Sunteți pe pagina 1din 6

EXAMEN ABSOLVIRE SESIUNEA IULIE 2012

SPECIALITATEA ASISTENT DE FARMACIE


VARIANTA 1
SUBIECTUL I :
Urmatoarele enunturi sunt adevarate A sau false F . Incercuiti raspunsul corect.
1. Omeprazolul este un ihhibitor al pompei de protoni.
2. Acetilcisteina se adminstreaza in tuse seaca
3. Codeina actioneaza prin inhibarea centrului respirator bulbar.
4. Oxybralul are ca DCI vincamina.
5. Teofilina este utilizata ca antiastmatic.
6. Calciul carbonic este utilizat ca antiacid si ca antidiareic.
7. Mucoliticele sunt utilizate pentru cresterea vascozitatii sputei.
8. Ansilan este un medicament tranchilizant pe baza de bromazepam.
9. Dicarbocalm este indicat in esofagita de reflux.
10. Maleatul de feniramina face parte din compozitia produsului Fervex.
Fiecare raspuns corect este notat cu 0.20 puncte..10 x 0.20 = 2 puncte
SUBIECTUL II:
A. Asociati notiunile din cele doua coloane:
1 Utilizat in tratamentul A Flamexin.
astmului bronsic
2 Utilizat ca antiinflamator B Zofran.
3 Favorizeaza expectoratia. C Codeina
4 Ondansetron. D Salbutamol.

5 Inhibitor al centrului tusei E Acetilcisteina.

B. Asociati notiunile din cele doua coloane:


1 Antirahitic A Sulfat de magneziu
2 Purgativ salin B Sicovit D3
3 Anticoagulant C Augmentin
4 Amoxicilina+acid D Baneocin
clavulanic
5 Bacitracina E Trombostop
Fiecare raspuns corect este notat cu 0.20 puncte..10 x 0.20 = 2 puncte
SUBIECTUL III:
Incercuiti varianta corecta de raspuns:
1. Sulfamidele au actiune:
a)bacteriostatica;
b)bactericida;
c)nici una dintre ele.
2. Sulfamidele greu solubile sunt indicate in :
a)pneumonie;
b)angina;
c)colite.
3. Penicilinele fac parte din grupul:
a)macrolide;
b)antibiotice polipeptidice;
c)-lactamine.
4. Contine procainpenicilina:
a)Moldamin;
b)Efitard;
c)Penicilina G.
5. Ceftriaxona face parte din:
a)cefalosporine din prima generatie;
b)cefalosporine din a doua generatie;
c)cefalosporine din a treia generatie
6. Eritromicina este o:
a)macrolida;
b)aminoglucozida;
c)derivat de chinolona.
7. Claritromicina este substanta activa din:
a)Fromilid;
b)Augmentin;
c)Zanocin.
8. Contine Amoxicilina+Acid Clavulanic:
a)Ephamox;
b)Medrol;
c)Amoksiklav.
9. Tolbutamida este:
a)o sulfamida antibacteriana;
b)o sulfamida hipoglicemianta;
c)antitusiv.
10. Insulina este:
a)un hormon secretat de pancreas;
b)un hormon secretat de hipofiza;
c)un hormon tiroidian.
11. Ce actiune terapeutica are Paxeladin,sirop de 125 ml:
a)antitusiva;
b)antivirala;
c)expectoranta.
12. Oxeladin este substanta de baza din:
a)Sinecod;
b)Paxeladin;
c)Humex tuse neproductiva.
13. Teofilina este un medicament de electie in:
a)spasmul piloric;
b)crize astmatice;
c)colica biliara.
14. Diurex contine:
a)Spironolactona;
b)Indapamid;
c)Trimetazidina.
15. Digoxinul este un medicament:
a)antihipertensiv;
b)antihipotensiv;
c)cardiotonic.
16. Se foloseste ca antiagregant plachetar:
a)acid salicilic;
b)indometacin;
c)venostat.
17. Proclorperazina este substanta de baza din:
a)torecan;
b)emetiral;
c)clordelazin.
18. In tratamentul ulcerului gastro-duodenal se utilizeaza:
a)bromcriptina;
b)ranitidina;
c)tetraciclina.
19. Hepa-merz este un produc utilizat in:
a)migrene;
b)anestezie;
c)hepatita conica.
20. Sarurile biliare sunt urile pentru efectul lor:
a)coleretic;
b)antiacid;
c)de tip antihistaminic H2
21. Trimebutina are ca indicatie majora:
a)colon iritabil;
b)cefalee;
c)antitusiv.
22. Preparatele orale cu fier pot produce urmatoarele reactii adverse cu exceptia:
a)colici;
b)diaree;
c)febra.
23. Spironolactona face parte din grupul:
a)diuretice mercuriale;
b)antagonistii aldosteronului;
c)substante acidifiante
24. Capecitabina se gaseste in produsul comercial:
a)Fludara;
b)Imuran;
c)Xeloda.
25. In voma produsa de tratamentul cu anticanceroase(citostatice)ca antivomitiv este indicat:
a)metoclopramid;
b)ondansetron;
c)emetiral.
26. Perfuziile sunt preparate medicamentoase,lichide care utilizeaza ca vehicul:
a)apa distilata
b)ulei de floarea soarelui;
c)dizolvanti organici.
27.Adjuvantul adaugat in formularea unui comprimat pentru a conferi acestuia o anumita masa este un agent:
a)dezagregant;
b)diluant;
c)liant
28.Curgerea granulelor din palnia de alimentare in matrita este favorizata de un excipient:
a)diluant;
b)glisant;
c)antiaderent
29.Medicamentele oficinale sunt:
a)cele care se executa in farmacie dupa formulele medicilor;
b)cele care se realizeaza in industrie;
c)cele inscrise in FR X.
30.Medicamentele toxice si stupefiante se pastreaza:
a)a Separanda;
b)la Venena;
c)nici la Venenan ,nici la Separanda
31.Cand intr-o reteta se prescrie alcool diluat fara alta specificatie,se va elibera alcool de :
a)90
b)70
c)50
32.Sunt prevazute in FR X:
a)colir atropina sulfurica 1%;
b)tobradex;
c)timolol 0.25-0.5 %
33.Umectarea cu alcool diluat se aplica produselor vegetale ce contin :
a)alcaloizi;
b)uleiuri volatile;
c)mucilagii.
34.Se pastreaza la Separanda:
a)extractul de Belladonna;
b)extractul de Valeriana;
c)extractul de Liquiritiae
35.Infuzarea se aplica la:
a)produse care contin mucilagii;
b)produse vegetale care au tesuturi friabile;
c)produse vegetale cu tesuturi lemnoase.
36.Emulgatorul este :
a)lichid dispersat;
b)lichid dispersant;
c)nici un raspuns nu este bun.
37.Linimentele sunt preparate farmaceutice de:
a)uz extern;
b)uz extern.
38. Apele aromatice sunt preparate farmaceutice care au ca vehicul:
a)apa distilata sau demineralizata;
b)uleiuri grase;
c)uleuri volatile.
39.Biodisponibilitatea unui medicament exprimata in procente reprezinta:
a)raportul dintre concentratia sanguina a unui preparat de referinta si cea obtinuta prin administrarea formei farmaceutice
testate;
b)raportul dintre concentratia sanguina a medicamentului testat si cea a unui preparat administrat rectal cu aceeasi cantitate de
substanta;
c)raportul dintre concentratia sanguina a medicamentului testat si cea obtinuta prin administrarea intravenoasa a unei solutii cu
acelasi continut in substanta activa.
40.Vehicolul utilizat la prepararea erinelor este:
a)apa;
b)glicerol;
c)apa distilata.
41. Functia economica este determinata de valoarea baneasca a obiectului muncii farmaceutice si trebuie sa fie:
a)rentabila;
b)etica si deontologica;
c)previzibila
42. Precizati care din urmatoarele functii ale farmaciei nu este precizata de legislatie:
a)functia sanitara;
b)functia de productie;
c)functia rentabila a activitatii farmaceutice.
43. Afectiunile care pot fi tratate cu veninul de albine sunt:
a)pneumonia;
b)afectiunile reumatismale;
c)ulcerul gastric.
44. Cea mai importanta actiune a propolisului este:
a)antiinfectioasa-antimicrobiana;
b)antiulceroasa;
c)antireumatica.
45. Propolisul este un amestec de:
a)polen,laptisor de matca,rasini;
b)rasini,secretii salivare ale albinei,ceara.
46. Care grupa de substante se utilizeaza ca antidot al otravirilor cu alcaloizi:
a)heterozide cardiotonice;
b)taninuri;
c)cumarine.
47. Produse cu ulei volatil sub forma de monoterpene biciclice:
a)Menthae folium;Mellisae folium.
b)Chamomillae flores;Millefolli flores;Thymi herba.
c)Salviae folium;Valerianae radix cum radicibus.
48. Alcaloidul papaverina are actiune:
a)antispastica;
b)hipotensiva;
c)sedativa.
49. Urmatoarea planta medicinala contine saponine:
a)Primula officinalis;
b)Ranunculus acer;
c)Convalaria majalis.
50. Frunzele de afin intra in componenta urmatorului ceai:
a)antidiabetic;
b)antiastmatic;
c)laxativ.

Fiecare raspuns corect este notat cu 0.10 puncte..50 x 0.10 = 5 puncte

NOTA:
GRILA DE LA 1 LA 25 ................................FARMACOLOGIE
GRILA DE LA 26 LA 40................................ TEHNICA FARMACEUTICA
GRILA DE LA 41 LA 42............................... MARKETING FARMACEUTIC
GRILA DE LA 43 LA 45 ............................... APITERAPIE
GRILA DE LA 46 LA 50................................ FARMACOGNOZIE
NOTA:
Toate subiectele sunt obligatorii.
Se acorda 1 punct din oficiu.
Timp de lucru 3 ore.
EXAMEN ABSOLVIRE SESIUNEA IULIE 2012
SPECIALITATEA ASISTENT DE FARMACIE
BAREM DE CORECTARE
VARIANTA 1

SUBIECTUL I :

1-A; 2-F; 3-A; 4-A; 5-A; 6-A; 7-F; 8-F; 9-A; 10-A

Fiecare raspuns corect este notat cu 0.20 puncte10 x 0.20 = 2 puncte

SUBIECTUL II:

A:
1-D; 2-A; 3-E; 4-B; 5-C

B:
1-B; 2-A; 3-E; 4-C; 5-D

Fiecare raspuns corect este notat cu 0.20 puncte10 x 0.20 = 2 puncte

SUBIECTUL II:
1-a; 2-c; 3-c;4-b;5-c;6-a;7-a;8-c;9-b;10-a;11-a;12-b;13-b;14-a;15-c;16-a;17-b;18-b;19-c;20-a;21-a;22-c;
23-b;24-c;25-b;26-a;27-b;28-c;29-c;30-b;31-b;32-a;33-b;34-a;35-b;36-c;37-b;38-a;39-c;40-c;41-a;
42-c;43-b;44-a;45-b;46-b;47-c;48-a;49-a;50-a

Fiecare raspuns corect este notat cu 0.10 puncte.50 x 0.10 = 5 puncte


Se acorda 1 punct din oficiu.