Sunteți pe pagina 1din 9

Rectocolit ulcero-hemoragic i boala Crohn la copii.

1. Cs Indicai factorul decisiv n realizarea rectocolitei ulcero-hemoragice la copii:


A. Factorul infecioi
B. Factorul psihologic
C. Disfuncia neuro-vegetativ
D. Predispunerea ereditar
E. Consumul alimentelor alergene

2. Cs n patogenia rectocolitei ulcero-hemoragice la copii sunt stabilite urmtoarele verigi, nafar de:
A. Implicarea sistemului imun al mucoasei intestinale
B. Efectele citotoxice limfocitare
C. Lezarea autoimun i nespecific a celulei int
D. Aciunea amilazei pancreatice
E. Implicarea sistemului neuropeptidic

3. Cs Factorii de protecie a mucoasei intestinului gros snt urmtorii, cu excepia:


A. IgA secretorie
B. IgG stimulat
C. pH-ul alcalin al coninutului intestinal
D. Migrarea macrofagelor
E. Sistemul limfoid local

4. Cs Precizai colonul unde este localizat procesul inflamator n forma uoar a rectocolitei ulcero-
hemoragice la copii:
A. Transvers
B. Sigmoid
C. Rect
D. Sigmoid i col transvers
E. Cec

5. Cs Rectocolita ulcero-hemoragic se caracterizeaz prin urmtoarele semne, n afar de:


A. Tendina de extindere spre sectoarele proximale la ntregul colon
B. Congestia mucoasei
C. Sunt posibili polipi inflamatorii sau pseudopolipi
D. Se evideniaz sectoare afectate i neafectate ale mucoasei intestinale
E. Mucoasa este fraged, uor sngereaz

6. Cs Precizai n baza crui criteriu se poate stabili diagnosticul clinic definitiv de rectocolit ulcero-
hemoragic la copii:
A. Modificri n hemogram
B. Prezena proteinei C reactive n ser
C. Prezena sngelui n scaun
D. Rezultatul endoscopiei
E. Radiografia panoramic abdominal

7. Cs Notai care afeciune are mai multe semne commune clinico-patogenice cu rectocolita ulcero-
hemoragic la copii:
A. Dizenteria acut
B. Amebiaza i balantidiaza
C. Campilobacterioza
D. Boala Crohn
E. Papiloza rectocolonic

8. Cs Marcai prin ce se caracterizeaz boala Crohn spre deosebire de rectocolita ulcero-hemoragic:


A. Nu este asociat cu un risc crescut de cancer de colon
B. Se manifest frecvent prin hematochezie zilnic
C. Posed risc sczut de apariie a fistulelor perianale
D. Afectarea intestinal este de obicei mai mult segmentar, dect continu
E. Se include dezvoltarea megacolonului toxic
9. Cs Evideniai preparatele crei grupe sunt cel mai frecvent utilizate pentru tratamentul rectocolitei
ulcero-hemoragice:
A. Antibiotice
B. Antraglicozide
C. Aminoglicozide
D. Aminosalicilai
E. Antiinflamatoare nesteroidiene

10. Cs Boala Crohn i rectocolita ulcero-hemoragic sunt patologii intestinale cronice inflamatorii, avnd un ir
de similitudini. Totui exist diferene patofiziologie eseniale. Precizai unde se iniiaz procesul n boala
Crohn:
A. Regiunea rectosigmoidian cu progresie proximal
B. Regiunea rectosigmoidian cu progresie distal
C. Regiunea colonului ascendent/ ileonul terminal, cu progresie pn la afectare transmural
D. Regiunea colonului ascendent/ ileonul terminal, cu progresie pn la regiunea ileocecal
E. Regiunea colonului ascendent/ ileonul terminal, cu afectare limitat la nivelul mucoasei.

11. Cs Unui copil de 11 ani i s-a stabilit diagnosticul de boala Crohn. Indicai care din urmtoarele
manifestri sunt caracteristice pentru patologia respectiv:
A. Existena unei mase palpabile n regiunea hipogastric stng
B. Se urmresc scaune semioformate lichide, fr elemente hemoragice
C. Sunt prezente crampe n hipogastrul stng ameliorate de actul defecaiei
D. Se urmresc scaune lichide, frecvente cu mucus i snge
E. Au loc chemri imperative la defecaie

12. Cs Conform clasificarii Montreal, 2005, se consider a fi rectocolit ulcero-hemoragic de severitate


medie, n cazul existenei a mai mult de:
A. un scaun/zi
B. 2 scaune/zi
C. 3 scaune/zi
D. 4 scaune/zi
E. 5 scaune/zi

13. Cs Marcai care din urmtoarele afirmaii cu referire la epidemiologia bolii Crohn este adevrat:
A. Bieii sunt cu mult mai des afectai, dect fetiele
B. Prevalena cea mai mare e n zonele rurale, comparativ cu cele industriale
C. Al doilea pic al incidenei este de obicei la 40-50 ani de via
D. Comparativ este mai frecvent la rasa alb, nord-europeni, evrei, n special Ashkenazi i Sepharzi
E. Nu se asociaz cu patologiile reumatologice.

14. Cs Care preparate, ce urmeaz a se selecta este cel mai eficient pentru tratamentul bolii Crohn
fistulizante:
A. Mesalazina
B. Amoxacilina
C. Metotrexatul
D. Loperamida
E. Infliximabul

15. Cs Stabilii ce este mai caracteristic pentru colita ulcero-hemoragic, fa de boala Crohn:
A. Fistulizarea
B. Extensia inflamaiei sub mucoasa intestinal cu afectarea stratului muscular
C. Inflamaia discontinu, aspect de piatr de pavaj
D. Afectarea oricrei structuri a tubului digestiv
E. Limitarea inflamaiei de obicei la nivelul colonului i a rectului

16. Cs Indicai care din urmtoarele reprezint o complicaie local, din cadrul bolii Crohn:
A. Fisura anal
B. Hemoroizii
C. Fistulizare
D. Abcesele perirectale
E. Colangita sclerozant
17. Cs Stabilii care este strategia prioritar, n primele zile de spitalizare, n cazul acutizrii rectocolitei
ulcero-hemoragice:
A. Promovarea capacitii de auto-deservire a pacientului
B. Meninerea gradului adecvat de nutriie
C. Managementul diareei
D. Managementul durerii
E. Corecia malabsorbiei

18. Cs n cazul existenei a semnelor i simptomelor caracteristice rectocolitei ulcero-hemoragice, mai mult de
o sptmn, este nevoie de a monitoriza riscul de instalare a:
A. Insuficienei cardiace
B. Trombozei venoase profunde
C. Hipokaliemiei i a hiponatriemiei
D. Malabsorbiei
E. Hipocloremiei

19. Cs Pentru inducerea remisiei, pacientului i s-a prescris sulfasalazina. Lund n consideraie reaciile adverse
ale preparatului, atunci care din cele ce urmeaz reprezint o recomandare adecvat:
A. Administrarea unimomentan a dozei zilnice
B. Administrarea preparatului pe nemncate, cu cca 1 or naintea mesei
C. Sistarea preparatului n cazul virrii culorii urinei n portocaliu
D. Administrarea preparatului cu o cantitate suficient de ap (250ml, risc de nefrolitiaza)
E. Nu este nevoie de suplinire lichidian n cazul utilizrii sulfasalazinei.

20. Precizai care vitamin este indicat pentru terapia de susinere n cazul bolii Crohn rezistente la tratament:
A. Vit B5
B. Vit B6
C. Vit B7
D. Vit B8
E. Vit B9

Complement multiplu
1. Cm Marcai factorii imunopatologici n cazul patogenezei rectocolitei ulcero-hemoragice la copii:
A. Deficitul de fracii ale complementului seric
B. Cantitile mari de fracii ale complementului n ser
C. Scderea sintezei interferonului
D. Scderea activitii fagocitare a leucocitelor
E. Prezena n exces a limfocitelor citotoxice i a anticorpilor antimucoas intestinului gros

2. Cm Selectai semnele caracteristice procesului inflamator distructiv n rectocolita ulcero-hemoragic la


copii:
A. Debutul este localizat n rect
B. Rspndirea procesului n direcia proximal
C. Poate fi afectat numai segmentul rectal
D. Este afectat mucoasa intestinului subire
E. Este posibil afectarea ntregului intestinului gros

3. Cm Evideniai care semne patomorfologice se detect la biopsie n rectocolita ulcero-hemoragic:


A. Formarea granuloamelor limfoide
B. Infiltraia limfoido-celular a mucoasei i submucoasei intestinului gros
C. Dilatarea vaselor, inflamaia criptelor
D. Formarea cript-abceselor i a sectoarelor de necroz a epiteliului
E. Fibroza difuz, transmural

4. Cm Indicai cele mai caracteristice simptoame ale rectocolitei ulcero-hemoragice la copii:


A. Afebrilitate
B. Subfebrilitate, deficit ponderal
C. Dureri abdominale dup defecaie
D. Diaree sanguinolent
E. Astenie, stare depresiv, labilitate emoional
5. Cm Determinai ce se depisteaz n hemograma i analizele biochimice la copii cu, rectocolita ulcero-
hemoragic:
A. Anemie, leucocitoz, VSH mrit
B. Disproteinemie
C. Hipoalbuminemie
D. Bilirubin crescut
E. Proteina reactiv crescut

6. Cm Precizai ce complicaii intestinale locale sunt posibile n rectocolita ulcero-hemoragic la copii:


A. Hemoragia intestinal
B. Megacolonul toxic
C. Perforaia intestinului
D. Fisurile anale, paraproctit
E. Piodermia gangrenoas, sepsis

7. Cm Indicai ce sunt caracteristice pentru boala Crohn:


A. Afectarea diferitor sectoare ale tractului intestinal
B. Afectarea numai a intestinului gros
C. Poate fi afectat cecum
D. Se poate dezvolta sindromul de malabsorbie
E. Se exclude artrita, eritemul nodos, piodermia gangrenoas

8. Cm Marcai semnele endoscopice caracteristice pentru boala Crohn:


A. La debutul bolii mucoasa intestinal este mat, cu eroziune, mucus purulent
B. n perioada de stare sunt posibile fistele, semnul "Pietre de pavaj"
C. Lumenul intestinal este normal pe tot parcursul tractului
D. Se pot determina pseudopolipi
E. n faza de ameliorare se depisteaz stenoza intestinului

9. Cm Marcai semnele histologice ale bolii Crohn:


A. Intlamaie nespecific cu infiltiraie celular
B. Infiltratul celular este alctuit din limfocite, celule plasmatice, hisliocite, eozinofile
C. Infiltratul celular este alctuit din neutrofile, bazofile
D. Se depisteaz granuloame cazeiforme
E. Procesul inflamator nu afecteaz submucoasa intestinal

10. Cm Notai semnele histologice ale rectocolitei ulcero-hemoragice la copii:


A. Hiperplazia i infiltraia limfoid n mucoasa intestinului gros
B. Hiperplazia limfoid ptrunde n toate pturile peretelui intestinal
C. Se formeaz abcese n cripte
D. Lipsesc abcese n cripte
E. Frecvent se depisteaz pseudo-polipi

11. Cm Stabilii principiile de tratament ale rectocolitei ulcero-hemoragice la copii:


A. Aport caloric i proteic crescut
B. Administrarea preparatelor pentru imunocorecie
C. Folosirea antibioticelor din grupa penicilinei
D. Utilizarea preparatelor antiinflamatoare - derivate ale 5-aminosalicilatului i corticosteroizi
E. Administrarea anticoagulantelor

12. Cm Selectai preparatele utilizate pentru tratamentul imunomosupresiv n rectocolita ulcero-hemoragic la


copii:
A. 6 - mercaptopurina
B. Azatioprina
C. Ciclosporina
D. Gamaglobulin intramuscular
E. Imudonul

13. Cm Indicai complicaiile locale, posibile la copiii cu boala Crohn:


A. Perforaie, hemoragie
B. Dermatit, artrit
C. Fistule, stricturi
D. Colelitiaz, colangit sclerozant
E. Irit, iridociclit

14. Cm Marcai particularitile procesului inflamator pentru boala Crohn:


A. Ptrunde tot peretele intestinului (mucoasa, submucoasa, musculoasa, seroasa)
B. Este localizat numai n submucoas
C. Infiltratul este limfocitar
D. Infiltratul este format predominant din neutrofile
E. Se formeaz granuloame sarcoidale

15. Cm Determinai de ce depind manifestrile clinice i evoluia bolii Crohn la copii:


A. Localizarea i destinderea procesului inflamator n tractul digestiv
B. Stadiul bolii
C. Vrsta copilului
D. Sexul copilului
E. Complicaiile aprute

16. Cm Precizai care din cele ce urmeaz reprezint contraindicaii pentru efectuarea examenului endoscopic,
la copiii cu rectocolit ulcero-hemoragic:
A. > 80 puncte dup scorul clinic Lloyd-Still si Green utilizat IBD la copii
B. Colita activ cu evoluie sever
C. Colita activ cu evoluie uoar
D. Megacolonul toxic
E. Tendina la hemoragie i perforaii

17. Indicai ce se evideniaz n cadrul tabloului colonoscopic, al pacienilor cu rectocolit ulcero-hemoragic:


A. Leziunile sunt difuze, simetrice, omogene;
B. Afectarea este continu, lipsesc ariile cruate", excepie - dup aplicarea tratamentelor topice;
C. Nu exist leziuni patognomonice n tabloul endoscopic pentru rectocolita ulcero-hemoragic ;
D. Dispersia leziunilor debuteaz din regiunea distal a rectului, cu extindere distal;
E. Ulcerele sunt secundare inflamaiei i nu sunt obligatorii pentru diagnostic;

18. Cm Stabilii ce informaii ofer examenul histologic, utilizat n cazul pacienilor cu IBD:
A. Permite stabilirea diagnosticului
B. Apreciaz extinderea procesului inflamator i gradul de severitate
C. Nu asigur aprecierea rspunsului la tratament
D. Permite stabilirea prezenei complicaiilor
E. Nu permite discriminarea cu certitudine ntre boala Crohn i rectocolita ulcerohemoragic.

19. Cm Evideniai prin ce se caracterizeaz tabloul radiologic baritat n colita ulceroasa la copil:
A. Edemaierea i ngroarea mucoasei ce cauzeaz un aspect neregulat, fin granular;
B. Ulceraiile aftoide (discrete colecii de bariu nconjurate de un halou radiotransparent)
C. Inflamaiile transmurale i fibroza;
D. Stenozele lungi i strnse la nivelul ileonului care alterneaz cu zone dilatate: semnul sforii
E. Ulcerele profunde, care penetreaz mucoasa i se extind n submucoas sub form de ulceraii
n buton de cma

20. Cm Notai care sunt caracteristicile sau semnele majore pentru tratamentul chirurgical de urgen, n
cazul pacienilor cu rectocolit ulcero-hemoragic:
A. Perforaia intestinal
B. Hemoragia persistent
C. Megacolonul toxic
D. Starea psihic i calitatea vieii profund alterate
E. Forma fulminant a bolii.

21. Cm Marcai care sunt criteriile de spitalizare a copiilor cu rectocolit ulcero-hemoragic:


A. S0 dup scorul Montreal
B. Rectoragia cronic i recurent
C. Faza activ a bolii
D. > 80 puncte dup scorul clinic Lloyd-Still i Green utilizat pentru IBD
E. Remisia clinic a bolii
22. Cm Indicai care dintre reaciile adverse sunt carcateristice pentru corticosteroizii administrate copiilor cu
rectocolita ulcero-hemoragic:
A. Leucopenie
B. Hipotensiunea arterial pn la colaps
C. Faciesul Cushingoid;
D. Rahitismul, osteopenia, inhihibarea creterii
E. Semnele de deshidratare

23. Cm Precizai obictivele tratamentului medicamentos n cazul rectocolitei ulcerohemoragice la copii sunt:
A. Atenuarea manifestrilor gastrointestinale i sistemice cu cel mai mic grad posibil de efecte
adverse
B. Inducerea i meninerea remisiei clinice
C. Prevenirea complicaiilor i restabilirea densitii osoase normale
D. Restabilirea i meninerea curbei ponderale normale/maturarea sexual
E. Prevenirea sau corectarea deficienelor mintale

24. Cm Marcai manifestrile extraintestinale cu afectare articular n cazul pacienilor cu boala Crohn:
A. Artropatiile seronegative
B. Spondilita anchilozant
C. Spondilolisteza anterioar
D. Artrita reumatoid
E. Sacroileita

25. Cm Determinai n baza cror manifestri clinice se efectueaz aprecierea gravitii bolii Crohn la copii:
A. Frecvena scaunului
B. Temperatura corporal
C. Frecvena respiratorie
D. Deficitul ponderal
E. Formula leucocitar

26. Cm Notai care dintre factorii infecioi, cel mai frecvent se consider a fi complementari n inducerea
bolii Crohn:
A. Coxiella burnetti
B. Mycobacteriumul paratuberculosis
C. Leptospira interrogans
D. Listeria monocytogenes
E. Bartonella hensellae

27. Cm Stabilii prin ce se caracterizeaz tabloul histologic al rectocolitei ulcero-hemoragice la copii n


perioada acut:
A. Edemul i hiperemia a stratului mucos
B. Predominarea limfocitelor n lamina propria
C. Criptita - prezena PMN n lumenul criptei glandulare
D. Hipoproducerea de mucus
E. Hemoragia focal

28. Cm Indicai ce grupe de preparate pot fi utilizate n cazul tratamentului bolii Crohn, la copii:
A. Derivatii acidului acetilsalicilic
B. Suplimentele de acid folic
C. Derivaii acidului aminosalicilic
D. Antibioicele i probioticele
E. Anticolinesterazicele

29. Cm Selectai tipurile tratamentului medicamentos n cazul bolii Crohn la copii:


A. Tratamentul de baz
B. Tratamentul profilactic
C. Tratamentul deficientelor instalate
D. Tratamentul complicaiilor
E. Exclusiv tratamentul nutriional

30. Cm Evideniai care sunt caracteristicile proctitei ulcerative:


A. Este o patologie de sine stttoare
B. Reprezint o form particular a colitei ulcero-hemoragice
C. Se caracterizeaz prin limitarea procesului inflamator i un prognostic bun.
D. Poate progresa n forme generalizate de rectocolit ulcerohemoragic
E. Diagnosticul diferenial cu boala Crohn (limitat rectal) - este imposibil.

31. Cm Selectai care din patologiile listate mai jos se asociaz cu un sindrom de malabsorbie:
A. Boala Whipple
B. Boala Crohn
C. Boala Kuru
D. Boala celiac
E. Rectocolita ulcerohemoragic
32. Cm Marcai care produse alimentare sunt interzise pacienilor cu boala Crohn:
A. care stimuleaz motilitatea intestinal
B. Bogate n potasiu
C. Bogate n grsimi animale
D. Bogate n oxalai
E. Picante i iritative

33. Cm Coprocultura poate facilita diagnosticul difereniat al BID cu cteva patologii. Marcai care sunt
acestea:
A. Campylobacterioza
B. Ankylostomidoza
C. Yersinioza
D. Strongyloidoza
E. Escherichioza

34. Cm Determinai ce aspect se pot releva prin testele imunologice n cadrul rectocolitei ulcerohemoragice la
copii:
A. Scderea nivelului de proteina C reactiv
B. Creterea titrului de complexe imune circulante
C. Pozitivitatea mai frecvent a ASCA, dect p-ANCA
D. Creterea Imunoglobulinelor G
E. Anticorpii antinucleari pot fi pozitivi.

35. Cm Precizai ce se poate evidenia n cadrul examenului ultrasonografic al pacienilor cu rectocolit


ulcerohemoragic:
A. ngroarea pereilor intestinali pn la 10-15mm n zonele inflamate
B. Pereii intestinali hiperecogeni
C. Pereii intestinali hipoecogeni
D. Ulceraiile hiperecogene
E. Dispariia stratificrii parietale (direct proporional cu avansarea bolii)

36. Cm Marcai fazele evoluiei morfopatologice a bolii Crohn:


A. Faza de incubaie
B. Faza fisurilor
C. Faza preinfiltrativ
D. Faza infiltrativ
E. Faza de cicatrizare

37. Cm Notai care dintre grupurile de antibiotice sunt cel mai frecvent asociate cu colita
pseudomembranoas care necesit a fi difereniat de rectocolita ulcero-hemoragic:
A. Glicopeptidele
B. Cefalosporinele
C. Streptograminele
D. Fluorchinolonele
E. Lincosamidele

38. Cm Selectai caracteristicile bolii Crohn, care se include n definiie:


A. Leziuni transmurale ce pot afecta orice segment al tubului digestiv
B. Maladie inflamatorie cu evoluie acut
C. Maladie inflamatorie cu evoluie cronic
D. Leziuni ulcerohemoragice, localizate la nivelul mucoasei colonului, preponderent al rectului.
E. Predilecie pentru partea terminal a intestinelor subire i gros.

39.Cm Marrcai caracteristicile patologiei intestinale inflamatorii cronice explicate de teoria igienii:
A. Riscul crescut de dezvoltare al patologiei intestinale cronice in zonele cu incidena sporit a helmintiazelor
B. Rata mai frecvent a patologiei intestinale inflamatorii cronice la afroamericani, comparativ cu caucazienii.
C. Riscul sczut de dezvoltare al patologiei intestinale cronice in zonele cu incidena sporit a helmintiazelor
D. Incidena crescut a patologiei intestinale inflamatorii cronice n emisfera nordic, comparativ vu cea
sudic.
E. Frecvena sporit a bolii Crohn i a colitei ulceroase n mediul urban.

40. Cm Selectai argumentele care demonstreaz c tratamentul chirurgical este mai puin eficient n cazul
pacienilor cu boala Crohn, comparativ cu colita ulceroas:
A. Pentru c afectarea intesinal este continu
B. Deoarece afectarea este neuniform, cu zone intacte
C. Pentru c poate fi afectat orice segment al tubului digestiv, ncepnd cu mucoasa bucal
D. Fiindc se afecteaz doar rectul
E. Deoarece se poate asocia cu fistule multiple
Rectocolit ulcero-hemoragic i boala Crohn la copii.
Raspunsuri.
Complement Simplu
1. D 12.D
2. D 13.D
3. 14.E
4. 15.E
5. D 16.C
6. D 17.C
7. D 18.C
8.D 19.D
9.D 20.E
10.C
11.B
Complement multiplu

1. A,C,D,E 38.A,C,E
2. A,B,C,D 39.C,D,E
3. B,C.D 40.B,C,E
4. B,D,E
5. A,B,C,E
6. A,B.C,D
7. A,C,D
8. A,B,D,E
9. A,B,D
10. A,C,E
11. A,B,D
12. A,B,C
13. A,C
14. A,C,E
15. A,B,C,E
16. B,D,E
17.A,B,E
18.A,B,D
19. A,E
20. A,B,C,E
21. B,C
22. A, C, D
23.A,B,C,D
24.A,B,E
25.A,B,D
26.B,D
27.A,C,E
28.B,C,D
29.A,C,D
30.B,C
31.A,B,D
32.A,C,D,E
33.A,C,E
34.B,C,D,E
35.A,C,D,E
36.B,D,E
37.B,D,E