Sunteți pe pagina 1din 2

CĂLUȚUL DE MARE

Căluțul de mare este un pește marin de 8-18 cm.

Căluțul de mare trăiește în toate ocenele și mările, cu excepția Antarcticii. Este


răspândit în lungul coastelor europene ale oceanului Atlantic de la insulele britanice și
țările de jos până în Maroc, insulele Canare, Madeira și Azore, și în apropierea
coastelor din Marea Mediterană și Marea Neagră, inclusiv pe litoralul românesc. Pot fi
văzuți deseori la distanțe mici de malul apei, sau în adâncuri, în apropierea coralilor și
a plantelor marine.
Corpul este subțirel, măsurând 5 - 20 cm, în formă de “S” și este acoperit cu
plăcuțe osoase. Aripioarele de pe spate îl ajută să înoate. Căluții de mare sunt singurii
pești care pot înota în poziție verticală. Capul este mic și puțin alungit. Caluții de mare
se prezintă într-o varietate de culori de la roșu până la auriu. Culoarea corpului este
cafeniu-roșcat sau brun-negricios, abdomenul cenușiu sau albicios. Corpul este
răsucit în regiunea dinainte a capului și în regiunea cozii și comprimat lateral, cu
coada îngustă și prehensilă, cu care se prinde de plantele acvatice. Înotătoarea
codală lipsește. înotătoarea dorsala are marginea rotunjită. Capul prevăzut cu
tubercule este fixat pe trunchi în unghi drept, având o creastă la ceafă și un bot
tubular. Capul și botul tubular seamănă cu capul unui cal, fenomen unic în clasa
peștilor.
Trăiește în apropierea coastelor, la adâncimi mici, printre tufele de alge sau de
iarbă de mare, ținându-se încârligat cu coada de acestea și cu restul corpului drept,
vertical. Înoată în poziție verticală. Nu are importanță economică. În unele țări se
usucă și se comercializează ca "ornament" sau „amintire" curioasă. Se poate folosi ca
pește de acvariu, cu apă marină.
Ei se hrănesc cu vietăți marine de foarte mici dimensiuni și cu plante marine pe
care le agață cu coada lungă. Ceea ce îi deosebește foarte mult de restul animalelor
este faptul că masculul este cel care face pui (în general 10 - 20 la număr, măsurând
numai cațiva milimetri) și are grijă de ei. Icrele sunt depuse într-un marsupiu al
masculului, marsupiu asemănător celui al cangurului. În numai 10 zile de la naștere,
puii sunt în stare să își procure hrana singuri. Masculul și femela își petrec timpul
împreună numai dimineața și seara.
Un alt lucru foarte curios este acela că, acești pești se aseamănă foarte mult cu
cameleonii, ei putând să își schimbe culoarea în funcție de mediul încojurător și să își
miște ochii indepenedent unul față de celălalt.
Căluții de mare sunt animale pe cale de dispariție datorită pescuitului si
distrugerii mediului de viață. În China, sunt uciși în fiecare an 20 de milioane de căluți
de mare, fiind folosiți în medicina tradițională. Cei care îi pescuiesc îi pun în general în
acvariile deținute acasă sau îi folosesc ca amulete.
În legendele grecești căluții de mare erau cei care purtau în valuri carul lui
Poseidon.
În cadrul institutului „Grigore Antipa” se va încerca reproducerea artificială a
căluțului de mare, crearea unei „maternităţi” pentru creșterea puietului obţinut și apoi
eliberarea acestuia în mare.