Sunteți pe pagina 1din 75

8/13/2017 Mock Test Series for IBPS RRB, IBPS PO, SSC CGL, Bank PO & Clerk

Purchased by anshulpwr07@gmail.com

Q1.
If the numerator and the denominator of a proper fraction are increased by the same quantity,
then the resulting fraction is

A. Always greater than the original fraction

B. Always less than the original fraction

C. Always equal to the original fraction

D. None of the above

Your Answer: A

Correct Answer: A. Always greater than the original fraction

Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com
Q2.
There are ve numbers, HCF of each possible pair is 4 and LCM of all the ve numbers is 27720.
What will be the product of all the ve numbers?

A. 7096320

B. 7906320

C. 7096230

D. 7903620

Your Answer: A

Correct Answer: A. 7096320

https://store.adda247.com/#/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=10321/packageId=476/lang=ENGLISH 1/75
8/13/2017 Mock Test Series for IBPS RRB, IBPS PO, SSC CGL, Bank PO & Clerk
Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com
Q3.
In the class of 100 students, the number of students passed in English only is 46, in Maths only
is 46 and in Commerce only is 58. The number who passed in English and Maths is 16, Maths
and commerce is 24 and English and commerce is 26, and the number who passed in all
subjects is 7. Find the number of the students who failed in all the subjects.

A. 13

B. 8

C. 9

D. 7

Your Answer: C

Correct Answer: C. 9

Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com

Q4.
A person divides his total route of journey into three equal parts and decides to travel the three
parts with speeds of 20, 15 and 10 km/hr respectively. Find his average speed during the whole
journey

A.

B.
https://store.adda247.com/#/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=10321/packageId=476/lang=ENGLISH 2/75
8/13/2017 Mock Test Series for IBPS RRB, IBPS PO, SSC CGL, Bank PO & Clerk

C.

D.

Your Answer: A

Correct Answer: A.

Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com

Q5.
If the ages of P and R are added to twice the age of Q, the total becomes 59. If the ages of Q
and R are added to thrice the age of P, the total becomes 68 and if the age of P is added to
thrice the age of Q and thrice the age of R, the total becomes 108. What is the age of P?

A. 17 yrs

B. 19 yrs

C. 15 yrs

D. 12 yrs

Your Answer: D

Correct Answer: D. 12 yrs

Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com
Q6.
https://store.adda247.com/#/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=10321/packageId=476/lang=ENGLISH 3/75
8/13/2017 Mock Test Series for IBPS RRB, IBPS PO, SSC CGL, Bank PO & Clerk
A person covers 20 km distance with a speed of 5 km/hr, then he covers the next 15 km with a
speed of 3 km/hr and the last 10 km is covered by him with a speed of 2 km/hr. Find out the
average speed for the whole journey.

A.

B.

C.

D.

Your Answer: A

Correct Answer: A.

Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com
Q7.
A jar full of milk contains 40% water. A part of this milk is replaced by another mixture
containing 19% water and now the percentage of water is found to be 26%. The quantity of milk
replaced is

A. 2/3

B. 1/3

C. 3/7

D. 4/7

Your Answer: A

Correct Answer: A. 2/3

https://store.adda247.com/#/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=10321/packageId=476/lang=ENGLISH 4/75
8/13/2017 Mock Test Series for IBPS RRB, IBPS PO, SSC CGL, Bank PO & Clerk
Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com
Q8.
A dairyman pays Rs 6.40 per litre for milk. He adds water and sells the mixture at Rs 8 per litre,
thereby making 37.5% pro t. The proportion of water to milk received by the customers is

A. 1 : 15

B. 1 : 10

C. 1 : 20

D. 1 : 12

Your Answer: B

Correct Answer: B. 1 : 10

Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com
Q9.
A garment company declared 15% discount for wholesale buyers. Mr. Sachdev bought
garments from the company for Rs 25000 after getting discount. He xed up the selling price of
garments in such a way that he earned a pro t of 8% on original company price. What is the
approximate total selling price?

A. Rs 28000

B. Rs 29000
https://store.adda247.com/#/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=10321/packageId=476/lang=ENGLISH 5/75
8/13/2017 Mock Test Series for IBPS RRB, IBPS PO, SSC CGL, Bank PO & Clerk

C. Rs 31000

D. Rs 29500

Your Answer: C

Correct Answer: C. Rs 31000

Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com
Q10.
Sunder purchased an o ce bag with a price tag of Rs 600 in a sale where 25% discount was
being o ered on the tag price. He was given a further discount of 10% on the amount arrived at
after giving usual 25% discount. What was the nal amount paid by Sunder?

A. Rs 210

B. Rs 540

C. Rs 405

D. Rs 450

Your Answer: C

Correct Answer: C. Rs 405

Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com
Q11.
The ratio of the prices of two houses A and B was 4 : 5 last year. This year, the price of A is
increased by 25% and that of B by Rs 50000. If their prices are now in the ratio 9 : 10, the price
of A last year was

https://store.adda247.com/#/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=10321/packageId=476/lang=ENGLISH 6/75
8/13/2017 Mock Test Series for IBPS RRB, IBPS PO, SSC CGL, Bank PO & Clerk

A. Rs 360000

B. Rs 450000

C. Rs 480000

D. Rs 500000

Your Answer: A

Correct Answer: A. Rs 360000

Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com

Q12.
Three partners invested capital in the ratio 2 : 7 : 9. The time period for which each of them
invested was in the ratio of the reciprocals of the amount invested. Find the share of the
partner who brought in the highest capital, if pro t is Rs 108.

A. Rs 120

B. Rs 360

C. Rs 540

D. Rs 420

Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: B. Rs 360

Solution

https://store.adda247.com/#/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=10321/packageId=476/lang=ENGLISH 7/75
8/13/2017 Mock Test Series for IBPS RRB, IBPS PO, SSC CGL, Bank PO & Clerk

Purchased by anshulpwr07@gmail.com

Q13.
A circular running path is 726 m in circumference. Two men start from the same point and walk
in opposite directions at the rate of 3.75 km/hr and 4.5 km/hr respectively. When will they meet
for the rst time?

A. 5.5 min

B. 6.0 min

C. 5.28 min

D. 4.9 min

Your Answer: C

Correct Answer: C. 5.28 min

Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com

Q14.
A and B together can nish a job in 10 days while B and C together can do it in 18 days. A
started the job and worked for 5 days, then B worked for 10 days and the remaining job was
nished by C in 15 days. In how many days could C alone have nished the whole job?

A. 30 days

B. 15 days

C. 45 days

D. 24 days

Your Answer: C

Correct Answer: C. 45 days

https://store.adda247.com/#/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=10321/packageId=476/lang=ENGLISH 8/75
8/13/2017 Mock Test Series for IBPS RRB, IBPS PO, SSC CGL, Bank PO & Clerk
Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com

Q15.
The rate for admission to an exhibition was Rs 5 and was later reduced by 20%. As a result, the
sale proceeds increased by 44%. The percentage increase in attendance was :

A. 80

B. 24

C. 64

D. 20

Your Answer: A

Correct Answer: A. 80

Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com

Q16.
An aeroplane rst ew with a speed of 440 km/hr and covered a certain distance. It still had to
cover 770 km less than what it had already covered but it ew with a speed of 660 km/hr. The
average speed for the entire ight was 500 km/hr. Find the total distance covered.

A. 3250 km

B. 2750 km

C. 4400 km

D. 1375 km

https://store.adda247.com/#/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=10321/packageId=476/lang=ENGLISH 9/75
8/13/2017 Mock Test Series for IBPS RRB, IBPS PO, SSC CGL, Bank PO & Clerk
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: B. 2750 km

Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com
Q17.
A train travels a distance of 300 km at a constant speed. If the speed of the train is increased by
5 km an hour, the journey would have taken 2 hrs less. The original speed of the train was

A. 25 km/hr

B. 20 km/hr

C. 28 km/hr

D. 30 km/hr

Your Answer: A

Correct Answer: A. 25 km/hr

Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com
Q18.
A boat travels upstream from B to A and downstream from A to B in 3 hrs. If the speed of the
boat in still water is 9 km/hr and the speed of the current is 3 km/hr, the distance between A
and B is

https://store.adda247.com/#/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=10321/packageId=476/lang=ENGLISH 10/75
8/13/2017 Mock Test Series for IBPS RRB, IBPS PO, SSC CGL, Bank PO & Clerk

A. 4 km

B. 8 km

C. 6 km

D. 12 km

Your Answer: D

Correct Answer: D. 12 km

Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com

Q19.
A screw driver and a hammer currently have the same price. If the price of a screw driver rises
by 5% and the price of hammer goes up 3%, then how much more will it cost to buy, 3 screw
drivers and 3 hammers?

A. 3%

B. 4%

C. 5%

D. 8%

Your Answer: B

Correct Answer: B. 4%

https://store.adda247.com/#/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=10321/packageId=476/lang=ENGLISH 11/75
8/13/2017 Mock Test Series for IBPS RRB, IBPS PO, SSC CGL, Bank PO & Clerk
Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com

Q20.
Railway fares of 1st, 2nd and 3rd classes between two stations were in the ratio of 8 : 6 : 3. The
fares of 1st and 2nd class were subsequently reduced by 1/6 and 1/12, respectively. If during
that year, the ratio between the passengers of Ist, 2nd and 3rd classes was 9 : 12 : 26 and total
amount collected by the sale of tickets was Rs 1088, then nd the collection from the
passengers of 1st class.

A. Rs 260

B. Rs 280

C. Rs 300

D. Rs 320

Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: D. Rs 320

Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com

Q21.
A and B enter into a partnership with Rs 50000 and Rs 60000 respectively. C joins them after x
months contributing Rs 70000 and B leaves x months before the end of the year. if they share
the pro t in the ratio of 20 : 18 : 21, then the value of x is

https://store.adda247.com/#/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=10321/packageId=476/lang=ENGLISH 12/75
8/13/2017 Mock Test Series for IBPS RRB, IBPS PO, SSC CGL, Bank PO & Clerk

A. 3

B. 9

C. 6

D. 8

Your Answer: A

Correct Answer: A. 3

Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com
Q22.
C is twice as e cient as A, B takes thrice as many days as C. A takes 12 days to nish the work
alone. If they work in pairs (ie, AB, BC, CA) starting with AB on the rst day, BC on the second
day and AC on the third day and so on, they how many days are required to nish the work?

A.

B. 4.5 days

C.

D. 8 days

Your Answer: A

Correct Answer: C.

https://store.adda247.com/#/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=10321/packageId=476/lang=ENGLISH 13/75
8/13/2017 Mock Test Series for IBPS RRB, IBPS PO, SSC CGL, Bank PO & Clerk
Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com

Q23.
Three pipes A, B and C can ll a tank in 20 min, 10 min and 30 min respectively. When the tank
is empty, all the three pipes are opened. A, B and C discharge chemical solutions x, y and z
respectively. The proportion of solution y in the liquid in the tank after 3 min is.

A. 6/11

B. 7/11

C. 8/11

D. 5/11

Your Answer: A

Correct Answer: A. 6/11

https://store.adda247.com/#/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=10321/packageId=476/lang=ENGLISH 14/75
8/13/2017 Mock Test Series for IBPS RRB, IBPS PO, SSC CGL, Bank PO & Clerk
Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com

Q24.
A railway passenger counts the telegraph poles on the rail road as the passes them. The
telegraph poles are at a distance of 50 m. What will be his count in 4 hrs if the speed of the
train is 45 km/hr?

A. 2500

B. 600

C. 3600

D. 5000

Your Answer: C

Correct Answer: C. 3600

Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com

Q25.
Hyderabad Express which goes from Hyderabad to Chennai, leaves Hyderabad at 5 : 30 am and
travels at a constant speed of 50 km/h towards Nalgonda which is 100 km away. At 6 : 00 am,
Nalgonda Express leaves from Nalgonda for Hyderabad at a constant speed of 40 km/hr. At 6 :
30 am Mr Shah, the Control o cer realizes that both the trains are on the same track. How
much time does Mr Shah have to avert the accident?

A. 20 min

B. 30 min

https://store.adda247.com/#/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=10321/packageId=476/lang=ENGLISH 15/75
8/13/2017 Mock Test Series for IBPS RRB, IBPS PO, SSC CGL, Bank PO & Clerk

C. 25 min

D. 15 min

Your Answer: A

Correct Answer: A. 20 min

Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com

Q26.
At an examination in which maximum marks are 500, A got 10% less than B, B got 25% more
than C & C got 20% less than D. If A got 360 marks, what percentage of marked was obtained
by D?

A. 60

B. 72

C. 55

D. 80

Your Answer: D

Correct Answer: D. 80

https://store.adda247.com/#/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=10321/packageId=476/lang=ENGLISH 16/75
8/13/2017 Mock Test Series for IBPS RRB, IBPS PO, SSC CGL, Bank PO & Clerk
Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com

Q27.
Anu owes Biresh Rs 1120 payable 2yr hence, Biresh owes Anu Rs 1081.50 payable 6 months. If
they decide to settle their accounts forthwith by payment of ready money and the rate of
interest be 6% per annum then who should pay and how much?

A. Anu, Rs 70

B. Biresh, Rs 50

C. Anu, Rs 50

D. Biresh, Rs 70

Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: B. Biresh, Rs 50

Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com
Q28.
A sum of money becomes eight times in 3 yrs, if the rate is compounded annually. In how much
time the same amount at the same compound interest rate will become sixteen times?

https://store.adda247.com/#/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=10321/packageId=476/lang=ENGLISH 17/75
8/13/2017 Mock Test Series for IBPS RRB, IBPS PO, SSC CGL, Bank PO & Clerk

A. 6 yrs

B. 4 yrs

C. 8 yrs

D. 5 yrs

Your Answer: B

Correct Answer: B. 4 yrs

Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com

Q29.
A horse and a carriage together cost Rs 8000. If by selling the horse at a pro t of 10% and the
carriage at a loss of 10%, a total pro t of 2.5% is made, then what is the cost price of the horse?

A. Rs 3000

B. Rs 3500

C. Rs 4000

D. Rs 5000

Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: D. Rs 5000

https://store.adda247.com/#/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=10321/packageId=476/lang=ENGLISH 18/75
8/13/2017 Mock Test Series for IBPS RRB, IBPS PO, SSC CGL, Bank PO & Clerk
Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com

Q30.
x and y vary inversely with each other. When x is 12, y is 9. The pair which is not a possible pair
of corresponding values of x and y is

A. 9 and 12

B. 18 and 6

C. 24 and 18

D. 36 and 3

Your Answer: C

Correct Answer: C. 24 and 18

Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com

Q31.
In an examination, Mohit obtained 20% more marks than Sushant but 10% less marks than
Rajesh. If the marks obtained by Sushant are 1080, nd the percentage marks obtained by
Rajesh if the full marks are 2000.

A. 72%

B. 86.66%

https://store.adda247.com/#/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=10321/packageId=476/lang=ENGLISH 19/75
8/13/2017 Mock Test Series for IBPS RRB, IBPS PO, SSC CGL, Bank PO & Clerk

C. 78.33%

D. None of these

Your Answer: A

Correct Answer: A. 72%

Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com

Q32.
Two cogged wheels of a vehicle of which one has 16 cogs and the other 27, work into each
other. If the latter turns 80 times in three quarters of a minute, how often does the other turn
in 8 s?

A. 26

B. 25

C. 24

D. 27

Your Answer: C

Correct Answer: C. 24

Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com

Q33.
https://store.adda247.com/#/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=10321/packageId=476/lang=ENGLISH 20/75
8/13/2017 Mock Test Series for IBPS RRB, IBPS PO, SSC CGL, Bank PO & Clerk
40% of the students in a college play Basket ball, 34% of the students play Tennis and the
number of students who play both the games is 234. The number of students who play neither
Basket ball nor Tennis is 52%. Determine the student population in the college.

A. 800

B. 1050

C. 900

D. 850

Your Answer: C

Correct Answer: C. 900

Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com

Q34.
In a certain store, the pro t is 320% of the cost. If the cost increase by 25% but the selling price
remains constant, approximately what percentage of the selling price is the pro t?

A. 30%

B. 70%

C. 100%

D. 250%

Your Answer: B

Correct Answer: B. 70%


https://store.adda247.com/#/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=10321/packageId=476/lang=ENGLISH 21/75
8/13/2017 Mock Test Series for IBPS RRB, IBPS PO, SSC CGL, Bank PO & Clerk

Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com
Q35.
Two pipes P and Q can ll a cistern in 3 and 6 min respectively, while an empty pipe R can
empty the cistern in 4 min. All the three pipes are opened together and after 2 min pipe R is
closed. Find when the tank will be full.

A. 3 min

B. 6 min

C. 5 min

D. 8 min

Your Answer: A

Correct Answer: A. 3 min

Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com
Q36.
A person invested some amount at the rate of 12% simple interest and a certain amount at the
rate of 10% simple interest. He received yearly interest of Rs 130. But if he had interchanged
the amounts invested, he would have received Rs 4 more as interest. How much did he invest
at 12% simple interest?

A. Rs 700

https://store.adda247.com/#/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=10321/packageId=476/lang=ENGLISH 22/75
8/13/2017 Mock Test Series for IBPS RRB, IBPS PO, SSC CGL, Bank PO & Clerk
B. Rs 500

C. Rs 800

D. Rs 400

Your Answer: B

Correct Answer: B. Rs 500

Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com

Q37.
If 15 men or 24 women or 36 boys can do a piece of work in 12 days, working 8 h a day, how
many men must be associated with 12 women and 6 boys to do another piece of work
times as great in 30 days working 6 h a day?

A. 4

B. 8

C. 6

D. 10

Your Answer: B

Correct Answer: B. 8

https://store.adda247.com/#/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=10321/packageId=476/lang=ENGLISH 23/75
8/13/2017 Mock Test Series for IBPS RRB, IBPS PO, SSC CGL, Bank PO & Clerk
Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com
Q38.
Divide Rs 1586 in three parts in such a way that their amounts at the end of 2, 3 and 4 yr
respectively, at 5% per annum simple interests be equal

A. Rs 552, Rs 528, Rs 506

B. Rs 560, Rs 520, Rs 506

C. Rs 556, Rs 524, Rs 506

D. Rs 548, Rs 528, Rs 510

Your Answer: A

Correct Answer: A. Rs 552, Rs 528, Rs 506

Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com

Q39.
The two banks of a canal are straight and parallel. A, B, C are three persons of whom A stands
on one bank and B and C on the opposite bank. B nds the angle while C nds
that the angle . If B and C are 60 m apart, then nd the width of the canal.

A. 32 m

B. 62 m

C. 26 m
https://store.adda247.com/#/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=10321/packageId=476/lang=ENGLISH 24/75
8/13/2017 Mock Test Series for IBPS RRB, IBPS PO, SSC CGL, Bank PO & Clerk

D. 23 m

Your Answer: C

Correct Answer: C. 26 m

Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com
Q40.

A. XD = DM

B. YM = MZ

C. XA = XB

D. DM = BZ

Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: C. XA = XB

https://store.adda247.com/#/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=10321/packageId=476/lang=ENGLISH 25/75
8/13/2017 Mock Test Series for IBPS RRB, IBPS PO, SSC CGL, Bank PO & Clerk
Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com
Q41.

A. 762

B. 276

C. 726

D. 672

Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: C. 726

https://store.adda247.com/#/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=10321/packageId=476/lang=ENGLISH 26/75
8/13/2017 Mock Test Series for IBPS RRB, IBPS PO, SSC CGL, Bank PO & Clerk
Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com
Q42.
AB & CD are two parallel chords of a circle in which AB = 10 cm and CD = 24 cm. If these chords
are on the opposite side of the centre and the distance between them is 17 cm, then the radius
of the circle will be –

A. 11 cm

B. 13 cm

C. 12 cm

D. 10 cm

Your Answer: B

Correct Answer: B. 13 cm

https://store.adda247.com/#/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=10321/packageId=476/lang=ENGLISH 27/75
8/13/2017 Mock Test Series for IBPS RRB, IBPS PO, SSC CGL, Bank PO & Clerk
Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com
Q43.
There is a pole inside a scalene triangular park ABC. If the angle of elevation of the top of the
pole from each corner point is equal, then the position of foot of the pole in the park ABC is –

A. at the centroid

B. at the circumcentre

C. at the incentre

D. at the orthocenter

Your Answer: B

Correct Answer: B. at the circumcentre

Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com
Q44.

https://store.adda247.com/#/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=10321/packageId=476/lang=ENGLISH 28/75
8/13/2017 Mock Test Series for IBPS RRB, IBPS PO, SSC CGL, Bank PO & Clerk

A. integer but not a perfect square

B. rational number but not an integer

C. perfect square of an integer

D. irrational number

Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: C. perfect square of an integer

Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com
Q45.

A. 0

B. 1

C. 2

D. None of these

Your Answer: C

Correct Answer: C. 2

https://store.adda247.com/#/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=10321/packageId=476/lang=ENGLISH 29/75
8/13/2017 Mock Test Series for IBPS RRB, IBPS PO, SSC CGL, Bank PO & Clerk
Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com

Q46.
Find the radii of the inscribed and circumscribed circles to a triangle whose sides measure 21
cm, 72 cm and 75 cm respectively.

A. 9 cm, 37.5 cm

B. 8 cm, 13 cm

C. 19 cm, 12 cm

D. 6 cm, 15 cm

Your Answer: A

Correct Answer: A. 9 cm, 37.5 cm

Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com

Q47.

A.

https://store.adda247.com/#/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=10321/packageId=476/lang=ENGLISH 30/75
8/13/2017 Mock Test Series for IBPS RRB, IBPS PO, SSC CGL, Bank PO & Clerk
B. 0

C. 1

D. 2

Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: C. 1

Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com
Q48.
The ratio of the product of roots and the sum of roots is of a quadratic equation
If one root is 8, nd the other root.

A. 1/12

B. 5/8

C. 12

D. 8/5

Your Answer: C

Correct Answer: C. 12
https://store.adda247.com/#/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=10321/packageId=476/lang=ENGLISH 31/75
8/13/2017 Mock Test Series for IBPS RRB, IBPS PO, SSC CGL, Bank PO & Clerk

Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com
Q49.

A.

B.

C.

D.

Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: D.

Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com

Q50.
https://store.adda247.com/#/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=10321/packageId=476/lang=ENGLISH 32/75
8/13/2017 Mock Test Series for IBPS RRB, IBPS PO, SSC CGL, Bank PO & Clerk

A. 36

B. 9

C. 18

D. 72

Your Answer: B

Correct Answer: B. 9

https://store.adda247.com/#/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=10321/packageId=476/lang=ENGLISH 33/75
8/13/2017 Mock Test Series for IBPS RRB, IBPS PO, SSC CGL, Bank PO & Clerk
Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com
Q51.

A. 45°

B. 60°

https://store.adda247.com/#/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=10321/packageId=476/lang=ENGLISH 34/75
8/13/2017 Mock Test Series for IBPS RRB, IBPS PO, SSC CGL, Bank PO & Clerk
C. 90°

D. 30°

Your Answer: C

Correct Answer: C. 90°

Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com
Q52.
In the given gure XY || AC and XY divides triangular region ABC into two parts equal in area.
Determine AX/AB.

A.

B.
https://store.adda247.com/#/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=10321/packageId=476/lang=ENGLISH 35/75
8/13/2017 Mock Test Series for IBPS RRB, IBPS PO, SSC CGL, Bank PO & Clerk

C.

D.

Your Answer: A

Correct Answer: A.

Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com

Q53.

https://store.adda247.com/#/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=10321/packageId=476/lang=ENGLISH 36/75
8/13/2017 Mock Test Series for IBPS RRB, IBPS PO, SSC CGL, Bank PO & Clerk

A. 45°

B. 30°

C. 60°

D. 75°

Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: B. 30°

Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com

Q54.
A right angled triangle of which the sides containing the right angles are 36 cm and 15 cm is
made to turn around on its hypotenuse. Find the volume of the solid generated.

A. 8737

B. 7837

C. 7873

D. 8377

Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: B. 7837

https://store.adda247.com/#/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=10321/packageId=476/lang=ENGLISH 37/75
8/13/2017 Mock Test Series for IBPS RRB, IBPS PO, SSC CGL, Bank PO & Clerk
Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com

Q55.
Find the volume of pyramid formed by cutting o a corner of a cube whose edge is 8 m by a
plane which bisects three edges having a common boundary.

A. 8.37

B. 10.67

C. 11.20

D. 9.68

Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: B. 10.67

Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com

Q56.

https://store.adda247.com/#/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=10321/packageId=476/lang=ENGLISH 38/75
8/13/2017 Mock Test Series for IBPS RRB, IBPS PO, SSC CGL, Bank PO & Clerk
Solve for x if

A.

B.

C.

D.

Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: D.

Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com

Q57.

A. 1

B. 3

C. 2

D. 4
https://store.adda247.com/#/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=10321/packageId=476/lang=ENGLISH 39/75
8/13/2017 Mock Test Series for IBPS RRB, IBPS PO, SSC CGL, Bank PO & Clerk

Your Answer: C

Correct Answer: C. 2

Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com

Q58.

A.

B.

C.

D. 0

Your Answer: D

Correct Answer: A.

Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com

Q59.
Two circles touch each other internally. Their radii are 2 cm and 3 cm. What will be the length of
the longest chord of the bigger circle outside the smaller circle?

https://store.adda247.com/#/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=10321/packageId=476/lang=ENGLISH 40/75
8/13/2017 Mock Test Series for IBPS RRB, IBPS PO, SSC CGL, Bank PO & Clerk

A.

B.

C.

D.

Your Answer: D

Correct Answer: D.

Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com

Q60.
A circular entrenchment, 54 m in diameter, is to surrounded by a ditch 8 m wide at the top and
6 m wide at the bottom, and 5m deep. Find the volume to be excavated.

A. 8620

B. 6820

C. 2860

D. 2680

Your Answer: Not Attempted


https://store.adda247.com/#/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=10321/packageId=476/lang=ENGLISH 41/75
8/13/2017 Mock Test Series for IBPS RRB, IBPS PO, SSC CGL, Bank PO & Clerk

Correct Answer: B. 6820

Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com
Q61.
Find the area of the whole surface of a triangular prism whose height is 30 m and the sides of
whose base are 21m, 20 m and 13 m respectively.

A. 1827

B. 2718

C. 1872

D. 1728

Your Answer: C

Correct Answer: C. 1872

https://store.adda247.com/#/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=10321/packageId=476/lang=ENGLISH 42/75
8/13/2017 Mock Test Series for IBPS RRB, IBPS PO, SSC CGL, Bank PO & Clerk
Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com
Q62.

A.

B.

C.

D.

Your Answer: A

Correct Answer: A.

https://store.adda247.com/#/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=10321/packageId=476/lang=ENGLISH 43/75
8/13/2017 Mock Test Series for IBPS RRB, IBPS PO, SSC CGL, Bank PO & Clerk
Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com
Q63.

A. 10/7

B. 4/7

C. 3/7

D. 7/10

Your Answer: D

Correct Answer: D. 7/10

https://store.adda247.com/#/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=10321/packageId=476/lang=ENGLISH 44/75
8/13/2017 Mock Test Series for IBPS RRB, IBPS PO, SSC CGL, Bank PO & Clerk
Solution

https://store.adda247.com/#/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=10321/packageId=476/lang=ENGLISH 45/75
8/13/2017 Mock Test Series for IBPS RRB, IBPS PO, SSC CGL, Bank PO & Clerk

Purchased by anshulpwr07@gmail.com
Q64.
Two poles of heights ‘a’ metres and ‘b’ metres are p metres apart. Then the height of the point
of intersection of the of the lines the opposite poles is –

A.

B.

C.

D.

https://store.adda247.com/#/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=10321/packageId=476/lang=ENGLISH 46/75
8/13/2017 Mock Test Series for IBPS RRB, IBPS PO, SSC CGL, Bank PO & Clerk
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: D.

Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com
Q65.
Study the following pie chart table carefully and answer the following questions.
The following pie-charts show the number of tourists who visited India from di erent countries
from di erent age groups (the age group criterion applies uniformly to every country) in the

https://store.adda247.com/#/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=10321/packageId=476/lang=ENGLISH 47/75
8/13/2017 Mock Test Series for IBPS RRB, IBPS PO, SSC CGL, Bank PO & Clerk
nancial year 2001 – 2002.

If the number of tourists of age group (31-45) from England was 5760, then nd the total
number of tourists who visited India from USA.

A. 18000

B. 20571

C. 20000

D. 18473

Your Answer: B

Correct Answer: B. 20571

Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com
Q66.
Study the following pie chart table carefully and answer the following questions.
The following pie-charts show the number of tourists who visited India from di erent countries
from di erent age groups (the age group criterion applies uniformly to every country) in the
https://store.adda247.com/#/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=10321/packageId=476/lang=ENGLISH 48/75
8/13/2017 Mock Test Series for IBPS RRB, IBPS PO, SSC CGL, Bank PO & Clerk
nancial year 2001 – 2002.

If the nancial year 2001-02, the total number of tourists was 40000, then nd the number of
tourists of age group more than 60 years from China.

A. 640

B. 1275

C. 637

D. None of these

Your Answer: D

Correct Answer: D. None of these

Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com
Q67.
Study the following pie chart table carefully and answer the following questions.
The following pie-charts show the number of tourists who visited India from di erent countries
from di erent age groups (the age group criterion applies uniformly to every country) in the
https://store.adda247.com/#/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=10321/packageId=476/lang=ENGLISH 49/75
8/13/2017 Mock Test Series for IBPS RRB, IBPS PO, SSC CGL, Bank PO & Clerk
nancial year 2001 – 2002.

Find the ratio of the age group (16-30) from Japan to the age group (0-15) from USA, if the no. of
tourists from France was 7500.

A. 425 : 256

B. 325 : 256

C. 15 : 16

D. 256 : 441

Your Answer: A

Correct Answer: A. 425 : 256

Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com
Q68.

https://store.adda247.com/#/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=10321/packageId=476/lang=ENGLISH 50/75
8/13/2017 Mock Test Series for IBPS RRB, IBPS PO, SSC CGL, Bank PO & Clerk
Study the following pie chart table carefully and answer the following questions.
The following pie-charts show the number of tourists who visited India from di erent countries
from di erent age groups (the age group criterion applies uniformly to every country) in the
nancial year 2001 – 2002.

From which of the following countries did India earn the maximum revenue?

A. Rest

B. USA

C. Japan

D. Can’t say

Your Answer: D

Correct Answer: D. Can’t say

Solution
Can’t be determined.

Purchased by anshulpwr07@gmail.com
Q69.

https://store.adda247.com/#/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=10321/packageId=476/lang=ENGLISH 51/75
8/13/2017 Mock Test Series for IBPS RRB, IBPS PO, SSC CGL, Bank PO & Clerk
Study the following pie chart table carefully and answer the following questions.
The following pie-charts show the number of tourists who visited India from di erent countries
from di erent age groups (the age group criterion applies uniformly to every country) in the
nancial year 2001 – 2002.

If the number of tourists from China was 7980 then nd the number of tourist from rest of the
countries of the age group (16-30).

A. 1578

B. 1598

C. 3920

D. 1568

Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: C. 3920

Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com
https://store.adda247.com/#/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=10321/packageId=476/lang=ENGLISH 52/75
8/13/2017 Mock Test Series for IBPS RRB, IBPS PO, SSC CGL, Bank PO & Clerk
Q70.
Study the following graph carefully and answer the following questions based on it.
The following pie-charts shows to percentage of number of students passed in PO examination
from di erent parts of the country in 1999.

The following graphs shows the percentage of students who passed their graduation (Freshers)
in 1999.

If in 1999 the total passed candidates from di erent pars of the country was 650, then how
many non-fresher candidates from Bihar passed the examination in 1999?(approx..)

A. 200

B. 195

C. 198

D. 204

Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: C. 198

Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com
Q71.

https://store.adda247.com/#/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=10321/packageId=476/lang=ENGLISH 53/75
8/13/2017 Mock Test Series for IBPS RRB, IBPS PO, SSC CGL, Bank PO & Clerk
Study the following graph carefully and answer the following questions based on it.
The following pie-charts shows to percentage of number of students passed in PO examination
from di erent parts of the country in 1999.

The following graphs shows the percentage of students who passed their graduation (Freshers)
in 1999.

If in 1999 total no. of freshers from WB was 160, then how many non-fresher candidates
passed the exam from others?

A. 1398

B. 1588

C. 640

D. 1408

Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: D. 1408

Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com
Q72.
Study the following graph carefully and answer the following questions based on it.
The following pie-charts shows to percentage of number of students passed in PO examination
https://store.adda247.com/#/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=10321/packageId=476/lang=ENGLISH 54/75
8/13/2017 Mock Test Series for IBPS RRB, IBPS PO, SSC CGL, Bank PO & Clerk
from di erent parts of the country in 1999.

The following graphs shows the percentage of students who passed their graduation (Freshers)
in 1999.

If total passed candidates from UP in 1999 was 112, what is the ratio between the no. of
freshers from Bihar and that of non-freshers from Orissa?

A. 760 : 187

B. 187 : 760

C. 40 : 22

D. None of these

Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: D. None of these

Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com
Q73.
Study the following graph carefully and answer the following questions based on it.
The following pie-charts shows to percentage of number of students passed in PO examination
from di erent parts of the country in 1999.

https://store.adda247.com/#/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=10321/packageId=476/lang=ENGLISH 55/75
8/13/2017 Mock Test Series for IBPS RRB, IBPS PO, SSC CGL, Bank PO & Clerk

The following graphs shows the percentage of students who passed their graduation (Freshers)
in 1999.

If there is an increase of 10% and 20% candidates from Bihar and Others in the year 2000
respectively, and the number of total passed candidates from Orissa in 1999 was 77, what
would be the approximate total passed candidate from Bihar and others in 2000?

A. 210

B. 480

C. 450

D. 500

Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: D. 500

Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com

Q74.
Study the following graph carefully and answer the following questions based on it.
The following pie-charts shows to percentage of number of students passed in PO examination
from di erent parts of the country in 1999.

https://store.adda247.com/#/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=10321/packageId=476/lang=ENGLISH 56/75
8/13/2017 Mock Test Series for IBPS RRB, IBPS PO, SSC CGL, Bank PO & Clerk

The following graphs shows the percentage of students who passed their graduation (Freshers)
in 1999.

If the non-fresher candidates passed from UP in 1999 was 60, how many candidates passed the
exam from all parts of the country?

A. 500

B. 300

C. 350

D. 450

Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: A. 500

Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com
Q75.
The value of

https://store.adda247.com/#/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=10321/packageId=476/lang=ENGLISH 57/75
8/13/2017 Mock Test Series for IBPS RRB, IBPS PO, SSC CGL, Bank PO & Clerk
A. 0.02

B. 0.2

C. 2.0

D. None of these

Your Answer: D

Correct Answer: B. 0.2

Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com
Q76.
At the rst stop on his route, a driver unloaded 2/5 of the packages in his van. After he
unloaded another three packages at his next stop, 1/2 of the original number of packages
remained. How many packages were in the van before the rst delivery?

A. 25

B. 10

C. 30

D. 36

Your Answer: C

Correct Answer: C. 30

Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com
Q77.

https://store.adda247.com/#/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=10321/packageId=476/lang=ENGLISH 58/75
8/13/2017 Mock Test Series for IBPS RRB, IBPS PO, SSC CGL, Bank PO & Clerk
In a morning walk, three persons go for a walk together, their steps measure 80 cm, 85 cm and
90 cm respectively. What is the minimum distance each should walk so that they can cover the
distance in complete steps?

A. 122 m 40 cm

B. 123 m 45 cm

C. 122 m 45 cm

D. 122 m 50 cm

Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: A. 122 m 40 cm

Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com

Q78.
The auto rickshaw fare consists of a xed charge together with the charge for the distance
covered. For a journey of 10 km, the charge paid is Rs 85 and for a journey of 15 km, the charge
paid is Rs 120. The fare for a journey of 25 km will be

A. Rs 175

B. Rs 190

C. Rs 180

D. Rs 225

Your Answer: B

Correct Answer: B. Rs 190

https://store.adda247.com/#/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=10321/packageId=476/lang=ENGLISH 59/75
8/13/2017 Mock Test Series for IBPS RRB, IBPS PO, SSC CGL, Bank PO & Clerk
Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com
Q79.
A manufacturer of fridges produced 600 units in the third year and 700 units in the seventh
year. Assuming that the production increases uniformly by a xed number every year, the total
production in 7 years will be

A. 4537

B. 4375

C. 4753

D. 4735

Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: B. 4375

Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com

https://store.adda247.com/#/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=10321/packageId=476/lang=ENGLISH 60/75
8/13/2017 Mock Test Series for IBPS RRB, IBPS PO, SSC CGL, Bank PO & Clerk
Q80.
In an arithmetic sequence, the rst term is 11, the n th term is 143 and the second term is 15.
Find the sum of Ist n terms of the sequence.

A. 2681

B. 2861

C. 2618

D. 2816

Your Answer: C

Correct Answer: C. 2618

Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com
Q81.
65% of students in a class like cartoon movies, 70% like horror movies and 75% like war movies.
What is the smallest percent of students liking all the three type of movies?

A. 30%

B. 20%

C. 10%

D. 5%

https://store.adda247.com/#/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=10321/packageId=476/lang=ENGLISH 61/75
8/13/2017 Mock Test Series for IBPS RRB, IBPS PO, SSC CGL, Bank PO & Clerk
Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: C. 10%

Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com
Q82.
The product of the present ages of Sarita and Gauri is 320. Eight years from now, Sarita’s age
will be three times the age of Gauri. What was the age of Sarita when Gauri was bron?

A. 40 yr

B. 32 yr

C. 48 yr

D. 36 yr

Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: B. 32 yr

Solution

https://store.adda247.com/#/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=10321/packageId=476/lang=ENGLISH 62/75
8/13/2017 Mock Test Series for IBPS RRB, IBPS PO, SSC CGL, Bank PO & Clerk

Purchased by anshulpwr07@gmail.com

Q83.
A, B and C have 40, and balls, respectively. If B gives 20 balls to A, he is left with half as many
balls as C. If together they had 60 more balls, each of them would have had 100 balls on an
average. What is the ratio of to ?

A. 3 : 2

B. 2 : 3

C. 2 : 1

D. 3 : 4

Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: B. 2 : 3

Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com
Q84.
The average marks of a student in 8 subjects is 87. Of these, the highest marks is 2 more than
the one next in value. If these two subjects are eliminated, the average marks of the remaining
subjects is 85. What is the highest score?

A. 91
https://store.adda247.com/#/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=10321/packageId=476/lang=ENGLISH 63/75
8/13/2017 Mock Test Series for IBPS RRB, IBPS PO, SSC CGL, Bank PO & Clerk

B. 89

C. 94

D. 96

Your Answer: C

Correct Answer: C. 94

Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com
Q85.
In a consumer preference survey, 20% respondents opted for product A whereas 60% opted
for product B. The remaining individuals were undecided. If the di erence between those who
opted for product B and those who were undecided is 720. How many individuals has been
interviewed for the survey?

A. 1440

B. 1800

C. 3600

D. Data inadequate

Your Answer: B

Correct Answer: B. 1800

https://store.adda247.com/#/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=10321/packageId=476/lang=ENGLISH 64/75
8/13/2017 Mock Test Series for IBPS RRB, IBPS PO, SSC CGL, Bank PO & Clerk
Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com
Q86.
Shyam had three notebooks X, Y and Z. Of these, X had 120 pages, Y had 10% more and Z had
10% less. If he tore out 5%, 10% and 15% of pages in X, Y and Z respectively, then what percent
of total pages did he tear out?

A. 8%

B. 15%

C. 7%

D. None of these

Your Answer: A

Correct Answer: D. None of these

Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com
Q87.
The concentration of petrol in three di erent mixtures (of petrol and kerosene) is 1/2. 3/5 and
4/5, respectively. If 2L, 3L and 1L are taken from these three di erent vessels and mixed, what
is the ratio of petrol and kerosene in the new mixture?

https://store.adda247.com/#/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=10321/packageId=476/lang=ENGLISH 65/75
8/13/2017 Mock Test Series for IBPS RRB, IBPS PO, SSC CGL, Bank PO & Clerk

A. 4 : 5

B. 3 : 2

C. 3 : 5

D. 2 : 3

Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: B. 3 : 2

Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com

Q88.
A trader has 50 kg of pulses, part of which he sells at 8% pro t and rest at 18% pro t. He gains
14% on the whole. What is the quantity sold at 18% pro t?

A. 50 kg

B. 30 kg

C. 10 kg

D. 20 kg

Your Answer: B

https://store.adda247.com/#/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=10321/packageId=476/lang=ENGLISH 66/75
8/13/2017 Mock Test Series for IBPS RRB, IBPS PO, SSC CGL, Bank PO & Clerk
Correct Answer: B. 30 kg

Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com
Q89.
There are a total of 43800 students in 4 schools of a city. Half the number of students of the
rst school, 2/3 of the second, 3/4 of the third and 4/5 of the fourth are all equal. What is the
ratio of the number of students of A to D, if A, B, C and D be the First, Second, Third and Four
schools, respectively?

A. 8 : 5

B. 1 : 3

C. 2 : 3

D. 7 : 9

Your Answer: A

Correct Answer: A. 8 : 5

Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com

Q90.

https://store.adda247.com/#/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=10321/packageId=476/lang=ENGLISH 67/75
8/13/2017 Mock Test Series for IBPS RRB, IBPS PO, SSC CGL, Bank PO & Clerk
A manufacturer sells a pair of glasses to a wholesale dealer at a pro t of 18%. The wholesaler
sells the same to a retailer at a pro t of 20%. The retailer in turn sells them to a customer for Rs
30.09 there by earning a pro t of 25%. The cost price for the manufacturer is

A. Rs 15

B. Rs 16

C. Rs 17

D. Rs 18

Your Answer: C

Correct Answer: C. Rs 17

Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com
Q91.
What is the maximum percentage discount that a merchant can o er on her marked price so
that she ends up selling at no pro t or loss, if she had initially marked her goods up by 50%?

A. 16.67%

B. 20%

C. 50%

D. 33.33%

Your Answer: D

Correct Answer: D. 33.33%

https://store.adda247.com/#/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=10321/packageId=476/lang=ENGLISH 68/75
8/13/2017 Mock Test Series for IBPS RRB, IBPS PO, SSC CGL, Bank PO & Clerk
Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com
Q92.
A, B and C can do a work in 8, 16, 24 days respectively. They all begin together. A continues to
work till it is nished, C leaving o 2 days and B one day before its completion. In what time is
work nished?

A. 5 days

B. 10 days

C. 15 days

D. 12 days

Your Answer: A

Correct Answer: A. 5 days

Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com

Q93.
A and B can do a piece of work in 20 and 15 days respectively. They worked together for 6 days,
after which B was replaced by C. If the work was nished in the next 4 days, then the number of
days in which C alone could do the work will be

A. 60 days

B. 40 days

C. 35 days

https://store.adda247.com/#/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=10321/packageId=476/lang=ENGLISH 69/75
8/13/2017 Mock Test Series for IBPS RRB, IBPS PO, SSC CGL, Bank PO & Clerk

D. 30 days

Your Answer: B

Correct Answer: B. 40 days

Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com
Q94.
Two partners invest Rs 1,25,000 and Rs 85,000 respectively in a business and agree that 60% of
the pro t should be divided equally between them and the remaining pro t is it be treated as
interest on capital. If one partner gets Rs 300 more than the other, nd the total pro t made in
the business.

A. Rs 3793.50

B. Rs 3937.50

C. Rs 3379.50

D. Rs 3973.50

Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: B. Rs 3937.50

https://store.adda247.com/#/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=10321/packageId=476/lang=ENGLISH 70/75
8/13/2017 Mock Test Series for IBPS RRB, IBPS PO, SSC CGL, Bank PO & Clerk
Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com
Q95.
Arvind began a business with Rs 550 and was join after words by Brij with Rs 330. When did Brij
join, if pro ts at the end of the year were divided in the ratio 10 : 3?

A. After 4 months

B. After 6 months

C. After 4.5 months

D. None of these

Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: B. After 6 months

Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com
Q96.
The rate of interest for the rst 2 yrs is 3% p.a., for next 3 yrs is 8% p.a. and for the period
beyond 5 yrs is 10% p.a. If a man earns Rs 1,520 as a simple interest for 6 yrs, how much
money did he deposit?

https://store.adda247.com/#/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=10321/packageId=476/lang=ENGLISH 71/75
8/13/2017 Mock Test Series for IBPS RRB, IBPS PO, SSC CGL, Bank PO & Clerk

A. Rs 3500

B. Rs 3600

C. Rs 3700

D. Rs 3800

Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: D. Rs 3800

Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com
Q97.
A sum of money lent at compound interest for 2 yr at 20% per annum would fetch Rs 482
more, if the interest was payable half yearly than if it was payable annually. The sum is

A. Rs 10000

B. Rs 20000

C. Rs 40000

D. Rs 50000

Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: D. Rs 50000

https://store.adda247.com/#/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=10321/packageId=476/lang=ENGLISH 72/75
8/13/2017 Mock Test Series for IBPS RRB, IBPS PO, SSC CGL, Bank PO & Clerk
Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com

Q98.
In a test consisting of 150 questions carrying 1 mark each, Saurabh answered 80% of the rst
75 questions correctly. What percent of the other 75 questions does he need to answer
correctly to score 60% overall?

A. 20

B. 40

C. 50

D. 60

Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: B. 40

Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com
Q99.
A tree was planted three years ago. The rate of its growth is 30% per annum. If at present, the
height of the tree is 670 cm, what was its height when the tree was planted?

A. 305 cm

B. 500 cm

C. 405 cm

https://store.adda247.com/#/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=10321/packageId=476/lang=ENGLISH 73/75
8/13/2017 Mock Test Series for IBPS RRB, IBPS PO, SSC CGL, Bank PO & Clerk
D. 625 cm

Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: A. 305 cm

Solution

Purchased by anshulpwr07@gmail.com
Q100.
B can do a piece of work in 6 hours, B and C together can do it in 4 hours and A, B and C

together in hours. In how many hours can A and B together do the same piece of work?

A. 11 hour

B.

C.

D.

Your Answer: Not Attempted

Correct Answer: D.

Solution

https://store.adda247.com/#/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=10321/packageId=476/lang=ENGLISH 74/75
8/13/2017 Mock Test Series for IBPS RRB, IBPS PO, SSC CGL, Bank PO & Clerk

https://store.adda247.com/#/myTestAnalysis/printsolution/mappingId=10321/packageId=476/lang=ENGLISH 75/75