Sunteți pe pagina 1din 3

BAZELE FIZICE I APARATURA

N RADIOLOGIE I IMAGISTIC MEDICAL

1. Razele X sunt:
a) radiaie corpuscular;
b) unde de radiofrecven;
c) radiaii electromagnetice;
d) unde mecanice;
e) radiaie vizibil.

2. Lungimea de und a razelor X este de:


a) 400-700 nm;
b) 0,1-150 ;
c) 1 mm-30 cm;

3. n domeniul radiodiagnosticului interaciunea radiaiei cu materia se concretizeaz n urmtoarele manifestri:


a) efectul Compton;
b) fotodezintegrarea;
c) efectul piezoelectric;
d) mprtierea coerent;
e) producerea de perechi.

4. n legtur cu tubul radiogen sunt adevrate urmtoarele afirmaii:


a) electronii sunt furnizai de anod prin nclzirea unui filament;
b) anodul de Cu (bun conductor de cldur) are pe suprafaa sa o pastil de tungsten (focar), care produce razele X n urma
bombardamentului cu electroni;
c) fasciculul de raze X obinut este monocrom;
d) anodul este staionar, fapt ce previne deteriorarea focarului de ctre fasciculul de electroni;
e) anodul i catodul sunt situate ntr-o incint presurizat.

5. n tubul radiogen, la 80-150 kV se produce un fascicul de raze X care conine:


a) n principal radiaie de frnare (bremsstrahlung);
b) n principal radiaie caracteristic;
c) radiaie de frnare i radiaie caracteristic n proporii egale.

6. Computer tomografia este o tehnic imagistic care:


a) genereaz imagini secionale n plan axial prin baleierea unui fascicul de raze X n jurul corpului de examinat;
b) genereaz imagini secionale n plan axial prin deplasarea sincron n sensuri opuse a tubului radiogen i casetei cu filmul.

7. Elementele componente ale unui echipament de computer-tomografie sunt, cu excepia:


a) gantry;
b) masa mobil;
c) generatorul;
d) amplificatorul de imagine;
e) consola cu monitorul TV.

8. CT lucreaz cu noiunea de densitate; unitatea de msur pentru densitate este:


a) Kg/m2;
b) Gy/m2;
c) Uniti Hounsfield;
d) mSv/m2.

9. Imagistica prin rezonan magnetic utilizeaz ca form de energie:


a) razele X;
b) unde de radiofrecven n cmp magnetic;
c) radioizotopi;
d) ultrasunete.

10. Frecvena Larmor este:


a) frecvena undelor radio utilizate de echipamentul IRM;
b) frecvena spinului nuclear al protonului de hidrogen;
c) frecvena micrii de precesie;
d) frecvena undelor emise de bobinele de gradient;
e) frecvena semnalului indus n bobina receptoare.

11. Cuca Faraday protejeaz echipamentul IRM mpotriva:


a) cmpului magnetic terestru;
b) razelor X, n cazul n care alturat se gsete o instalaie de roentgendiagnostic;
c) interferenei undelor de radiofrecven din mediul nconjurtor;
d) protejeaz mediul nconjurtor de interferna cmpului magnetic i undelor de radiofrecven din incinta aparatului.

12. Bobinele de gradient sunt caracterizate de urmtoarele afirmaii, cu excepia:


a) sunt utilizate pentru codarea spaial;
b) se comport ca nite mici magnei;
c) nu modific intensitatea cmpului magnetic;
d) codarea spaial se bazeaz pe modificarea frecvenei Larmor caracteristic protonilor de hidrogen din regiunea de
examinat.

13. Ultrasunetele n aplicaii medicale sunt caracterizate de:


a) au frecvena de 16-20000 Hz;
b) sunt produse de cristalele piezoelectrice din traductor;
c) viteza de propagare n esuturi este direct proporional cu densitatea esutului traversat;
d) viteza de propagare n esuturi este variabil, dar cu valori apropiate, inclusiv osul.

14. Frecvena influeneaz adncimea de penetrare i rezoluia spaial astfel:


a) cu ct frecvena este mai mare cu att rezoluia este mai mic;
b) cu ct frecvena este mai mic cu att rezoluia este mai mare;
c) cu ct frecvena este mai mic cu att profunzimea este mai mare;
d) cu ct frecvena este mai mare cu att profunzimea este mai mare.

15. Atenuarea acustic rezult din producerea mai multor fenomene fizice, cu excepia:
a) reflexia;
b) refracia;
c) efectul Doppler;
d) absorbia;
e) dispersia.
RSPUNSURI
1. C
2. B
3. A
4. B
5. A
6. A
7. D
8. C
9. B
10. C
11. C
12. B
13. B
14. C
15. C