Sunteți pe pagina 1din 7

Ministerul Educaiei i Cercetrii tiinifice

Inspectoratul colar Judeean Maramure


Subiecte pentru Etapa judeean a Olimpiadelor la disciplinele din aria curricular Tehnologii

OLIMPIADA ARIA CURRICULAR TEHNOLOGII


Etapa judeean- 2016

Profil: SERVICII
Domeniul/Calificarea: Turism i alimentaie/ Tehnician n turism,
Tehnician n gastronomie, Organizator banqueting

Clasa: a XII-a
Toate subiectele sunt obligatorii. Se acord 10 puncte din oficiu.
Timpul efectiv de lucru este de 3 ore.
Subiectul. I. TOTAL: 20 puncte

1.1.Scriei pe foaia de concurs litera corespunztoare rspunsului corect: 10 puncte

1. Care dintre cele trei brae ale fluviului Dunarea formeaza granita cu Ucraina?

a) Chilia
b) Sf. Gheorghe
c) Sulina
d) Tulcea

2. Care este cea mai veche staiune de pe litoral?


a) Eforie Sud
b) Neptun
c) Vama Veche
d) Mamaia

3 . Nestocabilitatea se refer la caracterul:


a) contractelor turistice
b) motivaiilor turistice
c) normelor turistice
d) serviciilor turistice

4. Precizai care dintre urmtoarele elemente se nscriu printre particularitile potenialului


turistic al Mrii
Negre:
a) aciunea aerosolilor
b) existena emanaiilor de sulf
c) existena emanaiilor de CO2
d) prezena mofetelor

5. n ce zon a Romniei a aprut tradiia ncondeierii oulor de Pate?


a) Maramure
b) Bucovina
c) Banat.
d) Dobrogea

6. Muzeul Satului, una dintre cele mai importante atracii ale capitalei, este creaia lui:
a) Dimitrie Gusti
b) Ion Chelcea
c) Petre tefanuc

Profil: SERVICII domeniul Turism i alimentaie clasa a XII-a 1


Ministerul Educaiei i Cercetrii tiinifice
Inspectoratul colar Judeean Maramure
Subiecte pentru Etapa judeean a Olimpiadelor la disciplinele din aria curricular Tehnologii

d) Dimitrie Cantemir

7. n ce zon este amplasat renumita Mnstire Vorone?


a) Maramure
b) Moldova de sud
c) Bucovina
d) Transilvania

8. Pentru a-i atinge scopul, publicitatea turistic trebuie s respecte principiul:


a) A.I.D.A.
b) B.I.B.A .
c) D.A.I.A.
d) I.A.T.A.
9. Obiectivele turistice religioase reprezint motivaia principal pentru urmtoarele forme de
turism:
a) agrement
b) cunoatere
c) odihn
d) pelerinaj
10. La lansarea unui produs pe pia folosim publicitatea:
a) de amintire
b) de introducere
c) de informare
d) de ateptare

1.2. Transcriei pe foaia de concurs cifra corespunztoare fiecrui enun i notai n


dreptul ei litera A, dac apreciai c enunul este adevrat, i litera F dac apreciai c
enunul este fals: 5 puncte

1. Mnstirea Tismana este una dintre mnstirile Moldovei centrale.


2. Monumentele brncuiene se afl la Trgu Jiu.
3. Castelul Pele se afl la Timioara.
4. Mnstirea Vorone se afl n Oltenia de nord.
5. Bisericile fortificate reprezint un obiectiv turistic specific Moldovei.

1.3 Rspundei la urmtoarele cerine: 5 puncte

1. Enumerai principalele mijloace de promovare utilizate n turism.


2. Enumerai trei particulariti ale litoralului romnesc.
3. Indicai cele trei ipostaze ale calitii serviciilor.
4. Enumerai trei mnstiri pictate din Bucovina.
5. Prezentai dou caracteristici ale Deltei Dunrii.

Subiectul. II. TOTAL: 30 puncte

2.1. Componentele potenialului turistic antropic sunt diverse, de la cele cultural-istorice


pn la cele socio-demografice, i se regsesc, cu anumite particulariti, pe ntreg teritoriul
rii, determinnd atractivitatea i valoarea turistic a zonelor n care se afl. Completai pe
foaia de concurs urmtoarea schem: 18 puncte

Profil: SERVICII domeniul Turism i alimentaie clasa a XII-a 2


Ministerul Educaiei i Cercetrii tiinifice
Inspectoratul colar Judeean Maramure
Subiecte pentru Etapa judeean a Olimpiadelor la disciplinele din aria curricular Tehnologii

2.2.
Asociai corespunztor elementele coloanei A cu elementele coloanei B 10 puncte

A.

1. Voucher
2. Intangibilitatea
3. Calitatea ecologic
4. Itinerariu
5. Variabilitate
6. Analiza de pre
7. Perisabilitatea
8. Calitatea estetic a preparatelor culinare
9. Consumul turistic
10. Program turistic
11. Bon de comand

B.
a) este influenat de: toxicitate, contaminare
chimic, contaminare biologic;
b) acea parte a programului turistic ce contine
specificatiile traseului urmat.
c) reprezinta caracteristica serviciilor de a nu
putea fi pastrate.
d) procedeul prin care se stabileste, pe baza
elementelor componente, pretul unui pachet
turistic.
e) Se refer la cerinele de frumos i plcut ale
alimentelor care s satisfac cerinele
fiziologice i psihice ale omului.
f) reprezinta caracteristica esentiala a serviciilor;
exprima faptul ca acestea nu pot fi vazute,
gustate, simtite, auzite sau mirosite nainte de
a fi cumparate.
g) document de cltorie eliberat unui turist de
catre o agenie de turism, reprezentnd
continutul si contravaloarea serviciilor ce
urmeaza a fi prestate.
h) caracteristica serviciului turistic care prezinta
avantajul posibilitatii adaptarii serviciului la
fiecare client n parte.

Profil: SERVICII domeniul Turism i alimentaie clasa a XII-a 3


Ministerul Educaiei i Cercetrii tiinifice
Inspectoratul colar Judeean Maramure
Subiecte pentru Etapa judeean a Olimpiadelor la disciplinele din aria curricular Tehnologii

i) are un pronuntat caracter sezonier, datorita


concentrarii solicitarilor de servicii n diferite
perioade de timp n decursul unui an.
j) Descrierea itinerariului si etapizarea pe zile

2.3. Enumerai principalele componente ale reliefului montan cu funcie turistic deosebit.
2 puncte

Subiectul. III. TOTAL: 40 puncte

Realizai un eseu structurat cu tema Potenialul turistic al Maramuresului , respectnd


urmtoarea structur:

3.1. Identificarea a trei elemente componente ale potenialului natural al Maramuresului.


6 puncte

3.2. Identificarea a cinci elemente componente ale potenialului antropic al Maramuresului ;


10 puncte

3.3. Descrierea a trei obiective turistice antropice la alegere din Maramures 24 puncte

Profil: SERVICII domeniul Turism i alimentaie clasa a XII-a 4


Ministerul Educaiei i Cercetrii tiinifice
Inspectoratul colar Judeean Maramure
Subiecte pentru Etapa judeean a Olimpiadelor la disciplinele din aria curricular Tehnologii

OLIMPIADA ARIA CURRICULAR TEHNOLOGII


Etapa judeean 2016

Profil: SERVICII
Domeniul/Calificarea: Turism i alimentaie/ Tehnician n turism,
Tehnician n gastronomie, Organizator banqueting
Clasa: a XII-a

Barem de corectare i notare

Toate subiectele sunt obligatorii. Se acord 10 puncte din oficiu.


Nu se acord punctaje intermediare, altele dect cele prevzute explicit prin
barem.
Se vor puncta oricare alte formulri i modaliti de rezolvare corect ale
cerinelor, n acord cu ideile i cu punctajele precizate n barem.

Subiectul. I. TOTAL: 20 puncte

1.1 10 puncte
1-a; 2-a; 3-d; 4-a; 5-b; 6-a; 7-c;8-a;9-d;10-c;
Pentru fiecare rspuns corect se acord 1 punct. Pentru rspunsul incorect sau lipsa
rspunsului, 0 puncte.
1.2 5 puncte
1-F; 2-A; 3-F; 4-F; 5-A
Pentru fiecare rspuns corect se acord 1 punct. Pentru rspunsul incorect sau lipsa
rspunsului, 0 puncte.

1.3 5 puncte

1. Publicitatea prin pres (ziare, reviste, pliante, brouri), radio i televiziune; Promovarea
vnzrilor (reduceri de tarife, tombole, trageri la sori etc.);
Relaiile publice (mese festive, conferine de pres, cadouri publicitare);
Trguri i expoziii; Vnzrile personale; Sponsorizrile.
2. - Coboar n mare cu pant lin;
- Plaje late cu nisip fin;
- Prezena valurilor i a aerosolurilor.
- Orientarea ctre est face posibil expunerea la soare pe tot parcursul zilei (peste 10
ore);
- Alcatuit din 2 sectoare: unul la nord, cu rm jos (puin favorabil turismului) i altul la
sud cu plaje deschise i falez (favorabil turismului); Lungime de 244 de km etc.

Profil: SERVICII domeniul Turism i alimentaie clasa a XII-a 5


Ministerul Educaiei i Cercetrii tiinifice
Inspectoratul colar Judeean Maramure
Subiecte pentru Etapa judeean a Olimpiadelor la disciplinele din aria curricular Tehnologii

Se acord punctaj pentru oricare 3 rspunsuri corecte.


3. Calitatea cerut i ateptat de client; Calitatea furnizat de proiectare; Calitatea
reprezentat
de conformitatea serviciului realizat cu proiectul su (calitatea realizat).

4. Vorone, Sucevia, Moldovia, Arbore, Humor.

Se acord punctaj pentru oricare 3.

5. Fauna piscicol este de mare bogie, varietate i de interes economic i tiinific, dar i
pentru pescuit sportiv. Printre cele mai ntlnite specii se regsesc: crapul, somnul, tiuca i
scrumbia de Dunre.

Cadrul natural este completat de interesantele obiective cultural-istorice situate n


apropiere, cum sunt: urmele cetilor greceti de la Histria i Argamum, oraul Tulcea cu
Muzeul Delta Dunrii i alte monumente istorice, precum i aezrile omeneti
specifice deltei .

Subiectul. II. TOTAL: 30 puncte

2.1 18 puncte

Cultural - istoric
1. vestigii arheologice greceti, dacice, romane
2. monumente istorice, de art i arhitectur
3. instituii i evenimente cultural artistice
4. elemente de etnografie i folclor

Tehnico-economic
1. amenajri hidroenergetice
2. canale de navigaie, drumuri i poduri
3. uniti economice: ferme agricole, centre viticole etc.

Socio-demografic
1.populatia
2. aezri: urbane, rurale

Pentru fiecare rspuns corect i complet se acord 2 puncte. Pentru rspunsul incorect sau
lipsa rspunsului, 0 puncte.

2.2 10 puncte

1. g , 2. f ,3. a,4. b,5. h, 6. d,7. c,8. e,9. i,10. J

Pentru fiecare rspuns corect i complet se acord 1punct. Pentru rspunsul incorect sau
lipsa rspunsului, 0 puncte

2.3. relieful alpin; relieful glaciar; relieful vulcanic; relieful carstic; stncile cu forme bizare

2 puncte Pentru oricare doua rspunsuri corecte i complete se acord c 1 punct.


Pentru rspunsul incorect sau lipsa rspunsului, 0 puncte.

Profil: SERVICII domeniul Turism i alimentaie clasa a XII-a 6


Ministerul Educaiei i Cercetrii tiinifice
Inspectoratul colar Judeean Maramure
Subiecte pentru Etapa judeean a Olimpiadelor la disciplinele din aria curricular Tehnologii

Subiectul. III.

3.1 Pentru oricare trei elemente componente naturale prezentate corect se acord cte 2
puncte; pentru rspuns incorect se acord 0 puncte;
3.2. pentru descrierea corect a cinci componente antropice se acord cate 2 puncte pentru
fiecare; pentru rspuns incorect se acord 0 puncte
3.3. pentru descrierea corect a trei obiective turistice antropice se acord cte 8 puncte;
pentru rspuns incorect se acord 0 puncte.

Profil: SERVICII domeniul Turism i alimentaie clasa a XII-a 7