Sunteți pe pagina 1din 13

MICROECONOMIE

1. Curba posibilitilor de producie nu se deplaseaz spre dreapta dac:


a) crete consumul de factori de producie pe unitatea de produs
b) crete cantitatea de resurse naturale descoperite i folosite
c) crete productivitatea muncii
d) se introduce progresul tehnic n activitatea economic

2. Este o afirmaie adevrat cu privire la costul de oportunitate:


a) ar atinge valoarea sa maxim dac toate resursele ar fi nelimitate
b) nu include costurile materiale
c) dac o component de-a sa poate fi evitat (adic nu se realizeaz cheltuiala respectiv),
atunci aceasta echivaleaz cu un beneficiu
d) este egal cu costul de producie fix mediu

3. ntreprinderile au ca funcie principal:


a) producerea de bnunuri i servicii publice
b) utilizarea bunurilor i serviciilor, fiind principalii ageni economici consumatori
c) producerea de bunuri i servicii destinate vnzrii
d) realizarea de intermedieri financiare ntre ceilali ageni economici

4. O ntreprindere este cu att mai eficient cu ct:


a) consumul specific de factori de producie este mai mare
b) coeficientul capitalului este mai mare
c) randamentul factorilor de producie este mai mic
d) toate rspunsurile de mai sus sunt false

5. Profitul total obinut de o ntreprindere este maxim atunci cnd:


a) costul marginal ajunge la nivelul su maxim
b) ncasarea marginal este egal cu costul marginal
c) productivitatea marginal a muncii este egal cu productivitatea marginal a capitalului
d) ncasarea marginal este egal cu productivitatea marginal

6.Masa profitului obinut de o ntreprindere crete dac:


a) preul de vnzare a bunurilor produse scade
b) cantitatea de produse vndute scade
c) costul total scade
d) calitatea produselor se reduce

7. Factorul de producie natur include, atunci cnd sunt folosite n producie:


a) suprafeele agricole
b) resursele minerale
c) fenomenele naturale
d) toate rspunsurile de mai sus sunt corecte

8. Latura cantitativ a factorului de producie munc se refer la:


a) pregtirea i calificarea muncitorilor
b) starea de sntate a muncitorilor
c) timpul de munc
d) sistemul de salarizare

9. Capitalul fix include:


a) materiile prime
b) cldirile i instalaiile din ntreprindere
c) combustibilul pentru producie
d) energia pentru iluminat

10. n capitalul circulant se includ:


a) muncitorii angajai de ntreprindere
b) echipamentele folosite de ntreprindere
c) energia folosit pentru producie
d) cldirile seciilor de producie

11. Factorul de producie munc este reprezentat de:


a) populaia adult
b) populaia activ disponibil
c) populaia ocupat
d) populaia total

12. Uzura moral:


a) este provocat de introducerea progresului tehnic n producie
b) se produce ntotdeauna dup ncheierea duratei normate de funcionare a capitalului fix
c) este cauzat de diversificarea elementelor de capital circulant utilizate n producie
d) este provocat de aciunea agenilor naturali asupra capitalului tehnic total

13. Investiiile nete se determin:


a) scznd din investiiile brute amortizarea capitalului fix
b) adugnd investiiile brute la amortizarea capitalului fix
c) scznd amortizarea capitalului fix din coeficientul capitalului
d) adugnd amortizarea capitalului fix la profitul net

14. Coeficientul capitalului se calculeaz:


a) prin mprirea capitalului total la producie
b) prin mprirea capitalului total la factorul de producie munc
c) prin mprirea produciei la capitalul fix
d) prin mprirea capitalului circulant la factorul de producie natur

15. Condiia care arat capacitatea factorilor de producie de a se asocia unii cu


alii n cadrul unui proces de producie este:
a) complementaritatea
b) divizibilitatea
c) adaptabilitatea
d) substituibilitatea

16. Curbele izoprodusului arat combinaiile posibile dintre:


a) cantitile de bunuri consumate de un individ care i asigur o satisfacie constant
b) cantitile diferite de factori de producie care conduc la obinerea aceluiai nivel al produciei
c) cantitile diferite de factori de producie care determin aceleai cheltuieli de producie

2
d) cantitile diferite de produse care conduc la obinerea aceluiai profit total brut

17. Combinarea factorilor de producie depinde de:


a) condiiile tehnice de producie
b) abilitatea ntreprinztorului
c) cererea final de bunuri i servicii a consumatorilor
d) toate rspunsurile de mai sus sunt corecte

18. Productivitatea marginal a capitalului reprezint sporul de producie obinut


prin:
a) creterea factorului de producie capital cu o unitate
b) utilizarea unei uniti suplimentare de munc
c) creterea costurilor de producie variabile cu o unitate
d) creterea tuturor factorilor de producie cu o unitate

19. Productivitatea medie a capitalului exprim:


a) producia obinut n medie de ctre un muncitor
b) sporul de producie obinut prin utilizarea unei uniti suplimentare de teren
c) producia obinut n medie pe o unitate de capital
d) sporul de producie obinut prin utilizarea unei uniti suplimentare din toi factorii de
producie

20. Productivitatea crete cnd:


a) se perfecioneaz calificarea muncitorilor
b) se reduce motivaia material
c) nivelul tehnicii folosite n producie rmne constant
d) nu se produc modificri n porcesul de combinare a factorilor de producie

21. Curba productivitii marginale trece prin:


a) punctul de minim al curbei costului variabil mediu
b) punctul de maxim al curbei productivitii medii
c) punctul de minim al curbei costului fix mediu
d) ) toate rspunsurile de mai sus sunt false

22. Productivitatea medie global exprim:


a) producia obinut n medie pe o unitate de teren
b) sporul de producie obinut prin utilizarea unei uniti suplimentare din toi factorii de
producie
c) producia obinut n medie de ctre un muncitor
d) producia obinut n medie pe o unitate din toi factorii de producie utilizai

23. Productivitatea parial nu poate fi:


a) net
b) valoric
c) marginal
d) global

24. n anul t0, o ntreprindere realizeaz o producie Q0 = 100 buci (buc.) folosind
un capital K0 = 20. n anul urmtor t1, producia crete cu 20 % fa de t 0, iar

3
capitalul K1 crete cu 10 uniti fa de K0. n aceste condiii, indicele
productivitii medii a capitalului, IWKm este de:
a) 100% b) 80% c) 120% d) 95%

25. n t0 productivitatea medie a capitalului WKm0 = 10. n t1 fa de t0 producia


crete cu 50 %, iar capitalul crete cu 20 %. n aceste condiii, productivitatea
marginal a capitalului, WKmg este:
a) 50 buc./capital b) 25 buc./capital c) 20 buc./capital d) 40 buc./capital

26. O ntreprindere angajeaz succesiv 3 muncitori, cte unul n perioadele t 1, t2, t3,
primul realiznd o producie suplimentar de 10 buc., al doilea de 12 buc.,
respectiv al treilea de 17 buc.. n t3 fa de t0, producia crete n total cu:
a) 39 buc. b) 30 buc. c) 13 buc. d) 68 buc.

27. n anul t0, o ntreprindere realizeaz o producie Q 0 = 150 buci (buc.) folosind
un numr de L0 = 50 de muncitori. n anul urmtor t 1, producia se dubleaz fa
de t0, iar numrul de muncitori L1 crete cu 50 % fa de L 0. n aceste condiii, n
anul t1 productivitatea medie a muncii, WLm1 este de:
a) 6 buc./muncitor b) 5 buc./muncitor c) 3 buc./muncitor d) 4 buc./muncitor

28. n anul t0, o ntreprindere realizeaz o producie Q 0 = 100 buci (buc.) folosind
un capital K0 = 4. n anul urmtor t 1, producia crete cu 30 buci fa de t 0, iar
productivitatea medie a capitalului WKm crete cu 25% fa de nivelul pe care l
avea n t0. n aceste condiii, diferena dintre nivelul capitalului din t 1 fa de
nivelul din t0., K este:
a) 0,16 b) 2,15 c) 3,25 d) 0,75

29. Costul fix include:


a) sumele pltite de ntreprinderi pentru chiriile corespunztoare spaiilor de producie
b) amortizarea anual a capitalului fix
c) sumele pltite de ntreprinderi pentru iluminatul spaiilor n care se desfoar producia
d) toate rspunsurile de mai sus sunt corecte

30. Costurile determinate ulterior achiziiei factorilor de producie, innd seama


de creterea preurilor ca urmare a inflaiei sunt costurile:
a) istorice
b) directe
c) ajustate
d) indirecte

31. Costul istoric este cel determinat:


a) pe baz de documente, n momentul achiziionrii factorilor de producie
b) prin ajustare, pentru a elimina influena inflaiei
c) prin nsumarea dobnzilor, taxelor i cheltuielilor adminsitrative
d) pe baza unor prognoze, prin estimare

32. Costul variabil include cheltuielile cu:


a) energia pentru iluminatul ntreprinderii
b) salariile personalului adminsitrativ
c) combustibilul consumat n producie
4
d) amortizarea capitalului fix

33. Costurile indirecte se determin pe produs:


a) prin ajustare cu rata inflaiei
b) prin procedee de calcul convenional
c) prin nsumarea cheltuielilor materiale
d) pe baza unor prognoze a cheltuielilor pentru perioadele viitoare

34. Costul fix include cheltuielile cu:


a) materiile prime
b) salariile muncitorilor care lucreaz direct n producie
c) energia consumat pentru producie
d) iluminatul unitii economice

35. Funcia costului reprezint legtura dintre:


a) productivitate i cost
b) producie i profit
c) producie i capital
d) cost i producie

36. Cnd costul variabil CV scade ntr-un ritm mai lent dect producia Q, costul
total mediu CTM:
a) crete
b) scade
c) devine egal cu costul variabil mediu CVM
d) devine negativ

37. Pe ramura cresctoare a costului total mediu CTM:


a) costul marginal Cmg scade
b) costul marginal Cmg este egal cu costul variabil mediu CVM
c) costul marginal Cmg crete
d) costul marginal Cmg este egal cu costul fix mediu CFM

38. ntr-o ntreprindere productoare, n anul t 0 capitalul circulant Kc0 = 300


uniti monetare (u.m.), capitalul fix Kf = 5.000 uniti monetare (u.m.) i se
amortizeaz n 10 ani, costurile salariale CS 0 = 200 uniti monetare (u.m.), iar
producia realizat Q0 = 200 buci (buc.). n anul urmtor t1, costurile salariale
cresc la CS1 = 350 uniti monetare (u.m.), capitalul circulant K c1 = 350 uniti
monetare (u.m.) iar nivelul produciei ajunge la Q 1 = 300 buci (buc.). n aceste
condiii, indicele costului total mediu este:
a) 110% b) 80% c) 70% d) 100%

39. ntr-o ntreprindere productoare, capitalul total utilizat K t = 30 uniti


monetare (u.m.), din care capitalul circulant K c = 16 uniti monetare (u.m.).
Capitalul consumat n primul an este K cons = 20 uniti monetare (u.m.). Valoarea
capitalului fix neamortizat dup ncheierea primului an este:
a) 10 u.m. b) 2,5 u.m. c) 4 u.m. d) 5 u.m.

40. n anul t1 fa de anul anterior t0, nivelul produciei Q scade cu 20%. n


consecin, n anul t1 fa de nivelul din t0,, costul fix mediu:
5
a) scade cu 25 %
b) crete cu 20%
c) scade cu 5%
d) crete cu 25%

41. Funcia costului este CT = 200 + 3Q + 2Q2. Dac nivelul produciei Q este 20
buc, costul variabil mediu, CVM este:
a) 43 u.m. b) 20 u.m. c) 53 u.m. d) 10 u.m.

42. Se cunosc costul fix CF = 50.000 u.m., costul variabil mediu CVM = 40 u.m.,
preul unei uniti de produs P = 100 u.m.. Pentru a obine un profit total de Profit
= 40.000 u.m., ntreprinderea trebuie s produc o cantitate de produse Q de:
a) 700 buc. b) 1500 buc. c) 900 buc. d) 1000 buc.

43. Pentru o cerere elastic n funcie de pre, modificarea cu 1% a preului


determin:
a) modificarea cantitii cerute, n acelai sens cu preul, cu mai mult de 1%
b) modificarea cantitii cerute, n sens opus preului, cu mai mult de 1 %
c) modificarea cantitii cerute, n sens opus preului, cu un procent de 1 %
d) meninerea constant a cantitii cerute

44. Elasticitatea cererii nu depinde de:


a) gradul de substituire a bunurilor care se consum
b) ponderea venitului cheltuit pentru cumprarea unui bun n venitul total al consumatorului
c) modificarea costului de producie
d) perioada de timp de la modificarea preului

45. Cnd cererea este inelastic n funcie de pre, modificarea cu 1% a preului


determin modificarea cantitii cerute:
a) cu mai mult de 1%, n sens opus preului
b) cu un procent de 1 %, n acelai sens cu preul
c) cu mai puin de 1%, n sens opus preului
d) cu un procent de 1 %, n sens opus preului

46. Cantitatea oferit dintr-un bun crete dac:


a) scade costul de producie
b) cresc impozitele i taxele pltite de ntreprindere
c) se ateapt creterea preului bunului n viitorul apropiat
d) scade productivitatea muncii

47. Elasticitatea ofertei nu depinde de:


a) modificarea costului de producie
b) posibilitile de stocare a bunurilor de ctre ntreprinderile productoare
c) ponderea venitului cheltuit pentru cumprarea unui bun n venitul total al consumatorului
d) perioada de timp de la modificarea preului

48. Elasticitatea ofertei scade dac:


a) crete costul de producie
b) crete gradul de substituire a bunurilor
c) crete perioada de timp de la modificarea preului
6
d) cresc posibilitile de stocare a bunurilor

49. n anul de baz t 0, cantitatea cerut dintr-un bun este C 0 = 100 buci (buc.), iar
venitul consumatorului este V0 = 10.000 uniti monetare (u.m.). n anul urmtor
t1, venitul consumatorului crete la V1 = 30.000 uniti monetare (u.m.).
Coeficientul de elasticitate a cererii n funcie de venit E C/V = 3. n aceste condiii, n
anul t1 cantitatea cerut C1 este de:
a) 800 buc. b) 300 buc. c) 200 buc. d) 700 buc.

50. Cantitatea cerut dintr-un bun este n anul de baz de 100 buc, iar n anul
curent crete la 200 buc. Venitul consumatorului crete de la 2.000 u.m. n
perioada de baz la 4.000 u.m. n perioada curent. Coeficientul de elasticitate a
cererii n funcie de venit este:
a) 2 b) 0,75 c) 0,50 d) 1

51. Funcia cererii este Qc = 200 P, iar funcia ofertei este Q o = 20 + P. Pe pia va
ncepe s se constituie un exces de cerere dac preul:
a) va crete peste nivelul de 220 u.m.
b) va crete peste nivelul de 20 u.m.
c) va scdea sub nivelul de 90 u.m.
d) va scdea sub nivelul de 200 u.m.

52. Dac n anul curent t 1, fa de anul de baz to, cantitatea oferit era Q a crescut
cu 70%, iar costul de producie a sczut cu 50%, coeficientul de elasticitate a ofertei
n funcie de cost EQ/CT este de:
a) -1,4 b) -1 c) -2,5 d) -0,5 buc.

53. Dac cererea este constant, iar oferta crete, curba acesteia deplasndu-se
ctre dreapta:
a) cantitatea de echilibru scade i preul de echilibru crete
b) cantitatea de echilibru i preul de echilibru cresc
c) cantitatea de echilibru crete i preul de echilibru scade
d) cantitatea de echilibru i preul de echilibru scad

54. Dac cererea este constant, iar oferta scade, curba acesteia deplasndu-se
ctre stnga:
a) cantitatea de echilibru i preul de echilibru scad
b) cantitatea de echilibru este constant i preul de echilibru crete
c) cantitatea de echilibru crete i preul de echilibru scade
d) cantitatea de echilibru scade i preul de echilibru crete

55. n concurena perfect:


a) exist civa vnztori i foarte muli cumprtori
b) produsele de acelai tip sunt omogene
c) intrarea i ieirea de pe pia a agenilor economic nu se fac n funcie de eficiena fiecruia
d) preul de echilibru poate fi modificat de ctre cumprtori

56. n concurena monopolistic:


a) exist o firm foarte mare, lider, celelalte fiind firme satelit de dimensiuni fioarte mici
b) exist foarte puine produse substituibile, oferta acestora fiind foarte redus
7
c) firmele fuzioneaz sub controlul unui grup financiar puternic
d) firmele fac cheltuieli nsemnate cu publicitatea, ceea ce exercit o influen n sensul creterii
asupra preului

57. n concurena monopolistic:


a) costurile sunt foarte mari din cauza cheltuielilor foarte mari cu introducerea progresului
tehnic
b) bunurile de acelai tip sunt identice
c) preurile pot fi influenate de ctre cumprtori
d) oferta mare de produse substituibile exercit o influen n sensul scderii asupra preului

58. n cadrul trusturilor:


a) fiecare firm duce o lupt continu de concuren mpotriva celorlalte firme care fac parte din
trustul respectiv
b) exist o firm foarte mare, lider, celelalte fiind firme satelit, de dimensiuni foarte mici
c) concurena de desfoar pe o pia unde exist un numr foarte mare de productori de
bunuri neomogene
d) firmele fuzioneaz sub controlul unui grup financiar puternic

59. n situaia de monopol:


a) firma stabilete cantitatea vndut, fr s in seama de cerere
b) preul este mai mic dect n alte tipuiri de concuren
c) exist un numr foarte mare de produse substituibile
d) dac firma dorete s mreasc vnzrile, n general trebuie s reduc preul

60. Cnd pe pia exist foarte muli vnztori i civa cumprtori, concurena
este de tipul:
a) monopson
b) oligopson
c) monopolistic
d) monopol bilateral

61. Cnd pe pia exist foarte un vnztor i un cumprtor, situaia este:


a) monopson
b) monopolistic
c) monopol bilateral
d) monopol cenzurat

62. Dac o firm urmrete s obin supremaia pe un segment de pia, ea


folosete ca strategie concurenial strategia:
a) efortului concentrat
b) elitei
c) costurilor
d) toate rspunsurile de mai sus sunt false

63. Sunt factori care influeneaz preul:


a) costul de producie
b) intensitatea nevoilor, exprimat prin cerere
c) politica statului n domeniul preurilor
d) toate rspunsurile de mai sus sunt corecte
8
64. Statul poate aciona asupra preului astfel:
a) prin blocajul preurilor n perioadele inflaioniste
b) prin instrumentele de politic economic fiscal
c) prin subvenionarea preurilor unor produse
d) toate rspunsurile de mai sus sunt corecte

65. Preurile difereniate nu pot fi:


a) cu TVA
b) ale produselor care deja exist pe pia
c) unice
d) mixte

66. Economia nu poate funciona ntr-un punct aflat la dreapta (deasupra) curbei
posibilitilor de producie din cauza faptului c:
a) ansamblul resurselor nu este folosit integral ntr-o singur activitate economic
b) resursele sunt folosite la maxim deja i este imposibil ca economia respectiv s produc mai
mult n momentul respectiv
c) nu s-ar mai respecta ipoteza de raionalitate, adic agenii economici nu ar mai urmri
maximizarea efectelor obinute din activitatea economic i minimizarea eforturilor
d) statul nu intervine ntotdeauna n mod direct n activitatea economic

67. Costul de oportunitate ar fi rgal cu zero dac:


a) nu ar exista resursele naturale
b) societatea ar progresa ntr-un ritm anual constant
c) resursele ar fi nelimitate
d) statul nu ar interveni n economie

68. ntreprinderea nu poate avea printre obiective:


a) maximizarea cifrei de afaceri
b) meninerea independenei financiare
c) consolidarea prestigiului pe pia
d) toate rspunsurile de mai sus sunt false

69. Uzura fizic este provocat de:


a) apariia pe pia a unui capital fix nou, mai performant
b) reducerea preurilor de vnzare a capitalului fix
c) utilizarea capitalului fix n producie i aciunea agenilor naturali
d) creterea stocurilor de capital circulant

70. Capitalul circulant include:


a) instalaiile folosite n producie
b) combustibilul pentru producie
c) utilajele i echipamentele de producie
d) mijloacele de transport folosite n activitatea de producie

71. Calitatea factorului de producie munc nu depinde de:


a) creterea nivelului general de educaie a populaiei
b) promovarea unui sistem eficient de motivare a lucrtorilor
c) calitatea celorlali factori de producie

9
d) toate rspunsurile de mai sus sunt false

72. Condiia care arat posibilitatea nlocuirii unei anumite cantiti dintr-un
factor de producie cu o cantitate dintr-un alt factor de producie, n condiiile
unui volum dat al produciei este:
a) complementaritatea
b) divizibilitatea
c) adaptabilitatea
d) substituibilitatea

73. Productivitatea marginal a muncii reprezint:


a) sporul de producie obinut prin folosirea unui muncitor n plus
b) sporul de producie obinut prin folosirea unei uniti suplimentare de capital
c) producia obinut n medie pe o unitate din toi factorii de producie folosii
d) producia obinut n medie de ctre un muncitor

74. Productivitatea net nu poate fi:


a) marginal
b) valoric
c) brut
d) medie

75. n anul t0, o ntreprindere realizeaz o producie Q0 = 100 buci (buc.) folosind
un numr L0 = 20 de muncitori. n anul urmtor t 1, producia crete cu 20 % fa
de t0, iar numrul de muncitori L1 crete cu 10 muncitori fa de L 0. n aceste
condiii, productivitatea marginal a muncii WLmg este de:
a) 10 buc./muncitor b) 4 buc./muncitor c) 2 buc./muncitor d) 1,2
buc./muncitor

76. Costurile care se repartizeaz pe unitatea de produs prin procedee de calcul


convenional sunt cele:
a) indirecte
b) variabile
c) ajustate
d) materiale

77. Cnd costul variabil CV crete ntr-o proporie mai mic dect crete producia
Q, costul total mediu CTM:
a) crete
b) scade
c) devine egal cu costul variabil mediu CVM
d) devine negativ

78. Funcia costului este CT = 5 + 3Q + 10Q2. Dac nivelul produciei este n t0, Q0 =
5 buc., iar n anul urmtor t1 Q crete cu 20% fa de anul anterior, costul marginal,
Cmg este:
a) 125 u.m. b) 90 u.m. c) 108 u.m. d) 113 u.m.

79. Cantitatea cerut dintr-un bun normal crete dac:


a) cresc preurile bunurilor substituibile
10
b) cresc preurile bunurilor complementare
c) scade venitul consumatorului
d) se modific gusturile consumatorului

80. Cantitatea oferit dintr-un bun scade dac:


a) preul bunului este constant pe termen scurt
b) scade costul de producie
c) cresc impozitele pltite de ntreprinderi
d) cresc sumele primite de ntreprinderi ca subvenii

81. Cnd cererea este de elasticitate unitar n funcie de pre, modificarea cu 1% a


preului determin modificarea cantitii cerute:
a) cu mai mult de 1%, n sens opus preului
b) cu un procent de 1 %, n acelai sens cu preul
c) cu mai puin de 1%, n sens opus preului
d) cu un procent de 1 %, n sens opus preului

82. n anul de baz t0, cantitatea oferit era Q0 = 10 buci (buc.). n anul urmtor
t1, cantitatea oferit a crescut la Q 1 = 20 buci (buc.), iar preul P a crescut cu 50
50% fa de nivelul din to. Coeficientul de elasticitate a ofertei n funcie de pre E Q/P
este de:
a) 5 b) 2 c) 1 d) 0,5

83. Dac n perioada curent t1, fa de perioada anterioar t0, oferta este
constant, iar cererea scade, curba acesteia deplasndu-se ctre stnga:
a) cantitatea de echilibru rmne constant i preul de echilibru scade
b) cantitatea de echilibru i preul de echilibru scad
c) cantitatea de echilibru crete i preul de echilibru scade
d) cantitatea de echilibru scade i preul de echilibru crete

84. Concurena perfect:


a) se aseamn cel mai mult cu concurena de oligopol
b) presupune diferenierea produselor de acelai tip
c) a existat n rile cu economie centralizat, de comand
d) presupune transparena perfect

85. n cadrul cartelurilor:


a) exist o firm foarte mare, lider, celelalte fiind firme satelit, de dimensiuni foarte mici
b) concurena de desfoar pe o pia unde exist un numr foarte mare de productori de
bunuri neomogene
c) firmele i pstreaz indepenedna de producie i pe cea financiar
d) firmele fuzioneaz sub controlul unui grup financiar puternic

86. Sunt caracteristici ale preului:


a) are caracter static, fiind constant pe termen scurt i mediu
b) are o limit maxim care nu poate fi depit din cauza nivelului veniturilor i puterii de
cumprare a cumprtorilor
c) are o limit minim sub care nu poate scdea doarece scderea sa ar determina dispariia
cererii
d) n economiile moderne nu poate fi influenat de stat sau de firmele puternice
11
87. Funcia care arat c preul permite exprimarea n uniti monetare a
cheltuielilor i veniturilor agenilor economici este funcia de:
a) corelare a cererii cu oferta
b) motivare a productorilor
c) distribuire a veniturilor
d) toate rspunsurile de mai sus sunt false

88. n funcie de gradul de flexibilitate al preurilor, acestea se clasific n preuri:


a) cu TVA i fr TVA
b) unice i difereniate
c) ale produselor deja existente pe pia i ale produselor noi
d) libere, administrate i mixte

RSPUNSURI CORECTE

Nr. Rspuns Nr. Rspuns Nr. Rspuns


Gril corect Gril corect Gril corect
1. A 23. D 45. C
2. C 24. B 46. A
3. C 25. B 47. C
4. D 26. A 48. A
5. B 27. D 49. D
6. C 28. A 50. D
7. D 29. D 51. C
8. C 30. C 52. A
9. B 31. A 53. C
10. C 32. A 54. D
11. C 33. B 55. B
12. A 34. D 56. D
13. A 35. D 57. D
14. A 36. A 58. D
15. C 37. C 59. D
16. B 38. B 60. B
17. D 39. A 61. C

12
18. A 40. D 62. A
19. C 41. A 63. D
20. A 42. B 64. D
21. B 43. B 65. C
22. D 44. C 66. B
67. C 68. D 69. C
70. B 71. D 72. D
73. A 74. C 75. C
76. A 77. B 78. D
79. A 80. C 81. D
82. B 83. B 84. C
85. C 86. B 87. D
88. B - - - -

13