Sunteți pe pagina 1din 26

Ecoturism

Tematica
8.1 Curs Metode de predare Observaii
Ecoturism. Noiuni generale Prelegere interactiva cu ajutorul 2
computerului

Piata ecoturistica Prelegere interactiva cu ajutorul 2


computerului, problematizare, conversatia
euristic

Managementul activitilor ecoturistice Prelegere interactiva cu ajutorul 4


computerului, problematizare, conversaie
euristica

Destinatii ecoturistice din Africa Prelegere interactiva cu ajutorul 2


computerului

Dezvoltarea ecoturismului n Asia Prelegere interactiva cu ajutorul 2


computerului

Ecoturismul in Australia si Oceania Prelegere interactiva cu ajutorul 4


computerului, conversatia euristic

Destinatii ecoturistice din SUA Conversatia euristic 2


Analiza asistat de calculator,dezbatere

Strategii ecoturistice europene Prelegere interactiva cu ajutorul 2


computerului

Evaluare Test multimedia 2


BIBLIOGRAFIE SELECTIVA
Bltreu, A., M., (2007), Ecoturism i dezvoltare durabil, Editura Pro Universitaria, Bucuresti.
Cater, E. (1994), Ecotourism in the third world: Problems and prospects for sustainability.In E. Cater and
G. Lowman (eds) Ecotourism: A Sustainable Option?, pp. 69 86 .Chichester: John Wiley & Sons.
Ceballos Lascurain, H., (1996), Tourism, ecotourism and protected areas, IUCN, Gland, Elvetia
Ceballos-Lascurain, H., (1996), Tourism, Ecotourism and Protected Areas: The state of nature-based
tourism around the world and guidelines for its development. IUCN, Gland, Switzerland and Cambridge,
UK.
Cifuentes Arias, M., (1992), Determinacion de Capacidad de Carga Turistica en Areas Protegidas.
CATIE, Turrialba, Costa Rica.
Dinu, M. (2005) Ecoturism. Coduri etice si norme de conduita, Editura CD Press, Bucuresti
Fenell, A., D., (2007), Ecotourism: An Introduction, Taylor & Francis
Honey, Martha, (2008) Ecotourism and Sustainable Development, Who Owns Paradise? Second
Edition, Island Press, pp. 19.
Matei Elena, (2015), Ecoturism, Editura Universitara, Bucuresti.
Matei, E., (2011), The Ecotourisms Development In The Romanian Carpathians Proteced Areas: Facts,
Figures And Needs, Human Geographies, Vol.5, Issue 2.
Nedelea, Al., (2003), Piaa ecoturistic, Editura Didactic si Pedagogic, Bucuresti
Negu, S., Alexandru, D., Istrate, I., (1997), Geografia turismului, Editura Academiei, Bucuresti
Nistoreanu Puiu, Tigu,G, Popescu, D., Padurean, M., Talpe, A., Tala, M., Condulescu, C., (2003).
Ecoturism i turism rural, Editura ASE, Bucuresti
Simon, T., Bran, Fl., Nistoreanu, P., (2007), Ecoturism, Editura Economica, Bucuresti.
Smaranda, John Samad, (2008), Managementul turismului in ariile naturale protejate, Editura Risoprint,
CONDITII (Verificare)
10.3 Pondere din nota
Tip activitate 10.1 Criterii de evaluare 10.2 Metode de evaluare
final
Demonstrarea, prin rspunsurile Lucrare scris cu itemi 60%
oferite la evaluarea final, a obiectivi, semirobiectivi,
nsuirii corecte, logice i complexe subiectivi din diferite arii
a problematicii cursului de tematice ale cursului i cel
Ecoturism, precum i a capacitii putin o intrebare din cadrul
de particularizare i explicare a lucrrilor practice
10.4 Curs rezultatelor obinute n urma
aplicrii metodelor i tehnicilor
utilizate la elaborarea proiectelor .

Elaborarea si sustinerea corect i Evaluare prin probe practice. 40%


complet proiectelor tematice Evaluare frontal continua in
pervazute in programa cadrul sedintelor de l.p.
10.5 Seminar/laborator seminarului Evaluarea portofoliului cu
lucrari practice.

10.6 Standarde minime de performan


-nsuirea corect a unor cunotine minimale despre ecoturism
-folosirea corect a principalelor noiuni de ecoturism
-sa alcatuiasca proiectele si sa nu exprime erori grave.
ECOTURISM. NOIUNI GENERALE
1.1.Definiii
Ecoturismul s-a dezvoltat n ultimele decenii ale secolului al
XX-lea ca urmare a pericolului creat de supradezvoltarea
turismului.
Noiunea de ecoturism are nelesuri diferite: turism n natur,
turism verde, turism ecologic etc.
Ceballas Lascurain, Hector (1991) -Ecoturismul este un
turism care implic acele cltorii n areale relativ
neperturbate, cu scopul de a admira, studia, bucura de
peisaje, faun, plante ca i de unele resurse culturale. (1985)

Cater Erlet, (1994), o cltorie n scopul delectrii omului


pe baza diversitii vieii naturale i a culturii umane fr a le
cauza distrugeri sau degradri, (natur + unele resurse
antropice).
Valentine, P.S. (1991) introduce termenul de durabilitate,
definind ecoturismul ca un turism bazat pe natur n mod
durabil i ecologic i pe areale ecologice, fiind un turism
nedegradabil, nepericulos, care contribuie la protejarea
mediului prin alegerea unui regim administrativ propriu i
corect .
Figgis, P. J. (1993) afirma c orice cltorie spre
areale naturale izolate cu scopul de a mbogi
nelegerea i aprecierea patrimoniului ecologic i
cultural, fr a produce deteriorarea acestora se
ncadreaz n termenul de ecoturism.

Steele, P. (1993, 1995) un proces economic, unde


ecosisteme rare i frumoase sunt negociate pentru a
atrage turitii,
Societatea Internaional a Ecoturismului (TIES)
ecoturismul este o cltorie responsabil n
arealele naturale, dar care conserv mediul i
susine nivelul de trai al populaiilor locale(1991) si
implica educarea si interpretarea (2015).
Uniunea Mondial a Conservrii Naturii
(IUCN/WCU) ecoturismul este o cltorie ecologic
responsabil n areale naturale neperturbate, cu
scopul de relaxare i apreciere a naturii i a oricrei
trsturi culturale, trecut sau prezent din zon,
care promoveaz conservarea, avnd un impact
negativ redus i ofer beneficii pentru comunitile
implicate (1996).

Ecoturismul este o variant a unei alternative


turistice, care are la baz promovarea
turismului durabil, ce const n deplasarea
omului n special n areale naturale atractive
pentru a se relaxa, cunoate, informa ns fr a
produce pierderi sau distrugeri ale calitii
mediului nconjurtor, aducnd beneficii tuturor
segmentelor implicate n actul turistic.
Turism
durabil

Turism
alternativPigram,1990

Turism
rural

Ecoturism Turism
durabil

Turism
alternativ

Turism in
natura

Ecoturism
Concluzii
Ecoturismul reprezint o cale de dezvoltare durabil.
Permite protejarea unor habitate vulnerabile exploatrii turistice clasice.
Introduce cunoaterea, educarea, relaxarea turistului pe baza unor produse
turistice sensibile, fragile.
Aduce venituri pe termen lung att turistului, comunitilor locale ct i
firmelor sau segmentelor implicate n exploatarea durabil a acestor resurse
naturale.
Planificarea, dezvoltarea infrastructurii turistice ca i toate
operaiile/activitile de marketing trebuie s fie focalizate pe criterii de mediu,
sociale, culturale i economice pe termen lung.
1.2. Principiile ecoturismului

Ecoturismul este o cltorie responsabil n natur supus procesului


de protejare i conservare i care aduce beneficii comunitilor
locale i omenirii n ansamblul su presupune:
o deplasarea turistului n areale naturale;
o reducerea impactelor;
o construirea unei atitudini de ngrijorare pentru mediu;
o furnizarea de beneficii directe pentru conservare,
o ridicarea nivelului de trai n comunitile locale;
o susinerea drepturilor omului i a nelegerilor
internaionale n domeniul muncii;
o pstrarea culturii locale, fiind sensibil la politica de
mediu, si favorizeaza un climat social pozitiv.
Principiile de baz: durabilitate, echitate,
parteneriate, cooperare.

1. Durabilitatea reprezint procesul prin care


dezvoltarea are loc la un nivel care s satisfac
cerinele populaiei actuale, fr a compromite
capacitatea de susinere a mediului pentru generaiile
viitoare.
Acest principu este cerut de:
o Schimbrile sociale (ngrijorarea crescnd pentru
mediu, vulnerabilitatea destinaiilor turistice,
insatisfacia pentru unele produse turistice
existente);
o Politica turistic (ce trebuie s reflecte grija pentru
mediul nconjurtor).
2. Echitatea intrageneraii
i inter-generaii trebuie s
elimine interesele egoiste,
exclusiviste axate pe
acumulare de capital doar
pentru unele segmente ale
societii. Acest principiu
se sprijin pe studii
profunde, deoarece ce pare
a fi durabil pentru un
segment poate fi
neelocvent pentru altul.

Sursa: E. Matei
Principiul cooperarii si parteneriatelor. Eliminarea opiunii
dictatului din partea marilor puteri economice asupra rilor mai
puin dezvoltate, deoarece se creaz situaii care pot conduce la
pierderi ale diversitii ecologice i srcirea comunitilor din
arealele int (Cater,1995). Aceast politic este nlocuit de
cooperare i parteneriate interstatale, ntre firme, ntre guvern i
firme sau ntre acestea i comunitile locale.

Sursa: E. Matei
Contientizarea prilor implicate este imperios necesar ci nu
utilizarea ecoturismului pentru mrirea capitalului (firmele
transnaionale) sau crearea unor imagini politice (clasa politic
din rile n curs de dezvoltare sau n tranziie) ori ca soluie de
supravieuire (populaiile srace din Africa, Asia de Sud-Est,
zona insular a Pacificului de Sud etc) sau de redresare rapid,
nedurabil a economiei.

Sursa: E. Matei
Principiile ecouturistice -TIES - 1991
Reducerea impactelor negative asupra mediului sau
culturii care pun n pericol destinaiile;
Educarea turitilor privind importana conservrii
resurselor;
Accentuarea ideii de afacere responsabil i
armonizarea ei cu interesele locale, de mediu i ale
autoritilor;
Realizarea de venituri directe din managementul,
conservarea arealelor protejate;
Utilizarea studiilor de mediu i sociale i monitorizarea
destinaiilor pentru reducerea impactelor;
Asigurarea bunstrii maxime pentru toate segmentele
din regiune sau din arealul de influen;
Zonarea turistic i desemnarea unui management pentru fiecare
regiune;
Asigurarea c dezvoltarea turistic nu depete capacitatea de
suport;
Bazarea pe o infrastructur dezvoltat armonios cu mediul,
minimiznd utilizarea combustibililor fosili, viaa slbatic sau
cultural.
Puterea de control aparine comunitilor locale n destinaiile
ecoturistice;
Eficiena i corectitudinea conceptului de areal protejat pe termen
lung;
Gestionarea riscului ca turitii necontrolai s deterioreze capitalul
natural sau s pirateze tradiiile din destinaii;
Echilibrarea necesitilor pe termen mediu a oamenilor de afaceri
(cu investiii mari) cu populaiile locale (cu investiii mici).
Ecoturismul este non-consumativ / non-extractiv
Ajuta la dezvoltarea constiintei ecologice
Este centrat pe valori etice a relatiei OM-NATURA
(www/ ecotourism org)

TIES (1993) Ghidul ecoturistic al naturii pentru


operatorii de tur,
(2002) Liniile directoare pentru ecologiile marine n
ecoturism , Ghidul international al ecocabanelor.
Sisteme de certificare
Schimbarile climatice si turismul
Pe plan regional
o Recomandrile de mediu ale Asociaiei pentru
Turism Ecologic din Europa pentru tur operatori
(1997) , Romania-Certificarea destinatiilor
ecoturistice, (2012).
Necesitatea aparitiei ecoturismului
Apariia, dezvoltarea ecoturismului este o necesitate
din cauza
o impactului tot mai mare pe care l are n mediu
industria turistica.
o diversitii spaiale geografice pe care se grefeaz
resursele ecoturistice,
o polarizrii financiare,
o a dinamicii intereselor turitilor, firmelor, politicii
de mediu, comunitilor locale,
Sursa: E. Matei
Necesitatea aparitiei ecoturismului
1. Terra cuprinde un spaiu cu o varietate a mediilor
naturale geografice;
Pe componente naturale:
1. acvatic (marin, lacustru, rivier);
2. fito-faunistic (de pdure tropical, temperat, de
foioase, conifere; prerie, step, savan, de deert, de
tundr),
3. litologic (relief vulcanic, structural, sculptural, glaciar
etc.).

Sursa: E. Matei
2.Polarizarea financiar i economic mondial actual
cuprinde bazine de resurse pentru ecoturism structurate astfel:
o ri cu venituri mari (SUA, Canada, Frana, Germania,
Marea Britanie) ce pot investi n dezvoltarea ecoturismului,
dar i n generarea unui numr extrem de ridicat de
ecoturiti;
o ri cu venituri medii (Cehia, Polonia, Ungaria), care
promoveaz un ecoturism moderat att ca dotare ct i ca
flux ;
o ri subdezvoltate (rile din Africa, Asia de Sud, Pacificul
de Sud), pentru care aceast alternativ turistic este de
multe ori o surs de supravieuire, dar care au un mare
potenial ecoturistic.
3. Dinamic intereselor
turitilor,
operatorilor turistici,
comunitilor locale, mediu.

Turitii i schimb opiunea pentru destinaiile turistice ct


i a tipului de turism n funcie de interese, gusturi, elite. n
rile dezvoltate, exist grupuri de turiti, care se orienteaz
spre destinaii neaccesate, creeaz un curent, o mod, iar
pentru a satisface noile orientri i a ctiga financiar, firmele
investesc n aceste rute. Se creeaz fluxuri turistice n areale
izolate, cu repercursiuni asupra mediului prin marketing
nedurabil.
Operatorii turistici credibilitate pe piata i beneficii.
Pentru a da calitate actului turistic, unele firmele asociaz turismul cu
protecia mediului (limbajul verde). Ecoturismul ofer pe de o parte un
produs natural pentru consumatori, iar pe de alt parte beneficii pentru
comunitile locale, dar i pentru firme. De cele mai multe ori, n special n
rile mediu dezvoltate, pentru satisfacerea cererilor de ecoturism s-au creat
proiecte de parteneriat ntre instituiile neguvernamentale, guvernamentale,
comunitile locale i firmele turistice.

Pentru comunitile locale, Agenda 21 prevede ridicarea standardului lor


de via. Ecoturismul se nscrie pe liniile de la Rio, deoarece creaz venituri
n mediul rural, utilizeaz i se sprijin pe fora de munc, infrastructura ca
i unele destinaii ce aparin populaiilor locale. Implicarea comunitilor
are ns condiie de baz - integrarea intereselor economice, cu cele de
mediu. Unele proiectele derulate n Pacificul de Sud sau Europa de Est au
finanat indirect ecoturismul (spitale, coli), ns altele au devenit etalon
prin reuit (Alpii Bavariei-Germania, Nepal etc.).
Mediul nu trebuie compromis pentru generaiile urmtoare,
deoarece interesul de baz al acestui sector este pstrarea
echilibrului natural, nu numai satisfacia financiar n general
de scurt durat. Degradarea mediului va afecta perspectivele
imediate ale comunitilor n primul rnd i pe termen lung pe
cele ale turismului i al dezvoltrii n Kenya, Nepal, Costa
Rica.
n concluzie, toate segmentele sunt importante, ns trebuie s
se in cont de rolul comunitilor locale n luarea deciziilor i
n practica derulrii turistice, armonizarea intereselor turitilor,
firmelor, comunitilor, statelor cu cele de mediu pe termen
lung.
Necooperarea ntre cele patru segmente implicate poate
conduce la o nereuit sau la deturnarea scopului iniial n
favoarea unuia singur (crearea imaginii politice-unele guverne,
asimilarea de capital rapid-investitori etc.).
Bibliografie
Cater, E., Lowman, G., (eds), 1994, Ecotourism: A Sustainable
Option? Chichester: John Wiley & Sons.
Ceballos-Lascurain, H., (1991), Tourism, ecotourism, and protected
areas. In J.A. Kusler (compiler) Ecotourism and Resource
Conservation, A Collection of Papers ( Vol. 1) (pp.24 30).
Madison: Omnipress.
Figgis, P.J. ,(1993). Ecotourism: special interest or major direction?
Habitat Australia. February, pp. 8-11.
Steele, P. (1993), The economics of ecotourism. In Focus, 9, pp. 4
6.
Valentine, P.S. (1991), Ecotourism and nature conservation: a
definition with some recent developments in Micronesia. In: Weiler,
B. (ed.) Ecotourism incorporated the global calssroom, Canberra,
Bureau of tourism research, pp. 4-10.
www.ecotourism.org, accesat intre anii 2004-2015
http://www.iucn.org, accesat intre anii 2004-2015