Sunteți pe pagina 1din 7

DEPARTAMENTUL DE PSIHOLOGIE

UNIVERSITATEA DIN BUCURETI


FACULTATEA DE PSIHOLOGIE I TIINE ALE EDUCAIEI
Bd. Mihail Koglniceanu, Nr. 36-46, Sector 5, Cod potal
050107,
FPSE: Bd. Panduri, nr. 90, Cod potal 050657/
Str. Ana Davila nr 28, Cod potal 050492, Bucureti, Romnia
Tel: ++031-425.34.45
Email: secretariat@fpse.unibuc.ro

Syllabus
(fi descriere disciplin)

Detalii disciplin
Denumire disciplin: Abordri moderne n cercetarea de marketing i comportamentul consumatorului
Ciclul de studii: Master
Program de studii: Managementul formrii psihologilor n Psihologia Muncii, Transporturilor i Serviciilor
Regimul disciplinei: Obligatoriu
Desfurarea cursului: Laborator Pufan, miercuri, intervalul 17:00-20:00

Detalii cadru didactic


Curs/Seminar: Asist. Univ. Dr. Ioana David
Email: ioana.david@fpse.unibuc.ro
Ore consultaie: marti, intervalul 16:00 17:00 (Sala: Cancelarie) cu programare prealabil pe e-mail

Descrierea cursului:
Cursul Abordri moderne n cercetarea de marketing i comportamentul consumatorului circumscrie
contextul teoretic relevant pentru evaluarea comportamentului consumatorilor. Se urmrete familiarizarea
cu concepte legate de studiul comportamentului consumatorului, nelegerea legturilor dintre
comportamentele de cumprare, stilurile de via i impactul acestora asupra modului de organizare a
activitii i resurselor (inclusiv umane ale) unei companii. Cursul urmrete nelegerea modului n care e
necesar s fie structurat activitatea unei companii pentru a se putea ajunge la produsele i serviciile relevante
pentru consumator precum i nelegerea impactului consumatorilor asupra strcturrii unei afaceri (inclusiv
procesele i structura companiei). De asemenea, sunt urmrite i aspectele legate de studiul angajailor n
calitate de consumatori ai brandului de angajator. Caracterul aplicativ al cursului urmrete aadar, pe lng
dezvoltarea unor competene de cercetare a comportamentului consumatorului i formarea unor abiliti
practice necesare activitilor de consultan.

Corespondent n practica psihologic


(1) de cercetare. n cercetarea psihologic abilitile achiziionate la aceast disciplin sunt necesare n
situaiile de realizare a unor studii/ demersuri de cercetare pe domeniul psihologiei reclamei i studiul
comportamentului consumatorului.

(2) de evaluare. n practica evalurii psihologice abilitile achiziionate la aceast disciplin sunt necesare n
situaiile de realizare a unor evaluri a grupurilor i a indivizilor, n calitate de consumatori.
(3) de intervenie. n practica interveniei psihologice abilitile achiziionate la aceast disciplin sunt
necesare n situaiile de realizare a proiectelor de consultan organizaional (comportamentul
consumatorului dar i diagnoz organizaional, dezvoltare/schimbare organizaional)

Competene profesionale:
Cunoaterea cadrului teoretic relevant pentru evaluarea i diagnoza comportamentului consumatorilor;
nelegerea legturilor dintre comportamentele de cumprare i stilurile de via;
Cunoaterea principalelor metode i instrumente de evaluare a comportamentului consumatorilor;
aplicarea lor n proiectarea unui proces de cercetare de pia;
Analiza variabilelor contextuale ce influeneaz comportamentul consumatorilor;
Folosirea adecvat, n comunicarea profesional, a principalelor concepte si metode cu care se operaz n
domeniul psihologiei consumatorului;
Proiectarea i realizarea unui demers de cercetare n psihologie cu aplicaie la domeniul
comportamentului consumatorului, folosind instrumentele teoretice specifice i metodele i tehnicile de
cercetare specifice;
Utilizarea cunostinelor de specialitate pentru interpretarea unor situaii, probleme, oportuniti
specifice domeniului economic;
Selectarea si/sau construirea probelor de evaluarea comportamentului de consum innd cont de
specificul situaional i de obiectivele stabilite;
Analiza si interpretarea rezultatelor studiilor comportamentului consumatorilor;
nsuirea codului deontologic al cercetrii desfurate n cadru psihologiei consumatorului;
- Reflecia critic i constructiv la adresa practicilor din domeniul comportamentului consumatorului i a
problemelor etice asociate cu acestea.
Competene transversale:
- Exersarea abilitilor de munc n echip, managementul timpului, coordonare, prezentare i
comunicare (verbal i scris);
- Cooperarea eficient n echipe profesionale interdisciplinare specifice proiectelor i programelor din
domeniul psihologiei;
- Autoevaluarea nevoilor de formare continu din domeniul analizei comportamentului consumatorului (n
vederea adaptrii competenelor profesionale la dinamica mediului social).

Obiectivele cursului:
n urma parcurgerii acestui curs, studenii se vor familiariza cu modelele teoretice, metodele investigative i
aspectele etice din domeniul psihologiei consumatorului i cu rolul i contribuia psihologului n cadrul
acestui domeniu interdisciplinar.
La finalizarea acestui curs, studenii:
- Vor cunoate principalele aspecte teoretice legate de domeniul psihologiei consumatorului
- i vor nsui fundamentele metodologice ce stau la baza studiului comportamentului consumatorului
- Vor dobndi abiliti de analiz critic a comportamentului de consum
- i vor dezvolta abilitile de transfer a cunotinelor teoretice din domeniul psihologiei la domeniul
aplicativ al comportamentului de consum, pentru analiza fenomenelor specifice
- i vor antrena abilitile de rezolvare a diverselor probleme de strategie a campaniilor de influenare a
comportamentului consumatorilor

Pentru atingerea obiectivelor menionate cursul va urmri structura:


Pentru fiecare prelegere este desemnat o bibliografie specific se regsete indicat i n Fia Disciplinei. O
parte din materiale vor trebui parcurse naintea cursului deoarece discuiile din cadrul cursului se vor baza pe
aceste materiale.

Curs Observaii Data


1. Psihologia consumatorului: introducere n Materiale pentru examinare nainte de 22.02.2017
studiul tiinific al comportamentului curs:
consumatorului
Jansson-Boyd, C.V. (2010)
capitolul 1
Kardes, F. R. (2002) capitolul 1
Solomon, M. R. (2006) capitolul 1
2. Cercetarea in domeniul comportamentului Materiale pentru examinare nainte de 01.03.2017
consumatorului. Strategia orientata pe curs:
consumator: segmentarea si pozitionarea Kardes, R. F., Cronley, M. L.,
Cline, T. W., (2010) capitolul 1; 2
3. Strategia de branding i comportamentul Materiale pentru examinare nainte de 08.03.2017
consumatorilor curs:
Kardes, R. F., Cronley, M. L.,
Cline, T. W., (2010) capitolul 16
4. Procesarea informaiilor de ctre Materiale pentru examinare nainte de 15.03.2017
consumatori: percepiile consumatorilor, curs:
formarea i atenia consumatorilor Kardes, R. F., Cronley, M. L.,
Cline, T. W., (2010) capitolul 3
Solomon, M. R. (2006) capitolul
2
Jansson-Boyd, C.V. (2010)
capitolul 3
5. Procesarea informaiilor de ctre Materiale pentru examinare nainte de 22.03.2017
consumatori: nvarea i memoria curs:
Kardes, R. F., Cronley, M. L.,
Cline, T. W., (2010) capitolul 6
Solomon, M. R. (2006) capitolul
3
Jansson-Boyd, C.V. (2010)
capitolul 2
6. Procesarea informaiilor de ctre Materiale pentru examinare nainte de 29.03.2017
consumatori: formarea i schimbarea curs:
atitudinilor i a judecilor Kardes, R. F., Cronley, M. L.,
Cline, T. W., (2010) capitolul 4
Solomon, M. R. (2006) capitolele
5 i 6
Jansson-Boyd, C.V. (2010)
capitolul 6
7. Procesarea informaiilor de ctre Materiale pentru examinare nainte de 05.04.2017
consumatori: motivaii i procese afective curs:
Kardes, R. F., Cronley, M. L.,
Cline, T. W., (2010) capitolul 5
Solomon, M. R. (2006) capitolul
4
Jansson-Boyd, C.V. (2010)
capitolele 5 i 8
8. Procesarea informaiilor de ctre Materiale pentru examinare nainte de 12.04.2017
consumatori: conceptele legate de sine i curs:
personalitate Kardes, R. F., Cronley, M. L.,
Cline, T. W., (2010) capitolul 8
Solomon, M. R. (2006) capitolul
7
9. Luarea deciziilor de ctre consumatori: Materiale pentru examinare nainte de 26.04.2017
procesul de luare a deciziilor, alegerile curs:
consumatorilor Kardes, R. F., Cronley, M. L.,
Cline, T. W., (2010) capitolele 9
i 10
Solomon, M. R. (2006) capitolele
8 i 9
Jansson-Boyd, C.V. (2010)
capitolul 9
10. Influenele sociale asupra consumatorilor: Materiale pentru examinare nainte de 03.05.2017
influena culturii i a valorilor curs:
Kardes, R. F., Cronley, M. L.,
Cline, T. W., (2010) capitolul 12
Solomon, M. R. (2006) capitolele
14 i 15
11. Comportamentul de consum on-line Materiale pentru examinare nainte de 10.05.2017
curs:
Kardes, R. F., Cronley, M. L.,
Cline, T. W., (2010) capitolul 15
Jansson-Boyd, C.V. (2010)
capitolul 10
Kardes, F. R. (2002) capitolul 11
12. Influenele sociale asupra consumatorilor: Materiale pentru examinare nainte de 17.05.2017
conformismul, influena grupului i a curs:
liderului Kardes, R. F., Cronley, M. L.,
Cline, T. W., (2010) capitolele 13
i 14
Solomon, M. R. (2006) capitolul
10
13. Comportamentul consumatorilor i Materiale pentru examinare nainte de 24.05.2017
stilurile de via curs:
Kardes, F. R. (2002) capitolele 15
i 16
Solomon, M. R. (2006) capitolele
16-17
14. Deciziile manageriale: strategii de Materiale pentru examinare nainte de 31.05.2017
optimizare curs:
Kardes, F. R. (2002) capitolele 15
i 16
Bibliografie
A. Suport de curs principal
Ciobota, G. & Stoica, I. (2015). Comportamentul consumatorului. Abordare practica. Bucureti: Editura Pro-
Universitaria.
Jansson-Boyd, C.V. (2010). Consumer Psychology. McGraw-Hill International
Kardes, R. F., Cronley, M. L., Cline, T. W. (2010). Consumer Behaviour. South Western Educational Publishing
Morrison, M. A., Haley, E., Scheehan, K. B. & Taylor, R. E. (2002). Using Qualitative Research in Advertising
Research. Strategies, Techniques and Applications. Thousand Oaks: Sage Publications
Iliescu, D. & Petre, D. (2004). Psihologia reclamei i a consumatorului. Psihologia consumatorului. Bucureti:
Comunicare.ro
Petre, D. & Iliescu, D. (2005). Psihologia reclamei i a consumatorului. Psihologia reclamei. Bucureti:
Comunicare.ro
Solomon, M. R., Bamossy, G. J., Askegaard, S. (2010). Consumer Behaviour: A European Perspective. Pearson
Education
Weiss, B. (2007). Efectele publicitii. Bucureti: Editura IAA.
B. Material de aprofundare
Blackwell, R., Miniard, P., Engel, J. (2006). Consumer Behavior. Mason, Thomson Higher Education
Blythe, J. (2008). Consumer Behaviour. Cengage Learning EMEA
Hoyer, W. D., MacInnis D. J. (2008). Consumer Behavior. South-Western College Pub
Kardes, F. R. (2002). Consumer behavior and managerial decision making. New Jersey: Prentice Hall
Solomon, M. R. (2006). Consumer Behaviour. Pearson Education
Wells, V., Foxall, G. R. (2012). Handbook of Developments in Consumer Behaviour. Edward Elgar Publishing
C. Alte surse utile
Altstiel T., Grow J. (2006). Advertising strategy: creative tactics from the outside/in. Thousand Oaks, London:
Sage Publications
Gueguen, N. (2006). Psihologia consumatorului: factorii care ne influenteaza comportamentul de consum. Iai:
Editura Polirom
Kotler, P. (2000). Managementul marketingului. Bucureti: Editura Teora
Ogilvy, D. (2001). Ogilvy despre publicitate. London: Prion Books Ltd.
Ollins, W. (2006). Despre brand.Bucureti: Editura comunicare.ro
Petre, D. & Nicola. M. (2004). Introducere n publicitate. Bucureti: Comunicare.ro
Wells, W. Moriarty, S. & Burnett, J. (2006). Advertising. Principles &Practice, 7th edition. New Jersey: Pearson
Prentice Hall

Not: din lucrrile menionate vor fi parcurse capitolele aferente temelor predate la curs. La aceste lucrri vor
fi adugate materiale puse la dispoziie de titlularul de curs n funcie de nevoile specifice de studiu
identificate pe parcursul desfurrii activitilor didactice.

Seminar Observaii
1. Strategia orientat pe consumator: Materiale pentru examinare nainte de seminar:
segmentare i poziionare Kardes, R. F., Cronley, M. L., Cline, T. W., (2010)
capitolul 2
Kardes, F. R. (2002) capitolele 12 i 13
Weiss, B. (2007), capitolul 3
2. Metode de studiu al comportamentului Materiale pentru examinare nainte de seminar:
consumatorului: abordri cantitative Kardes, R. F., Cronley, M. L., Cline, T. W., (2010)
capitolul 1
Berger, A. A. (2000)
Hoyer, W. D., MacInnis D. J. (2008) enrichment
chapter
3. Metode de studiu al comportamentului Materiale pentru examinare nainte de seminar:
consumatorului: abordri calitative Morrison, M. A., Haley, E., Scheehan, K. B. & Taylor,
R. E. (2002)
4. Consumatorii europeni: studii de caz Materiale pentru examinare nainte de seminar:
Solomon, M. R. (2006) capitolele 11-17
Solomon, M. R., Bamossy, G. J., Askegaard, S. (2010)
capitolele 11-15
5. Prezentarea proiectelor
Bibliografie
Blythe, J. (2008). Consumer Behaviour. Cengage Learning EMEA
Berger, A. A. (2000). Media and communication research methods. An introduction to qualitative and
quantitative approaches. Thousand Oaks: Sage Publications, Inc.
Bogdan, A. (2010). Branding pe frontul de est. Despre reputaie, mpotriva curentului. Bucureti: Editura
Brandient
Hoyer, W. D., MacInnis D. J. (2008). Consumer Behavior. South-Western College Pub
Jansson-Boyd, C.V. (2010). Consumer Psychology. McGraw-Hill International
Kardes, R. F., Cronley, M. L., Cline, T. W. (2010). Consumer Behaviour. South Western Educational Publishing
Morgan, D. L., Krueger, R. A. (1998). The Focus Group Kit. Volumes 1-6. Sage Publications
Morrison, M. A., Haley, E., Scheehan, K. B. & Taylor, R. E. (2002). Using Qualitative Research in Advertising
Research. Strategies, Techniques and Applications. Thousand Oaks: Sage Publications
Solomon, M. R. (2006). Consumer Behaviour. Pearson Education
Solomon, M. R., Bamossy, G. J., Askegaard, S. (2010). Consumer Behaviour: A European Perspective. Pearson
Education

Not: din lucrrile menionate vor fi parcurse capitolele aferente temelor discutate n cadrul activitilor de
seminar. La aceste lucrri vor fi adugate materiale puse la dispoziie de titlularul de seminar n funcie de
nevoile specifice de studiu identificate pe parcursul desfurrii activitilor didactice.

Evaluarea:
Evaluarea la aceast disciplin va fi format din:

Participare i sarcini notate/ Activiti Procent


Participare la curs 20%

(Aceasta include pregtirea materialelor naintea ntlnirilor, implicarea n discuiile


i participarea activ la activitile din cadrul ntlnirilor, pregtirea i rezolvarea
sarcinilor n cadrul activitilor de seminar)
Proiect individual 40%
Examen final 40%

Total 100%
* La fiecare evaluare (proiect de echip, sarcin individual i examen final) este necesar obinerea notei 5.
** Punctele obinute la seminar/proiectele de echip i individual se conserv pentru calculul notei la examen
de restan sau de mrire de not.

Participarea la curs
Toate ntlnirile vor presupune discuii active bazate pe materiale i cazurile ce vor trebui parcurse nainte de
curs, cu accent att pe implicaiile teoretice ct i pe implicaiile practice. Va trebui s fii pregtii s v
mprtiii ideile, s ascultai i s interpretai problemele aduse n discuie de ceilali. Citii cu atenie
materialele indicate nainte de fiecare ntlnire. n cadrul ntlnirilor este de ateptat s v concentrai pe
contribuii calitative la discuie, nu cantitative. Fiecare va face parte dintr-un grup de studiu (3-4 masteranzi),
stabilit la nceputul semestrului, mpreun cu care va pregati materialele pentru fiecare curs putnd astfel
s v mprii marialele de studiu n cadrul grupului. n cadrul fiecrei ntlniri 2-3 echipe vor fi desemnate
s-i prezinte descoperirile sptmnale i s conduc discuiile de grup.

Proiect individual

Realizai un proiect de employer branding (12 2 pagini).


Proiectul poate avea urmtoarea structur:
Introducere - date despre compania pentru care se realizeaz proiectul
Analiza situaiei curente
Strategie recomandat: public int vizat, poziionare, difereniere, etc.
Propuneri de activiti (de cretere a notorietii brandului de angajator, de angajare a angajailor n
filozofia brandului de angajator, etc.)
Rezultate ateptate

Aceast structur poate fi adaptat n funcie de cazul analizat pentru a asigura o ct mai corect prezentare
a acestuia.

Examenul final
Const ntr-o prob de tip narativ. Vor fi dou subiecte de sintez (analize studii de caz, centrate pe
coninuturile discutate n cadrul ntlnirilor). n vederea pregtirii examenului vor fi consultate toate
materialele discutate/recomandate pe parcursul semestrului.
La examen se intr cu dovada identitii (carte de identitate, carnet de student, legitimaie).

Prezena: condiia de 50% prezene pentru a putea intra n examinare. Nu se aloc punctaj pentru prezene
(prezena este un act de maturitate profesional i responsabilitate social).

Reviste cotate internaional recomandate n domeniul disciplinei:


Journal of Consumer Behaviour
Journal of Consumer Psychology
Hournal of Customer Behaviour
Journal of Consumer Marketing
Journal of Business and Management
Journal of Consumer Research

Recomandri comunicare:

Metoda oficial de comunicare este email-ul. Studenii vor primi notificri, anunuri importante, cerine sau
orice alte informaii de interes prin email. Deoarece unele informri pot fi urgente, recomandm verificarea
zilnic a email-ului. Studenii care doresc stabilirea unor ntlniri pentru consultaie trebuie s anune intenia
i subiectul pe care doresc a-l discuta cu cel puin o sptmn nainte prin email.
* Pentru soluionarea unor aspecte academice specifice v adresai titularului de curs/ seminar. Pentru suport
suplimentar v adresai tutorelui de an/ coordonatorului de master, directorului de departament psihologie.