Sunteți pe pagina 1din 13

Aptitude Test 5

Question 1) Find a positive number which when increased by 21 is equal to 100


times the reciprocal of the number.

A. 5

B. 4

C. 7

D. 6

Your answer : No option was selected


Correct answer : Option B
Solution

x + 21 = 100 / x

x2 + 21x - 100 = 0

x2 + 25x - 4x -100

(x + 25) (x - 4)

X=4

Question 2) Ten years ago, the ratio of the ages of Steve and Sam was 10 : 9.
Seven years hence, the ratio of their ages will be 15 : 14. What is
Steve's present age ?

A. 44

B. 35

C. 48

D. 40

Your answer : No option was selected


Correct answer : Option A
Solution

Let the age of Steve and Sam ten years age be 10x and 9x.

Their present age will be 10x + 10 and 9x + 10

As per the given statement, 7 years from the present age, their ages will be
in ratio of 15:14

(10x + 10 + 7 ) / (9x +10 + 7) = 15/14

14 * (10 x + 17) = 15 * (9x + 17)

140 x + 238 = 135 x + 255

5 x = 17

x = 17/5

sub x in present age equation will get Steve's age

Steve's current age is 10 x + 10= 10 *17/5 + 10

= 34+10 = 44

Question 3) A is as much younger than B as he is older than C. If the sum of the


ages of C and B is 30 years, what is definitely the difference between
age of C and A?

A. 35

B. 27

C. data inadequate

D. none of these

Your answer : No option was selected


Correct answer : Option C
Solution

From the question we can understand that

A < B, where A is younger than B

C < A, where A is older than c

C + B = 30 to find C B =?

We have to know the age of either A or B or C So, data inadequate

Question 4) Sam bought 50 Apples at a total cost of Rs. 200. He then sold them in
the open market at the rate of Rs. 60 per dozen. The percentage of
profit or loss is:

A. 25% gain

B. 25% lose

C. 20% gain

D. 20% lose

Your answer : No option was selected


Correct answer : Option A
Solution

Cost price of 1 Apple = 200/50 = 4

Selling price of 1 Apple = 60/12 = 5

Gain = 5 4 =1

Gain % = (gain / buying cost) * 100

= (1/4) * 100 =25% gain


Question 5) John is travelling on his bike and has calculated to reach point A at 5
P.M if f he travels at 20 kmph. He will reach same point at 3 P.M, if
he travels at 25 kmph. At what speed must he travel to reach A at 4
p.m.?

A. 21 kmph

B. 22 kmph

C. 22.22 kmph

D. 22.5 kmph
Your answer : No option was selected
Correct answer : Option C
Solution

Let the distance covered by x

Time = Distance / Speed

Difference in time is 5 PM - 3 PM = 2 hours.

So, x / 20 - x / 25 = 2 hours

(25 x - 20x )/ (20*25) = 2

5 x = 500 * 2

x = 200 KM

Sub distance in the first part to get the starting time

200 KM / 20 Km hr = 10 Hours.

Deducting total time of 10 hours from 5PM we get the start time to be 7AM

If he starts at 7 AM, to cover a distance of 200 KM within 9 hours ( End


time - start time i.e. 4PM - 7 AM)

=200/9 = 22.22 KM/Hr

Question 6) Find out the wrong number in the given sequence? 50, 100, 25, 50,
12.5, 26

A. 100

B. 25

C. 50

D. 26

Your answer : No option was selected


Correct answer : Option D
Solution

The terms are alternatively multiplied by 2 and divides by 4. However, 26


do not satisfy it.

Question 7) The difference between the length and breadth of a rectangle is 23


m. If its perimeter is 150 m, then its area is:

A. 1225

B. 1274

C. 1250

D. 1200

Your answer : No option was selected


Correct answer : Option B
Solution

As per the statement, l b = 23 and 2(l + b) = 150

Dividing 2(l+b) = 150 by 2 will give us (l+b) = 75


Solving the equation l = 49 & b = 26

Area of rectangle = l * b = (49 * 26)m2 = 1274 m2

Question 8) If P = x% of y and Q = y% of x, then which of the following is true?

A. P is greater than Q

B. P is lesser than Q

C. P is equal to Q

D. cannot be determined

Your answer : No option was selected


Correct answer : Option C
Solution

Assumes X is 10 and Y is 100

P = 10% of 100 = 10

Q =100% of 10 = 10

Therefore P is equals to Q

Question 9) The market value of a 10.5% stock, in which an income of Rs. 756 is
derived by investing Rs. 9000, brokerage being (1/4)% is:

A. 126.54

B. 124.62

C. 124.75

D. 13.54

Your answer : No option was selected


Correct answer : Option C
Solution

For an income of Rs. 756, investment = Rs. 9000.

21 9000 21
For an income of Rs. , investment = Rs. x = Rs. 125.
2 756 2

For a Rs. 100 stock, investment = Rs. 125.

1
Market value of Rs. 100 stock = Rs. 125 - = Rs. 124.75
4

Question 10) At what time between 6.30 and 7 will the hands of a clock be at
right angles?

A. 6 hrs 16(4/11) min

B. 6 hrs 18(5/11) min

C. 6 hrs 49(1/11) min


D. 6 hrs 13(6/11) min

Your answer : No option was selected


Correct answer : Option C
Solution

As per formula
angle = (11/2)*min-30*hr

90 = (11/2) * min 30*6

min = (90 + 180) * (2/11)

= 6 hrs 49 1 / 11 min
Question 11) Find the smallest fraction among the following choices.

A. 5/6

B. 11/12

C. 33/20

D. 61/60

Your answer : No option was selected


Correct answer : Option A
Solution
Find the L.C.M the denominator 6,12,20,60 = 120

(5/6) * (20/20) = 100/120 (11/12) * (10/10) = 110/120

(33/20) * (6/6) = 198/120 (61/60) * (2/2) = 122/120

(198/120) > (122/120) > (110/120) > (100/120)

(33/20) > (61/60) > (11/12) > (5/6)

So, 5/6 is the smallest


Question 12) If log c/d + log d/c = log (c + d)

A. c + d = 1

B. c/d = 1

C. c/d = 1

D. c - d = 1

Your answer : No option was selected


Correct answer : Option A
Solution

Log (c + d) = log(c / d) * (d / c) = log 1

Therefore c + d = 1

Question 13) If 40% of p = q, Then q% of 40 is the same as :

A. 160 % of P

B. 40% of P

C. 80% of P

D. 16% of P

Your answer : No option was selected


Correct answer : Option D
Solution

(40 / 100) * p = q

Multiply both the sides by 40%

(40/100) * p * (40/100) = q * (40/100)

(1600/10000) * p = q * (40/100)

q * (40/100) = 16% of p

Question 14) Find the least perfect square which is divisible by each of 9, 36 and
88?

A. 792

B. 17424

C. 17454

D. 17455

Your answer : No option was selected


Correct answer : Option B
Solution

The LCM of 9, 36 and 88 is 792

That is 2*2*2*3*3*11 = 792

Required To Multiple 792* 2*11 to make perfect square

792*22 = 17424

Question 15) If Richard pay Rs.75 for half a KG of Potato. How much does he need
to pay for 300 gm of Potato?

A. 22.5

B. 45

C. 42

D. 43

Your answer : No option was selected


Correct answer : Option B
Solution

500 : 300 = 75 : X

500 * x = 75 * 300

X = 45