Sunteți pe pagina 1din 12

Nørreport Station ~ Danemarca

1. Spatiul aflat in studiu se raportaza orasului ca o necesitate, acesta fiind zilnic aglomerat de
oamenii carora le pune la dispozitie mijloace de transport atat terestre, cat si subterane. De asemenea,
statia este una dintre arterele centrare din Copenhaga pentru biciclisti, iar proiectul realizat aici in
2015 de Gottlieb Paludan Architects si COBE Architects ajuta la descongestionarea statiei si o
transforma intr-o adevarata piata, unde te poti aseza si privi, care totusi incurajeaza miscarea.
2.Forma arhitectural-urbană a ansamblului:

-morfologia suprafețelor care definesc spațiul urban:

- planul de bază:

- caracteristici geometrice: planul indica 6 constructii rotunjite si neregulate ca


forma precum si spatiul ce le inconjoar, un spatiu coerent, rezultat din studiul fluxurilor de
pietoni din vecinatati; planul mai cuprinde locuri amenajate pentru parcarea bicicletelor,
acoperite sau neacoperite precum si tuburile de ventilatie de forma cilindrica ce asigura
ventilarea metroului;
- tratări ale suprafeței, denivelări etc.: la
nivelul solului se observa folosirea unui grid realizat
prin fasii de metal dispuse rectangular pe pavimentul
din granit: acestea sunt perforate si au rol de scurgere
sau ies in relief si au rol de prevenire a alunecarii;
locurile de parcare ale bicicletelor ( pentru
2500 de biciclete ) pastreaza acest grid, chiar
daca suprafata de calcare dispune de o
culoare si texturi diferite : fasiile de metal
sunt inlocuite cu stalpisori pentru parcarea
bicicletelor; de asemenea, locurile de parcare
pentru biciclete sunt încastrate (40 cm ) în
raport cu suprafața spatiului de calcare, pentru a
asigura o ierarhie clară și vederi neobstrucționate
ale spațiului în ansamblul;

la nivelul acoperirii, placile de beton dispun de o


curbura spre interior si superior fac loc unei
suprafete acoperite cu gazon, iar acest lucru,
impreuna cu incastrarea spatiilor pentru biciclete,
dau impresia ca acoperisurile au fost desprinse
direct din pamant, lasant in urma locuri mai joase;
- suprafețele verticale (fațadele):
- forma generală, curbură, înclinare etc.: constructiile au forme rotunjite, neregulate
si ofera spațiu pentru masele de oameni ce traverseaza zilnic piata (350.000 de pasageri și
trecători ), accentuând claritatea și fluxul natural al aspectului;

- raportul plin-gol și sensul pe care îl dă acesta: predomina golul intrucat spatiile


inchise sunt vitrate, iar efectul obtinut este cel al unei piete alungite si transparente;

- sistemul constructiv figurat:


Materialele folosite sunt simple, cu suprafețe naturale, asigurând întreținere redusa - beton alb si
sticla - constructii; granit si otel inoxidabil- paviment, oțel inoxidabil - stalpisori si cilindrii de
aerisire, gazon - acoperirea placilor de beton ale constructiilor;

- definirea limitelor tari/slabe: spațiu urban este deschis și accesibil; accentul e


pus pe nevoile pietonilor și bicicliștilor; nordul statiei este limitat de traficul vehiculelor (o singură
arteră de trafic ) ce a fost redirecționat; efect puternic de transparenta;

-identificarea efectelor aferente:


-gravitațional: descendent: acoperisurile tip terasa sunt curbate in interior, masive, din
beton si plutesc pe o masa de sticla;

-de delimitare: spatiul este coeziv; la nivel micro: delimitare prin elemente vitrate, rezulta
spatii deschise, primitoare; la nivel macro: piata nu este puternic delimitata;

-de direcționare: directionarea este una naturala deoarece spatiul este rezultat din studiul
fluxurilor de pietoni din vecinatati; noaptea, iluminatul devine un mijloc de navigare: turnurile de
ventilație ale platformelor subterane se ridică si creeaza repere luminoase; la exterior turnurile sunt
realizate din otel inoxidabil si reflecta imprejurarile, lucru ce amplifica fluiditatea si aerisirea
spatiului;

-descrierea efectului rezultant (de ansamblu): se contureaza o atmosferă urbană cu


activități care reflectă orașul metropolitan vibrant și dinamic de la Copenhaga; spatiul creeat este
dezvoltat pe lungime, este transparent, incurajeaza miscarea si se integreaza bine in sit deoarece a
rezultat in urma studiului fluxului de trecatori;

3. Compoziția ansamblului:
-relațiile stabilite între componentele ansamblului (între spații și volume, doar între
spații, doar între volume): coordonare / egalitate, subordonare/ierarhizare, complementaritate:
ansamblul este alcatuit din constructii vitrate, spatii acoperite sustinute de stalpi si spatii rezervate
parcarii bicicletelor: spatiile acoperite au aceeasi inaltime , deci nu se creeaza raporturi din acest
punct de vedere; simensiunile acoperirilor sunt diferite si neregulate, dar nu creeaza o ierarhizare
care sa se regaseasca la nivelul functiunilor;
- discutie despre: dominantă și accent: dominanta o constituie una din piesele aflate in
centrul pietei care gazduieste statia de autobuze si care afiseaza in fatada numele pietei;

-principii compoziționale: axialitate, simetrie, asimetrie, contrast etc.: ansamblul este


asimetric, formele constructiilor sunt diferite si neregulate; se observa contrastul dintre tesutul
construit ce genereaza o zona aglomerata si locul ce se creeaza odata cu renovarea pietei: loc unde
oamenii se așează, iau o pauză și privesc imprejurarile aerisite, cu forme organice;

4. Modalitatea de integrare a intervenției

-Impactul pe care îl are intervenția nouă:


Ceea ce a fost un spațiu urban istovit caracterizat ca fiind haotic, nesigur și zgomotos este după
transformarea caracterizată ca un loc în care siguranța, confortul și eficiența sunt cuvintele cheie și
utilizatorul zilnic este în centrul atenției. Spre deosebire de perioada anterioară, zona este acum un
loc unde oamenii se așează, ia o pauză și privesc lumea.

Straţia din inima orasului Copenhaga a fost transformat într-un spaţiu urban deschis și
accesibil cu accent clar pe nevoile pietonilor si a biciclistilor.

-Raportul vechi-nou: similitudine, pastișă, interpretare/stilizare, contras:

Se pastreaza caracterul spatiului anterior, dar intr-un mod mult mai inventiv si eficient. spre
exemplu: s-a pastrat ideea de punere a masei construite acolo unde exista intrari la metrou, dar aceast
capata o alta forma si organizare, pastrarea unor locuri pentru biciclete.
5. Reprezentativitatea simbolica a spatiului: Nørreport Station a fost unul dintre centrele de
transport cheie ale Copenhagai si o intrare importanta in oras.

In urma unui studiu facut asupra principalului flux pietonal ce vizeaza intrarile si iesirile statiei a
rezultat proiectul contemporan prin care acoperisurile si cladirile statiei sunt proiectate sa se afle
intre liniile principale de flux ale oamenilor pentru a utiliza in mod optim spatiul puternic circulat.
Prin urmare, acoperisurile si parcarile pentru biciclete isi iau forma din spatiul ramas de fluxul de
oameni.
Pentru a realiza parcarile bicicletelor s-a pornit de la premiza ca acestea nu trebuie sa para ca
aglomereaza spatiul, deci sa nu fie atat de vizibile, dar bicicletele parcate nu sunt ascunse,
dimpotrivă, acestea sunt expuse ca un aspect important al vieții orașului și al identității de la
Copenhaga ca cel mai bun oraș al lumii pentru bicicliști;

6. Concluzii:

Ȋn urma analizei am observat cum se organizează spaţiul pieţei și cum acesta devine un mod de
rezolvare al aglomeratiei din inima orasului.

Acesta este conceput ca un spatiu liber prin prezenţa clădirilor alcatuite dintr-un corp de sticlă
și acoperișuri cu forme neregulate,dar și prin existenta unor tuburi de ventilaţie ce ies din sol iar
noaptea directionează parcurgerea spaţiului prin lumini.