Sunteți pe pagina 1din 39

Teorema bisectoarei

Marian Tache

Liceul Teoretic W. Shakespeare Timisoara

March 29, 2015

Liceul Teoretic W. Shakespeare Timisoara March 29, 2015 Marian Tache (Liceul Teoretic W. Shakespeare

Teorema bisectoarei

Teorema bisectoarei Theorem Bisectoarea unui unghi al unui triunghi determinˇa pe latura opusˇa segmente proport¸ionale

Theorem

Bisectoarea unui unghi al unui triunghi determinˇa pe latura opusˇa segmente proport¸ionale cu lungimile laturilor ce formeazˇa unghiul.

cu lungimile laturilor ce formeazˇa unghiul. Marian Tache (Liceul Teoretic W. Shakespeare

Teorema bisectoarei

Teorema bisectoarei Theorem Bisectoarea unui unghi al unui triunghi determinˇa pe latura opusˇa segmente

Theorem

Bisectoarea unui unghi al unui triunghi determinˇa pe latura opusˇa segmente proport¸ionale cu lungimile laturilor
Bisectoarea unui unghi al unui
triunghi determinˇa pe latura
opusˇa segmente proport¸ionale
cu lungimile laturilor ce
formeazˇa unghiul.
(AD − bisectoarea ∠A ⇔
BD
= AB
DC
AC
unghiul. (AD − bisectoarea ∠A ⇔ BD = AB DC AC Marian Tache (Liceul Teoretic W.

Teorema bisectoarei

Teorema bisectoarei Theorem Bisectoarea unui unghi al unui triunghi determinˇa pe latura opusˇa segmente
Theorem Bisectoarea unui unghi al unui triunghi determinˇa pe latura opusˇa segmente proport¸ionale cu lungimile
Theorem
Bisectoarea unui unghi al unui triunghi
determinˇa pe latura opusˇa segmente
proport¸ionale cu lungimile laturilor ce
formeazˇa unghiul.
BD
= AB
(AD − bisectoarea ∠A ⇔
DC
AC
unghiul. BD = AB (AD − bisectoarea ∠A ⇔ DC AC Marian Tache (Liceul Teoretic W.

Teorema bisectoarei

Teorema bisectoarei Theorem Bisectoarea unui unghi al unui triunghi determinˇa pe latura opusˇa segmente
Theorem Bisectoarea unui unghi al unui triunghi determinˇa pe latura opusˇa segmente proport¸ionale cu lungimile
Theorem
Bisectoarea unui unghi al unui triunghi
determinˇa pe latura opusˇa segmente
proport¸ionale cu lungimile laturilor ce
formeazˇa unghiul.
BD
= AB
(AD − bisectoarea ∠A ⇔
DC
AC

Proof.

CMAD, MN BC

∠A ⇔ DC AC Proof. CM ⊥ AD , MN BC ⇒ Marian Tache (Liceul Teoretic

Teorema bisectoarei

Teorema bisectoarei Theorem Bisectoarea unui unghi al unui triunghi determinˇa pe latura opusˇa segmente
Theorem Bisectoarea unui unghi al unui triunghi determinˇa pe latura opusˇa segmente proport¸ionale cu lungimile
Theorem
Bisectoarea unui unghi al unui triunghi
determinˇa pe latura opusˇa segmente
proport¸ionale cu lungimile laturilor ce
formeazˇa unghiul.
BD
= AB
(AD − bisectoarea ∠A ⇔
DC
AC

Proof.

CMAD, MN BC ⇒ ⇒ [AM ] [AC ], [MN ] [DC ]

BC ⇒ ⇒ [ AM ] ≡ [ AC ] , [ MN ] ≡ [

Teorema bisectoarei

Teorema bisectoarei Theorem Bisectoarea unui unghi al unui triunghi determinˇa pe latura opusˇa segmente
Theorem Bisectoarea unui unghi al unui triunghi determinˇa pe latura opusˇa segmente proport¸ionale cu lungimile
Theorem
Bisectoarea unui unghi al unui triunghi
determinˇa pe latura opusˇa segmente
proport¸ionale cu lungimile laturilor ce
formeazˇa unghiul.
BD
= AB
(AD − bisectoarea ∠A ⇔
DC
AC

Proof.

CMAD, MN BC ⇒ ⇒ [AM ] [AC ], [MN ] [DC ] ABD AMN

CM ⊥ AD , MN BC ⇒ ⇒ [ AM ] ≡ [ AC ] ,
] ≡ [ AC ] , [ MN ] ≡ [ DC ] ABD ∼ AMN

Teorema bisectoarei

Teorema bisectoarei Theorem (AD − bisectoarea ∠A ⇔ AD = bAB +c AC b+c Marian Tache
Theorem (AD − bisectoarea ∠A ⇔ AD = bAB +c AC b+c
Theorem
(AD − bisectoarea ∠A ⇔
AD = bAB +c AC
b+c
Theorem (AD − bisectoarea ∠A ⇔ AD = bAB +c AC b+c Marian Tache (Liceul Teoretic

Teorema bisectoarei

Teorema bisectoarei Theorem (AD − bisectoarea ∠A ⇔ AD = bAB +c AC b+c Proof. Notez
Theorem (AD − bisectoarea ∠A ⇔ AD = bAB +c AC b+c
Theorem
(AD − bisectoarea ∠A ⇔
AD = bAB +c AC
b+c

Proof.

Notez

BD

DC = k

Aplic teorema “k”:

Proof. Notez BD D C = k Aplic teorema “k”: Marian Tache (Liceul Teoretic W. Shakespeare

Teorema bisectoarei

Teorema bisectoarei Theorem (AD − bisectoarea ∠A ⇔ AD = bAB +c AC b+c Proof. BD
Theorem (AD − bisectoarea ∠A ⇔ AD = bAB +c AC b+c
Theorem
(AD − bisectoarea ∠A ⇔
AD = bAB +c AC
b+c
Proof. BD Notez Aplic teorema “k”: DC = k BD 1 k 1 AD =
Proof.
BD
Notez
Aplic teorema “k”:
DC = k
BD
1
k
1
AD =
1+k AC ⇔ AD =
AB +
DC
AC ⇔
1+k AB +
BD
BD
1+
1+
DC
DC

Teorema bisectoarei

Teorema bisectoarei Theorem (AD − bisectoarea ∠A ⇔ AD = bAB +c AC b+c Proof. BD
Theorem (AD − bisectoarea ∠A ⇔ AD = bAB +c AC b+c
Theorem
(AD − bisectoarea ∠A ⇔
AD = bAB +c AC
b+c
Proof. BD Notez Aplic teorema “k”: DC = k BD 1 k 1 AD =
Proof.
BD
Notez
Aplic teorema “k”:
DC = k
BD
1
k
1
AD =
1+k AC ⇔ AD =
AB +
DC
AC ⇔
1+k AB +
BD
BD
1+
1+
DC
DC
AB
1
⇔ AD =
AB +
AC
AC ⇔
1+ AB
1+ AB
AC
AC

Teorema bisectoarei

Teorema bisectoarei Theorem (AD − bisectoarea ∠A ⇔ AD = bAB +c AC b+c Proof. BD
Theorem (AD − bisectoarea ∠A ⇔ AD = bAB +c AC b+c
Theorem
(AD − bisectoarea ∠A ⇔
AD = bAB +c AC
b+c
Proof. BD Notez Aplic teorema “k”: DC = k BD 1 k 1 AD =
Proof.
BD
Notez
Aplic teorema “k”:
DC = k
BD
1
k
1
AD =
1+k AC ⇔ AD =
AB +
DC
AC ⇔
1+k AB +
BD
BD
1+
1+
DC
DC
AB
1
AD =
AB +
AC
AC ⇔
⇔ 1+ AB
1+ AB
AC
AC
AC
AB
AD =
⇔ AB +AC AB +
AB +AC AC ⇔

Teorema bisectoarei

Teorema bisectoarei Theorem (AD − bisectoarea ∠A ⇔ AD = bAB +c AC b+c Proof. BD
Theorem (AD − bisectoarea ∠A ⇔ AD = bAB +c AC b+c
Theorem
(AD − bisectoarea ∠A ⇔
AD = bAB +c AC
b+c
Proof. BD Notez Aplic teorema “k”: DC = k BD 1 k 1 AD =
Proof.
BD
Notez
Aplic teorema “k”:
DC = k
BD
1
k
1
AD =
1+k AC ⇔ AD =
AB +
DC
AC ⇔
1+k AB +
BD
BD
1+
1+
DC
DC
AB
1
AD =
AB +
AC
AC ⇔
⇔ 1+ AB
1+ AB
AC
AC
AC
AB
AD =
⇔ AB +AC AB +
AB +AC AC ⇔
b
c
⇔ b+c AB +
AD =
b+c AC

Teorema bisectoarei

Teorema bisectoarei Theorem (AD − bisectoarea ∠A ⇔ AD = bAB +c AC b+c Marian Tache
Theorem (AD − bisectoarea ∠A ⇔ AD = bAB +c AC b+c
Theorem
(AD − bisectoarea ∠A ⇔
AD = bAB +c AC
b+c
Theorem (AD − bisectoarea ∠A ⇔ AD = bAB +c AC b+c Marian Tache (Liceul Teoretic

Teorema bisectoarei

Teorema bisectoarei Theorem (AD − bisectoarea ∠A ⇔ AD = bAB +c AC b+c (BE −
Theorem (AD − bisectoarea ∠A ⇔ AD = bAB +c AC b+c (BE − bisectoarea
Theorem
(AD − bisectoarea ∠A ⇔
AD
= bAB +c AC
b+c
(BE − bisectoarea ∠B ⇔
BE = cBC +aBA
c+a
+c AC b+c (BE − bisectoarea ∠B ⇔ BE = cBC +aBA c+a Marian Tache (Liceul

Teorema bisectoarei

Teorema bisectoarei Theorem (AD − bisectoarea ∠A ⇔ AD = bAB +c AC b+c (BE −
Theorem (AD − bisectoarea ∠A ⇔ AD = bAB +c AC b+c (BE − bisectoarea
Theorem
(AD − bisectoarea ∠A ⇔
AD
= bAB +c AC
b+c
(BE − bisectoarea ∠B ⇔
cBC +aBA
BE =
c+a
(CF − bisectoarea ∠C ⇔
CF = aCA+BCB
a+b
BE = c+a (CF − bisectoarea ∠C ⇔ CF = aCA+BCB a+b Marian Tache (Liceul Teoretic

Teorema 1

Teorema 1 Theorem I - intersect¸ia bisectoarelor ABC ⇒ AI = bAB +c AC . a+b+c
Theorem I - intersect¸ia bisectoarelor ABC ⇒ AI = bAB +c AC . a+b+c
Theorem
I - intersect¸ia bisectoarelor
ABC ⇒ AI = bAB +c AC
.
a+b+c
bisectoarelor ABC ⇒ AI = bAB +c AC . a+b+c Marian Tache (Liceul Teoretic W. Shakespeare

Teorema 1

Teorema 1 Theorem I - intersect¸ia bisectoarelor ABC ⇒ AI = bAB +c AC . a+b+c
Theorem I - intersect¸ia bisectoarelor ABC ⇒ AI = bAB +c AC . a+b+c
Theorem
I - intersect¸ia bisectoarelor
ABC ⇒ AI = bAB +c AC
.
a+b+c

Proof.

AI = αAD; BI = βBE ;
AI = αAD; BI = βBE ;

Teorema 1

Teorema 1 Theorem I - intersect¸ia bisectoarelor ABC ⇒ AI = bAB +c AC . a+b+c
Theorem I - intersect¸ia bisectoarelor ABC ⇒ AI = bAB +c AC . a+b+c
Theorem
I - intersect¸ia bisectoarelor
ABC ⇒ AI = bAB +c AC
.
a+b+c
Proof. AI = αAD; BI = βBE ; AD = bAB +c AC ; BE
Proof.
AI = αAD; BI = βBE ;
AD = bAB +c AC ; BE = cBC +aBA
; folosesc AB
= AI − BI
b+c
c+a

Teorema 1

Teorema 1 Theorem I - intersect¸ia bisectoarelor ABC ⇒ AI = bAB +c AC . a+b+c
Theorem I - intersect¸ia bisectoarelor ABC ⇒ AI = bAB +c AC . a+b+c
Theorem
I - intersect¸ia bisectoarelor
ABC ⇒ AI = bAB +c AC
.
a+b+c
Proof. AI = αAD; BI = βBE ; AD = bAB +c AC ; BE
Proof.
AI = αAD; BI = βBE ;
AD = bAB +c AC ; BE = cBC +aBA
; folosesc AB
= AI − BI
b+c
c+a
αb
αc
βc
βa
AB =
folosesc AC
= AB − BC
b+c AB + b+c AC − c+a BC −
c+a BA;

Teorema 1

Teorema 1 Theorem I - intersect¸ia bisectoarelor ABC ⇒ AI = bAB +c AC . a+b+c
Theorem I - intersect¸ia bisectoarelor ABC ⇒ AI = bAB +c AC . a+b+c
Theorem
I - intersect¸ia bisectoarelor
ABC ⇒ AI = bAB +c AC
.
a+b+c
Proof. AI = αAD; BI = βBE ; AD = bAB +c AC ; BE
Proof.
AI = αAD; BI = βBE ;
AD = bAB +c AC ; BE = cBC +aBA
; folosesc AB
= AI − BI
b+c
c+a
αb
αc
βc
βa
AB =
folosesc AC
= AB − BC
b+c AB + b+c AC − c+a BC −
c+a BA;
αb
αc
αc
βc
βa
AB =
b+c AB + b+c AB + b+c BC − c+a BC −
c+a BA

Teorema 1

Teorema 1 Theorem I - intersect¸ia bisectoarelor ABC ⇒ AI = bAB +c AC . a+b+c
Theorem I - intersect¸ia bisectoarelor ABC ⇒ AI = bAB +c AC . a+b+c
Theorem
I - intersect¸ia bisectoarelor
ABC ⇒ AI = bAB +c AC
.
a+b+c
Proof. AI = αAD; BI = βBE ; AD = bAB +c AC ; BE
Proof.
AI = αAD; BI = βBE ;
AD = bAB +c AC ; BE = cBC +aBA
; folosesc AB
= AI − BI
b+c
c+a
αb
αc
βc
βa
AB =
folosesc AC
= AB − BC
b+c AB + b+c AC − c+a BC −
c+a BA;
αb
αc
αc
βc
βa
AB =
b+c AB + b+c AB + b+c BC − c+a BC −
c+a BA
βa
αc
βc
AB α +
c+a − 1 + BC
b+c −
c+a = 0

Teorema 1

Teorema 1 Theorem I - intersect¸ia bisectoarelor ABC ⇒ AI = bAB +c AC . a+b+c
Theorem I - intersect¸ia bisectoarelor ABC ⇒ AI = bAB +c AC . a+b+c
Theorem
I - intersect¸ia bisectoarelor
ABC ⇒ AI = bAB +c AC
.
a+b+c
Proof. AI = αAD; BI = βBE ; AD = bAB +c AC ; BE
Proof.
AI = αAD; BI = βBE ;
AD = bAB +c AC ; BE = cBC +aBA
; folosesc AB
= AI − BI
b+c
c+a
αb
αc
βc
βa
AB =
folosesc AC
= AB − BC
b+c AB + b+c AC − c+a BC −
c+a BA;
αb
αc
αc
βc
βa
AB =
b+c AB + b+c AB + b+c BC − c+a BC −
c+a BA
βa
αc
βc
AB α +
c+a − 1 + BC
b+c −
c+a = 0
a+b+c ⇒ AI = bAB +c AC
b+c
α =
.
a+b+c

Teorema 1

Teorema 1 Theorem I - intersect¸ia bisectoarelor ABC ⇒ AI = bAB +c AC . a+b+c
Theorem I - intersect¸ia bisectoarelor ABC ⇒ AI = bAB +c AC . a+b+c
Theorem
I - intersect¸ia bisectoarelor
ABC ⇒ AI = bAB +c AC
.
a+b+c
bisectoarelor ABC ⇒ AI = bAB +c AC . a+b+c Marian Tache (Liceul Teoretic W. Shakespeare

Teorema 1

Teorema 1 Theorem I - intersect¸ia bisectoarelor ABC ⇒ AI = bAB +c AC a+b+c .
Theorem I - intersect¸ia bisectoarelor ABC ⇒ AI = bAB +c AC a+b+c . I
Theorem
I - intersect¸ia bisectoarelor
ABC ⇒
AI = bAB +c AC
a+b+c
.
I
-
intersect¸ia bisectoarelor
ABC ⇒ BI = cBC +aBA
.
a+b+c
bisectoarelor ABC ⇒ BI = cBC +aBA . a+b+c Marian Tache (Liceul Teoretic W. Shakespeare

Teorema 1

Teorema 1 Theorem I - intersect¸ia bisectoarelor ABC ⇒ AI = bAB +c AC a+b+c .
Theorem I - intersect¸ia bisectoarelor ABC ⇒ AI = bAB +c AC a+b+c . I
Theorem
I - intersect¸ia bisectoarelor
ABC ⇒
AI = bAB +c AC
a+b+c
.
I
-
intersect¸ia bisectoarelor
ABC ⇒
BI = cBC +aBA . I
a+b+c
-
intersect¸ia bisectoarelor
ABC ⇒ CI = aCA+bCB
.
a+b+c
intersect¸ia bisectoarelor ABC ⇒ CI = aCA+bCB . a+b+c Marian Tache (Liceul Teoretic W. Shakespeare

Vectorul de pozit¸ie al centrului cercului ˆınscris

Vectorul de pozit¸ie al centrului cercului ˆınscris Theorem I - intersect¸ia bisectoarelor ABC ⇒ r I
Theorem I - intersect¸ia bisectoarelor ABC ⇒ r I = ar A +br B +cr
Theorem
I - intersect¸ia bisectoarelor
ABC ⇒ r I = ar A +br B +cr C
a+b+c
.
bisectoarelor ABC ⇒ r I = ar A +br B +cr C a+b+c . Marian Tache

Vectorul de pozit¸ie al centrului cercului ˆınscris

Vectorul de pozit¸ie al centrului cercului ˆınscris Theorem I - intersect¸ia bisectoarelor ABC ⇒ r I
Theorem I - intersect¸ia bisectoarelor ABC ⇒ r I = ar A +br B +cr
Theorem
I - intersect¸ia bisectoarelor
ABC ⇒ r I = ar A +br B +cr C
a+b+c
.
Proof. AI = bAB +c AC a+b+c
Proof.
AI = bAB +c AC
a+b+c
I = ar A +br B +cr C a+b+c . Proof. AI = bAB +c AC

Vectorul de pozit¸ie al centrului cercului ˆınscris

Vectorul de pozit¸ie al centrului cercului ˆınscris Theorem I - intersect¸ia bisectoarelor ABC ⇒ r I
Theorem I - intersect¸ia bisectoarelor ABC ⇒ r I = ar A +br B +cr
Theorem
I - intersect¸ia bisectoarelor
ABC ⇒ r I = ar A +br B +cr C
a+b+c
.
Proof. AI = bAB +c AC a+b+c r I − r A = br B
Proof.
AI = bAB +c AC
a+b+c
r I − r A = br B −br A +cr C −cr A
a+b+c
AC a+b+c r I − r A = br B −br A +cr C −cr A

Vectorul de pozit¸ie al centrului cercului ˆınscris

Vectorul de pozit¸ie al centrului cercului ˆınscris Theorem I - intersect¸ia bisectoarelor ABC ⇒ r I
Theorem I - intersect¸ia bisectoarelor ABC ⇒ r I = ar A +br B +cr
Theorem
I - intersect¸ia bisectoarelor
ABC ⇒ r I = ar A +br B +cr C
a+b+c
.
Proof. AI = bAB +c AC a+b+c r I − r A = br B
Proof.
AI = bAB +c AC
a+b+c
r I − r A = br B −br A +cr C −cr A
a+b+c
r I = br B −br A +cr C −cr A +ar A +br A +cr A
a+b+c
r I = br B −br A +cr C −cr A +ar A +br A +cr

Vectorul de pozit¸ie al centrului cercului ˆınscris

Vectorul de pozit¸ie al centrului cercului ˆınscris Theorem I - intersect¸ia bisectoarelor ABC ⇒ r I
Theorem I - intersect¸ia bisectoarelor ABC ⇒ r I = ar A +br B +cr
Theorem
I - intersect¸ia bisectoarelor
ABC ⇒ r I = ar A +br B +cr C
a+b+c
.
Proof. AI = bAB +c AC a+b+c r I − r A = br B
Proof.
AI = bAB +c AC
a+b+c
r I − r A = br B −br A +cr C −cr A
a+b+c
r I = br B −br A +cr C −cr A +ar A +br A +cr A
a+b+c
r I = ar A +br B +cr C
a+b+c
.
A +ar A +br A +cr A a+b+c r I = ar A +br B +cr

Consecint¸e

Consecint¸e ˆ Intr-un triunghi bisectoarele sunt concurente. Marian Tache (Liceul Teoretic W. Shakespeare

ˆ

Intr-un triunghi

bisectoarele sunt

concurente.

ˆ Intr-un triunghi bisectoarele sunt concurente. Marian Tache (Liceul Teoretic W. Shakespeare

Consecint¸e

Consecint¸e ˆ Intr-un triunghi bisectoarele sunt concurente. aAI + bBI + cCI = 0 Marian Tache

ˆ

Intr-un triunghi

bisectoarele sunt

concurente.

aAI + bBI + cCI = 0

bisectoarele sunt concurente. aAI + bBI + cCI = 0 Marian Tache (Liceul Teoretic W. Shakespeare

Aplicat¸ia 1

Aplicat¸ia 1 ˆ In triunghiul ABC , ( AD ) , ( BE ) , (

ˆ

In triunghiul ABC , (AD), (BE ), (CF ) sunt bisectoarele unghiurilor. Arˇatat¸i cˇa dacˇa

AD + BE + CF = 0, atunci ABC este echilateral.

AD + BE + CF = 0 , atunci ABC este echilateral. Marian Tache (Liceul Teoretic

Teorema bisectoarei exterioare

Teorema bisectoarei exterioare Theorem (BD − bisectoarea exterioar aˇa ∠B ⇔ DA = AB DC BC
Theorem (BD − bisectoarea exterioar aˇa ∠B ⇔ DA = AB DC BC
Theorem
(BD −
bisectoarea exterioar aˇa ∠B ⇔
DA
= AB
DC
BC

Proof.

Construim AE ||BC , E BD,

= AB DC BC Proof. Construim AE || BC , E ∈ BD , Marian Tache

Teorema bisectoarei exterioare

Teorema bisectoarei exterioare Theorem (BD − bisectoarea exterioar aˇa ∠B ⇔ DA = AB DC BC
Theorem (BD − bisectoarea exterioar aˇa ∠B ⇔ DA = AB DC BC
Theorem
(BD −
bisectoarea exterioar aˇa ∠B ⇔
DA
= AB
DC
BC

Proof.

Construim AE ||BC , E BD,

AEB DBx(alt.int) si DBA DBx

¸

≡ ∠ DBx ( alt . int ) si ∠ DBA ≡ ∠ DBx ¸ Marian

Teorema bisectoarei exterioare

Teorema bisectoarei exterioare Theorem (BD − bisectoarea exterioar aˇa ∠B ⇔ DA = AB DC BC
Theorem (BD − bisectoarea exterioar aˇa ∠B ⇔ DA = AB DC BC
Theorem
(BD −
bisectoarea exterioar aˇa ∠B ⇔
DA
= AB
DC
BC

Proof.

Construim AE ||BC , E BD,

AEB DBx(alt.int) si DBA DBx

AEB DBx AEB isos. AE = AB

¸

AEB ≡ ∠ DBx ⇒ AEB isos . ⇒ AE = AB ¸ Marian Tache (Liceul

Teorema bisectoarei exterioare

Teorema bisectoarei exterioare Theorem (BD − bisectoarea exterioar aˇa ∠B ⇔ DA = AB DC BC
Theorem (BD − bisectoarea exterioar aˇa ∠B ⇔ DA = AB DC BC
Theorem
(BD −
bisectoarea exterioar aˇa ∠B ⇔
DA
= AB
DC
BC

Proof.

Construim AE ||BC , E BD,

AEB DBx(alt.int) si DBA DBx

AEB DBx AEB isos. AE = AB

Cum AE ||BC DEA DBC

¸

⇒ AE = AB Cum AE || BC ⇒ DEA ∼ DBC ¸ Marian Tache (Liceul

Teorema bisectoarei exterioare

Teorema bisectoarei exterioare Theorem (BD − bisectoarea exterioar aˇa ∠B ⇔ DA = AB DC BC
Theorem (BD − bisectoarea exterioar aˇa ∠B ⇔ DA = AB DC BC
Theorem
(BD −
bisectoarea exterioar aˇa ∠B ⇔
DA
= AB
DC
BC
Proof. Construim AE ||BC , E ∈ BD, ⇒ ∠AEB ≡ ∠DBx(alt.int) si ∠DBA ≡
Proof.
Construim AE ||BC , E ∈ BD,
⇒ ∠AEB ≡ ∠DBx(alt.int) si ∠DBA ≡ ∠DBx
¸
⇒ ∠AEB ≡ ∠DBx ⇒ AEB isos. ⇒ AE = AB
Cum AE ||BC ⇒ DEA ∼ DBC
DA
EA
= AB
⇒ DC =
BC
BC
AE ||BC ⇒ DEA ∼ DBC DA EA = AB ⇒ DC = BC BC Marian