Sunteți pe pagina 1din 10

BAZE DE DATE REZUMAT MATERIE SI TESTE DE EVALUARE

CAP 1

1.9. Rezumat

Modelele de date transpun complexitatea informaiilor reale n reprezentri specifice, n scopul efecturii
prelucrrii cu calculatorul electronic. Structura modelului presupune identificarea obiectelor (care sunt denumite
entiti), a caracteristicilor acestora (denumite atribute sau cmpuri de date) i a legturilor (denumite relaii sau
asocieri).
Colecia de date este mulimea realizrilor (apariiilor unei entiti) ntr-o organizare a datelor.
O colecie de date aflate n interdependen care reflect un anumit aspect al lumii reale i este destinat unui
anumit grup de utilizatori mpreun cu descrierea structurii lor i relaiilor dintre ele, formeaz o baz de date.
Gestiunea i prelucrarea datelor organizate n baze de date este asigurat de un ansamblu de programe
(software) denumit Sistem de Gestiune a Bazelor de Date (SGBD). Sistemele de gestiune a bazelor de
date reprezint instrumentul care permite ca modelele de date stabilite s poat devein functionale.
Realizarea global i specific a aplicaiilor utilizatorilor care folosesc baze de date impune organizarea acesteia
pe trei nivele: logic, conceptual si fizic.
Principalele etape de realizare a bazelor de date sunt:
analiza sistemului pentru care se realizeaz baza de date;
proiectarea structurii bazei de date;
ncrcarea datelor n baza de date;
exploatarea i ntreinerea bazei de date.
Principalele tipuri de baze de date sunt:
Bazele de date ierarhice
Bazele de date reea
Bazele de date relaionale
Bazele de date orientate pe obiecte
Bazele de date distribuite

1.10. Test de autoevaluare a cunotinelor


(timp necesar: 20 min.)
1. Fiecare apariie real a unei entiti ntr-o colectie de date se numete
a. structur b. realizare c. index d. atribut
2. O baz de date se poate defini ca o colecie de:
a. resurse fizice b. resurse logice c. date d. programe
3. O colecie de date mpreun cu descrierea structurii datelor i relaiilor dintre acestea
se numete:
a. realizare b. structur de date c. colecie de date d. baz de date
4. Organizarea datelor pe suporturi tehnice se poate realiza pe baza conceptului:
a. colecie de date b. cmp de date c. structur de date d. baz de date
5. Termenul care se refer la datele organizate pe suportul de memorare, din denumirea
de SGBD, este
a. gestiune b. organizare c. prelucrare d. baz de date
6. Elementul indivizibil dintr-o baz de date se numete:
a. articol de date b. cmp de date c. caracter d. nregistrare fizic
7. Pentru ca o colecie de date s devin baz de date este necesar ca, pe lng datele
propriu-zise, s mai conin:
a. realizri b. descrierea structurii c. articole de date d. Modelul de prelucrare
8. Pentru realizarea unei baze de date este necesar s se realizeze (parcurg) anumite:
a. funcii b. obiective c. etape d. activiti
9. O baz de date i SGBD-ul folosit devin operaionale prin intermediul unui:
a. software de baz b. software de aplicaii c. nucleu de programe specializate d.
sistem de calcul
10. Bazele de date care sunt integrate logic, dar stocate fizic, pe staiile de lucru ale
unei reele sunt baze de date:
a. locale b. ierarhice c. universale d. distribuite
Rspunsurile corecte la ntrebrile din testul de tip gril:
1. b 2. c 3. d 4. d 5. d 6. c 7. b 8. c 9. c 10. d

CAP 2

2.6. Rezumat

Modelul relational al datelor foloseste o serie de concepte/notiuni fundamentale. Acestea sunt: domeniu, relatie,
atribut, schema unei relatii, cheia unei relatii, valoare NULL, constrangeri referitoare la asigurarea
corectitudinii datelor.
Totodata, modelul relational defineste si operatiile care se pot efectua asupra relatiilor (tabelelor). Aceste
operatii au fost propuse de E.F.Codd si sunt grupate pe doua categorii:
Operaii pe mulimi: reuniunea, intersecia, diferena i produsul cartezian;
Operaii relaionale speciale: restricia , proiecia , jonciunea i diviziunea.

2.7. Test de autoevaluare a cunotinelor


(timp necesar : 20 minute)
1. Printre modelele de organizare a datelor regasim:
a. modelul ierarhic si modelul unitar;
b. modelul retea si modelul relational;
c. modelul disjunctiv si modelul conjunctiv
d. modelul retea si modelul asimetric;

2. O linie dintr-o tabel a unei baze de date relaionale se mai numete i:


a. rnd
b. linie de date
c. tuplu
d. cuplu de date
3. Tabelele unei baze de date relaionale se mai numesc i:
a. baze de date
b. structuri de date
c. relaii
d. colecii de date
4. O cheie primar reprezint:
a. un concept de securitate
b. un concept de limbaj
c. un concept de accesare
d. un mijloc de identificare unic a liniilor unei tabele
5. O cheie primar referit printr-o legtur dintr-o alt tabel reprezint pentru tabela din care se refer:
a. tot o cheie primar
b. o cheie extern
c. o cheie candidat
d. o cheie intern
6. O tabel poate avea:
a. cel mult o cheie primar
b. obligatoriu o cheie primar
c. oricte chei primare
d. oricte chei candidat
7. Selecia reprezint un:
a. element de baz al oricrui SGBD
b. operator al modelului operaional
c. operator al modelului de date relational
d. niciuna dintre variantele de mai sus
8. O coloan sau un grup de coloane care pe lng cheia primar permite
identificarea n mod unic a unei linii dintr-o tabel se numete:
a. cheie primar
b. cheie unitar
c. cheie extern
d. cheie candidat
9. Valoarea NULL pentru o celul aparinnd unei tabele dintr-o baz de date
semnific faptul c:
a. n acea celul se gsete irul vid
b. n acea celul se gsete valoarea zero
c. n acea celul nu se gsesc date
d. niciuna dintre variantele de mai sus
10. Reuniunea reprezint un:
a. Un tip special de jonctiune
b. operator al modelului operaional
c. operator al modelului de legturi
d. niciuna dintre variantele de mai sus
Rspunsurile corecte la ntrebrile din testul de tip gril:
1. b 2. c 3. b 4. d 5. b 6. b 7. c 8.d 9. c 10. d

CAP 3

3.8 Rezumat
Access este o component a pachetului de programe integrate Microsoft Office, care se poate instala i exploata
pe calculatoare personale (PC-uri) ce lucreaz sub oricare sistem de operare de tip Windows.
Microsoft Access este un S.G.B.D. elaborat pentru gestionarea bazelor de date relaionale. O baz de date in
Access se poate defini ca o colecie de obiecte: Tables(tabele), Queries (cereri de interogare), Forms
(formulare), Reports (rapoarte), Macros (comenzi macro), Modules (module program).
La fel ca celelalte componente din pachetul de programe integrate Microsoft Office, componenta Access are
ncorporat un sistem de asisten software Help.

3.9. Test de autoevaluare a cunotinelor


(timp necesar : 20 minute)
1. ncepnd cu care versiune Microsoft Office au fost introduse componente (aplicatii) noi fa de cele cinci
componente tradiionale ?
a. MS-Office 97 b. MS-Office 2000 c. MS-Office XP d. MS-Office 2003
2. Panourile verticale situate pe partea dreapt a ecranului dup lansarea n execuie a unui program din
pachetul Microsoft-Office se numesc:
a.Task Panes b. Smart Tags c. Microsoft Office d. Blank Database
3. Interfaa grafic de utilizator specific produselor software de tip Windows, inclusiv programului Microsoft-
Access se numete:
a. VBA b. QBE c. GUI d. SQL
4. Suportul de programare folosit n aplicaiile cu baze de date tip MicrosoftAccess se numete:
a. GUI b. QBE c. VBA d. SQL
5. n bazele de date Microsoft-Access expresia modelului relaional al bazei de date este reprezentat de
obiectele:
a.Tables b. Queries c. Forms d. Reports
6. n bazele de date Microsoft-Access obiectele care permit s se vizualizeze rezultatele prelucrrii datelor din
tabele i interogri se numesc:
a.Tables b. Queries c. Forms d. Reports
7. n bazele de date Microsoft-Access introducerea datelor n mod indirect se poate realiza prin obiectele:
a.Tables b. Queries c. Forms d. Reports
8. n bazele de date Microsoft-Access obiectele care permit afiarea (tiprirea) rezultatelor prelucrrii datelor n
format de editare se numesc:
a.Tables b. Queries c. Forms d. Reports
9. n bazele de date Microsoft-Access obiectele organizate din aciuni care se execut la declanarea unui
eveniment se numesc:
a. Macros b. Queries c. Forms d. Reports
10. n bazele de date Microsoft-Access obiectele care conin proceduri definite de utilizatori i editate n mediul
de programare VBA se numesc:
a.Tables b. Queries c. Macros d. Modules
Rspunsurile corecte la ntrebrile din testul de tip gril:
1. b 2. a 3. c 4. c 5. a 6. b 7. c 8. d 9. a 10. d

CAP 4

4.5. Rezumat
In aceasta unitate de invatare am prezentat modalitatea de creare a unei tabele
precum si modalitatea de stabilire a relatiilor intre tabele. Microsoft Access permite crearea
tabelelor in mai multe moduri: Datasheet View, Design View, Table Wizard, Import
Table respectiv Link Table. Pentru crearea relatiilor intre tabele se utilizeaza optiunea
Relationships din toolbar-ul principal al aplicatiei.

4.6. Test de autoevaluare a cunotinelor


(timp necesar : 20 minute)
1. Modul de creare a unui tabel care se aseamn cu lucrul n MS-Excel se numete:
a. Design View b. Datasheet c. Table Wizard d. Import Table
2. Pentru crearea ntr-un mod riguros a unui tabel se poate folosi, din fereastra Table,
opiunea:
a. Datasheet b. Design View c. Table Wizard d. Import Table
3. Pentru crearea unui tabel prin importarea datelor din alta sursa de date:
a. Design View b. Datasheet c. Table Wizard d. Import Table
4. Modurile Import Table i Link Table permit crearea de tabele baz de date folosind:
a.sistemul Help b.meniul Help c.folosirea unor surse de date externe d.experii
Access
5. Dup definirea cmpurilor de date ntr-un tabel din baza de date i specificarea
proprietilor acestora, urmeaz operaia:
a. completarea tabelului cu nregistrri b. deschiderea tabelului
c. consultarea tabelului d. salvarea tabelului
6. Modificarea structurii unui tabel din baza de date implic folosirea, din fereastra de
dialog Database, a opiunii:
a. Open b. Design c. New d. Preview
7. Pentru definirea unei relaii dintre un tabel i alte tabele ale unei baze de date, tabelul
trebuie s conin:
a. o cheie primar b. un cmp de date c. o proprietate
d. un tip de date
8. Dac la crearea unui tabel din baza de date nu a fost stabilit o cheie primar, atunci se
poate introduce automat:
a. un nou cmp de date ID b. o nou proprietate
c. o nou nregistrare d. un nou obiect
9. Includerea unui tabel ntr-o baz de date se poate efectua n fereastra de dialog:
a. Database b. Table c. Show Table d. Desing Table
10. Lungimea maxim a numelui unui cmp de date dintr-un tabel poate fi:
a. 8 caractere b. 64 caractere c. 255 caractere d.1024 caractere
Rspunsurile corecte la ntrebrile din testul de tip gril:
1. b 2. b 3. c 4. d 5. d 6. b 7. a 8. a 9. a 10. b

CAP 5

5.8 Rezumat
Interogarea unei baze de date Access nseamn:
regsirea datelor nregistrate ntr-o tabel sau n mai multe tabele baz de date
sau chiar ntr-o alt cerere;
extragerea dintr-o tabel (cerere) sau din mai multe tabele (cereri) datele pe care
utilizatorul intenioneaz s le prelucreze n cadrul unor aplicaii.
n MS-Access exist patru tipuri de interogri (cereri):
interogri de selecie;
interogri de analiz ncruciat;
interogri de aciune;
interogri parametrizate.
n MSAccess crearea unui obiect de tip interogare (cerere) pornete selectand
Create din toolbar-ul aplicatiei apoi se selecteaza Query Wizard (activeaza asistentul
de creare a interogarilor) sau Query Design (permite creare interogarilor in modul de
proiectare).

5.9. Test de autoevaluare a cunotinelor


(timp necesar : 20 minute)
1. Obiectele MS-Access care conin proceduri definite de utilizator i scrise n VBA
se numesc:
a. Queries b. Forms c. Reports d. Modules
2. Obiectele definite de utilizator care reprezint expresia modelului relaional al bazei
de date MS-Access se numesc:
a. Reports b. Forms c. Queries d. Tables
3. Obiectele prin care utilizatorul poate extrage din baza de date MS-Access numai
datele necesare prelucrrii se numesc:
a. Tables b. Queries c. Forms d. Reports
4. Obiectele care permit introducerea datelor de la tastatur n baza de date MSAccess,
vizualizarea lor etc., se numesc:
a. Tables b. Queries c. Forms d. Reports
5. Obiectele care permit formatarea i afiarea datelor din baza de date MS-Access sub
form de documente se numesc:
a. Tables b. Queries c. Forms d. Reports
6. Obiectele MS-Access organizate structural din aciuni care se execut la declanarea
unui eveniment se numesc:
a. Queries b. Forms c. Reports d. Macros
7. Pentru realizarea interogrilor SGBD, MS-Access pune la dispoziia utilizatorilor:
a. Tables b. Queries c. Forms d. Reports
8. Rezultatul realizrii unei interogri se prezint sub forma unei foi de rspuns
dimamic denumit:
a. DynaSet b. Crosstab c. Criteria d. Column
9. Funcia de creare de noi tabele i de actualizare a bazei de date se numesc cereri:
a. de selecie b. de aciune c. de analiz ncruciat d. Parametrizate
10. Obiectele bazelor de date Access prin care se pot efectua aplicaii n modul interfa
QBE se numesc:
a. tabele b. interogri c. formulare d. rapoarte
Rspunsurile corecte la ntrebrile din testul de tip gril:
1. d 2. d 3. b 4. c 5. d 6. d 7. b 8. a 9. b 10. B

CAP 6

6.10 Rezumat
Formularele (Forms) sunt ferestre folosite pentru efectuarea de operaii tipice
cu datele din tabelele bazei de date: adugri de nregistrri, tergeri de nregistrri,
modificri privind coninutul unor nregistrri din tabelele bazei de date, consultri
privind datele din nregistrrile tabelelor bazei de date.
Formularele se pot clasifica dup diferite criterii: dup sursa de date, dup
modul de afiare, dup modul de interaciune.
Formularele, ca i alte obiecte ale unei baze de date Access (tables, queries,
reports etc), sunt descrise printr-un set de proprieti i metode.
Controalele, denumite i elemente vizuale, sunt obiecte de tip grafic, incluse n
formulare sau rapoarte, n scopul editrii/afirii datelor sau executrii unor operaii
(exemplu, lucrul cu etichete, cu casete de text, cu butoane etc).
Subformularele au rolul de a actualiza mai multe tabele prin intermediul unei
singure ferestre (formular).Subformularele sunt create n general pentru anumite tabele
dependente (tabele n care cmpul de date comun este cheia extern), din cadrul unei
relaii de tip1-n.

6.11. Test de autoevaluare a cunotinelor


(timp necesar : 20 minute)
1. Obiectele MS-Access folosite pentru actualizarea datelor din tabelele unei baze de
date MS-Access se numesc:
a. Queries b. Forms c. Reports d. Modules
2. Obiectele definite ca formulare i subformulare ale bazei de date MS-Access se
numesc:
a. Reports b. Forms c. Queries d. Tables
3. Obiectele prin care utilizatorul poate actualiza datele din mai multe tabele ale unei
baze de date MS-Access se numesc:
a. Tables b. Queries c. Forms d. Reports
4. Obiectele care permit introducerea datelor de la tastatur n tabelele unei baze de
date MS-Access, se numesc:
a. Tables b. Queries c. Forms d. Reports
5. Obiectele care permit vizualizarea singular a datelor din bazele de date MS-Access,
nregistrare dup nregistrare, se numesc:
a. Tables b. Queries c. Forms d. Reports
6. Obiectele MS-Access organizate structural din formulare i subformulare, pe mai
multe nivele, se numesc:
a. Queries b. Forms c. Reports d. Macros
7. Pentru introducerea datelor n tabelele unei baze de date, nsoit de operaii de
validare, MS-Access pune la dispoziia utilizatorilor obiectele:
a. Tables b. Queries c. Forms d. Reports
8. Rezultatul includerii unui formular ntr-un alt formular se prezint sub forma unei
structuri denumit:
a. structur ierarhic b. structur paralel c. coloan d. rnd
9. Opiunea de creare a unui obiect Form, prin proiectarea de ctre utilizator fr
asisten wizard, se numete:
a. Design View b. Form Wizard c. Chart Wizard d. Pivot Table Wizard
10. Selectarea sursei de date pentru crearea unui obiect de tip Forms este obligatorie
dac se folosesc opiunile:
a. Design View b. Form Wizard c. Auto Form d. Chart Wizard
Rspunsurile corecte la ntrebrile din testul gril:
1. b 2. b 3. c 4. c 5. c 6. b 7. c 8. a 9. a 10. a

CAP 7

7.9 Rezumat
Rapoartele sunt obiecte ale bazelor de date Access destinate pentru afiarea/tiprirea datelor i/sau rezultatelor
prelucrrii acestor date din tabele sau cereri de interogare.
Rapoartele au o structur asemntoare cu aceea a formularelor, avnd urmatoarele sectiuni:
Report Header/Footer, care conine date ce se afieaz pe prima pagin, respectiv ultima pagin;
Page Header/Footer, care conine date ce se afieaz la nceputul, respective sfritul fiecrei pagini;
Detail, n care se afieaz nregistrrile din sursa de date a raportului;
Crearea unui raport se poate efectua in doua moduri: Report Design, dac crearea raportului se execut fr
asisten Wizard, respectiv Report Wizard, dac crearea raportului este asistat de Wizard
Ca i n cazul formularelor, rapoartele au o serie de proprietati care se pot stabili (seta) prin intermediul ferestrei
Properties.

7.10. Test de autoevaluare a cunotinelor


(timp necesar : 20 minute)
1. Obiectele MS-Access folosite pentru vizualizarea datelor din tabelele unei baze de
date MS-Access se numesc:
a. Queries b. Forms c. Reports d. Modules
2. Obiectele definite ca documente editate ale bazei de date MS-Access se numesc:
a. Reports b. Forms c. Queries d. Tables
3. Obiectele prin care utilizatorul poate s editeze datele din mai multe tabele, sub
form de documente, ale unei baze de date MS-Access se numesc:
a. Tables b. Queries c. Forms d. Reports
4. Obiectele unei baze de date MS-Access, care nu pot fi editate se numesc:
a. Tables b. Queries c. Forms d. Reports
5. Obiectele MS-Access organizate structural sub form de documente i seciuni de
documente pentru a fi tiprite, se numesc:
a. Queries b. Forms c. Reports d. Macros
6. Pentru editarea datelor din tabele ale unei baze de date, nsoit de operaii de calcul,
MS-Access pune la dispoziia utilizatorilor obiectele:
a. Tables b. Queries c. Forms d. Reports
7. Opiunea de creare a unui obiect Report, prin proiectarea de ctre utilizator fr
asisten MS-Access, se numete:
a. Design View b. Report Wizard c. Chart Wizard d. Label Wizard
8. Obiectele MS-Access care pot fi definite ca produse finite ale aplicaiilor cu baze
de date se numesc:
a. Queries b. Forms c. Reports d. Modules
9. Folosind obiecte Reports, asupra tabelelor dintr-o baz de date MS-Access se pot
efectua operaii de:
a. creare b. consultare c. modificare d. tiprire
10. Obiectele de tip Reports, pe care utilizatorul poate s le proiecteze singur, sunt
rezultatul folosirii, la crearea lor, a opiunii:
a. Design View b. Form Wizared c. Auto Form d. Chart Wizard
Rspunsurile corecte la ntrebrile din testul gril:
1. d 2. a 3. d 4. d 5. c 6. d 7. a 8. c 9. d 10. a

CAP 8

8.7 Rezumat
Obiectul Macro care are ca scop efectuarea automat a unor operaii asupra unor obiecte din bazele de date MS-
Access. Un obiect Macro este alcatuit dintr-o serie de actiuni predefinite. Aceste actiuni pot: deschide sau
inchide obiecte ale bazei de date (tabele, formulare, rapoarte etc.), exporta sau importa date in/din baza de date,
realiza operatii de comunicare cu utilizatorul etc.
Obiectele Macro pot contine grupuri de actiuni care se pot executa conditionat.

8.8. Test de autoevaluare a cunotinelor


(timp necesar : 20 minute)
1. Obiectele alctuite dintr-o mulime de aciuni de executat, fiecare aciune fiind
reprezentat printr-o linie se numesc:
a. Queries b. Forms c. Reports d. Macros
2. Obiectele care au ca scop efectuarea automat a unor operaii asupra unor alte
obiecte din bazele de date MS-Access se numesc:
a. Macros b. Forms c. Queries d. Reports
3. Un obiect care se poate executa la deschiderea bazei de date MS-ACCESS, dac are
numele Autoexec, se numete:
a. Queries b. Forms c. Macros d. Reports
4. La executarea unui click pe butonul New n fereastra Database, nu se poate afia
fereastra:
a. New Table b. New Query c. New Form d. New Macro
5. La crearea unui obiect Macro aciunile se pot selecta dintr-o:
a. list derulant b. fereastr c. caset d. seciune
6. La crearea unui obiect Macro referirile la aciunile selectate se introduc n:
a. coloana Action b. coloana Comment c. coloana Condition
d. seciunea Action Arguments
7. Dup ce a fost proiectat, obiectul Macro poate fi lansat n execuie:
a. nainte de a fi salvat b. dup ce a fost salvat c. oricnd
d. salvarea obiectului este implicit
8. n fereastra Macro, la crearea unui grup macro, coloana care apare n plus fa de
crearea unui obiect macro este coloana:
a. Macro Name b. Condition c. Action d. Comment
9. La crearea unui obiect macro numele grupului de obiecte se specific prin:
a. cuvinte definite de utilizator b. cuvinte rezervate Access c. cuvinte cheie d. nume explicite
10. Obiectele MS-Access alctuite din aciuni care se execut condiionat sunt:
a. obiecte Forms b. obiecte Reports c. obiecte Pages d. obiecte Macros
Rspunsurile corecte la ntrebrile din testul gril:
1. d 2. a 3. c 4. d 5. a 6. b 7. b 8. a 9. b 10. d
CAP 9

9.7 Rezumat
Cele mai importante instructiuni ale limbajul SQL pentru definirea datelor sunt:
CREATE DATABASE nume_bd;
CREATE TABLE numele_tabelei(camp1 tip_de_data1 [NOT NULL][PRIMARY KEY], camp2 tip_de_data2
[NOT NULL] [.], .);
ALTER TABLE numele_tabelei ADD camp tip_de_data;
DROP TABLE nume_tabela;
DROP DATABASE nume_baza de date;
Cele mai importante instructiuni ale limbajalui SQL pentru manipularea datelor
sunt:
INSERT INTO nume_tabela VALUES (val1, val2, valn);
DELETE FROM nume_tabela [WHERE conditie];
UPDATE nume_tabela SET camp1=val1, camp2=val2, . [WHERE conditie];
Cele mai importante instructiuni ale limbajalui SQL pentru selectia datelor sunt:
SELECT [domeniu] lista_ de_campuri FROM lista_de_tabele [WHERE conditie] [ORDER BY camp
ASC|DESC];
SELECT functie1(camp1) AS alias [, functie2(camp2) ] FROM tabela, GROUP BY camp [HAVING
criteriu_selectie] [ORDER BY camp ASC|DESC]
SELECT lista_campuri FROM tabela1 WHERE tabela1.camp=(SELECT camp FROM tabela2 WHERE
criteriu_selectie);

9.8. Test de autoevaluare a cunostintelor


(timp necesar 20 minute)
1. Instructiunea SQL: SELECT * from materiale where pret is not null;
realizeaza:
a. afisarea tuturor inregistrarilor din tabela materiale pentru care exista pret.
b. afisarea tuturor inregistrarilor din tabela materiale care au pretul diferit de zero
c. afisarea tuturor inregistrarilor din tabela materiale
d. selectarea tabelei materiale si actualizarea pretului
2. Instructiunea SQL: UPDATE materiale SET pret=1.15*pret
are ca efect:
a. actualizarea tuturor preturilor prin cresterea lor cu 15%
b. actualizarea tuturor preturilor prin scaderea lor cu 15%
c. setarea tuturor preturilor la 15% din valoarea initiala
d. nici un raspuns nu e corect
3. Pentru afisarea tuturor produselor a caror denumire incepe cu TV se foloseste
urmatoarea instructiune:
a. SELECT * FROM produse WHERE denumire=TV;
b. SELECT * FROM produse WHERE denumire LIKE *TV;
c. SELECT * FROM produse WHERE denumire LIKE TV*;
d. SELECT * FROM produse WHERE denumire LIKE TV
4. O cerere de interogare pe mai multe tabele este expresia operatiei:
a. JOIN
b. UNION
c. INTERSECT
d. MINUS
Rspunsurile corecte la ntrebrile din testul de autoevaluare (tip gril):
1. a 2. a 3. c 4. a

CAP 10
10.10. Rezumat
SQL (Structured Query Language) este unul dintre cele mai puternice limbaje de programare structurate folosite
pentru interogarea bazelor de date relaionale, fiind implementat de aproape toate sistemele orientate pe
gestiunea bazelor de date relaionale.
n MS-Access instruciunile SQL se pot introduce n dou moduri:
n fereastra de dialog SQL View, deschis n modul de lucru Design View al unei interogri, din care se alege
comanda New/SQL;
n cadrul codului de instruciuni al aplicaiilor.
Pentru definirea datelor Access-SQL ofer instruciunile DDL urmtoare:
CREATE TABLE, ALTER TABLE, DROP TABLE, DROP DATABASE.
Dintre instruciunile pentru manipularea datelor cele mai importante sunt
urmtoarele: SELECT INTO, INSERT INTO, UPDATE i DELETE.

10.11. Test de autoevaluare a cunotinelor


(timp necesar : 20 minute)
1. n funcie de modul cum sunt gestionate bazele de date relaionale, SQL face parte
din categoria limbajelor:
a. procedurale b. neprocedurale c. de asamblare d. algoritmice
2. n SQL utilizatorii i exprim cerinele informaionale n modul:
a. algoritmic b. procedural c. neprocedural d. simbolic
3. Sintaxa complet a limbajului SQL a fost publicat n anul 1976 de ctre:
a. ASCII b. ISO c. OSI d. ANSI
4. Ca limbaj simplu i accesibil utilizatorilor, implementat pe aproape toate SGBDurile,
SQL se bazeaz n principal pe conceptul de:
a. bloc de cerere b. instruciune c. comand d. tabel
5. Regsirea, selectarea i afiarea datelor din bazele de date MS-Access se realizeaz cu instruciuni SQL de:
a. descriere b. interogare c. manipulare d. control
6. Crearea tabelelor, modificarea structurii lor i tergerea tabelelor se realizeaz cu instruciuni SQL de:
a. descriere b. interogare c. manipulare d. control
7. nserarea, tergerea, selectarea i afiarea datelor implic folosirea unor instruciuni SQL de:
a. descriere b. interogare c. manipulare d. control
8. Un bloc de cerere SQL ncepe ntotdeauna cu instruciunea:
a. SELECT b. INSERT c. UPDATE d. UNION
9. ntr-un bloc de cerere SQL numele sursei de date (tabele i/sau interogri) este specificat de clauza:
a. FROM b. WHERE c. HAVING d. GROUP BY
10. n blocurile de selecie SQL expresiile aritmetice trebuie ncadrate ntre caracterele:
a. [ ] b. { } c. d. ( )
Rspunsurile corecte la ntrebrile din testul de autoevaluare (tip gril):
1. b 2. c 3. d 4. a 5. b 6. a 7. c 8. a 9. a 10. d