca lor cu copiii terapia prin joc, cunoscut i sub numele de ludoterapie.

339
Aceast metod este bine studiat i s-a dovedit eficient n ameliorarea
problemelor pe care le au cei mici, dar ajut i la mbuntirea relaiei printe-copil.
Limbajul copiilor rmne n urma dezvoltrii lor cognitive, iar ei comunic prin joac
ceea ce neleg din lumea care i nconjoar. Astfel, jucriile sunt percepute drept cuvinte,
iar jocul ca limbaj. [Brumariu, 2008]
Primele referiri la rolul terapeutic al jocului aparin psihoterapiei, ,,bazndu-se pe
funciile de exerciiu mintal i instinctual, de integrare a realului, de asimilare psihic a
evenimentelor, de socializare, de descrcare, jocul este utilizat n terapia diverselor
tulburri psihice. Fr a neglija virtuiile sanogenezice ale jocului la adult, ludoterapia
(play therapy) se refer n primul rnd la o tehnic psihoterapeutic aplicat copiilor
[Gorgos, 1988, p. 1079].
O funcie important a jocului este transformarea n situaii controlabile a ceea ce
nu poate fi controlat n realitate. Astfel, prin reprezentri simbolice, copiilor li se ofer
ocazia de a-i nelege problemele i implicit s ncerce s le rezolve.
Experienele semnificative din punct de vedere emoional pot fi exprimate, ntr-un
mod mai confortabil i mai sigur, prin reprezentarea simbolic pe care o asigur jucriile.
Deoarece lumea copilului este o lume a aciunii i activitii, terapia prin joc asigur
terapeutului posibilitatea de a patrunde n lumea copilului. Joaca terapeutic ofera
copiilor oportunitatea de a se exprima n mod liber i n ritmul lor propriu, fr team, cu
asigurarea c vor fi nelei i acceptai.
,,Ultimele cercetri ale specialitilor de la Play Therapy International (PTI) relev
c din totalul copiilor care au beneficiat de ludoterapie n Marea Britanie n luna aprilie a
anului trecut, 68% sunt biei i 32% sunt fete. Cercetarea a cuprins peste 700 de cazuri.
n Romnia, serviciile de terapie nu fac parte dintr-un sistem centralizat, prin urmare nu
exist statistici. Potrivit psihologilor, n ultimul an tot mai muli prini vd n ludoterapie
o ultim soluie de a rezolva problemele copilului / familiei, deci se poate estima c
numrul copiilor care beneficiaz de terapie este n cretere. [Brumariu, 2008]
Pe plan mondial s-au dezvoltat curente, coli i instituii n domeniul ludoterapiei,
care urmresc ntrajutorarea copiilor cu diferite tulburri. ,,Exist numeroase asociaii
care au drept obiectiv ludoterapia : Asociaia pentru ludoterapie din U.S.A., Asociaia
britanic de ludoterapie, Centrul pentru ludoterapie din Texas. Ludoterapia centrat pe
copil este dezvoltat n Australia, avnd drept scop copiii cu tulburri de comportament,
emoionale i sociale. Terapeutul patrunde n lumea copilului, conducndu-l i
dezvoltndu-i ncrederea. Ludoterapia urmrete s-l ajute pe copil s creasc fericit i
ct mai bine adaptat . Ludoterapia non directiv (Virginia Axiline) este considerat
concepia modern n ludoterapie, bazat pe conceptul de terapie centrat pe persoan a
lui Carl Rogers . ambiana oferit este de siguran, copilul poate s-i exprime orice
sentimente, nsa nu sunt tolerate comportamentele negative. Prinii sunt implicai in
programul terapeutic [Ochian, 2006, p. 294]. Bazele ludoterapiei la noi n ar au fost
puse de Constantin Punescu n 1997. El stabilete terapia comportamental,
psihomotric, cognitiv, de dezvoltare i de grup, terapii ce pot fi realizate prin joc.
[Punescu, 1999, pg. 188-206].

340
Funciile jocului:
Funciile jocurilor sunt dup Ursula chiopu ,,eseniale, secundare i marginale
[chiopu, 1970, pg. 52-54]. Funciile eseniale sunt:
funcia de cunoatere jocul conduce la descoperirea realittiiYA.
exercitarea complex, stimulativ a micrilor este demonstrat de jocurile de
micare i jocurile sportive, precum i de unele jocuri simple de mnuire.
funcia formativ-educativ jocul devine ,,instrument de educare intelectual,
moral, de formare caracterial [Epuran M., 1999, p. 63].
Funciile secundare sunt reprezentate de:
funcia de echilibrare i tonifiere jocul devine o activitate de recreere.
funciile catarctice i proiective scot n eviden caracterul compensator al
jocului i au o important amprent social.
Funcia terapeutic este utilizat n cazurile copiilor cu diferite deficiene, este
considerat o funcie marginal.
Personal, mi permit s mai adaug o funcie, i anume, aceea de integrare social, pe
care o atribui tot jocului. Jocul adun oamenii, i face s comunice, s socializeze.
Importana stimularii i educrii psihomotrice a copilului cu dizabiliti prin joc
Dezvoltarea psiho-fizic a copilului se realizeaz prin interaciune, prin schimbul
cu mediul nconjurtor. n acest schimb copilul se adapteaz, dar i asimileaz.
Pentru copilul sntos acest proces al asimilrii se petrece ca de la sine, dar pentru
copilul cu dificulti mintale se ridic doua bariere: pe de o parte limitele impuse de
dizabilitate, iar pe de alta izolarea. Reeducarea presupune refacerea anumitor etape n
dezvoltarea copilului cu dificulti mintale, iar cea mai important, care constituie baza
pentru dezvoltarea ulterioara este etapa primei copilrii, a mecanismelor motorii i
psihomotorii. n munca de recuperare se pune accent pe aspectul medical al problemei,
iar latura educativ este neglijat.
La copiii cu deficiene, terapia prin joc reprezint mijlocul principal de acionare
n cadrul programului complex de recuperare. Prin joc, se creeaz acel climat afectiv ce
favorizeaz activarea tuturor proceselor i funciilor cu rsunet benefic asupra dezvoltrii
i evoluiei copilului.
Din punctul de vedere al terapeutului identificam, aadar, ca principal problem
a copilului cu deficit intelectual, lipsa unei achiziii complete i unitare a elementelor, a
schemelor motorii i psihomotorii. Dac aceasta problem nu este rezolvat nu se poate
construi nimic mai departe.
Privarea copilului cu dizabiliti de interaciunea cu mediul este foarte grav.
Desigur, tulburarea fundamental care privete organizarea mintal determin modificri
de cunoatere, dar nu-i mai puin adevrat c fenomenele primare ale jocului-exerciiu
lipsesc persoanei cu dizabiliti, pentru c nu are un exerciiu de lung durat n
explorarea i manipularea obiectelor.
ntelegem, deci c n munca de recuperare i reeducare a copilului cu dificulti de
nvare educatorul sau chiar printele trebuie s refac etapa primei copilrii, a stadiului
senzorio-motor; aceasta nseamn nsuirea componentelor psihomotricitii, fapt care se
realizeaz prin, i n cadrul jocului exerciiu.
,,Cel mai important aspect al terapiei prin joc este funcia simbolic a jocului, care
le asigur copiilor posibilitatea de a-i evalua exprimarea sentimentelor i gndurilor.
Studiile efectuate de psihoterapeui americani demonstreaz c experienele semnificative

341
din punct de vedere emoional pot fi exprimate, ntr-un mod mai confortabil i mai sigur,
prin reprezentarea simbolic pe care o asigur jucriile. [Brumariu, 2008]
Sub forma de joc este mult mai uor s-i mobilizezi pe copii i s-i determini s
reacioneze la stimulii externi. Cu multa atenie i rbdare, jucndu-te cu ei, i
determinm s-i depaeasc deficienele psihice i motorii.

Jocul metod de integrare social:

Activitile ludice, prin funciile lor, dein un rol esenial n socializarea persoanei,
n vederea integrrii ei optime n societate. Nevoia de socializare reprezentnd una din
principalele nevoi ale omului. De aceea, ludoterapia este una din componentele deosebit
de importante de terapie ocupaional i trebuie utilizat din plin n procesul terapiei
complexe a colarilor handicapai.
Integrarea presupune trecerea dintr-o stare de izolare, de separare, ctre o stare de
apartenen la un grup social, educativ, profesional bazndu-se pe principiul normalizrii.
Stigmatul deficienei poate fi experimentat de copil att n interiorul familiei, ct
i n afara ei. Atenia care se acord unui astfel de copil, reflect la nivelul abordrii
medicale i educaionale, dar i a ngrijirii zilnice, i creeaz un statut special i n cadrul
familiei sale [Stnescu, 2006, pg.268]. Copilul se poate simi diferit i singur. n joc
oamenii se ntlnesc n afara ordinii sociale existente, deoarece diferenele de rang social
sunt nlturate. Juctorii sunt parteneri i trebuie s fac abstracie de rolurile pe care le
dein de obicei (profesor, elev, etc.).
,Jocurile sociale sunt eseniale pentru copiii cu handicap, ntruct le ofer ansa de
a se juca cu ali copii [Dumitrescu, 2007]. n aceste jocuri sunt necesare minim doua
persoane care se joac i comenteaz situaiile de joc. Jocurile trebuie s fie adaptate n
funcie de deficiena copilului, iar n cazul copilului deficient mintal ,,s aib la baz
vrsta mintal, nu cea cronologic [Moan, 2006, pg. 11]. Copiii cu tulburri de
comportament trebuie s fie permanent sub observaie, iar la cei cu ADHD jocurile
trebuie s fie ct mai variate.
n urma jocului se formeaz grupul, iar grupul st la baza relaiei sociale. ,,grupul
constituie cadrul de afirmare i securitate ce exprim nevoia asociativ a persoanei, a
fiinei umane [Moan, 2006, pg. 33].

Concluzii:

jocul este principalul mijloc de comunicare i relaionare al terapeutului cu elevii


deficieni mintal;
prin joc copilul se dezvolt armonios, cunoscnd universul nconjurtor;
jocul este activitate ce solicit capacitatea psihomotric n totalitate;
prin joc copilul socializeaz, se integreaz n grup.
afirmaiile anterioare se constituie ca argumente privind utilizarea jocului ca
mijloc terapeutic, n timpul orelor de recuperare medical.

342
Bibliografie:

1. Brumariu, M.-C. (2008, 08 10). Terapia prin joc i ajut pe copii s comunice. Preluat
pe ianuarie 12, 2009, de pe www.adevarul.ro/articole/terapia-prin-joc-ii-ajuta-pe-
copii-sa-comunice
2. Dumitrescu, A. (2007). ASPECTE ALE COMUNICARII, IN REALIZAREA
ACTIVITATILOR FIZICE ADAPTATE LA PRESCOLARI. Preluat pe februarie 03,
2009, de pe sportscience.ro : www.sportscience.ro/html/articole_conf_2007_-_30.
3. Epuran M. (1999). Psihologie colar cu aplicaii n educaie fizic i sport.
Bucureti: Societatea Ateneul Romn Universitatea Ecologic.
4. Gorgos, C. (1988). Dicionar enciclopedic de psihiatrie - vol II. Bucureti: Editura
Medical.
5. Huizinga, J. (1998). Homo Ludens. Bucureti: Ed. Humanitas.
6. Moan, A. D. (2006). Activiti competiionale la copiii cu deficiene mintale.
Bucureti: Cartea Universitar.
7. Ochian, G., Epuran, M., Cordun, M., Mrza, D., Moet, D., Stnescu, M. (2006).
Asisten, consiliere i intervenii psihomedicale n sport i kinetoterapie. Bucureti:
Editura Fundaiei Humanitas.
8. Punescu, C. (1999). Psihoterapia educaional apersoanelor cu disfuncii inteletive.
Bucureti : Editura All.
9. Stnescu M., C. C. (2004). Jocul de micare metod i mijloc de instruire n educie
fizic i sport. Bucureti: Cartea Universitar.
10. chiopu, U. (1970). Probleme psihologice ale jocului i distraciilor. Bucureti:
Editura didactic i Pedagogic.

343