Sunteți pe pagina 1din 5

556.

Lacurile dentare (varnish-urile):


A). Sunt indicate n special sub obturaii de compozit pentru a proteja pulpa de
efectul nociv al agentului adeziv
B). Sunt indicate sub obturaii de amalgam pentru sigilarea canaliculelor
dentinare
C). Unghiul de contact al lacului cu placa dentar microbian este de 53-106
D). ncetinesc ptrunderea produilor de coroziune ai amalgamului n
canaliculele dentinare
E). Se prefer aplicarea a 2-3 straturi subiri dect a unui strat gros.
557. Linerii:
A). n cazul n care conin hidroxid de calciu, se folosesc la coafaj direct i
indirect
B). Nu realizeaz o bun izolare termic
C). Dup cum le spune i numele, se folosesc pentru trasarea de linii pe fundul
cavitilor
D). Sunt un fel de lacuri mai subiri
E). Conin rini naturale sau sintetice dizolvate n solveni organici.
558. Obturaia de baz:
A). n cavitile de adncime medie, dac dentina are un aspect normal, obturaia
de baz se poate face, printre altele cu ciment policarboxilat
B). Cimenturile antiseptice realizeaz baza propriu-zis dar i dezinfecteaz plaga
dentinar
C). Substituie dentina alterat
D). Economisete din timpul necesar aplicrii materialului de obturaie coronar
E). Elimin zonele proeminente de pe fundul cavitilor i nchide deschiderile
accidentale ale camerei pulpare

559. Primingul (promovarea adeziunii):


A). Primerii anhidrii ce conin aceton nu se aplic dect o singur dat pentru a
nu ndeprta DDR
B). Primerul se freac cu un burete de unic folosin pe suprafaa dentinar
acoperit cu rina adeziv pentru a ptrunde mai bine n ochiurile reelei de
colagen
C). Suprafaa plgii dentinare tratate cu primer trebuie s rmn lucioas dup
uscare
D). Primerul transform plaga dentinar hidrofil ntr-o suprafa activ
electrostatic, receptiv la formarea unor legturi van der Waals
E). Solventul volatil al primerului evacueaz apa din canaliculele dentinare i
reeaua fibrilar de colagen

560. Hibridizarea plgii dentinare:


A). Sistemele adezive de primeri cu aceton sunt eficiente doar pe dentin excesiv
de umed
B). Rina adeziv se polimerizeaz concomitent cu primul strat de compozit
73
C). Gravarea acid global se realizeaz cu acid fosforic 30-40% timp de 15
secunde
D). Dentina opac (zona reaciei vitale) necesit o gravare prelungit (peste 15
secunde)
E). Obiceiul de a freca primerul cu ajutorul buretelui este duntor deoarece, la
nivel microscopic, reeaua de colagen se prbuete

561. Compomerii:
A). Se obin prin adausul de grupri acide carboxilice la lanul principal al
monomerului rinilor convenionale
B). Au constituit prilejul folosirii pentru prima dat a linerilor autoagravani
C). Sunt rini compozite modificate prin adaosul de poliacizi
D). Primerii autogravani ai compomerilor au o activitate acid slab
E). Eficiena primerilor autogravani ai compomerilor poate fi crescut printr o
gravare acid convenional prealabil aplicrii primerului

562. Primeri autogravani:


A). Permit pstrarea cepurilor de DDR, element de sigilare a plgii dentinare
B). Graie aciditii reduse, demineralizeaz doar parial DDR i dentina
subiacent
C). Lungesc timpul de lucru prin faptul c trebuie lsai s acioneze un minut
D). Elimin consecinele lavajului insuficient cum ar fi blocarea porilor prin
produi reziduali de demineralizare
E). Cresc riscul colabrii fibrelor de colagen prin umectarea prea intens

563. Hibridizarea dentinei uscate:


A). Permite verificarea eficienei gravrii acide prin aspectul tipic alb-cretos al
smalului demineralizat uscat
B). Nu exist riscul de supraumectare
C). Necesit o uscare intens de circa 30 secunde dup lavajul acidului
D). Dentina uscat este rehidratat cu un primer dizolvat n ap
E). Refacerea porilor iniiali ai matricei dentinare demineralizate este grbit
prin aplicarea primerilor n soluie apoas

564. Caria dentar:


A). Se dezvolt numai pe dinii aflai n contact cu mediul bucal
B). Este un proces dinamic desfurat la interfaa dintre plaga dentinar i placa
microbian
C). Este un proces patologic fr analogie n restul organismului
D). Este o afeciune monofactorial caracterizat printr-o distrucie localizat sub
aciunea microorganismelor
E). Are o evoluie ireversibil
565. Etiopatogenia cariei:
A). Este acceptat triada etiologic teren, flor microbian i alimentaie
B). Aciunea alimentelor se manifest att prezumtiv ct i postprocesiv
C). Alimentele moi i lipicioase favorizeaz hipofuncia, diminuarea debitului
salivar i exacerbarea florei microbiene
D). Prin teren nelegem calitatea smalului dentar i a lichidului bucal
E). Alimentele dure cresc nevoia ingestiei de lichide i favorizeaz producerea
unor sunete dizgraioase n timpul masticaiei dar nu previn caria
566. Etiopatogenia cariei: calitatea smalului dentar
A). Displaziile constituie modificri ale arhitecturii normale a smalului
B). Hipoplaziile constituie creteri ale coninutului mineral care ns este
organizat ntr-o reea cristalin necorespunztoare
C). Distrofiile dentare se ncadreaz n categoria milolizelor
D). Gravitatea distrofiilor este cu att mai mare cu ct tulburrile metabolice care
le cauzeaz apar mai precoce
E). Displaziile i hipoplaziile nu favorizeaz apariia procesului carios dect n
sezonul rece

567. Perturbarea formrii matricei organice a smalului:


A). Apare n carena grav de vitamin PP la aduli
B). Apare n carena de vitamin C, dar numai cnd produce microchisturi
cerebrale care la rndul lor, prin modificarea metabolismului
neurotransmitorilor va produce tulburri pulpare
C). Prezena n diet a magneziului, clorului, sulfului, seleniului, fierului i
aluminiului previne apariia acestor perturbri
D). Poate fi cauzat de alimentaia srac n hidroxiapatit
E). Dietele bogate n zahr produc o matrice a smalului neomogen, n fagure
de miere
568. Perturbarea mineralizrii matricei smalului:
A). ncorporarea preferenial a carbonailor n smal i confer o cristalinitate
deficitar
B). Insuficiena parotidian duce i la ntrzieri n erupia dinilor
C). Fluorul reduce solubilitatea smalului n soluie acid
D). Aportul foarte sczut de calciu nu afecteaz coninutul mineral total
E). Vitamina D este indispensabil unei mineralizri normale
569. Lichidul bucal:
A). Pe lng saliv mai conine transudat al mucoasei bucale i anurilor
gingivale, exudat din pungile parodontale, mucus nazofaringian etc
B). Exudatul pungilor parodontale crete proporional cu starea de stres
C). Exudatul pungilor parodontale crete proporional cu intensitatea inflamaiei
D). n hiposialii, exudatul parodontal poate s ajung la 2% din volumul salivei
de repaus
E). Poate s conin secreie gastric regurgitat
570. Funciile salivei:
A). Ofensiv (anihilarea florei patogene)
B). Absorbtiv (absorbia ctorva substane sau medicamente cum ar fi
nitroglicerina)
C). Secretorie (diverse substane organice precum mucina sau hormoni precum
amilaza)
D). Favorizarea perceepiei senzoriale prin receptorii tactili de pe limb
E). Digestiv (prin amilaza salivar)
571. Saliva:
A). Secreia de saliv crete n nopile cu presiune atmosferic crescut
B). n repaus, aportul glandei submandibulare la volumul total de saliv este mai
mare dect al parotidei
C). n timpul masticaiei glanda parotid produce mai mult saliv dect glanda
submandibular
D). La gravide secreia de saliv scade, aa se explic incidena crescut a
cariilor
E). Faptul c molarii de minte superiori se cariaz att de uor, se explic prin
cantitatea redus de saliv care ajunge n acea zon
572. Saliva:
A). Vscozitatea salivei este dat de coninutul de vsc
B). Conine calciu atomizat i liofilizat
C). Dintre lipide, conine doar mucin i staterin
D). Conine sisteme tampon precum esteraze nespecifice i peroxidaza
E). Conine sistemul tampon fosfat anorganic

573. Proprieti antimicrobiene ale salivei:


A). Lizozimul este o lactoferin aglutinizat care blocheaz metabolismul
microorganismelor
B). Peroxidazele salivare constituie un sistem enzimatic complex cu rol
antibacterian
C). Aglutininele salivare faciliteaz ndeprtarea bacteriilor din lichidul bucal
D). Opsoninele sunt muramidaze care scindeaz peptidoglicanii din constituia
peretelui celular al microorganismelor
E). Staterina este o glicoprotein cu activitate antibacterian
574. Rolul cariogen al hidrocarbonatelor
A). La populaiile unde alimentaia tradiional conine puin zahr incidena
cariei ciRsp.ulare acute crete
B). Consumul de dulciuri ntre mese crete frecvena cariei
C). Cariogenicitatea alimentelor depinde mai degrab de durata i frecvena
expunerii la zahr i mai puin de tipul de preparat culinar care conine zahr
D). Alimentaia natural conine un factor protector mpotriva cariei care se
pierde n cursul procesului de rafinare
E). Programe riguroase de profilaxie pot reduce frecvena cariei chiar i n
condiiile pstrrii consumului ridicat de zahr
575. Rolul cariogen al hidrocarbonateloRsp.
A). Amidonul crud nu coboar prea mult ph-ul plcii
B). Amidonul prelucrat termic i pierde capacitatea acidogen i cariogen
C). Combinaia de amidon i zahr are un efect cariogen mult mai puternic dect
al zahrului din cauza timpului de clearance prelungit
D). Zaharoza favorizeaz colonizarea microorganismelor odontopatogene
E). Mono i oligozaharidele difuzeaz greu n placa bacterian, de aceea rmn
depozitate pe suprafaa acesteia i blocheaz colonizarea ei
576. Substitueni ai zahrului:
A). Siropul de porumbel (lapte de pasre)
B). Xilitolul
C). Lactoferina
D). Lycasinul
E). Aspartamul
577. Rolul grsimilor n etiopatogenia cariei:
A). Prin coninutul de acizi grai care inhib glicoliza din placa microbian pot
avea efect cariostatic
B). Conin palatinoz cu efect cariostatic
C). Modific proprietile de membran ale bacteriilor plcii
D). Duc la formarea excesiv de tartru i chiar riscul unor distrofii calcare n
unele organe interne
E). nvelesc particulele hidrocarbonate cu un film de lipide care mpiedic
degradarea lor enzimatic i scurteaz timpul de clearance
578. Rolul laptelui n etiopatogenia cariei:
A). Conine fluor provenit din plantele situate n zone poluate
B). Laptele de pasre este cariogen datorit faptului c nu este lsat n forma
natural
C). Conine cazein cu efect carioprotector
D). Conine lactoz care este fermentat n placa bacterian
E). Conine lactaz care ajut la degradarea enzimatic a laptelui

647. n saliv exist o serie de factori (antimicrobieni) care se opun formrii i maturrii
plcii
bacteriene supragingivale:
A). Lizozimul
B). Sistemele tampon salivare
C). Leucotoxin
D). Lactoferina
E). Thaluronidaza
hgjlhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

648. Placa bacterian subgingival:


A). Conine o flor gram-pozitiv
B). Conine bacili gram-negativi imobili
C). Conine un numr mare de bacterii flagelate i spirochete
D). Conine lizozim, ca factor de aderen bacterian
E). Conine lactoferina, ca factor esenial n nutriie.
651. Celula bacterian prezint urmtorii factori de structur cu aciune nociv
asupra parodoniului:
A). Peptidoglican
B). Enzime
C). Exotoxine
D). Metaboliti
E). Lipopolizaharidul.
653. n lichidul anului gingival sunt prezeni factori de aprare, cum sunt:
A). Anticorpi din clasa iga
B). Anticorpi din clasa igg
C). Celule polimorfonucleare
D). Macrofage
E). Limfocite