Sunteți pe pagina 1din 47

Page # 50 KINEMATICS

QUESTIONS FOR SHORT ANSWER



1. A vector a is turned without a change in its length 5. Can you have zero displacement and a non zero
 average velocity? Can you have a zero displacement
through a small angle dθ. What are | a| and ∆a?
and a non zero velocity? Illustrate your answer on a
Sol.
x-t graph.
Sol.

2. Does the speedometer of a car measure speed or


velocity ? Explain
6. At which point on its path a projectile has the
Sol.
smallest speed?
Sol.

7. A person standing on the edge of a cliff at some


3. When a particle moves with constant velocity, its
height above the ground below throws one ball straight
average velocity and its instantaneous velocity & speed
up with initial speed u and then throws another ball
are equal. Comment on this statement.
straight down with the same initial speed. Which ball,
Sol.
if either, has the larger speed when it hits the ground?
Neglect air resistance.
Sol.

4. In a given time interval, is the total displacement


8. An airplane on floor relief mission has to drop a
of a particle equal to the product of the average
sack of rice exactly in the center of a circle on the
velocity and the time interval, even when the velocity
ground while flying at a predetermined height and
is not constant? Explain.
speed. What is so difficult about that? Why doesn’t it
Sol.
just drop the sack when it is directly above the circle.
Sol.

394,50 - Rajeev Gandhi Nagar Kota, Ph. No. : 93141-87482, 0744-2209671


IVRS No : 0744-2439051, 52, 53, www. motioniitjee.com , hr@motioniitjee.com
KINEMATICS Page # 51

9. Which of the following graphs cannot possibily 12. Give an example from your own experience in which
represent one dimensional motion of a particle? the velocity of an object is zero for just an instant of
x  time, but its acceleration is not zero.
|v| l
Sol.
t t
t

x - displacement l - length of path


Sol.

13. A ball is dropped from rest from the top of a building


and strikes the ground with a speed vf. From ground
level, a second ball is thrown straight upward at the
10. Can you suggest a suitable situation from same instant that the first ball is dropped. The initial
observation around you for each of the following ? speed of the second ball is v0 = vf, the same speed
x with which the first ball will eventually strike the ground.
x
Ignoring air resistance, decide whether the balls cross
paths at half the height of the building above the
halfway point, or below the halfway point. Give your
t reasoning.
t Sol.
x - displacement
x

Sol.

14. The muzzle velocity of a gun is the velocity of the


bullet when it leaves the barrel. The muzzle velocity
of one rifle with a short barrel is greater than the
muzzle velocity of another rifle that has a longer barrel.
In which rifle is the acceleration of the bullet larger?
11. One of the following statements is incorrect. Explain your reasoning.
(a) The car traveled around the track at a constant Sol.
velocity
(b) The car traveled around the track at a constant
speed. Which statement is incorrect and why ?
Sol.

394,50 - Rajeev Gandhi Nagar Kota, Ph. No. : 93141-87482, 0744-2209671


IVRS No : 0744-2439051, 52, 53, www. motioniitjee.com , hr@motioniitjee.com
Page # 52 KINEMATICS

15. On a riverboat cruise, a plastic bottle is accidentally 18. A child is playing on the floor of a recreational
dropped overboard. A passenger on the boat estimate vehicle (RV) as it moves along the highway at a
that the boat pulls ahead of the bottle by 5 meters constant velocity. He has a toy cannon, which shoots
each second. Is it possible to conclude that the boat a marble at a fixed angle and speed with respect to
is moving at 5 m/s with respect to the shore? Account the floor. The connon can be aimed toward the front
for your answer. or the rear of the RV. Is the range towards the front
Sol. the same as, less than, or greater than the range
towards the rear? Answer this question (a) from the
child’s point of view and (b) from the point of view of
an observer standing still on the ground. Justify your
answers.
Sol.

16. A wrench is accidentally dropped from the top of


the mast on a sailboat. Will the wrench hit at the
same place on the deck whether the sailboat is at
rest or moving with a constant velocity? Justify your
answer.
Sol.
19. Three swimmers can swim equally fast relative to
the water. They have a race to see who can swim
across a river in the least time. Swimmer A swims
perpendicular to the current and lands on the far shore
downstream, because the current has swept him in
that direction. Swimmer B swims upstream at an angle
to the current and lands on the far shore directly
opposite the starting point. Swimmer C swims
downstream at an angle to the current in an attempt
to take advantage of the current. Who crosses the
river in the least time? Account for your answer.
Sol.
17. Is the acceleration of a projectile equal to zero
when it reaches the top of its trajectory? If not, why
not?
Sol.

394,50 - Rajeev Gandhi Nagar Kota, Ph. No. : 93141-87482, 0744-2209671


IVRS No : 0744-2439051, 52, 53, www. motioniitjee.com , hr@motioniitjee.com
KINEMATICS Page # 53

Exercise - I (Objective Problems)


1. A hall has the dimensions 10m × 10m × 10 m. A fly 3. A body covers first 1/3 part of its journey with a
starting at one corner ends up at a diagonally opposite velocity of 2 m/s, next 1/3 part with a velocity of 3 m/s
corner. The magnitude of its displacement is nearly and rest of the journey with a velocity 6m/s. The
average velocity of the body will be
(A) 5 3 m (B) 10 3 m (C) 20 3 m (D) 30 3 m
11 8 4
Sol. (A) 3 m/s (B) m/s (C) m/s (D) m/s
3 3 3
Sol.

4. A car runs at constant speed on a circular track of


radius 100 m taking 62.8 s on each lap. What is the
average speed and average velocity on each complete
lap ?
2. A car travels from A to B at a speed of 20 km h–1m (A) velocity 10 m/s speed 10 m/s
and returns at a speed of 30 km h–1. The average (B) velocity zero, speed 10 m/s
speed of the car for the whole journey is (C) velocity zero, speed zero
(A) 5 km h–1 (B) 24 km h–1 (C) 25 km h–1(D) 50 km h–1 (D) velocity 10 m/s, speed zero
Sol. Sol.

394,50 - Rajeev Gandhi Nagar Kota, Ph. No. : 93141-87482, 0744-2209671


IVRS No : 0744-2439051, 52, 53, www. motioniitjee.com , hr@motioniitjee.com
Page # 54 KINEMATICS

5. The displacement of a body is given by 2s = gt2 Sol.


where g is a constant. The velocity of the body at
any time t is
(A) gt (B) gt/2 (C) gt2/2 (D) gt3/3
Sol.

6. A particle has a velocity u towards east at t = 0.


Its acceleration is towards west and is constant, Let
xA and xB be the magnitude of displacements in the
first 10 seconds and the next 10 seconds.
(A) xA < xB (B) xA = xB (C) xA > xB
(D) the information is insufficient to decide the relation
of xA with xB.
Sol.

8. A stone is dropped into a well in which the level of


water is h below the top of the well. If v is velocity of
sound, the time T after which the splash is heard is
given by
2h h
(A) T = 2h/v (B) T = g
+
v
2h h h 2h
(C) T = +
g 2v (D) T = +
2g v
Sol.

7. A body starts from rest and is uniformly accelerated


for 30 s. The distance travelled in the first 10s is x1,
next 10 s is x2 and the last 10 s is x3. Then x1 : x2 : x3
is the same as
(A) 1 : 2 : 4 (B) 1 : 2 : 5
(C) 1 : 3 : 5 (D) 1 : 3 : 9

394,50 - Rajeev Gandhi Nagar Kota, Ph. No. : 93141-87482, 0744-2209671


IVRS No : 0744-2439051, 52, 53, www. motioniitjee.com , hr@motioniitjee.com
KINEMATICS Page # 55

9. The co-ordinates of a moving particle at a time t, 11. A body of mass 1 kg is acted upon by a force
are given by, x = 5 sin 10 t, y = 5 cos 10 t. The speed 
F = 2 sin 3 πt i + 3 cos 3 πt j find its position at t = 1 sec
of the particle is -
(A) 25 (B) 50 (C) 10 (D) None if at t = 0 it is at rest at origin.
Sol.  3 3   2 2 
(A)  2 ,  (B)  2 , 
 3 π 9π 2   3π 3π 2 

 2 2 
(C)  ,  (D) none of these
 3π 3π 2 
Sol.

10. A body moves with velocity v = lnx m/s where x is


its position. The net force acting on body is zero at .
(A) 0 m (B) x = e2m (C) x = em (D) x = 1 m
Sol.

394,50 - Rajeev Gandhi Nagar Kota, Ph. No. : 93141-87482, 0744-2209671


IVRS No : 0744-2439051, 52, 53, www. motioniitjee.com , hr@motioniitjee.com
Page # 56 KINEMATICS

12. A force F = Be–Ct acts on a particle whose mass is Sol.


m and whose velocity is 0 at t = 0. It’s terminal velocity
(velocity after a long time) is :
C B BC B
(A) (B) (C) (D) –
mB mC m mC
Sol.

13. A particle starts moving rectilinearly at time t = 0


such that its velocity ‘v’ changes with time ‘t’ according
to the equation v = t2 – t where t is in seconds and v
is in m/s. The time interval for which the particle retards
is
(A) t < 1/2 (B) 1/2 < t < 1
(C) t > 1 (D) t < 1/2 and t > 1
Sol.
15. A particle is projected vertically upwards from a
point A on the ground. It takes t1 time to reach a
point B but it still continues to move up. If it takes
further t2 time to reach the ground from point B then
height of point B from the ground is
1
(A) g( t1 + t 2 ) 2 (B) g t1 t2
2
1 1
(C) g( t1 + t 2 ) 2 (D) gt 1t 2
8 2
Sol.

14. A ball is thrown vertically down with velocity of


5m/s. With what velocity should another ball be thrown
down after 2 seconds so that it can hit the 1st ball in 2
seconds
(A) 40 m/s (B) 55 m/s (C) 15 m/s (D) 25 m/s

394,50 - Rajeev Gandhi Nagar Kota, Ph. No. : 93141-87482, 0744-2209671


IVRS No : 0744-2439051, 52, 53, www. motioniitjee.com , hr@motioniitjee.com
KINEMATICS Page # 57

16. Balls are thrown vertically upward in such a way 18. The displacement-time graph of a moving particle
that the next ball is thrown when the previous one is is shown below. The instantaneous velocity of the
at the maximum height. If the maximum height is 5m, particle is negative at the point
the number of balls thrown per minute will be
x
(A) 40 (B) 50 (C) 60 (D) 120
Sol. D

E F
C
t
(A) C (B) D (C) E (D) F
Sol.

17. A disc arranged in a vertical plane has two groves


19. The variation of velocity of a particle moving along
of same length directed along the vertical chord AB
straight line is shown in the figure. The distance
and CD as shown in the fig. The same particles slide
travelled by the particle in 4 s is
down along AB and CD. The ratio of the time tAB/tCD is

A C v(m/s)
60º
D
20
B 10

(A) 1 : 2 (B) 1: 2 (C) 2 : 1 (D) 2 :1 t(s)


1 2 3 4
Sol.
(A) 25m (B) 30m (C) 55m (D) 60m
Sol.

394,50 - Rajeev Gandhi Nagar Kota, Ph. No. : 93141-87482, 0744-2209671


IVRS No : 0744-2439051, 52, 53, www. motioniitjee.com , hr@motioniitjee.com
Page # 58 KINEMATICS

20. The displacement time graphs of two particles A 22. Acceleration versus velocity graph of a particle
and B are straight lines making angles of respectively
moving in a straight line starting form rest is as shown
30º and 60º with the time axis. If the velocity of A is
in figure. The corresponding velocity-time graph would
vA
vA and that of B is vB then the value of v is be -
B a
(A) 1/2 (B) 1 / 3 (C) 3 (D) 1/3
Sol.
v

v v

(A) (B)
t t
v v

21. If position time graph of a particle is sine curve as


shown, what will be its velocity-time graph (C) (D)
t t
x Sol.

v v

(A) (B)
t t

v v

(C) (D)
t t

Sol.

394,50 - Rajeev Gandhi Nagar Kota, Ph. No. : 93141-87482, 0744-2209671


IVRS No : 0744-2439051, 52, 53, www. motioniitjee.com , hr@motioniitjee.com
KINEMATICS Page # 59

23. A man moves in x - y plane along the path shown. Question No. 25 to 27 (3 questions)
At what point is his average velocity vector in the
same direction as his instantaneous velocity vector. The x-t graph of a particle moving along a straight
The man starts from point P. line is shown in figure
y
C x parabola
PB D
A
x
(A) A (B) B (C) C (D) D 0 T 2T
Sol.
25. The v-t graph of the particle is correctly shown
by

v
v
T 2T
0 T 0
(A) 2T t (B) t

v v

0 T 2T 0 T 2T
(C) t (D) t
24. The acceleration of a particle which moves along
the positive x-axis varies with its position as shown.
If the velocity of the particle is 0.8 m/s at x = 0, the Sol.
velocity of the particle at x = 1.4 is (in m/s)
2
a (in m/s )

0.4

0.2

O 0.4 0.8 1.4 x (in m)

(A) 1.6 (B) 1.2 (C) 1.4 (D) none


Sol.

26. The a-t graph of the particle is correctly shown


by
a a
2T
0 0
(A) T t (B) t

a v

0 0
(C) t (D) t

394,50 - Rajeev Gandhi Nagar Kota, Ph. No. : 93141-87482, 0744-2209671


IVRS No : 0744-2439051, 52, 53, www. motioniitjee.com , hr@motioniitjee.com
Page # 60 KINEMATICS

Sol. 28. Choose the incorrect statement. The particle comes


to rest at
(A) t = 0 s (B) t = 5 s (C) t = 8 s
(D) none of these
Sol.

27. The speed-time graph of the particle is correctly


shown by 29. Identify the region in which the rate of change of

∆v
speed speed velocity of the particle is maximum
∆t
(A) 0 (B) 0
T 2T t T 2T t (A) 0 to 2s (B) 2 to 4s (C) 4 to 6s (D) 6 to 8 s
Sol.

speed speed

(C) 0 0
T 2T t (D) T 2T t

Sol.

30. If the particle starts from the position x0 = –15 m,


then its position at t = 2s will be
(A) – 5m (B) 5m (C) 10 m (D) 15 m
Sol.

Question No. 28 to 33 (6 questions)


The figure shows a velocity-time graph of a particle
moving along a straight line

v(ms–1)
10

0
2 4 6 8 t(s)

–20

394,50 - Rajeev Gandhi Nagar Kota, Ph. No. : 93141-87482, 0744-2209671


IVRS No : 0744-2439051, 52, 53, www. motioniitjee.com , hr@motioniitjee.com
KINEMATICS Page # 61

31. The maximum of displacement of the particle is 33. The correct displacement-time graph of the particle
(A) 33.3 m (B) 23.3 m (C) 18.3 (D) zero is shown as
x x
Sol.
(m) (m)

(A) (B)
0 2 4 6 8 t(s) 0 2 4 6 8 t(s)
x x
(m) (m)

(C) (D)
0 2 4 6 8 t(s) 0 2 4 6 8 t(s)
Sol.

34. The velocity-time graph of a body falling from


rest under gravity and rebounding from a solid surface
is represented by which of the following graphs ?
V
V

(A) t (B)
t

V V

(C) (D)
t t
32. The total distance travelled by the particle is
(A) 66.6 m (B) 51.6 m (C) zero (D) 36.6 m
Sol. Sol.

394,50 - Rajeev Gandhi Nagar Kota, Ph. No. : 93141-87482, 0744-2209671


IVRS No : 0744-2439051, 52, 53, www. motioniitjee.com , hr@motioniitjee.com
Page # 62 KINEMATICS

35. Shown in the figure are the displacement time 37. A body A is thrown vertically upwards with such a
graph for two children going home from the school. velocity that it reaches a maximum height of h.
Which of the following statements about their relative Simultaneously another body B is dropped from height
motion is true after both of them started moving ? h. It strikes the ground and does not rebound. The
Their relative velocity: velocity of A relative to B v/s time graph is best
represented by : (upward direction is positive)
X
C1 VAB VAB

C2 (A) (B)
t t

O VAB VAB
t T
(A) first increases and then decreases t
(C) (D)
(B) first decreases and then increases
(C) is zero t
(D) is non zero constant Sol.
Sol.

36. Shown in the figure are the v


P1
velocity time graphs of the two
particles P1 and P2. Which of P2
the following statements about
their relative motion is true ?
Theire relative velocity
(A) is zero O t T
(B) is non-zero but constant 38. An object A is moving with 10 m/s and B is moving
(C) continuously decreases with 5 m/s in the same direction of positive x-axis. A
(D) continuously increases is 100 m behind B as shown. Find time taken by A to
Sol. Meet B
10m/s 5m/s
A B

100m
(A) 18 sec. (B) 16 sec. (C) 20 sec. (D) 17 sec.
Sol.

394,50 - Rajeev Gandhi Nagar Kota, Ph. No. : 93141-87482, 0744-2209671


IVRS No : 0744-2439051, 52, 53, www. motioniitjee.com , hr@motioniitjee.com
KINEMATICS Page # 63

39. It takes one minute for a passenger standing on 42. A point mass is projected, making an acute angle
an escalator to reach the top. If the escalator does 
with the horizontal. If angle between velocity v and
not move it takes him 3 minute to walk up. How long 
will it take for the passenger to arrive at the top if he acceleration g is θ, then θ is given by
walks up the moving escalator? (A) 0º < θ < 90º (B) θ = 90º
(A) 30 sec (B) 45 sec (C) 40 sec (D) 35 sec (C) θ = 90º (D) 0º < θ < 180º
Sol. Sol.

43. The velocity at the maximum height of a projectile


is half of its initial velocity u. Its range on the horizontal
plane is
40. A body is thrown up in a lift with a velocity u
relative to the lift and the time of flight is found to be 2u 2 3 u2 u2 u2
t. The acceleration with which the lift is moving up is (A) (B) (C) (D)
3g 2g 3g 2g
Sol.
u – gt 2u – gt u + gt 2u + gt
(A) (B) (C) (D)
t t t t
Sol.

Question No. 44 to 46
A projectile is thrown with a velocity of 50 ms–1 at an
angle of 53º with the horizontal
41. A ball is thrown upwards. It returns to ground
describing a parabolic path. Which of the following 44. Choose the incorrect statement
remains constant ? (A) It travels vertically with a velocity of 40 ms–1
(A) speed of the ball (B) It travels horizontally with a velocity of 30 ms–1
(B) kinetic energy of the ball (C) The minimum velocity of the projectile is 30 ms–1
(C) vertical component of velocity (D) None of these
(D) horizontal component of velocity. Sol.
Sol.

394,50 - Rajeev Gandhi Nagar Kota, Ph. No. : 93141-87482, 0744-2209671


IVRS No : 0744-2439051, 52, 53, www. motioniitjee.com , hr@motioniitjee.com
Page # 64 KINEMATICS

45. Determine the instants at which the projectile is 48. A ball is thrown from a point on ground at some
at the same height angle of projection. At the same time a bird starts
(A) t = 1s and t = 7s (B) t = 3s and t = 5s from a point directly above this point of projection at
(C) t = 2s and t = 6s (D) all the above a height h horizontally with speed u. Given that in its
Sol. flight ball just touches the bird at one point. Find the
distance on ground where ball strikes

h 2h 2h h
(A) 2u (B) u (C) 2u (D) u
g g g g
Sol.

46. The equation of the trajectory is given by


(A) 180y = 240 x – x2 (B) 180 y = x2 – 240x
(C) 180y = 135x – x 2
(D) 180y = x2 – 135x
Sol.

49.A ball is hit by a batsman at an angle of 37º as


shown in figure. The man standing at P should run at
what minimum velocity so that he catches the ball
before it strikes the ground. Assume that height of
man is negligible in comparison to maximum height of
projectile.

47. A particle is projected from a horizontal plane (x-


z plane) such that its velocity vector at time t is

given by V = aî + (b – ct ) ĵ . Its range on the horizontal
plane is given by (A) 3 ms–1 (B) 5 ms–1 (C) 9 ms–1 (D) 12 ms–1
ba 2ba 3 ba Sol.
(A) (B) (C) (D) None
c c c
Sol.

394,50 - Rajeev Gandhi Nagar Kota, Ph. No. : 93141-87482, 0744-2209671


IVRS No : 0744-2439051, 52, 53, www. motioniitjee.com , hr@motioniitjee.com
KINEMATICS Page # 65

50. A projectile is fired with a speed u at an angle θ Question No. 53 & 54 (2 questions)
with the horizontal. Its speed when its direction of At t = 0 a projectile is fired from a point O (taken as
motion makes an angle ‘α’ with the horizontal is - origin) on the ground with a speed of 50 m/s at an
(A) u secθ cosα (B) u secθ sinα angle of 53° with the horizontal. It just passes two
(C) u cosθ secα (D) u sinθ secα points A & B each at height 75 m above horizontal as
Sol. shown.

50m/s
A B

75m
53°
O
53. The horizontal separation between the points A
51. Two projectiles A and B are thrown with the same and B is -
speed such that A makes angle θ with the horizontal (A) 30 m (B) 60 m (C) 90 m (D) None
and B makes angle θ with the vertical, then - Sol.
(A) Both must have same time of flight
(B) Both must achieve same maximum height
(C) A must have more horizontal range than B
(D) Both may have same time of flight
Sol.

52. Suppose a player hits several baseballs. Which


baseball will be in the air for the longest time?
(A) The one with the farthest range.
(B) The one which reaches maximum height 54 The distance (in metres) of the particle from origin
(C) The one with the greatest initial velocity at t = 2 sec.
(D) The one leaving the bat at 45° with respect to
the ground. (A) 60 2 (B) 100 (C) 60 (D) 120
Sol. Sol.

394,50 - Rajeev Gandhi Nagar Kota, Ph. No. : 93141-87482, 0744-2209671


IVRS No : 0744-2439051, 52, 53, www. motioniitjee.com , hr@motioniitjee.com
Page # 66 KINEMATICS

55. Particle is dropped from the height of 20 m from 58. One stone is projected horizontally from a 20 m
horizontal ground. There is wind blowing due to which high cliff with an initial speed of 10 ms–1. A second
horizontal acceleration of the particle becomes 6 ms–2. stone is simultaneously dropped from that cliff. Which
Find the horizontal displacement of the particle till it of the following is true ?
reaches ground. (A) Both strike the ground with the same velocity
(A) 6 m (B) 10 m (C) 12 m (D) 24 m (B) The ball with initial speed 10ms–1 reaches the
Sol. ground first
(C) Both the balls hit the ground at the same time
(D) One cannot say without knowing the height of
the building
Sol.

56. A ball is projected from top of a tower with a


velocity of 5 m/s at an angle of 53º to horizontal. Its
speed when it is at a height of 0.45 m from the point
of projection is
(A) 2 m/s (B) 3 m/s
(C) 4 m/s (D) data insufficient
Sol. 59. An aeroplane flying at a constant velocity releases
a bomb. As the bomb drops down from the aeroplane.
(A) it will always be vertically below the aeroplane
(B) it will always be vertically below the aeroplane
only if the aeroplane is flying horizontally
(C) it will always be vertically below the aeroplane
only if the aeroplane is flying at an angle of 45° to the
horizontal.
(D) it will gradually fall behind the aeroplane if the
aeroplane is flying horizontally
Sol.

57. Find time of flight of projectile thrown horizontally


with speed 10 ms–1 from a long inclined plane which
makes an angle of θ = 45º from horizontal.
(A) 2 sec (B) 2 2 sec (C) 2 sec (D) none
Sol.

394,50 - Rajeev Gandhi Nagar Kota, Ph. No. : 93141-87482, 0744-2209671


IVRS No : 0744-2439051, 52, 53, www. motioniitjee.com , hr@motioniitjee.com
KINEMATICS Page # 67

60. A particle is projected at angle 37º with the incline Sol.


plane in upward direction with speed 10 m/s. The angle
of incline plane is given 53º. Then the maximum height
above the incline plane attained by the particle will be
(A) 3m (B) 4m (C) 5m (D) zero
Sol.

63. If time taken by the projectile to reach Q is T,


than PQ =

v
90° P

θ
61. On an inclined plane of inclination 30°, a ball is Q
thrown at an angle of 60° with the horizontal from the
(A) Tvsinθ (B) Tvcosθ (C) Tv secθ (D) Tv tanθ
foot of the incline with velocity of 10 3 ms–1. If g =
Sol.
10 ms–2, then the time in which ball with hit the inclined
plane is -
(A) 1.15 sec. (B) 6 sec
(C) 2 sec (D) 0.92 sec
Sol.

Question No. 64 to 67 (4 questions)


Two projectiles are thrown simultaneously in
62. A projectile is fired with a velocity at right angle the same plane from the same point. If their velocities
to the slope which is inclined at an angle θ with the are v1 and v2 at angles θ1 and θ2 respectively from the
horizontal. The expression for the range R along the horizontal, then answer the following questions.
incline is - 64. The trajectory of particle 1 with respect to particle
2v 2 2v 2 2 will be
(A) sec θ (B) tan θ (A) a parabola
g g
(B) a straight line
2v 2 v2 (C) a vertical straight line
(C) tan θ sec θ (D) tan2 θ
g g (D) a horizontal straight line

394,50 - Rajeev Gandhi Nagar Kota, Ph. No. : 93141-87482, 0744-2209671


IVRS No : 0744-2439051, 52, 53, www. motioniitjee.com , hr@motioniitjee.com
Page # 68 KINEMATICS

Sol. Sol.

65. If v1 cosθ1 = v2 cosθ2, then choose the incorrect


statement
(A) one particle will remain exactly below or above
the other particle
(B) the trajectory of one with respect to other will be
a vertical straight line
(C) both will have the same range
(D) none of these
Sol.
68. A helicopter is flying south with a speed of 50
kmh–1. A train is moving with the same speed towards
east. The relative velocity of the helicopter as seen
by the passengers in the train will be towards.
(A) north east (B) south east
(C) north west (D) south west
Sol.

66. If v1sinθ1 = v2sinθ2, then choose the incorrect


statement
(A) the time of flight of both the particles will be same
(B) the maximum height attained by the particles will
be same
(C) the trajectory of one with respect to another will
be a horizontal straight line 69. Two particles are moving with velocities v1 and
(D) none of these v2. Their relative velocity is the maximum, when the
Sol. angle between their velocities is
(A) zero (B) π/4 (C) π/2 (D) π
Sol.

67. If v1 = v2 and θ1 > θ2, then choose the incorrect


statement
(A) Particle 2 moves under the particle 1
(B) The slope of the trajectory of particle 2 with
respect to 1 is always positive
(C) Both the particle will have the same range if θ1 >
45° and θ2 < 45° and θ1 + θ2 = 90°
(D) none of these

394,50 - Rajeev Gandhi Nagar Kota, Ph. No. : 93141-87482, 0744-2209671


IVRS No : 0744-2439051, 52, 53, www. motioniitjee.com , hr@motioniitjee.com
KINEMATICS Page # 69

70. A ship is travelling due east at 10 km/h. A ship 73. A swimmer’s speed in the direction of flow of river
heading 30º east of north is always due north from is 16 km h–1. Against the direction of flow of river, the
the first ship. The speed of the second ship in km/h is swimmer’s speed is 8 km h–1. Calculate the swimmer’s
(A) 20 2 (B) 20 3 / 2 (C) 20 (D) 20 / 2 speed in still water and the velocity of flow of the
Sol. river.
(A) 12 km/h, 4 km/h (B) 10 km/h, 3 km/h
(C) 10 km/h, 4 km/h (D) 12 km/h, 2 km/h
Sol.

71. A particle is kept at rest at origin. Another particle


starts from (5, 0) with a velocity of – 4 î + 3 ĵ . Find
their closest distance of approach.
(A) 3 m (B) 4 m (C) 5 m (D) 2 m
Sol.

74. A pipe which can rotate in a vertical plane is


mounted on a cart. The cart moves uniformly along a
horizontal path with a speed v1 = 2 m/s. At what
angle α to the horizontal should the pipe be placed so
that drops of rain falling with a velocity v2 6 m/s move
parallel to the walls of the pipe without touching them ?
consider the velocity of the drops as constant due to
the resistance of the air.

v1
72. Four particles situated at the corners of a square
of side ‘a’ move at a constant speed v. Each particle
maintains a direction towards the next particle in
–1  1 
succession. Calculate the time particles will take to (A) tan –1( 3) (B) tan  
3
meet each other.
a a a 2a –1  1 
(A) (B) (C) (D) (C) tan   (D) None of these
v 2v 3v 3v 2
Sol. Sol.

394,50 - Rajeev Gandhi Nagar Kota, Ph. No. : 93141-87482, 0744-2209671


IVRS No : 0744-2439051, 52, 53, www. motioniitjee.com , hr@motioniitjee.com
Page # 70 KINEMATICS

77. A flag is mounted on a car moving due North with


velocity of 20 km/hr. Strong winds are blowing due
East with velocity of 20 km/hr. The flag will point it
direction
(A) East (B) North-East
(C) South-East (D) South-West
Sol.

75. A swimmer swims in still water at a speed = 5 km/


hr. He enters a 200 m wide river, having river flow speed
= 4 km/hr at point A and proceeds to swim at an angle
of 127° (sin37° = 0.6) with the river flow direction.
Another point B is located directly across A on the
other side. The swimmer lands on the other bank at a
point C, from which he walks the distance CB with a
speed = 3 km/hr. The total time in which he reachrs
from A to B is
(A) 5 minutes (B) 4 minutes
(C) 3 minutes (D) None
Sol.
78. A man is crossing a river flowing with velocity of 5
m/s. He reaches a point directly across at a distance
of 60 m in 5 sec. His velocity in still water should be
(A) 12 m/s (B) 13 m/s (C) 5 m/s (D) 10 m/s
Sol.

79. Wind is blowing in the north direction at speed of


2 m/s which causes the rain to fall at some angle with
76. A boat having a speed of 5 km/hr. in still water, the vertical. With what velocity should a cyclist drive
crosses a river of width 1 km along the shortest possible so that the rain appears vertical to him
path in 15 minutes. The speed of the river in Km/hr. (A) 2 m/s south (B) 2 m/s north
(A) 1 (B) 3 (C) 4 (D) 41 (C) 4 m/s west (D) 4 m/s south
Sol.

394,50 - Rajeev Gandhi Nagar Kota, Ph. No. : 93141-87482, 0744-2209671


IVRS No : 0744-2439051, 52, 53, www. motioniitjee.com , hr@motioniitjee.com
KINEMATICS Page # 71

Exercise - II (One or more than one option is correct)

1. The displacement x of a particle depend on time t Sol.


as x = αt2 – β t3
(A) particle will return to its starting point after time α/β.

(B) the particle will come to rest after time

(C) the initial velocity of the particle was zero but its
initial acceleration was not zero.
α
(D) no net force act on the particle at time

Sol.

3. Mark the correct statements for a particle going on


a straight line
(A) if the veloci ty is zero at any instant, the
acceleration should also be zero at that instant
(B) if the velocity is zero for a time interval, the
acceleration is zero at any instant within the time
interval
(C) if the velocity and acceleration have opposite sign,
the object is slowing down
(D) if the position and velocity have opposite sign,
the particle is moving towards the origin.
Sol.

4. A particle initially at rest is subjected to two forces.


One is constant, the other is a retarding force
proportion at to the particle velocity. In the subsequent
motion of the particle.
2. A particle has intial velocity 10 m/s. It moves due
(A) the acceleration will increase from zero to a
to constant retarding force along the line of velocity
constant value
which produces a retardation of 5 m/s2. Then -
(B) the acceleration will decrease from its initial value
(A) the maximum displacement in the direction of initial
to zero
velocity is 10 m
(C) the velocity will increase from zero to maximum &
(B) the distance travelled in first 3 seconds is 7.5 m
then decrease
(C) the distance travelled in first 3 seconds is 12.5 m
(D) the velocity will increase from zero to a constant
(D) the distance travelled in first 3 seconds is 17.5 m
value.

394,50 - Rajeev Gandhi Nagar Kota, Ph. No. : 93141-87482, 0744-2209671


IVRS No : 0744-2439051, 52, 53, www. motioniitjee.com , hr@motioniitjee.com
Page # 72 KINEMATICS

Sol. Sol.

 
5. Let v and a denote the velocity and acceleration
respectively of a body in one-dimensional motion
  7. Let v and a denote the velocity and acceleration
(A) | v| must decrease when a < 0 respectively of a body
 (A) a can be non zero when v = 0
(B) Speed must increase when a > 0
  (B) a must be zero when v = 0
(C) Speed will increase when both v and a are < 0 (C) a may be zero when v ≠ 0
 
(D) Speed will decrease when v < 0 and a > 0 (D) The direction of a must have some correlation
Sol. with the direction of v
Sol.

6. Which of the following statements are true for a 8. A bead is free to slide down a A
moving body? sm ooth wi re ti g ht l y st ret ched
(A) If its speed changes, its velocity must change between points A and B on a vertical θ
B R
and it must have some acceleration circle. If the bead starts from rest
(B) If its velocity changes, its speed must change at A, the highest point on the circle
and it must have some acceleration (A) its velocity v on arriving at B is proportional to
(C) If its velocity changes, its speed may or may not cosθ
change, and it must have some acceleration (B) its velocity v on arriving B is proportional to tanθ
(D) If its speed changes but direction of motion does (C) time to arrive at B is proportional to cosθ
not changes, its velocity may remain constant (D) time to arrive at B is independent of θ

394,50 - Rajeev Gandhi Nagar Kota, Ph. No. : 93141-87482, 0744-2209671


IVRS No : 0744-2439051, 52, 53, www. motioniitjee.com , hr@motioniitjee.com
KINEMATICS Page # 73

Sol. 10. The figure shows the velocity (v) of a particle


plotted against time (t)

+v0
v
T
O
t 2T
–v0

(A) The particle changes its direction of motion at


some point
(B) The acceleration of the particle remains constant
(C) The displacement of the particle is zero
(D) The initial and final speeds of the particle are the
same
Sol.

9. Velocity-time graph for a car is semicircle as shown


here. Which of the following is correct :
v
1m/s

2 sec
(A) Car must move in circular path
(B) Acceleration of car is never zero 11. A block is thrown with a velocity of 2 ms–1 (relative
(C) Mean speed of the particle is π/4 m/s. to ground) on a belt, which is moving with velocity 4
(D) The car makes a turn once during its motion ms–1 in opposite direction of the initial velocity of block.
If the block stops slipping on the belt after 4 sec of
Sol.
the throwing then choose the correct statements(s)
(A) Displacement with respect to ground is zero after
2.66 sec and magnitude of displacement with respect
to ground is 12 m after 4 sec.
(B) Magnitude of displacement with respect to ground
in 4 sec is 4 m.
(C) Magnitude of displacement with respect to belt in
4 sec is 12 m.
(D) Displacement with respect to ground is zero in 8/
3 sec.
Sol.

394,50 - Rajeev Gandhi Nagar Kota, Ph. No. : 93141-87482, 0744-2209671


IVRS No : 0744-2439051, 52, 53, www. motioniitjee.com , hr@motioniitjee.com
Page # 74 KINEMATICS

13. An observer moves with a constant speed along


the line joining two stationary objects. He will observe
that the two objects
(A) have the same speed
(B) have the same velocity
(C) move in the same direction
(D) move in opposite directions
Sol.

14. A man on a rectilinearly moving cart, facing the


direction of motion, throws a ball straight up with
respect to himself
(A) The ball will always return to him
(B) The ball will never return to him
(C) The ball will return to him if the cart moves with
constant velocity
(D) The ball will fall behind him if the cart moves with
12. A particle moves with constant speed v along a some acceleration
regular hexagon ABCDEF in the same order. Then the Sol.
magnitude of the average velocity for its motion from
A to -
(A) F is v/5 (B) D is v/3
(C) C is v √3/2 (D) B is v
Sol.

15. A projectile of mass 1 kg is projected with a velocity


of 20 m/s such that it strikes on the same level as
the point of projection at a distance of3 m. Which
of the following options are incorrect.
(A) the maximum height reached by the projectile can
be 0.25 m
(B) the minimum velocity during its motion can be
15 m/s
3
(C) the time taken for the flight can be sec.
5
(D) maximum potential energy during its motion can
be 6J.

394,50 - Rajeev Gandhi Nagar Kota, Ph. No. : 93141-87482, 0744-2209671


IVRS No : 0744-2439051, 52, 53, www. motioniitjee.com , hr@motioniitjee.com
KINEMATICS Page # 75

Sol. 17. If T is the total time of flight, h is the maximum


height & R is the range for horizontal motion, the x & y
co-ordinates of projectile motion and time t are related
as :

 t t  X  X
(A) y = 4h   1 −  (B) y = 4h   1 − 
 T  T  R  R

 T  T  R  R
(C) y = 4h   1 −  (D) y = 4h   1 − 
 t t  X  X
Sol.

16. Choose the correct alternative (s)


(A) If the greatest height to which a man can throw a
stone is h, then the greatest horizontal distance upto
which he can throw the stone is 2h.
(B) The angle of projection for a projectile motion whose
range R is n times the maximum height is tan–1(4/n)
(C) The time of flight T and the horizontal range R of
a projectile are connected by the equation gT2 =
2Rtanθ where θ is the angle of projection.
(D) A ball is thrown vertically up. Another ball is thrown 18. A particle moves in the xy plane with a constant
at an angle θ with the vertical. Both of them remain in acceleration ‘g’ in the negative y-direction. Its equation
air for the same period of time. Then the ratio of of motion is y = ax – bx2, where a and b constants.
heights attained by the two ball 1 : 1.
Which of the following are correct?
Sol.
(A) The x-component of its velocity is constant.
(B) At the origin, the y-component of its velocity is
g
a
2b
(C) At the origin, its velocity makes an angle tan–1(a)
with the x-axis
(D) The particle moves exactly like a projectile.
Sol.

394,50 - Rajeev Gandhi Nagar Kota, Ph. No. : 93141-87482, 0744-2209671


IVRS No : 0744-2439051, 52, 53, www. motioniitjee.com , hr@motioniitjee.com
Page # 76 KINEMATICS

20. A particle is projected from the ground with velocity


u at angle θ with horizontal. The horizontal range,
maximum height and time of flight are R, H and T
respectively. They are given by,

u 2 sin 2θ u 2 sin2 θ 2u sin θ


R= ,H= and T =
g 2g g

Now keeping u as fixed, θ is varied from 30° to 60°.


Then,
(A) R will first increase then decrease, H will increase
and T will decrease
(B) R will first increase then decrease while H and T
both will increase
(C) R will decrease while H and T will increase
(D) R will increase while H and T will increase
Sol.
19. A ball is rolled off along the edge of a horizontal
table with velocity 4 m/s. It hits the ground after time
0.4s. Which of the following are correct?
(A) The height of the table is 0.8 m
(B) It hits the ground at an angle of 60° with the
vertical
(C) It covers a horizontal distance 1.6 m from the
table
(D) It hits the ground with vertical velocity 4 m/s
Sol.

394,50 - Rajeev Gandhi Nagar Kota, Ph. No. : 93141-87482, 0744-2209671


IVRS No : 0744-2439051, 52, 53, www. motioniitjee.com , hr@motioniitjee.com
KINEMATICS Page # 77

Exercise - III (Subjective Problems)

1. The position vector of a particle moving in x-y



plane is given by r = ( t 2 − 4)i + ( t − 4)j . Find
(a) Equation of trajectory of the particle
Sol.

3. At time t the position vector of a particle of mass



m = 3kg is given by r = 6 t i − t 3 j + cos t k . Find the re-

sultant force F ( t) , magnitude of its acceleration when

π
t= , & speed when t = π.
2
(b) Time when it crosses x-axis and y-axis
Sol. Sol.

2. A p arti cl e move s al ong the sp ac e curv e



r = ( t 2 + t) i + ( 3 t − 2) j + (2t 3 − 4 t 2 ) k . (t in sec, r in m) Find
at time t = 2 the (a) velocity, (b) acceleration, (c)
speed or magnitude of velocity and (d) magnitude of
acceleration.
Sol.

4. The velocity time graph of a body moving in a


straight line is shown. Find its
y
velocity in m/sec

60°

30°
x
2.5 sec
time in sec 2

394,50 - Rajeev Gandhi Nagar Kota, Ph. No. : 93141-87482, 0744-2209671


IVRS No : 0744-2439051, 52, 53, www. motioniitjee.com , hr@motioniitjee.com
Page # 78 KINEMATICS

(a) instantaneous velocity at t = 1.5 sec


Sol.

(b) average acceleration from t = 1.5 sec. to


t = 2.5 sec 6. Velocity of car v is given by v = at – bt2, where a
Sol. and b are positive constants & t is time elapsed. Find
value of time for which velocity is maximum & also
corresponding value of velocity.
Sol.

(c) draw its acceleration time graph from t = 0 to


t = 2.5 sec
Sol.

5. The curvilinear motion of a particle is defined by vx


= 50 – 16t and y = 100 – 4t2 , where vx is in metres
per second, y is in metres and t is in seconds. It is 7. The force acting on a body moving in a straight line
also known that x = 0 at t = 0. Determine the velocity is given by F = (3t2 – 4t + 1) Newton where t is in
(v) and acceleration (a) when the position y = 0 is sec. If mass of the body is 1kg and initially it was at
reached. rest at origin. Find
Sol.
(a) displacement between time t = 0 and t = 2 sec
Sol.

394,50 - Rajeev Gandhi Nagar Kota, Ph. No. : 93141-87482, 0744-2209671


IVRS No : 0744-2439051, 52, 53, www. motioniitjee.com , hr@motioniitjee.com
KINEMATICS Page # 79

9. A particle is moving along x-axis. Initially it is located


5 m left of origin and it is moving away from the origin
and slowing down. In this coordinate system, the signs
of the initial velocity and acceleration, are
+ y
– + v0 a
(b) distance travelled between time t = 0 and t = 2
(0, 0) x
sec
Sol. –
Sol.

10. Find the change in velocity of the tip of the minute


hand (radius = 10 cm) of a clock in 45 minutes.
8. A particle goes from A to B with a speed of 40 km/ Sol.
h and B to C with a speed of 60 km/h. If AB = 6BC the
ave rage speed i n k m/h betwe en A and C i s
____________
total dis tan ce travelled
[Hint : Average speed = ]
time taken
Sol.

394,50 - Rajeev Gandhi Nagar Kota, Ph. No. : 93141-87482, 0744-2209671


IVRS No : 0744-2439051, 52, 53, www. motioniitjee.com , hr@motioniitjee.com
Page # 80 KINEMATICS

11. At a distance L = 400 m from the traffic light


brakes are applied to a locomotive moving at a velocity
v= 54 km/hr. Determine the position of the locomotive
relative to the traffic light 1 min after the application
of the breaks if its acceleration is –0.3 m/sec2.
Sol.

13. A car is moving along a straight line. It is taken


from rest to a velocity of 20 ms–1 by a constant
12. A train starts from rest and moves with a constant acceleration of 5ms–2. It maintains a constant velocity
acceleration of 2.0 m/s2 for half a minute. The brakes of 20 ms–1 for 5 seconds and then is brought to rest
are then applied and the train comes to rest in one again by a constant acceleration of –2 ms–2. Draw a
minute. Find velocity-time graph and find the distance covered by
(a) the total distance moved by the train, the car.
(b) the maximum speed attained by the train and Sol.
(c) the position (s) of the train at half the maximum
speed.
Sol.

394,50 - Rajeev Gandhi Nagar Kota, Ph. No. : 93141-87482, 0744-2209671


IVRS No : 0744-2439051, 52, 53, www. motioniitjee.com , hr@motioniitjee.com
KINEMATICS Page # 81

16. From the velocity-time plot shown in figure, find


the distance travelled by the particle during the first
40 seconds. Also find the average velocity during this
period.
V
14. A stone is dropped from a height h. Simultaneously 5m/s
another stone is thrown up from the ground with such t(s)
0 20
a velocity that it can reach a height of 4 h. Find the 40
–5m/s
time when two stones cross each other.
Sol. Sol.

17. The velocity-time graph of the particle moving


15. A bal loon is ascending vertical ly with an along a straight line is shown. The rate of acceleration
acceleration of 0.2 m/s2 Two stones are dropped from and deceleration is constant and it is equal to 5 ms–2.
it at an interval of 2 sec. Find the distance between If the average velocity during the motion is 20ms–1,
them 1.5 sec after the second stone is released (use then find the value of t.
g = 9.8 m/s2).
Sol.

o t 25 sec
Sol.

394,50 - Rajeev Gandhi Nagar Kota, Ph. No. : 93141-87482, 0744-2209671


IVRS No : 0744-2439051, 52, 53, www. motioniitjee.com , hr@motioniitjee.com
Page # 82 KINEMATICS

20. A particle is projected upwards with a velocity of


100 m/sec at an angle of 60º with the vertical. Find
the time when the particle will move perpendicular to
18. The fig. shows the v-t graph of a particle moving
its initial direction, taking g = 10 m/sec2.
in straight line. Find the time when particle returns to
Sol.
the starting point.
v
20

10

10 20 25 t
Sol.

gx2
21. The equation of a projectile is y = 3 x − . The
2
angle of projectile is ________ and initial velocity is
_______.
Sol.

19. A particle is projected in the X-Y plane. 2 sec


after projection the velocity of the particle makes an
angle 45º with the X-axis. 4 sec after projection, it
moves horizontally. Find the velocity of projection (use
g = 10 ms–2).
Sol.

394,50 - Rajeev Gandhi Nagar Kota, Ph. No. : 93141-87482, 0744-2209671


IVRS No : 0744-2439051, 52, 53, www. motioniitjee.com , hr@motioniitjee.com
KINEMATICS Page # 83

22. A ball is projected at an angle of 30º above with


the horizontal from the top of a tower and strikes the
ground in 5 sec at an angle of 45º with the horizontal.
Find the height of the tower and the speed with which
it was projected. [g =10 m/s2]
Sol.

24. A ball is thrown horizontally from a cliff such that


23. A rocket is launched at an angle 53º to the
it strikes ground after 5 sec. The line of sight from the
horizontal with an initial speed of 100 ms–1. It moves
point of projection to the point of hitting makes an
along its initial line of motion with an acceleration of
angle of 37º with the horizontal. What is the initial
30 ms–2 for 3 seconds. At this time its engine falls &
velocity of projection.
the rocket proceeds like a free body. Find :
(i) the maximum altitude reached by the rocket
37º
(ii) total time of flight
(iii) the horizontal range. [sin 53º = 4/5]
Sol.
Sol.

394,50 - Rajeev Gandhi Nagar Kota, Ph. No. : 93141-87482, 0744-2209671


IVRS No : 0744-2439051, 52, 53, www. motioniitjee.com , hr@motioniitjee.com
Page # 84 KINEMATICS

25. A ball is projected on smooth inclined plane in 27. The horizontal range of a projectiles is R and the
direction perpendicular to line of greatest slope with maximum height attained by it is H. A strong wind now
velocity of 8m/s. Find it’s speed after 1 sec. begins to blow in the direction of motion of the
projectile, giving it a constant horizontal acceleration
= g/2. Under the same conditions of projection, find
8 m/s
the horizontal range of the projectile.
37º Sol.

Sol.

26. Find range of projectile on the inclined plane which


is projected perpendicular to the incline plane with
velocity 20m/s as shown in figure. 28. A butterfly is flying with velocity 10 i + 12j m / s
-1
u = 20 ms and wind is blowing along x axis with velocity u. If
butterfly starts motion from A and after some time
reaches point B, find the value of u.
y
37º
B

Sol.

A 37°
x
Sol.

394,50 - Rajeev Gandhi Nagar Kota, Ph. No. : 93141-87482, 0744-2209671


IVRS No : 0744-2439051, 52, 53, www. motioniitjee.com , hr@motioniitjee.com
KINEMATICS Page # 85

29. In the figure shown, the two projectiles are fired


simultaneously. What should be the initial speed of
the left side projectile for the two projectile to hit in
mid-air ?

20m/s
60º 45º
\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\
10m
Sol.

31. Two particles are moving along two long straight


lines, in the same plane, with the same speed = 20
cm/s. The angle between the two lines is 60°, and
their intersection point is O. At a certain moment, the
two particles are located at distance 3m and 4m from
O, and are moving towards O. Find the shortest
distance between them subsequently?
30. In the figure shown, the two projectiles are fired
simultaneously. Find the minimum distance between
Sol.
them during their flight?
20 3 m / s
20 m/s

60° 30°
20 m
Sol.

394,50 - Rajeev Gandhi Nagar Kota, Ph. No. : 93141-87482, 0744-2209671


IVRS No : 0744-2439051, 52, 53, www. motioniitjee.com , hr@motioniitjee.com
Page # 86 KINEMATICS

34. A man with some passengers in his boat, starts


32. Rain is falling vertically with a speed of 20 ms–1 perpendicular to flow of river 200m wide and flowing
relative to air. A person is running in the rain with a with 2m/s. Boat speed in still water is 4m/s. When he
velocity of 5 ms–1 and a wind is also blowing with a reaches half the width of river the passengers asked
speed of 15 ms–1 (both towards east). Find the angle him they want to reach the just opposite end from
with the vertical at which the person should hold his where they have started.
umbrella so that he may not get drenched. (a) Find the direction due to which he must row to
Sol. reach the required end.
(b) How many times more total time, it would take to
that if he would have denied the passengers.
Sol.

33. A glass wind screen whose inclination with the


vertical can be changed is mounted on a car. The car
moves horizontally with a speed of 2 m/s. At what
angle α with the vertical should the wind screen be
placed so that the rain drops falling vertically
downwards with velocity 6 m/s strike the wind screen
perpendicularly? 35. A man crosses a river in a boat. If he crosses the
Sol. river in minimum time he takes 10 minutes with a drift
120 m. If he crosses the river taking shortest path,
he takes 12.5 minute, find -
(i) width of the river
(ii) velocity of the boat with respect to water
(iii) speed of the current.
Assume vb/r > vr
Sol.

394,50 - Rajeev Gandhi Nagar Kota, Ph. No. : 93141-87482, 0744-2209671


IVRS No : 0744-2439051, 52, 53, www. motioniitjee.com , hr@motioniitjee.com
KINEMATICS Page # 87

Exercise - IV (Tough Subjective Problems)


1. A speeder in an automobile passes a stationary 3. The speed of a particle when it is at its greatest
policeman who is hiding behind a bill board with a
height is2 / 5 times of its speed when it is at its half
motorcycle. After a 2.0 sec delay (reaction time) the
policeman acceleraties to his maximum speed of 150 the maximum height. The angle of projection is
km/hr in 12 sec and catches the speeder 1.5 km beyond _________ and the velocity vector angle at half the
the billboard. Find the speed of speeder in km/hr. maximum height is _________.
Sol. Sol.

2. A large number of bullets are fired in all direction


with the same speed v. What is the maximum area on 4. A projectile is to be thrown horizontally from the
ground on which these bullets can spread? top of a wall of height 1.7m. Calculate the initial
Sol. velocity of projection if it hits perpendicularly an incline
of angle 37° which starts from the ground at the bottom
of the wall. The line of greatest slope of incline lies in
the plane of motion of projectile.
Sol.

394,50 - Rajeev Gandhi Nagar Kota, Ph. No. : 93141-87482, 0744-2209671


IVRS No : 0744-2439051, 52, 53, www. motioniitjee.com , hr@motioniitjee.com
Page # 88 KINEMATICS

5. Two inclined planes OA and OB having inclination 6. A particle is thrown horizontally with relative velocity
(with horizontal) 30° and 60° respectively, intersect 10 m/s from an inclined plane, which is also moving
each other at O as shown in figure. A particle is with acceleration 10 m/s2 vertically upward. Find the
time after which it lands on the plane (g = 10 m/s2)
projected from point P with velocity u = 10 3 ms –1 along
a direction perpendicular to plane OA. If the particle 2
10 m/s
strikes plane OB perpendicularly at Q, calculate
A
u B 30°
Q
P Sol.
h
30° 60°
O
(a) velocity with which particle strikes the plane OB,
(b) time of flight,
(c) vertical height h of P from O,
(d) maximum height from O attained by the particle
and
(e) distance PQ
Sol.

7. A, B & C are three objects each moving with constant



velocity. A’s speed is 10 m/sec in a direction PQ . The
velocity of B relative to A is 6 m/sec at an angle of,
cos–1(15/24) to PQ. The velocity of C relative to B is

12 m/sec in a direction QP , then find the magnitude
of the velocity of C.
Sol.

394,50 - Rajeev Gandhi Nagar Kota, Ph. No. : 93141-87482, 0744-2209671


IVRS No : 0744-2439051, 52, 53, www. motioniitjee.com , hr@motioniitjee.com
KINEMATICS Page # 89

8. A particle is projected from point P with velocity


5 2 m/s perpendicular to the surface of a hollow
right angle cone whose axis is vertical. It collides at Q
normally. Find the time of the flight of the particle.
y

P Q
45° x

Sol.

10. A hunter is riding an elephant of height 4m moving


in straight line with uniform speed of 2m/sec. A deer
running with a speed V in front at a distance of 4 5 m
moving perpendicular to the direction of motion of the
elephant. If hunter can throw his spear with a speed
of 10 m/sec. relative to the elephant, then at what
angle θ to it’s direction of motion must he throw his
spear horizontally for a successful hit. Find also the
speed ‘V’ of the deer.
Sol.

9. A glass wind screen whose inclination with the


vertical can be changed, is mounted on a cart as
shown in figure. The cart moves uniformly along the
horizontal path with a speed of 6 m/s. At what maximum
angle α to the vertical can the wind screen be placed
so that the rain drops falling vertically downwards
with velocity 2 m/s, do not enter the cart?

v=6m/s

Sol.

394,50 - Rajeev Gandhi Nagar Kota, Ph. No. : 93141-87482, 0744-2209671


IVRS No : 0744-2439051, 52, 53, www. motioniitjee.com , hr@motioniitjee.com
Page # 90 KINEMATICS

Exercise - V JEE-Problems
1. Two guns, situated at the top of a hill of height 10
m, fire one shot each with the same speed 5 3 m/s
at some interval of time. One gun fires horizontally
and other fires upwards at an angle of 60° with the
horizontal. The shots collide in air at a point P. Find
(a) the time interval between the firings, and
(b) the coordinates of the point P. Take origin of the
coordinates system at the foot of the hill right below
the muzzle and trajectories in X-Y plane.[JEE’ 1996]
Sol.

3. A large heavy box is sliding without friction down a


smooth plane of inclination θ. From a point P on the
bottom of a box, a particle is projected inside the
box. The initial speed of the particle with respect to
box is u and the direction of projection makes an angle
α with the bottom as shown in figure.

α
P Q

(a) Find the distance along the bottom of the box


between the point of projection P and the point Q
where the particle lands. (Assume that the particle
does not hit any other surface of the box. Neglect air
2. The trajectory of a projectile in a vertical plane is resistance).
y = ax – bx2, where a, b are constants & x and y are (b) If the horizontal displacement of the particle as
respectively the horizontal & vertical distances of the seen by an observer on the ground is zero, find the
projectile from the point of projection. The maximum speed of the box with respect to the ground at the
height attained is ___________ & the angle of instant when the particle was projected.
projection from the horizontal is ______, [JEE’ 1997] [JEE’ 1998]
Sol. Sol.

394,50 - Rajeev Gandhi Nagar Kota, Ph. No. : 93141-87482, 0744-2209671


IVRS No : 0744-2439051, 52, 53, www. motioniitjee.com , hr@motioniitjee.com
KINEMATICS Page # 91

5. A ball is dropped vertically from a height d above


the ground it hits the ground and bounces up vertically
to a height d/2. Neglecting subsequent motion and air
resistances, its velocity v varies with the height h
above the ground as - [JEE’ 2000 (Scr)]
v v

d
h h
(A) (B) d

v v

d d
(C) h (D) h

Sol.

4. In 1.0 sec. a particle goes from point A to point B


moving in a semicircle of radius 1.0 m. The magnitude
of average velocity is - [JEE ‘99] 6. An object A is kept fixed at the point x = 3 m and
A
y = 1.25 m on a plank P raised above the ground. At
time t = 0 the plank starts moving along the +x direction
1m with an acceleration 1.5 m/s2. At the same instant a
B stone is projected from the origin with a velocity u as
(A) 3.14 m/sec (B) 2.0 m/sec shown. A stationary person on the ground observes
(C) 1.0 m/sec (D) zero the stone hitting the object during its downward
Sol. motion at an angle of 45° to the horizontal. All the
motions are in x-y plane. Find u and the time after
which the stone hits the object. Take g = 10 m/s2
[JEE 2000]
y
A
1.25m P

u
O 3.0 m x
Sol.

394,50 - Rajeev Gandhi Nagar Kota, Ph. No. : 93141-87482, 0744-2209671


IVRS No : 0744-2439051, 52, 53, www. motioniitjee.com , hr@motioniitjee.com
Page # 92 KINEMATICS

7. On a frictionless horizontal surface, assumed to be


the x-y plane, a small trolley A is moving along a
straight line parallel to the y-axis (see figure) with a
constant velocity of ( 3 – 1) m/s. At a particular
instant, when the line OA makes an angle of 45° with 8. A particle starts from rest. Its acceleration (a)
the x-axis, a ball is thrown along the surface from the varsus time (t) is as shown in the figure. The maximum
origin O. Its velocity makes an angle φ with the x-axis speed of the particle will be - [JEE’ 2004 (Scr)]
and it hits the trolley.
y a
2
A 10m/s

45° 11 t(s)
O x
(a) The motion of the ball is observed from the frame (A) 110 m/s (B) 55 m/s (C) 550 m/s (D) 660 m/s
of trolley. Calculate the angle θ made by the velocity Sol.
vector of the ball with the x-axis in this frame.
(b) Find the speed of the ball with respect to the

surface, if φ = . [JEE 2002]
3
Sol.

394,50 - Rajeev Gandhi Nagar Kota, Ph. No. : 93141-87482, 0744-2209671


IVRS No : 0744-2439051, 52, 53, www. motioniitjee.com , hr@motioniitjee.com
KINEMATICS Page # 93

9. A small block slides without friction down an inclined 11. STATEMENT-1


plane starting from rest. Let Sn be the distance For an observer looking out through the window of a
Sn fast moving train, the nearby objects appear to move
travelled from time t = n – 1 to t = n. The S is - in the opposite direction to the train, while the distant
n+1
[JEE’ 2004 (Scr)] objects appear to be stationary.
STATEMENT-2
2n – 1 2n + 1 2n – 1 2n If the observer and the object are moving at velocities
(A) (B) (C) (D)  
2n 2n – 1 2n + 1 2n + 1
V1 and V2 respectively with reference to a laboratory
Sol. frame, the velocity of the object with respect to the
 
observer is V2 – V1
(A) STATEMENT-1 is True, STATEMENT-2 is True;
STATEMENT-2 is a correct explanation for STATEMENT-1
(B) STATEMENT-1 is True, STATEMENT-2 is True’
STATEMENT-2 is NOT a correct explanation for
STATEMENT-1
(C) STATEMENT-1 is True, STATEMENT-2 is False
(D) STATEMENT-1 is False, STATEMENT-2 is True
[JEE’ 2008]
10. The velocity displacement graph of a particle Sol.
moving along a straight line is shown. The most suitable
acceleration-displacement graph will be -
[JEE’ 2005 (Scr)]

v
v0

x0 x
a a
x

(A) (B)
x
a 12. A train is moving along a straight line with a con-
a
x x stant acceleration 'a'. A boy standing in the train
throws a ball forward with a speed of 10 m/s, at an
(C) (D) angle of 60° to the horizontal. The boy has to move
forward by 1.15 m inside the train to catch the ball
back at the initial height. The acceleration of the train
Sol. in m/s2 is [JEE’ 2011]
Sol.

394,50 - Rajeev Gandhi Nagar Kota, Ph. No. : 93141-87482, 0744-2209671


IVRS No : 0744-2439051, 52, 53, www. motioniitjee.com , hr@motioniitjee.com
Page # 94 KINEMATICS

ANSWER KEY

QUESTIONS FOR SHORT ANSWER


 
1. Magnitude | a| will remain uncharged. B = a

 
∆a = B − A = a 2 + a 2 + 2a 2 cos( π − dθ)

–a
= 2a2 (1 − cos θ) ⇒ 2a2 (1 − 1 + 2 sin 2dθ / 2) = 2a sin d θ/2

2 Speedometer measure speed of car as it only gives the magnitude.


3 When particle is moving with constant velocity its average velocity and instantaneous velocity will be
same and magnitude of instantaneous velocity will also be same.

 ∆S 
4 VAvg = , ∆S = VAvg × ∆t
∆t

 ∆S   x
5 VAvg = ∆ S = 0 with zero displacement non zero VAvg is not
∆t

possible zero displacement and non zero V is possible if particle
t
is reversing and coming to starting point. Show on x-t graph by an example.

6 Speed of projectile is smallest at the highest point.


7 Both the ball will hit the ground with same speed.
8 If sack of rice is dropped when it is just above the centre it will fall ahead of circle because sack will
have velocity same as plane in horizontal direction.
9 Ist Curve : at particular time x has more than one value hence not a 1-D motion.

IInd Curve : | V| cannot be negative

IIIrd Curve : Length of a moving body can not decrease with time
10 Ist Curve : A ball moving forward collides with surface rebounds and stops after IInd collision
IInd Curve : A ball repeatedly making inelastic collisions with floor.
IIIrd Curve : Collision of a ball with surface. {Surface has large velocity for short time}

11 (a) is incorrect car can not travel around track with constant velocity as direction is continuously
changing.
(b) correct

12 Ball at maximum height V = 0 for just an instant but acceleration due to gravity.
1
13 Vf = 2gH . Let balls meet after t sec. h1
1 2 1 2 H X
h1 = gt and h2 = Vf t = gt
2 2 h2
H V0=Vf
h1 + h2 = H = Vf t H = 2 gH t t = 2
2g
1 H H
∴ h1 = g = hence they will meet above half height of building.
2 2g 4

394,50 - Rajeev Gandhi Nagar Kota, Ph. No. : 93141-87482, 0744-2209671


IVRS No : 0744-2439051, 52, 53, www. motioniitjee.com , hr@motioniitjee.com
KINEMATICS Page # 95

14 Initially bullet is at rest u = 0 V2 = 0 + 2as

V2
∴ a= muzzle velocity is more for short barrl and S is also less hence acceleration will be more in that case.
2S

15 Hence we can not conclude that velocity of boat is 5 m/sec w.r.t. shore

VBottle = Vriver ; VB – VR = 5
16 Yes wrench will hit at the same place on the deck irrespective of that boat is at rest or moving because
when boat is at rest wrench will have zero horizontally velocity and when boat is moving both will have
same horizontal velocity.
17 Acceleration of the projectile remains constant throughout the journey = g
18 (a) In child point of view range will be same in both the cases.
(b) In ground frame of reference
VCT = VC – VT
VC = VCT + VT
For front range Vcannon = VC cos θ + VT Range will be more
For Rear range Vcannon = VC cos θ – VT Range will be less

d
19 d t= for tmin cos θ = 1 maximum Hence A will reach opposite end in least time
Vbr Vbr cos θ

ANSWER KEY EXERCISE - I

1. B 2. B 3. A 4. B 5. A 6. D 7. C 8. B 9. B 10. D 11. C 12. B 13. B 14. A

15. D 16. C 17. B 18. C 19. C 20 D 21. C 22. D 23. C 24. B 25. B

26. D 27. C 28. B 29. C 30. A 31. A 32. A 33. C 34. A 35. D 36. D

37. C 38. C 39. B 40. B 41. D 42. D 43. B 44. A 45. D 46. A 47. B

48. C 49. B 50. C 51. D 52. B 53. B 54. A 55. C 56. C 57. C 58. C

59. A 60. A 61. C 62. C 63. D 64. B 65. C 66. D 67. B 68. D 69. D

70. C 71. A 72. A 73. A 74. A 75. B 76. B 77. C 78. B 79. B

ANSWER KEY EXERCISE - II


1. A,B,C,D 2. A,C 3. B,C,D 4. B,D 5. C,D 6. A,C 7. A,C 8. A,D 9. C

10. A,B,C,D 11. B,C,D 12. A,C,D 13. A,B,C 14. C,D 15. D,C 16. A,B,C,D 17. A,B 18. A,B,C,D
19. A,C,D 20. B

394,50 - Rajeev Gandhi Nagar Kota, Ph. No. : 93141-87482, 0744-2209671


IVRS No : 0744-2439051, 52, 53, www. motioniitjee.com , hr@motioniitjee.com
Page # 96 KINEMATICS

ANSWER KEY EXERCISE - III

1. (a) y2 + 8y + 12 = x ; (b) crosses x axis when t = 4 sec, crosses y axis when t = ± 2 sec.

2. (a) 5i + 3j + 8k, (b) 2i + 16k, (c) 7 2 , (d) 2 65 3. –18 tj – 3 cos t k ; 3π ; 3 4 + π 4

1 3  
4. (a) m / s , (b) m / s 2 , (c) 5. v = –30 i – 40 j, a = –16 i – 8 j 6. a/2b, a2/4b
3 2

2 38 v0 a vel π 2
7. (a) m , (b) m 8. 42 km/hr 9. 10.  3  cm/min 11. 25 m
3 3 – +  

 h
12. (a) 2.7 km; (b) 60 m/s; (c) 225 m and 2.25 km 13. 240 m 14.   15. 50 m
 8g 

16. 100 m, zero 17. 5 s 18. 36.2 sec. 19. 20 5 20. 20 sec 21. 60, 2 m/sec.

22. u = 50 ( 3 – 1) m/sec., H = 125 (– 3 + 2)m 23. (i) 1503.2 m (ii) 35.54 sec (iii) 3970.56 m

24. 100/3 m/s 25. 10 m/s 26. 75 m 27. R + 2H 28. 6 m/s 29. 20 × 2/3

–1  1  4
30. 10 m 31. 50 3 cm 32. tan–1 (1/2) 33. tan–1(3) 34. θ = tan   ,
2 3

35. 200 m, 20 m/min, 12 m/min

ANSWER KEY EXERCISE - IV


πv 4
1. 122.7 km/hr 2.
g2
3. 60°, tan
–1
( 3/2 ) 4. u = 3m/s 5. (a) 10 ms–1,(b) 2 sec, (c)5 m, (d)

1
16.25 m, (e) 20 m 6. sec 7. 5 m/sec 8. 1 sec 9. 2 tan–1 (1/3) 10. θ = 37°, v = 6 m/s
3

ANSWER KEY EXERCISE - V

a2 u 2 sin 2α u cos(α + θ)
1. (a) 1 sec, (b) ( (5 3 m, 5 m) 2. , tan –1 a 3. (a) , (b) v =
4b g cos θ cos θ

4. B 5. A 6. u = 7.29 m/s, t = 1 sec 7. (a) 45°, (b) 2m/sec

8. B 9. C 10. B 11. B 12. 5 m/s2

394,50 - Rajeev Gandhi Nagar Kota, Ph. No. : 93141-87482, 0744-2209671


IVRS No : 0744-2439051, 52, 53, www. motioniitjee.com , hr@motioniitjee.com