Sunteți pe pagina 1din 11

Uses of Past Continuous

1. uncertain action,we don t know if it is finished or not.


2. 2 simultaneous actions in the past.
3. 3 a past action interrupted by another one.
4. 4. is used in indirect speech.
5. 5. is used in question tags.

Sanciuni
Un angajat poate fi sancionat pentru c fumeaz ntr-un spaiu nchis de la locul de munc de
ctre:
angajator, prin regulamentul intern n care sunt prevzute sanciuni interne (n conformitate
cu Codul Muncii) pentru nerespectarea interdiciei de a fuma la locul de munc;
reprezentant al Poliiei Locale sau MAI atunci cnd acesta constat, n cadrul unei aciuni de
control, c angajatul fumeaz ntr-o zon n care fumatul este interzis.

Sanciunile ce pot fi stabilite de angajator sunt sanciunile disciplinare prevzute n Codul


muncii:
avertismentul scris;
retrogradarea din funcie (cu acordarea salariului corespunztor funciei n care s-a dispus
retrogradarea) pentru o durat de cel mult 60 de zile;
reducerea salariului de baz pe o durat de 1-3 luni cu 5-10%;
reducerea salariului de baz i/sau, dup caz, i a indemnizaiei de conducere pe o perioad de
1-3 luni cu 5-10%;
desfacerea disciplinar a contractului individual de munc.
Cu excepia avertismentului scris, toate celelalte msuri disciplinare necesit efectuarea unei
cercetri disciplinare nainte de a fi aplicate.
O persoan juridic poate fi sancionat:
de ctre un reprezentant al Poliiei Locale sau MAI atunci cnd acesta constat, n cadrul
unei aciuni de control, c angajaii sau/ i cetenii fumeaz ntr-un spaiu n care fumatul este
interzis;
de ctre inspectorii de munc din cadrul inspectoratelor teritoriale de munc atunci cnd
acetia constat c sunt nclcate prevederile art. 39 alin. (9) lit. e) din Legea securitii i
sntii n munc nr. 319/2006, cu modificrile i completrile ulterioare. Totodat, acetia sunt
abilitai s verifice dac regulamentul intern cuprinde prevederi referitoare la rspunderea
disciplinar a salariailor pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 15/2016.

Legea prevede sanciuni pentru:


Persoanele fizice care fumeaz n spaiile n care fumatul este interzis: amend
contravenional de la 100 la 500 de lei;
Persoanele juridice care administreaz spaiile n care fumatul este interzis: amend
contravenional de 5000 lei (prima abatere), amend contravenional de 10.000 lei i
suspendarea activitii pn la remedierea situaiei (a doua abatere), amend contravenional de
15.000 i nchiderea unitii la urmtoarea abatere.
Sanciunile vor fi aplicate:
de ctre reprezentanii Poliiei Locale sau ai Ministerului Afacerilor Interne (Poliia Romn,
Jandarmeria, IGSU, Poliia de Frontier), atunci cnd angajaii sau/i cetenii fumeaz ntr-un
spaiu n care fumatul este interzis;
de ctre inspectorii de munc din cadrul inspectoratelor teritoriale de munc n cazul n care
acetia constat c sunt nclcate prevederile art. 39 alin. (9) lit. e) din Legea securitii i
sntii n munc nr. 319/2006, cu modificrile i completrile ulterioare, i/sau dac n
regulamentul intern nu sunt cuprinse prevederi referitoare la rspunderea disciplinar a
salariailor pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 15/2016.

Sesizarea nclcrii legii se poate face de ctre angajai sau/ i ceteni prin:
apelarea numrului de telefon al poliiei locale sau al reprezentanilor locali ai MAI n
localitile n care nu exist poliie local;
apelarea inspectoratului teritorial de munc, n cazul n care angajatorul nu are
elaborate/completate regulamentele interne conform art. 5 din Legea nr. 15/2016.

Alimente interzise bolnavilor cu reflux gastro-esofagian

Alimentaia pentru bolnavii cu reflux gastro-esofagian nu trebuie s includ alimente care


scad presiunea sfincterului esofagian, valva care desparte esofagul de stomac, i care duc n acest
fel, la regurgitarea coninutului din stomac. n aceast categorie intr alimentele grase, gtite prin
prjire, care ngreuneaz digestia i favorizeaz acumularea de suc gastric. Alimentele
nerecomandate pacienilor cu reflux gastro-esofagian sunt:

Carnea gras (carnea de porc, pete gras, gsc, ra)


Mezelurile (salam, parizer, crenvurti, unc, tob etc)
Lactate grase (iaurt gras, smntn gras, unt, brnz gras)
Sosurile (sosurile care conin maionez, grsimi)
Ciocolat (conine xantin, substan care contribuie la relaxarea sfincterului esofagian)
Coca Cola
Ment (conine acizi volativi care nmoaie i deschid valva care desparte stomacul de
esofag)
Ceapa (relaxeaz sfincterul esofagian i irit esofagul)
Buturile carbogazoase

Este interzis, de asemenea, consumul de buturi alcoolice i fumatul!

Alimente recomandate bolnavilor cu reflux gastro-esofagian


Alimentaia pentru reflux gastro-esofagian trebuie s conin produse care s creasc
presiunea asupra sfincterului esofagian inferior. Proteinele sunt cunoscute pentru aceast
proprietate. Astfel, pacienii cu reflux gastro-esofagian ar trebui s consume:

Carne slab (vit, pete, pui, curcan), gtit prin fierbere sau la cuptor i niciodat prjit;
Lactate cu un coninut sczut de grsimi (degresate sau semi-degresate)
Legume prospete (morcovi, cartofi, sfecl roie, salat verde, elin)
Fructe prospete sau confiate (caise, piersici, pepene, banane, prune, zmeur, ciree,
viine).

OLIMPIADA DE LIMBA ENGLEZA

ETAPA JUDETEANA

CLASA A VII-A

I. Read the text below and decide which answer A, B, C or D best fits each space. There is
an example at the beginning. 20 puncte

The Wax Museum

One of the (0).. interesting and original museums in the 1) is Madame


Tussauds wax Museum, 2).. in London. A visit here gives you the
3).. to get closer to the celebrities you love: singers, actors, sportsmen, politicians.
The museum is divided into two sections: statues of the most recent times and historical people
and events. The 4)tells you about Madame Tussaud and about her successful
profession.

The story of how the figures are made is fascinating. The most difficult job of the
5) working there is to find hair that 6). closely the hair of the
celebrities. Believe it or not, it is 7) hair, donated and bought by the museum.
The clothes of the statues are amazing. They were 8). and donated by the actual
celebrities. Some of them are created by 9).. fashion designers. If you want to
10).. the wax figures or to take a photo you can even touch them. After a while you
dont know who is real and who is frozen in time.

0. A most B more C many D much


1. A world B universe C earth D planet
2. A establishedB identifiedC located D found
3. A fortune B chance C destiny D accident
4. A adviser B attendant C teacher D guide
5. A people B stuff C crowd D children
6. A combines B unites C associatesD matches
7. A true B real C veritable D actual
8. A worn B dressed C taken D given
9. A famous B glorious C big D celebrated
10. A research B inspect C examine D study

II.Rephrase the following sentences 10 puncte

1. Eat well or else you will get ill.

If

2. Weve run out of paper clips.

There are no ..

3. This is the first time Ive been here.

I havent .

4. Brian is too young to join the senior rugby team.

Brian is not

5. Theres nothing Id rather have than a vanilla icecream on a hot day.

Theres nothing I like ...

III. Choose the right answer (there is only a correct answer in each case): 20 puncte

1. They. for the bus when it started to rain.

a. were waiting b. waited c. are waiting d. have waited

2. Your boss finally agreed with your solution, he?

a. did b. didnt c. was d. wasnt

3. My neighbour is a man of...height.


a. medium b. extra c. tall d. special

4. When they.. ..this mess, they will get angry.

a. saw b. will see c. see d. are seeing

5. She .. tell me everything before moving to New York.

a. uses to b. used to c. is using to d. is used to

6. Whenever we met we. hands.

a. are shaking b. shake c. shook d. were shaking

7. If you are so fond of writing youparticipate in the competition.

a. may b. can c. should d. could

8. He . for several jobs this year and he is confident he will find something in the end.

a. has looked b. looks c. is looking d. has been looking

9. What will happen if his parachute.. ?

a. wont open b. isnt open c. doesnt open d. isnt opening

10. When the chairman to the office he will answer your questions.

a. will come b. comes c. come d. has come

IV. Choose one of the topics and enlarge upon it in a 150- word essay.

40 puncte

1. An event I shall never forget

2. My hobby.

Toate subiectele sunt obligatorii. Se acorda 10 puncte din oficiu.


Timp de lucru: 2 ore

Barem:
Barem de corectare Clasa a VII-a I. 20 puncte (2 puncte x 10= 20 puncte) 1. A 2. C 3. B 4. D 5.
A 6. D 7. B 8. A 9. A 10. C II. 10 puncte (2 puncte x 5 = 10 puncte) 1. If you dont eat well, you
will get ill. 2. There are no paper clips left. 3. I havent been here before. 4. Brian is not old
enough to join the senior rugby team. 5. There is nothing I like better / more than a vanilla ice
cream on a hot day. III. 20 puncte (2 puncte x 10= 20 puncte) 1. a 2. b 3. a 4. c 5. b 6. c 7. c 8. d
9. c 10. b IV 40 points 10 points originality; 10 points clear development of the task; 10
points good range of grammar structure and vocabulary, fluency and accuracy; 10 points very
good spelling. Se acorda 10 puncte din oficiu.
Reteta naturala care te scapa de petele de batranete

Pentru a-ti prepara uimitoarea reteta vei avea nevoie de:


100 de grame de orez
200 de ml de apa

Mod de preparare:
Pune orezul in apa si lasa-l sa stea timp de 20 de minute. Dupa cele 20 de minute separa apa de
orez. Orezul care ti-a ramas il poti folosi la pregatirea unor mancaruri.

Remediul pentru curatarea petelor este apa in care a stat orezul. Foloseste un tifon pentru a-ti
aplica acest lichid direct pe zonele afectate. Fa acest lucru seara inainte de culcare, si te asigur ca
in maxim 30 de zile de utilizare, pielea ta se va curata de petele asociate imbatranirii.
100 books to read:
"To Kill a Mockingbird" by Harper Lee
"Pride and Prejudice" by Jane Austen
"The Diary of Anne Frank" by Anne Frank
"1984" by George Orwell
Harry Potter and the Sorcerer's Stone" by J.K. Rowling
"The Lord of the Rings" (1-3) by J.R.R. Tolkien
"The Great Gatsby" by F. Scott Fitzgerald
"Charlotte's Web" by E.B. White
"The Hobbit" by J.R.R. Tolkien
"Little Women" by Louisa May Alcott
"Fahrenheit 451" by Ray Bradbury
"Jane Eyre" by Charlotte Bronte
"Animal Farm" by George Orwell
"Gone with the Wind" by Margaret Mitchell
"The Catcher in the Rye" by J.D. Salinger
"The Book Thief" by Markus Zusak
"The Adventures of Huckleberry Finn" by Mark Twain
"The Hunger Games" by Suzanne Collins
"The Help" by Kathryn Stockett
"The Lion, the Witch, and the Wadrobe" by C.S. Lewis
"The Grapes of Wrath" by John Steinbeck
"The Lord of the Flies" by William Golding
"The Kite Runner" by Khaled Hosseini
"Night" by Elie Wiesel
"Hamlet" by William Shakespeare
"A Wrinkle in Time" by Madeleine L'Engle
"Of Mice and Men" by John Steinbeck
"A Tale of Two Cities" by Charles Dickens
"Romeo and Juliet" by William Shakespeare
"The Hitchhikers Guide to the Galaxy" by Douglas Adams
"The Secret Garden" by Frances Hodgson Burnett
"A Christmas Carol" by Charles Dickens
"The Little Prince" by Antoine de Saint-Exupry
"Brave New World" by Aldous Huxley
"Harry Potter and the Deathly Hallows" by J.K. Rowling
"The Giver" by Lois Lowry
"The Handmaid's Tale" by Margaret Atwood
"Where the Sidewalk Ends" by Shel Silverstein
"Wuthering Heights" Emily Bronte
"The Fault in Our Stars" by John Green
"Anne of Green Gables" by L.M. Montgomery
"The Adventures of Tom Sawyer" by Mark Twain
"Macbeth" by William Shakespeare
"The Girl with a Dragon Tattoo" by Stieg Larrson
"Frankenstein" by Mary Shelley
"The Holy Bible: King James Version"
"The Color Purple" by Alice Walker
"The Count of Monte Cristo" by Alexandre Dumas
"A Tree Grows in Brooklyn" by Betty Smith
"East of Eden" by John Steinbeck
"Alice in Wonderland" by Lewis Carroll
"In Cold Blood" by Truman Capote
"Catch-22" by Joseph Heller
"The Stand" by Stephen King
"Outlander" by Diana Gabaldon
"Harry Potter and the Prisoner of Azkaban" by J.K. Rowling
"Enders Game" by Orson Scott Card
"Anna Karenina" by Leo Tolstoy
"Watership Down" by Richard Adams
"Memoirs of a Geisha" by Arthur Golden
"Rebecca" by Daphne du Maurier
"A Game of Thrones" by George R.R. Martin
"Great Expectations" by Charles Dickens
"The Old Man and the Sea" by Ernest Hemingway
"The Adventures of Sherlock Holmes" (#3) by Arthur Conan Doyle
"Les Misrables" by Victor Hugo
"Harry Potter and the Half-Blood Prince" by J.K. Rowling
"Life of Pi" by Yann Martel
"The Scarlet Letter" by Nathaniel Hawthorne
"Celebrating Silence: Excerpts from Five Years of Weekly Knowledge" by Sri Sri Ravi
Shankar
"The Chronicles of Narnia" by C.S. Lewis
"The Pillars of the Earth" by Ken Follett
"Catching Fire" by Suzanne Collins
"Charlie and the Chocolate Factory" by Roald Dahl
"Dracula" by Bram Stoker
"The Princess Bride" by William Goldman
"Water for Elephants" by Sara Gruen
"The Raven" by Edgar Allan Poe
"The Secret Life of Bees" by Sue Monk Kidd
"The Poisonwood Bible: A Novel" by Barbara Kingsolver
"One Hundred Years of Solitude" by Gabriel Garca Mrquez
"The Time Traveler's Wife" by Audrey Niffenegger
"The Odyssey" by Homer
"The Good Earth (House of Earth #1)" by Pearl S. Buck
"Mockingjay (Hunger Games #3)" by Suzanne Collins
"And Then There Were None" by Agatha Christie
"The Thorn Birds" by Colleen McCullough
"A Prayer for Owen Meany" by John Irving
"The Glass Castle" by Jeannette Walls
"The Immortal Life of Henrietta Lacks" by Rebecca Skloot
"Crime and Punishment" by Fyodor Dostoyevsky
"The Road" by Cormac McCarthy
"The Things They Carried" by Tim O'Brien
"Siddhartha" by Hermann Hesse
"Beloved" by Toni Morrison
"Slaughterhouse-Five" by Kurt Vonnegut
"Cutting For Stone" by Abraham Verghese
"The Phantom Tollbooth" by Norton Juster
"The Brothers Karamazov" by Fyodor Dostoyevsky
"The Story of My Life" by Helen Keller

The Romantic Age.

The author S.T.Coleridge belongs to Romanticism, a literary period between 1776-1837. This
period is represented by authors such as: John Keats, Jane Austen, William Wordsworth, George
Gordon. Through their work they wanted to present some of the events of that period such as: the
industrial revolution, the three social classes (landowners & aristrocacy, businessmen &
industrialists, the masses), the war with France. By 1800 Britain was the most industrialised
country in the world. The gouvernment introduced some reforms. It was given the right to vote
for industrialists. The factory act prevented children under 9 from working. A taxation system
was also introduced and it was signed the Act of union of Ireland and United States. The country
wanted stability, political and social democracy. Through his work S.T.Coleridge showed some
values, the importance of nature, life and peace. The poets of Augustan age saw the artist as an
interpreter showing the beauty of what was already known while the romantics viewed the artist
as a creator. The author wanted to help the artist feel and learn not only from what is known but
also by imagination, finding his own identity. It was a time when religion had to be found in his
mind and soul. They saw the life like a dream and appreciated the values of life. John Keats
wrote in one of his beautiful poems: "Life is but a day...a dewdrop...a rose's hope." The
romantics wanted to help the artist overcome the problems of the world and find inner hope,
peace, life.

When adjectives occur in the predicative position, after be or other link verbs, they are sometimes
followed by a prepositional phrase or verbal complement.
example
Adjective + of aware, proud, capable She was proud of her son.
Adjective + to kind, sensitive, similar, equal Her house is similar to mine.
Adjective + with angry, impatient, honest I felt angry with him.
Adjective + on keen, gentle, dependent Hes totally dependent on his parents.
Adjective + in interested, disappointed Were not interested in selling our house.
Adjective + about pleased, glad, anxious She was anxious about the results.
Adjective + to-infinitive difficult, easy, ready The book was easy to read.
Adjective + that-clause worried, confident, sure Im confident that shell succeed.
Adjective + wh-clause unsure, uncertain He was uncertain what to do next.
Adjective + -ing busy, silly, awkward Theyre busy painting the kitchen.

Narrative tenses are the grammatical structures that you use when telling a story, or talking about
situations and activities which happened at a defined past time.

When narrating past events, DO NOT mix past and present tenses (avoid using the present perfect and
present simple), as these will confuse the reader/listener about when things really happened. Tenses:
past simple/ continuous /perfect /perfect continuous . Ex.: We left on a rainy day .( past simple). / It was
pouring down even at midday . (p.c) / It had rained off and on for ten days . (past pf) / We had been
waiting to escape for what seemed ages. (past perfct continuous).